[ Andrej Čvoro @ 11.05.2005. 13:17 ] @
Zna li neko?

Pozdrav
[ Slobodan Miskovic @ 11.05.2005. 13:23 ] @
Define:BUG
[ VRKY @ 11.05.2005. 13:26 ] @
Ako se ne varam to doslovno prevedeno s Engleskog znači kukac ili tako nešto...
[ BytEfLUSh @ 11.05.2005. 13:27 ] @
Copy-Paste-uj link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bug_(software)

Inače, svi znamo šta znači ta reč, ali tamo je opisano poreklo. :)
[ WEXY @ 11.05.2005. 15:16 ] @
Tu priču o poreklu "bug"-a sa Wikipedia-e nam je pričao asistent iz programiranja na ETF-u :)
[ kiky @ 11.05.2005. 15:34 ] @
Debagovanje potice iz vremena mehanickih racunara kada je racuna bio velicine kuce. Tada su imali problem u radu kada se zapate bube u njemu tako da dje debagovanje u stvaru bilo ciscenje paucine i ostalih buba koje se nadju u racunaru.
[ Corey @ 11.05.2005. 21:07 ] @
Navodno je pri pokretanju neke nove generacije PC-a nastala greška koju nistu mogli da nađu.Kasnije se ispostavilo da je lepti ušao unutra i poremetio kola.Sad šta je tačno...
[ BytEfLUSh @ 11.05.2005. 21:21 ] @
LOL, nešto ne verujem da je bio PC u pitanju... :)
[ blejim @ 12.05.2005. 00:58 ] @
Prica je sledeca: Pocetkom pedesetih godina u americi tacnije u njhovoj armiji je jedan racunar prestao da radi, a kao uzrok tome je bio moljac koji je usao u kompjuter zapetljao se i uzrokovao kratak spoj. Moljac je uklonjen, a racunar popravljen, u izvestaj o kvaru tehnicar je zalepio moljca na papir i opisao da je on uzrok kvara, od tada pa na dalje se za kompjuterske greske (kvarove) koristi izraz "bug".

bar ovako moj profa iz programiranja kaze :)
[ JOJO847 @ 12.05.2005. 08:33 ] @
da nadopunim blejima...
nije moljac napravio kratki spoj, vec je ostao izmedju kontakata releja i ponekad je bilo kontakta ponekad ne. operateri koji su radili za tim racunalom su poludili, zvali tehnicara koji se zavukao u taj komp skuzio sto je i ocistio relej. Kad je izasao, svi su ga gledali i pitali sto je....a on je samo rekao " There was a bug!"
:))))
[ WiZaRd1015 @ 12.05.2005. 20:06 ] @
blejim, kazi profesoru da se gadno zaje.... Neznam odakle to, ali termin bug je od samog pocetka prisutan kad pricamo o kompjuterima... Sve su to teorije, teorija do teorije...
Corey.. zasto bi se zvalo bag kad je leptir uleteo u kola... Nema logike zaista:)

Koliko ja znam, pedesetih godina, dok su kompjuteri bili nesto novo, nesto neshvatljivo, i dok su i zapreminski bili... iiihha ha.. cela soba, sala ili sta vec.. desilo se to da je jedna buba usla u kola (i otisla za New York..; zezam se), i sta se vec desilo.. Inzinjeri nisu znali sta je frka, i kad se ispostavilo..

Jedna od teorija(:
[ BytEfLUSh @ 12.05.2005. 20:27 ] @
Pa to je isto ono što je i blejim rekao! Čitaš li ti ostale postove?
[ Corey @ 12.05.2005. 21:12 ] @
Citat:
WiZaRd1015: Corey.. zasto bi se zvalo bag kad je leptir uleteo u kola... Nema logike zaista:)
Nisam napisao da je uleteo u kola.Pogledaj malo bolje:) A kada sam napisao kola mislio sam na elektronska.

[ bojan_bozovic @ 12.05.2005. 21:17 ] @
Za moljce mozete da uzmete sprej, da znate :D

http://www.askoxford.com/askth.../aboutwordorigins/bugs?view=uk

sa http://www.askoxford.com/
[ H@usto® @ 12.05.2005. 23:01 ] @
Covek je pitao sta znaci "bug", a vi mu odgovarate tu za neka kola, neke leptire, motokultivatore... :) Svashta!
Inace, prevod je: "buba", "insekt" i slicno. Odakle potice, ko to jos pa zna?! Ko zna pre koliko stotina godina je izmisljena. A zasto te to zanima? :-pppp

P.S. Eto najprostijeg odgovora.
[ JOJO847 @ 14.05.2005. 13:26 ] @
ne hausto, covjek je pitao odakle taj naziv potice. Ako ga je zanimalo sto to doslovno znaci, vjerujem da se zna koristiti rijecnikom. Ovo je forum tehnicke / informaticke prirode a posto je "bug" u informatici cest pojam, kad to netko pita ovdje onda se podrazumijeva se da misli na "bug" u informatici ne u prirodi ili šumi striborovoj
beee
[ postmortem @ 14.05.2005. 23:19 ] @
pravo poreklo ovog termina vezuje se za neku zenu programera (iliti nezvanicno prvu zenu programera) koja je u svojim beleshkama, u nekoj od svezaka, pronasla neku bubu/leptira, lepo zaokruzila mastilom i nazvala ga bugom u sred koda, jel je na stranici bilo nesto koda.. mislim, ovo je bas labavo objasnjenje, al ceo tekst o tome sam citao u VIDIju, mislim da je bio maj 2003. iskopacu to negde ako treba.
[ ajz @ 17.05.2005. 21:15 ] @
Evo ga
pronasao sam odgovor u knjizi kako rade racunari
postoji objasnjenje koje je skoro potpuno isto kao sto je iblejim rekao sa dopunom jojo847.

DR Grejs Hoper je moljca zalepio u svoj dnevnik rada i pored napisao

"Relay 70 Panel F (moth)in relay

First act*al case of bug being found in computer".

Ako vam to nesto znaci, meni nishta.

* znaci da nisam mogao da procitam neko slovo( ala ovaj doktor pise necitko ;) )
[ Bojan Basic @ 17.05.2005. 22:18 ] @
Misliš li na ovu sliku?
[att_img]
[ postmortem @ 17.05.2005. 23:02 ] @
ej da, na gospodjicu Grejs Hoper sam mislio. bash ta slika. tachno.

znachi ona je nasla u kompu a ne u beleshkama.. aha. zaboravlja se brzo hah.

[ glarus777 @ 28.11.2008. 14:12 ] @
Tomas Edison uste 1878 reko

"It has been just so in all of my inventions. The first step is an intuition, and comes with a burst, then difficulties arise—this thing gives out and [it is] then that «Bugs»—as such little faults and difficulties are called—show themselves and months of intense watching, study and labor are requisite before commercial success or failure is certainly reached."