-Kult ličnosti i mesijanstvo;
-Konstantna viktimizacija i spoljna opasnost;
-Dehumanizacija političkih protivnika;
-Emocionalna manipulacija i proizvodnja straha;
-Monopol na istinu i agresivan ton;
Dajte još neku metodu, pa da vidimo da li postoje mediji u Srbiji koji se uklapaju u profil.
[ svojnasvome @ 28.09.2026. 22:45 ] @
Ono što je najvažnije u nacističkoj i fašističkoj propagndi odnosi se na
1) zamenu teza žrtva-zločinac,
2) racionalizacija lažnih razloga za: vršenje zločina, pljačkanje, masovno i "slučajno" ubijanje dece, ubijanje civila, ubijanje nedužnih ljudi, ubijanje lekara koji pomažu ranjene, kidnapovanje, ucene, bombarodvanje putničkih vozova, bombarodvanje škola, bombarodvanje bolnica, bombardovanje vrtića, upotrebu kasetnih bombi, trovanje ljudi pesticidima, izazivanje ekoloških katastrofa na primer bombardovanjem rafinerija, pražnjenje deponija radioaktivnog otpada da se kazne "neposlušni", uništenje civilizacije, istrebljenje nacije, ignorisanje ugovora, nepoštovanje zakona, širenje oružja u kosmos, istupanje iz ugovora o ograničenju nuklearnog oružja, bombardovanje medijskih kuća, zabrana rada i proterivanje "moralno-politički nepodobnih" novinara i javnih glasila, ubijanje reportera, spaljivanje-uništavanje biblioteka i dokumentacije raznih vrsta bilo bombardovanjem ili drugim putem, sankcije i ograničenja svih vrsta zloupotrebom poverenja, laganje i obmanijivanje, dovlačenje oružja za napad pričajući da je za odbranu, ubijanje javnih ličnosti i verskih vodja, ubijanje tokom pregovora, ...
[ Miroslav Jeftić @ 28.09.2026. 23:38 ] @
Citat:
lobera:
pa da vidimo da li postoje mediji u Srbiji koji se uklapaju u profil.
Ma jok, di bre, ne bi valjda čestiti srpski mediji
[ lobera @ 29.09.2026. 14:05 ] @
Setio sam se još jednog uslova, takav medij treba da vređa inteligenciju. Problem mi je da odredim čiju inteligenciju treba da vređa. Postoje mediji u Srbiji koji vređaju moju inteligenciju, dok više od pola Srbije nema problem sa njima. Ako smatrate da se ne radi o pola Srbije, već o šačici slaboumnih ljudi, postavlja se pitanje kako to da jedan takav medij (a ima ih puno) ne izazove revolt ostatka populacije?
[ poturica @ 29.09.2026. 16:42 ] @
Ostatak to ne gleda. Zato i treba ici, od vrata do vrata, da bi razgovarali sa onim koji ne gledaju.
U ovom slucaju sa obe strane.
[ Nebojsa Milanovic @ 29.09.2026. 19:11 ] @
@lobera
Na koju/čiju propagandu misliš?
Nacističku propagandu za koju je Gebels malo dete možemo videti svaki dan, ali nisam siguran da na to misliš?
[ ademare @ 29.09.2026. 20:20 ] @
Ja bih rekao da se svi mediji u Srbiji uklapaju u tu prosirenu sliku.
Od drzavnih tabloida, koji preokrecu stvarnost, do N1 koji u vidu "komentara citalaca" svaki Boziji dan sipa Govor Mrznje prema Srbiji i Srpskom narodu !
SNS i AV Nisu ni Srbija ni Srpski narod i tu mora da postoji granica !
Vec jedan covek i jedna stranka.
To sto njegova propaganda prica tu pricu da jeste, ne znaci da stvarno jeste.
Tako i Pljuvanje na N1 mora imati neku granicu, koju oni rado " ne vide" !
Znaci posteno bi bilo reci da se svi mediji uklapaju ne samo vlast i "opozicija" mada se ne zna nista o "studentima" ?
Nisam cuo da su "studenti" ikada rekli ijednu rec protiv Govora Mrznje na N1 ?
Naravno na N1 je dozvoljen Govor Mrznje prema Srbima i prema Rusima. Prema drugim narodima sto pravim sto Izmisljenim nije dozvoljeno ! Za to postoji Cenzura !
[ Miroslav Jeftić @ 29.09.2026. 23:08 ] @
Citat:
ademare: Ja bih rekao da se svi mediji u Srbiji uklapaju u tu prosirenu sliku.
Od drzavnih tabloida, koji preokrecu stvarnost, do N1 koji u vidu "komentara citalaca" svaki Boziji dan sipa Govor Mrznje prema Srbiji i Srpskom narodu !
Evo i ja sam deo srpskog naroda (pridevi se inače pišu malim slovom) i čitam N1 ne znam o čemu pričaš, kakva mržnja, kakvo pljuvanje.
[ mjanjic @ 30.09.2026. 09:04 ] @
Jutros rano, pre 8:00 časova, na Prvoj već ide "neutralna emisija sa stručnim gostima u studiju" i priča se o nekom nasilju blokadera, a Šapića niko ne pominje. Ne znam koga su to "blokaderi" prebili i ko je zbog njih završio u bolnici, sa druge strane stalno imamo slučajeve da su ljudi prebijeni kao onaj lik ispred Arene kome je na kraju odstranjena slezina, potom ono Šapićevo izazivanje na neki dvoboj i slično.
[ ademare @ 30.09.2026. 10:55 ] @
@ Miroslav Jeftić
Blago tebi sto nista nisi primetio !
A blago i Srpskom narodu sa takvim "pripadnicima" , kao sto ste ti , Test, i slicni !
Edit:
Evo lako je naci u tzv "komentarima citalaca" !
Za sada 12:19 postoje "Samo" Dva(2) Komentara Govora Mrznje prema Srbiji i Srpskom narodu !
Da li ih vidis ?
Procitaj komentare za sada ih je 41. i napisi da nema nijedan !
Ko moze da kaze ko pise komentare ?
Po frekvenciji objavljivanja meni izgleda da i neko iz Redakcije pise dobar deo "komentara " !
Postoji covek, CENZOR koji odobrava svaki komentar !
Znaci SVE sto je objavljeno kao "Komentar" je dobilo odobrenje i Proslo CENZURU Portala N1 !!
[Ovu poruku je menjao ademare dana 30.09.2026. u 12:32 GMT+1]
[ test1234 @ 30.09.2026. 12:42 ] @
Kako vam ne dosadi da baljezga jedno te isto.
[ poturica @ 30.09.2026. 13:12 ] @
Bas tako, ko je osudjen a ko nije (pre par dana je bilo) se ne zna a opet ima toliko toga da se napise.
Za sada 12:19 postoje "Samo" Dva(2) Komentara Govora Mrznje prema Srbiji i Srpskom narodu !
Da li ih vidis ?
Procitaj komentare za sada ih je 41. i napisi da nema nijedan !
Vau, našao u komentarima na internet portalu dva koja ti se ne sviđaju. Ala si ti neka osetljiva pahuljica
[ lobera @ 30.09.2026. 14:19 ] @
Pročito sam sve komentare i nisam uspeo da nađem ta dva. Možda prate EMZ, pa su ih izbrisali ili su ih jednostavno izbrisali. Ako bih ja napisao dva puta živeo firer ovde na forumu, da li bi ES bio nacistički? Naravno da ne bi. U svakom slučaju N1 je razočaravajuće loš nacistički medij. Gde je tu kult ličnosti? Gde je agresivni ton? Spoljna opasnost? Postoji li neki bolji primer sa N1 od ta dva komentara (kojih nema)? Ja nemam u listi kanala N1 i ponekad pogledam neki prilog sa YT ili pročitam vest sa portala. Slabo je to za standarde koje je postavio Gebels.
Neko je postavio pitanje da li mislim da Gebelsovsku propagandu, naravno da mislim na takvu propagandu. Za mene je to jedina izvorna i prava nacistička propaganda.
Međutim, ima nešto u vezi sa N1 što daje neku nadu da i N1 može napredovati. Ono što je zajedničko za N1 i neke druge mnogo naprednije medije je kapital. Parafraziraću Ivana Ivanovića - to vam je kao u mesari, vlasnik je isti, samo je pitanje da li želite mešano meso, svinjetinu ili piletinu. Isti vlasnik ima medije koje nude za svakog gledaoca odgovarajći sadržaj, a svi ti mediji su u funkciji odbrane kapitala vlasnika i njihovih satrapa. S obzirom da je Ivanović bio deo N1, verujem da zna o čemu priča.
[ poturica @ 30.09.2026. 14:33 ] @
Insajder je isto protiv vlasi a njih niko ne nabraja kao takve.
Jednostavno je taj i taj je kriv a ovaj drugi nije.
Pro vladini mediji obrnuto, ovaj drugi je kriv a taj prvi nije.
[ ademare @ 30.09.2026. 14:46 ] @
Cenzura na N1 POSTOJI ! Jako je cudno da navodno pametni clanovi to ne shvataju !
Ne znam da li Ovaj sto Toruje adrese napise neki komentar i da li N1 objavljuje ?
Moja IP adresa je na Crnoj listi i Nikada ne objavljuju moje komentare ! Dva danas nisu prosla CENZURU !!
Naravno ne Torujem IP adresu, ali mogu da je promenim resetom Rutera. Ali zabole me uvo da restujem Ruter zbog N1 !
Ovako mi je mnogo zanimljivije sto mi Cenzurisu Svaki komentar !
O cemu su komentari ! O svemu i svacemu, cak ni o vremenskoj prognozi mi ne objavljuju !
Ne objavljuju ni one protiv AV-a ni one koji su neutralni, ali svakako ima najvise onih zbog kojih sam i na crnoj listi koji su objektivni i Istiniti.
Evo nije tajna objavicu ovde neciji Komentar pa da vidimo da li je Govor Mrznje ? Napisao sam koji je clanak da ne ponavljam !
Evo : " Đole
Jesu li joj možda izlomili vilicu?
Jel znaš, za takve stvari se daje abolicija u ovoj zemlji (još uvek, ali ne zadugo) SNSmrdiji. "
Znaci imamo Govor mrznje protiv Srbije naziva se "SNSmrdija" iako je svakom jasno da AV nije Srbija i da SNS nije Srbija !
Taj komentar prolazi Cenzuru ?
Moji ne prolaze ! Jedan nisam sacuvao , drugi jesam, nisu u vezi ovog clanka. Jedan je o navodnoj izjavi "studenata" o principijelnom zalaganju Protiv Sankcija Rusiji !
Drugi je o Nemackom novinaru koji je napisao analizu Medijske propagande koju Njegov Av vodi preko svojih medija !
Komentar govori o Licemerstvu Nemackog novinara i naravno to ne prolazi Cenzuru !
Komantar o "studentima" govori kako se "Principi" "Studenata Poklapaju sa AV-om politikom i kako ti "studenstski "Principi" vaze samo za Rusiju a ne vaze za Belorusiju, takodje isto kao i AV politika ! Jer Belorusiji je rezim uveo sankcije dok Rusiji Nije ?
Jesu li to Principi ?
To ne prolazi cenzuru , mada ima slicnih komentara ali napisanih bez mnogo smisla !
Oni komentari koji u nekoliko recenica otrkrivaju sustinu oni ne mogu da prodju Cenzuru !
KOmentar koji sam sacuvao necu ovde objaviti, zato sto i N1 ima isti taj komentar ! Malo sam manje Paranoican od onog sto Toruje IP adrese !
[ lobera @ 30.09.2026. 15:07 ] @
Komentar koji si citirao je usmeren protiv SNS, a ne protiv Srbije. Čovek je još napisao i "još uvek, ali ne zadugo" i to se odnosilo na stanje u kojem se Srbija trenutno nalazi. Ovo je slab argument da bi se medij proglasio nacističkim. To što ne objavljuju tvoje komentare ih možda čini pristrasnim, ali opet, to ne znači da su nacistički. Rekao bih da si promašio temu. Prava tema za tebe je Frustracije koje mediji izazivaju kod Ademareta.
[ ademare @ 30.09.2026. 15:26 ] @
Zurg, Ever jako mi je drago sto si se izjasnio jasno i glasno da ovaj "Djoletov" komentar NIJE , Govor Mrznje prema Srbiji !
I da nije Govor Mrznje napisati da je drzava Srbija "Smrdija" ! I bez SNS dodatka i sa njim radi se o Govoru Mrznje, koji se ne objavljuje ni protiv jedne druge drzave osim Srbije i ponekad Rusije ?
SNS dodatak je pokusaj prikrivanja Govora Mranje, navodno Politikom ? SNS NIJE Srbija, ili mislis da jeste ?
Ako jeste onda nije govor mrznje prema Srbiji jer ako jeste onda je to istina ! Istina nikada nije Govor Mrznje !
Da li bi objavili Govor Mrznje protiv Hrvatske drzave . Verovatno i za nju moze nesto da se smisli ?
[ ademare @ 30.09.2026. 15:40 ] @
Evo sta kaze AI da li je "Smrdija" Govor Mrznje !
"Korišćenje termina „Smrdija“ za Srbiju može se smatrati govorom mržnje, uvredljivim govorom ili etničkim klevetanjem, u zavisnosti od pravnog okvira, konteksta u kojem je upotrebljen i namere govornika.
Evo kako se ovaj termin i slični pogrdni nazivi analiziraju sa pravnog, društvenog i politikološkog aspekta:
1. Pravni aspekt i definicija govora mržnje
U zakonodavstvu Srbije i međunarodnim standardima (poput onih koje propisuje Savet Evrope), govor mržnje obuhvata izražavanje koje širi, podstiče, promoviše ili opravdava rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i nacionalnu pripadnost.
Nacionalna uvreda: Nazivanje jedne države i njenog naroda izvedenicama koje sugerišu prljavštinu ili smrad predstavlja klasičan primer etničke pejorative (pogrdnog govora). To je izraz nacionalne netolerancije sa ciljem da se ponizi i degradira cela jedna nacija.
Krivični zakonik: Krivični zakonik Republike Srbije u članu 173. i 174. sankcioniše povredu ugleda Republike Srbije i izlaganje poruzi njenih simbola ili naroda, dok član 317. tretira izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Ako se termin koristi da bi se podstakla netrpeljivost ili diskriminacija prema građanima Srbije, on ulazi u zonu govora mržnje.
2. Pravila na društvenim mrežama
Na velikim internet platformama (poput Facebook-a, Instagram-a, YouTube-a ili X-a), korišćenje ovakvih kovanica krši uslove korišćenja koji se odnose na govor mržnje i uznemiravanje (Hate Speech & Harassment). Algoritmi i moderatori ovakve izraze tretiraju kao degradaciju na osnovu nacionalne pripadnosti, što najčešće rezultira uklanjanjem sadržaja ili suspendovanjem naloga.
Zaključak: Iako u nekim situacijama može biti kvalifikovan „samo“ kao vulgarna uvreda i izraz nevaspitanja, u javnom prostoru i u kontekstu međuetničkih odnosa, termin „Smrdija“ se primarno koristi kao oblik govora mržnje sa ciljem nacionalnog ponižavanja.
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2026. 15:49 ] @
Znači od svih medija u Srbiji tebi najviše smetaju, ni manje ni više, nasumični komentari na N1? Jel nas zezaš ovde ili šta?
[ lobera @ 30.09.2026. 15:51 ] @
Amaterski ti je ovaj napad na N1. Mislim da nikoga sem tebe nije briga što ti nije objavljen komentar. Koliko puta su komentari izbrisani ovde na forumu ili banovan neki član...
Na primer Calex je napustio forum zbog takvih stvari i jel sad treba da piše da je ES fašistički forum!? Gluposti!
Ivan Ivanović je imao mnogo ozbiljnije argumente, ali on je ipak profesionalac. United Grupa, bivši vlasnik N1 je istovremeno emitovala Zvezde granda na Pinku i pljuvala taj Pink!
Vlasnike N1 na prvom mestu zanima novac. Ne bore se oni za tvoja prava. Bore se za tvoj novac. United grupa je nedavno prodala N1 i još par medija Alpac Capitalu za ogroman novac.
Pravo pitanje je da li je N1 trojanski konj, a ne da li ima cenzuru i tvoje poetsko tumačenje te cenzure. Svi mediji imaju cenzuru.
[ ademare @ 30.09.2026. 16:01 ] @
Spinujes po svojim starim manirima !
Kako se vidi iz mojih postova prvenstveno se radi o GOVORU MRZNjE !
Cenzura se pominje u Kontekstu da Komentari Govora Mrznje imaju Odobrenje za Objavljivanje !
Znaci da nema Cenzure onda bi se objavljivali Svi komentari i N1 ne bi imao Odgovornost za Komentare !
Ovako N1 ima Odgovrnost jer odobrava Komentare koji su Govor Mrznje !
Neuspesan Spin !
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2026. 16:06 ] @
To što si ti umislio da je nešto "govor mržnje", ne znači da to odgovara stvarnosti, u najkraćem.
[ ademare @ 30.09.2026. 16:13 ] @
Jesi li procitao analizu AI-a ?
Ne kazem da je Ai uvek u pravu ali procitaj tekst koji je napisao AI pa kazi da Nije govor mrznje, ali sa argumentima !
Naravno i AI kaze da u nekim slucajevima moze biti Nacionalna uvreda i slicno !
Ali po pravilima N1 je Zabranjeno pisati i Objavljivati bilo kakve uvrede , a Najmanje Nacionalne !
N1 je odobrio ovaj komentar koji nije u skladu sa njegovim pravilima !
N1 ima odgovornost za Objavljivanje ovog komentara !
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2026. 16:24 ] @
Apsolutno me ne zanima analiza AI-ja. Takvih komentara na internetu ima na svakoj platformi, to što si iskopao jedan takav komentar ne znači baš ništa. S druge strane režimski mediji otvoreno i sa pozicije urednika, a ne nekog bez veze komentara, otvoreno šire mržnju prema svakom ko ih ne podržava, ali koliko vidim to te nešto mnogo ne dotiče.
[ ademare @ 30.09.2026. 16:42 ] @
Vidim da nista ne znas o meni !
Jesi li bar procitao ovu temu ? Moje postove ?
Evo prvi post prva recenica :
Citat:
ademare:
Ja bih rekao da se svi mediji u Srbiji uklapaju u tu prosirenu sliku.
Ali Zurg, Ever koje je pokrenuo temu je pokrenuo sa namerom. Zato je 99% onoga sto sam pisao o N1 jer sta ima da se pise o prljavim rezimskim tabloidima a sto ne znamo ?
A vidim da o N1 ne znate i da ne prihvatate stvarnost !
Zato pisem o tome !
[ Nebojsa Milanovic @ 30.09.2026. 16:46 ] @
Citat:
lobera:
Ivan Ivanović je imao mnogo ozbiljnije argumente, ali on je ipak profesionalac.
Može li pojašnjenje o ovome, najbolje link ka emisiji gde Igor govori to o čemu pričaš?
[ miki069 @ 30.09.2026. 17:00 ] @
Sad u Beogradskoj hronici.
Novi talas ruskih izbeglica digao cene zakupa stanova za 30%.
Ervin Pašanović. Stručnjak za nekretnine.
Deset puta je spomenuo novi talas ruskih izbeglica.
Šta je izazvalo taj talas?
[ lobera @ 30.09.2026. 17:09 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Može li pojašnjenje o ovome, najbolje link ka emisiji gde Igor govori to o čemu pričaš?
Emisija traje malo manje od 2h. Mrzi me da tražim konkretnan deo o kojem sam pričao, čini mi se da je u prvoj četvrtini. Koga zanima i ne mrzi da traži evo videa:
Citat:
miki069: Deset puta je spomenuo novi talas ruskih izbeglica.
Izazvala je nacistička i fašistička propaganda ili si ti promašio temu?
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2026. 19:36 ] @
Citat:
ademare:
Vidim da nista ne znas o meni !
Jesi li bar procitao ovu temu ? Moje postove ?
Evo prvi post prva recenica
Kao što rekoh, to je nešto što si sam umislio. Takvih komentara imaš bukvalno svuda - i na Tviteru, Redditu, po forumima, na Fejsu i da ne nabrajam i stvarno nisu ništa specijalno.
[ ademare @ 30.09.2026. 19:45 ] @
Pises upravo ono "protiv cega se navodno boris" !
Pises isto kao rezimski Tabloidi !
Vrsis Relativizaciju necega, okreces stvarnost sa ciljem Opravdavanja N1 ?
Stalno ponavljas Nesto, valjda mislis ako dovoljno puta ponovis da ce to postati istina ?
Stalno ponavljas da sam ja nesto umislio da je Govor Mrznje ?
Mozda si ti umislio da nesto Nije Govor Mrznje ?
Mada mislim da ne pravis gresku vec da se ponasas kao Rezimski Tabloidi sa Namerom, Predumisljajem !
To je tebi dokaz ? Toga ima puno i onda to nije strasno ?
I rezimskih Tabloida ima jako puno i svi pisu isto smece i lazi i to onda nije strasno jer ih ima puno ?
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2026. 20:20 ] @
Ne vidim da se bilo ko složio s tobom. Komentari na vesti su inače najmanje bitan deo na nekom portalu, ne samo kod nas već generalno na netu, neki sajtovi ih prosto isključe jer ne mogu da se mlate s tim. To su opšte poznate stvari.
To što si iskopao jedan komentar i njime mašeš okolo kao dokazom "sipanja mržnje prema srpskom narodu" je neozbiljno
[ ademare @ 30.09.2026. 22:02 ] @
A sta mislis kada se skupe na nekoj temi Trolovi , poput tebe, Testa i ko je vec tu od Trolova, oni treba da se sloze na necim i tek tada ce to biti istina, ako se oni sloze ?
Jako infatilno !
Na Trolove ne vredi gubiti vreme !
Sve je napisano sta treba. Svako sam neka izvuce zakljucke.
Za takve se u mom kraju kaže "sam p*di, sam kolo vodi"
[ test1234 @ 01.10.2026. 10:52 ] @
E baš me nasmeja onako baš. Isplatilo mi se što sam trol. Kažu smejanje lekovito.
[ miki069 @ 01.10.2026. 11:34 ] @
Citat:
lobera:
Citat:
miki069: Deset puta je spomenuo novi talas ruskih izbeglica.
Izazvala je nacistička i fašistička propaganda ili si ti promašio temu?
Da nije strah od Putlerove mobilizacije?
[ lobera @ 01.10.2026. 13:31 ] @
Naravno da ljudi beže od rata. To nema veze sa temom i bilo bi dobro kada bi pokušao da pričaš još o nečemu osim o Rusiji.
Izgleda da je jedini problem N1. Baš lepo, blago nama.
[ lobera @ 01.10.2026. 14:30 ] @
Pošto je kod nas manje više sve u redu, hajde da pogledamo kako je kod komšija. Državna televizija Federacije BiH se uključila u predizbornu kampanju u Srbiji. Doveli su predsednika neke nebitne NVO (Građanski demokratski forum) koji kaže kako studenti podržavaju Ratka Mladića i Republiku Srpsku :) U Srbiji ide suprotna priča. Očigledno je da neko diriguje i usmerava medije u regionu na Vučićevu stranu.
P.S.
Moja greška, ovo nije NVO već politička partija. Slogan im je „za Srbiju na zapadu”.
[Ovu poruku je menjao lobera dana 01.10.2026. u 15:43 GMT+1]
Kakvo je tvoje misljenje o Poklapanju stavova tzv. "studenata" i Av zvanicne drzavne politike ?
O tome da navodno postoje neki principi, ali da se ti "principi" odnose Samo na Rusiju ! Na Belorusiju se ne odnose iako ona ne ratuje ni sa kim ?
Znaci principi nisu Univerzalni vec onako kako nekome odgovara ?
Otkud poklapanje sa trenutnom drzavnom politikom SNS-a ?
Tako da o poklapanju ne treba da nam govori neko iz Federacije ?
[ mjanjic @ 01.10.2026. 18:30 ] @
Ne kapiram šta to znači? Recimo, ako vlast kakva god da je kaže da je za poštovanje Ustava i to isto kažu studenti, onda se njihovi stavovi poklapaju?
Što se tiče državne politike, to je nešto o čemu će odlučivati vlast koja se formira nakon normalnih izbora, SL će se baviti normalizacijom rada institucija, čišćenjem policije i drugih službi od kriminala i korupcije, itd.
[ ademare @ 01.10.2026. 20:11 ] @
Pa da postovanje Ustava i Licemerni odnosi prema snazi drzava su jedno te isto ?
Verovatno to negde pise u ustavu ? Veliku silu ne smemo da ljutimo posebno sto od nje kupujemo gas, a obicnu drzavu mozemo da radimo sta hocemo ?
I sta ti i Istomisljenici Zagovarate ideju PREVARE Glasaca !
Obecacemo jedno, u ovom slucaju Neuvodjenje sankcija , kada dodjemo na vlast Uvescemo sankcije ?
Pa jel se Demokratija uvodi Prevarama glasaca ???
[ miki069 @ 01.10.2026. 21:31 ] @
Citat:
lobera:
Naravno da ljudi beže od rata. To nema veze sa temom i bilo bi dobro kada bi pokušao da pričaš još o nečemu osim o Rusiji.
Izgleda da je jedini problem N1. Baš lepo, blago nama.
Beže već skoro 5 godina.
Ali je zadnjih dana masovno.
Putler priprema opštu mobilizaciju.
[ ademare @ 01.10.2026. 23:17 ] @
@ mjanjic
Odakle potice informacija da je Sl u slucaju pobede sebi vremenski ogranicila mandat unapred ?
Ja to nisam cuo, mozda jeste ? Ako jeste odekle potice taj info ?
I da Sl u slucaju da pobedi ogranici sebi mandat na recimo 2 godine, za 1 godinu nista ne moze da se uradi, ko ce za te dve godine da vodi drzavnu politiku ?
Nece sigurno Dacic i "Cale -ovo je za tebe" , ili Karic i fantomi ?
[ Miroslav Jeftić @ 02.10.2026. 00:19 ] @
Citat:
ademare: I sta ti i Istomisljenici Zagovarate ideju PREVARE Glasaca !
Obecacemo jedno, u ovom slucaju Neuvodjenje sankcija , kada dodjemo na vlast Uvescemo sankcije ?
Pa jel se Demokratija uvodi Prevarama glasaca ???
Jesi ti glasač SL?
[ lobera @ 02.10.2026. 13:36 ] @
Očigledno je da nije. Studenti nisu dosledni, jer se ne izjašnjavaju o Belorusiji :) Ademare pripada eliti od max 2% ljudi u Srbiji koji glasaju doslednog Miloša Jataganca.
Citat:
Miloš Jovanović je imao 22-23 godine tokom nemira na Kosovu i Metohiji, nije učestvovao u ratu već je studirao u Parizu u tom periodu na jednom od najelitnijih univerziteta u svetu. Danas zagovara uvođenje vojnog roka i potencijalno učestvovanje mladih u ratu a to opravdava time da imamo dug prema majkama stradalih dvadesetogodišnjaka kao i prema njima samima jer citiram "Je l ta majka (Radoša Cerovića) gluplja nego ove neke moje sa Vračara koje kažu "Ako se vrati vojni rok ja neću svog sina u vojsku". Molim?? Ti nećeš u vojsku? Jesi ti neka svetica? Jesi ti neka super majka? Pa se razlikuješ od majke Radoša Cerovića? A ona je mogla da ga da u rat? Šta je ona, budala? A taj otac koga sam upoznao tri puta, je l on budala?" Koje je njegovo opravdanje za neučestvovanje u ratu, jebiga nije mogao na Košare jer je spremao kolokvijum? Druga stvar, protivi se ulasku u EU između ostalog jer bi posledično veliki broj mladih masovno otišao u EU da traži posao, dok on sa druge strane ima EU pasoš. Treća stvar, protivi se dolasku stranaca i menjanju etničke strukture Srbije, ne želi da sutra za reprezentaciju Srbije igraju Embape i Dembele, dok on sa druge strane ima brak i dvoje dece sa Francuskinjom poreklom sa Filipina.
Ne glasam naravno nikoga. Poslednji put sam bio na glasanju 2012.
Ocigledno i da je ne glasanje ni za koga neka vrsta - glasanja ?
Samo to malo ljudi shvata ? Posebno ne ocekujem da se to shvati na forumu.
Kada je postojao "opsti bojkot" opozicije, koji su prekrsili "1 od 5 miliona", i PSG i prosli jako bedno, izlaznost je bila skoro 49 % ? Znaci bojkotu se odazvalo oko 7 % gradjana ?
Prosto ne mogu da zamislim da postoji toliko mnogo "Pucine" a zna se sta je "Pucina - Stoka grdna", da izlaze po svaku cenu na glasanje i da onda zaokruze koga ima ? Po principu daj sta das ?
Prica o studentima i Sl je jako komplikovana i prevazilazi mogucnosti detaljnije analize na forumu !
U sutini na Izbornoj listi nema Nijednog Studenta ? Vec nekakvi anonimusi za koje niko ne zna ni ko su ni ko ih je tu postavio ?
KOliko vec njih radi za AV-a ? Trenutno su spavaci.
Imali smo pokaznu vezbu u Kuli sa listom "Mladi Kula" gde je odbornik kupljen vec pre izbora, najverovatnije. Kasnije iako nije bilo neophodno jer je SNS lista dobila 19 a MK 18 odbornika, vec na prvom glasanju nije bilo tako vec 20-17 !
Sada je odbornik ali ne 18 sa liste jer po zakonu mora da se postuje redosled sa liste, vec No. 2 je javno napustio listu MK jer po zakonu koji je odusevio Eu , odbornik, na R. nivou narodni poslanik je vlasnik mandata i moze da se proda onom ko ponudi najbolju cenu ?
[ lobera @ 02.10.2026. 15:17 ] @
Citat:
ademare: Ocigledno i da je ne glasanje ni za koga neka vrsta - glasanja ?
Jeste, to je glasanje da sve ostane kako jeste. Neglasanje je podrška aktuelnoj vlasti.
Kažeš smetaju ti anonimusi, pa ti onda glasaj (neizlaskom) za proverene javne ličnosti: Ćaci Pavlović, Brnabić, Lečić, Šešelj & sin, Dačić & sin, Palmin sin... :)
Saša Radulović hoće nešto da ti poruči u vezi sa anonimusima:
ademare: U sutini na Izbornoj listi nema Nijednog Studenta ?
Kako nema, imaš kod mafije Miloša Ćacija Pavlovića.
Ne razumem zašto bi trebalo da studenti budu na listi? Studenti su sastavljali listu, zato se zove studentska.
P.S.
Jesi li čuo za đačku paštetu?
[ p2699520 @ 02.10.2026. 15:22 ] @
Šta je ovde tema, izbori u Srbiji ili tema iz naslova?
[ lobera @ 02.10.2026. 15:33 ] @
Tema je nacistička i fašistička propaganda. Cilj nacista i fašista je apsolutna vlast. U Nemačkoj pre Drugog svetskog rata nacisti su došli na vlast putem izbora i propagande. Nakon toga su propagandu koristili kako bi se održali na vlasti. Srećom mi još uvek imamo izbore i možemo da analiziramo da li je i na koji način prisutna nacistička i fašistička propaganda.
Mislim da je guranje ljudi u apstinenciju i apatiju putem medija jedan od potciljeva nacističke i fašističke propagande. Nažalost naš prijatelj i brat ademare je izgleda poklekao. Pomolimo se svi za njega.
[ Miroslav Jeftić @ 02.10.2026. 16:59 ] @
Citat:
ademare:
Prosto ne mogu da zamislim da postoji toliko mnogo "Pucine" a zna se sta je "Pucina - Stoka grdna", da izlaze po svaku cenu na glasanje i da onda zaokruze koga ima ? Po principu daj sta das ?
Prica o studentima i Sl je jako komplikovana i prevazilazi mogucnosti detaljnije analize na forumu !
U sutini na Izbornoj listi nema Nijednog Studenta ? Vec nekakvi anonimusi za koje niko ne zna ni ko su ni ko ih je tu postavio ?
Kud se onda guraš i šta te briga ko je na listi
[ p2699520 @ 02.10.2026. 17:14 ] @
Citat:
lobera: Tema je nacistička i fašistička propaganda. Cilj nacista i fašista je apsolutna vlast. U Nemačkoj pre Drugog svetskog rata nacisti su došli na vlast putem izbora i propagande. Nakon toga su propagandu koristili kako bi se održali na vlasti. Srećom mi još uvek imamo izbore i možemo da analiziramo da li je i na koji način prisutna nacistička i fašistička propaganda.
Mislim da je guranje ljudi u apstinenciju i apatiju putem medija jedan od potciljeva nacističke i fašističke propagande. Nažalost naš prijatelj i brat ademare je izgleda poklekao. Pomolimo se svi za njega.
Hoćeš reći, u Srbiji se sprovodi nacistička i fašistička propaganda?
[ lobera @ 02.10.2026. 17:24 ] @
Za sada imamo 2 komentara na N1 koji potvrđuju moje sumnje da se sprovodi.
[ ademare @ 02.10.2026. 17:45 ] @
Komentare Govora Mrznje na N1 svakako imamo skoro svaki dan. Sada su malo maskirani predizbornom kampanjom, a kada nema kampanje onda strce ?
Ali sto je to vazno kada ti komentar "Smrdija" nisi prepoznao ni kao "Govor Mrznje", cak ni kao "Nacionalna Uvreda " ?
A ja eto imam pametnija posla nego da po ceo dan lovim takve komentare na N1 i da ih ovde objavljujem ?
A i koja bi svrha toga bila kada ti i ekipa Trolova to ne prepoznajete kao nista Lose ?
Kaze trol ima toga mnogo na internetu i zato nije strasno ?
Isti Trol tvrdi da su Komentari Nevazni ?
Sta ce Trol koji pameti Nema ?
Komentari su Najvazniji !! Vesti imas gde god hoces, komentari su bar donekle izraz raspolozenja gradjana ?
Zato u Tabloidima nema cak ni Cenzurisanih komentara !
[ lobera @ 02.10.2026. 17:50 ] @
Bilo je SNSmrdija, gde nestade SN?
[ ademare @ 02.10.2026. 17:53 ] @
Inace kad vec pominjes naciste i dolazak Nacista na vlast u Nemackoj i kako su to postigli juce je objavljen retko kvalitetan clanak bas na N1 o tome !
Izgleda da ja mnogo pazljivije citam N1 od tebe ?
Clanak koji prenosi istrazivanja, kada ga procites, videces da si poverovao u Stereotipe koji su namerno Napravljeni u cilju Opravdavanja Nemackog naroda ! Eto Propaganda ih zavela !
Pazljivo procitaj vlanak i videces da si upravo sireci takav narativ naseo na nemacku propagandu !
Kvalitetni clanci nemaju mnogo komentara. Budalastine za zamajavanje Budala imaju more komentara !
[ ademare @ 02.10.2026. 18:00 ] @
Citat:
lobera:
Dodatak je nebitan jer AV NIJE Srbija , i SNS NIJE Srbija !
Po tome je komentar koji tvrdi da jeste jos veci Govor Mrznje i Nacionalna Uvreda ! Za sve one koji nisu SNS !
[ ademare @ 02.10.2026. 18:08 ] @
Jel se secas klipa koji si okacio 2023. kada su izbori pokradeni, najvise dovlacenjem Bosanaca da glasaju na lokalnim izborima, jer su prijavljeni u trafo stanicama ?
Boza Prelevic advokat gostuje na TV N1 !
I u studiju, uzima telefon i cita zakon sa ekrana telefona o tome ko ima pravo da glasa na lokalnim izborima ?
I kaze Boza na pocetku po zakonu Republike Smrdi...ovaj Srbije ?????????
Naravno da sam svestan zasto ti i Boza ne prepoznajete izraz SMRDIJA kao Govor Mrznje ili kao Necionalnu Uvredu !
[ Nebojsa Milanovic @ 02.10.2026. 18:11 ] @
@vi koji gledate CNN1:
Ko tačno Srbiju zove Smrdija? 😡
[ ademare @ 02.10.2026. 18:24 ] @
Ne gledam Tv ali citam portal.
Izraz Smrdija koriste svi oni koji Mrze Srbiju.
Zato i ne prepoznaju taj izraz kao Govor Mrznje ili kao Nacionalnu uvredu !
Koriste ga svaki dan u obicnom razgovoru, pa onda Boza skoro izgovori i na TV ??
Toliko mu je preslo u naviku, da samo tako i izgovara kada Kamere nisu ukljucene !
Tu su i svi "autosovinisti" i ovi nasi forumski koji ne vide nista lose u tome ?
[ Miroslav Jeftić @ 02.10.2026. 22:39 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
@vi koji gledate CNN1:
Ko tačno Srbiju zove Smrdija? 😡
Čovek našao jedan komentar anonimnog čitaoca na nasumičnu vest i to je izgleda najveći problem današnjice. Strašne stvari
Citat:
ademare:
Citat:
lobera:
Dodatak je nebitan jer AV NIJE Srbija , i SNS NIJE Srbija !
Po tome je komentar koji tvrdi da jeste jos veci Govor Mrznje i Nacionalna Uvreda ! Za sve one koji nisu SNS !
SNS nije Srbija, ali zato jedan komentar predstavlja milione ljudi. Jbt makar budi dosledan
[ Nebojsa Milanovic @ 02.10.2026. 23:29 ] @
Kao što sam siguran da psihički normalan čovek ne može biti za naciste, isto tako sam siguran da psihički normalan čovek ne može da gleda/sluša CNN1.
U neposrednoj okolini imam više ljudi koji su direktan dokaz ovoga.
Komentare ne računam, ima nacističkih puno, ali ima i režimskih, recimo na B92, što me je iznenadilo kada sam par puta pogledao.
[ Miroslav Jeftić @ 02.10.2026. 23:51 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Komentare ne računam, ima nacističkih puno, ali ima i režimskih, recimo na B92, što me je iznenadilo kada sam par puta pogledao.
Zato što je B92 u potpunosti režimski portal otkad je otkupljen i nema više nikakve veze sa onim što je B92 bio pre 20-ak godina.
[ Brazorf Ajeje @ 03.10.2026. 11:59 ] @
Možeš li da opišeš šta je to režimski portal?
[ Miroslav Jeftić @ 03.10.2026. 12:17 ] @
Pitaj AI da ti objasni
[ Brazorf Ajeje @ 03.10.2026. 13:13 ] @
Mislim da ćeš mi ti dati bolji odgovor.
[ Nebojsa Milanovic @ 03.10.2026. 13:36 ] @
Ni jedan nacistički trol, ni na jednom portalu, nikada nije odgovorio ni na šta, pa čak ni kao ovde - na direktno pitanje koje se tiče direktno onoga što pišu 🤯
To je jedistvena osobina koju su naci-trolovi uveli u Internet diskusije i po tome se prepoznaju iz aviona.
Što se tiče B92, ne znam da li je režimski ili nije, jer ne pratim domaće medije. Po onome što sam video opisao bih ga kao totalno đubrište svega i svačega, u kome nacistički mediji kao hrvatski Večernji list i direktni lični nacistički propagandisti iz Ukrajine i EU imaju veliki prostor.
Već samo po tome bih ga žigosao kao nacistički i ignorisao u potpunosti, pa prema tome da li je i koliko povezan sa srpskom vlašću je irelevatno.
[ Nebojsa Milanovic @ 03.10.2026. 14:08 ] @
Da, još jedna stvar je karakterisična za nacističke trolove:
Kada ih ogoliš u tome šta rade - ni tada se ne uljude, nego krenu u lične uvrede koje nemaju veze ni sa čim, a sa ciljem ne samo ličnog vređanja, nego da odvedu temu u stranu i da se potpuno izgubi šta su pitani a da svo njihovo trovanje/trolovanje ostane, do sledeće prilike kada će ga ponoviti.
Brazorf Ajeje: Mislim da ćeš mi ti dati bolji odgovor.
Ako ti nedostaje pažnja i to možeš da tražiš od AI-ja, čujem da je jako dobar
[ Brazorf Ajeje @ 03.10.2026. 14:48 ] @
Šta si još čuo?
[ ademare @ 03.10.2026. 15:29 ] @
@ Nebojsa Milanovic
Sve je tako kako si ih opisao ! Naravno i jos mnogo gore od toga ali ne mora sve da se napise .
I nikad nijedan od njih ne moze da izadje iz tog kalupa ?
Pa pokaze neku mrvicu normalnosti ?
Da bar odglume normalnost. Nista. Ali to je tako i njima nema pomoci.
[ MajorFatal @ 03.10.2026. 20:46 ] @
Citat:
lobera:
Propagandne metode nacističke propagande su:
-Kult ličnosti i mesijanstvo;
-Konstantna viktimizacija i spoljna opasnost;
-Dehumanizacija političkih protivnika;
-Emocionalna manipulacija i proizvodnja straha;
-Monopol na istinu i agresivan ton;
Dajte još neku metodu, pa da vidimo da li postoje mediji u Srbiji koji se uklapaju u profil.
Karakteristike nacističke i fašističke propagande su da ne postoje, kao i fašizam i nacizam koji su svoje destruktivno delovanje dokazali za samo pet godina, uništivši i svoje sopstvene države a komoli tuđe.
Na žalost i danas ima nesnađenih koji se dive hitlerovom ili gebelsovom delu nekritički, zaboravljajući da je to bilo pre 80 godina, da su radio i televizija bili u povoju, i da nije bilo teško hipnotisati celu naciju da kao debili u stotinama hiljada dižu ruku u besmislen pozdrav svojoj sopstvenoj gluposti, iza koje je sledilo uništenje države i impregnacija na sledećih 50 godina.
U pitanju su toliko negativne pojave da i dan danas kažemo za nešto da je fašistički ili nacistički, ako smatramo da nije dovoljno demokratski, ili slobodarski.
U Srbiji se cela medijska scena uklapa u opis fašističkih, jer pored 5 tv sa "nacionalnom" frekvencijom koje trućkaju isto, i slave žvalavo stvorenje, niko grugi ne može da dođe do reči, jer njihovi "operateri" dosežu do 12% gledanosti u nekim krajevima, dok bi smo pink metastaze mogli opisati kao 500% dosega.
[ Brazorf Ajeje @ 03.10.2026. 22:45 ] @
Fašizam. Sprega države i krupnog kapitala.
Nacizam. Oblik tvoje lobanje je pogrešan, kao i proporcije. Takođe i boja očiju.
[ poturica @ 04.10.2026. 06:07 ] @
To su govorili pojedinci sa SL liste ili oni koji podrzavaju ali to nije zvanicna politika.
Ima budala i sa jedne i sa druge strane ali to ne znaci da je to sto govore ili pisu zvanicna politika.
[ lobera @ 04.10.2026. 08:24 ] @
Citat:
ademare:
Inace kad vec pominjes naciste i dolazak Nacista na vlast u Nemackoj i kako su to postigli juce je objavljen retko kvalitetan clanak bas na N1 o tome !
...
Zanimljiv članak, nasilje nije samo u službi zastrašivanja, već je to nešto što privlači (poremećene) glasače, a one koje je sramota da priznaju da to podržavaju tera u apstinenciju.
[ p2699520 @ 04.10.2026. 08:36 ] @
Koliko mogu da primetim, autor teme pod lažnom "zastavom" o nacističkoj i fašističkoj propagandi gura priču o izborima u Srbiji?!
Svako neka napravi izbor prema svom nahođenju i na tome neka se i završi priča o izborima u Srbiji.
Kačenje nebuloza i odvratne propagande ovde ne treba da bude!
[ Miroslav Jeftić @ 04.10.2026. 08:54 ] @
Šta tebi smeta da se priča o izborima o Srbiji
[ p2699520 @ 04.10.2026. 09:36 ] @
Smetaju mi komentari takvih kao ti i tebi sličnih. Kao što svako ima zadnjicu ima i mišljenje. Svoje mišljenje i svoju zadnjicu zadrži za sebe.
[ lobera @ 04.10.2026. 10:02 ] @
Forum služi za razmenu mišljenja, tako da ne treba da zadrži svoje mišljenje za sebe. Što se tiče teme, da li si pročitao moj prvi post ili si samo pročitao naslov?
Citat:
[ Brazorf Ajeje @ 04.10.2026. 10:26 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Šta tebi smeta da se priča o izborima o Srbiji
Pitaj AI da ti objasni.
[ Miroslav Jeftić @ 04.10.2026. 11:29 ] @
Citat:
p2699520:
Smetaju mi komentari takvih kao ti i tebi sličnih. Kao što svako ima zadnjicu ima i mišljenje. Svoje mišljenje i svoju zadnjicu zadrži za sebe.
Jel te neko tera da ih čitaš? Ne razumem
Nego što se tiče teme:
Citat:
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je večeras da je ukupno 46 televizija direktno prenosilo predizborni skup "Ujedinjene Srbije" u Beogradskoj areni,
Ojha
[ poturica @ 04.10.2026. 14:00 ] @
Ispade da je to macna propaganda.
U ciju korist je takva objava?
Valjda je trebalo da dodaju da je gledanost bila mala?
[ MajorFatal @ 04.10.2026. 20:29 ] @
Sa fašizmom je lako, prvo ispričaš dečiju pričicu o prutićima koje je lako polomiti pojedinačno, a u snopu malo teže, a facio to je snop, i onda kažeš da narod treba da bude ujedinjen ko taj snop, i onda mu niko ne može ništa, mada mu ni do tada niko nije teo ništa.
Slogan je divan, pa ko bi bio protiv ujedinjenog naroda kome niko ne može ništa, morao bi biti državni neprijatelj, te ga uhapsiti, i prebiti za primer, i namazati nekim sredstvom po mogućnosti.
U vreme lansiranja slogana o ujedinjenoj Italiji zaboraviš tu sitnicu da je Italija već ujedinjena, i da tretiraš nešto što je već funkcionalno, onda idu crnokošuljaši da marširaju, pa falange da biju svoj sopstveni narod, tu se negde dosetiš da Italija treba da bude ujedinjena oko tvoje blesavosti, i da ujedinjena Italija zapravo znači obnova Rimskog carstva za teritorije koje su mu nepravedno oduzete, i već možeš da oblačiš u uniforme i šalješ mladost daleko od kuće da brani Italiju od komunizma, ili bilo kakvih izmenjenih iskaza.
Zablude se plaćaju gubitkom teritorija, gubitkom kolonija, gubitkom samopoštovanja, razrušenom državom, i stranim patronatom u Avinjonu.
Mož da praviš visoku modu, fijate, peršee, i ferarije, u avione, i svemirske brodove ne gledaj za sada dok ti se ne kaže.
[ poturica @ 05.10.2026. 02:51 ] @
To "Zablude se plaćaju gubitkom teritorija" se dogodilo devedesetinh.
Ovih dana izlazi knjiha "izdajnika" Perisica o tome.
[ ademare @ 05.10.2026. 11:15 ] @
Sta ce ti Navodnici ?
On i Jovica Stanisic su radili za USA ! Jovica koji je vodio DB za CIA, Dok Perisic kao Nacelnik Generalstaba za NSA !
Zato su i smenjeni jos za vreme MIlosevica !
Kosnije kada ej postao ministar u DOS vladi "samo" je uhvacen kako predaje dokumenta poverljiva, coveku iz USA ambasade negde u lipovackoj sumi !
Redak covek kome uz rec Izdajnik Nisu potrebni navodnici !
[ svojnasvome @ 06.10.2026. 04:05 ] @
Kad se saznalo šta je Perišić radio izgledalo je kao nameštaljka.
Medjutim u jednoj izjavi on je potvrdio da je predao dokumenta Amerikancima. Dokumenta su "strogo poverljivo" pa je osudjen na 3 godine.
Za osvetu on će da napiše memoare i sve "obelodaniti".
USA gangster kome je predao par CD-ova sa podacima je iz Srbije poslan ne neku drugu špijunažu. Perišić je na svojoj koži osetio šta znači kad si prijatelj Amerikancima. Pušten je niz klonju i to mu je verovatno više zagorčalo stomak nego strinina presuda. Pušten je nakon 2/3 "dobrog vladanja".
Možda je dogovor bio da za uzvrat bude poštedjen od Haga. Ali se neko nije držao dogovora pa su mu "prijatelji" Amerikanci smestili i Hašku presudu.
Ko sa nacistima tikve sadi o glavu mu se lupaju.
[ poturica @ 06.10.2026. 06:27 ] @
Seselj je napisao knjigu u njegovu odbranu i prepostavljam da to nije relevatno?
Pretpostavljam da se Seselj nece slgati sa svime (ili uopste) u toj Perisicevoj knizi.
[ lobera @ 06.10.2026. 08:09 ] @
Ovako je Đinđić govorio o Šešelju:
Tema o nacističkoj i fašističkoj propagandi ne bi trebalo da prođe bez Šešelja.
[ lobera @ 06.10.2026. 08:18 ] @
Nemački nacisti su pravili bolje bakljade od SNS-a. Ćaci su toliko nesposobni da su prilikom pokušaja organizovanja bakljade sinoć zapalili Nišku tvrđavu!
Momčilo Perišić je smenjen jer je Slobi objasnio da nemamo šanse protiv NATO pakta.
Srbi preko Drine ga cene kao heroja.
Da je izdajnik ne bi ga Hrvati osudili na 20 godina zatvora.
[ lobera @ 06.10.2026. 09:53 ] @
Pre ove paljevine, SNS je prošle godine kačio na tvrđavu nacističke simbole:
[ poturica @ 06.10.2026. 11:16 ] @
Studenti i djaci u Francusikon protestuju a ovde jedva da ima u vesima o tome?
Trebalo bi studenti da ih podrze?
[ ademare @ 06.10.2026. 11:42 ] @
Ne mogu da ih podrze jer su nasi djaci i studenti odabrali Nenasilnu borbu. U Francuskoj su demonstracije nasilne, pale se automobili i sve sto se tu nadje !
Nema razloga da ih podrze osim sto su omladina, a to ipak u ovom slucaju nije dovoljno !
[ lobera @ 06.10.2026. 11:47 ] @
Ovo što se dešava je obrnuto od 1968. Tada su naši studenti po ugledu na fancuske izašli u protest bez jake organizacije i bez jasno definisanog cilja. Danas francuski studenti kopiraju naše, ali bez jasnog cilja i bez pametno promišljenog načina borbe. Našim studentima bi bilo najpametnije da se uopšte ne izjašnjavaju o protestima u Francuskoj. U svakom slučaju ne mogu da utiče na tamošnje događaje. Dovoljno je što su imali biciklističku turu do Strazbura, pa sada oni koji podržavaju fašiste neka muče muku sa svojim studentima.
[ Predrag Supurovic @ 06.10.2026. 16:38 ] @
Možda nije loše podsetiti se pojmova. Nisam neki fan citiranja AI ali ovde je napravio prilično upotrebljiv sažetak
--------------
Nacizam (nacionalsocijalizam) je specifična, ekstremna forma fašizma koja se razvila u Nemačkoj pod vođstvom Adolfa Hitlera, što znači da je svaki nacista ujedno i fašista, ali svaki fašista nije nužno nacista.
Iako dele mnoge zajedničke osnove, poput totalitarne kontrole, diktature, militarizma i ukidanja demokratije, ove dve ideologije imaju ključne razlike u svom fokusu i teoriji.
GLAVNE RAZLIKE:
• Rasa i biologija: Nacizam je opsednut rasnom teorijom i biologijom. On deli svet na "višu" (arijevsku) rasu i "niže" rase, a antisemitizam i istrebljenje Jevreja bili su srž njegove politike. Klasični fašizam (poput Musolinijevog u Italiji) primarno se fokusirao na državu i naciju, a ne na biologiju ili genetiku (iako je Italija kasnije pod uticajem Nemačke uvela antisemitske zakone).
• Uloga države: Za fašiste, država je vrhovna vrednost ("Sve u državi, ništa van države, ništa protiv države"). Za naciste, država je bila samo alat za očuvanje i širenje čiste rase.
• Ekspanzija i prostor: Nacizam se snažno oslanjao na koncept "Lebensraum" (životni prostor), sa ciljem potčinjavanja ili istrebljenja drugih naroda radi naseljavanja Nemaca. Fašizam je težio imperijalizmu (obnovi Rimskog carstva), ali kroz klasičnu kolonijalnu ekspanziju.
DIREKTNO POREĐENJE:
FAŠIZAM (ITALIJA)
• Glavni fokus: Država i nacionalno jedinstvo
• Lider: Benito Musolini
• Odnos prema rasi: Sporedan (u početku); fokus na kulturu i naciju
• Vrhovni autoritet: Državni aparat
NACIZAM (NEMAČKA)
• Glavni fokus: Rasa, krv i tlo (Blut und Boden)
• Lider: Adolf Hitler
• Odnos prema rasi: Temeljan; biologizam i ekstremni antisemitizam
• Vrhovni autoritet: Vođa (Führer) i rasni identitet
---------
AI je zaboravio jednu značajnu krakterističnu ideju fašizma: ONAJ KO NIJE SA NAMA TAJ JE PROTIV NAS
Ja bih ovo samo proširio utoliko da nacizam i fašizam ne treba vezivati samo za Nemačku i Italiju, nego ga gledati prosto kao ideju koja može biti vezana za bilo koju naciju, državu ili zajednicu država ili čak zajednicu uopšte.
Tako rečeno, kada se danas pričao savremenm nacističkom ponašanju mislim da e tu ipak milsi na fašizam, jer tog klasičnog fašizma i nema.
Možda bi se moglo gledati da se EU u velikoj meri oslanja na stvaranje novog društva gde njeni građani postaju EUropljani, pa to može da se posmatra kao nekakva nad-nacija, i tu može imati osnova i za nacizam pored očiglednog fašizma na kome se EU zasniva.
[ poturica @ 06.10.2026. 17:41 ] @
Vucic je rekao da ko ne galsa za SNS taj daje glas za SL lisu. To je slicno toj paroli.
Mada je vrlo blizu i da onaj ko izadje na izbore je protiv SL liste.
Nego meni nije jasno sto se ide sa tim negativnim kapanjama protiv protivnika.
Umesto ponude neceg lepog i progresivnog?
Recimo, da je SL lista izasla sa obecanjem EU o brzom prijemu u uniju, ako SL lista pobedi.
Kakva vajda od podrske pojedinaca iz unije ako nema tako nekog obecanja i ponude?
[ ademare @ 06.10.2026. 19:08 ] @
Zasto bi se fasizam vezivao samo za Italiju ? O.K. tamo je nastao, Ali zvanicno nesporno Fasisticke drzave i rezimi su bili Spanija, Portugalija, Argentina itd.
Ali Komunizam kao ideologija i to je takodje poznato se Nista mnogo ne razlikuje od Fasizma, osim sto je ekstremno na drugom spektru !
Komunisti posle "osdlobodjenja" ubili su oko 100.000 Srba ? Oslobodili su Srbiju od Srba ?
Pod Floskulom, saradnici okupatora ?
Pa kako oni u Francuskoj gde je Visijeva Francuska cak imala medjunarodno priznaje unutar Nacististicko-Fasistickog sistema drzava, ubila nekoliko ljudi, a u maloj Srbiji komunisti "morali " da pobiju 100.000 ljudi ?
Jedino je prica o "Internacionalizmu" neka razlika, sve ostalo je isto u Fasizmu i Komunistickom Socijalizmu !
Pisao sam da jedan Nesvrseni ucitelj Kardelj koji je imao 8 razreda skole ukupno, Tito navodno 4. Nikako jedan Kardelj nije imao intelektualnih sposobnosti da osmisli koncept "Radnickog Samoupravljanja" !
Akademik Ekmedzic, koga su ovi forumski Komunisti proglasili za Cetnika iako je bio partizan u ratu, dokazao je da je Kardelj jednostavno Prepisao program "Italijanske Socijalne drzave" ! Od Musolinija licno !
Naime kada je Musolini uhapsen 1943. a Italija je kapitulirala. Nemacka okupira Italiju, najveci deo, komandosi nemacki oslobadjaju Musolinija iz zatvora, i on formira " Italijansku Socijalnu Republiku" tako se zvanicno zvala Fasisticka Italija u periodu 1943-1945. godina !
Musolini se vraca radnickim korenima i stvara program, "Radnickog samoupravljanja" koji ce posle zaziveti u SFRJ ! Znaci program smisljen u Fasizmu ostvaruje se tek u "Komunistickom Socijalizmu" ! To je dokaz da se radi o istom sistemu !!!
[ lobera @ 06.10.2026. 19:11 ] @
@poturica
SNS je skupljao potpise za većinu listi, tako da je glas za bilo koju listu osim SL ili bačen ili ide SNS mafiji. Nestorovićevi ljudi su nedavno nakon raspada priznali da su potpisi skupljani za njih i da im je odbore držao SNS. Nažalost Nestorović nije izuzetak, već je veliki deo naše opozicije takav.
Ako ti je do obećanja o ulasku u EU imaš Vučićevog druga Đilasa i njegovu Evropsku Srbiju. Bolje je da glasaš za njih nego za Vučića, oni bar neće preći cenzus, pa će po Dontovom sistemu tvoj glas podeliti SL i AV.
SL ne treba da se bavi EU, Rusijom, Kinom, Belorusijom (i ne bavi se), već samo da skine mafiju sa vlasti i omogući pravnu državu. Mi jesmo mala zemlja i ne možemo da diktiramo uslove velikim silama, ali ako na primer Kinez pregazi devojčicu negde u Istočnoj Srbji, onda treba da odgovara po našim zakoninma, a ne da policija ubije nedužnoj čoveka jer neće da prizna zločin koji nije počinio. Ako državni funkcioner ubije ženu na naplatnoj rampi, onda nema tu šta da se vođa mafije meša, već taj funkcioner treba da odgovara kao i bilo koji drugi građanin. Ako se neko bavi proizvodnjom kanabisa, onda treba da odgovara bez obzira da li je prijatelj sa predsednikom ili vođom mafije... Mogao bih do sutra da pišem o nedelima mafije na vlasti. Nadam se da većina glasača nema pamćenje zlatne ribice.
[ poturica @ 06.10.2026. 19:53 ] @
To za mafije je lepo objasnjeno.
Imam nedoumicu bas oko toga.
Znam neke "male" mafijase koji su najglaniji u podrsci SL.
Verovatno misle da ce tako biti zasticeni od "prekih sudova" posle promene vlasti.
Pitam se da li ce tako zaista biti zasticeni?
Takodje mi nije jasno da neko ne izadje i ne prozove takve i zahvali im se na podrsci?
[ MajorFatal @ 06.10.2026. 21:31 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
• Rasa i biologija: Nacizam je opsednut rasnom teorijom i biologijom. On deli svet na "višu" (arijevsku) rasu i "niže" rase, a antisemitizam i istrebljenje Jevreja bili su srž njegove politike. Klasični fašizam (poput Musolinijevog u Italiji) primarno se fokusirao na državu i naciju, a ne na biologiju ili genetiku (iako je Italija kasnije pod uticajem Nemačke uvela antisemitske zakone).
Sve se to na kraju svede na otimanje tuđih teritorija, tuđe imovine, umetnina, srebrnine, i vađenje zlatnih zuba iz vilice ... Teorija o "višoj rasi" je daleko od pameti, koliko i oni od ljudi, stvarno viša rasa bi nižim rasama poklanjala knjige, vodu, osmeh, i obučila ih da bolje žive.
Umberta Eka je svrbelo zašto je mnogo češće čuo: Prljavi fašizam, koji se opet vezao za njegovu Italiju, nego bilo šta drugo tipa: Prljavi nacizam, komunizam, kapitalizam, ili ustaštvo sa kojim je takođe bio upoznat.
Potrudio se da izdvoji desetak tačaka za koje smatra da fašizam na podmukle načine deluje i danas, ideji ujedinjene nacije je zaista teško odoleti, a treba težiti suživotu sa komšijama.
• Kult tradicije – Oslanjanje na sintezu drevnih učenja i odbacivanje moderne.
• Odbacivanje modernizma – Smatranje da je racionalnost od Prosvetiteljstva nadalje moralni pad.
• Kult akcije radi akcije – Mišljenje da akciju treba preduzeti bez prethodnog razmišljanja.
• Nepogrešivost i neslaganje kao izdaja – Kritika se smatra izdajom, jer nema slobodne debate.
• Strah od razlika – Iskorišćavanje i raspirivanje straha od dosljaka ili onih koji su drugačiji.
• Socijalna frustracija – Apelovanje na klasu frustriranih građana koji pate od ekonomske krize ili osećaja niže vrednosti.
• Opsednutost zaverom – Uverenje da su pripadnici pokreta meta zavere, često od strane onih spolja.
• Pacifizam je trgovina sa neprijateljem – Život je neprekidna borba, a mir znači prelazak na stranu neprijatelja.
• Elitizam – Prezir prema slabima i uverenje da je svaki pripadnik deo najbolje nacije.
• Kult heroštva i smrt – Pripremanje pojedinca za herojsku smrt u borbi za viši cilj.
• Sekusalni maksimizam i prezir prema ženi – Impotencija se prenosi na politiku kroz mačizam i prezir prema ženama ili drugačijoj seksualnosti.
• Selektivni populizam – Narod se posmatra kao jedinstven entitet koji poseduje jednu zajedničku volju, dok parlamentarni sistem gubi legitimitet.
• Novogovor – Korišćenje osiromašenog rečnika i pojednostavljenih izraza kako bi se ograničilo kritičko mišljenje.
I na kraju koliko su propaganda i cenzura bitni za jedan takav totalitarni sistem, jer je bio dečak kada su 43 uhapsili dučea:
"I, pošto sam ukazao na moguće arhetipove Ur-fašizma, dopustite mi da završim. Ujutro 27. jula 1943. rečeno mi je da je, prema vestima s radija, fašizam pao i da je Musolini uhapšen. Majka me je poslala da kupim novine. Otišao sam do najbliže novinarnice i video da imaju novine, ali sa drugačijim nazivima. Osim toga, pošto sam preleteo pogledom preko naslova, shvatio sam da su svake novine govorile drugačije stvari. Kupio sam jedne, nasumice, i pročitao poruku objavljenu na prvoj strani, koju je potpisalo pet-šest političkih partija kao što su Hrišćanska demokratija, Komunistička partija, Socijalistička partija, Partija akcije, Liberalna partija. Do tog trenutka verovao sam da u svakoj zemlji postoji samo jedna partija, a da u Italiji postoji samo Fašistička nacionalna partija. Tad sam otkrio da u mojoj zemlji mogu istovremeno da postoje različite partije. I ne samo to: pošto sam bio bistar dečko, odmah mi je bilo jasno da tolike partije ne mogu da izniknu preko noći. Shvatio sam tako da su već postojale kao ilegalne organizacije.
U poruci se slavio kraj diktature i povratak slobode: slobode govora, štampe, političkog udruživanja. Prvi put u životi – Gospode! – čitao sam te reči: „sloboda“, „diktatura“. Zahvaljujući tim novim rečima ponovo sam se rodio kao slobodan čovek zapada."
[ svojnasvome @ 06.10.2026. 22:28 ] @
Citat:
ademare
Komunisti posle "osdlobodjenja" ubili su oko 100.000 Srba ?
Prepričavaš izmišljotine.
Iako se izjašnjavaš protiv nacizma ipak gutaš njihovu propagandu.
Istina je u stvari da su četnici (ne samo za vreme rata nego) i posle 1945. kad je rat uveliko završen i dalje masovno ubijali Srbe. Znaš onu pesmu: "ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće".
Četnici nisu ubijali Ustaše pa je zaključak da sa Četnicima Ustaše hoće.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.10.2026. 22:35 ] @
Od kada traje treći svetski rat ja imam svoju definiciju nacizma, a ona je vrlo prosta i nedvosmislena: nacista je svako onaj ko ratuje ili podržava tekući rat nacista protiv Rusa.
Nisam ni brzo ni lako došao do ove definicije, ali posle određenog razmišljanja uveren sam da nema kraće i preciznije definicije.
[ lobera @ 08.10.2026. 09:17 ] @
Ovo do sada nisam video kod nas. Dvojica pripadnika iste grupe se tuku, dok im ostatak te grupe skandira ustaše, ustaše... O čemu se ovde radi? Da li je ovo neki ustaški ritual?
[ p2699520 @ 08.10.2026. 09:46 ] @
Citat:
lobera: Ovo do sada nisam video kod nas. Dvojica pripadnika iste grupe se tuku, dok im ostatak te grupe skandira ustaše, ustaše... O čemu se ovde radi? Da li je ovo neki ustaški ritual?
U pitanju je bolesna ostrašćenost, koja ih sprečava da vide suštinu!
Akteri koji su vodili studentske proteste devedesetih, kao i oni koji su tada bili deo Miloševićevog režima, danas zajedno čine kompletnu političku, ekonomsku i medijsku elitu Srbije – raspoređeni i na pozicijama vlasti i u redovima opozicije.
Ovaj sistem „večite rokade” funkcioniše kroz nekoliko ključnih mehanizama koji kod birača opravdano stvaraju osećaj da su izbori samo farsa:
• Isti ljudi, različiti dresovi: Političari u Srbiji veoma lako menjaju stranke i ideologije. Svedoci smo da ljudi koji su vodili „demokratske promene” nakon 2000. godine danas bez problema sede u ministarskim foteljama aktuelne vlasti, dok nekadašnji kadrovi vlasti prelaze u opoziciju.
• Očuvanje interesa iznad ideologije: Suštinske strukture moći – kontrola nad državnim resursima, javnim preduzećima, bezbednosnim aparatom i velikim kapitalom – često ostaju netaknute bez obzira na to ko formalno pobedi na izborima. Smena vlasti se neretko svede na smenu ljudi koji upravljaju tim tokovima novca, dok sistem ostaje isti.
• Kontrolisani sukob: Vlast i tradicionalna opozicija često funkcionišu u savršenoj simbiozi. Kroz medije se stvara privid borbe na život i smrt, što polarizuje narod i tera ga da bira „manje zlo”, dok se u pozadini održava isti status kvo.
Upravo iz tog dubokog ukorenjenog nepoverenja i osećaja izigranosti u javnosti se i pojavio otpor prema ovoj novoj „Studentskoj listi”. Dok jedni u njima vide pokušaj nove generacije da konačno prekine taj zatvoreni krug, za veliki broj građana – poučenih iskustvom 90-tih, oni su samo novo, mlado lice koje je stari sistem isturio u prvi plan kako bi se izvršila još jedna kozmetička rokada bez suštinskih promena.
p2699520: Upravo iz tog dubokog ukorenjenog nepoverenja i osećaja izigranosti u javnosti se i pojavio otpor prema ovoj novoj „Studentskoj listi”. Dok jedni u njima vide pokušaj nove generacije da konačno prekine taj zatvoreni krug, za veliki broj građana – poučenih iskustvom 90-tih, oni su samo novo, mlado lice koje je stari sistem isturio u prvi plan kako bi se izvršila još jedna kozmetička rokada bez suštinskih promena.
Nisi čitao pažnjivo:"Kontrolisani sukob: Vlast i tradicionalna opozicija često funkcionišu u savršenoj simbiozi. Kroz medije se stvara privid borbe na život i smrt, što polarizuje narod i tera ga da bira „manje zlo”, dok se u pozadini održava isti status kvo."
[ lobera @ 08.10.2026. 10:20 ] @
Citat:
p2699520: Upravo iz tog dubokog ukorenjenog nepoverenja i osećaja izigranosti u javnosti se i pojavio otpor prema ovoj novoj „Studentskoj listi”. Dok jedni u njima vide pokušaj nove generacije da konačno prekine taj zatvoreni krug, za veliki broj građana – poučenih iskustvom 90-tih, oni su samo novo, mlado lice koje je stari sistem isturio u prvi plan kako bi se izvršila još jedna kozmetička rokada bez suštinskih promena.
Zaista čudan način iskazivanja otpora prema Studentskoj listi. Ljudi koji podržavaju vlast se međusobno tuku i jedni drugima skandiraju "ustaše, ustaše...". Ja sam potpuno zbunjen, kako si ti zaključio da se radi o otporu prema Studentskoj listi? Zašto jedni druge nazivaju ustašama?
Nisi čitao pažnjivo:"Kontrolisani sukob: Vlast i tradicionalna opozicija često funkcionišu u savršenoj simbiozi. Kroz medije se stvara privid borbe na život i smrt, što polarizuje narod i tera ga da bira „manje zlo”, dok se u pozadini održava isti status kvo."
Sam si napisao "poučeni iskustvom iz 90-ih", kojim to tačno iskustvom su poučeni kad glasaju za radikale/SNS i socijaliste?
[ lobera @ 08.10.2026. 10:36 ] @
Citat:
p2699520:
Kroz medije se stvara privid borbe na život i smrt, što polarizuje narod i tera ga da bira „manje zlo”"
Tuku se međusobno da bi narod izabrao manje zlo :) Jel ovo nešto kao Fight Club? Pitam se da li je prosečni glasač SNS-a gledao film ili čitao knjigu.
[ p2699520 @ 08.10.2026. 10:38 ] @
Citat:
lobera: Zaista čudan način iskazivanja otpora prema Studentskoj listi. Ljudi koji podržavaju vlast se međusobno tuku i jedni drugima skandiraju "ustaše, ustaše...". Ja sam potpuno zbunjen, kako si ti zaključio da se radi o otporu prema Studentskoj listi? Zašto jedni druge nazivaju ustašama?
I ti čitaj pažljivo:"Upravo iz tog dubokog ukorenjenog nepoverenja i osećaja izigranosti u javnosti se i pojavio otpor prema ovoj novoj „Studentskoj listi”. Dok jedni u njima vide pokušaj nove generacije da konačno prekine taj zatvoreni krug, za veliki broj građana – poučenih iskustvom 90-tih, oni su samo novo, mlado lice koje je stari sistem isturio u prvi plan kako bi se izvršila još jedna kozmetička rokada bez suštinskih promena."
Mnogi pamte slične proteste 2000-tekada se rušio Milošević da bi na kraju SAD same priznale da su to finansirale.
Prema zvaničnim podacima koje su izneli sami američki zvaničnici i izveštajima vodećih američkih medija neposredno nakon promena, ukupan budžet koji su SAD izdvojile za rušenje režima Slobodana Miloševića u periodu od kraja 1999. do oktobra 2000. godine iznosio je između 41 i 77 miliona dolara.
Danas je isto, isti scenario isti sponzori!
[ p2699520 @ 08.10.2026. 10:43 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Sam si napisao "poučeni iskustvom iz 90-ih", kojim to tačno iskustvom su poučeni kad glasaju za radikale/SNS i socijaliste? :)
Otkud tebi ideja da sam se tebi tim postom obratio a posebno da trebam da ti odgovaram na dodatna pitanja, a posebno tebi?
Odskakući....
[ lobera @ 08.10.2026. 10:43 ] @
Ovo ne finansira USA, već građani Srbije. Ja sam uplatio onih 6000 kojima je Vučić hteo da me podmiti. Isto je uradila većina mojih prijatelja.
Ko finansira SNS i šta im je obećano zauzvrat, nadam se da ćemo saznati posle 25. Verujem da finansije stižu i iz EU i USA i Kine i Rusije. Mafija je napravila jedan švedski sto gde svako može da uzme iz Srbije ono što mu treba, samo pod uslovom da ne dira mafiju.
Citat:
p2699520: Otkud tebi ideja da sam se tebi tim postom obratio a posebno da trebam da ti odgovaram na dodatna pitanja, a posebno tebi?
Nejasno je kome si se obratio. Citirao si mene, ali nisi odgovorio ni na jedno moje pitanje.
[ p2699520 @ 08.10.2026. 10:48 ] @
Citat:
lobera: Ovo ne finansira USA, već građani Srbije. Ja sam uplatio onih 6000 kojima je Vučić hteo da me podmiti. Isto je uradila većina mojih prijatelja.
Ko finansira SNS i šta im je obećano zauzvrat, nadam se da ćemo saznati posle 25. Verujem da finansije stižu i iz EU i USA i Kine i Rusije. Mafija je napravila jedan švedski sto gde svako može da uzme iz Srbije ono što mu treba, samo pod uslovom da ne dira mafiju.
Analizirajući fenomen dugotrajnih protesta i blokada kroz istoriju i globalnu praksu, jasno je da se masovni pokreti retko oslanjaju isključivo na početni entuzijazam. Kada ulične akcije prerastu iz nekoliko dana u mesece ili godine, logistika i organizacija zahtevaju ozbiljne resurse.
Kada se apstrahuju dnevne političke izjave i pogledaju istorijski modeli i činjenice o finansiranju i podršci velikih protesta u svetu, izdvaja se nekoliko jasnih i dokumentovanih kanala preko kojih se pokreti održavaju u životu.
1. Međunarodni fondovi i fondacije (Državni i privatni)
Istorija modernih političkih i društvenih preokreta pokazuje da iza mnogih dugotrajnih pokreta stoji razvijena infrastruktura stranih donacija. To se ne dešava uvek u gotovini na ulici, već kroz legalno finansiranje civilnog sektora:
• Državne agencije: Organizacije poput američkog USAID-a, National Endowment for Democracy (NED), ili britanskog Westminster Foundation for Democracy (WFD) imaju zvanične budžete za „promociju demokratije, ljudskih prava i ekologije”. Tokom tranzicionih procesa u Istočnoj Evropi, Evroaziji (npr. „obojene revolucije” u Gruziji i Ukrajini) i na Bliskom istoku, ove organizacije su finansirale obuke aktivista, logistiku, medijske kuće i pravnu pomoć za uhapšene demonstrante.
• Privatne fondacije: Fondacije poput Fonda za otvoreno društvo (Open Society Foundations) decenijama su ulagale milijarde dolara širom sveta u NVO sektor. Iako je zvanična svrha podrška civilnom društvu, kritičari i pojedine vlade ističu da ovaj novac direktno omogućava organizacionu održivost pokreta koji kasnije vrše pritisak na vlast ili je ruše.
2. Strategija „Izvoza revolucija” i profesionalni aktivizam
Neki protesti nisu samo lokalni incidenti, već proizvod razrađenih metodologija nenasilne borbe koje su postale neka vrsta „industrije”:
• Model „Otpora” i KANVAS-a: Srpski pokret „Otpor”, koji je učestvovao u rušenju Slobodana Miloševića 2000. godine, bio je bogato finansiran od strane zapadnih fondova (što su kasnije u dokumentarcima i knjigama potvrdili i sami organizatori i američki zvaničnici). Nakon toga, članovi Otpora su osnovali centar KANVAS (Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije), koji je obučavao aktiviste širom sveta – od Maldiva i Egipta (tokom Arapskog proleća) do Ukrajine i Venecuele.
• Profesionalna logistika: Napredna logistika podrazumeva da ključni ljudi u pokretima (lideri, PR menadžeri, logističari, advokati) rade to kao puno radno vreme u okviru registrovanih udruženja građana, što znači da za svoj aktivizam primaju redovne plate kroz projekte.
3. Industrijski i korporativni sponzori (Lobistički ratovi)
Ekološki protesti i blokade infrastrukturnih projekata (poput rudnika, gasovoda, nuklearnih elektrana) često su poprište prikrivenih ekonomskih sukoba velikih sila i korporacija:
• Konkurentsko finansiranje: U svetu je dokumentovano da velike energetske ili rudarske korporacije, preko posrednika, finansiraju „zelene” pokrete kako bi blokirali projekte svojih konkurenata. Na primer, pojedine analize u SAD i EU ukazivale su na to da su određeni lobiji povezani sa fosilnim gorivima diskretno pomagali akcije protiv nuklearne energije kako bi zadržali tržišni udeo.
• Geopolitički interesi: Blokiranje određenog resursa u jednoj zemlji (npr. litijuma, nafte ili retkih minerala) direktno utiče na globalnu cenu tog resursa i jača poziciju zemalja koje ga već eksploatišu. U takvim konstelacijama, finansiranje lokalnog otpora postaje deo geopolitičke strategije.
[ lobera @ 08.10.2026. 10:56 ] @
Ti o kojima pišeš drže vlast u Srbiji. Misliš da im je sada dosadno pa hoće da obaraju svoju vlast?
Da li je potrebna i slika Vučića i Soroša ili je dovoljna ova?
[ p2699520 @ 08.10.2026. 11:01 ] @
Citat:
lobera: Ti o kojima pišeš drže vlast u Srbiji. Misliš da im je sada dosadno pa hoće da obaraju svoju vlast?
Da li je potrebna i slika Vučića i Soroša ili je dovoljna ova?
Toksičan si i ostrašćen do te mere da vidiš samo ono što je po tvom ukusu. Stoga, ne pada mi na pamet da ti više bilo šta objašnjavam jer je to gubljenje vremena.
O kakvom gubitku je reč, pojasni mi?
Kandidat na izborima na kojima sam ja glasao, pobedio je, tako da ne znam o čemu ti pišeš?
[ lobera @ 08.10.2026. 11:16 ] @
Ne znam ni ja na kojim si ti izborima glasao ni u kojoj državi. Vidim samo da u raspravi ovde na forumu ne možeš da odbraniš stavove koje zastupaš i gubiš u raspravi. Ne treba da se osećaš loše zbog toga jer je strana koju zastupaš jednostavno neodbranjiva. Toliko su loših stvari uradili i ostavili jasne dokaze da im ni najbolji timovi advokata ne bi pomogli.
Dok smišljaš kako da objasniš kako je Ana Brnabić došla na vlast i ko je tu postavio, evo novog domaćeg zadatka. Vučić naručuje Rafale iz Francuske po veoma nepovoljnim uslovima. Zašto?
lobera: Ne znam ni ja na kojim si ti izborima glasao ni u kojoj državi. Vidim samo da u raspravi ovde na forumu ne možeš da odbraniš stavove koje zastupaš i gubiš u raspravi. Ne treba da se osećaš loše zbog toga jer je strana koju zastupaš jednostavno neodbranjiva. Toliko su loših stvari uradili i ostavili jasne dokaze da im ni najbolji timovi advokata ne bi pomogli.
Dok smišljaš kako da objasniš kako je Ana Brnabić došla na vlast i ko je tu postavio, evo novog domaćeg zadatka. Vučić naručuje Rafale iz Francuske po veoma nepovoljnim uslovima. Zašto?
Ne zastupam ja ni jednu stranu nego, gledajući sa strane, vidim šta se dešava i da je scenario isti kao u mnogim zemljama gde se vlast rušila protestima, na ulici.
Iz tvog pisanja, imam utisak da si rođen posle događaja koje sam ja spominjao pa zato i kačiš adolescentne postove.
[ lobera @ 08.10.2026. 11:36 ] @
Na koje konkretne postove misliš? Kao da te je nešto posebno pogodila slika Ane Brnabić i Ivice Dačića sa predstavnicima USAID-a. Do tada si bio prilično smiren. Jel to adolescentski post? Ili je možda problem u postu gde bivši predsednik razgovara sa Tajlorom Durdenom? Veruj mi, originalna slika nije ništa bolja. Bivši predsednik razgovara sa kamenom i po mom mišljenju to ne da je adolescentski nego je potpuno ludo.
Ovo nije AI niti montaža. On stvarno razgovara sa kamenom!?
Ovo više nije ni fašistička propaganda, ovo je korak dalje.
[ p2699520 @ 08.10.2026. 11:44 ] @
Citat:
lobera: Na koje konkretne postove misliš? Kao da te je nešto posebno pogodila slika Ane Brnabić i Ivice Dačića sa predstavnicima USAID-a. Do tada si bio prilično smiren. Jel to adolescentski post? Ili je možda problem u postu gde bivši predsednik razgovara sa Tajlorom Durdenom? Veruj mi, originalna slika nije ništa bolja. Bivši predsednik razgovara sa kamenom i po mom mišljenju to ne da je adolescentski nego je potpuno ludo.
Ovo nije AI niti montaža. On stvarno razgovara sa kamenom!?
Ovo više nije ni fašistička propaganda, ovo je korak dalje.
Ti si klasični, ostrašćeni teletabis!
[ lobera @ 08.10.2026. 11:51 ] @
Za uvredama posežu ljudi koji ne mogu da se suprostave argumentima. Kažeš da ne zastupaš nijednu stranu, već posmatraš sa strane. Zašto ne kažeš kao nepristrasni posmatrač nešto o čoveku koji je do nedavno bio predsednik, potpisao ugovor za Rafale, a danas razgovara sa kamenom? Da li je po tebi normalno da čovek razgovara sa kamenom? Da li je to ponašanje odraslog odgovornog čoveka?
P.S.
Nema potrebe da citiraš svaku moju poruku. Naročito nema potrebe da citiraš poruku ako objavljuješ svoju odmah ispod nje.
[ Miroslav Jeftić @ 08.10.2026. 11:54 ] @
Citat:
p2699520:
Citat:
Miroslav Jeftić:
Sam si napisao "poučeni iskustvom iz 90-ih", kojim to tačno iskustvom su poučeni kad glasaju za radikale/SNS i socijaliste?
Otkud tebi ideja da sam se tebi tim postom obratio a posebno da trebam da ti odgovaram na dodatna pitanja, a posebno tebi?
Odskakući....
A onda si se pretpostavljam obratio kao ekspert za rokade? Kad si već iz zemlje gde se par ljudi rotira već četvrt veka
Citat:
lobera:
Za uvredama posežu ljudi koji ne mogu da se suprostave argumentima. Kažeš da ne zastupaš nijednu stranu, već posmatraš sa strane.
Ne zastupa nijednu stranu, pukim slučajem ispaljuje klasičan režimski narativ
[ ademare @ 08.10.2026. 12:39 ] @
Ovaj snimak dijaloga sa kamenom je AV znvanicni kanal ?!
Znaci nista AI, nista fotomontaze protivnika.
Vec on stvarno stavio neku fotografiju i kamen i ne zna ni sta radi ni sta prica ?
[ lobera @ 08.10.2026. 12:47 ] @
I ja sam pomislio da je AI kada sam prvi put video, međutim nije! Kako se samo konsultanti iz Izraela, angažovani za osmišljavanje propagande, dobro zabavljaju. Šteta što ne možemo da vidimo trenutak kada su mu saopštili da treba da snima video u kojem razgovara sa kamenom :) Kako tako nešto da saopštiš čoveku, a da ne prasneš u smeh?
[ Miroslav Jeftić @ 08.10.2026. 13:11 ] @
Mislim da nema teorije da bi to predložio neki svetski konsultant, pre će biti da je to bio proizvod domaće pameti, dr Krlo ili sličan "ekspert"
[ lobera @ 08.10.2026. 13:19 ] @
Izguglaj imena Israel Einhor, Asaf Eisin i Aron Šaviv. Krlo ima zadatak da laje po režimskim medijima. Da mu je domaća pamet ovo predložila ne bi on pristao na ovu blamažu, ali kako da odbije genijalne marketinške magove za koje svi mi plaćamo basnoslovne novce.
[ poturica @ 08.10.2026. 13:30 ] @
Sto kamen?
To je kao nesto uvredljivo po ovoga sa slike?
[ lobera @ 08.10.2026. 13:40 ] @
Nije uvredljivo za njega, nego je neki anonimni korisnik sa Redita napisao da bi glasao i kamen za kupus, nebitno ko je na drugoj strani, samo da se skloni mafija. Dobio je dosta lajkova, a mag iz Izraela je dobio ideju za promotivni video. Nema veze što prosečni glasač nema pojma zašto kamen, dobra je priča koju će progutati Vučić. Što se tiče glasača SNS, pa oni su u svakom slučaju slaboumni i možeš da im prikažeš i predsednika koji priča sa kamenom, ništa to neće da promeni.
Za Iliju Srdanovića baš ništa nisu uspeli da nađu. Na Informeru je išla priča kako ga je kandidovao neki privatni fakultet!? Čak i da jeste, kakve to veze ima? Ako moraju da plasiraju takve gluposti, znači da je čovek praktično svetac :)
[ Miroslav Jeftić @ 08.10.2026. 13:45 ] @
Bukvalno nemaju ništa da kažu, na kraju izvukli Čanka da njime plaše ljude, to im je izgleda najbolje što su mogli da smisle
[ lobera @ 08.10.2026. 13:48 ] @
Čanak je Vučićev čovek, povezan sa DB. Objavio je nedavno Tvit u kojem nabacuje loptu Vučiću i njegovim režimskim tabloidima. Učenik rijalitija na Pinku, koalicioni partner SNS na lokalu...
[ ademare @ 08.10.2026. 15:45 ] @
Ja kad sam bio dete, terali su nas u skoli da ucimo "partizanske pesme" ! Eto kako se kod narmalnog deteta stvara Antikomunizam !
I apropo price o Canku, postojala je pesma u dve verzije, koju smo morali da pevamo na casovimo Muzickog !
Jedna verzija "Mlada Vojvodjanka" a druga "Mlada Partizanka" !
U sustini jedna te ista pesma samo sa tom izmenom.
I onda je ona u Fantazijskoj Komunistickoj pesmi, bombu bacala. Bunker rusila i kojesta !
Dok mi deca nekako se ta Propaganda nije bas primala, pa izmislimo , cujemo, malo doradimo "bezobraznu verziju ".
Pa je Mlada Vojvodjanka - Partizanka radila druge stvari koje se rimuju, razne reci koje su nam branili a deca vole bas ono sto je zabranjeno. Pa je tako radila sve sto se deci brani da pricaju !
Valjda ne moram da objasnjavam ?
A bila je pesma i o kamenu to smo culi, nismo mi obradjivali !
Valjda isto bila Partizanka Mara, ali ne zvanicna verzija gde sa starom majkom razgovara.
Nego sedi na kamenu Zdencu stegla noge ne da Nemcu
Prava partizanka.
Kacio je neko zahebanciju sa partizankom Marom sa Youtuba, ne znam da li jos to ima na YT ?
[ poturica @ 08.10.2026. 16:12 ] @
Ovde se iznose ozbiljne i dokazane cinjenice o ozbiljnim temama i malim digresijama.
Ovo sa partizanskim pesmicama je bas velika digresija.
Mada moram da dodam da sam cuo da su funkcioneri 90-tih (nesto posle tog vremena) isli posle posla u kafane.
Iz druge ruke znam da su slusali svakakve pesmice sa, neki bi rekli, skaradnim sadrzajem.
Nisam pitao ali mi je ostalo nejasno ko je jos bio u toj kafani i ko je sve slusao.
Ima i opis clanova takvog orkesta (ili vise od jednog) ali bi to preskocio.
[ ademare @ 08.10.2026. 16:15 ] @
Jedva nadjoh na YT zabaceno.
E toko su se ponasale iz nase decije vizure i Mlada Vojvodjanka i Mlada partizanka a i Partizanka Mara.
Mada mi kao deca nismo bas imali toliku mastu niti znali sve o tome ! Nego samo osnovno.
Na čemu je zasnovana tvoja patološka rusofobija, ako nije problem da je objasniš?
[ lobera @ 09.10.2026. 08:43 ] @
Od ovoga bi se i Gebels postideo. Stotine ljudi je videlo bedem Niške tvrđave kako gori. Hiljade ljudi je videlo sutradan garež. Vučić izlazi na režimski Informer i kaže da je to AI i da požara nije bilo!?
[ Miroslav Jeftić @ 09.10.2026. 09:29 ] @
Stvarnost je ono što on kaže, a ne tamo nešto što misliš da si video svojim očima, koješta
Na čemu je zasnovana tvoja patološka rusofobija, ako nije problem da je objasniš?
On je hrvat i rusofobija im je, kao i velikom broju hrvata a pogotovo ustaša zasnovana na urođenoj, dakle genetičkoj i generičkom mržnji premu svemu pravoslavnom, prvenstveno prema Rusima i Srbima.
Naš problem ovde na ES-u je što to nismo znali ranije pa smo pokušavali bilo kakav razgovor sa njim, ali to je kod njih nemoguće, jer mržnja im blokira moć racionalnog rasuđivanja.
[ lobera @ 09.10.2026. 11:02 ] @
Jel može neko da mi objasni o kakvom kraju Vučić priča?
Citat:
nema više fakulteti, nema više škole, nema više tužilaštva, pravosuđa
Nebojsa Milanovic: On je hrvat i rusofobija im je, kao i velikom broju hrvata a pogotovo ustaša, zasnovana na urođenoj, dakle genetičkoj
Genitički urođena. Nebojša, to se zove rasizam, čisto da te obavestim pošto verujem da iskreno nemaš pojma o čemu pričaš.
Citat:
Assigning fixed genetic traits to a population removes individual agency. Historically, viewing a group as biologically or genetically bad/dangerous (rather than just culturally different or politically opposed) has been the prerequisite for ethnic cleansing and genocide. If a trait is viewed as "in the blood," the ideology implies it cannot be changed through education, integration, or culture—leading to violent conclusions about "containment" or "elimination."
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2026. 11:24 ] @
Vrlo je moguće i da si ti isti taj i zato u tvom stilu skrećeš na ličnu diskreditaciju, a ja sam ozbiljan i to što sam rekao je vrlo ozbiljno.
Lično ranije nisam znao kolika je ta mržnja hrvata prema Srbima i Rusima, jer ja takvu vrstu mržnje nemam.
Najviše sam o tome naučio prosto iz hrvatskih komentara na razne pojave, na primer komentara na hrvate koji nisu ispoljili ustaštvo i tu mržnju prema Rusima/Srbima.
Apsolutno me ne zanimaju komentari na Fejsbuku, društvene mreže su smeće najvećim delom. Elitesecurity je zamišljen kao forum za celo ex-Yu područje, a ne za nekakvu srpsku ekstremnu desnicu.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2026. 11:48 ] @
Opet klasičan spin i odvraćanje sa suštine 🤯
Uopšte nije poenta u "društvenima mrežama", a naročito u nekakvoj "srpskoj ekstremnoj desnici" (?!?)
Pogledaj lepo, pokazao sam komentare živih ljudi, i to komentare hrvata na hrvate!
Šta te je zabolelo u tome?
[ Miroslav Jeftić @ 09.10.2026. 12:09 ] @
Stvarno ne čitam komentare po Fejsbuku niti me zanimaju, moj komentar se odnosio na ono što je napisano ovde na temi. Uzgred ako misliš da možeš da mi nešto napišeš, a ukineš mogućnost da ti odgovorim, na to zaboravi.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2026. 12:15 ] @
To je još jedna vaša osobina koju ste uveli u Internet diskusije, da apsolutno ni jedan ne samo komentar nego ni jednu jedinu reč ne želite ni da čujete, a koja se odnosi upravo na ono što VI pišete.
Dakle samo botujete i botujete bez ikakvog osvrtanja na sadržaj diskusije i tako bez kraja.
A kada vidite da je neko napisao nešto što vam se ne sviđa - odmah idete u lično vređanje.
[ Miroslav Jeftić @ 09.10.2026. 12:22 ] @
Ne znam jel uviđaš ironiju da si bukvalno ti taj kojem se ne sme ništa napisati jer odmah kreće cenzura i brisanje i izmena poruka. Inače stojim iza toga što sam napisao, da je učitavanje nekakve "genetičke mržnje" klasičan šovinizam i rasizam.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2026. 12:24 ] @
Šta si napisao osim da je lično?!
Čoveče, ovde postoji tema, NISAM JA TEMA!
Ponavljam ti da pogledaš komentare živih ljudi koje sam okačio, to su komentari hrvata na hrvate!
Svaki naredni post koji se obraća lično biće obrisan kao flame i offtopic.
[ lobera @ 09.10.2026. 12:53 ] @
Zašto se primate na Mikijevo trolovanje? Čim im se ne sviđa kako se razvija tema, on i p2699520 skreću priču na Rusiju.
[ poturica @ 09.10.2026. 13:08 ] @
Mozes da otvoris temi Izbori 2026. Onda nece moci da se ubacuju sa Rusijom.
[ lobera @ 09.10.2026. 13:12 ] @
Ne želim da otvorim takvu temu jer me zanimaju fašističke i nacističke metode koje se koriste danas u medijima u Srbiji. Takve metode su se koristile i pre izbora. Izbori su samo kulminacija. Putinov rođendan i Rusija u svakom slučaju nemaju nikakve veze sa ovom temom.
[ poturica @ 09.10.2026. 13:17 ] @
Budi kreativan i stavi, recimo:
Ima li fasitickoh metoda an izborim 2026?
[ lobera @ 09.10.2026. 13:24 ] @
Ovo je pre izbora, a svakako jeste fašistička metoda.
Uradi nešto loše (policajac udario policajca u civilu), pa onda okrivi nekog drugog (studente). Isto su tako nacisti zapalili Rajhstag, pa okrivili komuniste.
Vučiću bi to prošlo, ali danas svako ima mobilni telefon sa kamerom, pa se pojavio snimak stvarnog događaja.