[ Marko_L @ 28.05.2004. 15:09 ] @
Opšte je poznata činjenica da je "kompjutersko obrazovanje" kod nas na jako niskom nivou.Ok,znamo i zašto, nego nešto drugo je problem, takozvani sindrom ŽR, odnosno ljudi koji imaju neki uticaj na javnost (čitaj "masu"), koji o kompjuterima ne znaju gotovo ništa, a ubeđeni su da znaju sve.Sve to ne bi bilo strašno da ti isti ljudi to svoje neznanje ne "prodaju" širokim narodnim masama.Silom prilika, skoro sam bio u jednoj dr.instituciji i imao prilike da prisustvujem obuci pripravnice koju je sprovodilo verovatno ovlašćeno lice za obuku novih kadrova i čuo sam neke zaista neverovatne bisere.Evo meni nazanimljivijih (čitaj:najsmešnijih):
-"Kompjutere su izmislili Amerikanci, da bi lakše opismenili svoje nepismene ljude"
-"Kod rada na računaru, najvažnije je ne pritisnuti nešto što ne treba da se pritisne"
-"Ako se slučajno desi da kompjuter izbaci nešto gde piše ilegal operation (izgovoreno baš tim rečima po Vuku) to znači da smo uradili nešto što nije legalno i moramo da čekamo da dođe serviser da ponovo legalizuje kompjuter"
-"Kada radimo u nekom programu nikako ne smemo da kliknemo na sličicu, već se klikće samo na slova"
-"Kompjuter se nikad ne treba polivati vodom, jer može da se pokvari tako"
-"Ako hoćemo da kompjuter zapamti nešto što smo uradili ne smemo da kliknemo na Save (opet po Vuku) jer tako ne radi, nego moramo da kliknemo na Save As (naravno po Vuku) da bi radilo"
-"Ako hoćemo da pišemo domaćim slovima, moramo da izaberemo domaći jezik, a domaći jezik biramo tako što izaberemo domaći jezik i onda pišemo domaćim slovima"
itd...
E sad šta je poenta (osim da se malo nasmejemo :)) ? Kad vidimo da se u jakim institucijama na taj način "demistifikuju" računari ili bolje reći uprošćava rad na računaru (treba li reći pogrešnom metodom), možemo samo da zamislimo šta se dešava tamo negde gde komšija koji je kupio kompjuter pre mesec dana i završio kurs kod ŽR ili nekog sličnog, obučava komšiju koji je isti kupio juče i koji će takvo stečeno znanje kroz mesec-dva preneti na nekog drugog novopečenog "kompjuteristu" (širi se k'o virus).Ne sumnjam da ste i svi vi više puta "naleteli" na razne "bisere".Šta mislite kako će se to odraziti na opštu "kompjutersku svest" naroda, kao i uopšte na "kompjuterizaciju" (možda nije najadekvatniji izraz al' ajde) većine institucija ? Ja se iskreno brinem, jer već vidim sebe kako idem da vadim neki papir, pa dobijem odgovor od službenika "Moraćete da dođete sutra jer smo uradili nešto što nije legalno na kompjuteru pa moramo da čekamo servisera da ga legalizuje ponovo".
Ajde, ako imate postujte i vi "bisere" na koje ste "naletali" da vidimo da li je neko čuo nešto još gore od ovog što sam ja.

P.S. - Iako ova tema deluje kao neko zabavno štivo sa ciljem da nekog zasmeje, ona to nije (bar ne SAMO to).Po meni stvar je jako ozbiljna i mislim da to vodi direktno u propast.Mislim, i jedan ŽR je previše, a sad ih imamo na stotine :(
[ NikolaVeber @ 28.05.2004. 15:16 ] @
Mene su svojevremeno novopeceni kompjuterasi ubedjivali da je stetno Win aplikacije iskljicivati na "iks", nego da mora obavezno da se ide preko menija... mada ne znam poreklo tog tripa, sta vise mislim da je to iz neke knjige (pogresno shvaceno) :)
[ yu_rainman @ 28.05.2004. 15:27 ] @
Ufff, pa kolko ima takvih primera.
Evo JUCE sam bio kod drugarice, koja ima komp vec neko vreme (godinu i malo jace). Krenemo mi od nje i ja uzmem da ga ugasim, pritisnem POWER na kucistu, i komp se ugasi.
Ona skici, vristi, sta to radim, dal sam normalan, ne gasi se tako kompjuter, pokvarices ga, itd... Sednem ja, objasnim joj, ali ona meni kaze da je tatinog brata kolega rekao njenom tati da se tu ne gasi kompjuter, vec samo PALI???!!!. Uffffff!!! Al nije ona kriva, krivi su upravo "strucni" ljudi, koji su strucni kao moja keva (koja zna da 2 puta klikne na Milioner.exe). Shvatate sta hocu da kazem? Ima jos mali milion ovakvih stvari, ali ajde sad.
Pozdrav!
[ VRider @ 28.05.2004. 15:43 ] @
Citat:
Evo JUCE sam bio kod drugarice, koja ima komp vec neko vreme (godinu i malo jace). Krenemo mi od nje i ja uzmem da ga ugasim, pritisnem POWER na kucistu, i komp se ugasi.
Ona skici, vristi, sta to radim, dal sam normalan, ne gasi se tako kompjuter, pokvarices ga, itd.

Koji si ti biser! Pa ko tu nije normalan?
[ srki @ 28.05.2004. 15:56 ] @
v rideru, ne razumem sta hoces da kazes? I ja isto gasim komp na Power dugme. Najlakse i najbrze. Ne znam zasto bi to bio problem? To je bio problem kada nisu postojala ATX kucista pa onda tako nisi dozvoljavao operativnom sistemu da se sam izloguje i uradi shutdown.
[ VRider @ 28.05.2004. 16:06 ] @
Nesto se i nisam usrecio sa power dugmetom. To je sve...
[ deki77 @ 28.05.2004. 16:25 ] @
@yu_rainman
..Ja sam primetio da dosta ljudi koji su VSS (pravnici, el.inž.,ekonomisti) nemaju pojma ni kako se pali, a ne gasi komp.To je "stara garda" (VSS) koja se nije potrudila nešto da nauči,već svoje poslove prebacuju na službenike/ce,a oni i dalje koriste prašnjave knjige teške po 10kg, uz izreku da je to najsigurnije.....
Nije teško da zaklučite u kojoj firmi još uvek važi takav zakon(načešće državne),kada vidite da u jednoj kancelariji: Šef,službenik,daftilograf,kurir...itd.Sve ovo zamenjuje jedan komp. !!!!!
[ yu_rainman @ 28.05.2004. 17:41 ] @
@ Vrider
Nemoj da pricas svasta, jer to je najnomalnija stvar od pojave ATX kucista. Sa power dugmetom ne mozes da imas nekih problema, osim ako nije lepo prikaceno za plocu. Sta jel ti cekas da ti kaze ITS NOW SAFE TO TURN OF YOUR COMPUTER ???
Pa dobro, onda da ne pricam jos neku pricu, mozda se pobunis sto vadim hdd iz kucista??? Evo za tebe jedna softverska (koja nije moja i verovatno je vecina zna iz starog Sveta Kompjuterska)! Kaze:

U nekoj Tv stanici, urednik cimao glavnog kompjuteristu da mu naprvai logo za svoj show. Posle nekoliko sati cimanja i milion kombinacija urednik se konacno odluci za ljubicasta slova. Kompjuterista presrecan, smorio ga ovaj 100 godina. Kad cujes urednika: " Je li mali, jel mogu ta slova da budu zuta???". A ovaj odgovara: "Nema vise zute boje, sve smo potrosili, sutra dolaze kanisteri pa cemo dopuniti"... Urednik:" A pa dobro, moze i ovako"...

Pozdrav...

@Deki77
Ja sam student prava (znam, znam), nameravam to da izmenim :)
[ Billy_boy @ 28.05.2004. 18:02 ] @
Ma da, a mene mati napala što gasim komp na Start->Shut Down. Da ne valja tako nego treba stisnit botun!!!

P.S. Prije toga je radila samo na AT mašinama u dosu.
[ VRider @ 28.05.2004. 19:05 ] @
Kod mene poslednje sto kaze je "Halting the system". Na mnogim kompovima na kojima sam radio, bez obzira sto je ATX kuciste, na pritisak power dugmeta mu gasis napajanje. Posle te ceka disk check. Nije ni bitno na kraju krajeva...
Najjaci biseri koji mi sada padaju na pamet je drug koji "skida boju sa interneta kada mu nestane", i jedan drugi koji se konektovao na net, a potom se "internet nije pojavio" (u skladu sa filmovima, ocekivao je da mu nesto iskoci, a nije znao da treba da pokrene browser ili sta vec).
[ RAGE @ 28.05.2004. 21:40 ] @
najbolji mi je jedan frend nest mi kao fol pricamo i tek on meni kaze e borjane ja sam cuo da su nekog tipa upucali preko interneta,
no2. dode mi jedan frend iso kod neke frendice kao nest joj pokazat u paintu i kaze on meni kaze mi ne moze zatvorit peint neda se ja kazem pa sta je bilo kaze ne znam valjd je nes obrisala
no3.frend i ja isli nekom starom sredivat windowse na nekoj drtini staroj od kompa ne znam jedno 200 mhz i sad dodemo mi kod njega kaze on nama e decki sve mi crno idem uc u racunalo nece mi se nist pojavit kad mi ono idemo vidit sta je ono crkla graficka nebaca sliku nikaku na ekran :))
[ veseliz @ 28.05.2004. 23:34 ] @
@rage, ***ote, jel si ti cuo za INTERPUNKCIJU???

Najzesca fora je kada se stra od moje ortakinje kaze: "kupila sam super komp (inace ima 2 procesora, a netreba joj ni pola od jednog) a zamisli kakvo dojaja ima kuciste, ima cak i dugme za RECIKLAZU! Rekao mi kolega sa posla (frizer) da kada radim malo pa mi dosadi, samo stisnem to dugme i on se reciklira!! "

e to vam je to.... a svi znamo na koje je dugme mislila
[ byTer @ 29.05.2004. 00:54 ] @
Dobro jei kod rezaca koji ostavljaju opiljke posle narezanog diska. Mada kada sam cistio rezac ispostavilo se da stvarno ima necega
[ zeus @ 29.05.2004. 07:33 ] @

Kupi neka baba kompjuter i uskoro ona nazove pc-support. kaze da joj ne radi ni skaner, ni printer.

Provedu ti na pc-supportu pola sata probavajuci da joj pomognu. Predloze joj da proveri da li je kompjuter ustikan, da li je ukljucen, ovo ono itd..

Na kraju je oni pitaju sta ona ustvari radi:

"Pa stavljam papir na ekran i pritiscem Print Screen ali nista se ne desava....."

Druga zena isto kupi racunar, nazove pc-support i kaze da joj pedala ne radi. Ne daje gas.

Oni ispostave da ona koristi mouse kao gas pedalu.

Wagwan
[ Marko_L @ 29.05.2004. 16:31 ] @
Sve je to lepo, ali pokretanjem ove teme želeo sam da akcenat malo više bacimo na one koji su ubeđeni da znaju nešto, a ne znaju ništa, i još se trude da to neznanje podele sa drugima.Mislim, znam da postoji puno bisera tipa moj drugar, sestra mog druga i slično, ali oni uglavnom priznaju da nešto ne znaju i uglavnom se ne trude da prenesu svoje neznanje na druge, što je ok.Znači mene brine ova prva grupa ljudi tipa ŽR o kojima sam hteo da prodiskutujemo, zapitamo se gde to vodi i kako se protiv toga boriti.Nego još nešto me je zabrinulo.Naime opšte je poznata činjenica da ES okuplja IT krem našeg društva, a već u prvih nekoliko postova našlo se 5 likova da diskutuju kako se pravilno pali i gasi komp, mislim ovo nije uvreda ni za koga, samo mi je malo čudno...:(
[ yu_rainman @ 29.05.2004. 20:15 ] @
Citat:
Marko_L:Kako se pravilno pali i gasi komp

E pa, sam si rekao kako se komp zaliva vodom i naveo vrlo slicne primere nasima... Onda ti nisi dobro postavio temu, jer si rekao "kompjuterski biseri", a ovo sto smo svi mi napisali jesu biseri. Nemoj da se zalis...
Sto se tice cinjenice kuda to vodi, reci cu ovo: Ranije je malo ljudi imalo kompjutere, ali su znali mnogo o njima. Sada mnogo ljudi ima kompjutere, ali znaju malo... A cemu sve to vodi nisam siguran!
Ali pa sta? Naucice oni svi polako kad im bude STVARNO zatrebalo... Sada je to samo moda imati kompjuter... Pustaju muziku, gledaju filmove, igraju igrice, pisu tekstove... Ali to je normalno! I to mozes da kazes za bilo sta drugo.
Isto tako mozes da kazes: E koliko ljudi ima TV (i gleda ga), a ne znaju da memorisu kanal, ili da povecaju brightness, ili da ga sastave i rastave...
Ja ne kazem da znam puno o kompjuterima, ali znam sasvim dovoljno da bi se normalno snalazio, a ono sto ne znam - ne komentarisem...
[ Marko_L @ 29.05.2004. 21:18 ] @
Citat:
E pa, sam si rekao kako se komp zaliva vodom i naveo vrlo slicne primere nasima...

Vidi, to je primer metode koja je korišćena u obuci jedne pripravnice koja će sutra da ti izdaje izvode iz mat. knjige rođenih, venčanih i šta ti ja znam čega još i to će sve ići preko kompjutera (ide i sad, ali delimično) što može da bude veoma opasno (ako se recimo desi da pukne sistem, postoji opasnost od gubitka podataka, valjda će neko stručan bolje da izađe na kraj s tim nego neka službenica koja će misliti da ga je polila vodom i sl.).E zato sam to pomenuo, mislim da bi takve operacije trebalo da izvode pravi stručnjaci, a ne neko ko je obučen metodom ŽR ("Ne koristi Save ikonicu sje8aće ti komp","Nemoj da pritisneš nešto što ne treba da pritisneš","Ako se pojavi ilegal operation čekaj servisera da ti legalizuje kompjuter" i sl.), a paralelu (koju si citirao) sa paljenjem/gašenjem kompa sam napravio zato što mislim da je to nešto najosnovnije, a nekoliko ljudi koji su sigurno daleko "kompjuterski pismeniji" od neke tamo pripravnice koja prvi put vidi komp ne mogu da se slože kako se to pravilno radi.
Citat:
Ranije je malo ljudi imalo kompjutere, ali su znali mnogo o njima. Sada mnogo ljudi ima kompjutere, ali znaju malo...

Ovo si mazn'o iz "Sveta Kompjutera" ;)
"Dve diskete nekako i stanu u drajv, al treću ne mogu da uguram nikako" :)
Citat:
Isto tako mozes da kazes: E koliko ljudi ima TV (i gleda ga), a ne znaju da memorisu kanal, ili da povecaju brightness, ili da ga sastave i rastave...

U pravu si, izgleda da nisam dobro postavio temu, ili bar nisam dobro pojasnio o čemu ona treba da bude.Znači nisam mislio na ljude iz ovog primera sa TV-om odnosno one koji nešto ne znaju i to jasno i glasno kažu.To nije ništa loše.Mislio sam na ljude koji su ubeđeni da nešto znaju (i znaju ali potpuno pogrešno, izvrnuto) i to "znanje" prenose na druge.Ekvivalent sa TV-om bi bio recimo čovek koji tvrdi da kanali ne smeju da se menjaju pomoću daljinskog jer tako može da se sje8e televizor, nego je pravilno da ustaneš i menjaš kanale pritiskom na dugme na samom uređaju (TV-u) i to pokušava da prenese drugima.Još bolje poređenje bi bilo, zamisli instruktora vožnje koji obučava budućeg vozača da recimo kad naleti na semafor koji ne radi (blinka žuto) mora da stane, izađe iz auta i čeka tu dok ne dođe služba da ga popravi ili recimo instruktora padobranstva koji uči budućeg padobranca da ako mu se ne otvori padobran iz prve treba da sačeka da padne na zemlju umesto da otvori rezervni i slično.E sad zamislite takvog čoveka koji vrši obuku nekog za rad na računaru, kao što rekoh tipa ŽR, kojih nažalost ima mnogo.Nadam se da sam sad bio jasniji što se tiče razloga postavljanja teme i njene suštine uopšte ? Dakle, nisu bitni ljudi koji kupe računar, pa na njemu samo slušaju muziku i gledaju filmove, jer time ne štete nikome, ali recimo zamislite te iste ljude kako recimo svojim prijateljima i poznanicima "prodaje pamet" tipa "Kompjuter služi samo za gledanje filmova i slušanje muzike, jer ako se radi nešto drugo na njemu on se pokvari i mož' ga baciš !!!" i ti njihovi prijatelji (koji kraće imaju računar) to prihvate kao apsolutnu istinu.E time bi prešli u onu prvu grupu ljudi o kojoj ja pričam.Znači i dalje stoji pitanje, čemu to vodi, kako se protiv toga "boriti" i da li se uopšte treba "boriti" ?

Poz.
[ indaflesh @ 29.05.2004. 21:58 ] @
evo jedna dobra:

Igra se formula 1 (ne znam koja) u LANu
MAMAC: Nemoj jos pritiskat race! Sacekaj da se veza ustabili. (???) (vjerovatno je mislio na sinhronizaciju mreze:)
JA: Jel MAMAC, na 100 MBit/s?
ON: Pa nema veze to.
--- ceka 30 sek ---
MAMAC: Vidis kako brze ide?

Taj isti MAMAC je jednog lijepog dana htio da podijeli hd na dvije particije. Koristio je Part Magic 8 i podijelio na dva dijela. Onda mu se nije svidjelo sto je na jednoj 14 GB a na drugoj (80 GB - 14GB, pa racunaj) pa je OBRISAO tu od 14, smanjio onu drugu ponovo napravio od 14, obrisao i na kraju nijedna particija nije bila ispravna. Sto je najgore i najcudnije od svega, (prikazivao je da je disk prazan) on je uspio da povrati sve podatke sa 'norton undelete' (ne zove se tako ali on je tako nazvao :)) ali nije imao zivaca da pronadje potrebne fajlove pa je odnio u servis. E sad, ima jos. Ni oni nisu znali sta je pa su mu promijenili hd. Boze.
[ VRider @ 29.05.2004. 22:29 ] @
Otisao sam kod druga koji je tek uzeo komp i ima DVD i CD-RW. Stavljam disk sa nekim drajverima u CD-RW, a on pocne da pisti "Ne u rezac, stavi ga u DVD za citanje".
[ bierkof @ 29.05.2004. 23:08 ] @

Jednom mom prijatelju pao sistem i trebalo ga reinstalirat. Izbaci mu okvir ERROR blablabla... i dva dugmeta OK i CANCEL, kad on poludi "sta ti je OK pic*a ti materina...." (i jos slicnih) ja sam umro od smjeha.
[ Deep|Blue @ 30.05.2004. 09:58 ] @
pa zalosno je sto i dalje vecina manjih i srednjih firmi smatra da nema nikakve potrebe da, ne daj boze, plati normalan kurs za svoje zaposlene, a kamoli da zaposli neku osobu koja ume da radi sa racunarima. u firmi smo se nahvatali bisera, ali to je i razumljivo kad ih dobijas od ljudi koji ne umeju da koriste racunar (iako rade na njima 60 - 90% radnog vremena).
ono sto je zalosnije jesu skole racunara.
prijateljica mi kupi komp, ode na osnovni kurs u jednu od boljih (napomena: ovo boljih je zbilja bez navodnika- posto preovladava misljenje da je najbolja u gradu, napomena2: nije ZR), kupi neke knjige,m zatim upise kurs za graficku pripremu (corel + photoshop i kasicica quarka) i onda me jednom pita: " ej, kako da isecem ovaj crni deo sa slike (okvir) da mi ostane da se vidi samo ovaj otok u sredini?
u pocetku sam mislio da me zeza, al zacudo nije. devojka sa zavrsenim kursom photoshopa nije znala da odradi select & crop na slici.
objasnim joj i ona kaze da to nisu radili.
da biser bude jos veci pitam je za crop, osvetljenje, i jos neke naredbe i ona se seti da je pitala na kursu za naredbe crop, blok image adjust i jos nesto. a predavac joj je svaki put odgovorio da: "to ti nije potrebno, to se ne koristi pa necemo ni raditi to"

u drugoj elitnoj skoli vlasnik se sokirao kad sam mu rekao da vec treci cas obnavljama po 10-15 minuta rad u windows exploreru. dobio sam komentar - "ma daj ne gubi vreme s tim, zavrsavaj word" (kurs je naravno bio osnovni)

ista skola, potkraj kursa pita me vlasnik kako napreduje grupa, rekoh vecina je ok, samo jedna devojka malo sporije radi, al moze da odradi test, ali jedan decko ne moze da odradi zavrsni test (koji se sastoji od kucanja jedne strane teksta, formatiranja istog, ubacivanja par slika i tabela) jer mu treba 20 mnuta da otkuca jedan omanji paragraf. vlasnik mi odgovara: ma nema veze, daj njemu otkucan tekst pa nek samo formatira.

inace lokalni zavod za zaposljavanje priznaje uverenja ove dve skole kao dokaz o osposobljenosti rada na racunarima.

vecina skola pravi slicne gluposti, a kad jednom das pare - diplomu (uverenje) moras dobiti jer sto bi rekao moj dobar prijatelj, kad smo razgovarali oko ocenjivanja zavrsnog testa gde su 10-ku dobijali i oni koji su odradili sve bez greske i oni koji su napravili 10-tak gresaka: "Pa kako da ja dam ovom manju ocenu na, kad je dao isto novca koliko i onaj drugi"
verujem da u ovoj izjavi upravo lezi problem nasih skola za obuku za rad na racunarima

[ mizob @ 30.05.2004. 10:29 ] @
A vidite ovo,ode moj drug u servis da proda kt 133 plocu,i kaze to je ta ploca,moze se staviti atlon xp do 2400+ i ,ovaj u servisu kaze
- "Da,bas mi treba jedna ploca za pentium"

drug
-"Ovo je kt 133"

serviser
-"Da,da,da za pentium mi treba"

I proda mu plocu odmah i uzme pare...
[ boki @ 30.05.2004. 16:42 ] @
1) Jedan covek me je ubedjivao da kad mu DAP pokaze mrtvacku glavu mora u roku od 20 sekundi da ugasi komp inace ce mu uci haker... Cemu sluzi ta mrtvacka glava (ako uopste postoji) u DAP-u ne znam jer ga nikad nisam koristio, ali sam prilicno siguran da nesluzi tome... :)

2) Izvor drugog bisera sam bio ja pre negde 10-tak godina kad sam prvi put dobio internet... Kako sam srecan dosao kuci odmah sam se razocarao kada nije hteo da otvori sajt u internet exploreru (nisam znao da treba da se connectuje).. doduse mozda i nije cudo posto sam tada imao negde oko 7god.
[ techtris @ 30.05.2004. 18:39 ] @
Smatram sebe naprednijim korisnikom računara, dakle odavno nisam početnik i ne sećam se gluposti koje sam ja pravio pa ću izneti nekoliko iskustava moje drugarice koja je skoro kupila računar. Priča pokazuje veliki strah koji neiskusni korisnici imaju od računara, ali i veliku tvrdoglavost i želju da uče da rade napamet.

Jednom prilikom sam pola sata pokušavao da joj objasnim razliku izmedju fizičke lokacije fajla na hard disku (konkretno u pitanju je bio wma fajl) i fajla prikazanog u playlisti Winampa odnosno Windows Media Playera. Bila je ubeđena da se fajlovi ne smeju brisati iz playliste i da će tako izbrisati fajl sa harda.

Pored toga, grebovala je audio diskove u wma na 64kbps, i ima par gigabajta zvučnog zapisa koji na iole ozbiljnijim zvučnicima zvuči stravično. Fajlovi naravno svi bez imena (ako ne računamo track-xx), folderi se zovu UnknownArtist-datum. Svi podaci koje je sačuvala o izvođačima i pesmama zapisani su u headeru wma fajla. A da stvar bude još gora bila joj je uključena opcija Copy Protect Music kada je grebovala muziku, i iz nekog razloga Winamp je pucao kad se u playlistu stavi više wma fajlova. Tvrdoglavo je odbijala da koristi drugi program za grebovanje, a onda sam digao ruke od objašnjavanja koliko je pogrešno to što radi. Rekao sam joj da kupi neku dobru knjigu o Windows-u, ali me naravno ni za to nije poslušala.

Najgore je ipak kada neko ko je plaćen da zna neke stvari to ne zna ili otaljava.
U firmi koja joj je prodala kompjuter rekli su joj da Winamp ništa ne valja. OK, možda postoje i bolji playeri od Winampa, ali reći početniku da Winamp ne valja????
Zatim sam video još zanimljivih stvari na njenom računaru - katastrofalni RadLight, gomilu đubreta od kodeka poput Angel Potion-a, hard disk od 80GB podeljen na dve particije od po 40 GB (da mi je samo znati zbog čega su joj ostavili toliku sistemsku particiju?!?!?!?). Onda, rekli su joj da Zone Alarm ne valja. Ni ja ga ne koristim ali on radi posao i ne zahteva neko naročito predznanje, zamislite šta bi je snašlo da joj instaliram Kerio ili nešto slično?

Računar joj je bio u servisu dva puta za 20 dana jer se restartovao kada se startuje screen saver ili iz čista mira kad sluša muziku. Ja sam joj odmah rekao da joj je nešto od hardvera neispravno dok su je oni ubeđivali da ima lošu struju u kući. Na njeno insistiranje da se detaljno testira hardver rekli su joj: "Nema potrebe". Kada su napokon zamenili ploču i procesor posle 3 dana intenzivnog testiranja (čitaj - Windows se podigao i to je to) proradio je normalno. Sreća njena pa im se prilikom ovog testiranja PC spontano restartovao posle 50-tak sati rada, inače bi joj ponovo vratili neispravan računar.

U fakturi joj je stajala samo zbirna cena konfiguracije što je takođe neviđen bezobrazluk. Ne mogu da 100% tvrdim, ali mislim da su je bar malo pokrali.

Ako hocete da čitate moja iskustva sa prodavcima računarske opreme (nisu bila prijatna) potražite moje postove na forumu. Ja sam se par puta dobro opekao ali sam prilično usavršio svoje znanje upravo zbog tih loših iskustava.

[ kUdtiHaEX @ 30.05.2004. 23:05 ] @
Nista nije toliko veliko kao ljudska glupost. Nepismenog coveka je najlakse vodati tamo-'vamo i praviti od njega ovcu za sisanje.

Situacija kod nas je vishe nego ocajna. Ljudi pokusavaju da nauce neke stvari napamet iako to tako jednostavno ne moze. Zato su se pojavile osobe kao sto je ZR, koji prosipa gomiletinu gluposti po nekim emisijama na TV-u, a ljudi se pale i lepe na njegovu pricu. Tesko je objasniti ljudima da se neke stvari jednostavno ne mogu nauciti za 14 ili 7 dana kao sto to neki tvrde. I ja mogu nekoga da naucim da otkuca fajl u wordu, upamti ga i ugasi isti u roku od 5 minuta, ali to ne znaci da on zna da koristi Word. On je i dalje tamo gde je bio - na pocetku.

Sve dok se svest nasih ljudi ne promeni, situacija nece biti bolja. Sve dok su tu neki 'poznavaoci racunara' koji na svakoga gledaju kao na ovcu koju obavezno treba osisati, stvar se nece promeniti. U tu grupu spadaju gramzivi prodavci kompjutera i delova (pa i mnoge nase 'renomirane' firme kao sto je Jugodata) koji prodaju PentiJum 4 racunar (sta god to znacilo) za 359e i slicne mutljavine. I onaj ko nije upucen ili nema upucenog prijatelja je, najblaze receno, nadrljao. Mnogo je ljudi koji umisljaju da nesto znaju, a u principu su puki pocetnici. Takve ljude mozete sresti bilo gde, i to se ne odnosi samo na racunare - to se odnosi na sve poslove koje jedan covek moze da radi. Krenite prvo od profesora informatike (ako se to informatikom moze zvati) koji umisljaju da su ne znam ti kakve zverke, a u stvari su obicne tupadzije jer ne razumeju neke osnovne stvari (licno sam imao 4 profesora u 4 razreda srednje skole koji su bili obicni praznoglavci kada su kompjuteri u pitanju). Dalje, tu mozemo naci sekretarice po mnogobrojnim firmama koje su poucene (a mnoge i nisu) kompjuterima u "odlicnim" skolama racunara i kojima je tesko objasniti da ne trebaju pisati nazive fajlove nasim slovima i sl.

Skole racunara su specijalna prica :D Sve sto ima slogan 'za 7 dana' je danas u modi, ne znam zasto ljudi ne kapiraju da je to sarena laza. Tako imate kurseve koji ce vas za 7 dana nauciti '5 najosnovnijih programa koje mozete naci na svakom kompjuteru na svetu' (samo ne znam otkada je to Windows program a ne operativni sistem i da li to vlasnik i predavaci u tim skolama razlikuju te pojmove) a u stvari su prodavci nikada vece magle. Sa druge strane, imate ljude koji ne zele da zaostaju po tom pitanju, ili im je kurs zaista potreban, ali se mi opet vracamo na pricu o sisanju ovaca. To je vise nego tuzno... tuzno je jer niko ne kontrolise sta se tu zaista dogadja, pa danas svaka budala moze da oformi skolu racunara i uci vas nicemu, pri cemu gubite dragoceno vreme. Sve ovo je uzrok bisera koje svakodnevno cujemo i gledamo, a u vecini slucajeva je to vise zalosno nego smesno. Ljudi misle da ako imaju sertifikat da obavezno imaju i znanje. Parce papira ne vredi nista dok se ne potvrdi dobrim znanjem.

Mene bije glas dobrog poznavaoca racunara (ne hvalim se), sto je manje-vise dobro. Zato sam u prilici da vidim mnogobrojne bisere...
Recimo, postoji jedan general u nasoj vojsci ciji racunar odrzavam. Covek koji je zavrsio fakultet sa prosecnom ocenom 10.0 ne moze da skapira kako se u Windows Commanderu kopira fajl iz jednog prozora u drugi, kao sto ne moze da shvati kako se neki fajl koji je prethodno otvorio i otkucao u Wordu pamti a isti snima posle na disketu.
Drugi zalosni primeri su ljudi kojima ja ne mogu objasniti da je DivX u stvari obican CD i da se CD sa snimljenim filmom koji je kompresovan u divx formatu moze citati na bilo kom CD-ROM uredjaju, a ne kao sto mnogi misle da je DivX citac poseban uredjaj.
Ma koliko da sam recit, i ma koliko im crtao dok objasnjavam sta je sta i to na takvom nivou da bi dete od 7 godina brze skapiralo, jednostavno ne ide jer ljudi nemaju osnovu, a bez osnove nema nista.

Situacija je ozbiljna, mada to slabo ko primecuje. Koga to josh briga, najvaznije je napuniti svoje dzepove parama dok ste na vlasti a posle prebaciti krivicu na drugoga kako to obicno biva kod nas.
[ boki @ 31.05.2004. 00:46 ] @
Citat:
kUdtiHaEX:Krenite prvo od profesora informatike (ako se to informatikom moze zvati) koji umisljaju da su ne znam ti kakve zverke, a u stvari su obicne tupadzije jer ne razumeju neke osnovne stvari (licno sam imao 4 profesora u 4 razreda srednje skole koji su bili obicni praznoglavci kada su kompjuteri u pitanju).

He.. to je strasno... moja profesorka je proglasila komp neispravnim i on nije radio jedno mesec dana... kasnije sam ustanovio da je jedini problem sto treba da se ukljuci monitor :)
[ bluesman @ 31.05.2004. 01:31 ] @
Citat:
boki:kasnije sam ustanovio da je jedini problem sto treba da se ukljuci monitor :)

Koliko kasnije? :-)

Nama je profesor u srednjoj skoli (doduse pricamo o '86/'87 godini) pricao o najboljim svetskim markama "pasanonic" a profesorka iz Cobola nije umela da oceni neke radove jer nije mogla da shvati kod (dala je 5 na kraju). Iz svake skole se izlazi samo sa "predznanjem", od osnovne do fakulteta.
[ boki @ 31.05.2004. 18:41 ] @
pa kad smo imali cas... znaci negde oko nedelju dana....
[ Dragan_v @ 31.05.2004. 23:01 ] @
ok....moj favorit....
jedna firma...radnik iskuka da se nabavi modem.....drugi ode da ga kupi.....napomene mu se da je masina 386 i da ima samo ISA slotove....i ovaj se vrati sa PCI lucentom....jednim iz one prve serije....
onda se sef zamisli i mudro konstatuje...:
''tja...viidi uvalili nam levi...a nama treba desni........''

[ DaChaS @ 01.06.2004. 01:31 ] @
Ajde ovako prva pricha zena je u servis ushla i rekla da joj se pokvario drzach za kafu na kompjuteru na sta je serviser pokusavao da joj objasni kako to ne postoji na kucistu ali zena pridje i pritisne eject na cd-romu i kaze vidite meni ne radi ovaj drzach za soljicu i tacnu ...

i josh jedna....moja drugarica samo sto je kupila komp nesto je sjebala i nazvavshi servis serviser joj kaze da prvo pritisne control +alt+del na sta ce ona ali ja nemam dugme control na tastaturi posto nije znala da je ctrl skraceno od control :)) ebiga
[ @ 01.06.2004. 09:13 ] @
Nedavno...

zvoni telefon u ofisu, jedne velike beogradske kuce, grupa za odrzavanje racunara i mreze. Dizem slusalicu, a sa druge strane glas nekog coveka kaze:
"Moze li neko da dodje i da me stavi na mrezu?"

Dobro, mislim se ja , recimo da sam razumela sta on trazi, ali se zapitah kako to da smo njegov PC preskocili...
Na moje pitanje: " Gde se nalazi vas kompjuter?", osoba s druge strane odgovara:
" Pa ja nemam kompjuter "

Shvatim ja sa kakvim licem imam "posla", ali se ipak malo nasalih rekavsi mu:
" Aha, pa vama onda teba Spajdermen, pa da on isplete samo za vas ", na sta on mrtav ozbiljan s druge strane odgovara:
" Ma ja ne znam nikoga od vas, posajite bilo koga!"

Veselja li posle u kacelariji...
jos jedan od onih koji misli da bi obukavsi odelo Superman-a, mogao i da leti:-)-)
[ BluesRocker @ 01.06.2004. 15:36 ] @
Jedan moj drug je serviser računara. Reže nekom divx, pa kaže kako ne može da nareže 52x jer taj kome reže ima 40x CD rom pa neće moći da čita.

Drugi neko me zvao da mu sredim malo kompjuter. Kaže suviše mu je spor. Pogledam, jeste stvarno, svaku stvar čekaš 100 godina. Ono, neko mu uključio antivirus u biosu, a i avp 2. Ja mu kažem, ajde da ti isključim ovaj iz biosa, šta će ti 2, a on ni da čuje. Kaže "Meni računar održava N.R.". Ja reko dobro, ako je tako, ajd zdravo. Posle par meseci odneo je kompjuter na servis, jer su mu virusi oborili sistem. Taj isti N.R. zaboravio je da mu instalira firewall. Inače, mogao je da izgubi doktorat koji radi već 3 godine, i koji nikad nije bekapovo.

Isti čovek, pre ovog hard diska od 40 gb imao je od 20gb. Kaže mi kako ima bed sektore. Ja njemu, pa skeniraj disk, o.s. će sam da ih izoluje, i posle će normalno raditi. Posle nedelju dana kaže kako je kupio novi hard, jer je stari "puko". Pa šta uradi sa starim? Stari im je dao i doplatu za novi, a doplata je iznosila malo više od cene novog. Normalno su mu serviseri sve podatke prebacili sa starog na novi. Samo sam ga pitao, šta će njima njegov disk kad je puko.

Onda mi posle nekog vremena kaže kako je hteo da doda još memorije (ima 128 MB SDRAM = 64 MB plus zamena za 128 uz doplatu - izgleda da naši dileri tako najviše vole) pa su mu u servisu rekli da je njegov kompjuter krš za koji oni nemaju memoriju, već treba da zameni komplet ploču procesor memoriju i šta već uz to ide. Inače ima duron na 900 MHz koji kristi za kucanje u wordu.

Imam jednog druga koji popi*di kad usred kopiranja filma total commanderom pritisnem background.

Ne znam da li je ovo biser, ali ima dosta ljudi koji ne daju da im se piše po cd-ovima ali zato pišu po coverima ili još gore lepe nalepnice na kutije.

Ima jedan lik koji ne da da na njegovom kompjuteru rade 2 programa u isto vreme jer su mu rekli da se to ne sme.

Primetio sam da najmanje znanje o kompjuterima imaju oni koji po ceo dan sede za njima. U nekoj prodavnici pojavio se windows a prodavačica se izgubila kako da mi naplati. Ja joj pokažem, samo da klikne na pravougaonik na taskbaru, i ponovo se vratila u program. Žena sva oduševljena.

Inače šalterski službenici u pošti, na železničkoj stanici i slično koji ne samo da su stalno za kompjuterom, nego i koriste isti program non stop, pa opet stalno se muče kao da rade po kazni s tom đavoljom napravom.
[ BluesRocker @ 01.06.2004. 16:14 ] @
Ne znam da li neko gleda TV slagalicu? Pitanje: veličina flopi diska? Nijedan takmičar se ne javlja. Odgovor: 3,25.
[ deki77 @ 01.06.2004. 16:46 ] @
Često se pale i gase ventilatori na laptop-u ...reče jedan!!! :o(
[ tune @ 02.06.2004. 08:43 ] @
Citat:
Ma koliko da sam recit, i ma koliko im crtao dok objasnjavam sta je sta i to na takvom nivou da bi dete od 7 godina brze skapiralo, jednostavno ne ide jer ljudi nemaju osnovu, a bez osnove nema nista.

pitanje za kUdtiHaEX:
Mozes li da nam kazesh shta je ta neophodna 'osnova' ?

[ pctel @ 02.06.2004. 12:47 ] @
Prica je usmerena na kompjutersko obrazovanje kod nas, a neki biseri su preneti iz americkih casopisa (npr. onaj sa drzacem za kafu).
[ kUdtiHaEX @ 02.06.2004. 22:09 ] @
Citat:
tune:pitanje za kUdtiHaEX:
Mozes li da nam kazesh shta je ta neophodna 'osnova' ?

Da naravno da mogu. Vidis, ja imam kompjuter vec 15 godina, koristim ga josh od vremena DOS-a dok dobar deo danasnjih novopecenih korisnika nije ni sanjao da tako nesto postoji. Kroz tih 15tak godina sakupio sam poprilicno znanja i znam kako mnoge stvari funkcionisu...
Sa druge strane ti imas nekoga ko je kupio kompjuter pre 7 dana - on ne razliku direktorijuma od fajla, ne zna sta je to read-only ili hidden fajl. Ne razlikuje hard-disk od memorije, ne zna samostalno da instalira i najprostiji program itd. Zasto? Nema osnovu i neki nacin razmisljanja potreban za te stvari. Toga ima svugdem ne samo u svetu racunara. I ja sam za nekoga ko se bavi fizickom elektronikom totalni kreten jer nemam pojma o osnovnim stvarima njegove struke.
[ kUdtiHaEX @ 02.06.2004. 22:10 ] @
BTW, meni se cini da je tema skrenula sa svog prvobitnog toka.
[ tune @ 03.06.2004. 08:57 ] @
khmm...
pitao sam shta je to neophodna 'osnova'...to mu dodje kao neka informacija, ovo je IT jel' te.

a saznao sam da kUdtiHaEX ima PC vec 15 godina, da neki ljudi imaju bandwidth probleme dok sanjaju, i da je za 15 godina kUdtiHaEX uspeo da skupi poprilicno znanja :(

pa, kad 'novopecheni korisnik' nabaci svoj prvi PC i nema pojma posle 7 dana shta je to hdd, usb ili shblkz... e sad, on moze da se obrati za pomoc liku koji ima PC 15 godina i bice garantovano proglashen za idiota i ispljuvan na public forumu etc...

.... i posle se chudite, dragi moji IT-evci zashto vam ZR & Co i slicni uzimaju kintu (zeschu) ispred nosa, on je kazna za vashu aroganciju koju isijavate u ovom topicu, na ulici, kad rodjenu stranku (korisnika) ogovarate javno, kad niste u stanju da sa se spustite na nivo prosecnog korisnika i kad se chudite da neko za 7 dana ne moze otkrije ono zashto je vama trebalo 15 godina !

BTW 'tema nije skrenula sa prvobitnog toka' tema glasi: Kompjuterski 'biseri' i kuda to vodi?
evo josh bisera:

Citat:
Nema osnovu i neki nacin razmisljanja potreban za te stvari.

LOL

[Ovu poruku je menjao tune dana 03.06.2004. u 17:51 GMT]
[ kUdtiHaEX @ 03.06.2004. 13:50 ] @
Ala si ti pamtan momak :) Da vidim da ti nekoga za 7 dana obucis da rade u '5 najosnovnijih programa'.
Ti mora da si prosao jedan od tih kurseva i mislis da si pokupio svu pamet ovoga sveta :D
[ indaflesh @ 03.06.2004. 13:50 ] @
Evo sta sam cuo u prolazu kroz otvoren prozor:
stoje dvojica ispred kafica, jedan drzi mobilni i kaze ovom drugom:
"...ej ba, to ti je prava stvar, vidis, to ti je nokija, to ti je germanija, mora bit dobro..."

zove mene lik 99-te godine cini mi se. kao, kupio je kompjuter, sklopio je sve kablove al nece da se upali. reko mu ja (telefonom): de vidi jel se moze monitor upaliti. -moze. -jel se mogu zvucnici upaliti? -mogu -de probaj mozel kuciste -ne moze -odem ja kod njega, pritisnem dugme on upali 'od prve'. kaze on "sta si to pritisno?" a ja, cisto da ga malo za*e*avam: "moras odsad prije nego sto upalis kompjuter pet-sest puta ukljucit i iskljucit iz struje i onda jako pritisnut pet-sest puta"

3 mjeseca poslije, dodjem kod njega i reko 'ajd upali kompjuter' kad on uradi sve sto sam mu ja reko prije 3 mjeseca :)
koji kreten.
[ bags @ 03.06.2004. 14:19 ] @
Ja sam danas objasnjavao djecku sa faksa (informatika) koja je razlika izmedju cd i md .

Najveci je fazon sto je polozio vec Osnove informatike.

[ tune @ 03.06.2004. 14:32 ] @
@kUditiHaEX

Citat:
Ala si ti pamtan momak :) Da vidim da ti nekoga za 7 dana obucis da rade u '5 najosnovnijih programa'.
Ti mora da si prosao jedan od tih kurseva i mislis da si pokupio svu pamet ovoga sveta :D

FYI, odavno nisam momak...a verovatno nisam ni pametan :) zato shto blejim u ovu ko zna koju po redu pljuvachinu po 'korisnicima smrtnicima' ... @EliteSpit.org ... sve u nadi, prestace.

Ja nigde nisam rekao da moze '5 najosnovnijih programa' za 7 dana ...odakle ti to?

Ti si malo arogantno izneo primer Generala s' prosekom 10.0, chovek se totalno zbunio kad je video Total Commander prvi put u zivotu...pa shta? To je sad kao velika fora, aj' da ga pljujemo i ako moze neka dindza-crkavica za to k'o fol 'odrzavanje'...LOL.

Ja nisam proshao nijedan od tih kurseva, tamo u Ex-Yu, (nemam potrebe) jer mi ovde kupujemo IT-ije na kilo, oni sve to rade cool i bez pljuvachine, a ti si decko losha roba ...

[ kUdtiHaEX @ 03.06.2004. 18:04 ] @
Tu 'crkavicu' ne uzimam nikome cisto iz zelje da ljudi konacno skontaju neke stvari. Ja ne znam gde je to 'tamo' ali znam kako je ovde.

Btw, mogao bi da pripazis na nacin izrazavanja :D
[ Marko_L @ 03.06.2004. 18:57 ] @
Citat:
pa, kad 'novopecheni korisnik' nabaci svoj prvi PC i nema pojma posle 7 dana shta je to hdd, usb ili shblkz... e sad, on moze da se obrati za pomoc liku koji ima PC 15 godina i bice garantovano proglashen za idiota i ispljuvan na public forumu etc...

Ne razumem ovu konstataciju.Naravno da se niko nije naučen rodio, ali da bi se steklo neko znanje (ne samo iz IT-a) treba mnogo truda, muke i odricanja.Naravno nije sramota pitati nekog ko zna i verovatno će dobiti pomoć.Evo recimo ja kad sam počinjao, nisam imao ni koga da pitam, pa sam morao da eksperimentišem, konsultujem HELP, nabavljam literaturu (treba li reći uglavnom beskorisnu).Ponekad kad se baš zainatim da nešto provalim, provodio sam i po 20 sati uz računar.Išao sam težim putem i baš zato ne odbijam da pomognem nekome ako zatraži, naravno u slučaju da znam ono što mu treba.Ali ono što me nervira su "novopečeni" korisnici koji nemaju želje da nešto nauče, misle da sve znaju.Oni očekuju da kompjuter sve radi sam.Jednostavno neće da provedu više od 2 sata za kompjuterom, a da pritom sve vreme ne igraju fifu ili "kantere", instalirali su windows 2-3 puta, a unaokolo pričaju kako su oni "experti za kompjutere".E tako me je jednog dana jedan poznanik zamolio da mu pomognem oko rada sa e-mailom (slanje, primanje itd), i naravno došao sam kod njega, a on čovek piči fifu.Lepo ga zamolim da prekine, da žurim, da završimo to zašto sam došao pa nek nastavi kasnije.A on onda meni, te da završi utakmicu, te da odigra još jednu, te sad je ušao u seriju, te fali mu bod za prvo mesto, i naravno kad mi je dopizdelo ustao sam i otišao.Posle par dana, on je pustio priču kako ja nemam pojma o kompovima i kako nisam umeo da mu pokažem kako se radi sa mejlovima, a taj isti čovek je skoro naučio da koristi wordart u MS Office-u i danas sa još jednim njegovim ortakom daje privatne časove iz istog po ceni od 10 evra po satu.E verujem da takvog čoveka imam pravo da smatram idiotom i da ga pljujem gde god mogu.Još jednom da ponovim zbog čega sam postavio temu.Znači nije me briga za nove korisnike koji kupe računar za igrice, divx i mp3, nauče 2-3 opcije u Excel-u ili Word-u i ne zanima ih ništa drugo, već me brinu takvi ljudi koji na kompjuteru samo to znaju i onda "prodaju" pamet nekome ko možda stvarno želi nešto da nauči.Taj neko će onda živeti u ubeđenju da je učio od "experta" i da zna znanje koje će da prodaje dalje.Ova pojava je posebno opasna u jačim ustanovama (javnim) koje rade sa građanima čiji se podaci čuvaju u kompjuteru, gde jedan nepromišljen potez (da ne kažem klik) može da dovede do velikih neprijatnosti pojedinim građanima.Zamislite da odjednom saznate da više niste među živima, a normalno se šetate gradom.Mislim, bilo bi smešno, da nije tužno.
[ tune @ 03.06.2004. 19:12 ] @
@kuDtihAex
ok ... cool, vidim da se nerazumemo ... ajd da nesmaramo narod vishe.
Citat:
Btw, mogao bi da pripazis na nacin izrazavanja :D

shta da ti kazem: 'prema svecu i tropar'
[ tune @ 03.06.2004. 19:54 ] @
@Marko_L
mi se ovde uporno nerazumemo jer izgleda da vi kapirate moje postove onako kako to vama odgovara.

ne branim ZR&Co i ostale instant 'profije', naravno da ih treba premazati rastopljenom smolom i posuti perjem.

Sve shto hocu da kazem je: da sam protiv pljuvanja prosecnog/obicnog/zovitokakohocesh 'pc user-a' .Zashto svi moraju da budu IT obrazovani? Na primer lokalni pekar ili onaj general iz prethodnog posta od kUdtiHaEX?
Ti end user-i su vashe mushterije, gospodo!

Kazete da imate znanje, imajte i nerve i dar da mozete da se spustute na njihov nivo, prichajte im jezikom koji oni razumeju i nikad niko vishe nece zaglaviti kod ZR & Co i ostalih xy nazovi-strucnjaka.

ok?
[ Ozzy @ 03.06.2004. 21:06 ] @
@tune

kUdtiHaEX nije nista lose mislio, samo je napisao stvari onako kakve jesu.Normalno da ne mora da svako bude " IT obrazovan ".
Pomenuti kUdtiHaEX mi je takodje par puta pomogao ( a i mnogima na forumu ) !

Respect

[ techtris @ 03.06.2004. 21:16 ] @
Citat:
tune:
Zashto svi moraju da budu IT obrazovani?

Ja smatram da moraju da budu obrazovani bar toliko da kompjuter mogu da koriste kao što koriste na primer - televizor. To se zove kompjuterska pismenost. Da se ne plaše da će pritiskanjem nekog dugmeta (tj. tastera) njihov računar eksplodirati. Možda malo karikiram situaciju. Nije strašno kada imate ljude koji su skoro završili svoj radni vek ili odbrojavaju penzionerske dane. Ali ako vam na primer student druge godine informatike na Beogradskoj poslovnoj školi kaže da ne zna šta je wav fajl ili Power point prezentacija to je prilično zabrinjavajuće (ma šta o toj školi mislili). Ti ljudi će sutra da rade u nekoj firmi, bar dok se ne otkrije koliko im je znanje tanko ili dok ne zabrljaju nešto.

Citat:
tune:
Kazete da imate znanje, imajte i nerve i dar da mozete da se spustute na njihov nivo, prichajte im jezikom koji oni razumeju i nikad niko vishe nece zaglaviti kod ZR&shblkz.

Zaglaviće ipak kod ŽR zbog srpskog mentaliteta. Pored loše obrazovne strukture u Srbiji, mentalitet je još veći problem jer ljudi ovde još uvek u većini pokušavaju da svoje vreme provode do iznemoglosti po kafićima umesto da uče nešto. U takav životni koncept se savršeno uklapa škola koja ih za 7 dana osposobljava da koriste računar. Toliko vremena su spremni da žrtvuju i misle da su pokupili znanje koje im treba.

@tune
Ja zaista ne znam kako bih mogao da objasnim neiskusnom korisniku razliku između fajla u playlisti i lokacije tog fajla na hard disku. Pokušao sam da joj kažem da je u pitanju putanja do fajla, prečica, nešto poput shortcut ikonica na desktopu.
Verovatno u nekoj knjizi postoji bolje objašnjenje, ali jednostavno ta osoba ne želi ili nije u mogućnosti da kupi neku od tih knjiga. Poenta je da korisnici ne mogu očekivati da će im neko sve dati na tacni, niti da je taj neko uvek raspoložen da sluša kakav su to strašan problem imali (wallpaper im se promenio, ili se desktop ikonica pomerila udesno). Učeći rad na računaru za 7 dana, oni su napamet naučili redosled poteza. Za neke je i to previše. Daleko od toga da mislim da su takvi korisnici glupi, jednostavno postoji nadarenost za neke stvari, ali ako se više posvete moći će da sednu za bilo koji računar bez straha. A ako ti zaista misliš da mi ovde pljujemo nekoga zato što nešto ne zna, pogledaj kako se "in real life" pljuju ljudi koji imaju svoje čvrste stavove i različito mišljenje od mase pa ćeš videti da smo svi mi ovde uglavnom veoma dobronamerni. Ovaj forum je meni pomogao nebrojeno puta - direktno ili indirektno.

Postoji sve manje osoba zbog kojih bih satima objašnjavao neke stvari. Ako treba nekome da crtam šta da radi, bolje da odmah odustanem. Praktično ispada kao da nas koji imamo više iskustva kriviš zbog toga što škole poput ŽR-ove postoje.

Što se tiče teme - jednostavno treba podići kriterijume za selektiranje radnika koji rade odgovorne poslove sa računarima od banaka pa nadalje.
[ pctel @ 03.06.2004. 21:41 ] @
Citat:
Nema osnovu i neki nacin razmisljanja potreban za te stvari.

Da, isto tako decu ne treba primati tj. upisivati u osnovnu skolu dok ne nauce citanje, pisanje i barem pola tablice mnozenja.
[ Marko_L @ 03.06.2004. 22:30 ] @
Odlična paralela pctel.U pravu si, naravno da nije potrebno znati pisati, čitati itd. za upis u osnovnu ali je poželjno, isto kao što nije potrebno nikakvo predznanje da bi kupio i koristio kompjuter, ali je poželjno.E sad, u duhu teme, zamisli da osnovnu školu upisuje ko želi, a ko ne želi sedi kući.I sad Mika upiše školu, a Laza ne.I desi se da Mika ima lošeg nastavnika i nauči da čita i piše, ali pogrešno, recimo meša ćirilicu i latinicu, meša slova itd.I sad desi se da Lazi traže znanje čitanja i pisanja da bi se zaposlio na benzinskoj pumpi i on naravno da ne bi gubio vreme, ode kod Mike da ga na brzaka poduči tim veštinama.Mika to pogrešno stečeno (ne)znanje prenese na Lazu i on dobije posao.Posle nekog vremena na Lazinom radnom mestu izbije požar i baš njega pošalju po vodu da brzo ugase vatru.I ode Laza po vodu i nađe neku kantu na kojoj piše BENZIN, a on konta u sebi "B-E-N-Z-I-N, tako se piše voda" i...(pozajmljeno iz jednog crtanog filma)
Jeste da ovo spada u domen MP SF-a, ali kad već povlačimo paralele. :)
[ tune @ 03.06.2004. 22:45 ] @
@Ozzy
Citat:
Ozzy:kUdtiHaEX nije nista lose mislio, samo je napisao stvari onako kakve jesu.Normalno da ne mora da svako bude " IT obrazovan ".
Pomenuti kUdtiHaEX mi je takodje par puta pomogao ( a i mnogima na forumu ) !
Respect

rekoh vec da mi takve ovde kupujemo na kilo, a ti slobodno skini njegovu sliku sa profil-a pa u keliju i moli se pred tom slikom do zore...tvoja licna stvar i tvoj izbor anyway...

@techtris
Citat:
Zaglaviće ipak kod ŽR zbog srpskog mentaliteta. Pored loše obrazovne strukture u Srbiji, mentalitet je još veći problem ...

ovaj izgovor ne pije vodu, chista paradigma, zar je moguce da je u Srbiji sve ama bash sve problem...?
Citat:
Ja zaista ne znam kako bih mogao da objasnim neiskusnom korisniku razliku između fajla u playlisti i lokacije tog fajla na hard disku...

znachi da si losh kao uchitelj, ti ne objasnjavash nishta paranormalno to je obichan PC i ima ih na milione u upotrebi (to jest objasnjenih)

Citat:
Postoji sve manje osoba zbog kojih bih satima objašnjavao neke stvari. Ako treba nekome da crtam šta da radi, bolje da odmah odustanem. Praktično ispada kao da nas koji imamo više iskustva kriviš zbog toga što škole poput ŽR-ove postoje.

Prakticno ispada da je IT samo za chosen one (odabrane) a kad vas odabranih vishe nebude nestace i IT i WWW i ohh...da ... odoh u keliju da se molim za vashe zdravlje. amin
[ Bojan Basic @ 03.06.2004. 22:46 ] @
Citat:
pctel:
Da, isto tako decu ne treba primati tj. upisivati u osnovnu skolu dok ne nauce citanje, pisanje i barem pola tablice mnozenja.

Ajde neka mi neko prevede ovo na srpski, nisam siguran da li je od umora ili čega već ali ne mogu da shvatim kakve ovo može da ima veze sa temom?

Kad upisuješ Osnovnu školu ne moraš da znaš sve to što si ti naveo, jer školu upravo upisuješ da bi to naučio. Međutim, kad kupuješ knjigu da bi je koristio moraš da znaš da čitaš, što je ekvivalent tvrđenju da kad kupuješ kompjuter moraš da znaš da ga koristiš.
[ Marko_L @ 03.06.2004. 22:54 ] @
Citat:
ovaj izgovor ne pije vodu, chista paradigma, zar je moguce da je u Srbiji sve ama bash sve problem...?

Nažalost, jeste moguće :(
Citat:
Prakticno ispada da je IT samo za chosen one (odabrane) a kad vas odabranih vishe nebude nestace i IT i WWW i ohh...da ... odoh u keliju da se molim za vashe zdravlje. amin

E sad malo karikiraš.Ne ispada uopšte da su kompjuteri samo za odabrane, problem je u onim korisnicima koji ne žele nešto da nauče ili uče od nekih ljudi koji isto to nisu naučili(shvatili) kako treba i glume neke "experte" i prodaju to (ne)znanje drugima.Ne znam koliko puta treba da se ponavljam u ovoj temi.To može da bude izuzetno opasno.Zamisli recimo vozača koji je pogrešno naučio saobraćajne znake i šta znači koja boja na semaforu, pa je recimo ubeđen da CRVENO znači "Vozi Miško !".
[ yu_rainman @ 03.06.2004. 23:02 ] @
Totalno netacno sto se tice paralele izmdju kompa i knjige...
Kada kupujes kompjuter moras da znas ga upalis, to je isto kao kad kupujes knjigu i znas da citas...To na sta ti aludiras je da kad kupujes knjigu moras da znas koja je knjiga zanra, koji su likovi, sta se sve desava u knjizi, ko je koga ubio itd. itd. A ustvari citajuci otkrivas sta se sve desava, a potpuno isto je i sa kompjuterom...
Kad sam dobio Amstrad 64, nisam imao blage veze sta se desava na njemu. Polako sam ucio... Posle mnogo godina, dobio sam PC, a na njemu sve drugacije, i ponovo sam polako morao da ucim i jos nemam pojma ni 10 % stvari na njemu...
[ Bojan Basic @ 03.06.2004. 23:18 ] @
Ja sam pokušao da naglasim da pctel-ova paralela nikako ne valja, i dao sam bolju. Smatram da moja nije toliko loša kao što ti pokušavaš da je prezentuješ. Tvoja priča bi bila OK ako si dovoljno inteligentan da sam nešto shvatiš nasumičnim kliktanjem. Međutim, problem je što danas jedan prosečan čistač ulica nakon završenog dnevnog posla dođe kući i hteo bi odmah nešto da "hakeriše" (izraz nije upotrebljen u pravom smislu reči već u prenesenom značenju za upotrebu kompjutera od strane nestručnog lica, primedba autora). E sad, možeš ti njega ostaviti 100 godina pored tog kompjutera da se sam snalazi, i opet neće ništa shvatiti, da bi ga koristio to mora da nauči u za to predviđenim mestima. Ako ćeš da sad ovo vratim na primer sa knjigom, neko ko zna da govori a pritom je i inteligentan treba samo da zna da jedan glas predstavlja jedno slovo (ili, u tvom primeru "da upali kompjuter"), pa onda pošto već zna da govori zna i koliko često se pojavljuje koje slovo (u proseku), pa tako ubode 2-3 a onda počinje da sklapa reči po logici "šta bi ovo moglo da predstavlja" i tako će sam naučiti da čita, dok neko malo gluplj... neinteligentniji može godinama da zvera u onu knjigu. Ako se neko bude smejao mom opisu učenja čitanja, ideju sam uzeo iz pripovetke "Zlatni jelenak" Edagara Alana Poa, ko je to pročitao lakše će shvatiti na šta sam mislio.
[ techtris @ 03.06.2004. 23:48 ] @
@tune
Ti izgleda voliš da se prepucavaš ili si isfrustriran činjenicom da te ovde niko nije vređao pa pokušavaš da isprovociraš baš takvu reakciju od nas. To bi ti verovatno ispunilo dan. Drago mi je što ti živiš u zemlji u kojoj mentalitet ljudi nije jedna od osnovnih kočnica razvoja zemlje. Molim te da u sledećem odgovoru otkriješ i nama običnim smrtnicima koji smo ostali u Srbiji, ime te divne zemlje.

Što se tiče mojih učiteljskih sposobnosti, priznajem da nisam dobar učitelj. Imam sve manje i manje strpljenja, to sam već i otkucao. Ali to nije moj posao. Hvala bogu, pa će pametni i nadareni ljudi poput tebe učiti ljude kojima su okruženi kako se radi na računaru. Mislim, ipak da je svrsishodnija pomoć novopečenom korisniku da ga uputiš na forume poput ovoga, ili na literaturu koja mu može pomoći. Nećemo ih pojesti ako dođu ovde, a ne moraju ni da nam se klanjaju kad dođu na forum, osim petkom subotom i nedeljom. :)

Mislim da je učenje rada na računaru najsličnije učenju jezika. Mora se usavršavati i poželjno je slušati jezik koji učiš što više da bi jednog dana mogao da postigneš nivo znanja sa kojim ti neće biti problem da bez ikakvog straha kominiciraš sa strancem.
I tu imaš ljude koji pokušavaju da uče napamet, bez razumevanja ili ljude kojima jednostavno ne ide neki jezik. Isto je i sa računarima. Imam razumevanja za ljude kojima to ne ide, ali nemam razumevanja za one koji hoće da uče napamet i za 7 dana iako im mentalni kapaciteti dozvoljavaju mnogo više. Oni misle da je to dovoljno, i to je ono što mene iritira. Ja sam manje-više učio sam, ali to ne znači da i drugi to treba da rade ili da sam ja nekakav genije.

Ja zaista volim da razmenjujem mišljenje sa drugima, ali me užasno nervira kada vidim likove poput tebe koji frustracije i predrasude iz realnog života prenose na kompjuterski forum. Ako te je neko tamo istukao ili ismejavao, ovde neće ne brini. Možda te samo verbalno nadvisimo, ali to je već tvoj problem nedostatka inspiracije. Ovde su svi dobrodošli. Čak i oni koji nisu "chosen one" (kako si ti to preuveličao) za kompjutere i nove tehnologije. Ako ti to do sada nisi shvatio, svaka dalja rasprava sa tobom je uzaludno habanje tastature.
[ BluesRocker @ 04.06.2004. 00:17 ] @
@indaflesh
Citat:
3 mjeseca poslije, dodjem kod njega i reko 'ajd upali kompjuter' kad on uradi sve sto sam mu ja reko prije 3 mjeseca :)
koji kreten.

Zato što radi kako si mu ti reko? Onda verovatno jeste.
[ telesat @ 04.06.2004. 03:50 ] @
Ehej tune, pa ti stvarno neznas sta pricas !!!

Zamisli sledeci scenario :
tune ide u kini, plati coveka koji ce ga voditi i poducavati lokalnim obicajima , kulturi i sl.
Odu tune i vodic u restoran na rucak, donesu im stapice , tune pita kako se ovo koristi, vodic mu kaze : uzmes ih medju prstiju i to je to, tune proba, neide... ponovi pitanje , a vodic na to : stoko jedna, pa zar nemozes da shvatis vec, zasto si uopste dolazio ovamo ako nisi znao kak ose jede sa ovim...nakon par minuta , tune ponovo pokusa potraziti pomoc, a vodic sav udzveren, demonstrativno napusti restoran i pocne vikati ulicom : joj sto su ovi stranci glupi, pokusavao sam im i crtati ali neshvataju nista...
...
...
... sutradan tune ode u neku kvazi kompaniju koja poseduje PRO vodice , najmi jednog, a ovaj sa lepim osmehom mu objasni kako da koristi stapice (pa makar i sa 2 ruke) , tune zadovoljan naravno, angazuje istog PRO vodica iz kvazi kompanije za sledeca 10 dana...
...
kvazi kompanija srecna jer je uzela lovu
...
tune srecan jer nije ponizen, uvredjen, ispljuvan i uspeo je da nesto pojede za tih 10 dana prestoja u kini....pa i pored toga sto je jeo sa stapicima koje je drzao ne sa 2 prsta vec sa 2 ruke

pa gospodo, tune je odprilike to hteo da vam kaze dzaba je pravom vodicu bilo sto je sve znao kad nije umeo svoje znanje preneti (i to unovciti) a uzput je i kvalitetno vredjao...

btw
nadam se da ce gorenapisana prica biti pravilno shvacena

pozdrav,
[ tune @ 04.06.2004. 09:38 ] @
@techtris
Citat:
techtris:Ti izgleda voliš da se prepucavaš ili si isfrustriran činjenicom da te ovde niko nije vređao pa pokušavaš da isprovociraš baš takvu reakciju od nas...ali me užasno nervira kada vidim likove poput tebe koji frustracije i predrasude iz realnog života prenose na kompjuterski forum. Ako te je neko tamo istukao ili ismejavao, ovde neće ne brini. Možda te samo verbalno nadvisimo...blah ...blah

A ko ste to pa vi?
Gomila nalozenih kvazi-geek's svesveznajucih. Ponashate se na tom istom kompjuterskom forumu k'o svinje u crkvi:
Sve je pochelo sa preprichavanjem starih i otrcanih pc relative viceva...ok.
A onda je izvesni lik pljunuo na generala; ono sitno, kurvinjski ... pljuc! ... iza ledja, a sve to public naravno. I shta sad ochekujesh? Da niko ne reaguje!?

Citat:
Molim te da u sledećem odgovoru otkriješ i nama običnim smrtnicima koji smo ostali u Srbiji, ime te divne zemlje.

Sine, imash link do te 'te divne zemlje' ispod mog nicka...chudi me da ti kao jedan genij za komjutere, jel'te, nisi to vec provalio... LOL
[ BluesRocker @ 04.06.2004. 10:29 ] @
@tune
Citat:
A ko ste to pa vi?
Gomila nalozenih kvazi-geek's svesveznajucih.

Ako vec vredjas, bar reci geek a ne kvazi-geek. A sta si ti, kvazi-covek?
Citat:
A onda je izvesni lik pljunuo na generala; ono sitno, kurvinjski ... pljuc! ... iza ledja, a sve to public naravno. I shta sad ochekujesh? Da niko ne reaguje!?

A da je pljunuo na neku priucenu sekretaricu, bilo bi u redu. U cemu je razlika, i jedno i drugo su ljudska bica? I sta, zar sad mora da se krije da vrhunski produkt naseg obrazovnog sistema (imao sve 10-ke) ne moze da skonta osnovne stvari na kompjuteru? Kako je tolke nauke izucio? I sta, sad mi ovde ne mozemo da se zezamo, da prepricavamo anegdote, nego mora jedan magarac da pravi probleme jer mu se ne svidja sto cackamo gde ne treba (mos misliti GENERAL!!!, nije dovoljno sto zivi lagodno na drzavnoj sisi i nista ne radi, a zavrsio je akademiju gde samo poslednji debili padnu na ispitu). Sto ne napises pravilnik nedodirljivih licnosti i pojmova pa da svi znamo sta se sme a sta ne sme, pa necemo gubiti vreme u besmislenim raspravama s tobom?
[ telesat @ 04.06.2004. 13:35 ] @
Gospodo, vi stvarno neshvatate ili pokusavate to odglumiti ?????
Mislite da cete ispasti pametniji ako vredjate nekoga na javnom forumu ???
Pardon, hajde , ovako cu definirati pitanje :
Ko je na kraju ispao pametniji , kvazi vodic iz kvazi firme (koji nije imao pojma) ili pravi vodic koji je vredjao ???
Dok postoje vodici koji pljuju i vredjaju, uvek ce im neko ispred nosa uzimati posao , pa makar taj isti kvazi-strucnjak to naucio od njih...naravno , to iritira, ali ko je kriv pravom majstoru sto nije znao pravila ponasanja ???

pozdrav,
[ techtris @ 04.06.2004. 13:36 ] @
Citat:
tune:
Sine, imash link do te 'te divne zemlje' ispod mog nicka...chudi me da ti kao jedan genij za komjutere, jel'te, nisi to vec provalio... LOL

Nisam genije za kompjutere - drugi put ti ponavljam. Ako budem morao i treći put... zadržaću za sebe šta ću tad pomisliti o tebi da mi ne bi obrisali poruku. Što se tiče linka, ja ne vidim gde je ta divna zemlja, jer lokaciju nisi naveo. Nisam toliko radoznao da bih te tražio po IP broju.

Ako ti se ES, i "geekovi" na njemu ne sviđaju, niko te ne tera da dolaziš. Ne znam samo kako te nije sramota da napadaš ljude sa ovog foruma koji deo svog vremena posvećuju edukaciji drugih ljudi (nemoj slučajno da pomisliš da sam sebe svrstao u ovu grupu, jer sam više pitao nego što sam odgovarao). Već samim učestvovanjem na ovom forumu oni su uradili za korisnike računara u ovoj zemlji više nego što ćeš ti ikada, i imaju svako pravo da pričaju o osobama kojima je bog dao talenat prodavanja magle i njihovim metodama.

Molim te da me ne oslovljavaš sa "sine", "brate", "baki" i slično, mada znam da ti je teško da se uzdržavaš od tih poštapalica s obzirom da se verovatno krećeš u društvu gde su ovakvi izrazi zastupljeni u svakoj rečenici. Možda i grešim u vezi ovog poslednjeg ali u svakom slučaju... ja sam sa tobom završio. Imam daleko pametnija posla od flame war-a. Pametniji popušta. Ako želiš da nastaviš ja neću odgovarati na provokacije.
[ tune @ 04.06.2004. 14:40 ] @
Gospodo, sve shto sam hteo da kazem je ovo:
Citat:
Telesat: Mislite da cete ispasti pametniji ako vredjate nekoga na javnom forumu ???

ali:
Citat:
Telesat:...vi stvarno neshvatate ili pokusavate to odglumiti ?????

i sve je krenulo i nastavlja se i dalje sa Vashe strane u stilu:
Citat:
BluesRocker:.. nego mora jedan magarac da pravi probleme jer mu se ne svidja sto cackamo gde ne treba...

ok ... samo napred! cackajte, vredjajte, pljujte do poslednje sline...padajte u histeriju kad se neko opet usudi da vam uzvrati.
Ja cu i dalje posecivati ovo javno mesto, chisto da ispratim kako se razvija najnovija sportska disciplina koja se zove: Pljuvanje u dalj.

Zelim vam mnogo uspeha na olimpijskim igrama, i kad pljujete vodite rachuna sa koje strane duva vetar.
[ Ozzy @ 04.06.2004. 17:22 ] @
@tune

Reci mi samo koliko je " kilo IT-ija " kod vas, tako da ovi "kvazi-geek-ovi" mogu izracunati koliko koji vrijedi????????
Nesto si mi osjetljiv po pitanju generala.Da nisi mozda nisi bio i ti oficir, pa si se sklonio na vrijeme, pa osjecas nekakvu odgovornost prema njima.
Ako neko sj**e kompjuter, normalno je da dovede nekoga da mu sredi stvar ( svaka skola se placa tj. ni kod babe nema djabe).
Mene nervira npr. kada kao mome poznaniku, koji je kupio nov PC (i nije bas vican), prodavac pokusava poslije prodati i stampac, jer mu njegov (stari model i poklonjeni) "ne radi".Na kraju je samo instalirao novi driver.I to u Svajcarskoj, tako da toga ima svuda.

[ Marko_L @ 04.06.2004. 21:56 ] @
Citat:
Što se tiče linka, ja ne vidim gde je ta divna zemlja, jer lokaciju nisi naveo. Nisam toliko radoznao da bih te tražio po IP broju.

Pa ne moraš da tražiš po IP adresi.Dovoljno je da vidiš ko mu je provajder *.alshamil.net.ae gde nam je bitno ovo ae na kraju što je zvanična skraćenica Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ako tražiš po IP-u videćeš da je čovek u Dubai-u.No, ne vidim zašto je to važno, i mislim da nema potrebe za takvim prepucavanjima, ipak je svrha teme da svi izrazimo svoje mišljenje (ma kakvo ono bilo) i vodimo neku normalnu konverzaciju.
Citat:
Ko je na kraju ispao pametniji , kvazi vodic iz kvazi firme (koji nije imao pojma) ili pravi vodic koji je vredjao ???
Dok postoje vodici koji pljuju i vredjaju, uvek ce im neko ispred nosa uzimati posao , pa makar taj isti kvazi-strucnjak to naucio od njih...naravno , to iritira, ali ko je kriv pravom majstoru sto nije znao pravila ponasanja ???

Mislim da si malo omašio poentu teme.To između vodiča i imaginarnog gospodina (u daljem tekstu Pera) nije baš pravo poređenje.Naravno, zavisi sa koje strane gledaš i za koga je to dobro.U slučaju koji si ti opisao, dobro je kvazi-vodiču i kvazi-firmi jer su uzeli (naplatili) posao, a dobro je i Peri jer je on turistički u Kini, i možda više nikad neće ići tamo, tako da ga nije ni briga da li je jeo pravilno ili ne, bitno da je jeo.Isto tako ako si turistički u kompjuterskom svetu (čisto da probaš) na 10 dana i nikad više, naravno da nikome nije bitno kako ćeš da ga koristiš, možeš i da koristiš miša nogom ako hoćeš, ali ako je nekome to posao, onda to mora da zna da radi kako treba.Da napravimo paralelu sa tvojom pričicom.Recimo isti taj Pera, nakon učenja korišćenja štapića od kvazi-vodiča iz kvazi-firme zaposli se u nekom tradicionalnom kineskom restoranu gde se samo jede štapićima.I sad dođu gosti (koji štapićima jedu godinama i to pravilno), sednu da jedu i prilazi im Pera sa rečima "Šta to radite, pa ne drži se štapić sa dva prsta, nego sa dve ruke, valjda ja znam !!! Evo ovako !!!" i uzme sa dve ruke štapiće i počne da im mulja po tanjiru ne bi li im objasnio kako se pravilno jede.

P.S. - Počeli smo previše da pravimo paralele sa drugim stvarima, ipak govorimo o IT svetu, koji je na neki način dosta specifičan :)
[ yu_rainman @ 05.06.2004. 10:17 ] @
Hahahha... U pravu si :)

Ja sam se totalno pogubio izmedju stapica, knjiga, Kine i osnovnih skola :)
[ pctel @ 05.06.2004. 14:26 ] @
Dobro, moze i bez slikovitih objasnjenja. Ne slazem se nikako da je coveka koji nema neku "osnovu" nemoguce nauciti da koristi kompjuter. Nije ni cilj da svi nauce da budu programeri, ima ljudi koji su vise nego zadovoljni kada nauce da puste DiVX film. Kad takav naidje na coveka kao sto je kudtihaex, ovaj mu kaze: "Ti ne znas sta je to datoteka, ne znas sta je kompresija, ne znas sta je codec, ne znas sta je aplikacija, ne znas sta je GUI, ne znas sta je registar, ne znas binarne brojeve... ja ne mogu da te naucim kako se pusta film". Takav covek onda naidje na nekog, ko mu kaze "Pritisni ono veliko dugme na VELIKOJ BELOJ KUTIJI, sacekaj da se na ekranu pojavi livada, pritisni malo dugme na beloj FIOCI, ubaci ovu OKRUGLU SJAJNU PLOCU u FIOKU, zatvori FIOKU, sacekaj da se na ekranu pojavi SARENI PRAVOUGAONIK na kome pise "PLAU THE MOVIE" (ovo obavezno po Vuku), pomeri ovo malo CUDO dok strelica ne dodje na sredinu ovog "THE" i pritisni prednji levi deo onog malog CUDA. Bilo kako bilo, covek ce nauciti da pusta filmove, a suvisno je govoriti koga ce smatrati boljim poznavaocem kompjuterske tehnike. Nije to nista novo, niti usko vezano za kompjutere. Evo, znam jednu stariju zenu koja je pre 20 godina kupila ves masinu, i neko joj je tom priliko objasnio "prvi krug, ovaj sto pisu brojevi od 1 do 12, okreni na 3, drugi sto pise O,I,N,E okreni na I, treci sto pisu brojevi 10-100 okreni na 50". Od tog dana do danas, ta zena sav ves pere na 50 stepeni, po jednom istom programu... dobro, ko ce nju staru terati da pamti 4 programa pranja... i da je treci krug za temperaturu (kako ona da zna na kom broju se sta pere - na 50 i gotovo :-) ), a ono sto je naj smesnije zasto na 3...
Pa trebalo bi na 1... ali baba dobro ne vidi, pa kad joj je covek rekao da okrene na 1, nije doslo ni do 0, onda je on rekao da ubuduce okrece do 3, i ona do danas radi tako! I ako joj neko kaze da treba drugacije, onda bude "majstor je rekao da treba tako...ti ces mene da ucis, ja tako perem 20 godina... " znaci, treba nauciti ljude nesto da urade, ne mora sve da bude pravilno, niti oni moraju razumeti sta to tacno rade.
[ Bojan Basic @ 05.06.2004. 15:18 ] @
Sad nisam siguran ko ovde misli na kakvu osnovu, ali mi se čini da je kUdtiHaEX reč "osnova" upotrebio u pogrešnom kontekstu i time izazvao sve ovo. Dakle šta god učiš u životu, uvek počinješ od 0 (logično, zar ne). Međutim, za većinu stvari moraš imati ono što je on nazvao "osnova" a ja bih to isto nazvao "interesovanje". Kompjuteri su danas postali igračke za klince koji bi hteli da glasno izgovore ime igre koju hoće da igraju u tom trenutku (ili eventualno samo da pomisle, ne moraju da izgovaraju), i onda da im se odjednom ta igra pojavi na ekranu (treba li da napominjem da prethodno neće čak ni da uključe kompjuter), da im džojstik sam skoči u ruke i da igra počne. Dragi klinci, za to postoje konzole, a igre na kompjuteru su predviđene za one koji žele da nauče bar da ih instaliraju, ako nemaju šira interesovanja. Ovakve stvari su mi se uvek maksimalno penjale na ku*ac, ako ti ne treba kompjuter baci ga kroz prozor, a ne da kupiš zato što imaju i tvoji drugovi Pera, Mika i Laza, pa kad ga već kupiš e onda da se ne bi bacio možda bi on mogao nešto i da radi za tebe (naravno, on sam da proceni šta tebi kad treba, Bože sačuvaj da ti nekad izvršiš neku komandu - pomeraj miša ili pritisak tastera na tastaturi, u slučaju da si već naučio da on zanimljivo svetli i dobija neki zvuk kad se pritisno ono simpatično dugmence na velikoj beloj kutiji).
[ BluesRocker @ 05.06.2004. 16:04 ] @
Interesovanje. Baš to. Moram da primetim da sam ja najbolje držao časove iz kompjutera (poput ŽR, s tim što je ovo bilo jednom nedeljno a trajalo je par meseci) upravo tada kad nisam imao mnogo veze s istim. Sad kad znam mnogo više, ljudi se uopšte ne trude da ih nešto naučim, već se oslanjaju na to, ako im nešto bude trebalo, zvaće mene pa će me pitati. Lakše je nešto naučiti glupog nego nezainteresovanog. Glupom pokažeš nešto nekoliko puta, dobro uvežba i fino. A nezainteresovan samo cima glavom, i da, da, ma znam, mene samo to zanima, ostalo mi je sve poznato. Ili, još bolje, ma pokaži ti meni kako to da uradim, ništa drugo me ne zanima.
[ Pirossi @ 06.06.2004. 17:01 ] @
Mnogo buke ni oko čega. Što bi se IT područje razlikovalo od bilo koje druge uslužne/proizvodne delatnosti. Ima neko ko zna i to svoje znanje naplati (po satu, intervenciji...) i molim lepo. Nit su ovi što znaju 'genijalci' (već profesionalci) nit su ovi što ne znaju 'glupi'.

Šta bi trebalo da mi kaže vodoinstalater kad sledeći put dođe: "Vidi glupaka, ne zna cev da zameni". Mislim

Što se mene tiče, volim svakom da pomognem. Čak osetim stid kad se (ponekad) u sebi podsmehnem nekom 'biseru' jer se setim svojih početaka i svojih padova. Pomaganjem drugima stiče se i kredibilitet i uvažavanje kod istih. A, bogami, i pare
[ Bojan Basic @ 06.06.2004. 19:58 ] @
Pirossi, omašio si poentu teme, i to mnogo.
Citat:
Pirossi:
Ima neko ko zna i to svoje znanje naplati (po satu, intervenciji...) i molim lepo.

U tom grmu leži zec. Lepo bi bilo da je tako kao što ti kažeš, ali problem je što ima neko ko ne zna pa onda uzima pare što to svoje neznanje prebacuje drugom, i taj drugi kad nauči sve pogrešno onda misli da zna da radi sa kompjuterima. Žalosno je što toliko ima samozvanih eksperata koji ne znaju mnoge osnovne stvari a drže časove drugima, to je poenta.
[ Pirossi @ 06.06.2004. 21:44 ] @
Bojane, kvalitet uvek ispliva na površinu.
[ Bojan Basic @ 06.06.2004. 21:55 ] @
Ne bih se kladio, pogotovo u ovoj oblasti. Reći ću samo dve reči - Žarko Radosavljević.
[ i.g.o.r @ 06.06.2004. 23:00 ] @
Dokle više pričati o Žarku čovek je iskoristio situaciju ima novca da plati reklamu i to je to . Ipak je Žare malo dete za Dafinu, Jezdu i razne telešopove koji su naivne već olešili . On samo pokušava da to uradi još jednom u drugoj tematici zvanoj "računari" . Setite se samo fantasičnih nagrada koje ste već osvojili samo treba da uplatite za gomilu glupavih knjižurina i ljudi brže bolje trče u poštu uplaćuju na p.fax novac i još se hvale kako su dobili vhs kameru, automobil, stan itd... Pa zašto onda zameriti Žaretu kada je uvideo da su ovce za šišanje još ne ošišane.
[ NikolaVeber @ 06.06.2004. 23:11 ] @
Cisto uzimanje para je jedno, a ucenje ljudi uslovno receno glupostima je ipak malo teza stvar. Negativan efekat je udvostrucen time da ti ljudi izlaze od Zarka i mozda misle da stvarno znaju da rade na radunaru.
Malo je karikirano poredjenje, ali uzmi obuku lekara za primer.
[ pctel @ 06.06.2004. 23:12 ] @
Svi su oni tom poslu pristupili veoma ozbiljno, i postigli neki uspeh. Na pitanje kuda to vodi, pogledajte web-stranicu skole racunara koja talentovane ljude obucava i za web-design.
http://www.geocities.com/aficomp/
Vec je bilo u rubrici zanimljivi linkovi, ali mnogi sigurno nisu videli. Dalje od ovoga nas nista sigurno ne moze odvesti.

Citat:
NEZAMENLJIV KOMPJUTER:5€/dvocas=SKOLA ZA LICNI I POSLOVNI RAD+WEB DIZAJN+SVI SKOLSKI PREDMETI=POMOC ZA OSNOVNU+SREDNJU+FAX=SVI JEZICI+MATEMATIKA ITD+MUZIKA-PEVAJTEnaTV+SNIMIsvojCD,SAJT,ITD...=KOD NAS+VAS
[ Pirossi @ 06.06.2004. 23:34 ] @
Citat:

Bojan Basic:
Ne bih se kladio, pogotovo u ovoj oblasti. Reći ću samo dve reči - Žarko Radosavljević.

Pa nisam mislio na njega, on je kreten sui generis, mislio sam na one koje on obrazuje. Oni sigurno neće biti konkurencija ljudima koji stvarno znaju da rade u onih "5 programa"
[ Bojan Basic @ 07.06.2004. 00:31 ] @
Ne, ali on jeste konkurencija (i to prilično jaka) ljudima koji stvarno druge uče kompjuterskoj veštini. Znači, neko je sad kupio kompjuter, i pošto je početnik hoće on da ide u školu da nešto nauči. I gleda on razne ponude i zapadnu mu dve za oko:
1) "Škola kompjutera XYZ, uče vas eksperti svog zanata, kurs traje 3 meseca, nakon završenog kursa dobijate i sertifikat, bla, bla, bla..." (pretpostavimo da sertifikat ove škole zaista vredi, kao i da zaista nešto naučite na ovim časovima);
2) "Škola kompjutera NLPro Group, uče vas eksperti svog zanata, kurs traje samo 7 dana, nakon završenog kursa dobijate i sertifikat, bla, bla, bla...".
I sad, našem novopečenom vlasniku kompjutera se svidi ova druga ponuda ("zašto da se smaram 3 meseca kad sve to isto mogu i za samo nedelju dana?"), ali se ipak još malo raspita po okolini (kod prijatelja "stručnjaka") i čuje da svi znaju za NLPro Group a tek malo njih je samo načulo za školu XYZ. Nagradno pitanje za tebe: koju školu će on upisati? Da li je u ovom slučaju isplivao na površinu kvalitet škole XYZ (podsećam te da si ti rekao da kvalitet uvek isplivava), ili je pretegao marketing Žarka Radosavljevića?
[ BluesRocker @ 08.06.2004. 07:27 ] @
Citat:
Na pitanje kuda to vodi, pogledajte web-stranicu skole racunara koja talentovane ljude obucava i za web-design.
http://www.geocities.com/aficomp/

Ovo je nečija šala, zar ne?
[ Marko_L @ 09.06.2004. 16:19 ] @
Citat:
Pritisni ono veliko dugme na VELIKOJ BELOJ KUTIJI, sacekaj da se na ekranu pojavi livada, pritisni malo dugme na beloj FIOCI, ubaci ovu OKRUGLU SJAJNU PLOCU u FIOKU, zatvori FIOKU, sacekaj da se na ekranu pojavi SARENI PRAVOUGAONIK na kome pise "PLAU THE MOVIE" (ovo obavezno po Vuku), pomeri ovo malo CUDO dok strelica ne dodje na sredinu ovog "THE" i pritisni prednji levi deo onog malog CUDA. Bilo kako bilo, covek ce nauciti da pusta filmove, a suvisno je govoriti koga ce smatrati boljim poznavaocem kompjuterske tehnike.

Naravno, to je odličan način da nekog koga na kompjuteru zanimaju samo DIVX filmovi naučiš da ih pušta, ali onda neka ih tako pušta za sebe i neka ćuti.Problem nastaje kada se tako priučen čovek pojavi negde i predstavlja kao neki expert za audio-video kompresiju, a sve što zna je da pritisne PLAU (po Vuku).
Citat:
Pa trebalo bi na 1... ali baba dobro ne vidi, pa kad joj je covek rekao da okrene na 1, nije doslo ni do 0, onda je on rekao da ubuduce okrece do 3, i ona do danas radi tako! I ako joj neko kaze da treba drugacije, onda bude "majstor je rekao da treba tako...ti ces mene da ucis, ja tako perem 20 godina... " znaci, treba nauciti ljude nesto da urade, ne mora sve da bude pravilno, niti oni moraju razumeti sta to tacno rade.

Slažem se sa tobom.Tačno je da neke stvari ljude nauče da rade šablonski, pa makar to bilo nepravilno i makar ti ljudi i ne znali šta tačno rade, ali zadovoljni su ako i tako završe posao.Znači što se tiče babe iz tvog primera, ona pere veš za sebe (ili već koga) u svojoj kući i koga uopšte briga kako će to ona da uradi, ali zamisli tu istu babu kako radi u nekoj javnoj perionici veša i daje ljudima savete kako da peru veš.
Citat:
Mnogo buke ni oko čega. Što bi se IT područje razlikovalo od bilo koje druge uslužne/proizvodne delatnosti. Ima neko ko zna i to svoje znanje naplati (po satu, intervenciji...) i molim lepo. Nit su ovi što znaju 'genijalci' (već profesionalci) nit su ovi što ne znaju 'glupi'.

Šta bi trebalo da mi kaže vodoinstalater kad sledeći put dođe: "Vidi glupaka, ne zna cev da zameni". Mislim

"Kompjuterska pismenost" je nešto što danas ne predstavlja delatnost za sebe, već mnoge delatnosti zahtevaju barem osnovnu "kompjutersku pismenost".Recimo, pre par stotina godina, pismeni su bili uglavnom samo neki činovnici, diplomate, naučnici i sl. dok običan seljak, radnik nije imao potrebe ni za kakvom pismenošću, dok od pre nekoliko godina za skoro svaki posao postalo je neophodno znanje čitanja i pisanja, pa danas čak i seljak mora da zna da čita, bar kad mu stignu računi ili ide da plati porez, svakako nešto mora da pročita.E tako je danas i sa "kompjuterskom pismenošću", jednostavno do pre par godina kompjuteri su bili rezervisani za programere, web dizajnere i razne geekove, a danas se gotovo u svakom poslu za nešto koristi kompjuter i koristiće se sve više (prodavnice, frizerski saloni, aerodromi, pijace...) i sada zamislite šta se dešava kada se na tim mestima zaposle "kompjuterski nepismeni" ljudi ili još gore ljudi koji su stekli pogrešno znanje i misle da su "kompjuterski pismeni", a u stvari nemaju pojma.Kolapsi u saobraćaju, pogrešno kucani računi, višesatno čekanje u redovima na kasi, šalterima itd. samo su neke od pojava koje mogu uslediti zbog takvog načina obrazovanja kod nas.
[ fumaremigel @ 09.06.2004. 19:35 ] @
Pa dobro, pored sve te price, navedite bar jednu "dobru" kompjutersku skolu...

Usput, evo vam jedan poucan oglas iz sveta kompjutera, ovde nije u pitanju 7 dana, vec samo 1 dan!!!! (slika prilozena uz poruku)

http://www.elitesecurity.org/poruka/fajluzporuku/364231
[ fumaremigel @ 10.06.2004. 18:29 ] @
[ mizob @ 17.06.2004. 20:57 ] @
Evo jos jednog,isao sam pre 2 dana u 6 komp servisa da vidim da li se moze nabaviti
mobile barton ,u 3 su znali odmah sta je to,u ostala 3 su pitali sta je to.
Jedan je rekao to mi nepoznato zvuci,cekaj da pogledaj,a sad ide najbolje:

Jedna je prodavnica i za komp i za mob tel,i lik pita jel to nesto za mob?Onda mu moj drug objasni sta je to,i on kaze "aha,znas sta?To mozes u bgd i ns nabaviti samo i bolje odnesi kuciste tamo da ti ugrade,mozes se lako zeznuti,treba to sve i sklopiti..."
TO valda znaci kad im ti odneses kucist oni ga nosu u ns da ga otvori i sastave.Hehe
[ Billy_boy @ 23.06.2004. 13:06 ] @
Nije ni u Šibeniku stanje bolje što se tiće prodavaonica.
Neki dan sam kupovao dodatni ventilator za kučište.
1. dućan: Imaju samo svijetleće (ko voli nek izvoli)
2. dućan: Ja: - Imate li ventilator za kučište
Prodavač: - Misliš na napajanje (i uzima jedno napajanje u ruku)?
Ventilator nisu imali iako je sad najveća potreba za ugrađivanjem dodatnih ventilatora.
[ neo01 @ 12.07.2004. 22:25 ] @
Najveca zbirka kompjuterskih gluposti EVER:

http://rinkworks.com/stupid/
[ pajaja @ 01.06.2005. 14:47 ] @
sve je to lepo al je najjace kad ti prof. informatike u gimnaziji kaze :
"kalk" - clock
"foravd" - forward
"recikli bin"
"ataš" - attach
"kastam" - custom
"lajat"
"bekigrand" i td... :)
[ Mardz Simpson @ 01.06.2005. 15:21 ] @
he,he i kod mene jedan drug kad je video da imam radlight 3.05 rekao je da sam ja luda sto ga imam instaliranog i da je to spijunski program koji posle ne znam koliko vremena koriscenja pocne da deluje i salje podatke!
[ Corey @ 01.06.2005. 15:49 ] @
Tačno je da ima Spyware a ti prosudi šta radi takav tip programa:)

Mod: obrisan nepotreban citat.

[Ovu poruku je menjao cicika dana 01.06.2005. u 19:09 GMT+1]
[ SmilieBG @ 01.06.2005. 17:37 ] @
Citajuci, negde oko 3-ce strane, pozurio sam uplasivsi se da ce zakljucati temu, no srecom nisu jos :)

Elem, da pokusam, za promenu, on topic.

Zasto je situacija kakva jeste i kada ce se promeniti? Sta mozemo uciniti da se situacija poboljsa?

1) veliki broj korisnika su starije osobe. Starije osobe teze prihvataju nove stvari (generalno), a pogotovo kompleksne pojmove kao sto su racunari;

2) kada se govori o racunarima, korisnici pokusavaju da nauce da stignu do tacke Z, pritom na sve moguce nacine izbegavajuci tacke kojima se dolazi do tacke Z. Na ovaj nacin, oni nikada nece steci tu 'osnovu' koja je potrebna za iole normalniji rad i odnos prema racunaru.

3) Moje shavatanje navedene osnove jeste:
- kako radi racunar (sta se dogadja onog trenutka kada ja pritisnem dugme na kucistu i kada se kompjuter ukljucuje);
- sta je software, a sta hardware;
- sta je OS i osnovne funkcije istog;
- sta su virusi (veoma bitno, pogledaj stavku 4);
- sta ocekivati od kompjutera da moze za tebe da ucini;
- o aplikacijama ne vredi pricati, jer nekog zanima video, nekoga audio, neko bi samo da mail moze da salje a neko...

4) Strah! Veoma neobicna pojava jeste koliko korisnici imaju strah od racunara. Ja priznajem da sam skantao jedno 3 sasvim ispravne masine za vreme 'ucenja'. I isto tako, pamtim kao da je juce bilo da mi je cale stalno zvocao za otvoreno kuciste: "daj, vrati mu ta creva unutra, na sta to lici...". Kako korisnik cuje za viruse i da su to 'izuzetno i veoma' opasne stvari, onda se oni isto tako ne usudjuju nista da kliknu. Dok recimo, nesto napredniji korisnici (gde bi i sebe svrstao) - iz ciste znatizelje namerno pokrenu virus, cisto da vide sta ce biti (naravno, u tom trenutku necu drzati 3-disnji diplomski rad na kompu od kojeg nemam back-up). Na ovaj nacin, nikada nece otkriti logiku kojima se racunari vode (jednostavne stvari: da ce svaki program imati File > Save as... npr).

5) Ne zainteresovanost, a u prisustvu straha, onda ih mogu i razumeti u potpunosti. Ni mene ne zanima nesto preterano kako motor automobila tacno radi. Naucio sam kako se auto vozi i zaustavlja. Znam sta se moze sa njim, ali ne bi znao da ga provucen popreko kroz krivinu (sto iz straha, sto zbog nedostatka volje), ne znam kako bi mogao da ga vozim da trosi manje goriva, niti znam da je neki deo riknuo samo po zvuku motora (sem ako nije pola auspuha otpalo :P).

Sta mozemo uciniti
Kao obicni smrtnici, plasim se jako malo. Tome se treba na daleko visem nivou pristupiti, a isto tako i vremenu treba dozvoliti da uradi svoje. Konkretnije:

- uvesti vise / bolje / kvalitetnije programe u osnovnim i srednjim skolama (i na faxu);
- uvesti kontrolu nad svim 'institutima' za 7-dnevno obrazovanje;
- postaviti standarde i sertifikate za odredjeni nivo poznavanja i koriscenja racunara;
- ustanoviti odredjene radionice, podrzane od vlade / velikih stranih kuca, uz eventualne olaksice za polaznike tih kurseva;

Takodje, mladje generacije su daleko otvorenije ka uopsteno elektronici i svim domacim aparatima (mikrotalasna, mobilni, kompjuter, sve su sasvim normalne stvari od kada znaju za sebe). Treba samo vremena, da te generaciju malo ocvrsnu i dodju do zrelijih godina. Moje sestre i brat, klikcu kao blesavi po misu i tastaturi. I jeste sve za sada samo igrice (najstarija ima 14 godina), ali vremenom ce poceti i druge stvari da uce i znace gde se pali a gde gasi komp... :)

Sto se tice ljudi koji se prave da sve znaju, takvih ima svuda i uvek i u svakoj profesiji u zivotu, nisu u pitanju samo racunari. I o kolima, neko ko je procitao 2 casopisa vec misli da zna sve. Problem je sto su racunari trenutno hype i gotovo. I to ce proci vremenom.

Poz,
Sale
[ fade @ 01.06.2005. 20:34 ] @
Citat:
pajaja: sve je to lepo al je najjace kad ti prof. informatike u gimnaziji kaze :
"kalk" - clock
"foravd" - forward
"recikli bin"
"ataš" - attach
"kastam" - custom
"lajat"
"bekigrand" i td... :)

i naravno kad krenu da objasnjavaju neke najprostije stvari ,jer misle da su mnogo pametniji ,i josh bolja stvar koriste neke rechi tipa "radna stanica " za racunar u mrezi ili tako nesto ,jer tim rechima dokazuju kako znaju da rade u jednom ili dva programa za koji su kfalifikovani.
[ lord Vader @ 01.06.2005. 21:45 ] @
Posustajete sa biserima...

Ovo sam čuo od druga i bilo mi je smešno: "Instalirao sam virus". Do nedavno je antivirus zvao virus, hehe

A pazi ovo:
"Što nisi apdejtovao antivirus dok nisam bila tu?", ljutito upita sestra svog brata
"Pa nisam znao da treba da se zakačim na net". xixixi. Brat je inače srednjoškolac.
[ Emil Ranc @ 01.06.2005. 22:21 ] @
Ne znam da li je ovo već bilo, al je mnoogo dobro:

"E, super je ovaj film, daću ti prazan divx da mi narežeš!" :D
[ fade @ 02.06.2005. 13:36 ] @
Citat:
Emilio Ranchez: "E, super je ovaj film, daću ti prazan divx da mi narežeš!" :D

e nije tako ,ja znam neke koji kazu "izrezesh tj izrezem disk"

mada je "przenje" pravilno
[ Nabukodonosor @ 02.06.2005. 15:15 ] @
E ako je przenje pravilno, onda....

Ali misim da je covek hteo da stavi akcenat na divx.
[ Gn0m3 @ 02.06.2005. 23:08 ] @
Kad smo kod bisera...
U Narodnoj Banci Makedonije kao deo bezbednosne politike bila je uvedena najstrozha zabrana(ne znam dali josh vazhi) korishtenja Norton Ghost-a u backup svrhe.
Razlog : Norton Ghost fizichki oshtecuje disk.
Objashnjenje : Lik koji je to uveo, inache IT revizor, je pokushao da particiju od 80 GB vrati na neformatiran disk od 40 GB!!! Vishe puta:(
[ perakojot @ 03.06.2005. 22:49 ] @
Najveci problem ljudi nije ni stanje u drzavi niti mentalitet niti bilo sta te vrste.
Postoji samo jedan problem
NEZAINTERESOVANOST
Neko kada kupi kompjuter "otvori oci" dakle stekne uvid u njegove mogucnosti. Bez obzira da li je kompjuterski pismen ili ne. Ako ga zanima - naucice. Mene niko nije ucio, sve sto znam (iako sebe ne smatram za strucnjaka al sam daleko od pocetnika) sam naucio sam, procitao, diskutovao tokom kafice sa drugarima itd. Ali najvaznija je stvar sto sam se za te stvari zanimao. Ni ja nisam cuo za ADSL dok se ta ponuda u nasoj zemlji nije javila, pa sam lepo na google ukucao "what is ADSL" i procitao. Pre toga nisam znao sta je google pa mi je drug reko "e sto ima dobar sajt www.google.com" sve ti izbaci sam. Pre toga nisam znao sta je sajt.... i da ne idem dalje.

Sa druge strane neko kupi kompjuter da bi kucao izvestaje u word-u. I to je daleko od stvarnih opcija worda, save as, generisanja sadrzaja, indexa i fusnota, on je naucio samo da klikne ikonicu, odkuca, odstampa i zatvori a na pitanje save as on odgovara sa NO. Njega dalje NE ZANIMA. Ako mu je na pitanje "e komso koje je komp dobar ocu da kupim jedan" komsa serviser reko "e duron 900mHZ je strava" a on ima da ga plati, neka ga kupi. Tu se nista ne moze. Nada postoji da ce njegovo dete sesti za taj komp (ako mu tata dozvoli, a veoma cesto ne dozvoljavaju da mu ne bi pokvario izvestaje) i da ce taj klinac jednog dana koristiti komp onako kako treba da se koristi.

Dakle dzaba rasprave, nema leba od nerviranja, treba samo proceniti koga to zanima a koga ne.
Biseri ce uvek postojati, ali ne treba umanjivati vrednost coveka zbog toga, i onaj general sa pocetka price ima prosek 10.0 jer (predpostavljam) zna da radi onaj posao koji voli, IT ne zna da radi taj posao generala. Ali da po nekad ispadne smesno ... ispadne, boze moj.
[ Hefestionlove @ 04.06.2005. 01:16 ] @
Ja sam na ES vec objavio temu:"Moj privatan rat sa mravima",ali sam zaboravio da dodam da sam negde procitao da mravi obozavaju da se uvuku u kuciste kompjutera jer tu imaju optimalne uslove za zivot. Sada sam u panici da mi ti dosadni mravi nisu zaista napravili mravinjak u kucistu?
[ Mister Big Time @ 04.06.2005. 02:25 ] @
Heheh na ovu temu mogu roman da napisem Biseri & zonacije ULTIMATE Zaista ih je previse.. nekih se i ne secam, jer takve gluposti ne mogu ni da zapamtim, moram da zapisem... koliko ljudi mogu da lupe nekad.

A najjaci su oni koji su vezare, ali misle da nesto znaju, ajde to, nego sto svoje "znanje" uspeju da prodaju nekim kretenima koji su gluplji od njih ... to je ono sto me nervira i pogadja...
[ boki @ 04.06.2005. 10:25 ] @
da, i onda to sto kupe znanje od vezare dodju i pocnu da te ubedjuju u neke nebuloze....
[ IsNoGood @ 04.06.2005. 10:48 ] @

Nedavno mi drugar rekao dok smo igrali counter: "ukljuci patch-eve da igramo protiv njih"

[ N N @ 28.04.2006. 18:13 ] @
Jedan lik, koji "radi" na računaru više godina, je posle kupovine snažnije grafičke kartice
okusio sve blagodeti visoke rezolucije.
Odmah posle toga je monitor nosio u servis... :D
[ Urkelele @ 28.04.2006. 23:41 ] @
Evo, uspeo sam da procitam celu temu, izgleda zalosno zbog nekih prepucavanja, ali ja cu pokusati da se trzim teme

Naime, jedan lik u mom gradu koji radi kao socijalni radnik napravio neku skriptu za "rad na racunaru". Prodaje je deci kojoj vrsi obuku. E sad, jedna njegova koleginica donela racunar kod mene u servisu na opravku (racunar na kome se rade samo obracuni plate). Ja pogledam kad ono instalirano milion programa, fale neki .dll fajlovi i bla bla bla. Ja ga sredim komplet kad ona sutradan ujutru zove i kaze da joj komp opet ne radi. Ja odem kad na njemu instaliran norton, particion magic, acronics pm, fine reader, i jos sto kur*eva... Ja je pitam ko je ovo radio, ona kaze niko... pa posle mozda je B (prvo slovo imena) popodne nesto radio. Ja odnesem komp u servis i ponovo sve instaliram, dolazi on i kaze: "Kako ste ga to namestili kad se za jedan dan pokvari?". Ja mu kazem da je to normalno jer je neko instalirao ono sto ne treba. A on se javlja i kaze da je to on uradio jel' nikad se ne zna, mozda od toga nesto zatreba. Sve i sve ali na racunaru na kojem se vrsi obracun plata to da treba... sumnjam...
Isti lik doneo svoj komp od kuce i dok mi je blejao nad glavom da vidi sta ja to radim (stalno mu se restartovao i nije hteo da prihvati instalaciju windows-a) nisam mogao da mu namestim dok nije otisao. Tada smo pricali o antivirusima i on mi je rekao: "Nemate pojma. Vi strucnjaci svi pricate kako je Kaspersky najbolji antivirus program, a ja ga instalirao i on mi odmah blokirao komp." Posle nekog vremena razmisljanja (nisam mogao bas da ga pratim jer je mnogo dosadan) pitam ga da nije slucajno imao neki antivirus program pre toga, on je odgovorio da je imao norton. Mislim, dva antivirusa u isto vreme da rade... qqlele...
Takodje o istom liku je rec, zvao me da pogledam zasto racunar nece da mu posalje e-mail, kad on pravio razmake izmedju @. A sto je i najgore, koristi windows preveden na srpski.

Moja profesorka iz srednje skole za Cancel izgovara "Šansel"

A profesor sto mi predavao u osnovnoj skoli objasnjava hardware i kako radi HDD... "Vidite deco, hard disk ima u sebi magnetne diskove i ismedju svakog diska ima glava. E sad, ono kad se cuje da nesto krci u njemu do te glave prevrcu de diskove i tako on cita."

Kada sam polagao Operativni sistemi racunara (za koji se nisam spremao, niti bio na predavanja, cak nisam znao ni profa kako mi izgleda) dobijemo u word-u 10 pitanja na koja treba da odgovorimo. Nebitno koja su bila, ali 10. je bilo da na desktop-u napravimo folder sa svojim prezimenom i brojem indeksa a dokument da nazovemo svojim imenom. Koleginica do mene me stipa za ruku i kaze, "kako da snimim ovo". I ona da dobije zvanje inzinjera informatike... qq...

Profesorka na mom fax-u predaje "jedan predmet" (neceu prozivanja) objasnjava: "Kliknete tu, pa tu, i onda ovde... e cekajte cas da vidimo sta ce se desiti, mozda treba da se klikne ovde..." Mislim, sta reci

Pre nego sto sam poceo da radim kao serviser radio u jednoj lokalnoj TV stanici. I sad, gazda mi bio mlad decko kojeg su interesovali racunari, koji je znao da radi ono sto je morao da zna i sto je najvaznije uvek mi se hvalio kako dobro zna da radi sa racunarima. Montirao on nesto u Premiere-u i hteo, bese, da napravi da mu se pomera slika u slici (tako nesto). Muci se on jendo 2 sata, a ja iz zaebuvancije mu kazem, daj ja da probam, i iz prve uspem. On odma' "kako si to uradio, daj da vidim", ovo-ono. Samo sam mu rekao da se znanje placa a on popiiip... Pa on meni, ti mislis da znas sve, mnogo si pametan, te ovo, te ono... hehehe

U servisu mi je jedan covek koji je takodje "kao" neki strucnjak za racunare donosio svoj komp od kuce i kukao kako nece da radi, ja vidim, on okrenuo kabal od HDD-a i CD-Rom-a... sutradan opet on donosi komp i opet taj kabal okrenut...

Imamo i jednog lika u gradu koji ide po kucama i popravlja kompove. Posle ti kompovi OBAVEZNO zavrse kod nas

Stvarno je zalosno ovo sto se desava i steta je sto toga ima i mislim da ga ne mozemo spreciti... sve se svodi na to "Pera radio Miki diplomski i sad je Pera majstor za racunare."
Ipak, moracu da skrenem malo sa teme i ispisem nesto o prvom delu teme "komjuterski biseri"

Decko dosao kod nas i zakupio vreme na internetu, posto ne zna kako se sve to povezuje rekao sam mu da kad ode kuci pozove pa da mu objasnim kako da napravi konekciju i sve to. On zove, ja mu pricam, klikni na start, pa na kontorl panel, pa na ovo, ono, bla bla bla... i na kraju mu kazem da kad zavrsimo razgovor proba da se konektuje. On nazove za dva minuta i kaze "nece". Ja ga pitam, jel' si uradio to, ovo, ono, jel je to cekirano ili ne i tako mi jedno 10-ak minuta... na kraju ga pitam da slucajno nije promasio i ubacio kabal tamo gde pise PHONE, da ne treba tu nego u LINE, mali ce 'ladno na to: "A treba i kabal?"
Dolazi on posle pola sata kod mene i ubedjuje me kako mu jedan taksista rekao da to moze i bez kabla, kupi samo nesto sto kosta 1500 dinara i da ima da radi...

Ulazi covek da se raspita koliko se krecu racunari posto hoce da kupi. Ja mu objasnjavam kako ima ovo, ono a on me pita "A koje je marke?"

Dolazi decko i donosi komp na servis. Normalno pitanje, sta mu je, kako se ponasa... on kaze, nemam pojma... nece... Ostavi komp ja ga popravim, zovem ga da dodje da uzme, a on pita sta mu je bilo? I kako sad ja njemu da objasnim sta sam mu radio i sta je crklo? Takvima samo kazem: "Bacao ulje na masu" ili "Morao sam standusno da ga semaliram"... Oni samo klimnu glavom...

Ima ovih drugih bisera stvarno mnogo ali su razumljivi zato sto su to neki pocetnici sa racunarima i ja njih shvatam, napisao sam ih da bi se malo nasmejali . Kad sam kod toga, kad sam u osnovnoj skoli imao informatiku i ucili tamo iz cega se sastoji racunar i jedna drugarica mi pita zasto mi sve to ucimo kad to nama nikad nece da zatreba. Posle 2-3 godine kada je kupila komp zvala me je da joj pokazem najosnovnije stvari...
Neko je ovde napisao da ne mora svako da poznaje IT nego samo onog koga to zanima. Ja mislim da se vara zato sto se danas za svaki posao trazi obavezno poznavanje rada na racunaru, znaci nesto kao da znate da citate i pisete.

Izvinjavam se sto je post bio malo duzi, ali nadam se da ce vas zabaviti... Ako se setim jos necega napisacu... Pozz svima.

edit: A najsladje mi je bilo kada sam otisao kod jednog da mu ugradim TV karticu a njegovo malo dete (5 godina) pricalo kako da upalim komp. I kaze: "ako hoces da igras tarzana moras dva puta da kliknes ovde. i sad ides na ovo prvo, a ako hoces da slika pude na ceo ekran pritisnes ovo (F12). A ako hoces kokoske da gadjas onda moras da kliknes dva puta ovde..." Mislim, kad dete od 5 godina zna nesto na racunaru onda bi morao svako stariji da zna barem toliko...

[Ovu poruku je menjao Urkelele dana 29.04.2006. u 01:11 GMT+1]
[ Urkelele @ 29.04.2006. 15:47 ] @
Evo, danas se na poslu setih jos neceg... Decko koji je kod nas kupio racunar pre jedno 6 meseci.

P.S. Ako nekom zatreba pomoc moze mu se slobodno javiti
[ Goran Mijailovic @ 29.04.2006. 17:14 ] @
Citat:
Ulazi covek da se raspita koliko se krecu racunari posto hoce da kupi. Ja mu objasnjavam kako ima ovo, ono a on me pita "A koje je marke?"

Kako koji pa Samsung Koleza pctel je vec pisao o tome
[ biotech @ 29.04.2006. 17:16 ] @
Citat:
#1132669/Goran Mijailovic: Kako koji pa Samsung :-) Koleza pctel je vec pisao o tome :-)

ma sta ti je ovo? jel to neka sala?
[ Goran Mijailovic @ 29.04.2006. 17:17 ] @
pa da
[ Goran Mijailovic @ 29.04.2006. 17:23 ] @
Citat:
INSTALIRAM –I –FORMATIRAM VEOMA POVOLJNO -IZDAJEM DVD VCDE DVX-GAMES –064-389-**** miroslav email miroslavn@****-----svako random vreme 9;17 -- subotm od 11 ; 15—posle svakok instliranja dobijate besplatno big paket plus kaspersky antivirus do nesite vas racunar dabi vas kompjuter radi brze kau nov dones---te nikolic compani --------------u lici r.m samo br. 17 ---nazovite -027-382-****miroslav---------------------------------------------------- --------------------------ugradim compunentu modem tv katice –satelitske kartice zvucne kartice graficke ---------------------prebacujem –vasih veslje u svaki format dvx to dvd tovcde

Ma ja ne mogu da verujem

pogledajte attach sto ga je dao Urkelele

[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 29.04.2006. u 18:26 GMT+1]
[ Urkelele @ 29.04.2006. 21:18 ] @
Ljudi, istina je. Decko doneo pre mesec dana kod mene da mu odstampam. Nikakve prepravke nisam vrsio, cak ni telefon nisam sakrio
[ Goran Mijailovic @ 29.04.2006. 22:40 ] @
qq

pa to mu onda dojde ko reklama :D
[ Nemanja Avramović @ 27.11.2006. 14:06 ] @
Matora tema ali morao sam da okačim
[ ton_majstor @ 27.11.2006. 19:04 ] @
AHAHAHA! Ovo je moja svakodnevnica!!! Nemanja, gde si ovo snimao, špijunčino??!!

Znači, Cubase je najteži za "remote assistance"!!!

U pitanju je krekovanje HW-protection donglea za neki od Steinbergovih programa! Znači, skroz trivijalno. Ali, OVO je najčešća tema "korsiničke podrške"!!!

AHhahahaa, LOL!

Da, naravno da je zadnja reč UVEK: "E, majkemuga..."

Pozdrav!

[ Carlito Brigante @ 27.11.2006. 21:48 ] @
Svojevremeno sam od instruktora koji nam je drzao kurs iz AutoCAD-a cuo sledeci biser:

On i njegov kolega su drzali Windows&Office kurs u nekoj drzavnoj firmi... Prisutni su bili radnici jednog odeljenja zajedno sa njihovim sefom... Na prvom casu, instruktori objasnjavaju elementarne stvari, kako se koristi mis itd. I kazu polaznicima da sad misa pomere u gornji levi ugao monitora... Oni u totalnom zbunu, gledaju u sefa sta ce on da uradi... Sef mrtav-hladan uzima mis u ruku, podize ga sa podloge i prislanja na gornji levi ugao monitora... Potcinjeni kao po komandi, uzimaju miseve i rade isto sto i njihov "pametni" sef!
[ Nemanja Avramović @ 28.11.2006. 00:23 ] @
Citat:
ton_majstor: AHAHAHA! Ovo je moja svakodnevnica!!! Nemanja, gde si ovo snimao, špijunčino??!!

Poslao mi ortak, nemam pojma odakle njemu (ne radi u kor. podršci), a ja sam morao da podelim sa svima

"this operacion the aplikacion... might kraš..." lik baca rime
[ boka @ 28.11.2006. 03:50 ] @
Evo i ja da podjelim sa vama jednu dogodovstinu. Prije par godina cini mi se 1999, odem ja kod prijateljica kad tamo kompjuter sa internetom. Vau ludilo internet i sve to tek je bilo krenulo. Taman krenem ja kuci kad me pita jedna od njih, iako joj ova druga govori da me ne pita jer je blam, kako da izadje sa interneta? U prvi momenat sam se zbunio jer vidim da su se nesto okomile oko tel. uticnice. Kazem ja :"Imas ovdje ovu ikonicu pa desni klik.... A kako ste vi dosad izlazili sa interneta?"
Pogledam telefonsku uticnicu i odjednom sve mi je bilo jasno. One su ladno vadile uticnicu iz tel. linije.
E kako sam se tad ismijo...
[ Zoran Rodic @ 28.11.2006. 10:20 ] @
Internet novi model
[ Bojan Basic @ 28.11.2006. 10:54 ] @
Citat:
Nemanja Avramović:
Matora tema ali morao sam da okačim :D

Ne vidim ovde ništa smešno. Kako bi iko ko ne zna engleski mogao drugačije da postupi?
[ Nemanja Avramović @ 28.11.2006. 11:29 ] @
Ja ne bih postupao da ne znam engleski
[ ton_majstor @ 28.11.2006. 11:42 ] @
Bojane, "smešno" je to što je taj skot ustvari eksplicitna neznalica koja pokušava da opravi-oporavi sistem posle lošeg krekovanja jednog usranog programa!

Tj.sve to NIJE nimalo smešno...

Žalosno je kako formalno nepismeni i neobrazovani ljudi pokušavaju da se bave kompjuterima. Na stranu što su neobrazovani, nego što se bave poluinformacijama, nagađanjima, mistifikacijama! A pritom, NIKAKO ne žele da PLATE da se obrazuju, ili da kupe original program, koji bi im bezbolno omogućio da rade!

Zamisli umesto ove online "podrške", 500 strana priručnika za čoveka koji HOĆE da uči!!?

Pun mi je kufer "znalaca i eksperata" koji očekuju od lokalnog pirata najnoviju verziju programa, a da im neko objasni za DŽ kako da to instaliraju!

Zato ovo sve JESTE smešno!

Pozdrav!