[ vranic_a @ 16.03.2005. 18:57 ] @
Znam da su ljudi prepravljali obicne aparate za zavarivanje u co2 aparate.
Zanima me jel zna neko kako to ide sta se radi i tako to?????
[ veselinovic @ 16.03.2005. 21:28 ] @
Teoretski moze se preraditi, evo sta treba pa ti odluci, praviti ili kupiti.
1. Treba grec od najmanje 160 A
2. Prigusnica za peglanje struje
3. Elektronika za pogon motora za zicu
4. Motor za zicu sa prenosom ( reduktor i tockici)
5. El. mag ventil za CO2
6. elektronika za ventil
7. sklopka za paljenje trafoa ( moze i trijak)
8. Kljesta, buzir
9. Ko zna mozda sam nesto i ispustio.

Ako ima jos pitanja tu sam, jer sam proveo cijelo ljeto praveci jedan ( uspjelo je).
Poz.
Jovan Veselinovic
[ gane1 @ 17.03.2005. 18:27 ] @
To je tacno kako je objasnjeno gor ali,transformatori nisu isti!Kod elektrolucnog aparata napon praznog hoda moze da bude i 70V,pa se induktivnoscu primara taj napon kad se uspostavi luk "obara" na oko polovine vrednosti od napona praznog hoda,znaci elektrolucni aparati imaju veliko rasipanje!Kod MIG /CO2/ postupka,napon treba da bude vrlo tvrd,tamo su i sami radni naponi dosta nizi te ispada da bi trebalo premotati trafo od obicnog elektrolucnog aparata!Takodje treba dodati i pomenutu prigusnice cija konstrukcija ako nemate gotove podatke nije bas zahvalna jer se u praksi pokazalo da se induktivnoscu prigusnica utice na to koliko duboko ce var da prodre u materijal!Tako da se konstrukcijom prigusnice moze postici da ti bude po povrsini,po sredini ili sa donje strane varenog spoja!Isto tako,ako se induktivnost prigusnice menja tako sto se ona spoljnim DC izvorom tera u zasicenje dobijaju se lepi rezultati sto se tice cistoce varenog spoja!Neko kostruktori dodaju i kondezatorsku bateriju zavisno od toga za koju namenu ce sluziti aparat odnosno sta ce njime da se vari!Isto tako sam video i fabricke konstrukcije CO2 aparata bez prigusnice pa je znaci i to moguce!Vazna stvar kod pravljenja elektronike,struja varenja mora da tece bar pola sekunde posto smo pustili taster na gorioniku,u protivnom kraj zice ostane zavaren!
[ vranic_a @ 20.03.2005. 08:52 ] @
Ljudi rastavio sam jedan co2 i to varstroj 160
u njemu ima :trafo, grec, prekidac za jacinu struje, potenciometar, motorcesa reduktorom za zicu i elektronika koja je povezana sa trafoom.
Rastavio sam i pistojl u njemu nema el mag ventil, vec obican pneumatski ventil i prekidac za zicu, kad stisnes pneumatski pusti gas a elektricni prekidac pusti struju za u elektroniku koja ukljuci zicu i trafo.
Sad ja imam na umu ovo:
Neka struja non stop bude u trafou kao kod el lucnog, zicu cu da pokrecem iz pistolja a brzinu zice cu da regulisem potenciometrom.
Sto se tice amperaze ima to na aparatu el lucnom, gas nema nikakve veze sa elektronikom .
Mene zanima da li je struja u elektrolucnom jednosmerna, ako nije da li se gubi jacina u grecu, hocu da iskoristim struju koju daje elektrolucni aparat bez premotavanja trafoa, treba mi samo za zavarivanje lima do debljine 2 mm dobrog vara.

Zanima me samo struja pogon me ne brine, a i neka ima struje u pistolju non stop , a ako ne sme da je bude non stop onda cu da stavim relej koji ce posebno da pali trafo na el lucnom.

Hocu da mogu da koristim i elektro lucni i co2 po potrebi, hocu oba u jednom da prepravim i zanima me jel moguce.

mogu da nabavim diode 10 e komad
[ gane1 @ 22.03.2005. 07:50 ] @
Nema sanse to tako da radi!Morao bi da premotas trafo jer je napon prevelik!A elektrolucni moze biti i sa jednosmernom i naizmenicnom strujom,a CO2 mora biti sa jednosmernom strujom!
[ djsloba10 @ 18.03.2006. 09:46 ] @
Citat:
gane1: Nema sanse to tako da radi!Morao bi da premotas trafo jer je napon prevelik!A elektrolucni moze biti i sa jednosmernom i naizmenicnom strujom,a CO2 mora biti sa jednosmernom strujom!

Gane,
Možda si malo preterao sa onim ˝nema šanse˝
Elektrolučni aparati koji iole nešto vrede imaju regulaciju struje varenja. Ta regulacija je u principu rešena kao regulacija napona (ako je sa grebenastim prekidačima-može biti u primaru a ređe je i u sekundaru).
Druga-finija varijanta je sa rasipanjem magnetnog polja.
I kod jedne i kod druge varijante se smanjuje struja varenja smanjenjem napona pa nije problem naći pravu vrednost.
Kod konfekcijskih aparata još nisam video 70 Volti na sekundaru u praznom hodu,a pri varenju pada na dvadesetak volti. Da bih koristio ˝Končarov˝aparat koji zvanično ide do 180 A za varenje prohroma morao sam da dodam u sekundaru 15-20 V jer prohrom elektrode koje sam koristio traže minimalno 60V napona da bi upalile luk.
I mnogi CO2 aparati imaju kondez-baterije da bi podigli napon paljenja luka, koji posle padne jer se isprazne kondezatori-
mora tako jer pogledaj koliki su trafoi u njima-pitam se odakle izvuku nazivnu struju? Pitaj vranic-a-a koliki je trafo u tom varstroj-u koji je rasturio.
[ pantic68 @ 18.03.2006. 21:46 ] @
Nisam nikakav stucnjak za trafoe ali neke stvari spadaju u osnovna tehnicka znanja, recimo karakteristiku trafoa ne odredjuju namotaji vec konstrukcija jezgra. Sa vecim rascepom na jezgru pad napona ce biti veci ili kod aparata sa pomicnim jezgrom "tvrdja" karakteristika ce biti ako je zavrnut do kraja. Napon bez opterecenja je uvek isti i zavisi od odnosa navojaka. Znaci da regulacija mora biti sa visestrukim izvodima na primaru i grebenastim prekidacem.
[ zzubic2000 @ 11.01.2007. 22:41 ] @
Ima li neko semu za Co2 lucni aparat za varenje ?
[ minika @ 12.01.2007. 00:47 ] @
I JA TU SHEMU JURIM .NAIME NA VARMIGU 1600 MIS MI JE IZGRICKAO JEDAN ELEKTROLIT.Pa mi
neradi motor zbog toga.Ako ti je potrebna oznaka nekog drugog dela sa te plocice javi mi se.
[ DAX_ @ 16.03.2007. 21:36 ] @
Pozdrav
Elektrolucni aparati na sekundaru imaju priblizno isti napon na svim stepenima regulacije (oko 40 V uglavnom) jer se ne regulisu klasicnom regulacijom napona. Regulacija se vrsi "magnetnim obuhvatanjem ili rasipanjem" tj. sekundar je na jednom stubu (sekundarnom) a primar na oba stuba (primarnom i sekundarnom). Veca struja varenja se dobija iskljucivanjem odredjenog broja navojaka primara na primarnom stubu i istovremeno ukljucivanjem pribliznog broja navojaka na sekundarnom stubu. Sto vise navojaka na sekundarnom stubu, veca struja varenja. Postoji jos vrsta regulacije ali ovo je najcesce koriscena stepenasta regulacija. Na CO2 aparatu regulacija je klasicnim povecavanjem napona koji se krece u rasponu 22-40V. Vecina (kvalitetnijih) CO2 aparata ima trofazni (trostubni) trafo radi kvalitetnijeg ispravljenog napona, dok su elektrolucni vecinom monofazni (dvostubni ili E trafoi). Nisam pokusavao tu varijantu prepravke "elektro na CO2", ali najjednostavnije je da probas samo ubacivanjem greca na sekundar pa ako bude priblizno ok varenje onda rjesavaj ostale potrebne stvari. Najjeftinije je uzeti diode iz starih alternatora od auta (ima ih 6 u jednom alternatoru) pa paralelovati po 2-3 radi snage (jedna dioda je 15-20A). Ako je ok prigusnicu ces napraviti od jezgra transformatora 200-300 VA na koji ces namotati oko 25-30 navojaka debele zice (pozeljno da bude istog presjeka kao sekundar trafoa). Preko prigusnice obicno ide minus. Za ventil za gas moze posluziti elektroventil od ves-masine. Treba ti motor za zicu 12 ili 24V (najbolji je od brisaca iz auta), mozes ga primitivno regulisati trafoom 220/12V + grec, s tim da u primar trafoa stavis regulator rasvjete. Postavi i jedan kontaktor koji ce da sve to da ukljucuje prekidacem sa pistolja.
Ako ti mogu jos necim pomoci javi se.

[ niX90ks @ 18.03.2007. 22:50 ] @
kako to mislite potenciometrom da regulisete brzinu motora za vucenje zice. ja znam coveka koji bas pravi elektroniku za co2 i koliko mi se cine to se ne radi tako. naime brina tog motora je u zavisnosti od struje varenja. ako je struja veca motor se okrece brze jer se zica brze topi.
[ draganche1 @ 24.03.2007. 00:51 ] @
Na prvi pogled prilicno prosto ali tek kad pocnes videches usta si se upustio ! Trafo moze da se preradi mada je karakteristika vrlo bitna, diode obicno nisu problem ,PRIGUSNICA - to je malo nezgodno jer treba pogoditi pravu induktivnost e najteza stvar (ako ne kupis ili nabavis originalni) je pogon za zicu . Ako mislis da bi ti znacilo imam neke aparate delimicno snimljene a evo i linka -covek se vec namucio pa iskoristi kao ideju !!!
link---http://home8.inet.tele.dk/jan_p/welder/mig1.htm
P.S. srecno !

[email protected]
[ Darko_zed @ 30.03.2007. 19:33 ] @
Ljudi sta vama tacno treba , napravio sam vise od 15 CO2 aparata a servis izvrsio na ko zna koliko , elektroniku radim sam transformatore i prigusnice sam motam po mojim proracunima i sve super radi ,rado cu pomoci samo budite konkretni.
Odgovor na temu je da moze se napraviti CO2 od obicnog aparata samo je potrebna mala dorada transformatora i dodatak delova koji su vec pomenuti u diskusiji, a sve se to moze naci bez problema .
[ sikirica1 @ 04.04.2007. 21:27 ] @
konkretno:proracun za trafo a narocito za prigusnicu.Imam iskustva sa motanjem trafoa,punkt aparata,startera i jedino jos co2 nisam napravio.Mozda za neki aparat od180 A.Nekako mi trafoi u onim fabrickim aparatima lice mali za amperazu koja pise na samom aparatu.Da li to mora tako da bi pad napona pri opterecenju bio veci ili u cemu je fora.Kod elektrolucnih aparata mi se to desavalo,da kada je trfo na primer 70 kvadrata i kada mu namotam 50v napon ne pada na onih 25-27v i aparat prosto jede elektrodu.To mi se desavalo kod tih velikih jezgara i to kod EI limova.Mozda i sema elektronike ne bi bila losa.Unapred zahvalan.NAPOMENA nabavka svih potrebnih delova mi nije problem.I jezgara imam svih preseka i varijanti.
[ draganche1 @ 07.04.2007. 00:48 ] @
Zna li neko kako ide proracun za trofazni trafo na trostubnom jezgru ? Minimalna velicina prigusnice za struju 200-250A ? Posto bi regulaciju radio na sekundaru (sa tri diode i tri tiristora)koja bi bila optimalna vrednost indukcije na trafou ?
[ kadett-c @ 08.04.2007. 19:22 ] @
Pozdrav svima!
Takodje sam trenutno u fazi izrade co2 aparata,i vasa pomoc ce mi puno znaciti!
Sto se tice elektronike koja pokrece motor i elektroventila za gas to sam zavrsijo i to mi ne pretstavlja nikakav problem!
Sada me najvise zabrinjava kako da preradim trafo od obicnog aparata za moj co2!
Ovo sa grec ispravljacima mi je savrseno jasno,ali ova prigusnica me jako brine!!!
[ DAX_ @ 09.04.2007. 23:00 ] @
Pozdrav za sve

"kako to mislite potenciometrom da regulisete brzinu motora za vucenje zice. ja znam coveka koji bas pravi elektroniku za co2 i koliko mi se cine to se ne radi tako. naime brina tog motora je u zavisnosti od struje varenja. ako je struja veca motor se okrece brze jer se zica brze topi."

Netacno! Na vecini CO2 aparata potenciometar je izdvojen od ostale regulacije tako da bi varioc mogao sam da podesava brzinu zice.

Druga stvar mi ovdje raspravljamo o "PREPRAVCI" a ne o inzenjerskom razvijanju novog CO2 aparata. Covjeku je potreban aparat koji ima funkciju, a ne svemirski brod u kojem ce tacno biti usaglaseni induktivnost, histereza, magnetna karakteristika itd. Licno sam izradio oko 20-ak elektrolucnih aparata u vlastitoj radionici bez ikakvog racunanja tih elemenata i dan-danas nakon 15-20 godina jos uvijek svi rade i imaju odlicne karakteristike varenja. Ovo sa pogonom i regulacijom zice pomocu motorica brisaca sigurno funkcionise (iz vlastitog iskustva) djelimicno se javljaju problemi oko zavrsetka varenja. Naime luk treba da ostane ukljucen koji dio sekunde nakon pustanja pistolja da se ne bi desavalo da se pri prekidu varenja zalijepi zica za var. Takodje i gas bi trebao da bude pusten jos neko kratko vrijeme radi hladjenja vara. Ovo sa lijepljenjem zice predstavlja prakticni problem koji se moze rijesiti ubacivanjem veceg elektrolita na rele koji upravlja sklopkom za ukljucenje trafoa tako da je njegovo praznjenje sasvim dovoljno da zadrzi trafo ukljucen koji dio sekunde. Gas predstavlja kvalitativni problem, naime ako se gas ranije prekine nece bas biti najkvalitetniji var ali ipak niko od nas (vjerovatno) nije atestirani varioc koji ce sa tim aparatom variti mostove i kojekakve velike konstrukcije.

Sto se tice prigusnice sutra cu nabaciti podatke od jedne koju sam premotavao (mrzi me sad da trazim) pa ako kome moze pomoci...

Pozdrav...
[ kadett-c @ 10.04.2007. 07:31 ] @
Co2 aparat koji ja konstruisem ce mi prvenstveno koristiti za restauraciju jednog oldtimera,znaci za varenje tanjih limova!
Elektricnu semu koju sam ja nacrto i koja je u fazi testiranja cu da postavim danas,svaki komentar je dobrodosao!!!
Evo i seme pa mi javite!!!

[Ovu poruku je menjao kadett-c dana 10.04.2007. u 22:02 GMT+1]
[ DAX_ @ 11.04.2007. 00:08 ] @
Pozdrav

za kadett-c: odlicno rijeseno u globalu pojednostavljen varstroj aparat. Zaboravih reci da pistolji za CO2 koji nemaju tzv. "euro-jack" (jeftiniji) ne koriste elektroventil nego imaju u rucki pneumatski ventil koji zatvara i otvara gas. Vecina manjih aparata su tako rijeseni. Ne znam samo kako ce ti funkcionisati regulacija zice posto koliko se ja razumijem u elektroniku BDW je u linearnom rezimu sto znaci veliko grijanje pa ne znam koliko ce izdrzati posto motor za zicu zna vuci i do 3-4A. U fabrickim aparatima izlazni tranzistori su u prekidackom rezimu okidani oscilatorom NE555 (jesam li u pravu, izvinite ako grijesim). Ali "ako nije dobro nije ni skupo" nakalemi mu veliki hladnjak pa probaj.

Evo seme jednog Einhell CO2 aparata (deklarisu ga kao 150A ali ja bih prije rekao oko 120A) koji sam premotavao. Inace taj aparat kod covjeka funkcionise godinama (autolimar). Nema prigusnicu uopste, a ukljucenje trafoa je preko trijaka, napajanje elektronike je sa energetskog trafoa stabilizovano na 12V. Mrzi me da crtam kompletnu semu pokusacu nabaciti samo semu trafoa.

Nazalost nisam snimio vrijednosti izlaznog napona u praznom hodu ali da se izracunati. Mozda ce nekom pomoci evo za orijentaciju vrijednosti napona praznog hoda na mom CO2 aparatu (napon mreze 415 V):
1 - 17,5 V
2 - 18,8 V
3 - 20,6 V
4 - 22,3 V
5 - 24,1 V
6 - 26,2 V
7 - 28,3 V
8 - 31,1 V
9 - 34,2 V
10 - 37,0 V

Pozdrav za sve
[ DAX_ @ 11.04.2007. 00:13 ] @
kadett-c:

Ako ti ova sema nesto pomogne bogami ces platiti pivo cim dodjem u NS. :)
[ kadett-c @ 11.04.2007. 09:06 ] @
Hlala puno na informacijama,takodje se zahvaljujem za semu,cim mi prodje frka oko ispita pocinjem da motam trafo!
U svakom slucaju pivo cemo popiti bez obzira na sve,samo se najavi kad budes u NS!!!
Sto se tice elektronike za zicu,to radi savrseno,vec sam isprobo,tranzistor sam opteretijo sa preko 7 ampera konstantnog rada,naravno da sam ga prikacio na hladnjak i greje se na 40 stepeni,sasvim pristojno!!!

Sad nesto vezano za delove!
U Petrovaradinu sam kod nekog lika naso nov pistolj sa puneumatskim ventilom u sebi(znaci nije euro dzek) duzine 2 metra i cene 2200 dinara,takodje kod istog lika sam naso i elektromotor(24 volta) sa mehanizmom za zicu po ceni od 40 eura,stelujuci ventil za bocu 20 evra....
[ kadett-c @ 11.04.2007. 22:52 ] @
Danas sam pribavio elektromotor od stojadinovih brisaca,vuce 1.5 ampera,ona moja sema ga savrseno tera,provereno prakticno!!!
Kutiju za svu elektroniku sam danas zavrsio,sutra pocinje montaza!!!
E sad sto se tice dioda za grec ispravljac,kako bi sljakalo da stavim u paralelu 20 dioda od 5 ampera(znaci sve ukupno 80 dioda),jedna takva dioda kosta oko 6 dinara,sto znaci da bi me ceo grec kostao oko 500 dinara,a imao bi 200 ampera!!!
Koliko je to funkcionalno???
[ DAX_ @ 11.04.2007. 23:42 ] @
Pozdrav
Inace u novijim aparatima tako i rade grecove, sa vise dioda u paraleli (doduse ne idu bas na 20-ak nego na 3-4 ali ko gleda u sitnice). Trebalo bi to da fercera, montiraj ih na aluminijski lim 4-5 mm debljine i veoma vodi racuna o kvalitetnim spojevima. Provjeri koliki je "peak current" na tvojim diodama jer udarne struje na aparatu znaju ici i do 2xIn ili vise. Ako ne znas opet sistem "probaj pa vidi". Obavezno racunaj na ventilator koji ce da hladi sve to (trafo i diode), ne bi bilo lose da postavis i bimetalnu zastitu (mozes iskoristiti iz ves masina mislim da imaju koje iskljucuju na 80C). Ventilator moze od comp napajanja, ali bi bilo pozeljno da je veci. Obavezno rupe na kutiji radi cirkulacije vazduha. Ventilator treba da tjera vazduh preko dioda i trafoa (ne da povlaci sa njih). Kutiju mozes da napravis od dva lima debljine 1-1,5 mm smotana na slovo "U" (ili P cirilicom kako hoces :-) koje ces da uklopis jedan na drugi.

Pozdrav
[ DAX_ @ 11.04.2007. 23:45 ] @
za kadett-c

Ako imas neki slican trafo onome koji sam zakacio na semi, voljan sam da ti premotam trafo samo za cijenu utrosene zice. Ako je na njemu ispravan namotaj (da je zica bar priblizna) onda moze gratis.
Pozdrav
[ kadett-c @ 12.04.2007. 11:14 ] @
Druze svaka ti cast!!!
Od nedelje odo u kupovinu dioda(znam da udarna struja zna da bude dosta veca,videcu kako ce se pokazati),hladnjak od 5mm vec imam pa cu na njega da montiram diode,ventilator takodje imam(radi na 220 volti,od nekog industriskog kompa je,duva odlicno),a sto se tice zastite od pregrevanja namesticu temperaturni rele sa termistorom i operacionim pojacavacem!!!
Trafo koristim od vec postojeceg "obicnog" aparata za varenje,tako da on vec ima svoj ventilator,bice dve kutije,jedna sa elektronikom i zicom a druga je ustvari stari aparat za varenje!!!
Kada budem u fazi izrade trafoa specijalno za co2 aparat racunam na tebe!!!
Cujemo se,pozdrav!!!
[ kadett-c @ 15.04.2007. 09:39 ] @
kupovina obavljena!
Pistolj 3 metra sa puneumatskim ventilom u sebi(dobijo sam i diznu jos jednu gratis) 25 evra!!!
Zica 5 kilograma 0,6 milimetara 15 evra!!!
Manometar neki Italijansku,pokazuje pritisak u bar-ima sa jedne strane i protok u litrama u minuti sa druge,25 evra!!!
Diode 1N5408,100 komada,433 dinara!!!

Mehanizam za zicu sutra zavrsavam,elektronika je zavrsena jos neki dan!!!
Za jedno dva,tri dana bi trebalo da se istestira da vidimo kakvi su rezultati!

Jedno pitanje imam!Koliki bi trebalo da bude protok co2(u litrima u minuti)da znam kako da namestim manometar!!!

Pozdrav svima!!!
[ grabik @ 15.04.2007. 15:26 ] @
Imam jedan oko 35-40 godina star aparat za varenje koji je namotan aluminijskom zicom izolovanom gumiranom krpom (zica je ona sa bandera) , dosta velikih dimenzija(40kg) koji odavno ne vari ali mu je moj otac nasao novu primjenu.
Spojio je na sekundar cetiri velike ruske diode kupljene na nekom buvljaku mislim da su 350A bez ikakvog hladnjaka i zimi kada ne moze da upali traktor to spoji na akumulator i onda "vergla" motor dok ne upali.

Pitanje je da li te diode mogu da rade u grecu aparata za varenje koji bi mogao da koristi klasicne elektrode namjenjene za istosmjernu struju i da li mogu da od tog starog aparata napravim prigusnicu za varenje jednosmjernom strujom.

Imam jedan vareksov 180A i jedan koncarov 160A koji ne koristim ima grebenastu sklopku za namestanje amperaze, moze li se od ovog koncarovog napraviti prigusnica koja bi mogla da radi sa vareksom 180A.

Drugo pitanje da li CO moze da vari nerdjajuce limove?
[ Firkragg @ 15.04.2007. 16:11 ] @
Citat:
E sad sto se tice dioda za grec ispravljac,kako bi sljakalo da stavim u paralelu 20 dioda od 5 ampera(znaci sve ukupno 80 dioda),jedna takva dioda kosta oko 6 dinara,sto znaci da bi me ceo grec kostao oko 500 dinara,a imao bi 200 ampera!!!
Koliko je to funkcionalno???

Upalo mi je u oko.. Diode imaju negativan temperaturni koeficijent, i tesko dijele struju medjusobno!
Dioda koja se u paraleli slucajno najvise zagrije imati ce najmanji pad napona i preuzimati sve vise struje na sebe, jos jace se zagrijavati dok se ostale hlade; na kraju imas punih 200A kroz jednu 5A diodu i raznesen most.

Paraleliranje nekoliko velikih dioda je druga stvar, i to ide dok god se one mogu dobro ucvrstiti na isto hladilo radi dobre toplinske međuveze ('podgrijavaju' jedna drugu i donekle dijele struju).

Neznam kako bi mogao postic dobru toplinsku međuvezu s malim 1N5408 (i da im napravis nekakvo hladilo, plasticno kuciste i pinovi slabo vode toplinu) i jos uz tako usku sigurnosnu marginu, ali svakako javi ako uspijes!

[ kadett-c @ 15.04.2007. 17:30 ] @
Pozdrav!!!

Razmisljo sam ja o tome da bi jedna dioda mogla da preuzme vise struje i da probije,to jest da mi unisti ceo grec spoj od 100 zalemljenih dioda(1N5408 je 3 ampere,1000 volti,200 amp u piku od 8,3 milisekunde),to sto cu da pokusam sa tom varijantom me kosta 433 dinara(5 evra) i nije neka lova,pa ako ne funkcionise postoje diode od 100 ampera u SPRINT electronicsu i kostaju 950 dinara komad,e to onda sljaka 100%!
U svakom slucaju slikacu da vam pokazem kako sam izveo tu varijantu sa diodama!
[ buzdumra @ 15.04.2007. 19:39 ] @
nema sanse da to radi sa 100 dioda pogotovo tih malih isto mislim
Citat:
Dioda koja se u paraleli slucajno najvise zagrije imati ce najmanji pad napona i preuzimati sve vise struje na sebe, jos jace se zagrijavati dok se ostale hlade;

moze da radi i sa diodama od altenatora one su jace i montiraju se 4 na jedan lim kao jedna
i mislim da je njihova cena smesna ima da se kupi na pijaci kod onih rusa sto prodaju delove za traktore imas sa anodom na hladnjk i sa katodom .. mene je odusevilo kako rade...
samo sto mora da se upresuju u al. lim ( ja sam to uradio sa gedorom i cekicom he.he.)
te diode sto si kupio sacuvaj za nesto drugo (bice dana za megdana da opet nesto pravis)

[ DAX_ @ 15.04.2007. 21:46 ] @
Pozdrav
Sta ste svi napali "nece to raditi pa nece to raditi"... Kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova "ako nije dobro nije ni skupo"... Nek covjek proba to je ipak samo nekih 5 eura sve. Iznenadili bi se kako praksa zna da se razlikuje od teorije. Ja nisam vjerovao da klasicni asinhroni monofazni elektromotor moze da krece bez kondenzatora (ne racunajuci bifilarni namotaj) dok mi nije dosao u ruke neki madjarski motor koji niti ima kondenzator niti navojak u kratkom spoju, namotan je kao klasicni monofazni elektromotor, kad sam ga probao ima fantastican start. Ne kontam, nema elektricnog pomjeraja faza ali eto funkcionise. Tako ne bih bas tako cvrsto tvrdio da ova lukina skalamerija nece raditi. Imao sam na popravci fabricki aparat u kojem je paralelovano 10 dioda od 20A i rade godinama. Ipak aparat za varenje je intermitentan uredjaj tako da ipak diode imaju vremena da se hlade.
Ipak ako imas na buvljaku naci ruske diode na presovanje daleko su bolje od toga ja ih koristim kada mijenjam diode u CO2 aparatima, dobro su se pokazale nikada se nije vratila ni jedna na reklamaciju. Vrlo jednostavno ih je montirati, probusis rupu 12,5mm ubacis diodu u gedoru i lagano je napresujes bravarskom stegom (nije preporucljivo cekicem :-)
Srecno
[ kadett-c @ 15.04.2007. 22:25 ] @
Pozdrav svima!

U Novom Sadu postoji jedan pijac koji je aktuelan samo nedeljom(dobro poznati "najlon pijac") i tu ima tih Rusa i Bugara ko "Rusa",tako da cu potraziti diode iz alternatora ako slucajno ovaj moj grec probije!!!
Inace ja planiram da varim sa mojim uredjajem auto limariju,koristim zicu 0,6mm!

Danas mi je stigao elektrolucni aparat i izmerijo sam mu napon koji iznosi 41 volt(prazan hod),a na njemu pise da podrzava struju do 140 ampera(inace uredjaj je star 20 godina ali je jako malo radio,dao mi ga stric),ja kontam da ga stavim na pola snage odprilike za testiranje!
Interesuje me samo dali je taj pocetni napon mozda prevelik(41 volt praznog hoda)?
Sutra cu da izmerim padove napona pri varenju sa obicnim elektrodama!

Hvala svima na savetima!
ps:Dax_-u dugujem gajbu piva kad dodje u NS
[ DAX_ @ 15.04.2007. 22:56 ] @
Je li taj elektrolucni aparat neke domace proizvodnje, ako jeste javi mi podatke sa tablice. Je li regulacija preklopkom, ako jeste koliko ima polozaja. Trafo dvostubni, EI? Najbolje napravi koju sliku pa mi posalji na mail. Mozda nesto uspijemo iskombinovati bez premotavanja da se naprave dva-tri stepena regulacije. Inace za CO2 mnogo je 41V neces moci tanke materijale da varis (sto tebi najvise i treba). Javi mi se na mail [email protected]
[ kadett-c @ 17.04.2007. 18:08 ] @
Pozdrav!

Zadnjih 4 dana sam ceo dan na nogama i uredjaj je naizad pri kraju,sutra bi trebalo da padne probno varenje(unajmijo sam par likova da ga isprobaju sutra)!!!
Javljam rezultate!!!
Diode sam slikao,pa evo kako je to prakticno reseno!!!
[ Horvat I @ 17.04.2007. 19:43 ] @
Oftopic ali da ne otvaram novu temu,
Ne znam variti,u firmi imamo mali elektronac sa njim što zabalavim solidno izgleda i drži. Dali sa dodavanjem dioda običnom var aparatu olakšava varenje.
[ kadett-c @ 19.04.2007. 21:46 ] @
Aparat je danas pusten u rad i ispostavilo se da je trafo od elektrolucnog aparata jako slab,iako pise da je 140 ampera nije uspeo ni da zagreje diode(temperatura dioda celo vreme varenja je bila 17 stepeni,da je kroz njih proslo bar 40 ampera zamlacile bi se)!
Uspeo sam da zavarim dve cevi debljine zida oko 2mm ali jednostavno ne uspeva da mi razlije var vec lepi zicu i pravi kvrge!!!
Danas sam nabavijo trafo od 33 volta i 150 ampera ali pravih,tezak je preko 30 kilograma(jos me bole ledja od istovaranja iz gepeka),kada ga ukljucim u struju izbije mi automatski osigurac od 10 ampera,znaci struje nema da zafali!!!
Javljam rezultate kako je proslo varenje sa ovim novim trafom cim isprobam!!!
Inace sve ostalo radi savrseno,mehanizam za zicu,diode,pistolj,nema zamerki,samo je trafo bio slab!!!
Pozdrav svima!!!
[ paac @ 24.04.2007. 18:35 ] @
Sta se desava sa aparatom?Mozda se moze pomoci.
[ kadett-c @ 24.04.2007. 20:28 ] @
Pozdrav svima!
Juce sam kupijo bocu al sam zakasnijo minut da je napunim,pa sam jutros uranijo u Tehnogas da je napunim,i tako neki cica od 100 i kusur godina prepuni mi bocu jer nije gledo na vagu,i ja je stavim na sediste pored mene dodjem kuci,izvadim je van i sednem da doruckujem kad ono samo sto sam seo vani sssssssssssssssssssssssssssss,odradijo sigurnosni ventil i pustijo mi sav ugljendioksid van!Sva sreca sto mi se to nije dogodilo u autu pored mene u saobracaju,ko zna sta bi se odgodilo!!!Posto sam bio poprilicno iznerviran otiso sam na rostiljanje sa koleginicama sa faxa pa sam se oraspolozijo!!!Inace vratijo sam se sa bocom u Tehnogas i ovi kad su culi sta mi se desilo prebledeli ljudi!!!
Uglavnom danas popodne sam sat dva varijo sa njim,posto sam ja totalni amater za varenje sa co2 polako se ucim na nekim bezveze limovima i cevima i ide mi to dobro!!!
Aparat radi sasvim fino samo sam skonto da definitivno nije za limove deblje od 1 mm!!!
Pitajte sta vas jos interesuje tu sam ja svako vece!!!
Inace moram da mu namotam neki jaci trafo sa regulacijom struje i onda sam definitivno sve sredijo,zasad mi ovaj trafo od elektrolucnog sljaka skroz ok za tanke limove!!!
[ Firkragg @ 24.04.2007. 20:37 ] @
Cekaj, a jesi isprobao taj 150A transformator sto si rekao da imas?

Sretno tim diodama, ako rade za cijenu onda su se isplatile!

Pozdrav..
[ tdjokic @ 24.04.2007. 20:49 ] @
Citat:
Firkragg: Cekaj, a jesi isprobao taj 150A transformator sto si rekao da imas?
A cime drugim bi vario? Lepo rece covek da onaj stari nije hteo ni da mrdne, pravio mu kvrge itd. Znaci - zavaruje ovim od 150A, onim teskim A i nije to bas neka tezina - laserki kolor stamapc Lexmark = preko 30 kg, a njime ne mozes cak ni da zavarujes nista :-(
[ kadett-c @ 24.04.2007. 21:18 ] @
LJudi te diode rade savrseno,posle sat vremena varenja temperatura im je 40 stepeni,pa videli ste koliko su zalivene u kalaj a i hladim ih ventilatorom!
Trafo je sustina svakog aparata,bez dobrog trafoa nema ni dobrog uredjaja!!!
Isprobao sam taj trafo koji ima 150 ampera ali neverovatno koliko je on velik i tezak a ustvari slab(iako pokazuje na ampermetru 150 ampera),u sustini dovoljan je za varenje tankih limova,sve ostalo deblje je nemoguce variti sa njim!!!
[ paac @ 24.04.2007. 23:00 ] @
Izvini kadett-c,ja sam se malo kasnije ukljucio na forum u vezi ove teme pa bih da te pitam kako se ponasa sama elektronika u smislu vremena prekidanja i uspostavljanja elektricnog luka,a samim tim i da li ti se zica ne lepi za materijal?
[ grabik @ 25.04.2007. 20:28 ] @
kadett-c da li imas prigusnicu na aparatu? Mozda je razlika u radu sa prigusnicom i bez nje.
[ kadett-c @ 26.04.2007. 06:57 ] @
Pozdrav!
Juce sam poceo da varim auto i sasvim sam zadovoljan kako to ide,aparat ima snage da propali autolim sto je meni vise nego dovoljno!
Sto se tice uspostavljanja el.luka ja jos uvek nisam ubacijo elektroniku koji mi ukljucuje i iskljucuje trafo,trafo je konstantno upaljen,tako da mi se ne desava da zica ostane zalepljena!
Prigusnicu takodje nemam,ali imam u planu da stavim nesto,ne znam kako to zvuci ali ja sam konto da na kaskadu od tv-a(poprilicno veliko feritno jezgro)namotam par navojaka debele lakovane bakarne zice pa da vidim kako to sljaka!!!
[ grabik @ 26.04.2007. 20:14 ] @
Ja sam nekada sam pravio prigusnicu za lampu zivinjaru nisam imao love za original a i nije bilo bandere u blizini za skidanje pa sam na obicno jezgro od 100w namotao samo primar a limove nisam poslagao kako se slaze trafo nego sve E limove na jednu stranu a I na drugu, kod sklapanja ubacis karton izmedju E i I limova i debljinom kartona se regulisala prigusnica ako je karton bio predebeo zivinjara nije svetlila sa punim sjajem nego se moralo smanjiti sloj kartona odnosno udaljenost E i I limova, ali ne previse jer onda vise nije bila prigusnica. Mozda na isti nacin ali na nekom vecem EI ili slicnom jezgru.

[ paac @ 26.04.2007. 23:32 ] @
Bitno je da debljina zice bude ista na prigusnici kao i na izlazu trafoa.Inace u amaterskim uslovima to se odredjuje eksperimentom.Nista nije striktno
[ paac @ 05.05.2007. 11:08 ] @
Kako napreduje rad na aparatu?
[ kadett-c @ 06.05.2007. 08:07 ] @
Pozdrav!!!
Aparat radi savrseno vec dve nedelje,bice jos detalja,slika,zurim na slavu!!!
[ paac @ 06.05.2007. 23:06 ] @
Lepo se provedi.Kada budes mogao, pokazi nam fotografiju.Pozdrav.
[ kadett-c @ 15.05.2007. 22:07 ] @
Pozdrav!
Evo jedne slike od uredjaja,slikana je telefonom,bice ih jos slikanih sa canonom!!!
Uredjaj i dalje radi perfekcija!!!
[ Darko_zed @ 24.06.2007. 20:45 ] @
ima li jos koja slika
[ kadett-c @ 25.06.2007. 00:02 ] @
Pozdrav svima!!!
Slike koje su na digitalnom fotoaparatu su kod drugara koji radi svaki dan ceo dan,ukljucujuci i vikend,tako da do njih jos uvek nisam dosao cim ih narezem okacicu koju interesantnu!
Inace juce sam ostao bez zice,znaci do sada sam potrosio 5 kg zice i 10 kg co2,sve funkcionise odlicno,cak i mnogo bolje nego u pocetku jer sam savrseno usao u fazon koliko gasa treba da pustam,koju jacinu struje i brzinu zice da odaberem za razlicite debljine limova!!!
[ djolejr @ 25.06.2007. 08:29 ] @
U CO2 bih ugradio regulaciju tiristorima vezanim nakon sekundara(klasicno vremenski kontrolisano ispravljanje).E, sada me zanima sta je bolje ograniciti tiristorima.Da li je bolje ograniciti napon ili pak struju. Posto sam uocio da pojedini aparati (diskutovano ovde na forumu) imaju prigusnicu u izlazu (kojoj karakteristika struje od vremena ima karakteristiku da u pocetnom trenutku uspostavljanja struje u kolu vrednost struje je nula dok u kasnijem vremenu logaritamski raste do postizanja konacne vrednosti struje) mislim da bi bilo bolje kontrolisati struju koja ce proteci kroz pistolj tj. zicu koja se koristi za zavarivanje.Kako sam shvatio ovde na forumu bitno je da napon na pistolju ima neku vrednost kako bi upalio luk (sto zavisi od zice koja se koristi),pa bi u slucaju kontrolisanja struje startni napon na pistolju mogao da ima prilicno visoku vrednost dok bi kasnije opao na neku vrednost koja bi bila definisana ogranicenom strujom.

Sto se tice regulacije, da li je bolje regulisanje (napona ili struje) vrsiti klasicno (za tiristore i triake) kontrolisanjem koliki deo periode sinusoide ce biti iskoriscen ili na jedan malo drugaciji nacin koji sam pravio za sijalicu i male transformatore.Drugi nacin se sastoji u tome da elektronika broji koliko je bilo perioda AC napona pa se regulise da li ce u sekundi proci svih 50 perioda ili samo 1 perioda.Ovo sam resio veoma jednostavno koriscenjem 2 brojaca osnove 10 kao delitelja (koji se taktuju sinusoidom napona) pa se na delitelju podesava da li ce deliti sa 50(u sekundi prodje samo jedna perioda) ili ako deli sa 1(prolaze svih 50 perioda).Ovaj drugi nacin je pogodan jer sam za pobudu tiristora koristio 'moc 30xx' opto driver-e za triake koji vrse okidanje pri prolasku sinusoide kroz nulu pa nema pikova na tiristorima.Ovo sve sam probao sa sijalicom i malim trafoima za zvono cisto testiranja radi i nisam kontrolisao svih pedeset perioda vec sam regulisao jednim brojacem osnove deset tj. prolazile su od 5 do 50 perioda.

Svaki komentar koristan
[ DAX_ @ 25.06.2007. 14:06 ] @
Eto lijepo...

Za sve nevjerne Tome koji su pricali kako "ne moze to funkcionisati", "struja izjednacenja kod dioda" i ostalo tra-la-la, eto dokaza. Rekao sam negdje gore da se u praksi desavaju cudne stvari koje cesto odstupaju od teorije sto se i pokazalo tacnim. Ipak sam vjerovao da ce ova Lukina skalamerija proraditi i proradila je!!! Svaka cast majstore!
P.S. Bice hladan LAV za neki dan cu u NS.
Pozdrav svima
[ kadett-c @ 27.06.2007. 21:31 ] @
Pozdrav drugari!!!
Nije me bilo dva dana,pre podne radim auto,poslepodne sam na kupanju,navece sam crko umoran!!!
Za sve neverne Tome porucujem da mogu slobodno da navrate da vide kako sljaka ta skalamerija u praksi!!!
Druze Darko saljem ti broj mob na mail pa da se javis kad pristignes kod rodbine da zalijemo sa Lavom naravno!!!
[ DAX_ @ 01.07.2007. 20:19 ] @
Pozdrav
Zamoljen sam da napišem nešto o elektrolučnom aparatu i njegovoj regulaciji struje. Pošto trenutno nemam na compu ni jedan program za crtanje da prenesem šemu, malo strpljenja pa obećavam da ću postaviti šemu KONČAR aparata za varenje 140A.
Do tada pozdrav svima...
[ djolejr @ 02.07.2007. 08:38 ] @
Meni nije toliko bitna shema vec da li je potrebno kontrolisati napon na
elektrodi za varenje ili struju koja protiche kroz elektrodu.Shta je bolje i
shta se koristi u fabrichkim aparatima.

[ DAX_ @ 02.07.2007. 16:56 ] @
Djole ovo oko šeme aparata nije se odnosilo na tebe već me drugi neko zamolio za to...

Što se tiče tvoje varijante, već sam negdje gore rekao da na elektrolučnim aparatima se kontroliše struja a na CO2 aparatima regulacija je naponom odnosno svaki sledeći položaj je viši napon praznog hoda a samim tim i luka. Bar tako je napravljeno na većini fabričkih aparata. Viđao sam na argoncima koji su po konstrukciji slični CO2 ispravljanje sa dva tiristora i dvije diode vezani u grec. Kakvo je upravljanje nisam se u to upuštao.
Ako mogu pomoći još nekim praktičnim savjetom tu sam pa izvolite pitajte.
Pozdrav svima...
[ djolejr @ 02.07.2007. 18:08 ] @
@DAX Hvala na odgovoru.Posto prijatelj rucno pravi CO2 aparate pitao me je
za neki drugaciji nacin finog podesavanja jer mu postojecji sa triak
regulacijom napona u primaru nije dao dobro resenje jer se pokazalo u
prakticnim uslovima(narocito seoska podrucija gde varira napon) aparat na
trenutke secka u varenju kada se podesi triakom (ja se u varenje ne
razumem).Prijatelj izvlaci vise izvoda u primaru i grebenastim prekidacem se
moze takodje podesavati ali iz zahteva kupaca da istim aparatom vare i jako
debele i jako tanke metale ovakvo podesavanje je nedovoljno pa me zamolio da
mu resim problem.Moja je pretpostavka da je bolje regulisati parametre na
izlazu sekundara jer tada nema dodatnih uticaja od strane trafoa i
karakteristika trafoa (narocito uticaja B-H karakteristike).Dakle tvoj
odgovor me obradovao jer je potrebno regulisati napon a ne struju sto mi
jako pojednostavlja resavanje problema(izbecji cju A/D konvertor,koji ionako
nisam znao kako prakticno da realizujem a da ne bude komplikovano).Nego juli
je,ispiti,vrucjine,letovanje,...Za jedno 40 dana kada se odmorim (a i sada
nesto slabo idu CO2 aparati ovde,nema kupaca) realizovacju svoje ideje sa
prijateljem a rezultate ako budu zadovoljavajuci okachicju ovde.

[ Darko_zed @ 21.12.2007. 17:55 ] @
Evo slike co2 aparata moje izrade
[ Darko_zed @ 23.12.2007. 21:51 ] @
Kadett-c kazi mi samo kolika je moc tvog aparata kada varis recimo lim 1 mm. u jednom mestu , da li ga busi bez problema i koliko mu za to treba vremena i koje velicine je tacka na tom mestu? Pitam te zato sto si stavio one male diodice u grecu pa me interesuje otprilike koja je struja koja prolazi kroz njih ? Pozdrav
[ kadett-c @ 23.12.2007. 22:31 ] @
Pozdrav druze!
prvo da pohvalim da su ti aparati sa slike vrhunski odradjeni,stvarno precizno i kvalitetno,pa mogu da zamislimm koliko dobro rade,kad i ovaj moj Najjednostavniji i totalno amaterski radi kulturno!
E sad odgovori na pitanja redom!
Kada varim auto lim 0.8mm sa najjacom snagom jednu sekundu tacka koja ostaje je precnika 3mm otprilike(inace ja varim sa zicom od 0.6mm),posle dve,tri sekunde na istom mestu probije rupu,kad izlivam varove na nekoj konstrukciji od 2,3mm posle 10,15 minuta diode su poprilicno tople,ali ih ja konstantno hladim ventilatorom a i izlivene su u kilo kalaja tako da se sve to ukupno dosta dobro hladi!
Trafo mi posle pola sata konstantnog opterecenja dostigne 100 stepeni,ali ga hladim sa kucnim ventilatorom!
E sad otprilike mislim da je maximalna struja koju ja izvlacim iz mog aparata oko 100 ampera,govorim to zato sto mi se desavalo da pri konstantnom opterecenju pola sata izbije mi automstski osigurac od 16 ampera,trenutno sam zamenio sve automatske osigurace kvalitetnijim od 16 A takodje pa cu da vidim sta se desava kad pocnem da radim Rekorda!
Sto se tice onih malih diodica,tj.one buzdotine od greca mislim da mogu da izdrze i jaci trafo od ovog mog koji je inace deklarisan kao Gorenje 140A,istestiracu na prolece sa trofaznim aparatom od 180 A,takodje Gorenje!
[ miksat @ 24.12.2007. 08:16 ] @
genijalno!-to moram i ja da sklepam!
par konkretnih pitanja-
kako si resio prenos zice,(motor je od brisaca,ako sam dobro pohvatao sve postove),slucajno imam jedan od keca,
i koju si semu regulacije brzine motora koristio?
pozdrav...
[ kadett-c @ 24.12.2007. 19:19 ] @
Pozdrav miksat!
Evo u detaljima kako sam resio pogon zice na mom uredjaju,znaci motor je od brisaca od stojadina,zupcanik koji pokrece valjkove za zicu je od alnasera od yuga 45,valjkovi za teranje zice su zadnji lezajevi od yuga 55 sa urezanim kanalima oko 0,3mm dubine,e sad istina je da je to sve mene kostalo dvolitru piva i dvolitru kole,ako si spreman da se upustis u ovu avanturu ja cu ti pomoci ali moj savet ti je da kupis sve to gotovo za 40 eura a mozda i koji euro manje,mogu ja da ti nabavim iz Slovenije!
Elektroniku sam odradijo sa jednim tranzistorom i jos nesto sitno elektronike!Imas semu na jednom od prethodnih postova!
[ miksat @ 25.12.2007. 09:36 ] @
Hvala!
imam nesto sto sam ranije radio sa NE555,pa cu to da iskoristim za regulaciju brzine,uz male izmene.Ukoliko bude problema,kontaktiracu te...
pozdrav!
[ weldinger @ 28.02.2008. 17:50 ] @
Zasto komplikujete?
Idite na pijac i kupite originalni pogon za zicu koji se koristi u aparatima VARSTROJ-a i ostaju vam dve mogucnosti da odradite regulaciju brzine zice.Prvi nacin (ujedno i bolji) je da ugradite trafo 100VA 220/24V koji ce da vam napaja tu karticu i tako bude nezavistan od napona na izlazu energetskog trafoa za zavarivanje.Kartica koja se koristi u tom slucaju je MM160 (VARSTROJ) koja ima regulaciju broja obrtaja zice(frekventna regulacija),mogucnost pulznog varenja.Tako ce vam regulacija broja obrtaja zice biti nezavisna od opterecenja energetskog trafoa, a samim tim konstantnost broja obrtaja pogona zice omogucava kvalitetan i stabilan luk. Drugi nacin je da napajanje trafoa regulisete preko trijka ,ali pogon zice tada koristi napon na izlazu energetskog trafoa i ukoliko ima oscilacije u naponu docice do nekontrolisanog broja obrtaja zice sto se odrazava na kvalitet luka.
[ Darko_zed @ 29.02.2008. 00:39 ] @
Zasto da kupuju kada mogu da naprave , jer je tu mozda draz cele izgradnje nekog uredjaja , malo se potruditi i izgledace profi.Sto se tice elektronike tu si u pravu ,koristi operacioni pojacivac TL082 i kao izlaz darlington BDV64B u izlazu i pokazala se odlicno za regulaciju brzine motora ,ali samo onih malih kupljenih ,plasticnih.Ukoliko je potrebno regulisati veci motor ,odnosno mehanizam za cicu potrebno je ugraditi hladnjak i zameniti diodu u izlazu 1N5408 mislim jer se dosta greje .
[ weldinger @ 29.02.2008. 20:00 ] @
Da se razumemo,
profesionalni varioc nema ni znanja a ni vremena da se bakce sa samogradnjom aparata za zavarivanje, tako da motorce za pogon zice nema smisla "budziti" od nekakvih brisaca a i ne isplati se jer se originalni moze nabaviti po jako povoljnoj ceni.Tako da sve ovo o cemu vi pricate moze ali za neku hoby varijantu.Ovo ne kazem slucajno vec iz iskustva koje sam stekao u servis-predstavnistvu VARSTROJ-a gde i radim.
[ Darko_zed @ 29.02.2008. 20:39 ] @
Takodje i ja ,jer ih cele izradjujem u mojoj radionici, a i od toga zivim.A pogledaj moj aparat ovde na forumu i ne bih rekao da je hobi, jer mnoge ozbiljne radionice koriste moje aparate.Uskoro cu izbaciti i moj prvi inverter aparat .
Nego hteo sam reci , ovde na forumu nisu profesionalni varioci ,vec ljudi koji zele nesto sami napraviti ,pa ako sam ja mogao onako uraditi mehanizam koji je duplo bolji od bilo kog malog plasticnog VAREX-ovog mogu i oni, a vala takav veliki mehanizam nije bas jeftin
Dosta sam takve velike ugradio(kupio) , a onaj mali nije za profesionalne varioce. Pzdrav
[ sikirce @ 01.03.2008. 23:11 ] @
Imam nesto iskustva u izradi i servisiranju aparata za varenje,pa bih voleo sada da se iskusam u izradi i jednog co2 aparata.Zato bih zamolio da okaci neko tu semu elektronike za kontrolu brzine zice.Za pogon motora ja bih stavio motor od 12vdc,a za napajanje njega zasebni trafo od odprilike 100w.Elektro ventil od ves masine.Main trafo planiram nekih 35 kvadrata.Regulaciju napona u primarnom namotaju.Ima jos jedna dilema,a to je za koliki napon sekundara da proracunavam trafo,jer tu bih stavio samo dva izvoda,a moram posle pregulacijom u primaru da ga setam od npr. 15v do 35v.Nadam se da je neko shvatio u cemu je problem.
http://static.elitesecurity.org/confusedsquare.gif
http://static.elitesecurity.org/confusedsquare.gif
[ weldinger @ 02.03.2008. 00:07 ] @
Imam elektricne seme koje koristi VARSTROJ u svojim aparatima,ali ne mogu to da "okacim",ali mogu da ti kazem da je to najjednostavnija frekventna regulacija izvedena sa integralnim kolom NE 555 itranzistorom BDW 83C i BDW 84C.Ako hoces da stavis polutalasni ispravljac na izlazu onda je 15V malo, a ako stavljas grec onda je za prvi stupanj dovoljno i 14V AC gde se na izlazu dobije oko 14*1.41=19.74V sto je dovoljan napon luka za njegovo uspostavljanje.Trenutno nemam vremena ali okacicu neke dobre izvedbe aparata po mom opinion-u.Poz.
[ djolejr @ 02.03.2008. 13:05 ] @
sema
[ Darko_zed @ 02.03.2008. 15:19 ] @
Nemoj ventil za ves masinu da koristis kao ventil za gas ,hoce prilikom duzeg varenja da zamrzne gumica u njemu.Lakse ti je da kupis originalni ventil za CO2 aparat ,cena mu je oko 10 eur i nemas muke.Za trnsformator poslusaj Weldingera sto se tice napona .
[ Darko_zed @ 02.03.2008. 15:52 ] @
Evo jedan zanimljiv sklop koji sam uradio ovih dana ,a to je CO2 sklop koji se dodaje elektricnom aparatu za verenje .Na zadnjoj strani ima dva kabla koja se prikljucuju na elektro aparat i napojni kabli za 220 V ,a takodje i monofazna suho kutija u koju se ukljucuje REL aparat da radi kao CO2 ,odnosno da se ukljucuje samo kada drzim taster na pistolju.U mom kraju dosta je to trazeno jer imate dva aparata odjednom .Snagu CO2 aparata diktira REL aparat.Ujedno sam ugradio i starter na 12-24 V . Pozdrav
[ vladagrujic @ 29.03.2008. 00:07 ] @
Darko_zed, pošalji mi na pp tvoj broj telefona da se čujemo u vezi izrade CO2 aparata. Lepo je znati da u Srbiji postoje ljudi koji to rade da "stvarno vredi". Kontaktirao sam sa još jednim proizvođačem iz BGD-a pa da procenim i odlučim.
Pozdrav.
[ max123 @ 06.04.2008. 18:50 ] @
Alo društvo. Otišao mi ventil na co2 boci pa sam kupio 2 ventila messerova i ugradio jedan na tu bocu a drugi ugradio na bocu koju sam kupio na sirovini. Ima tu jedan problem, kupio sam ventile od 250 ane od 170 bara, a sama boca je atestirana na 200 bara.ventile sam dobro zavidao ali ne znam dal će mi ih sad neko napuniti jer su boce bez atesta. jeli to opasno čak i ako mi izbije ventil?
[ Darko_zed @ 06.04.2008. 22:06 ] @
Max123 punice ti boce bez problema ,makar je tako ovde u mom kraju cak ih i ne proveravaju.Ti si kupio ventil za 250 bar. a boca ti je na 200 znaci da ce ti pre boca eksplodirati nego ventil popustiti , ali ne brini to se jos nije desilo nikome .
[ sikirce @ 06.04.2008. 22:27 ] @
Bio sam zauzet ovih dana pa nisam stizao da se javim.Naime,o cemu se radi?Mislim da me niste bas dobro razumeli,ili meni nije bas najjasnije.Mene zanima za koliko volti sekundara da proracunam trafo,jer posle treba da ga setam regilacijom u primaru od tih 14v pa do 35v.Da li je to na primer:20v,pa kada je prkidac u primaru u polozaju gde je na primer on namotan za 195 v imacu u sekundaru 30v.Ne znam da li sam dobro objasnio.Polazim od toga da kada namotam primar za tacno 220v i kada ga ukljucim na 220v koliki napon treba da bude u sekundaru.Na ostala pitanja koja sam postavio dobio sam i zadovoljavajuce odgovore.Usput,ispravljanje bih radio sa punim grecom,a prigusnicu sa sa upola manjim jezgrom od glavnog trafoa.
[ Darko_zed @ 07.04.2008. 21:57 ] @
Nemoguce je setati ga od 14,5 do 35 v u sekundaru preko primara ,a da bude sve u granicama normale i da taj aparat vari kako treba sem ako nije i na 380 V u primaru .Kod CO2 aparata ti je glavna fora uskladiti napon sa strujom ,a to sto ti kazes da kada je namotan i prikljucen na 220 , napon sekundara ti direktno zavisi od snage trafoa to jest od struje koju trafo moze dati na tom podeoku za amperazu i naravno sve to uskladiti sa naponom.I nemoras praviti prigusnicu upola manju od trafoa ,vec mozes i za trecinu trafoa a tako mozda i postignes bolje rezultate .
[ weldinger @ 18.04.2008. 00:55 ] @
Evo upravo zavrsih izradu jednog 250-amperskog aparata pa me zanima kako vam se cini na prvi pogled.
[ djolejr @ 18.04.2008. 08:12 ] @
Sve pohvale. Nema nijednog pokazatelja da ovaj aparat nije radjen u nekoj renomiranoj firmi, samo kolika je konacna cena svega toga.Posebne pohvale za dizajn kutije i ozicenja u istoj.
Pored regulacije brzine zice koje su dve dodatne regulacije? Pretpostavljam da je jedna od regulacija namenjena faznoj kontroli tiristora pri polukontrolisanom usmeravanju struje u sekundaru. Ukoliko se radi o faznoj kontroli tiristora da li bi mogao da postavis semu, jer sam ja istu radio sa 3 x TCA785, sto bas i nije finansijski isplativo, takodje me zanima koliko je procentualno (moze i materijalno) skuplji aparat kada poseduje tiristorski kontrolisano usmeravanje struje. Ja sam jos i umesto sklopke koristio 3 x (BTA41B600 (250din) + MOC3061 (65din)) sto je svakako skupa varijanta ali kako ne znam cenu sklopki tako da i ne znam da li je to i skuplje od sklopke.
[ djolejr @ 18.04.2008. 08:14 ] @
pogresno poslato
[ weldinger @ 18.04.2008. 21:07 ] @
Hvala za pohvale!
Druga dva potenciometra su za regulaciju perioda impulsa i pauze zavarivanja.To je kad se radi "heftanje" kod bravarije.A regulacija napona luka je izvrsena sa jednim prekidacem za "grubu" i jednim prekidacem za "finu" regulaciju.
Sklopka ti je 10 eura.Regulacija tiristorima je ,naravno,mnogo skuplja od ove klasicne prekidacima.
[ sotarts @ 15.08.2008. 08:43 ] @
DOBAR DAN !!!

Novi sam na forumu tj.privukla me vasa tema,i sam sam pokusao popraviti stari izgoreni co2 aparat,bio je prepravljen na argon za varenje inoxa,kad je izgorio dosao je meni pod ruke a kako se ja bakćem u svašta dao sam premotati trafo,nemam neke velike potrebe za aparatom al kako se bavim pomalo mehanikom i limarijom uglavnom za svoj gust uvijek dobro dode takav aparat .Sastavio sam ga tako da sam izbacio ono malo elektronike te motor za žicu spojio na posebni trafo preko potenciometra to radi bez greske,ventil plina je bio i ostao mehanički tj u ručci,dakle radi i to,grec je uptan orginal je od aparata ali mi nekako diode djeluju male nznam ni kolke bi trebale bit otprilike po veličini za tu snagu ako to opće ima veze (veličina sa snagom),(4 KOM) na rashladniku cca.12 X 12 cm,koji je ujedno i izlaz iz greca.Bas i ne znam ma koji način funkcionira grec,znam ga spojiti i znam svrhu al ne znam ga napraviti,Trafo je od 120A dali je to pravih120 A ne znam,Nema prigušnice (NEZNAM TOČNO KAKO TO IZGLEDA ALI SAM PROČITAO OVDJE DA JE DOBRO IMATI) prilikom varenja slabo spaja tj var se gomila na hrpu tj dobijem brabonjke koji apsolutno nista ne povezuju,ne moze se povuči lipi tanki var.Zanima me dali je to zbog greca ili možda trafoa da nisu slabi,ako se to opće moze znati vako napamet bez da se vidi.Raspitao sam se po dučanima i najjače diode sta ih mogu nabaviti su 80 A. Zanima me dali tu ima lijeka i kako napraviti ???

UNAPRIJED HVALA,VIDIM DA KASNIM PAR MJ. AL ETO
[ bboba @ 25.01.2009. 21:46 ] @
Pozdrav nov sam na ovom forumu. Zanima me gde da nadjem elektromagnetni ventil za co2
[ weldinger @ 01.02.2009. 01:22 ] @
Imam ja,ali mi moras reci da li ti treba od 24V,42V ili 220V?
[ KBDNK @ 09.03.2009. 23:59 ] @
Malopre sam bio kod komšije koji se bavi autolimarijom i koristi ovaj aparat sa CO2 ali mu se pokvario jer ne može da zaustavi žicu odnosno čim uključi aparat na onaj klik klak svetleći prekidač žica kreće i ne staje iako je okidač na ručici gde se pritiska kada treba variti nije pritisnut. Valjda Vam je jasno na šta mislim. Kaže da je bio kod nekih majstora, da su promenili taj klik klak svetleći prekidač, da je posle toga radilo kako treba kraće vreme a da je posle toga počeo da reguliše nekontrolisano izlaženje žice laganim udarcima čekića u prekidač, a sada je izgleda kvar "sazreo" u potpunosti i žica juri besomučno čim se uključi aparat. Gas kreće normalno kada se pritisne okidač.
Kako smo i ja i on nekakvi nabedjeni elektrotehničari (koji nemaju ni dan radnog iskustva u struci) počeli smo da mozgujemo i nikako da se ne složimo. On tvrdi da je kvar u tom klik klak prekidaču a ja u samoj ručici i oko okidača jer smtram da su onaj klik klak prekidač i okidač u ručici 2 prekidača povezani na red (koji sam ja Albert) koji kada su oba u položaju uključeno pustaju žicu ali on mi ne veruje. Ja sam čak posumnjao i da je kabal koji ide od aparata do okidača kratko spojio negde jer žica kreće i bez okidača ali on tvrdi da je to nemoguće jer je skoro promenio taj kabal i stavio deblji nego što je bio i uporno tvrdi da je kvar u klik klak svetlećom prekidaču kojim se aparat uključuje i isključuje. Odakle mu to da je kvar u tom prekidaču nemam pojma.
Pošto nismo mogli da uradimo ništa niti da "zauzmemo" zajednički stav o kvaru ja mu predložim ovaj forum jer sam video da postoji ova tema na kojoj se vrlo stručno raspravlja o ovim aparatima...ali on ne veruje. Cenim da onaj ko zna da napravi aparat može još lakše da ga popravi...
Eh sad pošto on ne veruje u ovaj forum ja ovo sad pišem bez njegovog znanja u nadi da će neko od Vas stručnijih da mi skrene pažnju na mogući kvar a ja njemu i tako se "napravim pametnim"...normalno kazaću mu kako sam došao do rešenja pa da počne i on da veruje u ovaj forum i njegove posetioce.
Ne znam koji je aparat u pitanju u smislu marke a radi na monofaznu struju...plavo crne boje je (ala sam ovo sad lupio...)
Hvala na odgovorima...
[ DAX_ @ 10.03.2009. 22:19 ] @
Pozdrav
Mislim da nije ni jedno ni drugo, pretpostavljam da su "probili" izlazni tranzistori u grani koja regulise DC motor za brzinu zice, tako da stalno imas maksimalnu brzinu zice. Gas se pusta mehanicki, ventilom u rucki pistolja. Klik-klak prekidac samo ukljucuje kompletno mrezno napajanje. Za konkretniju pomoc trebalo bi malo vise podataka.

Vozdra
[ majstror @ 16.03.2009. 19:42 ] @
Zdravo ljudi nov sam na ovom forumu.Interesuje me u vezi prigusnice za co2 aparat,kako da znam podatke za nju?I da li ima veze kolika je prigusnca u odnosu na glavnitrafo i kako da je znam koliki trafo treba za prigusnicu?Kako bih mogao da izracunam koliko navoja i kvadratura zice?Bio bih zahvalan.
Citat:
weldinger: Evo upravo zavrsih izradu jednog 250-amperskog aparata pa me zanima kako vam se cini na prvi pogled.
[ ms_pajce @ 28.03.2009. 00:15 ] @
Baš super što je malo oživela ova tema!
Počinjem da pravim dodatak za REL aparat pa ću imati po koje pitanje za iskusne članove, a za početak evo ovih
kako se struja prenosi na žicu za varenje, preko točkića ili...??
Postoji li neka mogućnost dogradnje regulacije napona, bez izmena na transformatoru REL aparata?
[ suske @ 28.03.2009. 20:03 ] @
Tema je jako interesantna ali je zamrla u zadnje vrijeme.

Ja sam se da tako kažem naoštrio da napravim jedan co2 i imam većinu stvari koje mi trebaju.
Slao sam privatne poruke nekim od aktera teme ali su izgleda prosle neprimjećene jer nisam dobio odgovor.

Kako god, trebace mi mala pomoć oko proračuna prvenstveno prigušnice a i transformatora pa bi bilo fino kad bi neko imao malo vremena. Mogao bih ja da eksperimentisem ali za to treba mnogo više vremena.
Imam namjeru da ispravljanje napravim sa dva tiristora u polumostu a na transformatoru da izvedem namotaj sa srednjim izvodom tako da bih izbjegao dvije diode. Imam ruske tiristore po 250A sa pripadajućim hladnjacima.
Transformator je 3000VA a jezgro prigušnice je cca 17.5cm^2 što bi trebalo biti dovoljno ako je tačno da jezgro prigušnice treba imati trećinu presjeka transformatora.
Sad još samo proračunati broj zavoja za oboje. Na elektronici se već radi.

[ DAX_ @ 28.03.2009. 21:00 ] @
Citat:
ms_pajce: Baš super što je malo oživela ova tema!
Počinjem da pravim dodatak za REL aparat pa ću imati po koje pitanje za iskusne članove, a za početak evo ovih
kako se struja prenosi na žicu za varenje, preko točkića ili...??
Postoji li neka mogućnost dogradnje regulacije napona, bez izmena na transformatoru REL aparata?

Ne preko tockica nego unutar crijeva je provucena P/F zica (najmanje 16mm2) koja se na krajevima veze na fiksni dio na aparatu i na mesingani prihvat u rukohvatu.
Dogradnja regulacije napona je moguca eventualno sa tiristorima u sekundaru ili triakom u primaru (ovo drugo nisam probao) Obicno se radi sa tiristorima u sekundaru, tako se inace rade veliki profesionalni CO2 aparati.

Vozdra
[ suske @ 29.03.2009. 19:19 ] @
Evo par konkretnih pitanja.

Kako sam već rekao imam transformator od 3000VA monofazni. Već je namotan za potrebe nekakvog ispravljača sa 220V 50Hz na 2 x 75V. E sad jasno je da je ovo prevelik napon za CO2 i da je premotavanje neophodno.
Postavlja se pitanje na koliku struju se moze računati sa ovakvim transformatorom?
Prosta računica će reći da prema snazi od 3000VA to izađe cca 75A na 40V uz čisto otporno opterećenje ali ovdje se radi o uređaju sa intermitiranim opterećenjem pa me zanima na koliku intermitenciju se računa kod CO2 aparata?
Dalje, s obzirom da imam namjeru da napravim tiristorsku regulaciju struje kako odrediti napon sekundara, tj. treba udesiti odnos stuja/napon na sekundaru koji bi bio pogodan za maksimalno iskorištenje performansi ovog transformatora. Recimo nebih da dođem u situaciju da pri maksimalnoj struji imam premali napon ili obrnuto.
Još jedna stvar koja me zanima je i to dali je nepohodno za datu intermitencu predimenzionisati primarni namotaj?
Ovaj transformator već ima namotan primar pa da ga ne diram ako nemoram.

Eto, mnogo pitanja pa se nadam i pokojem odgovoru.

Pozdrav Suske
[ ms_pajce @ 29.03.2009. 23:57 ] @
DAX_ prvo hvala puno na odgovoru!
U subotu sam bio na pijaci Bubanj potok, malo sam zagledao pištolje i shvatio kako to funkcioniše.
Obzirom da ste u ranijim postovima pominjali da se bavite namotavanjem transformatora, zanima me koliko bi koštalo da se namota neki malo ozbiljniji trafo za CO2 (maksimalne amperaže za 220 V) aparat za varenje, koji bi imao regulaciju napona na primaru? Kakvo bi jezgro trebalo za to, kolikog preseka?

U prvoj fazi sam planirao da nabudžim skalameriju za REL, a kasnije bi dodao poseban trafo za CO2.

[ suske @ 03.04.2009. 13:53 ] @

Heh, ja se nadao nekom pametnom komentaru al ništa.

Danas sam probao onako od zeze da ovaj transformator u stanju u kakvom jeste probam kao REL i ne ponaša se nimalo loše mada nisam ništa ozbiljno vario pa nemogu reći jel dobro ili ne. U stanju je da vari sa elektrodom 2,5 i 3,2 mm bez poteškoća. Stijenku cijevi od 5mm propali bez većih problema.
Redno sekundarnom namotaju sam vezao ovu prigušnicu kako bih ograničio struju kratkog spoja.

Pozdrav Suske
[ weldinger @ 09.04.2009. 23:12 ] @
Citat:
suske: Evo par konkretnih pitanja.
Postavlja se pitanje na koliku struju se moze računati sa ovakvim transformatorom?
Prosta računica će reći da prema snazi od 3000VA to izađe cca 75A na 40V uz čisto otporno opterećenje ali ovdje se radi o uređaju sa intermitiranim opterećenjem pa me zanima na koliku intermitenciju se računa kod CO2 aparata?
Dalje, s obzirom da imam namjeru da napravim tiristorsku regulaciju struje kako odrediti napon sekundara, tj. treba udesiti odnos stuja/napon na sekundaru koji bi bio pogodan za maksimalno iskorištenje performansi ovog transformatora. Recimo nebih da dođem u situaciju da pri maksimalnoj struji imam premali napon ili obrnuto.
Još jedna stvar koja me zanima je i to dali je nepohodno za datu intermitencu predimenzionisati primarni namotaj?

Prvo,intermitencu ces da povecas tako sto ces da povecas presek jezgra, tiristorska regulacija je mnogo,mnogo skuplja nego regulacija prekidacem u kolu primara,naravno,vidi samo koliko ti kostaju tiristorski moduli a koliko prekidac.Drugo, napon luka se krece od 18V DC do 30-ak volti DC dok kod REL postupka, potrebno je 50-60V pa i do 80V zboog lakse jonizacije gasa i lakseg ostvarivanja luka.Prigusnicu sam objasnio u post-u pre, nije ni malo naivno praviti je.Postoje programi za njen proracun, da ne bih ponavljao procitaj u post-u od pre.Pozdrav
[ suske @ 10.04.2009. 13:20 ] @
Prvo hvala na odgovoru.

Nisam se možda baš dobro izrazio po pitanju intermitence ali nema veze nije od primarnog značaja.

Što se tiče ekonomske strane izrade tiristorskog regulatora ni to nije od primarnog značaja. ;)
Aparat je namjenjen za vlastite potrebe tako da konacna cijena nije presudan faktor. Štaviše tiristore već kako sam rekao imam pa je njihova cijena nula.
Prototip elektronskog regulatora je vec urađen i vrše se prve probe i mjerenja. Kad budem pri ruci imao foto aparat poslaću par slika.
REL se ovdje sam nametnuo tako da u ovoj priči nije bitan al kad već spominjemo taj napon od preko 50-60V je već opasan po život a 80 ohoho tako da, oprezno!

Dakle zaboravimo malo na REL.

To objašnjenje oko prigušnice iz prethodnog posta nemogu da nađem tj. nemogu da nađem taj post a pregledah sve postove koje si poslao na forum. Ako može bar da me uputiš gdje da pogledam ili (copy/paste). Da sam mislio da je naivno napraviti odgovarajuću prigušnicu ja nebih ni pitao.
Mnogo se mistike baca na neke stvari sad dal' zato što ljudi ne žele da znanje oko nekih stvari podjele sa drugima ili zato što nema šta da se kaže na temu nebih znao.
Sad ko je uporan može da sam savlada problematiku što za mene nebi bilo prvi put ali smatram da je lakše kad se razmjeni znanje i iskustvo sa drugima.
Bilo bi dovoljno da se otvore tri četri CO2 aparata te da se uradi par mjerenja i da se izvuku relacije između transformatora i prigušnice. Ovo bi bilo dovoljno da se potencijalna greška svede na potrebni minimum ali eto ja pri ruci nemam ni jedan CO2 aparat pa zato pitam.
Danas postoje programi za sve i svašta pa me ne čudi da postoji i taj za prigušnice.

Pozdrav.
[ daliborz @ 04.08.2009. 00:47 ] @
Pozdrav svima koji prate ovu temu

Drago mi je da imam gde da procitam dosta zanimljivih stvari o co2 aparatima,a da nisu u stilu onog majstorskog "duvanja"-JA,pa JA i silnih cifara koje ni njima verovatno nisu bas najjasnije,stvarno Vam skidam kapu na objasnjenjima.Inace radim kao varilac pa shvatam vase muke-u firmi ih nemam(muka)sto se tice aparata (ali imam drugih)-tamo je to prosto reseno-"ESAB c-420" (oko 4700 €)

Inace na ESAB-u je kotur od 18kg zice 1,2mm,mada spram njega deluje zaista sitno

Kuci sam sa kolegom prepravio rel aparat u co2(MIG) i za sada dobro funkcionise,ali se problem javlja sa tankim limovima-sa materijalima debljine 2,5-15 mm nemam problema,moze li ko da mi objasni u cemu je problem,a za sada izgleda ovako:

pa na plastifikaciju:

Hvala unapred na pomoci

[Ovu poruku je menjao daliborz dana 04.08.2009. u 02:20 GMT+1]
[ daliborz @ 06.08.2009. 23:46 ] @
Evo firminog ESAB-a

[ weldinger @ 09.08.2009. 17:28 ] @
Nisu isto dimenzionisani trafoi kod REL i MIG/MAG aparata.Naponi luka kod REL aparata su mnogo veci nego kod MIG/MAG.Kao sto si napisao kod vecih debljina vari vam super,tj. ne progoreva dok kod malih debljina progoreva lim,tj. ne mozete da smanjite struju zavarivanja.Ja sad ne znam da li ste vi predimenzionisali trafo ili ste samo namontirali dodatnu opremu za dodavanje zice.Da bi vam to radilo kako treba u svim opsezima morate da predimenzionisete trafo ili nastavite tako ali samo zavarivanjem vecih debljina.
[ ste @ 28.02.2010. 16:55 ] @
da sam ovu temu pratio na vreme sad bi imao aparat !
posto se nesto pogubilo a nesto delova ostalo ako neko ima zelju da pravi aparat mozemo da se dogovorimo
imam trafo za aparat od 400A diode motoric za zicu karticu ...i ko zna sta jos
zanima me i koliko bi kostalo da mi neko sklopi a mogu i da prodam to sto imam.
poz.
[ weldinger @ 03.05.2010. 19:53 ] @
Napravi sam, sto ti nedostaje od delova ja cu ti dati a ti sto ti nije jasno pitaj, ja sam pored kompa svako vece posle 22h.
[ Fiva @ 08.08.2010. 09:21 ] @
Kolko para za sve to, ja bi teo da napravim jedan za sebe - treba pravim ogradu i kapiju, pa mi je bolje da sam to radim natenane a i uštedeću na majstoru...
[ maki2001 @ 05.02.2011. 12:16 ] @
poslusajte ganeta . covek zna sta vam prica nije gup i ne lupa gluposti i naucite sta je napon , a sta je struja . naucite sta je tvrd , a sta je mekan prenosno odnos kod transformator
[ Ivan 89 @ 08.04.2011. 21:46 ] @
Pre neku godinu meni i caletu izgori mali gude co2 aparat ali nam je bio jako potreban pa smo hteli da probamo prevezati elektro aparat 450A sa diodama na njega i da vidimo kako radi.
Verujte ne valja nista ne vredi se zezati sa tim, nista necete uraditi sa prepravkom elektro aparata.
To se ne zna koji je zakon te lepi zicu za diznu te progoreva je, nema sanse ustelovati da lepo vari.
[ weldinger @ 27.04.2011. 22:27 ] @
Citat:
ivanneagic
Verujte ne valja nista ne vredi se zezati sa tim, nista necete uraditi sa prepravkom elektro aparata.
To se ne zna koji je zakon te lepi zicu za diznu te progoreva je, nema sanse ustelovati da lepo vari.

Pa naravno.Napon luka je suvise veliki: 45-60 V AC pa jos kad se ispravi onda dodje (45-60)*1.41= (63 - 85 )v DC zavisno od aparata tako da var ima da pregori od prevelikog napona luka, umesto da se stapa lepo sa materijalom.Kod CO2 aparata je napon luka od 19-28 V DC. Sa obicnim elektrolucnim aparatom moze da se doda Tig gorionik, ispravljac i tako cete dobiti mogucnost da varite TIG postupkom.U zastiti argona mozete tako variti prohrom i aluminijum samo sto cete izvaditi konektor ispred ispravljaca tako da imate naizmenicni napon zbog varenja aluminijuma...
[ Ivan 89 @ 28.04.2011. 22:26 ] @
A kako to, mozes mi malo bolje pojasniti, mozda bi ja to probao napraviti.
[ dejanboss030 @ 05.05.2011. 21:25 ] @
ja kupio kineski el. lucni aparat od 250 a bar tako pise i njega doradio , pa sa trosi i evb elektrode . dali bi mogao da ga ga koristim za tig varenje sta treba uraditi.Na njemu sam dodao diode 4/200A,prigusnicu koju sam nekako sklepao a radi solidno. Povezan je na 380v dve faze.
[ weldinger @ 05.05.2011. 22:48 ] @
Citat:
dejanboss030:  dali bi mogao da ga ga koristim za tig varenje sta treba uraditi.Na njemu sam dodao diode 4/200A,prigusnicu koju sam nekako sklepao a radi solidno. Povezan je na 380v dve faze.

Kupi Tig gorionik sa mehanickim ventilom, bocu sa argonom i pici!
[ dejanboss030 @ 06.05.2011. 20:30 ] @
samo to bez ikakve elektronike,ja mislio da treba vise toga,moram da probam.
[ Darko_zed @ 07.05.2011. 12:17 ] @
samo to ali bices ogranicen na odredjene obojene metale koje mozes zavarivati
[ dejanboss030 @ 07.05.2011. 14:53 ] @
znas li gde moze da se nabavi jeftiniji tig gorionik
[ Darko_zed @ 07.05.2011. 19:30 ] @
naravno
[ Ivan 89 @ 01.06.2011. 21:28 ] @
Imam jedan co2 350A pun trofazni skoro nov jedan privatnik pravio pa me muci, lete kuglice tokom varenja i sve se lepe po limu ne moze se lako ocistiti lim od kuglica u cemu je problem dal u diodama, dal bi valjalo dodati koji elektrolit ili sta je u pitanju.
[ weldinger @ 04.06.2011. 23:15 ] @
Da, prvo proveri diode.Ako nije dioda onda ti jedna faza nedostaje,tj. gubi se negde ili na kontaktoru ili prekidac neki ne prenosi lepo...
[ Ivan 89 @ 16.06.2011. 22:12 ] @
Treba mi savet koji elektrolit da kupim za co2 aparat nasao sam povoljno 75v 67000mf, i 25v 110000mf
[ Darko_zed @ 16.06.2011. 23:49 ] @
75v 67000mf definitivno jer ti ovaj drugi ne odgovara zbog male voltaze
[ danot @ 28.09.2011. 10:34 ] @
Imam 2 REL aparata, ovi iz slike: http://imageshack.us/photo/my-images/94/480m.jpg/
Ovaj prvi je 140 ampera, a drugi 135 ampera,oba su proizvodnja Rade Koncar, dvostubni trafa, preklopke imaju regulacija 0,1,2,3,4.
Napon praznog hoda je oko 42 volti, konkretno me zanima prerada transformatora za Co2, jedan bi zeleo da preradim iz ovih aparata.
Sta trebam preraditi, pretpostavjam da odvijam namotai sekundara da bi dobio 20tak volti?, Tacno ili gresim?
[ Darko Zivkovic @ 28.09.2011. 23:54 ] @
Mogu se prepraviti itekako ali je mali problem sto se ovom aparatu ne steluje napon sto je kod CO2 aparata potrebno , naravno napon u zavisnosti od struje nego kod ovog aparata se regulacija struje vrsi tako sto se menja broj namotaja sa jednog stuba na drugi uz minimalne promene napona na sekundaru sto inace ne godi CO2 aparatu i tako neces dobiti nista samo odmotavanjem do zeljene voltaze.Morao bi se ozbiljno preraditi trafo , dodati prigusnica , grecov most , elektronika , mehanizam za zicu , ventil za gas i jos sto sta od sitnica da bi to bio CO2 aparat koji se moze valjano koristiti. Intermitenca ovako preradjenih aparata na maksimum je negde oko 35% sto je itekako bolje od fabrickih Varstroja , iskre , viligera itd koji na maksimalnoj amperazi imaju samo 10%. Srecom oba aparata su motana bakrom i sekundar bakarnim uzetom pa spadaju u kvalitetnije REL aparate za razliku od sotalih koji su cist aluminijum.
Preradio sam jedno 5-6 komada ovih aparata i mogu ti reci da se dobija i vise od ocekivanog , prvo sto sam ja zadovoljan kvalitetom samog zavarivanja ,a kasnije korisnik to jest musterija koji je doslovno receno odusevljen .
Pozdrav
[ danot @ 29.09.2011. 06:14 ] @
Darko, hvala ti puno za objasnenje.
Znam da REL aparati menjaju struju, a napon je skoro isti na sekundaru,imaju primar na oba struja, i znam da CO2 imaju konstantna struja a menjaju napon.
Ali meni konkretno zanima prerada trafo, treba mi malo objasnenje?, ali ako je djelovna tajna onda OK.

Pozdrav!
[ Darko Zivkovic @ 29.09.2011. 13:07 ] @
Nije bas da imaju konstantnu struju vec se ona manje od parametara na koje podesis aparat , brzina zice , debljina , vrsta zice kojom varis itd. Trafo se mora namotati tako da se krece sa naponom od nekih 19V pa do 35V , veci problem je dobiti datu struju na datom naponu tako da ne prelazi donju granicu napona kratkog spoja to jest pratiti karakteristike samog trafoa i dobiti valjan odnos V-A , mada i ako je struja produkt podesenih parametara koje sam naveo ima svoje granice u kojima se mora kretati u zavisnosti od napona. Trafoi su sa dva stuba , treba ih razmotati totalno i nanovo namotati prema proracunima koje nije bas olako dobiti.Varice aparat u bilo kojem slucaju ali je pitanje kako ce variti , da ne prekida , ne prsti mnogo , da li utapa var dovoljno , var ne ostavlja ostre ivice ne utopljene sa strane , ne vrsi preterano usijavanje metala koji se vari itd ... ako se sve odradi kako treba onda nece biti nista od ovih navedenih problema. Veliki pozdrav
[ Darko Zivkovic @ 29.09.2011. 13:08 ] @
plus treba na sve ovo dodati valjanu prigusnicu koja inace ima OGROMNU ulogu za dobijanje kvalitetnog aparata za varenje sa lepim performansama.
[ danot @ 02.02.2012. 11:22 ] @
Pozdrav Darko, od prerada ovih moi Rade Koncar REL aparati sam odustao, kao sto si i sam rekao to su kvalitetni aparati koi su se naradili.
Pronasao sam ovu shemu za CO2 tu na forumu, pronasao sam slucajno i kupio bas takvo jezgro 51x51mm EI limova:

Sad imam par pitanja, sta kazes ti, jel bi ja dobio 150 ampera iz ovo jezgro?
Dali bi dobio intermitencije neki 30tak %?
Jel dobro ovako sa 2 diode ili da ja stavim 4 diode? Sta je bolje.
Citao sam da moze i elektromagnetni ventil iz ves masina...
To ce da mi bude hobi aparat za domasna upotreba, nece potrositi vise od 10 kg zice godisno...
Pozdrav, nadam se da nisam bio naporan so moi pitanja...
[ weldinger @ 15.11.2012. 22:47 ] @
Evo ponovo weldingera...

[ weldinger @ 10.05.2013. 23:05 ] @
A ovaj je trofazni-trostubni...

[ spic78 @ 12.08.2013. 07:48 ] @
prijatelji moji pozdrav iz republike srpske imam jedan problem nadam se dami mozete da pomognete imam co2 aparat EINHEL BT-GW 17O otisla mije sklopka na kojoj ima 6 polozaja i jasam kupuo istu sklopku ali sam prilikom skidanja stare sklopke zaboravio gdje koi kabal ide i trazio sam na internetu semu spajanja te slopke ali nigdje nisam mogao da nadjem zato vas molim ako moze iko dami pomogne dami posalje semu UNAPRED VAM HVALA DRUGOVI MOJI JOKIC DRAGAN IZ REPUBLIKE SRPSKE
[ pajapop @ 24.08.2013. 13:48 ] @

Ako do sad nisi resio problem najbolje da kontaktiras ucesnika ove teme Darka Zivkovica (poseti njegov sajt - ima adresu ispod imena).
[ spic78 @ 25.08.2013. 08:55 ] @
drugovi imali iko dami pomogne oko slopke
[ pajapop @ 25.08.2013. 10:39 ] @

Jesi li kontaktirao Darka? Otvori aparat i slikaj zice i kontakte, posalji mu mejlom, sigurno ce ti pomoci...
[ Darko_zed @ 25.08.2013. 10:41 ] @
nacrtacu ti u toku dana , primio sam tvoje slike ali zbog obaveza nisam stigao da ti odgovorim .
Bitno je da unimerom ispitas koji kontakt kada prespaja na prekidacu od 1 do 6 i to zapises pa kasnije prema onome sto ti posaljem povezes .
Pozdrav
[ Darko_zed @ 25.08.2013. 10:42 ] @
Citat:
pajapop: Jesi li kontaktirao Darka? Otvori aparat i slikaj zice i kontakte, posalji mu mejlom, sigurno ce ti pomoci...

Jeste to uradio ali stvarno nisam stigao da mu pomognem .
Veliki pozdrav