[ ivc@ @ 23.01.2005. 23:20 ] @
U firmi je uveden wireless internet, provajder je FormaNET iz Negotina i evo sta je problem:

Kada sam se ulogovao i pogledao, vidim sve racunare u wireless mrezi u gradu, odnosno sve one koji imaju wireless internet, a ima ih desetak u Negotinu, jer je od skoro dostupan.
Kako da ja zastitim svoje racunare u mrezi da niko ne moze da im pristupi, osim iz lokalne mreze. Da li je firewall resenje? Pokusao sam da podesim kompjutere da imaju password u sharing-u ali nisam mogao da nadjem gde se to podesava.

Pomoc?
[ broker @ 24.01.2005. 00:16 ] @
Obavezno stavi ruter/firewall na WLAN konekciju a svoje racunare drzi u lokalnoj mrezi koja je iza njega.
[ ivc@ @ 24.01.2005. 00:21 ] @
ruter/firewall - je uredjaj ili software. Molim te ne zameri, laik saj sto se tice wireless-a, a moram to da naucim zbog posla. Mozes malo detaljnije da mi objasnis, bio bih ti zahvalan
[ Aleksandar Đokić @ 24.01.2005. 02:58 ] @
firewall ti je software a router uredjaj
[ eskim @ 24.01.2005. 03:47 ] @
probaj da nadjesh uredjaj koji ima i firewall i ruter u jedno i da ti to neko podesi. Mozesh da uzmesh AP za wireless koji ima sve to(linksys wrt54g) ili da konekciju sa interneta stavish na posebni rachunar za mreznom kartom koji bi imao firewall i ruter (bilo koju distribuciju linuxa). Kad odluchish shto chesh nadji nekog ko che da ti konfigurishe sve to, jer vjeruj mi da je isuvishe komplikovano da se nabrzinu nauchi.
[ djricky @ 24.01.2005. 06:47 ] @
pogledajte malo starije teme!

opisano je nekoliko puta kako lako napraviti router od Win2000/XP masine...

takodje i forum "Mreze"

hvala,
djricky [es-wireless.mod]
[ eki_yu @ 24.01.2005. 08:06 ] @
Za 40-ta E mozes uzetu hardwerski uredjan (ja koristim Q-tec 790RH ) . jednostavam za podesavanjae., uvek ukljucen , a ne kosta koliko racunar :) .
BTW ako imas neki stari pentium sa dve mrezne, imas dve stvari da probas
www.microtik.com - software router - treba 48Mb memorije i 40Mb HDD
http://m0n0.ch/wall/ - za ovog ti ni ne treba hard disk
[ broker @ 24.01.2005. 09:29 ] @
U Home networking forumu takodje ima objasnjenja kako deliti internet konekciju u lokalnoj mrezi.

Ako ne znas nista o tome onda bolje angazuj nekoga da ti to uradi. U svkaom slucaju, nemj koristiti net tako da ljudi mogu da ti udju u lokalnu mrezu.