[ Valerij Zajcev @ 15.02.2005. 13:07 ] @
Pa sta mislite ima li sanse da ga dozivimo uskoro, kako ce se voditi, ko ce ga voditi/zapoceti, kako ce se zavrsiti?
[ Lazar-I @ 15.02.2005. 13:12 ] @
Citat:
Uvucite neprijatelja u borbu u kojoj imate dobre izglede da pobedite. Glumite nered u svojim redovima, a potom udarite na neprijatelja i iskoristite njegovu zbunjenost.
SUN TZU

Onaj ko je ispoštovao ovo pravilo pobediće u III svetskom ratu. Ko ima najviše nereda u svojim redovima? Složićete se da su to zemlje bivšeg komunističkog bloka. Naravno da mislite da je taj nered pravi, to je zato što sve mora biti uverljivo za neprijatelja. Sve je otišlo tako daleko da su čak i čitave zemlje postale špijuni (Ukrajna,Češka, Mađarska, Poljska...). Neke od zemalja iskušavaju snagu neprijatelja (Jugoslavija) a sve je to deo jednog velikog plana zacrtanog pre više godina - "proleteri svih zemalja ujedinite se!". Možda se pitate zašto komunisti nisu koristeći svoju superiornu nauku i tehniku i zbrisali neprijatelja, to je samo zbog brige za proletere i oni koji to žele da postanu.

Na eventualna pitanja u vezi mog viđenja III svetskog rata neću davati odgovore jer sam već previše rekao.
[ VRider @ 15.02.2005. 13:17 ] @
Citat:
Uvucite neprijatelja u borbu u kojoj imate dobre izglede da pobedite.

Dobru si recenicu citirao. U bilo kakvoj verziji III svetskog rata, radice nuklearno oruzije na sve strane, sto bilo kakvu mogucnost da neko prezivi svodi na nulu. Tu ne samo da nemas dobre izglede da pobedis, nego sigurno gubis.
Alfred Nobel je bio u pravu.
Mir ce nastati onda kad svako bude mogao bilo koga da unisti u trenutku.
[ JimRainor @ 15.02.2005. 13:59 ] @
Citat:
Lazar-I: Ko ima najviše nereda u svojim redovima? Složićete se da su to zemlje bivšeg komunističkog bloka. Naravno da mislite da je taj nered pravi, to je zato što sve mora biti uverljivo za neprijatelja.

jea, jea a kako objasnjavas rusku mafiju? Oces reci da je skroz upropastena ekonomija isto maska? Neke stvari se jednostavno ne mogu sakriti.
Citat:
Lazar-I:
Sve je otišlo tako daleko da su čak i čitave zemlje postale špijuni (Ukrajna,Češka, Mađarska, Poljska...). Neke od zemalja iskušavaju snagu neprijatelja (Jugoslavija) a sve je to deo jednog velikog plana zacrtanog pre više godina

Kako nas uvek negde teoreticari zavera majstorski utrpaju ne bi li smo poverovali da smo deo neceg veceg i da izlaz iz mraka blizu
Citat:
Lazar-I:
"proleteri svih zemalja ujedinite se!". Možda se pitate zašto komunisti nisu koristeći svoju superiornu nauku i tehniku i zbrisali neprijatelja, to je samo zbog brige za proletere i oni koji to žele da postanu.

Prvi put cujem da su Staljin & co. brinuli o bilo cijim zivotima.
Citat:
Lazar-I:
Na eventualna pitanja u vezi mog viđenja III svetskog rata neću davati odgovore jer sam već previše rekao.

Reci sve slobodno na pp. Trust me, opasnosti nema.
[ Slobodan Miskovic @ 15.02.2005. 14:08 ] @
Rat tako globalnih razmera se nece voditi. Bice ratova u odredjenim regionima gde ce ucestvovati vise drzava ali rata tipa 2. world war-a nece biti.
Sad cemo da vidimo sta ce biti sa Iranom i Severnom Korejom. :)
[ u_m @ 15.02.2005. 15:55 ] @
mozda bude, ali kao medjuplanetarni rat

prvo ide kolonizacija neke od susjednih planeta, a onda pobuna doseljenika protiv vlasti sa zemlje, pogotovo, ako tamo nalete na neke veoma vazne resurse, onda ima da raznesu svemirski brod pun caja .... pa crveni mundiri i blek stjena ima da se tamane ...
[ Lazar-I @ 15.02.2005. 17:00 ] @
Citat:
Mir ce nastati onda kad svako bude mogao bilo koga da unisti u trenutku.

Šteta samo što neće postojati ljudi koji bi uživali u tom miru.
[ dalibord5 @ 15.02.2005. 17:28 ] @
Verovatno citavi timovi CIA rade na ovakvim temama pa ce ih opet nesto iznenaditi.
Kinezi imaju potencijala da vladaju svetom.Poceli su ekonomijom,a posle...videcemo.
Jaku zelju imaju islamske zemlje,ali nemaju sredstva.
Rusija nema interesa za agresiju a USA vec vlada svetom.
Mozda i ne bude wwIII u obliku prethodnih ratova.Suvise velika je opasnost od unistenja onoga oko cega se vredi boriti.
Mada sve je moguce...sta ako neko osmisli nacin da obezvredi americku tehnolosku premoc i ratove ponovo svede na strele?A Kineza milijardu ipo!
[ nnn @ 15.02.2005. 19:21 ] @
ww3 rata nece biti jer niko se nece usuditi, da napadne USA, jer oni su danas spoja jaki kao crna zemja. Moje predvidjanje je da ce za nekoliko godina-decenija kapitalizam da propadne, bice masivne demonstracije sirom sveta zbog gladi, nezaposlenosti, uopste losih uslova zivota. Mislim pogledajte samo crnce u americi. Ovi ih kjukaju drogom, da bi ih smirili. Sta mislite da li neko moze da prosvercuje 500 kila heroina, a da ga niko ne uvati? Kao prelecu avionima. Kako bre da kad ovi obaraju sve zivo? Pogledajte Nemacku, 5 miliona nezaposlenih. Dobro udajavam se od teme. Moje misljenje 3 svetski rat, ako bide bio, ce biti prava nuklearna kataklizma iz koje ce ostati jedno 200 miliona prezivelih na svetu. Posle toga usledice jedno 20-50 godina gladi i bezzakonja, a posle ce uslediti vreme mira i blagostanja.
[ pzoka @ 15.02.2005. 21:41 ] @
mislim da lll svjetski rat vec traje, i da toga nismo ni svjesni, a u obimu i nacinu nece biti kao ll svjetski, dozivjet cemo i kraj koji ce biti za koju godinu, amerika je prejaka, nazalost!
[ neo01 @ 15.02.2005. 22:54 ] @
Prosli svetski ratovi su se desavali, jer je neka, do tada manja sila htela da nasilno promeni raspodelu moci / bogatstva u svetu... Sada je to prakticno nemoguce, izuzev lokalnih ratova, jer imamo 6 nuklearnih clanica, i jos pride par koje imaju nuklearne kapacitete, tako da je to teze izvodljivo... U principu, rat danas i nije put do moci, koliko je to novac / jaka ekonomija... Nema te stvari koja ne moze da se uredi novcem, nauka, umetnost, socijala, sve... Velike sile u principu izbegavaju vece konflikte i ulaz u rat, iako budno motre jedna na drugu, i makar malo se utrkuju u naoruzanju, dok se moc stice ekonomijom - trzisnom utakmicom, "pa ko pobedi"... ili bolje reci ko pobedjuje... :-)
[ Duck_ @ 16.02.2005. 03:08 ] @
Pa ako se bude vodio sa sadašnjim zvaničnim naoružanjem onda mislim da će biti ono što je rekao Ajnštajn: "ne znam kako će izgledati treći svetski rat ali znam da će se četvrti voditi sa lukovima i strelama"

Postoji i mogućnost tihog rata. Znači može se dogoditi da se treći svetski rad odvije a da mi to i ne primetimo. Upotrebom nekog budućeg (ili današnjeg nezvaničnog) oružja koje ne ubija i ne razara.
To mogu biti oružja poput elektromagnetskog pulsa koji izaziva nestanak struje i otkaz elektronike ili nekakvim posebnih radiotalasima niske frekvencije koja izaziva psihičke smetnje, ili na primer proliv kod protivničkih vojnika. Takođe dolaze u obzir biološka oružja i moderni bojni otrovi (gas od kojeg osećaš da ti je sopstvena koža tesna)...
U ovm slučaju rat bi imao pobednika i to bi verovatno bila amerika. jer ako amerika ne bi mogla da pobedi u takvom ratu onda bi verovatno pkrenula onaj klasični (dobri stari nuklearni) rat pa bi se završilo kao što je ajnštajn rekao.
[ salec @ 16.02.2005. 14:56 ] @
Postoji znacajna razlika izmedju SAD i Rimskog carstva: ono potonje je bilo mnogo manje izolovano i mnogo izlozenije napadima i najezdama. Uz to, Rim se teritorijalno sirio i inkorporirao teritorije izvan Italije (koja jeste relativno izolovana, jer je poluostrvo koje je "uzom stranicom" pripojeno kontinentu, od cega vecim delom uz Alpe) kao svoj organski deo, sto Amerikanci ne rade sa zemljama kojima dominiraju, da ne bi imali istu vrstu odgovornosti prema njima kao prema zvanicnoj teritoriji.

Njihova vladavina moze eventualno biti ugrozena jedino totalnim istisnucem iz vaznih planetarnih poslova, sinhronizovanim bojkotom ili sankcijama od strane udruzenog preostalog sveta (kad bi taj svet mogao oko icega da se slozi). Oni trenutno koriste svoj polozaj finansijske sile da budu posrednik u svemu i da ostvare neposrednu (vojnu) premoc nad svim zemljama sveta. Jedna od najvaznijih poluga globalne americke vlasti je vojna kontrola vecine strateskih nalazista nafte (na Bliskom Istoku, a rade na tome da povrate dominaciju nad Venecuelom, kao i da uspostave kontrolu nad Kaspijskim nalazistima i Sibirom, zbog cega Hladni rat nije bas sasvim zavrsen, iako komunisti vise ne vladaju u Rusiji). Prema tome, ako ti se to ne svidja, razmisljaj kako da ucinis naftu nepotrebnom, ali ne zaboravi da je bilo lose u vreme hladnog rata, da je sada mozda i gore, po pitanju ratova u svetu, ali ako bi i poslednja supersila nestala ili se okrenula samo svojim poslovima, svet bi potonuo u more krvi!

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 05.11.2008. u 21:55 GMT+1]
[ Duck_ @ 16.02.2005. 18:12 ] @
Citat:
salec: Prema tome, ako ti se to ne svidja, razmisljaj kako da ucinis naftu nepotrebnom, ali ne zaboravi da je bilo lose u vreme hladnog rata, da je sada mozda i gore, po pitanju ratova u svetu, ali ako bi i poslednja supersila nestala ili se okrenula samo svojim poslovima, svet bi potonuo u more krvi!

Kako to misliš da bi svet bez supersila potonuo u more krvi?
I kako si povezao nepotrebnost nafte sa nestankom supersila?
Zašto je nafta uzrok hladnog rata... obrazloži

[ Dark Icarus @ 16.02.2005. 18:49 ] @
Slažem se da bi bez supersila izbila anarhija, pa WWII ne bi ni bilo da je postojala neka nepobediva supersila koja bi zavela red i "u cilju donošenja demokratije", ili čega već, slobodno okupirala ono što hoće da okupira. Mi u stvari ne shvatamo koliko je američka vojska jača i tehnološki (i recimo brojčano) od bilo koje pojedinačne države na svetu, a u vreme WWII ipak je sve to bilo manje-više neujednačeno.

Jedna supersila ispada u stvari najbolja opcija. Imati dve nije pametna ideja, pogotovo ako na čelu jedne od njih sedi čovek sa IQom 90 poput Buša Juniora. "Red button? There is a red button on my table? What does it do?" <KA-BOOOM!!!>

Inače, možda je ovo samo wishful thinking, ali ne bih se složio da Amerika nije kao Rim. Možda najezde varvara igraju manju ulogu u padu imperija nego u prošlosti, ali ostaje činjenica da sve moćne imperije padaju u dekadenciju, varvari ili ne. Pa pogledajte Ameriku na šta je ličila pre 40 godina a na šta liči danas.
- ukidaju teoriju evolucije iz školskih programa
- deca iz IV razreda srednje ne umeju da reše jednačinu 2x + 3x = 5x (provereno!)
- rade u cubiclima, žderu smeće, $ im je jedino merilo uspeha
- ultragojazna nacija, ultradezinformisana, ultraneaktivna
- opterećuju se krajnje nebitnim stvarima, izloženi su nezdravim uslovima odrastanja i sazrevanja
- krajnje inferiorni socijalni i welfare programi, krajnje zakržljao moral
- da, reći ću to, pa neka me i optuže za stereotipizaciju: ogromna većina stanovništva je užasno glupa. Kad god imamo priliku da vidimo kolektivnu inteligenciju američke populacije na delu, ona uspe da postavi vrle nove granice u svetu kretenizma. Pogledajte samo ko im je predsednik. A onda hajdemo korak unazad i pogledajmo koga su Demokrate izabrale da bude protivkandidat... ma pogledajte samo kakvim ih verbalnim shitom hrane iz dana u dan!

"Mr President, what are your plans for the U.S. foreign policy if you are elected for a second round in office?"

"I shall struggle to defend the American people, and bring peace and democracy to mankind, and annihilate the evil terrorist threat by any means necessary."

"Mr President, what about welfare program?"

"I shall struggle to defend the American people, and bring peace and democracy to mankind, and annihilate the evil terrorist threat by any means necessary."

"And what about your views on stem cell research?"

"Uh... I shall struggle to defend the American people, and bring peace and democracy to mankind, and annihilate the evil terrorist threat by any means necessary"

A lestvica svetske moći i uticaja, po mojoj skromnoj proceni, ide ovako: Amerika -> Jevropa -> Rusija (i dalje, preko rusije do Kine i Japana). Dok god Evropa bude posrednik SAD-a, direktan ili indirektan, "ostatak sveta" neće smeti da pisne. Osim kineza, ti jesu ludi :D . A Evropa jeste u krevetu sa Amerikom, mada im EU kao šalje neke slabe signale da ne mogu baš da budu toliko samovoljni, ali to je smešno, gotovo u stilu "Hajdemo mi iz SCG da udarimo embargo Evropskoj Uniji dok se ne opamete".

Ali da se vratimo na WWIII: Čudi me da niko nije spomenuo neki bliskoistočni scenario... i u Islamskom svetu ima fanatika (i skoro su podjednako opasni kao niskoobrazovani katolički konzervativci koji drže 80% političkih funkcija u SAD.), a što je još lepše imaju i pristup raznom ABH naoružanju... :) Nikome ne pada na pamet da nije nuklearna bomba jedino što može da se koristi u trećem svetskom ratu.
[ Duck_ @ 16.02.2005. 19:13 ] @
Citat:
Dark Icarus: Jedna supersila ispada u stvari najbolja opcija.
Misliš "najmanje zlo". To je veliko pitanje šta je bolje. Da ne kažem filozofsko pitanje. Možda je ipak bolje da svet bude prepušten mehnizmu samoregulacije.
Citat:
Dark Icarus:

A šta uče umesto toga?
Citat:
Dark Icarus: Nikome ne pada na pamet da nije nuklearna bomba jedino što može da se koristi u trećem svetskom ratu.
Ja sam pomenuo alternativu nuklearnom ratu u vidu oružja budućnosti. Elektromagnetski puls, radio talasi niske frekvencije, biološko oružje...
Šta mislite o ovakvom tipu rataovanja?
Na primer ljuti rusi i kinezi se naoštre i pred same bitke svi dobiju proljev.
ili
Amerikanci se naoštre a korejanci upotrebe EMP i američka tehnološka nadmoć se pretvori u bezvredan krš.
[ Dark Icarus @ 16.02.2005. 19:29 ] @
I tako Milojica, svirajući u svoju dvoglavu frulu, jednog dana pronađe "smeđu notu" i mi osvojimo Vašington D.C... E, to bih već voleo da vidim! :)

Na žalost, ni EMP ne radi baš tako kao što u filmovima tvrde da radi. Ali neko je već pomenuo kako je moguće da američka tehnološka nadmoć bude učinjena zastarelom. Dešavalo se to i ranije: tehnologija menja doktrine ratovanja i pomera balans moći. Pre tenka, najjača velesila je bila ona nacija koja je imala najviše mitraljeza. E sad, niko nema pojma šta nas čeka... još. Funkcionalan EMP bi vratio akcenat na pešadiju.

Svaka mera ima svoju protivmeru. Oslanjanje na biološko oružje će samo dovesti do toga da svi vojnici stalno nose filtracione maske. A možda jednog dana budu imali i svoju zalihu kiseonika.

Ako već spekulišemo, put od konvencionalnog oružja bi mogao da ide preko municije bez čaure, onog sistema za ispaljivanje velikog broja metaka... pa onda bismo jednog dana imali šinske puške, što bi povećalo preciznost i verovatno potpuno automatizovalo paljbu... artiljerija bi mogla da ispaljuje minijaturne fuzione ili taktične neutronske bombe (mnogo volim neutronske bombe... "humano" oružje... pobije živu silu a zgrade i vozila ostavi neoštećene)... a na kraju bismo mogli da doguramo i do magnetnih kanistera koji sadrže mikro-količine antimaterije. Mislim da će nas od svih SF zavrzlama jedino plazma oružje zaobići, zato što sa fizičke strane ne bi bilo mnogo efikasno u ovako gustoj atmosferi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.02.2005. 19:41 ] @
Citat:
Inače, možda je ovo samo wishful thinking, ali ne bih se složio da Amerika nije kao Rim. Možda najezde varvara igraju manju ulogu u padu imperija nego u prošlosti, ali ostaje činjenica da sve moćne imperije padaju u dekadenciju, varvari ili ne. Pa pogledajte Ameriku na šta je ličila pre 40 godina a na šta liči danas.

Kao sto smo utvrdili na ES-u, to se desilo u jednoj maloj, potpuno nebitnoj, hriscanskoj selendri, a u drugoj selendri je Sud preokrenuo odluku...

Citat:
- deca iz IV razreda srednje ne umeju da reše jednačinu 2x + 3x = 5x (provereno!)

Ma da, kako da ne... rezultati poslednjih testova pokazuju da smo iza njih u gradivu matematike iz osnovne, cisto da ne bude zabune, Ameri su valjda negde na sredini - nista spektakularno, ali daleko od glupog.

Citat:
- rade u cubiclima, žderu smeće, $ im je jedino merilo uspeha

Generalizacija, kao sto bi rekli da svi Nemci cepaju pivo i kobasice, francuzi budjave sireve a da Srbi nista ne rade i pametuju - nista od ovoga nije potpuno tacno.

Ja licno znam par Amera koji nikad ne bi ni takli Burger King/McD i sl... jbg, to je za siromasnije slojeve - kao sto u Srbiji siromasniji slojevi cepaju pljeske kod trovaca i hranu koja po nezdravosti boga mi konkurise americkom junkfoodu (hint: karadjordjeva).

Citat:
- ultragojazna nacija, ultradezinformisana, ultraneaktivna

Donekle da, ali je gojaznost globalan problem - i u Kini je sve gori i gori, i uporediv sa USA (little emperor problem - kucaj po googletu)

Sto se dezinformisanosti tice, ovo je jedno komplikovanije pitanje - moguce je da je to zbog visine standarda, pa ljudi jednostavno prelaze u pasivni mod kada ih malo toga interesuje - ne zaboravi i da su oni izolovan kontinent, pa to dosta toga donosi - recimo cinjenicu da su mnogi upravo strogo ograniceni na taj isti kontinent.

To je lose naravno - ipak, u USA, ako zelis da dodjes do informacije, veruj mi - imas jako dobre sanse da se informises - uporedive sa Japanom, Svedskom i sl... kad su protok informacija i komunikacije u pitanju.

Citat:
- opterećuju se krajnje nebitnim stvarima, izloženi su nezdravim uslovima odrastanja i sazrevanja

Ko se opterecuje? Oni generalno? Znaci generalizovao si 300 miliona ljudi, i to u zemlji koja je imigrantska... Abu, koji sprema tandori pile u restoranu u NYC, Radza koji radi kao softverski inzenjer u Sijetlu, Mei koja radi u Toyotinom R&D odelejnju, Jack koji je construction worker, Sam koji je CEO IT firme , Herman koji je advokat i Aziz koji je umetnik :-)) Da ostavimo njihove licne perspektive, zelje, ukuse i sl... - ti zaista mislis da su svi oni ljudi koji se opterecuju nebitnim stvarima?! Oh my...

Pa sad, uporedi njih i Indoneziju koja ima slican broj stanovnika, ili Kinu, ili ... mislim da je i ovo jaka generalizacija - Amerika je Amerika, odvojen kontinent koji ima svoje specificnosti - ali je i dalje najotvorenija zemlja za strance, pa kome se svidja, moze da ode, kome ne - ima toliko lepih mesta na svetu.

U Maju 2003, u sred rata u Iraku smo sedeli u restoranu u LA i bukvalno se prepirali oko GWBusha Juniora i rata, nekoliko nas stranaca, 2 born-amera i jedan covek koji je tamo otisao sa 20-tak god - niko, ali NIKO se u restoranu nije ni okrenuo, iako GWB-a neki od nas (me included) uopste nisu stedeli i drali smo se ohoho. Ok, to je Kalifornija, u Teksasu bi nas verovatno umlatili od batina - ali to je samo jos jedan dokaz da ne treba generalizovati stvari pogotovu - celog kontinenta (!)

Citat:

- krajnje inferiorni socijalni i welfare programi, krajnje zakržljao moral

Moral? :-) Come on :-)

A propo socijalnih & welfare programa, slazem se - USA socijalno-ekonomski sistem dovodi eventualno do vise stresa u nekim situacijama, ali je vidno produktivniji i, kao i sve u zivotu, ima prednosti i mane - jednostavno, drugacije je (od EU, recimo) - imas punu slobodu da dodjes i odes ako ti se ne svidi, zar ne? :-)

Meni se recimo taj USA sistem uopste ne svidja, ali tesko mi je da ga osudim ili okarakterisem kao posto poto inferioran u odnosu na neke druge - jedino sto mogu da kazem je da je drugaciji i ima drugacije prioritete.

Idealan sistem jos uvek ne postoji - mislim da se svi slazemo :)

Citat:
- da, reći ću to, pa neka me i optuže za stereotipizaciju: ogromna većina stanovništva je užasno glupa. Kad god imamo priliku da vidimo kolektivnu inteligenciju američke populacije na delu, ona uspe da postavi vrle nove granice u svetu kretenizma. Pogledajte samo ko im je predsednik. A onda hajdemo korak unazad i pogledajmo koga su Demokrate izabrale da bude protivkandidat... ma pogledajte samo kakvim ih verbalnim shitom hrane iz dana u dan!

Ma da - sto da stanemo tu - kao, glupi Ameri moze i: glupi Bosanci, ruzni Cigani, debeli Nemci, pokvareni Englezi, zli Hrvati, smrdljivi Siptari, isfeminizirani Francuzi, ludi Spanci, prevaranti Italijani, jadni Rumuni...

Neverovatno je kako u Srbiji za svaku naciju moze da se nadje po nesto ;-)

NHF, ali ipak mislim da ipak robujes stereotipima - no i to je stav, svako ima pravo na njega :-)

[ Ni ten ichi ryu @ 16.02.2005. 20:05 ] @
Citat:

najgore od svega je što me ovakva priča jako podseća na dragu mi Jugoslaviju krajem dvadesetog veka.
[ Duck_ @ 16.02.2005. 20:10 ] @
Citat:
Dark Icarus: Na žalost, ni EMP ne radi baš tako kao što u filmovima tvrde da radi. Ali neko je već pomenuo kako je moguće da američka tehnološka nadmoć bude učinjena zastarelom. Dešavalo se to i ranije: tehnologija menja doktrine ratovanja i pomera balans moći. Pre tenka, najjača velesila je bila ona nacija koja je imala najviše mitraljeza. E sad, niko nema pojma šta nas čeka... još. Funkcionalan EMP bi vratio akcenat na pešadiju.

Seti se onog čuvenog nestanka struje. Ili su testirali EMP ili su testirali kako bi se snašli kada ih neko napadne ili ih je neko stvarno bio napao.
Citat:
Dark Icarus: Ako već spekulišemo, put od konvencionalnog oružja bi mogao da ide preko municije bez čaure,

Municija bez čaure već postoji. hekler G11 ali koliko znam nije nešto popularna
http://world.guns.ru/assault/as42-e.htm
[ Dark Icarus @ 16.02.2005. 20:45 ] @
Citat:
Mislim da ipak robujes stereotipima :-)
Sa tim se potpuno slažem... i to ne u maloj meri. Ali priznaćeš da većina stvari koje sam nabrojao stoji. Nisam ja sada uzeo da pljujem po Amerikancima iz prosečnog srpskog razloga (korumpirani Zapad, bla bla...), nego u kontekstu Amerike kao političke velesile koja može itekako da ima uticaja na to kako će svet da izgleda za 10 godina.
Priznajem da nikada nisam bio tamo, ali sam pričao sa dosta verodostojnih ljudi koji su ili bili ili jesu tamo, naših a bogami i njihovih, znači ne govorim na osnovu onoga što vidim na TVu ili tako nešto. I nije Amerika meni po defaultu leglo svega lošeg. Čekaj da me čuješ šta o nama Srbima tek imam da kažem :).

Citat:
Dark Icarusdeca iz IV razreda srednje ne umeju da reše jednačinu 2x + 3x = 5x (provereno!)
Citat:
Ma da, kako da ne... rezultati poslednjih testova pokazuju da smo iza njih u gradivu matematike iz osnovne, cisto da ne bude zabune, Ameri su valjda negde na sredini - nista spektakularno, ali daleko od glupog.
Tim tužnije po nas, rekao bih. Video sam taj izveštaj, bio je TOP na nekom forumu ovde. Ali kad kažem provereno, mislim provereno - moja prijateljica iz odeljenja je otišla u njihovu školu u četvrtoj srednje.

Citat:
Ivan Dimkovic Generalizacija, kao sto bi rekli da svi Nemci cepaju pivo i kobasice, francuzi budjave sireve a da Srbi nista ne rade i pametuju - nista od ovoga nije potpuno tacno.
Ključna reč: potpuno. :) Ali dobro, priznajem da ne valja neosnovano generalizovati. Svestan sam da postoji gomila obrazovanih Amerikanaca, da postoji veliki broj vrlo pametnih ljudi tamo, isto kao što i kod nas postoji sloj koji se loži na iste plitke vrednosti koje Amerika diktira, pa onda još i gore. (npr. ma koliko ja pljuvao recimo Britney ili koga već, radije bih da moja sestra sluša nju nego Jelenu Karleušu). Ali suočimo se sa tim: ti pametni i/ili obrazovani ljudi ne čine neku preteranu većinu, ni u Americi niti bilo gde drugde. Šta sad, možda postoje i mnogo gluplji narodi od Amera, možda i mi spadamo u njih, ne znam... ali to nije poenta. Ono što mene plaši jeste činjenica da Ameri imaju nuklearno oružje a mi nemamo. Tako da je naša eventualna kolektivna glupost kao naroda samo simpatična činjenica bez nekih bitnih posledica. Dok je Američka eventualna kolektivna glupost = katastrofa koja bi mogla i da rasturi pola zemaljske kugle. Nisam mnogo za političke rasprave, ali po meni (i po mnogim drugima) Buš nije baš stabilizovao svetsku političku klimu.
Citat:
moguce je da je to zbog visine standarda, pa ljudi jednostavno prelaze u pasivni mod kada ih malo toga interesuje -
Da ne citiram baš sve... sa ovim se potpuno slažem, ali opet moglo bi to da se gleda i ovako: i UK je (relativno) izolovana, i UK ima visok standard, pa opet...
Ali mislim da si u pravu i da je upravo to razlog što su se sve velike imperije pre ili kasnije raspale.

Što se informisanosti tiče, mislim da se čovek uvek može informisati kad hoće, bar im Internet nije stran; možda im je TV program drugačiji od našeg, možda im serviraju drugačije vesti, možda nisu ljudi krivi...
Za strance:
Citat:
Ko se opterecuje? Oni generalno? Znaci generalizovao si 300 miliona ljudi, i to u zemlji koja je imigrantska...Da ostavimo njihove licne perspektive, zelje, ukuse i sl... - ti zaista mislis da su svi oni ljudi koji se opterecuju nebitnim stvarima?! Oh my...
Actually, veselo sam ispustio imigrante iz jednačine... Mislio sam samo na autohtone amerikance. Stranci a) nemaju pravo glasa, tako da nisu bitni za politički deo rasprave; i b) verovatno zadržavaju kulturne osobenosti... Nisam ja sada tvrdio da neko ko odavde ode u SAD da će naglo da zaglupi. Naprotiv. Američka interna kultura je ono što sam ja uzeo na zub.
Američka kultura predominantno štanca (opet stereotipizujem, ali mislim da ovoga puta stvarno imam pravo) svega tri populacione grupe: 1) ljude (svih boja) na dnu "lanca ishrane" koji će raditi sve i svašta za minimalne pare i nikada neće moći mnogo da postignu u životu; 2) belce u sredini "lanca ishrane" bez mnogo novca, koji će završiti sa doživotnim dead-end poslom u nekoj firmi (ili u the dreaded cubicle-u), eventualno napredujući blago uz lestvicu, kojima će ceo život biti okupiran kako da se materijalno obezbedi i pošalje decu na koledž; 3) belce, ali one kojima je tatica ostavio nešto malo kapitala, koji će ići u bogate škole i imati dobro plaćen posao, koji se opet neće mnogo baviti spoljašnjim svetom " 'cause there's money to be made". I 4) Miscellaneous.

Primeti da time ne krivim ljude koji su upali u taj sistem, već krivim sistem koji im ne da izbora. Mada ovde javno priznajem da jesam malo subjektivno nastrojen zato što Američki sistem ne odgovara "mom" evropskom sistemu, pa je automatski njegova kultura čudna a moja "ona prava".
Citat:
Neverovatno je kako u Srbiji za svaku naciju moze da se nadje po nesto ;-)
Neverovatno ali istinito :)

I šta ti imaš protiv dobrog, finog, bogobojažljivog pravoslavnog morala, ne bi li svi ljudi živeli u bratskoj harmoniji?
[hint hint: sarkazam! :)]
[ nnn @ 16.02.2005. 20:52 ] @
Kad vec pricamo o oruzljima, pre nekoliko godina izasli su u javnost planovi da se napravi "Stelt takticki automatski navodjen nuklearni projektil"Zna sto posto vec imaju ali nece da priznaju. F 117 je bio u upotrebi 10 godina pre nego sto je potvrdjeno njegovo postojanje.
[ Marko_L @ 16.02.2005. 23:11 ] @
Mislim da su velike sile, i razvijene zemlje uopšte prilično svesne posledica upotrebe nuklearnog naoružanja, tako da je neki globalni rat tipa WWII, samo sa nuklearkama malo verovatan scenario.Takav rat bi eventualno mogli započeti fanatici, koji se ionako ne brinu za posledice, mada sa današnjom tehnologijom, teško da bi bilo kakva nuklearka mogla biti poslata iz daljine, a da nijedna vele sila to ne primeti i ne odreaguje.A da bi se aktivirala na licu mesta ipak je prvo treba preneti na odredište.
Dakle, ipak mislim da nekog globalnog rata uz upotrebu velike razorne sile neće biti, već iako dođe do njega, koristiće se neke suptilnije metode.Mada, kako su neki već rekli, kada se pogleda sa ekonomske strane WWIII već uveliko traje i trenutno kapital igra najveću ulogu u svetu, jer ko ima kapital ima moć i kontrolu.
[ drgrozozo @ 16.02.2005. 23:29 ] @
Citat:
Marko_L: Dakle, ipak mislim da nekog globalnog rata uz upotrebu velike razorne sile neće biti, već iako dođe do njega, koristiće se neke suptilnije metode.Mada, kako su neki već rekli, kada se pogleda sa ekonomske strane WWIII već uveliko traje i trenutno kapital igra najveću ulogu u svetu, jer ko ima kapital ima moć i kontrolu.

da, ovo je tacno.
nisu bitne vise drzave, to je podela iz srednjeg veka, kapital je glavna faca a isti kapital ulaze u ameriku, kinu i rusiju.

razbucace se preostale drzavice koje sprecavaju upliv kapitala, a onda ce se na televizijama nastaviti da se pustaju reklame - za terorizam.

znaci poruka novog svetskog poretka je "ako si resio da budes protiv nas uclani se u lokalnu teroristicku organizaciju". dakle nema vise organizovanja u drzave i narode u ciljnu masovne vojne odbrane interesa, sad je kapital resio da kanalise svoje neprijatelje u teroriste.
naravno najvise sto moze da ucini ekipa terorista je da oduva autobus ili voz nekih podjednako jadnih indijanaca, ali nije bitno.
i pobunjenici srecni i kapital na broju.
[ salec @ 16.02.2005. 23:42 ] @
@Duck_:

Nafta je najvaznija strateska sirovina potrebna za iole veci rat. Onaj ko kontrolise njenu distribuciju, ne mora da se boji da ce se neka sila uzdici do njegovog nivoa. Osnovni razlog propasti Vermachta u IISR je bilo to sto su otpoceli rat a nisu kontrolisali nikakve znacajne izvore nafte (osim one u Ploestiju, Rumunija).

Sa druge strane, proizvodnja i prerada nafte iskljucivo za vojne potrebe bi bila preskupa za ionako skupu ratnu rabotu. Tu je situacija slicna kao sa nuklearnim elektranama: njihova osnovna namena je da omoguce proizvodnju fisionog materijala za nuklearno oruzje, ali bi to bilo suvise (neopravdano u vreme mira) skupo da nema i proizvodnje energije koja se prodaje. Ili, moze i obrnuto: kad drzava ne bi otkupljivala istrosene uranijumske sipke radi izdvajanja plutonijuma za oruzje, cena kWh nuklerarne energije bi mozda bila ekonomski neopravdana.

Dakle, ako bi potrosnja nafte iz nekog razloga pala ispod granice rentabilnosti proizvodnje, rat na distanci bi bio toliko skup da ga ni preostala supersila ne bi mogla da vodi. Ustvari, posto je rat ili barem mogucnost rata nuznost, bile bi revidirane sve ratne doktrine, a narocito one koje su se bazirale na jeftinom transportu i masovnoj upotrebi mehanizacije i oklopa. Ili, obrnuto, ako bi neko pronasao jeftin nacin da svu tu gvozdjuriju pokrece bez nafte, onda bi stvari najednom postale mnogo mracnije za "pumpadziju", skoro kao kada bi sve zemlje bez obzira na snagu privrede i velicinu imale u svom arsenalu interkontinentalne nuklearne rakete.

Citat:
Takav rat bi eventualno mogli započeti fanatici, koji se ionako ne brinu za posledice,

Ne, to jednostavno nema smisla... fanatici eventualno veruju u Bozanski gnev i Njegovo svojerucno unistenje sveta kad je razocaran ljudima, ali nema nijedne religiozne doktrine koja bi opravdala ubrzanje kraja sveta kroz sopstvenu akciju (u svim religioznim prorocanskim spisima je ta uloga dodeljena "mracnoj strani", koju niko ne prisvaja,...svi su oni "cisti" i "pravedni" u sopstvenim ocima).

Ne postaje se globalna pretnja tako sto se razmislja gubitnicki ("ja ne dobijem nista, ali vi gubite dosta"). Svako ko tezi da osvoji tehnologiju nuklearnog oruzja ima cilj da spreci mesanje velike sile u sopstvene regionalne prljave poslove, a ne da bezuslovno napada sa njime.
[ Marko_L @ 16.02.2005. 23:50 ] @
Citat:
Ne, to jednostavno nema smisla... fanatici eventualno veruju u Bozanski gnev i Njegovo svojerucno unistenje sveta kad je razocaran ljudima, ali nema nijedne religiozne doktrine koja bi opravdala ubrzanje kraja sveta kroz sopstvenu akciju

Ne znam, nisam toliko upućen u verovanja fanatika, ali rekao bih da budali koja je spremna da digne sebe u vazduh dinamitom u ime "viših ciljeva", ne bi bio problem da aktivira i nuklearku u ime istih tih ciljeva.
[ custominstall @ 17.02.2005. 01:08 ] @
Citat:
salec: Ne postaje se globalna pretnja tako sto se razmislja gubitnicki ("ja ne dobijem nista, ali vi gubite dosta").

Odgledaj film 'The Fog of War', McNamara iz prve ruke svedoči o stanju svesti LeMaya i Castra za vreme Kubanske krize oktobra 1962. Što se tiče WWIII, od presudnog značaja je da veliki igrači budu načisto kakav svet hoće da zateknu kad izađu iz skloništa; ako je procena da su namere ostvarive - eto nama istorije. Ljudski nemir je večit; ipak bih voleo da u budućnosti oružja za mas. uništenje budu u rukama bivših učenika Summerhilla. :))

[ Valerij Zajcev @ 18.02.2005. 12:03 ] @
a gde vidite srbe ako dosje do WWII
[ drgrozozo @ 19.02.2005. 12:51 ] @
Citat:
Valerij Zajcev: a gde vidite srbe ako dosje do WWII

pod sljivom?
[ gane1 @ 20.02.2005. 09:25 ] @
Ima nas jos koji smo okusili "blagodeti" US LIFE STYLE,so...slazem se za matematiku!I slozio bih se i sa testovima koje pominjes da su to stvarno bili testovi-pogledaj kako su radjeni pa onda pricaj!Ameriskom sistemu ne odgovara visoko intelektualno stanovnistvo,jer se njime tesko manipulise!Oni su vec imali formiran mit o nepobedivosti americkog/koji je delom arijevski/vojnika,pa sad nikako da shvate da stvarno dolaze crne vrece njihovih dragih "oslobodioca"!Inace je po meni amerika i sve njeno i oko nje,divan primer kako globalna nekultura pokusava da se predstavi kao globalna kultura!Vide sa srednjoskolce /americke svresene srednjoskolce/ koji ne znaju gde je Evropa!!!!Mada nasi srednjoskolci/skolovani gle cuda u zastarelom sistemu/ znaju da nabroje i pokazu bar pet kontinenata!Bio sam u USA u vreme "srpske agresije na Sarajevo" i vidio intervju sa jednim americkim vojnikom koji je bio u Sarajevu kad je Klintonova zena posetila Bosnu!Pitaju vojnika sta on misli o tome sto je poslat u Bosnu i on kaze"...Imam poverenja u predsednika Bila Klintona ..."itd!Znam iz nekih ranijih vremena da su ljudi pricali "...Imam poverenja u Centralni komitet komunisticke partije i druga ..."!Zakljucak izvedite sami!Inace ima jedna knjiga,napisao je neki Rus,JEDNOETAZNAJA AMERIKA,vredi procitati kako ju je doziveo i opisao neko ko ima vise mozga nego Bukovski!
Nije li licemerno da Olbrajtova kaze "...dali smo toliko miliona da srusimo vladu...",ne ulazeci dali je tu vladu trebalo rusiti ili ne,zastrasujuce je to sto se neko postavlja tako da ima sva prava i da svako ko misli drugacije moze biti "demokratski"ubedjen bombama da treba da se odrekne svog misljenja prosto i najcesce samo da bi ostao ziv!Onda ameri dodju,pa malo grade baze,malo piju,tuku se,siluju,ne retko i ubiju ponekog civila,crpe rudna bogatstva,prime te u NATO da bi kupio i njihove kape i pertle,i za vreme trajanja njihovog "oslobodilackog"boravka ne placaju stetu ako ti pregaze auto,ako sruse poneku kucu tokom "odrzavanja borbene gotovosti" to je vlasnikov problem,ako siluju zene ne odgovaraju pred nasim zakonima nego budu prekomandovani...i smesno je nabrajati!Pitanje je samo koliko posteno i objektivno hoces da vidis!Za mene licno-hvala lepo,ove "vrline"nikako nisu dobrodosle,i neka ih lepo tamo gde jesu kamo srece da nikad ovde ne dodju pa taman me proglasili za radikala,cetnika ili komunistu!Bicu sve samo da ih ne gledam!
A sto se tice treceg svetskog rata-mislim da je on vec poceo!Pazite,i Hitler je sklapao paktove o nenapadanju,trazio saveznikea zatim je posle Poljske krenuo oprezno i polako dalje!Posle Iraka videcemo ko je sledeci,mada slavom opijeni veliki vodja pocinje da gubi kriterijum/inauguracioni govor/!Ja licno nikada necu dozvoliti da moj sin ide negde sa puskom da brani "svetski mir"pod zastavom onih koji ga narusavaju,pa to je ljudi najveca budalastina da mi podje.........................kad slusam dnevnik!Jos malo pa cemo u vremensku prognozu da uvrstimo Velika jezera i Vasington DC!Svaki nacionalizam osim americkog je danas zabranjen!Oni imaju prava da pricaju o nacionalnom,razmisljaju o globalnom,a deluju po receptu o univerzalnom,jedino sto ovo zadnje uvek ispadne isto kao i ono prvo!
[ Marko_L @ 20.02.2005. 21:41 ] @
Citat:
Ameriskom sistemu ne odgovara visoko intelektualno stanovnistvo,jer se njime tesko manipulise!

Hoćeš da kažeš da je obrazovni sistem na zapadu namerno tako napravljen kako bi vlast imala kontrolu nad stanovništvom ? E svašta, pa šta onda reći za 90% naših ljudi koji su godinama gutali propagandu ondašnjeg RTS-ovog Dnevnika i sve to prihvatali kao a priori tačno.
Ovaj narod je toliko neobrazovan i glup da jednostavno ne želi da prihvati činjenicu da smo za većinu stvari sami krivi, ali ne, lakše je optuživati Amere, Engleze,Nemce, Turke...za sve što nam se dešava.To nam dođe kao univerzalno opravdanje za sve što ne možemo da uradimo kako treba.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2005. 21:58 ] @
Citat:

Ameriskom sistemu ne odgovara visoko intelektualno stanovnistvo,jer se njime tesko manipulise!

Tako je, godisnji broj patenata, dodeljenih Nobelovih nagrada, cinjenica da je USA i dalje vodeca zemlja u high-tech industriji i sl... na primer, dovoljno govori o intelektualnom stanovnistvu i njegovim kapacitetima u USA, al nema veze sto to sto se u Srbiji prica po kafanama sa mozgom veze nema - ***ote, sta 15 godina RTS-a uradi od ljudi - Gorane Maticu, vrati se :)

Mislim da je zaista nadrealno ocekivati da na pocetku XXI veka postoji zemlja ciju vecinu cini "visoko intelektualno stanovnistvo" - mozda za 100-200 godina, ali danas... ljudi, ipak je najzastupljenija radnicka klasa bez nekog preteranog visokog intelektualnog pedigrea :)

A propo Engleza, sto Dark Icarus pomenu i toga kako su informisaniji - to je pre svega zbog njihove visevekovne kulture svetske imperije - u pravom smislu te reci, Englezi jesu kosmopoliti i zanima ih sta se svuda u svetu desava, sto se forsira i kroz porodicu, medije i obrazovanje. Amerika je poseban kontinent koji nikada nije bio preterano zainteresovan za pravi kolonijalizam (kada ekonomski mnogo bolje radi posao uostalom) - pa samim tim i njihovo prosecno obrazovanje mozda ne deluje tako "mondijalisticki" kao englesko, npr...

Al to zaista nije neka mera obrazovanja, da budem precizniji, jednostavno - sistemi su razliciti - ekonomski i naucni rezultati su im uporedivi, dakle - oba sistema su konkurentna u danasnjem poretku stvari (kada se uporede sa ostalima).
[ gane1 @ 22.02.2005. 15:50 ] @
Pazi sad-sam covek sebi skoci u usta!Nobelova nagrada-pogledaj statistiku KO je najcesce dobitnik te famozne nagrade,pa ces shvatiti zasto je vise niko /osim para koje ona nosi/ne shvata kao nesto sto je naucni ideal,jer je to davno prestala da bude!
Dalje,koliko je strucnjaka amerika sto milom a sto "demokratski" privukla nije ni cudo da su napravljena brojna otkrica!
A sto se ostalog tice,neka mi bude dozvoljeno da citiram umnije od mene:
"...Kome snaga lezi u topuzu,
Tragovi mu smrde necovjestvom..."!
Svaka slicnost sa trenutnim stanjem stvari je namerna,a svaki dalji komentar suvisan!
A to u HIGH- TEC stilu -preskoci!Procentualno oni nisu sigurni da ce bilo sta da naprave od HIGH-TEC da odradi onako kako se ocekuje!U onaj satl vise nije sigurno da ni majmune smeju da posalju,a ko se razume u neke tehnologije vec zna da u mnogim oblastima davno nemaju primat,ali oni manjak intelekta za sada uspesno uspevaju da nadoknade citiranim TOPUZOM,bez zelje da shvate da nijedno drustvo u istoriji sveta nije bilo u stanju da prezivi vlastiti uspeh pa nece ni oni!U to sam siguran!
[ hello86 @ 25.10.2008. 14:33 ] @
pochetkom ove velike svetske ekonomske krize,chini mi se da pochinje i zahuktavanje za taj chuveni 3 svetski rat...
[ fade @ 25.10.2008. 20:52 ] @
Koliko nas je ww II tehnoloski unapredio, zamislite samo sta bi ww III radio. Za 10 godina kolonije na marsu :)
[ Skandy @ 25.10.2008. 21:50 ] @
Citat:
fade:Za 10 godina kolonije na marsu :)

Ali ne u cilju nauke, nego spasavanja ljutske vrste.
[ fade @ 25.10.2008. 21:55 ] @
Jedne od drugih ? Taj rat ce desetkovati ljude, tako da nece biti vishe bojazni od prenaseljenosti itd. A kolonije ce biti samo korak dalje u koriscenju tehnologije koja ce se razviti za vreme ww III, tj ako se isti desi. Da nije bio ww II ko zna kako bi sad ziveli.
[ Beltrammi @ 25.10.2008. 23:12 ] @
Cekajte samo da pobedi Obama pa ce te praviti Busa W. od blata.
[ jericho1405 @ 25.10.2008. 23:34 ] @
Citat:
Beltrammi: Cekajte samo da pobedi Obama pa ce te praviti Busa W. od blata.

Mislis McCain?
Kao ratni vojni veteran, najveci dio kampanje je posvetio tzv. borbi protiv terorizma i "sigurnosti" americkog naroda.
Takodje, svojim stavovima nam govori da i nije bas neki pacifista, a kao republikanski kandidat, sigurno, nije daleko ni od filozofije G.W. Bush-a.

I dalje je jako neizvjesna pobjeda Obame, i definitivno, sve do sada uradjene analize ne moraju nista da znace. Poznato je da su na prethodnim izborima, cesto, demokrate imale "statisticku" prednost, al' na kraju su republikanci odnosili pobjedu. Obamin najveci neprijatelj, trenutno, je njegova boja koze, kao i "sumnjivo" porijeklo.
Ipak, nadam se, da ce pobijediti na predstojecim izborima. Daleko je bolja opcija od McCain-a.
[ budjavlebac @ 26.10.2008. 01:24 ] @
Ne znam samo na koga misliš kada kažeš da je Obama daleko bolja opcija. Podršku Obami su dali Holbruk i gen. Klark,a sa Olbrajtovom, u njegovom timu, nama sigurno neće biti bolje. Eto, možda neće biti svetskog rata, ali opasnost po nas postoji što je valjda i dokazano 1999.

http://www.nytimes.com/2008/02...ext-debate.html?pagewanted=all

Obama: But, you know, be very clear: We have recognized the country of Kosovo as an independent, sovereign nation, as has Great Britain and many other countries in the region. And I think that that carries with it, then, certain obligations to ensure that they are not invaded.

A, kako će Obama osigurati Kosovo od ,,napada''? Bombonjerom i šargarepom? Je l' ovo nije ,,borba protiv terorizma''? Odbrana američke demokratije hiljadu kilometara daleko od USA?

Što se tiče Mekejna, od njega bar znamo šta da očekujemo...

[Ovu poruku je menjao budjavlebac dana 26.10.2008. u 02:04 GMT+1]
[ SmilieBG @ 26.10.2008. 03:22 ] @
Jedno (vec izgubljeno) Kosovo - zarad svetskog 'mira'? Ali naravno...

Apropo III s.r. - Ako ekonomija bude pukla u narednim godinama, bice i rata. Rat je uvek tamo, gde je novac.

Poz,
Sale
[ hello86 @ 26.10.2008. 10:34 ] @
pa o tome pricham...posle svake velike ekonomske krize izbio je rat..stvorila se velika razlika izmedju bogatih i siromashnih...vishe skoro da nema srednje klase...
[ jericho1405 @ 26.10.2008. 10:41 ] @
Citat:
budjavlebac:
Što se tiče Mekejna, od njega bar znamo šta da očekujemo...

Ako imas zlo(McCain-a) u startu, nije li bolje izabrati neizvjesnost(Obamu)?
[ DS_Store @ 27.10.2008. 08:01 ] @
Citat:
[url=/***]fade[/url]: Koliko nas je ww II tehnoloski unapredio, zamislite samo sta bi ww III radio.

Što reče Ajnštajn: "Ne znam kojim će se sredstvima voditi Treći svetski rat ali znam da će u Četvrtom ljudi ratovati motkama i kamenjem."
[ Beltrammi @ 27.10.2008. 09:18 ] @
decenijama su Srbi u Americi glasali za republikance. Razlog tome je verovatno uticaj cetnicke imigracije koja je normalno imala odbojnost prema svemu sto je komunisticko ili naginje levo. Daleko od toga da su americke demokrate bile neki prokomunisti, ali ipak sto je sigurno sigurno je. Dakle republikanci.

Ovo se menja propascu komunizma, ali Srbi po inerciji ostaju verni republikancima. To je trajalo sve do pojave Roda Blagojevicha koji je kao demokrata uspeo da postane guverner Ilinoisa gde zivi mnostvo Srba. On je normalno agitovao da Srbi glasaju za demokrate i ogavnog Klintona koji je sa celom svojom administracijom naneo mnogo zla Srbiji i Srbima u celini.

Po meni, Srbi ne treba nikako da glasaju za Obamu. Ne samo sto smatrama da on ne zavredjuje da bude pred SAD (to je moje licno misljenje) vec zbog toga sto bi on vaskrsao mnoge aveti iz Klintonove proslosti: Bajdena, Holbruka i verovatno Olbrajtovu. To sto Mekejn zeli da vodi rad i dalje u Avganistanu, Iraku i verovatno Iranu to nas ne treba da brine. Smesna je ova briga za svet i druge, a zanemarivanje sopstvenog interesa.

[ jericho1405 @ 27.10.2008. 09:39 ] @
Sve je to u redu Beltrammi, vec naslov teme je "3. Svjetski rat", i ako gledamo na tako globalnom nivou, onda je Obama bolji izbor.

E sada, nase ocekivanje od novog americkog predsednika je neka sasvim druga prica. Lose smo prolazili i kod jednih i kod drugih. Jedino, neka dosta velika promjena unutar tih partija, moze donijeti optimizam i nadu u nesto bolji odnos. Po meni, Obama, je koliko-toliko razumniji, nego McCain koji predstavlja jos jednu marionetu u nizu republikanaca.
[ Beltrammi @ 27.10.2008. 09:46 ] @
Ne zanosite se Srbi fikcijama vec gledajte realnost. Kakav treci rat, kakve gluposti ? Treci svetski rat niko (ni Mekejn ni Obama) ne moze i nece da pokrene jer je to kraj svega.
[ jericho1405 @ 27.10.2008. 10:03 ] @
Naslov teme jeste krajnost, koju, slazem se, nece izazvati ni Obama, niti McCain.

Medjutim, ako imas jednog magarca na celu velesile, kao sto je bio Bush u USA, onda ladno na*ebu manje-vise nerazvijene drzave u kojima isti imaju interes. Neka druga velesila, npr. Rusija, nece glumiti Robina Huda, vec ce pronaci i sama neku zrtvu na kojoj ce demonstrirati svoje potencijale i koju ce besramno eksploatisati.
McCain je po meni preslikani G.W.Bush, i mislim da je jako, jako los izbor.

Dakle, u pitanju je globalna stabilnost.
[ Beltrammi @ 27.10.2008. 13:43 ] @
Da budem jasniji: izmedju unistenja Srba i sveta ja nepravim razliku jer za mene su Srbi sav moj svet.
[ mrle 011 @ 27.10.2008. 15:03 ] @
off topic:

u jeeee!
[ jablan @ 27.10.2008. 16:04 ] @
Citat:
Beltrammi: Da budem jasniji: izmedju unistenja Srba i sveta ja nepravim razliku jer za mene su Srbi sav moj svet.

Možda bi bilo dobro da u ime te ljubavi malo poradiš na poznavanju srpskog jezika, za početak...
[ Horvat @ 27.10.2008. 16:19 ] @
Citat:
Beltrammi: Da budem jasniji: izmedju unistenja Srba i sveta ja nepravim razliku jer za mene su Srbi sav moj svet.

sorry na off-u
i opet ti otisao od srba... :)
[ maliradojca @ 27.10.2008. 16:31 ] @
Jako slabo se razumem u US politiku,ali i ja mislim da je bolji mozda bolji McCain za Srbiju i Srbe. Obama mi je sumnjiv iz razloga sto je opusten, i nekonvencionalan pomalo. Takav je bio i Bil Klinton(purnjao gandzu na faxu) kad je bio mlad,ali kad je dosao na vlast postao je gori tiranin od onih politicara "starog kova". McCain je mator, iskusan vojnik, i takav je adekvatniji za taj polozaj.
[ Beltrammi @ 27.10.2008. 16:58 ] @
Hehe kako volim ove likove koji smatraju da neko ko zivi u inostranstvu nema prava da govori o pitanju stanja nacije.

Prvo, covek i kad zivi u inost. i dalje je pripadnik svoje nacije. Ako bi smo rekli da on nema prava tako da se izjasnjava onda ni drzava ne bi smela da govori o njima kao svojim ljudima vec bi oni bili otpisani. Drugo, svi narodi u rasejanju imaju svoje klubove i organizacije pa bi bilo glupo nekom osporiti da se organizuje po nacionalnoj osnovi.

Drugo, mnogi ljudi iako ne zive u svojoj zemlji doprinose cak i vise nego sami gradjani te zemlje. Evo jedne grube, ali ilustrativne racunice. Kazu da je dijaspora unela prosle godine oko 3 milijarde dolara. Dakle izracunajte koliko su gradjani Srbije ukupno platili na ime poreza i uporedite sa ovom sumom pa ce vam sve biti jasno.

[ Horvat @ 27.10.2008. 18:26 ] @
3 milijarde?kako ,donacijama,putarinama i turistickim taksama?

nemam apsolutno nista protiv da ti ili bilo ko zivi izvan i da voli svoje,ali pitam,cisto inf. sto si onda otisao iz majke zemlje
i sto ljudi u "dijaspori" imaju potrebu da vise budu "patriJote"? :)

[ SlobaBgd @ 27.10.2008. 21:46 ] @
Citat:
Beltrammi:Drugo, mnogi ljudi iako ne zive u svojoj zemlji doprinose cak i vise nego sami gradjani te zemlje. Evo jedne grube, ali ilustrativne racunice. Kazu da je dijaspora unela prosle godine oko 3 milijarde dolara. Dakle izracunajte koliko su gradjani Srbije ukupno platili na ime poreza i uporedite sa ovom sumom pa ce vam sve biti jasno.

Jbt, sad me sramota što 46 godina nisam mrdao iz zemlje! Kol'ku štetu sam napravio!
Treba Država da nas sve pošalje u dijasporu, pa da vidiš kad procveta Srbija!
[ RobertoKish @ 28.10.2008. 14:46 ] @
hehehehe....
kako ide ono?
"najbolje se srbi bore..."
[ mrle 011 @ 28.10.2008. 15:55 ] @
..... kada prde iz dijaspore.
[ SmilieBG @ 28.10.2008. 16:12 ] @
@Beltrami - ne slazem se sa tobom po pitanju da bi dopustio da ceo svet strada zbog jedne drzave. Istomisljenici (americki) su to uradili sa amerikom. Rekli su: ko 'ebe irak, iran, srbiju, kosovo - bitno da je nama dobro. Sta ima veze sto oni pasu travu i piju kisne kapljice, kad mi uzivamo.

Ja sam, nesto drugacijeg misljenja. Vise sam za to, da svi imaju jednako - svima bi bilo isto dobro ili isto lose, kako god ga okrenes.

Anyway, dopao mi se Ajnstanov citat - definitivno nesto za pamtiti :-)

Poz,
Sale
[ mrle 011 @ 28.10.2008. 20:48 ] @
Citat:
Beltrammi: .....
Po meni, Srbi ne treba nikako da glasaju za Obamu.....

ja sam cuo iz poverljivih izvora da ce svi amerikanski srbi da glasaju za obamu, zato sto ga podrzava komunisticka partija usa, a i sto se druzi sa marxistima iz weather underground.
[ Ilic Igor @ 28.10.2008. 22:31 ] @
Pa de sad kad uzeh novi racinar, a i telekom obeca povecanje brzine ;(.
Stvarno mi Srbi nemamo srece.
[ Lesli Eldridz @ 28.10.2008. 23:12 ] @
Citat:
Beltrammi: ...zbog toga sto bi on vaskrsao mnoge aveti iz Klintonove proslosti: Bajdena, Holbruka i verovatno Olbrajtovu...

More da im podignete spomenike od po tri metra visine. Bez njih bi ovde jos jahao onaj sto su ga posadili pod lipu i onaj sto je mlatarao kasikama, isto kao sto jasu njihove podguzne musice "bizmismeni".
Citat:
Beltrammi: Evo jedne grube, ali ilustrativne racunice. Kazu da je dijaspora unela prosle godine oko 3 milijarde dolara.

Nije prosle nego svake godine, i nije 3 nego 5, a dabogda prijatelju da je to bila poslednja godina. Naime, da nije tih milijardi koje salje dijaspora, ne bi mi ove zivotinje ovde sto sisaju drzavnu sisu izigravale neki progres i sebi raspisivale plate od po 50 i 100 hiljada dinara, koju onda trose u privatnim radnjama i tako prave privid napretka, koji ne postoji, nego zemlja svake godine trosi vise nego sto proizvede a onda u statistikama lazu i piskaraju nekakve prosecne plate koje primaju trojica u zemlji. Svaka cast dijaspori, ali nemojte vise da nam pomazete, molim vas.

More zivi meni bili USA demokrate, jer su oni penicilin za ovo ovde i sve ovakve, kao sto se zna, samo ne na nacine na koje neki misle, nego na stare dobre i proverene, a onom gospodinu Klintonu, more ruka mu se osusila kojom je potpisao ono sto nije trebao onomad. Mozda ce to sad Obama da ispravi, ko zna.
[ budjavlebac @ 28.10.2008. 23:50 ] @
Citat:
More da im podignete spomenike od po tri metra visine. Bez njih bi ovde jos jahao onaj sto su ga posadili pod lipu i onaj sto je mlatarao kasikama, isto kao sto jasu njihove podguzne musice "bizmismeni".

Nema problema. I Solani i Rugovi ćemo podići. Samo reci gde 'oćeš. U tašmajdanskom parku, kod spomenika poginulima u RTS-u, u Surdulici, Nišu ili Batajnici?
[ Lesli Eldridz @ 29.10.2008. 00:54 ] @
Moze njima spomenik pored delta sitija, a svim sudijama da date orden Hasima Tacija u obliku sefa, da imaju gde da cuvaju mesecne plate od 100,000 dinara koje im placa dijaspora kako bi mogla ovde da bude prosecna plata... ne znam koliko je i ne zanimaju me te lazi, ali znam da obicni ljudi imaju brat bratu jedno 10 - 13 iljada platu, i pola miliona ovih lezileba sa drzavne sise po 50 - 100,000 (neki i 200, 300 iljada) i eto. napredak je to. Ono sto kazu, kad jedan guli klot kupus, a drugi cepa samo krtinu, oni u proseku jedu sarmu. Ebosebe, svi klintoni ovoga sveta sa sve medlin olbrajt i ronom dzeremijem nisu ovde toliko zlo naneli kao ovi vasi delije, al na njih ne smete, pa vam zato smeta neki tamo Obama. Mene nije 10 godina hteo Klinton da salje da poginem negde tamo u neka mesta sto ni ne znam gde su niti me zanima kako bi oni mogli da nesmetano prave delta sitije i zakonima stite posteno zaradkeni kapital, nego ovi "moji", te mi tako klintoni, holbruci i olbrajtove nisu neprijatelj, niti su to ikad bili, nego oni. Samo biram manje zlo. Go Obama i Holbruk, go.
[ budjavlebac @ 29.10.2008. 01:48 ] @
Citat:
Go Obama i Holbruk, go.

Pa, ono misim, car je go! Bar se tu slažemo.
[ Lesli Eldridz @ 29.10.2008. 08:03 ] @
Tacno, slazemo se. Car je go i sve se vidi - malo ih je al' su... I zato, go Madlena, go. Mozda ce tako primitivci da izumru ovde, ili bar da budu vraceni u rupe u kojima su bili dok se niste oslobodili te postali pomodni antiamerikanci, sta znas.
[ budjavlebac @ 29.10.2008. 08:27 ] @
Mislim da ti je taktika kontraproduktivna. Al' šta znam...
[ Lesli Eldridz @ 29.10.2008. 14:46 ] @
Nije, nije. Obicno te stvari idu iznutra, kad neko ko je bio propalitet iznenada dozivi "epiphany" pa postane covek i uljudi se, ali u slucaju ovih ovde, kako od toga nema nista, pozverovi su to, jedini koji mogu da iznude i na silu im nature prihvatanje civilizacijskih normi su oni spolja. Da li ce to da bude zla Madlena ili zli Solana, meni je to manje vazno, vazno mi je da ce da bude, kao na primeru Bugarske kojoj su stopirana sredstva dok ne resi problem korupcije. I zato je cika Obama dobar, jer u USA svi vode samo unutrasnju politiku, i republikanci i demokrate, samo je razlika u tome sto je za republikance ta politika onako vise primalna, da podmire Dzoa naftom isl, to jest samo da mu zapuse straznjicu i to je to, te su prema tome vise okrenuti izvorima nafte i tim stvarima, liberani fasizam, bizmis, ovo ono, a za demokrate je ta politika isto to, samo plus da Dzoa malo pouce i duhovnim vrednostima, pa vole malo i da zbog toga uljudjuju ovakve, da bi Dzou dali primer kako moze covek i zivotinju da nauci, a kamo li nece mladu usijanu glavu.
[ Lesli Eldridz @ 29.10.2008. 18:59 ] @
Srce mi se cepa.
[ drbogi @ 29.10.2008. 21:51 ] @
@Lesli
BIlo bi isuviše lako da to može tako da dođe spolja. Bojim se da se kladiš na pogrešnog konja. Uostalom bizmismeni su ti dokaz, jer se oni nisu nešto izrotirali značajno pored tolikih parlamentarnih izbora. Spremili bi se oni da Madlena nasledi ovog premijera-kome-niko-ni-ime ne pamti, a legendarni Ron Džeremi našeg Rasima. Ne potcenjuj njihovo poznavanje jezika koji ovi spolja tako dobro i govore i razumeju.
[ Lesli Eldridz @ 30.10.2008. 00:24 ] @
To jeste, za bizmismene, ali to je opet doslo iznutra. To je bila Djindjiceva pogresna procena koja mu je dosla glave, ne samo ona, ali uz ostalo je i ta procena bila bitan faktor. On je to govorio, ako cemo da pravimo kapitalizam moramo da imamo i kapitaliste, ostali su posle samo preuzeli taj stav. Doduse, drzao je on bizmismene na uzdi, ali ne mnogo cvrstoj. Jedini ko je u pocetku hteo da im naplati ono sto duguju bio je Mladja, i to ne zakonom o ekstraprofitu nego na mnogo plasticnije nacine, po zaslugama, ali posle je i on legao na rudu. I sto ce sad neka Madlena ili Solana da jure neke tamo Miskovice i slicne lopurde po Srbiji? Njih to ne interesuje. Ako su dobri ovima ovde, dobri su i njima tamo, mislim privremeno, na duge staze su balast, ako nastave da insistiraju na monoplskom ponasanju, sto verovatno nece biti slucaj, jer i ovdasnji bilmezismeni znaju ko je tu pravi gazda i ne bi voleli da izgube posteno zaradjeni kapital. Ali za sada su im dobri. Ta nece oni tamo da se zene sa tim olosem, nego ce da im valjaju neku robu, a ovi ce onda da je valjaju nama. Nisu oni vazni. Ono sto zanima ove sto drze motku su politicke promene, koje su skoro gotove, sad kad su patriote razbucani, kao i konacno civilizovanje ovoga ovde, ne samo Srbije, nego celog Balkana. U to civilizovanje spada i ukidanje monopola, obracun s korupcijom i kriminalom, ciscenje zemlje od kesa i plasticnih flasa, i od ovih sto se deru nocu, primenjivanje zakona, a ne samo fiktivno usvajanje, i tako dalje, znaci, sve vrste uljudjivanja, sto bi se reklo, jedna opsta promena mentaliteta, i to motkom, dok ovo ovde ne postane kompatibilno sa Jevropom, sa srbendama ili bez njih. Kazem "sa srbendama" , jer sa obicnim Srbima niko nema problem, nego samo sa srbendama, pa cak i Srbi sa njima imaju problem. Ja to podrzavam. I onda je bolje kad taj ko drzi motku bude neko ko jos spreman i da njome mlati, jer koji si djavo uopste vadio motku ako neces da je upotrebis. USA demokrate su pokazali da umeju i da mlate motkom po ovakvima, ne samo da je klatare levo desno kao republikanci, i ne samo u Srbiji.
[ mrle 011 @ 30.10.2008. 06:28 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: ..... primenjivanje zakona, a ne samo fiktivno usvajanje .....

donosenje kljucnog zakona, zakona o poreklu imovine, vise niko cak ni ne spominje.
i cedomir cupic se covek valjda na kraju umorio.

.... a posle kada nekad dodju ovi sa srpovima i cekicima da vrse eksproprijaciju kapitala, onda je qq si ga lele, opljackase elitu i posten svet.
[ milanche @ 30.10.2008. 06:40 ] @
@Lesli

ako sam te dobro shvatio - sve sto su do sada radile USA demokrate (a i ovi drugi) - to je sve da nas malo doteraju
u red ?

A posle ce da nas pomaze i pohvale, i da kazu nesto u stilu:

"Sinko, ja sam te do sada vaspitavao, sada verovatno bolje razumes zasto sam neke stvari radio...no sada si svoj covek, izveo
sam te na put, sa srecom posao..." ???

A-ha....
[ Lesli Eldridz @ 30.10.2008. 09:13 ] @
Ma jok, ne da nas dovedu u red, mi smo nevazni u toj prici, nego da onom Dzou pokazu kako se bave i drugim stvarima osim fasistickim liberalizmom i nabavkom benzina, eto, prosvecuju po svetu kao Englezi nekad, kako su oni napredna snaga u odnosu na njihove vadikale, pa ce tako na kraju i da mu uvedu bolnice placene iz budzeta i te stvari, i zato on treba ponovo da glasa za njih a ne za one druge.
[ Beltrammi @ 31.10.2008. 07:44 ] @
Samo za obavestenje neupucenih i zlonamernih da pobeda Obame znaci povratak bajdena i najverovatnije ricarda holbruka kao drzavnog sekretara. Ali zaboga sta mari, pa najvaznije je da ne pobedi Mekejn jer bi on mogao napasti sirotog mudzahedina Ahmedinedzada.
[ WOW @ 31.10.2008. 17:09 ] @
A da jednostavno glasaju za Sintiju MekKeni (Cynthia McKinney)?!? Nisu Obama i McCain jedini na tom spisku...

(Inace za neupucene bila je Bajdenova ideja da se bombarduje Srbija 99-te)
[ drbogi @ 31.10.2008. 23:06 ] @
Bilo je ideja i u Srbiji da je bombardovanje prekratko trajalo, pa im biračko telo ne zamera, dapače!
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2008. 23:12 ] @
Citat:
Beltrammi
Samo za obavestenje neupucenih i zlonamernih da pobeda Obame znaci povratak bajdena i najverovatnije ricarda holbruka kao drzavnog sekretara. Ali zaboga sta mari, pa najvaznije je da ne pobedi Mekejn jer bi on mogao napasti sirotog mudzahedina Ahmedinedzada.

Da li gradjani Srbije ucestvuju na izborima u USA? Ne bih rekao...

Tako da problemi nekih od njih sa Bajdenom, Holbrukom i ostatkom ekipe zaista nisu puno relevantni.

Ako je nekom potrebna promena, a to su Amerikanci, i mislim da se to njih najvise tice posto su u poslednjih 8 godina uspeli da urnisu svoj imidz i medju najblizim saveznicima, da stvore jos gomilu fanatika medju neprijateljima, da povecaju svoju javnu potrosnju visestruko beskrupuloznim trosenjem predsednika i njegove administraicje koji su bili aminovani u kongresu i senatu od strane "ekipe" - i da ulete u ekonomsku krizu koju nisu videli u poslednjih nekoliko decenija.

To je rezultat "neo-con" republikanske vecine u senatu (do skora), republikanske "neo-con" administracije i republikanskog predsednika koga ce istorija verovatno pamtiti kao elementarnu nepogodu za USA.

Cenim da je Obama sa njegovom ekipom ipak "malkice" bolji izbor za Amerikance u ovom momentu od coveka sa jednom nogom u grobu koji na predizbornim skupovima peva "Bomb bomb bomb Iran" i njegove partnerke koja ima 0 minuta iskustva u spoljnoj politici (ako ne racunamo njenu ideju da je gledanje u Rusiju sa obale Aljaske = iskustvo u diplomatiji) i misli da je svet nastao pre 6000 godina a vrlo lako moze postati predsednica USA ako McCain odapne (za sta postoji velika verovatnoca), i recimo imati pristup kodovima za atomsku bombu...

U takvoj konstelaciji prica o "odnosu prema Kosovu" je zaista poslednja rupa na svirali ( (C) Kostunica 2000 ) bar sto se onih kojima je ovaj izbor zaista bitan, tice :) Uzgred, koliko mi je poznato Kosovo je za Amerikance - republikance ili demokrate, zavrsena prica... ne vidim sta bi tu McCain mogao da pomogne ili da Obama odmogne.

Sto se III svetskog rata tice... bio predvidjan mnogo puta, a nema ni jednog razloga da se i ovaj put prica o istom zavrsi kao i price o NLO-ovima...
[ Beltrammi @ 01.11.2008. 07:14 ] @
dugo si cutao Ivane, dugo. Vec sam pomislio da si za Mekejna kao i svi cestiti beli ljudi kad gle - ti podrzavas Obamu !

Kakvo on ima iskustvo u medj. politici ? Osim sto je posetio babu (koju su sad opljackali) u Keniji ? Mekejn predstavlja iskustvo i stabilnost bas kao i predsetnik Dzordz Bus za razliku od Klintona koji je bio pravi razvratnik. Precednik Bus je vodio Ameriku u jedno tesko periodu i pokusao je da stabilise njenu pojavu u svetu. Obama samo ide okolo i prica, ko ne glasa za mene taj je racista i pri tom laze da je crnac, a u stvari on je melez 100%-ni. Ja zato i mislim da ce pobediti Mekejn, stari ratnik, simbol iskustva i stabilnosti jer narod ce... narod mora prepoznati to i nagraditi, u dubini duse Amerikanci znaju sta su prave vrednosti.
[ mrle 011 @ 01.11.2008. 07:32 ] @
.... a bilo bi i truba da beloj kuci menjaju ime u crna kuca.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2008. 10:26 ] @
Citat:

dugo si cutao Ivane, dugo. Vec sam pomislio da si za Mekejna kao i svi cestiti beli ljudi kad gle - ti podrzavas Obamu !

Ako su tebi "cestiti beli ljudi" osobe sa zavrsenom osnovnom skolom u USA i kauboji iz Midwest-a - to je onda OK. Posto mislim da je to jedino sigurno utociste McCain-a - bice da je u svakom gradu vecem od 500K ljudi i medju populacijom sa bar nekom godinom koledza Obama u ubedljivoj vecini ;-)

Citat:

Kakvo on ima iskustvo u medj. politici ? Osim sto je posetio babu (koju su sad opljackali) u Keniji ? Mekejn predstavlja iskustvo i stabilnost bas kao i predsetnik Dzordz Bus za razliku od Klintona koji je bio pravi razvratnik. Precednik Bus je vodio Ameriku u jedno tesko periodu i pokusao je da stabilise njenu pojavu u svetu. Obama samo ide okolo i prica, ko ne glasa za mene taj je racista i pri tom laze da je crnac, a u stvari on je melez 100%-ni. Ja zato i mislim da ce pobediti Mekejn, stari ratnik, simbol iskustva i stabilnosti jer narod ce... narod mora prepoznati to i nagraditi, u dubini duse Amerikanci znaju sta su prave vrednosti.

Hahahaha :)

Pa rekao bih da je McCain upravo taj cija je jedina prica "znate, ja sam bio ratni zarobljenik" i to sto je mator ... A njegova buduca zamenica Sara zvana "zemlja stara 6000 godina" koristi Yahoo mail za drzavne poslove i trazi 15 miliona $ da se njeni drzavni i sluzbeni Yahoo mailovi dostave javnosti, koja zakonski ima pravo na to. Mislim da bi malo ko normalan hteo da im doticna bude VP drzave i vrlo moguci predsednik.

Sto se GWB-a tice... Da, zato sto je bio tako dobar predsednik mu je approval rating pao sa >70% na <20% sto nije postigao ni jedan USA predsednik u istoriji. A i taj >70% ga je "usrao" samo zato sto se desio 9/11 i zato sto je "security" jedino sto ume da izgovori. Sto se tice ekonomije, GWB je, bas kao i njegov kolega McCain, totalni duduk....

O diplomatiji i da ne pricamo - GWB je uspeo nemoguce, a to je da i tradicionalne USA saveznike Nemacku, Francusku i mnoge evropske zemlje udalji od Amerike a da kreira jos mnogo novih neprijatelja. Covek je, jednostavno, idiot - i to govori njegov rezultat predsednikovanja.

- Ekonomija unistena
- Drzavna potrosnja u nebesima u poredjenju sa Klintonovom administracijom
- USA imidz kod prijateljskih zemalja na najgorim dubinama od Vijetnamskog rata
- Jos mnogo novih malih fanatika koji bi da uniste sve sto ima veze sa USA
- Pravljenje cirkusa od medjunarodnog prava sa Guantanamo budalastinom

Totalni uspeh! Samo im jos jedan takav 'fali :)

Sto se Klintona tice, mogao bi malo vise da procitas o njemu i vremenu njegove administracije - taj covek i njegova administracija su sasekli katastrofalni deficit napravljen za vreme Dzordza Busa starijeg i smanjili trosenje drzavnog aparata za razliku od GWB-a koji je bancio i visestruko povecao USA federalni budzet kada god mu se cefnulo, bas kao i njegov tatica - i usmeravao taj budzet u firme njegovih ortaka tipa Haliburton.

Nije bas da pali nazivanje Klintona i Obame "komunistima" od strane religioznih republikanaca kada se vide neke cifre...

Uostalom.. cold hard facts ;-)

To sto je Klinton bio "razvratnik" je potpuno irelevantno za merljive rezultate - fakat je da je za njegovo vreme USA uspela da se oporavi od velike krize iz vremena... khm... Dzordza Busa Starijeg, i da uziva vrlo dobrih 8 godina i to sa sve odolevanjem razvratnickom trosenju, iako je MOGLO da se trosi - imalo odakle, koje su nestale kao izbrisane gumicom za vreme vladavine mladog majmuna GWB-a.

A mislim da je ekonomija upravo ono sto zanima te ljude tamo :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 01.11.2008. u 11:41 GMT+1]
[ Beltrammi @ 01.11.2008. 11:20 ] @
Obama nesto mnogo napada GWB i misli da mu mi verujemo da je on kao Klinton ili mozda i bolji. Pa to je besmisleno. Prvo, kada je Klinton Kalingula dosao na vlast on je vec bio guverner Arkanzasa i neka vrsta politickog prodidzija, ako se tako moze reci. Drugo, za njega se uvek znalo da ce daleko stici. Medjutim, ko je cuo za Obamu pre recimo 16 meseci ? Samo njegova baba u Keniji. I sad kaze Obama nevermind, ja cu biti super jer ja sam kao Klinton, a ne Bus.
Pa to je besmislena teza. Otac i sin ne moraju da lice, a kamoli njih dva.

Drugo Obama hoce da predstavi kako je on pravo resenje za krizu, a on je zapravo psihoprototip ljudi koji su nas doveli u krizu. Cuj, on ce sada da resi krizu o kojoj mozgovi raspravljaju, a da cak ni nije ekonomiste vec pravnik ! Pa nema ljudi lakih resenja. On je sarlatan i on meni tako i lici najvise.
[ jericho1405 @ 01.11.2008. 11:38 ] @
Citat:
Beltrammi
Drugo Obama hoce da predstavi kako je on pravo resenje za krizu, a on je zapravo psihoprototip ljudi koji su nas doveli u krizu. Cuj, on ce sada da resi krizu o kojoj mozgovi raspravljaju, a da cak ni nije ekonomiste vec pravnik ! Pa nema ljudi lakih resenja. On je sarlatan i on meni tako i lici najvise.

Cudno, da nisi spomenuo ime, bio bih ubijedjen da pricas o McCain-u.

Obama je za McCain-a doktor ekonomskih nauka. Ako si pratio desavanja, tj. tok predsjednickih kampanja, mogao si primijetiti kako je ekonomska kriza odvratila fokus sa predmeta "drzavne sigurnosti" i "uvodjenja demokratije" bogatim, a neposlusnim zemljama, sto je uzrokovalo bezbroj problema McCain-u, upravo zato, sto je ekonomski laik, i sto je najveci dio svoje kampanje posvetio ratovima i "ocuvanju unutrasnje sigurnosti zemlje".

Sam izbor Sare Pejlin je bio vrhunac cirskusa kojeg provodi McCain cijelo vrijeme tokom kampanje, i ako bih nekoga nazvao neozbiljnim i sarlatanom, bio bi to, upravo, McCain.
O Pejlinovoj konzervativnosti, zaostalosti i neupucenosti ne zelim ni da govorim. A tako visok polozaj na Aljasci moze, vjerovatno, zahvaliti samo svojoj figuri, koja joj je, cini mi se, donijela i titulu miss te oblasti, nekada prije...

A sto kaze Ivan, kao vrlo vjerovatan predsjednik USA, to bi bila katastrofa kako za Amere, tako i za ostatak svijeta. Dovoljan nam je bio Bush...
[ Beltrammi @ 01.11.2008. 12:36 ] @
pp da je vama u Istocnom Sarajevu Klinton bio bolji ?
[ jericho1405 @ 01.11.2008. 14:40 ] @
Bolji od koga?

Klinton je bio mali mis kakve smo neprijatelje imali u redovima sopstvenih naroda. Recimo, pametnjakovice koji su se 'ladno igrali "Rizika", kako 91., tako i u Dejtonu... Medjutim, to nije tema ove diskusije.

Stvar je u tome sto McCain predstavlja jos jednog republikanskog kauboja u nizu, koji sve probleme pokusava da rijesi poznatim "Let's bomb Iraq", ili, mozda, sada "Let's bomb Iran". Takodje, USA ima i previse vlastitih problema, nego sto je to bio slucaj 90-tih, tako, vjerujem, da ce politika State Department-a prema Balkanu ostati nepromijenjena bez obzira na izabranu administraciju. Pored toga, USA prepustaju slucaj Balkana Evropskoj uniji, tako da nam je, mnogo bitnije, sta misle o nama vodece evropske drzave.
[ SlobaBgd @ 01.11.2008. 16:21 ] @
@ all:
Da li i prosečni Amerikanac ovako prati i analizira predizborne kampanje svojih kandidata, i poznaje poreklo, obrazovanje, ekonomske, političke, vojne... planove budućeg US preCednika?
Ovde kod nas,posebno na ovom forumu, ubismo se od gledanja u pasulj šta čeka Ameriku i svet ako se neko od ove dvojice useli u Belu kuću. Ko ih, bre, *ebe!
[ drbogi @ 01.11.2008. 23:36 ] @
Meni se sve verovatnijom čini najava Bogoljuba Karića, da će njegov unuk valjda, Janićije II Karić, postati USA Mr.Prezident tamo neke, ne tako daleke 2050. godine.

[ Lesli Eldridz @ 04.11.2008. 07:49 ] @
Janicije je zakon.
[ Bastard @ 04.11.2008. 08:41 ] @
Meni se sa moje tačke gledišta sviđa McCain.
[ jericho1405 @ 04.11.2008. 09:12 ] @
Citat:
Bastard: Meni se sa moje tačke gledišta sviđa McCain.

:D :D
Sa koje tacke gledista ;)
[ timotic @ 04.11.2008. 15:11 ] @
Citat:
Bastard: Meni se sa moje tačke gledišta sviđa McCain.

Meni se vise svidja ova njegova Sara...
[ Majstor_Pućko @ 04.11.2008. 15:32 ] @
I tata bi sine...
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2008. 08:32 ] @
Svet je jedno mnogo lepse mesto od danas :) Republikanci, ciji je jedini odgovor na nacionalnu katastrofu koju su napravili She-Bush (Sarah Palin) - su konacno pukli, i to totalno :)

Jos samo kada bi izgubili filibuster mogucnost - to bi bila totalna pobeda :)
[ Legionar_ @ 05.11.2008. 14:48 ] @
Opste odusevljenje i isticanje da je u USA crnac postao predsednik, samo po sebi govori koliko je to jos uvek rasisticka drzava... Koliko se neka normalna promena posle X godina ukidanja ropstva smatra za nevidjen uspeh.

Jadno je to drustvo.... "krasi" ih podsecanje na genocid i imperijalizam i kolonijalizam i rasizam i sida i svasta nesto... Divno drustvo, predvodnici slobodnog sveta,hehe.
[ jericho1405 @ 05.11.2008. 15:20 ] @
@Legionar, naravno da je ovaj izbor/potez americkog naroda za svaku pohvalu.

Prije samo pedeset godina afroamerikanci su imali jako "poseban" status u drzavi. Poznati govor M. L. King-a protiv rasizma tj. govor o zajednickom, ravnopravnom zivotu svih gradjana Amerike, bez obzira na razlike u porijeklu, "I have a dream" se odrzao 1963. godine, a evo danas 45 godina kasnije, americki predsjednik je upravo afroamerikanac.

Takodje, drago mi je da su i Ameri, napokon, shvatili kako vojni veterani i farmeri ne mogu voditi drzavu.
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2008. 16:11 ] @
Citat:
Legionar_
Jadno je to drustvo.... "krasi" ih podsecanje na genocid i imperijalizam i kolonijalizam i rasizam i sida i svasta nesto... Divno drustvo, predvodnici slobodnog sveta,hehe.

Oseca se grozdje iz tvog dvorista, i to ona kisela vrsta ;-) Javi se kada u Srbiji Rom bude predsednik drzave ili bilo sta bitno u bilo kojoj firmi.

Sto se Obame tice, pre ce biti da je najvise odusevljenja bez ikakve veze sa njegovom bojom koze.
[ mrle 011 @ 05.11.2008. 18:37 ] @
predsednik opstine vozdovac je u jednom mandatu bio rom.

[ Legionar_ @ 05.11.2008. 19:46 ] @
Bivsi Ministar Pravde Vladan Batic je polu-Rom.Toliko o srpskom rasizmu koga ovde neki podmecu.
[ Beltrammi @ 05.11.2008. 20:06 ] @
Citat:
Javi se kada u Srbiji Rom bude predsednik drzave ili bilo sta bitno u bilo kojoj firmi.

U Srbiji imas npr u Vojvodini primer da je Madjar Egeresi predsednik Skupstine AP Vojvodine, fakticki prvi covek pokrajine. Madjari cine 15% stanivnistva pokrajine bas kao i crnci u Americi, stim sto je Obama isao na izbore i rizikovao da mozda i ne bude izabran zato sto je crnac dok je g. Egeresi izabran indirektno. Srpska vecina je dakle bez da mora ponudila jednom Madajru da zauzme tako vazno mesto !

Sto se tice Roma, problem njihove integracije u nase drustvo je veoma kompleksan. Kod nas u Vojvodini se to nekad zvalo kucevni (cigani) ili pucani. To su dakle Romi koji su se odvojili od cerge i poceli da zive za mestanima uzimajuci u potpunosti srpske ili pak madjarske obicaje i veru. Tako je nastala urbana legenda o ciganima Jovanovicima i Nikolicima, a kod vojv. Madjara imas prezime Kolompar. u tom smislu mi vise i ne znamo koji su Romii sve bili na kojim funkcijama jer oni najpre napustaju svoje Romske zajednice tj. prestaju biti cigani.

Primeti kako je i kod Obame vesto zaobidjeno ono "Hussein" i cinjenica da mu je otac cist musliman, a on episkopalac. Znaci morao je da se prilagodi inac bye-bye. Uzgred Obama nije crnac vec 100% melez.