[ Stefano @ 27.02.2005. 14:32 ] @
Koliko sam provalio jedino nasim gradjanima treba viza za EU.Vidim da i Rumuni i Bugari idu bez viza,ne bih se cudio ni Albanci.

Interesuje me kakva su realna predvidjanja da nam u skorije vreme ukinu vizni rezim.Tek od kada sam punoletan,vec 4 godine,provaljujem koliki je problem ta viza.
Covece,razmisljam do Trsta treba 5.5-6h kolima preko CRO i SLO,ne mogu ni da zamislim sta bih radio da mi ne treba viza za Italiju,isao bih na vikend u Trst svakih mesec dana(ako se ima vremena),pa obilazak svojim autom tih zapadno evropskih zemalja,mogao bih i u Bec da odem kad god hocu posto i do Beca autom nije vise od 6-7 sati...
dakle sve je to lepo krasno i bajno,ali viza zeza...nemam nameru da vadim vizu i da se cimam mesec dana da bih otisao na vikend u Trst ili Veneciju sa devojkom kolima...jednostavno previse cimanja,ovako nuzdom moram da obilazim nasu lepu zemlju,i da istrazujem nove krajeve,mada sam celu Srbiju vise puta obisao uzduz i popreko...zato me i privlaci istrazivanje okolnih i blizih zemalja...

dakle...ima li nade u dogledno vreme da budemo na beloj sengen listi...tj.da nam ukinu vize...ili bar da se dobijaju na granici cisto pro-forme(kao za Tursku i Egipat).

Koje sve uslove kao drzava treba da ispunimo za to.Da li ce eventualni pocetak izrade studije izvodljivosti pribliziti taj dan kada cu moci da..."danas" odlucim da cu otici "sutra" to Trsta na vikend.
[ Slobodan Miskovic @ 27.02.2005. 15:15 ] @
Kupi pasos EU.

http://www.btlconsulting.com/
[ Zoran Milosevic @ 27.02.2005. 16:01 ] @
Citat:
STELLANOVA: Kupi pasos EU.

Osim toga da moze da se kupi da li mozes blize da objasnis kako se taj "proces" odvija i koje su "posledice" ili ti obaveze od trenutka dobijanja eu pasosa?
[ hecky @ 27.02.2005. 16:06 ] @
Ako nameravash da putujes po svetu, trebao si se roditi negde drugde :). Nas ce jos malo da stave na jos crnju VIZA listu od one na kojoj smo sada (bar je ovde u UK tako).

Jedan od recepata za lakse dobijanje viza jeste da sam sebi gradis kredibilitet:
Znaci svaka dobijena viza (USA, UK, Sengenska,...) ti povecava sanse za dobijanje iste vize sledeci put, pa cak i za dobijanje vize druge zemlje (pod uslovom da nisi nesto "brljao" dok si bio u inostranstvu).

Vazi i obrnuto:
Svaka odbijenica za vizu (bilo u pasosu ili u racunaru zapisana) ti smanjuje sanse za dobijanje iste vize sledeci put.
[ Slobodan Miskovic @ 27.02.2005. 16:25 ] @
@Zoran Milosevic

Postavi pitanje na sajtu, imas tamo sekciju za to. Inace proces traje 4 nedelje max a najjeftinije je dobiti Ceski pasos....9000e
[ Stefano @ 27.02.2005. 16:31 ] @
Sto se tice kupovine pasosa,ne bih rizikovao.

Ovako dosta sam sa kevom proputovao 90-tih godina pa sve do 2002.U periodu od 2003 do 2004 nismo isli u EU zbog nekih porodicnih problema.Dosta zapadno-evropskih zemalja sam obisao,tako da mi je stari soska nakrcan vizama,uglavnom Italija,Austrija,Francuska,Grcka viza,dakle sve sengen drzave.
Nikad nismo imali nikakav problem u inostranstvu,i nikad nas nisu odbili za vizu.

Zasto mene viza koci...viza mi i nije neki problem kada bi trebao da idem recimo,u Pariz na 7.dana avionom,posto bih znao tacan datum odlaska i vracanja nazad,dobio bih garanciju hotela,i turisticka viza ne bi bila nikakav problem.

Kada je viza problem.Recimo,danas mi dune da za par dana odem u Trst ili Veneciju da devojkom/drustvom kolima,posto vise nije problem ici preko Hrvatske i SLovenije to znaci oko 6h do Trsta i oko 7.5h do Venezie(odnosno do Mestre ili nekog mesta u blizini Venezije pogodnog za smestaj tipa Lido di Jesolo).Kolima putovati je ipak posebna car,nisi ogranicen na voz/autobus/gradski prevoz,ides gde ti zelis,stajes na pauzu kad ti hoces,stanes uz put da se fotkas kad hoces...znaci super stvar.Bar tako ja praktikujem na izletima po Srbiji.
Konkretan primer,pricam sa devojcicom kako bi bilo super otpaliti negde za 8.mart.
Da nam ne treba viza,Trst bi bio siguran izbor.Nikakav problem,nije mi problem da iz finansiram corbu,jos bi uz put obisao delove ex yu koji su mi ostali u secanju iz mladosti i podsetio se letovanja iz 80-tih(Istra,Porec,Portoroz).Medjunarodnu vozacku bih imao stalno(sada mi nazalost iz nuzde ne treba).U Trstu budemo par dana(vikend) obidjemo okolinu eventualno jedan dan odemo do Venezije,Padove ili odemo do Udina i tih Alpa u blizini.Cak ni za spavanje ne bi bio problem posto imam druga u Sezani(Slovenacko mesto na granici sa Italijom).

Dakle sto se tice vremena i novca,isto bi me kostalo da odem i sa kolima do Budve i da budem par dana sa devojkom...ali Budva je Budva a Trst je Trst.

Interesuje me takodje za ljude koji cesto idu kolima ovom rutom(CRO,SLO,Italija) da li ima problema sa policijom zbog BG (ili drugih Srpskih) tabli.Mislim na cesto zaustavljanje i tako to.Znam da je u Sloveniji i Italiji obavezno ukljucivanje svetala i danju,pa su se neki nasi likovi "upecali" posto to nisu radili.Mada sam pre 2-3 godine cuo da je u Italiji startovao neki opasan zakon o saobracajnim prekrsajima i da je ogranicenje strogo a panduri ne milosrdni,kazne drakonske a ide se i do oduzimanja automobila(iako si strani drzavljanin) i da panduri uglavnom ciljaju na strance(neki Hrvati su se tako zeznuli na deonici od Trsta do Monfalcone-a).

Prosto mi dodje da zavidim Hrvatima i SLovencima(i svim drugima :() na tome sto im vize ne trebaju i sto su im mogucnosti prosirene.
[ Zikka @ 27.02.2005. 16:47 ] @
Citat:
STELLANOVA: Kupi pasos EU.

Da nije ovo neka prevara?
[ NikolaVeber @ 27.02.2005. 17:19 ] @
Zna li neko, da li ovo znaci da pasos podrazumeva i drzavljanstvo?
I koliko je sigurno da te neko posle ne priupita otkud ti drzavljanstvo neke od tih zemalja?

Ima li neko iskustva sa ovim?
[ Beltrammi @ 27.02.2005. 18:35 ] @
moje neko misljenje je da ni nasa vlada ne cini nista da se dodje na sengen listu. Pogotovo onda ni EU ne cini nista.

To je jedna tuzna prica.

[ srdjandakic @ 27.02.2005. 18:55 ] @
Stefano,

Nema nikakvih problema sa HR/SLO/IT policijom, sve dok se pristojno ponašaš za volanom i poštuješ propise (brzina i ostalo). Mene je Cro-Cop :) zaustavio sa strane i uzeo pasoš jer sam obilazio podužu kolonu na granici dok su svi ostali čekali. Posle nekog vremena mi vratio, sačekao da me svi ovi obidju, i posle rekao da to ne radim više, ako mi se žuri mogu da skrenem tu i tu, blabla, a mogao je da me kazni što ne sumnjam da bi naš uradio nekom strancu.

Svetla su obavezna i u Hrvatskoj od nedavno.

Što se tiče Italije, nisam siguran baš da je Trst neka interesantna destinacija. Do Budve je veći problem kojim putem, a ne manjak provoda.

Ja sam često išao do Udina, a kroz Trst sam samo prolazio i onako... i jedno i drugo su grad ko i svaki drugi. Ako bi išao provoda radi, onda bi pre mogao negde u CRO, Istra ili ostrva.

Ako si ljubitelj planina, moja preporuka je Linz (sa Grossglockenrom iznad) gde možeš doći za 2h od Udina, prava milina ako voliš da se voziš po serpentinama... Ili recimo Salzburg, ako si za romantičnu večeru u cveću :)

"Spavanje kod druga u Sežani" će da funkcioniše samo ako je Schengen viza sa više ulazaka, inače jednom kad izadješ, možeš samo nazad. Italijani nisu baš previše darežljivi po pitanju dana/ulazaka kada su takva privatna turistička putovanja u pitanju, pa misli i na to.

[ neo01 @ 27.02.2005. 18:59 ] @
Bilo je pre mozda 2-3 godine u nekim dnevnim novinama, par clanaka o tome koji su zahtevi EU da udjemo na belu listu... A jedni od njih su: 1) nov pasos koji nece moci tako lako da se falskifikuje, 2) unapredjenje i poboljsanje carinske kontrole, 3) sprecavanje i jos efikasnija borba protiv trgovine ljudima, i jos nekih par uslova... a koje su valjda Rumunija i Bugarska vec usvojile, pa su zato na beloj listi... Ali tada je bilo reci, da je za ovo potrebno vreme, i da su u pitanju min. 1-2 god.

Da li se sada nesto radi na tom planu? Ne znam, a koliko pratim i dnevnu stampu, slabo se o tome i prica (pise)...

Cini mi se da je ovde glavni problem korupcija koja postoji u nasoj zemlji, jer ajde to sto ce 7.5 miliona ljudi moci da ide turisticki u EU, ako nas stave na listu, nego sto se u ovako nesredjenoj zemlji otvaraju vrata raznim drugim potencijalnim zloupotrebama, npr. kupovina tog naseg pasosa, od strane Azijata, ili Afrikanaca...
[ Slobodan Miskovic @ 27.02.2005. 21:11 ] @
Pa nas pasos moze da dobije ko hoce...samim tim nema sanse da se stavimo na belu listu.
[ Beltrammi @ 27.02.2005. 21:32 ] @
Si siguran ?

I sta to znaci moze svako da ga dobije ? Pa svaki pasos moze da dobije svaki drzavljanin doticne zemlje ! -:) svidjao se on nekima ili ne.
[ Slobodan Miskovic @ 27.02.2005. 22:42 ] @
Moze svako, znaci Kinez, Japanac, Albanac, takav je novi zakon.
[ NikolaVeber @ 28.02.2005. 00:08 ] @
Sad ne znam da li bezim od teme ili se vracam na nju:

ima li neko iskustva sa firmom ciji je sajt gore naveden? Ili sa nekom drugom firmom koja pruza slicne usluge?
Koliko je to (kupovanje pasosa - verovatno podrazumeva kupovanje drzavljanstva) izvodljivo/legalno/sigurno ?
[ Slobodan Miskovic @ 28.02.2005. 00:23 ] @
Posto sam se dosta raspitivao oko ovoga da odgovorim.

Citat:
Koliko je to (kupovanje pasosa - verovatno podrazumeva kupovanje drzavljanstva) izvodljivo/legalno/sigurno ?

Izvodljivo jeste.
Legalno jeste.
Sigurno nije 100%.

E sad objasnjenje.

Legalno je jer ta firma samo pruza konsultantske usluge i usluge posredovanja. Sve se bazira na odredbama zakona gde se dozvoljava da odredjena grupa ljudi ima pravo na drzavljanstvo ako je : drzavljanin neke od zemalja koje imaju potpisan ugovor sa doticnom zemljom.
Primer:
Dominicana
The Citizenship Program of the Commonwealth of Dominica was established by an Act of Parliament of the Commonwealth of Dominica. Details are contained in the Citizenship Act, Chapter 1:10, Section 8 (2) (e). Under the Act the Minister is allowed to waive the residency requirement for persons investing in Dominica. The investment requirements have been established by the Government as outlined below. Details can be checked by your attorney.

This is an excellent program for persons seeking a second citizenship passport for tax, travel or security reasons.

Approved applicants recommended by BTL Consulting receive a Certificate of Naturalization and a Passport. Details are on the country's records, the same as any other citizen. The passport is exactly the same as that issued to all citizens. It is valid for 10 years for adults and five years for children and is easily renewed.

Spanija

Spanish law provisions citizenship by birth, through marriage, and through descendancy to sephardic jews. Even though this country does not have investment resident programs or any other economic citizenship programs, there is a formal way of getting Spanish citizenship through citizenship in one of its former colonies - Venezuela. After 2 years of residence in Spain with Venezuelan passport an individual automatically qualifies for a Spanish passport.

In case of ordering a Venezuelan Passport through our firm, we can greatly facilitate the process of acquiring Spanish citizenship thereafter. For an additional fee of Euro 2,000 we can arrange through high-level officials for the 2-year residency requirement to be waived and the citizenship to be granted in a matter of weeks.

Venezuela
Because Venezuela is a former Spanish colony, all holders of Venezuelan passports automatically have the right to reside in Spain. After two years of residence there, you can apply for Spanish citizenship and a Spanish passport.

n case of ordering a Venezuelan Passport through our firm, we can greatly facilitate the process of acquiring Spanish citizenship thereafter. For an additional fee of Euro 2,000 we can arrange through high-level officials for the 2-year residency requirement to be waived and the citizenship to be granted in a matter of weeks.

E sad, zasto nije 100% sigurno, ta kompanija ne garantuje da ces dobiti pasos EU nego samo da ce obezbediti sve sto je potrebno da bi se ispunili zahtevi za podnosenje zahteva za drzavljanstvo tj. pasos EU.
[ Stefano @ 28.02.2005. 09:37 ] @
sta mislite hoce li se sta promeniti u viznom rezimu ako dobijemo pozitivnu studiju o izvodljivosti prikljucenja EU sada krajem marta(ako ispunimo uslove).
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2005. 09:52 ] @
Nece se nista promeniti dok mi ne uradimo to sto se trazi od nas da uradimo.

A stvarno nije toliko komplikovano.

Postoji mogucnost da se cela stvar ubrza, i da mi dobijemo brze neke stvari, recimo bez-vizni rezim sa zemljama clanicama sengenskog sporazuma - ali ako i samo ako pokazemo politicku zelju za evroatlanskim integracijama kroz konkretne rezultate a ne prazne price na TV-u. Ako dobijemo pozitivnu ocenu za feasibility study - to znaci da mora da se prione da se sve stvari i implementiraju, to je onaj tezi deo posla :)

Kako evroatlanske integracije i dalje nisu zvanicni prioritet Srbije, tj. jesu "na papiru" ali na delima bas i nisu - to znaci da smo "on our own", i da radimo na baterije dok se neko ne seti i preuzme vodjenje Srbije na nacin koji i dolikuje jednoj evropskoj drzavi.

- Bolji pasosi

- Bolja kontrola granica, pogotovu u pogledu belog roblja i ilegalnih emigranata

- Transparencija u informacionom sistemu za dobijanje putnih isprava (poznato je ko je imao diplomatske i sluzbene pasose SFRJ i SRJ) + naravno smanjena korupcija

To je to.. as simple as that :-)

Koliko ce vremena trebati za ovo? Bilo gde izmedju godinu dana i nikad - sve zavisi od drzave Srbije, ne od EU.

I, da, mozda bi nam "progledali kroz prste" ako bi znali da mi radimo na tome i da ce to biti gotovo za N meseci, pa da nam malo pomognu - al dok se nista ne zna, i dok nista nije sigurno sa nama - kako ocekivati da nam bilo ko i "progleda kroz prste".
[ Slobodan Miskovic @ 28.02.2005. 19:40 ] @
Za Nikolu, a sve u vezi spomenute firme.
Dobio sam reply na mail o tome koje su cene itd...

Citat:
Dear Sir,

Thank you for your interest in our services. Please note that due to
our
vast experience in the immigration field and close contacts with
high-ranking officials in the governments of certain countries, our
company offers help in obtaining legal residency and citizenship as
well
as diplomatic passport acquisition in a number of countries worldwide.
If
you are interested in diplomatic passports, let us know and we will
send
you more detailed information.

Citizenship by investment or naturalization is available with the
following countries:

Guyana - Euro 11,000 for the first applicant and additional Euro 3,000
for
each dependent
St. Kitts - Euro 27,000 for the first applicant and additional Euro
11,500
for each dependant
Panama - Euro 32,500 per applicant
Dominica - Euro 115,000 per applicant.

Please note that Guyana and St. Kitts and Nevis programs are routinely
used as an intermediate step to obtain UK citizenship and passport.
Both
of these countries are members of the British Commonwealth and by
official
rules, persons with Guyana or St. Kitts passport can apply for UK
citizenship after 3 years of residence. Using our high-level channels
in
London, we can greatly facilitate the process of getting resident
status
and later on applying for citizenship, or, if the applicant first
acquires
his Guyana or St. Kitts passport through us, for an additional fee of
Euro
2,500 we can arrange for the 3-year residency requirement to be waived
and
the citizenship to be granted in a matter of weeks.

If you are interested in one of these countries through the investment
or
naturalization programs, let us know and we will send you further
information on how to start the application process.

We also have the opportunity to offer help with second passport
acquisition in a small number of countries where we have developed
contacts with high-ranking officials through the discretionary
citizenship
program. The advantages of such a program are short waiting time (the
documents are processed much faster than through official residency
program), smaller costs, and the opportunity to obtain passport right
away
instead of having to reside in the country for several years before
actually becoming a citizen.

Due to the confidential nature of this program, the number of people
that
we can process is relatively small, usually about 5-6 people per month
for
a particular country. Therefore, if the number of spots for a
particular
country for a current month has already been filled, the applicant
would
either have to wait an additional number of weeks, or, if suitable,
apply
for another country.

We offer the discretionary citizenship program in the following
countries:

European Union:
Czech Republic – Euro 7,000
Slovenia – Euro 11,000
Austria – Euro 22,000
Denmark – Euro 27,000

Other countries worldwide:
Brazil – Euro 7,000
Uruguay – Euro 9,000
Venezuela – Euro 13,000
Argentina – Euro 19,000

Please note that Venezuela program is used as an intermediate step to
obtain Spanish citizenship, similar to the way Guyana or St. Kitts
passports are used for UK citizenship acquisition.

If you are interested in the discretionary citizenship program, let us
know what country is most suitable to you and we will send you detailed
information on how to start the application process.

Sincerely,

Ian Griffith
Citizenship Expert
BTL Consulting
[ NikolaVeber @ 28.02.2005. 20:55 ] @
Hvala, upravo sam i ja dobio identican mail :)
[ srdjandakic @ 28.02.2005. 22:58 ] @
Šteta što po defaultu neće se javiti niko ko je to uradio, pretpostavljam da se takav pasoš -- čak i ako ga dobiješ -- krije.

11000 za SLO pasoš nije loš dil, možeš i u USA bez vize :)

Šta se desi kada istekne... kako ga produžiš? :)

[ Slobodan Miskovic @ 28.02.2005. 23:36 ] @
Normalno ga produzis, odes u ambasadu i gotovo. Taj pasos je original.
[ srdjandakic @ 28.02.2005. 23:59 ] @
Pa nije to saobraćajna dozvola da ti samo ukucaju novi datum i dodji za 10 godina :) Moraju da ti naprave novi pasoš, ne? Za to je potrebno da negde budeš upisan u neke knjige. Valjda i to odradi firma :)
[ Ivan Dimkovic @ 01.03.2005. 00:45 ] @
Ovi nesto mnogo jeftino deluju ;-)

Obicno vecina tih firmi radi kao operacije povezane sa ambasadama / visokim diplomatama koji imaju diskreciono pravo da vas upisu u listu drzavljana - diplomata primi mito a vi dobijete status drzavljanina po zasluzi :)

Oprez sa tim zezalicama, prvo radi se o vrlo ilegalnoj raboti tako da mozete vrlo lako biti ucenjivani za taj novac - tj. kad ga date, nema ni teoretske sanse da nekog tuzite ako ne dobijete uslugu - tj. pasos :)

Drugo, neke zemlje (tipa Kanada) u svojim zakonima o drzavljanstvu imaju klauzulu koja im daje pravo da vas krivicno gone i lise drzavljanstva ako se u bilo kom momentu pokaze da ste do tog drzavljanstva dosli nekom ilegalnom radnjom (a podmicivanje konzula/ambasadora upravo spada u te radnje)

Ako vec hocete da se zezate sa tim - najbolje su te banana drzavice koje imaju povlacen status u UK i Spaniji - pa kad kupite njihovo drzavljanstvo za saku pirinca, onda predjete na imigraciju u UK/ES i za par godina imate express UK/ES drzavljanstvo sa mnogo manjim rizikom.

Citat:

11000 za SLO pasoš nije loš dil, možeš i u USA bez vize :)

Mozes sa SLO pasosem i u Iran bez vize, a sa U.S. pasosem ne mozes tamo - Slovenija najbolja dezela ;-)
[ hecky @ 01.03.2005. 11:15 ] @
Evo jedne duboke istine:
Ako imate para, svaka drzava ce vas primiti.

Nema tu nista nelegalno. Pare vam otvaraju sva vrata, jer se podrazumeva da nesto vredite ako ste skupili odredjenu kolicinu zelenih novcanica, odnosno da cete placati pozamasan porez i time doprinositi drzavi.

Svaka drzava ima svoju tarifu. Neke to cak i javno reklamiraju na internetu, a za neke morate da se malo raspitate.

[ Ivan Dimkovic @ 01.03.2005. 12:11 ] @
Te cifre (Investor Residence Permit) za iole civilizovane zemlje su verovatno vece od sume koju vecina clanova ovog foruma moze da priusti (tipa investicija od bar milion $)

Ko raspolaze sa takvim kapitalom obicno ne pita na forumima kako da ga potrosi :-)))
[ neo01 @ 01.03.2005. 13:02 ] @
Cudi me da niko ne pominje, da je bilo sinoc na TV-u nesto u vezi Sengen viza, i recimo da je jedan od uslova sada zadovoljen, a to je da nam granicu polako pocinje da obezbedjuje policija (a ne vojska), mada je nas predstavnik vlade O.P., govorio o jos nekim stvarima, a koje nisu pomenute ovde, da je recimo i studija izvodljivosti jedan od uslova, pa posle i Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU... A kada ga je novinarka pitala kada gradjani mogu da ocekuju ulazak na tu belu listu, on je odgovorio da je to tesko prognozirati...
[ hecky @ 01.03.2005. 20:17 ] @
Cifre jesu velike, ali ne bas toliko. Eto za UK je 250,000 funti investicija + da zaposlis 2 engleza = radna dozvola na 5 godina, a posle 4 mozes da trazis permanent residence :)
[ range @ 02.03.2005. 11:24 ] @
Samo polako.... sad ce skoro neki novi izbori pa ce opet da bude aktuelna ta ista prica, kako evo samo sto nismo ubaceni na belu listu, samo da pazimo koje ime zaokruzujemo jer Evropa sve gleda.... I tako ukrug a onda ce ista ova tema na istom ovom forumu biti postavljena 2019 godine....
Ozbiljno, svi bismo(ili bar vecina nas) hteli tu pricu "vikend u Veneciji" (mada preferiram Sijenu), ali ako pogledas odnos izmedju stvari koje se pricaju da se rade i stvari koje se stvarno rade u ovoj zemlji, mozes samo da padnes u depresiju ako razmisljas o tome. Do tada jedino resenje su ti studentske ekskurzije....
[ NickS @ 10.03.2005. 00:31 ] @
Prvi i najvazniji uslov za prelazak na belu sengensku listu je kontrola drzavne granice od strane policije. Kod nas, drzavnu granicu jos uvek kontrolise vojska, ali koliko mi je poznato, policija polako preuzima i te ingerencije. Prvo ce preuzeti kontrolu granice sa Madjarskom, itd.

Drugi uslov je ukidanje viza svim zemljama EU, sto smo uradili jos pre 2 godine, kao znak dobre volje. (Madjarska i Slovacka su na ovu nasu akciju odgovorile izdavanjem besplatnih viza, a Slovenija je ukinula posebne tranzitne vize).

Treci uslov je uvodjenje viza svima kojima je EU uvela vize, sto bi znacilo da moramo uvesti vize npr. Turskoj i Tunisu sa kojima sada imamo formalni sistem viziranja (na granici). Ovo bi bilo veoma lose za nase turiste jer bi nam tada Turci i Tunizani uveli vize, pa ne bi mogli tako lako tamo ici.

Cetvrti uslov je uvodjenje veceg stepena zastite pasosa. Nas pasos ima samo hologram i vodeni pecat, dok npr. bugarski ima 16 nivoa zastite. Kad putujete npr. u Madjarsku, cekate sat vremena da vam na njihovoj granici ukucaju podatke u svoj kompjuter i provere da li ste "cisti", umesto da samo provuku pasos kroz skener kao sto se to cini sa hrvatskim.

Kada se ova 4 uslova ispune, mozemo racunati na pocetak procesa ukidanja viza. I kad se to jednog dana bude desilo, to ne znaci da cemo tako lako u Evropu. Naime, kada su Bugarima i Rumunima ukinuli vize, prvih par godina su im trazili da na ulasku u EU pokazu 500-1000 EUR za svaki dan boravka tamo (cena je varirala u zavisnosti od zemlje ulaska). Pretpostavljam da to nekima u ovoj zemlji i ne bi bio neki problem, meni bi.

Zvuci paradoksalno, ali kad imam vizu u pasosu to je znak da imam osiguran smestaj, ishranu i troskove boravka tamo. Kada budem mogao jednog dana da putujem i bez viza, to nazalost ne znaci i da cu putovati, zbog naseg standarda.

[ vragec @ 21.03.2005. 11:51 ] @
Jedina, ponavljam, JEDINA tri uslova koja treba da se ispune za ulazak na belu sengensku listu su:

1. sklapanje sporazuma o readmisiji - da EU zemlje mogu da nam vrate sve nase drzavljane koji ilegalno borave kod njih

2. izdavanje nasih pasosa koji se ne mogu falsifikovati - znaci bolja zastita

3. uvodjenje nasih viza drzavljanima onih drzava kojima trebaju vize i za EU drzave - npr. Rusija, Kina...

Sve ostalo (policija na granicama, bolja kontrola granica... itd.) su uslovi za neke druge stvari, npr. Partnerstvo za mir i slicno...

Ovo ce vas oneraspoloziti - ali nasa drzava radi jako malo po svim ovim pitanjima!
[ mannex @ 25.03.2005. 15:20 ] @
Da, na sreću Kineza i Rusa
[ UGY @ 18.04.2005. 21:41 ] @
Ima tu istine, znaju oni koji su prošli kroz ovako nešto...

http://www.upravusi.org/mag/terormladosti/index.php "Teror mladosti"
[ __Marko__ @ 19.04.2005. 13:34 ] @

Ljudi, jedino da se pomirimo sa chinjenicom da do neke min. 2010 nema lagodnog zujanja. Ko preskochi problem sa vizama, nece sa keshom. Nishta mi ne znachi ako mi ukinu vizu, a moram na granici pokazati par soma evra. Logichno.

Jedino ostaje - ko uspe da se ogrebe za garanciju, ogreb'o se..

[ Zikka @ 19.04.2005. 21:38 ] @
Ja mislim da kad god nam svet nesto uskracuje a svi ga imaju da treba da se setimo uslova svih uslova . Saradnja sa Haskim tribunalom . Mislim da nam tu nedostaje jos malo tako da ce se gomila jos uvek zatvorenih vrata za nas otvoriti. Posle je tek pitanje sta ce da bude kada udjemo tamo gde smatramo da nam je mesto.
[ Stefano @ 28.07.2005. 23:08 ] @
Da li smo blize ili dalje beloj shengen listi...da dignem malo topic iz mrtvih...

...evo treba da odem u Italiju pocetkom sepembra na nedelju dana turisticki(na more),i vidim koliko mi treba peripetija da dobijem vizu,iako je na prvi pogled sve delovalo lako...

...kada ce doci vreme da mogu da kazem sledece nedelje idem u ITA,i da odem u ITA sa naravno nasim pasosem bez vize...

...koji slojevi stanovnistva lakse dobijaju vize kod nas...
[ Lappy @ 29.07.2005. 00:55 ] @
Pa zar ti nisi Italijan, mislim Stefano i to ?
[ Stefano @ 29.07.2005. 16:06 ] @
imam neko dalje poreklo...nazalost nedovoljno da uzmem njihov pasos :(
[ Beltrammi @ 29.07.2005. 21:05 ] @
Haha diskreciono pravo diplomate da vam izda pasos i to ni manje ni vise nego zapadnoevropski !!! Ovako sumanuta ideja odavno nije nakucana na es-u !

Prvo i prvo i poslednje:

Izdavanju pasosa mora prethoditi upis u drzavljanstvo doticne zemlje. U drzavljanstvo vas prima ISKLJUCIVO SEF DRZAVE na predlog nadleznih sluzbi.

Na srecu Zapad nije turska pijaca, mada bi neki to voleli...
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2005. 21:07 ] @
E, al zato te iste zemlje sasvim lepo kupuju kojekakve Etiopljane i Kenijce koji jako dobro trce ;-)

Da vidis kako se momentalno prima u drzavljanstvo kad treba i urucuje novi passport kad treba ;-)

Hint: vezbajte da trcite ;-)

Uzgred.. kad smo on topic - Nemci su od 1.1.2005 uveli novi nacin dobijanja stalnog boravka za izuzetno nadarene naucnike (post-doctoral) i strucnjake/top menadzere koji dobijaju posao sa odredjenom minimalnom platom - odmah se izdaje stalna dozvola boravka, koja za 3 godine bez problema prelazi u drzavljanstvo :-) + Cela licna familija dobija dozvolu boravka.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.07.2005. u 22:12 GMT+1]
[ Beltrammi @ 29.07.2005. 22:11 ] @
naravno, a sto da ih ne prime ? pa najbolje sad da drzava nema pravo da da drzavljanstvo kome hoce, svasta !

Pored toga taj Etipoljanin ce doneti zlato Italiji sto nebi donelo 60 miliona Italijana. Mi smo ovde o drugom necemu govorili, o deljenju pasosa od strane diplomata ispod zita. To netje da mogne !
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2005. 22:40 ] @
Hm, u nekim zemljama konzul ima pravo da izda ogranicene pasose (relativno kratko trajanje) ako postoji "dovoljno uverenje da je osoba drzavljanin" - vecina razvijenih zemalja ovo dodatno limitiraju vecini konzula da izdaju pravo na putni list (dokument koji ti daje pravo samo da se vratis u maticnu zemlju), mada mogu postojati izuzetci kod nekih zemalja, da pod odredjenim uslovima i konzul moze da izda ogranicen pasos....

Mada mislim da je zezanje sa ovim besmisleno - cak i da se naleti na takve korumpirae kombinacije preko sumnjivih firmi, "usluga" je sigurno vrlo skupa - a i cela stvar je visoko nelegalna ako se ikad otkrije. Mislim da ovo traze samo kriminalci koji beze od necega.

[ Zikka @ 30.07.2005. 20:23 ] @
Evo da se i ja ukljucim. Bio sam zadnjih par nedelja u Turskoj na more. U odlasku i u povratku tu je bilo po desetak turistickih vodica. Njihov zajednicki stav je bio da su sigurni da cemo iduce sezone biti na beloj sengenskoj listi i da ce se oni razbiti od posla. Ja stvarno ne znam koji su njihovi izvori informacija ali samo prenosim sta sam cuo.
[ Srdjan Marinkov @ 11.08.2005. 22:26 ] @
Moj ortak koji studira u Becu je za 1600EUR mogao da kupi belgijski pasos! Naravno, otkud jednom studentu 1600 jevreja?!
Svako ko poznaje nekog "sumnjivog tipa" u Becu moze lako doci do ovakvog pasosa. Mana tog pasosa je sto se sa njim ne moze ici jedino u Belgiju, tj. nije preporucljivo otici u Belgiju i sto ako vas provale to verovatno znaci (u najboljem slucaju) dozivotna zabrana ulaska u EU!
[ tomkeus @ 11.08.2005. 23:09 ] @
Zemlja sa brojem izbeglica kao što je Srbija neće skoro na belu listu. Da ne govorim o tome da SCG nije država i da nema definisane granice.
[ Deda_Mraz @ 12.08.2005. 08:21 ] @
Juče sam se vratio iz Slovačke....

Po onome što sam video kada sam se vraćao, nećemo mi još dosta godina na tu belu listu, sigurno... Gde nas ovakvu stoku da stave tu, pa to bi bilo samoubistvo...
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2005. 08:40 ] @
Citat:

Evo da se i ja ukljucim. Bio sam zadnjih par nedelja u Turskoj na more. U odlasku i u povratku tu je bilo po desetak turistickih vodica. Njihov zajednicki stav je bio da su sigurni da cemo iduce sezone biti na beloj sengenskoj listi i da ce se oni razbiti od posla. Ja stvarno ne znam koji su njihovi izvori informacija ali samo prenosim sta sam cuo.

Pa da je do turistickih vodica i turista koji putuju turisticki - ne bi bilo nikakvih problema da Srbija odavno bude na listi zemalja kojima ne treba viza za EU (a ni za mnoge druge zemlje)

Problem je cisto politicki - broj izbeglica i azilanata kao i, cinjenica da SCG izdaje previse pasosa bez mnogo pitanja - evo sad su uhvatili nekog optuzenog za ratne zlocine - i sta se pronalazi... pa naravno SCG pasos na drugo ime izdat u Srbiji. Prilikom akcije policije u 2003 posle ubistva premijera je utvrdjeno da par hiljada sluzbenih i diplomatskih pasosa jeste izdato van procedure !! koliko li je tek obicnih 'P' pasosa izdato van procedure onda?!

Mnogima ocigledno nije jasno sta ovakve stvari znace za sve gradjane Srbije - niko u EU (a ni u USA jos manje) nije blesav da uz sve ove cinjenice dozvoli tolikom broju sumnjivih isprava, bez promene u nacinu izdavanja novih - da se slobodno uz promenljive "vlasnike' krecu po teritoriji EU.

Srbija sledece godine treba da uvede nov nacin za izdavanje putnih isprava, u skladu sa modernim zakonima koji se primenjuju u svetu - uz ovo ce valjda ici i olaksavanje viznih rezima.

U principu sve zavisi od Srbije - i koliko je voljna da uvodi kontrolu u njene kljucne institucije i propise.
[ Deda_Mraz @ 12.08.2005. 20:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Srbija sledece godine treba da uvede nov nacin za izdavanje putnih isprava, u skladu sa modernim zakonima koji se primenjuju u svetu - uz ovo ce valjda ici i olaksavanje viznih rezima.

Čuo sam da će ti novi pasoši na prednjoj strani na papiru imati odštampanu tvoju sliku i preko te slike tvoji podatci i neki silni hologrami plus ta ista slika samo u normalnoj rezoluciji. Video sam na RTS-u kao "ptototip" tog novog pasoša, stvarno svetski i dizajnerski izgleda.
[ Beltrammi @ 12.08.2005. 21:29 ] @
Mi Srbi jednostavno nemamo drzavu, ljudi shvatite to.

O kakvim vizama mi onda govorimo ?

Posto svi pljuju po drzavi i prikupljaju dokaze protiv nje ocekujuci valjda da ona postane tako bolja na korist svih nastupilo je vreme:

Every man for himself.
[ Stefano @ 14.11.2005. 15:15 ] @
Posto bi do kraja 2006 trebao da bude potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju,koliko shvatam tada bi mi postali "pridruzeni clan EU"(ma sta to znacilo),da li bi to znacilo automatsko ukidanje viza,pretpostavljam da-da.
[ NickS @ 14.11.2005. 19:01 ] @
Ako nasi politicari budu imali iole pameti i zeleli dobro svom narodu, trebalo bi da do tog datuma uveliko budemo na beloj listi. Koliko mi se cini to ce biti jedna stavka tih pregovora. Bilo bi suludo da budemo pridruzeni clan (sto je polovina puta do punopravnog clanstva) a imamo i dalje vizni rezim.
[ Srdjan Marinkov @ 22.03.2006. 09:02 ] @
Jel zna neko kako trenutno stoje stvari po ovom pitanju?
[ pctel @ 22.03.2006. 11:35 ] @
Prilicno lose. Juce je istekao rok za ispunjenje nekakvog ultimatuma koji nismo ispunili a koji je valjda uslov za neku saradnju sa EU.
[ UGY @ 22.03.2006. 20:00 ] @
Izgleda da polako shvataju, ali evo procitajte i sami o tome "kako trenutno stoje stvari".

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4832404.stm

http://www.setimes.com/cocoon/...features/2006/03/22/feature-02

Pozdrav, UGY.
[ srdjandakic @ 22.03.2006. 20:48 ] @
Iako sam i sam prinudjem često da stojim u redu, potpuno razumem EU zbog čega nam ne dozvoljavaju slobodno putovanje.

Kada se pogleda naša disfunkcionalna država, od table "savezna republika jugoslavija" na prelazima, do granica, nepostojeće federacije, smešnih pasoša... jasno je da nas ne žele, isto kao što mi ne želimo neke sirotane iz ... da ne vredjam bilo koju drugu zemlju 3.sveta, a ima i gorih od nas.

Na sajtu danske ambasade piše, doslovno, "gradjanima SCG ne izdajemo turističke vize"

http://www.ambbeograd.um.dk/en/menu/ConsularServices/Visas/

Ako želite u Dansku, neka se neko drugi petlja sa vama...
O čemu pričati dalje, kakav beli šengen... Imamo mi važnija posla da obavimo... :(

[ antix @ 04.11.2006. 11:33 ] @
kad već pričate o šengenu hoću i ja nešto da pitam

postoje ove nove članice EU (npr. Slovačka i Češka) koje su potpisale Šengenski sporazum ali on još nije implementiran. E mene zanimaju dvije stvari:

1. Kako i bez te implementacije sporazuma građani tih država mogu da putuju bez viza u Šengen zonu (npr. u Njemačku) i šta će da se promijeni za nosioce pasoša tih država jednom kada taj sporazum bude implementiran? Šta će dodatno da dobiju, a što sada nemaju?

2. Da li neko ko ima stalni boravak u tim zemljama (potpisnicama Šengena - ali još nije implementacija završena) može da putuje u države članice Šengena bez vize? Znači živiš i radiš u Slovačkoj, imaš boravišnu vizu, i želiš da putuješ u Njemačku (onako, turistički). Da li je to moguće bez dobijanja vize za Njemačku (a da je legalno naravno)??

Hvala unaprijed
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2006. 11:37 ] @
Citat:

1. Kako i bez te implementacije sporazuma građani tih država mogu da putuju bez viza u Šengen zonu (npr. u Njemačku) i šta će da se promijeni za nosioce pasoša tih država jednom kada taj sporazum bude implementiran? Šta će dodatno da dobiju, a što sada nemaju?

Vidi, sengenski sporazum znaci ukidanje granica izmedju zemalja - dakle, nema kontrole.

To nema puno veze sa odlukom zemalja clanica sengenskog sporazuma da nekoj zemlji, koja nije u sengenu, dozvole ulazak u sengen zonu uz pomoc pasosa i obicnog pecata, a ne vize.
[ mulaz @ 04.11.2006. 12:55 ] @
Znam da idem malo offtopic, ali ajde

Kako je sa ukidanjem vojske u srbiji? (obaveznog vojnickog roko ili kako se vec zove to)
imam 18 godina, i ako sredim srpsko drzavljanstvo, ne bi hteo da me sad zovu u vojsku
imam slovenacko drzavljanstvo, a u sloveniji nema vise obaveznog vojnickog roka, pa sam cuo da su neki imali dosta problema oko toga (srpska strana hoce potvrdu da ce da sluzi vojsku u sloveniji, a slovenci ne izdaju, zasto sto nema vise toga)
[ antix @ 04.11.2006. 13:15 ] @
@Ivan

ok, sada mi je jasnije. Znači u pitanju su sporazumi pojedinačnih zemalja koje dozvoljavaju da državljani zemalja nečlanica šengena ulaze u šengen zonu bez vize. Ovo me zbunjivalo i, iskren da budem, nije mi ni sada jasno zašto je nešto takvo dozvoljeno. Zar se time ne narušavaju neki principi šengen sporazuma (ne mislim u pravnom smislu već tehnički). Jer ako neko van šengena može da uđe u bilo koju zemlju u šengen zoni onda je on zapravo ušao u šengen zonu bez da ima vizu ....

@mulaz

pazi, ovo može da bude problem. Ja imam BiH državljanstvo i nedavno sam dobio i Srbijansko državljanstvo. U BiH je vojska ukinuta nedavno tako da ne moram da služim vojni rok tamo. Kada sam zvao ministarstvo odbrane u Srbiji rekli su mi da bi trebalo da se javim u vojni odsjek, ali da ni oni nisu sigurni da li sam obavezan da služim vojni rok u Srbiji. Problem je što je zakon malo nejasan po ovom pitanju. Jer, ako živiš u Srbiji onda bi trebalo da služiš vojsku (bez obzira što imaš i državljanstvo države u kojoj služenje vojnog roka nije obavezno), a ako imaš državljanstvo Srbije i odeš u Njemačku i živiš tamo - tada ne bi trebalo da služiš vojsku. Zapravo mislim da nikome nije jasno kako se primjenjuje ovaj zakon

[Ovu poruku je menjao antix dana 04.11.2006. u 14:57 GMT+1]
[ mulaz @ 04.11.2006. 13:33 ] @
Pa ja zivim u sloveniji.. samo se plasim da me jednom samo ne pokupe na granici i odvedu u vojni sud zbog izbegavanja :)
raspitacu se jos malo
[ Milos niks @ 04.11.2006. 15:23 ] @
vojni sud vise ne postoji , angazuj nekog advokata ili pandura da vidi da li je za tobom raspisana civilna poternica ako nije mozda mogu da pokusaju da
urade nesto ispod zita na granici ali je slaba sansa za to .
[ NOVISAD @ 04.11.2006. 16:11 ] @
A sto bi vadio srpsko drzavljanstvo kad imas slovenacko?
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2006. 18:25 ] @
Citat:

ok, sada mi je jasnije. Znači u pitanju su sporazumi pojedinačnih zemalja koje dozvoljavaju da državljani zemalja nečlanica šengena ulaze u šengen zonu bez vize. Ovo me zbunjivalo i, iskren da budem, nije mi ni sada jasno zašto je nešto takvo dozvoljeno. Zar se time ne narušavaju neki principi šengen sporazuma (ne mislim u pravnom smislu već tehnički). Jer ako neko van šengena može da uđe u bilo koju zemlju u šengen zoni onda je on zapravo ušao u šengen zonu bez da ima vizu ....

Zemlje sengen zone deluju jedinstveno - dakle, ako ti je dozvoljen ulaz bez vize u Nemacku, to znaci da zadovoljavas i uslove da se kreces kroz EU - ima par malih izuzetaka, ali oni nisu puno bitni.

EU ima listu zemalja za koju nije potrebna viza - za ulaz u celu sengen zonu - npr, ako si drzavljanin USA, Kanade, Japana, Hrvatske, UK, itd... mozes da ulazis u sengen zemlje samo sa putnom ispravom.
[ mulaz @ 04.11.2006. 22:12 ] @
zato sto stalno dolazim u srbiju, i nervira me svaki put kad me pitaju dali sam se prijavio (ja se obicno ne prijavljujem, zato sto nemam volje do cekanja u policijskoj stanici da tamo neko udari pecat).
onda opet isto da me na ulici zaustave panduri, da nemam problema oko slovenacke licne karte (jer ne nosim pasos uvek sa sobom, jer je prevelik i bezveze mi da ga unistavam guzvanjem po dzepovima)
...
[ niko_normalan @ 07.06.2009. 11:01 ] @
ljudi cuo sam sinoc da kada dodje bela sengen viza automatski dolazi do slobodne trgovine i ne-oporezivanja i bukvalno kad se kupi auto u nemackoj npr audi a4 za 3000e moze da se vozi u srbiji samo se plati registracija 200e ili zavisno od kubikaze...jel to istina?
[ StORM48 @ 07.06.2009. 11:05 ] @
A Ti bi da voziš A4 za 3000€?

Sreća pa to ipak nije istina - inače bismo izginuli ko mravi za par godina, zbog tih "ekstra-brate" dilova

Pozdrav
[ vatrogasac @ 07.06.2009. 12:51 ] @
Citat:
mulaz: zato sto stalno dolazim u srbiju, i nervira me svaki put kad me pitaju dali sam se prijavio (ja se obicno ne prijavljujem, zato sto nemam volje do cekanja u policijskoj stanici da tamo neko udari pecat).
onda opet isto da me na ulici zaustave panduri, da nemam problema oko slovenacke licne karte (jer ne nosim pasos uvek sa sobom, jer je prevelik i bezveze mi da ga unistavam guzvanjem po dzepovima)
...

jel te to tako nervira i u Sloveniji, ili tamo MORAS da postujes zakone i MORAS da chekas u redu a i siguran sam da ti to tamo ne pada tesko, jer to je red za chekanje u drzavi koja je u EU i to je tamo verovatno IN ili cool

Muka mi je od vas koji se odnosite prema svojoj BIVSOJ drzavi kao prema macehi, ili kao prema psu lutalici,kojeg moze svako da sutne kad je nervozan. Otisli ste negde preko da klosarite, a onda dodjete ovamo pa glumite neku gospodu i

BRUKA!!!
[ niko_normalan @ 07.06.2009. 13:01 ] @
ne nisam ja rekao da hocu taj auto nego sam gledao oglase i dao kao primer
a dosao sam do informacija da ce se kad se ukinu vize i dodje sengen viza da dolazi do slobodne trgovine i za industrijsku,poljoprivrednu i privrednu robu nece se placati porez!!!!
odnosno mozemo voziti skupa kola za male pare
jer golf 4 koji vredi 3000e u nemackoj treeba platiti porez i pdv jos 3000 pa jos ugraditi gas zbog nase cene goriva koje je VISOKO KVALITETNO pa zato toliko kosta :)
tako da ljudi strpite se jos godinu-dve vozite neke krseve a onda....:)
e i da...da znate da yugo polovan u nemackoj kosta 100-150e :))))
[ StORM48 @ 07.06.2009. 13:15 ] @
To se NA SREĆU nikad neće dogoditi.

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2009. 13:25 ] @
Citat:

odnosno mozemo voziti skupa kola za male pare

Ko li je tebe lagao... Evo moj ex-kolega prodao Audi A4 iz 1997-me godine za nesto iznad 1300 EUR ako me pamcenje drzi - i bio presrecan sto ga se oslobodio.

Neko bi rekao "dzabe" - vidis, razlog zasto ga je kolega prodao je bas zato sto ga je taj krs kostao izuzetno puno love za tehnicke preglede / popravke i registraciju toliko da mu se uopste vise nije isplatio.

Budi siguran da ce Srbija pre nego sto dozvoli uvoz takvih automobila i te kako podici tehnicke norme, tako da ce te taj auto kostati svake godine bar koliko vredi u raznim popravkama kako bi zadovoljio minimalne uslove za voznju.

U zemlji gde se taj auto prodaje za 1500 EUR se automobilima ukida upotrebna dozvola za malo rdje na kriticnom mestu. Zato toliko malo i vrede - nisu ni Nemci budale, znas.