Ugradio bih pogon na gas u auto ali mi cale ne da, kaze opasno je. Mnogi govore da je gas sigurniji od benzina. Da li je neko od vas cuo za neku nesrecu izazvanu gasom u kolima?
Koja firma najbolje ugradjuje i koje su cene ugradnje gasa, tj. da li se isplati (koliko kosta a koliko se trosi na 100)?
[Ovu poruku je menjao momsab dana 19.01.2007. u 22:36 GMT+1]
[ Chiller @ 18.08.2004. 21:40 ] @
Evo ovako: u Holandiji sam gde je verovatno 1/4 automobila na gas i nisam ni jednom do sada cuo za nesrecu izazvanu gasom. Ako se lepo ugradi nemas sta da brines. Inace i sam vozim auto na gas (opel astra). Jeste da rezervoar za gas zauzima poprilicno mestsa u gepeku, ali sta cu mu :) Jos nemam porodicu, decja kolica i ostalo :)
Svakako preporucujem gas. Izgubices malo na snazi motora (mozda i ne osetno ako imas motor sa preko 100 konja). Jeftiniji je + imas 2 rezervoara, znaci mozes glat BGD - CG bez stajanja :P
Za ugradnju ne znam, posto sam van juge.
Poz,
Sale
PS. cak je i velika vecina gradskog saobracaja na gas ;) Toliko o bezbednosti :)
[ drsteva @ 18.08.2004. 22:16 ] @
Da budem kratak.
Moje iskustvo je 40.000 km voznje na gas
Uredjaj je ugradjen u Zastavu 128 (1300 ccm 65 ks)
Potrosnja je 10-12 l u gradu u zavisnosti od guzve i 9 do 11 na putu u zavisnosti od "divljanja"
Kada se lepo "usteluje neke specijalne razlike u snazi nema"
Licno sam vrlo zadovoljan i preporucio bih.
P.S. Sto se opasnosti tice nisam cuo za neke nezgode.
[ u_m @ 18.08.2004. 22:59 ] @
i mene to zanima, ja sam cuo pricu da ostecuje motor i skracuje mu vjek trajanja, da li su to price za malu djecu ili ima tu nesto??
[ djordje @ 18.08.2004. 23:01 ] @
Znaci ugradjujem! Kod koga ste vi to uradili i po kojoj ceni?
[ djordje @ 18.08.2004. 23:06 ] @
Citat:
i mene to zanima, ja sam cuo pricu da ostecuje motor i skracuje mu vjek trajanja, da li su to price za malu djecu ili ima tu nesto??
Na sajtu www.autogas.co.yu kazu da je vek motora 30% duzi zbog manjeg prljanja i razredjivanja ulja izazvanog prolaskom ostataka sagorevanja goriva i samog goriva pored karika, sto je i logicno valjda, ali bih vise voleo da cujem misljenja strucnjaka na ovu temu jer se na tom sajtu ipak reklamira firma koja to radi.
[ Chiller @ 19.08.2004. 01:36 ] @
Citat:
Ne, cak nasuprot. Moja astra je presla 194.500 kilometara. Pored toga, kada radi na gasu tisi je :) Jedino sto kazu jeste da sa vremena na vreme ga treba provozati na benzinu (1-2 x mesecno par kilometara) zbog podmazivanja koje benzin daje nekim delovima motora (zaista sam laik sto se tice auto-moto tehnike, tako da ne umem bolje da objasnim)... I to sam isto samo 'cuo' od par ljudi nije 100% proverena informacija (mada ima logike...).
Poz,
Sale
ps. ono sto mene zanima jeste sledece: ovde u holadniji je obavezna provera (kontrola) gas instalacije godisnje. Kako stoje stvari u jugi po tom pitanju?!
[ djolep @ 19.08.2004. 08:09 ] @
I u SCG kao i svuda uredjaj mora da se atestira u pravilnim vremenskim intervalima. U teoriji trebalo bi da imas vazeci atest svaki put kad ides na tehnicki pregled da registrujes kola, ali svi mi znamo kako to izgleda u praksi.
[Ovu poruku je menjao cicika dana 29.12.2004. u 01:07 GMT+1]
[ dlalic @ 19.08.2004. 12:16 ] @
Prica da treba povremeno prebaciti na benzin stvarno kruzi. Navodno da podmaze motor. Pa da onda istocimo ulje iz motora-benzin ce ga podmazivati :)? Kada ti neko kaze da benzin podmazuje motor, zahvali mu na savetu i bezi kol'ko te noge nose. Hladan motor treba PALITI na benzin zato sto se topla voda iz sistema za hladjenje koristi za grejanje i isparavanje gasa. Ovo se kod novijih kola-uredjaja radi automatski. Zagrejan motor nema potrebe "povremeno prebacivati na benzin da se podmaze"
Proslih godina(sankcije, nestasice..) se gas pretakao u kola iz onih obicnih boca za domacinstvo raznim rucnim, noznim pumpama. Par incidenata se desilo prilikom ovakvog pretakanja. Inace ako slucajno dodje do ostecenja instalacije, i slucajno do paljenja gasa (varnicom, plamenom), gas gori kao u bilo kom plinskom sporetu, peci...Znaci nema eksplozije. Do eksplozije dolazi iskljucivo ako se stvori tzv.eksplozivna smesa-tacno odredjenih odnosa(ni manje ni vise) gasa i vazduha. A to je zbog konstrukcije multiventila (onaj na boci) nemoguce, jer dolazi do kontrolisanog ispustanja gasa.
[ djordje @ 19.08.2004. 15:03 ] @
Ja sam pokrenuo ovu temu jer sam cuo neki trach da je neki mercedes izgoreo, valjda u BG. Izgleda da je to ipak trach, zar ne Beogradjani?
[ sasa022 @ 19.08.2004. 16:53 ] @
Isti problem i kod mene.Cale se isto buni protiv gasa u autu...
Pa ako ce mo tako,to je isto kao uvodjenje gasa za domacinstvo - kruze razne price.Ili da se osvrnemona pitanje koliko boca "rokne" godisnje,pa se opet plin normalno koristi.....
[ Chiller @ 19.08.2004. 17:20 ] @
Za povremeno na benzinu kazem nisam bio siguran :) Laik sam za te stvari :) Inace da auto sam pali na benzin (uvek) i nakon 10-tak sekundi prebaci na gas (ukoliko je prekidac na gasu). Takodje na mojoj instalaciji moze i u toku voznje da se prebacuje sa gasa na benzin i obrnuto, a kad se gas potrosi sam prebaci na benzin. Ono sto mi se dopada na mom autu jeste sto se kazaljka za benzin koja je u kontrolnoj tabli 'prilagodjava' izabranom gorivu. Znaci kada je prekidac na gasu pokazuje koliko gasa ima. Kada se prekidac prebaci na benzin treba mu oko 1 minut da pokaze vrednost benzina :)
Poz,
Sale
[Ovu poruku je menjao cicika dana 29.12.2004. u 01:12 GMT+1]
[ djordje @ 19.08.2004. 18:16 ] @
Citat:
Radije cu zaliti zbog ucinjenog, nego zbog necega sto sam mogao da ucinim.
Lep potpis, vredi poslusati.
Koliki su rezervoari u autima (za gas) u litrima?
[ djolep @ 20.08.2004. 08:37 ] @
Imas veliki izbor: 35l, 45l, 50l, 70l, 80l a ima i vecih. To ti zavisi od raspolozivog prostora i njegovog oblika, da li ga ubacujes u gepek ili u prostor za rezervni tocak.
Gas se ne puni vise od 80% ukupne zapremine.
djordje: Ja sam pokrenuo ovu temu jer sam cuo neki trach da je neki mercedes izgoreo, valjda u BG. Izgleda da je to ipak trach, zar ne Beogradjani?
Zapalila se "mecka" na putu BGD-Pancevo zato sto je nesrecnik sa preko 100 udario u ulicnu rasvetu.. pre nekih mesec-dva ali nisam cuo nista za gas..
Novije modele plinskih prebacivaca koje sam video rade tako sto auto uvek pali na benzin, zatim na 2500 obrtaja automatski prebaci na plin. Broj obrtaja je prilagodljiv ali stavljaju na 2500 jer hladan motor krene da stuca ako na recimo 1000 na trenutak ostane bez benzina, pa dok se "privati" plina, ugasi se..
Znaci sistem krajnje jednostavan, startuje se auto, malko pritisnes pedalu gasa i eto plina..
Sigurnost? Pa uvek ce biti skepticnih ljudi, ako se ne kontrolise redovno dovod benzina moze da napravi pozar takodje.. A sigurnosni ventil na plinskoj boci onemogucuje nekontrolisano oticanje.. tako da..
[ skijash @ 20.08.2004. 12:00 ] @
Ja sam čuo da se zapalio neki audi u podvožnjaku kod košutnjaka, ali to je verovatno neko izmislio... Opasnost postoji ako plin ugrađuje neki indijanac koji ne zna ni sijalicu dobro da zameni, ali ako ugrađuje neki ovlasćeni servis mislim da nema više opasnosti nego sa benzinom. Sada Lovato pravi uređaje za plin koji mogu da se ugrađuju na sve motore (pa cak i dizel- pri čemu izduvni gasovi postaju čistiji) tako da vredi to ugraditi osim ako iz nekog razloga ne volite plin (ja ga ne volim jer mnogo kilavo idu kola koja sam vozio na plin, ali usteda je OGROMNA). Samo pamet u glavu i izbegavajte "divljake"- ono što izgleda kao lepa ušteda može vam se obiti o glavu.
[ Kiza Karanovic @ 20.08.2004. 13:46 ] @
Tacno je,zapalio se Audi mog prijatelja,ali uzrok su neispravne instalacije.Covek je imao auto-gas ugradjen,ali nije doslo do eksplozije...
[ Maniac @ 23.08.2004. 21:26 ] @
Ko jos nije ugradio gas ja ne znam sta ceka.... da benzin skoci na 2eu/litar?
[ SBSL @ 24.08.2004. 00:45 ] @
ja ne cekam nista..
jer sam ga vec ugradio, pre nedelju dana.. sve ukupno me iznelo 12.000 dinara ! U to se racuna boca, creva, kaisevi za boce i jos neke sitnice..
Sad mi YUGO trosi ko' motor automatic.. xe xe
Cak sam i nalepnicu NOS uradio kod jednog tipa koji pravi reklame i tako to.. i zalepio na bocu ! Sad kad otvorim gepek svima kazem da je to NOS !!! xe xe xe xe
PoZdRaV
[ djordje @ 24.08.2004. 01:08 ] @
E, Jole, ti mi trebas!
Koji Yugo?
Koliko brzo ide?
Ima li promene u snazi?
Koliko trosi?
Koliko stane u rezervoar?
Ko je radio?
Koja oprema?
[ SBSL @ 24.08.2004. 23:04 ] @
@Djordje evo ovako..
U pitanju je yogu 55, 92godiste.. presao je 60.000 (2 puta je isao za CH :))...
JA ne primecujem nikakvu razliku.. kao i dok sam vozio na benzin !
Ima malo promene u snazi, sporije ubrzava itd, itd...
Meni je sa benzinom trosio 10L (krs, krs...) a i sad mi trosi, a sad trosi duplo manje.. ustvari isto trosi ali je gas jeftiniji.. tako da prostom racunicom dobijes 10x25=250 dinara a benzin 10x55-60=550-600 dinara.. xe xe
Imas da biras koliki hoces rezervoar.. Ja sam uzeo neki "srednji" 47-48L..
Opremu i koje radio ne znam tacno.. To mu da ti javim ako hoces sutra !
PoZdRaV :)
[ djordje @ 25.08.2004. 00:00 ] @
Javi mi ako mozes, ali na PM, da ne bude reklama.
[ SBSL @ 25.08.2004. 00:05 ] @
ok
[ bakiman @ 28.08.2004. 23:29 ] @
Ćale od mog druga je ugradio u Vectru 96god. to čudo, dostizao je do 160 Km/h sa njih 4oro u kolima, ali ubrzo posle ugradnje nešto se pokvarilo, takođe, tatin kolega ima to isto, i njemu se nešto s*ebalo, tako da ti ne preporučujem...
PoZ
[ Kosta Kojot @ 29.08.2004. 01:57 ] @
Nesrece ... pa da prisustvovo sam jednoj nije bila uopste zanimljiva jer je goreo jedan reno a od caleta sam cuo da pre 4 god su dve devojcice poginule zbog tog sranja. Ja imam auto koji trosi 9 lit i nemam nameru posle onog iskustva da menjam na gas.
A sto se tice ugradnje ne mozes da nadjes normalnog mastora svi su indijanci, malo se dopinguju rakijom pre nego sto prilegnu pod kola(bar sam toga video ko pleve)
Ostavis auto kod majstora i odes a on bolje da ne znas sta radi.Zato ja kad radim nesto sa kolima obavezno sam tu da posmatram radove.
Ja sam protiv gasa!
...
[ Nabukodonosor @ 29.08.2004. 02:20 ] @
Nemoj da se ljutis, ali pricas gluposti! Znas li da 2/3 holandije i uopste skandinavije koristi neka alternativna goriva (citaj: gas). I ne desavaju se nikakve nesrece. ne shvatam kako ti to zamisljavas da se desi. Znas li ti na koji pritisak su testirane te boce?! Pa vece su sanse da pri nekom, ne daj Boze, udesu izleti boca iz kola, nego da pukne ili eksplodira. A do tada ce ti rezervoar sa vrlo zapaljivim, jel da, benzinom, pet puta eksplodirati. Razislite malo pre nego sto nesto napisete. No hard feelings.
[ Free_Sex @ 29.08.2004. 07:36 ] @
Razmisljam se i ja da prebacim auto na plin. Stalno cale prica kako je star auto, kako se ne bi isplatilo bla bla (inace kaze da je za ugradnju plina generalno). Ja od kada sam prvi put imao tu ideju pa presao sam barem jedno 15.000 20.000 Km (zadnje dve godine).
Ne znam ko je napisao da ga je ispalo 12.000 din ?!?
Ali eto da se izracuna.
12.000 / 58 (jel tolko sada benzin) = 206l.
Ako trosi ~ 9 l = 206/9 = 22.9 * 100 Km = 2290 Km. Mozes da predjes kada bi sipao benzin za te pare.
Sad ne znam koliko jos moze auto da mi izdrzi, racunam barem jos 2,3 godine posto ga ne vozim previse (zbog cene benzina) ali do sada je presao 230.000 bez ikakvog rada na motoru. Limarija ima malo da se radi, ali malo. [Klasika za francuza, motor ko casa, limarija malkice losija]
Gde ima za 12.000 din ? I kako radi covek ?
[ UroS @ 29.08.2004. 12:23 ] @
Citat:
Nabukodonosor: ali pricas gluposti! Znas li da 2/3 holandije i uopste skandinavije koristi neka alternativna goriva (citaj: gas).
Jel imaš ti neki dokaz koji će ovo potvrditi? U evropi je u porastu razvoj i prodaja dizel automobila tako da bih bre rekao da će uskoro više od pola evrope koristiti dizel.
[ flylord @ 29.08.2004. 12:27 ] @
Ja ne bih da tvrdim za putnicka vozila, ali se EU definitivno trudi da gradski autobusi idu samo na gas. Gas je trenutno definitivno najcistije gorivo, i savrseno se uklapa u Kyoto sporazum.
[ Kosta Kojot @ 29.08.2004. 19:27 ] @
Citat:
Znas li da 2/3 holandije i uopste skandinavije koristi neka alternativna goriva (citaj: gas).
To nema veze s'mozgom sto si rekao.Ovde je scg a tamo , to je holandija.
Ovde se klinci koju su jedva kupili neki krs od kola napale da ce da ustede gorivo stavljanjem gasa. Prvo ovde vozila su krsevi i to nevalja ,drugo put je drugaciji ,trece nekvalitetnije je ulje, gas, benzin ,nafta... Sta mislis zasto za stranca automobila nije nista da predje 300.000km i da ide jos.A ovde kod nas 250.000 maximum.
I sta se svi vatate za tu bocu ko da je ona jedini deo koji je tu zbog gasa.Boca uopste nije problem nego dovod za gas i sve ostalo sto ide iz boce! Dok se ti okrenes moze da ti izgori auto!Tako su te dve devojcice i izgorele ... boca uopste nije eksplodirala vec je auto poceo da gori.Njih dve su bile u autu , posto su bile male nisu znale da izadju i onda su bile zive zapaljene.
[Ovu poruku je menjao cicika dana 29.12.2004. u 01:26 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 29.08.2004. 19:46 ] @
Citat:
Stalno cale prica kako je star auto, kako se ne bi isplatilo
Pa naravno da bi se isplatilo. Sa novim poskupljenjem benzina, isplatilo bi ti se za mesec dana.
[ Nabukodonosor @ 29.08.2004. 19:53 ] @
Citat:
To nema veze s'mozgom sto si rekao.Ovde je scg a tamo , to je holandija.
Pa hocu da kazem, da ako je to dobro i bezbedno za jednu NORMALNU zemlju, gde se sve zivo ispituje i prolazi kroz milion testova, ne bi li zadovoljilo neke standarde, zasto ne bi bilo dobro za jednu Srbiju?!?!
Citat:
nekvalitetnije je ulje, gas, benzin ,nafta...
Izvini, ali kakve veze ima benzin sa gasom?!?!
Citat:
Ovde se klinci koju su jedva kupili neki krs od kola napale da ce da ustede gorivo stavljanjem gasa
I naravno da ce da ustede. Isplatice im se vrlo brzo.
Citat:
Dok se ti okrenes moze da ti izgori auto!Tako su te dve devojcice i izgorele ... boca uopste nije eksplodirala vec je auto poceo da gori.Njih dve su bile u autu , posto su bile male nisu znale da izadju i onda su bile zive zapaljene.
Dobro, rekao si nam za taj jedan slucaj, za koji je pretpostavicu dokazano da je izazvan gasom. E sad kazi ti meni, koliko puta se desilo da kola pri udesu eksplodiraju zbog curenja benzina? Ako nisi cuo, benzin je vrlo zapaljiv. Mislim da ovih slucaja ima mnooogo vise.
Citat:
Boca uopste nije problem nego dovod za gas i sve ostalo sto ide iz boce!
Pa ovo ce se sigurno desiti ako ugradjues gas kod Perinog malog, samo da bi ustedeo 12 eura! Ako odes u servis gde ti ljudi rade atest, nemas razloga za brigu.
[ Nabukodonosor @ 29.08.2004. 19:56 ] @
Citat:
U evropi je u porastu razvoj i prodaja dizel automobila tako da bih bre rekao da će uskoro više od pola evrope koristiti dizel.
Mislim da je ovo velika neistina. Mozda je porast prodaje dizel vozila evidentan, ali za nekoliko (dobro, mozda malo vise) godina ce se ukinuti vozila na dizel pogon iz ekoloskih razloga. Taj porast prodaje dizel vozila moze biti koliki hoces, ali kada se taj zakon donese...Ona nemaju nikakvu buducnost.
[ dragan_ns @ 29.08.2004. 20:08 ] @
Sto si tice sudara, i eksplozije boce - To je nemoguce , posto iz boce idu posebni filteri, koji u slucaju pritiska u boci prazne bocu i nema eksplozije, a to je opciono, tako da ako nemas to postoji mogucnost da ti eksplodira, ali to je jako mala mogucnost! Sve ti je tu do montaze i ekstra delova, moj drugar je ubacio na audi 100 bocu od 50 i izaslo ga je 27000hiljada , ali zato je on ubacio sve moguce dodatke, automatski znaci sve ide! pozdrav svima
[ Paka @ 29.08.2004. 20:39 ] @
Posto se jeftino vozis cudi me da drzava nije umesala prste u butan?
[ Kosta Kojot @ 29.08.2004. 23:03 ] @
Citat:
Pa hocu da kazem, da ako je to dobro i bezbedno za jednu NORMALNU zemlju, gde se sve zivo ispituje i prolazi kroz milion testova, ne bi li zadovoljilo neke standarde, zasto ne bi bilo dobro za jednu Srbiju?!?!
Jesi li ikad bio dalje od kraljeva(mislim na drugu zemlju) , i jesi li video sta oni voze ,sta mi vozimo , sta oni ugradjuju a sta mi! Ova zemlja je cista zajebancija i afera sa gasom moze da se prekine cim ova zemlja dovoljno sazri da moze da krene sa ugradnjom tog gasa.
Citat:
Izvini, ali kakve veze ima benzin sa gasom?!?!
Sve sa svim ima veze!
Citat:
Pa ovo ce se sigurno desiti ako ugradjues gas kod Perinog malog, samo da bi ustedeo 12 eura! Ako odes u servis gde ti ljudi rade atest, nemas razloga za brigu.
Nemas ti razlike izmedju djokice i servisa.Sve su ti to "majsori" do m*jega!
[Ovu poruku je menjao cicika dana 29.12.2004. u 01:32 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 29.08.2004. 23:45 ] @
Dobro, ti malo vise generalizujes stvari, ali shvatam na sta mislis. Ali ja sam govorio konkretno o ugradnji gasa. Ja vec desetak godina imam ugradjen gas u kolima (tacnije moj cale ima :-)), ali je ugradjen u Italiji gde su kola i kupljena.
[ djordje @ 29.08.2004. 23:58 ] @
Citat:
Nemas ti razlike izmedju djokice i servisa.Sve su ti to "majsori" do m*jega!
nemoj tako pricati ako nemas iskustva sa tim. Mnogo je naduvana cela stvar sa gasom. Video sam kako je ono uradjeno i mislim da bih i sam mogao da izvrsim ugradnju vrlo kvalitetno (ali ne i stelovanje). Sistem je prilicno jednostavan i sastoji se od malo delova. Ovde je mnogo veci problem u izboru materijala, jer sve sto majstor treba da uradi je da stavi creva i ucvrsti ih shelnama, ucvrsti rezervoar i napravi rupu u sasiji za prikljucak za tocenje. Toliko mogu svi da urade uz malo paznje.
Da je gas opasan, ne bi se toliko koristio u domacinstvu. U kuci je mnogo opasniji, jer ako dodje do pustanja gasa, on ostaje u zatvorenom i kada dostigne koncentraciju od oko 10% moze biti vrlo opasan. U kolima na otvorenom ne moze da postigne tu conc. Takodje, u kuci moze da se desi da se ne zavrne ventil, dok je u kolima potpuna automatika (nekoliko nivoa zastite). Jedna od zastita reaguje na povecan protok plina u slucaju curenja i zatvara ventile.
Citat:
cim ova zemlja dovoljno sazri
Nije stvar u zemlji, vec u proizvodjacu materijala i ozbiljnosti majstora. Nemojte sve svaljivati na zemlju, i cekati da se popravi. Nacekacete se. Samo treba naci proverenog majstora i opremu.
Citat:
Boca uopste nije problem nego dovod za gas i sve ostalo sto ide iz boce!
kao sto rekoh, postoje ventili za nekontrolisan izlazak gasa iz boce. Mogli su i vodovi benzina isto tako da se zapale.
[ MilosDj @ 05.09.2004. 16:04 ] @
RE: Pa da onda istocimo ulje iz motora-benzin ce ga podmazivati :)? Kada kaze da benzin podmazuje motor, zahvali mu na savetu i bezi kol'ko te noge nose.
Nisam automehanicar, ali sam prckao po kolima s vremena na vreme..
Koliko sam shvatio (upamtio) olovo u benzinu sluzi upravo za podmazivanje (verujem nesto oko ventila), pa motori na bezolovni imaju te delove izradjene od novih legura koje nemaju potrebu za takvom vrstom podmazivanja. Tako da bi ti motor koji trosi "olovni" benzin riknuo kad bi ga vozio na bezolovni, i to upravo zbog NEpodmazivanja.
Mislim da ima isto neka slicna fora sa dizelasima. Oni sa Bosch pumpom i oni ComonRail... kako vec...
Da ne duljim, sipaj corbu za tvoj tip motora i nemas frke..
Pitanje: Moze li dizel na plin? Ja cuo da moze.
Za benzince sam cuo pozitivne utiske u vezi sa plinom. Neka vas ne buni nesto veca potrosnja plina (u litrama). Litar plina kosta valjda oko 22 dinara.... Pa i da trosi duplo vise, isplati se.
Pozdrav
[ Nabukodonosor @ 05.09.2004. 17:53 ] @
Pa naravno da na dizelas ne moze da se ugradi plin! Gde je njemu karburator?!?
[ McKracken @ 05.09.2004. 18:09 ] @
Milodj: Sad si lupio do neba :)
"Olovo" u benzinu dolazi u formi tetra-eti-olova i sluzi da smanji detonacije pri paljenju. To nema nikakve veze sa podmazivanjem.
Inace, gas je realno manje opasan od benzina tako da nema nekih problem ako sigurnosti.
Nakukodonosor: Ne mora svaki auto da ima karburator :)
[ Milos niks @ 05.09.2004. 18:15 ] @
Na dizele MOZE da se ugradi plin , barem tako kazu na sajtu lovata ali isto tako i da je krajnje neisplativo ?! Vozio sam juga na plin za vreme bombinga , koji je bio vesto ugradjen :) smrdela je cela kabina i to bass.. i stalno paljene upaljaca i upaljenje cigarate pa nije bilo nista ..
inace zapalio se passat 70 i neko godiste u tunelu kod resnika , ljudi istrcali napolje i zvali vatrogasce , zbog cega se zapalio i da li je explodirao rezervoar benzina ili plina
ne znam uglavnom bio je ugradjen plin . ( sto po uzroku paljenja mozda ima veze isto toliko ko i da je imao tigar gume :)
[ Panos @ 15.09.2004. 19:24 ] @
Citat:
Kosta Kojot :
Tako su te dve devojcice i izgorele ... boca uopste nije eksplodirala vec je auto poceo da gori.Njih dve su bile u autu , posto su bile male nisu znale da izadju i onda su bile zive zapaljene.
Ako mislis na dogadjaj u Pancevu - to se dogodilo pre vise od 15 godina!
Covek je sam instalirao gas u svoj auto.
Dakle, ne moze se dovesti u vezu sa sadasnjim autogas instalacijama.
[ Chiller @ 15.09.2004. 20:45 ] @
Ma ne verujem da je toliko opasan gas kao sto ljudi misle, nego je jednostavno jedna novotarija i dok se ljudi ne upoznaju sa time, bice rekla - kazala :)
U holandiji i uopste u evropi se vozi bash mnogo na gas. Slazem se da je ovde daleko veca kontrola ugradnje i odrzavanja, kao i kvaliteta instalacije nego dole. Opet, ne bi trebalo da predstavlja mnogo veci problem.
Sto se tice nesreca, kao sto sam i pre rekao, pre ces poginuti od same siline udara nego od toga sto ce boca da explodira...
Poz,
Sale
[ Fabian @ 16.09.2004. 13:15 ] @
Postoji samo jedan razlog zasto eventualno ne bi ugradio TNG (smanjenje prtljaga) i verovatno 10-ak razloga za ugradnju.
Apsolutno je bezbedno, duzi vek trajanja motora jer kad plin sagoreva on sagoreva bez ostataka za razliku od benzina koji ostavlja cadj koja ostecuje motor.
Smanjenje snage motora je prisutno u procentu od 3-5% a potrosnja veca za 10% (prosek).
Sto se tice ugradnje to mnogo zavisi od auta koji imas. Ako je u pitanju auto sa karburatorom drzi se Lovato-a. Ako imas kompleksnije elektronsko ubrizgavanje ugradnja je mnogo skuplja (duplo) i u tom slucaju drzi se firme Landi Renzo jer su oni daleko odmakli u toj tehnologiji dok je Lovato vise za sirotinjske automobile a i njegov kvalitet je sporan odkako su poceli turci da ga rade.
U svakom slucaju dobro se raspitaj da ti to radi neki strucan servis a nikako samopriuceni majstor.
I da, da li znate da je Beograd trebao da postane jedna od prvih metropola sa ekoloskim gradskim saobracajem. Bio je potpisan ugovor da se ugradi gas u sve autobuse. Tada je firma Elplin iz Konjica pravila isparivace i to sasvim solidne. Medjutim poce rat i ode sve u pizdu materinu.
[ djordje @ 16.09.2004. 13:47 ] @
Posle ovoliko pozitivnih odgovora, cale je resio da ipak ugradi plin. Ima li razlike u kvalitetu gasa ili je svaki isti?
[ hanibal @ 16.09.2004. 14:40 ] @
Plin ima manu kad ides uz brdo slabo vuce,pogotovo ako ti je auto malo masivniji!!!
[ McKracken @ 16.09.2004. 15:35 ] @
@djordje: Razlike u gasu su ogromne i to je jedna od najvecih mana ugradjivanja plina.
Moze ti se desiti da auto ide kao blesav ili da se vuce kao prebijena macka. Nazalost, sve zavisi od toga sta Rusi puste u gasovod ako da nemoj uopste da razmisljas o tome :)
[ Maniac @ 16.09.2004. 20:59 ] @
Evo u subotici pope se cena gasa na 28din..kako je kod ostalih
[ VladaPUB @ 17.09.2004. 00:55 ] @
Cena plina u NS od ponedeljka je 27 , 80 dinara.
1. Sto se tice prica o nesrecama, koliko sam do sada procitao nalupali ste se gluposti DA BOLI! Plin je zapaljiv u koncentraciji od 7-14 % u vazduhu (benzin je zapaljiv kako hoces)
@Hanibal
Svaki auto uzbrdo ide sporije nego nizbrdo (da ne spominjem slobodni pad:) )
Imam Mitsubishi Pajero 2.6l i ugradjen plin vec 2 godine, predjenih oko 60.000 kilometara na plinu, i nisam primetio NITI jedan jedini problem. Ugradjivao sam plin u SU u firmi EURO-GAS, svaka selna, crevo i konektor su fabricki stigli uz uredjaj LOVATO iz Italije, i ne sumnjam ni u jedan deo opreme. Da, zaboravih stavio sam bocu od 90l, veca nije mogla da stane !
Za razliku o benzinskog rezervoara, na plinskom imas sigurnosni ventil, pa ko dodje do curenja gasa (jos nisam cuo, al ajde postoji kao teoretska mogucnost) zavrnes bocu, i zavrsio si sa mukom. Kazite mi sta cete zavrnuti kad pocne da curi gorivo?
O autonomiji vozila: 90l plina (trosi oko 12 na otvorenom putu predje oko 620 km sa plinom) pa plus benzinski rezervoar, stoje oko 500-550 kilometara, sto znaci NS-Budva-NS bez sto kilometara.
Price o nesrecama mi vuce naivno.
[ StORM48 @ 18.09.2004. 02:37 ] @
Znači, ne postoji ni jedan razlog zašto proizvođači automobila ne bi proizvodili automobile već unapred predviđene za gas? A gde to ima?
Drugo, neko je pomenuo "da će se izglasati zakon da se zabrani dizel...".
Čitaš li ti nešto? Gledaš li TV? Evropski parlament je još pre 6 godina usvojio akt, kojim se propisuje progresivno smanjenje zagađenja iz dizel motora, po standardima EURO 2, 3... sada je to stiglo do EURO 4 i ide dalje. Današnji dizel zagađuje gotovo isto koliko i benzinac!
Neću da komentarišem samo ugrađivanje plina, jer znam da to sam ne želim, a ko želi - nek' ugrađuje. Polazim od toga da auto ipak radi najbolje tako kako je predvideo proizvođač, a koliko troši - ne zanima me. Ako ne budem imao para, neću ni da vozim. Osim toga, ježim se i na samu pomisao da "gorivo" ne mogu da sipam gde god poželim. Naravno, uvek mogu benzin, ali koja je poenta plina, ako stalno moram da tražim dopunu GPS-om?
Inače, neki od vas napraviše bauk od benzina. Kada bi benzin bio toliko nesiguran, ne bi se ni koristio. Kao što se bilo šta na motoru proverava, proveravaju se i dovod goriva, creva, šelne itd. Ako voziš "dok ide", onda je to sasvim druga priča. Neće te spasiti ništa, pa čak da voziš i na vodu.
[ djordje @ 18.09.2004. 02:58 ] @
Citat:
Polazim od toga da auto ipak radi najbolje tako kako je predvideo proizvođač
Ko to moze da dokaze?
[ Maniac @ 18.09.2004. 15:13 ] @
a jel neko cuo negde da se i u fabrikama ugradjuje auto gas?
EDit by FlyLord: Obrisan visak delova
[ sale_2003 @ 18.09.2004. 20:06 ] @
Tečni naftni gas je TNG ili na engleskom LPG - u narodu je poznat kao plin, toči se u kola i kupuje za domaćinstvo u bocama. Dobija se u rafinerijama, naravno domaćim jer nema potrebe za uvozom pošto nastaje kao nusprodukt proizvodnje benzina i dizela. U bocama se nalazi u tečnom stanju.
Zemni gas se vadi iz zemlje, metan, transportuje se cevima i naravno da dolazi iz Rusije. Koristi se samo iz gasovoda (kod nas još uvek nema vozila na zemni gas).
[Ovu poruku je menjao cicika dana 29.12.2004. u 01:44 GMT+1]
[ McKracken @ 18.09.2004. 21:50 ] @
Sadrzaj metana u prirodnom gasu je, u proseku, oko 70%. U zavisnosti od sastava, u proseku imas oko 20-30% mesavine propana i butana u prirodnom gasu.
Preko 60% LPG (propan-butan mesavine) gasa se proizvodi frakcionisanjem prirodnog gasa, dok je ostatak nusporizvod prerade sirove nafte. Obzirom da je sastav prirodnog gasa koji dolazi gasovodom promenljiv, autogas (propan-butan) koji se dobija frakcionisanjem moze biti razlicitih odnosa propana i butana u smesi, a odatle direktno sledi razlicita oktanska vrednost (83 za butan i 100 za propan).
[ Panos @ 19.09.2004. 01:13 ] @
Citat:
StORM48: Znači, ne postoji ni jedan razlog zašto proizvođači automobila ne bi proizvodili automobile već unapred predviđene za gas? A gde to ima?
Na "trulom zapadu" .
[ Chiller @ 19.09.2004. 06:05 ] @
Citat:
a jel neko cuo negde da se i u fabrikama ugradjuje auto gas?
Ako mislis na fabricku ugradnju plina (da se vozilo iz fabrike na plin isporucuje), onda koliko znam to radi samo volvo.
Imaju cak i sajt: http://vcc.volvocars.se/bifuel/ a izdvojio bih dva clanka sa sajta (ima mnogo vise, ali je ovo najinteresantnije za temu):
1. The introduction of the Volvo Bi-Fuel engine across almost the entire Volvo range will revolutionise the way we look at fuel. Volvo's Bi-Fuel engine runs on LPG or CNG and switches automatically to petrol when needed.
What's changed? Nothing, yet everything.
Volvo hasn't compromised on safety, every Bi-Fuel engine is factory fitted. Nor on boot space, the LPG/CNG tank is cleverly located underneath the floor. Not even on driving pleasure, the difference between driving on LPG/CNG or petrol is virtually undetectable. But your wallet will notice a difference every time you fill up!
The main reason to value the Bi-Fuel is the environment. LPG and CNG have extremely low hazardous emissions, including CO2, the main greenhouse gas. Admittedly, it can't run on water, but it is one step ahead of everyone else. Because preserving other species is the best way to preserve your own.
Isn't it time you stopped compromising your principles?
2. "Driving a gas-powered car is like sitting on a keg of dynamite"
Not at all. Volvo's Bi-Fuel models are collision tested and approved in accordance with the most rigorous standards conceivable. Volvo is one of few car makers to offer fully factory assembled Bi-Fuel cars. Safety is one of the most important reasons for purchasing a Volvo, and Bi-Fuel is not an exception.
The gas equipment has been designed for Volvo cars and tested in each model. The truly rigorous functional requirements lay the foundations for the best possible safety and quality. This implies, among other things, that;
* The location of the fuel tanks in a gas-powered car is just as safe as that in a petrol- or diesel-powered Volvo.
* The gas tanks are much stronger than the comparable petrol tanks.
* The gas tanks have been subjected to truly rigorous tests. The tests include extreme heat, high pressure, pistol shots, collisions and fire.
* A safety valve in the tank will shut automatically if a leakage should occur in the fuel system, meaning that gas can no longer flow from the tank.
* A gas car has a closed and environmentally-sound fuel system which prevents fuel spillage and evaporation.
Ono sto je meni jako simpaticno jeste sto u dashboard-u imaju 2 meraca za gorivo, 1 za gas i 1 za benzin :)
Prema tome - uzivajte ;)
Poz,
Sale
[ dlalic @ 19.09.2004. 16:24 ] @
uf, konacno malo razuma.
Ja sam na pocetku diskusije pokusao nesto da objasnim, ali kad su silni "strucnjaci" i oni "cuo od komsije, ortaka, Minhauzena...), krenuli, ja odustao. Dodacu i da na http://www.shellgas.co.uk/site/page/27/lang/en mozete procitati i da je LPG(autogas), sigurniji od benzina, u rangu sa dizelom i jos dosta toga.
Ali to su samo Volvo i Shell, zar ne?
[ McKracken @ 19.09.2004. 16:33 ] @
Dlalicu, niko pametan ke tvrdi da je autogas los stvar :) (osim par paranoika) :)
[ StORM48 @ 25.09.2004. 14:14 ] @
Citat:
djordje: Ko to moze da dokaze?
Hahaha!
Pa nešto mi se čini, da ne trebam ja da dokazujem da je to tako, nego drugi da nije. U sudskom postupku ne dokazuje optuženi da je nevin, već tužilac da je kriv. Mislim da s toga, ja niti bilo ko, nema šta da dokazuje da li je proizvođač nešto dobro ili loše predvideo/uradio. Da to nije tako - onda bi proizvođači gas-sistema proizvodili automobile (ako već znaju bolje).
U vezi teme...
U redu, znači Volvo fabrički ugrađuje plin. To je onda OK. Kada sam rekao "fabrički" mislio sam ISKLJUČIVO na proizvođače samih automobila, a ne "fabrike" koje se bave ugradnjom gasa.
Mada, bez obzira na to, čudi me da onda (ako je to sve toliko dobro i sigurno), zašto se i ostali proizvođači ne uključe u celu stvar? FIAT, Mercedes, Reno, Pežo i sijaset drugih? Nije mi jasno?
Pozdrav
[ djordje @ 25.09.2004. 21:06 ] @
Velika moc naftne industrije i bolja prodaja zbog skeptika
[ Milos niks @ 26.09.2004. 14:27 ] @
Ima ovde komsija taksista koji je dovezao iz holandije astru karavan sa "fabricki" ugradjenim plinom . Mene interesuje jel to ugradjuje Opel kada sklapa auto ili neka jaci servis posto su instalacije zaista vesto odradjene ?
pozdrav
[ Chiller @ 26.09.2004. 16:14 ] @
Opel proizvodi fabricke modele sa gasom:
Natural gas
Opel's Astra and Zafira natural gas powered vehicles provide alternatives to gasoline or diesel.
Medjutim, u Holandiji ih jos nisam video sa fabrickim gasom?! Tako da ne znam da li ovi ovde to naknadno (ali u sklopu Opel garancije) ugradjuju ili ... Moja astra je takodje na gas i sve je apsolutno savrseno uradjeno, ali nije iz fabrike... Raspitacu se jos malo.
[ tarek @ 26.09.2004. 20:54 ] @
Citat:
U redu, znači Volvo fabrički ugrađuje plin. To je onda OK. Kada sam rekao "fabrički" mislio sam ISKLJUČIVO na proizvođače samih automobila
Znam provereno da Alfa Romeo i Renault prodaju automobile sa ugradjenim gasom.
[ flylord @ 26.09.2004. 21:04 ] @
I daewoo
[ StORM48 @ 27.09.2004. 03:04 ] @
Verujem Vam. Ja to nisam znao (iskreno). U takvoj situaciji, gas mi mnogo primamljivije deluje. Nikad nisam voleo "malu privredu" i ljude koji se "time bave". Sve mi to deluje nekako šugavo i nepouzdano. Znam da grešim - verovatno postoje nezavisne firme koje posao odrađuju kvalitetno, ali nisam baš siguran kako bih prepoznao. Ne verujem da nose kravatu :)
Pozdrav i hvala na informacijama.
[ dlalic @ 27.09.2004. 10:34 ] @
Samo da pojasnim.
Natural gas koji se spominje vezano za Opel nije "plin"(butan-propan) o kome se ovde govori. Prirodni gas jos uvek nije zaziveo sire u upotrebi. Pravi Fiat Multiplu "bipower" serijski na prirodni gas, evo rece Chiller i Opel, a ostali koliko znam jos eksperimentisu. Na ovogodisnjem sajmu automobila je NIS na svom standu imao jedan Ulysee-mislim da se tako pise-na prirodni gas. Imao je dve ooogrooomne boce pozadi. Vidim ga da se vozika po NS. On radi na prirodni gas, znaci na onaj iz gasovoda, za razliku od butan-propana koji je rafinerijski proizvod kako je to gore neko objasnio.
Cika sa standa je rekao da u NS uskoro treba da se napravi pumpa za prirodni gas-ne znam samo za koga, valjda za ta jedna kola. On rece da je potrosnja otprilike 1litar=1kubik gasa, znaci oko 11din.
Inace ima niz stvari tehnicke prirode zbog kojih se prirodni gas ne koristi sire. Glavna je sto je potreban velik pritisak da bi se prirodni gas pretvorio i cuvao u tecnom stanju. Cini mi se oko 200bara, sto jako komplikuje instalaciju kako na pumpi za skladistenje, pretakanje, tako i u kolima. Poredjenja radi butan-propan vec na par bara prelazi u tecno stanje
[ Maniac @ 27.09.2004. 15:11 ] @
ti auti su i jos dugo ce biti tek u ispitivanjima ali kad to docekamo bice dobro
[ duh @ 06.11.2004. 14:01 ] @
ljudi da se ne zavaravamo, za ATEST je jedino ovlascena VINCA, i daje atest na 10 god. i cena atesta je oko 2500 din., a sve te male radionice koje navodno daju atest su pod znakom pitanja, i nemojte verovati svakom majstoru koji kaze da daje atest.
[ McKracken @ 07.11.2004. 00:31 ] @
Odakle ti ideja da je jedino Vinca moze da da atest na ovako nesto? Pre bi to mogla da uradi Prva Petoletka ili Zastava nego Vinca.
[ @ 12.12.2004. 21:57 ] @
Imam Z-128 i presao sam 35000km na gas trosi u proseku 8lit imam bocu od 80lit! brat ima yuga 55 i ima isto plin.Trosi mu 7,5 lit plina (valjda zbog 5 brzine) U zimske hladne dane ispod nule kad je temperatura,preporucuje se paljenje na benzin jer da bi gas presao u gasovito stanje treba mu toplota a to radi voda iz hladnjaka! Nema nikakve bojazni ,cak je benzin zapaljiviji od gasa jer da bi se gas upalio potrebna je odredjena koncentracija vazduh-gas da bi goreo dok benzinu ne treba takva idealna smesa!Cak je rezervoar debeo oko 4mm i atestiran do 30 BAR-a. a benzinski oko 1 mm!A dokaz za to je sledeci: Nek neko ko ima zastavu na auto-gas povuce sauh i na jednom i na drugom pogonskom gorivu pa nek javi sta se desilo!
[ Nabukodonosor @ 12.12.2004. 23:45 ] @
Dobro, a kada se upali auto, jos koliko je potrebno da se vozi pa da se prebaci na benzin? I sta ce da rade oni koji nemaju rucno prebacivanje, vec automatsko?
[ SmilieBG @ 12.12.2004. 23:54 ] @
Mislish da se prebace na gas?
Inace, kod automatskih, to ide pri 10+ spoljne temperature posle nekih 60-90 sekundi. Zimi (pogotovo rano ujutru) mu treba i do 5 minuta. Sto je i logicno, jer zimi vise otvori saug, pa mu treba vise vremena da potrosi taj benzin sto je povukao.
Btw, sta se radi, kada auto stigne iz inostranstva sa gasom? Mora li i taj (u stvari sigurno mora), ali kod koga na tehnicki?
Poz,
Smilie
[ skymobile @ 13.12.2004. 00:13 ] @
Samo posetite www.v******** i na njihovom forumu ima sve sto vas zanima!
[Ovu poruku je menjao bakara dana 20.01.2007. u 23:28 GMT+1]
[ lancia @ 13.12.2004. 00:15 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Dobro, a kada se upali auto, jos koliko je potrebno da se vozi pa da se prebaci na benzin? I sta ce da rade oni koji nemaju rucno prebacivanje, vec automatsko?
Toplotni senzor koji pobudjuje rele ,koji dalje vrsi prebacivanje sa benzina na gas nije nikako povoljan.................(nije losa stvar) ........jer na primer potrebna je odradjena temp. motora pa da on reaguje.............a sada ti mozes da stignes gde si krenuo a on i da ne prebaci na gas............Problemi se javljaju zimi.........jer je potrebno odredjeno vreme pojedinih atomobila da se zagreju i dzaba ti gas kada on prebaci posle 15 min...............Dalje najbolja varijanta je kao poluatomatska ..........sa tasterom..........znaci pritisnes na taster i on u toku voznje prebaci na gas pri 2000 obrtaja..............ali opet je potrebna neka min. radna temperatura...........pa bar da vozilo predje 3-4 km..............
[ Nabukodonosor @ 13.12.2004. 01:58 ] @
Ja na kolima imam rucni sistem, posto imam plin odaaaavno u kolima. Znaci ima prekidac koji menja sa gasa na benzin. Za to te pitam.
[ lancia @ 13.12.2004. 10:10 ] @
Ja na plin prebacujem kada se temperatura motora popne na 60 stepeni...........a to je 2/3 toplote radne temeperature motora..........i radi sve Ok..........I to je tacno da predjes nekih 3-4-5 km ( opet sve zavisi od spoljne temperatur).................i naranvo sa radom u mestu na benzin nekih 2-3 min.......
[ @ 13.12.2004. 19:10 ] @
Atest jos i radi Tehnicki fakultet u Novom Sadu,a cena atesta je bila 1800din!
Auto na plin je bolji nego bilo koji diesel!
Sipas i ne mislis!
Kolike su cene auto-gasa kod vasim gradovima?
U Vrscu je 35din/lit
[ Joseph B. @ 14.12.2004. 07:47 ] @
Izmedju Novog Sada i Temerina na pumpi Rimski 34. Steta sto se ne moze placati VISA karticom...
[ @ 28.12.2004. 07:43 ] @
Oce li poskupeti auto-gas zbog ove krize?
[ lancia @ 28.12.2004. 15:35 ] @
u bg-u je 35 kinti................a da li ce ici gore..........verovatno ako odu i ostali derivati i ako se ne mogu porediti jer svi znamo sta je plin
[ gemian @ 03.01.2005. 05:19 ] @
Ja vozim Hondu Sivik na gas od avgusta meseca i mislim da sam veoma zadovoljan.U avgustu sam bio u CG i malo sam se brinuo sta ce biti kada se temp u kolima popne do 50 sto je uobicajeno leti.Posle par opipavanja boce koja je ostala hladna potpuno sam se opustio.Hondu sam uspeo da nateram do 175km/h i dalje nisam smeo iz bezbednosnih razloga a mogla je jos.Vrlo cesto je vozim oko 160 posto radim na aerodromu i imam 14 km do posla auto putem.A, da, Honda je trosila letos oko 8 i manje a sada oko 10 jer je zima a ja je samo upalim na benzin i to traje 20 sekundi i prebacujem j odmah na plin.Ne rekoh da je honda injection sto me je na pocetku malo zabrinjavali da li ce to majstori odraditi kako treba.Odradjeno je korektno ali aljkavo sto sam sam posle sredjivao(mislim na el instalaciju.Boca mi je 42 l mesto rez tocka.Malo me gledaju belo kad dodjem hondom na pumpu ali kad mogu ovi sa Jugom mogu i ja.ZA SADA PREPORUCUJEM
PS
O dobrim i losim majstorima ,o jeftinijoj ugradnji,o raznim forama mogao bih jos ali necu
[ wlado_T2 @ 15.01.2005. 16:43 ] @
pa po evrope se vozi na metan. sve auto kompanije fabricki ugradjuju
evo drug kupio fiat punta, od brisela do subotice sa 13 eura...pa vi vidite...
kakav bre gas, ovo je jeftinije, manje trosi
jedini problem je sto je gas pod pritiskom od 4 bara, dok je ovo cudo 200 bara...pa ako se nesto desi..
[ zei @ 22.01.2005. 13:20 ] @
auto gas se moze ugradjivati u dizel vozila ali to je ekonomski ne isplativo za automobile (moze i sa turbinom)
druga stvar je kada se tako nesto ugradi u kamione ili autobuse.tada se dobija cistiji izduv (zadovoljavaju se visi eko standardi)
istovremeno se koristi dizel i plin pa se desavaju neki hemiski procesi (da ne duzim) i na kraju dobijete mnooogo cistije izduvne gasove....
metan (cng) i propan butan (lpg) se koriste u automobilima ali nije isti sistem...
postoji vise instalacija za auto gas (venturi) sa podpritiskom i sekvencijalno ubrizgavanje (mnoogo skuplje) ali bez promena voznih osobina (i mogucnosti detonacije)
po propisu sva vozila moraju imati elektroventil na rezervoaru koji se zatvara sa prestankom rada motora...
sve plinska instalacija po nasem zakonu mora biti smestena van putnickog prostora(to nije slucaj sa svi vozilima koja dolaze iz uvoza jer kod njih to nije pravilo)
auto gas je bolji za motor (noviji manje od 20 god)
ekonomija je cudo.... kao i zarade velikih kompanija ... pa im se ne isplati da sada izgube pare na nafti
dizeli su samo vise reklamirani - trenutni trend....
ugraditi auto gas ali samo na sigurnom i pouzdanom mestu (koliko para toliko muzike)
[ salec @ 24.01.2005. 14:20 ] @
Citat:
zei:
dizeli su samo vise reklamirani - trenutni trend....
Ipak nije samo to... i trend nije od juce. Dizel ciklus jeste efikasniji, cak i ako ne posmatramo tip, odnosno cenu goriva, zbog vece kompresije. Doduse, "benzinci" (Oto motori, motori sa kompresijom zapaljive smese vazduha i goriva, a ne cistog vazduha ) se priblizavaju tome sa nekim novim resenjima, ali ne sasvim.
[ divljikonj @ 01.02.2005. 17:52 ] @
jako me zanima ova tema
Zanima me moze li mi neko malo detaljnije objasniti razliku izmedju takozvanog zemnog plina (cng) i ovoga propan-butan plina. Ako sam dobro shvatio propan-butan mi kupujemo za domacinstvo u onim narandzastim plinskim bocama. Da li se taj isti plin na kojem se kuha rucak koristi za automobile? Ako je tako onda se takav plin moze kupiti na pumpama i tociti u auto. A ovaj zemni plin (cng), gdje se on moze kupiti, ako ikako ima negdje u prodaji? Dakle, taj cng se stavlja u rezervoare pod 200 bara i u tome je problem, a prednost mu je sto je nemjerljivo ekonomicniji. Kao sto je neko napisao gore moze se kupiti fiat na cng fabricki, (tj. nov u salonu automobila) samo ne znam ima li negdje kod nas punionica ako i kupimo takvo auto.
[ zei @ 03.02.2005. 19:43 ] @
bilo je price da se u NS-u otvori takva punionica (ili je vec otvorena) ali nigde je vise nema kod nas ...
[ Klodovik @ 24.02.2005. 15:48 ] @
Citat:
divljikonj: jako me zanima ova tema
Zanima me moze li mi neko malo detaljnije objasniti razliku izmedju takozvanog zemnog plina (cng) i ovoga propan-butan plina. Ako sam dobro shvatio propan-butan mi kupujemo za domacinstvo u onim narandzastim plinskim bocama. Da li se taj isti plin na kojem se kuha rucak koristi za automobile? Ako je tako onda se takav plin moze kupiti na pumpama i tociti u auto. A ovaj zemni plin (cng), gdje se on moze kupiti, ako ikako ima negdje u prodaji? Dakle, taj cng se stavlja u rezervoare pod 200 bara
Zemni gas ti se direktno dobija kao sto mu ime kaze iz zemlje,a propan-butan je nus proizvod u preradi nafte.Zemni gas (sto je vac neko spomenuo)trazi mnogo jaci pritisak da bi mogao da predje u tecno stanje kako bi se "skladistio" u rezervoar i po mojim saznanjima to je 220 bara.Rezervoari koji se se koriste za za zemni gas,testiraju se na pritisak od 300 bara. Propan-butan koji mi vozimo je pod pritiskom izmedju 2-4 bara a rezervoari se testiraju na 30 bara.Inace propan-butan jeste isti gas koji se koristi u domacinstvima o onim narandzastim bocama.Vidim da su poceli i te boce da pune po pumpama.Sto se sigurnosti tice,mislim ako vozilo prodje atest a pri tom mislim na Vincu ili Masinski fakultet (za Beograd pricam) nema sta da se boji.
Ko prodje ono zezanje koje sam ja imao(i ne samo ja nego 70% onih koji su bili kad i ja) moze da bude siguran po pitanju bezbednosti.Vozim zastavu vec 2 godine na plin i veoma sam zadovoljan.Na boci-rezervoaru imam nekoliko ventila,jedan za rucno zatvaranje,jedan za automatsko-kako mi je receno radi na neki fazon podpritiska(u to se nerazumem pa ako pogresim ne zamerite) i ako dodje do prekida instalacije u slucaju sudara i sl.onog momenta kad plin pocne naglo da istice taj ventil jednostavno zatvori.Treci ventil sluzi da ako je boca pretrpela udar i sabila se t.j. smanjila joj se zapremina pocne da pusta plin van vozila(zato su ona debela plasticna creva) i to na momente znaci ne konstantno da bi se izbeglo moguce stvaranje EKSPLOZIVNE (a ne zapaljive) smese. Nadam se da je sada jasnije a ako sam negde pogresio vi me ispravite.
[ salec @ 25.02.2005. 10:42 ] @
Citat:
divljikonj:Zanima me moze li mi neko malo detaljnije objasniti razliku izmedju takozvanog zemnog plina (cng) i ovoga propan-butan plina.
Detaljno...
Hemijski (ubrzani uvod u organsku hemiju sledi:), zemni plin je metan (jedan ugljenikov atom na cije cetiri valentne veze je "naboden" po jedan vodonikov atom), dok je propan-butan mesavina dve vrste molekula, jedne sa lancem od tri (propan), a jedne sa lancem od cetiri (butan) ugljenikova atoma, pa onda sve sto ostane slobodno na njima je opet nacickano vodonikovim atomima.
Cisto onako, radi ilustracije evo strukturne formule Oktana (mozda ste se pitali sta je to), koji se
koristi kao referenca za poredjenje sa benzinom (Benzin sa oktanskim brojem 100 bi se ponasao
kao da je cist oktan, odnosno oktan bi mogli da koristimo kao kvalitetan benzin, kada bi mu cena bila pristupacna)
Oktan (mol. tezina 114 jedinica):
H H H H H H H H
| | | | | | | |
H-C-C-C-C-C-C-C-C-H
| | | | | | | |
H H H H H H H H
Vodonik je najlaksi element koji postoji, a ugljenik je oko 12 puta tezi. Kad uporedimo tezine molekula, vidimo da je metan mnogo laksi (sto obicno znaci i ispariviji, ako se u tu prostu logiku ne umesa elektrostaticka "lepljivost" izmedju molekula, kao kod vode ili alkohola) od propana i butana, pa nam za istu "kilazu" (mada to nije najbitnije za energiju goriva, ali da to sada zanemarimo) goriva treba mnogo veca zapremina gasa, ili, mnogo veci pritisak za istu zapreminu.
Uz to, propan i butan su mnogo koncentrisanije gorivo (daju vecu kolicinu toplote pri sagorevanju) nego metan, tako da je prosto zacudjujuce zasto nam prirodni gas-metan uopste ulazi u razmatranje. Pa, razlog je u tome da se metan relativno lako stvara u prirodi kao krajnji rezultat raspada organskih materija procesom anaerobnog (bez prisustva kiseonika, iz vazduha) vrenja pa su njegova nalazista mnogo rasprostranjenija nego nalazista nafte (neki kazu da je razlog u tome sto je metan i inace relativno rasprostranjen u svemiru, odnosno da dobar deo Zemaljskog metana nije ni bio deo ikakvog organizma ikada). Osim toga, moguce ga je dobijati iz organskog otpada, npr. biogas - od izmeta (balege) i/ili komposta - interesantno za poljoprivredna imanja, ili od organskog otpada u smecu (bilo je projekata koji su planirani iskoriscenje deponija kao izvora metana, jer se desavalo da, u podrumima kuca gradjenih u blizini "saniranih"-zatrpanih deponija, dodje do nagomilavanja metana i eksplozija, pa su shvatili da se metan i sam stvara na takvim mestima) - interesantno za gradske komunalne sluzbe, jer se izbegava sagorevanje npr. PVC-a i stvaranje otrovnog i kancerogenog dioksina, sto se desava ako se smece jednostavno neselektivno (djuture) spaljuje.
Elem, natrag na temu, prirodni gas ce biti (ili je vec i sada) mnogo jeftiniji i dostupniji od propan/butana i sva je prilika da ce tokom vremena biti instaliran-dostupan u vecini domacinstava, pa ce svako moci da "tankuje" u svojoj garazi (ako je ima), ali on ima svoje ozbiljne mane u pogledu pritiska skladistenja i gorivne efikasnosti. Mislim da bi za vozila bolje resenje bilo kada bi prirodni gas mogao da se direktno konvertuje u metil-alkohol (koji je, doduse, agresivan rastvarac, otrovan - setite se afere sa rakijom "Guslar" i lako se mesa sa vodom u svim proporcijama, sto bi otvorilo vrata svakojakim podvalama u prometu goriva), cime bi se izbegao problem stlacivanja (jer je on, zahvaljujuci elektrostatickoj privlacnosti njegovih molekula, vec tecan na sobnoj temperaturi)
[ sharpshooter @ 25.02.2005. 12:31 ] @
U Ukrajini (u stvari, u svim bivšim republikama CCCP) se koristi i zemni gas za pokretanje vozila (nisam video putnička, ali kamione i autobuse jesam). Koristi se nekoliko boca (4 - 6) koje izgledaju kao boce za npr. kiseonik (koje se koriste kod autogenog varenja - ne znam da li je ovo pravi izraz), koje su spojene paralelno cevčicama. Kod kamiona se obično nalaze ispod tovarnog sanduka ili kabine, a kod autobusa na krovu. Ne znam još ni za jedan slučaj da je boca ikada "grunula" u normalnim uslovima. Inače, ovde je cena propana-butana oko 17 Din, a zemnog gasa oko 8 Din, benzin 95 je oko 33, a dizel oko 30 Din.
[ avalac @ 27.02.2005. 00:34 ] @
Auto na gas (propan butan) je prava stvar.Vozim mazdu 323 sedan iz 90 vec godinu dana i usteda je ogromna a razlike bas neke i nema izmedju voznje na benzin i plin .Ugradio sam opremu ALDESA tada nepoznatu kod nas (sada vidim da je ima ) tada za male pare I prezadovoljan sam .Sto se tice sigurnosti ukoliko se desi nesto(pukne crevo) i gas pocne da naglo curi na multiventilu na boci postoji kuglica koja pri naglom povecanju izlazenja plina kroz ventil automatski zatvori plin (multiventil)tako da opasnosti nema.Inace moja aldesa ima i elektronsko pokazivanje kolicine plina na samom prekidacu za prebacivanje plin-benzin tako da uvek znam kada sam pri kraju sa plinom.Atestiranje opreme sada mozete uraditi i u nekim boljim servisima(koga zanima u kojim neka se javi necu da ih reklamiram)koji rade i ugradnju tako da je i to pojednostavljeno i to za manje pare nego na masinskom (sam sam proverio jer sam tek sada uradio atest).ugradite gas i vise se vozite za iste pare.
[ zei @ 01.03.2005. 09:36 ] @
Mislim da bi za vozila bolje resenje bilo kada bi prirodni gas mogao da se direktno konvertuje u metil-alkohol (koji je, doduse, agresivan rastvarac, otrovan - setite se afere sa rakijom "Guslar" i lako se mesa sa vodom u svim proporcijama, sto bi otvorilo vrata svakojakim podvalama u prometu goriva), cime bi se izbegao problem stlacivanja (jer je on, zahvaljujuci elektrostatickoj privlacnosti njegovih molekula, vec tecan na sobnoj temperaturi
problem je bas u tecnosti jer bi onda opet morao da ga pretvaras u gas ili da ga na neki drugi nacin ubacis u cilindar kao homogenu smesu (kao dizel ili benzinac)...
vozila na gas imaju isparivace da bi promenili agregatno stanje goriva i time lakse izvrsili mesanje sa vazduhom
[ MC FLEX @ 03.03.2005. 18:50 ] @
Ja imam druga koji je nedavno ugradio plin i ima rezervoar od 30l. Kaze da sa tom kolicinom moze da predje oko 600 km ! To je dosta jeftinije od benzina , zar ne ! Nego mene interesuje da li to smanjuje startnost i brzinu ? Cuo sam da automobili koji imaju preko 3000 kubika da se gase na semaforu ako ih ne turiras!?!?!?!
[ lancia @ 07.03.2005. 20:13 ] @
Drug se malo vara ...............i da vozi tomosa na plin ne moze da trosi 5l, a to gasenje na semaforu nema veze sa kubikazom
[ ducaj @ 07.03.2005. 23:49 ] @
Pozdrav svima
vidim da ova diskusija traje dugo i da je izneto mnogo cinjenica ali i zabluda.
Pokusacu kao skoro svrseni mas. ing. i ljubitelj automobila da podelim sa vama neka razmisljanja i iskustva.
Sama bezbednost celog sistema najvise zavisi od same ugradnje tj od strucnosti
majstora koji je ugradio celu instalaciju, to sto ce te dobiti sertifikat za bocu od neke ustanove je najmanje vazno za ceo sistem jer je boca kao poseban element najsigurnija. Jos nisam cuo da neko ispituje u zatvorenoj komori ceo auto da li
instalacija negde pusta ili ne, ali sam pored mnogo kola u bgd-u osetio plin. Znam za
slucaj paljenja auta iz prve ruke. Sve se desilo u garazi kod limara i to tako sto su
unutra bila dva auta, prvi koji je imao ugradjen plin a vlasnik nije znao da mu curi plin, a drugi koji na kome je limar nesto zavarivao i varnicom zapalio ovaj prvi. Poznajem vlasnika zapaljenog automobila. Mnogi proizvodjaci plinskih uredjaja ne savetuju drzanje auta sa ugradjenim plinom u grazi bez provetravanja.
NESRECE su nepredvidjeni dogadjaji i zato se zovu NESRECE.
Neko je pomenuo koriscenje plina u kuci. Ova prica je drugacija zato sto plin na
ulasku u kucu prolazi kroz regulator pritiska koji je izuzetno mali i mnogo je manji
nego u instalaciji u kolima. Zatim cevi idu kroz zidove do na primer kuhinje koja
po arhitektonskom planu mora da ima vrata ka spolja (npr terasi) koja na sebi imaju
supljine u zoni poda za odvod plina napolje ako dodje do curenja. Treba uzeti u
obzir i to da kuca miruje, a auto se ipak krece i nailazi na neke neravnine i ostale
spoljene uticaje.
Sto se tice sudara koji je opet cesto nepredvidjen dogadjaj slazem se sa vec recenim
da su male sense da boca eksplodira ali je vrlo pogresno misljene da ce pre da
eksplodira rezervoar sa benzinom nego boca sa plinom. Kao sto i samo ime kaze
rezervoar je sud u kome se drzi tecnost ili neka druga materija i ne podrazumeva
nikakav pritisak tj. pritisak priblizan atmosfernom dok boca podrazumeva skladistenje
materije uz prisutstvo pritiska veceg od atmosfernog. Uslov da bi benzin eksplodirao
mora da bude njegova kompresija i pristutsvo varnice ili vatre u slucaju rezervoara
pre bi se moglo desiti da se zapali. Ovo mozete i potvrditi eksperimentom, sipajte
benzin u neki otvoreni sud i zapalite, sve sto ce se desiti je vatra ali nikako i ekplozija.
A mozete napraviti i uporedni test tako sto ce te izloziti rezervoar sa benzinom i
bocu sa plinom ekstremnim udarim ili temperaturama. Tvrdim da ce pre eksplodirati
boca sa plinom i jedino ona. Ovo se moze dokazati i fundamentalinim termodinamickim
zakonima. Zato je lim rezervoara 1mm a lim boce 4mm.
Cudi me da niko nije postavio pitanje instalacije i cene plina kod automobila sa elektronskim ubrizgavanjem i plasticnim usisnim granama.
Kod automobila sa karaburatorom ocekivana potrosnja u litrima raste od 20% do 30%
uz pad snage od 10% do 15%. Cena ugradnje kompleta vec od 200e
Kod automobila sa elektronskim ubrzgavanjem ocekivana postrosnja je slicna ali pravi pad snage je tesko utvrditi jer koriscenjem klasicnih sistema za ubrizgavanje plina svoj sofisticirani sistem za ubrizgavanje kontrolisan kompijuterom pretvarate u najobicniji karaburator a svoj hitec motor u najdrkaviju plinsku pec kontrolisanu ventilom preko pedale gasa. Ovaj preblem sa padom snage bi se mogao resiti ugradnjom plinske instalacije koju ce kontrolisati vas kompjuter ali cena se tada bitno menja.
Primera radi bmw 525i,6cilindara,plasticna usisna grana-cena komplet instalacije 1200e
Za prosecan auto sa elektronskim ubizgavanjem i cetri cilindra komplet nema ispod 900-1000e i tada imate prosecan pada snage oko 10% do 15%. Ovo je proveren podatak koji cak i sam Fiat daje za fabricki ugradjen plin daje u specifikacijama za BiFuel Multiplu 1.6 (kada ide na benzin 105ks a kada ide na plin 90ks).
Pricao sam sa taksistom koji vozi Floridu 1.4 na gas koji kaze da mu trosi po gradu oko 9l benzina ili 13-15l gasa. Takodje mi je poznato misljenje profesora sa masinskog
fakulteta koji u svom autu ima ugradjen plin i koji se grdno pokajao sto je ugradio.
Njegovo misljenje je da osecaj ekonimocnosti je trenutan i kako se cene na trzistu menjaju a trend je da se smanjuje odnos cene benzina i plina tako raste i potrebna
kilometraza za opravdanoscu ugradnje plina.
Pad snage i povecana potrosnja se ne moze izbeci ni u jednoj varijatni. Ko misli
drugacije u zabludi je.
Sto se tice dugotrajnosti motora tu je plin u prednosti u odnosu na benzin ali ne
zbog svojih lekovitih osobina vec zbog posledice pada snage i smanjenja sila koje
deluju na elemente motora kao sto su klipovi, radilica, bregasta osovina itd..
ali i na sam dihtung glave motora na koji deluje manji pritisak.
Medjutim ima ovde i jedna kvaka koju nisam video da je neko spomenuo a to je da
prilikom sagorevanja smese plina i vazduha u motoru dolazi i do formiranja vodene
pare u izduvnim gasovim u odredjenom procentu. Ovo za sam motor nije bitno jer
se para formira u izduvnom sistem a ne u motoru koji je suvise topao za njeno formiranje. Ali sam izduvni sistem pre svega cevi i lonci aspuha ce sigurno imati kraci
vek nego pri koriscenju na benzin. Ovo ce te mozda svaliti na los kvalitet auspuha,
ali koliko je on stvarno los ili koliko je to posledica voznje na plin to je pitanje. Ali
ovo svakako treba uzeti u obzir prilikom kalkulacije opravdanosti.
Jos je jedna stvar postoji kao posledica pada snage a to je potreba za cescom
promenom stepena prenosa. Ovo ne mora da bude izrazeno kod svih automobila
a zavisi od odnosa brzina u menjacu i samog motora tj. ukoliko je auto sa kracim
stepenim prenosa ovo se nece osteti, ako je motor manje snage opet se nece osetiti
jer se na njemu i ovako i onako cesto menjaju brzine medjutim na starijim modelima
sa velikom kubikazom (sto cesto podrazumeva velik tezak auto), malom snagom i dugim brzinama ovaj efekat ce se osetiti sto ce dovesti do zaletanje motora u vece
obrtaje i izrazenijeg habanja lamele i menjaca u duzem vremenskom periodu. Mada
opet mozete da okrivite losu lamelu! A treba istaci da ce u ovom slucaju doci do
ranije potrebe za zamenom svecica.
Sto se tice inostranstva i tu stvari stoje malo drugacije. Ja recimo znam da autobusi
u Torontu koriste plin, ali su razlike u eksplataciji skroz drugacije. Boce se nalaze na
krovu autobusa a ne u unutra sa putnicima, bele su boje i sunce im mnogo ne smeta
a prosecena godisnja temperatura je mnogo manja (kao i u pomenutoj Holandiji i
Skandinaviji) nego ovde. Podrzavam automobile sa fabricki ugradjenim plinom, toga
ce sigurno biti sve vise i to je dobro pre svega zbog zastite okoline. Nisu svi
automobili koji polovni udju sa plinom iz inostranstva fabricki ugradjeni. Ako ste
obratili paznju sve auto kompanije koje ugradju fabricki plin imaju u ponudi jedan ili
dva modela benzinskih motora i to nije slucajno tako. Timovi ljudi su radili na tome
a ne otiso ja kod majstor Zike i za 200e ubacio plin, koji je npr fake Lavato kupio od
Turskih slepera u tranzitu.
Zakljucak
1. Ako prelazis preko 20000km godisnje, imas auto sa karburatorom i ta mala razlika
u novcu koja na kraju ispadne uz sva odricanja i rizike koje plin nosi sa sobom, ako
ti to stvarno menja zivot ti stavi plin kod majstor Zike i uzivaj
2. Ako imas auto sa elektronskim ubrizgavanjem pitanje koliko je to isplativo ako
hoces pravi plinski uredjaj za njega a steta skrnaviti ga - plin NE
Dizel je resnje za sve koji dosta voze a ne traze vrhunske performanse, mada novi
dizeli mogu da pariraju vrhunskim benzincima vise nego sto se misli.
Ko zna mozda uskoro dobijemo novu generaciju ljudi asfalta -> plinadzije
Pozdrav svim plinadzijama :)
[ zei @ 08.03.2005. 06:24 ] @
Citat:
Sto se tice inostranstva i tu stvari stoje malo drugacije. Ja recimo znam da autobusi
u Torontu koriste plin, ali su razlike u eksplataciji skroz drugacije. Boce se nalaze na
krovu autobusa a ne u unutra sa putnicima, bele su boje i sunce im mnogo ne smeta
a prosecena godisnja temperatura je mnogo manja (kao i u pomenutoj Holandiji i
Skandinaviji) nego ovde.
U Ukrajini (u stvari, u svim bivšim republikama CCCP) se koristi i zemni gas za pokretanje vozila (nisam video putnička, ali kamione i autobuse jesam). Koristi se nekoliko boca (4 - 6) koje izgledaju kao boce za npr. kiseonik (koje se koriste kod autogenog varenja - ne znam da li je ovo pravi izraz), koje su spojene paralelno cevčicama. Kod kamiona se obično nalaze ispod tovarnog sanduka ili kabine, a kod autobusa na krovu.
dodao bih samo da je cena zemnog gasa 11din (kod nas) pa sad racunaj....
[ vladanotti @ 10.03.2005. 00:31 ] @
meni se mercedes zapalio,ali nije izgoreo uspeo sam da ga ugasim
[ lancia @ 11.03.2005. 14:23 ] @
Kako se to desilo?
[ vladanotti @ 12.03.2005. 20:28 ] @
ma iz cista mira ,jos sto je najneverovatnije bio je hladan auto.na nekoj sam zurci bio i znaci bio je ugasen 5 sati i samo kad sam krenuo da ga palim nesto je puklo ispod haube i nije hteo da upali i krenulo je da se dimi dignem haubu ono ispod filtera za vazduh kulja vatra na sve strane... to mi je puklo neko crevo koje sa donje strane ulazi u usisnu granu ... nekako sam ga ugasio i kasnije je upalio normalno na benzin.i lepo odem kuci vec je bilo 6 sati ujutru nedelja popio sam kafu i otisao na auto pijac da ga prodam popizdeo sam vise sa tim plinom posto mi je brljavio auto stalno.i malo malo pa mi se dogodi ona explozija u k glavi i zagflavi se ona klapna pa ..... ma plin je sve u svemu MUKA. I NIJE NEKA USTEDA.plina mi je trosio po gradu 24 a benzina 17 tako da...razumes.i sva sreca ukenjalo me pa sam ga prodao odma stigao sam na pijac u 7 u 9 sam uzeo pare.
[ zei @ 13.03.2005. 08:01 ] @
sistem koji si ti imao na svojim kolima je bio najjeftiniji i ocigledno lose podesen ili ti je bilo neispravno oko struje.
ima svakakvih nazovi majstora koji ugradjuju plin i svi idu kod njih da bi ustedeli 10e na ugradnji a posle platili 100e za doradu kod pravog majstora....
[ dfast @ 14.03.2005. 11:40 ] @
I jos jedna stvar, oko tih eksplozija kod injection sistema-postoji klapna koja treba da spreci da eksplozija unisti k glavu ili sta je vec ispred; kod mene na bmw-u je filter za vazduh sa kontrolerom protoka vazduha ili sta vec. Ono sto sam ja uradio je pomeranje ugla paljenja malo unazad; prakticno nema razlike u voznim karakteristikama a eksplozije se vise ne desavaju. Jer kada se desi eksplozija u cilindrima , ventili su vec dobro zadihtovali usisne kanale i to je to.
Ranije mi auto stane na sred puta ili semafora, pa otvaraj haubu pa vracaj gumu preko klapne, pa je onda zasicen plinom a automat ga vratio na benzin pa nece da upali, jebada samo takva.
U svakom slicaju mene konkretno dobro sluzi i pored svih zezanja koja postoje dok se ne naviknes na plin, testirao sam ga na auto putu, sa benzinom 190km/h, a sa plinom 175km/h, i bri vecim brzinam se zaista oseti razlika u ubrzanju. Ukoliko se auto vozi po gradu razlika je neosetna.
[ zack1 @ 29.03.2005. 16:37 ] @
Primetio sam ovu temu, pa bih želeo da podelim sa vama svoja iskustva.
U avgustu 2002. godine ugradio samo plin u staru Vectru 1.6i i od tada sam prešao skoro 70.000km sa plinom. Povremeno treba otići na čišćenje filtera, recimo na svakih 10.000 km. Kola u proseku troše od 8-10l plina u zavisnosti od toga da li se voze na autoputu ili gradu.
Inace, imao sam jednu ,,pristojniju" saobraćajku kada su mi kola udarena od pozadi, a plinska boca (rezervni točak) je čak malko bila pomerena. Međutim, nije se ništa dogodilo.
Zaista sam prezadovoljan plinom, a vraćanje na vožnju benzinom bi mi bilo preskupo.
[ filipovic s @ 06.04.2005. 22:23 ] @
Svi problemi oko plina se vrte oko loše instalacije za paljenje. Ono što mora da bude 100% OK su svećice, kablovi, razvodna ruka, kapa, bobina. Bilo šta od ovoga može da napravi košmar od vožnje a naročito da poveća potrošnju. Vozio sam BMW 520 sa K-glavom tu me je razbio falš vazduh, pucao je kao bomba da sam od muke morao da ga prodam. Sad vozim Opel Omegu 2.0i , odmah posle ugradnje zamenio sam kablove i svećice i vozim se bez ikakvih problema. što se tiče islatljivosti do Crne Gore odem sa 55litra plina (1650 din). kažu snaga opadne za 10 do 15 %, pa šta? Dal' imao 88KW ili 78KW nepredstavlja mi neki veliki problem. Što se tiče potrošnje kako izmeriti tačno koliko ti auto troši benzin? Napuniš rezervoar pređeš neku kilometražu pa ga ponovo napuniš. kada je zadnji put to neko uradio ne znam, samo ona merenja >sipao sam 10 litara kad se upalila rezerva prešao oko 120 km kad se ponovo upalila< bacite u vodu. Što se tiče ekspozije , ako se i upali gas samo isključite kontakt i elektroventil zatvara dovod gasa u motorni prostor.
[ Downforce @ 27.04.2005. 17:30 ] @
Ugradi plin slobodno.Nije nista opasniji od benzina(ukoliko sa njim rukujes pravilno).
Obrati paznju samo ko ti ugradjuje plin,da li ima potrebne sertifikate,kvalitet delova i sl.
Bilo je ranije reči koji proizvođač ugrađuje gas u svoje modele, dodao bi BMW na tu listu.
[ Dark_AveNGER @ 05.07.2005. 00:12 ] @
Zanima me koje je vase misljenje sto se tice ugradnje auto gasa u auto tipa VW Buba!?
Hvala puno na odgovorima!
[ lesterovski @ 25.07.2005. 11:11 ] @
Cim sam video temu odlucio sam i ja da podelim neka svoja iskustva sa vama.
Pre neki dan sam ugradio plinski uredjaj u SAAB 9000CS. Automobil ima 2.0 kubika, 185ks i Turbo. Ugradnja je trajala oko 6 sati.
Naravno, da bi prosao jeftinije stavio sam uredjaj koji radi poo principu turbo emulatora. Cuo sam da postoje i neki drugi kao sto su turbo rasprsivaci.
Auto ima i direktno ubrizgavanje tako da je to zakomplikovalo celu pricu.
Kada sam isao na razgovor oko ugradnje sve je kao ok, i naravno problema ne bi trebalo da bude, kao i sto nije bilo u pocetku. Prvi utisci su bili extra. Mala potrosnja, neprimetan gubitak snage, mala potrosnja i komp. koji je registrovao potrosnju plina (sto me je odusevilo). Ukratko bio sam odusevljen.
Preksinoc kada sam se vracao kuci, cuo sam neki blagi zvuk iz motora, nesto kao "cak" i posle 2-3 kilometra auto se ugasio. Pokusao sam da ga upalim na plin ali nisam uspeo a rad na benzinu je bio kao na tri cilindra.
Isto vece sam zvao majstora koji mi je stavio plin i on mi je rekao da on, naravno, nije nista dirao, niti menjao benzinske kanale itd. i da je verovatno problem u paljenju svecica. Znaci svecice ili bobina. SAAB ima takav sistem paljena kao noviji pasat ili neki noviji WV. Na svakoj svecici po jedna bobina, sto je odlicna stvar iz vise razloga: nema kablova i sva struja se nalazi na vrhu motora pa nema ni problema prilikom ulaska u baru...
Proverio sam i stvarno delije kao da je puko bakelitni deo koji ide na svaku svecicu posebno.
Pretpostavljam da ce mi mehanicar, naravno, reci da je kriv plinadzija, ali sta da se radi. Da li je on kriv to ne bih znao ali nije mi logicno jer sam svugde procitao da je obrnuta situacia- aki ne valja bobina dodje do detonacija i popucaju neka creva od interkulera.
Iskreno se nadam da je moguce promeniti samo bobinu koja se pokvarila a ne celu kasetu na kojoj se nalazi i regulator paljenja jer u tom slucaju cena popravke bi iznosila oko 200 eura.
Trenutno ne mogu da vam kazem za ostale prednosti i mane plinskog uredjaja jer auto ne vozim (trnutno je na popravci) ali cu vas sigurno obavestiti.
Inace cela ugradnja me je izasla 350 eura, ako zaboravimo novu popravku. Ako se ispostavi da je kvar druge prirode, poslacu vam i broj telefona kao preporuku. Ali tek za mesec dana kada dobro testiram uredjaj.
[ zei @ 25.07.2005. 17:36 ] @
da li znas koji sistem je ugradjen (po ceni bih rekao najjeftiniji venturi)
i kog proizvodjaca?
[ lesterovski @ 27.07.2005. 10:25 ] @
Moguce da je Venturi ili tako nesto slicno, ali nije bila presudna cena nego konjaza. Uredjaj koji mi je stavljen tj. rasprsivac je do 200ks.
Imam jednu ispravku u odnosu na prethodni tekst, nije mi kvar u bobini nego nesto kod protoka vazduha. Posto je deo za plin direktno stavljen na protokomer, moguce da je tu doslo dao nekog pucanja. Naravno, odem ja do svog mehanicara koji mi kaze da taj deo za plin treba da stoji na izduvnoj grani a ne na protokomeru, i da mi je zato pukla zica u protokomeru. To me je "ortacki" kostalo 60 eura.
Takodje, naravno, odem do majstora za plin, koji mi kaze totalno obrnutu situaciju da to ne ide tako i kada je proveravao moj "novi" protokomer ustanovi da mi mehanicar zapravo i nije promenio deo, nego mi je vratio stari jer ima "oziljke od dela za plin koji se kaci sa neka tri srafa.
Iskreno sada se igramo ping-ponga jer jedan svaljuje na drugog.
Sutra idem kod drugog mehanicara da vidim sta je problem. Navodno on isto ima saab kao moj sa plinom pa cemo da uporedimo sta je radjeno.
Inace, auto mi je sada u voznom stanju. Na benzin ima malo jaci ler gas, kao da radi pod sauhom dok na plin ima malo slabiji ler gas- kao da se gasi.
Pitao sam i neke drugare koji su ugradjivali plin u malo komplikovanije motore i svi su mi reklo da su prosli isto sto i ja, ali su na kraju ipak sredili sve i sad im je super.
[ zei @ 27.07.2005. 16:09 ] @
protokomer ti uopste ne treba za voznju na plin.
ono sto ti je majstor zamenio je elektronika odnosno jedna zicica koja kaze motoru koliko vazduha ulazi (polovno je oko 60e)
ja takodje imam pokvaren protokomer i ne smeta za voznju na plin sa tim sistemom.
koja firma je ugradjivala gas?
koja firma je napravila isparivac?
[ lesterovski @ 28.07.2005. 11:43 ] @
Upravo tako, ne treba mi protokomer za plin ali mi nije jasno sta onda ne valja. Sada trenutno imam problema sa ler gasom, danas idem do mehanicara da sredim problem, bar se nadam.
Sistem je neki Vialle, ili tako nesto reci cu ti sutra kad pogledam a ugradio mi je neki lik sa avale. On kaze da to nema veze sa plinom i da je najverovatnije neki kvar sa ventilom koji se nalazi na turbini, jer on kontrolise ler gas.
Sto se tice protokomera imaju neki likovi koji menjaju elektroniku protokomera i tako ga popravljaju jer zaobidju pokiddanu zicicu. To kosta 50 eura + dobijes i kompletnu komp. dijagnostiku kola. Mislim da je to mnogo povoljnije. Njihov broj imas u svakim halo oglasima, ali stampano izdanje.
I ti imas saab? Jel turbo?
[Ovu poruku je menjao lesterovski dana 28.07.2005. u 15:19 GMT+1]
[ zei @ 29.07.2005. 18:18 ] @
ne ja ne vozim saab (na zalost).
ta zicica je osnov rada protokomera! bez te zicice nista drugo ti ne treba. znaci da postavljanje elektronike nije resenje osim u slucaju da ti stavljaju drugi tip i onda se to ne zove protokomer vec ima druga imena (ni protokomer nije bas najsrecniji naziv)
amm
amf
maf
....
ostatak cu ti pisati na pp zbog moderatora i reklame.
[ lesterovski @ 06.09.2005. 14:49 ] @
Posle nekog vremena evo me opet.
Mislim da samo kod nas covek da bi mogao da normalno vozi auto mora prvo sve da nauci kako ga onaj olos od majstora ne bi potkradao.
Sto se mog plinskog uredjaja tice ipak se ispostavilo da nije kako treba. Mesac plina ili mikser je stavljen pre turbine i to je losa varijanta jer radna temperatura turbine moze da bude i di 200 stepeni, kada na to dodate i plin- mislim da ne biste voleli da znate sta se desava. Eksplozija najgora, da se covek najezi. Posle toga dolazi na red cuveni ping pong izmedju vaseg mehanicara i servisa gde ste ugradili plin, sto se najvis odrazava po vasem novcaniku!
Sve u svemu par reci o plinu:
Postoje dve tipa ugradnje Venturi (obican) i Sekvencijalni sistem ugradnje.
Venturi se moze ugradjivati u sve tipove motora samo sto nije bas 100% bezbedan u novijim automobilima i pogotovu u automobilima sa Turbinom (moj slucaj).
Postoje Venturi za karburator, direktno ubrizgavanje, direktno ubrizgavanje+emulator za lambda sondu i za turbo motore. Cena ovih uredjaja sa ugradnjom je od 250-600 eura. Po proizvodjacima: Lovato, BRC, Kar Gas, Bedini, Marini, Landi, LandiRenco, Voltran, Loveko... Ima ih jos ali nisu toliko zastupljeni.
Za jednostavnije zahvate(karburatorski sistemi) skoro da i nije bitno za kog proizvodjaca se odlucite jer manje-vise svi odrade posao.
Za varijante direktnog ubrizgavanja najbolje je preskociti kopije i Tursko-Bugarske varijante kao sto su Voltran, Loveko... Sto se tice jacih motora preko 120ks najbolje je opredeliti se za BRC koji je malo skuplji ali i bolji.
Sto se tice turbo varijante najbolji je opet BRC koji prekticni ima najbolji turbo reduktor- rasprsivac.
U svakoj varijanti postoje i pravila ugradnje a najbitnija su da mikser(mesac ili ploca kako neki zovu) bude sto blize usisnoj grani kako bi se smanjila putanja plina. Rasprsivac treba, po pravilu, da stoji totalno ravnu i da prati simetriju vozila (kak su mi rekli zbog hladjenja rasprsivaca sa bocne strane). Naime, rasprsivac koristi rashladni sistem automobila kako bi ga topla voda odrzavala u normalnom radu, jer da nema tog grajanja zaledio bi se. Otuda i ona varijanta zasto auto zimi ne pali na plin.
Sto se sekvencijalnog sistema tice, nema sta da se kaze osim da je to najbolje resenje za svaki auto. Razlika u odnosu na venturi je sto se plin dovodi u tecnom stanju direktno u cilindre putem posebnih dizni koje se ovom prilikom ugradjuju. Ceo sistem radi mnogo bolje i daleko je otporniji na detonacije. Prekticno da ne postoje kontra efekti. Mada sve zavisi od strucnosi servisera. Cena uredjaja se krece od nekih 850 Kar Gas (to sam pitao) pa i do 2000!!!! eura u zavisnosti od automobila. Znam i primer za BMW525 24V cija bi ugradnja kostala 1400 eura sto je krajnje neprihvatljivo za taj auto koji je star skoro 15 godina.
Ovaj sistem se takodje odlikuje odlicnim performansama, auto ne gubi na snazi, potrosnja mu je do 10% manja nego fabricka benzina, smanjena mogucnost detonacija....
Generalno mogu da zakljucim da postoji puno losih servisera koji mogu veoma lako da vam nanesu veliku stetu na kolima. Takodje oni dobri koji imaju vise iskustva nemaju milosti tako da deru pa razbijaju! Niko vise nece da radi komplikovanije motore klasicnim sistemom jer mu za to treba vise vremena i strpljenja nego momentalno preporucuju sekvencijalni.
Korisni linkovi: www.cannonball.co.sr sajt je dobro osmisljen i stvarno mozete naci razne informacije vezane za sve o kolima ali bih napomenuo da su neki od administratora serviseri Auto Gasa tako da cete od njih cuti pohvale na svoj racun i na Lovato koji oni preferiraju. Nisu objektivni.
www.autogas.org.yu sajt istoimenog casopisa. Na sajtu vam je dostupan prethodni broj. Inace casopis izlazi svaka 3 meseca ali ima dosta korisnih informacija.
[ dora1 @ 08.01.2006. 14:09 ] @
Pošto sam ja jedan ot tih neobjektivnih samo da kažem da si popola upravu ima svega :)
Takodje dosta si u poruci pogrešnih stvari naveo ali previše da bih ispravljao.
Na datom linku se može pročitati svašta o temi.
Na drugom linku s takodje moja dva članka pa opet nema bežanja, kako god okreneš :)
[ orangebannana @ 28.05.2006. 21:01 ] @
Vidim da ovde ima s(a)vrsenih masinskih inzenjera, pa evo par podataka za njih. Porsche 944 2500ccm snaga merena na dinamometru, na tockovima, preracunato u snagu motora. Benzin - maksimalna snaga 161KS na 5750 obrtaja, plin - 150KS na 5300 obrtaja. Toliko o gubicima snage, ovo je oko 7%. Jedostavno plin ne sagoreva dovoljno brzo i snaga pocne da opada pre nego sto dodje do maksimuma. Kriva snage, je bila i u korist plina na 1800 obrtaja, a moment je bio na trenutke veci izmedju 1700 i 2000 obrtaja. Toliko o mnogo saltanja na plin. Koristeci G-metar merena su ubrzanja do 100km/h. Prosek na po 10 pokusaja sa tri razlicita vozaca bio je priblizno 8,7s na benzin, a 8,9s na plin. Toliko o ubrzanju. Sto se tice vodene pare stvara se i od benzina i nema teze gluposti nego reci da ne moze da se stvori na velikoj temperaturi. Jedino sto ne moze da se stvori na preko 374C je voda. Jedini jak argument protiv plina, je to sto nema podmazivanja pokretnih delova na automobilima koji nisu planirani za bezolovno gorivo. Efekat - sedista ventila se brze habaju, vodjice takodje, gumice gube elasticnost i ispucaju... Zato ako auto ne trosi bezolovni, trebalo bi zameniti ove delove posle 100.000km.
Sto se tice sigurnosti, na atestu bi trebalo da se koristi sprej za detekciju curenja, tako da ne bi trebalo da se javlja curenje na atestiranim sistemima. Rezervoar je hermeticki zatvoren za razliku od benzinskog i nikad nije plastican. Veci broj pozara na automobilima sa plinom izazvala je instalacija za benzin, usled pucanja creva izmedju pumpe i usisa, kod automobila koji nemaju povratno crevo, zato se za njih koristi crevo za velike pritiske. Zapaljen plin se mnogo lakse ugasi nego benzin. Cak ne mora ni da se koristi protivpozarni aparat. Osnovni termodinamicki zakoni kazu i PV=NKT. Boca se atestira na 30-ak bara, a izdrzava i do 50. Pritisak je maksimalno oko 5 bara, kada je rezervoar pun, sto ce reci da apsolutna temperatura mora da skoci minimalno 6 puta da bi boca eksplodirala, a to je skoro 1800K tj 1500 stepeni C, ili da se zapremina smanji na 30-i deo. Naravno, dolazi do samozapaljenja plina na velikom pritisku i temperaturi i bez varnice, ali je kolicina kiseonika u rezervoaru nedovoljna za tako nesto. Uz to pritisak ce biti umanjen preko ventila na boci koji je za to i zaduzen. U vezi ovoga, jedno objasnjenje. Zasto u bocu od 80l staje 64l plina? Zato sto pre punjenja u boci ostaje vazduh, koji kada se boca napuni (na 5 bara) zauzima 20% zapremine, odnosno onih 16l. Razlika u ceni je 2,5 puta u korist benzina, tako da je usteda sigurno 50% i pored toga sto je veca potrosnja plina (da napomenem da prilikom ostrije voznje potrosnja ne skace toliko drasticno kao na benzin, tako da je tokom divljanja na poligonu na benzin blia 17, a na plin 18l/100 km na pomenutom Porsche-u). Razlika u ceni se smanjuje u zimskom periodu, ali retko kad je benzin manje od 2 puta skuplji.
Moje iskustvo: Porsche (predjenih 2500km na plin) je Porsche i na plin, mada sam se dugo libio da ga skrnavim, sad se uopste ne kajem. Peugeot 405 1400ccm karburatorska verzija (predjenih 50.000km na plin) - nema stucanja kod naglog dodavanja gasa i manji je trzaj prilikom naglog pustanja, zato sto plina uvek ima u usisnoj grani, potrosnja je posto ostro vozim i cesto preticem gotovo ista 9 i 10l, ubrzanje je isto, maksimalna brzina za skoro 10km/h niza zbog nemogucnosti da se na plin nagura u visoke obrtaje. Sto se ustede tice, zaista nisam ustedeo nista. Mesecno na gorivo potrosim isto novca, ali sam se zato sit navozao prelazeci duplo vise za isti period nego na benzin. Ko vozi automobil sa karburatorom ili ajnspricom ne treba da razmislja, pravac u servis. Ko ima multipoint, treba da uzme u obzir da se investicija isplati tek na oko 20-25 hiljada km, tako da ako zadrzavaju automobil preko 50.000km kod sebe, sasvim je razumno ugraditi plin.
[Ovu poruku je menjao orangebannana dana 28.05.2006. u 22:15 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao orangebannana dana 28.05.2006. u 22:21 GMT+1]
[ Marko-1 @ 31.05.2006. 22:51 ] @
Ja znam za jedan incident u kojem je dvoje ljudi poginulo. Uzrok smrti je bio gusenje plinom. Naime sta se desilo, naisli su ih u parkiranom automobilu(pezo 106) mrtve. Policija je saopstila da kada su prisli automobilu i otvorili ga, iz sistema za ventilaciju je izlazio plin. Posle su saopstili neka nagadjanja, kao prvo ih je prevario san, zaspali su a potom je doslo do kvara zbog kojeg je plin dospio u unutrasnjost. Kako je to moglo da se desi, nije mi jasno.
I opet bih ugradio plin u svoje auto, jer je mnogo sigurniji od benzina. Ovaj slucaj je prava rijetkost.
[ MOSLER @ 07.06.2006. 01:53 ] @
Dok god kod nas svaki "Pera" u dvoristu ispod kruske bude mogao da ugradjuje plin a ovi na tehnickom pregledu budu gledali na drugu stranu desavace se ovakve stvari.
Kada sve bude regulisano zakonom i kad gasne sisteme budu ugradjivali iskljucivo profesionalci nemili dogadjaji poput ovog bice samo ruzna uspomena.
Verujes Ogrush sajtu? C MON...
Lepo se vidi da boca nije eksplodirala, a auto je smrskan od udara/sudara.
[ pisac @ 06.07.2006. 09:30 ] @
Pa sad, ne znam šta da ti kažem, veruj ili ne veruj. Na slici se vidi lepo da je zadnji kraj vozila "oduvan" iznutra. U tekstu kaže da je CNG boca montirana na krovu eksplodirala, a opet na slici je LPG boca u gepeku. Možda oni jednostavno ne znaju razliku izmedju CNG i LPG, a možda je čovek montirao 2 sistema plina, a možda je bilo ko zna šta...
[ HoT_Steppa @ 06.07.2006. 11:34 ] @
A mozda je montirao kod Mike pa se malo zapili pa nisu lepo uradili. Onaj ko ode u ovlasceni servis za ugradnju TNG-a nema o cemu da razmislja. Radi ustede od 30-40 evra ljudi se kockaju sa kolima i zivotom i zato TNG dolazi na zao glas.
Ovlasceni uvoznik TNG opreme Landirenzo za Srbiju je Yuwax:
BTW kod nas nema CNG nego LPG (ili TNG po srpski tecni naftni gas). Pritisak boce na CNG je 80 bara, a kod TNG-a je 30 bara.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 20.01.2007. u 23:26 GMT+1]
[ pisac @ 06.07.2006. 21:14 ] @
Koliko ja znam Zastava će da proizvodi Jugo na CNG, ili sam nešto loše čuo?
[ HoT_Steppa @ 06.07.2006. 21:52 ] @
CNG ima da se toci SAMO u Rafineriji u Novom sadu i NIGDE drugde!
Svako moze da ugradi TNG u svoj auto, cak i u dizel. Zastava, Opel, Skoda i jos par fabrika priznaju garanciju na novo vozilo ( ne gubi se garancija) ako ugradite Landirenzo kod ovascenog servisera. Gde cete veci dokaz da je TNG siguran i prava stvar!
[ vladd @ 09.07.2006. 14:27 ] @
CNG je metan, a on "voli" da sam izazove booom. Najlaksi je od doticnih alkena, i lakse pravi kriticnu koncentraciju. Propan i butan (tng), su slozeniji ugljovodonici, sa velikim molekulima, teze prave opasnu smesu(kriticnu koncentraciju za bum) sa kiseonikom.
[ duh prasko @ 19.01.2007. 19:49 ] @
DRUGA BRC PUMPA ZA METAN
Sredinom februara 2007. godine počeće sa radom druga pumpa za metan opremljena BRC opremom. Pumpa nosi naziv ******** i nalazi se u Kruševcu. Kapacitet pumpe je 25 vozila na sat.
PRVA BRC PUMPA ZA METAN
Krajem januara 2007 počinje sa radom PRVA BRC PUMPA ZA METAN. Pumpa se nalazi u Pančevu - ******* - i ima kapacitet od 50 vozila na sat.
KAKO SE PRIČA
Jedna od pumpi na Novom Beogradu bi trebalo da počne puniti metan ako vec i nije onda kažu hoće.
Prodor metana kao pogonskog goriva kod nas bi trebali da omoguće autobusi i visa vozila u ekonomskoj eksplataciji.Firme mogu na taj način uštediti dosta novca tako da je ekonomski opravdano otvarati stanice za točenje.Na taj nacin ce se steci uslovi tocenja ovog gasa iza druga vozila ci ce broj tada vjerovatno rasti.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 19.01.2007. u 22:02 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 19.01.2007. 22:00 ] @
Cena ce biti otprilike pola cene TNG-a.
[ usati_dusan @ 12.02.2007. 16:43 ] @
Dal neko zna koja bi cena bila za ugradnju plina u Lagunu 2.0 16V iz '97 godine ?
Pitam zato sto zivim u Ceskoj (ne znam ceski a Ceha koji govore engleski i rade u servisima ima jedno 3%, a ovde u Brnu gde zivim oko 2 promila) i gledam sta je isplativije. Dal da to uradim u Beogradu ili mozda ovde?
[ njinsa @ 21.02.2007. 23:05 ] @
sto se tice voznje na metan,a pricam o vozilima koja stizu iz italije,to je putujuca bomba!ali nikako zato sto ce ti se nesto desiti u voznji jer je ta boca 3 put deblja od one za TNG, vec je u pitanju punjenje boce na pumpi i mogu svima reci da su u italiji gorele pumpe zbog njega.inace on je i samo zapaljiv bar sam ja tako razumeo neke 'STRUCNJAKE' tako da pri nestucnom tocenju moze doci do tragedije.inace cena mu je smesna i za 8-9 evra u italiji napunis punu bocu i vozas se,mada u bocu staje mnogo manje nego u ovu za tng.zbog pitanja sigurnosti oprema i ugradnja je dosta skupa i u italiji ,ali se isplati na potrosnji,a performanse su gotovo iste.a svako ko ga ima neka zna da se taj uredjaj mora kontrolisati i servisirati na svakih 6 meseci!
Nema sanse da auto na gas explodira,pre ce da rokne rezervoar nego boca,koja je debela 4mm i napravljena je od celika.
Bilo je na emisiji SAT,testiranje auta na gas,koje je bilo zapaljeno i u koje je specijalnom napravom udaranu u samu bocu.
Boca nije expoldirala,nego je samo ispustila visak gasa koji je pod uticajem visoke temperature,bio pod visokim priitiskom!
Renault je stajao na crvenom na raskršću, kada sam odjednom ugledao dim kako suklja s lijeve strane. Isprva putnici ništa nisu primijetili. Prvo sam udario po automobilu da stane, ali me nisu čuli. Zatim sam iz sve snage s dvije ruke udario po automobilu da stane. Kćer se naluknula da vidi o čemu se radi. Povikao sam im "Gori nešto!"
[ morihei ueshiba @ 18.07.2011. 09:48 ] @
Nije planuo zbog plina.
[ pisac @ 18.07.2011. 12:08 ] @
Kako znaš?
[ morihei ueshiba @ 18.07.2011. 12:56 ] @
Nikad nije u pitanju plin. U motornom prostoru sve i da curi laksi je od vazduha i izlazi napolje,nema sta da ga upali. U 99% slucajeva se desava da propusti crevo od benzina i kaplje benzin na izduvnu granu i tako se zapali. Dokaz za to je sto nema eksplozije i vidljivog plamena odmah,nego se prvo vidi dim,plamen ne moze odmah da se razvije zbog nedostatka dovoljno vazduha,a sukne tek kad se hauba otvori.
Crevo od benzina je obicno zbog nekoriscenja rasuseno i popucalo cak i ako se to ne vidi.Ovakvi incidenti se desavaju obicno kada posle duzeg nekoriscenja benzina covek odluci da malo prebaci na benzin u toku voznje koji nadje pogodnu rupicu i gadja izduvni sistem i tako...Posle svi misle da je plin,ali ustvari nije.
Ko vozi na plin trebalo bi da svaki dan protera malo benzina kroz creva i pumpu,a to da radi prilikom paljenja,dok izduvna grana jos nije vrela,u motornom prostoru jos nije dovoljno vruce da se formira benzinska para(koja ustvari gori,a ne benzin u tecnom stanju),cak i ako negde curi i da cesce menja creva za dovod goriva.
Draganin suprug uspeo je da izleti iz auta, dok su ona i njihova ćerka izgubile život.
Prema prvim saznanjima istražnih organa, nesreća se dogodila oko 6.20 ujutro. Auto je, iz zasad nepoznatih razloga, udarilo u ogradu kraj puta i nakon toga se zapalio. Jedino je poznato da je u automobilu pronađena plinska boca, ali nije potvrđeno da je to razlog požara.
Pretpostavljam da ćeš reći da auto može od benzina tako munjevito da se zapali kada udari u ogradu kraj puta?
Uzgred, kao mali sam se igrao sa benzinom i sa paljenjem istog, a kao stariji sam imao i iskustva sa plinom. Razlika u bezbednosti između benzina i plina je ogromna. Dok benzin kada se zapali gori lagano i sliva se po prostoriji, plin šiklja i baca plamen i daleko je opasniji.
[ morihei ueshiba @ 18.07.2011. 14:07 ] @
Citat:
Pretpostavljam da ćeš reći da auto može od benzina tako munjevito da se zapali kada udari u ogradu kraj puta?
ne moze,osim u glupim filmovima. Ono sto je verovatnije je da se zapalio motorni prostor,da je dim u jednom trenutku poceo da kulja ispod haube,a mozda i u kabinu,sto je izazvalo paniku,dekoncentraciju i pogresnu reakciju vozaca.Kad je skrenuo i udario u ogradu,hauba se otvorila,u trenutku je vatra dobila neophodan kiseonik i digao se plamen,sto je ocevicima izgledalo bas kao u filmovima.
Citat:
Dok benzin kada se zapali gori lagano i sliva se po prostoriji
zamisli sad da si u motornom prostoru i gledas kako benzin kaplje iz ostecenog creva na izduvnu granu,sliva se i isparava i ceka trenutak pravog odnosa pare/vazduha/temperature da bi se zapalio.Polij benzin na beton i prinesi sibicu,pali se odmah. Pusti gas iz boce na beton,zavrni bocu i probaj da upalis,neces imati sta,posto je ispario u momentu. Da bi formirao zapaljivu smesu,gasu treba i odredjeni pritisak,koji je visi od atmosferskog.A i smesa mora da bude tacno odredjenog odnosa gas-vazduh,sto se u motornom prostoru ne desava,posto nije zatvoren.Osim toga,ako postoji visak gasa on ide gore na haubu,a ne dole na izduvnu granu.
Citat:
To je samo tvoja pretpostavka
ne moras da verujes mojim pretpostavkama,idi pitaj ljude sa iskustvom - recimo vatrogasce.
Zasto sam rekao 99%.Zato sto moze da se desi u nekom apsolutno ludackom spletu okolnosti da se podese svi parametri tako da se plin zapali,ali bi tu imali samo jedno veliko PUF i posle nista,ili da se desi da crevo pusta na odredjenom mestu pod konstantnim pritiskom,da neka varnica padne bas tu i taj plamen posle zapali neku gumu....to se ne desava ako nisi specijalan baksuz.
[ botr @ 18.07.2011. 14:25 ] @
Ajde i ja da dam doprinos temi. Plin se vrlo tesko pali u motornom prostoru. Imao sam takav slucaj, auto od prijatelja, iz nekog razloga crevo koje dovodi plin je spalo, to smo primetili posle jedno 50 km voznje, izmedju dva grada. Na izlazu iz prvog, auto se jednostavno ugasio na semaforu, i teskom mukom upalio, posle 50 km voznje na otvorenom putu, do drugog grada, slixna situacija, semafor, on se opet ugasi i nece da upali. otvorimo mi haubu, kad imamo sta da vidimo, crevo za dovod plina se otkacilo sa izduvne grane. Lepo ga zakacili, stegli selnu i vozili bez problema. Da je kojim slucajem bacio varnicu, verovatno bi doslo do paljenja plina, ovako, i ako je isticala pozamasna kolicina plina, vruc motor, nije bilo vatre!
[ djordje @ 18.07.2011. 15:11 ] @
Plin NE MOZE da istekne naglo i da eksplodira jer postoji sigurnosni ventil na boci koji to ne dozvoljava!
Mom calu se zapalio Yugo (spojile se zice i zapalile pod haubom). Sa plinskim sistemom se nista nije desilo jer je proradio zastitini ventil.
Opasnost kod plina postoji kada auto malo duze gori, pa raste pritisak u boci. Ali dok se to desi imate vremena na pretek da reagujete jer se boca nalazi pozadi, a pozari obicno pocinju pod haubom. Nisam siguran, ali mislim da ventil reaguje i u tom slucaju, te izbacuje plin ako dodje do preteranog pritiska, pa se pojavljuje gorenje a ne eksplozija.
Opustite se i vozite! :)
[ botr @ 18.07.2011. 16:48 ] @
Citat:
djordje:
Opasnost kod plina postoji kada auto malo duze gori, pa raste pritisak u boci. Ali dok se to desi imate vremena na pretek da reagujete jer se boca nalazi pozadi, a pozari obicno pocinju pod haubom. Nisam siguran, ali mislim da ventil reaguje i u tom slucaju, te izbacuje plin ako dodje do preteranog pritiska, pa se pojavljuje gorenje a ne eksplozija.
Opustite se i vozite!
U takvom slucaju boca dune i vatru sune i tako jedno pola minuta do minut, zavisi od toga koliko ima plina u boci. Eksplozije nema, jedino da ventil nije ispravan.
[ pisac @ 18.07.2011. 19:59 ] @
Citat:
botr: U takvom slucaju boca dune i vatru sune i tako jedno pola minuta do minut
Pola minuta šikljanja vatre u kabini... sasvim dovoljno.
[ djordje @ 18.07.2011. 20:07 ] @
Da samo sto dok dotle dodje, prodje dosta vremena, bar dovoljno za evakuaciju! Da bi pritisak u boci porastao toliko da izadje kroz ventil kola moraju biti dugo pod plamenom. U istoj situaciji:
benzin: isparava i pali se jako brzo u eksploziji
gas: izlazi na ventil sa lokalnim plamenom u gepeku. ventil propusta ravnomernu umerenu kolicinu gasa koja nece eksplodirati vec ce goreti kao na plinskom sporetu
Vi ste odavno napolju, ali za okolinu bolje kontrolisan plamen nego eksplozija.
Ovo su cinjenice. Sistem je dizajniran da to radi i iz prve ruke znam da radi. Ko ne zeli da prihvati ne mora, ali tako je.
Ova tema je davno zapoceta, ali danas je Srbija puna automobila na gas. Svi taksisti ga imaju. Nigde nema eksplozije gasa.. Po ovim skepticima iz teme, svaki dan bi bila po eksplozija :)
[ pisac @ 18.07.2011. 20:17 ] @
To je teorija. Svi znamo da u teoriji mnogo toga funkcioniše savršeno.
A što ovaj čovek sa zadnjeg linka nije ni stigao da izvuče porodicu iz automobila jer je auto (kome je ugrađen plin par nedelja pre toga) planuo u sekundi kada je zakačio bankinu? To mora da je planuo od benzina, momentalno, i pri tome se taj benzin rasuo odmah po kabini... čudno.
[ morihei ueshiba @ 18.07.2011. 20:42 ] @
Kakva teorija? Objasnio sam ti kako je „auto planuo u sekundi”. To je samo utisak posmatraca koji ne moze da vidi sta se desava ispod haube,gde nema dovoljno vazduha da bi pare benzina burno sagorele.Cim se hauba otvori,namerno ili nenamerno dolazi do priliva kiseonika i momentalnog sagorevanja para,otuda plamen. Ako ti se desi da primetis dim ispod haube,nemoj ni slucajno da je otvaras naglo,nego pripremi pp aparat,zavuci crevo od njega ispod i gasi.Tek posle mozes da otvaras haubu,ako ti u medjuvremenu nije izgoreo buzir od sajle.Ako jeste,samo pajser pomaze.
Kada gas izlazi pod pritiskom jako ga je tesko upaliti.Uzmi pistolj i pucaj u plinsku bocu koliko hoces i videces da nece eksplodirati nista.Samo ce na otvoru od metka usled isticanja gasa okolina da se zamrzne. Boca moze da eksplodira samo ako se podvrgne pritisku daleko vecem od nominalnog+stepen sigurnosti koji je predvidjen,a to se ne desava ni kada auto gori neko vreme.Nema sanse.
Benzin je milion puta opasniji od plina sto se tice upotrebe u autu.U kombinaciji sa ostecenim elektro instalacijama,poroznim crevima i vrucinom to je bomba na putu.Plin nema veze sa tim.
[ djordje @ 18.07.2011. 21:06 ] @
Citat:
To je teorija.
Druze, daleko od teorije. Ako procitas pazljivije moj post videces o cemu pricam. Calu mom je goreo Yugo.
To sto ti pricas je teorija a ovo moje je nazalost cista praksa
[ Nocni @ 18.07.2011. 21:33 ] @
Plinska boca je sigurna kako je vec objasnjeno, gledao sam skroz ulupljenu punu bocu prilikom sudara i nista... veliki problem je plinska instalacija u motornom prostoru koja je na vecini vozila veoma lose uradjena... Na jednom istom vozilu se moze naci od bugarskih prekidaca, cijevi iz Uzica, selni za crijeva sa buvljaka, veoma lose kineske instalacije, italijanskih "pluca", elektroventila lose izrade nepoznatog porijekla, nekih filtera Š klase u sistemu itd... E tu nastaju strahoviti prolemi i tu prestaju da vaze atesti (koji su vecinom prateca dokumentacija boce ili neke sasvim druge opreme koja nije ugradjena). Najveci prevaranti od svih radionica koje ugradjuju plin su ovlasceni servisi... da ne navodimo sad konkretne primjere...
Jeste li se nekada zapitali zasto su najveci svjetski proizvodjaci plinskih uredjaja neke Italijanske firme a ne recimo Njemacke, Japanske ili Francuske koje su mnogo jace u autoinsustriji?
Nesto je bolja situacija kad su sekvent sistemi u pitanju... kod njih je problem druge vrste a to je skupo odrzavanje koje niko kod nas ne radi a vecinom se radi o starim sistemima... ne znam nikog ko je preventivno promijenio dizne na skvent uredjaju posle odredjene kilometraze... vozi se dok stare ne crknu... tako je i sa ostalim djelovima...
Kod upropascavanja motora koji radi na plin najcesce se raspravlja o gorenju siceva ventila a ima barem 30 stavki koje direktno stradaju na savremenim motorima... ali ova tema nije o tome...
Kad u kuci imate plinske boce vjerovatno ih necete drzati ispod djecijeg kreveta a otprilike je to udaljenost od zadnjeg sjedista na kojem su djeca i boce u gepeku... Losa ugradnja je vjerovatno razlog zbog kojeg su se desavale ove tragedije koje su linkovane u ovoj temi ali i psihicki je covjek mirniji za volanom kad je na autu sve fabricki i kad nista nije budzeno i prepravljano...
Pored svega toga sto se moze naci profesionalac koji ce to dobro da ugradi, plin u vozilo ne treba stavljati bez prijeke potrebe... bolje je izbaciti hleb, slatkise i gazirane sokove iz ishrane i na taj nacin ustedjeti nego ugraditi plin...
[ jnk @ 18.07.2011. 21:55 ] @
Zapali se automobil i bez plina. Sećate se onog klipa kad gori SUV u rusiji od udara u banderu. Ko hoće da pogleda klip nek klikne na link ali UPOZORAVAM da je vrlo uznemirujuć. Poenta je da i kad se zapali auto sa plinom ne može se u startu reći da je zbog plina. link(uznemirujuć klip, ne gledati ako niste sigurni)
[ 3way @ 18.07.2011. 22:05 ] @
Evo jos jednog...Znam da nije u pitanju isto gorivo, ali se na oko 2:05 lepo vidi kako se gorivo rasulo na sve strane. Cini mi se da bi rezultat bio prilicno isti i da je u pitanju obican benzin. http://www.youtube.com/watch?v=ot1VZd3w8Xw&feature=related
[ pisac @ 19.07.2011. 00:05 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Objasnio sam ti kako je „auto planuo u sekundi”. To je samo utisak posmatraca koji ne moze da vidi sta se desava ispod haube,gde nema dovoljno vazduha da bi pare benzina burno sagorele.Cim se hauba otvori,namerno ili nenamerno dolazi do priliva kiseonika i momentalnog sagorevanja para,otuda plamen.
Nisi upoznat sa slučajem. Auto je zakačio bankinu i momentalno se zapalio toliko brzo da vozač nije stigao da izvuče nikog iz kola jer je već sve gorelo (a pokušao je).
Citat:
Nocni: Plinska boca je sigurna kako je vec objasnjeno, gledao sam skroz ulupljenu punu bocu prilikom sudara i nista... veliki problem je plinska instalacija u motornom prostoru koja je na vecini vozila veoma lose uradjena...
Upravo je to problem. Boca kao boca, ili pukne ili ne pukne, ali instalacija je ta koja ispušta plin tamo gde ne treba i tada kada ne treba.
[ botr @ 19.07.2011. 17:50 ] @
Citat:
pisac: Pola minuta šikljanja vatre u kabini... sasvim dovoljno.
Da, ako je boca postavljena pogresno, plamen izbija kroz gepek, dakle, na kontra stranu.
[ botr @ 19.07.2011. 17:55 ] @
Citat:
djordje: Da samo sto dok dotle dodje, prodje dosta vremena, bar dovoljno za evakuaciju! Da bi pritisak u boci porastao toliko da izadje kroz ventil kola moraju biti dugo pod plamenom. U istoj situaciji:
benzin: isparava i pali se jako brzo u eksploziji
gas: izlazi na ventil sa lokalnim plamenom u gepeku. ventil propusta ravnomernu umerenu kolicinu gasa koja nece eksplodirati vec ce goreti kao na plinskom sporetu
Vi ste odavno napolju, ali za okolinu bolje kontrolisan plamen nego eksplozija.
Ovo su cinjenice. Sistem je dizajniran da to radi i iz prve ruke znam da radi. Ko ne zeli da prihvati ne mora, ali tako je.
Ova tema je davno zapoceta, ali danas je Srbija puna automobila na gas. Svi taksisti ga imaju. Nigde nema eksplozije gasa.. Po ovim skepticima iz teme, svaki dan bi bila po eksplozija :)
Do izbijanja plamena iz boce prodje jedno 7-8 minuta, a tad je auto vec potpuno izgoreo, tj. neupotrebljiv je, jedino za staro gvozdje.
[ Zeleni zub @ 20.07.2011. 22:12 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Nikad nije u pitanju plin. U motornom prostoru sve i da curi laksi je od vazduha i izlazi napolje,nema sta da ga upali. U 99% slucajeva se desava da propusti crevo od benzina i kaplje benzin na izduvnu granu i tako se zapali. Dokaz za to je sto nema eksplozije i vidljivog plamena odmah,nego se prvo vidi dim,plamen ne moze odmah da se razvije zbog nedostatka dovoljno vazduha,a sukne tek kad se hauba otvori.
Dok sam vozio samaru dva puta mi se desilo da mi prsne crevo za benzin. Srecom je uvek mlaz isao nasuprot visokonaponskih kablova. Uvek mi je bio ukljucen ventilator kabine tako da cim osetim miris benzina gasim auto i to me je oba puta spasilo neke vece stete.
Ono sto mene cudi je kako je taj auto prosao atest, jer po meni ima jedan ozbiljan nedostatak: ventil benzina je bio vezan izmedju pumpe i karburatora, sto je imalo za posledicu konstantno nabijanje pritiska benzina u crevu...
[ Louisss @ 23.07.2011. 22:55 ] @
Citat:
Zeleni zub: Ono sto mene cudi je kako je taj auto prosao atest, jer po meni ima jedan ozbiljan nedostatak: ventil benzina je bio vezan izmedju pumpe i karburatora, sto je imalo za posledicu konstantno nabijanje pritiska benzina u crevu...
Ako malo bolje pogledas, na vecini vozila je ventil izmedju pumpe i karburatora. Neki kazu da se ne bi unistila pumpa jer ona non-stop radi pa joj treba hladjenje, dal' je to tacno, ne znam, ali znam da je i kod mene tako na Yugicu.
A iskustva sa pozarom imam jer mi je prosle godine izgoreo "kec" dok ga je supruga vozila. Kad sam stigao posle 20 minuta, ceo motorni prostor u plamenu, niko se nije setio da na boci zatvori ventil. uzrok vatre? Prskanje creva za dovod benzina do pumpe, a zamenjeno mesec dana ranije. Plin ne moze da bude uzrok, vec samo da gori kao posledica topljenja nemetalnih delova ventila!
[ Zeleni zub @ 23.07.2011. 23:42 ] @
Nema tu protoka goriva koje bi hladilo pumpu - do pumpe i ventila stigne gorivo i od toplote motora greje se i pumpa i crevo i jos se nabija pritisak u crevu...
Razmatrao sam ja tada kako napraviti neko crevo koje bi vratilo visak goriva povratnom cevcicom u rezervoar, medjutim sama konstrukcija samarinog karburatora je bila takva da u prvu komoricu dolazi gorivo, deo odlazi u karburator za potrebe sagorevanja, a visak se iz _iste_te_komore_ odvodi nazad u rezervoar. Tu nije moglo nista da se improvizuje jer bi svaki kontakt goriva sa povratnom cevcicom doveo do dolaska goriva u karburator za sagorevanje.
Kasnije sam kupio Audi jaje, kod njega je to bilo sjajno reseno: Postoji jedno metalno 'lonce' sa tri izvoda: iz pumpe kroz jedan izvod u lonce dolazi gorivo; iz drugog izvoda se gorivo odvodi u karburator, a kroz treci izvod se visak goriva vraca u rezervoar.
Stavljanjem ventila izmedju 'lonceta' i karburatora obezbedjena je stalna cirkulacija benzina kroz pumpu i lonce - e tu postoji hladjenje pumpe...
[ zarkoj @ 07.11.2011. 15:39 ] @
poz svima
Imam jedno pitanje u vezi plina tj multi ventila.
Interesuje me ventil koji regulise protok gasa iz boce.
koliko taj ventil sme biti odvijen i kako se to radi?
Isto tako i ventil za protok gasa u bocu. Koliko i kako?
Hvala unapred
[ riki_korg @ 10.11.2011. 00:34 ] @
Ajde da i ja dam svoj doprinos ovoj temi. Verujte ljudi da ne postoji bezbedniji i jeftiniji prevoz od plina. Pustite tu pricu kao nije bezbedno ili stradaju motori to uopte nije tacno, mada i zavisi malo od majstora koji vam to radi ali sad je oprema svuda identicna tako da nema problema. Imam ladu rivu i vozim je na plin od 2004 godine i do sada osim malih stelovanja ja nisam imao problema. Pozeljno bi bilo da vozila koja su na obicnom razvodniku i koriste platinu naruce elektronsko paljenje koje funkcionise besprekorno i verujte mi da ne morate da sipate benzina uopste jer ce i zimi da pali na pola kruga. Boca je bezbedna i nema sanse da dodje do paljenja auta zbog plina. Imao sam jedan problem na boci naime ine mi radila skala i resio da to poravim naravno kod majstora. I verovali ili ne on je samo zatvorio ventile na boci i imbusima je poceo da odvrce one srafove i kada je pocelo da sisti on je prestao i sacekao da to sistanje prestane i onda je nastavio da radi. Naravno ja sam se udaljio i kad je on izvadio onu skalu komplet ja sam prisao i verovali ili ne plin se vidi u boci u maglovitom stanju. Naravno stavio je drugi poklopac i sve je u redu znaci nema probelema oko bezbednosti
[ eloiza @ 10.11.2011. 05:26 ] @
Citat:
riki_korg: i verujte mi da ne morate da sipate benzina uopste jer ce i zimi da pali na pola kruga. ...
A zašto se onda na modernim automatskim elektronskim uređajima za gas moraju prvo da se motor upali na benzin, pa onda, tek posle određenog vremena kad se malko zagreje motor, automatski prebacuje na gasni pogon?
[ Zeleni zub @ 10.11.2011. 05:57 ] @
Zna li neko kolika je garancija na motor na automobilima koji imaju fabricki ugradjen plin ?
I jos, da li postoji auto koji fabricki ima ugradjen samo plin, bez benzinskog sistema ?
[ Zarko Silic @ 10.11.2011. 07:20 ] @
Moze se kupiti novo vozilo sa ugradjenim plinom, ali, koliko je meni poznato, plin se ne ne ugradjuje na proizvodnoj traci vec se to cini naknadno, nada su retki i modeli i proizvodjaci koji sa svojim vozilom isporucuju plinsku instalaciju. U poslednje vreme, zadnjih par godina postoje pokusaji da se serijski proizvedi vozilo na plin ka sto je na primer ovaj:
Garancija postoji (prvenstveno mislim na vozila koja se nude na nasem trzistu) i takvu garanciju daju uglavnom dileri koji plin ugradjuju u sopstvenoj reziji, delimicno u dogovoru sa proizvodjacem, a delimicno i na svoj rizik.
[ botr @ 10.11.2011. 08:28 ] @
Citat:
eloiza: A zašto se onda na modernim automatskim elektronskim uređajima za gas moraju prvo da se motor upali na benzin, pa onda, tek posle određenog vremena kad se malko zagreje motor, automatski prebacuje na gasni pogon?
Da bi se ugrejala tecnost za hladjenje koja greje rasprsivac kako bi se plin bolje rasprsivao. Inace, i na -21 sam bez problema uspeo da upalim auto na plin i radio je bez problema!
[ bakara @ 10.11.2011. 08:39 ] @
Citat:
Zeleni zub:
I jos, da li postoji auto koji fabricki ima ugradjen samo plin, bez benzinskog sistema ?
Koliko ja znam, ne postoji.
LM, da bi plinski sistem radio kako treba (uvek pouzdanao) treba mu toplota.
Znaci vozilo koje bi imalo samo gasni sistem mora na neki nacin da ugreje isparivac pre paljenja, tako da bi u vozilo koje ima samo gas moralo da se ugradi nesto kao webasto, ili neka vrsta el. grejaca, najjednostavnije da se ugradi na postojeci motor sa unutrasnjim sagorevanjem.
[ bakara @ 10.11.2011. 08:45 ] @
Citat:
riki_korg: Verujte ljudi da ne postoji bezbedniji i jeftiniji prevoz od plina. Pustite tu pricu kao nije bezbedno ili stradaju motori to uopte nije tacno, mada i zavisi malo od majstora koji vam to radi ali sad je oprema svuda identicna tako da nema problema.
Ne moze ovo da bude tacno, a evo zbog cega:
Mozda je taj plinski rezervoar i super siguran (znam da jeste), ali pored njega imate uvek i poluprazan (najopasniji kad je takav) benz. rezervoar i obicno zapustenu benz. instalaciju jer se vozilo 90% vozi na plin, matematika je prosta, benz. se lakse pali, samo sto u slucaju gasa ima 2 rezervoara da gore!
Mislite o tome!
Jos jedna stvar koju sam primetio kod vozila na gas je da plin razredjuje ulje, ne znam koliko utice na motor, ali ulje je uvek razredjeno i cisto, dok u voznji na benzin ulje bude tamno i iste gustine kao kada je sipano.
[ Boris Tadić @ 10.11.2011. 10:10 ] @
Nema tu filozofije, nego Srbin sve što dohvati sjebe, pa onda pravi metafiziku od 2 šrafa i 3 creva - da bi ispao manje glup.
Nema auta koji nije prešao bar 100kkm pre bilo koje "ozbiljne" intervencije na ® adekvatno ugrađenoj plinskoj instalaciji, a i ta neka boranija od kvarova je bila samo zato što su ljudi palili na -10° direktno na plin onako kako im je komšija taksista rekao, a ne kako piše u uputstvu da treba i mora, i onda su morali da menjaju te neke membrane u isparivaču(to je silni trošak od 1000-2000 dinara nakon 3 zime i milion paljenja, sa sve rukama) ili su zbog virtuelne uštede od 0.2l/100km stalno čačkali te neke šrafove i skraćivali creva po slobodnoj proceni, pa pokvarili nešto petnaesto ili dodavali delove sa buvlje pijace bez znanja majstora, pa se čudili božjoj nepravdi...
Opet, sve najgore što može da se pokvari do 100kkm zajedno ne košta preko 100 evra, sve i da je V8.
Većina ljudi tu kilometražu pređe za 10 godina, a ako se tada čini velikim ulaganje od još 100-200-300 evra u generalni servis plinske instalacije, da sve bude opet kao iz fabrike, onda je najbolje ići peške.
Dakle, NASA, CIA i globalni anti-srpski lobi podsvesno obavezuju da:
1. Ugradiš uređaj u pouzdanom servisu(ja znam za 1 u BG, kod GSP garaže na Karaburmi i 1 u NS, zaboravio sam tačnu adresu, 10% više košta nego kod lokalnih "stručnjaka" i zato ga "stručnjaci" izbegavaju. I to ne košta on, kao zato što je bolji, nego ® delovi),
2. prvo paljenje uvek bude na benzin(i uvek bar 1/3 rezervoara benzina zbog pumpe, gledati da to gorivo ne stoji duže od 2-3 meseca)
3. redovno(10-15kkm) promeniš filtere i ostaviš auto 10 minuta da serviser pregleda sve, za svaki slučaj.
Što se tiče ulja, benzin ima ostatke sagorevanja, posebno ovo domaće đubre i kao takav razređuje i prlja ulje. To više ni crno ne izlazi na 10kkm, već sivo. Pocrni za 300km.
Plin nema ostatke sagorevanja i nema šta da razredi ulje. Jedino stoji donekle ono podmazivanje gumica ventila, ali se to rešava za 20-30 evra nekim aditivom i ceo taj sklop za ubrizgavanje aditiva traje koliko i plinska instalacija. Uostalom, treba videti i pošto su te gumice, možda su i jeftinije od ove ugradnje.
Isprlja se ulje i tokom vožnje na plin, to su priče za decu da je sve identično kao na dan sipanja ulja, ali ne zbog plina kao plina, nego zbog prvog paljenja na benzin i naslaga na klipovima tokom ranije vožnje na benzin, vrlo verovatno i sama eksplozija u cilindru stvori određenu količinu "čiste" gareži, ali promena karakteristika ulja je minorna u odnosu na posledice benzina i upravo zato će svako normalan reći da motor na plin mora da ima bar 30-40% duži radni vek nego što bi imao na benzin.
Svaki motor na plin radi neuporedivo "mirinije" nego na benzin, kao kada sipaš pravi benzin u Mađarskoj i Austriji.
Veliki psihološki problem u Srba je taj da im auto radi "savršeno" na benzin, a na plin stalno nešto štuca, prekida, zastajkuje, a nikako da se shvati da je plin "osetljiviji" 7-8 puta nego benzin i da struja i smeša vazduha/goriva moraju da budu besprekorni 24h dnevno. Dakle, ili se stave svi najbolji i najpouzdaniji delovi za određeni model ili se ne radi nikako. Nema tu ko da se teši i opravdava, sve je jasno kao dan.
Ali, pošto Srbin mora da za*ebe sistem u svakoj situaciji, pa makar crkao, onda se nastoji da se od TNG-a napravi da je atomska bomba u gepeku, jer neki Mile nije uspeo da ga ubudži na svoj način i trošio mu je više nego komšiji lažovu.
p.s. To što nekima stalno nešto crkava, to su svi ponaosob neki priučeni budžači iz Moštanice i jedva pismeni vozači koji i kada bi vozili auto koji ništa ne troši i ništa ne košta, držali bi folije na volanu da ga bolje prodaju za 20 godina. Takvi ljudi ne bi ni hleb kupili, jer ne mora, ali su posledice gladi brzo uočljive i onda im jako teško pada svaki trošak koji "ne mora", a hleb je jeftiniji od 100gr salame, pa ga onda i prebole nekako, kad već "mora". Tu nema pomoći. To je zauvek zaglavljeno u vremenu.
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 10.11.2011. u 11:26 GMT+1]
[ vladd @ 10.11.2011. 16:25 ] @
BT, znam da to nisi ti, dobra ti je filozofija, samo da dodam par tehnickih ispravki..
Nikakav benzin, plin ili izduvni gasovi(koliko se secam sve su gumice ravnopravne, i na usisnim i na izduvnim ventilima) ne podmazuju doticne..uglavnom su polivene uljem sa jedne strane, sto je dovoljno za osovinu ventila, a kada se skamene, doticno ulje uskace u komoru za sagorevanje...
Plin sagoreva intenzivnije, bez nesagorelih komponenti i ne proizvodi talog, pa omogucava ulju da odradi svoj posao ciscenja motora...
Nesreća se dogodila na ulazu u granični prelaz iz pravca Zvornika u Republici Srpskoj, a prema prvim nezvaničnim informacijama, auto se zapalio usled paljenja gasa iz plinske boce, zbog neispravne gasne instalacije.
Premalo je detalja u celoj prici, ovde je i meni cudno kako se to gas zapalio na otvorenom, pa pise da je boca eksplodirala a na kraju i da su zatvorili ventil???
Verovatno je jedino tacno da je bilo vatre i gasne instalacije, a kako i sta je nedefinisano.
[ botr @ 06.01.2012. 09:02 ] @
Koliko sam ja informisan, gas je bio ugradjen totalno nestrucno, tj. cep za tocenje se nalazio u autu, a boca, naravno, nije eksplodirala, vec je naslov plod novinara sklonih senzacionalizmu.
[ bakara @ 06.01.2012. 09:15 ] @
Jasno je i meni da je nestrucno, ali i tako je tesko da dodje do paljenja gasa na otvorenom prostoru pa sve i da ga namerno pale upapljacem...
Jedino sto mi pada na pamet je da je gasna instalacija kao i prikljucak bili u kabini, pa je gas cureo u kabinu, a neko zapalio cigaru, ali onda su dobro i prosli, a opet i u tom slucaju tesko je da boca eksplodira.
[ X Files @ 06.01.2012. 10:17 ] @
Nisam znao da postoji ova tema :) Evo jednog slučaja odnedavno...
Taksi vozilo se zapalilo u perionici, 26.12.2011.
[ vladd @ 06.01.2012. 10:19 ] @
Koliko sam shvatio iz teksta i jos nekih izvora, rec je vise o psihopatama nego o neispravnom rezervoaru.
Jednostavno, neki ljudi, i za tako tehnicki ozbiljne i opasne instalacije, propise shvate kao izazov da ih ignorisu, zaobidju, ismejavaju..
Ja takvima, drugi put, ne bih ni gasio pozar...
Poz
[ bakara @ 06.01.2012. 10:27 ] @
Citat:
X Files: Nisam znao da postoji ova tema :) Evo jednog slučaja odnedavno...
Taksi vozilo se zapalilo u perionici, 26.12.2011.
Pa o tome i pricam, zapalio cigaru i digao se u vazduh...sta ce gas u kabini?
Kakva je to pobogu instalacija, kada je gas dospeo u kabinu?
[ Boris Tadić @ 06.01.2012. 10:29 ] @
Boca od kuhinjskog plina sa crevima za zalivanje baste. U koje pare da tamo ima neki majstor Rajko koji svima tako ugradjuje, u nekom kanalu bez lampe, jer sve on zna, sve je video i prosao u zivotu ?
Ni u Beogradu nema 3 servisa koji umeju ljudski da ugrade uredjaj, pa ni ciganima sto sipaju za 300 dinara nista ne eksplodira. Mada stvarno vidjam po pumpama ludake koji iz inata nece da zamene onaj nepovratni ventil na rezervoaru(cca 5 evra sa rukama) i kada pumpadzija otkaci pistolj za sipanje, visak plina iz boce izlazi jedno 10 sekundi i uopste nije prijatno biti u blizini. To su slucajevi za zatvor, i ovaj sto mu to ugradi tako i ovaj sto ga ne otera sa pumpe kada ga vidi, a i vlasnik, jer za takvo ponasanje i "kuliranje" stvarno treba imati ostecenje mozga.
Ima preko Google-a LPG lokator ili tako nesto, pogledajte koliko ima pumpi po Nemackoj i Francuskoj i mislim da ce vam jos jednom postati jasno zasto je Balkan supak planete. Ima i u Svajcarskoj, gde je Porsche 911 kao kod nas Golf 2, auto za svaki dan.
Pametni Srbin i "suv plin", "jednom kada se ugradi to vise nije isti auto", "ja taj auto ne bih vozio na plin jer je gre'ota, da je to dobro ugradili bi ga u fabrici"
(ali bi onda kostao 5000 evra vise i onda bi za sve bio kriv korumpirani plinsko-mehanicarski lobi koji u podmukloj saradnji sa MMF i Jevrejima mrzi nacije sa
<10 000$ BDP,
i nikako se ne bi mogla objasniti proizvodnja delova koja ne moze da obuhvati planetarne potrebe preko noci da bi udovoljila sujeti nepismenog Balkanca. A i sve da se to desi, kao u nekoj bajci, Srbin bi opet radije kupio dizLO, idealno da nosi logo TAS i da jezdi na trafo ulje).
[ botr @ 06.01.2012. 10:42 ] @
Citat:
bakara: Jasno je i meni da je nestrucno, ali i tako je tesko da dodje do paljenja gasa na otvorenom prostoru pa sve i da ga namerno pale upapljacem...
Jedino sto mi pada na pamet je da je gasna instalacija kao i prikljucak bili u kabini, pa je gas cureo u kabinu, a neko zapalio cigaru, ali onda su dobro i prosli, a opet i u tom slucaju tesko je da boca eksplodira.
O tome se radi, najverovatnije. ALi boca nije eksplodirala.