[ BIG FOOT @ 21.01.2005. 20:16 ] @

Pozdrav svima!
Pre 2 meseca narucio sam Ubuntu CD-ove. Pre par dana mi je stigla neka potvrda
za HOME(Vojin Katic) da u Posti - deo carina-blabla podignem paket.

Medjutim kad sam platio PTT usluge trazili su mi fakturu posiljioca!!!
Kako da dodjem do tog "racuna"?

Verujem da vas je mnogo preuzelo cd-ove i kako ste vi ovo resili?

Pomozite brzo.
BF
[ tdjokic @ 21.01.2005. 21:54 ] @
Kakve bre usluge, fakture, sta im je? Je li nam to donela Nova Godina? Ja sam dobio 5 kompleta (Live + Instalacioni) direktno u postansko sanduce u prizemlju zgrade gde stanujem, bez ikakvih formulara, troskova, bla, bla, AMA BAS NISTA! Pokazi im na racunaru poziv da porucis i kazi da je to reklamni materijal, bez vrednosti. Koliko si komada porucio? 100? 200? Koliko si platio te PTT troskove?
[ WEXY @ 21.01.2005. 22:10 ] @
Ista stvar ovde, naime, moj ortak i ja koji smo istog dana narucili po 5 kompleta diskova znaci 5 x 2 CDa dobili smo pre dva dana poziv da dodjemo u postu i da donesemo tako slicne papire posto se ta posiljka ne moze smatrati posiljkom za licnu upotrebu.

Kontaktirali smo Canonical Ltd., veoma brzo su odgovorili i na sajt okacili pdf fajl u kome pise sta je to Ubuntu Linux, da je besplatan kao i to da se besplatno moze naruciti itd.. Preko telefona su nam iz poste rekli da trebamo da dokazemo da smo to dobili besplatno i sve ce biti ok, tj. moci cemo da uzmemo nase diskove.

Danas smo odstampali taj pdf fajl (inace, covek iz Ubuntu Linux tima nam je cak rekao da ce nam poslati faxom licno na nase ime potvrdu da je to besplatno i da smo narucili kod njih itd..), otisli do poste u nadi da je to sve sto ce nam trebati. Posle setnje po 3 saltera i 2 sprata :) saznali smo da verovatno, na legalan nacin :) niko nece dobiti posiljku ukoliko se u njoj nalazi vise od 1 (ili 2 nisam siguran, ali najvise 2) diskova. Takodje su rekli su da imaju puna kolica takvih diskova, a koliko sam ja cuo to im je glavna tema u posti jer gde god smo prolazili culi smo komentare "Sigurno su dosli po one diskove itd..." :).

Sada, resenje kojim se moze naruciti i 100 diskova je da se naruci na ime firme i da se u to ime i podigne kao promo materijal. Ne znam sta tacno od papira treba ali znam da treba da se podnese neka izjava o preuzimanju promo materijala itd...

Onima koji su narucili vise diskova, ne preostaje nista vec da naruce ponovo samo 1 komplet diskova.

Kapiram da ovo ima veze sa PDV i poostrenjem kontrole na carini, a mozda i ne..
[ tarla @ 21.01.2005. 23:25 ] @
O Boze kakav svinjac. Pa sta ako neko skine 100 puta istu stvar sa internet-a. Zaista katastrofa. Mora da postoji neko logicno rijesenje. I zaista je grehota traziti ponovo jedan komplet kad gomila stoji u posti i trune u magacinu.
[ tdjokic @ 22.01.2005. 00:24 ] @
O ovome bi trebalo obavestiti Borisa Tadica, nista drugo!

Ocigledno nama niko nista ne moze, jer smo sami sebi najgori neprijatelji! Da su dosli besplatni kalendari, to bi verovatno moglo, jer znaju sta su kalendari, ali ovako: "Ko zna sta je to!?" A obaska sto svako ko dobije 1 komad moze da to razmnozi! E, ali ne moze drugi da ti razmnozava, to je vec usluga (besplatna usluga, besplatan program!) a besplatna usluga kod nas ne postoji, zar ne? Ocigledno je, da se neki ljudi uzasno boje. Cega? Pa, boje se, ima svega na ovome svetu!

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 22.01.2005. u 01:37 GMT+1]
[ zaraza @ 22.01.2005. 00:34 ] @
uf evo sta se meni desilo...
kada sam narucivao za firmu, ja upisem Manga (lupim naravno)
dolazi postar posle mesec i po dana i kaze, jel ima tu negki MANDA :) i pokaze mi koverat sa carine i stvarno MANDA i moje prezime...ja u rebusu skroz zaboravio na ovo rek'o nema nikakav manda :)). Oded postar...kad se ja posle 30 sec setim da je ono D u stvari G :)) neko je uzasno ruzno to napisao :) potrcim za njim, al ovaj ve otisao...
mada kada citam sve ovo, dodje mi lakse da ga skinem sa neta...
[ tdjokic @ 22.01.2005. 00:42 ] @
Citat:
zaraza:dodje mi lakse da ga skinem sa neta...

Ama, radi se o principu, koji bi Vladi i Carini morao da bude poznat i jasan, osim ako ovo i zvanicno nije postao Talibistan. Nije problem skinuti 1 CD, problem je ukljuciti se u normalan svet i ovim putem.
[ BIG FOOT @ 22.01.2005. 06:28 ] @
>
>
>
Stvarno ne razumem te tipove.
Ja dodjem tamo a oni u "dresovima" Jugoslavije (verovatno SFRJ), a na
meni isprobavaju potpise.

Znaci niko ne zna sta da radim?

Da li bi pomoglo ako dobijem fax od Ubuntu-a da je sve besplatno?

Da li neko zna free-fax-net servis?

Ne pada mi napamet da cekam jos 2 meseca.

Pozdrav,
BF < dole carina >
[ Malcolm @ 22.01.2005. 10:49 ] @
Ja sam dobio 10 komada bez ikakve nadoknade, stiglo mi je pre neka 2 meseca.
[ axez @ 22.01.2005. 11:30 ] @
I meni je stiglo mozda pre nedelju dana 20 komada na kucnu adresu bez ikakvih problema.

[ alex @ 22.01.2005. 12:06 ] @
Posto PTT usluge nikakve veze nemaju sa Linux forumom, nastavite vasu diskusiju u Cekaonici.
[ drbogi @ 22.01.2005. 14:54 ] @
Ajd da se i ja priključim žalopojkama... Pazi kad su to staljinisti po defaultu, mamu im milosnu j.. Em me je drndala po tri šaltera, em nema pojma dal je na firmu, ili na pojedinca, normalno ekstremno su neljubazni.
U jednom trenutku sam ukapirao da sam pogrešio što sam uopšte dolazio po te diskove, jer moja percepcija stanja u ovom svinjcu od države uopšte nije realna, tamo fali Staljinova slika na zidu, i nema šta da misliš- Rusija 1935.

Odavno nisam doživeo toliku količinu poniženja za tako kratko vreme, a možda sam se samo malo razmazio pošto dugo nisam petljao sa reformisanom administracijom. Uglavnom opet sam ispao glup ko qurac, a lepo je trebalo bombonjeru da ponesem....

Izvinjavam se na psovkama, ali juče nisam imao snage da pokrenem istu temu toliko su me nadrndali, a i sada sam se ponovo iznervirao.
[ WEXY @ 23.01.2005. 15:08 ] @
Citat:
BIG FOOT: >
>
>
Stvarno ne razumem te tipove.
Ja dodjem tamo a oni u "dresovima" Jugoslavije (verovatno SFRJ), a na
meni isprobavaju potpise.

Znaci niko ne zna sta da radim?

Da li bi pomoglo ako dobijem fax od Ubuntu-a da je sve besplatno?

Da li neko zna free-fax-net servis?

Ne pada mi napamet da cekam jos 2 meseca.

Pozdrav,
BF < dole carina >

Ja i ortak smo isti dan kada smo dobili pozive zvali postu i pitali sta nam je potrebno da bi dobili diskove i rekli su nam samo da trebamo da dokazemo da je to besplatno, ali to ne vredi izgleda.

Slao sam mail na [email protected] (mislim da je to adresa) i raspitao se. Javio mi se neki lik i rekao da ce cak poslati i fax direktno njima u postu ako je potrebno. Tako da nije problem do ljudi iz Ubuntua stvarno su mi brzo odgovorili. Problem je sto to ne vredi uopste, nema veze sto je besplatno, oni to tretiraju kao promo materijal a ne kao materijal za licnu upotrebu jer ima vise od 1 kopije "toga necega" sto se po bla bla clanu bla bla zakona ne tretira kao materijal za licnu upotrebu.

Od onog sto su meni rekli jedini nacin je da se naruci sam 1 komplet ili da se naruci na ime firme + da se popunjavaju neka 2 obrazca, sve u svemu uzas!

Pitao sam barem 1 komplet iz posiljke da podignem ali ne moze ni to jer se posiljka ne deli.

Ja sam realno odustao od toga, totalno mi je trulo da opet mucim ljude da salju sada samo 1 disk :)
[ psihodel @ 27.01.2005. 23:40 ] @
haha, isto takvo pisamce mi je stiglo iz pošte prošle nedelje (naručio sam 10 paketa)...
znači dobro je da se nisam cimao do pošte, pošto mi diskove svakako ne bi dali...
poz
[ Marenović Slaviša @ 28.01.2005. 00:08 ] @
Ja bih verovatno otisao u postu i tamo dohvatio diskove pitavsi "jesu l' na mene adresirani? Jesu? Ne mogu da ih podignem?"
I onda razlepio o pod!!!
Da im sve po spisku...pa jesu li oni normalni.

@tdjokic :

Potpuno si u pravu, ali ovo jos dugo vremena nece biti normalna drzava...
[ simor @ 28.01.2005. 21:17 ] @
Ja sam pre nedelju dana dobio 10 paketa ubuntu za intel 86, i 10 za amd64, bez problema na kucnu adresu...

Znaci nikakvi problemi sa carinom itd... Ako nekom treba, narezacu mu, NS i okolina ;))
[ tdjokic @ 28.01.2005. 22:02 ] @
22.01.2005: Malcolm, Zemun:Ja sam dobio 10 komada bez ikakve nadoknade, stiglo mi je pre neka 2 meseca. - Ovo je bilo pre nove godine, ne racuna se. Ja sam takodje dobio uredno, 5 kompleta, koliko sam i porucio.

22.01.2005: axez, Novi Sad, Vojvodina : I meni je stiglo mozda pre nedelju dana 20 komada na kucnu adresu bez ikakvih problema.

28.01.2005: simor, Novi Sad: Ja sam pre nedelju dana dobio 10 paketa ubuntu za intel 86, i 10 za amd64, bez problema na kucnu adresu...

A ovo sto se racuna - Novi Sad! Pa da, pismeni ljudi.... Doduse, nesto se govori i u Beogradu da ce se zauzeti generalni stav po tom pitanju, jer u posti imaju 90-tak koverata sa "tim diskovima" pa ce nesto morati da urade sa njima.
[ anrxc @ 01.02.2005. 18:50 ] @
Upravo sam procitao da ukoliko netko ima problema sa carinom faksira ovaj dokument
http://people.ubuntulinux.org/...cds-customs_letter-generic.pdf
[ tdjokic @ 01.02.2005. 19:55 ] @
Citat:
anrxc: Upravo sam procitao da ukoliko netko ima problema sa carinom faksira ovaj dokument
http://people.ubuntulinux.org/...cds-customs_letter-generic.pdf

Mislim da su neki i to radili i da nije pomoglo. Nije problem u vrednosti - sad su valjda shvatili i prihvatili da je to besplatno, ali iz nekog iracionalnog razloga fizicko lice ne moze primiti ni kao poklon vise komada CD-a, a na cemu je Ubuntu upravo insistirao iz poznatih razolga. Neka firma moze, fizicko lice ne! Ti mi pokonis 1 krusku - moze, ako mi poklonis kilogram krusaka - treba deklaracija, ugovor, dobavnica, registrovana firma, specifikacija, potpisi i pecati nekoliko VIP-ova i tako dalje. Da je Kafka ziv...
[ Burgos @ 01.02.2005. 20:21 ] @
Meni stiglo 40 kompleta (dobro, 2 komada su ocarinjena :) ) i nikakve probleme nisam imao
[ WEXY @ 03.02.2005. 11:28 ] @
Dobre vesti!

Pre 2 dana mi je stiglo malo žuto kartonče sa rupom na vrhu :) od pošte kojim me obaveštavaju da sam dobio neko vrednosno pismo. Juče sam išao da vidim o čemu se radi i nije mi ni na kraj pameti bilo da to mogu biti Ubuntu CD-ovi, što i jeste bio slučaj :)

Tako da je izgleda neko skontao o čemu se radi i pustio diskove, na paketu ima pečat "OSLOBOĐENO PLAĆANJA CARINE", konačno su se setili :)

Btw. dobio sam svih 5 diskova kao što sam i naručio.

Pozdrav.
[ Turin Turambar @ 06.03.2005. 00:42 ] @
Jeste li videli sta pise na sajtu? Problem sa carinom imaju neke zemlje kao sto su Hrvatska, Makedonija i SCG.... E! Od svih zemalja na svetu, naveli su 3 balkanske. Ma najgori smo.
To sto neki dobijaju, a neki ne, samo govori o "ozbiljnosti" nase carine. Ili treba svi da dobiju ili ne treba niko. Jer, da se stvarno radi o potencijalno opasnom materijalu, to bi moralo biti u celosti sankcionisano. A sta se desava? Jedan carinik spreci, drugi dopusti, treceg bas briga, cetvrtom se bas zalomi da se izivljava na diskovima. Bas njih briga sta je to, cilj im je izivljavanje i birokratija.
[ bukovski @ 06.03.2005. 01:49 ] @
dobio 10 kompleta + 1 amd64 disk !
bez cimanja doslo kuci dao postar i mirno
e sad narucio sam i na adresu gde sam trenutno u nisu i doslo papirce da me zovu da odem naravno zbog papirica :)
e sad mi nije jasno u Vlasotince fino doslo a u Nis zezaju nelogicno a?
[ JovanT @ 18.03.2005. 10:50 ] @
Meni je poštar juče doneo paket sa Ubuntu CD-ovima (naručio sam ih šest). Izgleda da se naša carina opametila.

Probao sam Ubuntu Live CD i deluje mi nekako siromašno u odnosu na Knoppix. Da li instalaciona verzija donosi više programa? Glupo je i što nemaju preinstaliran kodek za MP3. Da li je moguće posle instalacije da radno okruženje prebacim sa Gnome na KDE (deluje mi lepše)?
[ tdjokic @ 18.03.2005. 13:11 ] @
Upravo je izasla Beta(?) Kubuntu-a - sa KDE, http://distrowatch.com/02471. Ovo do sada je bilo onako, mozes da predjes na KDE, ali valjda treba prvo da ga downloadujes i instaliras... meni licno bez veze. Kubuntu cu mozda da probam.
[ JovanT @ 18.03.2005. 15:20 ] @
A da li će i on moći da se naruči kao i reuglarni Ubuntu?
[ tdjokic @ 18.03.2005. 17:11 ] @
http://www.kubuntu.org.uk/ - nisam nista video u tom smislu...
[ Mister Big Time @ 12.08.2005. 18:20 ] @
meni odavno stigli diskovi bez problema.. postar doneo na ruke kakva carina, fakture... sve dz.
[ lord_NIKON @ 12.08.2005. 20:19 ] @
Ja nisam imao nikakvih problema , postar mi je doneo paket unutra je bilo svih 10 kompleta po dva cd-a.
[ Deda_Mraz @ 12.08.2005. 20:29 ] @
Takodje i meni stigli diskovi bez ikakvog odlaska u poštu.
Nemoj te ljudi ni slučajno stisnuti dva puta na "pošalji" dugme, meni stigla dva paketa. :D

Ako nekom treba CD neka se javi na pm poslaću mu poštam dzabe.

BTW izasao je suse 10 beta verzija malopre sam ga skinuo sa neta i posle cu ga instalirati.
Najavili su na suse sajtu da ce od sada svake nedelje da izlazi po jedan beta verzija SUSE-ta, tako da se u septembru očekuje finalna verzija.
[ Deda_Mraz @ 12.08.2005. 20:31 ] @
Citat:
JovanT: Da li instalaciona verzija donosi više programa?

Ne, okruženje i mogućnosti su iste, samo što brže radi to je to.
[ Nix @ 28.03.2006. 14:56 ] @
Evo da ozivim malo temu oko problema sa Ubuntu diskovima i nasom carinom.
Da li je neko uspeo da podgine vecu kolicinu diskova? 30,40.
Kazu da je veliki broj paketa vracen dok drugi tvrde da pakette i dalje cuvaju tamo.
Meni nisu dozvolili da podignem.Uvek se hvataju za cinjenicu da u jednom pakovanju ima 2cd-a.
Da su nasi propisi takvi i da fizicko lice ne moze uvesti toliko.
Eventualno par komada mozda.
I kazu jos da Ubuntu nije upoznat sa nasim zakonima te oni mogu slati i po 300cd-a dzaba opet ce biti vraceno takav zakon.
Ne znam sta reci na sve to?Definitivno bi nesto trebalo preduzeti.Ili pisati na Ubuntu...ma da otvorimo free petition:)
Osecam da ce ubuntu zabraniti uskoro slanje za SCG.
Sta vi kazete na sve to?

p.s
Zamolio bih moderatore da ne brisu ovu poruku jer je tema "relativno" do skoro bila aktuelna.
Pa ne bih da otvaram istu temu ponovo.Hvala.
[ tdjokic @ 28.03.2006. 15:46 ] @
Nikola, oko toga je mnogo pisano i iznosena su razna iskustva. Ono sto mene licno najvise nervira je sto ljudi kazu da im u posti leze diskovi a onda se jave neki drugi i kazu da su oni dobili bez problema. Ako je propis, neka vazi stalno ili nikad.

Na Ubuntu sajtu vec je jednom pisalo da postoje neke zemlje, i gle cuda - sve tri su "na brdovitom Balkanu" koje ne dozvoljavaju prijem CD-a. Jos jedna fora, koliko sam shvatio sa ES-a, ljudi kupuje neke CD-e u okolnim zemljama i to uredno dobijaju, a ovi su besplatni i to ne moze. Gde je tu logika?

E, logika je sakrivena verovatno u "neprijateljskoj propagandi i subverzivnoj delatnosti" - verovatno je zakon donet nekada ranije, zbog mogucnosti slanja nekog propagandnog materijala iz inostranstva, koji bi bio protiv postojece vlasti i slicno, i sad je tako kako je. A opet preduzece moze, samo pojedinac ne moze da prima. Pismeniji carinici / sluzbenici drugog naziva pretpostavljam znaju za ovu foru, pa neko dobije diskove bez problema, ali kad je "dezurni u kasarni" neko tvrdjih pogleda i glave, onda - NEMA UBUNTU, BRE!!!

Posto smo temu oziveli, evo joj i malo steroida - http://www.elitesecurity.org/poruka/1096203 Sta reci - ljudska aljkavost i glupost nema granica...

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 28.03.2006. u 16:56 GMT+1]
[ IvanR @ 29.03.2006. 01:22 ] @
Imao sam isti problem.
Narucis recimo 20 pakovanja oni kazu unutra ima 40 cd-a.
Sto jeste tako.
Dobro nisu rekli CD-ovi vec diskete ne kapiraju neke stvari.
Jos pricaju neku pricu kako su tu neki programi snimljeni i da su tu reklame i time se Ubuntu reklamira.
Mogu jos da nabrojim al nema potrebe jasno je da nemaju pojma sta je IT.
Licno sam video dosta Ubuntu paketa...
Razgovarao sam duze vreme ali nije vredelo...otvorili su paket predamnom i rekli ovo preuzeti ne mozes vracamo nazad za Brisel.
Bilo je price da pravno lice moze naruciti i 200,300 moguce je preuzeti ali ne preporucujem jer ce carinjenje biti neka velika cifra smatra se uvozom istih!
A vrlo je moguce da Ubuntu zabrani vecu kolicinu slanja.
Sa carinicima je ne moguce razgovarati iako sam objasnjavao da je to besplatno oni non stop govore
da su takvi propisi to je tako i da ima puno istih slucajeva.
Imamo drugacije zakone od EU.
Apelovati na Ubuntu da se ozbiljno ukljuci i objasni(sto cisto sumnjam).
Nesto bi definitivno trebalo preduzeti.
[ Boboje @ 29.03.2006. 06:01 ] @
meni stiglo 15 paketa bez problema, na ruke
[ Horvat @ 29.03.2006. 21:25 ] @
da i ja nesto napisem u ovu temu

vidim da beges jedino ima problema s ovime

kao i ostalima u vojvodini i meni je stigao paket
narucio sam cini mi se 25 ili 35 komada (vec ne znam)
i lepo je stiglo na kucnu adresu
od narucivanja do dostave je trajalo nekih mesec dana (mozda i manje)
[ tdjokic @ 29.03.2006. 22:27 ] @
Citat:
Horvat: vidim da beges jedino ima problema s ovime

Rekoh ja, sve zavisi od "dezurnog u kasarni" a mozda ni ovi "svakodnevni" nisu bas pismeni, pa se boje da nam "neko nesto ne uvali sa tog trulog Zapada". Bolje "spreciti" na vreme ...
[ dmauka @ 31.03.2006. 07:48 ] @
kao i ranije, posta (ili carina) lepo probrlja po tvom paketu pa ako vidi da ima nesto sto ce ocu ili majci da bude lep poklon za na televizor, oni u dzep. u navedenom slucaju, verovatno su pokupili dovoljno diskova (imas disk, vrati kasetu) pa su se nasli u cudu jer ovi i dalje stizu. niste primetili da na svim dostavnim vozilima PTT-a visi po jedan Kubuntu disk protiv radara?....mora, nisu jos naucili da voze u urbanim uslovima a rodjak im rekao da CD leci sve, cak i suljeve....hm, u tom slucaju KRADU po dva, retrovizor + za pod guzu...
[ Horvat @ 31.03.2006. 14:08 ] @
ma lopov do lopova :)

btw nesto offtopik sta je to sulj ?? (sorry na debilnom pitanju ali stvarno ne znam )
[ tdjokic @ 31.03.2006. 17:55 ] @
Citat:
Horvat: btw nesto offtopik sta je to sulj ?? (sorry na debilnom pitanju ali stvarno ne znam )
hemoroid? http://www.queeria.com/Seks.aspx?id=2101
[ Nix @ 31.03.2006. 22:15 ] @
koliko sam samo ja besplatnih stvari narucio i od toga samo nesto sitno stiglo?
Ne mogu nikako da saznam ali vrlo moguce da oni uzimaju.
Stvarno je tako koliko vidim, njima sta se svidi odma je njihovo.Carinici su cudo!
Kod takvih stvari je samo problem sto ne treba da se potpise i onda se moguce ponasati kako god hoce.
Dovoljno je reci da ne staju i vredniji paketi.Mislim sta reci.
I ne znam da li postoji ikakav nacin prijaviti tako nesto i kako to ide??
[ Horvat @ 31.03.2006. 22:31 ] @
verovatno mozes prijaviti ali kako ces dokazati
skuplje ce te izaci dok dokazes nego to sto bi trebao dobiti

a zamisli da si ti carinik,pa tako ... svima mater i boli te ... za sve
[ tdjokic @ 01.04.2006. 00:54 ] @
U konkretnom slucaju nikakve koristi nemaju od Ubuntu CD-ova, tu se radi o slepoj primeni nekog zastarelog i deplasiranog zakona. Iole pismeniji covek u carini / posti moze lako da vidi sta je Ubuntu, da to nije nikakva i nicija propaganda.