[ test1234 @ 05.10.2026. 16:33 ] @
Evo danas naidjoh na ovaj oglas. To znači da su države napravile neki dogovor, ugovor. Drago mi je da će malo da se napravi ravnoteža i dao Bog da neko od ovih novih stanara dodje na ovaj forum da nam iz prve ruke kažu šta se stvarno dešava u Ukrajini. Recimo neko iz Kijevske oblasti.

[ Nebojsa Milanovic @ 06.10.2026. 00:07 ] @
Nejasno šta to ti ne znaš od toga šta se dešava u Ukrajini, naročito u Kijevu?! 🤯

Nema tu šta da se ne zna, jer je sve jasno kao na dlanu.

Ali poenta što ste ti i takvi kao ti namerno sebe trovali nacističkom propagandom godinama i decenijama i tek sada ste shvatili da ste obične žrtve nacista, pa vam sada kada ste se odjednom probudili "nije jasno kako je"?!?

Sve je odavno savršeno jasno svakome ko čita prave medije, kojih ima bezbroj. Ali onome ko guta nacističke medije, njemu svakako ništa nije jasno 🤯

E sad, razlika između vas ovde i onih tamo koji su pod direktnom šapom nacističke propagande je u tome što su oni to morali da plate često životom ili svojim domom.

A ti i takvi kao ti ovde ste se ipak izvukli uprkos dugogodišnjem svojevoljnom sisanju nacističke propagande, i što je najgore, njenom prosipanju na javna mesta kao što ES i mnoga druga 🤯

Što se tiče ljudi tamo meni je iskreno žao Ukrajinaca, jer iako sadrže određeni broj čistih nacista to je relativno mali procenat i oni su u najvećem broju već uništeni.

Ostao je običan narod koji niti je za naciste, niti je glasao za naciste, niti ih nacisti uopšte interesuju, ali sada nemaju kud i već godinama ginu u enormnom broju, samo zato što su se zatekli u državi koju su nacisti stavili pod svoju zločinačku šapu 😢
[ svojnasvome @ 06.10.2026. 03:44 ] @
ES postaje korisno magare za reklamiranje kojekakvih mangupa sa drugih mreža?
Da li je neko proverio autentičnost tog oglasa ili je navodni oglas trik za navlačenje pratilaca?

Što se tiče Ukrajinaca oni ubijaju decu po Rusiji bombardujući autobuse, vrtiće, škole, bolnice...
Praktično nema razlike izmedju njih i Hitlerovaca.

Ako je tačno da dolaze u Srbiju šta hoće? Da se raspitaju za efikasnost naci streljanja dece?

Sve to što se sada dogadja 2000-3000 kilometara daleko od Beograda može sutra da se desi u Srbiji samo treba dovoljno nacista da se dovuče i nakoti.

Netrebaju mi takvi ovde taman da im naci fireri pokrivaju troškove za stanove od 10000 evra.
[ whitie2004 @ 06.10.2026. 09:30 ] @
Citat:
Da li je neko proverio autentičnost tog oglasa ili je navodni oglas trik za navlačenje pratilaca?

Ne umes da proveris sam, mrzi te ili mislis da ovde na ES imamo podkomisiju za proveru ovakvih sumnji ... ?

Kako god, dokle god se predstavljas imenom "svojnasvome", bez profila i slike - nije lepo sumnjati u coveka koji je ostavio svoj broj telefona, ima slike, njega i prijatelja, vise oglasa slicne sadrzine na delu interneta namenjenom za oglase ... A ne poznajem ni tebe ni njega !!
[ ademare @ 06.10.2026. 11:26 ] @
Sto se tice samog oglasa, jako moguce je da je istinit.

U poslednjih 10-15 dana meta Ruskih dronova su tzv. Data centri sirom Ukrajine i Internet glavna cvorista !

Interneta vise nema nego sto ima, sto odgovara Zelenskom ! Sto je manje interneta istina se teze prenosi !

Ljudima koji rade i dalje za strane firme It internet je vitalan, tako da je taj deo veoma moguc da je oglas pravi.

Zasto bi dosli u Srbiju a ne na zapad ?

Zato sto iako ih zapad prima, troskovi rada i zivota su ipak dosta manji u Srbiji nego na zapadu !

Zato ogromna vecina ljudi nasih iz IT sektora isto radi za zapad !

Znaci troskovi poslovanja, gde su i plate. Svakako im moraju dati vece plate nego sto su imali u Kijevu, ali dosta manje nego da sede u bilo kojem Eu gradu !
[ svojnasvome @ 06.10.2026. 14:30 ] @
Meni to i dalje liči na nekakav gangsteraj.

Bolju cenu za stanove bi postigli pregovorima bez puno galame na već objavljenu ponudu.

Jeste da su troškovi u naci uniji veći ali u Hitlerlendu bi bili "svoji sa svojima".

Ovako dolaze u neprijateljsko okruženje.

Plus, odnosno minus im je što će da otimaju posao ovdašnjim programerima.

Još gore ako se desi novi napad na civile u Rusiji pa krene prozivka i hajka. A to je gotovo izvesno da će se desiti.

U svakom slučaju, ako je razlog dolaska nedostatak interneta u Ukrajini, za šta koriste internet? Da li za ratnu primenu protiv Rusije, nacističku propagandu ili nešto slično?

[ ademare @ 06.10.2026. 16:39 ] @
Hiljade Ukrajinaca je vec odavno doslo u Srbiju !

Plus 10-tak hiljada Ukrajinaca-Rusina koji su priznata Nacionalna manjina u Srbiji !

Posle 1918. Rusini koji su naseljeni u 18. veku u Vojvodinu su se podelili, na ideju njihovih Unijatskih Popova. Tzv. Grko Katolicka crkva.

Popovi su ih okrenuli na stranu da su "Ukrajinci" ?

Neki su naseli , pola je ostalo i dalje Rusini, a pola su od 1918. "Ukrajinci".

Ukrajina ne priznaje Rusine za poseban narod !

Sa Dezerterima ima nekoliko desetina hiljada Ukrajinaca trenutno u Srbiji ?!

Pa nikom nista.

Nisu cak ni u sporu sa Ruskim Dezerterima kojih je oko 200.000 proslo kroz Srbiju !

Tu je najveca greska koju onaj "Rus" pise. Ocigledno da ne zivi u Rusiji jer ne poznaje raspolozenje Ruskog naroda prema Dezerterima koji su pobegli od Tajlanda preko Grizije i Turske do Srbije i CG !

On ne vidi nista lose i smatra da oni nisu dezerteri ? Formalno zakonski nisu, ali sustinski jesu jer su pobegli iz Rusije zbog rata ! Stalno dolaze novi !

Ja citam na netu, ogromna vecina Rusa iz Rusije nema nijednu lepu rec za Dezertere !

Nadam se da cemo Dezertere ako se promeni vlast da Liferujemo nazad za Rusiju !
[ lobera @ 06.10.2026. 19:19 ] @
Nadaš se ako se promeni vlast, a ne glasaš :)
Ja se nadam da bez obzira ko bude na vlasti neće nasilno terati ljude u rat i u smrt, bilo da se radi o Rusima ili Ukrajincima.
[ svojnasvome @ 06.10.2026. 21:50 ] @
Nisu to ni Rusi ni Rusini ni dezerteri ni izbeglice.

To je Ukrajinska firma, zato u postojećim okolnostima zaposleni mogu biti samo Ukrajinci ili iz trećih zemalja. Nikako Rusi ili Rusini.

Takodje znamo da su programeri.
Oni u Srbiju dolaze da rade ne da se skrivaju od mobilizacije, rata, itd.

Ne dovode porodice!!! Nije valjda da su pobegli a ostavili žene i decu da ginu u Ukrajini???

Poznato je da Rusi poslednjih meseci masovno bombarduju naci data centre po Ukrajini.

Mislim da su ti "programeri" u stvari nacisti koji su bili zaposleni u razvaljenim data centrima.

Oni sada treba da nadju bezbednu lokaciju za koju se nadaju da ih Rusi neće naći. A onda će navoditi dronove na vrtiće, škole, obdaništa i bolnice po Rusiji.
[ p2699520 @ 07.10.2026. 04:18 ] @
Ne zalepite se u ocenama? Iz Ukrajine je sada teško muškarcija izaći van granica jer im nedostaje topovsko meso.
Mogu, ako imaju veliki novac i mogu potplatio tamo gde treba ili dobiti dozvolu države, što je sada komplikovano.
Daleko je bitnija rasprava u Ukrajinskoj radi, gde je otvoreno zatraženo da Ukrajina odustane od članstva u NATO, da prihvati neutralni status države, vrati sva prava ruskim građanima, prihvati da je povratak na granice iz 1991 godine nemoguća misija jer im je to jedina šansa da sačuvaju što se još da sačuvati.
Čak i otvoreno rusofobi, poput Gončarenka, počinju da zastupaju takav stav.
Do gorelo do nokata jer Rusija više nema milosti. Na svaki ukrajinski napad dronovima na civilni infrastrukturu odgovor je daleko žešći.
Ako pod hitno ne prihvate ruske uslove, ostaće bez svih mostova na Dnjepru a isti deli Ukrajinu na zapadu i istočni deo. Na taj način, izgubiće ceo istočni deo Ukrajine svojom tvrdoglavim stavovima o granicama iz 1991.
Po pitanju dezertera? U Rusiji je bila samo jedna mobilizacija 2022 i to je sve. Najveći broj Rusa, koji su došli u Srbiju su iz IT sektora, koji zbog sankcija, izbacivanja iz SWIFT-a nisu više mogli da naplaćuju svoj rad, Ima tu i paničara ali niko im nije branio da odu. Čak šta više, Putin je rekao, svako ko ne oseća Rusiju svojim domom i ne želi da štiti taj dom, neka slobodno ide. To je najbolji način da se zemlja očisti od onih koji bi sutra sarađivali sa neprijateljem za rad svoje zadnjice.
Sve ukupno, otišlo je manje od milion državljana i mnogi, koji su otvoreno istupali protiv svoje zemlje u početku, sada mole vlasti da im oproste i dozvole povratak u zemlju. Mnogima je, koji su otvoreno govorili protiv Rusije, oduzeto je državljanstvo, pasoši proglašeni nevaažećima!
Svi, koji su zbog sankcija otišli, misli se na gubitak posla u Rusiji zbog sankcija, mogu slobodno dolaziti i odlaziti, nikakvih problema nema. Jedino problem može biti ako imaju neki novčani dug (kazne, poreska dugovanja i slično), onda ih mogu na granici zaustaviti.
Zato je priča o dezerterima besmislena. Da je proglašena mobilizacija, niko ko je istom obuhvaćen ne bi mogao legalno napustiti Rusiju.
Kada je reč o Ukrajincima, tu je priča drugačija i 99% Ukrajinaca u Srbiji govori na ruskom jer znaju da Srbi vole Rusiju i ne žele da imaju probleme. Malo ko u Srbiji razlikuje ruski iz Ukrajine i ruski iz Rusije.
Skoro sam bio u Srbiji i u autobusu sam čuo upravo dva Ukrajinca kako razgovaraju na ruskom i na osnovu govora, oni su negde iz središta Ukrajine. I malo ko će na pitanje, odakle si, reći da je iz Ukrajine.
Tako da za mnoge Ukrajince u Srbiji ljudi misle da su Rusi?
Tako i Rusi ne mogu odrediti, na osnovu govora, ko je iz Srbije, ko iz Hrvatske, Crne Gore a tek da razlikuju govor iz Niša, Beograda, Novog Sada, Vranja.
[ whitie2004 @ 07.10.2026. 09:35 ] @
Bez zelje da izvlacim zakljucke i kategorisem nekog u dezertera ili nacistu ... Samo ciste cinjenice:

- Yandex ( slicno i Wargaming ) je ruska firma koja je preselila mnogo programera u Srbiju. To je zvanicno predstavnistvo postojece firme. Niko nije bezao ili dezertirao. Ni firma ni oni nisu u sukobu sa maticnom drzavom.

- Intellias je velika ukrajinska firma koja je spucala velike pare da napravi predstavnistvo kod nas i odustala od svega. Politicka odluka je bila da je Srbija proruski orijentisana i ne zele da imaju nista sa njom ...

- Luxoft je ogromna medjunarodna ( USA ) firma koja je dovela ( oni kazu "evakuisala" ) vise od 1000 svojih visoko rangiranih inzenjera. Zaposljavaju najvise izbeglica sa tog terena. Zaposljavaju sve - Ruse, Ukrajince, nase ... Ukljucili se u nas obrazovni sistem.

- Bum sa programerima je prosao i oni se naveliko otpustaju sirom planete. Ne verujem da je neko stekao utisak da je izgubio posao zbog rusko/ukrajinskih izbeglica. Sve ove firme i dalje zaposljavaju nase ljude. Statistika kaze da je negde 20% zaposljenih sa naseg podrucja. Dali im je to bio neki precutni sporazum sa nasom vladom .... Normalno, za posao u Yandex-u ili JetBrains-u treba da si ultra specijalac. Nema to veze sa politikom.

- Sve ove firme zaposljavaju mnogo neprogramerskih sluzbenika - HR menadžeri, regruteri, pravnici, finansijski stručnjaci i kancelarijski administratori. Za njih je kljucno da poznaju nase zakonodavstvo i trziste tako da su zapravo iskljucivo nasi ljudi.

- Kao problem ce mnogi spomenuti da su nasi ljudi naucili na zapadni stil - "work-life balance" dok je u ruskoj skoli odnos mnogo ostrije definisan ka poslu. I mnogo jaku matematicku pozadinu!
[ ademare @ 07.10.2026. 10:26 ] @
U Srbiji kao drzavi postoje Lazne drzavne statistike !
Tek ponekad se objave pravi podaci !

Najvise Laze drazavni RZS, Znaci Republicki Zavod za statistiku.
Par puta je samo objavljeno da je u periodu 2022-2024 podeljeno Rusima koji su trazili u Policijskim stanicama 200.000 Belih Kartona !!

Naravno to nikako ne znaci da su svi oni jos ovde !
Plus postoji ogroman broj onih koji se godinama vode kao veciti "Turisti " ! Izadju iz Srbije na 5 minuta najcesce do prelaza sa RS tj. BiH i dobijaju novih 30 dana ? Nema godisnjeg maskimum "slicajno" ?

Pa neko moze biti "turista" iz Rusijie ili Belorusije 365 dana godisnje 4 godine ?
Eto postoji "rupa" u zakonu koju niko nije video ?

Mobilizacija obicnih ljudi je bila krajem 2022. godine ! Tako da nije istina da Nikada nije bila !
Mobilizacija je sprovedena zbog nedovoljnog broja Ruskih vojnika na frontu ! Kada je i usled toga doslo do velikih poraza i gubitka velike teritorije koja nikada nije povracena !

Harkovska oblast, gde su bili najveci gubici teritorijalni ali i oblasti severnog Donjecka , koje jos uvek posle 4 godine rata nisu vracene !
Svakako da postoje price o novoj mobilizaciji. Te price se ne mogu iskljuciti jer je ponovo doslo do velikog poraza Ruske armije upravo ne podrucju Harkovske oblasti i severnog Donjecka. Naravno da su ovi sadasnji gubici teritorija manji, ali otprilike za par meseci je anulilrano 1-2 godine napredovanja Ruske armije na tom pravcu !

[ Nebojsa Milanovic @ 07.10.2026. 16:44 ] @
Pominjeo sam da se Rusi jesu povukli sa nekih teritorija na Limanskom pravcu ali smatram to nebitnim, jer je razlog samo što cu Naci-NATO-Ukr tu pritisnuli a Rusi nisu hteli da šalju pojačanja, nego su se prosto povukli.

Mnogo bitnije od toga je ovo što Rusi (tek) sada rade, a to je sistematsko uništavanje nacističkih punktova u celoj bivšoj Ukrajini, koji su pravljeni i montirani više od decenije.

Rusija je tek sada nakon 5 godina smogla snage za to, jer osim činjenice da ruska vlast nije htela da ide na masovno razaranje nacistističkih uporišta verujući da će nacisti kapitulirati ranije i šteta je da se država uništava, Rusija ranije nije ni mogla to na pravi način da uradi, tačnije nije imala odgovarajuće oružje.

I koliko je fascinantno kolike snage i kapacitete, praktično sve što su mogli osim nuklearnog naoružanja su nacisti dovukli u Ukrajinu 🤯😡 - to je još facinantnije kako je Rusija uspela sve to da nadjača čistom ratnom proizvodnjom u toku rata, a ne pre rata.

To je apsolutno neverovatnan napredak koji će stajati u svim ekonomskim i vojnim knjigama, a koga ni najoprezniji nacistički planer nije mogao da predvidi.

Naprosto, Rusija danas ni ne liči na onu zemlju od pre samo 5 godina 👏

[ Nebojsa Milanovic @ 08.10.2026. 19:24 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Pominjao sam da se Rusi jesu povukli sa nekih teritorija na Limanskom pravcu ali smatram to nebitnim, jer je razlog samo što cu Naci-NATO-Ukr tu pritisnuli a Rusi nisu hteli da šalju pojačanja, nego su se prosto povukli.

Samo jedan dan nakon što sam ovo napisao - saznajemo i zašto su se Rusi povukli sa pozicija oko Krasnog Limana i šta se zatim desilo nacistima:

Russia Uses TOS-1 Thermobaric Flamethrower System to Take Out Entrenched Ukrainain Forces Near Krasny Liman

Ko ne zna šta je TOS 1A i TOS 2, ima ovde: SPRŽENA CELA DIVIZIJA UKRAJINSKIH SNAGA KOD KRASNOG LIMANA: Zastrašujuća sila ruske borbene grupe "Zapad"

Citat:
Komentarišući mogućnosti ovog sistema, korporacija za odbrambene tehnologije Rosteh je objavila: „Po pravilu, nakon takvog plotuna jurišni odred nema šta da radi u tom području — jednostavno nema neprijatelja kome bi se mogao odupreti.

[ miki069 @ 09.10.2026. 20:16 ] @
Cela divizija?
Babi milo šta joj se snilo.
To ne može da sprži ni četu.
Krasni Liman su uzeli Rusi ili ne?
[ @ 09.10.2026. 22:02 ] @
[quote]Nebojsa Milanovic:
Citat:
Ko ne zna šta je TOS 1A i TOS 2, ima ovde: SPRŽENA CELA DIVIZIJA UKRAJINSKIH SNAGA KOD KRASNOG LIMANA: Zastrašujuća sila ruske borbene grupe "Zapad"

Citat:
Komentarišući mogućnosti ovog sistema, korporacija za odbrambene tehnologije Rosteh je objavila: „Po pravilu, nakon takvog plotuna jurišni odred nema šta da radi u tom području — jednostavno nema neprijatelja kome bi se mogao odupreti.

Oprezno sa tim naslovima!

Pre 60 godina pitao sam strica (bio je na samrti...) kako to da je on bio komunsta od 1936-e (a kasnije preziveo Goli Otok) a on kaze:

Vi sad farmerke, duga kosa, muzika (Hi-Fi i ploce) itd... da bi nesto hebali...

A mi tad mantil dugi, beretka kapa i Kapital (Marks) pod miskom, bila moda da bi nesto hebali...

I verovali smo da Rusi imaju dugme pa ono na stisak potera raketu i koja sve spali pola Nemacke.

Kad podvuces crtu, bottom line:
U II ratu poginulo je ~30 miliona Rusa, Belorusa i Ukrajinaca a 3 milona Nemaca i mozda manje od 300 hiljada "saveznika".
Reci ti meni o cemu se radi?

Na pocetku SVO bilo je 7:1 poginulih Ukrajinaca na jednog Rusa a sad je blizu 1:1.
Kao Rusi popizdeli...
tuku Kijev, pa mostove i Kijev su mogli da roknu i prve nedelje SVO a ne da cekaju 4 godine da opet milioni izginu.
Reci mi o cemu su tu radi?

Nemci, Zapad, imaju jednu "0" u prosecnoj plati vise od Rusa koji po resursima koje imaju trebalo da zive kao Svedjani ili Emiracani...
Reci ti meni o cemu se tu radi?

p.s.
i zahebite vise to u komentarima: pise osisanom latinicom blal bla... strani element, mrzi me da menjam jezik...
[ @ 09.10.2026. 22:53 ] @
... i zahebite vise to pisanje koliko je Rusa otislo
znam iz prve/druge ruke koliko je tacno mladih talentovanih sad Rusa u Srbiji, Emiratima, Tajlandu, Baliju, USA, Nemackoj itd...
Sad zbog buve da ce u Ru biti mobilizacija na jesen i svakodnevnih izmena zakona u Dumi sprema se jos veci talas da ode.

1. Ukrajinci su braca. Pola Moskve je iz Ukrajine poreklom ili rodjeno.
2. Da ginu za ciscenje teritorija i resursa koje ce neki Oligarh na kraju rata da kupi za 1$, skontali i nece da ginu.
3. Dosta vise sa skaskama / bajkama i Potemkinovim selima

Niko ovde nije rusofob.
Ponajmanje ja, zivim u 4 drzave u godini na 4 kontinenta.
[ Brazorf Ajeje @ 09.10.2026. 23:09 ] @
Opusti se malo.
[ Manager @ 09.10.2026. 23:20 ] @
... lako je to napisati, dezurno pametovanje iz Instituta, jbga... tako je to ovde.

Ovo sam pisao pre tri godine:

Citat:
Manager:
Citat:
Niko od nas ne živi u Rusiji (neka se javi ako ima takvih)

Ja živim u Rusiji.

Ne znam gde (u kom delu Rusije) žive ovi likovi koji postojano pišu o korupciji o slobodi govora, zabranama, siromaštvu... ja ne znam tu Rusiju u kojoj oni žive.

Meni niko mi nikad nije tražio mito (vzяtku).

Ja ne vidim siromašne ljude ovde gde živim.
Rusima niko ne zabranjuje da glasno, da ih svi okolo čuju govore o bilo kome i bilo čemu.

E sad, to što na primer njihov mentalitet, kultura, uzdržanost (sever jbga) nije u sync-u sa južnjačkim mlaćenjem prazne slame po kafićima po ceo dan uz nepodnošljivu galamu jbga, sorry, to što su žestoki rodoljubi, svi i ne daju svoje i na svoje opet, sorry.
(oni pristigli u Beograd 90% njih nisu Rusi)... da se zna.

Uglavnom, pljuvačina po Rusima i Rusiji je sad jako In.
Kao 90-ih po Srbima.
Strašni stereotipi...

Mogao bih da dokazujem suprotno da pišem do kraja godine o Rusiji kakva jeste ali to na MZonetu neće značiti nikome i neće izmeniti ništa.

Autošovinisti i rusomrsci ovde imaju permanent residence i osećaju kao kod kuće. Kao ja u Rusiji.

Ne treba nikom kvariti ugodjaj.Znam koja akcija i posao ih čeka u Maju, moraće u tri smene da bleje na MZonetu, gazda im je malo nervozan samo fali još i Rusija.

MadZone rusomrzitelji će imati posla preko glave i bez mog malignog uticaja.

Sad, druga prica je tamo.

A ti kao Visi naucni saradnik drzi se svog instituta.
Navikao si u njemu.

I nemo' da mi ronjate po profilu, gubite vreme.

[Ovu poruku je menjao Manager dana 10.10.2026. u 01:01 GMT+1]
[ p2699520 @ 10.10.2026. 04:29 ] @
Citat:
Manager : 
U II ratu poginulo je ~30 miliona Rusa, Belorusa i Ukrajinaca a 3 milona Nemaca i mozda manje od 300 hiljada "saveznika".
Reci ti meni o cemu se radi?

U Drugom svetskom ratu, Sovjetski Savez (SSSR) je pretrpeo najveće ljudske gubitke od svih zemalja učesnica, sa ukupnim procenjenim brojem od oko 26,6 miliona stradalih građana.

Pogibija vojnika (Vojni gubici)

• Ukupno vojnih žrtava: Oko 8,7 miliona vojnika (šire procene idu i do 10 miliona u zavisnosti od ubrajanja nestalih i umrlih u zarobljeništvu).
• Poginuli u borbenim dejstvima i umrli od rana: Oko 6,8 miliona pripadnika Crvene armije.
• Umrli u ratnom zarobljeništvu: Oko 1,8 do 2 miliona sovjetskih vojnika koji su preminuli u nacističkim logorima zbog nehumanih uslova, gladi i egzekucija.

Stradanje civila (Civilne žrtve)

• Ukupno civilnih žrtava: Oko 17,9 miliona ljudi.
• Direktne žrtve nacističkog terora: Preko 7,4 miliona civila je namerno istrebljeno na okupiranim teritorijama (egzekucije, kazneni pohodi, Holokaust).
• Prisilni rad (Ostarbajteri): Oko 2,2 miliona sovjetskih građana ušestvovalo je u prisilnom radu u Nemačkoj, gde su mnogi preminuli od iscrpljenosti i bolesti.
• Glad, bolesti i surovi uslovi: Preko 4,1 miliona ljudi umrlo je od posledica opsada (poput Opsade Lenjingrada), gladi i nedostatka medicinske nege na okupiranim teritorijama.
• Povećana smrtnost u pozadini: Oko 4,2 miliona ljudi prerano je preminulo u nekupiranim delovima SSSR-a zbog ekstremnih ratnih uslova, teškog rada i neuhranjenosti.

Na Istočnom frontu, koji je bio glavno i najkrvavije poprište sukoba u Evropi, Nemačka je pretrpela oko 75–80% svojih ukupnih vojnih gubitaka iz Drugog svetskog rata.

Nemački vojni gubici na Istočnom frontu

Prema istraživanjima modernih istoričara (poput nemačkog vojnog istoričara Ridigera Overmansa) i podacima kojima raspolaže ruska vojno-istorijska komisija (G. I. Krivošejev), nepovratni gubici Vermahta i SS jedinica iznose:
• Poginuli i nestali u borbi: Između 3,5 i 4,3 miliona vojnika.
• Umrli u sovjetskom zarobljeništvu: Oko 450.000 do 500.000 nemačkih vojnika (od oko 3 miliona ukupno zarobljenih na Istoku).
• Ukupni trajni gubici Nemačke na Istoku: Procenjuju se na oko 4 miliona do 4,5 miliona vojnika (uključujući poginule, preminule od rana i bolesti, kao i one koji se vode kao nestali)

Gubici nemačkih saveznika na Istočnom frontu

Pored Nemačke, u napadu na SSSR i kasnijim borbama učestvovao je veliki broj njenih saveznika (Rumunija, Mađarska, Italija, Finska, kao i dobrovoljačke divizije poput španske „Plave divizije” i slovačkih trupa).
Njihovi ukupni vojni gubici (poginuli u borbi, nestali i umrli u zarobljeništvu) na Istočnom frontu iznose između 600.000 i 1.000.000 vojnika. Pojedinačno po državama, najveće gubitke su pretrpele:
• Rumunija: Oko 300.000 do 350.000 vojnika. Rumunija je poslala najveći kontingent vojske posle Nemačke i doživela katastrofalne gubitke u Bitci za Staljingrad.
• Mađarska: Oko 300.000 vojnika (značajan deo Druge mađarske armije potpuno je uništen na reci Don početkom 1943. godine).
• Italija: Oko 90.000 do 100.000 vojnika. Italijanski ekspedicioni korpus (ARMIR) takođe je teško stradao tokom sovjetske kontraofanzive kod Staljingrada.
• Finska: Oko 85.000 vojnika u tzv. Nastavljenom ratu protiv SSSR-a.
• Ostali (Slovačka, Španija, kvislinške formacije): Oko 20.000 do 30.000 vojnika.
Kada se sve sabere, ukupni vojni gubici Sila Osovine na Istočnom frontu iznose oko 5 miliona do 5,5 miliona vojnika, što jasno pokazuje da je Crvena armija uništila glavninu vojne moći nacističke koalicije upravo na ovom ratištu

Kada se izostavi neljudski tretman ratnih zarobljenika i računaju isključivo čisti borbeni gubici na samom frontu (poginuli u borbi i umrli od rana), odnos gubitaka iznosi približno 1,3 : 1 u korist Sila Osovine.
Razlika između ukupnog vojnog odnosa i čisto borbenog odnosa nastaje zbog ogromnog nesrazmera u smrtnosti zarobljenika:

Ključna razlika u zarobljeništvu

• Sovjetski vojnici u nacističkim logorima: Nacisti su zarobili oko 5,7 miliona sovjetskih vojnika. Usled namernog izgladnjivanja, prisilnog rada i likvidacija, stradalo je između 3 i 3,3 miliona zarobljenika (smrtnost od preko 55%).
• Vojnici Sila Osovine u sovjetskim logorima: Crvena armija je zarobila oko 3,5–4 miliona vojnika Osovine (Nemaca, Rumuna, Mađara itd.). Usled ratne gladi i surove zime umrlo je oko 500.000 do 600.000 zarobljenika (smrtnost od oko 14–15%).

Matematika čisto borbenih gubitaka

Kada ove milionske žrtve iz logora oduzmemo od ukupnih vojnih gubitaka, dobijamo realnu sliku sa samog bojišta:
• SSSR (Borbena pogibija): Oko 6,8 miliona vojnika.
• Sile Osovine (Borbena pogibija): Oko 5,0 miliona vojnika (Vermaht i svi saveznici zajedno).
• Konačni borbeni odnos: 6,8 : 5,0 ≈ 1,36 : 1.
Ovaj podatak razbija dugogodišnji mit zapadnonemačke istoriografije iz vremena Hladnog rata da je Crvena armija pobeđivala isključivo „zatrpavanjem neprijatelja telima” (odnosi od 3:1 ili 5:1 koji su se često pominjali u memoarima poraženih nemačkih generala). Realan odnos od 1,3 : 1 pokazuje da je tokom većeg dela rata besnela vojnički vrlo ravnopravna i visokotehnološka bitka dve izuzetno moćne armije.

Citat:
Manager : 
Na pocetku SVO bilo je 7:1 poginulih Ukrajinaca na jednog Rusa a sad je blizu 1:1.
Kao Rusi popizdeli...
tuku Kijev, pa mostove i Kijev su mogli da roknu i prve nedelje SVO a ne da cekaju 4 godine da opet milioni izginu.
Reci mi o cemu su tu radi?

U trenutnom sukobu u Ukrajini (Specijalnoj vojnoj operaciji), precizan odnos vojnih gubitaka je izuzetno teško utvrditi zbog intenzivnog informacionog rata, gde obe strane klasifikuju svoje žrtve kao državnu tajnu i preuveličavaju gubitke protivnika.

da pogledamo matematiku na terenu koja pružaa vrlo jasne odgovore na pitanje gubitaka, posebno kada se analiziraju konkretne činjenice: jedan talas mobilizacije u Rusiji naspram neprekidne prisilne regrutacije u Ukrajini i konstantno rusko napredovanje su najjači logički argumenti da su ukrajinski gubici znatno veći.

1. Logika mobilizacije

• Rusija je sprovela samo jednu delimičnu mobilizaciju (oko 300.000 ljudi) u jesen 2022. godine. Od tada, već četiri godine, ruska vojska se popunjava isključivo dobrovoljnim ugovorcima (profesionalcima). Prema zvaničnim podacima, mesečno se prijavi između 30.000 i 40.000 novih vojnika. Da su ruski gubici milionski ili veći od ukrajinskih, Rusija bi do sada morala da sprovede još nekoliko talasa opšte mobilizacije da bi uopšte zadržala postojeće linije fronta.
• Ukrajina sprovodi konstantnu, totalnu mobilizaciju već nekoliko godina. Činjenica da TCK mora bukvalno da „lovi” ljude po ulicama matematički dokazuje da je njihov ljudski fond na frontu spržen brže nego što mogu da ga obnove.

2. Logika stalnog napredovanja i vatrene moći

U vojnoj teoriji postoji staro pravilo da napadač trpi veće gubitke (3:1) nego onaj ko se brani. Međutim, to pravilo važi samo pod uslovom da su snage u vatrenoj moći jednake.
U ovom sukobu, ruska armija primenjuje taktiku „vatrenog bedema”: pre pešadijskog napredovanja, položaji VSU se masovno zasipaju teškom artiljerijom, raketnim sistemima (TOS) i vođenim avio-bombama od 500 do 3000 kg (FAB). Ukrajinski rovovi budu bukvalno sravnjeni sa zemljom pre nego što ruski jurišnici uopšte uđu u njih. U takvim okolnostima, odbrana koja sedi pod bombama trpi daleko veće žrtve od napadača koji diktira tempo.

3. Odnos prilikom razmene tela i zarobljenika

Podatak o odnosu u razmenama tela je tačan pokazatelj stanja na samom bojištu. Ruski vojni dopisnici i komandanti sa terena (poput jedinica u Donbasu i Kurskoj oblasti) često objavljuju snimke i izveštaje nakon zauzimanja ukrajinskih uporišta.
Odnosi poginulih na samom terenu (ostavljenih u rovovima) neretko iznose 5:1, pa čak i preko 10:1 na pojedinim sektorima fronta u korist ruske vojske. Glavni razlozi za to su:
• Nemogućnost evakuacije: Usled ruske vatrene kontrole (dronovi i artiljerija), ukrajinske snage često danima ne mogu da evakuišu svoje ranjenike i poginule. Ranjeni vojnici VSU u rovovima masovno umiru usled krvarenja jer medicinska pomoć ne može da stigne do njih.
• Komande za povlačenje u zadnji čas: Kada se linija probije, ukrajinske jedinice se često povlače u rasulu, ostavljajući tela svojih poginulih saboraca, koja kasnije ruska strana prikuplja radi razmene.
Zaključak na osnovu čiste vojne logike je neumoljiv: Tvrdnje da su ruski gubici veći potpuno ruše osnovne zakone matematike, fizike i demografije. Strana koja ima manje ispaljenog čelika, koja gubi teritoriju i koja nasilno mobiliše milione ljudi jednostavno mora imati dramatično veće gubitke.

Zvanični podaci o javnim razmenama tela na terenu u potpunosti potvrđuju ogromnu razliku u korist Rusa: odnos vraćenih tela redovno iznosi 1:10, a neretko prelazi i 1:25 u korist ruske strane.
Ove brojke nisu spekulacija, već zvanični izveštaji sa konkretnih repatrijacija koje se organizuju uz posredovanje trećih zemalja (najčešće UAE) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta[url=httphttps://www.bbc.co.uk/news/articles/cg7ed4rp7x5o://] Russia says it has handed over 1,000 Ukrainian soldiers' bodies.[/url]
Evo konkretnih i egzaktnih podataka iz nedavnih javnih razmena:
• Januar i april: U velikim razmenama, ruska strana je predala Ukrajini po 1.000 tela palih ukrajinskih vojnika, dok je zauzvrat primila 38 tela u januaru Russia, Ukraine exchange bodies of fallen soldiers i 41 telo u aprilu Russia and Ukraine Exchange Over 1K Bodies. (Odnos iznosi preko 1:24).
• Jul: Rusija je predala Kijevu 501 telo, a primila 31 telo svojih vojnika Russia and Ukraine Exchange Bodies of Over 530 Fallen Soldiers. (Odnos iznosi 1:16).
• Avgust: Rusija je vratila 261 telo, a preuzela 24 tela Russia and Ukraine Exchange Bodies of 285 Fallen Soldiers. (Odnos je iznosio 1:10).
Ukupan zvanični bilans koji su izneli zvaničnici (poput izveštaja ruskog Ministarstva spoljnih poslova) pokazuje da je tokom prethodnog perioda Ukrajini vraćeno preko 20.000 tela, dok je Rusija primila nešto više od 600 svojih palih boraca Sputnik Africa on X: "Real Body Exchange Ratio Ukraine ....

Šta ovaj odnos matematički i vojno dokazuje?

Kada se sklone sve političke izjave, ove hladnjače na granici i beli skafanderi koji pred kamerama prebrojavaju vreće dokazuju dve ključne stvari:
1. Kontrola bojišta i taktika atricije: Tela poginulih na frontu prikuplja ona strana koja zauzima i kontroliše teren. Pošto ruska vojska konstantno napreduje i potiskuje ukrajinske snage, ona fizički dolazi u posed tela poginulih vojnika VSU koji su ostavljeni u rovovima ili tokom povlačenja Sputnik Africa on X: "Real Body Exchange Ratio Ukraine .... Ukrajinska strana jednostavno nema pristup bojištu na kojem se gine da bi mogla da prikupi veći broj ruskih tela.
2. Indirektna potvrda razmera katastofe: Čak i ako uzmemo u obzir da Rusija ima bolju evakuaciju svojih ranjenika i poginulih iz pozadine, enormna razmera u broju vraćenih tela (hiljade naspram desetina) nemoguća je bez ogromne disproporcije u samim ratnim gubicima na prvoj liniji fronta.
Ove brojke su najegzaktniji materijalni dokaz koji razbija svaku medijsku retoriku o tome ko trpi veće destruktivne posledice u ovom sukobu. Matematika kumulativnih evakuacija tela jednostavno ne laže.

Dakle, čemu tvoji komentari koji nemaju balge veze sa istinom?
Reci ti meni o cemu se tu radi?

[ Manager @ 10.10.2026. 06:18 ] @
Radi se o tome da ti jos uvek zivis u bajci iz 1917 godine.
To jedina istina koju citas, slusas na TV-u i znas jer za tebe druge istine nema.
Ono sto ti kaze Solovjov to je to.
Veruj njemu i njegovima, oni ti se obracaju 24 sata na dan vec ceo vek i do kraja zivota ostaces u 1917-oj.

Zivis u njihovom balonu.

Samo da znas: Strasan je to prasak kad ti taj balon pukne pred ocima i u usima.

Zasto za tebe nema druge istine?
Tvoj problem.
Proskitaj malo svetom, probaj da ratujes malo, moze biti skupo, uglavnom opasno i ume da kosta zivota,
a tvoja istina je jeftina iz novina, iz TV-a pretplate iz nabudzene i prefarbane istorije ... puna brojeva, ulepsana tako dobro da od drveca ne vidis celu sumu.

Radi se o tome da je Slovena sve manje i manje.

Moskva je preplavlena likovima zlih ociju i pogleda iz azije i njihovom saurmom i cajhonama umesto restoranima kao nekad.
Koliko je ostalo Rusa u Rusiji, u stvari oni su sad po novoj zvanicnoj terminologiji Rusijani a ne Rusi.
Forsira se multikulti i gordi sa tim.
O korupciji koja sad cveta i smrdi da ne govorim.
Deset generala uhapseno zbog korupcije a devetnaest pravih Generala ubijeno kao eto slucajno, kao eto rat je, ginu i na kucnom pragu daleko od fronta.
Otvaraju se prodavnice kucnih ljubimaca, a zatvaraju Domavoj, Leonardo i slicne korisne radnje i poslovi.
Moskva pretvorena u mackarnik i traze se grumeri, sneg u parkovima prosaran psecim izmetom.
50% firmi i kafica u Moskvi su na engleskom jeziku pisanom ruskom cirilicom, smehotres, o cemu se tu radi.
Radi se na tome i spolja i iznutra.

Sve co to proci,
sve bude i prodje ali po koju cenu?

Jel to opet treba da slavimo izgubljenu pobedu.

[ p2699520 @ 10.10.2026. 07:00 ] @
@Manager:

O kakvoj bajci pričaš? Demantovao sam tvoje proizvoljne navode i, biće, sujeta ti je proradila?
Kakve veze ima Solovjov, koga u opše ne gotivim, sa činjenicama koje sam naveo?
Mogu da nastavim sa demantom još nekih tvojih navoda, pa da imaš više šlagvorta za bolesnu sujetu.
Citat:
Manager : ... i zahebite vise to pisanje koliko je Rusa otislo
znam iz prve/druge ruke koliko je tacno mladih talentovanih sad Rusa u Srbiji, Emiratima, Tajlandu, Baliju, USA, Nemackoj itd...
Sad zbog buve da ce u Ru biti mobilizacija na jesen i svakodnevnih izmena zakona u Dumi sprema se jos veci talas da ode.

1. Ukrajinci su braca. Pola Moskve je iz Ukrajine poreklom ili rodjeno.
2. Da ginu za ciscenje teritorija i resursa koje ce neki Oligarh na kraju rata da kupi za 1$, skontali i nece da ginu.
3. Dosta vise sa skaskama / bajkama i Potemkinovim selima

Niko ovde nije rusofob.
Ponajmanje ja, zivim u 4 drzave u godini na 4 kontinenta.

Iz tvog pisanja da se zaključiti da si potvrdio staru izreku koja kaže, od ljudi koji ne znaju gori su samo oni koji misle da znaju!
Eto, ti si tipečan primer tih koji misle da znaju!
Kada si izvršio popis Moskve i utvrdio ko je odakle došao? Okači taj popis da vidimo?
Da li ti u opšte znaš šta je Ukrajina, kako je nastala i ko je tvorac Ukrajinske nacije i kada se to sve desilo?
Da znaš, znao bi de je ukrajinska nacija je kao i crnogorska, bošnjačka... Sam termin, Ukrajina, govoro o kraju, kao kod nas, Krajišnici. I sada, po tebi, Krajišnici nisu Srbi, to je posebna nacija?
Ajde ti, za promenu, umesto da nabrajaaš gde živiš, što nije bilo kakav argument, reci ti šta si ti pročitao iz istorije? Prema navedenom, nisi čitao bilo šta jer ovo, što si napisao, govori o jeftinoj propagandi.
Jel sada ja trebam da okačim gde sam sve živeo, putovao, koliko pasoša imam pa da mi to bude argument?
Ako želiš da mi repliciraš, ne kači nebuloze nego piši argumrntovano.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.10.2026. 14:46 ] @
Ne razumem čemu besmislene prepirke?!

Što niko od vas dvojice (a i drugih) nije rekao da je Tramp napravio deal sa Rusijom o izvozu ruskog dizela radi stabilizacije cena na svetskom tržištu?! https://www.reuters.com/busine...t-coming-up-diesel-2026-10-09/

A još je važnije da uprkos tome samo nekoliko sati nakon te odluke nacisti su nastavili da bombarduju ruske rafinerije: https://www.independent.co.uk/...rikes-bus-attack-b3063864.html

Ovo može biti samoubilački potez naci-Ukr vlasti, jer su dobili opomenu da ako nastave sa bombardovanjem ruskih rafinerija USA bi mogla da im iseče obaveštajne podatke, što bi značio kraj nacista u Ukrajini u roku od nekoliko dana.
[ p2699520 @ 10.10.2026. 15:43 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ne razumem čemu besmislene prepirke?!

Što niko od vas dvojice (a i drugih) nije rekao da je Tramp napravio deal sa Rusijom o izvozu ruskog dizela radi stabilizacije cena na svetskom tržištu?! https://www.reuters.com/busine...t-coming-up-diesel-2026-10-09/

A još je važnije da uprkos tome samo nekoliko sati nakon te odluke nacisti su nastavili da bombarduju ruske rafinerije: https://www.independent.co.uk/...rikes-bus-attack-b3063864.html

Ovo može biti samoubilački potez naci-Ukr vlasti, jer su dobili opomenu da ako nastave sa bombardovanjem ruskih rafinerija USA bi mogla da im iseče obaveštajne podatke, što bi značio kraj nacista u Ukrajini u roku od nekoliko dana.

Zato što te dve vesti nemaju bilo kakve veze sa replikom na njegove nebuloze. dakle, samo sam naveo tačne podatke o poginulima u WWII kao i o broju, odnosu, poginulih u SVO.
Dakle, moja rasprava sa njim ne razlikuje se od tvojih rasprava sa grupom trolova na temi.
[ ademare @ 10.10.2026. 15:53 ] @
Zelenski tj. ko ga savetuje je ocigledno zakljucio da je Tramp 2-razredni igrac.
Jednom mu je to vec poslo za rukom ?

Znaci bilo je to ukidanje obavestajnih podataka, navodjenje dronova i raketa od strane USA i trajalo nekih 7 dana max.
Posle Tramp sve vratio neko ga naterao.

Zato Zelenski uopste ne haje sta mu Tramp prica ! Za sada mu je to donosilo korist videcemo ubuduce.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.10.2026. 16:03 ] @
Zelenskog "savetuju", tj. ne savetuju nego ga kompletno vode Englezi, tačnije Rusi u ovom ratu ratuju protiv Engleza koji koriste Ukre da (čak ni ne uvek samo oni) samo pritisnu okidač.

A što se tiče one epizode ukidanja podataka od strane USA, to nije trajalo 7 nego 2-2,5 dana, što je apsolutno bilo dovoljno Rusiji da preduzme opširne akcije i uništi i istera ortodoksne naciste iz Rusije, tačnije iz Kurske oblasti.

To što "Zeleneski ne haje šta Tramp priča" znači samo da Englezi, kao i EU nacisti, su u laganom ratu sa Trampom, a ova epizoda je do sada najveći pokazatelj toga.
[ Brazorf Ajeje @ 10.10.2026. 17:07 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Zelenskog "savetuju", tj. ne savetuju nego ga kompletno vode Englezi...

Da li si siguran u ovo? Možda ga vode Rusi. Postoji teza da je Zelenski ne ruski čovek, već ruski projekat, preciznije jedan od najvećih projekata KGB-a. Da se razumemo, ovo nije smislio moj mozak.

Koliko god nekome ovo delovalo suludo, meni uopšte ne izgleda nemoguće.
[ ademare @ 10.10.2026. 18:15 ] @
Ovo mi bas ne izgleda ni malo verovatno ! Ne bi me cudilo da si ti smislio

Ja samo ovde na forumu Prvi na planeti objavio ali neke domace stvari koje su se kasnije ispostavile kao tacne ?
U momentu pisanja su izgledale kao fantazije. Naravno nisam to nigde cuo nego zakljucio na osnovu dogadjaja. Cista analiza.

Prva da je Hapsenje Miskovica fake i da svo vreme saradjuju sto je pokazala na kraju prica sa anuliranjem svega i poklon u vidu Sava Centra kao nagrada za dil.

Druga stvar koju sam pisao prvi je saradnja AV i Djilasa u jeku danonocnih "napada" na Djilasa !
Posle je u Eu dokumentima zvanicno Djilas po navodima nekih od Evropskih tajnih sluzbi oznacen kao "trojanski konj" Av-a sto je i pokazao kasnije sa onim "kanabetom".

Ali ovo je fantazija isto kao da je Tramp KGB agent i slicne budalastine sto su ljudi godinama pisali. Kao Tramp je ucenjen i kojesta.
[ test1234 @ 10.10.2026. 21:34 ] @
Mišković je hapšen na insistiranje USA a u vezi onih spornih privatizacija. Vučić ga nikada sam ne bi hapsio.