[ hollowdo @ 10.05.2004. 23:30 ] @
Zna li neko?
Ovi prvi su u prosjeku mnogo jeftiniji.

[Ovu poruku je menjao hollowdo dana 11.05.2004. u 02:27 GMT]
[ Pirossi @ 11.05.2004. 00:17 ] @
Pa burbon ti je američko smeće, Scotch je Real McCoy
[ salec @ 11.05.2004. 08:23 ] @
Ja sam čuo ovakvu (očigledno zlonamerno iskrivljenu) priču: navodno, izvesni pukovnik (Jim Beam?) iz Kentakija je pekao skoč po klasičnom receptu, pa mu je zagoreo (valjda su robovi koji su trebali da nadgledaju kazan pozaspali). Pošto je ono što je imao bilo neupotrebljivo u originalnom obliku, ingeniozno (ili po savetu farmaceuta) je upotrebio aktivni ugalj, u vidu drvenog ćumura kojeg je imao, da filtrira otrovnu supstancu koju je dobio i zatim je isti plasirao kao "novo i bolje" i dao mu ime koje golica maštu napaljenih Južnjaka, asocira na raskalašnu i hedonističku Francusku Lujeva, a i ići će ko 'alva u Luizijani.

"Pravi" Skoč zahteva ječam iz podneblja Škotske, koji mora da nakvašen pusti klicu u mraku, bude dimljen škotskim tresetom, samleven u slad i potopljen u vodu reke ... (staviti ime škotske planinske reke po izboru), zatim posle vrenja da bude pečen u bakarnim kazanima (kao da neko koristi nekakve druge!) i da odstoji u hrastovom buretu minimum 5 godina za belu, a 10 za crnu etiketu.

Naravno, glavni brandovi sigurno ne koriste ovu sporu, skupu, radno intenzivnu proceduru, ali sigurno u Škotskoj postoje male manufakture koje prave ograničene količine ovog pića, doslovce se držeći tradicije.

Naravno, svi mi iz mediterana i okoline znamo da je jadno praviti alkoholna pića bez voćne arome... ali ta severnjačka pića su za nas egzotika.

Evo jedne ideje: šljivovica od dimljenih šljiva! To bi bilo nešto što bi imalo sve dobre i loše osobine od oba podneblja... samo da nam neko sa strane ne mazne i to i ne zaštiti ga kao svoju nacionalnu robnu marku
[ MyWay @ 11.05.2004. 10:19 ] @
Citat:
salec:
Naravno, svi mi iz mediterana i okoline znamo da je jadno praviti alkoholna pića bez voćne arome... ali ta severnjačka pića su za nas egzotika.

Evo jedne ideje: šljivovica od dimljenih šljiva! To bi bilo nešto što bi imalo sve dobre i loše osobine od oba podneblja... samo da nam neko sa strane ne mazne i to i ne zaštiti ga kao svoju nacionalnu robnu marku


Dimljenih ili sušenih (suvih) šljiva?
Nije loša ideja - samo fali dobar marketing, vidi šta su Anglosaksonci napravili od žita, ispalo 'plemenito' piće?
Dakle sve je u markteingu, u škotskim vukoje**inama nema baš ni šljiva, ni grožđa, ni kajsija, ni dunja, krušaka i sl ali ima ljudi sa smislom za marketing...
[ salec @ 11.05.2004. 14:19 ] @
Citat:
MyWay:
Dimljenih ili sušenih (suvih) šljiva?


Mislim da bi trebale da budu sušene u pušnici, ili sušene pa samo blago dimljene... naravno, nisam ni ja čuo da se od suvih šljiva peče rakija, ali ako može vino "porto" da se pravi od suvog grožđa... :)
[ networknagual1980 @ 11.05.2004. 15:22 ] @
Interesantno, ajmo hemicari, smisliti postupak proizvodnje rakije sa suvim sljivama!!!(a ludnice...)I da je jos konstruisati kotao za rakiju da radi pod linuxom, a?
[ McKracken @ 11.05.2004. 15:31 ] @
Taj postupak odavno postoji :) Doduse, prave se likeri koje mozes da kupis u svakoj samoposluzi...

Rakija se moze praviti od svega.. Npr "Daskovača" koja se pravi od strugotine. Moze i od nafte da se pravi, ali bi imala los ukus :)

Inace, najbolji je definitivno Laphroig koji se dimi (zaustavlja klijanje) gorenjem nekih algi, pa ima strasno dobar ukus :)
[ whitie2004 @ 12.05.2004. 07:28 ] @
Citat:
salec:
.. ali ako može vino "porto" da se pravi od suvog grožđa... :)


Pio sam vino od suvog grozdja u Mostarskom kraju i stvarno je boli glava ...

Nije fora da se stvarno osusi grozdje, vec da se koristi sorta koja je za to namenjena. Ona ima vise secera, a manji volumen, pa se i ne koristi u svezem stanju..
[ ocultis @ 12.05.2004. 07:46 ] @
Da odgovorim na pitanje:

Ogromna razlika je u sastavu, odnosno u sirovini od koje se pravi... Scotch se pravi od čiste pšenice, dok burbon mora da sadrži bar 51% kukuruza...
[ salec @ 12.05.2004. 12:44 ] @
Moram da se ispravim... pukovnik je Jack Daniels...
[ burner @ 13.05.2004. 09:39 ] @
U lozničkom kraju se intenzivno pravi šljivovica od suvih šljiva. Ništa bolje u životu nisam probao.
[ Marijan V @ 26.05.2007. 21:36 ] @




znaci ipak se na isti nacin pravi burbon i viski samo je razlika u tome da se u burbon stavlja kukuruz obavezno i da se filtrira kroz aktivan ugalj ako sam dobro svati ako nisam molio bi da me ispravi ko se razume i zna