[ simke_deluxe @ 08.04.2005. 22:56 ] @
E ovako, meni treba raketni motor osrednje snage koji necu morati da bacim u smece poslije jednog paljenja. Takodje je pozeljno da koristi lako dostupno tecno gorivo (Etanol, benzin...) Naime, napravio sam autopilot i letjelicu medjutim nisam dosao do adekvatnog motora. Zato vas molim, ako ovako nesto uopste postoji da mi kazete kome i gdje da se obratim... Unaprijed hvala.
[ ventura @ 08.04.2005. 23:36 ] @
Imam ja planove od Systeme Solaire SS67B-1 rakete. Vrlo jednostavno za izraditi, ja sam nesto malo zapoceo, medjutim nemam vremena da se pozabavim time.

Ideja je da imas dva rezervoara, u jednom je obican CO2, a u drugom smesa bezolovnog benzina i vodonikperoksida, pa onda CO2 gas pod pritiskom prosledjuje tu smesu u komoru za sagorevanje.

SS67B-1 technical specifications:

Design thrust: 170 Newtons
Burn time: 18 seconds
Total Impulse: 3060 Ns
Design chamber temperature: 400 C
Design chamber pressure: 70 psig
Exit gas velocity: Mach 1.82
Maximum speed : Mach 0.8
Nozzle area ratio (exit/throat): 1.5:1
Maximum altitude: 5000 ft. (~1500m)
Parachute ejection: Induced drag
Fuel: gasoline
Oxidizer: 50% Hydrogen Peroxide
Ignition system: chemical
Dry weight: 7 kg

Ovaj nacrt rakete je odlican pre svega sto je vrlo lak za izradu, bezbedan, i vrlo lako mozes da naucis osnove konstrukcije, i vrlo brzo pocnes da kapiras kako mozes unaprediti design, i sto je najvaznije, mozes da je lansiras koliko god hoces puta bez da moras da menjas bilo sta (osim goriva i co2 naravno), mada se nakon svakog 'prizemljivanja' preporucuje ponovno testiranje rezervoara pod pritiskom.

[ guja011 @ 09.04.2005. 01:02 ] @
"Oxidizer: 50% Hydrogen Peroxide" ??????

ajde majketi gde ćeš da nađeš 50 %-tni?
[ simke_deluxe @ 09.04.2005. 08:07 ] @
Valjda ta stvar moze i na 30%? Ako ne, nema veze, trazicu da mi to naprave u apoteci. Dobro ljudi, hvala vam mnogo svima.
[ gorandz @ 29.04.2005. 15:14 ] @
Pozdrav,
a gde mogu naci nacrte za taj raketni motor,jako mi je interesantan i voleo bih da ga napravim.Kakve su mu karakteristike i znate li nekog ko ga je isprobao na konkretnom modelu.

Goran
[ erasmus @ 15.06.2006. 17:08 ] @
pozz ljudi, vidim da imate dosta iskustva u ovom podrucju... ja sam dosada izradivao rakete na vodeni pogon, zracni i takve ludorije sada bih presao na nesto ozbiljnije pa bih vam bio zahvalan kada biste mi savjetovali kako poceti, mozda kakvu skicu i plan izrade, bio bih vam jako zahvalan...

unaprijed hvala
[ ventura @ 15.06.2006. 21:05 ] @
Okacio sam nacrte za gorenavedenu raketu, adresa je:

http://www.dvukovic.info/rocket/

[ erasmus @ 15.06.2006. 23:26 ] @
ventura hvala ti jos jednom, izgleda kompllicirano bit ce izazov svakako;) vecina toga mi je dostupna sto alata sto materijala a za ostalo cu se snac... zivio care;)
[ Bata1981 @ 07.02.2008. 19:04 ] @
E ovako,ovo je vec malo stara tema,ali meni jako jako interesantna.Posto sam apsolutni pocetnik,nemojte mi zameriti ako nesto lupim,ili ne kazem kako treba .Koliko sam skontao ovde se radi o raketnom modelarstvu(ispravite me ako gresim),to je ono sto me vec neko vreme zanima i cime bih poceo da se bavim.Voleo bih da me uputite da li postoji neki ``raketni klub`` ili nesto slicno.
Voleo bih da me uputite konkretno na sajtove,literaturu...
Da li je ovo skup sport,na forumu krstarice sam procitao da su motori jeftini ali da kratko traju?