|
|
[ blackman013 @ 27.05.2026. 18:01 ] @
|
| Pozdrav.
Imam problem, koji već danima ne mogu da rešim. Zapravo, najlakše rešenje bi bilo da kupim HDMI kabl od 10m i da ga ukucavam preko pola stana, po podu, i time "naružim" izgled stana (što ću do kraja i da uradim, ako ne budem našao bolje rešenje).
U čemu je stvar?
Imam PC računar u sobi, i TV Sony Bravia KDL-43WF665 u istoj sobi. Taj TV ima ugrađen WiFi i ima WiFi Direct (bar tako piše u menijima, ali ne znam da li praktično i radi). Takođe, u sobi, odmah pored TVa imam i ruter MTSa.
Ideja mi je da povežem računar i TV, kako bih puštao filmove sa kompa na TVu.
Kao što rekoh, prvo logično rešenje bi bilo da razvučem HDMI kabl i tako povežem komp i računar, ali to zahteva dodavanje (debelog) HDMI kabla po ćoškovima sobe, gde se već nalazi razvučen mrežni kabl, od MTS rutera do računara.
Ja bih, radije, da povežem komp i TV preko wifi-a. Ukoliko je moguće. Nekako.
Komp ima u sebi windows 11, i NVIDIA Gforce RTX 2060 karticu.
Komp prijavljuje da grafička karta, tj njen driver, ne podržava Miracast. Iako, navodno, Gforce bi trebalo da podržava Miracast.
Kada preko Win+K pokušam da povežem uređaje, Windows ne vidi (uključen) TV.
U Windowsu sam, u Addicional features, instalirao Wireless Display. Što nije pomoglo u međusobnom povezivanju.
Imam mrežni kabl, koji mogu da "udenem" u TV, i u MTS ruter, i da time (nekako, samo ne znam kako) povežem komp i računar na isti network. S tim da ne znam kako bih onda TVu "naredio" da vidi sliku sa kompa.
Kada na TVu odem na "Screen mirroring", on daje samo neki uvodi ekran, ali ne vidi nijedan drugi uređaj, niti postoji neki drugi uređaj na listi, da bi mogao da se povežem sa njim.
Ukoliko se neko razume/doznaje/napatio sa sličnim problemom - stvarno bih cenio pomoć oko rešavanja.
Hvala unapred. |
[ ademare @ 27.05.2026. 18:59 ] @
Kompjuter ne treba da vidi TV. Vec obrnuto TV treba da vidi ali ne Komp vec Ruter. Ako ima Wifi onda bi trebao preko nekog menija na TV-u da ga povezes sa ruterom slicno kao sto Telefon uparujes sa ruterom.
Znaci sifra itd. Takodje ako povezes TV i ruter kablom opet mora preko nekog menija da Tv da vidi ruter. Mada ti MTS ruter nista ne resava jer je to Internet ruter ! Znaci ima internet WAN tj. ulaz za podatke, TV i Komp idu u Lan pa se ne vide medjusobno.
Treba ti obican Ruter ne internet ruter.
Osim kabla HDMI, posto TV ima USB imas mogucnost da snimis na Fles ili Sd karticu filmove pa da gledas tako. Mozda moze i eksterni HDD ali nece svaki TV da ih prihvati.
[ ademare @ 27.05.2026. 19:13 ] @
Evo link uputsva tog TV kako se povezuje sa netom. Koji meniji itd.
https://www.sony.com/electroni...e1b47a1e066a295c/47294246M.pdf
Ali ti treba Ruter od 10 Eur. Jer kompjuter ide u WAN a TV bezicno ili LAN. MTS ako je ADSL ruter WAN je telefonski kabl.
Primer najjeftinijeg rutera koji ti treba da resis povezivanje.
https://www.stamteh.rs/kupi/me...uda.com&utm_term=es_0_2_pp
[ blackman013 @ 27.05.2026. 22:47 ] @
Znači, ako sam dobro shvatio (nisam upoznat sa svim izrazima koje ste koristili), treba mi Wireless N ruter, da povežem kablom (opet ne znam koji kabl ide za to) sa kompom, da bi TV mogao da vidi komp.
Onda bi trebalo da TV prepozna komp i da "kopira" njegovu sliku. Ako sam dobro shvatio, oni ne moraju da budu povezani više od onog što već jesu (na MTS internet ruteru).
Jesam li dobro shvatio, ili sam gluplji nego što sam mislio? :)
[ ademare @ 27.05.2026. 23:09 ] @
MTS ruter ne moze da pomogne, jer on ima WAN - ulaz u vidu telefonskog kabla. Takav kabl nema veze sa kompjuterom od kada su izbaceni dial up modemi pre 20+ godina.
Potreban je najjednostavniji ruter slican onom sa linka od 10 Eura.
Onda se u WAN stavi mrezni kabl od kompjutera a TV valjda ima WIFI. TV treba da vidi ruter a ne kompjuter. Uputstvo od TV dao sam link od strane 12 je opisano kako TV da se poveze na net tj. sa ruterom. Koji meniji, opcije itd.
Jer taj TV je neka vrsta "smart TV-a " ali radi na nekom Linux-u . Nema Android.
TV preko rutera nece moci "da kopira" sliku vec ako je smart treba da ima program - aplikaciju. Ima web browser ali bi trebao da ima i neki player. To verovatno ima ako moze da pusta filmove preko USB-a. Onda bi islo strimovanje sa kompjutera.
Ali treba dobro izuciti upustvo sta sve TV ima i moze. Pa onda polako.
[ ademare @ 27.05.2026. 23:28 ] @
Znaci TV bi koristio samo disk od kompjutera, ne bi kompjuter morao da prikazuje film. Mreza izmedju 2 kompjutera, jer Tv ima ugradjenu neku vrstu kompjutera. To bi moglo i bez rutera ali bi onda morao kabl da ide od kompjutera do TV-a.
S tim da se u tom slucaju ne koristi kabl kao za vezu PC - ruter koji je identican sa obe strane vec tzv "obrnuti" kabl za vezu 2 kompjutera. Zice kabla nisu isto povezane kada se PC povezuje sa ruterom i kada se PC povezuje sa drugim kompjuterom.
[ ademare @ 28.05.2026. 02:17 ] @
Evo na strani 20 uputstva upravo pise o ovome.
Reprodukovanje fotografija/muzike/videa preko Kućne mreže
Znaci automatski koristi diskove od PC-a i sam uspostavlja mrezu ? Bar tako pise .
Server mora da bude DLNA Certified™.
Misli se na PC kao kucni server. Posto je Windows DLNA Certified onda bi sve trebalo da se samo podesi ?
Samo je potreban obican normalni Ruter.
[ popusicko @ 28.05.2026. 07:50 ] @
pc nema wifi
To je ključno pitanje! Ako PC nema Wi-Fi, Miracast (Screen Mirroring) nažalost neće raditi, čak i ako su oba uređaja kablom povezana na isti ruter.
Razlog leži u načinu na koji Miracast funkcioniše: on zahteva da računar ima fizičku Wi-Fi karticu jer koristi Wi-Fi Direct tehnologiju kako bi slao sliku direktno sa antene računara na antenu televizora (mimo rutera). Bez Wi-Fi hardvera na PC-ju, Windows će ti uvek ispisivati grešku da uređaj ne podržava bežični prikaz.
Srećom, pošto ti je PC povezan na istu mrežu (kablom za ruter, kao što je prikazano na slici watermarked_img_15426287552330288642.png), i dalje imaš dva odlična rešenja da prebaciš sliku ili video na tvoj Sony TV:
Rešenje 1: Strastveni bioskop preko mreže (DLNA / Cast to Device)
Ovo radi savršeno preko kabla! Ako želiš da pustiš film, seriju ili muziku koju imaš skinutu na PC-ju direktno na TV:
Klikni desnim klikom na video fajl (film) na računaru.
Izaberi opciju Cast to Device (ili Prikaži na uređaju).
Na listi će ti se pojaviti tvoj Sony Bravia (jer ruter savršeno povezuje tvoj LAN kabl sa televizorom koji je na Wi-Fi mreži).
Klikni na njega i film će se otvoriti na TV-u.
Rešenje 2: Kako da ipak "nateraš" Miracast da radi? (Jeftin USB Wi-Fi)
Ako ti je baš neophodno da kloniraš ceo ekran računara (da se na TV-u vidi desktop, pretraživač, prezentacija), rešenje je da dokupiš USB Wi-Fi adapter.
To je mali uređaj nalik fleš memoriji koji košta oko 800 do 1.500 dinara u bilo kojoj radnji IT opreme.
Samo ga ubodeš u pozadinu kućišta (pored onog plavog mrežnog kabla sa slike watermarked_img_15426287552330288642.png).
Čim Windows dobije Wi-Fi hardver, prečica Windows taster + K će magično proraditi i moći ćeš da radiš Screen Mirroring na svoj Sony bez problema.
[ baresi @ 28.05.2026. 11:32 ] @
Jedno od rešenja je i Google Chromecast. Ja ga koristim već par godina i jako sam zadovoljan.
[ ademare @ 28.05.2026. 12:14 ] @
Sto se tice PC i WIFI zavisi ko sta ima !
Kineski bezimeni sklapani nemaju , ali moji PC imaju vec 10 + godina !
Upravo sam skoro zamenio Desktop HP pavilion i ima WIFI karticu u sebi i windows nudi povezivanje , bira se sifra itd.
Sada koristim Dell Mini PC i naravno ima WIFI.
Takodje imam Lenovo sa WIFI, u sustini svi Brendirani imaju od pre 10-12 godina ! Sem neki specificni modeli nemaju.
Da ne kazem da svaki Laptop vec 20+ godina imaju a neko i njih naziva PC.
[ blackman013 @ 28.05.2026. 17:56 ] @
Da, da, sad mi je MNOGO jasnije.
Istina, možda se nisam dobro izrazio, tj dovoljno precizno, kada sam napisao da hoću da prikazujem sliku sa PCa na TVu, u smislu da mi je ideja da pustim film na kompu (neki od popcorn fazon sajtova), i da tako gledam film na TVu.
Takođe, sad mi je jasnije da je najzgodnije rešenje da (umesto HDMI kabla) kupim USB WiFi adapter, i da tako izvedem screen mirroring.
Hvala puno!
[ Miroslav Cvejić @ 29.05.2026. 13:20 ] @
Nećeš se ti filmova nagledati sa screen mirroringom.
[ ademare @ 29.05.2026. 14:24 ] @
Ne znam zasto ga ta opcija privlaci ?
Mnogo bolje je da PC sluzi samo kao server a da TV prikazuje filmove svojim plejerom. DLNA. Uspostavi vezu preko rutera i to je to.
Mada on pokusava a da nije detaljno ni procitao uputsvo ?
U sustini ne znam da li TV moze kao sto moze da ucitava sa Flash memorije da ucitava sa externog harda koji bi naravno bio formatiran u FAT 32 ? To bi mu bilo najjednostavnije HDD 2.5 inca koji radi na 5V pa moze da se napaja iz USB-a TV-a.
Ako moze snimi 100 filmova na HDD , kada mu dosade snimi druge i reseno. Ulaganje sve oko 10 Eur. Polovni disk ili Novi Ruter ili Wifi dongle.
[ blackman013 @ 29.05.2026. 22:33 ] @
Citat: Miroslav Cvejić:
Nećeš se ti filmova nagledati sa screen mirroringom.
zašto neću?
[ blackman013 @ 29.05.2026. 22:51 ] @
Citat: ademare:
Ne znam zasto ga ta opcija privlaci ?
Mnogo bolje je da PC sluzi samo kao server a da TV prikazuje filmove svojim plejerom. DLNA. Uspostavi vezu preko rutera i to je to.
Mada on pokusava a da nije detaljno ni procitao uputsvo ?
U sustini ne znam da li TV moze kao sto moze da ucitava sa Flash memorije da ucitava sa externog harda koji bi naravno bio formatiran u FAT 32 ? To bi mu bilo najjednostavnije HDD 2.5 inca koji radi na 5V pa moze da se napaja iz USB-a TV-a.
Ako moze snimi 100 filmova na HDD , kada mu dosade snimi druge i reseno. Ulaganje sve oko 10 Eur. Polovni disk ili Novi Ruter ili Wifi dongle.
Moja ideja je da na kompu pustim film koji ću otvoriti i pustiti na nekom od sajtova "online fillmovi sa prevodom" i da tu sliku, koju vidim na kompu, emitujem na TVu, i da tako gledam filmove.
Što se tiče uputstva, mislim da nisam ni morao da ga čitam - detaljno - jer šta god da sam probao od opcija uparivanja izmedju TV i kompa, a probao sam jedno 78 raziličitih varijanti - ništa nije upalilo da se oni međusobno vide, tj da se slika sa kompa pojavi na TVu.
[ blackman013 @ 29.05.2026. 22:54 ] @
Pritom, danas sam uzeo USB Wifi adapter, i udenuo ga u USB kompa.
Kada sam išao na TVu na screen mirroring, TV nije ništa "izbacio" tj povezao tj prepoznao, kao drugi uređaj na koji bi mogao da se poveže.
Kada sam išao na ručna podešavanja mreže, i tamo odabrao wifi direct settings, a istovremeno kliknuo i Win+K, tek onda se na kompu pojavio TV kao potencijalni uređaj za uparivanje. Kada sam pokušao da ih uparim, TV je pokušavao da registruje komp, ali nije uspeo (čak ni iz više pokušaja). :-/
[ ademare @ 30.05.2026. 02:27 ] @
O.K. sada mi je bar jasnije zasto je imperativ da PC prikazuje filmove. Jer na tim sajtovima prevod nije integralni deo snimka, vec dodatni eksterni "lejer" koji se prikazuje preko snimka, sinhronizovan sa njim.
To su stari DVD playeri imali reseno tako sto bi se uz film snimio i prevod u odredjenom formatu.
I dalje postoji sajt samo sa titlovima.
E sad tu je naravno pitanje da li taj Sony ima aplikaciju koja to moze da odradi ?
Jer ugradjeni browser u TV verovatno nema te mogucnosti, jer to imaju samo Chrome, Firefox i browseri koji koriste Chrom engine.
[ blackman013 @ 30.05.2026. 07:53 ] @
Hmm... hajdemo onda ovako...Ako screen mirorring omogućava prenošenje slike sa kompa na TV...zar to ne znači da SVE ono što vidim na kompu, videću i na TVu?
Drugim rečima, ako film pustim na kompu, i on ima kompletan prikaz (video+prevod), onda bi trebalo da se i kompletno sve što se vidi na ekranu kompa (video+prevod) "prenese u ogledalu" i na TV?
To je, valjda, poenta mirroringa (ogledala)...
[ ademare @ 30.05.2026. 10:59 ] @
Da samo prvo treba da uspostavis vezu.
Pokusaj po onoj proceduri sa strane 12 uputstva za TV jer tamo imaju i opcije za proveru jacine signala. Jer nije sigurno da signal sa WIFI dongla dobacuje dovoljnom snagom do TV.
Takodje na windowsu podesi sve sto treba u vezi sa WIFI, formiraj novu mrezu, daj joj neko prepoznatljivo ime, podesi share opcije za deljenje fajlova itd. Ostavi je bez sifre za proveru.
Jel si isprobao kako radi dongle sa internetom ?
[ blackman013 @ 30.05.2026. 12:22 ] @
Jesam. Dongle lepo pušta klipove sa Youtube-a, kada je povezan preko wifi-a na MTS ruter. Verovatno zato što se nalazi na manje od 2 metra od rutera.
Uspeo sam i TV da povežem preko WPSa na MTS ruter, tj na mrežu, ali još uvek nisam provalio kako da povežem komp i TV, tj još uvek se ne pojavljuje slika sa kompa na TVu kada odaberem Screen mirroring. :-/
[ ademare @ 30.05.2026. 14:49 ] @
Ajde jos jednom da napisem. Pokusaj pre mirroringa da spojis TV i PC preko WIFI.
Pise u predhodnom postu sta treba da uradis na PC-u. Napravis sa Wifi-em novu mrezu, odredis sherovanje, das ime mrezi neko koje ces lako da prepoznas itd. Jer ja posto zivim u zgradi hvatam 20 tudjih Wifi a samo par ima smislena imena svi neka genericka ?
Imas to u uputstvu za Tv sta treba uraditi sa TV-om od strane 12. Ima i merenje signala da vidis da li je sa dongla dovoljno jak signal da dobaci do TV-a.
Sifru nemoj stavljati jer to je samo testiranje.
Tek ako uspes tako da povezes PC i TV onda treba pokusavati sa Mirroringom. Jer ako nece ovako nece ni mirroring.
Posto si povezao Tv i net sta ima od aplikacija ? U uputstvu se samo pominje Netflix i Youtube. I neki browser. Jesi li pokusao sa browserom da odes na neki sajt ? Posebno ovi sto te zanimaju koje si pominjao filmovi gde se gledaju iz browsera ?
Sta jos ima od aplikacija ? Jel ima neki server za ucitavanje novih aplikacija ili su sve u TV-u ?
Kod tih donglova je zeznuto jer nemaju antenu u sustini ima nekih koji imaju ali nisi napisao model koji si kupio i gde si kupio. Na oglas ili u radnji ? Na oglasima ima i laznjaka donglova sa laznom antenom koja nicemu ne sluzi i nije povezana ni sa cim. Samo plastika.
Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|