Izbacivanjem klasičnog silicijuma (Si) i prelaskom na Širokopojasne poluprovodnike (Wide-Bandgap Semiconductors),
industrija je uspela da reši problem velikog grejanja kod elektronskog prekidalaštva.
Za razliku od trijaka koji ima konstantan pad napona od oko 1.5 V,
novi GaN FET-ovi imaju unutrašnji otpor u uključenom stanju Rds(on) meren u milionitim delovima oma !
Kada se potpuno otvore, oni se ponašaju kao komad čistog bakra.
Disipacija toplote je smanjena za 80–90% u odnosu na klasičan SSR, pa im hladnjak više nije potreban !
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 19.05.2026. u 05:30 GMT+1]
[ RoRa @ 19.05.2026. 09:50 ] @
Sada su mi jasniji razlozi pomame za galijumom, pored žive jedini metal u tečnom stanju na sobnoj temperaturi, topi se na tridesetak stepeni. Davno sam slušao priče da je bilo zainteresovanih kupaca za kupovinu jalovine, zbog galijuma, rude aluminijuma (boksit) u Bosni ili Crnoj gori.
[ mrkabrka @ 19.05.2026. 20:39 ] @
Ma vraticemo se mi na Germanijum ...
[ Living Light @ 19.05.2026. 20:54 ] @
Germanijum nije u tecnom stanju na sobnoj teperaturi.
Zbog toga se Galijum koristi u Toplomerima telesne temperature, umesto zive (ali NE kod Kineza )
[ zeoN_Rider @ 19.05.2026. 21:01 ] @
Citat:
mrkabrka:
Ma vraticemo se mi na Germanijum ...
Ja sam još na silicijumu!
[ Living Light @ 19.05.2026. 21:17 ] @
na boodenju grumena Kristala i Lampama,
[ ademare @ 19.05.2026. 23:18 ] @
Kinezi odavno u toplomere stavljaju obojeni alkohol. To im je najjeftinije a i najbezopasnije.
[ Living Light @ 20.05.2026. 00:54 ] @
"U kineskim staklenim toplomerima se ne nalazi živa, već najčešće obojeni etanol ili kerozin.
Da li su tačnost i linearnost uporedive sa živom i galijumom?
Alkoholni toplomeri imaju nekoliko fizičkih nedostataka zbog kojih zaostaju za metalnim termometrima:
Lošija linearnost širenja:
Živa i tečni galijum (Galinstan legura) se šire ravnomerno i linearno sa porastom temperature,
što omogućava izuzetno preciznu i ujednačenu skalu.
Alkohol se širi neravnomernije, pa skala na alkoholnom toplomeru mora biti kalibrisana sa malim odstupanjima.
"Kvašenje" stakla:
Živa i galijum ne kvase unutrašnje zidove staklene cevčice (zbog visokog površinskog napona),
pa se linija spušta savršeno i precizno čim se toplomer ohladi.
Alkohol "kvasi" staklo, što znači da tanak sloj tečnosti može ostati zalepljen na zidovima cevčice,
što ponekad može otežati očitavanje tačne temperature.
Isparljivost:
Alkohol isparava brže od metala,
pa tokom dužeg vremenskog perioda može doći do stvaranja mehurića u kapilari, što trajno narušava tačnost.
U pogledu merenja telesne temperature (od 35 do 42 °C),
alkoholni toplomeri su funkcionalni i daju približan rezultat,
ali se ne mogu meriti sa klasičnim živinim toplomerima."