[ Excalator @ 24.01.2005. 12:12 ] @
Da li neko od vas zna gde se moze naci dobro i koliko to kosta.Po mogucstvu ako ima neka web stranica |
[ Excalator @ 24.01.2005. 12:12 ] @
[ cicika @ 24.01.2005. 18:05 ] @
Recimo da je Pioneer-ovo dobro ali budi svestan da će lepo i da košta. Npr. napred idu okrugli, oko 100W (možda i grešim), nazad recimo elipse 350W, ako hoćeš baš perverziju onda napraviš sistem 2x3 komada sa svake strane.
Uz to je neophodno pojačalo, sam plejer po volji (pretpostavljam da bi se išlo na neki CD/mp3) ali sa izlazima 4x50W ili 6x50W (ako to može ovde da se nadje), ako ima jače onda super. U suštini sa elipsama od po 350W ima da ti skače zadnji kraj te Suze kad pojačaš do pola a kamo li ako odvrneš do kraja. Uzmi u obzir i Blaupunkt, mada ne znam kakva je ponuda u gradu. Ono što bih ti preporučila je da posebno napraviš poklopac gepeka i to tako da ti se zvučnici ne vide, da ne bi bilo neprijatnih situacija. I emoj da zaboraviš da je od akcije Sablja zabranjeno furati eknadno zatamnjena stakla na kolima jer pretpostavljam da si uz spojlere i dobru muziku planirao i zatamjivanje zadnja tri stakla. [ StORM48 @ 24.01.2005. 20:26 ] @
350w, ali juče... Od 350w u kolima, pojavio bi se zazor na cilindrima posle prve pesme... Bitno je da ne insistiraš na "snazi", već na kvalitetu. Naravno, mnogo zavisi od toga koliko para možeš da izdvojiš, ali daleko bolji efekat se dobija sa kvalitetnim zvučnicima naizgled male snage (a ustvari realne), nego sa nekim naduvanim zvučnicima sa 300-500w (takva snaga može da razori podrum, a ne auto).
Recimo, par Magnata od realnih 90w pravi nepodnošljivu buku u kolima na maksimumu, a opet - zadržava se kvalitet. Pioneer je na tom polju osrednjeg kvaliteta, ali i niske cene, pa svakako dolazi u obzir. Preporučujem da pre svega probaš neki par zvučnika (bilo na svom, bilo na tuđem automobilu), kako bi stekao utisak o zvuku, jer neki zvučnici imaju lepe karakteristike na papiru, ali se one zaista retko poklapaju sa realnim karakteristikama. Broj zvučnika je možda i najvažnija stavka. Jer, sve dok su zvučnici u manjku, uvek će neko ogluveti. Ako na zadnjoj polici staviš jake zvučnike, a izostaviš kontru napred, dobićeš situaciju gde ti imaš utisak da sve nije dovoljno jako, ali će zato putnici na zadnjem sedištu ogluveti. Ukratko - to je to. Pozdrav [ cicika @ 24.01.2005. 20:34 ] @
Ne znam za zazor na cilindrima :) ne bi trebalo u suštini ali je poznato da što više prave snage zvučnici imaju to je zvuk kvalitetniji kad se pusti tiho tj. normalno. Ovo za elipse pričam iz iskustva i to za auto slične veličine - Golf 2. E sad, povodom kvaliteta - u kolima to malo ubijaju školjka koja je metalna, stakla i izolacija.
[ StORM48 @ 24.01.2005. 21:03 ] @
Jeste, samo što zvučnici manji od 15" ni u ludilu ne mogu da imaju PRAVIH 350w, niti to neki auto može da izdrži. Otprilike je "koeficijent prevare" bolji od kompjuterskih zvučnika, ali sasvim daleko od stvarnosti. Ako piše da je 350w, onda je verovatno 35-50.
Pozdrav [ cicika @ 24.01.2005. 23:19 ] @
Da si ti to čuo samo sve bi ti bilo jasno... :)
Nisam ni pomenula veličinu a skočio si na neke zaključke. Ta dva komada su zauzimala, površinom, dve trećine poklopca gepeka na Golfu 2, što je jako veliko. Žao mi je što nemam tačan model da navedem uz neke tehničke specifikacije, nego sve ovako po sećanju. Nego da probamo malo konstruktivnije... Ima li nekih konkretnijih predloga od ovog našeg naklapanja? :) I da, svakako je mnogo bolja varijanta 2x3 zvučnika. [ SBSL @ 24.01.2005. 23:45 ] @
Na zadnjoj polici stavis 2 elipse..
U vrata po jedan zvucnik.. Napred 2 tvitera (visokotonca) A u gepek da 'lezi' kutija sa wooferom 15"... I to sve lepo zacinis sa MAGNAT pojacalom... Ima da ti curi krv iz nosa..! p.s - /////|LPINE je zakon!! Ovo sto sam ja rekao je u par reci.. Za vise informacija idi na www.fandjo.co.yu/forum u pod-forum ICE (in car entertainment).. tamo imas mnooooogo vise informacija nego ovde... (sto se tice auto ozvucenja) PoZDRaV [ Slobodan Miskovic @ 25.01.2005. 00:31 ] @
Pioneer, Sony i ostale izvikane marke su samo za one koji nisu culi bolje...
Evo sta ja preporucujem...iz licnog iskustva...tj. ovo je sto sam ja stavio u auto. Zastupljen je JBL sto se tice zvucnika. Player je Alpine. Nazad su dva trosistemca - P953 110W (RMS snaga) svaki Napred dva dvosistemca - P452 50W (RMS snaga) svaki Pojacalo - GTO75.4 520W Player - CDA-9831R 4 x 50w Sve samostalno kupljeno i ugradjeno. Zvuk savrsen ali nedostaje subwoofer. Inace sto se tice pojacala tu sam se malko zaje*o ali dobro...nije bas trebalo da me tako klepe... Ukupno je sve kostalo (bez kablova) : trosistemci 150e dvosistemci 100e pojacalo 350e player 300e [ SBSL @ 25.01.2005. 01:08 ] @
JBL ! zaboravih da spomenem ovo cudo...
[ Mobtel @ 25.01.2005. 15:28 ] @
za cega sluze oni izlazi na audio radiu?za pojacalo?i da li bi moglo direktno na wooofer
[ Slobodan Miskovic @ 25.01.2005. 15:32 ] @
Teoretski bi moglo ali je pitanje kolike je jacine radio...jer ako je radio recimo 4*40w a napred imas zvucnike 2*25w i nazad 2*50w onda ti za woofer ostaje samo 10w...
[ StORM48 @ 25.01.2005. 20:15 ] @
@cicika
Pa moglo bi se reći da sam imao, a ne čuo... i što neko reče, "ima da ti curi krv iz nosa". Prava (sinusna) snaga pravi neverovatan pritisak, koji efektno utiče na centar za ravnotežu. U eventualnom pokušaju da izdržite oko 170db snage koje bi proizvela sinusna snaga od 350w moglo bi da dođe i do gubitka svesti. Prosto "ubacivanje" zvučnika od 15 ili 18" uglavnom ne proizvodi ništa osim lošeg kvaliteta zvuka, jer NIJEDNO konvencionalno (do 1000€) auto pojačalo ne može da isprati drajvere te površine. To se stavlja na QWERTY snagaš i slično. JOŠ JEDNOM: Pričamo o pravoj (SINUSNOJ) snazi. PYLE-ove 15" (razglasne, zapremina kutije 290l) proizvode jedva 190w sinusa. Od dve takve petnaestice iz sobe 25m2 izleću prozori. Cicika, molim te da ovo ne shvatiš kao "naklapanje", jer mi zaista nije namera da se prepirem, niti sa tobom, niti sa bilo kim drugim. Kao dugogodišnji audiofil, osećam da mogu da pričam o razlikama između realne i "realne" snage, bilo u sobi, bilo u kolima. Većina pojačala na kojima piše 500, 1000 i više vati jedva dogura do 100w (eventualno oko 120 u peaku). Logično je da proizvođač voli da napiše što je moguće više nula, ali to nikako ne može biti prihvaćeno kao realna snaga. Trocifrenu snagu trpe jedino veće prostorije, a automobili nikako... bar ne a da auto ostane u jednom komadu. Pozdrav svima i "no hard feelings" :) [ Slobodan Miskovic @ 25.01.2005. 20:21 ] @
Pravi odgovor.
Inace, ovo pojacalo koje ja imam ima sledece specifikacije: Power Output: 104 watts RMS x 4 channel at 4 ohms and ≤ 1% THD + N 284 watts RMS x 2 channel at 4 ohms, 14.4V supply and ≤1% THD + N Dynamic Power: 163 watts at 2 ohms Takodje mislim da postoji razlika izmedju snage zvucnika npr. u kolima i zvucnika koji su pravljeni za recimo home entertraiment...tj. da zvucnici koji kao ovi JBL koji imaju 110w RMS snace nisu ekvivalent zvucnicima iste snage za home.... [ cicika @ 25.01.2005. 21:00 ] @
Storm, nisam ništa loše mislila kad sam rekla "naklapanje", žao mi je ako si tako shvatio (post ti deluje kao da si besan, but what do I know).
Citat: Prava (sinusna) snaga pravi neverovatan pritisak, koji efektno utiče na centar za ravnotežu. U eventualnom pokušaju da izdržite oko 170db snage koje bi proizvela sinusna snaga od 350w moglo bi da dođe i do gubitka svesti Zamalo da mi se to i desi. Pozdrav! [ Stefano @ 26.01.2005. 10:37 ] @
Da i ja kazem koju.
Za kvalitetnu muziku subwoofer je neophodan. Subwoofer vezati obavezno na pojacalo i to najbolje bi bilo na posebno mono pojacalo(ne na pojacalo na koje vezujes ostale zvucnike).Sto se tice integrisanog pojacala u CD player on nema teorije da da bilo kakvu snagu za subwoofer,i to treba otpisati kao bilo kakvu alternativu. Ja bih isao na Alpine kao pojacalo.Zvucnike JBL,ili Magnat. A za subwoofer Magnat ali moze i Pioneer(iako je izvikana marka:)) Inace slazem se sa Storm48 sto se tice snage.Ukratko,to je isti fazon kao kod zvucnika za kompjuter,fazon pise 100 w ustvari 10W a kod onih od 500-600 w delimo sa 20-30 da bi ustanovili pravu snagu. [ Nikola_BGD @ 27.01.2005. 18:29 ] @
Uglavnom cd plejeri za kola i ako imaju izlaz za subwoofeer on nije izlaz iz pojacala. Tj, to je samo izlaz na koji se salju niske frekvencije iz pesme i na njega se MORA vezati pojacalo da bi dobio zvuk.
Poenta je da je izlaz napravljen da ne bi morao da budzis skretnice na standardne stereo izlaze, vec je sve odradjeno unutar plejera. Sto se tice snage zvucnika, ne znam sta bih jos dodao, osim da se slazem su stotine wati (ali realnih) apsolutno nepotrebni u kolima zbog malog prostora i uopste tesko ostvarivi u praksi. Poenta glasnoce muzike je da je vezana za prostor u kome se slusa, jer glasnoca opada sa rastojenjem drasticno, a posto je u kolima malo prostora, to ti i ne treba preterana snaga da bi dobio istu glasnocu kao u recimo, sobi. E sad, ako oces da "razbijas prozore komsiluka" dok prolazis, takvo ozvucenje po meni niko normalan ne moze da slusa u kolima kad se odvrne "do daske". Po meni, mislim da ti 100W realnih ukupne snage svih zvucnika u kolima previse a kamo li neke vece cifre. Subwoofer je bitno da je velike snage, jer ljudsko uho mnogo slabije cuje niske frekvencije pa je za istu glasnocu potrebno vise snage. mislim da srednje i visko tonci od 20 realnih vati gotovo da ne moz da se slusa koliko galami.(u kolima) Tacno se proracunava koji odnos snage treba da bude izmedju niskih/srednjih/visokih tonova da bi sve zvucalo kako treba, nije to bas tako tipa "stavicu recimo bass toliki, srednji toliki a tweetere npr tolike". Tesko je uklopiti dobru muziku s obzirom na frljanje sa ciframa(prvenstveno snaga) a najbolje bi bilo da negde poslusas kako zvuci muzika u nekim kolima za koja provereno znas koje su karakteristike u pitanju pa da se po tome ravnas... poz n [ neks @ 26.05.2005. 08:17 ] @
Evo posto nije zaključana tema,nekako mi se neda a da ne prokometarisem neke navode koji su ovdje izreceni
@stellanova Slazem se da su JBL I Alpine jace marke,al ove kompontente koje si izabrao ,iako su vjerovatno dobre ,nijesu vrijedne toliko ,jer za manje para mogu se uzeti zvučnici istog,ako ne cak i kvalitetniji npr.Pioneer-ove za koje postoji stereotip da su losi.Nije mi cilj da ističem nijedan brend,naprotiv mislim da ne treba "robovat" ni jednoj marci ,vec treba gledat odnos cijena/kvalitet. Ja bih uzeo umjesto JBL 452 (50WRMS,90db) Pioneer TS-E176C(oko85e) ili TS-A171C(oko 75e) jeftiniji su ,a mislim da ne zaostaju za kvalitetom (60WRMS,91dB i 60w,92dB) Odmah bi isključio CD-Tuner,jer mislim da je preskup za vecinu prisutnih i da je cisto rasipanje. Ovo pojacalo GTO 75.4 je jako dobro al su ti slabi zvučnici za njega,a i preskupo brate-cist promasaj. Za ovo sto si ti kupio mislim da je vise nego dovoljno recimo GTO 75.2 ,na koje bi povezao SUBW. @SBLS dobra varijanta @nikola_BGD sve je tačno 100% [ popbgboy @ 04.10.2005. 10:49 ] @
Evo i ja moram samo jedan komentar da dodam. Nemozes da poredis ni Pioneer niti bilo koju marku od tih sto si naveo sa ALPINE bez obzira na cenu. Ja sam imao svasta u kolima ukljucujuci i SAL i US Blaster i Pioneer i Panasonic isve to je mnogo losije od ALPINE komponenti, ne moze ni da se poredi uopste. Od kako sam prvi put stavio ALPINE zvucnike u kola shvatio sam da su najbolji. Sada mi je u kolima sve ALPINE i prezadovoljan sam zvukom i kvalitetom. Jeste da su skuplji ali cenim da je bolje skupljati polako i ubacivati jednu po jednu stvar ali kvalitetnu nego baciti pare na kompletno ozvucenje ali losijeg kvaliteta. Nemojte pogresno da me shvatite i Pioneer ima dobre serije ali ALPINE je definitivno za mene najbolji.
[ MileG @ 04.10.2005. 18:01 ] @
Samo da kazem da 2 puta 80W (RMS) u stanu treseee do bola!
[ dabass @ 15.12.2005. 17:14 ] @
jao jao jao ljudi sta ste sve izlupetali!!!!!
ja ne znam odakle da pocnem i cije gluposti sve da demantujem!!!bez uvrede molim vas! nisam imao strpljenja da procitam svaki post tako da se izvinjavam ljudima koji su mozda i nesto pametno napisali! vidim da je neko stavio fandjo sajt sto je super, ima me i tamo kao "matejic" kao prvo, niko ne pita koj auto vozi covek! kao drugo, niko ne pita za koje pare! i kao trece sta je za njega jako i dobro!!! u kratkim crtama, ne moze audio izlaz iz CD direktno u woofer ako woofer nije aktivan (ako nema sam svoje pojacalo)! Taj izlaz ide u pojacalo a iz pojacala ide u woofer (ako je pasivan)!!! A pojacalo posebno podesavati u zavisnosti od woofera i ostalih zvucnika u sistemu! da ja vise ne yupim, u vezi ove teme koga sta interesuje neka se javi na mail [email protected], naise za MATEJICA i odgovoricu mu!! [ dabass @ 15.12.2005. 17:16 ] @
moram jos nest da kazem, ne mesajte HiFi ili bilo koji drugi standard audio tehnike i car audio tehniku jer to nema veze jedno sa drugim!
[ ventura @ 15.12.2005. 17:57 ] @
Meni je u autu sve JBL, ne znam koliko wati, kakvo pojacalo kakvi zvucnici, al znam da je kvalitet vrhunski, a zna i da gruva mnogo dobro kad treba :)
[ miljan nis @ 15.12.2005. 18:14 ] @
Cuo sam dosta zvucnika, ali Pioneer su zakon.
Zato sam ih i kupio i nisam se prevario, zvuk je fenomenalan, a i nisu bas jeftini kako je neko napisao. Napred su trosistemci TS-E 1396 (160 W muzicke snage (ne RMS)), pozadi dvosistemci TS-G 1346 (120 W muzicke snage) i prezadovoljan sam. Kupio sam i komlet Pioneer-ovo ozvucenje za kuću i kvalitet je 10. Fenomenalni su zvucnici, tako da bih ih svima preporucio. POZDRAV [ zzz @ 16.12.2005. 10:17 ] @
"kvalitet" i "jacina" zvuka ponajvise zavise od prohteva, finansijske situacije, velicine kola, kao i mogucnosti za ugradnju, tako da mislim da je sve ovo kranje bespredmetno bez tih informacija...
Slazem se i oko komentara za pioneer (odnos cena/kvalitet) i za alpinu, jbl takodje, ali isto tako se ne moze porediti ni po kom osnovu, npr. kvalitetnija alpinina 10-ka cija je namena iskljucivo sound quality i pioneer-ov spl... isto kao sto pioneer za iste pare nudi vise snage a manje kvaliteta od alpine.... koliko para, toliko muzike :) [ StORM48 @ 17.12.2005. 16:33 ] @
Pioneer je fin. Po meni ništa specijalno, ali s obzirom na cenu (koja je ipak sitnica u odnosu na JBL ili Magnat), dosta dobro.
I kao što sam i ranije rekao, ja ne vidim svrhu supersnažnog audio sistema, koji sav svoj "kvalitet" bazira na snazi, umesto na kvalitetu zvuka. Nije bitno da u gepeku stoji 15-ica, jer ni jedno auto-pojačalo neće biti u stanju da isporuči dovoljno snage, a da ne dođe do izobličenja. Bolje je uklopiti sistem srednje snage, ali ne zarad raspadanja automobila, nego iz razloga koji se najakše da opisati u par reči - "što jače, to kvalitetnije". Takođe, kao što je pomenuo Ventura, ne treba da vas preterano zanima koliko vati ima pojačalo/zvučnici, jer je to od sekundarnog značaja kod auto-audio tehnike, pošto i tako auto ne može da izdrži više od 70-ak pravih, sinusnih vati. Sve iznad toga je marketing, a i zdravstvena opasnost po vaš organizam. Bazirajte se isključivo na kvalitetu. Bitno je da ne manjka detalja ni u jednom potrebnom segmentu. Ravnopravna zastupljenost basova, srednjih i visokih tonova bi trebala biti primarna, u kombinaciji sa kablovima što višeg kvaliteta i zvučnicima, koji za nekih 20% (minimum) prevazilaze nazivnu snagu pojačala (ako se koristi). Pozdrav [Ovu poruku je menjao StORM48 dana 17.12.2005. u 17:34 GMT+1] [ Zola_honda @ 17.05.2006. 22:01 ] @
Ljudi lomim se da uzmem SAL-ov set zvucnika(dva basa,dva visokotonca,dve skretnice) di menzije 165mm(taman da ih stavim u vrata):
muzicka snaga 180w(2x90w) frekventni opseg 40-22000 Hz osetljivost 89 db impedansa 4 ohm cena 3,033,00 din Bukvalno tako pise(skinuo sam sa www.elementa.co.yu) I hocu da uzmem Sony CDX-S22 koji u Metrou izlazi nekih 7.000 .00 Za Sony sam prilicno uveren da ce da radi(bez obzira na cenu),ali ne znam kakvi su ovi SAL zvucnici,cini mi se,da su mnogo jeftini,a do sada sam se uvek opeko kad sam kupio neseo najjeftinije... Kakvi su? [ bakara @ 17.05.2006. 23:15 ] @
Taj sony sam i ja danas video u prospektu i cini se kao best buy.
Sto se tice Sal zvucnika oni su uvek bili losi (sto se mene tice), ali to sve zavisi i od tebe tj. na cemu si slusao muziku pre Sala... [ miljan nis @ 17.05.2006. 23:36 ] @
Ja imam Sony CDX-F5550, platio sam ga oko 16000 din. i odlican je, ni jednom nije preskocio i super radi.
Sto se tice SAL-a, ja mislim da je to velika cena, za te pare mozes da kupis Pioneer TS-G 1748/1749 koji su mnogo bolji od SAL-a. [ bokijan @ 18.01.2007. 15:17 ] @
Zanimam me gde mogu da kupim povoljno kondenzator za kola zato sto su mi rekli da mi je mnogo jako ozvucenje i da akumulator ne moze da to izdrzi.
Imam u gepeku pojacalo pioneer od 760w i woofer pioneer od 1000w sa dvostrukom glasnicom. Cuo sam za neku firmu SAL i ako zna neko gde se nalazi bilo bi od velike pomoci!!! [ bakara @ 18.01.2007. 15:37 ] @
[ WM.ajkl @ 18.04.2007. 13:33 ] @
Ka je firma bolja SAL ili blaunpukt. Sto se tice Vufera i pojacala.
Hvala unapred. [kaze se vufer (pise se woofer), a ne bufer...] [Ovu poruku je menjao bakara dana 18.04.2007. u 16:08 GMT+1] [ ivan31 @ 18.04.2007. 13:37 ] @
Blaupunkt definitivno!!!!!!!
[ vladd @ 18.04.2007. 17:41 ] @
Kupio sam dve sal-ove male desetke(cm), da zamenim prednje zvucnike u autu. Jesu jeftine(manje od 700 din/par), ali me odusevilo uputstvo na pakovanju. Ne izlagati suncu, temperaturi, isparenjima, prasini i vlazi....pa lepo, mogu da ih stavim u space bag i u orman....
A i nesto treba da se "razradjuju", neko vreme, do "punog zvuka", ili da im se zapeku kalemovi... Kako cu samo da ih usrafim pa sta im bog da, radice bar jednu sezonu, do raspada... Poz. [ skocimish @ 20.04.2007. 00:39 ] @
Izgleda da je "Sal" postao brend No1 u Srbiji , vise buke za manje para , boze gospode...
Manite se Blaupunkta, Alpina, Clariona, Nakamichi-ja i ostalih krseva [ lnick @ 20.04.2007. 08:49 ] @
Stavio sam SAL-ove niskotonce 2x10inca u policu,i 2x5inca u vrata +2x piezo,sa Kenwoodovim MP3 uredjajem,zvuce ko KANTE...vece s....e nisam imao u zivotu...ovi u vratima se ne cuju ni 10% koliko su se culi pioneer-i (pokojni),samo da malo stanem(finansijski)na svoje noge...LETE napolje!!!!!
poz. /lnicks [ ivan31 @ 20.04.2007. 20:00 ] @
Taj SAL je isto sto i Einhell alati. Kupis Einhell busilicu radi sve dok ne pocnes da busis nesto ozbiljnije s njom, kupis SAL zvucnike rade sve dok pustas muziku na uvce. Al vazno da je jeftino.........
[ bakara @ 20.04.2007. 23:04 ] @
Pa vi ko da niste culi za onu:
koliko para toliko muzike! [ ivan31 @ 20.04.2007. 23:14 ] @
Citat: bakara: Pa vi ko da niste culi za onu: koliko para toliko muzike! E taj sto je to izmislio je sigurno kupio SAL zvucnike!!!!!!!! [ lnick @ 21.04.2007. 08:57 ] @
Da ,ali za Einhell dobijes garanciju...a za zvucnike?!? Da ih vratim u radnju-sviraju lose ...:(
poz... /lniks [ Nikola_Audi80 @ 30.05.2007. 13:25 ] @
Help!!!!Ljudi ja za sada imam kenwood-ove zvucnike 350W (kao) i ne zvuce lose mislim lepo se cuje.E sad imam problem imam vufer 500w i pojacalo koje pokriva 1000w inace dodao bih jos neki ako bi mogao ali treba da mi neko to dobro vezuje tj ko dobro radi ozvucenja da mi sve to lepo spakuje imate li nekog da mi preporucite pare nisu problem samo da mi sve to lepo poveze tj kako treba.Posto ovde kao svi to znaju,a na kraju uvek nesto zeznu.
[ maksabj @ 06.06.2007. 11:11 ] @
SAL je firma koja se bavi proizvodnjom zvucnika za ugradnju, auto zvucnika, pojacala za kola itd.******* im je predstavnik, baza u Subotici, u Bgd-u su u Kumodraskoj ulici. Zvucnici za ugradnju su im ok, ali ovi za kola su losi. Bitno. Za pojacala ne znam kakva su, probajte Ako zelite ok muziku, zaboravite SAL. Ali zato kondenzator se tu moze naci i jos svakakve druge sitnice.
Da li se isplati uzeti Pioneer 1749 dvosistemac za 2600 din. ili Sony trosistemac (istih dimenzija i slicne snage) za 2700? Inace imam CD/,mp3 Pioneer 2800 serije i mogu samo reci hvala da mu uputim. Pri demonstriranju prodavac ga je bukvalno "bacao" sa 10 cm visine i mali nije preskocio. Slatka preporuka, a cena je oko 100 EUR-a ako ga ima. [Ovu poruku je menjao bakara dana 06.06.2007. u 15:47 GMT+1] [ bakara @ 06.06.2007. 14:51 ] @
Prvo: Pominjanje firmi nije dozvoljeno!
Drugo: ako ti je prodavac bacao radio sa mp3 diskom, normalno da nije ni mogao da prekine kada svi mp3 plejeri koriste buffer... Trece: Taj pioneer mozes naci vec od 6500din, 100e je kostao prosle godine, a cene su u medjuvremenu pale. [ maksabj @ 06.06.2007. 16:28 ] @
1000 puta izvinite, firma je pomenuta samo zbog kondenzatora...:-( !!!
Ok, proverom je utvrdjeno da si u pravu, ako se nadje, jeftiniji je od 100e (sada je izasla nasledna serija).Ja sam rekao cenu moje (proslogodisnje) nabavke.Znam da svaki mp3 plejer ima buffer,ali uradi ti to sa markama kao Sony, LG ili Panasonic pa ces videti sta ce biti...S'tim da koristis modele u tom cenovnom rangu.Pitanje je da li ce i da prezivi, a ne samo da ne preskoci. Samo sam hteo da pomognem, uredjaj posedujem i koristim ga non-stop.Kada uzimam kljuceve, uzimam i plocicu i samo sam zeleo da pohvalim pioneer.(taj).Nisam u fazonu, cuo sam ili tako nesto, vec je sve iz prve ruke. Za gaf sa firmom jos jednom IZVINJENJE !!! [ bakara @ 06.06.2007. 16:41 ] @
Citat: maksabj: ali uradi ti to sa markama kao Sony, LG ili Panasonic pa ces videti sta ce biti...S'tim da koristis modele u tom cenovnom rangu. Jeftine modele sony nisu ni za razmatranje, panasonic nije los ali ume da ode laser a onda je popravka neisplativa... Sto se LG tice, tu vec gresis mnogo, u pitanju su uredjaji sa vrlo kvalitetnom optikom, po meni jako dobar izbor i mnogo vise dobijes za isti novac nego kod pioneera. (hint: daljinski, kolor display, spustanje plocice...) I nemoj misliti da LG nema dobar zvuk, probaj ga uporediti na nekom od test panela koji se mogu naci po velikim marketima na istim zvucnicima... Takodje u izbor treba uvrstiti i JVC koji se takodje mogu naci po BG prodavnicama, sa veoma interesantnom cenom! [ MarkBg @ 06.06.2007. 18:58 ] @
a kakav je kenwood?
[ maksabj @ 06.06.2007. 21:22 ] @
LG (oznaku mogu da pogledam), stariji model 2-3 godine imam u Pandi i mogu reci da je super...Ali se vraca na opravke u kamarama, bar neki modeli.Proveri kod prodavaca, ali ne uvoznika i koji imaju uvid u reklamacije. Sto znaci, ako te ubode, imas best buy, a ako ne, steta...!
JVC i Kenwood, Plava tacka i Alpina su potpuno teme o kojima drugi treba da pisu... Od mene za sada toliko... [ bakara @ 06.06.2007. 22:17 ] @
Citat: MarkBg: a kakav je kenwood? Slicnog kvaliteta kao i pioneer, znaci dobar ako poredimo iste klase... Ako isto kostaju ja bih se ipak pre odlucio za pioneer. [ MarkBg @ 06.06.2007. 22:37 ] @
A sta je bolje od pioneera i kenwooda?
[ bakara @ 06.06.2007. 23:01 ] @
Alpine?
http://www.alpine-europe.com/t...ileadmin/PDF/EN/GB-AOE-07G.pdf Salim se...ipak razlike nisu tako drasticne... [ MarkBg @ 06.06.2007. 23:21 ] @
Ja sam cuo da je bolji od pioneera neki JBL ili tako nesto... ima li u tome istine ili su to glasine?
[ bakara @ 07.06.2007. 00:02 ] @
heh...JBL proizvodi zvucnike a ne "muziku"...tako da ne pravimo zabunu, posto pioneer proizvodi i zvucnike i pojacala i muziku i jos trista cuda
[ maksabj @ 09.06.2007. 07:22 ] @
Evo mene ponovo.
Juce posle podne sam stavio Pioneer zvucnike u vrata oznake TS-G1749 (2600 din.) i vise sam nego zadovoljan. Dobio sam upozorenja da ce mi sedista oduzeti puno od zvuka, ali sam ih ipak stavio i nisam se pokajao. Zvuk je dobar, pun i razgovetan...jedino sto imas osecaj da ti dolazi sa ledja (sto i nije lose neki put). Ali je zato pevagnulo to da se tesko skidaju (citaj kradu) i da se skoro uopste ne vide (a 17 cm je maska). Za te pare valja razmisliti ...U odnosu na Pioneer koji stoji u masci, a koji su 87 mm. (auto Golf II) su zakon. Inace, fabricki na Golfu nije predvidjen takav zvucnik za vrata pa ako ga zelite mora da se koristi ubodna. [ hakinen @ 09.06.2007. 10:40 ] @
Aj slikaj ako ti nije tesko stranicu, da vidimo kako to izgleda?
[ maksabj @ 09.06.2007. 14:28 ] @
Hocu, nema problema, ali mi objasnite kako?
Skorasnji sam na forumu iliti korisnik foruma, pa mi treba instrukcija. Slikam, recimo jpg. format, koja velicina, tj. koliko sme da zauzima slika u Kb., Mb-ma? I na kraju kako se salje na forum? Pozz! [ M-84 AB1 @ 31.08.2007. 15:06 ] @
Pozdrav,
hehe, ovde se raspravlja, o kvalitetnim ozvucenjima, finesama, sisnusnim snagama... Ja cu malo sad da spustim nivo ;-) Dakle hocu da ubacim bilo kakvu varijantu muzike u svog Stojadina ('83 godiste, uzas!). E sad ovako star auto, koliko shvatam, nema ni razvucene audio kablove, nema bre ni kutiju za radio. Jedino ima dve izvucene zice sa akumulatora tamo gde bi trebalo da bude plejer. I, kakav auto, takvo ozvucenje ;-) Nasao sam dva velika pasivna zvucnika sa babinog gramofona (bogami 2x20W RMS). Zvucnici imaju po 5 metara kabla tako da ih lagano ubacujem u gepek i vucem zice dole. I konacno pitanje je, sta dalje da radim? Posto su zvucnici pasivni, treba mi pojacalo, bilo odvojeno, bilo u plejeru. Treba mi dakle ili najsocijalnija varijanta plejera (sa svojim pojacalom), ili samo neka vrsta malecnog pojacala (posto imam iPod, pa moze i tako, necu se zaliti ;-))) Sta mislite? POZ [Ovu poruku je menjao M-84 AB1 dana 31.08.2007. u 16:34 GMT+1] [ ~Vojvoda @ 31.08.2007. 16:17 ] @
Pa imas na raspolaganju nekoliko resenja, ako zelis pravo da se izbedacis i da ides u socijalu to bi bilo, da izvedes DIY varijantu pojacala, ja sam pravio za sebe 2x22W komplet iz radiok kluba sa TDA1553CQ, mozda ja nesto nisam dobro zalemio uglavnom kvalitet zvuka je ocajan, buduci da sam to radio za praksu u srednjoj skoli bilo je bitno samo da radi. Neki ortaci su rekli da sam provereno zjb nesto i da najverovatnije nisam dobro zalemio.
Ako vec zelis da pravis preporucujem ti da pravis pojacalo sa integralcem TDA7560, koji ima solidne karakteristike, i omogucuje izlaznu imedansu od 2ohm po kanalu, sto znaci da mozes da vezes po 2 zvucnhnika od 4ohm paralelno na svaki od 4 kanala, sto znaci da mozes da zakachis ukupno 8zv. po 4ohm. Kucaj u Google "TDA7560+datasheet" skini taj pdf, i u njemu imas sve podatke, shemu, kao i plan PCB-a. Pored integralca imas jos nekoliko kondenzatora i 2 otpornika, to se izlemi za 2min. i to ti je citava mudrost, radi na 12V, tako da ga mozes direkt spojiti na akumulator, samo osigurac obavezno, i pripazi koju debljinu kabla koristis, jer ako stavis izlaznu imoedansu po 2ohm po svakom kanalu, ume dobro da "potegne" jer tada moze da razvije i do 4x80W Od pogodnosti imas samo MUTE i STAND-BY kontrole. Evo podataka: Citat: TDA7560 4 x 45W QUAD BRIDGE CAR RADIO AMPLIFIER PLUS HSD SUPERIOR OUTPUT POWER CAPABILITY: 4 x 50W/4ohm MAX. 4 x 45W/4ohm EIAJ 4 x 30W/4ohm @ 14.4V, 1KHz, 10% 4 x 80W/2ohm MAX. 4 x 77W/2ohm EIAJ 4 x 55W/2ohm @ 14.4V, 1KHz, 10% EXCELLENT 2ohm DRIVING CAPABILITY HI-FI CLASS DISTORTION LOW OUTPUT NOISE ST-BY FUNCTION MUTE FUNCTION AUTOMUTE AT MIN. SUPPLY VOLTAGE DETECTION LOW EXTERNAL COMPONENT COUNT: – INTERNALLY FIXED GAIN (26dB) – NO EXTERNAL COMPENSATION – NO BOOTSTRAP CAPACITORS ON BOARD 0.35A HIGH SIDE DRIVER PROTECTIONS: OUTPUT SHORT CIRCUIT TO GND, TO VS, ACROSS THE LOAD VERY INDUCTIVE LOADS OVERRATING CHIP TEMPERATURE WITH SOFT THERMAL LIMITER OUTPUT DC OFFSET DETECTION [ M-84 AB1 @ 31.08.2007. 17:00 ] @
Hvala, ali ne da ne znam to sve da uradim, nego nemam ni uslova (ali naucicu na faksu valjda :).
A jel ima takvo malecno pojacalo da se kupi? Ili da uzvadim iz nekih zvucnika, imam jedne takve, rade na 14V (kad isecem transformator ;-) POZ PS. Jel bi mi ovo odgovaralo? Citat: 20W Pojačavač u mostu RK 2005 Ovo je pojačavač koji daje 20W čiste sinusne snage u frekventnom opsegu od 20Hz do 30.000Hz. Napaja se iz ispravljača, naponom od 6V do 18V. Troši maksimalno 3A struje. Za izlaz se vezuju standardni zvučnici impendanse 4 ili 8 oma. Šema je vrlo jednostavna, kao i mnoge druge SGS-Thomsonove šeme. Jedno integrisano kolo, nekoliko kondenzatora i otpornika i to je sve!. [ ~Vojvoda @ 31.08.2007. 17:30 ] @
Ne bih da ispadne da navaljujem, ali zaista i uslovi i sve ostalo za izradu tog pojacala je minimalno. U krajnjem slucaju ako si dobar sa nekim majstorom za TV, on bi ti to izlemio za 'ladno pivo. Ali dobro necu te opterecivati sa tim.
Pazi ja nisam video da ima negde da se kupi, ali to ne znaci da nema, samo mislim da nije vredno bacati pare na to. imas opciju da odes do nekog servisa koji radi plejere i radio aparate, i zamolis ih da ti iz nekog njihovog starog kasetofona iscupaju samo to pojacalo, i ti im lepo platis i to je to. Ako te put nanese u Bubanj Potok ili neki od buvljaka ima dosta polovnih stvari, mozda nadjes nesto sto ti odgovara i onda samo iscupas pojacalo iz tog radija. Samo i tu isto imas dosta posla i trebace ti shema, tako da to otpada. Da, ako su aktivni zvucnici(imaju pojacalo), skini trafo, ako ces da radis po p.s.-u onda pocupaj i ispravljac i udri, samo vidi kolika je nominalna snaga, cisto da znas koji osigurac da stavis. Gledaj da osigurac stavis sto blize + kraju akumulatora. Evo ti primer: Potrebna vrednost osiguraca: Ppojacala=2x22W=44W Pukupno=Ppojacala+Pdisipacije=44W+(50%-ovo sam lupio)=66W Inapajanja=Pukupno/Vacc(12V)=66W/12V=5,5A Znaci stavis osigurac od 5A, posto je bas tasko da ce pojacalo povuci 5,5A. Naravno u celoj ovoj prici bitno je imati tacne podatke. [ ~Vojvoda @ 31.08.2007. 17:35 ] @
Tek sad videh ovo poslednje pitanje, izgleda da si menjao poruku.
Vidi opet ti kazem, sva ta TDA pojacala su pravljena po istom kalupu, znaci integralac, 2-3 otpornika i nekih 5-6kondenzatora. Sve je spakovanu u integralcu. Ja sam moje zalemio za 5 min, na bastenskom stolu isped kuce. I to sa lemilicom od 200din. sa budze. I kalajem koji sam kupio za 80din. na pijaci. :) Znaci toliko o uslovima... Shema za TDA7560 [ M-84 AB1 @ 31.08.2007. 18:02 ] @
Pazi, ovo pojacalo:
Citat: 20W Pojačavač u mostu RK 2005 Ovo je pojačavač koji daje 20W čiste sinusne snage u frekventnom opsegu od 20Hz do 30.000Hz. Napaja se iz ispravljača, naponom od 6V do 18V. Troši maksimalno 3A struje. Za izlaz se vezuju standardni zvučnici impendanse 4 ili 8 oma. Šema je vrlo jednostavna, kao i mnoge druge SGS-Thomsonove šeme. Jedno integrisano kolo, nekoliko kondenzatora i otpornika i to je sve!. -sam nasao na sajtu R**** kluba, i pise da bi me kostalo nekih 300 kinti. Jel ja za te pare dobijem gotovo pojacalo, ili delove koji treba da se zaleme. Mozda nisam rekao da nisam bas upucen u sve, pa izvini ako nesto lupim ;-) POZ [ yu1ny @ 31.08.2007. 18:30 ] @
Dobiješ kit, pločicu i sve delove, za hladnjak i kutiju se snalaziš sam.
[ ~Vojvoda @ 31.08.2007. 19:57 ] @
Cini mi se da ja izgleda pricam kineski, ili vi mene ne razumete, to pojacalo ima TDA1553CQ Integralac koji nema dobre karakteristike, na izlaznoj impedansi od 4ohm pri max. 22W po kanalu ima THD=10% distorziju, vecina danasnjih kineskih audio uredjaja ima THD<1% eto toliko o performansama.
Ako si vec toliko zapeo kupi, uostalom zavisi sta ti hoces, ako ti je bitno da samo nesto drambulja, onda kachi sta hoces. Ja te upozoravam kvalitet zvuka nece biti onaj koji ti ocekujes. Istu stvar sam ja pravio kao rad iz prakse. Korisnik yu1ny ti je vec odgovorio, sta ce ti trebati. Jos samo da dodam oklopljeni kabl, i 3mm stereo jack koji ce ti povezivati iPod i pojacalo. Mozda bi bilo pametno da kupis i logaritamski potenciometar za stelovanje jacine zvuka, da ne drkash iPod svaki put kad hoces da pojacas i smanjis. [ M-84 AB1 @ 31.08.2007. 20:38 ] @
Sorry, matori, nisam zapeo konkretno za taj model, vec me je vise zanimalo kako to sve funkcionise, dakle lemljenje mi ne gine i ako uzmem nesto iz R**** kluba, opet ga dobijem u delovima kojem moram lemiti (to znaci kada kazes kit?)?
A evo, ovo mi izgleda razumnije jel'? Citat: Audio pojačavač 2 X 40W STEREO, Hi-Fi RK 8560 Mali broj upotrebljenih elemenata, velika izlazna snaga upotreba zvučnika od 4 ili 2 oma, predviđen stend baj prekidač, zaštita od kratkog spoja, termička zaštita kao i zaštita od obrnutog polariteta napajanja. To su neke od osnovnih karakteristika ovog pojačala izrađenog oko IC kola TDA8560Q. Napon napajanja je od 6 do 18V a tipičan napon je 14.4V. POZ [ hakinen @ 31.08.2007. 23:08 ] @
Jel ima do 70-80e da se kupi pristojna aktivna bazuka, ili wufer sa pojacalom?
Ako ima sta predlazete? [ ~Vojvoda @ 01.09.2007. 12:36 ] @
@M-84 AB1
Nema ljutnje prijatelju, samo ti skrecem paznju na bolju stvar. Kao sto sam rekao sva ta pojacala, gde se pominje integrisano kolo tipa TDA, su ista. I namena im prvenstveno jeste bila za auto-radio aparate. Svako od njih ima radni napon oko 12V. Da te razocaram, to pojacalo od 2x40W ti je zapravo dva ova od 2x22W, tek sada sam te zbunio :))) Ali cekaj nije komplikovano, kada ti objasnim koncept razumeces sve. Koliko snagu ce ti razvijati pojacalo zavisi od impedanse zvucnika koje nakacis na izlaz, recimo ovo poj. 2x40W moze to da razvije samo ako ima zvucnike od 2 oma, ako na to pojacalo zakacis zv. od 4 oma, snaga ce ti biti duplo manja. Procitaj ovo pa vidi da li ti odgovara. Pogledaj moju poruku od ranije, gde sam okacio shemu, skoro je ista kao ova iz RK, samo drugo integrisano kolo. A plocicu za to isto ne moras da pravis, jer znam gde u mogu da ti ih naprave, ja sam za maturski rad pravio plocicu kod coveka koji radi plocice za RK, super radi covek, jos kada je cuo da je za maturski rad nije hteo da mi naplati, svaka mu cast. Buduci da je mozda jedino integralac skuplji malo cena svega ostalog je ista, kolicina rada i lemljenja je ista za svako to pojacalo. I na kraju, da, kit ti je komplet koji se sastoji od plocice i svih potrebnih delova. p.s. na kraju krajeva, ako zelis cisto da expetimentises, onda kupi taj jedan komplet iz RK pa izlemi, pusti u rad pa ces videti, ako ti ne odgovara nikom nista, a ako odgovara jos bolje. Meni nije odgovarao, ne mora da znaci da tebi nece odgovarati. [Ovu poruku je menjao ~Vojvoda dana 01.09.2007. u 13:50 GMT+1] [ M-84 AB1 @ 01.09.2007. 14:29 ] @
Ma, naravno, nema ljutnje. Hvala ti sto si mi ista i objasnio, kakav sam duduk.
;-) POZ PS. I jos jedno pitanje. jel ima kod npr. Kineza takvih jednostavnih, jeftinih, ali gotovih pojacala da se uzmu, posto stvarno tamo imas i najgore perverzije koje mozes da smislis :-)))) [ ~Vojvoda @ 01.09.2007. 16:47 ] @
Zaista ne znam, ali sve je moguce, ponekad se zaprepastis sta sve moze da se nadje...
Skoni do TC u bloku 70, pogledaj tamo, ako ne nadjes, onda ne vredi ni gledati kod drugih kineza. Mozda tamo naletis na neki jeftini in-car CD player, ko zna... Mozda je najbolja solucija da sada sklepas nesto samo da radi i da je jeftino, a posle shtekaj za pravu stvar. Ja sam u kolima imao fabricki VW Alpha radio, bio sam zadovoljan, shtekao sam pare, i pre neka 3 meseca sam pazario Pioneer DEH-3900MP i Pioneer zvucnike 17", to zadovoljstvo je koshtalo7700+2200din. u robnoj kuci M*tro C&C, posto se oni ne bave ugradnjom, bio sam primoran sam da ugradim, jer ni u najludjim snovima mi nije palo na pamet da radio ugradjujem kod ovlascenog servisera, jer kosta 3000d. ugradnja. Isto tako ovaj moj Pioneer ima AUX ulaz tako da mozes i da slusas iPod u kolima. Takodje neki drugi proizvodjaci su otisli korak dalje pa napravili radio sa USB ulazom, zakachish Flash disk sa MP3 muzikom, i rokaj. Gledaj kada su akcije u pojedinim robnim kucama i megamarketima, mozes jeftino da kupis solidnu stvar. [ maksabj @ 02.09.2007. 09:01 ] @
Vojvoda, nemoj da se ljutis, ali tek si mu sa zadnjom porukom dao prave, pametne informacije. Neka kupi gotovo, pa makar i za Keca i milina.Sa pravljenjem je zaista zeznuta stvar.Ponarocito sto se covek bas i ne razume...Pozdrav.
[ M-84 AB1 @ 02.09.2007. 09:33 ] @
@maksabj
Stos je u tome sto bi na taj nacin udvostrucio vrednost vozila. Pazi, ja imam Panasonic-ov mp3 radio, i dva okrugla zvucnika za vrata (dobio za rodjendan), ali nemam nameru da ih ugradujem u auto koji se otvara srafcigerom, i cija elektrika garantovano (a probacu i da proverim) ne daje ni napon od 12V. Tek kada ga adekvatno sredim, da bude ispravna elektrika, itd... mozda ih ubacim. Ali kazem ti i da hocu da ih ubacim sada, nemam gde, nemam ni komodu, nemam ni provucene zice. Zato sada pokusavam da improvizujem neku varijantu (mislim, babin gramofon - what the fuck! ;-))))). Danas idem kod Kineza pa cu da vidim. A ima i varijanta 3: USB zvucnici za PC (rade na 12V) samo isecem USB i povezem na struju, i mislim da bi fitovali u onu suvozacku komodu savrseno onako kockasti i mali. :-) Pozdrav [ ~Vojvoda @ 02.09.2007. 12:37 ] @
Citat: M-84 AB1: A ima i varijanta 3: USB zvucnici za PC (rade na 12V) samo isecem USB i povezem na struju, i mislim da bi fitovali u onu suvozacku komodu savrseno onako kockasti i mali. :-) Pozdrav Cini mi se da ce ovo biti jos i najbolje. [ M-84 AB1 @ 02.09.2007. 17:54 ] @
E...
Videh radio-kasetofon za kola na buvljaku za 1500 dinara, neka 'kung-fu', 'bog-te-maz'o' varijanta. I zasto mi je zapao za oko? Jer ima ulaz za bananicu ;-) Hehe... Pozdrav [ ~Vojvoda @ 02.09.2007. 18:27 ] @
Al ce da gruva sada :)
[ M-84 AB1 @ 02.09.2007. 19:48 ] @
Postovacu slike (a mozda i neki video) kad realizujem ideju.
Mislim, posle toliko price, bio bi i red. ;-) Pozdrav [ maksabj @ 03.09.2007. 15:42 ] @
Eto, na to sam i mislio...Slobodno stavi i zvucnike u vrata, ne kradu se jer im treba puno vremena za skidanje istih, a nece da cupaju ceo tapacirung...Provlacenje kablova je do 1000 dinara, ne daj vise, zvucnici od 13 cm nisu ni zanimljivi kakvi god da su. A za napon ne brini, ako nema 12V ili bitno varira, stavice ti osigurac...Samo sada moras da stavis barove da ti se ne raspadne kec. Sa srecom.Baci slike, slobodno.
[ BigFoot @ 02.10.2007. 18:44 ] @
Zamenio bih radio-kasetofon u Fiat Stilu nekim CD/MP3 player-om, ali mi je potrebna maska u koju se može ubaciti standardni uredjaj. Ima li neko informaciju gde se može naći ovakva maska i koliko ona može da košta? Može i na pp.
[ bakara @ 02.10.2007. 19:31 ] @
To sto trazis se zove adapter i kosta oko 1000din.
[ stsung @ 03.10.2007. 13:51 ] @
Pozd.
Ovo me podseti ... da li neko zna da li je moguce zameniti radio kasetofon nekim MP3 playerom, a da mi ostane funkcionalnost komandi na volanu? Neki adapter ili neko to custom radi? U pitanju je Vectra B Philips CAR 400. Hvala. Svako dobro. [ BigFoot @ 03.10.2007. 13:57 ] @
Citat: bakara: To sto trazis se zove adapter i kosta oko 1000din. Nije valjda samo adapter da toliko košta? Čovek u KV nudi Pioneer CD/MP3 sa tim adapterom za 13k din. Našao sam i čoveka u BG koji prodaje samo te adaptere, ali neće ih imati u narednih mesec ipo. EDIT: Greška! Pomislio sam da košta 10.000 din. umesto 1000 din. [Ovu poruku je menjao BigFoot dana 05.10.2007. u 21:41 GMT+1] [ bakara @ 03.10.2007. 14:06 ] @
Citat: BigFoot: Nije valjda samo adapter da toliko košta? Čovek u KV nudi Pioneer CD/MP3 sa tim adapterom za 13k din. Adapter moze da kosta i duplo toliko, tako da... Pioneer cd/mp3 ima da se kupi i za 6000 dinara, tako da... (mozda njemu adapter kosta 7000? ) [ bakara @ 03.10.2007. 14:11 ] @
Citat: stsung: da li neko zna da li je moguce zameniti radio kasetofon nekim MP3 playerom, a da mi ostane funkcionalnost komandi na volanu? Neki adapter ili neko to custom radi? U pitanju je Vectra B Philips CAR 400. Hvala. Nije adapter...to sto ti treba se zove interfejs i kupuje se prema odredjenom modelu vozila i odredjenom proizvodjacu radija. (ne postoji univerzalni) Orijentaciona cena je od 50-80€ (citaj skupo i neisplativo) Vec je bilo reci o ovome u drugoj temi. [ RAMBRAKER @ 04.10.2007. 19:19 ] @
Jel zna neko posto je onaj CD Player za Stila - fabricki, treba mi, ja imam radio kasetofon.....i da li cita MP3 ?
Hvala ! [ bakara @ 04.10.2007. 20:59 ] @
Fabricki CD ne cita mp3, ali cita onaj plejer koji dolazi sa navigacijom...
Fabricki CD (polovan) kosta oko 250€ [ BigFoot @ 05.10.2007. 19:46 ] @
Citat: bakara: Adapter moze da kosta i duplo toliko, tako da... Danas sam dobio informaciju od prijatelja iz Niša koji se time bavi da mu uskoro stižu ti adapteri, koje on zove blende, i to jedna vrsta od 1300 din., a druga sa kasetom za sitne stvari iznad uredjaja 2300 din. tako da... [ bakara @ 05.10.2007. 19:52 ] @
Tako da...ipak sam bio u pravu da to kosta oko 1000din. pa i duplo toliko zar ne?
btw, taj adapter sa kasetom (tj. obicnom rupom) je mnogo bolji izbor ali je i cena nesrazmerno velika. [ BigFoot @ 05.10.2007. 20:43 ] @
Citat: bakara: Tako da...ipak sam bio u pravu da to kosta oko 1000din. pa i duplo toliko zar ne? Greška! Pomislio sam da košta 10.000 din. umesto 1.000 din. Uh, kako sam to loše video! 1.000 din. je ništa za taj adapter, a nije ni 2.300 din. puno sa kasetom iznad. Šteta je da taj prostor iznad ostane samo prekriven, a svaka kaseta dobro dodje. Još jednom izvinjenje za bezrazložno čudjenje [ bakara @ 05.10.2007. 22:12 ] @
Ma sve u redu...malo sale nece da skodi
Obavezno kupi tu sa rupom (mnogo je lepsi) jer je rupa oblozena gumom pa sve to zigleda pomalo "fabricki" ali opet 2300din. za taj adapter je cisto dranje, trazi dalje i kupices taj isti i ustedeces 10€ [ Milan Jovanovic @ 09.03.2008. 10:08 ] @
Treba mi pomoć (u vidu saveta) oko ozvučenja za automobil.
Ono što mene zanima je kako da uskladim cd player i zvučnike (dva za prednja vrata). Da pojasnim. Kako se gleda prava snaga playera a kako zvučnika? Ako uzmem player na kome pise 4x50, koliko jake zvučnike treba da uzmem (kao što rekoh, hoću samo dva za prednja vrata)? Da li je 120w u redu ili je to mnogo ili malo? Hvala [ bantes9 @ 09.03.2008. 11:17 ] @
Ovo je malo komplikovano jer svi "lazu" kod davanja ovih vrednosti. 4x50w na cd-u bi trebalo da bude prava snaga (rms) a ono sto na zvucnicima pise nije merodavno i tesko je reci na osnovu tog podatka koliko je zvuznik zaista jak a najbolje je da se konsultujes sa prodavcem pre kupovine.
Procitaj ovaj post http://www.elitesecurity.org/t97533-0#844050 i ova prica ce ti biti malo jasnija. [ vladd @ 09.03.2008. 12:29 ] @
Posto se ionako pisu gluposti oko tih snaga, najbolje je da uzmes zvucnike sa ekvivalentnim "ispisom" karakteristike za snagu.
A sta znaci 4x50, na "kasetasima", cd tjunerima, ili kako ih vec sve ne zovu.., to vise ni proizvodjaci ne mogu da objasne, da li je na 2 oma, na 6 oma, da li je rms (sa 12V rms snagu u tom broju je teoretski NEMOGUCE izvuci) ili neka specificna "muzicka"....to je izgleda tajna Ocigledno je neka marketinska referenca, pa da predpostavimo da je slicna prica i sa zvucnicima... Poz. [ Milan Jovanovic @ 09.03.2008. 15:42 ] @
Hvala na odgovorima.
@bantes9 dobar link :) [ hakinen @ 09.03.2008. 22:42 ] @
Ma to 4x50 ili 4x60 je cista sminka, ja znam da moj sony recimo pise 4x50 ali je u stvari 4x26 prave snage ako me dobro secanje sluzi da ne trazim upustvo sad!
Inace sto se tice zvucnika, bas sam gledao u jednom hiper marketu da ne reklamiram imaju pioneer zvucnici 4000 din 40w; 5000 50w; i 6500 60w! Mislim da je to i ok cena za zvucnike! Inace pioneer definitivno najbolje reprodukuje nize tonove, iliti basove od svih ostalih zvucnika! moje neko misljenje! [ VIPerson @ 02.06.2008. 18:58 ] @
Imam par Pioneer-ovih woofera od 10" i stavljeni su u kutije koje sam napravio za njih.
Posto cu woofere da stavim u gepek od kola,zanima me da li se postize neki negativan efekat ako kutije (woofere) okrenem jednu prema drugoj? Pozdrav. [ maksabj @ 03.06.2008. 21:08 ] @
Nema negativnih efekata, samo sto ce ti se neki signali ponistavati.
Okreni membrane da budu na gore ako mozes... Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|