[ Stefano @ 14.05.2005. 21:20 ] @
Dvoumio sam se da li ovo da napisem za mad zone ili tech zone.Ako treba prebaicte.

Naime,ja bojler nikad nisam iskljucivao za vreme kupanja.Uvek je ukljucen da dogreva vodu.Mislio sam da je to savrseno bezbedno.

Medjutim,danas mi se javlja drugar koji je pre par dana doziveo strujni udar dok se tusirao.Struja ga je izbacila iz kade,ledjima je udario u ivicu kade a glavom u WC solju.Kaze da je poceo da mnogo krvari i njegovi su pozvali hitnu pomoc.Zasili su mu glavu i pustili na kucno lecenje.Inace sada mu je bolje,samo lezi u krevetu posto ga ledja nenormalno bole prilikom svakog pokreta.Lekari su mu rekli da je imao srece sto je preziveo i sto nije slomio vrat ili kicmu prilikom udara u ledja i glavu.

Ova prica me je stvarno potresla,tim pre sto se ja cesto tusiram i kazem,redovno drzim ukljucen bojler za to vreme.

Da li je ovo sto mu se desilo posledica toga ili neceg drugog.
Iskreno razmisljam da iskljucujem bojler iz struje dok se kupam,kad sam ovo cuo.

Sta vi mislite.
[ Picsel @ 14.05.2005. 21:43 ] @
I ja drzim stalno ukljucen bojler dok se kupam i nisam imao problema... Ali to sigurno nije dobro... Ipak, ne desavaju se takve stvari tako cesto... Ali ipak ako bas zelis bezbednost, iskljuci...
[ Marko_L @ 14.05.2005. 21:56 ] @
Ukoliko je bojler potpuno ispravan (kad kažem ispravan mislm na to da nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i sl.) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen.Međutim, ovo često nije slučaj u našim domaćinstvima, pa je itekako preporučljivo isključivati bojler prilikom tuširanja ili kupanja, jer iako je mala verovatnoća da će se nešto desiti ona ipak postoji.Ja sam recimo uvek ostavljao uključen bojler prilikom tuširanja, ali jednom prilikom sam, doduše pre tuširanja, slučajno dodirnuo cev koja dovodi vodu u bojler i dobro me je pecnulo (loše uzemljenje je u pitanju), te sam od tada počeo redovno da isključujem bojler.Što je sigurno, sigurno je.
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2005. 22:10 ] @
Klasican primer loseg uzemljenja... mene je u gajbi na starom gradu cesto peckala struja kad dohvatim sporet... dok nije sredjena elektricna instalacija.

Tako da - ako su stan i instalacije stari, tj. ako ne mozete biti sigurni da je uzemljenje i montaza bojlera OK, najpametnije je gasiti bojler za vreme kupanja.
[ stolex @ 14.05.2005. 22:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: najpametnije je gasiti bojler za vreme kupanja.

Ukoliko ti Biba Struja nije blizi rod. Salim se. koliko je god dobra izolacija u kuci i bojler imaj u vidu da od toplote i ne znam kojih sve razloga i zice u njemu mogu da se istope (mislim na izolaciju - desilo mi se 2x). Znaci gasite ljudi. Nije valjda da vam bas tih 30-tak minuta toliko znaci.
[ ddz @ 14.05.2005. 22:22 ] @
Meni je to već prešlo u naviku - kad ulazim u kupatilo, jednim prstom palim svetlo, a drugim isključujem bojler. Kad izlazim, obrnuto. Nije me nijednom pecnula struja, a ovako sam prilično siguran da i neće :)
[ kumkat @ 14.05.2005. 23:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: .... najpametnije je gasiti bojler za vreme kupanja.

Jeste najpametnije samo ide malo hladna voda ako imate protocni bojler :) :)
[ neetzach @ 14.05.2005. 23:42 ] @
Cuj, ako ne gasis bojler pa te drmne struja, posle nema popravni - takve stvari se desavaju samo jednom u zivotu :)
[ x kepa x @ 15.05.2005. 00:25 ] @
Uhuhu... a evo kako je to bilo kod mene... recimo da je od, ustvari TACHNO godinu dana, struja pochela da 'probija' ... i ajde tushirash se pa te malo pecne, ali to osetish samo ako imash neku ranicu na ruci (zanokticu etc).
E sada, vremenom je to postalo malo ozbiljnije pa je vech bilo neprijatno drzati tush (koji je inache od metala)... dok na kraju nije skroz poshashavilo, i jednostavno tushiranje nije predstavljalo opciju... hehe.. prvo smo iskljuchivali bojler skroz, (dugme nije radilo) pa smo vadili osigurach... i to radi radi, i u sred tushiranja BAM 30 Volti.... (izmerili)... tj. kada se upali shporet ili komshija upali vesh mashinu... DRMA...
Na kraju je doshao neki nash poznanik i uz par zica i malo brljanja, uspeo je da reshi problem.... ustvari je napravio home-made uzemljenje....

sve u svemu, kao ni pre, tako ni sada negasim bojler...
[ vujkev @ 15.05.2005. 00:35 ] @
Kao što neko reče zar vam predstavlja problem da bojler bude ugašen tih 20-30 min dok se tuširate. Nemojte sa tim sa se zezate jer posle udara retko se diže sistem

Kako su bojleri uglavnom pored kade ili iznad možete da imate kakvo god uzemljenje ako slučajno mlaz iz tuša ode na pogrešnu stranu. Pamet u glavu da ne bi videli BSOD (Black screen of DEATH)
[ BeastMaster @ 15.05.2005. 00:47 ] @
A osim loših/oštećenih instalacija uvek postoji i mogućnost i da crkne/probije grejač i eto nama opet malo struje u šaci
[ broker @ 15.05.2005. 01:10 ] @
Akp je uzemljenje uradjeno kako treba, moze da probije koliko god hoces struje samo ce da iskoci osigurac i nista vise.

Uzemljenje zato i sluzi.
[ BeastMaster @ 15.05.2005. 01:17 ] @
Eh to ako, ako ovo, ako ono, ako ovako, ako onako...... Suviše je to glupa stvar da bi se u toku tuširanja razmišljalo o tome da li je uzemljenje dobro, da li je osigurač odgovarajući ili je neko "ubacio 3-4 licne" da bi to radilo... itd itd itd.

Sve u svemu tih pola sata može i sa isključenim bojlerom.
[ zoran @ 15.05.2005. 03:25 ] @
FID sklopku treba ugraditi u sistem.
Pri najmanjem prolasku struje prema masi-zemlji , preko bilo čega , sklopka će isključiti gradsku mrežu istog momenta i nema struje.
Često se dešava da kada crkne grejač , isti se rascveta , tako da struja teče preko vode i sve što je u dodiru sa vodom je pod naponom.
Koristite plastične kade i plastične slivnike i neka ne kaplje voda iz bojlera i tada neće biti problema ni ako probije grejač , ALI kada izlazite iz kade ....izađite sa obe noge odjednom , jel bi se moglo desiti da napravite strujno kolo kad je jedna noga u kadi , a druga na pločicama a isto tako nije preporučljivo dok ste u kadi da pipate pločice na zidu , jer se isto može desiti. Sve dok se ovoga pridržavate , nema problema

vozdra_______
[ tdjokic @ 15.05.2005. 07:56 ] @
Citat:
zoran: FID sklopku treba ugraditi u sistem.

Tacno - treba. Samo kakvu i gde?
Citat:
Pri najmanjem prolasku struje prema masi-zemlji , preko bilo čega , sklopka će isključiti gradsku mrežu istog momenta i nema struje.
U domacinstvu se koriste 2 mehanicka tipa FID sklopki - jedne su za na razvodnu tablu, druge su pojedinacni "Shuko" utikaci sa integrisanim FID-om.

Ovaj tip za razvodnu tablu je teze montirati, treba tu prilicno da se rasporedi i srafi, ali je najveci problem izbor snage u smislu one struje koja se javlja kao greska kod pojedinih aparata. Ako uzmes suvise malu snagu, FID ce se cesto iskljucivati, jer se u njemu sabiraju struje greske iz vise uredjaja, a ako uzmes previse, onda Fid gubi nesto od svoje zastitne funkcije. Dakle, ono "pri najmanjem prolasku struje" moze da bude i ne tako malo. Ja sam nedavno preradjivao el.instalaciju i ugradio centralni FID sa strujom greske od 300 miliampera. Koliko znam, to je jedna od najmanjih vrednosti, ako ne i najmanja, a ima ih i vecih - 500 miliA i slicno.

Shuko utikaci sa FID-om su mnogo prakticniji za ugradnju na kriticna mesta, ali je cela stvar skuplja, jer ti treba vise njih - za svaki aparat (ili par aparata) po jedan. Njihova druga velika prednost je sto mere struju greske jednog (ili par uredjaja) pa ta struja moze biti mnogo manja, sto znaci da si mnogo bolje zasticen. U kuci imam nekoliko takvih utikaca, vec godinama, i kod njih je struja greske 30 miliA, ako je aparat ispravan pa greskom dodirnes deo pod naponom a za neispravne aparate, kod kojih se dogodi da struja predje na masu, je struja greske jos niza - samo 5 miliA! To je zaista velika zastita. Jedini uslov je, da je FID ispravan, sto treba na kriticnim mestima cesto proveravati test tasterom. Za to je u mom kupatilu "zaduzena" masina za pranje vesha Candy, kod koje uvek ima neki miliamper struje "viska" tako da nekad izbacuje FID i po 2 cak i 3 puta dok ne pocne da radi. (Masina je ispravna - vise razlicitih Candy masina se ponasa isto, razlicitih modela i godina proizvodnje, u razlicitim stanovima, ali je 5 miliampera ipak vrlo ostar zahtev).

Ko je prinudjen da koristi protocni bojler, koji mora da bude ukljucen zbog potrebe za dodatnom toplom vodom, pravac prodavnica i kupovina lokalnog FID-a, ako se to uopste kod nas sada prodaje. Ne zaboravite da je uzemljenje za bojlere i slicno dimenzionisano za 16 ampera, i tek kad struja greske predje 16 ampera, osigurac pregoreva ili iskace. ISPRAVAN osigurac, sto je mnogo teze proveriti nego ispravnost FID-a. A dok struja dodje do 16 ampera mozes da budes res pecen...
[ iNCUBUs @ 15.05.2005. 10:19 ] @
Citat:
BeastMaster: Eh to ako, ako ovo, ako ono, ako ovako, ako onako...... Suviše je to glupa stvar da bi se u toku tuširanja razmišljalo o tome da li je uzemljenje dobro, da li je osigurač odgovarajući ili je neko "ubacio 3-4 licne" da bi to radilo... itd itd itd.

Sve u svemu tih pola sata može i sa isključenim bojlerom.

Good point.

Zašto nepotrebno brinuti?

Mada je najbolja varijanta imati protočnu toplu vodu :)
[ Miloje Sekulic @ 15.05.2005. 10:47 ] @
I onda kazu da je kupanje zdravo

Miloje
[ pctel @ 15.05.2005. 11:35 ] @
Bojler je jedan od najbezbednijih uredjaja u domacinstvu, iz sledecih razloga:
- grejac je izolovan od ostalih delova
- ako struja probije na ostale delove, oni su uzemljeni
- ako delovi nisu uzemljeni, uzemljenje se samo napravi preko vode u vodovodnoj mrezi
- ako nestane vode u vodovodnoj mrezi, onda... ma ko se jos kupa kad nestane vode?!

Ovo uzemljenje preko vodovodne mreze je dobra stvar, ali ne treba sad na to "kaciti" celu kucu kao sto rade neki:
Citat:
u sred tushiranja BAM 30 Volti.... (izmerili)... tj. kada se upali shporet ili komshija upali vesh mashinu... DRMA...

[ IdeaR @ 15.05.2005. 11:56 ] @
Zapravo zgrade i kuce sa propisno uradjenom, novijom el. instalacijom su vrlo sigurne i nije potrebno isključivati bojler dok se kupate. Automatski osigurači, FID sklopka i kvalitetno izvedeno uzemljenje daju odličnu zaštitu i ništa vam se neće desiti.

That being said ... Ja iz navike i dalje gasim bojler pri tuširanju. Naime, prije se el. instalacija razvodila sa kablovima sa samo dva provodnika, a zaštita je bila radjena nulovanjem. Znači ako se pojavi neželjeni napon, stvori se kratak spoj i osigurač pregori.
Medjutim, desi se kod ljudi kvar, pa osigurač pregori nekoliko puta, pa se stavi malo 'jači' osigurač, pa majstor stavi 3,4,5,6 licni , a stvarni kvar se ne otkloni. U starim instalacijama su se po pravilu spajali nul vodič i vodovodne cijevi, jer su one odličan uzemljivač. I sada kod komšije je pokvaren šporet, ali osigurač ne izbacuje jer je on stavio klin umjesto atestiranog osigurača, i onda kada koristi uređaj kroz vodovodne cijevi prema zemlji može teći povelika struja, dovoljno velika da vas ubije ako zatvorite strujni krug od vodovodnih cijevi prema 'zemlji' (tj mokre pločice). Postojanje nesimetrije između tri faze takođe se očituje strujom kroz nul vodič, pa onda i vodovodne cijevi. Ali opet je taj sistem dosta siguran ako se koriste ispravni i odgovarajući osigurači.

Novije instalacije ako se urade kako treba, ne pate od ovih propusta, i mnogo su bolje i sigurnije. Inače za bojler, najbolja zaštita od zemljospoja je FID sklopka, ali za nju je potrebno imati pravo uzemljenje, a ne samo zaštitu nulovanjem, pa zavisno kada je rađena instalacija, ona se može ili ne može ugraditi.

[ Deda_Mraz @ 15.05.2005. 12:42 ] @
Ja uvek isključujem bojler kada se kupa, čak i kada perme kosu nad kadom. Tako sam i naučen od roditelja da ga uvek gasim. Ne znam što je ljudima teško da ugase bojler, okreneš prekidač odeš da se kupaš (20-45 min) izadješ iz kade klikneš na prekidač i svi srećni i zadovoljni :)
[ ton_majstor @ 15.05.2005. 14:24 ] @
Zimus je moje Kume drugaricu ubila struja u kupatilu, u novom stanu u Valjevu. Mlada devojka, dal je imala 19-20.... usput, nije potvrdjeno STA je bio uzrok probijanja struje u tush, navodno VELIKA VLAGA u kupatilu je bila "potencijalni" uzrok.

Moju decu, a bogami i zenu, sam naucio da UVEK gase bojler. Nekada se i sam zaboravim, al ne mogu onako go i bos i mokar da izlazim u hodnik, pa pustim da Bog izvrsi selekciju dogadjaja...

[ stil @ 15.05.2005. 16:51 ] @
Citat:
Zimus je moje Kume drugaricu ubila struja u kupatilu, u novom stanu u Valjevu. Mlada devojka, dal je imala 19-20.... usput, nije potvrdjeno STA je bio uzrok probijanja struje u tush, navodno VELIKA VLAGA u kupatilu je bila "potencijalni" uzrok.

Uvek se naježim kada ovako nešto pročitam ,a nije prvi put :(

Pisano je o ovome još u januaru.

Pouka se sama nameće.
[ BeastMaster @ 15.05.2005. 18:04 ] @
Stvarno ne vidim što je nekim ljudima toliko teško da isključe bojler na tih ~30 minuta...
[ Dusan Marjanovic @ 15.05.2005. 18:46 ] @
Šta je sa onima koji imaju protočni bojler? Ja imam neki siemensov, deluje prilično kompaktno i nekako "sigurno" pa mi do sad nije padalo to na pamet, ali sad ste me zaplašili. Jel protočni bojler manje sigurno rešenje, sigurnije...podjednako sigurno tj nesigurno ili kako? :)
[ IdeaR @ 15.05.2005. 19:49 ] @
Ako bi ovaj 'normalni' bojler ostavljao uključen prilikom kupanja, onda je to isto sigurno. Ali protočni bojler mora biti uključen da bi bilo tople vode, pa ga po definiciji nije moguće isključiti... - u tom pogledu manje sigurno, ali..

Pravilno projektovana i izvedena el. instalacija obezbjeđuje potpunu sigurnost po život čovjeka. Tu nema igre.

U svemu ovome bitno je uzemljenje. Ako ga nemaš, a imaš mogućnost da ga ugradiš, nije to neka prevelika investicija. Inače, u zgradama zavisno kako je urađeno uzemljenje, uopšte nemora biti tvoj bojler koji je neispravan, komšijin te isto tako može ubiti.

Edit by cicika: obrisan nepotreban citat.

[Ovu poruku je menjao cicika dana 15.05.2005. u 22:47 GMT+1]
[ blaza @ 15.05.2005. 20:15 ] @
Bojler krije mnogo opasnosti. Kada ste zadnji put izvrsili proveru ispravnosti sigurnosnog termostata i sigurnosnog ventila? U slucaju istovremenog otkaza istih uz otkaz regulacionog termostata bojler postaje tempirana bomba.
Nisam siguran kako je ova tematika zakonski regulisana.
[ cozmo_im @ 16.05.2005. 09:48 ] @
Nema veze da li je ispravno uradjena instalacija. Znam ljude koji imaju savrseno uradjenu instalaciju (i ja je imam) i desavalo im se da bojler "drma". Coveka je drmnulo u istoj sekundi kad je iskocio osigurac (kapnula je voda na buksne u bojleru), na svu srecu nista mu nije bilo.

Isto tako - isparavanje vode - para moze itekako da prenese struni udar, bez obzira kakve su instalacije, pogotovo u malim kupatilima. Desavalo se da ljudi ne iskljuce bojler, tusiraju se 10-15 minuta, velika kolicina vodene pare je izazvala kratak spoj na zicama unutar bojlera i drmnula ih je struja. Pune su novine takvih slucajeva. I to u stanovima sa odlicno uradjenom instalacijom.
Da ne govorimo o opasnosti od eksplozije kazana (i to se desvaalo).

Uvek iskljucivati bojler (protocni je sasvim drugaciji) kad se kupate, svaki iole ozbiljan i obrazovan elektricar ce vam dati taj savet (covek koji je meni proveravao instalacije).
[ pctel @ 16.05.2005. 12:08 ] @
Citat:
Ja uvek isključujem bojler kada se kupa, čak i kada perme kosu nad kadom. Tako sam i naučen od roditelja da ga uvek gasim. Ne znam što je ljudima teško da ugase bojler...

Pa ti nemas ni malo avanturistickog duha
A osecaj smrtne opasnosti, adrenalin, ljudi trose gomile novca da bi to doziveli, a ti kad je najzanimljivije iskljucis bojler
[ pctel @ 16.05.2005. 13:07 ] @
Citat:
cozmo_im: Nema veze da li je ispravno uradjena instalacija.... Uvek iskljucivati bojler ...
Itekako ima veze, evo npr. studentski domovi obicno imaju jedan centralni veliki bojler i razvedenu toplovodnu mrezu po sobama. Zar mislis da se taj bojler iskljucuje svaki put kad se neko kupa? Naravno da se ne iskljucuje, jer nije potrebno. Iskljucivanje bojlera bih okarakterisao kao "balkanska posla", sto je sasvim normalno kad struju razvlaci komsija Pera koristeci kineske dvozilne kablove sa buvljaka. Kladio bih se da ovi malo zapadnije nisu nikada culi za iskljucivanje bojlera...
[ x kepa x @ 17.05.2005. 00:05 ] @
@Pctel

Haha, pa da ... ovu kuchu su pravili moj deda i njegova sestra... kakav su haos napravili ne znam... ali fora je shto ja vishe nemam uzemljenje u celoj kuchi jer je neshto opasno pregorelo... jedan dan su jednostavno svi 'shtekeri' sa uzemljenjem crkli a iz zida je izashao dim... boles'. Sve u svemu, pocheli smo da sredjujemo celu stvar, tako da nemorate da brinete za moje zdravlje :] a i klimu nemam vishe gde da ukljuchim pa che morati malo da se urgira pre vruchina... all in all danas mi je rodjendan. (bez chestitki molim - offtopic je :] ).
[ cozmo_im @ 17.05.2005. 09:45 ] @
Citat:
pctel: Itekako ima veze, evo npr. studentski domovi obicno imaju jedan centralni veliki bojler i razvedenu toplovodnu mrezu po sobama. Zar mislis da se taj bojler iskljucuje svaki put kad se neko kupa? Naravno da se ne iskljucuje, jer nije potrebno. Iskljucivanje bojlera bih okarakterisao kao "balkanska posla", sto je sasvim normalno kad struju razvlaci komsija Pera koristeci kineske dvozilne kablove sa buvljaka. Kladio bih se da ovi malo zapadnije nisu nikada culi za iskljucivanje bojlera...

To je potpuno drugacije od bojlera u stanu. Pri tom meni nije "Pera" razvlacio instalacije vec elektro-inzenjer koji se itekako razume u to i kod mene je odlicno procentualno rasporedjena snaga u stanu, kao i osiguraci i instalacije. I pored toga, kao sto sam rekao covek je napomenuo da kondenzacija u malim kupatilima moze da izazove strujni udar itekako i to se desavalo jako cesto (ja sam cuo za nekoliko slucajeva). Instalacije su u redu, sve je u redu, ali voda u bilo kom obliku je odlican provodnik struje. Samo iz tog razloga iskljucujem bojler.
[ stil @ 17.05.2005. 10:51 ] @
Koliko ja znam studentski domovi imaju kotlarnice.Voda se zagreva na mazut.Struja nije ekonomična za te namene.
[ cicika @ 17.05.2005. 13:19 ] @
Zapravo, to sa toplovodom obično funkcioniše tako što se zimi, kada radi centralno grejanje, voda greje mazutom (kakva glupa konstrukcija) a leti se sve prebacuje na nekakve ogromne protočne bojlere koji su na - struju.
Bar je tako kod mene u kraju.
[ IdeaR @ 17.05.2005. 13:25 ] @
Citat:
cozmo_im: Nema veze da li je ispravno uradjena instalacija. Znam ljude koji imaju savrseno uradjenu instalaciju (i ja je imam) i desavalo im se da bojler "drma".

Šta je savršeno urađena instalacija? Ako je savršeno zašto "drma"?

Citat:
cozmo_im:
Uvek iskljucivati bojler (protocni je sasvim drugaciji) kad se kupate, svaki iole ozbiljan i obrazovan elektricar ce vam dati taj savet (covek koji je meni proveravao instalacije).

Zašto je protočni drugačiji?

Citat:
pctel: Pa ti nemas ni malo avanturistickog duha
A osecaj smrtne opasnosti, adrenalin, ljudi trose gomile novca da bi to doziveli, a ti kad je najzanimljivije iskljucis bojler

Citat:
pctel:Iskljucivanje bojlera bih okarakterisao kao "balkanska posla", sto je sasvim normalno kad struju razvlaci komsija Pera koristeci kineske dvozilne kablove sa buvljaka. Kladio bih se da ovi malo zapadnije nisu nikada culi za iskljucivanje bojlera...

Slažem se.

[ stil @ 17.05.2005. 13:25 ] @
Video sam da kotlarnice u studentskim domovima rade i leti,samo sa smanjenim kapacitetom,za potrebe tople vode u kupatilu i potrebe menze.Neke koriste i gas kao gorivo.
[ cicika @ 17.05.2005. 13:33 ] @
Ako si video onda je tako. Treba uzeti u obzir i da studentski domovi nisu baš prepuni leti.
[ Adnan Hajdarevic @ 17.05.2005. 22:47 ] @
Ma obavezno iskljuciti, bezveze se trosi struja, odose pare ljudi moji!
[ bakiman @ 17.05.2005. 23:05 ] @
Kao što je neko rekao, šta da razmišljam, isključim bojler i uključim svetlo u jednom potezu i obtatno. Sreća imam veeeliki bojler, mislim oko 90L, pa neće topla voda da "izleti" ni posle 1h tuširanja tako da mi i nije potrebno dogrevanje...

PozdraV

[ stsung @ 18.05.2005. 00:25 ] @
Pozd.
A da batalimo sve te provere za dvozhilne/trozhilne kablove, uranijumske/plutonijumske chestice i kolichine ricina cijanida otrova reclus paukova i shta ti ja znam chega, i lepo ugasimo prokleti bojler pre tushiranja? Lichno znam za jedan sluchaj pogibije zbog najverovatnije prenosa struje vodenom parom, tako da pctel nemoj iz petnih zhila da pokushavash da objashnjavash kako su bojleri najbezbedniji aparati u domacinstvu - ko da ih prodajesh pa si zapeo No, u svakom sluchaju ne treba zanemariti loshe odradjene instalacije... to ipak treba srediti.
Svako dobro.
[ StORM48 @ 19.05.2005. 21:42 ] @
Citat:
pctel: Iskljucivanje bojlera bih okarakterisao kao "balkanska posla", sto je sasvim normalno kad struju razvlaci komsija Pera koristeci kineske dvozilne kablove sa buvljaka. Kladio bih se da ovi malo zapadnije nisu nikada culi za iskljucivanje bojlera....

Nebitno je koji je razlog tome. Činjenica je da se dešava. I ja znam za jedan slučaj, kao još neki ovde i bilo kakva objašnjenja tipa "ako je ovo, ako je ono..." (kao što reče BeastMaster) ne zaslužuju da im se veruje.

Mislite svojom glavom, a ne pretpostavkama i statističkim podacima.

Pozdrav
[ cozmo_im @ 20.05.2005. 09:00 ] @
Citat:
IdeaR: cozmo_im: Nema veze da li je ispravno uradjena instalacija. Znam ljude koji imaju savrseno uradjenu instalaciju (i ja je imam) i desavalo im se da bojler "drma".

Šta je savršeno urađena instalacija? Ako je savršeno zašto "drma"?
Slažem se.

Lepo sam objasnio. Prenos struje vodenom parom. To nema veze sa instalacijama, u malim kupatilima se to jako cesto desava (kad je bojler na 50cm od vas). To sa vodenom parom moze da bude smrtonosno, bilo je dosad gomila slucajeva. Pa ako neko zeli da eksperimentise, neka ga.
[ magnat @ 20.05.2005. 09:29 ] @
A zasto lepo neugradite Fidovu sklupku ako sumnjate u instalaciju i resite problem.
Uostalom glavni problemi se javljaju zadnjih godina jer se koriste plasticne cevi za vodu pa je sveukupno uzemljenje instalacije na manjem nivou.

Sa nekih 1-2ohma idu na 5-10 i vise tako da bilo kakav potrosac koji ima ulazne filtere (od ves masine, racunara,itd.) pravi odredjeno curenje struje preko uzemljenja. Najsigunije je da se povremeno pregleda intalacija odnosno uzemljenje jer usled gore pomenutih uredjaja trosi se povrsina na uzemljivacima pocinkovana traka sonda spojevi itd, sto povecava zastitnu otpornost koja bi trebala biti oko 1 ohm. (postoje uredjaji koji to vrlo brzo i efektno izmere). Inace iz iskustva porodicnog preko 40 godina, najveci krivci sto se desi smrtni slucaj je pucanje grejaca u bojleru pa se zatvara strujni krug preko uzemljenja i na referentnim spojnim tackama kada-covek-slavina dolazi do velike razlike potencijala tj. strujnog udara. Inace pocetkom 80'ih bili su najpoznatiji nadri majstori uzemljenja, STARI BOJLER NAPUNJEN SA SO. odlicno provodi par meseci a onda nestaje u zemlji.

Toliko za sada pozdrav svima.
[ zei @ 22.05.2005. 08:50 ] @
bila je tv emisija u kojoj su isprobali to probijanje izolacije i spoj na neuzemljenu masu - smrtonosno.
uzemljenje nekad nije moguce izvesti da zadovolji potrebne norme i tada se pribegava nekim drugim resenjima (FID...)
postoji nesto sto se zove izjednacavanje potencijala (u primeni vec nekoliko godina) sto je jako korisno ako imate plasticne cevi.
svi metalni delovi (cevi koje vode u bojler, slavine, slivnik, kada, ventil za kazance wc solje...) se povezu i uzemlje.
rizik uvek postoji kao kada prelazite ulicu....
veoma je lose da se za instalaciju uzemljnja koriste metalne vodovodne cevi jer ne zadovoljavaju norme i predstavljaju opasnost za majstora koji recimo menja dovodnu cev za vas objekat (da ne spominjem korisnike)....

nije bitno da li iskljucujete bojler vec da li je instalacija sigurna.
moze se desiti kod onih sto imaju monofaznu struju da iskljuce nulu (tada bojler nece raditi) i bojler ostaje pod naponom......
da sad ne spominjem ostale neispravnosti ... treba problem gledati u situaciji kad je sve uradjeno kako treba.
[ magnat @ 22.05.2005. 10:12 ] @
Pozdrav Zei.

Ali nesto strasno grshish.

Citat:
postoji nesto sto se zove izjednacavanje potencijala (u primeni vec nekoliko godina) sto je jako korisno ako imate plasticne cevi.

Izjednacenje potencijala se obavezno izvodi vec oko 40 godina i ima svrhu samo kod metalnih cevi kod plastike nema nikakvih efekata jer plastika kao sto znas ne provodi struju pa tako da i nemozes da izjednacis potencijale.
U danasnje vreme kad je sve od plastike (cevi, sifoni, kade, vodokotlici pa cak i bojleri) jedino je kvalitetno uzemljenje na spojnim tackama grejaca i pikljucnica jer kad stojis na plasticnoj stolici ili drvenoj ne moze te udariti struja mozda mozes da osetish kako lagano tece kroz tebe ali do 30mA nije opasna za zivot (isprobao vise puta) , cak postoje i zakonske norme o tome. Normalno ovo se sve odnosi na sisteme gde nije takozvani nulovan sistem (kuce i zgrade gde je tkz. vazdushni vod) jer kod nulovano sistema sve je uzemljeno od tafo stanice kasne na objektu pa sve do stana, stim sto se vec javljaju problemi kod rekonstrukcija glavih vodova napojnih kablova (ranije je bila celicna oplata) gde se gube spojevi pa se desi da cela zgrada ostane bez uzemljenja. Narucito se to osetilo pri izradi kablovske televizije gde su goreli kablovi jer je neko u nekoj zgradizameni nulu i uzemljenje pa je godinama tekla struja kroz uzemljenje a onda dosla kablovska i eto ti havarije.

Pozdrav valjda nisam dosadan.

Mod: dodati quote tagovi.
[ zei @ 22.05.2005. 17:14 ] @
dodacu samo da su i kablovi dobili plasticnu izolaciju (plasht) pa vise nema spoja preko kabla osim ako ima posebnu zilu za uzemljenje.
izjednacavanje potencija vam i treba ako imate metalne kotlice sifone i ostalo (u protivnom nemate gde da prikljucite provodnik)
hteo sm da kazem ako je instalacija dobra nema se razmisljati a ako nije moze vas ubiti i sporet a ne samo bojler...
najveci dozvoljeni otpor uzemljenja je 2 oma (u beogradu)
ja ne iskljucujem bojler.
[ van t hoff @ 22.05.2005. 20:31 ] @
A, za vrijeme pranja ruku, umivanja itd... ?
[ pppooo @ 29.06.2005. 11:54 ] @
FID sklopke za ugradnju u kupatila prema važećim propisima nesmiju imatu sif. struju veću od 300mA. U zoni 1 (prostor iznad kade do tavanice) dozvoljena je montaža bojlera. Kod dobro izvedene instalacije nema teorije da se javljaju peckanja i sl. (ako ste u zgradi oko poboljšanja uzemljenja malo šta može da se uradi) Vrijednost otpora uzemljenja bi trebalo kontrolisati tokom godina, a često se ne mjeri ni prilikom pribavljanja atesta (naša posla). Neko je spomenuo zapadne zemlje , pa u većini bogatijih na 10 godina ljudi mjenjaju kompletnu instalaciju. Postoje relativno jeftini uređali kojima se može izmjeriti efikasnost uzemljenja i stanje izolacije. Neko je spomenuo i osigurače i kako je teško ustanoviti kakvog su kvaliteta - slažem se - pogotovu turska roba po pijacama i ne shvatam kako ljudi žele da štede na sopstvenoj sigurnosti, a ne na nečemu drugom. Sigurnosne norme jesu dobijene mjerenjem otpora ljudskog tijela i iskustveno (nažalost) , pa iako nismo svi isti nemamo bolji način od poštovanja istih. Mala digresija oko izbora gasiti ili ne: u Čikagu postoji daljinska komanda nad čini mi se 20.000 bojlera kako bi se peglali vrhovi u potrošnji električne energije i nemožete birati.
[ ajevic @ 01.07.2005. 11:37 ] @
SOS!

Renovirao sam stan skoro, i zamenili su sve cevi plasticnim. Cak sam i video zicu za uzemljenje koja je bila vezana za odvod od kade. Elektricar je rekao da to vise ne treba i skinuo je. Kad sam pitao pa kako ce onda uzemljenje raditi - samo je mahnuo rukom i rekao da se uzemljenje ne radi samo tu na kadi nego na milion mesta?! i da ne brinem.

Posle su mi dosli ljudi da nameste hidromasaznu kadu, izvod za struju je bio prenisko postavljen pa im se to nije svidelo, ali su samo taj spoj povezali za konstrukciju kade da ne bude bas na podu i stavili izolir traku. Ja sam pitao odmah sta se desava ako tu nekako dodje voda, rekli su da ne brinem jer ce odmah iskociti osigurac pre nego se bilo sta desi meni. Osiguraci su svi automatski neki strani nemacki, mislim da je najjaci od 16A.

E sad, kada je nova, bojler je nov, tabla sa osiguracima nova. Ali mene zanima kako da ja proverim da li su ove instalacije ok i da li bi ostao ziv da rikne bojler ili kada?

Elektricar mi ni malo ne uliva poverenje, jer mi se naprimer sijalica u kuhinji palila sama od sebe cak i kada je prekidac iskljucen. Provereno dobar prekidac (Vimar)
A morao sam dva osiguraca na tabli da iskljucim da bi prestalo zmirkanje sijalice.

Kad sam procitao sta ste ovde sve napisali, sledeci put kad legnem u kadu osecacu se verovatno kao da sam u elektricnoj stolici.
[ pppooo @ 01.07.2005. 14:03 ] @
Aleksandre nek ti je Bog na pomoći! Ok šalu na stranu stanje instalacija može da ti utvrdi neka od firmi koje se bave tim poslovima, a posjeduje instrument i to ne bi trebalo da bude skupo. Svi metalni dijelovi u kupatilu koji mogu doći pod napon trebaju biti međusobno spojeni PE (protective earth) savitljivim finožičnim kablom ja bih ti preporučio najmanje 6 mm^2 (trebao bi tačan proračun), ali mjerenje (otpora uzemljenja) će pokazati je li ok. Po tehničkim preporukama u prostoru 0,6m od kade nije dozvoljeno postavljati priključni pribor niti sklopke. Nek ti neko sredi te instalacije i ugradi FID sklopku.
[ RexBlanco @ 20.10.2005. 00:26 ] @
Citat:
pppooo: Aleksandre nek ti je Bog na pomoći! Ok šalu na stranu stanje instalacija može da ti utvrdi neka od firmi koje se bave tim poslovima, a posjeduje instrument i to ne bi trebalo da bude skupo. Svi metalni dijelovi u kupatilu koji mogu doći pod napon trebaju biti međusobno spojeni PE (protective earth) savitljivim finožičnim kablom ja bih ti preporučio najmanje 6 mm^2 (trebao bi tačan proračun), ali mjerenje (otpora uzemljenja) će pokazati je li ok. Po tehničkim preporukama u prostoru 0,6m od kade nije dozvoljeno postavljati priključni pribor niti sklopke. Nek ti neko sredi te instalacije i ugradi FID sklopku.

Eh,hvala Bogu da ima i ovakvih ljudi...
Ja bih ti i onda preporučio isključivanje bojlera dok se tuširaš...
Šta gubiš?
[ gazza @ 23.10.2005. 20:54 ] @
pitanje u vezi te fidove sklopke, koliko kapiram ona se ugradjuje na sine u kutiju za automatske osigurace, ili gresim?
ako ne gresim, da li se moze postaviti 1 fidova sklopka tako da resim pitanje uzemljenja za ceo stan ili je potrebno da se drugacije radi?
izvinjavam se ako je pitanje glupo posto nemam pojma o ovome.
[ mitar1982 @ 23.10.2005. 23:59 ] @
Da, FID se montira na din šinu, kao i osigurači...

Ali FID ne rešava problem uzemljenja, reaguje u slučaju da se desi bilo kakav spoj sa zemljom, jer ima jako malu grešku (30 mA za Moeller fidove).

Ako su loše urađene instalacije, i postoji u stanu (kući) negde kontakt između nule i zemlje, fid će nonstop da reaguje, čuo sam da su neki ljudi imali dosta problema zbog toga...
[ pctel @ 24.10.2005. 10:20 ] @
Da, znam nekoliko ljudi koji su na kraju otkacili FID. Uzemljenje im, naravno, perfektno radi.
[ tdjokic @ 24.10.2005. 10:38 ] @
Postoje i lokalni FID-ovi, kao Shuko utikac ili kao prolazni adapter - napred utikac, pozadi uticnica, pa ukljucis pojedinacni aparat (ili razvodnik za vise aparata). Takvim FID-om bi eliminisao onu gresku u instalaciji gde su dodiruju zemlja i nula. A ako i ovaj lokalni pocne da se neprekidno iskljucuje - onda si locirao gresku i ostaje ti samo da je popravis.

Ovaj je mnogo star (~20 godina) pa zato i tako "savremen" dizajn, ali to nije bitno sa stanovista sigurnosti. Struja greske mu je 30mA, za direktan dodir, a cak 5mA, za gresku preko uzemljenja (Schutz Leitung = SL).

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 24.10.2005. u 11:44 GMT+1]
[ gazza @ 24.10.2005. 20:02 ] @
ako vid ne resava problem uzemljenja aj mi recite kako se onda radi uzemljenje u stanovima u kojima je stara vodovna instalacija zamenjena plasticnom

posto mi je komsinica prosula zvaku da cela zgrada nema uzemljenje (gradnja iz 1938.) a u prethodnom stanju pre renoviranja bojler mi je prosto bio uzemljen preko najblize vodovodne cevi

primetio sam da mi je vodovodzija kad mi je stavljao novu kadu (metalnu) vezao neku zicu za nju i prikacio za utikac u najblizim zidu sa druge strane mada me je i to malo prestravilo, sta ako napunim kadu vode a napravi se neki kratak spoj, bicu kuvan u sekundu
[ miljan nis @ 24.10.2005. 20:35 ] @
Kod mene uopste ne postoji uzemljenje, svi aparati i uticnice su NULOVANI, a bojler ne iskljucujem za vreme kupanja (uvek je ukljucen).
Ranije je retko sta bilo nulovano (osim uticnice za sporet), ali sam ja sve uticnice promenio (stavio suko) i nulovao
[ gazza @ 24.10.2005. 21:12 ] @
OK a da li to nulovanje resava problem o kome pricamo?
mislim, da li je u nulovanom sistemu nemoguce da te ubije struja iz neuzemljenog bojlera dok se tusiras ili dok peres sudove ?
[ pctel @ 25.10.2005. 01:55 ] @
Nulovanje takodje resava problem.
[ stil @ 25.10.2005. 06:50 ] @
Tako je nulovanje rešava problem,ali zašto rizikovati.Bolje je isključiti i ne misliti.

Pozz
[ otpornik @ 09.01.2006. 21:53 ] @
Kada spominjete dali treba iskljućivati bojler sa mreže .Odgovr je DA.Evo i zašto kod kupanja dolazi do miješanja spunice i tople vode .Stvaranjem pare koja zasićuje prostor i tako se svi metalni djelovi koji su dobri provodnici toplote ,ai odvodnici stvara se kondez koji svara razliku potencijala imeđu fanog prvodnika i mase.
[ zei @ 11.01.2006. 18:34 ] @
Kada je bojler ukljucen vec postoji razlika potencijala izmedji faze i mase...
[ H@usto® @ 16.10.2006. 00:18 ] @
Moj cale kad je radio stan, dao je velike pare za instalaciju i svaki uredjaj ima trostruku zastitu. Za stan od 100 m2, imam mozda pedesetak, sesdeset osiguraca. Svi oni su vezani za 3 glavnija, veca, a onda su svi oni vezani za Fidovu sklopku, koja je mnogo dobra, valjda najbolja. Jeste da je puko pare, ali uz to valjda nema sanse da bojler te sjebe, a kamoli nesto drugo.
[ EagleOne @ 16.10.2006. 00:37 ] @
Znaci jedna fidova sklopka ti je osigurac za ceo stan, a osiguraci u funkciji prekidaca :)
[ Fuzz @ 16.10.2006. 08:21 ] @
Ne diraj caleta bre :)
[ bakara @ 16.10.2006. 08:25 ] @
Citat:
H@usto®: Moj cale kad je radio stan, dao je velike pare za instalaciju i svaki uredjaj ima trostruku zastitu. Za stan od 100 m2, imam mozda pedesetak, sesdeset osiguraca. Svi oni su vezani za 3 glavnija, veca, a onda su svi oni vezani za Fidovu sklopku, koja je mnogo dobra, valjda najbolja. Jeste da je puko pare, ali uz to valjda nema sanse da bojler te sjebe, a kamoli nesto drugo.

Ako nisi znao, jedino tako je i pravilno...
[ zoran81 @ 14.06.2009. 11:31 ] @
Ne mogu da odolim, da malo razdrmamo temu, ali i damo doprinos globalnoj uštedi energije!

Ovako. Pomagao sam pri izradi instalacije u mojoj kući, znam svaki detalj i znam da je sve ispravno, pritom imam i FID sklopku. A bojler sam održavam, svaka žica je na svom mestu i savršeno pritegnuta. Svejedno, iako se jednom u par stotina kupanja zadesi da bojler ostane uključen, može se reći da strogo poštujem pravilo isključivanja pri kupanju. Prosto, nemam nikakav razlog da ga ostavim uključenog.

A postoji dodatan razlog protiv, za one koji vole malo drugačiji, ekonomsko-ekološki, pristup...
Naime, sve vreme dok tuš radi, 20-30 min npr., hladna voda dotiče u kazan bojlera. Džabe što se grejač trudi da sve to zagreje kada je hladna voda mnogo jača i brža. Ukupno vreme koje treba da se bojler zagreje produžili ste za toliko vremena koliko traje kupanje. Toliko je i struje više potrošeno, a zna se da je bojler veliki potrošač (1.5 - 2 kW). Isprobao u praksi obe varijante i razlika u mesečnom računu za struju je vrlo vredna poštovanja.

Osim toga, slažem se da je najekonomičnije ostavljati bojler uključen preko celog dana, da dogreva pomalo. Pogotovo kada imate jednotarifno brojilo (moj slučaj).

Pozdrav!
[ Nikola M @ 16.06.2009. 08:06 ] @
Imas i varijantu da tako namestiš prekidač na kupatilu da kad ima svetla - bojler isključen, nema svetla - bojler uključen...
[ rsinisa @ 17.06.2009. 00:01 ] @
Hm, malo si protivrečan, prvo kažeš da se oseti na računu ako se bojler isključuje, a onda da je najekonomičnije ostavljati bojler uključen preko celog dana.
Citat:
zoran81: Ne mogu da odolim, da malo razdrmamo temu, ali i damo doprinos globalnoj uštedi energije!
Ukupno vreme koje treba da se bojler zagreje produžili ste za toliko vremena koliko traje kupanje. Toliko je i struje više potrošeno, a zna se da je bojler veliki potrošač (1.5 - 2 kW). Isprobao u praksi obe varijante i razlika u mesečnom računu za struju je vrlo vredna poštovanja.

Osim toga, slažem se da je najekonomičnije ostavljati bojler uključen preko celog dana, da dogreva pomalo. Pogotovo kada imate jednotarifno brojilo (moj slučaj).

Zaista ne vidim kako je moguće da bude ekonomično da bojler bude uključen celog dana. To je isto kao da ostaviš auto da radi na ler gasu dok ga ne voziš. Ili ostaviš uključenu rernu iako ne pečeš ništa u njoj. Ima mnogo takvih primera, da ne nabrajam dalje.
Ili sam ja tebe pogrešno razumeo?

Pozdrav.
Sinisha
[ Nikola M @ 23.06.2009. 14:36 ] @
Može biti ekonomičnije ali i ne mora. Zavisi od mase uslova (koliki je bojler, kolko je dobra akumulacija, koliko se često i koliko mnogo troši, da li je bojler napolju, unutra itd), što će reći da se najbolje vidi empirijski - iz računa.
[ zoran81 @ 27.06.2009. 23:05 ] @
Citat:
Nikola M: Imas i varijantu da tako namestiš prekidač na kupatilu da kad ima svetla - bojler isključen, nema svetla - bojler uključen...

Samo bih se u polušali nadovezao, to je super izum za ljude koji nemaju prozor u kupatilu već samo ventilaciju, a za sve druge - izum koji "fercera" samo noću (danju se svetlo najčešće ne uključuje).

@ rsinisa
Evo ovako, nije protivrečnost, bar po meni, u pitanju su dva režima korišćenja, onako kako ja praktikujem.

Uzimamo prosečan eks-jugoslovenski bojler s prosečnom izolacijom i sobnom temperaturom kupatila.

Prvo, grejaču je najteže zagrejati potpuno hladnu vodu i taj deo, tj. deo u kome voda treba da dostigne temperaturu bar malo višu od mlake, je najduži. Seti se kako se odvija zagrevanje vode za kafu ili čaj.

REŽIM 1
Da bi se voda u bojleru skroz ili skoro skroz ohladila mora doći do intenzivnog trošenja "u cugu". To su u mojoj kući najčešće ove dve situacije: kupanje i jutarnji deo kada se svi sjate.
Tada preporučujem isključivanje bojlera za tih pola sata, sat ili sat i po, a opisah već zašto.

REŽIM 2
Sada se seti koliko brzo ona voda za kafu provri kada je već prilično topla. A onda dolazimo do situacija kao što je, recimo, jedno pranje ruku na 2 sata. Za vreme tog pranja potrošićeš vrlo malo vruće vode, a u kazan će doći isto toliko hladne koja će za par stepeni sniziti ukupnu temperaturu. Grejač će uz tih (ovo je važno - zanemarivih) minut-dva za pranje ruku raditi još 5 ili 10 minuta, a mirovaće oko 2 sata. Takođe, i ako niko nije kod kuće nekoliko sati, grejač će se uključivati samo po 5-10 minuta na svaka dva sata. Ovo nisam merio, samo je slobodna procena u pitanju.
Postavlja se pitanje da li ćeš išta uštedeti ako ostaviš bojler isključen za to vreme, a i da li to vredi ostajanja bez vruće vode u trenutku kada ti baš treba?

I još nešto. Ovaj drugi deo (režim 2), po meni, nije ni toliko važan u celoj priči. Mislim da je tu mnogo manja razlika u potrošnji nego u priči oko intenzivne jednokratne potrošnje.
Lično, ostavljam bojler uključen preko celog dana jer želim uvek toplu vodu, a imam jednotarifno brojilo pa mi nije bitno doba dana. Još ekonomičnije bi bilo da termostat veći deo dana "provede" na 1 i po ili na dvojci, umesto na max, ali mi je to suviše komplikovano i ne mogu sada još da obučavam i maltretiram time ostale ukućane.
[ zoran81 @ 27.06.2009. 23:24 ] @
@ rsinisa

Zaboravih.

Ključna tačka u onom što si citirao iz mog prvog javljanja je početak drugog pasusa: "osim toga". To znači: u svim drugim situacijama osim intenzivne potrošnje je OK ostaviti PREKIDAČ (onaj kod vrata) uključen, a to nikako ne znači da bojler sve vreme radi kao što je slučaj sa ler-gasom ili rernom. Naprotiv. Tek kada termostat propusti struju dolazi do potrošnje iste. Dotle - nula.

Mislim da ti poređenje nije na mestu, a sad... demokratija je čudo! Pozdrav
[ Bruck @ 10.01.2013. 16:33 ] @
Nisam hteo da otvaram novu temu tako da cu tu napisati i ako je tema bas stara.

Naime , mene u zadnje vreme dok se tusiram desava se da me pecne struja .Kazem pecne jer je jedva primetno. Stvar je u tome da ja gasim boljer dok se tusiram , pa ce moje pitanje biti dali se to meni samo prividja ili je i onda moguce da dodje strujnog udara dok je boljer iskuljucen.

Napomenucu da je moje kupatilo malo i da ima vodene pare tokom ovi zimskih meseci.
[ anon301718 @ 11.01.2013. 09:05 ] @
Posto je moja kuca skoro izgradjena mogu ti reci da ja imam glavnu FID sklopku i POSEBNU FID sklopku za kupatilo a slobodne uticnice sve imaju poklopac.Toliko od mene a to ce ti najbolje objasniti neko od elektricara--vodena para,unosenje grejalice u kupatilo,prskanje vode.......................
[ Vasastajić @ 11.01.2013. 16:31 ] @
Daj malo više podataka o čitavoj situaciji, konkretno imaš li u okviru instalacije aktivnu Fi sklopku.
Ako su svi potrošači "struje" ispravni, pa i ne samo oni, već sve što koristi struju, ne bi smeo da osećaš nikakvo peckanje kroz vodu, ali ajd' prvo odgovori na pitanje, pa idemo dalje.
[ zoran81 @ 01.03.2013. 00:14 ] @
Citat:
Bruck:
Nisam hteo da otvaram novu temu tako da cu tu napisati i ako je tema bas stara.

Naime , mene u zadnje vreme dok se tusiram desava se da me pecne struja .Kazem pecne jer je jedva primetno. Stvar je u tome da ja gasim boljer dok se tusiram , pa ce moje pitanje biti dali se to meni samo prividja ili je i onda moguce da dodje strujnog udara dok je boljer iskuljucen.

Napomenucu da je moje kupatilo malo i da ima vodene pare tokom ovi zimskih meseci.

Imadoh isti problem pa je vremenom peckalo sve više... Ispostavilo se da je vodovodžija okrznuo bušilicom strujni kabl u zidu kada je montirao bojler. Trebalo je mnogo majstora i vremena dok nismo pronašli problem. Dakle, to ti je jedna mogućnost, a loše ili neispravno uzemljenje je druga.
[ Milenko_M @ 03.03.2013. 20:18 ] @
Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga dali instalacija ima FID sklopku ili nema.
Isto je bitno dali je vodovodna instalacija pravljena sa pocinkovanim ili plastičnim cevima.
Ko ima plastične cevi nema opasnosti od strujnog udara i bojler može da bude uključen tokom kupanja.
Ko ima FID sklopku isto tako može ali mislim da to ipak nije 100% zaštita.I FID sklopka može da bude neispravna.
[ Shoyo LM @ 04.03.2013. 08:41 ] @
Hoćeš li molim te objasniti ovo sa plastičnim cevima, tj. kako to one štite od proboja grejača i napona u vodi?
[ Vasastajić @ 04.03.2013. 09:05 ] @
^
Ovo i mene - Ž I V O - interesuje, pa bih te zamolio, Milenko_M, da dok nam to ne objasniš, pokušaš da se apsolutno uzdržiš od davanja BILO KAKVIH saveta po forumima!
Hvala!