Ja sam bio 11109 u granicnim jedinicama. Dobio sam rod obicnih prashinara, ali kada
sam dosao u kasarnu pitao me komadant bataljona da li hocu da budem snajperista, kao i sve ostale iz mog voda.
Obuka je skoro ista za obicnu pesadiju, samo sto jos imas dodatnu obuku sa snajpere
(rukovanje snajperskom pushkom, kamufliranje, osmatranje zone, tehnike prikrivanja
bljeska i sl.), a nemas obuku za neke druge stvari, npr. tromblone.
Koristi se samo jedno oruzje - PASP M-76 7.92, mada mi drugar koji je se sred obuke
prijavio u 72 padobransku pricao kako su tamo imali obuku i za Dragunov /: Puska je u
stvari nabudzeni M-70, ali je izuzetno precizna do 800m, naravno ako je dobro podesena (ja sam dobio odlicnu pushku pravo iz Bujanovca pa gde nanisanis - zabodes (: ) Gadjanje je iz mehanickog i optickog nisana na 300, 500 i 800m (zbog ogranicenosti obicnog optickog nisana M-76) mada je domet puske 5000m a efektivni domet 1500m.
E, sada onaj najlepsi deo: mi iz snajperskog voda nikada nismo isli u dzubaju (:
Ako si dobar sa snajperom, eventualno mozes da dobijes M-70 na gadjanju ako dolazi
neko iz korpusa ili GSh-a da ocenjuje, da se jedinica ne obruka (: Sto znaci da mozes da dobijes i nagradno odsustvo. Evo ti jedan konkretan savet, ako dobije nagradno
ODMAH ga iskoristi, jer posle prekomande se desi sa se 'zagube' ti nagradni dani. Meni su maznuli 10 dana.
Citat:
Brat moje koleginice je sada u pesadiji i mnogo je dobro gadjao iz svih oruzja,
pa su polako krenule staresine da ga vrbuju da predje u neku drugu jedinicu da bude snajperista.
Je'l, iz svih oruzja ?!?! Je'l on peshadija ili specijalne jedinice ? Drugo, vojnik
dobrovoljno bira da li ce da predje u drugi rod.
Citat:
Mogu da te posalju u pogranicnu zonu, pa da pucas na shipce, u jednu ruku i nije lose, ali moras biti lud da bi nekog ubio ;)
Pa pogranicna zona je i sa Hrvatskom, RS, Makedonijom, Madjarskom, Rumunijom ... Nisu nas valjda opkolili shiptari (: Nije problem pucati na njih, ali sta kada uzvrate vatru ?
Citat:
Ti to oziljno mislim to da me salju dole?
Mi kada smo stigli u kasarnu (godinu posle bombardovanja juge) sve dzombe su nas
lozile kako cemo svi, a pogotovo snajperisti, ici u KZB. Nije otislo ni 10% ljudi.
Mozda te zakaci da odes tamo, ali personalac to random bira, a ne po rezultatima.