Elektrosmog predstavlja elektromagnetno zračenje koje mislim da nastaje čim je neki provodnik pod naponom. Zato on postoji bez obzira da li su potrošači uključeni ili isključeni iz zida. Jednostavno se emituje iz samih žica u zidu, a one su u svim stanovima obično provedene po svim zidovima. Zato se pri projektovanju “zdravih” kuća obično jedan centralni zid predvidi za kompletne elektro instalacije kako bi se elektrosmog bar koncentrisao u jednom malom prostoru. Naravno podrazumeva se da se krevet nalazi što dalje od tog zida. E sad, voleo bi da vidim projektanta takvih kuća da li pored kreveta drži muzički uređaj, gde puni mobilni, ima li kompjuter, printer..., da li ima lampu za čitanje. Ako ima išta od toga onda mu je ceo stan ispresecan produžnim gajtanima i vraćamo se na početak. Živimo u ovakvom svetu i mislim da tu nema pomoći.
Mali osvrt na mikrotalasnu: mikrotalasno zračenje ne prolazi kroz metal. To znaju svi koji imaju ovu rernu jer jedno od prvih uputstava za upotrebu je - ne koristiti metalno posuđe, alu foliju i sl. Pošto je ona kompletno u metalnom kućištu korisnici su bezbedni. Mislim da je priča o njenoj štetnosti paranoja i urbana legenda.
Citat:
gane1: Mislis da si zavrsila posao ako iskljucis mobilni-pogresno,on i tada emituje kad god te neko zove!
Kako to misliš da mobilni bilo šta emituje kad je ISKLJUČEN? Znači ne u stend by-u već isključen. Da može tada da emituje i povremeno javlja svoju poziciju najbližem predajniku on bi mogao i da prima pozive. Da li misliš da onda treba da ga ugasimo i izvadimo bateriju da bi bili sigurni?
Uzgred po analogiji sa mikrotalasnom rernom ko se plaši zračenja mobilnog telefona možda može da ga nosi u futroli obloženoj aluminijumskom folijom.