Realno kod nas imaš jako malo mogućnosti (ako i toliko) da nabaviš teleskop. Ako hoćeš dobar teleskop za sada jedina mogućnost koju sam ja našao je da kontaktiraš Lajoša Kiša na adresu
[email protected] i da zatražiš katalog. Čovek se bavi izradom i prodajom kvalitetnih teleskopa, a za takav bi trebao da izdvojiš od oko 400 eura pa naviše. Pošto i sam tražim način da zamenim stari teleskop ovo mi je za sada najpovoljnije rešenje.
Postoji par prodavnica koji uz lovačku opremu prodaju i teleskope mada o njima ne znam ništa konkretno, a i nemaju neki izbor teleskopa.
U krajnjem slučaju, u Bg-u u Beograđanci u robnoj kući imaš prodavnicu Gartner koja prodaje neke Optisan (valjda kineske, malo bolji od igračke) teleskope sumnjivog kvaliteta koje ti ja ne bi preporučio da uzimaš, išao sam da ih gledam i nisam uopšte zadovoljan ni cenom ni njima :) Što se cena tiče, refraktor od 114mm košta u jednoj varijanti 18000 din u drugoj 26000 din (duži tubus ista veličina ogledala), koliko sam video bio je i jedan poprilično velik od 40000 din.
Predlažem ti da pogledaš i ovaj link
http://www.astronomija.co.yu/razno/pijaca/pijaca.htm možda se nađe nešto polovno, a kvalitetno.
Pomenio bi i sledeću prodavnicu, treba uskoro da počnu da prodaju Meade teleskope (barem tako pise u reklami u časopisu Astronomija): Pan Star, Temerinska 22 Novi Sad, 021/611900,
[email protected], pa se raspitaj.
Par firmi koje se bave proizvodnjom teleskopa imaju svoja predstavništva u Mađarskoj, pa treba i to uzeti u obzir mada to bi izašlo dosta skuplje zbog poreza itd..
S' obzirom da tek počinješ sa ovim, možda bi trebao da razmisliš o nabavci nekog boljeg dvogleda (sasvim dovoljno za početak) pa ako te to zaista interesuje da sebi uzmeš neki dobar kvalitetan teleskop koji će te služiti dugo. Ako ti je to samo prolazno zadovoljstvo mislim da je previše davati 500 i vise eura na to.
Sad... nisam ni ja dugo u ovim vodama možda nekih 3 meseca, imam neki mali teleskop koji sam dobio od ortaka i nameravao sam da ga menjam, ali sam odustao od kupovine jeftinih teleskopa na brzaka već ću da sačekam i da uzemem nešto stvarno dobro. To ti je moj savet.
Toliko od mene.
P.S. Što se tiče povezivanja sa kompjuterom o tome stvarno ništa ne znam sem da je to moguće naravno :) Kod boljih teleskopa (ovih od 500 pa naviše) možda i nađeš već ugrađen sistem za povezivanje, a za ove jeftinije bi morao sam da praviš i sklapaš nešto.