[ Alt-F4 @ 20.11.2004. 20:30 ] @
Interesantno za procitati: http://www.raska.info/tocak2/new_energy_serbian_new1.html |
[ Alt-F4 @ 20.11.2004. 20:30 ] @
[ zzzz @ 20.11.2004. 23:42 ] @
Lijepo se vrti nema šta.Sve dok nestane napajanja kompjutera.
Nije mi jasno jel to šala ili ta sva sila maš.inž. stvarno ozbiljno misli.Ako je ovo drugo onda sam jako zabrinut zbog niskog nivoa školstva.Statika se radi na prvom semestru.Trebali bi ponoviti taj ispit. Da su barem uobzirili onu silu koja zatvara lopaticu pri izlasku, (a stručnjaci računaju kao da je nema).???Svašta. [ u_m @ 21.11.2004. 00:22 ] @
Ma nisi dobro procitao, pazi naslov teme "u Srbiji"
Nego i kad lopatica ulazi u vodu, u trenutku kad voda predje preko lopatice ispred ima da naleti na nju. Ovo je odlicno, ali mislim da ce se okretati na drugu stranu !! [ srki @ 21.11.2004. 01:26 ] @
Kakva je ovo prevara? Da li je moguce da je ono pismo dole istina? Ako jeste to moze samo da znaci da su se ti masinski inzenjeri udruzili da uzmu pare od drzave (citaj: od nas) za nova "istrazivanja." Ako drzavni organi nasednu na ovu prevaru pa treba proterati iz zemlje sve iz Ministarstva nauke...
[ blaza @ 21.11.2004. 02:06 ] @
Citat: zzzz Nije mi jasno jel to šala ili... Ako je sala, perterali su - pravili su cak i prototip. Ili su se zbilja zaludjivali ovim "projektom", ili je u pitanju neka prevara, kao sto rece srki. [ neacha @ 21.11.2004. 02:12 ] @
Citat: Ovo je odlicno, ali mislim da ce se okretati na drugu stranu !! Šta, misliš to radi? :-) [ Alt-F4 @ 21.11.2004. 09:21 ] @
Ne okreće se u suprotnu stranu, vidi se na prototipu, skinite pa pogledajte.Problem je kao što je rekao profesor Đorđević zaptivanje na dnu, što se i jasno vidi sa snimka.Tako da sam i ja skeptičan da se ovo zaptivanje može obaviti u potpunosti.
Ovo je domen mehanike fluida. Nije prevara, možda se ljudi zanose i troše vreme i novac.Čovek je na ovom projektu radio 12 godina.Lično mislim da neće uspeti iako bude imao na raspolaganju novac.A ako i uspe, svaka mu čast!!! [ srki @ 21.11.2004. 09:54 ] @
Citat: Alt-F4:Nije prevara, možda se ljudi zanose i troše vreme i novac.Čovek je na ovom projektu radio 12 godina. Pa to pise na onom sajtu ali mislim da je to sve napisano da bi dao pozadinu toj prevari. Ako nije prevara ja bih oduzeo diplomu i njemu i onima sto su potpisali ono pismo. Pa on ne razume ni zakon odrzanja energije koji se uci jos u osnovnoj skoli. [ Balša @ 21.11.2004. 10:59 ] @
Citat: Alt-F4: Ne okreće se u suprotnu stranu, vidi se na prototipu, skinite pa pogledajte.Problem je kao što je rekao profesor Đorđević zaptivanje na dnu, što se i jasno vidi :) sa snimka.Tako da sam i ja skeptičan da se ovo zaptivanje može obaviti u potpunosti. Ovo je domen mehanike fluida. Nije prevara, možda se ljudi zanose i troše vreme i novac.Čovek je na ovom projektu radio 12 godina.Lično mislim da neće uspeti iako bude imao na raspolaganju novac.A ako i uspe, svaka mu čast!!! Pobogu, ljudi, dajte malo zdravog razuma. Čovek pokušava da napravi vodenicu bez protoka vode. To ne može. Ono čudo na snimku obrće se upravo zato što voda šiklja na sve strane. Da bi se točak na dijagramu pokretao u smeru kazaljke na satu, potrebno je da se u bazenu stvori kretanje vodene mase u suprotnom smeru. To nije moguće bez dovođenja energije. [ ventura @ 21.11.2004. 11:55 ] @
Pogledao sam onaj snimak...
Pa ova glupost se i okrece zahvaljujuci tome sto voda curi na sve strane... Ako mu je za to trebalo 12 godina, e onda je strucnjak svaka cast... [ Alt-F4 @ 21.11.2004. 13:25 ] @
Da ne bude zabune, ne verujem u ostvarenje projekta.Ne znam kako je mislio da konstantnim rezervoarom ostvaruje silu na lopaticama?Verovatno je mislio da tako resenje podrazumeva gubitke koji bi se kompenzovali dovodjenjem vode u rezervoar?Ali opet mu to ne lici na ono sto je zamislio vec na turbinu u hidroelektranama, s obzirom na lose zaptivanje ...ne znam sta mu(im) se vrzmalo po glavi?
[ Ivan Dimkovic @ 21.11.2004. 19:15 ] @
Ako ovi ljudi uzmu i jedan dinar od drzave za finansiranje perpetuum mobile-a, treba kompletno pohapsiti celo ministarstvo, a i te ljude za con-artizam najgore vrste.
No, kako su neki izgleda uspeli da pokupe $100.000 dolara za godinu dana skole koja kosta nekoliko puta manje, ne bi me cudilo da srpski perpetuum mobile uskoro osvane u Blicevima, Glasovima i Svetovima... Ako je pismo istinito - a u njemu je i profesor fakulteta, bilo da je u pitanju intelektualna (zaista veruju u taj bullshit) ili moralna (nameravaju da otmu pare od drzave prevarom) nekompetencija - podatak da je covek potpisnik profesor na najvisoj skolskoj ustanovi u Srbiji govori dosta u krizi u kojoj se Srbija nalazi :( [ zzzz @ 21.11.2004. 23:52 ] @
Nešto mi ovo liči na sveučilište "Karić".
Ako postoji neki akadimik Đorđević,šef katedre za fluide,onda mora da je tamo. Prave li se tamo one diplome "maš.ing";"maš.ing"...? [ ledeni @ 27.11.2004. 16:38 ] @
Akademik Djordjevic postoji na Masincu i jedan je od jacih likova tamo.
E sad, fluide sam polagao odavno, ali meni je ovo jako interesantno i bas bih voleo da vidim neki manji model od plastike kao sto je profesor Djordjevic savetovao. Zaptivanje, naravno. Jesam skeptican po pitanju ovog projekta, mada ima smisla priznajem. Vrlo interesantno. Ne vidim ni jedan dokaz da je ovo prevara, samo je problematicno zaptivanje. [ Ivan Dimkovic @ 27.11.2004. 16:47 ] @
Dokaz je zdrava logika - bez protoka vode dole (tj. curenja) ce cela stvar jednostavno da stane i da se vrati u stanje minimalne energije. Ovako iz crteza ispada da se energija za stvaranje pokreta lopatica stvara niotkuda ako se ceo sistem posmatra kao zatvoren, sto je.. klasicni perpetuum mobile, a mislim da svi znamo sa kojim se to fizickim zakonom krsi.
Patentni zavodi vecine jacih (industrijskih) zemalja perpetuum mobile masine odbacuju bez citanja, a ima i dobrih razloga zasto. A dokaz da je prevara - pa lepo, svaki diplomirani masinac sigurno zna sa kojim se fizickim zakonima cela stvar krsi, i ako traze finansiranje za ovakvu stvar onda oni cine svesnu prevaru. Ako ne znaju koje zakone krsi ovaj njihov "izum" na papiru - onda bi trebalo da se zapitamo kakav izlaz nasi fakulteti imaju. [ abishai @ 27.11.2004. 17:20 ] @
Ja nasima nista ne verujem....
[ Ivan Dimkovic @ 27.11.2004. 18:45 ] @
History of Perpetual Motion Machines
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_perpetual_motion_machines Citat: In 1630, Robert Fludd, English physicist and mystic, proposed many machines. People were trying to patent variations of Fludd's machine in the 1870s. Fludd's machine worked by recirculation by means of a water wheel and Archimedean screw. The device pumps the water back into its own supply tank. [3] (http://www.uh.edu/engines/pmm1.jpg) [4] Nesto vrlo slicno sa cirkulacijom vode... samo "izmisljeno" pre 370 godina ;) Evo jos malo perpetuum mobile masina baziranih na recirkulaciji: http://www.lhup.edu/~dsimanek/museum/people/people.htm [ zzzz @ 28.11.2004. 01:46 ] @
Citat: ledeni: Akademik Djordjevic postoji na Masincu i jedan je od jacih likova tamo.... E sad, fluide sam polagao odavno, Jesam skeptican po pitanju ovog projekta, mada ima smisla priznajem... Ne vidim ni jedan dokaz da je ovo prevara, samo je problematicno zaptivanje. Ej ledeni ledeni.Znači polagao si davno i položio?Kako? Hidrostatika je najjednostavnije područje nauke o fluidima.Da te je ispitivao onaj "jedan od jačih likova" bilo bi mi jasno. Da sad ne tupim o nemogućnosti dobivanja energije ni iz čega,pitam se: -Zašto onaj "akademik" nije primjetio sledeće: Ako imamo idealno zaptivanje i bez trenja onda su sve sile u ravnoteži jer: Najdonje krilce zapinje za prepreku (da bi se zatvorilo),a zglob tog krilca je oslobođen trenja rotacije (idealno).Uzmi i tu reakciju pa ćeš odmah dobiti čistu ravnotežu.Ili ako nema te reakcije onda će se stvarno vršiti rotacija sve dok ima vode.A onda ledeni naspe još vode pa se to i dalje vrti a mi ostali lijepo se opskrbimo besplatnom energijom. Ma ledeni vidim da si napisao da si skeptičan.Čestitam.Većina polupismenih ljudi je takođe skeptična na ove novotarije.Ako te upitaju kao stručnjaka da im pojasniš stvar,ti ćeš reći:"ja imam isto mišljenje kao i vi!" Da nisam štagod pogriješio?Možda ovo ipak donese nekom korist? [ ledeni @ 28.11.2004. 13:21 ] @
zzzz sve sto si napisao je blago receno nebuloza.
Ivane D. o kom protoku vode ti pricas? Daj bre ljudi jel neko uopste od vas citao sta pise na pomenutom sajtu o masini? Citat: ...Povrsnim posmatranjem, moze se steci utisak da rad - funkcija ove masine nije u skladu sa zakonom o odrzanju energije,objasnjenje je sledece: Rad - funkcija ove,kao i svake druge energetske masine, zavisi od postojanja i velicine pogonske sile (energije), odnosno razlike potencijala. I ukoliko je pogonska sila konstantna i veca od svih sila otpora, tada ce se mehanizam masine - rotor, pokrenuti, nastaviti da se kontinuirano krece i pretvara (daje) efektivnu energiju. Ocigledno da mora postojati razlika potencijala,kao osnovni uslov za rad masine i transformaciju energije. U ovom slucaju razlika potencijala je ustvari razlika velicine hidrostatickog pritiska tecnosti merena na izlaznom otvoru lopatica iz rezervoara i na ulaznom otvoru lopatica u rezervoar... Citat: Bitno je zapaziti da lopatica koja izlazi iz rezervoara ne potiskuje tecnost ispred sebe a iza sebe konstantno ostavlja slobodan prostor,koji popunjava tecnost iz neposredne blizine. Zbog ovoga, lopatica koja se nalazi neposredno iza one koja izlazi iz rezervoara, kao i zbog njene znacajno smanjene prosecne brzine kretanja kroz tecnost u odnosu na sve ostale lopatice u rezervoaru,ne proizvodi povecan otpor pri kretanju kroz tecnost. Naprotiv, otpor koji ona proizvodi je za cca 1/2 manji od otpora ostalih lopatica posmatrano pojedinacno. Pri optimalnom rezimu rada masine, kretanje tecnosti unutar rezervoara (blaga kruzna cirkulacija) uz pracenje spoljasnjeg oblika lopatice i stalan potpun kontakt sa povrsinama lopatica je kombinacija laminarnog i u manjoj meri turbuletnog kretanja. [ srki @ 28.11.2004. 13:30 ] @
Citat: ledeni: Ivane D. o kom protoku vode ti pricas? Citat: Daj bre ljudi jel neko uopste od vas citao sta pise na pomenutom sajtu o masini? Citat: U ovom slucaju razlika potencijala je ustvari razlika velicine hidrostatickog pritiska tecnosti merena na izlaznom otvoru lopatica iz rezervoara i na ulaznom otvoru lopatica u rezervoar... Citat: Jesam skeptican po pitanju ovog projekta, mada ima smisla priznajem. Citat: Ne vidim ni jedan dokaz da je ovo prevara, samo je problematicno zaptivanje. [Ovu poruku je menjao srki dana 28.11.2004. u 14:43 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 28.11.2004. 13:42 ] @
Citat: Ivane D. o kom protoku vode ti pricas? Pogledaj snimak ( http://www.raska.info/tocak2/TOCAK2.mpg ) - voda curi li curi - curenje vode izaziva protok vode, i pokretanje lopatica. Da nema protoka vode, ne bi bilo ni pomeranja lopatica jer bi sistem presao u stanje mirovanja (minimalne energije), as simple as that. Kao sto srki rece, energija koja je potrebna da se ta voda ponovo popne gore je jednaka energiji dobijenom spustanjem vode i cela stvar ce u jednom momentu da stane. To sto su napisali kao objasnjenje je "pile of crap" - pazljivom analizom i sabiranjem svih otpora, sila, i ulozenih energija ce se doci do zakljucka da je za pokretanje lopatica sa vodom "na gore" potrebna veca energija od one koja se dobije padom lopatice sa vrha. Citat: Daj bre ljudi jel neko uopste od vas citao sta pise na pomenutom sajtu o masini? Ja sam vala procitao - tipican perpetuum mobile prve vrste. Slicna masina "izmisljena" pre 370 godina, i naravno ne radi - okacio sam link. Ima jos gomila takvih, i sve imaju istu "sitnu" manu ;) [ Ivan Dimkovic @ 28.11.2004. 14:17 ] @
Nego, mislim da je najbolja stvar u celom projektu ova:
Citat: Pronalazac radi na ovom projektu punih 12 godina, za zavrsetak projekta potrebno mu je 60.000-70.000 € i vreme od 6 meseci, potrebno za izradu druge verzije prototipa masine. Domacinski, odokativno - za perpetuum mobile, 60-70K eura za 6 meseci... bez detalja, metodom pljuca :) Nesto mi se javlja da ce opstina Leskovac da finansira i ovaj genijalni projekat :) Pratite "Blic" i "Svedok" :-) Citat: Obraca se i moli zainteresovane evropske i svetske firme, organizacije i pojedince, da na bazi zajednickog interesa uloze sredstva i omoguce mu da zavrsi projekat na kome radi i kako cvrsto veruje, pokaze svetu put do jeftine i ekoloski ciste energije. nuff said. [ Slobodan Miskovic @ 28.11.2004. 14:30 ] @
Sta mislite kada bi poslali jedan ozbiljan mail gde bi prihvatili da finansiramo projekat, ali da u ugovoru pise da ako se projekat ne zavrsi uspesno za 8 meseci projektant se obavezuje da vrati celokupnu sumu. Bas me interesuje odgovor koji bi usledio....
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2004. 14:45 ] @
Odlicna ideja, Stellanova - ko ce da pise dokument? :)
[ Gojko Vujovic @ 28.11.2004. 15:00 ] @
Bolje pitaj ko će da da pare? ;)
[ Aleksandar Marković @ 28.11.2004. 15:00 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Odlicna ideja, Stellanova - ko ce da pise dokument? :) Onaj ko na prvi pogled deluje uverljivo ... sa finansijske strane... :-) [ Ivan Dimkovic @ 28.11.2004. 15:13 ] @
Pa ajde ti secret, onda - ti predstavljas izvrsnu vlast, zar ne? :-)
@Stellanova: evo ovo ti je odlican primer za Venture Capital - covek nema pare a ima "brilijantnu" ideju - VC ulozi pare i deli rizik i cela stvar propadne - i opet si na nuli ;) [ Aleksandar Marković @ 28.11.2004. 15:30 ] @
xexe
Jos kad bih bio potpomognut zainteresovanim stranim ulagacima iz jake i solidne kompanije iz inostranstva, npr. Nemacke ne bih imao nista protiv. A mozda organizujemo i konzorcijum...Island, Holadnija, States, Novi Zeland i domace predstavnike iz Beograda i okoline ... aka Panceva :-) [ Slobodan Miskovic @ 28.11.2004. 15:46 ] @
Citat: evo ovo ti je odlican primer za Venture Capital - covek nema pare a ima "brilijantnu" ideju - VC ulozi pare i deli rizik i cela stvar propadne - i opet si na nuli ;) Da, da... ;) Citat: A mozda organizujemo i konzorcijum...Island, Holadnija, States, Novi Zeland i domace predstavnike iz Beograda i okoline ... aka Panceva :-) Evo ideje, neka neko uradi jednostavan site (samo index i kontakt), kao svetski priznati konzorcijum, i posalje im mail na engleskom. Mada bi i ti Ivane mogao malo na svapskom da se umesas. Ako treba ja cu na italijanskom :) Posaljemo im da smo mi svetski priznata kompanija koaj ulaze u pronalaske ali su nam potrebne garancije koje su jace od par slicica i potpisa profesora iz tamo neke Srbije... Trazimo demonstaciju, i komplatnu dokumentaciju. Posle njihovog odgovora javicemo im da smo projekat uzeli u razmatranje i posle nedelju dana im opet saljemo mail gde iznosimo zapazanja koja su i izneta u ovoj temi... Sta kazete? [ Srki_82 @ 28.11.2004. 21:57 ] @
Genijalna ideja :)
Samo jos preostaje da se nadate da niko ko ucestvuje u projektu "Gravitacioni tocak" ne cita ovaj forum ;) [ aleksa87 @ 14.01.2005. 20:54 ] @
ovaj tip hoce da profitira na razlici u pritiscima na vrhu i dnu rezervoara ali koliko se meni cini njegov proracun je suvise pojednostavljen u odnosu na realan model, nije uzeo u obzir sve sile i tako dalje... plus ocigledno se radi o ludaku kada je pokusao da napravi onoliki model, da ima iole razuma prvo bi napravio malecku masinu, stoni model ili tako nesto gde je kudikamo lakse obezbediti potrebne tolerancije da mu barem ne curi onolika voda.. i avio inzenjeri kada prave avion prvo napave mali model pa ga stave u tunel na testiranje... a ovaj zapeo "prvo pa musko"... plus profesor je lepo rekao da je tesko, prakticno nemoguce, matematicki dokazati dinamicki proracun masine ako sam dobro procitao ono pismo... a i taj inzenjer da je neka pamet zavrsio bi valjda poslediplomske i doktorirao bi... uostalom da je to moguce tesla bi vec napravio :D
pozdrav :) [ force_m @ 26.01.2005. 02:53 ] @
Gospodin Velizar Vukosavljevic, autor pronalaska, me je zamolio da ovo postujem u njegovo ime. To su njegovi odgovori ucesnicima u raspravi na ovu temu.
ODGOVOR AUTORA Procitao sam izlaganja svih ucesnika Foruma, na temu: Gravitacioni tocak-made in Serbia, tacan naziv pronalaska je GRAVITACIONI MOTOR, ciji sam autor. Iznenadjen sam veoma niskim nivoom znanja iz oblasti masinstva od strane vecine ucesnika foruma, sa izuzetkom "Ledenog" i "Alt-F4", ostali ucesnici ne znaju ni elementarne stvari iz nauke o fluidima, ali im to ne smeta da na vrlo primitivan nacin, javno saopstavaju svoja uvredljiva, nesuvisla, prdivetarska razmisljanja, kao sto su: "sala, prevara, zaludjivanje projektom, opomena drzavnim organima da ne nasedaju na prevaru inace ih treba proterati iz zemlje, treba oduzeti diplomu autoru i onima koji su mu dali strucnu podrsku, nameravaju da otmu pare od drzave prevarom, energija niotkuda, ne znaju za zakon o odrzanju energije, nesto vrlo slicno izmisljeno je pre 370 godina, covek je stvarno nezasluzeno zavrsio masinski fakultet itd...." Autori napred navedenih "bisera", moraju da shvate da se u inzenjerskoj struci, nesto sto je egzaktno dokazano, ne moze pobijati verbalnim poganim izrazima. Da su bar pokusali da nesto izracunaju ne bi lupali gluposti kao: "treba da se okrece u suprotnom smeru", "nisu uobzirili silu koja zatvara lopaticu", "nisu obuhvacene sve sile otpora inace sistem bi bio u ravnotezi" i slicne gluposti. Preporucujem kriticarima, gde se posebno istice, tehnicki konsultant Ivan Dimkovic, neka pazljivo procita tekst na web sajtu i neka napravi bar jedan kompletan proracun, jer dobri inzenjeri ne daju a i ne prihvataju pausalne ocene. Evo odgovora na neka konkretna pitanja: – Autor nije uobzirio silu koja zatvara lopatice? Lopatice se zatvaraju na izlaznom otvoru pod dejstvom momenta rotacije i kinematikom elemenata masine. Izracunaj taj moment i sve ce ti biti jasnije, naravno ako to umes. – Masinski inzenjeri su se udruzili da uzmu pare od drzave (citaj od nas) za nova istrazivanja. Ako drzavni organi nasednu na ovu prevaru treba ih proterati iz zemlje! Srdjane Mitrovicu, spavaj spokojno, drzavni organi do sada nisu "naseli" i u ovaj projekat nisu ulozili ni jedan jedini dinar, a cvrsto sam ubedjen da nece ni ubuduce jer ministar za nauku rezonuje kao i ti. Po tom rezonu jos dugo cemo tapkati u mestu i nazadovati umesto razvoja i napretka. No da se dogovorimo sta cemo uciniti sa ministrom i Vladom Srbije, koja nije neinformisana, ako ipak ja budem u pravu a ne ti i ministar za nauku. – Kaze Srdjan: "Pa on ne razume ni zakon o odrzanju energije koji se uci u osnovnoj skoli" Po Bernouliju suma energija brzine + polozaja + pritiska = const. Pa ako se moze transformisati energija brzine i polozaja tecnosti, zasto se ne bi mogla transformisati i energija pritiska tecnosti. U energetskom smislu ove tri vrste energije su ista kategorija. U klasicnim hidroelektranama koristi se energija polozaja i brzine tecnosti, koja je posledica delovanja energije gravitacije. Moja masina koristi energiju pritiska na potpuno nov, do sada nevidjen nacin, koja je takodje posledica delovanja energije gravitacije, odnosno ENERGIJU GRAVITACIJE. – "Covek pokusava da napravi vodenicu bez protoka, to nije moguce", kaze Balsa. Vodenicu ne pokrece protok, nego sila koja konstantno deluje na peraja vodenickog kola. Kod moje masine postoji konstantna sila koja deluje i pokrece lopatice rotora i rotor masine i koja je dva i vise puta veca od sila otpora kretanju. – Srdjan kaze: "A takodje da bi tu vodu koja je dole ponovo popeo gore treba ti ta ista energija koju dobijes kada se voda spusti dole". Transformacija energije kod moje masine ne vrsi se padanjem tecnosti dole i ponovnim dizanjem iste kolicine tecnosti gore. Blaga kruzna cirkulacija tecnosti unutar rezervoara, javlja se kao posledica sprege tecnosti sa lopaticama rotora, kako se lopatice krecu kruzno u smeru kazaljke na satu cikulacija tecnosti se odvija u suprotnom smeru. Transformacija energije se vrsi usled momenta rotacije koji istiskuje lopatice rotora jednu za drugom u horizontalnoj ravni, tako da umesto isticanja tecnosti ovde "isticu" lopatice rotora kontinuirano a tecnost se usmerava u kruzni tok. Energija potrebna za kruznu cirkulaciju tecnosti u rezervoaru predstavlja energetski gubitak, koji iznosi od 1/3 do 1/2 ukupno raspolozive energije za odredjenu velicinu masine i vrstu tecnosti koja se koristi. – Dimkoviceva tvrdnja da je ovo pronadjeno pre 370 godina je eklatantna glupost i dosta govori o njemu samom jer ne pravi razliku izmedju perpetuum mobilea i realne masine. – Aleksa kaze: "Tip hoce da profitira na razlici u pritiscima na vrhu i dnu rezervoara, cini mu se da je proracun suvise pojednostavljen, nisu uzete u obzir sve sile i zakljucuje: ocigledno se radi o ludaku kada je pokusao da napravi onoliki model, zamera autoru sto nije zavrsio postiplomske studije i doktorat i na kraju kaze da je to moglo Tesla bi to vec napravio." Da Aleksa, prva konstatacija ti je u redu. Hocu da profitiram na razlici u pritiscima, ne na vrhu i dnu rezervoara, nego na izlaznom i ulaznom otvoru u rezervoar, i to ne samo ja nego i ova nasa Srbija a i ceo svet. Sumnjas u moj proracun, pa Aleksa zasuci rukave i napravi svoj i uporedi ga sa mojim proracunom. Stavicemo oba proracuna na sto i videti koji je pije vodu a koji ne. To sto nisam magistrirao i doktorirao uveravam te da mi nece smetati da u tvom proracunu nadjem eventualne greske, ili potvrdim da je ok. Kazes mi da sam ludak i da nemam ni iole razuma jer ne bih pravio onoliki model, to da sam ludak moguce je (jer covek ne moze uvek realno da sudi o svom mentalnom zdravlju) ali zato budi siguran da za razliku od vas, vecine mojih kriticara, nisam glup. Osnovna merna jedinica za energiju je (J–joule) jedan 1= 1 Nm. Minimalni realni precnik moje masine je D=1m, jer je obrazac za izracunavanje momenta rotacije Mrot=C q g L D3 (Nm), a stepenovanjem brojeva manjih od 1 daje rezultat manji od osnove. Tesla je bio neosporan Genije, ali i posle njega bilo je i bice velikih pronalazaka. – Sumnja u nemogucnost kvalitetnog zaptivanja je neosnovana, konstruktivno resenje zaptivanja (koje kod prve verzije prototipa nije postojalo), je takvo da omogucava skoro hermeticku zaptivenost uz zanemarive sile trenja, (teflonska zaptivka klize po ravnoj staklenoj povrsini u kontaktu sa radnom tecnoscu – vodom). Manja kolicina tecnosti, koju pri radu iznesu lopatice iz rezervoara, sliva se na dnu u manju posudu iz koje se kontiniuirano, pumpom na sopstveni pogon vraca u rezervoar. Ovo je energetski gubitak, koji umanjuje efektivnu snagu masine od 0,2 do maksimalno 1,0 %. – A sumnja u moju diplomu neka ostane i dalje, diplomirao sam pre vise decenija i ne na fakultetima u SCG tako da im moja diploma nece i ne moze umanjiti rejting. I na kraju konstatacija: nema prevare ni podvale! Ima neshvatanja od strane pojedinaca, koji misle da nesto znaju a u stvari ne znaju i ne trude se da nauce. Postupak za transformaciju energije gravitacije, ekoloski ciste i vrlo jeftine je pronadjen i ne moze se nicim osporiti. Dakle, GRAVITACIONI MOTOR koji proizvodi ekoloski cistu i jeftinu energiju je realnost i stvarnost, i to ce Srbiji pomoci da sa lakocom resi sve, ama bas sve svoje probleme. Kada ce se to dogoditi ne zavisi samo od mene, ja sam svoj deo posla uspesno priveo kraju – zavrsio. A dok se to ne dogodi, klecacemo na kolenima i moliti bolje a i gore od nas da nam nesto udele, razmisljacemo o prodaji i podeli nasih svetinja i teritorija i trpecemo ucene i ponizenja od strane mocnika, samo zbog toga sto srpski narod vec dosta dug period vremena ne ume da izabere prave ljude koji treba uspesno da vode narod i upravljaju drzavom. Autor pronalaska Velizar Vukosavljevic [ salec @ 26.01.2005. 11:02 ] @
Pogledavsi nacrt i animaciju imam primedbu na :
Citat: Lopatice se zatvaraju na izlaznom otvoru pod dejstvom momenta rotacije i kinematikom elemenata masine. jer zatvaranje lopatica ima takodje i efekat (odnosno mora da ostvari rad potreban za) istiskivanja mase vode koja se nalazi izmedju zadnje strane lopatice koja prednjaci i prednje strane lopatice koja se zatvara sa njom. Na animaciji se jasno vidi da se ta voda ubrizgava natrag u rezervoar, protivno smeru sile pritiska vode u rezervoaru. Sila na lopaticu a postoji zbog teznje upravo te vode da istece iz rezervoara, a umesto da se to dogodi (tj. u idealnom slucaju, kada se to ne dogadja), lopatica b tu vodu potiskuje bocno, koso na dole i natrag u rezervoar. Znaci, efektivno, zatvaranje, "sklapanje" lopatica pumpa vodu, odnosno trosi rad umesto da ga proizvodi! Voda tezi da se slegne, odnosno da postavi pokretne elemente masine u polozaj u kojem ce zbir zapremina rezervoara (od neke proizvoljne visine iznad gornje ivice izlaznog otvora za lopatice pa na dole) i dodatnog prostora koji pokretni delovi (lopatice) mogu da dodaju rezervoaru na racun spoljasnjosti bude maksimalan. Posle toga nastupa ravnoteza, odnosno rad mora da se ulozi spolja da bi se napravio novi ciklus, ili da se dopusti da deo vode istekne. Na crtezu a, "prosirenje" rezervoara je predstavljeno na preseku povrsinom koju ogranicavaju luk zadnje strane lopatice a i vertikalne linije koja prolazi kroz centar velikog tocka. Na crtezu b, kada lopatica b pocne da se "uklapa" sa a, vidi se da se povrsina preseka "prosirenja" smanjuje, odnosno, efektivno, voda se vraca u rezervoar (desno od vertikale koja prolazi kroz osu velikog tocka) i podize nivo vode u njemu, dodajuci sistemu potencijalnu energiju. Znaci: negativan rad! Zato mi izgleda da ova turbina ili radi kao "obicna" turbina i mora da "curi" ili, ako se popravi konstrukcija tako da bude u skladu sa zamisli, nece raditi uopste. [ zzzz @ 26.01.2005. 23:11 ] @
Salec ti si suštinski potpuno u pravu.Dovoljno je reći najniži nivo vode
zaustavlja mašinu.Ono pumpanje ti nije baš korektno.Bolje je reći da postoji negativni rad sila uzgona.Krilca treba uvlačiti u vodu. ------------------ Zapravo ja sam Velizara na privat.pozvao da se priključi ovoj priči. Razvila se diskusija koja je sa šprdačine prelazila na pretpostavku da je riječ o lukavoj prevari.Čovjek se korektno oglasio posredno. Stekao sam utisak da nije riječ o prevari već o zanesenjaku otankog teoretskog znanja.Napraviću jednu malu skicu sa proračunom iz kojeg će se jasno vidjeti gdje griješi.Nivo srednje tehničke škole, trći razred. [ CimBac @ 27.01.2005. 03:18 ] @
Moj predlog je da ti, Velizare, lepo napravis taj model sa precnikom veceg tocka od 1 metar, sve sam, bez icije pomoci, ne uzmes ni dinar od drzave (mene), i dokazes svima nama, na ovom forumu, da si faca. Sta ti treba malo: malo lima, dva tocka, elektrode da zavaris sve to, teflona, najlona, karton mb piva,itd...
Ali slucajno ... nemoj slucajno..... ni da pomislis ... da trazis pare od bilo koga... Ma ljudi to se s nama neko zeza bre [ zzzz @ 27.01.2005. 15:09 ] @
Evo jedne skice i korektnog hidrostatičkog proračuna.Jasno je svakom da na lijevoj
slici nema rotiranja jer su sve sile pritiska usmjerene u osu rotacije.Ipak sam izračunao horiz. silu Fh i silu uzgona Fu jer mogu koristiti za proračun ležajeva u osloncima. A i zbog Tesle.Kad je bio dječačić napravio je baš ovakav mlinčić na potoku i sve mještane zadivio.Naravno da je ostavio uski procjep ispod,a potok je doticao.Tesla je bio ponosan na ovaj svoj izum pa ga je mnogo kasnije često spominjao,a čini mi se i patentirao. Fig.2) prikazuje samo sile na lopaticama.Sam valjak Prečnika D i dužine B, je već objašnjen prethodno (fig.1).Izvršena su ova idealiziranja: -Nema trenja mehaničkog niti hidrodinamičkog. -Nema curenja. -Površina posude je ogromna pa je zanemariva promjena nivoa vode. -Idealizirana je raspodjela zapremine krilaca po obimu točka. Samo da objasnim ovo posljednje.Na donjem otvoru visine s i širine B krilca idealno zaptivaju uklapanjem jedno u drugo te se može lako dokazati da je to opravdano. Sada ovu zapreminu izdjelim na ljuske radiusa r i debljine ds. Izračunam za ljusku hidrostatičku silu dFhk koja hoće da pokrene točak.Na isti način i onu gore koja koči.Izračunam silu uzgona ljuske. Pošto imam poznate krakove (za ljusku je to 2r/pi),slijedi računanje momenata. Ispade nula.Sad integriram (zbrojim) rezultantne momente (ovdje su nula) na svim ljuskama počevši od one R=D/2 pa do zadnje r=(D+s)2.Rezultat je ?. Ja obični amater nekako to iz hobija sračunam,a tamo neki profesor na faksu nema pojma.Bolje bi bilo da ja radim njegov posao,a on da bude amater. KORIŠTENI ZAKONI: 1) Zakon poluge. 2) Paskalov zakon 3) Arhimedov zakon 4) Zakon o pravu na javno iznošenje svog mišljenja i umotvorina [ IdeaR @ 27.01.2005. 21:59 ] @
Citat: I na kraju konstatacija: nema prevare ni podvale! Ima neshvatanja od strane pojedinaca, koji misle da nesto znaju a u stvari ne znaju i ne trude se da nauce. Postupak za transformaciju energije gravitacije, ekoloski ciste i vrlo jeftine je pronadjen i ne moze se nicim osporiti. Dakle, GRAVITACIONI MOTOR koji proizvodi ekoloski cistu i jeftinu energiju je realnost i stvarnost, i to ce Srbiji pomoci da sa lakocom resi sve, ama bas sve svoje probleme. Kada ce se to dogoditi ne zavisi samo od mene, ja sam svoj deo posla uspesno priveo kraju – zavrsio. ...katastrofa. [ salec @ 28.01.2005. 09:21 ] @
"Ko iscekuje prijatelja, lako pomisli od otkucaja svog srca da cuje topot konjskih kopita"
(Kineska poslovica) [ Ivan Dimkovic @ 28.01.2005. 09:46 ] @
Citat: – Dimkoviceva tvrdnja da je ovo pronadjeno pre 370 godina je eklatantna glupost i dosta govori o njemu samom jer ne pravi razliku izmedju perpetuum mobilea i realne masine. Realne masine? Siguran sam da gospidin Vukosavljevic zna sta znaci "realna" (postoji i radi - bez curenja, molim) a sta "imaginarna" (postoji na, po meni nepotpunoj, simulaciji, trazi investiciju "da radi" i sl...) Evo ja javno kazem kada mi gospodin Vukosavljevic licno demonstrira tu masinu kako radi (vrsi koristan rad - tj. okrece turbinu) bez gubitaka vode curenjem iz rezervoara (dakle, bez PROTOKA ka spoljnom svetu, koji je po meni neizbezan za stvaranje korisnog rada i pokretanja lopatica), ja cu licno od svojih para da ulozim sto treba da gospodin napravi uspesnu firmu i zastiti intelektualnu svojinu u svoje ime i to u celom razvijenom svetu, za simbolican mali udeo u uspehu firme. Citat: Dakle, GRAVITACIONI MOTOR koji proizvodi ekoloski cistu i jeftinu energiju je realnost i stvarnost, i to ce Srbiji pomoci da sa lakocom resi sve, ama bas sve svoje probleme Lep PR - znam jednu novinarku iz Leskovca, koja voli ovakve zavrsetke - pisala je o nekim kompresijama i cudima samo nama znanim, uz pomoc toga moze fino finansiranje da se dobije, cak i ako nesto ne radi... Toliko od mene... [ zzzz @ 28.01.2005. 13:30 ] @
Evo još jednog proračuna za Velizara.Ovaj put nije statički
već se radi o bilansu energije. - Svaki diferencionalno mali dio krilca zahtjeva utrošak energiji za savlađivanje sile uzgona na putu h.Bez obzira na trajektoriju putanje krilca. A istiskivanjem tog krilca dobije se isto toliko energije. Velizar je tražio ds mu se stavi na sto proračun,pa zato ovo i šaljem. Jasno mi je da ostalima ovo nije interesantno jer to odavno znaju. [ zzzz @ 28.01.2005. 23:31 ] @
A sad evo i Velizarovog modela.Klasičan vodenički točak.Ovo bi
garant radilo samo što bi voda između lopatica išla van.Ako dodamo zglob na krilcu i podignemo oslonac donjeg krilca onda dodamo odgovarajuće sile,dobili bi isto kao u onom mom prvom modelu.Dakle ravnotežu. A sada slijedi njegov proračun iz koga se jasno vidi da je Velizar klasični prevarant. [ zzzz @ 28.01.2005. 23:47 ] @
Jutros sam snimio jednu verziju proračuna gdje bio još jedan red.
Pisalo je :h=0.08135*D. Na onoj skici to je pola manje dijagonale deltoida kome je druga dijagonala D.Takvih deltoida na slici ima 12.Uglovi su 45 stepeni i onaj suprotni 30 stepeni.Toga reda na njegovom sajtu više nema, ali iz izraza za silu F(v) tj uzgona lako se vidi šta je koristio. Umanjio prevarant silu uzgona za dvostruko jer je koristio dvostruko manju vrijednost za h.Onda na brzinu izbrisao vrijednost h. I onda nakon proračuna gdje preskače izračunavanje kraka sile uzgona predlaže:"Neka vaši inženjeri izračunaju krak".I onda slijedi vapaj "Daj eura"! --- Bruka i sramota pa čak i kad je od varalice. [ zzzz @ 01.02.2005. 13:23 ] @
Velizarov odgovor zalutao.Moram zato C-P:
---------------------- ODGOVAR AUTORA Milanu Kecmanu: Milane Kecmane, propustio si da zapazis da tacke, koje predstavljaju ose zglobne veze susednih lopatica se krecu konstantnom brzinom po zadatoj trajektoriji a takodje i sve lopatice, vrhovi lopatica se krecu razlicitim perifernim brzinama na nekim delovima trajektorije. ...........Nisam propustio. Skice koje si dao sa proracunom kojim „dokazujes” gde gresim i da masina nece funkcionisati, su najobicnija glupost i zloba da se po svaku cenu neciji rad i kreativnost obezvrede i ospore. Pa i coravima je jasno da tvoje skice sa ljuskama i proracunom nemaju ama bas nikakve veze sa mojim gravitacionim motorom i objasnjenjima koja sam dao na veb sajtu. Da ubuduce ne bi bilo nesporazuma, evo ti skice (slika 2) na kojoj je baziran fizizki princip rada mog pronalaska, pa strucnjace izvoli, napravi kompletan proracun i dokazi moje greske i tvoju strucnu superiornost! [img] ---------Na koju sliku misliš -------------- Ja sam najpre pomislio da se radi o naivcu koji ima neku ideju,ali tanko znanje. Desi se tako da se neko promulja i do VSS raznim kanalima.Nažalost. -Ali sam došao do jasnog zaključka da je prevara smišljana pažljivo,a ne slučajno zbog naivnosti.Evo zašto: 1) Statički proračun pravljen na modelu vodeničkog kola!Jasno okretaće se. 2) Zbog bojazni da će neko primjeniti zakon kontinuiteta na izlaznom otvoru i smanjiti ga zbog tog,dodata je još jedna prikrivena greška kod proračuna sile uzgona.Smanjena je dvostruko.Za 12 godina to ne primijetiti??? 3) A onda (radi odvraćanja pažnje) slijedi: e sad neka vaši inženjeri (valjda umjesto autora) dovrše izračunavanje težišta sile uzgona.Neka se malo napate i preskoče onu podvalu.Samo naivci će se kačiti da ovo provjeravaju, a oni su zapravo i potencijalne žrtve. ---------------- Pokušavam pronaći profesora Đorđevića (katedra fluidi?).Zanima me kako je Velizar njega preveslao. ---------------- Ona dva moja proračuna su srednješkolskog nivoa.Običaj je da se tu ne servira objašnjenje pomoću diferencijala i integrala. [ IdeaR @ 01.02.2005. 17:47 ] @
Saga se nastavlja.
Fino je ovo što je Milan Kecman našao pogrešku u proračunu autora 'pronalaska', ali vidim da mnogi studenti(a izgleda i profesori) mašinstva ne reaguju kako bi morali. Pošto vidim da se autor 'pronalaska' opet oglasio, volio bih ga pitati kako objašnjava sljedeće: 1. Da li je ovo perpetuum mobile 1. vrste (po svoj priči izgleda da jeste, ako nije pokazati odakle dolazi energija za pokretanje točka i koliko će trajati to kretanje?) 2. Da li je autor pronašao do sada nepoznat izvor energije? 3. Da li su autoru poznati zakoni termodinamike (bar prva dva)? 4. Izučavaju li se Zakoni termodinamike na Mašinskim fakultetima (ovo je malo šire pitanje, jer vidim da i drugi imaju problem da ovo razumiju - potpisnici onog pisma, ali i neki na forumu)? Inače 'boiled down' verzija zakona termodinamike: 1# You have to play the game; 2# You can’t win; 3# You can’t break even, except on a very cold day; and 4# It doesn’t get that cold. Pozdrav! [ zzzz @ 01.02.2005. 21:36 ] @
Napraviću ja skicu i proračun Velizare i za zglobna krilca.Znam da tehnički pismenim
nije to potrebno.Radi se samo o povećanju otvora,a smanjenju brzine izlaska. Ide skica čim je napravim. Ja sam sve ovo potegao samo zbog prevare.Pokušaj prevare je kažnjiv. A sada tražim nekako da uključim prof.Đorđevića.I to zato što smatram da je prevaren,a ne neznalica.Šta li će čovjek reći kad vidi ovo?!!! Evo tog teksta: [ ventura @ 01.02.2005. 22:26 ] @
Citat: Velizar Vukosavljevic: Hocu da profitiram na razlici u pritiscima, ne na vrhu i dnu rezervoara, nego na izlaznom i ulaznom otvoru u rezervoar, i to ne samo ja nego i ova nasa Srbija a i ceo svet. Citat: Velizar Vukosavljevic: Dakle, GRAVITACIONI MOTOR koji proizvodi ekoloski cistu i jeftinu energiju je realnost i stvarnost, i to ce Srbiji pomoci da sa lakocom resi sve, ama bas sve svoje probleme. Citat: Velizar Vukosavljevic: Kada ce se to dogoditi ne zavisi samo od mene, ja sam svoj deo posla uspesno priveo kraju – zavrsio. A dok se to ne dogodi, klecacemo na kolenima i moliti bolje a i gore od nas da nam nesto udele, razmisljacemo o prodaji i podeli nasih svetinja i teritorija i trpecemo ucene i ponizenja od strane mocnika, samo zbog toga sto srpski narod vec dosta dug period vremena ne ume da izabere prave ljude koji treba uspesno da vode narod i upravljaju drzavom. Sa sajta: Citat: Velizar Vukosavljevic: Autor ovog pronalaska zivi i stvara u zemlji u kojoj nauka i struka, industrija, vlast i organi drzavne uprave, kao i uopste sira javnost nema i nikada nije imala ni malo sluha i razumevanja za ovakve poduhvate pojedinaca i ako su u proslosti ljudi sa ovog podrucja dali veoma znacajan doprinos razvoju nauke i tehnike. Naprotiv mnogi iz oblasti nauke ucinili su sve sto su mogli, da ovakav pronalazak ne ugleda svetlost dana. Citat: Velizar Vukosavljevic: Obraca se i moli zainteresovane evropske i svetske firme, organizacije i pojedince, da na bazi zajednickog interesa uloze sredstva i omoguce mu da zavrsi projekat na kome radi i kako cvrsto veruje, pokaze svetu put do jeftine i ekoloski ciste energije. Citat: Velizar Vukosavljevic: I na kraju, Nostradamus je rekao: "energija je u vodi". Ja mislim da si ti zreo za jedan doooobar boravak u instituciji za mentalno obolele, pre nego za neku naucnu diskusiju... [ ernan @ 03.02.2005. 11:13 ] @
Milane Kecmane, propustio si da zapazis da tacke, koje predstavljaju ose zglobne veze susednih lopatica se krecu konstantnom brzinom po zadatoj trajektoriji a takodje i sve lopatice, vrhovi lopatica se krecu razlicitim perifernim brzinama na nekim delovima trajektorije.
Takodje si propustio da zapazis (iako je to objasnjeno na veb sajtu) da se na izlaznom otvoru krecu lopatica „b” ali i lopatica „a”, kako je brzina vrha lopatice „a” priblizno ravna nuli, a vrh lopatice „b” krece se nesto vecom brzinom od lopatice „a” ali znatno manjom brzinom od ostalih lopatica u rezervoaru, lopatica „b” ce translatorno potiskivati tecnost ispred sebe, vecim delom u slobodan prostor koji iza sebe ostavlja lopatica “a”, a manjim delom preko svog vrha u rezervoar, i tako dok se ne spoji sa lopaticom “a”. Pri ovom spajanju nema nikakvog povecanog otpora, naprotiv, zbog znacajno smanjene prosecne brzine kretanja kroz tecnost, lopatica “b” }e proizvoditi znacajno manji otpor u odnosu na sve ostale lopatice posmatrano pojedinacno. Tecnost ce trajno ostati u rezervoaru i ukljucice se u cirkulacioni tok. Ovo mozes videti na slici 1. Pokretanjem lopatica usled delovanja momenta rotacije za odredjenu veli cinu, lopatice koje su u kontaktu sa tecnoscu, potiskivace odredjenu kolicinu tecnosti ispred sebe i stvarati „slobodan prostor” iza sebe iste zapremine koji popunjava tecnost iz neposredne blizine. Na izlaznom otvoru, lopatica „a” ne potiskuje nista a iza sebe ostavlja „slobodan prostor”. Tako, u zoni izlaznog otvora samo lopatica „b” potiskuje tecnost, tako da je u ovoj zoni zapremina „slobodnog prostora” kontstantno 1.5 puta (jedan i po puta) veca od kolicine (zapremine) potiskivane tecnosti. Dakle, lopatice realno „isticu” a stvoren „slobodan prostor” popunjava tecnost iz cirkulacionog toka i pored sprege tecnosti sa lopaticama rotora i ovo uzrokuje cirkulaciju tecnosti unutar rezervoara. Za vreme rada masine nema nikakvih promena nivoa tecnosti u rezervoaru (nema pulsiranja), jer je zapremina lopatica uronjenih u rezervoar sa tecnoscu u svakom trenutku konstantna. Tvoja prica o „negativnom radu”, o „spustanju i podizanju nivoa tecnosti u rezervoaru” su najozbiljnija naklapanja. Skice koje si dao sa proracunom kojim „dokazujes” gde gresim i da masina nece funkcionisati, su najozbiljnija glupost i zloba da se po svaku cenu neciji rad i kreativnost obezvrede i ospore. Pa i coravima je jasno da tvoje skice sa ljuskama i proracunom nemaju ama bas nikakve veze sa mojim gravitacionim motorom i objasnjenjima koja sam dao na veb sajtu. Da ubuduce ne bi bilo nesporazuma, evo ti skice (slika 2) na kojoj je baziran fizicki princip rada mog pronalaska, pa strucnjace izvoli, napravi kompletan proracun i dokazi moje greske i tvoju strucnu superiornost! Kazes mi da sam zanesenjak otankog teoretskog znanja, uvredljivo govoris o profesorima univerziteta. A za sebe kazes da si amater, sto se tehnike tice, to i jesi amater – diletant. Pa da te pitam, trebalo bi da ti je jasno da ovo nije posao za amatere. Ili drugacije receno, moj Milane Lane koji krasni ..... trazis kraj Morave kad ne znas da plivas!? Toplo ti preporucujem da ubuduce svoje traktate pises na listovima papira sa ovecom rupom na sredini, u krug oko rupe, tako kad ih zavrsis moci ces da ih okacis na ku–ku, cime ce dobiti na znacaju, strucnosti i tezini. PS.Milane, molim te nemoj da uznemiravas Akademika V.Djordjevica, nema prevare, napravi proracun prema sl.2 koju ti dostavljam i uverice se da je moj proracun tacan.Nije isti moment za cilindar i za ozljebljeni cilindar(zvezdu)kao sto je prikazano na sl.2. Autor pronalaska:Velizar Vukosavljevic [Ovu poruku je menjao ernan dana 03.02.2005. u 14:04 GMT+1] [ McKracken @ 03.02.2005. 12:59 ] @
@IdeaR:
Mislim da je preciznija definicija zakona termodinamike je: Cant win, can't break even, can't quit! @ernan: Citat: PS.Milane, molim te nemoj da uznemiravas Akademika V.Djordjevica, Ako si objavio ono sto je neki profesor napisao o tvom radu, duznost svakog ko analizira taj rad je da proveri da li je to istina. Nema tu uznemiravanja... Inace, mene zanima jos jedna stvar.. Zamislimo da ovo radi... Koje je poenta? Ekoloski cisto je i da stavis biljku koja ce kako raste da gura tocak i koristi energiju sunca.. Ili 2.5*10exp99 mrava koji trce na pokretnoj traci? Jos je bolje da hvatas alfa cestice jednu po jednu pa napravis "alfenjacu" (vetrenjaca na alfa cestice) :) [ -zombie- @ 03.02.2005. 14:33 ] @
Citat: Velizar Vukosavljevic: Osnovna merna jedinica za energiju je (J–joule) jedan 1= 1 Nm. Minimalni realni precnik moje masine je D=1m, jer je obrazac za izracunavanje momenta rotacije Mrot=C q g L D3 (Nm), a stepenovanjem brojeva manjih od 1 daje rezultat manji od osnove. čoveče, neko ko pokaže ovoliko nepoznavanje osnova matematike/fizike ne bi smeo da može da diplomira ni na jednom tehničkom fakultetu. "ne može prototip manji od 1m, jer stepenovanje brojeva manjih od jedan daje rezultat manji od osnove" pa 1 metar je savršeno proizvoljna veličina, koju smo se dogovorili da uzmemo i proglasimo (standardizovano) za jedinicu. da smo kojim slučajem uzeli dužinu lakta umesto dužine koraka (ili čega je već aproximacija metar), svi zakoni fizike bi i dalje nastavili da važe pod istim uslovima, samo što bi sve konstante imale malo različite vrednosti. jedina razlika bi bila u tome što bi ovaj nepismeni šarlatan tada tvrdio kako "njegov prototip nikako ne može da bude kraći od 1m (tada dužina lakta)", pošto on ne ume da barata sa negativnim, pardon, brojevima manjim od jedan.. :-P dalje od toga mi se čini da ne treba ni trošiti vreme na analiziranje ovih gluposti. brate slatki.. [ Balša @ 03.02.2005. 15:32 ] @
Apelujem da se ova diskusija izmesti u MadZone, sa naukom ovo nema nikakve veze.
[ zzzz @ 03.02.2005. 22:34 ] @
Citat: Balša: Apelujem da se ova diskusija izmesti u MadZone, sa naukom ovo nema nikakve veze. Slažem se.Ali sa kriminalom ima.Zato sam se ja zakačio. Citat: -zombie-: čoveče, neko ko pokaže ovoliko nepoznavanje osnova matematike/fizike ne bi smeo da može da diplomira ni na jednom tehničkom fakultetu.brate slatki.. Pretjerao si.Niti srednju školu tehničkog smjera nebi mogao maturirati! Citat: McKracken: Ako si objavio ono sto je neki profesor napisao o tvom radu, duznost svakog ko analizira taj rad je da proveri da li je to istina. Nema tu uznemiravanja... Raspitao sam se:Profesor Đorđević je uvaženi akademik,član SANU,prošle godine penzionisan.Vodeći na katedri mehanike fluida na mašinskom fakultetu u Beogradu. Obavješten je i ima ove linkove.Ima on mlađe saradnike koji će se možda oglasiti. Ugledan je ovo forum. ------ Sada radim na pronalaženju ostalih dipl.ing. sa onog popisa.A tražio sam i od javnog tužilaštva mišljenje.Pa dosta nam je tih varalica. [ brkchey @ 04.02.2005. 16:04 ] @
Ljudi, odmah da kažem da sam potpuno nepristrasan što se ove teme tiče, ali mislim da je za Velizarov projekat još uvijek prerano donositi bilo kakve zaključke, jer dok ne vidimo taj rad u praksi mi možemo nagađati i iznositi proračune, ali praksa je ono što će otkloniti sve naše sumnje, a za realizaciju su potrebne određene investicije.
Takođe mislim da je jadan čovjek možda nepravedno osuđen od vaše strane, jer ne možete nekoga tužiti za prevaru, ako nije svjestan da živi u laži, jer ja mislim da je on prosto umislio da je pokrenuo revoluciju i ne vidi dalje od toga, ali ga za bilo kakvu prevaru svakako ne treba sumnjičiti, jer mislim da se on nikada nije vodio tim da zgrne neku ogromnnu lovu, već čovjek jednostavno voli to što radi i spreman je to braniti po svaku cijenu.Opet naglašavam da on možda nije u pravu, ali isto tako se ne možemo uvijek strogo držati zakona prirode koji vuku korijene iz antike, a imaju kultni status svoje nepobitnosti. Glavni zakon univerzuma je - sve je moguće, dok ne dokažemo suprotno - opet praktično Peace [ ventura @ 04.02.2005. 18:58 ] @
Pa i videli smo njegov rad u praksi...
Pogledaj onaj snimak na njegovom sajtu [ IdeaR @ 04.02.2005. 22:33 ] @
Citat: brkchey: Takođe mislim da je jadan čovjek možda nepravedno osuđen od vaše strane, jer ne možete nekoga tužiti za prevaru, ako nije svjestan da živi u laži, jer ja mislim da je on prosto umislio da je pokrenuo revoluciju i ne vidi dalje od toga, ali ga za bilo kakvu prevaru svakako ne treba sumnjičiti, jer mislim da se on nikada nije vodio tim da zgrne neku ogromnnu lovu, već čovjek jednostavno voli to što radi i spreman je to braniti po svaku cijenu. Ili je prevara i ona su pisma krivotvorena, što je opet manje zlo, ili su oni silni inžinjeri mašinstva i jedan akademik SANU stvarno napisali i potpisali ona pisma, što bi bilo katastrofa. Citat: brkchey: Opet naglašavam da on možda nije u pravu, ali isto tako se ne možemo uvijek strogo držati zakona prirode koji vuku korijene iz antike, a imaju kultni status svoje nepobitnosti. Glavni zakon univerzuma je - sve je moguće, dok ne dokažemo suprotno - opet praktično Peace !?? Ne treba se zakona držati, k'o pijan plota?)) Za te Zakone prirode do sada nije pronažen niti jedan jedini izuzetak. Od svih stvari u koje možemo biti sigurni na ovom svijetu, ti zakoni su 'pretty high up there'. Peace [ FormatC @ 04.02.2005. 23:27 ] @
Ajde bre ljudi perpetuum mobile ne može da se napravi i enegija se ne može stvoriti itd. znate valjda.
[ FormatC @ 05.02.2005. 01:34 ] @
I uvek bi bilo trenja i otpora vazduha koji bi usporavali šklopociju.
Naročito ako se za nešto korisno upotrebljava. [ Taykun @ 05.02.2005. 17:07 ] @
Ne znam,ja vidim da se to cudo jedva i vrlo sporo okrece,cak i kada bi radilo na to treba nakaciti sinhroni hidrogenerator (sa istaknutim polovima),
zbog male brzine obrtanja cini mi se da bi onda taj hidro morao da ima mnogo polova da bi dobili 50 Hz a to je ipak posteno veliki generator. (da bismo imali stabilnu frekvenciju napona potrebno je da se rotor hidrogeneratora okrece stalno jednakom brzinom). Taj hidrogenerator bi po svemu sudeci morao da se nalazi u horizontalnom polozaju sto bas i nije uobicajeni polozaj za hidrogeneratore male brzine obrtanja (uglavnom stoje vertikalno)... Sto se para tice za konstukciju toga pa do sada je mogao covek vec sam da sakupi potreban materijal i da napravi to Sto bi onaj iz ribljeg pusenja rekao "Da sam ja toliko trenirao ja bi do sada 4 noge imao" P.S. Jel ono na snimku gospodin Vukosavljevic pusta masinu u rad? [ EArthquake @ 06.02.2005. 15:24 ] @
moram reci da sam laik sto se tice oblasti koju dotice ova tema ali meni je dovoljno sto sam video onaj snimak da mi dokaze da to radi naravno vidi se da ne radi savrseno ali radi nadam se samo da ce pronalazac dravitacionog motora uspeti da unese potrebne izmene kako bi to sve radilo js bolje nisam bas siguran kako sam naleteo na ovu temu ponavljam ja sam laik ali mislim da onaj snimak pokazuje do to nesto radi izvinjavam se na smetnji samo sam morao da kazem nesto na tu temu [ Marko_L @ 06.02.2005. 17:17 ] @
Citat: ponavljam ja sam laik Nisi morao da ponavljaš, videlo se i prvi put.Ajde pre nego što se, eto tako ubaciš na neku temu, bar pročitaj ostale postove i biće ti jasno kako radi.Uzgred, imao sam sličnu igračku kad sam bio mali, da vidiš samo kako se okreće kad je stvaiš pod česmu, ali ako je staviš u kadu punu vode, onda neće.Kasnije sam na časovima fizike u osnovnoj školi shvatio i zašto :) [ zzzz @ 06.02.2005. 17:39 ] @
Obećao sam Velizaru proračun sa prikazom krilca i zgloba.Pa evo:
Imamo 6 vertikalnih sila uzgona koje prave nešto veći momenat unazad od one dvije horizontalne sile.(Za dati položaj.) Ja sam mislio da je Velizar obični naivac,ali kad sam vidio kako je podvalio vrijednost manje dijagonale deltoida....Jasno je o kom se radi. [ zzzz @ 08.02.2005. 22:52 ] @
Šta je to da Velizar šuti?Može biti da razmišlja gdje je greška.
Ja sam tu da pomognem ako mu nešto nije jasno. [ tckop @ 09.02.2005. 16:24 ] @
Pozdravljam sve ucesnike ove vrlo zanimljive diskusije i na pocetku da se predstavim.
Ja sam Srdjan Drazovic autor sajta www.raska.info na koji sam nakacio ovu Velizarovu pricu jer me je zamolio, ali i zbog toga sto sam shvatio da on duboko veruje u to sto radi i zaista nema nameru da se bavi prevarama. Ja sam inzenjer informatike i ne bih da ulazim u analize ovog prototipa a misljenje cu zadrzati za sebe. Srdacan pozdrav Srdjan Drazovic Edit by cicika: lepo je od Vas što ste nam se javili, medjutim ostavljanje linkova do sopstvenih sajtova se ovde smatra reklamom. Isto možete proveriti u Pravilniku za korisnike. Hvala. [Ovu poruku je menjao cicika dana 19.02.2005. u 01:56 GMT+1] [ jakov1 @ 09.02.2005. 20:40 ] @
Isto ko kad bi ja shishki-lishki na ventilator i on se okrece!!!!!!!!!!!
Ja se izvinjavam na ovakvim izrazima ali na onome sto nam je on prikazao to i jeste tako! [ zzzz @ 18.02.2005. 23:49 ] @
Velizar se ne javlja,a uredno sam ga obavijestio.Predlažem da
secret ili cicika udare katanac na ovu temu.Nema se ovdje šta dodati. [ cicika @ 19.02.2005. 00:57 ] @
Nema potrebe za katancem ukoliko u temi ne postoji neopravdani flejm tako da će ostati otvorena.
[ zzzz @ 02.03.2005. 22:22 ] @
Pa vidiš cicika da se ovoj temi nema šta dodati.Zaključaj!
[ Buum @ 03.03.2005. 03:24 ] @
cicika, ne zabravljuj temu - jedva čekam nove "argumente"!
[ ajgr @ 13.03.2006. 07:15 ] @
teorijski opis ili ti model nekog fizickog procesa pokusava da sto blize opise stvarno desavanje u prirodi sa vise ili manje preciznosti.
ljudi modeliraju fizicke procese iako znaju da njiihov model nije tacan oni ga koriste sve dalje i dalje za proucavanje i objasnjavanje pojava u prirodi. Konkretno kvantna fizika je primer jedne takve citave teorije, a sasvim je izvesno da je to i mehanika fluida jednim malim delom. moje licno misljenje: napravljena je jos jedna ljudska greska takve prirode! nezelim se teorijski prepucavati i predlazem jednostavan eksperiment: neka se sa jedne strane jednacine stavi rad tj. energija koju je proizveo motor, a sa druge kolicina vode koja je pala sa povrsine otvora do dna motora i iscurela napolje. poziva se pronalazac na crtu zajedno sa potpisanim inzinjerima. [ ajgr @ 13.03.2006. 07:20 ] @
i jos nesto ovaj motor ne treba da se zove gravitacioni motor!
u medjuvremenu pogledajte www.veljkomilkovic.com covek je malo realniji u svom istrazivanju i mnoge svoje ideje je primenio u praksi, ima i primer jedne vrste gravitacionog motora koji je stavio na neka kolica! [ Go(R)@N @ 13.03.2006. 10:31 ] @
Ne zatvarajte ovaj thread, ovo je jedna od najzanimljivijih tema koje sam procitao.
Mozda bi izumitelj trebao napraviti kolektor za vodu koja je iscurela pa da je nekim spojenim sudovima vraca nazad u rezervoar ali to onda daleko odmice od prvobitne zamisli. [ Ivan Dimkovic @ 13.03.2006. 10:32 ] @
Citat: Mozda bi izumitelj trebao napraviti kolektor za vodu koja je iscurela pa da je nekim spojenim sudovima vraca nazad u rezervoar ali to onda daleko odmice od prvobitne Ili je neko bezao sa casova fizike u srednjoj kada su se ovakve stvari ucile, ili se neko zeza ;) Ali da li je neko pokusao da razmisli zasto ovo ne moze da radi? :) [ Go(R)@N @ 13.03.2006. 13:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ili je neko bezao sa casova fizike u srednjoj kada su se ovakve stvari ucile, ili se neko zeza P.S-Izvinjavam se za off topic [ djordje @ 13.03.2006. 22:51 ] @
Sramota je i raspravljati o ovakvim stvarima.
Prosle godine na Spensu me jedan lik ubedjivao da je napravio dizalicu koja uz pomoc balasta od 0.5kg dize teret od 1kg (ali na duplo manju visinu od one na koju balast pada) To je naravno i normalno, ali on tvrdi da je napravio revolucionarnu masinu koja ce spasti Srbiju :) Ista prica... Sramota me sto postoji i verzija na engleskom namenjena svetu... Jos je ocajno uradjeno. Na ovoj stranici pise chose : http://www.raska.info/tocak2/ Jednom recju, sramota..... [ cileanac @ 20.08.2007. 21:08 ] @
I sta bi sa Velizarom i masinom?:))) prodje od tad ihhahha.......pa jel je napravi?
[ bozaijeca @ 21.08.2007. 21:08 ] @
Da se i ja ukljucim u raspravu.Prvo da kazem da sam video `demonstarciju` motora, ali nisam do kraja procitao temu.Procitao sam pocetnu i krajnju stranicu.Ne znam sta da kazem.Jos i inzinjeri, kuku i lele.Zamislite pa oni mogu da budu i predavaci u neki osnovnim, srednjim skolama.Samo mi nije jasno na kojem se poznatom zakonu fizike zasniva rad ovakve masine.Koliko znam, Bernulijeva jednacina stanja fluida jasno kaze da je zbir kineticke, pritisne i potencijalne energije=const.
E sada bih zamolio dragu gospodu da mi objasni koji su to ovde parametri.Zamislite Huverova brana, i Djerdap su pravljeni bez ikakvog razloga.Mislim da bih iz ovakovog primera mogao da izvucem takav zakljucak.Masine lepo radi sve dok se voda doliva i udara u lopatice.Ne znam kako ce funkcionasati kada voda istekne. Ne sumnjam u njihove dobre namere, ali ipak treba imati ukusa.Pozdrav svima! [ Vladokv @ 21.08.2007. 22:17 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2007. 23:10 ] @
To je samo jedan test, i bice potrebno jos mnogo potvrdjenih nezavisnih eksperimenata i testova naucne zajednice da bi se sa sigurnoscu moglo reci da je to sto su u ESA izmerili zapravo efekat anti-gravitacionog polja.
Vreme ce pokazati - bilo bi jako lepo da je to sto su oni izmerili zaista delo anti-gravitacije, ali ne treba zaboraviti da je sansa za to mala i da je mnogo veca verovatnoca da je doslo do neke greske u merenju - tako da, videcemo vremenom... U svakom slucaju, to sto je ESA radila nema blage veze sa ovim "gravitacionim tockom" ovde... osim sto u imenu ima "gravitacije" :) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|