[ aantsas @ 19.12.2004. 12:26 ] @
Muku mucim sa nesanicom!

Treba mi sat-dva a ponekad cak i tri da bih zaspao!

Zna li neko neku dobru, proverenu foru,
za uspavljivanje?

[Ovu poruku je menjao secret dana 21.12.2004. u 13:00 GMT+1]
[ VRKY @ 19.12.2004. 12:29 ] @
Piješ li kavu ili nešto drugo što ima kofeina, prije spavanja. Ako da ostavi se toga...
Broji ovce kako preskaču ogradu .:lol:. Ili zamišljaj nešto
[ drdrksa @ 19.12.2004. 12:33 ] @
Bensedin (Diazepam).
[ BytEfLUSh @ 19.12.2004. 12:43 ] @
To, drdrksa... Lep, direktan odgovor... :p
[ amadeuss @ 19.12.2004. 12:43 ] @
Dovedi se u stanje zvano 'mrtav umoran'. ;D

[ Gojko Vujovic @ 19.12.2004. 12:44 ] @
http://www.melatonin.com/
[ aantsas @ 19.12.2004. 12:50 ] @
Ma ne pijem kafu UOPSTE!

Legnem, zazmurim, pokusavam da zaspim,
ali osecam da su mi oci i psiha uopste,
odmorne kao da sam se upravo probudio!!!

Krene tok misli i to je onda igranka bez prestanka!
Posle par sati se jos i iznerviram sto ne mogu da zaspim
pa i to doprinese nesanici!

Pokusao sam sa kapima od valerijana ali bez posebnog uspeha.
Takodje sam pokusao da razmisljam nasumice i time prekinem tok misli
ali ni to nije previse pomoglo.

Ponekad pomaze 'obrnuta psihologija' odnosno ono 'e sad bas necu da spavam'
ali kao sto rekoh 'ponekad'!

Verujem da bensedin pomaze,
ali bojim se da bih postao zavisnik!

Procunjacu da saznam malo vise o melatoninu sto ga Gojko preporucuje
(svidja mi se to sto je 'natural' preparat)!

Thanks!
[ BytEfLUSh @ 19.12.2004. 12:59 ] @
Pitanje je - da li si ti uopšte aktivan tokom dana? Meni se dešava ako jedan dan ne izlazim iz kuće, ništa ne radim, tj. ne umorim se da ne mogu da zaspim noću.

Probaj da se prošetaš tokom dana par kilometara ili da se umoriš na neki drugi način i mnogo ćeš lakše zaspati.
[ artichoka @ 19.12.2004. 13:03 ] @
ako se malo kreces preko dana, tj vise od pola dana za kompom i sl onda nije ni cudo. malo rekreacije, divljanja, izlazaka, adrenalina, sporta, vazduha, seksa i sigurno ces imati dobar san.
a mozda si insomnicar. blagish tebi onda :) nemoj ni da pokusavas da spavas nadji zanimaciju da popunis vreme. kad crknes od umora onda ces zaspati :)
[ aantsas @ 19.12.2004. 13:08 ] @
Ma nije ni aktivnost...
Mislim da je sat i po teretane i sat vremena setnje dnevno sasvim dovoljna fizicka aktivnost.

Da se razumemo,
ja se ne osecam umorno i iscrpljeno,
nego jednostavno ne zelim da mi propada
tih nekoliko sati u pokusajima da zaspim!

P.S.
OK je to, uzmi radi,citaj nesto dok ne zaspes,
ali ko zna kako bi tek onda poremetio ritam sna
jer ionako zaspem oko 4 a spavam do 11-11:30!

[Ovu poruku je menjao aantsas dana 19.12.2004. u 14:12 GMT+1]
[ Andrej Čvoro @ 19.12.2004. 13:11 ] @
I kod mene je slican slucaj.Ponekad mi treba do 3-4 sata da zaspim.A preko dana sedim oko 3 sata za kompom,1 sat igram basket,po malo i stoni tenis,setam oko 1-2km.Uzas...Mislim da je oko pre mesec dana u onoj emisiji na pinku "Recepti za srecan zivot" bilo bas to,kako se izboriti sa nesanicom.Mislim da su rekli valjda solja toplog mleka sa medom pred spavanje...ili nesto slicno...
Pozdrav
[ BytEfLUSh @ 19.12.2004. 13:18 ] @
Citat:
aantsas: zaspem oko 4 a spavam do 11-11:30!

Eh, pa eto ti odgovora. Ti si jednostavno poremetio svoj dnevni ritam. Probaj jedno jutro da ustaneš ranije, npr. oko 8, da NE spavaš tokom dana, ne piješ kafu/kolu/energetska pića ili bilo šta sa kofeinom i tako par dana dok se ne navikneš na taj ritam. Verujem da će ti se ubrzo izgubiti taj problem oko "nesanice".
[ cgraph @ 19.12.2004. 14:22 ] @
do uzroka nesanice kao i reshenja za istu mozesh doci samo uz struchnu pomoc.

tzv 'tablete/pilule za spavanje' su (jaki) sedativi sa kojima se uopshte ne sme igrati, kao ni sa pomenutim bensedinom! pored moguce zavisnosti koja se moze javiti nepravilnom upotrebom, postoji sijaset drugih vrlo neprijatnih i nadasve opasnih kontraindikacija. takodje, ni sa drugim kojekakvim sredstvima nemoj eksperimentisati na svoju ruku/shtetu.

suma summarum: idi kod doktora. :)

poseti www.savetovaliste.org.yu koji odrzava tim jako finih mladih ljudi, svrshenih studenata psihologije i medicine, od kojih mozesh dobiti zaista kompetentan savet.
[ aantsas @ 19.12.2004. 16:25 ] @
Ajd videcemo...

Inace ovaj savet sa "presecanjem" sam vec bio dobio,
al kazem, nije problem kad zaspivam
vec sto od vremena od momenta do sna protekne isuvise vremena.

Hvala na savetima svakako!
[ superbaka @ 19.12.2004. 21:10 ] @
bensedin nije toliko strasan kako cgraph kaze... zavisnost nije primecena kod pravilne upotrebe, kontraindikacije su vrlo retke... ceo svet koristi Bensedin (diazepam)... ali on ne izaziva uspavljivanje... pre ce te uspavati Rinasek koji se koristi za kijavicu... pravi lek za uspavljivanje je Flormidal ali ti ga ne bih preporucivao ako nisi jak karakter... melatonin je hormon koji luci epifiza (zlezda u mozgu) ali on vrsi supresiju polnih hormona...
s obzirom da ti fizicka aktivnost ne fali, pretpostavljam da je tvoj problem to sto se nerviras kako ces malo da odspavas i sto ne mozes odmah da zaspis, pa ti to dodatno smeta i tako vrti u krug... s toga je najbolje da batalis bilo kakvu ozbiljniju psihicku aktivnost najmanje sat vremena pre spavanja i da se pomiris sa tim da ces malo da spavas i tesko da zaspis i to ce ti dati obrnuti psiholoski efekat - smirenje i san... ako hoces hemiju, mozes bensedin, bevipleks a i male kolicine alkohola su zakon, posebno pivo...
[ Stefano @ 19.12.2004. 22:15 ] @
ja razmisljam o stvarim koje me opustaju a koje su dinamicne.
Naprimer:
-voznja automobila iz perspektive vozaca(ne komplikovane situacije,nego recimo krstarenje ravnim putem)
-voznja u brzom vozu
-skijanje
-sletanje aviona
-projekcije skyscrapers-a u glavi
-projekcije mostova(nemoras da razmisljas o realnim objektima)

jako brzo zaspem misleci o ovim gore stvarima

ali mene uspavljuju i neke malo cudinije stvari naprimer:
-kada keva cisti kucu usisivacem,onaj "zvuk" usisivaca me redovno natera da zadremam(zatovrim oci i opustim se-budem u onom "polu-budnom stanju") a jednom sam cak i zaspao
-kada se feniram ili se neko drugi fenira-isto me "zvuk" fena uspava
-zvukovi masina za pranje sudova i vesa
-rad klima uredjaja u tisini(nocu)

dakle neki jednolican zvuk kao gore navedeni-uticu na mene da zadremam
[ broker @ 19.12.2004. 23:54 ] @
Uopste uzevsi, kantarion, jagorcevina, majcina dusica, maticnjak, hmelj (ko pomenu pivo?) i jos neke trave, kao cajevi, deluju odlicno na dobar san i nemaju sporednih efekata.

Evo i neki konkretni recepti za cajeve:
http://www.herbateka.com/simptomi/nesanica.html

[ -zombie- @ 20.12.2004. 03:21 ] @
Citat:
superbaka:
r... melatonin je hormon koji luci epifiza (zlezda u mozgu) ali on vrsi supresiju polnih hormona...

jel može još malo pojašnjenja o ovome?
[ littleboy @ 20.12.2004. 05:24 ] @
Hm ... aj bar nisam jedini ..
Moj slucaj je da zaspem oko 07h a budim se oko 16h .. kul a? l;)
Desavalo se da lezim po 4h u krevetu, mraku i ne mogu da zaspem..

Enivej, alkohol bas i nije povoljan pred spavanje, zbog pojave koja se zove "Glutamine Rebound"..
[ superbaka @ 20.12.2004. 09:39 ] @
@-zombie-
kod nizih kicmenjaka epifiza je fotoreceptivni organ, kod sisara iako se nalazi u u lobanji, epifiza je takodje osetljiva na svetlost i preko srednjeg mozga povezana sa optickim sistemom... opste je prihvaceno da epifiza ucestvuje u kontroli aktivnosti polnih zlezda i to pod uticajem duzine svetlosnog perioda i posebno je znacajna u reprodukciji zivotinja kod kojih dolazi do involucije reproduktivnog sistema u jesen i zimu... epifiza je verovatno bioloski sat koji uspostavlja dnevne ritmove povezane sa estrusnim ciklusom i sezonskim karakteristikama, tj. odredjuje vreme kada, zavisno od duzine svetlosnog perioda, treba zapoceti reprodukciju... ona luci vise aktivnih supstanci medju kojima i melatonin, za koji se cak smatra da ima lokalnu ulogu u ovoj zlezdi, dok su aktivni hormoni peptidi koji se luce u krv i cerebrospinalnu tecnost... u svakom slucaju, melatonin se luci nocu, tj. u nedostatku svetlosti i deluje supresivno na produkciju hormona u polnim zlezdama... najbolji primer poremecaja ritma lucenja melatonina i njegovih efekata mozete videti kod domestifikovanih zivotinja (macka i pas recimo) koje zive u kuci i pod uticajem su vestackog svetla... macka je recimo diestricna zivotinja koja se pari u februaru i novembru ali kod kucnih macaka ne postoji vise to pravilo i pare se vise puta godisnje u nepravilnim razmacima...
danas se melatoninu pripisuju jos mnoga druga svojstva ali ja bas nisam upoznat sa time... u svakom slucaju, melatonin je hormon i ja nisam pristalica petljanja sa hormonima, pogotovu sa onima koji nisu dovoljno istrazeni...
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2004. 09:56 ] @
Hmm... moje iskustvo:

Zapad -

Jako tesko dobiti bilo sta "centralno aktivno" bez recepta, pa preporucuju melatonin (niti mi je pomogao, niti ga volim zbog onog sto superbaka rece)

Jednom su mi uvalili neki antihistamin (loratadin ako se dobro secam) sa pricom da uspavljuje + valerijanu (biljka koja izaziva san, pakuju ekstrakt u tablete) - probao jednom za jet lag, i secam se da me je umlatila kombinacija ali spavao nisam i nisam se bas nesto osecao najbolje.

Resenje je (ako nema drugih) - alkohol, nabolje pivo u maloj kolicini - ako ne, onda casa crnog vina u maloj kolicini + valerijana... trebalo bi da pomogne malo.

Citat:

Enivej, alkohol bas i nije povoljan pred spavanje, zbog pojave koja se zove "Glutamine Rebound"..

Pa sad, to stoji - ali bitno je organizam tokom par nedelja naterati da se vrati na normalni ritam spavanja - onda se moze i prekinuti sa alkoholom pred spavanje kada se svi organi naviknu na normalni ritam.

E, sad - za ekstremne slucajeve - tipa iznenadni veliki Jet Lag (odletis na drugi kontinent, treba da spavas - imas posla sutra, a tvoj prirodni casovnik kaze da je 11 AM) sedativi (benzodijazepini) fino pomazu da se ne budis cesto - meni je licno najbolji bio alprazolam (prodaje se kao ksalol u SCG) ali pretpostavljam da je to individualno - u svakom slucaju, zaspes nekako na kraju i ne budis se puno, ali kad se probudis ko da nisi spavao, mada i to je bolje nego nista...

Oprez sa sedativima - piti najvise 3-4 dana bez lekarskog nadzora. Ako imate simptome blage depresije (anksoznost, panicni napadi), nesmirenost, nesigurnost i sl... moze lako da se desi da vam sedativi predju u naviku (olaksavaju simptome i neprimetno prelaze u naviku) sto mozda i nije najpametnije jer verovatno za vas postoje drugi i bolji nacini da se ovi simptomi rese bez formiranja zavisnosti od nekih tableta. Sedative nikako ne bih preporucio za hronicne poremecaje sna (koji traju mesecima, godinama...), vec iskljucivo za "hitne slucajeve" kada mora da se odspava :)

Sto se tice ritma spavanja, interesantno je primetiti da su unutrasnji organi "nastelovani" na ordedjen ritam - pogotovu jetra. Ljudi koji cesto putuju znaju da je potrebno minimum 1 dan za 1 sat promene ritma spavanja (nekad i vise) - dakle, ako imate neki sleep disorder, i krecete da ga resavate - znajte da ce proci neko vreme dok se on ne normalizuje (par nedelja) - tj. dok ceo organizam ne prihvati neki uobicajeni ritam.
[ pctel @ 20.12.2004. 11:01 ] @
Evo ja da ti navedem iz licnog iskustva:
Nemam nikakvih problema sa nesanicom, a mislim da je razlog to sto ujutro ustajem kad mi je najsladdje da spavam. Mozak ostane u tom rezimu zelje za snom sve do uvece, a onda kad legnem u krevet vec posle nepun minut spavam dubokim snom nekih 6.5 ili 7 sati i ujutro po starom.
Ovo je provereno tako - kad preko vikenda ujutro spavam koliko hocu uvece isto ne zaspim po sat-dva, ali to vazi samo za to vece, od sledeceg dana nastavljam po starom.

E, sad, posebno je pitanje koliko je ljudi dovoljno disciplinovano da ujutro bez narocite potrebe ustane kad mu je najsladje da spava...

Ne bih se slozio da je vazno zaspati u isto vreme, ja zaspim u bilo koje vreme kad se nadjem u blizini kreveta :-)
[ zoran0406 @ 20.12.2004. 14:05 ] @
Pozdrav!
Vidim da je neko pominjao melatonin, pa rekoh da se ukljucim u pricu jer imam iskustva sa tim preparatom!
Naime, ja sam koristio to i ranije, a evo koristim ga i sada, i imam samo pozitivne komentare!
Imao sam ranije probleme sa spavanjem, i pokusavao sam da ih resim raznim stvarima: promena strane na krevetu na kom spavam (gore-dole), promena mesta krevetu, promena kreveta, caj, mleko, alkohol... i kad nista nije uspelo na red su dosli lekovi za smirenje, i naravno, samo su pogorsali stvar! Ja sam spavao, ali kvalitet sna je bio los, i bio sam umoran po ceo dan (sto mi uvece nije pomoglo da zaspim), a i psihicke funkcije su mi bile usporene! I prestao sam sa lekovima.
Posle nekog vremena sam cuo za melatonin, i probao ga, i naravno prezadovoljan sam (nista mi ne smeta, i nista me ne zulja, kao u reklami), ali stvarno! Najvise mi se svidelo sto sam poceo i da sanjam, dok pre melatonina, to se desavalo 2-3 puta godisnje!
Sto je najvaznije, kad se probudim, ja sam svez, raspolozen, i psihicki odmoran pa cak i kad spavam manje od 7 sati (inace, prosek mi je 7)
Zbog toga ti preporucujem melatonin, probaj, neces zazaliti! A i nije skup, kutijica koja ima 100 tableta (koristi se jedna dnevno) kosta oko 10 Eura.
Procitao sam negde da profesionalni sportisti koriste melatonin prilikom menjanja vremenske zone zbog takmicenja!

[ superbaka @ 20.12.2004. 16:18 ] @
a kakav ti je seksualni zivot sa melatoninom?
[ Leftist @ 20.12.2004. 16:40 ] @
THC - zaspim i kad treba i kad ne treba : )
[ srki @ 20.12.2004. 18:58 ] @
Citat:
superbaka:...pre ce te uspavati Rinasek koji se koristi za kijavicu...

Znaci nisam utripovao da me Rinasek uspavljuje! Devojka mi je pre par godina dala kutiju Rinaseka jer nisam imao nista drugo u kuci i onda sam joj rekao da imam utisak da me uspavljuje ali mi je rekla da ona nije to primetila kod sebe pa sam mislio da nesto tripujem.
[ srki @ 20.12.2004. 20:58 ] @
Citat:
zoran0406: Pozdrav!
Vidim da je neko pominjao melatonin, pa rekoh da se ukljucim u pricu jer imam iskustva sa tim preparatom!
Naime, ja sam koristio to i ranije, a evo koristim ga i sada, i imam samo pozitivne komentare!

Pa to sto ga koristis i sada moze da govori da ima nezeljena dejstva. Ja sam protivnik igranja sa hormonima. Na primer ljudi koji pocnu da uzimaju insulin (mnogi bodibilderi) posle moraju stalno da uzimaju insulin jer im pankreas atrofira (prvo smanji lucenje jer receptori registruju visak insulina). U stvari ne atrofira skroz ali tesko moze da povrati lucenje. Zato je dijabetes zeznut jer ako ga dobijes tesko da moze da se izluci (mada je kod dijabetesa drugi razlog i dijabetes se obicno dobije kada naglo unosis velike kolicine ugljenih hidrata pa onda imas odjednom velike kolicine insulina koje unistavaju celije koje luce insulin). Isto tako sportisti koji uzimaju testosteron imaju sa 35 godina problema sa seksualnim zivotom jer im zlezde za lucenje testosterona nisu tako aktivne. Zato je bolje uzimati prekursore za testosteron i druge hormone. Mozda postoji neki prekursor za melatonin (nemam pojma) ali opet moras da vidis da li te supstance ostecuju bubrege i da li imaju druga nezeljena svojstva. Takodje hormoni cesto imaju i side effects pa zbog testosterona mozes da budes dlakaviji, celaviji ili u najgorem slucaju da ti se visak testosterona pretvori u estrogen pa da imas uvecane grudi (ginekomastija).

Mozda ti nemas problema jer ti se lepo organizam navikao da ti unosis melatonin pa je smanjio lucenje tog hormona ali zato kada bi prestao onda moze da se desi da imas vise problema nego sto si ih imao pre nego sto si poceo da uzimas melatonin. Pazljivo sa hormonima. Sva ta sredstva bi trebalo uzimati kratko da pokusas da ustalis bioritam a posle toga bi trebalo da pokusas da se skines sa toga i sam da imas normalan san i budjenje.

Citat:
A i nije skup, kutijica koja ima 100 tableta (koristi se jedna dnevno) kosta oko 10 Eura. Procitao sam negde da profesionalni sportisti koriste melatonin prilikom menjanja vremenske zone zbog takmicenja!

To je u redu jer se ne koristi dugo nego nekoliko dana dok se naviknes na novu vremensku zonu. Ne verujem da sportisti uzimaju to svaki dan mada je poznato da mnogi sportisti svasta unose u organizam pa posle mogu da imaju problema. Da nije tih zabrana steroida i dizvoljenih kolicina za testosteron i druge supstance pa mnogi bi unistili sebe a to ne bi primecivali jer dok uzimaju te supstance nemaju problema.

[Ovu poruku je menjao srki dana 05.01.2005. u 03:07 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2004. 21:06 ] @
@srki - Rinasek u sebi ima pseudo-efedrin i triprolidin (antihistamin) - ono sto tebe uspavljuje je antihistamin, jer je pokazano da kod nekih ljudi antihistamini izazivaju pospanost i sedaciju.

Kao sto rekoh ranije - mene je Loratadin (isto antihistamin) poprilicno smlatio u vecoj dozi ali mi se nije dopalo to jer sam bio nekako uvrnuto "sje*an" a ne pospan. Takodje, sa antihistaminima imas taj problem sto ce ti se organizam verovatno navici za nekoliko dana pa te nece uspavljivati.
[ zzzz @ 20.12.2004. 23:01 ] @
Nipošto hemija,dok si koliko toliko zdrav i mlad.
Najbolji lijek je :kako ustati (probuditi se).Ako žmureći u jutro
u polu snu potrošiš n sati toliko ćeš na veče čekati n sati da
te san savlada.Potrudi se da onaj jutarnji n teži nuli pa ćeš
primjetiti i da večernji n sam od sebe teži nuli.
Skači iz kreveta čim primijetiš da si polu budan i radi šta
bilo
Probaj 2-3 dana,nećeš se pokajati.Pa onda javi šta je ispalo.
[ salec @ 21.12.2004. 10:47 ] @
Neko spomenu melantonin. Nije li to onaj hormon koji se prirodno luči kad si veći deo dana u mraku? Eto onda rešenja - izbegavaj jako svetlo, nosi naočare za sunce, odmaraj oči, pa će ti se spavati.
[ aantsas @ 21.12.2004. 10:55 ] @
Primetio sam da mi se bas prispava
kad se najedem crnog luka,
pa kontam da bi to moglo biti jedno od prirodnih resenja!

Inace,
ako to nije moja individualna reakcija na luk,
znali neko zasto luk uspavljuje?
[ superbaka @ 21.12.2004. 12:40 ] @
luk ne uspavljuje ali zato kod nekih moze da izazove upalu grla ako se konzumira pred spavanje! ja sam licni primer :)
[ Fire_seka @ 21.12.2004. 15:51 ] @
eh imamo isti problem....ja ne spavam vishe od 4 sata vec 11 godina zbog bolesti :(((( al ovo nekad upali :
zagrij noge kada lezis....znaci pajki sa carapama na nogama
popij casu toplog mlijeka ili caja prije nego legnes
istusiraj se toplom vodom
nemoj piti tablete zato sto i ako zaspis organizam ce se vremenom navici na njih pa ces ili postati otporan na njih ili ce ti trebati uvijek ako zelis zaspati
pomaze i fizicka aktivnost ukoliko imash vremena
nemoj kapat nikakva etericna ulja jer je to obicna lafina...ona samo razbudjuju cula sto znaci da ti bude i mozak
ne uzimaj melatonin to je cista doza hormona a previse jednog uzrokuje poremecaje(a rezultati su nezeljeni)
i na kraju prestani da se brines i razmisljas o glupostima!!!
cini mi se da je to ustvari tvoj najveci problem..... probaj da se opustis:)
[ anon21796 @ 14.01.2005. 12:20 ] @
evo mene sa istim problemom, ne samo da imam nesanicu vec imam strasno lak san, moze bilo sta da me probudi, i najmanju sum, a kamo li sat ili nesto slicno...

Problem je sa moje strane gledista sledeci, mada ima vise uzroka...

1) kafa- nemojte da je pijete posle 6h uvece zato sto moze da odlozi spavanje cak i do 9 sati, ali posto su oni koji piju kafu naviknuti na nju taj period je manji...

2) ako vas boli glava uvece nemojte da pijete kafetin ili sl. posto sadrze kofein...
isto nemojte da pijete uvece energetska pica i sl...

3)problem koji mene muci je onaj kad vam prolaze razne gluposti kroz glavu i zbog njih ne mozete da se uspavate, stalno vrtite tu istu temu...
to moze da bude fax, skola, riba, porodica, jednostavno gledajte da pre spavanja razcistite sa sobom da o tome necete da mislite (mada ja to jos nisam uspeo :) )

4)na ustajte posle 10 prepodne

NEMOJTE DA PIJETE BENSEDINE I SL, JER POSLE NJIH NECETE MOCI DA SE USPAVATE...

Ako ima neko neki predlog osim brojanja ovaca, i sl neka kaze..
MOLIM VAS...
ja sam probao
[ DuX89 @ 14.01.2005. 22:55 ] @
pa kad legnes trudi se da pustis mozak da sam razmislja a ne ti da ga primoravas da razmislja o necemu , a ako pak to ne uspeva onda razmisljaj o necemu monotonm , necemu sto se ponavlja stalno ....
[ aleksandaraleksandar @ 15.01.2005. 02:22 ] @
E prijatelju, imam ja resenje :) ne prodajem nista, nemoj da se plasis =
:)

Znaci:
1. Boli te glava, kada ustanes ujutru ili kasno uvece?
2. Spava ti se popodne?
3. Kada legnes da spavas, pored misli koje dugo traju, cesto su okrenute
smrti i/ili slicnim negativnim pojavama?
4. Imas bolove u misicima, odnosno osecaj iscrpljenosti? Vise se budis
umoran nego odmoran?
5. Popodnevni san ti je jak i koristan?
6. Gorcina u ustima?
7. Cudno znojenje?
8. Preterane rekacije na stres i/ili emotivne reakcije na gluposti?

Koliko pozitivnih odgovora, na ovih 8 pitanja?
[ anon21796 @ 15.01.2005. 09:00 ] @
Pa evo, u 80% slucajeva se budim sa glavoboljom, imam i nekad bolu misicima...
Spava mi se popodne, ne stalno, mozda u 30% slucajeva, i kad spavam popodne san je jak i koristan..
Moguce je i da preterano reagujem na stres (ali sve zavisi, relativno)...

Sta sad?
[ aleksandaraleksandar @ 15.01.2005. 16:06 ] @
E prijatelju, jos mi samo reci da ono sto bi trebalo da ti se desava =
ujutru
(zbog cega bi mozda obrisali poruku, jer bi pomislili da se zezam), ti =
se
mnogo "tvrdje" desava posle tog jakog i korisnog sna popodne. Ako je =
odgovor
'da', sto mozes i na PP da mi napises, onda cu ti reci sta ti je. Nije =
nista
strasno, i ja sam saznao da bolujem od iste stvari :) i to zamisli,
31.12.2004. bedak :)
[ anon21796 @ 15.01.2005. 18:22 ] @
nisam te skapirao za ovo zadnje...?
[ drbogi @ 15.01.2005. 18:33 ] @
Citat:
aantsas: Primetio sam da mi se bas prispava
kad se najedem crnog luka,
pa kontam da bi to moglo biti jedno od prirodnih resenja!

Inace,
ako to nije moja individualna reakcija na luk,
znali neko zasto luk uspavljuje?

Ja luk izbegavam iz istog razloga, ali kada je musaka za ručak, sledi i partija popodnevnog odmora pod obavezno, a zašto uspavljuje nemam pojma, ali čisto da ne misliš da si usamljen.

Citat:
Budja: nisam te skapirao za ovo zadnje...?

Pita čovek kada ti se više diže, popodne ili ujutro?
[ anon21796 @ 15.01.2005. 19:01 ] @
diza mi se ujutru, ne svaki put, zavisi sta sanjam :)
a kad spavam popodne skoro nikad...mislim, samo od sebe, kad ja kazem da se diza, diza se...:)

I NEMAM NIKAKVIH PROBLEMA STO SE TOGA TICE...

STO...?
[ Gojko Vujovic @ 15.01.2005. 19:08 ] @
tema u madzone dok se ne sredi, inace je bila bruka za forum nauka
[ markolazarevic @ 15.01.2005. 20:12 ] @
Mozda treba da bude u "Vodic za (m)ucenje"
[ aleksandaraleksandar @ 15.01.2005. 20:17 ] @
Ok. Da ne bih izigravao doktora, imas 70% ispunjenih uslova za
hipoglikemiju. Ja sam je sasvim slucajno otkrio, kao sto rekoh =
31.12.2004.
idi kod doktora i trazi uput (nadam se da si iz bg) za enokrinologa i da =
ti
se uradi OGTT (2 ili 5-to satni OGT test). A posle toga prijatelju, =
dijeta.

@gojko
Nije ovo za madzone, stvar je poprilicno ozbiljna, mada kapiram da zvuci
malo cudno :) bolje da obrises post ili delove nekog posta, pa da se =
stavi
na neko drugo mesto. Za "ludnicu" nije sigurno. Ono sto je nezgodno je =
sto
hipoglikemija cas posle moze da predje u hiperglikemiju, a onda... =
bockanje
do kraja zivota.

Ja sam imao potpuno iste simptome kao i ti (cak sam i ja trazio pomoc u
jednoj od tema sa slicnim nazivom), i zato ti kazem da bi moglo da bude =
to
sto sam napisao. U svakom slucaju, postoji jos nekoliko oboljenja koja =
imaju
potpuno iste simptome.

Ako neko ima slicne simptome neka se javi...
[ markolazarevic @ 16.01.2005. 00:08 ] @
Aleksandre sta ti znaci = ?
[ markolazarevic @ 16.01.2005. 00:27 ] @
Citat:
markolazarevic: Aleksandre sta ti znaci = ?

OK. Video sam u predlozi i pitanja temu .
[ anon21796 @ 16.01.2005. 16:37 ] @
Ok. Da ne bih izigravao doktora, imas 70% ispunjenih uslova za
hipoglikemiju. Ja sam je sasvim slucajno otkrio, kao sto rekoh =
31.12.2004.
idi kod doktora i trazi uput (nadam se da si iz bg) za enokrinologa i da =
ti
se uradi OGTT (2 ili 5-to satni OGT test). A posle toga prijatelju, =
dijeta.

Pa nije mi jasno o cemu pricas, keva mi je hirurg?
mogu nju da pitam, ali bi mi rekla da sam hipohondar? :)
sta je hipoglikemija?
Obijasni mi ti, i uopste nisam gojazan imam 69-70 kg-a na 175 i malo sam nabildovan...

Aj mi obijasni...?

Ukapirao sam, vezano je za secer, nemam ja sa tim problema 100%, vadio sam krv bas pre deset dana i nalazi su mi perfektni, svi nalazi...
to nije razlog sigurno...

[ superbaka @ 16.01.2005. 22:03 ] @
ovo vise lici na sleep apneu...
[ aleksandaraleksandar @ 17.01.2005. 00:01 ] @
>Obijasni mi ti, i uopste nisam gojazan imam 69-70 kg-a na 175 i malo =
sam
>nabildovan...

Taman kako ne treba :)
Nedostatak secera. Suprotno od hiperglikemije.

Ajde pitaj ce 'cim prije' pa mi reci sta je rekla. Moj savet i dalje =
stoji.
Poseti specijalistu. Svako nespavanje ima uzrok. Nije uzrok sam za sebe =
pa
da pijes lekove za spavanje (menjanje vremenskih zona, nesanica i =
slicno).

Na moju srecu, ja sam otkrio sta je, i to potpuno slucajno. Evo vec 5 =
dana
me ne boli glava, nisam nervozan. I dalje kasno lezem ali tvrdje spavam.
[ Veyron @ 17.01.2005. 00:58 ] @
Jao, ja sam veceras pricao sa snajom koja je inace lekar, internista, ja mislim, i ona mi je bas rekla da mozda imam hipoglikemiju! Meni su slicni simptomi, nocu ne mogu da zaspim do npr 5 ujutro, pa onda ustanem u 8 na predavanja i onda mi se desava sledece: dok slusam predavanja prodje me neki hladan znoj, odvratan osecaj, muka mi je, cesto mi je frka da izdrzim celo predavanje, pomalo mi se tresu ruke. Ona mi bas kaze da se to ispoljava kada je pojacana koncentracija, jer mi se to nikad ne desava kada sam kuci, desava mi se kada sam napolju kada je hladno, kada vozim auto (vrlo neugodan osecaj, ne mogu da se vezem pojasom, nekako me steze, sto ranije nije bio slucaj), dok slusam predavanja i sl. Ovo mi se pojavilo pre mozda 3-4 meseca. Par puta sam pomislio da cu da umrem, a nije ni cudo budan sam 16 sati pa spavam 3 sata pa sam opet budan 5 sati pa odspavam popodne 2-3 sata, pa opet uvece ne mogu da zaspim, a ujutro ustajem u 8 i tako u krug vec godinama... Ja imam 80-82kg i visok sam 182. Takodje kaze da je mozda nedostatak secera... Jedem jednom dnevno vecinom, nekada 2 puta, retko 3 puta. Fizicka atkivnost: sigurno 3-5km pesacenja dnevno uz obaveze oko skole, kad vreme dopusta basket i slicno... Sta treba da uradim da ovo sr**e prodje, vec me je uhvatila frka da nisam bolestan od nekog sranja, dok nisam video da i drugi imaju slicne simptome...
[ aleksandaraleksandar @ 18.01.2005. 07:23 ] @
vidi batice kako za 7 dana sve dodje u red. 0821 ja saljem post :)

salim se. idi kod doktora sto pre, da se urade analize i da se prepise dijeta.
[ anon21796 @ 18.01.2005. 13:17 ] @
ma naso samo foru, pre spavanja popij jedan caj sa malo meda, i legni, ususkaj se, nek ti bude toplo, uspavaces se kao ja za 15 minuta...

inace cajevi imaju smirujuce dejstvo...

Kod nekih pali parce cokolade, ili casa toplog mleka sa medom i sl...

POZRDAV
[ Veyron @ 18.01.2005. 15:00 ] @
Joj, koja bre dijeta? Iovako jedem 1-2 dnevno... Sta manje od toga da jedem, a i nisam debeo... Mozda mislis da jedem odredjenu hranu?
[ aleksandaraleksandar @ 18.01.2005. 16:12 ] @
pa zato se i znojis.
dijeta od 6 obroka, bez ili sa secerom, zavisi koja je hipoglikemija i
tako dalje...
pa sta si odlucio? caj ili doktor?
[ Veyron @ 18.01.2005. 23:11 ] @
He he, kakva je to dijeta od 6 obroka? Salim se, kontam sta hoces da kazes... Pokusacu redovnije da jedem.
[ FormatC @ 22.01.2005. 02:16 ] @
Ma udaraj glavom o jastuk, crćeš od umora.
[ zozefina @ 01.02.2005. 23:04 ] @
Citat:
Veyron: He he, kakva je to dijeta od 6 obroka? Salim se, kontam sta hoces da kazes... Pokusacu redovnije da jedem.

Isto tako sam i ja reagovala kad su mi rekli da bi trebalo da drzim dijetu. Inace ja sam dijabeticar vec godinu i po i isto tako sam jela jednom do dva puta dnevno pa vidi dokle sam dosla, zato jedi cesce i po malo i neces imati problema sa znojenjem i drhtavicom.
[ aleksandaraleksandar @ 01.02.2005. 23:44 ] @
@zozefina
ajde ti si zensko pa ce mozda vise da te slusa. reci mu koliko to sve
komplikovano moze da bude. ja nisam dijabeticar, ali mi je ishrana kao
za dijabeticara. reaktivna hipoglikemija. previse je komplikovano da
bi sam poceo da sebi odredjuje dijetu.
[ Veyron @ 02.02.2005. 02:07 ] @
Ozbiljno sam shvatio...
[ zozefina @ 03.02.2005. 00:48 ] @
Citat:
Veyron: Ozbiljno sam shvatio...

Proveri to sa lekarima, i strpaj neke cokoladice u dzepove i cim osetis drhtavicu smazi po jednu to ce ti pomoci, jeste da ces izgledati kao Deda Mraz sa dzepovima punim slatkisa, ali vredno je toga.

By the way, smucajuci se netom nasla sam i neke preporuke za nesanicu, pa vam ih prosledjujem posto je ovde ipak rec o problemima sa nesanicom a ne hipo!

Ukoliko imate probleme sa snom, evo nekoliko saveta:

1. uvedite navike u spavanju - lezite i budite se uvek u isto vreme, cak i vikendom
2. nemojte upraznjavati vezbe i vece fizicke aktivnosti 2-3 sata pre spavanja
3. nemojte obilno jesti 1-2 sata pre spavanja
4. mali lagani obrok pred spavanje moze vam pomoci da zaspite
5. formirajte odredjene rituale pred spavanje: citajte, obucite se u pidzamu, operite zube,
zakljucajte vrata, ugasite svetlo - to vam moze pomoci da lakse zaspite
6. sklonite termofor - hladnoca ce vam pomoci da pre zaspite
7. pijte manje kafe
8. ukoliko je to moguce radite danju, nocni rad remeti san; najgore je raditi naizmenicno
danju, po podne, nocu.
[ Veyron @ 03.02.2005. 02:31 ] @
Citat:
zozefina: 8.ukoliko je to moguce radite danju, nocni rad remeti san; najgore je raditi naizmenicno danju, po podne, nocu.

Sve ovo gore je moguce izvesti, ali ova zadnja stavka sigurno zadaje glavobolju mnogima ovde (barem onima na dialup-u)... pogledaj vreme tvog posta, mog i drugih esovaca... Sigurno je normalnije raditi danju, ali mi vise brinemo o tel. racunu nego o zdravlju jer su okolnosti takve...
[ FormatC @ 03.02.2005. 02:42 ] @
Čitaj telefonski imenik.
[ HerQl @ 03.02.2005. 02:47 ] @
-da,jako dobra knjiga puno likova a nema radnje!
[ HoT_Steppa @ 11.09.2005. 19:51 ] @
U mom slucaju najlaksi nacin da se brzo zaspi je da uzmes da citas pred spavanje neku knjigu koja te uopste ne interesuje, oci se same sklapaju.
[ Deda_Mraz @ 11.09.2005. 20:39 ] @
UUUU ovo je milion posto tačno :)
Ja imam neku knjigu "Razvoj Web Aplikacija" (ušas dosadna) od dve iljade i kusur stranica, ja krenem predgovor da čitam i već se smorim i zaspim :)

edit: citat

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 13.09.2005. u 12:05 GMT+1]
[ Aleksandar Marković @ 11.09.2005. 21:14 ] @
ako "kasno" legnes bilo sta da uzmes da citas imalo bi isti efekat
[ abishai @ 11.09.2005. 21:55 ] @
Meni se to desavalo kao klincu a i kasnije, znaci tipa legnem da spavam i po par sati ne mogu da zapsim (i to me je mnogo nerviralo, ali nikada nisam pomislio da bih zbog toga trebao da odem do bolnice :).

Sada nemam tih problema, sta sam radio... nemam pojma, mada ja sebe iscrupljujem. Sedim za kompom uvece do kasno (po 2-3 puta me prodje san) i onda kada mi se prispava samo se bacim u krevet i zaspim a ranije gledam da ustanem (hm... ustavri, mozda mi se to jos desava :)

Par saveta:

Ustaj ujutru (nema veze kada si legao), barem jedno 2 nedelje.
Ne vezbaj (ako vezbas) pred spavanje.
I nemoj da dozvolis da te prodje san uvece jer ce posle tesko zaspati
[ mida5 @ 11.09.2005. 23:30 ] @
Meni pomazu kapi "valerijana". Ima ih u apotekama u slobodnoj prodaji. Neki kazu da je dobro popiti solju toplog mleka, ali to je verovatno za "lakse slucajeve".
Mada bi mozda samodisciplina najvise pomogla, a to znaci, najkasnije u 23,00 u krevet, i tako svako vece, dok ne stvoris naviku.
[ Silencer @ 12.09.2005. 11:49 ] @
Eh kad se ja ssetim svojih problema sa spavanjem ......... Jbt-e sad mi se spava ne vidim na oci :) Dok nisam poceo da radim pre nekih 6 mjeseci..... Dani su mi bili od 21:00 do 12:00 a noc od 12:00 do 21:00 :))))) Kolko sam ja tad sebe unistio :) To je bilo sednem u svoju igraonicu i igraj se dok ne crknes... I sad kad sam poceo da radim jos mi je gore pijancim do 2-3 ujutru i znam da moram da ustanem u 8 da radim :( Elem ja sam pio lekove tipa 2 bromazepana + vodka deluje def zaspo sam kod drugarice kuci nisam mogo do kuce da se pokupim da odem :)

Inace vidim ovde forum pun tabletomana/manki :) Sta bi bilo da sad neko od drzavnih institucija cita ovo :) ili neko sa zapada ce kazu ovi Srbi poludeli :)
[ ctrl alt del @ 12.09.2005. 21:50 ] @
Čuo sam da i čista savest može da pomogne :)
[ S_Kid @ 13.09.2005. 01:36 ] @
Kapi valerijane su okej, nisu skupe i daju efekta, samo sto mora dosta da se cimne... Ja pred spavanje znam da popijem i 80, pa opet mi treba skoro sat da zaspim, jedino sto me bas onako spusti pa je prosto prijatno da lezis i zmuris...
Prvih dana uzimanja mogu da izazovu cesto kenjanje so beware :)

Postoji i miks kapi za lak san, pored valerijane sadrzi i maticnjak, kantarion i tako neke zanimljivosti... valerijan sam je 85 a ovo je oko 250din, u sustini dodje na isto, samo sto je ukusnije...

Jedini siguran lek koji kod mene pali da zaspim u trenutku je jak i intezivan fizicki rad tokom celog dana, nema da omane :) sve ostalo, muka ziva...
[ reject @ 13.09.2005. 11:03 ] @
po' kile crnogorske loze i spavas ko beba.

[Ovu poruku je menjao reject dana 13.09.2005. u 12:03 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 13.09.2005. 17:53 ] @
Izvalio sam da se posle tuširanja lakše zaspi !?
[ Ciprijani @ 13.09.2005. 21:10 ] @
uzmi da ucis,meni uspeva redovno :) :)
[ miki3 @ 13.09.2005. 21:34 ] @
A...ONO...?Pst...Da ne cuju deca i komsije...
[ Floyd @ 14.09.2005. 10:22 ] @
Jesi probao s dzokavcima? ;)
[ Hefestionlove @ 15.09.2005. 01:13 ] @
A sada ozbiljno. Da bi lakse zaspali popijte solju toplog mleka i kakao. Ili solju mleka sa livadskim medom. (Med se uzima iskljucivo drvenom ili plasticnom kasikom!).
[ flylord @ 15.09.2005. 07:33 ] @
sav flame, off topic, i sve sto ga pratilo je pobrisano, a zbog a zbog toga sto se apsolutno niko od vas ne trudi da odrzava nivo na temi, ide LOCK