[ Andrej Čvoro @ 11.05.2005. 13:17 ] @
Zna li neko? Pozdrav |
[ Andrej Čvoro @ 11.05.2005. 13:17 ] @
[ Slobodan Miskovic @ 11.05.2005. 13:23 ] @
[ VRKY @ 11.05.2005. 13:26 ] @
Ako se ne varam to doslovno prevedeno s Engleskog znači kukac ili tako nešto...
[ BytEfLUSh @ 11.05.2005. 13:27 ] @
Copy-Paste-uj link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bug_(software) Inače, svi znamo šta znači ta reč, ali tamo je opisano poreklo. :) [ WEXY @ 11.05.2005. 15:16 ] @
Tu priču o poreklu "bug"-a sa Wikipedia-e nam je pričao asistent iz programiranja na ETF-u :)
[ kiky @ 11.05.2005. 15:34 ] @
Debagovanje potice iz vremena mehanickih racunara kada je racuna bio velicine kuce. Tada su imali problem u radu kada se zapate bube u njemu tako da dje debagovanje u stvaru bilo ciscenje paucine i ostalih buba koje se nadju u racunaru.
[ Corey @ 11.05.2005. 21:07 ] @
Navodno je pri pokretanju neke nove generacije PC-a nastala greška koju nistu mogli da nađu.Kasnije se ispostavilo da je lepti ušao unutra i poremetio kola.Sad šta je tačno...
[ BytEfLUSh @ 11.05.2005. 21:21 ] @
LOL, nešto ne verujem da je bio PC u pitanju... :)
[ blejim @ 12.05.2005. 00:58 ] @
Prica je sledeca: Pocetkom pedesetih godina u americi tacnije u njhovoj armiji je jedan racunar prestao da radi, a kao uzrok tome je bio moljac koji je usao u kompjuter zapetljao se i uzrokovao kratak spoj. Moljac je uklonjen, a racunar popravljen, u izvestaj o kvaru tehnicar je zalepio moljca na papir i opisao da je on uzrok kvara, od tada pa na dalje se za kompjuterske greske (kvarove) koristi izraz "bug".
bar ovako moj profa iz programiranja kaze :) [ JOJO847 @ 12.05.2005. 08:33 ] @
da nadopunim blejima...
nije moljac napravio kratki spoj, vec je ostao izmedju kontakata releja i ponekad je bilo kontakta ponekad ne. operateri koji su radili za tim racunalom su poludili, zvali tehnicara koji se zavukao u taj komp skuzio sto je i ocistio relej. Kad je izasao, svi su ga gledali i pitali sto je....a on je samo rekao " There was a bug!" :)))) [ WiZaRd1015 @ 12.05.2005. 20:06 ] @
blejim, kazi profesoru da se gadno zaje.... Neznam odakle to, ali termin bug je od samog pocetka prisutan kad pricamo o kompjuterima... Sve su to teorije, teorija do teorije...
Corey.. zasto bi se zvalo bag kad je leptir uleteo u kola... Nema logike zaista:) Koliko ja znam, pedesetih godina, dok su kompjuteri bili nesto novo, nesto neshvatljivo, i dok su i zapreminski bili... iiihha ha.. cela soba, sala ili sta vec.. desilo se to da je jedna buba usla u kola (i otisla za New York..; zezam se), i sta se vec desilo.. Inzinjeri nisu znali sta je frka, i kad se ispostavilo.. Jedna od teorija(: [ BytEfLUSh @ 12.05.2005. 20:27 ] @
Pa to je isto ono što je i blejim rekao! Čitaš li ti ostale postove?
[ Corey @ 12.05.2005. 21:12 ] @
Citat: WiZaRd1015: Corey.. zasto bi se zvalo bag kad je leptir uleteo u kola... Nema logike zaista:) [ bojan_bozovic @ 12.05.2005. 21:17 ] @
Za moljce mozete da uzmete sprej, da znate :D
http://www.askoxford.com/askth.../aboutwordorigins/bugs?view=uk sa http://www.askoxford.com/ [ H@usto® @ 12.05.2005. 23:01 ] @
Covek je pitao sta znaci "bug", a vi mu odgovarate tu za neka kola, neke leptire, motokultivatore... :) Svashta!
Inace, prevod je: "buba", "insekt" i slicno. Odakle potice, ko to jos pa zna?! Ko zna pre koliko stotina godina je izmisljena. A zasto te to zanima? :-pppp P.S. Eto najprostijeg odgovora. [ JOJO847 @ 14.05.2005. 13:26 ] @
ne hausto, covjek je pitao odakle taj naziv potice. Ako ga je zanimalo sto to doslovno znaci, vjerujem da se zna koristiti rijecnikom. Ovo je forum tehnicke / informaticke prirode a posto je "bug" u informatici cest pojam, kad to netko pita ovdje onda se podrazumijeva se da misli na "bug" u informatici ne u prirodi ili šumi striborovoj
beee [ postmortem @ 14.05.2005. 23:19 ] @
pravo poreklo ovog termina vezuje se za neku zenu programera (iliti nezvanicno prvu zenu programera) koja je u svojim beleshkama, u nekoj od svezaka, pronasla neku bubu/leptira, lepo zaokruzila mastilom i nazvala ga bugom u sred koda, jel je na stranici bilo nesto koda.. mislim, ovo je bas labavo objasnjenje, al ceo tekst o tome sam citao u VIDIju, mislim da je bio maj 2003. iskopacu to negde ako treba.
[ ajz @ 17.05.2005. 21:15 ] @
Evo ga
pronasao sam odgovor u knjizi kako rade racunari postoji objasnjenje koje je skoro potpuno isto kao sto je iblejim rekao sa dopunom jojo847. DR Grejs Hoper je moljca zalepio u svoj dnevnik rada i pored napisao "Relay 70 Panel F (moth)in relay First act*al case of bug being found in computer". Ako vam to nesto znaci, meni nishta. * znaci da nisam mogao da procitam neko slovo( ala ovaj doktor pise necitko ;) ) [ Bojan Basic @ 17.05.2005. 22:18 ] @
Misliš li na ovu sliku?
[att_img] [ postmortem @ 17.05.2005. 23:02 ] @
ej da, na gospodjicu Grejs Hoper sam mislio. bash ta slika. tachno.
znachi ona je nasla u kompu a ne u beleshkama.. aha. zaboravlja se brzo hah. [ glarus777 @ 28.11.2008. 14:12 ] @
Tomas Edison uste 1878 reko
"It has been just so in all of my inventions. The first step is an intuition, and comes with a burst, then difficulties arise—this thing gives out and [it is] then that «Bugs»—as such little faults and difficulties are called—show themselves and months of intense watching, study and labor are requisite before commercial success or failure is certainly reached." Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|