[ salemfk @ 18.05.2005. 22:38 ] @
Pozdrav svima,
treba da putujem ovih dana u Hrvatsku (Split), pa me intresuje da li je to bezbedno, tj. da li su se zacelile rane od proteklih desavanja!
I moli bih vas za vasa iskustva sa skorasnjim putovanjem u ovu zemlju!
Zamolio bi samo za odgovore sa neposrednim iskustvom, bez nekih prepricavanja prica gde se uvek istina izokrene!
Unapred zahvalan!
[ BytEfLUSh @ 18.05.2005. 22:41 ] @
U zadnjih par godina sam nebrojeno puta bio u Hrvatskoj i nisam uopšte imao problema.
[ drdrksa @ 18.05.2005. 22:49 ] @
Ne verujem da ce ti bilo ko praviti ikakve probleme samo zato sto si Srbin.
[ Stefano @ 18.05.2005. 23:11 ] @
Ja sam letos bio u Dubrovniku,nisam imao nikakvih neprijatnih iskustava,vec samo pozitivnih,svi su (bar meni) bili ljubazni i uljudni,zeljni da objasne sve sto ih pitas.Tako i treba kad zive od turizma.

Cak sam se vozio u njihovim gradskim autobusima,koji su dupke puni kao u BG-u u spicu(i dosta su retki,recimo cekas bus 15 minuta),pricao sam srpski sa naglasenim beogradskim naglaskom i to iako sam bio okruzen Hrvatima.Nisam primetio nikakve neprijatne poglede naravno.
Najjaci je bio fazon,kad je moju kevu vozac gradskog busa,kad je provalio da smo iz Srbije,pitao "ima li kupaca na Adi?".
A da za razliku od BG-a tamo se na prednja vrata samo ulazi,dok se izlazi na srednja vrata i koliko sam video to svi postuju.

BTW.taxi u Dubrovniku je uzasno skup,pretpostavljam da bi drali strane turiste,mislim nas je smesno mala relacija kostala 10 eur,a u taksiju smo non stop cutali,tj.nije mogao da provali da smo stranci.

Za Split,licno ne bih ti preporucio voznju po njihovom GSP-u a pogotovu ne neko eksponiranje,da si dosao odavde.Ja licno u Split ne bih isao,nekako me jeza hvata kad pomislim da tamo ne mogu slobodno da se izrazavam.
[ Mladen @ 18.05.2005. 23:19 ] @
Ja sam isao odmah po zavrsetku rata i setao se bez problema, a posle toga jos nebrojeno puta, imam tamo rodbinu. Nikad nisam imao ni jedan jedini problem
[ zaraza @ 19.05.2005. 00:20 ] @
keva je uisla u zagreb pre par dana i sve je bilo ok, osim cimanja na granici, kao neke provere trt mrt sto je trajalo jedno 10-15 min...ostalo je sve ok bilo.
drugar isto, je bio na moru, zaboravih gde, sve bilo super, ljudi su se tu i tamo chudili nasem govoru, ali nije bilo problema...
[ S_Kid @ 19.05.2005. 00:36 ] @
Ima i negativnih iskustava... ali ako ne trazis guzvu sve su sanse da je neces ni dobiti... budala imas uvek i svugde...
[ McKracken @ 19.05.2005. 01:13 ] @
Citat:
budala imas uvek i svugde

Amen!
[ JOJO847 @ 19.05.2005. 07:53 ] @
Sta mislis, kako bi ja prosao da idem u Beograd/Nis/Novi sad...?
:)

Naravno da je sigurno, svima je dosta sr*nja i nisu bas svi nabrijani. Naravno uvijek ima iznimaka s jedne i druge strane al mislim da se tog nemoraš bojati. Ako pikiraš na one šta su se slikali s "onim" slikama tu u centru Zagreba, mislim da su i dobro prošli.
Uglavnom sam mišljenja da je dobrodošao svako ko ne misli provocirati i raditi gluparije odakle god bio. Mislim da je isto tako i kod vas. i nema razloga da ti bude loše!

PS: osjecam se dužnim odgovoriti na ovu temu, iako je to možda malo van pravilnika es-a
[ Fuzz @ 19.05.2005. 08:09 ] @
Paaaa, izabrao si najgori moguci grad (za Srbina) u Hrvatskoj...Imajte na umu da su se ovih dana zesce napalili na sprdacinu oko cetnickog pokreta. A jedan slikoviti primer, kako je to sve normalno je i anketa na HRT-u od preksinoc, po kojoj je vise od 90 posto ljudi koji su glasali za prekid diplomatskih veza sa Srbijom.
I stvarno Byte, mislim da ti nisi bas najbolji primer...
[ Wega @ 19.05.2005. 08:13 ] @
Citat:
JOJO847: Sta mislis, kako bi ja prosao da idem u Beograd/Nis/Novi sad...?

pa pazi kada je neuporedivo...

elem

razlika je od dela do dela hrvatske, gde je bilo ratnih dejstava tamo i dalje gledaju popreko one koje dolaze iz Srbije
[ cult @ 19.05.2005. 08:15 ] @
Moram da priupitam u kojoj meri je bezbedno putovati kolima sa SCG tablicama, mozda neki Bg ili NS? Naime u toku jula sam planirao izlet do Makarske (prijatelj ima kucu) pa dalje do Splita i Hvara pa me cisto interesuju detalji kao i prolazak kroz HR sa SCG tablicama. Kako sa saobracajnim propisima i koliko je policija fleksibilna po pitanju saobracajnih prekrsaja?
Pozdrav
[ Fuzz @ 19.05.2005. 08:24 ] @
Nemoj racunati na fleksibilnost policije.
Takodje ti ne bih preporucio da ides sa srpskim tablicama.

@JOJO847

Kao sto ti Wega rece,apsolutno je neuporedivo.
Ovde vec godinama mozes videti stotine kola dnevno sa hrvatskim tablama i ne znam za slucaj da je neko imao problema. Ne mozes reci da je u Hrvatskoj ista stvar sa kolima srpskih reg. oznaka....
[ salemfk @ 19.05.2005. 08:32 ] @
Znaci situacija je kao sto sam i mislio "ako se ponasas dobro i nezlonamerno, bez ikakvih provokacija" sigurno ces se normalno provesti.
Hvala svima na odgovorima.
[ sweepunk @ 19.05.2005. 08:37 ] @
Ja sam sa svojim bendom u decembru svirao bas u Splitu, isli smo kombijem krusevacke registracije, i bio je bas dan kad su igrali Dinamo - Hajduk pa su na svim ulazima u grad bile organizovane ceke torcide za bbb ali sem nekoliko puta pokazanog srednjeg prsta na magistali, nikakve druge neprijatnosti nismo imali..
[ cult @ 19.05.2005. 08:43 ] @
J..i ga, nisam bas racunao na to ali moram da priznam i to da cujem oprecne price sto se putovanjna kroz HR tice. Mislim da je Wega najblizi u oceni da se pitanje sigurnosti i provokacija razlikujku od zupanije do zupanije, Prosle godine sam odlozio Korculu za neka bolja vremena a ove cemo videti..
Pozdrav svima
[ Miloš Bjelanović @ 19.05.2005. 08:55 ] @
Ja sam dolje rođen i idem u svoje selo kad god mogu. Taj dio oko mog sela je neprijatniji. Dešavalo se da u prodavnici u Kistanjama i Kninu tražim kesu, a ona me ispravlja da mi treba vrećica. U Vodicama i Tribunju (na obali) su par ljudi sa BG tablama izgrebali aute i bacali jogurt po šoferki, pa sam skidao table da se ne desi i meni isto. Fazon je da se i tad zna čije je auto, ali na taj način kao imaš neko veće strahopoštovanje prema osobama kojima smeta par slova koja označavaju Srbiju. Uglavnom, ovaj dio gdje je bilo najviše Srba (ondašnja Republika Srpska Krajina) je malo gori, bez obzira ako i želiš da se trudiš da si neprimjetan. Za ostale hrvatske gradove ne znam, ali je koliko ja znam dosta normalnije.

Ako ideš u neke gradove od Zadra (uključujići i Zadar), pa na jug obalom i ideš svojim autom i srpskim tablicama, gledaj da poštuješ svako saobraćajno pravilo, ne prekoračuj brzinu, i vozi tako da ne staješ nigdje u grad (tipa semafor i sl). Od Zadra je narod ekstremniji. Ovo je neko nepisano pravilo koje svako zna ko ide tim putem.

ps.
Nemam nikakvu namjeru da ikoga iz Hrvatske uvrjedim, već govorim činjenice.
[ ventura @ 19.05.2005. 10:39 ] @
Pazi, iskustva su razna... Neki se lose provedu, nekima bude sve ok.

Recimo ja non stop idem u Hrvatsku sa autom na BG table, i nista mi se nije desilo. Pre 2 meseca mi je auto stajao na parkingu od aerodroma u Zagrebu 7 dana, sve sa BG tablicama i nista mu nije falilo.

Takodje kada sam isao za Split, isao sam Beograd - Okucani - Banja Luka - Livno - Sinj - Split, jedino sam na granicnom prelazu u Sinju imao 'problem' odnosno Hrvatski panduri su se izdrkavali pa trazili da otvaram haubu kako bi proverili broj motora, ali uzimajuci u ozbir da je u Hrvatskoj Sinj kao sto je kod nas cetnicka ravna gora, onda je i razumljivo sto su se izbezumili kad su videli da je neka budala krenuo tuda sa BG tablama. U Splitu mi je auto non stop parkiran na rivi, i nikad nista... Tamo mi mestani tvrde da ce ti u Splitu pre razlubati auto na Zagrebacke table nego na BG, u sta sam se i uverio, jer bio sam parkiran pored prijatelja koji ima auto na ZG, na rivi u Splitu, i kada je bila utakmica, navijaci su na njegovom autu rasekli sve cetiri gume, a moj auto niko nije ni pipnuo.

Nikada nisam bio juznije od Splita, pa ne mogu da tvrdim kako je dole, ali sto se mojih iskustava tice - Split, Biograd, Zadar, Rijeka, Pula, Zagreb, stvarno nikada nijedan problem nisam imao.
[ Java Beograd @ 19.05.2005. 10:47 ] @
Citat:
ventura: ... da ce ti u Splitu pre razlubati auto na Zagrebacke table nego na BG, u sta sam se i uverio ...

Po meni - Jezivo ! Split = Zona sumraka Daleko mu lepa kuća !
[ VRKY @ 19.05.2005. 13:21 ] @
Ja mislim da nećeš imati nikakvih problema, kao što je ovdje već neko rekao samo nemoj tražit gužvu i sve će bit OK. I naravno pazi što govoriš u Splitu što se tiče navijanja (za nogometni klub)
[ Mortst @ 19.05.2005. 16:33 ] @
Samo nemoj reć da navijaš za Dinamo i sve je Ok.
Ja sam iz Splita i još nisam vidio da je neko normalnog ponašanja imao problema bez obzira odakle.
Vidio sam da su jednog istukli ali to je bilo na trajektu za Brač nakon psovanja majke.
Ne brini se. Ne virujem da si debil pa da provociraš.
[ janus @ 19.05.2005. 20:40 ] @
Stari ,jesi siguran da bi to tako i kod mene na kacunaru?Sto se tice dolaska mislim da nebi trebao imati problema,a sa autom nisam siguran.Bolje ne iskusavati srecu
[ Mortst @ 20.05.2005. 01:30 ] @
A pa neće ići visiti u Monako. Niti na taka mjesta.
U nekom normalnom kafiću, a takih ima dosta, nikakvih problema neće imati.
[ salemfk @ 20.05.2005. 07:54 ] @
Evo sta sam jos dobio od nekih dobronamernih ljudi iz Splita
Citat:

Do not mention Suzana Mancic when people talk about Seve.
Ivanisevic is God.
You don't understand soccer.
TBF kicks asses.
Do not talk about some other towns good looking women.

Ja se jos jednom svima zahvaljujem na odgovorima!
[ MrLimeni @ 20.05.2005. 08:52 ] @
Ma ja sam prije 2 godine bio u Dubrovnik i na Hvaru i stvarno nisam imao nikakvih problema. Baš sam se super proveo. Niti jedan incident. Znate kako, među svima postoji par budala koje će nešto napravit. Problem je što narod čuje takve,pojedinačne slučajeve, pa onda digne galamu.
[ u_m @ 20.05.2005. 10:41 ] @
dok stizu ovake vjesti http://www.hrt.hr/vijesti/KRV.html

a onaj ko prati zna da ovo nisu pojedinacni slucajevi, u posljednjih mjesec dana bilo je oko 10 slucajeva, sta prebijanja sta hapsenja i slicnih dogadjaja i za sve sam cuo nezvanicno od komsija koji dolje zive, sve je zataskano

Ako idete na ljetovanje... ne isplati se, da strepis za djecu i ne mozes potpuno da se opustis.

A u posljetu rodbini i slicno... ja cu ici
[ Java Beograd @ 20.05.2005. 11:45 ] @
Večernji List, 19. svibnja 2005.
"Srbin Dušan Višić (84) zaklan je po svemu sudeći prekjučer u Karinu Donjem, selu između Obrovca i Benkovca. Tom starcu prerezan je vrat nožem, a policija je pronašla njegovo tijelo jučer oko 10 sati uz cestu u tom mjestu. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac taj je slučaj spomenuo sinoć u emisiji “Otvoreno” HTV-a u kontekstu loše političke atmosfere prema Srbima nakon lokalnih izbora, a za Večernji list izjavio je kako zna da nije riječ o ubojstvu iz koristoljublja, no nije htio ni potvrditi da je bilo nacionalno motivirano"

Tebi se baš ide u Hrvatsku ? Možda je Irak znatno bezbedniji ? Ja bih dva puta dobro razmislio ...
[ ton_majstor @ 20.05.2005. 12:18 ] @
Zao mi je, gospodo.... nekoc sam tamo imao i devojku i drugare, a sada mi je tamo i neakva rodbina u Krizevcima, iznad Zagreba.

Sada, ni na koji nacin me NIKO nece naterati da odem tamo gde me ceka odbojnost i nepoverenje. A kamoli da decu tamo poshaljem. Predostroznost.

Ovo polako prerasta u politicku temu, vodite racuna. Zabranjeno na ES!
[ tosa @ 20.05.2005. 12:21 ] @
Bio sam prosle godine u Hrvatskoj na letovanju, i to na potezu
Sibenik, Brodarice, Primosten, Split..
I ako su me plasili (na sta nisam reagovao), ljudi su bili vrlo gostoljubivi
i to posebno u splitu. Cak sam se druzio sa hrvatima iz Splita koji su ratovali
protiv srba i koji cak kazu da su navijali za srbe za vreme nato bombardovanja.
Vecinu ljudi u splitu nerviraju nova imena trgova i ulica tipa "trg oluje", "palih
hrvatskih boraca" i slicno.
U brodaricama ima mnogo zena u crnini, pa i pored toga NIKAKAV problem.
Muka je i njima nemaca, italijana i francuza.
Odusevljenjima sto sam tu sa devojkom dosao iz beograda, nikad kraja.
Za 12 dana bio je samo jedan komentar i to u ovom fazonu:
stojim u redu za pljeskavicu i neki tip kada je cuo moj naglasak kaze
"kad ce moji cevapi, nisam zato ratovao", i to je sve. Cak su ga i hrvati
pogledali preko.

Inace, iz svega sto sam video, mogu da kazem da zive identicno kao ljudi
u srbiji sa istim problemima. A nisam primetio nijednog mladog coveka koji
bi bio u fazonu "mrzim srbe i slicno".

Naravno, u splitu sam cutao u blizini ogromne kolone besnih navijaca,
ali to nije glupo ni u bg-u ako si hrvat... Zna se ko su ti marginalni ljudi
koji ispunjavaju stadione.
[ Beltrammi @ 20.05.2005. 21:24 ] @
Strogo i izuzetno ne preporucujem putovanje kolima u Hrvatsku posebno u centralnu i severnu Dalmaciju !

U Hrvatsku putovati srpskim tablama samo po potrebi i to uglavnom magistralnim pravcima, a na severu i Istri moze i lokalno, mislim na podravsku magistralu.
[ sadux @ 21.05.2005. 15:06 ] @
u potpunosti se slazem sa ovim iznad mene...
Nikako autom,jer ces se vratiti bez auta.. :)
[ Corey @ 21.05.2005. 21:26 ] @
Znaci samo biciklom.
[ Vladimir P. Filipovic @ 23.05.2005. 13:09 ] @
Covek vs. kola, to je samo stvar statistike.

Kao sto neko rece, budala ima svuda. Ako u nekom gradu ima 1% budala koje su spremne da ti prave sranja, ti se izlazes tome da te identifikuju kao nekoga koga ne vole samo onda kad ih sretnes i bas u tom trenutku recimo govoris nesto sa srpskim naglaskom. S druge strane, kola sa BG tablicama su kao reklama koja bez prestanka svima koji prodju pored nje emituje poruku "ja sam iz Srbije", i pre ili kasnije ce pored njih proci neko od tih 1% budala. Zato je s kolima rizicnije.

Bio sam pre dve godine sa sestrom u Hrvatskoj, i atmosfera se stvarno dosta razlikuje od kraja do kraja. (Hrvati se sami zezaju da ima ljudi po ostrvima koji nisu ni znali da je bilo nekog rata - mada je to ipak samo sala.) U Zagrebu mi se desavalo da se ljudi okrecu za mnom na ulici i da se poneko i namrsti, ali sam se osecao relativno slobodno - s druge strane, nisam se bas setao nocu po zabitim ulicicama i kaficima i naletao na skinhede. U Zadru sam osecao dovoljan pritisak da sam cesto morao da tiho govorim na ulici da se ne bih uvalio u nesto; nije bilo nikakvih "incidenata" ali znam da ih je vrlo lako moglo biti (da sad ne prepricavam besmislene ne-dogadjaje). Moja sestra je bila i u Istri i nije imala ni najmanji nagovestaj problema, sve joj je proteklo savrseno. Drug je bio na Visu i isto mu je sve bilo bez problema.

Mislim da se na kraju sve svodi na to da, ako idete u Hrvatsku i sami ne provocirate nikoga, i ako iole razumno razmisljate u sta se upustate a u sta ne (navijaci...) onda je jedini nacin da se nesto lose desi da bas, bas nemate srece.

Eto toliko od mene.
[ AGUSTA @ 23.05.2005. 13:40 ] @
ajde da vam ja objasnim kao netko iz hr kako stoje stvari.

kao sto su neki napisali postoje svugdje pojedinci koji rade probleme .bio ti iz srbije ili teherana .ako je neko kreten to ce bit bez obzira na to ko je dosao .i njemu da radi problemene treba razlog
mada je jug hrvatske za vas malo zajebanija destinacija.pogotovo Split. ne vjerujem da cete imat problema kao pojedinci.ali gotovo sam 100% siguran da ce vam auto dobit po pičiću :) neki dan su neki decki iz bg isli u dubrovnik na gumball i auto je na cuvanom parkingu fasovao
zato izbjegavajte odlazak autom u dalmaciju.kod mene u Rijeci nije bilo problema ni sa autima koliko ja znam a isto tako ni u zg ili istri.
zato krenite put Rijeke. :)
dobrodošli !!!!
[ Java Beograd @ 23.05.2005. 14:51 ] @
Citat:
Vladimir P. Filipovic: Mislim da se na kraju sve svodi na to da, ako idete u Hrvatsku i sami ne provocirate nikoga, i ako iole razumno razmisljate u sta se upustate a u sta ne (navijaci...)

Sasvim tako. Ne piše meni na čelu da sam Srbin. Dakle, ako ćutim i ne progovaram mogu i splitskom rivom da se šetam !

Wow ! U 21. veku ! Eto šta ti je demokratija !

Ali ako treba da ženom razgovaram na ulici - moram da šapućem. Pazi, nisam šaputao ni u Londonu, ni u Beču ni Budiompešti. A kad u Atini ili Istambulu čuju da govorim Srpski - probudim simpatije nekih meštana.

Zaključak: kad bih baš morao (ili je dobra kinta u pitanju) otišao bih i ja u Hrvatsku. :( Odem javnim transportom, ćutim na ulici, (pokrijem se ušima), uzmem kintu - i nazad.
[ grunger_ @ 26.05.2005. 15:26 ] @
Ja sam za jedan dan,koliko sam i bio u Hrvatskoj, imao dva incidenta (ako se mogu tako nazvati):
- pljuvanje ka automobilu sa BG tablicama (josh sam i dobro prosh'o)
- na Stradunu je jedan chovek, proshavshi pored mene, rekao:"Srbo, pazi ledja", a taj isti chovek me je dalje pratio narednih 20ak minuta, sa josh dvojicom ljudi. Nisam provocirao, shta vishe, bio sam krajnje diskretan,verovatno trebalo je da budem tishi...
[ GMC @ 27.05.2005. 10:26 ] @
daj covjece ko da putujes u vatreni trougao...

Svugdje postoje extremi i ako nalatis na njih neces dobro proc , ali toga ima i u beogradu i u zagrebu , i u sarajevu , i u NY....

Nemoj provocirat nikoga , malo se stisaj nemoras bit bas naj glasniji jer ces tako privuci gore spomenute, i nema problema.

Ja kad idem tamo inace sam iz BiH ali imam vikendicu na moru , okacim za svaki slucaj o retrovizor "Bog i Hrvati", i picim 160 po ovom novom aVto putu :)

Sretno
[ ton_majstor @ 27.05.2005. 11:42 ] @
Tast i tasta su mi trenutno u Krizevcima (iza Zagreba), i tamo im je ok, niko ne gleda popreko BG table. Usput, auto je zajednicki (Opel Suza 1987)... pa se zentam da ga ne razlupaju... :)

Cerki mi svake godine na zimu dolazi drugarica sa Korcule... naravno, hrvatica (16 godina). Ona ovde lepo prolazi, loze se momci na nju, a i zove moju cerku tamo preko leta, jer korculani nisu na kraj srca. Nisam siguran za ovo leto... onaj zaklan, oni u automobilu pronadjeni u Spacvi... mrtvi.... hmmm...

Nekada, pre 1990., mi smo se iz BGD opako lozili na ribe iz Zagreba, imale su tako sexy naglasak i mazan govor... (cuj stari, fakat... tisucu...) a one zauzvrat, na nash "grubijanluk" i ono cuveno "bre...". Naravno, nase BGD-zemljakinje su "tesile" Purgere i bile odusevljene njihovom "kao" finocom.

Sto reko nekoc Miroslav Krleza, "... sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture..."

Eto....

[ MMX @ 27.05.2005. 12:14 ] @
Ja sam bio u novembru 2004. godine u Rijeci, Puli, Labinu, Opatiji... i bio sam prijatno iznenađen. Zaustavio sam par desetina ljudi na ulici da ih pitam nešto i svi su bii tako ljubazni i kulturni. Što se tiče cena u Istri, dosta su slične Beogradskim.
[ AGUSTA @ 27.05.2005. 12:14 ] @
pa mi se i danas žešće ložimo na srpkinje ( barem ja )
[ Java Beograd @ 27.05.2005. 12:15 ] @
Pa i ja se ložim na Zagrepčanke !
[ boccio @ 27.05.2005. 17:03 ] @
Spasavajte dok nije sve otislo u offtopic i onaj-koji-sve-vidi-i-sve-zna zakljucao :)))))

Elem, kao neko ko je nekoliko puta bio u Zg ovih par godina, moram da kazem da je situacija tamo sasvim ok, iz perspektive nekoga ko ima tezak bg akcenat i ne sapuce nigde :)

Verovatno je to sindrom velikog grada i opustenih ljudi gde barem ova mladja ekipa ne pravi nikakvu razliku ko si i odakle si... Da ne zalazim u detalje, ali se apsolutno ni u jednom trenutku nisam osetio "nepozeljan".

E, sad ko god poznaje psihu ljudi preko zna da ekipa iz Zadra i Splita nije bas izbazdarena skroz, i ne bih to toliko dovodio u vezu sa srbima (to je cisto aktuelno) koliko sa samim mentalitetom... U svakom slucaju ja bih taj deo zaobisao u sirokom luku...
[ mariobg @ 28.05.2005. 01:36 ] @
Moj matori je odozdo a keva iz Srbije. Imamo porodicnu kucu dole i matorci se bave turizmom... Elem, bicu kratak.
Dole sam cetnik a ovde ustasa.
Da pojasnim ovo: matori mi je ziveo u Bgd-u od svoje 11 godine, ja sam rodjen u bgd-u ....I ceo zivot sam u Beogradu...
yebes budale, skini tablice sa kola i pricaj tiho. I sve je super!
ps: Zamislite kad na sred Dubrovnika izadjem iz lade samare( od mog matorog na cro. table), zalupim vrata i nesto odvalim na tecnom Beogradskom naglasku? Ili kad pitam za neki pravac a sljaker me pita pa kako ne znas kad su ti plocice na kolima DU? pa kako, sta....zbuni se hehehehe....

Da je bilo - bilo je...
Pre mislim dve godine su kamenovali auto u Dubrovniku sa Svajcarskim tablama jer je imao ikonu( Srpsku) na komandnoj tabli.(zaboravio covek da skine).
Na Korculi su mom bivsem teci kamenovali kola proslo leto.

U principu su najopasniji Hercegovci....Ali ja dole imam najboljeg prijatelja koji je Hercegovac Ima 65 godina i nas dvojica se vozamo camcem po zalivu i dzibrimo dzidzu izlazim iz teme...Kada mu dodju braca u posetu, ne poznajemo se.

Samo se treba dobro organizovati i izbegavati nocne setnje jer dalmatinci tada imaju najveca muda. Voze se barkom po zalivu i vicu: Beogradjaniiii jeb* cemo vam majku i sl...
Sta ce....primitiva a i dobro su ih upropastili bez razloga za vreme rata i ja ih razumem...
[ Marenović Slaviša @ 30.05.2005. 19:25 ] @
Ne bih zeleo da kvarim zabavu, ali neki momak je pre neki dan prebijen jer je kazao :tačno a ne točno.....tako da, ne znam.
Vidite sami sta cete i resite.
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2005. 10:00 ] @
@Slavisa,

Mogao bi reci gde je decko prebijen - grad, vreme i sl... posto je glupo celu zemlju poistovetiti sa jednim incidentom (tipa... neka frka u Nisu ili Novom Sadu ili Beogradu, pa se preslika na celu Srbiju)
[ Marenović Slaviša @ 31.05.2005. 18:34 ] @
Apsolutno se slazem s tobom da ne treba positoveti ceo narod ili zemlju sa jednim incidentom, medjutim trenutno nemam kompletan info u svojoj starackoj svesti :(

Medjutim, ako budem mogao, ovih dana cu vam proslediti vest.

Medjutim, incident kao incident nije nesto posebno. Uvek ih ima. Ima ih i tamo i ovde.
Problem je razlog incidenta. Pa covece, da li ima ilek zdravog razuma u tome sto oni cine? Prebiti nekog jer je rekao kava a ne kafa?
Kada smo kod toga, navescu vam primer nemaca koji poznaju nasu ex-yu zajednicu u Minhenu i znaju poneku rec nasega.
Nemci dosli na more (ako me secanje dobro sluzi bio je Split u pitanju, ili Rijeka, neko vece mesto, poznatije letovaliste) i narucili kafu

Konobar ih odjebao i kazao im :
Ovde ne mozete dobiti kafu, ovde mozete dobiti samo kavu!!!

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 03.06.2005. u 16:39 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2005. 18:47 ] @
E, Slavisa.. to za kafu i kavu je urbana legenda, recimo da sam je ja cuo milion puta od profesora istorije (koji je bio teski nacionalista i dokazani ekstremni radikal - totalna dileja od coveka) a i jos od par ljudi.

Mislim... i sve da je tacno (sto vrlo verovatno nije) da to rade, pomesati Nemca koji kaze "Ein kaFa, bitte" sa nekim iz Srbije je... nemoguce :-)

Drugo, oko govora - da, desava se i u Srbiji, ja na zalost znam za jedan takav incident gde je lik koga znam hteo da bije decka koji je valjda iz HR zato sto nije pricao srpski "kako treba" - u svakom slucaju jadno.

Ono sto je daleko bitnije - da su ovo incidenti, naravno da ih ima, medjutim ima ih i bilo gde drugde - kapiram da ako odes u Brixton u Londonu uvece i setas se nekim losim ulicama da ces dobiti batine sto si beo, kao sto u nekim mestima u Montani nece da posluze crnce i sl...

To su jako ruzne stvari, i nikome nije na cast sto se desavaju - ali dobro, rat na Balkanu je bio suvise skoro i valjda neki ljudi imaju problem sa tim.

U svakom slucaju, ideja ovog threada je da se onima koji zele pomogne oko puta, kao sto bih naravno pomogao i svakog iz HR ko bi hteo da poseti SCG - tj. rekao bih mu da se kloni nekih naselja ili dogadjaja na kojima moze imati problema - cisto sumnjam da bi Hrvat u Beogradu ili Srbin u Zagrebu imali bog zna kakve probleme.

Hrvatska ima lepo primorje i morsku hranu, Srbija ima lepe planine i pragnjetinu :-) Sto lepo ljudi od svega toga ne bi pravili pure business i presli preko idiotarija iz 1990-tih.
[ caboom @ 31.05.2005. 18:53 ] @
hm zanimljivo, npr. ja sam bio u zagrebu pre par godina i nisam imao nikakvih problema. dileja i idiota ima svugde, ali to ne znaci da nema normalnih ljudi. svaka generalizacija je opasna, pre svega po zdrav razum.
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2005. 18:58 ] @
Ja u februaru bio u Zagrebu, sam.
Isao neki prijatelj, kosarkaski sudija da sudi Jadransku ligu pa isao sa njim kolima.
On otisao na utakmicu a ja se setao po gradu.
Najveci fazon je u tome sto sam noc uoci polaska upoznao neku ribu preko ICQ-a i ona me docekala...odvela na Karlovacko, pokazala grad i sve tako... Jos sam obilazio i prodavnice po Zagrebu i nisam imao nikakvih problema... Sve super...
[ Mihailo @ 31.05.2005. 19:06 ] @
Citat:
Marenović Slaviša:
Ovde ne mozete dobiti kafu, ovde mozete dobiti samo kavu!!!

Jaka stvar. Pre 10-ak godina, kada sam poslednji put bio u CG, negde posle Bjelog Polja, kafe/kafana pored puta, naručujem tursku kafu, na šta mi „ponosni“ vlasnik-konobar odgovara: „Ođe ne služimo tursku kafu, možete dobiti samo srpsku“. Ne znam da li još uvek služe srpsku, ili su prešli na crnogorsku, ali to nije razlog* da ne idem u CG. (*ne idem iz drugih razloga).

BTW. tusko/srpska/crnogorska kafa/kava/kahwa/coffee je bila toliko očajna, da ni jedan nacionalni identitet iste nije mogao da joj popravi ukus.
[ Marenović Slaviša @ 31.05.2005. 19:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: E, Slavisa.. to za kafu i kavu je urbana legenda, recimo da sam je ja cuo milion puta od profesora istorije (koji je bio teski nacionalista i dokazani ekstremni radikal - totalna dileja od coveka) a i jos od par ljudi.

Mislim... i sve da je tacno (sto vrlo verovatno nije) da to rade, pomesati Nemca koji kaze "Ein kaFa, bitte" sa nekim iz Srbije je... nemoguce :-)

Ma sta ti mislio, ti ljudi rade sa nekima iz moje familije (ljudi rade zajedno, nemci i nasi, i kako ne bi naucili jezike? Nasi su naucili nemacki, - donekle, nemci naski-recimo da je to srpskohrvatski, i sta je tu sporno)

Tako da neko iz moje familije licno poznaje osobu kojoj se to desilo. Ako hoces, potrudicu se da saznam ime.

I dalje tvrdim da je to idiotarija kao ona da se ne sluzi turska kafa.
[ Marenović Slaviša @ 01.06.2005. 01:52 ] @
Sto se tice saveta, ne putujte kolima autoputem da ne prodjete kao ona porodica. Putujte busom ako vec putujete. Mozda vas neko tamo daleko i voli, ali onaj kod Karlovaca to ne zna.

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 03.06.2005. u 16:43 GMT+1]
[ Wega @ 01.06.2005. 17:09 ] @
Po meni: ako ne moras, ne idi, nije sigurno!

pozdrav

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 03.06.2005. u 16:45 GMT+1]
[ euripyd @ 02.06.2005. 07:24 ] @
Eto, vec nekoliko postova mi obrisase....

Sve vreme traze nesto konkretno da napisem, pa vec kada pitate da li je sigurno evo.
Konkretno, moj buraz od tetke otisao je iz Hrvatske kada je imao 17 godina pocetkom rata i pobegao u srbiju gde je zavrsio i fax, da bi pre bombardovanja dobio americku zelenu kartu i zapucao za USA.
A onda je saznao da se njegovo ime nalazi na poternici za ratne zlocine pocinjene u hrvatskoj.
Napominjem da mali puske nije video.

Tako da svi vi koji planirate u hr, eto pitaju za bezbednost, mozda ste optuzeni za ratne zlocine. A takvih primera ima mnooogoo
[ janus @ 02.06.2005. 11:13 ] @
Ne znam zasto odgovori idu iz krajnosti u krajnost.I ne znam zasto se daju primjeri koji nemaju konkretne veze sa temom.Evo ja zivim u Splitu ,cura mi je iz Beograda(srpkinja),dolazi jednom mjesecno i nije imala do sada problema.Dolaze mi prijatelji i z BG i NS i ni oni nisu imali problema.Mislim da je poanta u tome da svugdje na svijetu mozes proci dobro i takoder mozes naj...ti.U principu,ako se normalno ponasa nebi trebao imati problem.Sta se auta tice ,to je druga stvar,jer ipak je na ulici ,moze ga neko izgreabati,razbiti nesto.Znam i za dobre i za lose primjere ,kao i za BG u kojeg cesto dolazim.
[ Fuzz @ 02.06.2005. 16:07 ] @
Da li ima veze ako od 20000 ljudi na TV anketi njih 90% kaze da bi prekinuli bilo kakav oblik odnosa sa Srbijom?
[ mariobg @ 03.06.2005. 00:37 ] @
Citat:
euripyd: Eto, vec nekoliko postova mi obrisase....

Sve vreme traze nesto konkretno da napisem, pa vec kada pitate da li je sigurno evo.
Konkretno, moj buraz od tetke otisao je iz Hrvatske kada je imao 17 godina pocetkom rata i pobegao u srbiju gde je zavrsio i fax, da bi pre bombardovanja dobio americku zelenu kartu i zapucao za USA.
A onda je saznao da se njegovo ime nalazi na poternici za ratne zlocine pocinjene u hrvatskoj.
Napominjem da mali puske nije video.

Tako da svi vi koji planirate u hr, eto pitaju za bezbednost, mozda ste optuzeni za ratne zlocine. A takvih primera ima mnooogoo

Dobro znamo da se neka imena i prezimena ponavljaju tako da se i takve greske desavaju! Bio je jedan slucaj mislim zene koja je provela ohoho u pritvoru dok nije dokazala nevinost. Ako se neko seca detalja neka kaze.
[ BytEfLUSh @ 03.06.2005. 17:08 ] @
Dakle:

- Tema su saveti onima koji putuju u Hrvatsku
- Nemojte slati vaša iskustva iz vremena rata ili ranije, pošto se tema tiče Hrvatske danas
- Nemojte slati vaša iskustva iz Srbije, tema je Hrvatska i potencijalni problemi na koje mogu naići Srbi koji tamo putuju
- Obavezno pročitajte Pravilnik ES-a pre nego što odgovorite na temu
- Nemojte odgovarati na ovu moju poruku - vaša poruka će biti obrisana
[ :o) @ 03.06.2005. 17:32 ] @
Pazi, cini mi se da je bezbednije u Hrvatsku nego u Crnu Goru... Hrvati imaju lepo primorije, i da imam kinte sigurno bih isao. Naravno da se treba drzati po strani, idi u Englesku (koja vazi za kulturne ljude) i napij se pa pocni da se deres 'Srbija do Tokija" naravno na engleskom, pa ces da vidis kako ces proci... Mislim, nije da je bezveze pokrenuta tema jer ekcesa uvek ima, ali uglavnom ljudi sami traze probleme. E sad, da li ici kolima ili ne, to je igra sa srecom. Znam da je koj ortak (mrtav pijan) otkinuo jednom liku zagrebacke tablice sa kola, pa sutra, kada se otreznio, motao tog istog lika po gradu da mu vrati, jer mu bese zao da ga zezaju na granici...
[ goranbj @ 03.06.2005. 18:42 ] @
Ako nebudes radio nekakve gluposti nista ti se nece dogodit.

Ja skoro svaki dan vidim bar nekoliko autiju s BG registracijama, imas direktnu autobusnu vezu BG - Pula. Svaki dan vidim bus i ljude to apsolutno ne dira. Cak sam jedanput putovo s nekim tipom iz BG koji ima stan u Rijeci i iznajmljuje ga i svaka tri mjeseca ide za Rijeku. On mi je reko da mu se nikad nista nije dogodilo. Preko ljeta dnevno vidim barem 20-ak auti iz SCG koji putuju preko Rijeke i nikad nista.

Za Split ne znam bas kako je, ali znam da u Rijeci i Istri nitko te nece pitat od kuda si.
[ srdjandakic @ 04.06.2005. 16:21 ] @
Moja iskustva sa HR policijom u poslednje vreme su , onako onako... a sve ovo je iz nekoliko odlazaka tokom prošle godine:

Blizu naše granice bio sam zaustavljen zbog obilaženja dugačke kolone (opravdano) i uzet mi pasoš, da bi me pustio malo kasnije uz opomenu da to ne radim više i da pitam sledećeg policajca gde da skrenem za obilazak, ako mi se žuri.

Na samoj granici, nikad nije bilo problema sa carinicima i graničnom policijom.

U Umagu se našao neki mladi policajac da se proserava vozaču mini-busa "da li si ovde prvi put", "a 1991. gde si bio", i sl. Jedan u busu je rekao "bio sam ja tenkom pa se ne sećam da li sam prošao ovuda", ali srećom tiho :)

U Iloku sam uspeo da se izgubim, stao sam pored policijskog auta, pitao za put prema sremskoj strani granice, lepo su mi objasnili.

U Umagu su nam prekinuli organizovanu žurku 2 firme u hotelu kada je počela da se pušta Ceca. Nastavili smo u gradu gde se iz par kafana čula ta ista Ceca, a provod do jutra je bio fenomenalan, uključujući i kontakte sa lokalnim stanovništvom.

U Rijeci nije bilo problema sa ostavljanjem kola na ulici, preko noći.

Na autoputu stisneš 130-140, dovoljno da te policija ne cima i da proletiš za par sati ako ti je frka. Trudiš se da ne pokazuješ 3 prsta ako ti neko pokaže srednji, i to se dešavalo.

U Novoj Gradiški na autoputu sam seo u restoran čija jedna polovina izgleda kao popularniji nivo Counter Strikea, druga je fino sredjena. Činjenica da sam bio jedini sa NS tablama tamo, a da je bilo dosta lokalne ekipe (zaključio po tablicama) uticala je da gledam kroz prozor i da mi ne bude baš prijatno, ali to je i navika iz nekih drugih krajeva (neuspostavljanje eye-contacta u nepoznatoj sredini)

Prolazak kroz Tovarnik i tim delom do autoputa takodje nije bio prijatan, kada se vide na šta liče one kuće, kako te gledaju ljudi, kad vidiš table sa oznakama "opasnost od mina" i sl. Ne znam šta bih radio da mi je auto tamo stao.

U Dubrovniku konobari nisu baš delovali oduševljeno našom posetom, ne kažem da su trebali da padnu na dupe, ali čini mi se da je ispod renomea takve turističke destinacije, pre mi liči na bahatiju uslugu na ž.stanici u Baru :)

Odlazak na more... Sestra mi je išla na Korčulu, i bilo je poneka provokacija u kafiću od strane hrvatskih mladića, ali to mi liči na odnos npr. Zagrepčana i Splićana, tako neko bockanje, ništa kritično.

[ flylord @ 19.07.2005. 16:17 ] @
Moderatorska poruka
Tema je zapoceta pre nego sam ja postao mod na MZ, tako da nemam obicaj da tek tako retroaktivno brisem cele teme. Tema takodje vredja nacionalna osecanja nekih korisnika (koji se se javili na PP), i pretila je da ode u pogresnom smeru.
Za sve one koje zanima letovanje, imaju
http://www.elitesecurity.org/t...76-Kuda-kako-na-letovanje-2005
gde mogu da diskutuju o bilo kojoj destinaciji
Hvala na razumevanju

[Ovu poruku je menjao flylord dana 19.07.2005. u 20:51 GMT+1]