[ ultraKeen @ 18.11.2004. 08:16 ] @
Elem, pravim ja presolac za kiseli kupus: u vodu stavljam krupnu morsku so, koja pre sipanja u bure mora da se rastvori u vodi, dakle mesam isti supstrat varjacom u krug - i sta primetim kada pustim da se voda sama od sebe zaustavi (jer sam sihhrono mutio 3 lonca) ? Prvo vidim da so pada na dno lonca pri sipanju u njega, znaci ista je teza od vode. Zatim, posle zaustavljanja zarotirane vodene mase same od sebe, vidim jos nerazmucenu so grupisanu u sredini lonca/vrtloga - a ne oko zidova! ... a trebalo da bude oko zidova zbog dejstva centrifugalne sile koja, po meni, treba da sve sto je teze u rastvoru, rasprsuje oko oboda a ne da koncetrise u sredini vrtloga. Ocito, u pitanju su neke turbulentne sile u fluidu/vodi, ali meni nepoznate (ili zaboravljene), iako sam polagao Mehaniku fluida na fakultetu. Zna li neko da objasni razlog zgomilavanja soli i cetru vrtloga? Napominjem da se isto desavalo nezavisno od toga na koju sam stranu mutio vodu, levu idi desnu, odnosno nije u pitanju koriolisova sila koja ume da vrti vrtloge u razlicitim smerovima zavisno od toga na kojoj se zemljinoj polulopti nalazimo, gornjoj ili donjoj. Drugo, mozda mnogo zanimljivije. Kada se voda blizila svom smirenju i zaustavljanju, onaj kruzni talog soli u centru veoma je podsecao na sliku nase galaksije, zbog onih guscih pramenova, oblika propelera. Cak se pri kraju moglo lepo gledati kako se ti pramenovu lagano menjaju i formiraju u svoje konacne oblike, bas kao da je u pitanju mini-model galaksije (nase i svake druge koja ima rotirajucu formu). |