[ bordzija @ 07.09.2026. 14:44 ] @
Totalno mi prestala da ide topla voda iz solarnog. Konsultujem ai i vamo tamo on odmah locira problem - reducir pritiska - manometar nula.

Otvorim ga, operem, prokuvam sito sa sirćetom vratim ali sada imam drugi problem - ne radi mi reducir drži na 5,2 bara.

Koliko je to opasno za kuću? Skupo mi da ulažem u novi jer je ceo sistem star 8 godina a do sada mi nijedan nije izdržao duže od 10 godina. Sve se raspadne od tanka do instalacije i panela.

Sad skoro sam krpio struju otišla instalacija.

[ optimizator @ 07.09.2026. 21:27 ] @
Šta si sve rastavio u njemu? Možda nisi sve pravilno sklopio. To je jedan od skupljih i kvalitetnijih reducira i ne bi trebalo da bude problem sa njim.
Inače, regulacija se i ne postiže prostim okretanjem do određene vrednosti, nego treba nekoliko krugova u plusu ili minusu za jednan podeok.
[ bordzija @ 08.09.2026. 15:06 ] @
Topla voda je radila odlično par sati i onda je opet stala a pritisak pao na nulu. Posle sam izvadio sito ali je i dalje kilavo išla voda. Onda sam rasturio gornji deo, otkuvao u sirćetu i vodi, oribao i sklopio.

Sad sve radi ali dosta čudno se ponaša. Da ide odlično pa stane.

[ test1234 @ 08.09.2026. 17:24 ] @
Ta gumica ti je porozna pa vremenom propusti vodu i blokira. Jedno vreme radi kako treba, stane, pa ti skineš, istreseš vodu, vratiš nazad, pustiš vodu i onda opet radi dok se ne izjednači pritisak sa obe strane. I tako u nedogled. Bacaj to ili ako možeš da nabaviš novu, sveže proizvedenu membranu.
[ bordzija @ 08.09.2026. 17:29 ] @
Pa to je onda nekvalitetno. Meni nije problem 5-6 bara u kući nego što topla voda potpuno prestane da ide - stane. Videću kako se ponaša pa kupim uložak u beogradu ili zamenim ceo

Otkad sam juče očistio membranu od kamenca tj gornji deo - radi odlično. Videću večeras koji je pritisak danas bio 4 bara u toju dana. Možda je toliko u vodo odu juče bilo 5 bara.
[ bordzija @ 08.09.2026. 20:48 ] @
Konstantno je na 4 bara očigledno da je kamenac sa prljavštinom pravio problem.

Problem nastao kombinacijom kamenca i mulja na situ i sa gornje strane blokirao rad reduktora. Dakle ako ima problem treba ga celog otpušiti tj rasturiti i prokuvati u sirćetu alkoholnom pustiti da se ohladi pa oribačiti četkom.
[ test1234 @ 08.09.2026. 22:02 ] @
Pa ti reče da si sve otkucao u sirćetu i vodi...