[ Silencer @ 31.03.2005. 23:10 ] @
E tako dodje dan kad ja ocu da upotrebim 150 evra da kupim mobilni telfon i onda mi Dinkic zasere sve tako sto kaze da moramo da za 150 evra kupimo gprs uredjaje za fiskalne kase. Kako sam teo da kupim mob koji ima sve moguce za gprs tako sad vidim da ce kasa da mi bude na gprsu :) Elem zasto ovo uvodi :) Stoka nevidjena da ne bi poreznici (oni sto idu i uzimaju danak u krvi) :) morali fizicki da odu da provere dal firme, str radnje kucaje fiskalne racune. Uredjaj ce znaci cim se nakaci uz pomoc mobilne telefonije da se nakaci na server i da salje svakog 15-og dana kolko je racuna otkucano ili sta vec kako to funkcionise imate na slici koju sam zakacio na RTV PINK-u. Elme pored toga bice i poostrene kazne za neizdavanje fiskalnih racuna. U svakom slucaju propade meni kupovina mobilnog telefona sa GPRS opciojom :( A dobih fiskalnu kasu. Doduse bilo bi do jaja da preko nje mogu na internet :) Posto se taj gprs protok ne naplacuje :) Mada da su pametni i tu su mogli pare da nam uzmi.
[ NAZAD @ 31.03.2005. 23:25 ] @
CUJ Jos mi treba da platimo 150 eura za to da nas bolje kontrolisu
Nemam reci za tu GAMAD

[Ovu poruku je menjao cicika dana 27.05.2005. u 17:44 GMT+1]
[ zoran @ 31.03.2005. 23:32 ] @
Ma nemaju bre ljudi više ni za kikiriki , pozatvaraće nam sve sitnije radnje , važno je da ja moram porez na vreme da platim , a kad oni meni duguju , do može inflacija i da poždere , a NEMA KAMATE.

Baš njih briga kako ljudi žive , gledaju samo da nam kožu oderu s leđa.
[ Miloje Sekulic @ 31.03.2005. 23:32 ] @
Daljinski fiskalni nadzor

Veliki i srednji poreski obveznici su u obavezi da do kraja marta uvedu posebne uređaje - terminale za daljinsko očitavanje fiskalnih kasa, dok će svi ostali tu obavezu morati da ispune do 30. juna

Kompletan tekst
http://www.emagazin.co.yu/clanak.asp?id=404

Miloje
[ Silencer @ 31.03.2005. 23:41 ] @
Ma kupicu ja detektor Prozenika da cim udje odmah popije palicu u glavu da ne zna ni ko ga je udario.
Mislim sta da kazem necu da komentarisem. To je jednostavno nesto sto je ubilo sve privatnike dal ima smisla mislim evo Galebova kasa (koja izgleda ko obicno racunalo sa trakom) koju ja sad moram da uzmem za svoju drugu firmu kosta 24000 din :( Skupo plus ovo g**** od gprs uredjaja.
Kad cu ja da dodjem na red da za sebe kupim nove patike farmerice nego kad pogledam sve mi drzava uzela :(
[ Lalemajstormoler @ 31.03.2005. 23:47 ] @
STA BRE KUKATE CITAJ OVO
Korist i za korisnike

Terminal pruža i korisnicima dodatne mogućnosti, jer mogu sa udaljenih mesta, sa postojećim programom, koji dobijaju uz fiskalni uređaj, da ažuriraju sve podatke u uređaju i to putem direktnog GSM poziva ili GPRS veze. Korisnici koji imaju više fiskalnih uređaja mogu iz jednog centralizovanog mesta vršiti nadzor prometa i ažuriranje podataka u fiskalnom uređaju. Znači, sada korisnici imaju mogućnost da prate promet i da menjaju cene i to sa udaljenog mesta, bez potrebe odlaska do samog uređaja. Na ovaj način imaju informacije brže, kvalitetnije i jeftinije.
A ,sta sad kazete
poz.................lale
[ Silencer @ 31.03.2005. 23:54 ] @
Kolko je dobro tolko je loshe opet su mi iz dzepa uzeli 24000 din plus 130 evra za gprs uredjaj.
[ Lalemajstormoler @ 01.04.2005. 00:05 ] @
Citat:
Ma nemaju bre ljudi više ni za kikiriki , pozatvaraće nam sve sitnije radnje , važno je da ja moram porez na vreme da platim , a kad oni meni duguju , do može inflacija i da poždere , a NEMA KAMATE.

Baš njih briga kako ljudi žive , gledaju samo da nam kožu oderu s leđa.

A kad su to pa oni vama bili duzni
Kako mi penzioneri da zivimo od 24000din ako vi neplacate dazbine

[Ovu poruku je menjao cicika dana 27.05.2005. u 17:46 GMT+1]
[ zoran @ 01.04.2005. 00:16 ] @
Ja da gledam kakvo mi je stanje u FK , pa znam ja dobro da sam u minusu.

TO TREBA DA MI BUDE UTEHA , ŠTO MOGU DA ME ŠPIJUNIRAJU I DA MI IZBIJU 150€ IZ DŽEPA ?????

ALO LJUDI PA TO VIŠE NIJE NORMALNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Taj Galebov DIGITRON , ŠTO SAT ZA 3 MESECA KASNI ČAK 20 MINUTA , a debelo sam ga platio (18000 din ) , pa hoće još da mi uzmu **###%$"#$?**??=?*"!##!
[ MileG @ 01.04.2005. 01:42 ] @
Pronaci ce oni uvijek nacin kako da otimaju od sirotinje i ovo malo sto je ostalo!

* Fuj!
[ Italijan @ 01.04.2005. 03:19 ] @
Ja ne znam dokle ce vishe sa tim nametima i haracem. Pa ovi su sto puta gori od turaka kad su skupljali harac. Malo im je bilo shto su uzeli pare od fiskalni djubreta shto prodaju a koje ce sve da se bace za koju godinu nego su izmislili i neki cip, ej CIP ljudi koji koshta 150 eura a garantujem da moze da se kupi za neku bednu sicu negde na istoku. I dokle tako... kazu dok ima ovaca bice i strize... :(
Nego neshto sam razmishljao, moze li da se napravi neki uredjaj koji ce ometati te signale, neshto kao "faradejev kavez" tako da kad bi uvideli da to ne prolazi mozda ne bi nastavili da traze da stavljamo te gloope chipove , a ne verujem da imaju toliko ljudi da mogu da pokriju sve firme gde imaju problema sa tim?
[ Java Beograd @ 01.04.2005. 07:52 ] @
Alo ljudi ! Pa niko vas ne krade, nego vas sistemskim merama primorava da izvršite svoje obaveze ! Alo ! To su vaše OBAVEZE !

Pa svi ostali plaćaju i poreze i doprinose i trista drugih čuda. Što ne biste i vi malo živeli kao sav normalan svet ?

To vaše kukanje i prenemaganje je isto kao kad bih ja zapomagao zato što moram da vam platim robu koju iznesem iz vaše radnje ! Vama je sasvim normalno da ja vama moram da platim iznos poreza, a da vi tu istu sumu ne morate da platite državi ? Pa jel' ovde lud zbunjenog ?

Šta ste se raspekmezili za 100 ojra, kad sličnu sumu neretko dajete kao napojnicu konobaru. A pevaljkama u veš umećete i više !? 'De će vam duša ?
[ zoran @ 01.04.2005. 09:41 ] @
Java Beograd , puno gledaš reklame na TiVi

otvori ti lepo neku radnju , pa se onda javi !!!

Niko ovde ne priča o plaćanju ili ne plaćanju poreza , ja redovno izmirujem svoje obaveze , ali ne volem kad mi uvaljuju buraniju. Radi se o tome , da nam uvaljuju ( pod moraš) skupe kase , a sada i skupe GPRS. Pitam se šta će biti posle ovoga!
[ Ivan Dimkovic @ 01.04.2005. 10:04 ] @
Vidi, Zorane, kapiram ja tebe da kao privatnik nekad imas gomilu problema kako da sastavis kraj sa krajem zbog gomile obaveza i slabe zarade.

Ali, pazi, ovakve akcije su u principu za dobrobit svih - tek kada se svi budu primorali da postuju obaveze - tebe, kao postenog gradjanina i privrednika, nece ugroziti neki pera lozac koji svercuje robu i unistava konkurenciju koja ulaze u radna mesta i kvalitet usluge. I samim tim, cena vasih usluga ce biti odgovarajuca - dakle nece biti "genijalaca" koji ce moci da nude robu i usluge jeftinije od postenih ljudi i vama unistavati posao.

Na zalost, u Srbiji nije moguce obezbediti naplativost poreza bez ovakvih nepopularnih mera, pa je GPRS nadgledanje korak u dobrom smeru - za nekoliko godina ce svi gledati na porez kao nesto normalno.

Citat:

Nego neshto sam razmishljao, moze li da se napravi neki uredjaj koji ce ometati te signale, neshto kao "faradejev kavez" tako da kad bi uvideli da to ne prolazi mozda ne bi nastavili da traze da stavljamo te gloope chipove , a ne verujem da imaju toliko ljudi da mogu da pokriju sve firme gde imaju problema sa tim?

To je ometanje na frekvencijama od 890-970 MHz koje su licencirane, a takodje pripadaju i vojsci kako i mobilnim kompanijama - ja se licno sa tim ne bih zezao, kazne za ometanje tog spektra su vrlo nepopularne :)

Ako stavis faradejev kavez, jednostavno ce te naterati da kupis i antenu za taj sepktar - znaci jos bar 150 evra..
[ pctel @ 01.04.2005. 12:37 ] @
Ako se ne dobro secam, oko 8% teritorije Srbije nije pokriveno signalom monilne telefonije. Sta se radi ako neko ima firmu bas tamo?
[ Ivan Dimkovic @ 01.04.2005. 13:00 ] @
Vrlo tesko da ima mnogo firmi tamo, posto mora da su u pitanju neke teske vukojebine :) Preko 95% stanovnistva je pokriveno GSM mrezom (teritorijalna pokrivenost je nesto manja, ali to ne menja stvari).

A i ako ima, verovatno moze da se iznadje neko drugo tehnicko resenje (modem, itd...) ili da se ti ljudi jednostavno izuzmu od ovog zahteva posto ih i ovako i onako verovatno ima jako malo.
[ vindic8or @ 01.04.2005. 13:02 ] @
da, a verovatno i nije u pitanju promet od par milijardi..
[ Lalemajstormoler @ 01.04.2005. 15:57 ] @
Citat:
Ali, pazi, ovakve akcije su u principu za dobrobit svih - tek kada se svi budu primorali da postuju obaveze - tebe, kao postenog gradjanina i privrednika, nece ugroziti neki pera lozac koji svercuje robu i unistava konkurenciju

Kada ce biti to da svi moraju placati porez pa i sam znas koliko ljudi radi po pijacama neprijavljeno i da li znas da ako nemas PIB da te niko i ne kontrolise
jer idu samo po PIBu
naravoucenije ZATVARAJMO RADNJE i radimo na crno
danas su mi ukinuli temu koju sam ovde postavio poslacu vam kako je tema glasila

Mod: velika slova se shvataju kao vikanje. Budem li još jednom bila u situaciji da prepravljam post u mala slova obrisaću poruku umesto toga.

[Ovu poruku je menjao cicika dana 27.05.2005. u 17:53 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 01.04.2005. 16:30 ] @
@bobicbranislav2000,

Mislim da ovo vise nije tema za ES - naravno da se ne mozes baviti trgovinom "na crno" ako radis iole veci posao, jer ces vrlo brzo biti otkriven - sto je verovatno i cilj finansijske politike - prvo naterati sve ozbiljnije biznise da placaju porez.

Citat:

naravoucenije ZATVARAJMO RADNJE i radimo na crno

Onaj ko moze da prodje neprimecen dok posluje na crno i ne predstavlja bog zna kakav "plen" za finansijsku inspekciju.

[ vindic8or @ 01.04.2005. 16:32 ] @
+ ce da ga prijavi prva sisa iz komsiluka za 500 din.
[ slavisac @ 01.04.2005. 19:28 ] @
Ljudi poenta je u tome sto se u ovoj drzavi prodaje smece za triput vecu cenu kase koje je ministarstvo naredilo svim apotekarskim ustanovama da kupe su "galeb" a svi znamo dobro da galeb ne pravi kase vec uvozimo bugarsko smece koje ne moze da radi normalono. Zasto niko nije protezirao recimo sharp i poznate svedske marke.
A sto se tice GPRS_a tu ce tek da bude shou.
U redu je i treba drava da kontrolise poreze i prihode ali prvi uslov za elektronsku kontrolu je da se obezbedi dobra infrastruktura.
Sta misliste sta ce se desavati sa baznim stanicama za mobilnu telefoniju. Pa ljudi prodavnica i trafika na GPRS + mobilni telefoni i internet zar mislite da to nece biti haos u komunikacijama.
Zakoni treba da se sprovode i da se postuju ali da bi se ovakva resenja sprovela potrebana je dobra infra struktura nije dovoljno da neko nas ode na zapad i odma bi to da sprovede e ne ide to tako. Za sve je potreban rad i samo rad...
[ Ivan Dimkovic @ 01.04.2005. 19:34 ] @
Citat:

Sta misliste sta ce se desavati sa baznim stanicama za mobilnu telefoniju. Pa ljudi prodavnica i trafika na GPRS + mobilni telefoni i internet zar mislite da to nece biti haos u komunikacijama.

Ako je mobilni operater sve dobro podesio, GPRS radi kao best-effort servis sa daleko nizim prioritetom od glasovnih komunikacija pa do smetnji ne bi trebalo da dolazi.

U principu nije problem nastelovati te kase da razmenjuju podatke u grupama, i to negde kasno uvece - recimo izmedju 2 i 6 AM, kada ima sasvim dovoljno kapaciteta na baznim stanicama :)

Ipak mi se ovo resenje cini kao neobicno, ali to je verovatno zbog lose telekomunikacione infrastrukture - nema svaki point-of-sale pristup broadband, ili bar ISDN mrezi pa je garantovan data prenos osim GPRS-a prakticno nemoguc.

Naravno bilo bi lepo maknuti sisteme koji imaju vec pristup IP mrezi preko ISDN / DSL linija da rade preko njih, kako ne bi opterecivali radio spektar.
[ WiZaRd1015 @ 01.04.2005. 21:15 ] @
Ukratko, gde ja živim, sasvim je uobičajeno da se kase ne koriste.
Ili bar ponekad, kad je tu supervisor...
[ Milos niks @ 01.04.2005. 22:12 ] @
znam da kada ubacis mobilni u recimo kesu od chipsa ( naravno praznu i naravno sa ukosom pizze :) nemas niti grps niti obican signal . Dakla obmotaj kasu nekom alu. folijom pa probaj . I naravno javi rezultate :)

[ strba @ 01.04.2005. 22:16 ] @
I sta se postize sa blokadom kase, odnosno gprs modema?
To sto ce verovatno da ti izadje inspekcija na teren kada program koji ce cesljati bazu sa primljenim pdacima "vidi" da nemas promet ili ako imas bilo koju drugu nepravilnost.

Ja jednostavno ne vidim svrhu u svim tim smicalicama oko blokiranja kase. Mom rodjaku zamalo nisu zatvorili pekaru zbog nesto viska para u kasi i sl....., a vi bi ovde da se bavite ometanjem gprs signala..... (ne branim ja ovim nikom da pokusa samo vam kazem da budete svesni posledica)

[ Ivan Dimkovic @ 01.04.2005. 22:56 ] @
Citat:

:) E pa bas zato se i ugradjuje sistem daljinskog nadgledanja, kako bi supervisor bio tu 24/7 :-)

Izgleda da ekipa iz Ministarstva Finansija nije sisala vesla :)))
[ zoran @ 01.04.2005. 23:22 ] @
Možda je moglo i bezbolnije sve da prođe .

Pošto se pazar predaje svakog dana, naravno onaj koji je prošao kroz FK
Poreska uprava bi mogla i da proveri uplate pazara u bankama , na primer za svakog poreskog obveznika jednom nedeljno i ako se dešavaju njima čudne "pojave"
onda mogu i da intervenišu.
Tako da po meni nema potrebe za gprs modulom.

[ Silencer @ 02.04.2005. 01:33 ] @
Nista ja sutra ocekujem da mi je obaveza da se obesim inace ima da me novcano kazne ako to ne uradim :) E bukvalno tako funkcionise drzava :)
[ zoran @ 02.04.2005. 01:53 ] @
Uzmi onaj kabel od fiskalne kase
[ johnnie @ 02.04.2005. 14:44 ] @
Bravo Silencer, upravo tako funkcionise drzava...kao da smo svi mi stoka a ona ekipa iz Ministarstva FIN posisala svu pamet ovog sveta.
Nece jos dugo, iskreno se nadam...Uzimaju pare na sve strane, rade sta hoce, ne odgovaraju nikom i NIJEDAN PORESKI INSPEKTOR jos nije dobio krivicnu prijavu za nesavesno obavljanje posla ili primanje mita; sta su oni, marsovci? Stoka bezrepa...
A gde su pare od poreza, kad drzavni sektor jedva da je ziv, fabrike ne rade, penzioneri gladuju, putevi su losi, strajkovi na sve strane, masovna nezaposlenost?!
Mozda u deviznim rezervama? Jesu, ali u cijim: NBS ili privatnim?
Think about it...
[ zoran @ 02.04.2005. 17:27 ] @
Treba sve stvari da se dovedu u red , slažem se tako i treba , a ne kao '90tih
da se ne zna ko pije ,a ko plaća.

Onima na pijaci ne treba ni kasa ni gprs , a bolje žive nego ja koji od svog i poštenog rada privređujem 15 godina.

pozdrav__________
[ drbogi @ 02.04.2005. 20:33 ] @
Citat:
Citat:

:) E pa bas zato se i ugradjuje sistem daljinskog nadgledanja, kako bi supervisor bio tu 24/7 :-)

Izgleda da ekipa iz Ministarstva Finansija nije sisala vesla :)))

Jedno glupo pitanje. Odakle roba ovima što NE IZDAJU fiskalne račune??? Šta oni prodaju??

[ zoran @ 02.04.2005. 21:18 ] @
Citat:
drbogi: Jedno glupo pitanje. Odakle roba ovima što NE IZDAJU fiskalne račune??? Šta oni prodaju??

Bravo DrBogi !!!!!

To je pravo pitanje !!!

Nije to glupo pitanje , toga se niko ne bi setio što nema str.

vozdra____________
[ drbogi @ 02.04.2005. 23:20 ] @
1. Jel će da ukinu knjigu dnevnih izveštaja? ---Neće znači dodatna obaveza.
2. Šta dobijaš uvođenjem GPRS modula? ----NIšta ali zato plaaćaš :?:

Još uvek rođak u finansijskoj, vredi više od svog tvog znanja, truda i ludačkog rada. Sva tehnologija ovog sveta, ne može pomoći kada postoje fabrike, iz kojih roba izlazi bez ikakve prateće dokumentacije. Promet takve robe se i ne prikazuje na fisk. kasi, pa možeš da buljiš u gprs do sutra. Normalno, u neku npr. Veljinu, Čovićevu, Nekog Faktora fabriku ne sme niko da uđe u kontrolu, jer je to prst u oko koalicionom partneru, i tu se priča o lepim namerama završava. Tako lečiš posledice, a uzroci opstaju.

Mene izluđuje što se ta jeftina kafanska demagogija propagira kao zvanična politika. Ali kada imamo u vidu ko je promoter, bolje se ne može očekivati.

Ukoliko se dobro sećam postoji oko 70000 kasa u Srbiji. Računica je prosta: 70000 *150 E je oko 10 mil. eura. 10 mil. eura/ 24 pros. lična dohotka / npr. 300E je oko 1500 otpremnina za višak zaposlenih u Poreskoj upravi. Postoji li neko ko veruje da će se otpustiti 1500 ljudi iz por. uprave, a logično je jer imaš tehnologiju koja zamenjuje inspektore? Srbija je jedina zemlja u svetu u kojoj mito ne postoji, jer ja nisam pročitao da je neko od inspektora osuđen što je uzeo npr. krpicu iz butika, da zažmuri na neispravnost u poslovanju. Pri tome to nije izuzetak, nego MODEL ponašanja koji vlada u službi kojoj se uvodi GPRS.

Mislim da je to realno stanje, čisto da imate u vidu pre nego što počnete sa ovacijama Mlađi i Ekipi iz MInFIn-a.
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2005. 23:32 ] @
@drbogi,

Moj rezon (zasto sam pozdravio odluku) se odnosio na prvim statistickim podacima o naplativosti poreza koji su javno dostupni, i nemaju veze sa kafanom - i koji pokazuju izuzetan porast naplativosti poreza u cistim procentima u odnosu na 2004.

Sto znaci da PDV + Fiskalne kase ocigledno ipak rade posao.

Mana naravno ima, jos ima gomila rupa koje moraju da se zatvore kao taj slucaj koji si ti naveo.

Ali, bez povecane naplate poreza nema sanse ni da se stvori elementarni okvir za provodjenje zakona - nije mi bas najjasnije kako se to ocekuje da se smanji korupcija kada drzava nema novac da plati ljude koji ce vladavinu prava da sprovode.
[ broker @ 02.04.2005. 23:52 ] @
Ivane problem je u crti. Povecavaju dazbine do granice neizdrzljivosti upravo za one koji su najosetljiviji na velike troskove - male firme koje obicno pokrecu ljudi ohrablreni njihovim hvalospevima o "povoljnostima" za otvaranje malih i srednjih preduzeca.

Radi se o vrlo jednostavnoj politici: samo se ti zezni da otvoris firmu pa cemo onda da te ka*amo. Slazu lepu pricu da navuku ljude da otvore firme, obecavajuci pogodne uslove, cak i nudeci povoljne kreditei pomoc. Mnogi, zbog nemogucnosti da nadju posao jer posla nema, poveruju ili bolje reci, ponadaju se da je to sto im drzava prica tacno i naprave najgori potez u zivotu: otvore firmu.

Tek onda otkriju da je vlasti u stvari bitno da opeljese svaki dinar koji mogu. Nakon sto otovris firmu utvrdis da mnogo onih obecanja ima i mnogo ALI za koje ti niko nije rekao, da se uslovi poslovanja vrlo brzo i radialno menjaju na tvoju stetu i da je vlasti u stari bitno samo da te sto vise opeljese i uopste ih ne interesuje ta ce da bude s tobom. najgore je sto je ocigledno da naje*u uvek oni koji zele da rade posteno, a oni kvarni su uvek zasticeni.

Ova drzava je lopovska. Glavne pare uvek uzimaju lopovi, a postene ljude na svakom cosku tretiraju kao da su lopovi, pocevo od svih "mera" kojima se sprecava siva ekonomija a koja u stvari pogadja one postene koji finansijski ne mogu da izdrze sve te mere, pa dotle da ne mozes da uzmes broj za mobilni telefon ako ne podneses dokumetaciju kojom se garantuje da nisi lopov.

Sticajem okolnosti sam jedno vreme obitavao u SPP. S kim god sam od sluzbenika razgovarao svi su odreda mislili da sam tu, jer zelim da zatvorim firmu. Izgleda da je tamo najezda ljudi koji zele da zatvore firme, i to naravno sve obicni, mali ljudi koji su zeleli da na neki nacin, sopstvenim radom, sebi obezbede koru hleba.

Sve se svodi na to da ce drzava, svojom politikom koja drasticno poskupljava rezijske troskove, pozatvarati male firme i oterati vlasnike i eventualno ponekog zaposlenog na zavod za zaposljavanje.
[ zoran @ 03.04.2005. 00:21 ] @
@ Ivane

Puno gledaš televiziju . Pisalo i na tarabi

Pa sigurno neće reći da i pored uvođenja FK poreski prihodi se nisu uvećali .....

ovo sam već rekao i evo opet , ako hoće proveru , to mogu učiniti preko banke. Svaki pazar se uplaćuje i tako se može proveriti ko kako posluje i da li se nešto čudno dešava.

Tako da ja uvođenje GPRS sistema vidim samo kao OTIMAČINU

Jer naravno advokati , doktori itd NE MORAJU da imaju FK a ni GPRS naravno.
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2005. 00:27 ] @
Citat:

Pa sigurno neće reći da i pored uvođenja FK poreski prihodi se nisu uvećali .....

http://www.b92.net/info/vesti/...03&dd=16&nav_id=164410

Citat:
Beograd -- Ministarstvo finansija objavilo da je u prva dva i po meseca ove godine naplaćeno 40,8 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost.

To je za 52 odsto više nego u istom periodu 2004, kad je važio porez na promet. Konačne ocene o stvarnom rastu budžetskih prohoda videće se tek krajem maja, jer u aprilu prvi put dospeva za naplatu PDV za oko 85.000 manjih poreskih obveznika, rekao je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić.

Ok, ovo je zvanicna izjava ministarstva finansija - vidi, sve i da neko malo steluje cifre, reci da je nesto 52% vise sigurno mora imati neku osnovu - nije to 5% ili 10% pa da bude rezultat "stimunga"

Nisam bas siguran da smeju da naprave neku kompletnu laz, jer se za zvanicne informacije i te kako krivicno odgovara ako nisu tacne.

[ zoran @ 03.04.2005. 00:50 ] @
Krivično možemo odgovarati ti i ja , ali oni ......samo odmahujem glavom

Kažem pisalo i na tarabi , tako smo i " Pobedili "1999 godine
da se ne prisećam dalje.

Posle novogodišnjih praznika , malko se nešto kao pomaklo ,a u zadnja 2 meseca totalno čamilo. svugde.

Još kad sam čuo za gprs ovih dana , popizdio sam načisto.
[ broker @ 03.04.2005. 00:59 ] @
Niko ne spori da fiskalne kase i PDV imaju efekta. Problem je da ljudi zbog dodatnih troskova (a PDV ne racunam u njih) imaju finansijskih problema. Ne znam koliko imas ekonomskih kontakata s afirmama ali je evidentno da je zavladala hronicna besparica. Trgovcijesu zavezali zato sto ne mogu da imaju onolike marze kao ranje i ne mogu toliko da zavrcu za porez, ali su zavezali i oni koji rade posteno, jer im drzava uze sav novac na kojekakve rezijske troskove.
[ zoran @ 03.04.2005. 01:00 ] @
Da i još nešto u zadnja 2 meseca prošle 2004g. povećali su nam dažbine poprilično , ko nije imao izmirenih obaveza dobijao je opomenu pred planidbu , ovo ti može potvrditi bilo ko str szr ...

A od ove godine su smanjili dažbine , tako da ja sa izmirenim dažbinama u 2004.g. za ovu godinu : januar,februar,mart imam preplaćene dažbine.

Pa ko onda ovde šteluje rezultate !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Samo ja im ove godine nisam dao još ni dinara , jel nisam morao (preplaćeno od 2004) A ima nas puno takvih.

Odakle im onda takve cifre !

Većina ( velikih ) firmi je pre isteka 2004 nabavilo dosta više robe nego što im treba jer nije bilo PDV-a , a naročito IT oprema jer nije bilo poreza na nju to i sam znaš.

Odakle im onda takve cifre !

Ma nemoj me ni terati da razmišljam , samo se više iznerviram .

vozdra___________
[ zoran @ 03.04.2005. 01:03 ] @
Eto i @ Broker je u toku sa zbivanjima
[ Lalemajstormoler @ 03.04.2005. 01:05 ] @
Ma ljudi nigde u svetu nepostoji GPRS sistem nego samo kod nas
ja razumem da oni to sve lepo uvedu i da profunkcionise sistem ALI gde je toalet papir gde su tu sapuni gde je kompletna hemija koja je potrebna za cistocu jednog lokala sta sa tim da nenabrajam koliko je Stara Pazova podvodna i da moramo cistiti septicke jame bar jednom u 20tak dana i to kosta 1180 din po turi
pa gde su case sto gosti polupaju sijalice gorivo amortizacija auta tel racuni ZASTO nam se to nepravda;nego bi da nas kontrolisu samo na nasu stetu

[Ovu poruku je menjao cicika dana 27.05.2005. u 17:59 GMT+1]
[ broker @ 03.04.2005. 01:33 ] @
Zorane, proveri ti jos jednom te papire, jer nisu oni povecali dazbine nego su duplo zaracunali postojece. Ako si sve to sto su ti trazili platio, onda mozes cak da budes jos vise u pretplati kad ih nateras da isprave greske.

Naravno da niko nije kaznjen ili ostao bez posla zbog toga sto je tolike ljude zavrnuo za pare.

Treba samo zamisliti kada toliki broj ljudi 31. decembra postom dobije opomenu za placanje enormnog duga sa priprecenom plenidbom imovine u roku od 7 dana, a onda zbog praznika ne mogu da provere o kakvom se iznenadnom dugu radi.

Inace, cuo sam izpouzdanih izvora kako se radi u SPP. Kada nekom od "privilegovanih" treba d abudu cisti pred drzavom radi recimo dobijaja nekog kredita, onda on pozove priajtleja, rodjaka, ili sta vec koij radi u SPP, pa mu oni preknjize novac sa racuna "neprivilegovanih" tako da on bude namiren. Kada se ceo posao sa kreditom ili vec cime zavrsi oni sav novac preknjize ponovo tamo gde je i bio. Nekad se desi da zaborave dapreknjize novac nazad a nekada se desi da u sred "transakcije" neko od neprivilegovanih ciji novac koriste, iz nekog razloga proveri svoje stanje i utvrdi manjak, pa onda nastaju klasicna objasnjenja tipa "mora da je pogresno proknjizeno, idite u sobu tu i tu da uzmete obrazaca taj i taj da podnesete zahtev da se izvrsi ispravka". E sad, da bipodneli taj obrazac, morate da prilozite i dokaze da ste izvrsili uplatu. Ponekad je dovoljno imati overenu uplatnicu, ali u savremeno doba gde se uplate cesto vrse kroz ebanking, vi naravno, uplatnicu nemate nego morate da odete u banku da vam oni izdaju potvrdu da je tad i tad izvrseana ta i ta transakcija, sto oni i ucine, ali naravno naplate. E onda dok vi sve to sa papirima zavrsite i oni "preknjize"imaju dovoljno vremena da sve nameste kako treba.

Ali i dalje ostaje da vas tretiraju kao da ste lopov, jer i dalje vlasnik firme ne moze da overi svoju zdravstvenu knjizicu, ako nema potvrdu da nema negativan saldo na poreskim racunima, a jedno vreme cak nije mogao ni da registruje auto, sto se odnosilo cak i na sve clanove uze porodice a ne samo na njega.
[ johnnie @ 03.04.2005. 01:34 ] @
Ljudi, ovo je cist lopovluk; ne mozes da zivis nikako (a kamoli pristojno) od svog rada; prevedeno-ako radis u drzavnoj firmi, zavisis od budzeta i procene koliko ti je dovoljno; ako si neka omanja privatna firma-kecaju te do besvesti i uzimaju ti i zadnji dinar, nije vazno cim se bavis, porez je isti i za hleb i za kompjuter i za lekove i za cisternu nafte...A da imas malo vise para za oazbiljniji biznis, samo bi te vise bolela glava zbog veceg rizika ulaganja, nestabilosti i ostalih efekata "transparentnosti i tranzicije" (turim je na qrc!).
Da li vam nesto govore cifre; pogledajte srednji kurs evra za efektivu i uporedite koliki je ziralni kurs; skoro su isti!! To nije bilo poooodavno.Kako dalje mozete sami da zakljucite po principu ponude i traznje...
Sve to nas navodi na zakljucak da je ogromna suma povucena iz para i da dinar i ovu izmuzenu privredu odrzavaju kao papu Vojtilu; samo sto ne rikne.
Dakle, loto je fiksacija, GPRS moduli su "transparentna i tranziciona" legalizovana otimacina ovo malo para sto je ostalo u narodu. A ko se omastio na monopolu prodaje tih istih fiskalnih kasa? Verovatno isti onaj koji ce sada imati exclusive na prodaji i/ili uvozu tih GPRS modula.
A verovatno ce mali Mladja da poveca broj zaposlenih u Poreskoj upravi i dace im beneficije, jer ce sad da se pojavi potreba za kontrolorima GPRS modula. I tako dalje...
Covek nema blama, nema obraza, nema casti, nema zrno morala i pristojnosti; napustice ga valjda sreca uskoro. Jedna dugacka motka od 2m, dobro uvaljana u balegu, pa preko ledja...
Sta je sledece? Verovatno da se plati porez na nezaposlenost; "Dobar dan -Dobar dan. Vi ste nezaposleni? Jesam. - E pa ne moze to tako; drzava trosi pare trazeci vam posao preko biroa, ajd sad lepo vi nama da platite sto ne radite nista...Ako nemate pare, dobicete kredit cim se zaposlite, pa otplacujte; a sad lepo potpisite ugovor da se obavezujete da platite; kamate su naravno na zakonskom nivou i razume se, zatezne..."
Zvuci kao SF, ali ko zna, mozda ce i to da bude uskoro....
[ drbogi @ 03.04.2005. 17:17 ] @
Citat:
Glavne pare uvek uzimaju lopovi, a postene ljude na svakom cosku tretiraju kao da su lopovi, pocevo od svih "mera" kojima se sprecava siva ekonomija a koja u stvari pogadja one postene koji finansijski ne mogu da izdrze sve te mere, pa dotle da ne mozes da uzmes broj za mobilni telefon ako ne podneses dokumetaciju kojom se garantuje da nisi lopov.

Upravo tako, to najviše boli, stalno dokazujem da nisam jajara, a oni me gledaju onako. Primer: Za celu prošlu godinu, zaposleni u firmi su dobijali plate za tekući mesec uvek pre isteka tog meseca (npr. 29 marta bude plata za mart), i tako do sada. Jednom mom zaposlenom, zbog kredita, zatreba potvrda da firma izmiruje plate. I šta se dogodi, mi dužni skoro 1 milion po osnovu plata. E onda i knjigovođa i ja gubimo vreme tražeći ko u PU da nam to rasknjiži kako treba. E sada, zamislite da meni propadne nekakav posao jer zbog nečijeg nerada ili namerne greške, firma ne može da dobije kredit. Ko bi bio pozvan na odgovornost? Niko. Pojeo vuk magarca.
[ angelos @ 03.04.2005. 19:44 ] @
Nekada me ivane zaista podsecash na petra (onog koji nikako da izviri iz nedodjije) gde si ti u Nemackoj,daj maloo prizemlji se bre malo decko. Gde ti zivish u bajkama. Zar ne vidish koja je pojenta ovih uredjaja(da "neko" uzme pare kao i za fiskalne kase). Moj poznanik radi u poreskon upravi na Novom BG. Tamo je haos,administrator salje podatke dial-up konekcijom na server nocu. Na bazi radi neki majmun koga je je postavijo "D" i koji nema veze sa zivotom,baza im je dostigla 3.6 GB a ti dobro znash sta se deshava kada SQL dostigne 4GB. Alo bre batice rade pomocu stapa i kanapa. Ko ce da backup-uje te silne podatke i sa cim?Pola sluzbenika ne zna ni racunare da koristi ili nesto malo. Samo mi nije jasno kako ce sve to funkcionisati kada admin ne moze da dobrije dobru konekciju sa serverom,decko je jedva izmolijo za digitalni dial-up!!!!!!!!!!! Zaista ne znam sta se sa tobom ivane bre deshava,ili ne znash sta cesh od kesha,ili si vidovit u neku ruku,bem li ga ako te kapiram. Svi topici su ti u ubedjenju da je sve ovde ok i da svima cvetaju ruze.
Pisheh svoje topice kao drzavni element (Bia,politicar,odbornik) kao da ti rade o glavi. Ne verujem da ne vidish sta se deshava oko tebe i sta nam radi vlada sa politicarima. Pozdravi mi zvoncicu i pitaj je da li i ja mogu da dodjem da ti overim tu nedodjiju (da i ja pocnem da zivim malo u snovima) ako je bash u toj tvojoj srbiji tamo tako dobro.
[ Silencer @ 03.04.2005. 20:31 ] @
Ne znam ja kad sve razmislim placam sve ali bukvalno sve i kad bi 'teo firmu da zatvorim moram da platim samo ne znam sta posle sa fiskalnom kasom i gprs uredjajem da radim :) Kako god se okrenes dupe ti je okrenuto drzavi :) Jebe te sa svih strana. I sta ja posle da mislim. Dal se neko iz vlasti pitao dal ti privatnici imaju pare da plate rezijske troskove koji su ogromni, odrzavanje samo lokala, placanje radnika itd. I oni traze da ja dam 130 evra za gprs. Kad pogledate 130 evra je malo ali kad tu sumu prebacite u dinarsku vrednost tolko je plata za radnika jednog. A de te pare izvuci i vratiti to niko nezna. Daju neke kredite od 5000 do 20000 evra da se otvrajaju firme. I posle god dana ti moras da vracas to polako. Kad pogledam jedino sto mi se svidelo je reforma Banaka posle je sve otislo tamo gde ne treba. U Aprilu klasicno svake godine ocekujemo poskupljenje struje i evo najavilu su a Dinkic kao ne dozvoljava. Molim boga jednog dana da se svi privatnici okupe i da pocnu da sutriaju sve ove oloshe iz vlade i da sledeci koji dodju zapamte gnev ljudi koji gladuje. Dinkica treba zatovriti ili da mu se prepise smrtna kazna po mome. Pa oni koji god zakon donesu zatovre pola firme!!! Evo sta je sa igraonicama??? Sta je sa radnjama koje nisu izdavale fiskalne racune??? Mesec dana kazna 50000 din ??? Pa kad bi mi to uradio jedino bi mi ostalo da se obesim. Sta ce covek mesec dana bez radnje da radi kako ce da plati kaznu? Inspekciju imam svakog meseca stanari me prijavljuju da ne izdajem fiskalne racune a izdao sam ih vise nego kafic koji je preko puta mene. Ne moze covek ni od ljudi koji nemaju sta da rade koji samo gledaju da zarade bednih 500 din da se od njih zastitimo. Pored drzave i same musterije te jebu u zdrav mozak. Pa nije ni cudo sto je onaj pekar napenalio poreznika. I ja bi isto uradio.
[ johnnie @ 04.04.2005. 00:31 ] @
Trebao je da ga izgazi ko plitak potok, da ga bar zapamti dobro...Svaka cast baji, neko je morao prvi da krene...
Malo idem offtopic, ali slucaj je divan primer:
U jednom selu u brdima, par meseci nakon 5.10.2000. godine, dosli iz Elektrodistribucije da seku struju neposlusnima (oni koji nisu placali struju jer im je receno da time bojkotuju vlast). Covek kaze nemam, kad budem imo platicu; oni nista, prave se ludi (njih dvojica). Jedan se popne na banderu da otkaci prikljucak, drugi sedi u kolima. Gazda (onaj neposlusni domacin) izvede sarova (sarplaninac od 90-ak kila, lood skroz...) veze ga za banderu i ovom u kolima kaze "ajde pici kuci i nemojda si mi tako kuce " (a ovaj kao sme!). A onom gore kaze "seci ti slobodno, samo me zovi kad sidjes, ako te budem cuo, ker je malo glasniji ..." i ode covek u kucu.
Ovaj siromasak na banderi je zapomagao i kukao i molio i jebemligastasvevec, te necu da secem, te necu nikad, te skloni ga bre da sidjem itd...
Epilog: nikad vise nisu dosli, ni sa pojacanjem niti bilo kako...
Poucno, sve je stvar percepcije ili kako se gleda na stvari...

Dakle kad ti traze fiskalni racun, zakljucaj radnju i pusti kuce... ili nesto tome slicno...
[ zoran @ 04.04.2005. 00:47 ] @
Pa da onda na kraju budeš k'o RAMBO

Beži u planine !!

vozdra_____________

PS.lako se vama zajebavati , platite vi umesto mene porez !
[ Silencer @ 04.04.2005. 12:09 ] @
Kad spomene Ramba podseti me na prvi deo kad je on hteo da doruckuje a panduri (Serif) ga oterao iz grada jer ne pustaju lutalice. E takvi su ovi nasi :) Samo sto se onda Rambo vrno nazad i unistio ceo grad sto mu nisu dali da jedu negde :) A bilo je do jaja stvarno na kraju. Jeli Ramob sto si unistio grad? Hteo sam samo da doruckujem :)))))
[ bakara @ 04.04.2005. 19:19 ] @
Da se pridruzim diskusiji...
Drzao sam radnju poslednjih 12 godina i u septembru prosle godine sam je
zatvorio (to je bio poslednji rok za fiskalne) radio sam u svom lokalu, ali
jednostavno nisam hteo da rizikujem da mi neko lupa packe i kaznjava sa 50k+
,i sad vec 6 meseci ne radim otvorio bih radnju a mladja uvodi gprs kontrolu
i ja sad opet ne znam sta bih, ovi sa biroa nude neki bezpovratni kredit od
70k din. za samozaposljavanje...ja bih to uzeo ali kako ide ne znam da li
bih u opste mogao da izdrzim 2 godine (toliko traze)...Stvarno taj gprs cemu
to osim da bi se uzelo po 150e (ni mladja ne pominje dinare nego evre), jer
kontrolu pazara su ionako mogli da izvedu povezivanjem sa bankama vrlo
jednostavno. Na kraju ako je to potrebno (kasa i gprs) zar ne bi trebalo kad
otvarate radnju dobijete kasu i gprs uredjaj, kad zatvorite isto vratite i
to je to...
[ NikolaVeber @ 05.04.2005. 10:30 ] @
Posto je tema vec u TechZone da priupitam par stvari:

zna li se ista o modelima tih modema? Ko snosi troskove prenosa podataka? Fiskalni stampaci i gprs?
Neki gprs modemi za koje firme kazu da su pogodni i za tu namenu su potpuno programabilni. Hoce li biti ostavljena ta mogucnost? Hoce li veza biti moguca samo sa serverima poreske uprave ili ko vec to propisuje, ili ce ti modemi sa odgovarajucim softverom biti upotrebljivi u proizvoljne svrhe?

Hoce li se slati samo dnevni izvestaji (kao sto sam citao u nekom bajatom intervjuu sa Dinkicem), ili ce se svako evidentiranje prometa slati?

Puno pitanja :)

Pozdrav.
[ bakara @ 05.04.2005. 16:05 ] @
Citat:
Ko snosi troskove prenosa podataka?

Pa mi...nece valjda dinkic?
Citat:
Neki gprs modemi za koje firme kazu da su pogodni i za tu namenu su
potpuno programabilni. Hoce li biti ostavljena ta mogucnost?

Ja sam siguran da ce nam prodati najbednije modele, sa sto manje mogucnosti,
isto kao sto se dogadjalo i sa fiskalnim kasama tj. za 200e smo kupovali
malo jace digitrone sa trakom i fiskalnim modulom, a sve u cilju sto vece
zarade proizvodjaca...
Trebao sam pre par meseci da se zaposlim kao serviser fiskalnih kasa,
ali oni takodje kubure sa svojim firmama i sa svojim radnicima, inace
trebalo bi da znate da galeb kase drze preko 70% trzista, a 30% ostali
proizvodjaci tako da moze da se desi da vas proizvodjac kase recimo propadne
jer je veliki talas nabavke (pod prisilom) prosao, sada se oni u stvari vade
sa gprs modemima...
Citat:
Hoce li veza biti moguca samo sa serverima poreske uprave ili ko vec
to propisuje, ili ce ti modemi sa odgovarajucim softverom biti upotrebljivi
u proizvoljne svrhe?

Pa ne znam koje su to proizvoljne svrhe tebi padale na pamet (mozda
kontrola radnika od kuce) ali gotovo sam siguran da tako nesto nece moci...
[ acbdef @ 10.04.2005. 08:02 ] @
Koliko vidim, vecina vas raspravlja o necemu o cemu malo sta zna.
Kase su uvedene zbog nepostenih. Oni koji su radili posteno (prosledjivali su drzavi ono sto su ima kupci davali) nemaju cega da se plase. Tacno je to da poreznici traze dosta podataka sa kase, ali polako i oni uvidjaju sta im je nepotrebno i to vise ne traze. Neko je cak naveo da je zatvorio radnju nakon vise godina rada. Time je samo dokazao da je krao od kupaca. Ako kaze da nije, da li je mozda barem nekom kupcu nesto prodao umanjeno za iznos poreza, ili da je bar podelio porez sa kupcem. Predpostavljam da nije ni cenu imao nizu neko u slicnim prodavnicama. Sadasnje kazne su istina velike, ali je to pomoglo da se izdaju racuni i samim tim puni drzavna kasa. Po cemu je prodavac pametniji od kupca? Ako je drzavna kasa puna, verujmo da ce i nama biti bolje.
Sto se GPRS uredjaja tice stvari su ovakve: cena im je od 150 do 200evra sa ugradnjom plus kartica za mobilni. Koliko znam sa sada nisu u obavezi da ih imaju oni koji nemaju prikljucak na elektro mrezu. Uredjan nije stalno povezan sa poreskom upravom vec je vlasnik obavezan da svakih petnaest dana salje “periodican izvestaj”. To traje kao i kada uplacujete tiket lotoa (princip je isti) i korisnika kosta oko 5 para po kb (mislim da ovo nece biti vise od 5k). U Srbiji ima oko 166000 kasa i Dinkic je rekao da ce nesto i da se refundira jer ce uredjaj pre svega da doristi drzavi. A ako zele mnogo vise moze da koristi vlasniku. Kako?
Vlasnici su u kasama u pocetku videle samo jos jedan namet drzave. To je i bio razlog sto je Galeb prodao toliko jeftinih kasa. Kada se ljudi videli da ovo ne traje samo jednu noc, resili su da iskorite jos nesto od tih kasa (kontrolu (sada i oni nekoga kontrolisu, ali se ne bune!!!) svojih prodavaca, prodate robe…), ali su shvatili da kanta ostaje kanta i zato sa jeftine prelaze na skuplje i sam tim bolje kase. Vecina GPRS uredjaja omogucava rad sa kasom na isti nacin i kao pri povezivanju kase i racunara putem npr rs232 veze, a to znaci ubacivanje novih artikala, promenu cene, uzimanje raznih izvestaja.
[ Aleksandar Marković @ 10.04.2005. 15:16 ] @
Uvođenje novih GPRS terminala za daljinsko očitavanje fiskalnih kasa omogućiće Poreskoj upravi da dnevno kontroliše promet, ali i da interveniše kad zatreba

Trgovce u Srbiji, obveznike PDV-a, ubrzo posle oporavka od finansijskih izdataka za kupovinu fiskalnih kasa, očekuje novi trošak.Uz kase, moraće da kupe i GPRS terminale (General Paket Radio Servis) za daljinsko očitavanje kasa. Nakon natezanja sa poreskim inspektorima oko kupovine i obavljanja prometa preko fiskalnih kasa, shvatili su da im ne vredi da se sa dugo ubeđuju, pa će morati od svojih pazara da sakupe i novac za kupovinu novog uređaja. Cena ove nove elektonronske spravice bi, bar prema tvrdnjama dosadašnjih prodavaca fiskalnih kasa, trebalo da košta oko 130 do 150 evra. Zaposlene na kasi očekuje i nova obuka, kada im iz Poreske uprave stigne zahtev za naknadnu kontrolu prometa.

Prva grupa poreskih obveznika koji su do kraja marta trebalo da uvedu GPRS terminale su velika i srednja trgovinska i ugostiteljska preduzeća, kao i poreski obveznici koji imaju više od tri objekta u kojima se vrši promet robe na malo i pružaju usluge. Međutim, oni se neće odmah naći na udaru poreskih inspektora, već do kraja maja. Ovo je svojevrsna usluga poreznika, koji žele da im omoguće obuke u radu sa ovim elektronskim uređajem koji će ih ubuduće „nadgledati“ i direktno „otkucavati“ ukoliko ne budu dobro radili i to direktno Poreskoj upravi. Ako uređaj trgovci budu isključivali paliće se lampica upozorenja u poreskoj službi, posle čega će inspekcija odmah reagovati. Za nepoštovanje obaveza, inspektori će trgovce prvo usmeno opominjati, a zatim će im izricati kazne. Za neuvođenje terminala firme će plaćati kazne u iznosu od 100.000 do 1.000.000 dinara, dok će preduzetnici koji se ogluše o ovaj namet morati da izdvoje od 50.000 do 500.000 dinara. Kazne će plaćati i direktori i vlasnici preduzeća i to od 5.000 do 50.000 dinara. Ista obaveza, uvođenja terminala ubrzo očekuje i drugu grupu obveznika i to do kraja juna.

Kontrolor fiskalne kase

Cilj uvođenja GPRS terminala je smanjenje sive ekonomije i ukidanje utaje poreza. Na ovaj način, daljinskim očitavanjem prometa, poreznici će u svakom času imati tačan uvid u promet svih ugostiteljskih i trgovinskih objekata, jer se dešavalo da ugostitelji prijavljuju samo deset odsto dnevnog prometa od stvarnog pazara.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija terminal za daljinsko očitavanje se koristi za bežični prenos podataka iz formiranih dnevnih izveštaja fiskalne kase u određenom periodu i do servera Poreske uprave. On je ustvari „inteligentni modem“ i predstavlja nadređeni računar u odnosu na fiskalnu kasu. Terminal zadaje komandu za čitanje dnevnih izveštaja izveštaja iz fiskalne memorije kase, formatira ga, šifruje i šalje ka serveru Poreske uprave na dešifrovanje i upis u njenu bazu podataka. Istovremeno, poreski obveznik je dužan da terminal za daljinsko očitavanje drži priključen na kasu kada ona radi, preko njenog interfejsa. Na ovaj način treba da bude omogućen bežični prenos podataka do servera uprave preko GPRS mreže i standardnog protopkola za prenos podataka preko Interneta.

Ovo je najpogodniji način koji omogućava brži, ali i jevtiniji prenos podataka u odnosu na mrežu fiksne telefonije. Prednosti su i sigurnija provera i ispravljanje grešaka prilikom prenosa, ali i garantovana ispravnost podataka.

Obostrane prednosti

Prednosti ove nove vrste kontrole trgovaca putem elektoronskih spravica, za Poresku upravu sastoje se u tome što će njen glavni ekspertski softver obaviti identifikaciju poreskih obveznika koji ne evidentiraju promet preko fiskalnih kasa, odnosno ne uplaćuju porez. Istovremeno, povećaće se efikasnost rada poreznika na terenu, jer će obilaziti češće i direktno samo one trgovce, na koje im je ukazao ekspertski softver u Upravi.

Poreska uprava može da zahteva dostavljanje tri vrste izveštaja putem terminala. Na ovaj način može se saznati promet po poreskim stopama iz dnevnih izveštaja, podaci o resetima i podaci o promenama poreskih stopa. Promet po poreskim stopama dostavljaće se svakih 15 dana, a druge dve znatno ređe.

Međutim, prema tvrdnjama nadležnih, kupovina GPRS terminala uz fiskalne kase pokazaće efekte i u radu trgovaca. Terminal za daljinsko očitavanje sa softverom prilagođenim trgovcu, omogućiće bežično povezivanje računara trgovca sa fiskalnom kasom, a radi daljinskog zadavanja komandi fiskalnoj kasi. Na taj način moći će dovrše nivelaciju cena, dodaju nove vrste robe, dopunjuju bazu podataka, menjaju dotadašnje podatke i brišu artikle, i sve to u jednog radnog dana. Pomoću odgovarajućeg terminala trgovci će moći i da imaju uvid i brzo pregledaju tačnu listu prodate robe ili usluga koje su vršili, što će im omogućiti racionalnije planiranje nove nabavke.

Uverenje za proizvođače

Prema dosadašnjim podacima, samo dva proizvođača ove opreme trebalo je da dobiju licencu i da u kratkom roku na sve registar kase velikih poreskih obveznika postave ove terminale.

Proizvođači GPRS terminala za daljinsko očitavanje, pre nego što počnu prodaju treba da priibave uverenje o ispunjavanju tehničkih i funkcionalnih karakteristika terminala, koje izdaje Zakon za mere i dragocene metale. Zavod testira uzorke terminala u, za to, ovlašćenim laboratorijama.

Spisak tipova terminala i spisak proizvođača terminala za daljinsko očitavanje kojima je izdato uvrenje od Zavoda za mere i dragocene metale, objavljuje „Službeni glasnik Republike Srbije“.

Iskustva drugih

Kada je reč o iskustvima drugih zemalja u funkcionisanju GPRS mreže za komunikaciju sa fiskalnim kasama, nema mnogo podataka i izgleda da ćemo postati nosioci saznanja iz ove oblasti bar kada je reč o zemljama u regionu. Razlog leži u u tome što Hrvatska tek treba da krene u novi talas fiskalizacije. Italija, Grčka i Poljska razmatraju mogućnost uvođenja terminala kako bi povećali efikasnost kontrole obveznika i uspešnije naplaćivale porez.

Ipak, dosadašnja iskustva nekih zemalja otkrivaju nove prednosti GPRS mreže. Ona je pokazala svoju efikasnost u prikupljanju podataka sa merača električne energije (električnih brojila), bankomata, automata za igre na sreću, prevoznih sredstava i druge mogućnosti.

Mirjana Vujadinović
[ salemfk @ 10.04.2005. 22:36 ] @
Mislim da masa ovde razmislja u pogresnom pravcu!
Zakon mora da se postuje, i to sto su kontrole vece ne treba da bude problem (izuzmimo da problem oko samostalnog nabavljanja GPRS terminala koji je prica za sebe).
Ali sama drzava treba da smanji teret koji stavlja na sve preduzetnike, ako kao sto kazete prihod od poreza je veci za 50%, normalno bi bilo da u buduce drzava smanji svoji "harac". Tako da svi postujemo zakon i propise, a pritom da ne bude ugrozena nasa egzistencija.
Zbog cega drzava uvek popusti kada su u pitanju JAT, NIS, prosveta, zdravstvo?
Moje misljenje je da su oni relativno dobro organizovani i jednostavno stite svoje interese, a ja nesto nisam video dobru organizaciju privatnih preduzetnika. Mozda je problem u nama, drzava uzima sve vise i to uglavnom prodje.
Pa sigurno je da ce se ubrzo setiti jos neke gluposti koja ce se naravno plasirati tamo gde moze da prodje!
[ bakara @ 11.04.2005. 17:38 ] @
Citat:
Kase su uvedene zbog nepostenih. Oni koji su radili posteno
(prosledjivali su drzavi ono sto su ima kupci davali) nemaju cega da se
plase. Tacno je to da poreznici traze dosta podataka sa kase, ali polako i
oni uvidjaju sta im je nepotrebno i to vise ne traze. Neko je cak naveo da
je zatvorio radnju nakon vise godina rada. Time je samo dokazao da je krao
od kupaca.

Opa...neposten sam i kradem, vrlo uvredljivo od tebe @acbdef...
Ne znam ko si, i cime si se bavio u svom zivotu, ali sasvim sigurno znam da
pojma nemas kako je to baviti se bilo kakvim privatnim poslom u zemlji
Srbiji...O punjenju drzavne kase nemoj ni da razmisljas, g. Dinkic je puni
izuzetno dobro...ako si video fiskalnu kasu koja kosta 200+e video bi da je
tu neko masno zaradio, gprs modem si takodje video i cuo da kosta od
150-200e, i kakva je to sprava-krajnje bedna, pa solidan mobilni (sa sve
gprsom) kosta ne vise od 100e za 200e mozete da kupite neki jaci model, a
siguran sam da je tu cenu od 150e dogovorio g. Dinkic (bez provizije
sigurno)...
Citat:
Predpostavljam da nije ni cenu imao nizu neko u slicnim
prodavnicama. Sadasnje kazne su istina velike, ali je to pomoglo da se
izdaju racuni i samim tim puni drzavna kasa. Po cemu je prodavac pametniji
od kupca?

Da li sam imao nizu cenu? Pa sta ti mislis da su musterije ovce, da
neznaju koliko sta kosta, ja sam se trgovinom bavio poslednjih 12godina, i
do pre par godina nisam nikada imao problema da platim svoja dugovanja
drzavi, unazad par godina pocinju maltretiranja, privatnika te izmisljanja
raznih dazbina taxi, licenci i ostalog...pa pogledajte samo radnje
izlepljene su svakojakim nalepnicama: Zabranjena prodaja duvana, alkohola,
uzmi racun, obveznik je obavezan ovo i ono...ma samo Dinkiceva slika fali,
zauzmu ti ceo izlog, da li znas da nalepnica uzmi racun kosta 100din, da li
je tako u evropi na koju se pozivaju...? Ako ti nadju nesto kazna 50000 (sad
je i veca) a ti nemas u celoj radnji 50000, pa kud to vodi? Mali
si...zatvori radnju, da li vi vidite u vasem komsiluku koliko radnji je
zatvoreno? Koliko ce ih jos biti? Otvaraju se trgovacki
lanci...maxi,mercatori, metroi, sta je tamo jeftinije nego kod tvog komsije
lopova? Nista, ljudi idu u mercator da bi kupili dzak krompira, a da nisu
pogledali koliko na pijaci kosta...slovenacki je bolji...u velikoj si
zabludi ako mislis da ti oni nesto nude jeftinije, a pogotovo kad budu
pozatvarali male, mislis da ce cene ostati iste? Pa i oni su trgovci zar ne?
Tezak je zivot privatnika, glava ti je uvek puna racuna,dugovanja,
inspekcije, lopova,radnika, rokova i ostalog, radis od jutra do mraka, svi
misle da si lopov i ako placas sve racune...Kredit ne mozes da dobijes,
knjizicu za dete da overis, cekove da dobijes...nista sto svaki zaposleni
covek moze da dobije (cak i onaj sto radi kod tebe_), a sve to zato sto svi
misle da si lopov...
Izvinite sto sam malo emotivno odreagovao na ovaj post, cak nisam zeleo
da povredim ili uvredim ni @acbdef-a i ako on mene jeste, vec da objasnim da
vas komsija nije lopov, pa cak ni onda kad vam neda racun, vec obican covek
kao i Vi koji se bori za svaki dinar da bi prehranio svoju porodicu, koje mu
drugi lopovi uzimaju ma koliko se on trudio!

Pozdrav od nezaposlenog privatnika-(bivseg) lopova,
ako imate posao za mene javite!
[ zus @ 11.04.2005. 19:51 ] @
Citat:
bakara: da li znas da nalepnica uzmi racun kosta 100din,

Opstina Cukarica (tj. poreska uprava) poklanja nalepnice.

Citat:
bakara:
Tezak je zivot privatnika, glava ti je uvek puna racuna,dugovanja,
inspekcije, lopova,radnika, rokova i ostalog, radis od jutra do mraka, svi
misle da si lopov i ako placas sve racune...Kredit ne mozes da dobijes,
knjizicu za dete da overis, cekove da dobijes...nista sto svaki zaposleni
covek moze da dobije (cak i onaj sto radi kod tebe_), a sve to zato sto svi
misle da si lopov...

Sve ovo napisano je nazalost istina, samo ne mislim da je zato sto svi misle da si "lopov".

Citat:
bakara: vec da objasnim da
vas komsija nije lopov, pa cak ni onda kad vam neda racun, vec obican covek

Pa i ja sam valjda obican covek iako sam izdao racun.
Ili ce mo svi placati porez, ili niko.
[ zoran @ 11.04.2005. 23:03 ] @
Tačno Bakara , samo si zaboravio pa da dodam , nemaš ni godišnji odmor , ni bolovanje , jer dok ne radiš samo se obaveze nagomilavaju .
Nema ni 13te plate ni regresa i ostalih pi.....ja.
Naravno žirant ne možeš nikom da budeš , jer si privatnik
Društvena preduzeća mogu iako zaposlenima ne uplaćuju socijalno itd , a probaj ti da ne uplatiš , pa kamata ko oblakoder.

U današnje vreme , neprijatelju možeš samo poželeti da bude privatnik i ništa više.
[ tdjokic @ 16.05.2005. 13:00 ] @
Moram malo da vam posolim "rane": sta mislite o onoj reklami "Cist racun, duga ljubav!"? Koliko li je to kostalo i "ko" je platio? Cujem da ovde mnogi insistiraju na postovanju zakona i reda, ali uvek pocinju sa istog kraja. Ako ne platim struju - dolaze kljesta! Ako platim struju - skoro svaku noc mi napon kratko padne na nulu, delic sekunde, sekunda, dve - je li to struja ili zafrkancija? Ako mi nesto crkne od aparata, sta da radim? Da kaznim drzavu? Ako ne uplacujes doprinos za socijalno - kazna, ako ti treba lekar, zakazuju ti pregled kad im se hoce, ne prema medicinskim normama. Da li je to postovanje reda i zakona? Neko bi rekao - pa, nema mogucnosti za bolje. Ti moras da rodis pare za porez, pozjamis, kako znas, zasto i oni ne pozajme resurse da pokrenu zivot, pa da zivot pocne sam da se reprodukuje?
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2005. 13:18 ] @
@tdjokic,

Kao prvo - ni na kraj pameti mi nije da branim bilo kakvu vlast u Srbiji. I ovo dole je malo off-topic, ali ima veze sa porezima i strujom

Cisto me zanima ovaj gore problem ako se za trenutak iskljucimo i postanemo nepristrasni.

Ti kazes "Ja moram da platim struju a ako ne platim, sec... a kad platim - los napon"

Ok, lepo - kao prvo, ja znam coveka koji je uterao stetu za visok napon, ali nije to poenta. Poenta je da je EPS 15 godina bio unistavan od strane "vlade nacionalnog spasa" - dakle, sistem kao sistem je bar 15 godina u raskoraku sa vremenom, kada su nastala nevidjena unistenja zbog neodrzavanja EE sistema.

E, sad ti meni lepo reci - kako zamisljas da se taj problem resi - od kojih para? Ti bi prvo da ti se implementira USA-grade elektroenergetski sistem pa onda da platis... pa pazi, i to je moguce, uopste ne smatram da je tvoj zahtev los! Upravo obrnuto, zahtev je fenomenalan i sasvim opravdan sa tvog stanovista kao potrosaca.... ali ajde da vidimo onda i drugu stranu, stranu proizvodjaca:

Da EPS, recimo, sutra uzme kredit od IMF-a, recimo, 10 milijardi eura za komplet sredjivanje svoje mreze to ces opet ti da platis kroz porez i budzet + vecu cenu struje, kao deo otplate duga - samo sto, ovog puta, ima sutra da se probudis u EPS sistemu gde ce kilovat kostati koliko i na zapadu - recimo 18 eurocenti po KW/h a ne 2 eurocenta - u roku od 6 meseci ces imati "western grade" elektricnu mrezu bez trzavica i restrikcija, ali pitanje je da li ce tvoji sunarodnici imati para da tu struju plate.

Jedini koji mogu da unaprede sistem EPS-a su sami potrosaci kroz postepeno dizanje standarda i cene struje u roku od nekoliko godina, a samim tim i ulaganja u mrezu i njen kvalitet - a ne nekakva drzava, EU, NATO, USA, Dzordz Bus ili Dzordz Kluni - ***i ga, 15 godina unistavanja i rasipanja kostaju, kostaju i te kako mnogo - a racun za naplatu je stigao, i nema ko drugi da ga plati - na zalost.

Mozda ce mladje generacije nauciti iz toga pouku da se ratovi ne isplate.

Mislim, budimo realni - EE sistem Srbije danas je ipak godinama ispred EE sistema 90-tih kada su restrikcije bile normalna pojava - daleko je jos od EE sistema jedne Engleske ili Nemacke - ali za tu cenu kilovata i za to sto se desavalo 90-tih tesko da bi moglo da bude bolje.
[ ludak-np @ 16.05.2005. 14:55 ] @
Lepo su se oni snasli
A zato sto neko mislis da ce moci da daljinskim putem puni kasu auuuu za to ce trebati vremenaaaa i vremenaaaa jer GPRS terminali za sada rade na VPN ( virtual private network ) uz njega idu i posebne kartice posebni brojevi
nece se moci koristiti isti broj za zvanje i za GPRS pa vi vidite sada
oko 230 E kosta koplet GPRS terminala sa kablom i antenom normalno sa punjacem a ako kasu koristite kao stampac morate da kupite posebne kablove ili ako imate zadovoljstvo da koristite ar kod skener isto cete to zadovoljstvo da platite
[ stsung @ 18.05.2005. 01:16 ] @
Pozd.
E pa da prolajem i ja malo :)

Prvo poruka svim ovima shto smatraju da je sva ova zavrzlama da bi se sprechili "lopovi":
Ti lopovi kako ih gospodo zovete, su i dalje lopovi ... da ne mislite da ce oni da vam shvercovanu robu prodaju sa fiskalnim rachunom??? A da... mozhda ih neko prijavi ... pa posle par prebijanja nije ni prijavljivachima svejedno. Poenta: lopovi i dalje vladaju i niko im nishta ne mozhe ... evo primer iz IT sektora ... za kolko mozhete da kupite recimo trenutno popularni Canon A510 u Beogradu? E pa ja cu vam gospodo reci za koliko... za onoliko kada saberete ulaznu cenu od samog Canona (plus carina) i na to dodate PDV. Kako se to onda nekome isplati? Pa ajde malo mucnite glavom. Ako ni to ne pomazhe poshaljite mi PP pa cu vam kulturno i potanko objasniti. I kao shto je neko vec rekao : otvorite lepo firmu, pa radite "poshteno" na chemu toliko insistirate i solite nam ovde pamet, pa da vas vidimo.
Citat:
Ako je drzavna kasa puna, verujmo da ce i nama biti bolje.

Na ovo sam se grohotom nasmejao. Za one sa jeftinijim ulaznicama, kljuchna rech u ovom citatu je "nama". Eto kazhu 50% veci prihodi - neka im bude. Ja ne vidim da je meni 50% bolje... chak naprotiv, pocheo sam da trazhim dodatnu shljaku jer ovako vishe ne ide.
Citat:
Dinkic je rekao da ce nesto i da se refundira

Grohot. I na tarabi pishe da ne kazhem shta. Pazi da ne refundira.

Citat:
Daju neke kredite od 5000 do 20000 evra da se otvrajaju firme

Davali su i kad sam ja otvarao firmu ... e da sad ne kazhem shta sam dobio. U zhivotu mi drzhava nije izashla u susret na bilo koji nachin, ne verujem da ce da menjaju navike.

Citat:
Inspekciju imam svakog meseca stanari me prijavljuju da ne izdajem fiskalne racune

Za ovo se lichno prijavljujem da dodjem da ih lemam. Stoka (u nedostatku boljeg izraza) koja je na birou i koja dobija ta primanja OD MOGA POREZA ZA NEZAPOSLENE, dodje da mene zaje*ava. Pa dobro ko je tu lud? Samo molim bez komentara da je to "normalno na zapadu". Ej, ovo nije zapad. Kad ovde bude ko na zapadu neka me prijavljuje ko god hoce, nece imati za shta to je sigurno. Da se opet osvrnem na IT sektor... da vidim na tom milom vam zapadu da li mozhe da FBI ili nemam pojma koja DRZHAVNA ustanova da otvori maloprodaju rachunarske opreme znachi finansirano OD MOGA POREZA, i da time pravi MENI direktnu konkurenciju?!!??!!??! Ej bre?!!

------------------
A shto se tiche kasa i gprs uredjaja, recheno je vec - pljachka. Inache neshto sam se interesovao, da ja sad recimo ocu da zatvorim firmu shta da radim sa kasom koju sam platio 25000... i znate koji je odgovor: mozhda dobijem koju hiljadu, jer se fiskalni modul mora vratiti (naravno o kompenzaciji za troshak govora nema) a taj fiskalan modul (koji je tehnichki recheno najobichnije sra*e) koshta (odnosno po njima tolko koshta) kolko cela kasa. GPRS je takodje isto djubre samo drugo pakovanje... samo me interesuje shta ce sada posle GPRS-a da izmisle (ovo sam isto rekao kada su se uvodile kase a GPRS nikome ni na pamet nije padao - i evoga smislili su).

I da ce to sada kao da smanji broj inspektora neko reche??? Chak shta vishe da im isplati mirovinu??? Chekaj bre, onim istim inspektorima koji se samo grebu kod koga god da dodju??? Znachi ne samo da ih nece kazniti nego ce josh i da im plate??? Ja lichno imam jednu kulturnu ideju... a to je da se napravi film-kolazh, o postupcima raznoraznih inspekcija ... znachi da svako ko ima kameru u firmi takve snimke shalje evo meni, a da kad se prikupi korisnog materijala lichno cu da objavim film kako se radi u poshtenoj i strikno fiskalnim-kasama-GPRS-i-svemirskim-signalima-ka-evropi-demokratskoj Srbiji.

I sad ce da lepo dodje "poshtenjachina" da mi pricha kako ja neposhteno radim. E sve shto imam da kazhem jeste : kush i bolje nadji neki posao.

Izvinjavam se svima na malko oshtrijim rechima, ali zaista ne znam kako bih prichao o tome.

Svako dobro.
[ drbogi @ 28.05.2005. 18:04 ] @

Citat:
Beograd -- Ministarstvo finansija objavilo da je u prva dva i po meseca ove godine naplaćeno 40,8 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost.

To je za 52 odsto više nego u istom periodu 2004, kad je važio porez na promet. Konačne ocene o stvarnom rastu budžetskih prohoda videće se tek krajem maja, jer u aprilu prvi put dospeva za naplatu PDV za oko 85.000 manjih poreskih obveznika, rekao je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić.

Citat:
Industrijska proizvodnja u Srbiji u
februaru 2005. manja je za 14,5 odsto
od prosečne proizvodnje u 2004. i za
4,4 odsto nego u istom mesecu prošle
godine, saopštio je Republički zavod
za statistiku. Zbog toga je kumulativno
industrijska proizvodnja u prva dva
meseca ove godine bila za dva odsto
manja nego lane u istom periodu.
U februaru je proizvodnju manju od
proseka iz 2004. ostvarilo čak 25 oblasti,
koje u strukturi industrijske proizvodnje
učestvuju sa 77 odsto. Istovremeno, rast
je ostvaren u samo četiri oblasti, koje u
strukturi ukupne industrijske proizvodnje
učestvuju sa 23 odsto.

Izvor: Ebart bus. forum

Samo treba ukrstiti podatke i sve je jasno.

[ ludak-np @ 31.05.2005. 07:52 ] @
Nekoliko pitanja za vas.

1. Nego da vas pitam sigurno neko od vas ima lokal i jel spreman da plati tolike pare za GPRS ??

2. Bas me zanima kao servisera i coveka ( nemam veze sa komercijalom ) po vasem misljenju dali je trebalo uvesti GPRS il ne ??

3. Jer po uvodu GPRS se redukuju poreski inspektori na oko 50% se otpusta jel to bolje il gore po nas???

iznesite vase misljenje

[ drbogi @ 01.06.2005. 21:36 ] @
1. Odakle ti ideja da se otpuštaju inspektori?
2. Ideja je OK, ali onda treba ukinuti sve moguće knjige, jel sada imamo E-trgovačku knjigu. Ukoliko ostaju papirne knjige, ne treba uvoditi, jer ovako nemaš vremena za posao od silnih obrazaca koje popunjavaš. Ukoliko je ideja u funkciji dodele Nobelove nagrade za ekonomiju, Mlađi, onda iz sveg srca podržavam.

3. Dati svima podjednake mogućnosti da utaje porez, ali isto tako kazniti beskompromisno svakoga ko to uradi. Ovako, ti kao nešto kontrolišeš, ali ne kontrolišeš one koje nećeš.
Kao što svaki učesnik u saobraćaju može da pije, ali to nije razlog za zabranu točenja alkohola, u drumskim kafanama, niti vozač kupuje alko test na početku vožnje da bi dokazao da je trezan, tj. zakonski ispravan.

[ ludak-np @ 02.06.2005. 08:27 ] @
Citat:
drbogi: 1. Odakle ti ideja da se otpuštaju inspektori.

Pa znam jer sam serviser f.kasa i u dobrim sam osnosima sa inspektorima. Tako da znam da dosta ( oko pola ) ide na druge poslove ili otpustaju ako im se novi posao ne svidja.

Citat:
drbogi: 2. Ideja je OK, ali onda treba ukinuti sve moguće knjige, jel sada imamo E-trgovačku knjigu. Ukoliko ostaju papirne knjige, ne treba uvoditi, jer ovako nemaš vremena za posao od silnih obrazaca koje popunjavaš. Ukoliko je ideja u funkciji dodele Nobelove nagrade za ekonomiju, Mlađi, onda iz sveg srca podržavam.

Knjige koje su popunjavali do sada nemaju veze jer su sada izbacili neku novu knjigu za dnevne izvestaje. A za e-knjigu to zanima njih a ne vas kako su rekli inspektori nece moci niko da vidi osim njih. A za nobelovu ne znam ko ce je dobiti.

Citat:
drbogi: 3. Dati svima podjednake mogućnosti da utaje porez, ali isto tako kazniti beskompromisno svakoga ko to uradi. Ovako, ti kao nešto kontrolišeš, ali ne kontrolišeš one koje nećeš.

Ma ni ovako nista niko nije mogao da kontrolise. Jer ako se kupuje roba ona se kupuje sa porezom i to je to ali ovako oni napacuju dupli porez. I kod njih ako ti daju balon da duvas skupo kosta pazite se alkoholicari.
[ kamicak @ 15.06.2005. 21:09 ] @
Imam onu savrsenu Galebovu kasu 5000 koju sam platio 170 Eur i koju sam dosad jednom mesecno nosio kod servisera da je odglavljuje.Posto imam dve radnje morao sam naravno da dignem kredit da bih mogao da kupim dve.
Ovih dana mi izlazi taj kredit i naravno nema odmora, nego sad mi treba dva cipa za GPRS za dve kase.Dobro, nazovem ja one kod kojih sam kupio kasu i kojima cu kad istekne garancija davati dobru kintu da mi jednom mesecno popravljaju kasu, i pitam za cipove, a oni mrtvi ladni kazu da ce kostati jedan oko 18000 din znaci vise od 220 Eur ili jos zapanjujuce skuplje od same kase za 50 Eur.Posto mi treba dva cipa moram opet dici kredit.
A kod Dinkica i Jelasica prosecne plate kao dve kase zajedno sa cipovima.
Ma zatvoricu ja rednju mamu im............
[ Beltrammi @ 15.06.2005. 23:34 ] @
ovako, pre nego sam otisao u Italiju razmisljao sam da pokrenem nesto privatno. Nije bas islo. OK priznajem dosta je tu bilo i moje krivice, ali...

Ovo sto kaze Dimkovic. Dobro je to. I treba red, zakon itd... Medjutim mi ovde govorimo o Srbiji. Nije normalno da Dinkic sad uvodi neka resenja koja su avangarda i za Evropu. Evo npr. u Italiji ljude tako liboracku za racun. hey, opusti se Mladjo.

Nama je sada najbitnije da se narod mobilise i da krene da svako nesto radi. mi Srbi smo dovitljivi i zacas bi se svako snasao. Cilj Vlade je da prikupi lovu od poreza i onda oni kaze E to je super ! Pa sta je tu super, uzimas od gradjana za gradjane !!! Treba rasteretiti preduzetnike, osloboditi inspekcijskih zahteva (osim za ishranu i opasne materijale) i ajmo svi na posao.

Ne bojte se gospodo za porez. utaje ce uvek biti ali ce biti i mnogo vise normalnih ljudi koji hoce da rade i da plate porez zbog radi sebe pre svega !!! ALI TEK POSTO I ZARADE TAJ DINAR !!!
[ kamicak @ 16.06.2005. 23:00 ] @
Posto je ovo Srbija, politicari prvo misle kako da maznu lovu od gradjana pa onda kao da pomognu gradjanima da nesto zarade pa daju kao povoljne kredite ili pozajmice tim istim preduzetnicima kojima su prvo maznili lovu, i jos na kraju kredite dobiju samo oni koji su blize vatri kao recimo stambeni krediti koji su dobili od drzave samo oni koji su radili na dodeli tih istih kredita.
A kako najlakse uzeti lovu narodu?Pa lepo, doneses zakon da moraju da kupe od drzave fiskalne kase, cipove i kozna sta jos ce da dodje na red, pobogu idemo u Evropu, a voleo bih da znam ko bi u Evropi pristao da plati Bugarski digitron i neki cip koji nisu nikad videli u zivotu i nemaju pojma sta ce im, 400-1000 Eur, a za te pare mogu kupiti racunar koji moze da obavlja jos milion poslova uz glupo stampanje racuna.
I kako misle da idemo u Evropu sa Bugarskim digitronima?
[ salec @ 17.06.2005. 10:18 ] @
- Pa, nemoguc je drugi redosled poteza, bar ne bez zaduzivanja sa strane, sto bi narod ionako morao kasnije da plati, a jedan od uobicajenih i logicnih uslova za dobijanje te pozajmice je da se sto bolje uteraju porezi, umesto da se stampaju pare bez pokrica.

- Fiskalne kase ne kupujes od drzave.

- Tvoj racunar slusa tebe, a ne poresku upravu. Fiskalna kasa je zapecanjena, a pre zapecacenja je proverena njena "lojalnost" i odobrena je od strane drzave. BTW, mozes da nakacis racunar na fiskalni printer (u kome je takodje zapecacen drzavni "duh iz lampe"), samo aplikacija koja radi sa njim mora da dobije atest od drzave (sto je malo skupo, ako imas samo jedan jedinstveni primerak programa, samo za sopstvene potrebe).

- Ne razumem na sta se zalis u vezi bugarskog digitrona? Ako bi hteo nesto "zapadnije", imas i japanske i nemacke registar kase, takodje, kao i niz kineskih i tajvanskih proizvoda po nizoj ceni.
Jedino nema zaista domacih proizvoda ( mnogi koji ne vide dalje od svog nosa ce reci: "Hvala Bogu!" ), jer je drzava kasno dala konacne i kompletne specifikacije da bi neko ovde to uradio, a osim toga jedino su velike firme imale "ledja" (pola miliona evra) da se registruju kao "proizvodjaci", a njima je jeftinije i sigurnije da kupe gotov dizajn ili direktno uvezu gotove OEM (nemarkirane) stvari i da ih malo modifikuju, nego da ih, kao sto bi mali i srednji preduzetnici iz sektora IT i elektronike, kojih je bilo dovoljno u nasoj zemlji ali su slabi, uradili jer im je za njihovu finansijsku snagu tako jeftinije ili jedino moguce, sami razviju.
[ YT1RX @ 17.06.2005. 15:03 ] @
Iskreno mislim da drzava jedino gresi sto pravo imaju samo neki da prodaju i ugrade GPRS modem ili ti terminal, mada je i to shvatljivo kad bi svi imali pravo doslo opet do prevara.

GPRS modem na netu moze da se nadje za 40 evra, a gotov terminal sa sva tri banda oko 100 e.

U Uzicu npr. ima vise "ovlascenih distributera" kasa i GPRS modema koji modem sa ugradnjom naplacuju od 18 - 19000 dinara, a ukoliko sad zovnete i pitate u vezi toga svi ce vam reci "nema a jos ali ce doci ali ako zelite morate da uplatite avans 30%.

Drzava je ogranicila i zna se ko moze da ugradi modem inace ja bih uzeo za 60-70 e i sam bi ugradio i to moze svako.
Ne treba brinuti, smislicemo nesto, Srbi smo ipak je Mladja samo ekonomista a mi znamo malo vise o telekomunikacija,racunarima i elektronici.

Ako nista za pocetak svakog 1-og i 15-og u mesecu kacicemo se svi na GPRS pa ce videti da to nije prakticno, a posle toga cemo .... smislio sam vec!
[ acbdef @ 18.06.2005. 06:40 ] @
GPRS modem na netu moze da se nadje za 40 evra, a gotov terminal sa sva tri banda oko 100 e.

U Srbiji su se prodavale kase i za 150evra, ali ih zato vlasnici nose u servis svakog meseca. Isto tako postoje i razni GPRS uredjaji. Ono sto ugradjuju ozbiljni je npr Siemens TC45. Pa pogledaj cenu.

Drzava je ogranicila i zna se ko moze da ugradi modem inace ja bih uzeo za 60-70 e i sam bi ugradio i to moze svako

I racunar moze svako da kupi, ali ako nema softver moze samo da ga gleda. GPRS uredjaj nije samo glupi hardver. Svaka kasa ima poseban softver koji mora biti u uredjaju. A i on ne pada sa neba. neko ga je smislio. Imace, na cenu uredjaja koji nadjes na netu dodaj i kutiju, ispravljac, antenu i naravno mozak.

Ne treba brinuti, smislicemo nesto, Srbi smo ipak je Mladja samo ekonomista

Tacno, smislicemo mi nesto, ali cesto pogresno. Preko 50% kupaca fiskalnih kasa smatralo je da su one za jednu sezonu, da ce drzava toliko dugo da ih trazi. A ispalo je da neke kase istina toliko i traju. Ali drzava ne popusta. Zato se sada ozbilji okrecu skupljim i naravno boljim.
[ broker @ 18.06.2005. 07:57 ] @
GPRS terminal za fikslane kase nje samo obican GPRS modem. On ima dodatnu ugradjenu funkcionalnost koja je custom za nase potrebe. Ne mozes da odes negde napolje i da prosto kupis takav uredjaj.

Usput, gde ima GPRS modem za 40 evra? Planiram da nabavim jedan za laptop ali nikako da nadjem po takvoj ceni.
[ bakara @ 18.06.2005. 09:27 ] @
Citat:
- Fiskalne kase ne kupujes od drzave.

@salec
Pa ne direktno, ali oni od drzave kupuju fiskalne module po (verovatno)
paprenoj ceni...a i ateste za te bugarske digitrone
je drzava takodje papreno naplatila...i tako od u sustini jeftinih
digitrona mi dobismo skupe kase...
Nego da postavim par pitanja:
jel` neko kupio taj gprs modul, cujem da kosta 200e...?
Da li svi moduli jednako kostaju?
Da li je obavezno za sve delatnosti, konkretno za frizerski salon, da ne
bude ko za kase (ne mislim na sebe, recimo krojaci) kupis kasu, pa onda
dobijes obavestenje da ne moras da je imas...za pijace znam da ne moraju!
Da li se mora kupiti kod onoga kod koga ste kupili i kasu?
Da li instalaciju (prikljucenje) mozete izvrsiti sami, ili se i to mora
platiti?
Koliko kosta kartica?
Da li sve ovo moze na rate?

--
Using Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/mail/
[ kamicak @ 18.06.2005. 11:50 ] @
Naravno da sva ta pitanja jos nisu dobila odgovore, jer prvo su utvrdili cenu, cisto da vide koliko ce se omastiti, a ovo ostalo, to cemo lako, prvo da se prodaju uredjaji.
Jedino znam da moze na rate. ali samo preko benke. krediti, naravno da i oni uzmu svoj deo, seme im se......i ovima isto....svima koji su se ugradili u kase ,cipove, terminale za kartice, verovatno je neko i od ovih gore koji brane otimanje para.
Pozdrav
[ ludak-np @ 18.06.2005. 14:36 ] @
Sto se tice para za GPRS module sve zavisi od tipa kase npr. za Geneko GPRS kosta 178 eura a za Comtrade 169 eura pa vi vidite kako vam se isplati.
[ Dejan001 @ 20.06.2005. 08:44 ] @
gprs modem oko 16000 dinara !! Sta ja dobijam sa tim???????? Neku olaksicu??? Sta ce da rade sluzbenici kada racunar bude sve to radio umesto njih a mi placamo?
[ salec @ 20.06.2005. 11:13 ] @
@bakara: Ne, fiskalne module "proizvodjac" nabavlja gde i kase. Svaka kasa ima zaseban fiskalni modul, ne postoji jedan jedinstveni za sve kase, to nije neki poseban cip, nego PROM ili EEPROM, Flash, ... memorija sa jos nekim sklopom (nikakva egzotika) koji sprecava da se pise preko adresa koje su vec popunjene ili da se memorija obrise (ako je EEPROM/Flash), sve zalemljeno na maloj plocici i sve zajedno zaliveno tvrdom plastikom (vire samo kontakti preko kojih se ostvaruje komunikacija), da bi se videlo ako neko proba da ga razvali.

Drzava je samo duzna da ima svog kontrolora kada se fiskalizacija vrsi, lepi svoju markicu i verovatno se tada "ugradjuje" za angazovanje svog coveka. A ko to nije razlog, onda je mozda cena fiskalnog modula visoka jer je to "zilet" ili "inkdzet kertridz" u prici o fiskalnim kasama, mada ljudi koji se u to razumeju kazu da su sve kase zrele za kompletnu zamenu po isteku roka od 5 godina koliko je predvidjeno da modul minimalno posluzi (1800 dnevnih izvestaja), tako da se nece oni od toga mnogo ovajditi.

Po propisu GPRS ce morati svi da imaju, osim onih koji nemaju stalno mesto poslovanja. U principu, proizvodjac kase je taj koji ce morati da ih ima na prodaju za svoj tip kase. Vrlo je verovatno da ce neke od kasa morati da se modifikuju prilikom ugradnje (jer su to sa GPRS-om naknadno smislili), tako da je najbolje raspitati se tamo gde ste nabavili kasu. Ako proizvodjac ne obezbedi GPRS modem, svoj, ili drugog proizvodjaca prilagodjen za njegovu kasu, onda ce morati da nadoknadi kupcu kupovinu neke druge kase koja ima GPRS. To je razlog za onih pola milona evra garancije - da ne bi bilo pojeo vuk magarca, firma bankrotirala ...

Kartica, najverovatnije je da je to obicna 06x... ali, otkud znam.

Mislim da bi moralo da moze na rate, ako je drzava garantovala kredite za kase, trebalo bi i za ovo, cena je tu negde... u svakom slucaju, ako ne daju, treba traziti.

[ kamicak @ 20.06.2005. 18:35 ] @
Upravo sam dobio ponudu, za Galebovu MP-5000, cip kosta 220 Eur.
Znaci das 220 Eur i mozes recimo od kuce iz spajza da menjas cene u kasi, dok i to se ne zaglavi, pa onda opet kao i sa kasom, jednom mesecno u posetu kod servisera.
[ acbdef @ 21.06.2005. 07:29 ] @
Mozda nije lose da odslusate fajl koji saljem. Imam i video zapis, ali je nesto duzi da bih ga slao. Ako neko zeli neka javi.
[ j.r. bob dobbs @ 21.06.2005. 09:51 ] @
OK, sad smo sa velikim zadovoljstvom platili skoro 20.000 din lesinarima iz NN firme kojoj je jako tesko palo sto preduzeca imaju JOS jedan obavezan trosak, i sto su bas oni ti kod kojih moramo da dodjemo, pa su nas teskih srca odvojili od iznosa koji bi bio jedna vrlo lepa mesecna plata, koju ni ja kao suvlasnik firme jos nisam video nijednom.

Mogao bih sad da kukam kako, otkako smo osnovali doo pre godinu dana, imali smo samo obaveza i obaveza i nijednu jedinu ponudu podrske bilo kakve vrste od strane drzave za razvoj naseg malog-srednjeg preduzeca. Ali nijednu. Mogao bih da kukam kako smo od samog starta tezili da radimo sve "na belo", da prijavljujemo sve prihode, da placamo sve poreze, a kako nas drzava i dalje tretira kao kriminalce (kako bi bilo da nagradjuju firme koje posluju u skladu sa zakonom?! Ahhahhahahha! Ajoj, izvini, da obrisem suze, sad sam nesto jako smesno rekao)

Nego, interesuje me sta ocekuju da saznaju putem tog uredjaja? Znaci, ako maloprodaja nema u rasponu od 3 sata ijednu zabelezenu transakciju, eto inspekcije na vratima?! Ne razumem kako ce da znaju kada NIJE ukucana transakcija - sta, senzor u terminalu oseti da je usla musterija, i predala pare, a da nije uneseno u kasu?!

Drugo, mi smo prvenstveno veleprodaja, i mozda bas zbog toga sto nismo trafika ili sta vec (ili nekim Bozjim cudom?!), imali smo samo dve inspekcije od januara! I to odmah na pocetku. Ali nama se desi, npr. da nedelju dana nemamo NISTA pazara, i onda neko dodje i kupi robu za 100.000 din, sto uredno zabelezimo u kasi! Da li ce to mozda nekom delovati sumnjivo, pa ce poslati inspekciju da nas maltretira (neporavdano)?!

Na sva ta, i jos mnoga pitanja...

dobbs
[ kamicak @ 22.06.2005. 13:47 ] @
Zbogom more i planine kupio sam na nevidjeno GPRS, i sad cekam da mi Dinkic refundira, pa ga ovim putem pozivam da kaze kada ce to biti i kako on to zamislja da drzava vrati pare za kupljene uredjaje, pa nije ovo Diznilend pa da drzava vrati pare koje je zakonom uzela od privatnika, kupljeno, prodato, gotovo, ili ce mozda da smanji broj lesinara, to su oni sto upadaju sa znackama kao da su FBI, pa da imamo fore jedno par meseci da prodjemo bez kazni dok oni ne izracunaju da bi kazne otprilike bile kao GPRS, pa ce onda da kazu eto to je to, refundirali smo.
Nemoj samo da mi se sada neko javi i kaze da ako si legalan 100% ne moze ti nista inspekcija.Neka se javi neko kome je bila trzisna ili finansiska inspekcija. a da nije naplatila barem mandatnu kaznu"Sta cemo, naredjeno je da se nesmemo vratiti bez naplacene kazne, ajde sta je 2000 din, da svi budemo zadovoljni".

P.S Ako ne moze Dinkic, neka odgovori neko od ovih dusebriznika gore.
[ salec @ 23.06.2005. 10:53 ] @
@kamicak:

Vidi ovako, nisam pravnik, ali ako si malodusan i unapred se miris sa tim da ce nesto da ti nadju a ti ne mozes nista, onda tu nesto nije u redu.

Ako nema nista, ne smeju ti nista i tacka.

Ako tako rade svima redom, na*ebace samo tako, jer svaka kontrola ima svoju nadkontrolu. A cak i ako oni to ne stavljaju u dzep nego zaista nose u kasu i zaista imaju NAREDJENJE da svakom nadju nesto, onda to znaci da je zakon nepravedan jer obezbedjuje potpunu kriminalizaciju bilo koga, odnosno ne otvara prostor za legalan rad.

Postoje samo tri mogucnosti. Ili ti (i vecina ostalih) ne umes da vodis posao kako zakon kaze, ili je inspekcija korumpirana i samovoljna i ne postuje zakon ili zakon sam ne valja, usled greske ili zle namere zakonodavca.

Prvi korak u svakoj borbi za prava pocinje od toga ustanovis da li si u pravu, koliko si u pravu i da li mozes potpuno biti u pravu, a kad to znas onda da se "pravis lud" i ne podrazumevas nista sto ne pise u nekom propisu, pa cak ni da propis sme da bude nepravedan ili dvosmislen, odnosno da sme da bude osnova za bezuslovnu krivicu. Znaci, ne smes da razmisljas kao ovca i da se miris sa tim da "UVEK nesto mogu da ti nadju" i da ne smes "da se inatis sa drzavom".

Drugi korak je da se napravi sto sire udruzenje sa drugim zainteresovanima, kako bi troskovi borbe i kasnije stalne zastite bili sto manji, podeljeni na veliki broj ucesnika.

Trenutno je ocigledno da niko ne stiti interese malih preduzetnika, bilo zato sto smetaju konkurencijom velikom biznisu i "investitorima", bilo zato sto je jedan deo srednje klase (narocito one u drzavnoj sluzbi, kojoj stalno pune glavu pricom kako imaju male plate zbog poreskih neplatisa, kako su "dzabe ucili skole kad ...", itd. ukratko zato sto se sami ne usudjuju da ucine nesto za sebe niti im pada na pamet da ce mozda nekad ostati bez posla i morati da otpocnu neki sopstveni posao) ljubomoran na njih ili ih smatra podrzavaocima politicke opcije suprotne njihovim idejama, jer je ta politicka opcija pokazala do sada najvise sluha za njih. Drugi, iznudjeni razlog je taj sto se kola uvek slome na nekome ko nije dovoljno veliki i jak da bi se odupro, a drzava ima velike potrebe. Zato se uvek lepi kao pijavica na najvitalnije i najzilavije produktivne slojeve koji nemaju drugog izbora nego da izdrze, kao sto su poljoprivrednici i mali preduzetnici. Velike ne sme suvise da dira, jer oni ili podmite koga treba ili zaprete da ce izneti svoj kapital iz zemlje (u onim zemljama gde micenje nije obicaj). Svedrzavno udruzivanje "privatnika" u interesno udruzenje bi takvu situaciju donekle promenilo. Ako nista drugo, takva organizacija bi mogla da sklapa neku vrstu "drustvenih ugovora" sa drzavom i narodom, na primer da ce, u zamenu za olaksice, u nekom periodu primiti na posao u svoje firme clanice odredjen broj ljudi koji ce ostati bez posla (i tako ih skinuti sa socijale, sto je cak i bolje nego placati veci porez za njihovo izdrzavanje). Ocigledno, prve stvari prvo (zaustaviti harac i sistematski progon), ali takodje bi bilo potrebno i uloziti u neki PR da se predrasude prema "privatnicima" smanje i celo pitanje depolitizuje i prikaze racunica da je drustvo na dobitku ako, slicno Grckoj, Italiji i Turskoj, nekada siromasnim zemljama koje su same sebe podigle, podrzi nastanak i opstanak malih preduzetnika i omoguci njihov rast u snaznije i produktivnije firme.

No, za pocetak, treba se udruziti sa svojim komsijama, odnosno sa ljudima kojima dolazi ista ekipa ljudi u inspekciju. Dobra ideja ce se brzo prosiriti i na druga podrucja, na tome treba aktivno raditi.

Treci korak: Solidarnost. Posto krecete u borbu sa mocnim protivnikom, njihov logican potez ce biti da se obruse svom silinom na one koje smatraju za kolovodje te borbe da bi pokretu slomili duh i odvratili od otpora one koji su strasljiviji. Udruzenje treba da garantuje da ce ako treba i finansijski podrzati one koji budu nepravedno oglobljeni jer nisu pristali da dobrovoljno plate kazne koje nisu zasluzili. Naravno, ovaj mehanizam treba da stupi na scenu tek posle sledeceg:

Cetvrti korak: Nadjite advokata i racunovodju ili vise njih, kako bi mogli da isprate istovremene inspekcije u vise firmi clanica (objasnjeno dole).

Njihov prvi zadatak treba da bude da provere da li je problem u zakonu. Ako treba, makar i potplatite debelo nekog iz inspekcije da vam otkrije male tajne svih "kvaka 22" koje koriste (mada mislim da ce dobar pravnik i racunovodja vec i sami to naci), ili ga zaposlite u udruzenju za bolju platu da vam pomaze kao savetnik protiv njegovih bivsih kolega ( "posalji lopova da uhvati lopova" - samo malo drugacije ).

Ako je zakon normalan i moze da se postuje ali ljudi ne znaju kako, sledeca stvar koju treba da ucine jeste da obuce sve clanove kako da postupaju tako da inspekcija nema nista stvarno za sta bi mogla da se uhvati, kao i da pripreme spremne odgovore na njihove najcesce "fore" (tu bi se pomoc "prebega" iz inspekcije isplatila).

Potom, treba da budu spremni da se nadju pri ruci svakom od zainteresovanih iz udruzenja gradjana - preduzetnika kad god dolazi inspekcija. Treba da im se zalepe na rep i da se stuste za njima svuda gde kroce nogom u poslovni prostor bilo koje od clanica udruzenja, da kontrolisu sta ovi rade i da im skrecu paznju na clanove zakona i ostale propise koje ne postuju. Ovo je bitno radi eventualne tuzbe, da mogu da potvrde da su inspektorima ukazali i cak pokazali u stampanom izdanju zakona ili sluzbenog lista ili sluzbenog glasnika na nepravilnosti u njihovom radu. Ako se pravi zapisnik, ova ekipa mora redovno traziti da unese svoje primedbe u njega.

Ako se ispostavi da inspekcija protivzakonito maltretira, obratite se najpre ministarstvu - sefovima ovih koji te haraju, pa ako to ne pomogne, javnosti (na toj tacki bice potrebno angazovati strucnjake za PR i marketing), pa zatim svima zainteresovanima za politicku promociju ili napad na vladu iz opozicije i polu-pozicije.

Ako je zakon los pa ga inspekcija ustvari i ne krsi, mora se saciniti prezentacija koja ce pokazati sta je to sto ga cini takvim i ta prezentacija treba da bude takva da bude ocigledna cak i nestrucnjacima, po mogucnosti atraktivna, zabavna i takva da se o njoj prica, a zatim je treba progurati kroz sve kanale komunikacije koji su otvoreni. Ako mediji odbiju, onda internet, leci, mali skupovi u centru grada sa saljivim predstavama koje privlace paznju i naravno, obratiti se opoziciji, Tadicu, radikalima.

Ako inspekcija "postupa po naredjenju" razoblicite to kao nelegalan i diskriminatorski vid dodatnog poreza, koji se iz politicko propagandnih razloga "zvanicno" drzi na niskom nivou, a onda se naknadno budzet dopunjava iz dzepova samo nekih gradjana.

Jednom kada se isteraju na cistac, da moraju da javno brane zakon i vas nazovu ... kriminalcima ili nesto, predlozite neka oni koji brane takav zakon fiktivno otvore STR ili neku drugu firmu, da izvrse neke od uobicajenih transakcija po vasem diktatu, a da vi dodjete u inspekciju i onda demonstrirajte na koji nacin se vrsi inspekcijska pljacka. Sve to treba snimiti na videu, radi prikaza na TV programu. Morate postici da se o vasem problemu prica i morate pridobiti simpatije i saosecanje javnosti (npr. "Svi ste vi potencijalni buduci preduzetnici, neki od vas bi vec sutra otpoceli posao jer imaju sveze ideje, ali znate da je suludo i uzaludno dok su ovakvi zakoni/inspekcijske sluzbe. Mi smo bili naivni, pristajali smo cak i da nas strizu pomalo, samo da bi nesto radili i preziveli. Mogli bismo svi, vi, mi i drzava, postati bogatiji, kada bi malim poslovima bilo dopusteno da opstanu i sire se").

Jednom kad se politicke masinerije stave na vasu stranu, skoro je gotovo, samo treba biti spreman i spreciti (ili premostiti spremnim rezervama - zamenama za pogodjene) skandale u vrhu udruzenja cije podmetanje ce biti pokusano (kad postoji jedna glava, ona je meta) ili razdor putem parcijalne nagodbe sa nekim od krupnijih clanova. To ce pretiti odmah, jer svaka vlast poteze mito odmah posto zastrasivanje ne uspe, a ucena i skandali slede kao trece (Cetvrto, u slucaju ocajnistva, su ubistva, ali iskreno se nadam da su ta vremena zauvek prosla, a i ovo nije neko pitanje koje bi bilo kome bilo toliko vazno da ne moze da popusti). Svi treba da budu svesni da ce dobiti mnogo vise i kao pojedinci i kao drustveni sloj, pa cak i kao gradjani ako isteraju ovo do kraja, nego bilo sta sto vlast moze da im ponudi da bi odustali.
[ CrazyIvan @ 23.06.2005. 11:31 ] @
Sve je to lepo zamisljeno ali nisu razjasnjeni neki konkretni problemi(bar za mene) jer koliko ja znam nista se iz fiskalne memorije ne moze iscitati dok se ne uradi dnevni izvestaj. Da li to znaci da ce oni Dinkicevi da putem tog modema meni zakljucuju kasu kad hoce i kako im se hoce ili cu ja morati da uradim dnevni izvestaj da bi oni mogli iz fotelje da vide moje poslovanje ili sta vec zele? Kad mi je dolazila inspekcija trazili su presek stanja ali ja ne verujeem da je to njima dovoljno.
Isto me interesuje da li postoji mogucnost da sa jednim tim gprs S**njem prikljucim dve kase koje su na 2m udaljene?
Takodje me interesuje da li ce nama trgovcima (kriminalcima kako nas uglavnom dozivljavaju i ophode prema nam kad nas posete) g Dickic ugraditi gprs u glavu da bi videli na koji nacin razmisljamo kad vidimo da su veleprodajne cene vece a u retkim slucajevima iste kao diskontne na istim veleprodajama? Nije da kukam nego sam pop***eo skroz jer to tamo gore sede neki moroni koji su pali sa kruske i nemaju dodirnih tacaka sa obicnim ljudima (koji nemaju cime drugim da se bave osim sitnom trgovinom) i smisljaju kako i koliko jos novca da nam otmu na razne igracke koje neko u svetu koristi. Kad nas toliko zajasu da budemo primorani da zatvaramo radnje, ko ce onda da im placa porez i kazne koje nam sada redovno naplacuju kad god nam posalju "postene" inspektore? Kad strajkuju prosvetari - evo krenule inspekcije, kad treba penzionerima vratiti njihove zaostale penzije - evo inspekcije...

Izvinjavam se na malo ostrijim komentarima ali stojim iza njih a GPRS mi je samo zagorcao zivot.
[ dilic @ 23.06.2005. 17:02 ] @
Ljudi jel zna neko da mi kaze:

1. Ko je smislio da preduzetnici u Srbiji finansiraju za potrebe drzave GPRS uredjaje?
2. Ako drzava zeli da 24 sata online nadgleda privrednike zasto sama nije investirala u ove uredjaje?
3. Ako jedan GPRS telefon koji je mnogo slozeniji i ima vise funkcija od GPRS uredjaja koji nam uvaljujete da bi nas opljackali kosta oko 5.000 do 6000 dinara, zasto da mi visestruko prostiji uredjaj placamo 19.000 dinara. Ko ce dakle da uzme pare?
4. Ako ova velika pljacka i uspe da li ce ministar Dinkic da napise knjigu "Ekonomija destrukcije II" gde ce da opise tehnologiju pljacke koju je sam koristio sa svojim stranackim prijateljima i time prevazisao svoje ucitelje cijim je uspesima bio ocigledno impresioniran u prvoj knjizi?
5. Ima li nekog normalnog i postenog u ovoj vlasti da ovo spreci?
6. Ako nema ko da spreci, jel moze da se napravi taj glup GPRS za 10-tak evra pa da prevarimo lopove koje oce opet da nas pljackaju?
[ acbdef @ 23.06.2005. 21:06 ] @
Stvarno mi nije jasno da neki od nas (ili vas) i posle 86 poruka u ovoj konferenciji ne razume cemu sluzi, koliko kosta i ko treba da kupi gprs terminal.

Gprs terminal salje poreskoj sluzbi samo periodican (i mozda dnevni) izvestaj i to samo onda kada vlasnik zeli da ga posalje nakon potrazivanja od poreske sluzbe. A to znaci ovo: poreska potrazi izvestaj, korisnik to vidi na terminalu (upali se led), preuzme podatke sa kase i onda terminal sam posalje podatke. I to je sve. Koliko sam shvatio vecina nas ima pojma kako kase rade i znamo da kod vecina kasa (preko 90%) ne moze se prici programiranju, preuzimanju izvestaja, anuliranju ako to kasi ne kazemo tako sto cemo je prebaciti u odredjeni mod koji u svakom slucaju nije mod evidentiranja. Pa kako ce onda poreznik da vrslja po kasi ako mu ne dozvolimo?

Daljinsko upravljanje kasom, kao i razmena podataka izmedju fiskalne kase i centralnog računara vrši se uz pomoć komunikacionog softvera koji je namenski razvijen za ovaj projekat i koji se nalazi u komunikacionom uređaju.
Moguće je daljinsko formiranje, održavanje i izmena baze podataka artikala na kasama, kao i preuzimanje podataka o prodatim artiklima na nivou smene ili dana, po svim kriterijumima. Ali ovo mogu samo vlasnici uredjaja ali ne i poreznici. I sada niste bili (mislim na trgovce) u obavezi da iz kase izvucete podatke o npr. prodatim artiklima i to predocite inspektorima. Mogli ste, ali niste i morali i zato vam zakon dozvoljava da mozete tu bazu da izbrisete iz kase kad god zelite.

Ako je neko preslusao audio fajl koji sam poslao cuo je i Dinkiceve reci gde kaze da ce kupovinu uredjaja refundirati. Zasto mu ne bismo verovali i da se ujedinim da se to i ostvari a ne da degradiramo znanje i rad firmi koje proizvode gprs uredjaje. U cenu pored materijala ulazi i pamet i to bi neko trebao da ceni i plati. Ako pogledamo cene uredjaja videcemo da su najjeftiniji oni koji su za kase kojih i najvise ima i najvise ce se prodavati. Vise komada, niza cena. Ali nikako za 10evra.
[ neca @ 24.06.2005. 23:57 ] @
EVO I JA SAM GA DOBIO!!!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dolazim u firmu radnju i vidim stoji mi predracun na stolu...niko nista nije pitao..niko nista nudio..samo su doneli...ne znam tacno cifre..ali misilm da mi je taj GPRS ku.ac oko 13000, setup(!?) 1600 dinara i SIM kartica 1000 dinara.i kad sve na to uracunam PDV od 18%, sve to izadje na 18hiljada i nesto..
na dnu lepo pise...avans od 30% do kraja meseca a ostatak nakon ugradnje, a moraju da ga ugrade u roku od mesec dana...
Niko nista ne pita...samo donose..kao da ja se.em pare...
[ Silencer @ 25.06.2005. 13:01 ] @
Hahahaha pa ja sam ti ostavio :P
Doduse ni meni se nije svidlo upada riba evo ovo vam je da uplatite do kraja meseca :) 30% a ostatak ce da vidimo :) Majku im jebem sve bi ih pobio.
[ acbdef @ 02.07.2005. 07:15 ] @
Iz Kurira, 1. jul 2005. godine:
... Svim preduzecima ciji godisnji prihod ne prelazi 20 miliona dinara, a njih je oko 150.000, iz pdv-a bice odbijeno 150 evra za kupovinu ovog aparata (misli se na GPRS).
[ ludak-np @ 02.07.2005. 09:29 ] @
E pa narode neka vam je sa srecom i taj GPRS.

Posto vidim da kolega ludi od naroda za GPRS mogu da zamislim kako cu ja da poludim sledeci mesec dana sa ugradnjom i podesavanjem i ako prezivim ( da me neko od korisnika ne ubije ) videcemo koliko ce to trajati dok se prvi ne pokvari.

Neka nam je bog u pomoci sa nasom drzavom i sa svim sto oni traze od nas.

Svaka cast vama koji to placate i kako to podnosite ali nadam se da nece jos nesto trece da izmisle jer vise nema sta.

I LjUDI JOS JEDNA MOLBA NE PSUJTE NAS SERVISERE NISMO MI KRIVI ZA gprs MI SAMO RADIMO KAO I VI ALI MI OD TERMINALA NEMAMO ZARADE
[ broker @ 02.07.2005. 09:54 ] @
E sad si me lepo nasmeja. Nema zarade a? :) Pa sto onda radite to? Da slucajno nemam pristup insajd informcijama pa dati i poverujem.
[ ludak-np @ 02.07.2005. 12:29 ] @
Hehehehe i ti si mene pravo

Citat:
broker: E sad si me lepo nasmeja. Nema zarade a? :) Pa sto onda radite to? Da slucajno nemam pristup insajd informcijama pa dati i poverujem.

E pa radimo zato sto smo obavezani ugovorom i nema sanse da im platim da bi raskinuo ugovor ne pada mi napamet da im dajem pare za kase jeste imalo para i to malo ali za GPRS nema
[ kamicak @ 02.07.2005. 14:50 ] @
Izmislice, nema da brinete, pa do pre par meseci niko nije ni cuo za GPRS, a sada svi coluju 200 evrica, bice par meseci odmora pa onda opet druga zajebancija, na primer terminali za placanje karticom.
Pitanje glasi: Da li iko zaradjuje na cipovima?Posto se svi prave blesavi, a neko je i poludeo skroz, pa se seljaci na Pinku i pise pesme za Kebu.Mogao bi i njima da uvede fiskalne, pa kada pevaju pod satorom, zna se, jedna pesma 10 evrica i fiskalni racun odma.Cist racun Duga ljubav.
[ drbogi @ 02.07.2005. 18:33 ] @
Nemoj Nobelovca da diraš, sve je to u našem interesu, tako se suzbija crno tržište... ostalo već znaš. Inače za tvoju informaciju, Pos terminale neće naplaćivati odjednom nego polako, easy, po simboličnoj stopi od 3% za Vizu i Dinu, do ništavnih 5% za Master.
Tako će postati neisplativo kupovati za keš pare, nego moramo svi koristiti kartice, a onda će Koštunije da odnese spisak mušterija u EU, onako bez veze, da pokaže da zna ko šta kupuje i tako to..
[ broker @ 02.07.2005. 23:08 ] @
Citat:
ludak-np:
E pa radimo zato sto smo obavezani ugovorom i nema sanse da im platim da bi raskinuo ugovor ne pada mi napamet da im dajem pare za kase jeste imalo para i to malo ali za GPRS nema

Ma daj, pleteli ste svi na pare, jer kad se radi o fiskalizaciji koja je obavezna nema lakse love, em ljudi moraju da kupuju, em moraju redovno da imaju tehnicke preglede, em kad nesto stane, nema da ne plate, a niko i ne pita mnogo sta kosta, jer znaju da moraju da plate. A cak im usput prodajete i ono sto ne mora, jer ne znaju ljudi...

Sumnjam da je neko blesav da za dzabe prihvati obavezu da mora da otkloni kvar u roku od 48 sati... :)
[ bakara @ 03.07.2005. 15:22 ] @
Evo jos jedan (tuzan ) INFO:
Bio sam danas u u opstini, sa namerom da odjavim radnju, i pored one taxe (oko 800din) trebate doneti i resenje o DEFISKALIZACIJI...
Nista...odem ja u firmu gde sam kupio kasu, kazu defiskalizacija kosta 1000din, fisklalizacija isto 1000din (trenutno nemam lokal, ali nameravam ponovo da radim)...dobro rekoh, ajde da defiskalizujemo....
Kazu treba da znate da cete onda dobiti kasu u delovima, tj. samo tastaturu, cela mat. ploca sa fiskalnim modulom ostaje kod njih (ko da je mi nismo kupili?!) i oni je kao cuvaju godinu dana a posle je unistavaju! (dal` da im verujemo?)
Pa dobro bas me briga, pomislim za 1000din dobijam drugu plocu, ali jok bre, 1000din je samo njihova usluga ugradnje modula, a sve zajedno (mislim na ponovnu fiskalizaciju) izadje oko 8500din (slucajno je oko 100e, jel`?) Tako da ta stvar oko zatvaranja radnje ispadne totalno ne isplativa pa vi vidite, ne mozete vise ni da zatvorite! Ne znam da li nas ovakav trosak ceka i prilikom promene PIB broja ili preseljenja lokala, ali veoma je velika verovatnoca!
Uglavnom dobro obratite paznju, jer recimo ako hocete da kupite polovnu kasu, treba voditi racuna da ce vas fiskalizacija kostati jos +100e...a ako prodajte vi vidite sta mozete dobiti za tu kasu (nista) jer ako ste je platili 200e, kupac vase kase nece hteti (ako zna za jadac) da vam da 100e (50% od onog sto ste vi dali) jer ce ga ta kasa na kraju kostati vise nego nova...
Sa skupljim kasama ova razlika ume da bude i mnogo veca...A kad budemo pokupavali te GPRSove tek ce mo da vidimo, sta cemo sa njima u slucaju zatvaranja...

Opasni su majke mi..
[ acbdef @ 04.07.2005. 07:06 ] @
Nakon objavljivanja u stampi da ce Vlada da dotira kupovinu terminala, prestala je da bude "lopovska", jer koliko vidim niko se vise ne buni sto mora da uvede terminal. Kako neko, izgleda, mora da bude lopov, neko je resio da to sada budu serviseri. Kao sam ja jedan od njih, moram da krenen u odbranu profesije:
1. sigurno da ima i nepostenih servisera, ali njih je sigurno mali broj jer ako ih neko prijavi da ne rade dobro ne samo da mogu biti kaznjeni nego mogu i krivicno da odgovaraju ili cak i da izgube licencu za rad. Da li i trgovac moze da dobije zabranu da se bavi trgovinom?
2. Ako vam kasa ne radi vise dana u godini zbog kvara morate da dobijete novu (kaze zakon). U interesu servisera je da je sto pre popravi.
3. U principu, najskuplji deo kase je fiskalni modul koji kosta prosecno 60evra ali ide i do 120evra. Menja se samo ako je neisprava, ako se kasa odjavljuje i ako se menja PIB. Podatak o adresi nije u fiskalnom modulu. Kako fiskalni modul sadrzi sve podatke o prometu kase i pibu, zakon nalaze da se odredjeno vreme cuva a kasnije unistava. Protivzakonito je da se ponovo montira i niko normalan to ne bi uradio, narocito ne sada kada budu terminali i poreska primeti da je u funkciji kasa koja je odjavljena.
4. sto se nepostenih trgovaca tice, suguran sam da ih ima. Poslednjih godinu i po dana mogao sam u to da se uverim. Ali pozitivno je to sto ih kazne sve vise opominju da to nije dobro (biti neposten).
[ neca @ 05.07.2005. 06:27 ] @
Citat:
ludak-np:
I LjUDI JOS JEDNA MOLBA NE PSUJTE NAS SERVISERE NISMO MI KRIVI ZA gprs MI SAMO RADIMO KAO I VI ALI MI OD TERMINALA NEMAMO ZARADE

Brate svaka tebi cast ali mi samo objasni otkud meni na fakturi 1600 dinara za setup.
Jel i te pare dajete njima mozda?
Samo sad cekam da vidim sta ce da izmisle za te POS Terminale..da vidim koji ce moj da mi treba za to.

@broker
pa jel znas kako kazu..das dinar da udjes u kolo a dva da izadjes ;)

@acbdef
Ma oni su lopovi pa su lopovi..ovo sa GPRS-om ne menja stvari...
Kad im je taj GPRS toliko bio potreban mogli su da nam ga poklone..a ne da ga ja kupim a oni da mi posle te pare "vrate"
[ ludak-np @ 05.07.2005. 09:36 ] @
Da pokusam da vam objasnim neke stvari ako uspem :

[quote]neca: Brate svaka tebi cast ali mi samo objasni otkud meni na fakturi 1600 dinara za setup.( jel to mozda OBAVEZAN TEHNICKI PREGLED)
Jel i te pare dajete njima mozda?

ne mozda nego te pare uzima centralni servis a ne serviseri tu cenu odredjuje centralni servis i moje je samo na primer izlazak na teren a ostalo ide njima.

Citat:
bakara: Evo jos jedan (tuzan :( ) INFO:
Bio sam danas u u opstini, sa namerom da odjavim radnju, i pored one taxe (oko 800din) trebate doneti i resenje o DEFISKALIZACIJI...
Nista...odem ja u firmu gde sam kupio kasu, kazu defiskalizacija kosta 1000din, fisklalizacija isto 1000din (trenutno nemam lokal, ali nameravam ponovo da radim)...dobro rekoh, ajde da defiskalizujemo....

Kazu treba da znate da cete onda dobiti kasu u delovima, tj. samo tastaturu, cela mat. ploca sa fiskalnim modulom ostaje kod njih

(ko da je mi nismo kupili?!) i oni je kao cuvaju godinu dana a posle je unistavaju! (dal` da im verujemo?)
Pa dobro bas me briga, pomislim za 1000din dobijam drugu plocu, ali jok bre, 1000din je samo njihova usluga ugradnje modula, a sve zajedno (mislim na ponovnu fiskalizaciju) izadje oko 8500din (slucajno je oko 100e, jel`?)

Uglavnom dobro obratite paznju, jer recimo ako hocete da kupite polovnu kasu, treba voditi racuna da ce vas fiskalizacija kostati jos +100e...a ako prodajte vi vidite sta mozete dobiti za tu kasu (nista) jer ako ste je platili 200e, kupac vase kase nece hteti (ako zna za jadac) da vam da 100e (50% od onog sto ste vi dali) jer ce ga ta kasa na kraju kostati vise nego nova...

Opasni su majke mi..

Znas kako ide oko toga defiskalizacija je besplatna a modul koji treba da se kupi da bi kasa opet bila prodata kosta zavisno od modela kase i modula a za maticnu plocu ne znam to koliko ja znam ne ide ni uz jedan fiskalni modul vec je svaki odvojen a ako se uzima kasa posle defiskalizacije ona se daje bez fiskalnog modula (u slucaju kasa koje ja servisiram to ide tastatura,termalni stampac,maticna ploca i baterija a u druge dobijas kasu u kompletu ali bez modula jer je na stek to jes dobijes celu kasu) a za modul on se unistava u prisustvu inspektora iz poreske on donosi zahtev za njegovo unistenje tu mi nemamo veze ako donese unisti se inace sedi ( zauzima prostor ) u magacinu.

[Ovu poruku je menjao ludak-np dana 05.07.2005. u 10:37 GMT+1]
[ neca @ 05.07.2005. 12:26 ] @
Nije u pitanju tehnicki pregled vec SETUP, lepo pise na fakturi..stoji cena uredja, stoji cena SIM kartice i stoji cena SETUP-a.
Citat:

ne mozda nego te pare uzima centralni servis a ne serviseri tu cenu odredjuje centralni servis i moje je samo na primer izlazak na teren a ostalo ide njima.

Ako sam ja dobro razmeo, ti hoces da kazes da ja mislim da ti, kao serviser, uzimas tih 1600 dinara za setup (za koji me ne bi cudilo da je kod svake firme razlicit), vec tvoja firma u kojoj radis? Ni u jednom trenutku ja nisam pomislio da ti te pare stavljas u dzep, ali kad si rekao da "vi nemate nista od toga", ja sam mislio na tvoju firmu u kojoj radis.
Ne mogu ja da poverujem da se tako obiman posao radi za dzabe..a
znam samo jedno..onaj ko je usao u posao sa fiskalnim kasama, odrao se od para.
[ broker @ 05.07.2005. 14:50 ] @
Bejah danas u jednoj firmi koja se bavi prodajom i servisom fiskalnih kasa i ispricah im ovu zalopojku servisera koji radi za dzabe. Samo su se grohotom nasmejali. :)
[ bakara @ 07.07.2005. 17:17 ] @
>> Znas kako ide oko toga defiskalizacija je besplatna a modul koji treba
> da se kupi da bi kasa opet bila prodata kosta zavisno od modela kase i
> modula a za maticnu plocu ne znam to koliko ja znam ne ide ni uz jedan
> fiskalni modul vec je svaki odvojen a ako se uzima kasa posle
> defiskalizacije ona se daje bez fiskalnog modula (u slucaju kasa koje ja
> servisiram to ide tastatura,termalni stampac,maticna ploca i baterija a
> u druge dobijas kasu u kompletu ali bez modula jer je na stek to jes
> dobijes celu kasu) a za modul on se unistava u prisustvu inspektora iz
> poreske on donosi zahtev za njegovo unistenje tu mi nemamo veze ako
> donese unisti se inace sedi ( zauzima prostor ) u magacinu.
>
Pa dobro, i ako je tako kao sto kazes, sta se desava sa onima koji su
prosle godine zatvorili oni nisu morali da defiskalizuju kasu...?
A i cini mi se da me nisi razumeo...jer ja hocu ponovo da radim (sada ne
mogu jer nemam lokal) sa svojom kasom kuju sam posteno platio i koja je
moje licno vlasnistvo...selio sam se ja i ranije ali nikada ovako
komplikovano i nikada me nije ovako skupo kostalo....
Znaci zasto mi ne daju da kada ponovo otvorim radim sa istom kasom istim
modulom kao i do sada? Da li mi se to samo cini, ili gosp. ministar polazi
od predpostavke da su svi privatnici lopovi (kao on) pa je uveo
unistavanje modula zbog mogucih zloupotreba???

--
[ broker @ 07.07.2005. 23:14 ] @
Upravo tako. Ceo posao sa fiskalnim kasama se zasniva na pretpostavica da ce vlasnik kase da vara i krade te se upreduzete sve mere da se to onemoguci, cak i po cenu da se sama upotrebna vrednost kase dovede u pitanje.

Ako bi ti mogaoda odjavljujes i prijavljujes kasu svaki cas, onda bi to znacilo da mozes lazno da odjavis kasu i da radis bez nje.
[ acbdef @ 08.07.2005. 07:12 ] @
Tvrdnja da su svi trgovci su lopovi ista je kao i da su sve zene kurve. Glupost.
Kase su tako napravljene da se eliminise zloupotreba, koja je bila moguca na predhodnim kasama.
Kao sto trgovac (korisnik fiskalne kase) radi za novac, to isto se ocekuje i od prodavca/servisera kasa. Svaki posao mora da se naplati pa cak i defiskalizacija (onaj ko to ne naplati ne misli dobro sebi) jer serviser mora da uradi sledece: da napise i preda zahtev poreskoj, da rasturi kasu, da popuni servisnu knjizicu. I veci deo toga da uradi onda kada inspektor moze jer je i on tada prisutan. Sve u svemu minimim dva sata. To isto vazi i za novu fiskalizaciju te iste kase, samo je redosled malo drugaciji (sastavlja kasu). Fiskalizaciju nove kase retko koji serviser naplacuje!!!
Sve ovo o cemu se ovde prica pise i u zakonu/uredbi, ali kako mi najcesce kritikujemo bez osnova, ponovicu nesto (ali sada velikim slovima): KASI SE MOZE PROMENITI ADRESA BEZBROJ PUTA, ALI O TOME MORA BITI OBAVESTENA PORESKA. KASA SE MOZE PRIVREMENO I ODJAVITI BEZ SKIDANJA FISKALNOG MODULA. AKO KASA PROMENI VLASNIKA (OVDE MISLIM NA PIB) MORA DA PROMENI I FISKALNI MODUL, STO ZNACI DA AKO NEKO OTVARA NOVU RADNJU (STARU JE ZATVORIO, ODJAVIO) DOBIO NOVI PIB, DOBICE (KUPICE) I NOVI MODUL. SVI KOJI ZATVARAJU (ODJAVLJUJU) RADNJU MORAJU DA DEFISKALIZUJU KASU.
Sto se cena tice obratite paznju na sledece: kupili ste mobilni i nakon godinu dana ga prodajete. Sta mislite koliko procenata vredi. A koliko recimo ako ga prodate bez originalne baterije. Ili uzmimo primer sa racunarom, kolima. Koliko se gubi samo sto ste ga izneli iz prodavnice? Isto je i sa kasama svidjalo se to nama ili ne.
[ bakara @ 08.07.2005. 19:22 ] @
Citat:
broker:Ako bi ti mogaoda odjavljujes i prijavljujes kasu svaki cas, onda bi to znacilo da mozes lazno da odjavis kasu i da radis bez nje.

Moze da bude ali ne mora da znaci...
Citat:
acbdef

Kao sto trgovac (korisnik fiskalne kase) radi za novac, to isto se ocekuje i od prodavca/servisera kasa. Svaki posao mora da se naplati pa cak i defiskalizacija (onaj ko to ne naplati ne misli dobro sebi)...

Pa ja ovo i nisam doveo u pitanje, svi mi radimo za pare, (i da me ne biste pogresno razumeli) ja i ne optuzujem servisere vec drzavu...

Citat:
acbdef:KASI SE MOZE PROMENITI ADRESA BEZBROJ PUTA, ALI O TOME MORA BITI OBAVESTENA PORESKA. KASA SE MOZE PRIVREMENO I ODJAVITI BEZ SKIDANJA FISKALNOG MODULA. AKO KASA PROMENI VLASNIKA (OVDE MISLIM NA PIB) MORA DA PROMENI I FISKALNI MODUL, STO ZNACI DA AKO NEKO OTVARA NOVU RADNJU (STARU JE ZATVORIO, ODJAVIO) DOBIO NOVI PIB, DOBICE (KUPICE) I NOVI MODUL. SVI KOJI ZATVARAJU (ODJAVLJUJU) RADNJU MORAJU DA DEFISKALIZUJU KASU.

Sustina (mog problema) je u tome sto sam se ja u poslednjih 5 godina selio 3 puta, svaki put mi je trebalo par meseci da nadjem drugi lokal, znaci morao sam da odjavljujem radnju i ponovo je prijavljujem....
A sto se tice PIBa meni se cini da se ne menja PIB kada ponovo otvoris (neku drugu) radnju, prema tome nema potrebe unistavati (taj tako skupi) F. modul. Zasto se recimo ne moze radnja trajno odjaviti, a kasa privremeno?
I bas bih voleo da cujem (sa vaseg stanovista) da li taj fiskalni modul realno vredi 60e+PDV+fiskalizacija (mada bi ovo moralo/trebalo biti oslobodjeno tog nameta)
Da se razumemo: predlagali su oni meni da privremeno odjavim radnju (da me postede troska), ali ja ne mogu znati koliko ce mi trebati vremena dok ne pronadjem novi lokal....
Na kraju ako su toliko pojednostavili postupak (blago nama ) otvaranja radnje, zasto su toliko zabiberili zatvaranje...ako su ima namere casne?

Citat:
acbdef
Sto se cena tice obratite paznju na sledece: kupili ste mobilni i nakon godinu dana ga prodajete. Sta mislite koliko procenata vredi. A koliko recimo ako ga prodate bez originalne baterije. Ili uzmimo primer sa racunarom, kolima. Koliko se gubi samo sto ste ga izneli iz prodavnice? Isto je i sa kasama svidjalo se to nama ili ne.

Hmmm....pa bas ti je poredjenje na mestu...
Ako smo recimo kupili mobilni (doobar mobilni sa sve gprsom i ekranom u boji...)koji je proslog leta kostao 200e (koliko i kasa jel`?), ovog leta ga mozemo prodati (mnogo lakse-i bez fiskalizacije/dekodiranja) bar za 150e...al nek daju i 100e (bez baterije Li jonske-ne metal hidridne kakva je u F.kasama)....A kasu prvo cemo da se useremo da nadjemo kupca, zatim mu moramo odbiti 100e za fiskalizaciju, i na kraju da bi je covek u opste kupio (da bi mu bilo isplativo) dati mu za 50tak eura, sto ce njega opet da izadje 150e
Zakljucak izvucite sami...

[Ovu poruku je menjao bakara dana 08.07.2005. u 20:30 GMT+1]
[ ludak-np @ 09.07.2005. 11:30 ] @
Slusaj Bakara ako je tako onda lepo odes u poresku upravu popricas sa nekim od inspektora za to jer svaki put kada promenis adresu mora da se kuca resenje za kasu.

A sto se tice defiskalizacije ona se vrsi samo u sledecim uslovima :

1. Ako korisnik menja PIB.
2. Ako korisnik prodaje ili zatvara lokal.
3. Ako lokal prelazi u ruke drugog korisnika.

I sve zavisi do servisera i do kasa negde ostaje komplet kasa ( bez fiskalnog modula) sa baterijom i svim na primer kod mene to ne kosta nista ni ponovna fiskalizacija niti defiskalizacija ali sve zavisi od servisa.

Moj savet ti je da odes u poresku i vidis sa njima.

I jos nesto Bakara i ostalim koje to zanima taj modul osim sto cuva ( dnevne,periodicne i par drugih izvestaja ) nema neku ulogu u kasi osim sto kasa nece da se upali kad nema modul.

[ kamicak @ 13.07.2005. 10:27 ] @
Nije valjda istina da vracaju pare onima koji su uplatili za GPRS?
Da li to znaci da je to ipak bio prevelik tehnoloski zalogaj za nase finansiske strucnjake, pa su na vreme odustali, ili su smislili jos neki pakleniji plan kako da nam uzmu lovu?
[ bakara @ 14.07.2005. 21:27 ] @
Citat:
Nije valjda istina da vracaju pare onima koji su uplatili za
GPRS?

Odakle ti ovo?
Sutra, prekosutra cu da vam okacim sliku te moje defiskalizovane kase,
siguran sam da ce te se iznenaditi...

[Ovu poruku je menjala cicika dana 15.07.2005. u 21:07 GMT+1]
[ ludak-np @ 15.07.2005. 00:41 ] @

Citat:
kamicak: Nije valjda istina da vracaju pare onima koji su uplatili za GPRS?
Da li to znaci da je to ipak bio prevelik tehnoloski zalogaj za nase finansiske strucnjake, pa su na vreme odustali, ili su smislili jos neki pakleniji plan kako da nam uzmu lovu?

E pa najzad drzava nekako da se oduzi koliko ja znam vraca se samo 150 eura i to korisnicima koji su u PDV ( jos nije sigurno ) kada budem 100% siguran javicu vam sta je i kako je.

Do tada zivite u nadi kao i svi mi.
[ kamicak @ 15.07.2005. 13:37 ] @
Ne, ne, ne, ja sam cuo da vracaju onih 30% kojih smo uplatili, pa ja kapiram da su odustali od uvodjenja GPRS, to sam cuo iz dva ne vezana izvora.
[ neca @ 15.07.2005. 14:51 ] @
Ako je tako ja ima da dignem tih 150 eura sa racuna i da odem da se napijem :))
Zez...:))

I ja sam cuo da vracaju samo PDV obveznicima po 150 eura i to kroz porez, ali bi vise voleo da cujem da vracaju ovih 30% i da bataljuju sve :))))
[ ludak-np @ 15.07.2005. 23:55 ] @

Citat:
neca: Ako je tako ja ima da dignem tih 150 eura sa racuna i da odem da se napijem :))
Zez...:))

I ja sam cuo da vracaju samo PDV obveznicima po 150 eura i to kroz porez, ali bi vise voleo da cujem da vracaju ovih 30% i da bataljuju sve :))))

E i ja bi to voleo jer nebi ceo sledeci mesec ( kako se nadam kao serviser ) proveo po terena i ugradjivao ta cuda na kase jer mi se zna kao za vreme fiskalizacije bice sve u zadnji rok pa od 10 do 22 sata sam imo fiskalizaciju sad ce biti ugradnja terminala to mi se zna ko "budali samar" sto bi reko nas narod.
[ bakara @ 16.07.2005. 10:11 ] @
A evo i kako izgleda defiskalizovana kasa
[ bakara @ 16.07.2005. 10:22 ] @
Da li bi ste vi kupili ovakvu fiskalnu kasu?
Zar je zaista neophodno da ovako dobijem kasu?

[ ludak-np @ 16.07.2005. 14:18 ] @
E nazalost mi ne pravimo module i ne zalivamo vec oni tamo mi u serisu radimo samo po zakonu i skidamo modul na cuvanje dok neko iz poreske ne donese zahtev za njivovo unistenje slikacu ja kasu pre i posle skidanja modula pa uporedi.
a i ima jedne kase koje ja servisiram i uopste neskidam plastiku jer modul je na serafe.
[ neca @ 17.07.2005. 09:56 ] @
@ludak-np
:) Pa daj covece..ti radis tamo :) iskopaj nam neku informaciju ;) daj nam nadu BRE! :)
ipak...pijanka je pijanka..jos kad se napijes sa vec prezaljenim parama...uh :)
[ ludak-np @ 18.07.2005. 14:04 ] @

Citat:
kamicak: Ne, ne, ne, ja sam cuo da vracaju onih 30% kojih smo uplatili, pa ja kapiram da su odustali od uvodjenja GPRS, to sam cuo iz dva ne vezana izvora.

i ja sam to cuo ali to je prica zbog servera na Mobtelu i Telekomu jer jos uvek nisu spremni za rad ni za nas ( probni rado ) a ne za upotrebu poreske sluzbe

Citat:
neca: @ludak-np
:) Pa daj covece..ti radis tamo :) iskopaj nam neku informaciju ;) daj nam nadu BRE! :)
ipak...pijanka je pijanka..jos kad se napijes sa vec prezaljenim parama...uh :)

E pa znas kako pijanku ako hoces onda vici od para koje bi dao za porez ako si u PDV jer njima vracaju ( po izvorima oko 150 eura ) a ako nisi nemogu ti nista nego pijanku odlozi za neku drugu priliku ( svadbu ili slavu )
[ Silencer @ 19.07.2005. 21:58 ] @
Neco samo ti sanjaj :) Jebote ja sutra pustam plate, preko mene mrtvog neces da se napijes od gprs-a :) Lepo ce nam dodju tih 6000 din ako nam vrate i pukne projekat za gprsove mada ne verujem da bi se vlada tako lako odrekla toga :) Ako kazu obaveza obaveza je i kraj. Telekom je drzavna firma i oni moraju da pristanu pa ne znam ja sta da urade morace da daju i za dz gprs poreskoj a za mobtel i oni :) Jebiga jes da se za mobtel ne zna cije je sta ali opet je tu drzava :P

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 19.07.2005. u 23:00 GMT+1]
[ goranvuc @ 20.07.2005. 07:26 ] @
Na sajtu poreske uprave imate sve dosad objavljene informacije, kao i zahtev za subvenciju koji se moze skinuti.
[ icafila @ 22.07.2005. 14:04 ] @
Doneli su Uredbu o uslovima, nacinu i postupku davanja subvencije!
Uredba kaze:
"Subvencija se moze dati licu koje je nabavilo, platilo i instaliralo,odnosno stavilo u funkciju taj terminal i to:
1) pravnim licima i preduzetnicima - obveznicima PDV koji su u podnetoj evidencionoj prijavi Poreskoj upravi iskazali da su u prethodnih 12 meseci ostvarili ukupan promet do 20.000.000,00 dinara,i
2) za pravna lica i preduzetnike koji nisu obveznici PDV"

Subvencija iznosi 150 evra u din.protivvrednosti po sr.kursu Narodne banke Srbije.
To znaci da ce se taj iznos odbijati od PDV (za one koji su u PDV) ili od poreya na dobit preduzeca odnosno poreya na dohodak gradjana na prihode od samos.delatnosti (za one koji nisu obveznici PDV)
[ ludak-np @ 12.09.2005. 20:36 ] @
E evo poceli terminali da rade a za vracanje para nikom nista za sada jel se neko raspitao za to ?

Koliko ja znam za sada nikom nije vraceno i ako su ugradjeni terminali.

Pitanje je i dalje dali je to istina ili laz jer niko iz poreske ne pominje za vracanje para.

Ljudi ja vam zelim sve najbolje ko ima kasu i za vracanje para.

SA SRECOM
[ kamicak @ 13.09.2005. 15:24 ] @
Navodno vracaju 150 Eur preko poreza, bez obzira da li si u PDV, naravno to sto smo mi dali 70 eur vise, to je valjda provizija necija, sto je sad moderno, mislim na ugradjivanje u cenu.
Pozdrav
[ jabobibobi @ 13.09.2005. 16:06 ] @
Novac se od terminala se sigurno vraca jer ja sam uzeo svoje. A to sto dajete vise je vasa greska. Naime imam galebove kase MP55 za koje mi je moj serviser trazio skoro 200 evra po kasi i plus 1000 dinara po kartici. Srecom prijatelj mi je preporucio firmu HCP iz Krusevca koja ima sertifikovani terminal za Galeb kase i kod kojih sam terminal platio 130 evra po kasi i samo 1180 din za svih 5 kartica , a cak sam i cuo da je njihov terminal bolji od Galebovog. Tako da Vam ih preporucujem.
Njihov broj je 037/418-790
[ kamicak @ 15.09.2005. 17:42 ] @
Pa taman za tu razliku mogu jednom da odem od Novog Sada do Krusevca.
Inace danas sam bio da podignem GPRS, nisam mogao da se nacudim koliko nas prave debile.Serviser je morao da otvori cetiri one konzerve da bi nasao dva ispravna za mene, naravno svi su Galebovi, i kaze mi da pola uredjaja dobije ne ispravno, znaci i ovi koji su ispravni ce raditi ko zna dokle.Inace sam uredjaj je smesan za 220 eur, u stilu "Oces kupit' ciglu za 10 eur", kartica od Telekoma kosta preko hiljadu dinara plus PDV i nema funkciju da posluzi za mobilni telefon samo GPRS, mesecna pretplata je 200 dinara, ide Telekomu, za karticu i sustinski je cist reket, posto dajes mesecno 200 dinara a za uzvrat ne dobijes bas nista.
Eto tako, ja sam zakljucio da ne treba nista da razmisljas, samo kada traze istresi kintu i teraj dalje inace ces postati ono za sta te oni i smatraju, majmun bez mozga, jer sada ce doci na red terminali za platne kartice, naravno opet cemo kupiti Galebove, a onda ce valjda doci i izbori pa ce neki novi pametnjakovici da smisljaju plan za cerupanje piletine.
Evo ja bih pristao da dam i vise od 220 Eur, samo da su rekli, eto treba nam, za kola, za plate, avione, stanove, za narodne heroje, bez problema bih dao, jer je mnogo postenije tako uzeti pare, nego ovako ti prodaju maglu, kidaju zivce i oduzimaju vreme sa raznim glupostima.
[ ludak-np @ 21.09.2005. 21:31 ] @
Citat:
jabobibobi:
Novac se od terminala se sigurno vraca jer ja sam uzeo svoje. A to sto dajete vise je vasa greska. Naime imam galebove kase MP55 za koje mi je moj serviser trazio skoro 200 evra po kasi i plus 1000 dinara po kartici. Srecom prijatelj mi je preporucio firmu HCP iz Krusevca koja ima sertifikovani terminal za Galeb kase i kod kojih sam terminal platio 130 evra po kasi i samo 1180 din za svih 5 kartica , a cak sam i cuo da je njihov terminal bolji od Galebovog. Tako da Vam ih preporucujem.
Njihov broj je 037/418-790

Samo me zanima ko ti je terminale pustio u rezim rada ?? Inace po nekom ne pisanom pravilu garancija za terminal ne vazi ako nije kupljen orginal ( galeb za galeb comtrade za comtrade geneko za geneko itd... ) i mogucu nastalu stetu njegovim koriscenjem.

Citat:
kamicak: Pa taman za tu razliku mogu jednom da odem od Novog Sada do Krusevca.
Inace danas sam bio da podignem GPRS, nisam mogao da se nacudim koliko nas prave debile.Serviser je morao da otvori cetiri one konzerve da bi nasao dva ispravna za mene, naravno svi su Galebovi, i kaze mi da pola uredjaja dobije ne ispravno, znaci i ovi koji su ispravni ce raditi ko zna dokle.Inace sam uredjaj je smesan za 220 eur, u stilu "Oces kupit' ciglu za 10 eur", kartica od Telekoma kosta preko hiljadu dinara plus PDV i nema funkciju da posluzi za mobilni telefon samo GPRS, mesecna pretplata je 200 dinara, ide Telekomu, za karticu i sustinski je cist reket, posto dajes mesecno 200 dinara a za uzvrat ne dobijes bas nista.

To sto je morao da otvori ne znam inace svaki terminal ima seriski broj po kome se dodeljuje pin i indetifikacioni broj od fiskalne kase tako da je mozda to trazio.
A za HCP terminal mozes da potrazis kod nekog u servisu koji radi Comtrade kase da ti poruci.
A sto se tice HCP terminala ja ih ugradjujem sa Commtrade kasama i do sada nisam imao nekih problema sa njima oko setovanja a lepo su rekli u General ekonomik-u i u Comtrad-u za nase kase samo ovi terminali i nijedni drugi jer je software napravljen posebno za njih.

A i "kamicak" sto se tice kartica iz terminala one su posebno napravljenje za GPRS terminale tako da nema sanse da se iskoristi u druge svrhe. Jer kartice koje mi koristimo su VGN (Virtual Global Network) a za terminale su VPN (Virtual Private Network).

POZDRAV I SA SRECOM

[Ovu poruku je menjao ludak-np dana 21.09.2005. u 22:33 GMT+1]
[ SrdjanStankovic @ 13.10.2005. 10:37 ] @
Ovako stoji stvar iz prve ruke.
Mi distribuiramo terminale za Comtrade kase, ali takodje distribuiramo terminale i za galeb kase MP55 i MP5000 i sto se tice ugradnje nema problema, a sto se tice garancije i rada terminala za to garantuje sertifikaciono telo Srbije i Crne Gore koje je HCP terminalima izdalo sertifikat za rad sa ovim kasama.
HCP firma, nas odlican poslovni partner, takodje proizvodi i terminale za rad sa Intracom fiskalnim kasama.
Takodje, zeleo bih da naglasim da se HCP terminali proizvode u Krusevcu, bazirani su na domacoj proizvodnji, za razliku od Galebovih koje proizvode Bugari. Samim tim novac od zarade na terminalima HCP ostaje u Krusevcu i okolini, a kod Galebovih ide u Bugarsku.
Takodje, Galeb pokusava da se ponasa monopolisticki i uslovljava servise da nabavljaju od njih terminale, preti im gubitkom licenci za servis i gubitkom garancija za terminale, ali ima dosta servisa koji uprkos tome nabavljaju terminale od firme HCP i kad smo na sastancima sa njima razgovarali o tome, glavni razlozi za to su bili: 1) manja nabavna cena i veci rabat, 2) kvalitetniji i stabilniji rad, 3) nezadovoljstvo sa prethodnom saradnjom sa galebom.
Da ne bude samo hvale, iako zasluzuju svaku pohvalu, postoji malih problema oko dobijanja pin kodova za otkljucavanje kartica koje su u terminalima, ali to je standardan problem kada u Srbiji pokusate da prikupite poslovnu dokumentaciju vecu od jedne strane.
[ kez @ 02.07.2006. 22:49 ] @
Imam problem:Ovih dana sam dobio gprs terminal,i sada mi se pojavio zahtav za slanje izvestaja.(nedelja 23:00)
kada ja taj izvestaj moram da posaljem?kako se salje izvestaj sa iskre s-200?
da li saljem pre prijavljivanja kase ili po uradjenom dnevnom izvestaju?koliko vremena maximalno moze da prodje od pristizanja do slanja izvestaja?
[ cicovic @ 03.07.2006. 12:58 ] @
Izvestaj saljes uvece, po stampanju dnevnog izvestaja. Imas, po pravilu, 48 h da ga posaljes.
[ uglavnom_bezopasni @ 25.08.2006. 13:25 ] @
Da li neko zna sta se desava kad odes na godisnji odmor ili si bolestan, pitanje je prvenstveno u vezi dnevnih izvestaja i slanja podataka preko GPRS-a, kako da stampam izvestaj kad nisam tu i sta ako upali lampicu, a ja nisam tu 10 dana.
[ mmarkov @ 25.08.2006. 20:09 ] @
Nista narocito, terminal ce drzati upaljen "zahtev", kada po povratku sa odmora posaljes izvestaj,
bice poslati izvestaji koji do tog trenutka nisu poslati (a kojih nece ni biti jer lokal nije radio), a
ljudi iz poreske uprave ce videti da u fiskalnoj memoriji nema izvestaja za te dane.
[ bzzzzz @ 14.11.2008. 16:58 ] @
zna li neko zasto mi i dalje stizu racuni za gprs iako je kasa defiskalizovana i odjavljena i naravno prodata
[ Okmijun @ 16.11.2008. 20:46 ] @
Javi se MTSu pa vidi.