[ ctrl alt del @ 12.04.2005. 14:10 ] @
U čemu je razlika između soli za omekšavanje vode u mašini za pranje sudova i obične kuhinjske soli (osim što je ova druga jodirana). Negde sam pročitao da se mora koristiti samo specijalna so za mašinu. Ne vidim zašto. NaCl je NaCl. Jedino što sam video kao razliku je da je mašinska krupnije granulacije što nije od važnosti jer se svakako rastvara... Jednom prilikom sam ostao bez soli u mašini, mrzelo me je da skočim do prodavnice i sipao sam kilogram tuzlanske. Mašina i dalje lepo radi. Kad sam to rekao jednom ortaku, počeo me je ubeđivati da se to ne sme raditi - samo ne zna zašto.

Pa da pitam vas...
[ Java Beograd @ 12.04.2005. 14:29 ] @
Ja sam imao Bosch mašinu, i u uputstvu je pisalo da se sipa obična kuhnjska so.
[ Jbyn4e @ 12.04.2005. 14:58 ] @
Ovi kazu da ne sme:
http://www.dishwasher-care.org.uk/best.html#ordinary
i objasnjavaju zasto.
[ Java Beograd @ 12.04.2005. 15:17 ] @
Naprotiv. Oni teoretski i hipotetički kažu (citat)

... Table, cooking, rock and sea salts may contain additives that can actually increase water hardness...

I teoretski jesu u pravu, jer ima najrazličitijih kuhinjskih soli na tržištu. I neka od njih može sadržati koješta. Međutim "naša" so je 99,98% NaCl uz minimalan dodatak joda (koji i inače ne škodi nikako mašini).
Dakle, brate, obična so i - to je to.