[ leki.s @ 12.04.2005. 00:02 ] @
ajde ljudi jer neko ima predstavu o tome kako se priprema muhara znatizeljan sam jer znam gde rastu u fruskoj gori




[Ovu poruku je menjao leki.s dana 15.04.2005. u 14:12 GMT+1]
[ brkchey @ 12.04.2005. 00:17 ] @
Uzmi bato, po litra vode i zakuvaj tea 5 o' clock, burazeru nema nista jace od dobre juhe od ludara. Samo nemoj da puknes, mogao bi zavrsiti u nekoj drugoj dimenziji.
peace
[ BytEfLUSh @ 12.04.2005. 00:22 ] @
http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas.shtml

Mada, ja bih ti ipak preporučio...
http://www.erowid.org/plants/mushrooms/mushrooms.shtml -- Psilocybe Cubensis je ipak zakon... :)
[ Fuzz @ 12.04.2005. 02:57 ] @
moderatori uvek spremni da pomognu ;)
[ BytEfLUSh @ 12.04.2005. 03:17 ] @
Pa ovde smo da pomažemo jedni drugima, Fuzz... :)
[ ctrl alt del @ 12.04.2005. 14:00 ] @
Bravo Leki.S, prva poruka pa ovakva!

Pogledao sam BytEfLUSh-ov interesantan link o amanitama i evo mog skromnog mišljenja:
Muhara spada u manje otrovne amanite (ovde govorim ISKLJUČIVO o gljivama sa ovih naših prostora) pogotovo u odnosu na pupavke koje su najčešći uzrok smrti kod trovanja gljivama. To ne znači da je bezazlena i da se sa njom treba igrati. Takođe je poznato i da u njima ima psihoaktivnih supstanci. E sada, ti bi da ti neko ovde kaže uzmi dva, pet, sto grama muhare, osuši i skuvaj u litru vode ili pomešaj sa rakijom ili popuši u mešavini sa duvanom... i j*te kakav fleš... Niko nije lud da ti ovde da recept (ne verujem da ga iko zna) pa da bude kriv za neke posledice. Moguće da se ništa ne bi desilo, možda bi se uradio, možda bi trajno oštetio jetru ili bubrege, a možda bi ti ovo bio poslednji post.

Koncentracija i kvalitet alkaloida, eteričnih ulja i drugih supstanci koje se nalaze u nekoj biljci (gljivi) može biti vrlo različit u zavisnosti od geografske širine, nadmorske visine, hemijskog sastava zemljišta, izloženosti suncu... Generalno gledano, obično su sve aktivne supstance koncentrovanije i kvalitetnije (u ovom slučaju otrovnije) u južnim i toplijim krajevima nego u severnijem delu areala. Zato podatak da su finski i sibirski šamani koristili muharu u nekim ritualima za nas ne vredi jer to nije ista muhara! Ista je vrsta ali je sastav drugačiji - kod njih je slabija. Nisam siguran ali mislim da na Kamčatki i u Severnoj Koreji muhara čak spada u jestive pečurke. Za vreme drugog svetskog rata bilo je nekoliko smrtnih slučajeva na našim prostorima kod sovjetskih vojnika koji su da bi pojačali dejstvo votke, u nju stavljali muharu kao što bi to uradili kod kuće.

Narodnu tradiciju takođe treba uzeti u razmatranje u ovom slučaju: tamo gde se muhara može koristiti u ovakve svrhe, ona je postala deo folklora. Znači vekovno iskustvo je rezultiralo time da šamani severnih evropskih naroda znaju na koji način i u kojim količinama da koriste muharina psihoaktivna svojstva kako bi pospešili religiozne vizije ili zapali u trans. Ista stvar je i sa pejotlom i meksičkim indijancima (pročitajte Kastanedu). Da su naše gljive pogodne za takvu primenu, sigurno bi ih odavno koristile naše vračare ili travari itd.

Jedini način da budeš siguran, je da tačno identifikuješ psihoaktivnu supstancu u gljivi, da je izdvojiš, ispitaš koja količina može da se koristi u odnosu na telesnu težinu, zatim ispitati interakcije, kontraindikacije i neželjena dejstva. Kad to sve završiš možeš i da je registruješ kao lek i prodaješ:) Ako ne izoluješ aktivnu supstancu, već koristiš čistu muharu (osušenu), rizikuješ da te par drugih supstanci gadno otruje pre nego što osetiš željene efekte.

Zato batali celu ideju i ako baš moraš da se uradiš, nabavi džoint i...peace

Inače ljudi bi se iznenadili da znaju koliko se sve psihoaktivnih supstanci može naći u biljkama koje slobodno rastu u našem okruženju.
[ leki.s @ 12.04.2005. 15:43 ] @
saznao sam nesto novo !!! haluciogen se nalazi u korici koja prekriva kapu pečurke i lako se guli. prica ide da neka Indijanska plemena veće količine malih (pošto one imaju jace dejstvo) pecurki rukom nikako nozem ogule i iskuva na pari, posto se opasni otrovi vezuju za vodenu paru. haluciogen ostaje u stafu koji je prokuvan.!! e sad...!?! nisam siguan samo kolko je tacno potrebno da se prokuvava ,nigde ne naglasavaju kolko vremenski ???

ne mora da se prokuvava samo korica moze i cela gljiva ali onda nije bas za jelo vise za caj ili neku drugu klopu.


[Ovu poruku je menjao leki.s dana 15.04.2005. u 14:14 GMT+1]
[ Lazar-I @ 12.04.2005. 22:55 ] @
Narodna mudrost:
Citat:
Neke pečurke se jedu samo jednom u životu.
[ brkchey @ 13.04.2005. 11:46 ] @
Pa evo, Leki.S, mislim da je ctrl alt del dao najbolje i najopsirnije objasnjenje za djelovanje pojedinih ludara, tako da je ipak najbolje da ne srljas s tim bar dok se bolje ne upoznas sa djelovanjem i provjeris vjerodostojnost tih narodnih predanja, jer to su ipak samo legende, a stvarnost moze biti vrlo surova,.
peace
[ Nebicanin @ 03.07.2014. 00:47 ] @
Molim vas, nasao sam gomilu muhara ne zanam kako da ih prezerviram, d li da ih osusim na suncu ili u frizider, da li samo kapicu ili celu, kako da vecu kolicinu skupim a da mi ne propadne, i naravno, kakoda ih probam, nasao sam ih bas puno, na jeen ce ih biti jos vise, jos nisam prbao i ne znam kako, zhvaljujem na pomoci...
[ Drivee @ 03.07.2014. 02:15 ] @
zasto jesti ono sto kazu da nije jestivo? cemu rizik? da se napuni stomak?