[ Azzrael @ 18.03.2005. 15:48 ] @
Da li neko moze da mi posalje vremenski dijagram pranja ves masine (redosled i trajanje svih operacija). Hocu da izbacim programator i napravim isti ali sa mikrokontrolerom i grafickim display-om. Hvala unapred

P.S. Mozda je naucim i da kuva kafu
[ fosil @ 19.03.2005. 17:19 ] @
Nešto s linijom ne ide kako valja, pa če možda biti više jednakih odgovora. Ja ti to ne preporučujem. Imam PS Gorenje 22S sa takvim programatorom. U 4-5 godina je crko 2 puta, ovaj treči se još drži. Jer nije bilo tragova vlage na njemu, pretpostavio sam, da mu je "vruče". Termički sam izolirao spremnik za vodu, pa je dobre 2 godine u redu. Mislim, da je to bio razlog crkavanja. Na tvom mestu bi popio kavicu u dobrom društvu, pa češ imati više od toga, jer češ uštedjeti puno love. Da ti kažem, predhodni PS s običnim programatorom mi je radio 20 godina bez greške, pa razmisli! LP u BG iz SLO
[ JOJO847 @ 19.03.2005. 20:47 ] @
A zgodna ideja, samo znaš razni programatori imaju i različite cikluse pranja, grijanja itd.
Pa najprije nebi bilo loše da kažeš koji je programator i mašina u pitanju.
[ tdjokic @ 19.03.2005. 21:04 ] @
Citat:
Azzrael: Da li neko moze da mi posalje vremenski dijagram pranja ves masine (redosled i trajanje svih operacija). Hocu da izbacim programator i napravim isti ali sa mikrokontrolerom i grafickim display-om.

Sa elektronikom prakticno nemam pojma. Medjutim, ipak mi se cini da ovde nesto ne stima. Recimo da si stavio ves u masinu, sipao prasak i sad treba da pocnes pranje. Koja je prva operacija? Ulazak vode u masinu kroz poznati elektromagnetski ventil. Ta operacija nije vremenski definisana. Ako je pritisak vode u cevima veci - pre ce se postici potreban nivo i obrnuto. Zatim, moras da imas kontrolu nivoa, nivostat, bez obzira da li se radi o mehanickom ili mikrokontrolerskom programatoru. Sledi druga operacija - predpranje. Opet zackoljica - ako je voda veoma hladna, druga operacija ne pocinje odmah nego se prvo voda greje da bi masina uopste krenula. Tako redom. Retko koja operacija je vremenski fiksna (centrifugiranje?), uvek imas neke parametre koji moraju da budu ispunjeni da bi stvar krenula dalje, odnosno se nesmetano obavljala. Dobro - i predpranje i pranje su na neki nacin definisani vremenski, ali ako se voda ohladi ili nivo smanji, onda se proces produzava dok se to ne vrati na potreban nivo.
[ fosil @ 19.03.2005. 21:13 ] @
Imam diagrame, ali veoma stare (cca1980)
[ fosil @ 19.03.2005. 21:20 ] @
imam i ona dva pokvarena, ako te možda to zanima? A transport?
[ Azzrael @ 22.03.2005. 14:57 ] @
Sto se tice vremenskog toka, to se da kontrolisati. Kao sto tdjokic rece, prvo ide primanje vode. Naravno zadrzao bih presostat. kad se bubanj napuni, presostat zatvori kontakt i kaze procesoru da nastavi. Onda predpranje. U ovom slucaju bih preko relea drzao ukljucen grejac sve dok ne postigne zeljenu temperaturu (nju bih merio digitalnim senzorom DS1820, a zadavao pre pocetka pranja i to cak u podeocima od po stepen). Cak sam razmisljao i o varijanti da stavim i fotosenzor koji bi merio zaprljanost vode i prema tome odredjivao trajanje predpranja, ali razmisljam jos uvek o tome. Ova automatika bi bila hermeticki zatvorena u kutiji od plexiglasa i sigurno bi radila mnogo duze nego ta fabricka (ja ovo pravim za sebe, a fabrika zivi od servisa i prodaje rez. delova).
U svakom slucaju hvala vam momci na savetima i sve pohvale za vas i za forum. Ja sam inace novi clan i veoma sam zadovoljan brojem postova i temama na forumu.
[ Alexa01 @ 26.06.2007. 13:00 ] @
Azzraele imas moju punu podrsku. Ja sam to isto hteo da radim, samo nemam dovoljno znanja iz oblasti mikrokontrolera, tako da sam resio da neku postojecu elektroniku malo unapredim i da je stavim na staru gorenje masinu. Ona ideja sa foto senzorom je bezveze, to ti nece raditi kako treba, a imas i druge parametre koji govore koliko koji deo programa treba da traje. Duzina delova programa je uglavnom vremenski odredjena, osim grejanja. Kod nekih modela masina i grejanje je vremenski reseno, ali se nije pokazalo kao dobro resenje, jer nikad ne zagreje vodu na istu temperaturu zato sto ima par faktora od kojih direktno zavisi. To su temperatura vode, napon gradske mreze, temperatura okoline, ... Da ne duzim dalje jer to i nije toliko bitno. Stavis lepo termostat i zavrsis posao. Kad skeniram neke stvari, poslacu ti. Za sva pitanja i probleme na koje naidjes, a koja nisu vezana za mikrokontroler slobodno mi se obrati.

Pozdrav.
[ Mladen Bruck @ 23.06.2011. 20:21 ] @
Azzrael, I šta bi na kraju ??? Da li si složio elektronski programator sa grafičkim ekranom?

Ja sam evo na početku i ja bih htio ovo isto da uradim. Uzaludno danima tražim neke knjige, vremenske dijagrame itd, no ne ide.
Da li itko ima knjigu Milana Milasinovića u pfd-u da mi pošalje.
"fosil" kaže da ima nešto.
Imam veliiiko iskustvo sa mikrokontrolerima i elektronikom, i nešto elektrikom.
Znači opet isto pitanje: kako radi veš mešina: Knjige, diagrami korisni linkovi.....
[ konislav @ 26.06.2011. 18:29 ] @
Ja sam voljan da ucestvujem u projektu. Radio sam vec takvo nesto i mislim da je jedino dobro i isplatljivo samo ako se izvodi kao licno dokazivanje znanja i umeca iz elektronike i programiranja, odnosno u edukativne svrhe. Pre nego pocnemo sa projektom hteo bih da postavim nekoliko pitanja postavljacu teme (vodji projekta).

1 pitanje. Da li ti stvarno zelis da napravis elektronski programator za tvoju ves masinu ili ti treba neko ko ce da ti napise diplomsku za fakultet.
2.Ako zelis da razvijemo ovaj projekt, da li si voljan da ovde prikazijes redovno fotografije onog dela projekta kojeg smo odradili.

Ja sam voljan da ti pomognem kako semama, dijagramima, proracunima i savetima, ali ne zelim da nekome pisem diplomski rad.
[ Mladen Bruck @ 27.06.2011. 16:22 ] @
Konislave, srećo moja !!!!
Citat:
samo ako se izvodi kao licno dokazivanje znanja i umeca iz elektronike i programiranja, odnosno u edukativne svrhe.

Upravo tako !!!!! Čitava poenta je ustvari je i bila u tome. Da svi znamo ili barem oni koje to interesira.
Naravno, iza ovoga stoji i to da me je taj stroj nekoliko puta izludio do temelja, da prostite. A ja kao dizajner i "sklapač" "embeded" uređaja, PLC-aš i šta sve ne, stojim pred njim kao pred zadnjim svjetskim čudom i nemam pojma na kojem principu radi. (Tako godinama) Bolno.
Elem, sada "stroj" radi. No pitanje je do kada.
Do tada ja ću naći shemu elektrike, i proučit kako stroj radi, to sam mislio. E sad, ja sam već na jednom forumu (www.fanzo.org), našao neke šeme, kao i vremenske dijagrame programatora.
Tu sam zapeo, tj. trebala bi mi mala pomoć u čitanju dijagrama. Na osnovu toga, je koliko sam razumio vidljivo donekle kako stroj radi.
NO, i dalje nigdje nisam vidio neki jednostavan i razumljiv FLOCHART diagram rada, kao ni neku razumljivu raspravu o tome. Osim na par mjesta što neko ispriča priču u stilu:
Citat:
Stroj uzme vodu, pa deterdžent...
i slično.
Ja bih htio da primjerice odaberemo neki veoma dobar programator, nađemo njegov vremenski dijagram i fino ga razložimo na razumljiv slijed radnji koji bi se onda od šale isprogramirao u mikrokontroler Atmel (ili PIC).
Nešto kao "open source" programator.
A ko će i kakav programator složit na osnovu toga, hoće li imat releje ili trijake, ili će imat grafički LCD ili obični karakterni ( ili 7 segmentni) su one krasne finese srećnog novopečenog vlasnika "Uradi sam" programatora.
Onda mu dodavati hardver, primjerice senzor prljave vode, mjerenje težine rublja kao i "pametne" programe za pranje.
Da ne duljim, sada mi prvo treba pomoć (nadam se i drugim zainteresiranima) kako se čitaju "postojeći" vremenski dijagrami kao primjerice ovdje:
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=115&t=11549
Naravno, i dalje tražim onu knjigu u pdf-u od Milana Milasinovića (ako me pamćenje dobro služi) o opravci mašina za veš. Plaćam osmjehom tj, ovako
Aha odgovori na pitanja. Paa, mislim da je sve rečeno. Što se tiče fotografija i ostalog, ja sam voljan iste podijeliti sa svima ovdje kao i na mojoj web stranici. (koja treba redizajn pa me stid objavit adresu za sada)
(A ako će netko na osnovu ovoga pisat diplomski, na volju samo da nije "copy paste" ako za boga i pravdu zna)
[ konislav @ 29.06.2011. 03:13 ] @
Dobro, neka bude tako. Namera ne izgleda losa, pocinjemo od teoriskog objasnjenja radnog ciklusa jednog programatora.
Treba takodje da obradimo HARDWARE:
ulazno- izlazne jedinice, ( komunikacija izmedju procesora i ulaznih elemenata - davaci , komunikaciju izmedju procesora i izlaznih elemenata - potrosaca.)

1. izlaz: potrosaci
- elektro-motor
- grejac
- elektro-ventili
2. ulaz: davaci
- hidrostat (presostat)
- termo davaci (termostati,termo-prekidaci)
- razno

Sam programator je jedan prost multi-tajmer, koji koristi naj prostiji oblik binarnog koda t.j. 1 i 0. Na dijagramima koje si naveo ustvari imas razvijenu vremensku sliku (FLOCHART diagram rada) svakog tajmera, predstavljenu kroz 1 (crna polja) i 0 (bela polja).
U toku rada masine, u pojedinim momentima rade vise potrosaca. Takodje treba napomenuti da je motor kod starih ves masina (gledano po svojoj konstrukciji) ustvari dva elektro-motora u jednom kucistu. Bukvalno to su dva elektro-motora, jedan za centifugu(ispiranje) i jedan za sporo okretanje (pranje/predpranje). Kod novih masina je to drugacije reseno.
[ Mladen Bruck @ 29.06.2011. 22:02 ] @
Citat:
Sam programator je jedan prost multi-tajmer, koji koristi naj prostiji oblik binarnog koda t.j. 1 i 0.

Logička 0 i 1. Kao i svaki mikrokontroler, samo što se tu radi sa TTL signalima 0 i 5V na ulaznim odnosno izlaznim nogicama. No radi "kompatibilnosti" i mi ćemo raditi s 0 i 1. Ako je 1 onda je nešto uključeno i suprotno. Sad nije bitno je to nešto radi na 220V ili nam na ulaz programator daje 220V. Bitno je da znamo je aktvno (1) ili ne (0)

Citat:
komunikacija izmedju procesora i ulaznih elemenata - davaci , komunikaciju izmedju procesora i izlaznih elemenata - potrosaca.

Paaa, možda da se sad ne zamaramo oko toga? Netko za izlaze preferira releje, netko mosfere itd, a za ulaze opet netko spaja izravno, netko preko optokaplera. Ja bih se za sad držao 1 i 0, što označava da je ulaz ili izlaz aktivan. Pa ćemo poslije predložiti nekoliko praktičnih primjera za ulaze/izlaze.

OK. Malo osnovne teorije za one koji ovo već ne znaju.
Ulazne elemente djelimo na:
Digitalni ulazi: Sve ono što programator (procesor) obavještava o procesu pranja u vidu UKLJUČENO ili ISKLJUČENO.
Analogni ulazi: Sve ono čije se stanje ne može smatrati samo sa uključeno ili ne. Stariji strojevi ovoga nemaju. No naš programator će možda ovo imati s ciljem mjerenja temperature. Ovo nam govori da će na ovaj ulaz možda biti spojen senzor temperature, a koji će zamjenjivati 2 ili 3 postojeća termostata ili termo prekidača)

Izlazni elementi koje također dijelimo na isti način:
Digitalni: Sve ono što programator jedino može uključiti ili isključiti.
Analogni: Sve ono čije je stanje direktno ovisno od vrijednosti analognog izlaza. Npr. kao potenciometar za ton. Ovo također ne postojin na starim strojevima, ali naš programator možda može zagrijavati grijač na bilo koju željenu temperaturu od 30 do 90 C.

Mislim da je ovo ionako bilo svima jasno.

Sad o programratoru tj. multi-tajmeru. Svi logički znamo da se program pranja izvršava korak po korak.
Slijedeći koraci koje će nabrojati su terijsko razmatranje i vjerovatno nema veze s stvarnim radom programatora:
1 AKO u stroju već nema vode (Hidrostat nije aktiviran) ubacuje se voda. (uključuje se ventil za vodu).
2. malo "mulja" veš lijevo desno. Ovo "muljanje" je ustvari okretanje bubnja malo u lijevo pa malo u desno. (uključuje se motor spore brzine lijevo ili desno)
3. uzima deterdžent iz posude za deterdžent. (uključuje se ventil za vodu kao pod 1, kao i ventil ispred posude za deterdžent). Ovo se radi sve dok se ne aktivira hidrostat.
4. mulja lijevo 10 sekundi
5. čeka 10 sekundi da se veš nakvasa
6. mulja desno 10 sekundi
7. Radnje od 4 do 6 ponavlja 5 puta
8. AKO je programator pranja bio na programu za bijelo rublje uključi grijač
9. AKO je programator pranja bio na programu za bijelo rublje čekaj da se uključi termostat od temperature 60
10. Isključi grijač
itd itd. do se rublje ne opere. (Mislim da je i ovo većina nas znala).
Svo ovo nam nam "piše" na dijagramu rada programatora, ili Flocwhart kako Kunislav napisa. E sad da vidimo kako?
Pošto pretpostavljam da Kunislav ima više iskustva sa strojevima za rublje od mene, sad bih ga zamolio za odgovor da li je PG1300 programator dobar za analizu. Stroj je PS405 (sa linka navedenog u mom prethodnom postu). Ovo pišem zbog fino čitljive sheme kao i dijagrama.
Ako je odgovor iz nekog razloga ne, molim da odabere onaj za koji smatra da je prikladan. Ja ću sve precrtati u Corel i objavit. Pa ćemo nastaviti.

[Ovu poruku je menjao Mladen Bruck dana 29.06.2011. u 23:47 GMT+1]
[ test1234 @ 01.07.2011. 00:00 ] @
Mozda bih stavku broj pet (5) smanjio na samo 3 sec?! Sibel je imao u Jednom "Olimpiku" ovakva vremena. Po mom misljenju ta masina je i do danas ne prevazidjena.
[ Horvat I @ 01.07.2011. 07:32 ] @
Ovo sam imao urađeno krajem 80.ih godina kad mi je na Obod WM 1000 crko programator pomoću Atari 800 XL.
Sretna okolnost sto je imao 8bitni izlazni port i analogne i digitalne ulaze.
Program je bio u Basis_u sa mašinskim rutinama, direktno kopiran programator (krivuljari).
Svaki krivuljar je bio predstavljen podprogramom koju su bili pozivani iz glavnog programa.
[ mstevica @ 06.09.2011. 01:58 ] @
Evo i ja malo da se umesam mozda budem bio od koristi.
Neznam dokle se stiglo sa ovim projektom mada bi i ja hteo da prepravim moju masinu.
Elem zato sam malo guglao pa sam naleteo na ovo
http://www.pablin.com.ar/electron/circuito/mc/lavapic/index.htm
Kolko sam ja uspeo da razume fali mu par stvari kao sto je paljenje grejaca mada mi nije jasno kako pali centrifugu.
Nadam se da ce nekom biti od korisi pa da pravimo tu ves masinu :-)
[ test1234 @ 06.09.2011. 08:50 ] @
Neznam jesam li dobro ispratio ovu shemu, centrifugu pali onaj rele sto ima oznaku "C" ali onaj rele za levo desno nije dovrsen. Po meni , za levo desno bi trebalo da ima cetiri relea, dva da budu ukljucena kada motor vrti u jednu stranu zatim kada motor miruje netreba da bude ukljucen ni jedan rele a kada se motor vrti u suprotnu stranu treba da budu ukljucena druga dva relea. Kondenzator treba biti drugacije povezan. Ovako kako je povezano okretanje pranja radi samo u jednom smeru.

Meni nece da otvori ni jednu od onih sedam stavki na kraju tekstaa dok asembler i hex otvara.

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 06.09.2011. u 10:08 GMT+1]
[ Nipel @ 20.12.2019. 06:35 ] @
Da ozivimo temu.
Programator za masinu Gorenje WT51051. Programator tipk2/p12 mehanicki bezobrazno skup (kosta kao pola masine). Masina se otvara odozgo.
Mapravljen programator sa Pic-om 16f88.Sve funkcionise : prima vodu, mulja levo desno, centrifuga, izbacuje vodu, termostat mehanicki sa zadavanjem temp radi.
Potreban redosled operacija:
1 prima vodu i mulja levo desno, kad napuni ukljucuje grejac
2 mulja levo desno 3 sek jedan smer pauza 10 sek 3 sec drugi i tako 10 min
2 pauza 10 min (za ovo vreme bi grejac trebao da se iskljuci sam) , iskljucuje grejac
3 ispusta vodu i mulja levo desno
4 kad ispusti vodu centrifuga 1min, pumpa i dalje radi, zaustavlja centrifugu i pumpu
5 sta dalje?
Svaki savet dobrodosao.
slika1

[ pera top @ 25.12.2019. 19:23 ] @
nekao si to ovo mnogo pojednostavio sipa vodu mesa to je to ..... :)
kod masina svako deo u masina prati onaj drugi deo i vezan je i uslovljen njime(barem kod mehanickih je tako )
pored programatora najvaznija stvar je jos i hidrostat on odredjuje nivo vode odnosno kolicinu vode u bubnju tokom procesa pranja i ispiranja i direktno kotrolise rad programatora

Naime kad ti ukljucis masinu kontakti na hidrostatu su otvoreni a motor programatora iskljucen i ona automatski pali elektro ventile koji se otvaraju voda protice kroz njih ide crevom do dozirne posude (fioke) gde nosi prasak u bubanj i puni tacno 15 litara vode kada dodje do zadate kolicine mebrane zatvaraju kontakte hidriostata sto uslovljava da se pali motor programatora i ona pocinje proces prevrtanja ves.Taj proces odnosno interval dakle onaj jedan korak na programatoru traje od 120 do 240 sekundi u zavisnosti od programatora i modela !.Masina u tom prvom koraku okrece obicno intezivno rezimom 12 3 12 ili 9 6 9 dakle 12 sekundi okrece 3 sekunde stoji ovo je bitno kako bi se ves sto bolje natopio praskom i vodom .Tokom ovog procesa se desava da masina vise puta prekida sa radom jer si ubacio suv ves u masinu a samim tim ona gubi zadatih 15 litara ( obicno hidrostat reaguje posto izgubi oko 200-300ml vode ) otvora kontakte staje motor programatora otvara elektro ventile dodaje vodu do zadatih 15 litara i onda nastvlja dalje.Ovaj proces se ponavlja vise puta kako bi se obezbedilo da ves bude u potpunosti natopljen vodom a da u bubnju ima 15 litara tokom pranja kako bi se ves oprao kako treba a da ne bi doslo usled manje kolicine vode do havarije (recimo grejac da spali tkaninu itd ).Naredni korak je obicno paljenje grejaca i blokirnog releja i termostata .Dakle masina okrece na naredni korak pali grejac zatvoreni kontakti termostata uslovljavaju da blokirni relej koci osvinu programatora (programator ostaje u toj poziciji i masina nastavlja sa grejanjem i pranjem do zadate temperature termostata ) tokom procesa grejanja proces prevrtanja rublja je znatno sporiji i odvija se obicno rezimo m 4 11 4 dakle 4 sekunde okrece 11 stoji.Ovo je bitno da bi se deterdzent sto bolje rastopio a sam ves bio uronjen u njemu ravomerno .Nakon sto bi dostigla zadatu temperaturu termostat bi zatvori kontakte i pustio blokirni relej koji bi oslobodio osovinu programatora i on bi nastavio da napreduje dalje.Obicno proces pranja nakon grejanja je intezivan i odvija se 12 3 12 rezimom kako bi se aktivirao deterdzent a fleke sto bolje skinule sa rublja.Kod jugoslovenskih masina duzina pranja nakon grejanja je obicno bila sledeca nakon 95c oko 30 min nakon 60C 15 min nakon 40C 10 min (ovo zavisi od programatora) jer neki nemaju blokirni relej vec termo stop opciju pa je proces dogrevanja vode sasvim drugaciji ! Posto bi oprala ves masina ima naredni proces cool down sistem hladjenja vesa i same masine to je jako bitan da bi se ves spremio za ispiranje i ohladio spremio za hladnu vodu .Kod nekih masina ovaj proces je dodavanje sa nizeg na visi nivo hidrostata kod nekih samo nalivanje vodom vremenski rok (recimo minut) kod nekih ima intervalno nalivanje vodom a kod starijih modela se vrsi dodavanje i izbacivanje sa nizeg na visi nivo (recimo PG 501) nakon ovoga koraka (ili dva koraka ) masina pali pumpu proces pranja je zavrsen i naredni sledeci korak je ispiranje koji je otprilike isti kao sve ovo sa pocetka teksta znaci elektro ventili hidrostat samo sto njegova duzina traje 2 minuta i nakon cega krece opet 2 minuta ispupavanje vode i onda mala centrifuga 2 minuta.Sve starije masine su imale u proseku 4-5 voda ispiranja na visem nivou vode (oko 20 litara) kao i po dve male centrifuge nakon 2 i 3 ili 4 vode ispiranja (po 2 minuta) i zavrsnu veliku centrifugu od 6 minuta

[Ovu poruku je menjao pera top dana 25.12.2019. u 22:47 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pera top dana 25.12.2019. u 22:51 GMT+1]
[ Nipel @ 25.12.2019. 20:25 ] @
Hvala na iscrpnom odgovoru. To je ono sto mi je bilo potrebno. Prepravljam program po tvom uputstvu. Moja masina ima nivostat sa 3 kontakta. Kada nema vode spojeni su 1 i 2 kada ima 1 i 3.
Pitanje : da li nivostat detektuje nivo vode izmedju 2 i 3, neki nivo kada 1 nije spojena ni sa 2 ni sa 3?
[ test1234 @ 25.12.2019. 23:13 ] @
Nivostat/Presostat :

1 je uvek spojeno ili sa 2 ili sa 3. Nema opcije kada nije spojeno ni sa jednim.

Edit:
Pardon, ima stanje kada 1 nije spojeno sa 2 i 3 ali je to neispravno stanje, tada presostat mora da se menja, tada bi taj tvoj “procesor” trebao da prikaže grešku presostata.

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 26.12.2019. u 09:05 GMT+1]
[ Nipel @ 26.12.2019. 15:40 ] @
Planiram pre ispiranja, kada je na nivostatu otkucan visi nivo da pustim vodu u masinu jos 1 minut. Da li je to u redu?
Imam problem da je masina posle ispiranja puna pene.
Ovo za gresku presostata je ok.
[ test1234 @ 26.12.2019. 16:51 ] @
To da posle dostizanja max nivoa, dodaš još jedan minut za dotok vode, imaju skoro sve Mašine u zadnjih 10-ak godina.

Znači u redu je.

Pena u veš mašini i posle 5 ispiranja je uglavnom posledica prljave posude za deterdžent i prevelike količine praška. Plus dugogodišnje nepravilno doziranje praška.
[ Nipel @ 26.12.2019. 20:14 ] @
Prepravljen program , dodato punjenje vodom iznad nivostata, opran saren ves, nema pene sve je ok.
Zahvaljujem se na brzim i pametnim savetima.
[ Nipel @ 15.01.2020. 20:05 ] @
Kako ide program za pranje zavesa?
[ test1234 @ 15.01.2020. 21:40 ] @
Puno, mnogo vode, bez grejanja i bez centrifuge, samo izbacivanje vode. 5 ispiranja minimum.
[ Nipel @ 16.01.2020. 15:36 ] @
A ono levo desno u kom rezimu da bude?
levo 10 sec, pauza 5 sec, desno 10 sec. Da li je to u redu?
[ pera top @ 17.01.2020. 21:49 ] @
Test ti si klasican primer onog majstora koji ima znanje oko mehanike u malom prstu ali kada su u pitanju samo pranje vesa i programi to te bas mnogo i ne zanima kako radi :)

Kod delikatnih programa je malo drugacije pranje nego kod normalnih iz jednostavnog razlog jer su u pitanju osetljivi materijali kao sto je vuna svila sintetika pa da ne bi doslo do njihovog unistenja habanja guzvanja i rezim pranja mora biti prilagodjen njima
temperatura pranja se odvija na 30c neki put na 40C i uvek u dosta vode -pola bubnja (visi nivo)
jako je bitno da rezim okretanja bubnja (mesanja vesa) bude sveden na minimum kako bi ves bio uronjen u vodi i lagano se trljao kroz vodu.Recimo kod cuvenog YU programatora PG 501 sistem delikatnog pranja bi se odvojao rezimom 3- 57 dakle 3 sekunde okrece 57 sekundi stoji.ovaj proces traje dok masina ne ugreje na 30C potom okrece jos 4 minuta brzinom 4-11 dakle 4 sekunda okrece 11 stoji i onda ide najvazniji deo a to je hladjenje osetljivih tkanina kako ne bi doslo do ucebavanja vune i ostalih osetljivih materijala .Hladjenje se stastoji u procesu oduzimanja i dodavanja vode .Dakle u toku 4 minuta masina nakon pranja krece da sa visokog nivoda izbacuje na niski nivo
odnosno kada bi izbacila diferencijaciju visokog nivoa i kada bi se kontakti otvorili ona bi opet pocela da dodaje na visoki .Tokom ovog procesa ona jedno desetak i vise puta u 4 minuta vrsi dodavanje i izbacivanje.kako bi spremila takninu za hladnu vodu ispiranja vesa.
Ovaj metod je Gorenju obezbedio svojevremeno zlatu plaketu Woolmark kvaliteta pa su sve masine od PS 664 do Olimpika 77 koje su imale u sebi PG 501 nosile zig da su specijalno dizajnirane za pranje osetljivih tkanina !

Ispiranje se vrsi u tri vode (dva ispiranja jedno meksanje) takodje na visokom nivou rezimom 4-11 (4 sec okrece 11 stoji) posle svake vode ispiranja radi samo pumpa (isoumpavanje) vode bez centrifugiranja .Jedino je pred kraj 80tih tada novi programator PG 1300 uveo kratku centrifugu od 1 minuta na delikatnim programima (i to je bila kao posebna opcija) kako bi se te osetljive tkanine bolje ocedile i sto pre osusile nakon pranja !
[ test1234 @ 18.01.2020. 07:43 ] @
Pero, zastarelo je to, troši mnogo vode, sada se koriste novi praškovi, tečni, drugačija je voda, tehnologija pranja itd.
[ bordzija @ 02.02.2020. 18:46 ] @
Preostat može da bude i sa dva nivoa merenja, kada se u mašini pere duplo manje veša a samim time treba i manje vode? Preostat nikada nebih izbacio i oslonio se na neki tajming, nikad ne znaš koji je pritisak vode u lokalnoj mreži, koji ventil, koliko kamenca i peska se nakupi vremenom u situ solenoidnog ventila.

Pod dva OBAVEZNO napravi brzi program pranja ne duži od 20 minuta koji ćeš uglavnom koristiti. U suštini je program vrtenja uvek isti, samo se razlikuje broj centrifuga i temperatura pa prema tome samo to treba regulisati.
[ Nipel @ 03.02.2020. 12:20 ] @
Pesostat je u funkciji, ima samo nizi i visi nivo. Za hladjenje vesa dopuni vodom jos 1 min. preko visokog nivoa.
[ test1234 @ 03.02.2020. 13:44 ] @
Postoje i trostruki nivostati, sa tri nivoa, nisu ništa skuplji, ovako rashlađivanje direktno zavisi od pritiska u mreži.