[ nikola87 @ 31.05.2005. 18:37 ] @
jel zna neko nesto o novom zakonu koji treba da se usvoji
u vezi sa obukom i polaganjem voznje i testova?
[ Bizarre @ 31.05.2005. 18:57 ] @
Pa meni je pricao instruktor da ce skoro da pocne da se uvodi novi zakon :
znaci prvo 40 casova teorije pa onda 40 casova voznje pa tek onda polaganje .Komisija ce biti sastavljena o 3 clana ,koji su specialno odabrani ,znaci nema vise komisije koja se sastoji od instruktora, pandura i jos jednog lika .Ako se padne prvi put 10 dodatnih casova , drugi put 20 ,treci put 30 i ako padnes cetvrti put izrice se zabrana izdavanja vozacke na neki period.
Inace to ce da ispadne mnogo skuplje i moj savet je da pocnes da vozis sto pre, cak i ako jos nemas 18 godina ,bolje ti je da tih 40 ili ako imas polozen PSP 20 casova izvozis pre nego da placas 300+ evra.
[ nikola87 @ 31.05.2005. 19:18 ] @
planiram da upisem ovih dana nego
dali ce prilikom izdavanja dozvole, kad napunim 18 u oktobru, i ako bude donet taj zakon, biti izdata ona privremena na 2 godine i moracu da vozim sa nekim ko ima vozacko iskustvo i sl...
[ nnn @ 31.05.2005. 19:30 ] @
Ja sam dobiovozacku pre jedno mesec dana. Das li cu i ja morati kad se uvede zakon da vozim sa nekim ili cu moc i i daje sam.
A inace cuo sam nesto kao da ce se uvesti oko avgusta.
[ nikola87 @ 31.05.2005. 20:40 ] @
Citat:
nnn: Ja sam dobiovozacku pre jedno mesec dana. Das li cu i ja morati kad se uvede zakon da vozim sa nekim ili cu moc i i daje sam

jesi mogao gluplje pitanje da postavis???
[ hakinen @ 31.05.2005. 20:59 ] @
Ja samo znam da je ta prica oko novog zakona stara bar jedno 3 godine ( to se pricalo i kada sam ja polagao i bila je fora jer se toliko prosirilo da ce da uvdu tako rigorozan nacin obuke pa nisam mogao da stignem u red u autoskoli za casove kolika je guzva bila) i jos nista nije zazivelo, tako da kako hocete ali nece to skorije da se primenjuje!!! Makar je to moje misljenje!!!
[ nikola87 @ 31.05.2005. 21:00 ] @
pa evo i sad aktuelna tema...
ali sad kazu ozbiljno...
kao treba sad da izglasavaju u skupstini...
[ stolex @ 31.05.2005. 21:18 ] @
Citat:
nikola87:ali sad kazu ozbiljno...
... treba sad da izglasavaju u skupstini...

To ozbiljno i za zakon o informisanju pricaju jos od kad su skinuli Milosevica pa evo. Oni ne smeju (ili nece) ni jedan bitan zakon (cije izglasavanje obecavaju pred izbore) da izglasaju. Jednostavno nasim poslanicima vise odgovara ova anarhija nego nama.
A kad smo vec kod zakona jedna polupametna stvar koju su smislili (ili preslikali iz necijeg tudjeg zakona posto ne verujem u njihove intelektualne sposobnosti) je da se po dobijanju dozvole vrsi kontrola vozaca neko vreme (pola godine ili godinu dana - nisam siguran). Tako da ako vozac koji je dobio dozvolu konstantno pravi prekrsaje minuse dobija auto skola. E sta ce biti kad skupe dovoljno minusa ne znam (mozda nisu stigli sve da prepisu pa sad smisljaju i zato se prolongiralo donosenje zakona).
[ fanfon @ 31.05.2005. 21:45 ] @
Sto se tice onih koji sada poloze ili do izglasavanja zakona na jesen(ako bude i tada) logicno je da ih ne kace pravila zakona posto se nece primenjivati retroaktivno. Osim ako zakonodavac nesto ne predvidi po tom pitanju. Ipak, u svakom slucaju je bolje da sad polaze ko se jos dvoumi jer po usvajanju zakona vise nista nece biti isto. Tacnije, vise vremena, vise novca i manje strpljenja. Ovaj predlog zakona sadrzi dosta normi koje se radikalno razlikuju od prethodnog koji je usvojen jos pre 15-tak i vise godina pa ce se ljudi i teze privikavati na nova pravila.
[ pctel @ 31.05.2005. 23:23 ] @
Citat:
stolex:
A kad smo vec kod zakona jedna polupametna stvar... ako vozac koji je dobio dozvolu konstantno pravi prekrsaje minuse dobija auto skola.

Ja vecu glupost nisam cuo odavno. Sta ima auto skola sa tim ako ja recimo NECU da vezujem pojas pa mi svakoga dana pisu kazne?
[ NikolaVeber @ 31.05.2005. 23:33 ] @
To je besmisleno, pre bi minuse trebalo da dobija komisija koja je dala dozvolu datoj osobi...
[ H@usto® @ 01.06.2005. 00:14 ] @
Ja sam citao u policiji kako bi trebao da izgleda taj nov zakon.
Osim ovog pomenutog, kazne ce biti sacinjne na bodovima. Npr. za nevezivanje pojasa oduzimaju ti 3 poena, za pricanje na mobilnom u toku voznje 1, za krivicu u nekom udesu, 7, 8.. (zavisno od prekrsaja). Na godinjem nivou imas 18 poena, kad ti oduzmu sve, oduzimaju ti i vozacku i polazes ponovo. Odes u auto skolu i oni ti procene koliko ti casova treba da bi opet polagao. E tada ce cas kostati 50 evra, a ne kao sad 800 dinara.

U to ulazi i da ce svaka skola morati da poseduje prave kamione, koji imaju najmanje 12 brzina i koji su naravno veci, a ne kao ove "zastavice" i njima slicnim.

Ima jos svasta tu, ali ne mogu da se setim... Izmisljaju, ali i u pravu su. Tako se radi i na zapadu. A mi nas zakon nismo menjali 30 godina, tako da bi i bilo vreme da se nesto ucini povodom toga.
[ Nikola_BGD @ 01.06.2005. 00:31 ] @
Tako je na zapadu al ameri polazu na svom autu i to tako smesno izgled da je to strasno. Tako mi bar pricalo neko drustvo odande. Bukvalno sednes odvozas oko bloka zgrada jedan krug i polozio si. Definitivno nacija koja se previse lozi na automobile.

A ta prica o novom zakonu je stara ne 3 nego skoro 5 godina, jer se pominjala i dok sam ja vozio casove. Doduse tada jos nije bilo guzve ali se spominjao da je novi zakon uveliko u pripremi.
[ Java Beograd @ 01.06.2005. 07:14 ] @
Citat:
pctel: Ja vecu glupost nisam cuo odavno. Sta ima auto skola sa tim ako ja recimo NECU da vezujem pojas pa mi svakoga dana pisu kazne?

Onda ideš u Auto Školu da naučiš zašto MORAŠ da vezuješ pojas. Ako to ne naučiš za 20 časova, onda 30, i tako redom ... A ako i dalje NEĆEŠ, onda ti oduzmu dozvolu i nećeš moći da voziš.
[ superbaka @ 01.06.2005. 09:03 ] @
ja sam cuo da se poeslednjih godina u americi ili kanadi i ne polaze vec se dobija dozvola na zahtev, mada ne znam da li je to tacno... sto se tice ovog zakona, nisam ni sumnjao da ce nesto debilno da smisle... to nam je u genima od Stefana Nemanje pa na ovamo... samo ce da omoguce auto skolama da nas jos vise deru! umesto toga, mogli bi da uvedu proveru starijih vozaca, to bi sigurno smanjilo stetu u saobracaju... gomila ih je coravo sa slabim refleksima, a o poznavanju pravila da i ne govorim... gde pise da kad jednom polozis, da si sposoban ceo zivot za voznju?
[ BluesRocker @ 01.06.2005. 09:30 ] @
Citat:
Tako se radi i na zapadu.

Mnogo sirok pojam.
Citat:
Nikola_BGD: Tako je na zapadu al ameri polazu na svom autu i to tako smesno izgled da je to strasno. Tako mi bar pricalo neko drustvo odande. Bukvalno sednes odvozas oko bloka zgrada jedan krug i polozio si. Definitivno nacija koja se previse lozi na automobile.

Tamo su vozaci daleko disciplinovaniji nego kod nas. Inace kod nas svi voze ko babe na polaganju a posle pusteni s lanca. Nije ni cudo sto se stalno dogadja tolko nesreca. Citav sistem polaganja je tamo mnogo bolji. Kad polozis testove dobijes instructional permit pa mozes da se vozis pored nekog ko ima dozvolu. Tamo u auto-skolu samo salju pijane i nedisciplinovane vozace (kad nakupe negativne bodove).
[ neo01 @ 01.06.2005. 09:43 ] @
O ovome je pisano skoro u dnevnim novinama... Sta je to tako spektakularno?

Auto skole i instuktori:

1) U planu je osnivanje Agencije za bezbednost saobracaja koja ce izdavati licence auto skolama i instruktorima
2) Ovim poslom moci ce da se bave samo oni koji imaju najmanje visu saobracajnu skolu
3) Da bi dobili licencu, instruktori ce morati da polazu strucne ispite
4) Morace voditi racuna kako rade, jer im prete kazneni bodovi (ko sakupi vise od 9, nece moci posle 2 god. da obnovi licencu bez dodatnog (popravnog) usavrsavanja koje nece biti jeftino)
5) U svakoj auto skoli, morace da rade najmanje 3 instruktora, a na parkingu ce morati da bude najmanje 3 vozila za svaku kategoriju. Poligon ce morati da bude uradjen prema propisima, velicine min. 1000m^2, a ucionica dovoljna za najmanje 10 kandidata. Automobili i motocikli na kojima se obucavaju kandidati nece smeti biti stariji od 6 god. a ostala vozila 12god.

Kandidati:

1) Dozvole A i B kategorije, moci ce da se dobiju vec sa 17 god., za moped od 14, motocikl do 125cm^3 sa 16, a za kamion 19 god.
2) Posle polozenog ispita, izdaje se probna dozvola na 2 god.
3) Za novopecene vozace, vazice za prva 3 meseca, ogranicenje na auto putu od 80, a na ostalim drumovima od 60km/sat. Posle tog roka, vazi malo labaviji, ali i dalje stroziji rezim: do isteka 2 god. od sticanja dozvole, nece smeti voziti brze od 70km/sat na drumu, i 90km/sat na auto putu.
4) ? Postojace valjda i neka zabrana da se vozi u sitne sate bez suvozaca sa iskustvom (izmedju 23h i 5h), a mladji od 18 nece moci u saobracaj bez nekog starijeg koji ima B kategoriju (najmanje 5 god.). U slucaju krsenja ove odredbe predvidjena je kazna od 3000 do 6000din. ili 15 dana zatvora, 3 kaznena boda i zabrana voznje 3 meseca. Za ostale prekrsaje pocetnika, novcane kazne su od 4000 do 8000din. ili 15-30 dana zatvora, 6 kaznenih bodova i oduzimanje vozacke dozvole na godinu dana.

[Ovu poruku je menjao neo01 dana 01.06.2005. u 13:32 GMT+1]
[ Nikola_BGD @ 01.06.2005. 11:04 ] @
Ok je da se ogranici sloboda onima koji su tek dobili dozvolu. Mislim da se procenat klinaca koji sednu u svoj prvi auto a koji ne besne na putevima meri u promilima.

I ovo za noc da moraju da imaju pratioca je super ideja. Trenutno valja kociti nocu cak i kad prolazis kroz raskrsnicu gde je tebi zeleno. Za svaki slucaj. Pun je grad budala i kauboja.

A o matorcima koji su ocoravili i sa refleksima ko u "mrtvog konja" sto bi rekli, to je tek posebna prica. Pogotovo sto voze godinama pa su jos u tripu kako su postali Bogovi za volanom i kako su oni najiskusniji najpametniji itd...
[ fanfon @ 01.06.2005. 12:41 ] @
Cinjenica je da ce nova pravila za instruktore i auto skole desetkovati broj autoskola. pogotovo kad se uzme u obzir da cesto u jednoj radi 1 ili dvojica instruktora, da nemaju propisanu ucionicu a pogotovo poligon. A da ne pricam o njihovom voznom parku. Retko gde sam video da se obucava za A kategoriju a i masine su im mnogo stare i izraubovane. Ovo ako se usvoji sigurno ce mnogo doprineti bezbednosti u saobracaju i kvalitetu znanja koje ce se prenositi buducim vozacima. Takodje ce vecina sadasnjih vozaca morati da prelista udzbenik o poznavanju saobracajnih propisa jer vise od 50% bi palo na testu da ga ponovo polaze. Dosta stvari se zaboravi a niko ih ne obnavlja. Samo da policija bude striktno kontrolisala sve redom. Ona pravila za vezivanje pojasa se nesto slabo primenjuju. Mozda malo vise izvan naseljenih mesta ali u gradovima skoro uopste ne. A bas je bilo primetnih rezultata u pocetku. Kod mene u gradu se skoro niko ne veze a policiju bas briga...
[ mexico @ 01.06.2005. 13:47 ] @
Citat:
Nikola_BGD
A o matorcima koji su ocoravili i sa refleksima ko u "mrtvog konja" sto bi rekli, to je tek posebna prica. Pogotovo sto voze godinama pa su jos u tripu kako su postali Bogovi za volanom i kako su oni najiskusniji najpametniji itd...

Citat:
superbaka: umesto toga, mogli bi da uvedu proveru starijih vozaca, to bi sigurno smanjilo stetu u saobracaju... gomila ih je coravo sa slabim refleksima, a o poznavanju pravila da i ne govorim... gde pise da kad jednom polozis, da si sposoban ceo zivot za voznju?

Zbog toga postoje kazneni bodovi. Naravno da nisu svi za voznju sto ce se pokazati kroz bodove.

Inace, vozio sam dosta i po drugim zemljama i svuda su ljudi isti. Medjutim ono sto je kod njih razlicito je kaznena politika. Kazne su tolike da nikome ne pada napamet niti da pomisli da napravi prekrsaj.

Recimo da su visine novcanih kazni progrsivne tj. umnozavaju se ako se ponove u odredjenom vremenskom periodu. Npr kazna za nepropisno preticanje je 50eur ali ako je u protekla 3 meseca napravljen neki prekrsaj iz grupe slicnih prekrsaja onda je kazna 150eur. Sledeca je 300eur. I tako redom. (ovo je samo primer). Uz vecinu kazni stize i fotografija. U nekim zemljama za prolazak kroz crveno, recimo, stigne ti na kucnu adresu fotografija i obavestenje da ti je sa racuna na ime kazne naplacena odredjena suma.

Ovde se masovno ne postuju pravila jer ne postoji adekvatan kazneni princip. Kazne kod nas bi trebale da budu drakonski velike. Ne postoji argument da smo mi siromasna zemlja. Ukoliko nemas da platis kaznu a ti pazi kako vozis pa ne moras nista da placas. Tako bi se uveo red u saobracaj. Dobar primer je kako je velika vecina vozaca i suvozaca vezivala pojaseve kada su kazne bile, za to doba, visoke i naplacivane. SVedoci ste da sto se redje te kazne naplacuju to sve manje vozaca vezuje pojas.

Citat:
pctel: Sta ima auto skola sa tim ako ja recimo NECU da vezujem pojas pa mi svakoga dana pisu kazne?

Nece svakog dana da ti pisu kazne. U pocetku par puta hoce a onda ako NECES da se vezujes lepo ti zabrane da vozis pa se vozi gradskim prevozom. Tamo se i onako ne vezujes.

Ovakvi vozaci i jesu problem naseg saobracaja. Pravila voznje su takva a ti ako NECES da ih postujes u celini nemoj ni da vozis. Niko te ne primorava.
[ cozmo_im @ 01.06.2005. 14:01 ] @
Citat:
Nikola_BGD: Tako je na zapadu al ameri polazu na svom autu i to tako smesno izgled da je to strasno. Tako mi bar pricalo neko drustvo odande. Bukvalno sednes odvozas oko bloka zgrada jedan krug i polozio si. Definitivno nacija koja se previse lozi na automobile.

Ovo za USA je potpuno tacno. Mozes da das i 150 kinti za casove i teoriju al to niko nikad ne placa. Sednes u auto (ako si maloletan onda uz pratnju roditelja, staratelja), odvozas par krugova oko bloka (obavezno stop i three-point-turn), u 90% slucajeva prvi put te obore. Zaustavis auto, platis polaganje ponovo i ajd opet i tako sve dok ne polozis;)

Ludilo. Ali, tamo svaka susa ima automobil, pa to i ne cudi...
[ BytEfLUSh @ 01.06.2005. 14:01 ] @
@mexico
Upravo tako.
Ono za progresivne kazne je sjajna stvar! Baš tako nešto i nama treba. Em se puni budžet, em se smanjuje broj prekršaja.
[ superbaka @ 01.06.2005. 14:22 ] @
bolje spreciti nego leciti! zar bi trebali da pustimo neke corave tempirane bombe da prvo zgaze nekog?
[ Mijat @ 01.06.2005. 14:29 ] @
Sto se kazni tice, "pametni" svajcarci su se lepo setili:
Kazna za prekoracenje brzine je bila reda do par stotina franaka ali se pokazalo da je sistem neefikasan jer su oni sa malo dubljim dzepom (a tamo ima malo takvih ;) ) stalno pravili prekrsaje. Sada su uveli novi sistem, kazna ide do 35% od godisnje zarade, pa ti razmisljaj, koga ne mrzi nek racuna. PROSECNA godisnja zarada u Swiss je oko 55000 chf
I da, neko je vec pomenuo, tamo je i sistem naplate mnogo efikasniji, oni ti "skinu" sa racuna kintu cim primis platu a kuci ti stigne racun i "Hvala sto izmirujete svoje obaveze" - isto je tako i za racune!!!
Poz Mijat!
[ hakinen @ 01.06.2005. 14:39 ] @
Citat:
Nikola_BGD:A o matorcima koji su ocoravili i sa refleksima ko u "mrtvog konja" sto bi rekli, to je tek posebna prica. Pogotovo sto voze godinama pa su jos u tripu kako su postali Bogovi za volanom i kako su oni najiskusniji najpametniji itd...

Isti slucaj moj deda, ima 77 godina a vozi ko lud!!! Zamislite idemo mi iz kragujevca ka zlatiboru zajedno, ja vozlim opel kadet 1.8 a on vozi mrtvog juga 45 i ljudi nemogu da ga stignem mislim ja vozim polako nemam mnogo iskustva i zelim kada prestizem da to bude cista situacija, iako vozim brz i startan auto, ali deda prestize i na punoj liniji....
Tako da bi ja zabranio da ljudi preko 65 godina voze, taman kada odes u poenziju tj kada pocnes da primas penziju oduzmu ti vozacku dozvolu, to je po mom misljenju ok!!!
[ superbaka @ 01.06.2005. 14:40 ] @
to su prvi finci uveli jos odavno...
[ BluesRocker @ 01.06.2005. 14:56 ] @
Citat:
cozmo_im: Ovo za USA je potpuno tacno. Mozes da das i 150 kinti za casove i teoriju al to niko nikad ne placa. Sednes u auto (ako si maloletan onda uz pratnju roditelja, staratelja), odvozas par krugova oko bloka (obavezno stop i three-point-turn), u 90% slucajeva prvi put te obore. Zaustavis auto, platis polaganje ponovo i ajd opet i tako sve dok ne polozis;)

Ludilo. Ali, tamo svaka susa ima automobil, pa to i ne cudi...

Nije bas tako. Kad platis polaganje, imas pravo da 3 puta polazes za te pare. Kad padnes voznju, moras da cekas najmanje 15 dana da bi ponovo polagao.
[ mexico @ 01.06.2005. 15:14 ] @
Sto se tice starijih vozaca postoje i tu resenja. Preko neke strosne granice vozacka dozvola se cesce obnavlja i, dodatno, takva su obnavljanja skuplja. Recimo na tri meseca. Kao dodatak preko odredjenih godina starosti, kao i ispod odredjenih, postoje ogranicenja u vremenu tokom dana i brzinom kojom se moze voziti. Recimo dozvola mora da se obnavlja svaka tri meseca za ljude preko 60 godina starosti. Samim tim vecina starijih ljudi odustaje sama od vozacke dozvole.

Inace da je istina za starije jeste. Moj je otac kao glavni argument u voznji korisitio "...koliko dugo on vec vozi..."!!! Zbog toga mu je "porodicnim dekretom" zabranjeno da vozi :-)

Medjutim garantujem da bi i on i slicni njemu poveli mnogo vise racuna kada bi kazne bile veeeeelike, jer je itekako osetljiv na penzionerski dinar...

Samo jedno poredjenje iako je, mozda, offtopic:
U drugim zemljama kada neko napravi poreski prekrsaj, slicno kao kod nas sa neizdavanjem fiskalnog racuna, naplati mu se ogroooomna kazna ali me se ne zatvori radnja ili firma ni na minut. Ukoliko nema dovoljno da plati kaznu drzava angazuje banku da mu otvori kredit za placanje kazne (po "suludoj" kamati) ali on nastvlja da radi da bi mogao da otplati kaznu. Pa neka napravi ponovo prekrsaj.... ;-)
Slicno moze da se uvede i ovde za saobracajne kazne. A ne da se vlasti pravdaju "kaznama primerenim nasoj plateznoj moci"...

Samo da ponovim ono sto sam putujuci zakljucio:
Ljudi, bilo vozaci bilo nevozaci, su svuda isti. Nismo mi ovde nista losiji vozaci nego "oni tamo". Jednostavno "njima tamo" se ne isplati da prave prekrsaje
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2005. 15:15 ] @
Citat:

Sto se tice starijih vozaca postoje i tu resenja. Preko neke strosne granice vozacka dozvola se cesce obnavlja i, dodatno, takva su obnavljanja skuplja.

Ovo je otvorena diskriminacija grupe ljudi - i kao takva ne bi prosla ni osnovni peer-review, a kamo li Ustavni Sud.
[ fanfon @ 01.06.2005. 15:35 ] @
Slazem se sa tim. Kod nas vec postoji pravilo da ljudi stariji od 65 godina(mislim da je toliko, ne znam tacno) svake dve godine produzavaju dozvolu. Kad bi ovo vreme skratili na 3 meseca nastao bi haos. Ipak i star covek ne ostari toliko mnogo za 3 meseca da bi ponovo morao na kontrolu. A narocito ne stoji argument da bi to moralo biti skuplje. Pre bih naplatio skuplje onima sto su izazvali nesrece pod dejstvom alhohola ili sto su iz obesti jurili i 100km vise od dozvoljenog. Mislim da vecinu saobracajnih prekrsaja i nesreca izazivaju mladji vozaci i to usled drugih faktora(alkohol, droga, nervoza, neispavanost...).

[Ovu poruku je menjao fanfon dana 01.06.2005. u 16:37 GMT+1]
[ mexico @ 01.06.2005. 15:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovo je otvorena diskriminacija grupe ljudi - i kao takva ne bi prosla ni osnovni peer-review, a kamo li Ustavni Sud.

:-(

Ne znam na sta mislis ali i trenutno se kod nas preko odredjene starosne dobi vozacka dozvola izdaje na kraci rok. Nije diskriminacija, niko im ne zabranjuje. Samo se pomeri na kraci rok, jer cesce moraju da proveravaju psihofizicke sposobnosti. Tri meseca sam naveo samo kao primer (verovatno previse drastican).
Cesce izdavanje puta cena vozacke dozvole, plus lekarsko uverenje.... Inace ako se utvrdi da je izazvao udes zbog svoje nesposobnosti a dobio lekarsko uverenje da je sposoban, onda da odgrovara lekar. Tako se izbegava dobijanje uverenja "preko veze".

U pojedinim zemljama tehnicki pregled moze da potpise bilo ko. Komsija, pekar, prolaznik sa ulice, rodjak... Samo navede svoj ID broj i potpis. Nema pecat ili bilo sta drugo. ALI... Ako dodje do udesa pa se ustanovi da je moj auto bio tehnicki neispravan direktno sve konsekvence snosi onaj ko je potpisao. Na najjednostavniji nacin je ukinut tehnicki "preko veze".

Nisam bas upucen kako je u drugim zemljama regulisano sa starijim vozacima.

Ja kao i mnogi ljudi ovde na forumu ne mozemo uopste da uticemo na to kakav ce zakon biti. Ali malo razmene ideja nikome ne skodi. Zar ne....

[ mexico @ 01.06.2005. 15:44 ] @
Citat:
fanfon: Slazem se sa tim. Kod nas vec postoji pravilo da ljudi stariji od 65 godina(mislim da je toliko, ne znam tacno) svake dve godine produzavaju dozvolu. Kad bi ovo vreme skratili na 3 meseca nastao bi haos. Ipak i star covek ne ostari toliko mnogo za 3 meseca da bi ponovo morao na kontrolu. A narocito ne stoji argument da bi to moralo biti skuplje. Pre bih naplatio skuplje onima sto su izazvali nesrece pod dejstvom alhohola ili sto su iz obesti jurili i 100km vise od dozvoljenog. Mislim da vecinu saobracajnih prekrsaja i nesreca izazivaju mladji vozaci i to usled drugih faktora(alkohol, droga, nervoza, neispavanost...).

[Ovu poruku je menjao fanfon dana 01.06.2005. u 16:37 GMT+1]

Ups... Mislio sam da samim tim posto ce cesce obnavljaju da su skuplja. Nisam se "odrazio" i procitao dobro post pre slanja. Princip: cesce puta cena jednako skuplje.

[ vindic8or @ 01.06.2005. 17:10 ] @
uopste nam nije neophodno zatezanje procedure za dobijanje dozvole.
potrebno nam je uvodjenje malo vecih kazna za krsenje propisa, a iznad svega nam je potrebna nepodmitljiva saobracajna policija koja bi savesno radila svoj posao.

zar vam ovaj poslednji deo ^ ne zvuci kao naucna fantastika? verujem da je vecini cim su ovo procitali palo na pamet "nema sanse". mislite o tome...
[ Wega @ 01.06.2005. 17:22 ] @
treba povecati kazne - slazem se, ali ne za pojas i ne nosenje dokumenata u gradu...za to imam preko 30 prijava, doduse ni jedna nikada nije stigla kuci ali opet...cekam 10-15 min da ispise prijavu pa onda necu da potpisem pa...:P
[ vindic8or @ 01.06.2005. 17:33 ] @
Citat:
Wega: treba povecati kazne - slazem se, ali ne za pojas i ne nosenje dokumenata u gradu...

yebes pojas, za ovo drugo itekako treba kaznjavati.
[ pctel @ 01.06.2005. 22:38 ] @
Citat:
Kazne kod nas bi trebale da budu drakonski velike.... Vedoci ste da sto se redje te kazne naplacuju to sve manje vozaca vezuje pojas.

Slazem se sa drugim delom tvoje izjave - na postovanje propisa utice ucestalost naplacivanja a ne visina kazne. Primera radi, da je kazna 100 dinara ali da ti je naplate 5 puta dnevno onda bi sigurno uskoro poceo da postujes propise, a da je 20.000 dinara a naplate ti jednom godisnje, ubrzo bi to zaboravio i dalje radio po starom.
Osim toga, visoke kazne podsticu mito i korupciju, tako da su problem i za gradjane i za drzavu.
Citat:
ako NECES da se vezujes lepo ti zabrane da vozis pa se vozi gradskim prevozom.

Vezivanje ljudi je nesto protiv cega sam uvek bio, ja to dozivljavam kao ogranicenje osnovnih ljudskih prava i sloboda. To da li sam ja vezao pojas ili ne uopste ne utice na bezbednost drugih ucesnika u saobracaju a nisam bas za to da me neko na silu tera da brinem o sopstvenoj bezbednosti. Shvatam da je to dosta diskutabilna stvar, mnogi smatraju da covek sam ima pravo da odlucuje o svojoj egzistenciji na planeti, drugi opet smatraju da nema to pravo. Evo, meni se desilo pre par godina u Madjarskoj da mi je dok sam setao ulicom prisao policajac i poprilicno me izgrdio sto drzim ruke u dzepovima!!! Posto je ulica bila zaledjena i veoma klizava, njegovo tumacenje je bilo da ako drzim ruke u dzepovima mogu da poginem pri padu jer rukama ne mogu da zastitim glavu, ja nisam mogao cudom da se nacudim - moje ruke, moji dzepovi, ali ne, on nije smatrao da ja imam to pravo, vec mi je rekao da ce mi pisati kaznu ako me jos jednom do kraja zime vidi sa rukama u dzepovima
[ markolazarevic @ 01.06.2005. 23:43 ] @
joj pctel koje sve bisere neces doziveti...
[ StORM48 @ 02.06.2005. 00:00 ] @
Povećanje kazni ne može da poboljša stvar, ako se ne iskoreni:

1) korupcija,
2) "strah" (ili šta-već) među saobraćajnom policijom od skupih automobila i njihovih vozača.

Ovo drugo ću ilustrovati vrlo slikovitim primerom (a siguran sam da je svako od Vas to imao prilike da vidi/doživi). Vozeći se starim autom, zaustavljen sam, u jednom danu, 3 puta. Prošao sam sa jednom kaznom (nevezan pojas), ali su me druga dva puta držali i po 15-20 minuta... onako bezveze. Operacija "treniranje živaca". I na kraju pustili (svejedno, nisam ništa ni uradio). Kao tobože, "rutinska kontrola". Jednom su me, sa tim istim starim autom maltretirali zbog "prekoračenja brzine". Naime, vozio sam brzinom od 63kmh, tamo gde je dozvoljeno 60kmh. Nikako nisu mogli da mi oproste tih 3kmh... I tako dalje.

Dan drugi. Vozim tastov Pežo 307. Updaljiv, nov, bogato opremljen, sa prilično prepoznatljivim tablicama. Iznerviran događajima prethodnog dana, skrećem gde nije dozvoljeno (iz Dečanske, levo u Makedonsku, prema trgu. Levo mogu da skreću jedino GSP vozila), i to namerno, da vidim šta će da se desi. Vozim nedozvoljenom brzinom i startujem kao manijak na semaforu. Svaki put na očigled policije. Naravno, svaki put su se pravili blesavi... kao "nismo mi odavde"...

Da ne pominjem "policajku" u sred bela dana, ispred Londona, koju je izveo lik u novom crnom BMW-u i to pred očima gomile ljudi i horde interventne policije. Pogodite šta su radili? Pravili se da nisu videli, iako ko su gume škripale tako da su nam uši poispadale.

E, sve dok tako rade, vozači i saobraćaj u celini, će nam biti ovakvi buđavi kakvi su sada. Potrebne su velike kazne, ali i saobraćajna inspekcija, koja će nadgledati (ne)rad saobraćajne policije.

Inače, nisam vozač-manijak. To sam radio samo da bih sebi potvrdio ono što sam od ranije znao/video.

Pozdrav
[ Nikola_BGD @ 02.06.2005. 00:15 ] @
Ok je kontrolisati matorce cesce ali ta kontrola mora da bude malo detaljnija nego klasicno lekarsko uverenje. Da se dobro provere vid i refleski.

Ovo za ogranicenje brzine starijima takodje ponekad moze da ispadne dobra ideja. Ali ni pregledi ni ogranicenja brezine ne udaraju u srz problema : da su oni "povukli Boga za **** " i da su oni "najiskusniji i najkvalitetniji vozaci". E zbog tog stava mase matorih vozaca se svasta desava.

odma zatim slede likovi koji su tek dobili dozvolu i auto, narocito u nocnim casovima.

A i u ovoj zemlji se uglavnom desava da kad te drustvo nanjusi da vezujes pojas i vozis po ogranicenju i svim propisima proglasi te za idiota itd prozivaju te i tako to.
Mislim nebuloza al opet masovna pojava.

Ovim malope napisanim rizikujem da sad krenu ljudi da ovde pricaju da nije tako al to je cinjenica kao sto je cinjenica da minimum minimuma 60% vozaca u BG-u misli za sebe da su oni najbolji vozaci koje poznaju...

A ima tu jos jedna stvar.

Zasto ljudi kad se upali zeleno uvek gledaju auto ispred sebe. Kad bi svi gledali u semafor i krenuli istovremeno drasticno bi se ubrzao saobracaj. Recimo kad skreces iz bulevara u kneza milosa levo ka londonu, semafor drzi < 10 sekundi. Tamo kad gledaju svi u semafor i odmah krenu, stigne da prodje i po 7-8 kola. A kad se nadju pametnjakovici da cekaju da krene onaj ispred njih, prodje 3-4 automobila. nije mala stvar...

[ StORM48 @ 02.06.2005. 01:03 ] @
E za taj start sa semafora... mogu Ti reći da ljudi samo kod nas tako voze. U Italiji svi kreću u isto vreme, taman ih bilo 150.

A i naši saobraćajci, kada je gužva, pojma nemaju sa regulisanjem saobraćaja. Kad god vidim neki haos u gradu, siguran sam da je izašao saobraćajac da "reguliše". I naravno, uvek sam u pravu. Kao da se trude da izazovu kataklizmičke poremećaje.

Što je najgore, uspeva im.

Pozdrav
[ Dzems-Bond007 @ 02.06.2005. 01:17 ] @
Verovatno zato imaju dobre plate,i beneficirani radni staz.
[ l4m3r @ 02.06.2005. 01:52 ] @
Hehehehe..
Sto se tice ovog kretanja u isto vreme.. pa ljudi.. ne moze to tako..
Bilo bi savrsheno kad bi moglo.. ali ne moze. Zasto?
Zato sto nema svako dobar auto (pod dobar podrazumevam da ne trokira, da ne stuca). Pa onda na kraju krajeva.. neki ljudi ne znaju da krenu..
Ima puno raznih situacija.. al dovoljno je da jedan u tom redu ne krene kad i ostali.. i eto lupanja.
Zamislite kad bi svi gledali u semafor (naravno u koloni), i kretali kad se otvori zeleno.. ne gledajuci onog ispred sebe..
Pa mislim da bi tu bilo toliko chukanja.. da bi limari bili presrecni.. hehehe
Pa ne zivimo mi u plezentvilu

Gore je neko spomenuo da kad vozi uvece.. i prolazi kroz raskrsnicu.. da koci i usporava.. hehehe.. pa ako vec imate strah nocu od raskrsnica i "kamikaza".. onda ili nemojte da prolazite kroz raskrsnice (nego se parkirajte negde pored i plachite), ili samo zabadajte pun gas.. da sto pre prodjete..
Bolje to nego da usporavate na sred raskrsnice.. i da vas neka "kamikaza" pokupi

ehhh.. vozac do vozaca
[ vindic8or @ 02.06.2005. 06:57 ] @
Citat:
Kad bi svi gledali u semafor i krenuli istovremeno drasticno bi se ubrzao saobracaj.

kako to da rade i pricaju na mobilnom u isto vreme? :-)

a kod nas je jos i obicaj da kad stojis na semaforu, a nema nikog iz poprecne ulice, krenes pre nego sto ti se otvori zeleno. ovo vidjam svaki dan.
[ Mijat @ 02.06.2005. 09:34 ] @
Ma kod nas je glavni i mozda JEDINI problem u citavoj drzavi KORUPCIJA. Ne samo u policiji. Primer:
Svi dobro znamo da panduri zaustavljaju dobre automobile samo kad im treba kinta ;) Pre mozda dve nedelje sam isao sa burazerom iz Cuprije na aerodrom i uhvati nas radar negde kod Lapova - 185km/h, znaci prekoracenje od 65!!! I, sta se desava, tuc-muc, pa sto tako brzo pa... pa kod sudije za prekrsaje... ma moze i 1500 dingera! A za ovo po zakonu glat leti dozvola!
Poz Mijat!
[ darko @ 02.06.2005. 09:52 ] @
Citat:
l4m3rGore je neko spomenuo da kad vozi uvece.. i prolazi kroz raskrsnicu.. da koci i usporava.. hehehe.. pa ako vec imate strah nocu od raskrsnica i "kamikaza".. onda ili nemojte da prolazite kroz raskrsnice (nego se parkirajte negde pored i plachite), ili samo zabadajte pun gas.. da sto pre prodjete..
Bolje to nego da usporavate na sred raskrsnice.. i da vas neka "kamikaza" pokupi
ehhh.. vozac do vozaca ;)

Profil -> 17.12.1986. Tacno sam znao koje si godiste jer nesto ovako samo neko od 18 god da kaze. Imas li dozvolu uopste? Kad si polozio, pre 2 meseca pa si nakupio silno iskustvo? Daj covece spusti se malo na zemlju.
[ Nikola_BGD @ 02.06.2005. 11:26 ] @
E darko :)
Preduhitrio si me vec :)
Upravo sam to hteo da napisem a zbog takvih klinaca se i gine i to na veliko po bg-u. Nego sad je on pametan i extra vozac zato sto ima muda da prodje kroz svaku raskrsnicu. Zapravo on kaze da ima muda sto njega svrstava u dobre vozace, a nas sto prikocimo pred raskrsnicu u lose. A koliko ima godina ? 19. Sto smao dokazuje moju gornju tvrdnju da su ti klinci sve napaljene lozane koji za sebe tvrde da su najbolji vozaci koje poznaju.

Kad citam ono sto si postovao, kapiram da jos spadas u one vozace koji ni na tren ne smeju da odvoje oko od puta ispred sebe jer se plase da ce u nesto da udare. Pa nisi valjda toliko retardiran da dok kreces prethodno bacis oko kako se krece onaj ispred tebe. Ne moras da buljis u semafor. Po tvojoj logici neces videti gde ti je rucica menjaca da krenes, jer si gledao u semafor.

A i ako auto ispred tebe trokira, ipak se krece. A auto koji stoji dok na njega dodje red, pa tek onda pocne krece uz trokiranje, svakako jos vise smeta nego onaj sto trokira ali se krece vec.

Problem je sto nasi vozaci vole da cackaju nos, drndaju radio, gledaju ribe na pesackom, telefoniraju, citaju novine, nesto trece ili su naprosto lenji. Pa krecu kad vide da je kreno onaj ispred njih ili kad im svira onaj otpozadi. Srbija, sta ces.
[ __Marko__ @ 02.06.2005. 11:37 ] @
Nece svakog dana da ti pisu kazne. U pocetku par puta hoce a onda ako NECES da se vezujes lepo ti zabrane da vozis pa se vozi gradskim prevozom. Tamo se i onako ne vezujes.

Ovakvi vozaci i jesu problem naseg saobracaja. Pravila voznje su takva a ti ako NECES da ih postujes u celini nemoj ni da vozis. Niko te ne primorava.

--------------

A shta ti tu vidish lepo? Zashto branish glupost samo zato shto je u formi "zakona"?
Shto bih se ja vezivao uopshte u gradu? Iovako dobar deo vremena za volanom
provedem u drugoj, nikog drugog necu ugroziti svojim nevezivanjem pojasa, u 98%
situacija cu problem reshiti sa 2oo din, ... Idijotija! Treba dici glas protiv ovakvih
gluposti, ne glumiti Shvajcarca. Ovo ipak nije Shvajcarska.

Drugo, da li su samo vozachi problem nasheg saobracaja? Korumpirani i pijani
saobracajci, rupe gde ostavljamo trapove i kartere, semafori koji ne rade chim
padne pola kapi vode na njih, po jedan most na milion stanovnika... To su sitnice
koje ce se srediti u hodu chim izdresiramo vozache?

Smeshno. Muka mi je od gore citiranih komentara.

Pozdrav.

[ Ivan Dimkovic @ 02.06.2005. 13:39 ] @
Citat:
provedem u drugoj, nikog drugog necu ugroziti svojim nevezivanjem pojasa

Odakle ti to znas - hoces da ako razlupas glavu kroz staklo budes teret zdravstvenom osiguranju koje ce da te leci sledecih pola godine zbog "pameti" ?

Citat:
, u 98% situacija cu problem reshiti sa 2oo din, ... Idijotija! Treba dici glas protiv ovakvih gluposti, ne glumiti Shvajcarca. Ovo ipak nije Shvajcarska.

Pa bas zbog toga sto ti radis sa 200 din i nije Svajcarska, uzgred - davanje mita je krivicno delo isto kao i primanje mita - sto ne znaci da nema dovoljnog broja ljudi koji zele da Srbija postane zemlja gde postoje pravila.

Citat:

padne pola kapi vode na njih, po jedan most na milion stanovnika... To su sitnice

Tacno, sve je to problem - ali to nema nikakve veze sa cinjenicom i da mnogi vozaci jesu problem. Resavanjem tog dela problema se svakako poboljsava stvar.

[ mexico @ 02.06.2005. 14:31 ] @
Citat:
__Marko__
A shta ti tu vidish lepo? Zashto branish glupost samo zato shto je u formi "zakona"?
provedem u drugoj, nikog drugog necu ugroziti svojim nevezivanjem pojasa, u 98%
situacija cu problem reshiti sa 2oo din, ... Idijotija! Treba dici glas protiv ovakvih
gluposti, ne glumiti Shvajcarca. Ovo ipak nije Shvajcarska.

Smeshno. Muka mi je od gore citiranih komentara.

Ja nisam strucnjak da odredim sta je glupo a sta pametno u saobracaju. Koliko znam u preko 90% zemalja sveta (ako ne i u svih 100%) pojas je zakonom obavezan. Znaci ti, pctel i jos par ste najveci strucnjaci jer ste to proglasili za glupost a ostatak planete je glup. Razmisli malo pre nego sto sledeci put odvalis glupost. Osnovna stvar je postovanje pravila a pravilo je da je pojas obaveza. Znaci vezivanje pojasa je sastavni deo voznje kao i davanje migavca. Kome se to ne svidja i nece da postuje ne treba ni da vozi. Niko te ne primorava da vozis ako ti se pravila ne dopadaju. Ali ako hoces da vozis onda moras da postujes pravila. I, ne "branim glupost". Vama se ne svidja da vezujete pojas, nekom drugom se (u takvom slucaju sa pravom) ne svidja da usporava kada vidi pesake na ulici jer to usporava njegovo pravo da slobodno vozi ulicom. Nekom je glupo da je ulica jednosmerna ili da jednom trakom autoputa vozi u samo jednom smeru... I sta dobijamo: svako ima nesto sto mu je "glupo".

Drugo, nisu SAMO vozaci problem, ali, kao sto i sam kazes, JESU problem. Ti i ja mozemo manje da uticemo na ostale stvari, za sada, ali kao vozaci vise mozemo da uticemo da postujemo pravila i tako smanjimo problem vozaca. Ako nije tako gde je granica?

Zato sto ima rupa, malo mostova i sl. vozacima dati pravo da mogu da prolaze kroz crveno i gaze ljude? Mislis da ne? A ko ce da kaze sta smeju da rade vozaci?

Da rascistimo i ovo: ne branim nikoga. Ne umanjujem ostale probleme ali ne postoje nikakvi izgovori za vozacko nepostovanje propisa.

[ l4m3r @ 02.06.2005. 15:36 ] @
Citat:
darko: Profil -> 17.12.1986. Tacno sam znao koje si godiste jer nesto ovako samo neko od 18 god da kaze. Imas li dozvolu uopste? Kad si polozio, pre 2 meseca pa si nakupio silno iskustvo? Daj covece spusti se malo na zemlju.

Citat:
Nikola_BGD: E darko
Preduhitrio si me vec
Upravo sam to hteo da napisem a zbog takvih klinaca se i gine i to na veliko po bg-u. Nego sad je on pametan i extra vozac zato sto ima muda da prodje kroz svaku raskrsnicu. Zapravo on kaze da ima muda sto njega svrstava u dobre vozace, a nas sto prikocimo pred raskrsnicu u lose. A koliko ima godina ? 19. Sto smao dokazuje moju gornju tvrdnju da su ti klinci sve napaljene lozane koji za sebe tvrde da su najbolji vozaci koje poznaju.

Kad citam ono sto si postovao, kapiram da jos spadas u one vozace koji ni na tren ne smeju da odvoje oko od puta ispred sebe jer se plase da ce u nesto da udare. Pa nisi valjda toliko retardiran da dok kreces prethodno bacis oko kako se krece onaj ispred tebe. Ne moras da buljis u semafor. Po tvojoj logici neces videti gde ti je rucica menjaca da krenes, jer si gledao u semafor.

A i ako auto ispred tebe trokira, ipak se krece. A auto koji stoji dok na njega dodje red, pa tek onda pocne krece uz trokiranje, svakako jos vise smeta nego onaj sto trokira ali se krece vec.

Problem je sto nasi vozaci vole da cackaju nos, drndaju radio, gledaju ribe na pesackom, telefoniraju, citaju novine, nesto trece ili su naprosto lenji. Pa krecu kad vide da je kreno onaj ispred njih ili kad im svira onaj otpozadi. Srbija, sta ces.

Prvo da odgovorim darku.. Sa svojih 18 godina sam presao 'dovoljno' kilometara po gradu (chitaj oko 25000 km), da znam da ne treba da usporavam na raskrsnici kad mi je zeleno. Bas zbog tih indijana koji ne gledaju semafor.. pogled pre ulaska u raskrsnicu
Vozim svaki dan po gradu i vidjam svasta. Preko dana ne prelazim ni ogranichenja ni nista.. ma sta se ja vama, iskusnim vozachima pravdam ..

E sad nikola.. Zbog ovakvih kao ja se gine?? Za svoj mali staz vozaca (sa vozackom), sam video da bas 'iskusni' i stariji 'vozaci' prave sranja oko mene, i da ne znaju da voze na uzbrdicama i ostalim banalnostima.. tako da o tome da se zbog ovakvih kao ja gine.. neka.. ostavi tu pricu za klince iz kraja.
Ja napaljena lozana? hehehe.. eh prijatelju.. nemas ti pojma sta pricas.. al dobro.. ne kazem da nema lozana.. daleko od toga.. na svakom semaforu posle 23h, mozete videti indijance koji bi da se trkaju i sl. Mene to ne zanima, bas zato sto nemam nesto mnogo jak auto, a i zato sto gorivo nije bas jeftino..

E sad.. najludji deo..

Citat:

Lose kapiras. Ja nikad nisam imao taj trip da samo gledam napred i nigde drugde.. da me muzika u voznji zbunjuje.. i sl. hehe..
Ne buljim u samo u semafor niti bilo gde.. nego gledam sve, vidim sve i pratim saobracaj.
Ali najludje je (ako sam dobro shvatio), je da moram da pogledam gde mi je rucica menjaca kad krecem???? HAHAHAHAHAHAHAHAHA.. toliko o tebi i tvojoj voznji.
Ti moras da pogledas gde ti je rucica menjaca kad kreces?
E to sam i mislio.. ne znaju ljudi gde im je menjac.. u kojoj je brzini.. niti dal treba da im volan stoji pravo.. imaju vozacke po 4-5.. ma i 10 godina, a ovamo prosipaju mudrosti..

E i da.. ja nikad do sad.. za svojih 25000 km, nisam izazvao ni jedno naglo kocenje, niti bilo kakav udes ili ne daj boze, nesrecu.
Da volim da ponekad da vozim agresivnije.. volim. i to ne krijem. Podrazumeva se da sam tad sam u kolima, sa pojasom zakacenim..i naravno, da nije 11 ujutru, nego sitni sati posle ponoci.

Aj sad ono.. "brzine idu u H.."

[ mexico @ 02.06.2005. 15:55 ] @
Citat:
l4m3r: Prvo da odgovorim darku.. Sa svojih 18 godina sam presao 'dovoljno' kilometara po gradu (chitaj oko 25000 km), da znam da ne treba da usporavam na raskrsnici kad mi je zeleno. Bas zbog tih indijana koji ne gledaju semafor.. pogled pre ulaska u raskrsnicu
Vozim svaki dan po gradu i vidjam svasta. Preko dana ne prelazim ni ogranichenja ni nista.. ma sta se ja vama, iskusnim vozachima pravdam ..

E sad nikola.. Zbog ovakvih kao ja se gine?? Za svoj mali staz vozaca (sa vozackom), sam video da bas 'iskusni' i stariji 'vozaci' prave sranja oko mene, i da ne znaju da voze na uzbrdicama i ostalim "banalnostima"... tako da o tome da se zbog ovakvih kao ja gine.. neka.. ostavi tu pricu za klince iz kraja.

Sve si rekao sam... Nije poenta koliko si presao (25000) vec sta si naucio za to vreme (nista pametno). Nikakvu opreznost ti ne spominjes u svom tekstu. Od "starijih" i "iskusnijih" si samo opazio "sranja" i da ne znaju da voze na uzbrdicama i ostalim banalnostima. U saobracaju nista nije banalnost. Jedna od stvari koja izuzetno bitna u saobracaju je strpljenje. U vecini tvog teksta vidi se da voznju i znanje voznje meris brzinom.

Citat:
l4m3r: Da volim da ponekad da vozim agresivnije.. volim. i to ne krijem. Podrazumeva se da sam tad sam u kolima, sa pojasom zakacenim..i naravno, da nije 11 ujutru, nego sitni sati posle ponoci.

Da li je potreban komentar? Sam si u kolima, a da li si sam na ulici?... Mnoooogo imas ti jos da ucis. Nema to veze sa godinama samo i kilometrazom. Ima ljudi koji su dosta naucili u tvojim godinama i sa mnogo manje kilometara. A ima koji misle da su posle "25000" merodavni da druge nazivaju "indijanci"....

[ BluesRocker @ 02.06.2005. 16:50 ] @
Citat:
l4m3r: ili samo zabadajte pun gas.. da sto pre prodjete..

ehhh.. vozac do vozaca ;)

Imam jednog druga koji tako slicno razmislja. Ide motorom koji nema kocnicu, pa kad naidje na neku raskrsnicu stisne gas do daske i prekrsti se pa sta bude. :)
[ Wega @ 02.06.2005. 17:11 ] @
@ mexico

pa kada me me zaustave zbog: ne ustupanja prednosti pesacima, ne odgovarajuce svetlosne signalizacije, prolaska ulicom u nedozvoljenom smeru...i da ne nabrajam dalje....platicu koliko treba, rec necu reci..ali zbog pojasa i ne nosenja dokumenata? u gradu? ma smesno, neuporedivo...

problem jeste kod nas sto jos uvek 200 dinara zavrsava sve kombinacije sa saobracajnim policajcem, ne znam kolika su im primanja, mozda je to razlog, a mozda su i oni svesni da generalno narod nema para pa nek' ide zivot....dokle? ko zna.

@l4m3r

sa 18 god 25k km?

kad si poceo da vozis? (godine)

od kada posedujes dozvolu? (datum)

ako se u prvom odgovoru pojavi <18 a u drugom 2005. godina navedi jedan dobar razlog da ti se dozvola ne oduzme...

[ vindic8or @ 02.06.2005. 18:25 ] @
Citat:
problem jeste kod nas sto jos uvek 200 dinara zavrsava sve kombinacije sa saobracajnim policajcem

ovo je informacija od pre 5 godina.

1200 dinara je danas standardna tarifa (koji god prekrsaj, ili bez prekrsaja, samo ako te zaustave).
[ darko @ 02.06.2005. 18:51 ] @
@l4m3r

Decko, nisi ti nista kriv, ti samo trenutno nisi svestan sta i kako pricas. Za par godina ce ti sve to biti smesno. Nisam ja nesto puno stariji od tebe(02/84) ali ja sam prosao kroz malo drugaciju situaciju. Naime, ja sam se isto tako ponasao dok nisam polozio voznju. Bio sam najbolji i najbrzi vozac. Medjutim kad sam polozio jednostavno me to proslo nekako... Ili bar mozda nije bilo tog intenziteta. Sad kad vidim klince koji se isto tako ponasaju prosto mi se smeje. Ali dobro, proci ce i tebe i nekog drugog isto to.

Dakle, ne radi se o tome kako mi shvatamo to sto ti pises nego te odaje tvoj nacin pisanja. Kao sto sam ti rekao cim sam procitao tvoj post znao sam koje si godiste. Jednostavno te odaje neiskustvo i nadmenost koju ima 90% klinaca koji su tek polozili a u stvari nemaju pojma o voznji.

Ti imas u najboljem slucaju dozvolu tek 6 meseci. Za 6 meseci ne mozes da skupis skoro taman da vozis svaki dan nikakvo iskustvo. Po tvojoj prici ti prelazis svaki dan 150km u proteklih 6 meseci koliko imas dozvolu? Decko ne budi smesan. Hehe, vozac :-(
[ Wega @ 02.06.2005. 21:25 ] @
Citat:
vindic8or: ovo je informacija od pre 5 godina.

1200 dinara je danas standardna tarifa (koji god prekrsaj, ili bez prekrsaja, samo ako te zaustave).

mozda u bg, ali brate ovde u ns i dve pljeske zavrsavaju...mozemo oko toga da se sad prepucavamo ali tako je...
[ vindic8or @ 02.06.2005. 21:43 ] @
da, u bg sam mislio. vama gore daju popust na mito izgleda ;)
[ stolex @ 02.06.2005. 22:48 ] @
Auuuuu.
Po Nish ih poplasili. Tesko ce ulovis takvog sto ce ti da "ponizenje" :)))
Ili pa ja ne znam da zamolim, a mozda i licim na nekog inspektora iz kontrole pa postupaju po PS-u
[ zoran @ 02.06.2005. 23:29 ] @
Jel oni u Tamićima imaju pojaseve ?
Nešto mi se čini da nemaju.
[ Nikola_BGD @ 03.06.2005. 00:18 ] @
@l4m3r:

Da, uglavnom su ti lepo odgovorili. Ti sapdas u onu najgoru ekipu koju je cale naucio da vozi pre 18te godine,( i koja je dugo pre polaganja vozila i izlagala sebe i okolinu potencijalnim opasnostima) pa sad misli da su bogovi za volanom jer su vozili vise od svojih vrsnjaka. Ali klasicna decija razmisljanja u koja dalje necu da se upustam.

Ja pricam kako je zajebano voziti nocu po bg-u jer ima ludaka koji jurcaju i ne obracaju paznju na semafore a ti kazes da zbog toga ne treba opreznije nocu voziti. A onda 10 recenica dalje sam sebe smestis u ekipu koja najradije nocu bira da jurca.

Sta ti znaci pogled pred ulazak u raskrsnicu. Nisi svestan koliko moze da ti se lose sloze kockice i da jednostavno nekad nemas vremena zbog brzine da izbegnes da te neko pokupi sa strane.

Ma sto ja uopste gubim vreme na ove price koje tebe ne doticu. Kao sto su ti rekli, kad porastes smirices se, proci ce te to sve...
[ l4m3r @ 03.06.2005. 00:26 ] @
Ja za sebe i ne mislim da sam iskusan.. niti da sam dobar vozac.. stvarno je tako.
Vozim svaki dan.. i stvarno vidjam mnogo budala na ulicama. I prosto znam da ja takve greske, ili sta mu to dodje.. ne pravim.
Da vozim 'savrsheno'.. ne vozim. Napravim i ja po koju greshku, ali uglavnom kad oko mene nema nikog. Ali ponavljam se, takve banalne greshke sto vidjam po putevima.. ne.

Evo jedan primer. Vracam se iz sela. Prilaz beogradu sa ibarske. Par kilometara pre groblja i onog semafora. Mozda i znate, pravac ka gradu, na ibarskoj, na toj deonici puta ima jednu traku u tom smeru. Kontra smer, 2 trake. Vozim tu 140 (mozda ce sad neko reci da mi je ovo greska..), ispred mene nema nikog, iza mene nikog.
Primetim na udaljenosti od mene, na nekih 800 metara, kako stoje kola pored puta sa sva 4 migavca upaljena. ok.. prilazim mu na nekih 20 metara, i odjednom kola ispred tih sa 4 migavca (ta 2 kola nisam ni video), izlecu na moj pravac u rikverc. Kontra smer, idu mi kola u susret. Imao sam srecu da je covek iz kontra smera ukocio i presao u njegovu desnu traku. Ja sam uleteo u kontra smer i stao ispred one budale na nekih 100 m. Vracam se nazad (peshaka), i pitam coveka onako besno.. dali je normalan. Covek od nekih svojih 32-33 godine, mrtav ladan mene pita isto pitanje.. i pocne da mi se proserava kako on vozi vec 12 godina, kako ne znam ni ja sta. Ja mu prosto kazem.. chiko.. polozio sam pre 3 meseca, i siguran sam da mi se to nece desiti.. drugim recima gospodine.. vi ste debil.. i dovidjenja.
Konto svega toga.. 1 malo dete na zadnjem sedishtu njegovog auta.. i da sam se zabo pravo u njega, pisalo bi u novinama.. kako je neki klinac ubio coveka i njegovo dete..
Mogu jos da nabrojim barem 10 slicnih sluchajeva, koje sam ja video, ili doziveo.
Shto samim tim znachi.. nisu svi koji su tek polozili, ubice na drumu, i nisu svi razlozi zasto ima udesa i nesreca na putevima. Preispitajte malo sebe..

Za 'agresivniju' voznju.. to priznajem.. ali opet kazem.. to i kad radim, radim sigurno 2-3 sata posle ponoci.. kad mi dodje.. i samo na deonicama koje znam napamet.
I opet ne kazem da je to 100% bezbedno, niti da je ok.. ali eto.. to volim.. i to cu uvek raditi..

Polozio sam u januaru, a kola sam kupio u decembru. Vozio sam nekih 20-ak dana svoja kola bez vozachke.. Startovali su me chike u plavom par puta dok nisam imao vozachku, i prolazio sam na dobru zhvaku, i posle sa chashcavanjem tipa 2L koce
I zasto bi sad meni trebalo oduzeti vozachku? A ne onom koji gleda u menjac kad krece, ili onom koji ne zna da krene pod rucnom, ili onom koji daje levi migavac, a skrece desno .. ??

aj peace

[ BytEfLUSh @ 03.06.2005. 01:22 ] @
Eto, a da si vozio normalnom brzinom nikakvih problema ne bi bilo, na vreme bi ga video i usporio bi. Ali, zašto bi vozio normalnom brzinom kad to ne želiš?
[ BluesRocker @ 03.06.2005. 03:54 ] @
Citat:
l4m3r: Ja za sebe i ne mislim da sam iskusan.. niti da sam dobar vozac..

Cini ti se. :)
Citat:
l4m3r:
Vozim svaki dan.. i stvarno vidjam mnogo budala na ulicama.

U retrovizoru?
Citat:
l4m3r: Vozim tu 140 (mozda ce sad neko reci da mi je ovo greska..)

Vozio si samo 60 km/h vise od ogranicenja? Pa Misko bi brze vozio vezanih ociju. :)
Citat:
l4m3r:
Primetim na udaljenosti od mene, na nekih 800 metara, kako stoje kola pored puta sa sva 4 migavca upaljena. ok.. prilazim mu na nekih 20 metara, i odjednom kola ispred tih sa 4 migavca (ta 2 kola nisam ni video), izlecu na moj pravac u rikverc. Kontra smer, idu mi kola u susret. Imao sam srecu da je covek iz kontra smera ukocio i presao u njegovu desnu traku. Ja sam uleteo u kontra smer i stao ispred one budale na nekih 100 m.

Da si se drzao ogranicenja, svega toga ne bi bilo. Upravo ogranicenja i postoje zato sto svako ponekad napravi gresku a tu nema popravke. Da si vozio 80 km/h, i da si pustio gas dok se priblizavas tom parkiranom autu (zato sto brzina mora da se prilagodi situaciji, a ti treba da zamislis da stvarno nesto moze da ti izleti iza tog auta), imao bi mnogo vise sanse da izbegnes eventualnu nesrecu. I nemoj nikad da se pitas ko je (vise) kriv. Treba da se potrudis da ti ucinis sto vise da do eventualne nesrece ne dodje, jer je i tvoja guzica u pitanju.
[ darko @ 03.06.2005. 07:10 ] @
a koliko je puta presao duplu punu liniju? :-) Ja jako cesto idem tuda i skoro mi se nikad nije desilo da ispred mene nema nekog kamiona, autobusa i sl. Nije poenta voziti brzo vec voziti pametno. Proci ce te vremenom videces.

p.s. Ti i dalje tvrdis da prelazis 150-170km SVAKI dan od kad si polozio? :-)
[ srki @ 03.06.2005. 07:24 ] @
Citat:
provedem u drugoj

Kakave veze imas i ako vozis u prvoj ako neka budala iz suprotne trake izgubi kontrolu i napravi frontalni sudar sa tvojim autom? Tada pojas ipak moze da ti pomogne.

Citat:
nikog drugog necu ugroziti svojim nevezivanjem pojasa

Ako vozis nekoga onda hoces jer glava lako moze da ti se sudari sa glavom suvozaca.
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 08:05 ] @
Odakle ti to znas - hoces da ako razlupas glavu kroz staklo budes teret zdravstvenom osiguranju koje ce da te leci sledecih pola godine zbog "pameti" ?

-------

Ovo je stvarno komentar za pamcenje!! Radim u istoj zgradi gde je i direkcija
zdravstva. Ne znam shta da ti napishem, osim da si odvalio extra :))) Ali necemo u te teme.

-------

Pa bas zbog toga sto ti radis sa 200 din i nije Svajcarska, uzgred - davanje mita je krivicno delo isto kao i primanje mita - sto ne znaci da nema dovoljnog broja ljudi koji zele da Srbija postane zemlja gde postoje pravila.

-------

Hocesh da me prijavish? Ti si uvek vozio po PSu, na Slaviji si poshtovao "Bezbednost u saobracaju", grozish se od ideje da ucutkash dzukelu sa
2oo kinti nego volish da platish kaznu od 15oo ?

-------

Tacno, sve je to problem - ali to nema nikakve veze sa cinjenicom i da mnogi vozaci jesu problem. Resavanjem tog dela problema se svakako poboljsava stvar.

-------

Kakve to veze ima sa pojasom !?

[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2005. 08:13 ] @
Marko, vidi... kao sto ti neko vec rece - pojas je obavezan za vezivanje u vecini normalnih zemalja, pa i po zakonu u Srbiji koja isto tezi da bude normalna zemlja.

To sto ti smatras da zakon nije OK - well, sta da se radi - nemoj vezivati pojas i placaj kaznu do mile volje, ti ces da budes pravi drugar budzeta Srbije :-)

Jednog dana, kad zdravstvo bude privatno i kad se ne-daj-boze neko razlupa 3x vise zbog ne-vezivanja pojasa, moze lako da se desi da mu privatna kuca za zdravstveno osiguranje odbije da plati troskove lecenja jer je covek svesno doprineo svom stanju.

Taj dan nije tako daleko u Srbiji kako neki misle, a tad ce biti za nekog vec kasno.

Citat:

Ovo je stvarno komentar za pamcenje!! Radim u istoj zgradi gde je i direkcija
zdravstva. Ne znam shta da ti napishem, osim da si odvalio extra :))) Ali necemo u te teme.

Ma da, naravno - ti si pametniji od svih strucnjaka za sigurnost zaposlenih u auto industriji i osiguravajucim kompanijama, kojima svakako odgovara da se ljudi vise povredjuju, jel da... kako bi nadoknadjivali sto vise $$$... gimme a break.
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 08:24 ] @
Ja nisam strucnjak da odredim sta je glupo a sta pametno u saobracaju. Koliko znam u preko 90% zemalja sveta (ako ne i u svih 100%) pojas je zakonom obavezan. Znaci ti, pctel i jos par ste najveci strucnjaci jer ste to proglasili za glupost a ostatak planete je glup. Razmisli malo pre nego sto sledeci put odvalis glupost.

------

Najvishe volim ove shto besede pochinju sa "svuda u svetu", a bili su u Segedinu
i Vidinu. Lupash gluposti, prijatelju! Praxa je (logichna) da se vezujesh na auto
putu, ne u gradu! Vozio sam po Italiji... prvo, startovali su me jednom.
Drugo, svakog zabole za pojas. Trece, ishao sam kolima od Beograda do Berlina i
bash su se potresli zbog mog pojasa. Chetvrto, verovatno se ne potresaju jer
imaju za pivo, za razliku od ovih nashih dzukela, vama neopisivo dragih izgleda
(ljudi, jel vozite vi uopshte?).

-------

Osnovna stvar je postovanje pravila a pravilo je da je pojas obaveza. Znaci vezivanje pojasa je sastavni deo voznje kao i davanje migavca. Kome se to ne svidja i nece da postuje ne treba ni da vozi. Niko te ne primorava da vozis ako ti se pravila ne dopadaju. Ali ako hoces da vozis onda moras da postujes pravila. I, ne "branim glupost". Vama se ne svidja da vezujete pojas, nekom drugom se (u takvom slucaju sa pravom) ne svidja da usporava kada vidi pesake na ulici jer to usporava njegovo pravo da slobodno vozi ulicom. Nekom je glupo da je ulica jednosmerna ili da jednom trakom autoputa vozi u samo jednom smeru... I sta dobijamo: svako ima nesto sto mu je "glupo".

-------

Vezivanje pojasa poredish sa ugrozhavanjem peshaka? Ti mora da si radikal.
I ne moram da poshtujem idijotska pravila i necu da poshtujem idijotska pravila.
Necu se vezivati nikad!

-------

Drugo, nisu SAMO vozaci problem, ali, kao sto i sam kazes, JESU problem. Ti i ja mozemo manje da uticemo na ostale stvari, za sada, ali kao vozaci vise mozemo da uticemo da postujemo pravila i tako smanjimo problem vozaca. Ako nije tako gde je granica?

-------

Ma sve je to lepo, zashto se ovde uvek pochinje od kraja? Daleko od toga da pola
nas ne treba isprebijati k'o machku... Ali ne mozhesh ochekivati da se ljudi
racionalnije ponashaju u jednoj velikoj neracionalnoj situaciji zvanoj "zhivot u
Srbiji". Da bi neshto uradio, morash da mi omogucish da pobegnem od vechite
dileme "Zastava ili Kadet '83 ali-zdrav-malo-ima-da-se-radi-mehanika-inache-je-
chashica-iako-je-prvi-put-prevrnut-na-krov-kad-sam-ja-uchio-latinicu". Morash
da mi dash ULICU (mozhemo da pokushamo zajedno da definishemo pojam ulice,
pa kako god ga definisali videcesh shta sve po Beogradu NIJE ulica). Morash da
mi sjashesh sa grbine prvo. Onda morash da uvedesh PRAVILA za SVE i da
pochnesh da CEPASH! Ali neeeeee.... samo ti lepo stavi pojas, to je pravilo, svi
cemo mi to da poshtujemo i milina...... Budalashtina.

-------

Zato sto ima rupa, malo mostova i sl. vozacima dati pravo da mogu da prolaze kroz crveno i gaze ljude? Mislis da ne? A ko ce da kaze sta smeju da rade vozaci?

Da rascistimo i ovo: ne branim nikoga. Ne umanjujem ostale probleme ali ne postoje nikakvi izgovori za vozacko nepostovanje propisa.

-------

Jesteeeeee..... Sasvim je normalno da ti sudija pojede dozvolu kad si proshao na
crveno. Ne vidim oko chega bi tu polemisali. I sasvim je normalno da ova drzhava
omoguci uvoz vozila. I sasvim je normalno da gradska vlada pochne neshto da radi
(svaka chast za podzemnu garazhu i one silne petlje kod Arene - zar nije mogao
da se napravi most za te pare?). I sasvim je normalno da se oformi ekipa
provokatora pri policiji koja ce voziti po gradu, praviti prekrshaje i pokushavati
da podmiti saobracajce. I sasvim je normalno da korumpirani i pijani saobracajci
idu u zatvor, a ne da nas terorishu. To je sve normalno i prirodno isto kao i moja
zhelja da ne vezujem sebe u svojim kolima.

Pozdrav.

[ vindic8or @ 03.06.2005. 08:25 ] @
Citat:
Taj dan nije tako daleko u Srbiji kako neki misle, a tad ce biti za nekog vec kasno.

ipak jeste. i to najvise zahvaljujuci ovima sto misle da su pametniji od zakona. vezivanje pojasa nije problem, ali princip i nacin razmisljanja jeste.
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 08:28 ] @

Ma da, naravno - ti si pametniji od svih strucnjaka za sigurnost zaposlenih u auto industriji i osiguravajucim kompanijama, kojima svakako odgovara da se ljudi vise povredjuju, jel da... kako bi nadoknadjivali sto vise $$$... gimme a break.

-------

Prijatelju, da li ti znash shta je nashe ZDRAVSTVENO OSIGURANJE? To je jedna
razularena banda. Tu ne da nema STRUCHNJAKA, ne da nema UPUCENIH u BILO
SHTA, ne da nema NORMALNIH, da ti to ne mozhesh ni da zamislish...

Ako ikada dodje do reforme zdravstva, prvo treba svima da daju otkaze i da udju
u skafanderima i sa shmrkovima...

Tako da molim te.... ljudi...... nismo u Shvajcarskoj..... a ja bih voleo da jesam....
a vi i dalje razmishljate kao Shvajcarci......
[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2005. 08:30 ] @
Citat:

Najvishe volim ove shto besede pochinju sa "svuda u svetu", a bili su u Segedinu
i Vidinu. Lupash gluposti, prijatelju! Praxa je (logichna) da se vezujesh na auto
putu, ne u gradu! Vozio sam po Italiji... prvo, startovali su me jednom.
Drugo, svakog zabole za pojas. Trece, ishao sam kolima od Beograda do Berlina i
bash su se potresli zbog mog pojasa. Chetvrto, verovatno se ne potresaju jer
imaju za pivo, za razliku od ovih nashih dzukela, vama neopisivo dragih izgleda
(ljudi, jel vozite vi uopshte?).

Evo ja sam bio podosta po svetu i u svakoj civilizovanoj zemlji su ljudi vezivali pojas - ukljucujuci i takistu u pomenutoj Italiji.

O Berlinu ne znam sta da ti kazem, recimo da zivim u istom gradu i da svako koga znam vezuje pojas bez ikakvih glupih pitanja pri ulasku u kola, kao i u ostalim gradovima u istoj zemlji... i niko to ne vezuje zbog pandura vec zbog svoje licne bezbednosti.

Nisu svi inadzije kao balkanci, pa da sve covek mora da ih tera motkom, pa i za ono sto je dobro po njih.

Citat:

Prijatelju, da li ti znash shta je nashe ZDRAVSTVENO OSIGURANJE? To je jedna
razularena banda. Tu ne da nema STRUCHNJAKA, ne da nema UPUCENIH u BILO
SHTA, ne da nema NORMALNIH, da ti to ne mozhesh ni da zamislish...

Ne pricam o tome kakvo je osiguranje vec o cinjenici da ce cim im se ukaze prilika / kad se privatizuje da gledaju na svaki nacin da te otkace kako mogu - a pojas ce im biti idealan razlog da te odjebu.

Onda ces ti morati da platis svoje lecenje od nove love, a ne od love koju dajes svakog meseca od plate.

Kapisci?
[ vindic8or @ 03.06.2005. 08:34 ] @
Citat:

Nisu svi inadzije kao balkanci, pa da sve covek mora da ih tera motkom.

to i ja kazem. zato samo mi zivimo na balkanu. da sutra svaba krene da se misli oko vezivanja pojasa, to bi bio samo pocetak. za par godina bi opet leteli saveznicki avioni nad berlinom.
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 08:36 ] @

ipak jeste. i to najvise zahvaljujuci ovima sto misle da su pametniji od zakona. vezivanje pojasa nije problem, ali princip i nacin razmisljanja jeste.

-------

Ja ne mislim da sam pametniji od zakona. U najvecem broju sluchajeva poshtujem
zakon i propise, verovatno podjednako koliko i svi mi ovde. Jedno je samo bitno -
mnogo me je puta ova drzhava (kao i sve nas) terala da radim neshto shto je
glupo. Ne mislim da mi je glupo recimo placanje poreza ili stajanje na semaforu.
Tu nema svrhe da polemishemo.Glupo mi je sluzhenje vojske gde se sve raspada i
gde gladujesh i ne radish nishta samo zato shto je to *zakon*. Glupo mi je da
moram da vozim krsha, iako imam dovoljno novca da kupim odlichna kola u
inostranstvu, samo zato shto je takav nash *zakon*. Glupo mi je da mi *zakon*
odredjuje vezivanje pojasa u kolima. Sutra ako uvedu *zakon* da morash da se
vezujesh na wc sholji, jer je bilo primera da je nekoliko ljudi skliznulo sa sholje i
povredilo se - hocete se vezivati i pozdravljati to?

[ __Marko__ @ 03.06.2005. 08:48 ] @

Evo ja sam bio podosta po svetu i u svakoj civilizovanoj zemlji su ljudi vezivali pojas - ukljucujuci i takistu u pomenutoj Italiji.

------

Da se nije vezao odmah bi mu prishao cirke karabinjer i trazhio 3 evra za pice
umesto 15 za kaznu?

O Berlinu ne znam sta da ti kazem, recimo da zivim u istom gradu i da svako koga znam vezuje pojas bez ikakvih glupih pitanja pri ulasku u kola, kao i u ostalim gradovima u istoj zemlji... i niko to ne vezuje zbog pandura vec zbog svoje licne bezbednosti.

------

Ja ti kazhem da sam stigao od Beograda do Berlina i da me niko nije PITAO za
pojas. Isto ti tako kazhem da su me chesto za pojas pitali po dva puta od
Banovog brda do Terazija.

------

Nisu svi inadzije kao balkanci, pa da sve covek mora da ih tera motkom, pa i za ono sto je dobro po njih.

------

U idijotiju se pretvara ova diskusija... Ti zhivish u nekom drugom sistemu, ja u
nekom trecem i sada smo pocheli da se rvemo oko jednog pravila, koje nije
sushtinsko. Daj mi nemachka kola, nemachke puteve, nemachku policiju, nemachke
zakone - i neka me tucaju ako ne stavim pojas. Tada bih verovatno i voleo da
stavim pojas, jer bi mi izgledalo logichno. Sada mi je nevidjeno idijotski da se
vezujem. I nepraktichno je. Ne mogu da se shtelujem desni retrovizor kad ga
pomeri vetar ako sam vezan.

Pozdrav!
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 08:54 ] @

provedem u drugoj

Kakave veze imas i ako vozis u prvoj ako neka budala iz suprotne trake izgubi kontrolu i napravi frontalni sudar sa tvojim autom? Tada pojas ipak moze da ti pomogne.

------

Jel mogu ja da biram da li cu sebi pomoci ili mora korumpirana policija? Mozhda
mene extra pali da iskachem kroz shoferku, shta to koga briga?

Citat:

nikog drugog necu ugroziti svojim nevezivanjem pojasa

Ako vozis nekoga onda hoces jer glava lako moze da ti se sudari sa glavom suvozaca.

------

U jugu ti je sudar glava vozacha i suvozacha kao i sindrom mazhenja suvozacheve
butine prilikom ubacivanja u petu jedna jako normalna stvar. Nishta strashno.

[ Joseph B. @ 03.06.2005. 09:37 ] @
Jedna prica:
Vozio ja na glavnom putu u nekom selu kad iz neke ulice izleteo klinac i posto je isao prebrzo, nije mogao da se ukljuci u svoju traku, pa smo se frontalno sudarili.
Kolega i ja smo bili vezani, on i njegov suvozac nisu bili. Mi smo preziveli sa par dana bolova u grudnom kosu, kod njih vozac je zavrsio zasivenom glavom ( udario u soferku ) a suvozac je uleteo kolenom u kasetu. Oba kola su pretrpela skoro totalno ostecenje predjeg dela pocev od karoserije do motora ( meni se i sipka volana iskrivila ), to i nije bitno. Nego je bitno sto je on dobio umesto prekrsajne prijave krivicnu zbog uzrokovanja saobracajne nesrece sa telesnim povredama. To znaci da su mu oduzeli dozvolu, platio kaznu i isao u zatvor.
Zato treba da vezete pojas i da obracate paznju i na ostale u saobracaju !
Nisam ni ja nikakav ekspert , prelazim oko 15000 km godisnje i vozim vec 8 godina.
I ja prekoracim brzinu ali uvek gledam i na ostale da to radim koliko god moze bezbedno za sve.
Pozdrav.
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 09:46 ] @
Heavy pricha!

Van grada se definitivno treba vezivati.

MOD BytEfLUSh: Obrisan nepotreban "citat". Počni da koristiš [quote] tagove.
[ __Marko__ @ 03.06.2005. 10:01 ] @

Smorila me ova tema. Kad sam ischitao moje i vashe poruke ispada da sam ja neki
neandertalac balkanski od 17 godina, a vi svi "poshtena inteligencija". Sad cu ja da
iznesem svoj stav za koji sam 1oo % siguran da je ispravan, a sve u vezi pojaseva.
Pa da zavrshimo sa pojasevima!

Shta drzhava treba da uradi? U pravu je Dimkovic (beshe?). Privatizuju se
osiguravajuce kompanije. Baj d vej, to je jako profitabilan posao u kom se jako
teshko puca (osigurati se morash - sudariti i poginuti ne morash). Spojish lepo i
korisno, pravish akcionarska drushtva i omogucish ljudima da kupuju i prodaju
akcije.

Shta je poenta? Nemoj da se vezujesh. Drzhava jako brzo izregulishe rad
osiguravajucih drushtava. I shta onda? Nishta, nemoj da se vezujesh. Svaka
povreda, a utvrdi se da nisi bio vezan - lechi se sam. Demokratski, imash izbor!
Naravno da ce se onda svi vezati (zbog "ne daj, Bozhe"). Ili nece ("nece to mene").
Ali imash izbor i to svoj!

Ili i dalje mislite da je bolje da te ova izdrkana drzhava svojim udbashkim metodama
PRIMORA da se vezhesh (kako oni samo misle na bezbednost svakog od nas) i to
sve putem "institucije" saobracajne policije sastavljane od nevaspitanih, debelih,
brkatih, u svoj posao totalno neupucenih, a ipak korumpiranih individua?

Razumem da ti pandur pishe kaznu shto nemash, recimo, "pratecu opremu" (iako
je to dr*anje). Na bilo kom si putu, auto ti ostane bez struje - nemanje trougla
u tom momentu automatski je ugrozhavanje drugih u saobracaju. Stoji.

Ali, da placash kaznu i josh dobijash negativne poene (po novom zakonu) zato
shto se nisi vezao? To je vrhunac debilizma i mozhdane narkomanije.

Pozdrav.

over & out

[ BluesRocker @ 03.06.2005. 10:04 ] @
Citat:
Van grada se definitivno treba vezivati.

Covek je vozio kroz selo, doduse jeste van grada, ali nije van naseljenog mesta. Ne treba niko da te tera da se vezujes ako sam ne postujes svoj zivot.
[ jablan @ 03.06.2005. 10:20 ] @
Citat:
BluesRocker: Ne treba niko da te tera da se vezujes ako sam ne postujes svoj zivot.

I ako, pod uslovom da preživiš, ne planiraš da ideš kod lekara, nego da se sam lečiš.
[ mexico @ 03.06.2005. 10:26 ] @
@__marko__

Da ne bih citirao tvoj velike poruke sa ruznim, nekulturnim i nepristojnim recima, samo da se osvrnem na tvoj komentar mog posta:

1. Pocinjem sa "svuda u svetu" i to na osnovu licnog iskustva gde sam ziveo. A to je na vise mesta u svetu. To je mnogo vise od voznje po Italiji, puta do Berlina ako vec poredimo. offtopic: nekulturno i nevasptano je omalovazavati druge. ocigledno kucno vaspitanje nedostaje a izmedju ostalog je i to deo osnove za pametnu voznju.

2. Poredjenje pojasa i neceg drugog: jednostavno neko nece hteti da stane kada budes TI prelazio ulicu jer to smatra glupim. Pravo koje sebi uzimas da proizvoljno biras sta ti je glupo imaju i drugi. offtopic: ponovo uvodis nesto ("radikal") sto je van konteksta u cilju neargumentovane diskreditacije. ponovo kucno vaspitanje.

3. Pitanje sta je ko uradio a sta nije: he he he... mogli bi danima, da nabrajamo sta bi trebalo da se uradi a nije, sta bi bilo pametnije, sta pi trebalo kod policije promeniti i tako unedogled. Veruj mi da bi mogao jos dosta toga da dodam na tu temu. Ali to bi bio ceo nas doprinos tome. Sa druge strane postovanjem propisa doprinosimo mnogo vise celoj situaciji. Samo je neophodno strpljenje, kao uostalom i u mnogim drugim stvarima u zivotu.

Tema je o vozackim dozvolama i novom zakonu. Nadam se da ce se u novom zakonu naci mnogo preciznije definicije za bezebedan saobracaj. Trenutni zakon je pisan sa idejom da dosta delova mogu da se tumace kako kome odgovara. Na taj nacin je saobracaj i doveden u stanje anarhije. U novom zakonu ce, verovatno, na drugi nacin regulisati izdavanje dozvola kao i oduzimanje ili neizdavanje dozvola ljudima koji ne zele da prihvate pravila... Nadam se. Nije mi zelja da diskriminaciju ljudi ali im treba dopustiti pravo da sami diskriminisu sebe. Zar ne???
[ BluesRocker @ 03.06.2005. 10:37 ] @
Citat:
ocigledno kucno vaspitanje nedostaje a izmedju ostalog je i to deo osnove za pametnu voznju.

Kako je ovo lepo primeceno. To je osnova svega, pogotovo sigurnosti u saobracaju. Postovanje drugih ucesnika u saobracaju i tolerancija, to je mnogo znacajnije za sigurnost i uopste protok saobracaja od svih pravila i kazni. Men i se desavalo da niko nece da me propusti da predjem ulicu kod Crvenog krsta i po 5 minuta, a krecu se svi 20 km/h jer je ispred njih zastoj i nista ne bi izgubili da me puste da predjem, da ne kazem da su to duzni i po saobracajnim pravilima.
[ BytEfLUSh @ 03.06.2005. 10:38 ] @
@jablan
U potpunosti se slažem sa tom konstatacijom.
[ Dzems-Bond007 @ 03.06.2005. 15:41 ] @
mr. lejmer+++++

U Potpunosti te podrzavam,ti PRAVI vozaci sto gledaju gde im je menjac,gde je pepeljara,ako puse,znas li koliko sam puta bio u situaciji,da napravim sudar,dok su oni u toku voznje trazili menjac,i vukli se ko vukovi.Voze 60km, kao ogranicenje je,pa idite autobusom ako nemate muda da vozite auto.
Treba samo pun gas,jednom se zivi.
Dokle god se bojite za vas zivot,vi ga uopste i ne zivite,zivite u strahu.
Ti sto ti pametuju kao sine,jos si mlad,procice te to,znas li koliko imaju predjenih kilometara u autu? Koliko ga isteraju iz garaze da ga operu.I za to im neko treba,da stoji iza njih da im govori,kada mogu da izidju iz garaze da nebi nekog udarili.
Samo napred i PUN gas.
poz......Dzems-Bond007
[ BytEfLUSh @ 03.06.2005. 15:55 ] @
Ma da, samo ti slušaj Branislava, vozi kao "pravi muškarac", jebe ti se za pešake, sigurnost u saobraćaju, pravila saobraćaja, razne glupe znakove zabrane... Prave, "mačo" muškarce to ne interesuje, jel tako Branislave?
[ Dzems-Bond007 @ 03.06.2005. 16:45 ] @
Tako je ja sam pravi,Mačo mann,a to sam rekao iz ličnog iskustva.
poz......Dzems-Bond007
[ marcony86 @ 03.06.2005. 18:42 ] @
Branislava u bisere!!!
Odma'!
[ BluesRocker @ 03.06.2005. 20:53 ] @
Citat:
Dokle god se bojite za vas zivot,vi ga uopste i ne zivite,zivite u strahu.

Ja se bojim i za zivote male dece koja pretrcavaju ulicu, bojim se da zamislim sebe kako stojim pored lokve krvi koja je nekad bila necije dete, i da pogledam oca ili majku tog deteta u oci. A video sam posledice jedne teske nesrece, samo sa motorom, ne bih da opisujem detalje jer nisu za svakog. Ne znam za tvoj slucaj, mozda vise volis Hit & Run.
Citat:
Ti sto ti pametuju kao sine,jos si mlad,procice te to,znas li koliko imaju predjenih kilometara u autu?

Meni ne radi kilometar-sat, ali sam vozio u 3 drzave na 2 kontinenta, imam 2 vozacke dozvole. Vozio sam dok su tebe vukle vaspitacice za usi.
Citat:
Treba samo pun gas,jednom se zivi.

Jednom se i umire, misli o tome. Otkud tebi pravo da ugrozavas tudje zivote. Ako volis da se kockas sa svojim zivotom, igraj ruski rulet.
[ Dzems-Bond007 @ 03.06.2005. 21:17 ] @
BluesRocker

Vidi sto se tice voznje imam dosta iskustva, i ja sam vozio,na dva kontinenta,ali u malo vise drzava od tebe,ali tacno znam, kad ispred sebe vidim matorca,u kolima kako razmislja dal da obidje neki auto ili ne,da ce biti sranja.Nisu svi usli u auto da se vozikaju po putu i da smetaju nama,sto se ne vozikamo.Nisam rekao da treba da gazi decu,i da ne postuje saobracajne propise,nedaj boze nikom to da se dogodi.
Ne znam sta ti to znaci Hit & Run.Tako da ne mogu da odgovorim na tvoju opasku.

Citat:
Meni ne radi kilometar-sat, ali sam vozio u 3 drzave na 2 kontinenta, imam 2 vozacke dozvole. Vozio sam dok su tebe vukle vaspitacice za usi.

Kakav si ti to vozac,kad ti ne radi km sat. Dzabe ti dve vozacke dozvole, mora da si ih obadve kupio negde, dok se to jos moglo u tvoje vreme.
Moguce je da si vozio dok sam ja bio mali,a vaspitacice me nisu vukle za usi iz razloga sto sam ja bio dobro i lepo vaspitano dete.

Citat:
Jednom se i umire, misli o tome. Otkud tebi pravo da ugrozavas tudje zivote. Ako volis da se kockas sa svojim zivotom, igraj ruski rulet.

To da se jednom umire svako normalan zna.I nisam napisao da imam prava, da ugrozavam tudje zivote,a zasto bi igrao ruski rulet, dovoljno mi je da sednem u auto,i da vozim ispred ili iza nekog ko sedne jednom u mesec dana u auto i vec sam u IGRI zvanoj Auto Rulet.
Poz......Dzems-Bond007
[ Nikola_BGD @ 03.06.2005. 21:50 ] @
Pa u ovoj temi se upravo i govori kako iz saobracaja treba proverama izbaciti ljude koji su ostali bez refleksa i koji su previse stari za voznju.

Ali takodje treba isfiltrirati i klince koji se loze na brzinu, pritom su ubedjeni sumaheri i voze 140kmh jer misle da je bezbedno, posto nema nikog ispred ili iza njih.

Ps. zamisli npr da pri toj brzini ti naleti pas koji pretrcava ulicu (desilo se mom burazeru pre jedno mesec dana, naravno ne pri tolikoj brzini. Odvalio je svejedno pola branika i prosao ziv i zdrav srecom.). Ako ti ne daj Boze podleti taj pas pod tocak ili se vec desi nesto nepredvidjeno (a sanse za tako nesto su realno velike kada se tako iznenada nesto desava). I da recimo izgubis kontrolu i tu uletis nekom u dvoriste, sobu ili bilo gde. Udaris u neku banderu, kucu, nesto. Ubijes sebe, ubijes suvozaca, ubijes nekog ko se nasao na pogresnom mestu u pogresno vreme, ubijes i tog psa sto je pretrcavao (koji je nebitan u celoj prici naravno :) ) i onda shvatis da nije sva bezbednost u saobracaju zavisna samo od TVOJE voznje. A kada to shvatis, najcesce bude kasno.

I za kraj, 007, nemoj da se prozivamo na ovoj temi vise konstatacije tipa "ti sto ti savetuju da vozis polako nisu presli vise od 100 km u zivout" nemaju nikakvu pozitivnu vrednost na ovoj diskusiji i samo podsticu nepotrebne svadje.

poz

n
[ zoran @ 04.06.2005. 00:24 ] @
Nikola, pazi samo da se neko ne javi iz udruženja za zaštitu životinja....biće frke ...

ČUVAJTE SE vozača koji nose šešir u kolima , obratite pažnju kako voze , a i na one što nose one obične kačkete , ne sportske kape !!!
[ markolazarevic @ 04.06.2005. 23:31 ] @
ajde ljudi da mi neko kaze kolika je trenutna kazna za voznju bez vozacke(maloletno lice) u nenaseljnom mestu???
[ Au197/79 @ 05.06.2005. 10:45 ] @
Ono što nikako ne mogu da shvatim kod nas su hardcoded visine novčanih (a i drugih) kazni. Zar ne bi mogli da to ostave u neka podzakonska akta? Ovako se donese zakon koji je aktuelan godinu dana a posle su novčane kazne za sprdnju (kao ono sa kaznom za nevezivanje pojasa).

Dok se u Skupštini ne sete da izglasaju dopunu koja se odnosi samo na brojke. A podzakonska akta može menjati sama Vlada. Ili da uvedu novčane kazne kao % od prosečne zarade u Republici.

Ovo sa kaznenim bodovima je odlična stvar. Na bodove inflacija ne deluje, samo je problem što su oni koji boduju kvarljiva roba.
[ BluesRocker @ 05.06.2005. 12:05 ] @
Citat:
Dzems-Bond007:
Ne znam sta ti to znaci Hit & Run.Tako da ne mogu da odgovorim na tvoju opasku.

U bukvalnom prevodu "udari i bezi". Kad nekog zviznes kolima u USA i ostanes na licu mesta, sud ce imati milosti prema tebi, ali ako pobegnes pa te uhvate, naje8o si ga.

Sto se tice pomenutih zivotinja, kad god vidim mrtvog psa na putu, zamislim da je i neko dete moglo biti zgazeno jer je pretrcavalo ulicu.
Citat:
Kakav si ti to vozac,kad ti ne radi km sat. Dzabe ti dve vozacke dozvole, mora da si ih obadve kupio negde, dok se to jos moglo u tvoje vreme.

Kupio sam ih u USA. Tamo su drzavne institucije poznate po korupciji. :) I kakve veze ima cinjenica da mi ne radi km sat s tim kakav sam ja vozac? Nisam ja automobil. I jos uvek je moje vreme, nisam bas tolko mator. :)

Inace, razumem ja tu (ne samo) tvoju potrebu za brzom voznjom. To imaju gotovo svi kad pocnu da voze. I ja sam kad sam se malo oslobodio poceo da vozim neprilagodjenom brzinom, ali sad vise ne vozim tako jer sam iskusniji, a i ne moram da lecim svoje komplekse brzom voznjom.

Jos nesto, brzina saobracaja na nekom putu, ili u nekom gradu, ne zavisi od najbrzeg clana vec od najsporijeg (nekad najbrzi postane najsporiji, kad se skuca u neku banderu i zakrci ulicu da bi hitna mogla da intervenise), tako da je dzabe ako svi voze 90 km/h ili 110 km/h ako tuda prolazi jedan pretovaren kamion ili neka cisterna, automatski ce svi ici brzinom tog najsporijeg.
[ l4m3r @ 05.06.2005. 19:27 ] @
Citat:
markolazarevic: ajde ljudi da mi neko kaze kolika je trenutna kazna za voznju bez vozacke(maloletno lice) u nenaseljnom mestu???

Iz licnog iskustva znam da je oko 50000 dinara i 1-3 godine zabranje polaganja.
Ja sam imao srece s'tim.. ali pazi se..

Sto se tice ostalih poruka.. Mnogi od vas ovde kazu.. zamisli kad bi bilo.. sta bi bilo..
E pa zamislite onda.. Vi krenete ujutru na posao, vozite se preko brankovog mosta, i odjednom se most srusi. I onda vas jedva izvuku iz save, i na putu u bolnicu, padne avion na kola hitne pomoci u kojima ste se vozili... zamislite
Hehe.. mislim.. mozemo do sutra da zamisljamo razno razne situacije.. Ali ljudi.. to ne ide tako..

Za mojih 140 na magistrali.. Ja cu tu opet i za 10 godina ako budem zeleo, voziti 140. Zasto? Zato sto je nov asfalt, zato sto nema potrebe da idem 80, i zato sto prosto volim da vozim brze.. kad jednostavno mogu.
Evo, bas sam se pre neki dan vracao iz sela.. i na istoj deonici sam vozio iza autobusa laste 70 na sat. I normalno, nisam imao nikakav problem sa tim.
Mozda ce te reci.. "Da si u nemackoj, vozio bi ti itekako 80 tu."
Ok. Neka mi daju nemaci standrad, nemacka kola (vec ih vozim, ali npr. Golf 5 GTI ), nemacke puteve.. Vrlo rado cu voziti tu 80 km/h.
Zasto? Pa ako nizbogchega drugog, zbog toga sto bi uzivao u voznji u svom novom GTI-u, i zbog toga sto bih znao da na autobahn-u, imam prakticno rezervisanu/e traku/e, gde nema limita za brzinu, i samim tim, bih samo tu jurcao sa golfitjem 5 gti

Da prelazim po 150 km na dan.. pa prelazim. Radim sa kolima, i prelazim.

I da, znam puno ljudi, koji i u svojoj 27 godini, jurcaju kao nenormalni. Normalno, ne u 3 popodne na slaviji.. I koji su od svoje 18 do 27, imali po 0 (nula, nijednu) saobracajnu nesrecu. Zasto? Zato sto prosto ljudi znaju da voze.
Ja onda ne znam sta bi ste vi rekli za njih.. kad za mene (i moju sortu, tek polozenih), pricate svasta.
I da.. za malu decu na putu.. zamisli, ti vozis 40 km/h, i odjednom ti izleti malo dete, koje je tek prohodalo. Znaci, bukvalno nemas vremena ni da ukocis, niti da se sklonis. Isto ti onda dodje da tu prodjes 60. Nemojte me sad shvatiti pogresno.. To se meni, niti bilo kome kojeg znam nije desilo, niti zelim ikom da se desi.
Ali ako cete mi sada reci, da kroz naseljena mesta (tamo gde ima dece, npr. neki blok), vozite 20, pa onda bolje da lepo ugasite auto, i da ga gurate.. mada i tada nebi bilo dovoljno bezbedno za vas i okolinu.
Onda lepo ljudi.. GSP. (mada ni tu nije bezbedno).

P.S.
Nikom nista licno nisam uputio..
[ BytEfLUSh @ 05.06.2005. 19:40 ] @
Da, sasvim je ista preglednost puta ako ideš 40 i ako ideš 140... I auto će jednako stati pri naglom kočenju, bez obzira na brzinu.

Gimme a break...

Osim ako zaista negde ne žuriš, jedini razlog za prekoračenje dozvoljene brzine je lečenje nekih kompleksa...
[ cicika @ 05.06.2005. 20:37 ] @
Citat:
kad god vidim mrtvog psa na putu, zamislim da je i neko dete moglo biti zgazeno jer je pretrcavalo ulicu.

Pre jedno 10ak dana, dovozim se kući, oko 3 ujutru. Radni dan je bio, nigde nikog. Već u kraju, idem nekih 50 i na 50 metara ispred vidim psa čiji vlasnik stoji na trotoaru i priča sa nekim a sam pas je izašao na ulicu, stoji i "blene" unaokolo. Elem, prikočim malo, podjem u desnu stranu da ga zaobidjem a pas mrtav 'ladan podje na istu stranu, meni u susret, jelte. Kočnica, stanem, ništa to nije preterano naglo, ni preterano brzo, suv put ali mi uopšte nije bilo svejedno niti bi mi bilo svejedno da ubijem i psa lutalicu a kamo li nečijeg psa. Ljude ni ne pominjem, naravno.... Gazda, slegne ramenima, kao izvinjava se što nije gledao gde mu je ljubimac, ja mu odmahnem, kao "dobro je, sve je u redu, stala sam"... I 'ladno nisam mogla da zaspim, a kad sam zaspala sanjala sam da udaram psa kolima.

A ovaj što vozi 140, "jer voli", gde toj brzini nije mesto , treba mu oduzeti dozvolu, trajno.
[ zoran @ 05.06.2005. 20:49 ] @
Šta ste navalili svi na 140 , pa dečko nije rekao da vozi 140po uličicama.
Ne branim ga , ali preteraste ga.
[ darko @ 05.06.2005. 21:33 ] @
Ma ne radi se o tome da ga bilo ko napada, nego pricamo o tome koliko su klinci napal;jeni i umisljeni da su bogovi kad poloze.

@lamer

Citajuci tvoju poruku prvo sam mislio da ti napisem jedan opsirniji tekst na temu 140 na ibarskoj posto smatram da izuzetno dobro poznajem istu ali sam odustao jer mislim da ne tebe to nece imati efekta. Jednostavno to mora da te prodje a za to treba vreme.

Zasto neko tebi da da nemacki standard i auto da bi ti vozio 80? O cemu ti pricas covece? Da zivimo u normalnoj zemlji ti odavno ne bi imao dozvolu. Ti ocigledno ne shvatas koliko si opasan po druge ljude kad ides 140 ibarskom. Sta ces da radis ako ti neko izleti, ukljuci se neki auto sa sporednog puta itd. nema tu popravnog. Znaci ne kazem ja tebi da treba da vozis 60 po ogranicenju tu jer je po meni i to besmisleno ali taj put ne trpi vise od 100-110 pogotovo onaj deo gde su samo dve trake. Znaci nemoj da izigravas frajera tamo gde ne treba. To je za tebe bolje.

A jos zbog jedne stvari sam blizi da poverujem tvrdnji na si napaljeni klinac a ne odrastao decko, ti i dalje tvrdis da si svaki dan od kad imas dozvolu isao po 150km dnevno? Daj covece dosta je bilo....

I da, postoji nesto sto se zove zaustavni put. Probaj da izmeris koliko ti sec treba da se zaustavis od 60 do 0 i od 40 do 0 pa pnda reci da li bi u oba puta udario dete. Naravno pretpostavljam da znas da je V=S/t. A pogledaj i koliko ti treba od 140 do 0 pa tek onda nesto reci.

Ja sam daleko od sporog i penzionerskog tipa vozaca koji se parkira na semaforu i izadje iz kola da bi video da li neko ide iz druge ulice. Ne, naravno. Ja sam samo na vreme shvatio da nista ne dobijam time sto cu proci nekgde sa 140 iako sam svestan da je to poprilicno opasno. Sebe smatram relativno iskusnim vozacem jer sam igrom slucaja isao jako cesto ujaku u nabavku za radnju i stvarno mnogo presao po ovom Beogradu i jednu stvar sam ukapirao, da se prilagodim uslovima voznje. Znaci ne idem niz kneza milosa 120, ne idem autoputem 160 po kisi itd Prosla me zelja za jurcanjem(ako sam je ikad i imao) i sad stvarno uzivam u voznji. Jedino cega jos ne mogu da se oslobodim je to da pustim i one koji hoce bezobrazno da se ubace, koji ne daju migavac, koji obilazi celu kolonu i hoce da se uglavi ispred mene itd... Jednostavno me izludjuje taj bezobrazluk. I da, naravno kad vidim da ima upaljene maglenke odmah palim duga svetla. Tu se ponasam kao klinac od 18. Ali valjda ce me i to proci. A i bar sa time ne ugrozavam ni sebe a ni druge.
[ markolazarevic @ 06.06.2005. 10:51 ] @
Citat:
darko: Ja sam daleko od sporog i penzionerskog tipa vozaca koji se parkira na semaforu i izadje iz kola da bi video da li neko ide iz druge ulice.

E jesi lik.
[ __Marko__ @ 06.06.2005. 11:45 ] @
Citat:
Da ne bih citirao tvoj velike poruke sa ruznim, nekulturnim i nepristojnim recima, samo da se osvrnem na tvoj komentar mog posta:

Nisam primetio da sam koristio "ruzhne, nekulturne i nepristojne" rechi. Osim u opisivanju saobracajne policije.

Citat:
1. Pocinjem sa "svuda u svetu" i to na osnovu licnog iskustva gde sam ziveo. A to je na vise mesta u svetu. To je mnogo vise od voznje po Italiji, puta do Berlina ako vec poredimo. offtopic: nekulturno i nevasptano je omalovazavati druge. ocigledno kucno vaspitanje nedostaje a izmedju ostalog je i to deo osnove za pametnu voznju.

Nema potrebe da poredimo, navodio sam samo primere kad sam vozio u
inostranstvu. Cheshce se ide bez kola. Nema ni potrebe da donosish zakljuchke da sam nevaspitan, kada za to nemash dovoljno elemenata. Izvini ako si se osetio
uvredjenim, nemam nameru nikog da vredjam. Segedin je ipak bio suvishe,
priznajem ;) Uzgred, ubedjen sam da sam kulturan i da pametno vozim. Mislim,
pushtam ljude da se ukljuche, stajem na peshachkim i ablendujem kad prodjem
patrolu. To je po meni vaspitanje.

Citat:
2. Poredjenje pojasa i neceg drugog: jednostavno neko nece hteti da stane kada budes TI prelazio ulicu jer to smatra glupim. Pravo koje sebi uzimas da proizvoljno biras sta ti je glupo imaju i drugi. offtopic: ponovo uvodis nesto ("radikal") sto je van konteksta u cilju neargumentovane diskreditacije. ponovo kucno vaspitanje.

Ne mogu da shvatim da ti je toliko teshko da priznash da sam u ovom sluchaju ja
u pravu, a ti ne. To "radikal" sam naveo samo iz razloga da naglasim neobichno visok nivo neslaganja sa tvojim poredjenjem. Kako ja tebi mogu da budem isti kao chovek koji gazi peshake samo zato shto sam odluchio da ne vezhem SEBE u SVOJIM kolima?

Citat:
3. Pitanje sta je ko uradio a sta nije: he he he... mogli bi danima, da nabrajamo sta bi trebalo da se uradi a nije, sta bi bilo pametnije, sta pi trebalo kod policije promeniti i tako unedogled. Veruj mi da bi mogao jos dosta toga da dodam na tu temu. Ali to bi bio ceo nas doprinos tome. Sa druge strane postovanjem propisa doprinosimo mnogo vise celoj situaciji. Samo je neophodno strpljenje, kao uostalom i u mnogim drugim stvarima u zivotu.

To je tachno. Nisi mi samo odgovorio na pitanje koje sam postavio - zashto se
pochinje od kraja? Da li sam ja pretnja/poteshkoca tebi u saobracaju shto necu da se vezhem ili sve ono shto sam naveo u onoj poruci? Zashto je onda *zakon* sankcionisao moje nevezivanje pojasa, a sve ostalo nije?

Citat:
Tema je o vozackim dozvolama i novom zakonu. Nadam se da ce se u novom zakonu naci mnogo preciznije definicije za bezebedan saobracaj. Trenutni zakon je pisan sa idejom da dosta delova mogu da se tumace kako kome odgovara. Na taj nacin je saobracaj i doveden u stanje anarhije. U novom zakonu ce, verovatno, na drugi nacin regulisati izdavanje dozvola kao i oduzimanje ili neizdavanje dozvola ljudima koji ne zele da prihvate pravila... Nadam se. Nije mi zelja da diskriminaciju ljudi ali im treba dopustiti pravo da sami diskriminisu sebe. Zar ne???

Tachno. To je sushtina. Zashto nam je trebalo ovoliko da to lepo kazhesh? Novi zakon treba da mi dozvoli da diskriminishem sebe koliko god hocu. Ali kao shto znash deo novog zakona je da kazne za pojas budu josh vece i da se josh dobijaju negativni poeni. E protiv toga ja dizhem glas svoj ovde, a vi me napadate (propisi, pa propisi). Naravno propisi, ali ne, nikako ovako debilan i, iznad svega, nedemokratski propis.

p.s. koliko samo k*kim protiv ovog pojasa, danas cu da se vezhem zbog malera pu pu pu

pozdrav!
[ markolazarevic @ 06.06.2005. 12:19 ] @
Danasnji BLIC:
Tragedija trojice mladića iz Beograda posledica prebrze vožnje kolima
Nastradali u trci s crvenim „ferarijem“?

BEOGRAD - Mogući uzrok nesreće u kojoj su pretprošle noći na autoputu kod Autokomande poginuli Aleksandar Bozalo (20), Bojan Urošević (20) i Petar Janković (24) jeste prebrza vožnja. „Blic“ je nezvanično saznao da postoji i jedan očevidac - taksista koji je policiji posle udesa ispričao da su se nesrećni mladići trkali sa crvenim „ferarijem“. Ali sve dok se saobraćajnim veštačenjem ne utvrdi šta se zapravo dogodilo, to ostaje samo u domenu spekulacija.

- Još ne mogu da verujem da je Aleksandar poginuo. Majka i otac ne znaju za sebe - kaže za „Blic“ Dražen Bozalo, stariji brat nastradalog Aleksandra.

Aleksandar je svojim „golfom 5“ udario u bankinu, a Bojan Urošević i Petar Janković su bili njegovi saputnici.

Dražen kaže da je kobne noći njegov brat bio u gradu s društvom. Jednog druga su odvezli do stana na Novom Beogradu, i krenuli ka Konjarniku. Samo nekoliko minuta ga je delilo od doma u Ulici Mihaila Todorovića 22.

- Moj brat je bio dobar vozač. Pretpostavljam da je vozio brzo u želji da što pre stigne kući. Da li je izgubio kontrolu nad vozilom ili mu je neko presekao put, pa je naglo skrenuo u desno i udario u bankinu, ne znam. Prošlog oktobra kupio sam novi „golf 5“ i Aleksandar je želeo da ga vozi. Ispunio sam mu želju - kaže Dražen.

Aleksandar je bio dobar drug s Bojanom Uroševićem, čija porodica nije bila u stanju da govori za novine.
Aleksandra Ž. Adžić
Srpski rulet na ulicama

Posle saobraćajne nesreće na raskrsnici ulica Vojislava Ilića i Rimske u Beogradu, Snežana Stanić, majka jednog od povređenih mladića, izrazila je sumnju da se na naše ulice vratio srpski rulet.

Ona je ispričala da je njen sin Branko posle rođendanskog slavlja razvozio prijatelje kućama. U Ulici Vojislava Ilića put mu je presekla „honda“ sa ugašenim svetlima, koja se kretala velikom brzinom u suprotnom smeru od dozvoljenog. U direktnom sudaru poginuo je Marko Simić, koji je sedeo iza vozača „honde“ Branka Damjanovića (20), a još pet putnika i oba vozača su povređeni.
Mostovi i tuneli

Majčine sumnje nisu dobile zvaničnu potvrdu. U policiji kažu da nemaju podatke koji bi ukazivali da su mladići iz „honde“ zaista zaigrali srpski rulet. Čak i da nije reč o tome, stravično je to što sve više mladih ljudi strada na ulicama u brzoj vožnji.

- Nemamo saznanja da se srpski rulet vratio na ulice prestonice. Ako mladići i igraju rulet, to rade u vreme i na lokacijama kada nema puno ljudi, pa ih niko i ne prijavljuje - kažu u policiji.

Međutim, među mladim Beograđanima kruže razne priče o učestalosti ove opasne igre. U toj srpskoj verziji ruskog ruleta igrači umesto pištolja koriste automobil i u sumanutim vožnjama, u kojima važi princip da se radi suprotno od onoga što je dozvoljeno, stavljaju život na kocku.

Ako je verovati pričama, najatraktivnije lokacije za priređivanje srpske verzije ruskog ruleta jesu Terazijski tunel, Kalemegdan, Ušće, autoput Beograd-Niš i ulice poput Takovske, Vojislava Ilića, Ustaničke. Sezona rizičnih igara počinje u proleće i traje do prvog snega. Vožnje se zakazuju noću, uglavnom vikendom, kada na ulicama ima manje saobraćaja. U trkama učestvuju dvadesetogodišnjaci, mahom sinovi bogatih roditelja. Sve počinje kao dečje hvalisanje da svojim automobilima mogu da urade stvari koje su prosečnom vozaču nezamislive. Poseban izazov su im mostovi, tuneli i slabo obezbeđeni putevi pored reka.

U Terazijskom tunelu se pre nekoliko godina i dogodila jedna od prvih zvanično registrovanih trka u kojoj su poginuli nedužni mladi ljudi.

Beogradski taksista, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da je nedavno bio svedok jedne takve igre. On kaže da je od svog kolege čuo da je na autoputu kroz Novi Beograd, tačnije kod kule „Geneks“, zakazana jedna takva trka. Saznao je i ime mladića, sina jednog poznatog žestokog momka iz naselja Braća Jerković, koji se opkladio da za 100 evra vozi suprotnom trakom i da stazu pređe za određeno vreme.
Zakazana trka

Da bi se uverio u istinitost priče, taksista je otišao na pešački most koji se nalazi u blizini „Geneksove“ zgrade. Tamo je zatekao desetak mladića koji su iščekivali početak trke zakazane za 3 sata posle ponoći.

- Neki od njih su verovatno bili drogirani, a sumnjam i da je momak koji je vozio te noći bio na ekstaziju. Normalnom čoveku to ne bi palo na pamet. U dogovoreno vreme, vozač je izjurio svojim „alfa romeom“ iz blokova i sjurio se u traku autoputa koja vodi ka mostu Gazela. Sumanuto je vozio suprotnom trakom koja je inače mnogo brža od one iz pravca Centra „Sava“. Čudo je da mu niko nije naišao u susret iako je bila subota. Nisam smeo da policiji prijavim ono što sam video, jer ko zna šta bi me posle toga snašlo - ispričao nam je taksista.
[ Bojan Basic @ 06.06.2005. 18:25 ] @
Citat:
darko:
Naravno pretpostavljam da znas da je V=S/t.

Ovde si lupio samo tako, ja se slažem da mu nekako treba izbiti iz glave tu ideju o "vožnji bez opasnosti", ali ako već pokušavaš to da uradiš bar radi kako treba.
[ Nikola_BGD @ 06.06.2005. 23:25 ] @
Ma nema sanse da ce mu neko to objasniti.
Sansu da ti se desi nesto nepredvidjeno prilikom brze voznje je jako tesko uzeti za ozbiljno, osim ako ti s enesto slicno ne dogodi. A tada shvatis da je ta sansa itekako stvarna, samo tada najcesce bude kasno. Ne dao Bog da to nauci na tezi nacin, ovo ne kazem zbog njega, vec zbog nekog drugog ko bi zbog njega mogao da nastrada ni kriv ni duzan.

Kad saberes gomilu gluposti koje mogu da te dohvate, bez obzira koliko je pojedinacno mala sansa za svaku od njih, suvise ih ima na gomili tako da sansa da bar nesto podje naopako itekako postoji.

A ja bih svima koji dobiju dozvolu propisao da menjaju sestre na ortopedskoj klinici, jedno 2-3 dana, dovoljno je, pa kad vide koliko ima nesrecnih ljudi i sa kakvim problemima, to bi ih mozda nateralo da stave prst na chelo. A tamo ima jako puno ljudi koji leze zbog povreda u udesima. I iznenadili biste se kad biste znali koliko njih ima price za koje bi covek rekao da su skoro neverovatne i da nema sanse da se dogode u praksi.

e pa ne da ima sanse, nego samo tako. A kada se to desi ne mozes da vratis vreme i ako prezivis (i ako si pri zdravoj pameti) izvuces svoj neki zakljucak o bezbednosti u saobracaju. Ako nista drugo imas da preispitas 10000000 puta tu nesrecu i da se zapitas sta bi bilo da se nije slucajno desilo to-i-to.

Lepo je to sto su sanse da te udari grom ili da ti se srusi most pod tobom male, ali treba gledati da sto je moguce vise sam sebi smanjis sanse za tako nesto. Brza voznja ih povecava ma koliko to neko pokusavao da porekne.

Za kraj : nebitno je koliko si dobar vozac, to ti moze olaksati, ali kad god sednes u kola moras da znas da tvoj zivot nije smao u tvojim rukama. Citiracu jednog caletovog prijatelja (opste poznata recenica inace) "Znam ja koja je budala za volanom moga auta, ali je problem u tome sto ne znam koja je budala u suprotnoj traci".

poz

n
[ l4m3r @ 06.06.2005. 23:56 ] @
Ja sam rekao da sam vozio 140 na odredjenom delu puta.. A ne preko cele magistrale..
Drugo, kad sam rekao da non stop vozim brzo i da divljam? Rekao sam da ponekad vozim agresivnije, sto ste vi protumacili da non stop vozim ko manijak.
Dalje.. Neko rece da mi treba izbiti iz glave ideju o voznji bez opasnosti. Pa ako ce to neko i da pokusa.. neka mene stavi kao zadnjeg na tu listu.. posto ispred mene ima mnogo mnogo vecih budala..
Svi ste se okomili na mene i mojih 140.. zasto? Zato sto sam najverovatnije jedini koji je sa ovog foruma priznao sta radi u voznji. U mom slucaju.. retko.. al ima scena..

byte.. ja i kad prekoracujem dozvoljenu brzinu malo vise.. ja ne lecim nikakve komplekse, niti ista slicno. Prsto volim da vozim brze.

Za gospodjicu ciciku.. Ako meni treba oduzeti dozvolu zato sto volim da vozim brze..Onda bi tebi trebalo da obezbede psihijatra koji ce da uvek sedi na suvozachevom mestu, dok ti vozis.. i da te smiruje.. kad vidis psa na ulici koji onako blentavo krece u tvoju traku. :P
Mislim, nije ovo receno u losoj nameri, niti zelim flame.. ali preterujete gospodo.

Recicu poslednji put, ja ne vozim NON-STOP preko ogranichenja, to se desava dosta retko.. kad ili negde zurim, ili mi se najprostije receno, vozi brzo.
Ako vi smatrate 140 OGROMNOM brzinom, na onom delu puta (ibarska, malo pre orlovache), ja onda ne znam sta bi ste rekli ljudima koji tu voze 200.

I ajde sada, neka mi neko pojasni, zasto evo npr. nemci, prave kola koja su fabrichki limitirana na 250? Kada je 'normalnom' narodu dosta i 120 !?

E da.. umalo zaboravi..
Prelazim draga gospodo ponekad i 200 km dnevno. Prevozim robu za jednu firmu..
A kad sam slobodan, i normalno odmoran.. vozim svoja kola. To je uglavnom.. do grada.. po devojku.. selo.. i nesto ne planirano..

poz.
[ darko @ 07.06.2005. 08:24 ] @
Ko na tom delu ibarske vozi 200? Ja taj deo nikad ne vozim iznad 120 najvise zbog idiota koji idu u suprotnom smeru i mrzi ih da idu iza kamiona pa ga obilaze mojom trakom. Kazem ti jako cesto idem tuda i nisam primetio na neko ide nesto brze od mene a ja kao sto rekoh na tom delu ne idem jace od 120. Zato sam rekao da je 140 na ibarskoj ekstremno brzo i opasno.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2005. 09:13 ] @
Citat:

I ajde sada, neka mi neko pojasni, zasto evo npr. nemci, prave kola koja su fabrichki limitirana na 250? Kada je 'normalnom' narodu dosta i 120 !?

Vidi.. Nemci ti dozvoljavaju da ides preko 120 iskljucivo na auto putevima koji imaju 3+1 traku u jednom pravcu i gde nema ozbiljnijih skretanja i problema na putu (radovi i sl...) i kad je vreme OK.

Takodje na auto putu, u okolini svakog grada vazi ogranicenje na (bar) 130.

E jbg, sad neko poredi ibarsku magistralu koja je definitno jedan od najgorih puteva u ovom delu zemaljske kugle sa auto putem gde imas ukupno 4 trake za svoj pravac, koji je ravan ko staklo i gde nemas rupcage i sl... svasta.
[ djricky @ 07.06.2005. 09:32 ] @
ivane, pa kad si se zadnji put vozio ibarskom? nije bas tako losa...
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2005. 09:42 ] @
Pa nije samo problem u kvalitetu puta - taj put vecinom ima ukupno 2 trake, i mozes ozbiljno da prodjes ako neka dileja pretice kamion ili jednostavno vozi neoprezno, pretice duge kolone, u krivini i sl..., a da zakocis brzo na 140 ili (jos gore) 200 - to ce malo teze da ide.

Nije zakon glup zato sto je namestio ogranicenja puta takva kakva jesu... kada bi stavili zakonski limit od, recimo, 140 na toj magistrali, ljudi bi ginuli ko blesavi.

Ajd razumem da se neko na auto-putu zali sto je ogranicenje 120, a ima deonica gde je bezbedno voziti vise... ali magistralni put je vec druga stvar.
[ jablan @ 07.06.2005. 09:51 ] @
Ne treba uzimati u obzir samo kvalitet druma. Treba imati u vidu kakvi se krševi voze na našim putevima. Tako da čak iako vi vozite nov auto, niko vam ne garantuje da "budali za volanom u suprotnoj traci" neće ispasti točak baš kad je krenuo da pretiče.
[ Nikola_BGD @ 07.06.2005. 13:02 ] @
"sveze":

http://www.kurir-info.co.yu/dnevne-vesti/H-01-06062005.shtml

http://www.kurir-info.co.yu/dnevne-vesti/H-08-06062005.shtml

http://www.kurir-info.co.yu/dnevne-vesti/H-07-06062005.shtml

Inace, EuroNCAP testovi se odvijaju pri brzini vozila od oko 60km/h koja statisticki spada medju najopasnije po broju poginulih. Doduse zato sto se najvise vozi tom brzinom, ali sam test pri toj brzini pokazuje da je i ona itekako smrtonosna. A ne 120 140 200 ili sta vec. Mislite o tome.

Btw na netu ima gomile slika/snimaka vozila sa crash testova, pa pogledajte i sami na sta ta vozila lice i kakvi su to udarci. A o vecim brzinama i da ne govorim...

Edit: Ne zelim da neko ovde iz ovog posta pogresno shvati da treba voziti ispod 60. Namera mi je bila da pokazem kako je cak i ta (naizgled mala) brzina dovoljna da vam skrati/izmeni zivot...
[ pctel @ 07.06.2005. 19:21 ] @
Malo ste smo
Citat:
jablan: Ne treba uzimati u obzir samo kvalitet druma. Treba imati u vidu kakvi se krševi voze na našim putevima.

Prestanite da krivite lose automobile i lose vozace za nesrece na putevima. Ako pogledate malo po novinama vidite da su najveca opasnost po bezbednost saobracaja upravo dobri automobili i ljudi sa dosta vozackog iskustva. Gledajmo to sa vedrije strane, u ovoj zemlja stvari idu na bolje - ne tako davno, najveca opasnost za pesake bili su ministri u vladi, danas su to klinci i matorci...
Pogledajte vesti od pre 2 godine:
Citat:
I TO JE SRBIJA

VLADINI ESKADRONI SMRTI

U Beogradu se proteklih meseci dogodio lanac saobraćajnih nesreća, čiji su akteri bili ministri, njihovi vozači, ministarske supruge, sekretarice ministara...

Stevan Bakalov, vozač bivšeg ministra poljoprivrede i jednog od lidera DOS-a Dragana Veselinova, usmrtio je Katarinu Marić u strogom centru Beograda. Roditelji poginule devojke, šokirani bezobzirnošću vinovnika tragedije i ponašanjem zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, u bolu u kojem su se našli za izgubljenom kćerkom, smogli su snage da javnosti obelodane činjenicu "da se Dragan Veselinov, niti bilo ko iz njegovog ministarstva, nije udostojio da ih pozove i izjavi im saučešće na ljudski način". Naprotiv, sekretarica Veselinova ih je pozvala telefonom, i dok su čekali da se ministar javi, s druge strane žice odjekivali su zvuci veselog vojvođanskog "bećarca".

Samo petnaestak dana posle nesreće koju je izazvao vozač Dragana Veselinova, 3. juna, na uglu beogradskih ulica Stanoja Glavaša i 27. marta, Milena Cimeša, zaposlena kao sekretarica u Ministarstvu poljoprivrede, oborila je i teško povredila pešakinju Nadu Bjelić.

Dva dana kasnije, oko 21 čas i trideset minuta, na autoputu Beograd - Niš, kod Plavog mosta, usmrćena je Ružica Vortić, stara 51 godinu. Na nju je, prema policijskom saopštenju, naletelo vozilo "opel vektra", kojim je upravljala Danka Prokić Vlahović, supruga ministra za privredu i privatizaciju Aleksandra Vlahovića.

Prema prvim informacijama, ministrova supruga vozila je većom brzinom od dozvoljene, kada je udarena Vortićeva koja je pretrčavala put. Iako je "gospođa ministarka" bila u pratnji dva krupna momka u civilu, koji su se nalazili odmah iza njenog vozila (pratnja u "be-em-veu" sa rotacionim svetlom, registarskih tablica BG 545-895), ona volšebno nestaje s mesta nesreće, a dva kršna momka nisu dozvoljavala bilo kome od građana da priđu. Posle uviđaja, supruga ministra je odvedena pod jakim policijskim obezbeđenjem, a mrtva pešakinja je prevezena na Institut za sudsku medicinu.

Niko od nadležnih do danas nije obavestio javnost kojom brzinom je vozila gospođa, čiji je suprug ministar, osim što se moglo pročitati da je trag kočenja bio dug preko trideset metara. To otvara sumnju da je Danka Vlahović išla mnogo brže od dozvoljenih osamdeset kilometara na čas, na delu autoputa koji prolazi kroz naselje.

Međutim, odmah se saznalo da poginula osoba, navodno, od ranije ima duševnih problema i da je lečena u bolnici "Dr Laza Lazarević". Znači li to da je nekažnjeno ubijati duševne bolesnike? Postavlja se i pitanje kako je moguće sve to saznati i saopštiti javnosti samo sat vremena posle ubistva, kada ubijena kod sebe nije imala nijedan dokument? Ko je to tako brzo odradio posao i sve saznao? Ili je, možda, namestio da samo izgleda tako, pošto se ministarskim suprugama, sekretaricama i vozačima sve može?!

ostaje nam da se nadamo da ce ovakve pojave ubuduce biti sve redje i da ce svi automobili biti isti pred zakonom, bez obzira na njihovu cenu.
[ zoran @ 08.06.2005. 03:36 ] @
Pogledajte ovde kako Audi izgleda..............http://www.gougoule.com/crash_audi/
[ Lalemajstormoler @ 08.06.2005. 16:30 ] @
Strašno......
Nisam primetio ni jedan eirbag da se otvorio i ima li tu živih?
[ Nikola_BGD @ 09.06.2005. 20:57 ] @
Pa auto je koliko ja vidim prvo bocno udario u ovo drvo i prepolovio se tako da je moguce da se zbog toga nisu otvorili airbagovi (koji vise reaguju na sile frontalnog sudara)...

Inace zanimljivo je da je ovo neki TDI kad sam video slike prvo sam pomislio da je neki ludi benzinac....
kad smo kod toga... zanimljivo na koliko mu je ostala zaglavljena kazaljka za brzinu....

...
[ hakinen @ 09.06.2005. 21:41 ] @
Ja ne znam samo zasto se toliko ljudi buni zbog vezivanja pojasa, sto ne uzmete neku stipaljku vezete se stavite stipaljku gore do stuba i pojas nece da vas zateze a policajac ne moze da vam pise kaznu zbog toga!!! Ja recimo po gradu vozim ficu, i ona ima pojas koji je bez onog zateznog mehanizma tako da me pojas ne steze i ne smeta mi dok vozim, dok recimo kada idem van grada vozim opela ( kadet gsi ) sa kadica sedistima tako da jos kada se vezem nekako se osecam bezbednije i u krivinama telo mi ne mrda, a probao sam nekoliko puta da vozim ( ople ) i bez pojasa ali nekako nije mi to to!!!

A ko zna koliko su oni isli a audijem kada se onako raspao, i kako li je ovaj uspeo da na pravcu zvekne u drvo i to poprecno?????

A sto se tice brze voznje i ostalih stvari samo pamet u glavu ima raznih budala na putu, i od njih treba bezati ( kao sto rece neko ovde na forumu ko vozi biciklu brze od 30 km/h taj je lud, a ja dodajem na to ko vozi kola brze od 100 ( osim na auto putu ) taj je lud )....

Ja volim sporu sigurnu voznju, i volim da uzivam dok vozim, uglavnom kada vozim nigde ne zurim tako da nekrsim mnogo ogranicenja ( osim gde je neki pravac i gde znam da sigurno nema milicije ) a ko voli da vozi brzo njegova stva, i sa srecom....
[ Nikola_BGD @ 10.06.2005. 00:56 ] @
Ko zna sta je radio. Verovatno je jurcao (kazaljka je zakucala na 100kmh znaci vrlo moguce da je isao i brze), nigde nije bilo nikoga a onda se pojavilo nesto pa je odreagovao kako je odreagovao i zavrsio na drvetu pored puta...

A sto se tice pojasa, ja ga vezujem uvek a i ne smeta mi toliko. Ne verujem da je stvanro ljudima glavni razlog sto se ne vezuju to sto ih pojas previse steze ?!?
[ bakara @ 18.06.2005. 09:27 ] @
Citat:
Nisam primetio ni jedan eirbag da se otvorio i ima li tu
živih?

Posto vidim da pricate o (ne)vezivanju pojasa, znate li da airbag moze
da ubije osobu koja se nije vezala, to obicno pise u uputstvima od auta
kao upozorenje, znaci obavezno vezivanje...prozivodjac se ogradjuje od
toga sta ce biti ako se ne vezete...

--
Using Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/mail/
[ Nikola_BGD @ 19.06.2005. 00:31 ] @
Da nazalost malo ljudi zna to....

Brzina izlaska airbag-a iz volana pri naduvavanju je oko 200 km/h. I narvno da moze pogubno da utice ukoliko u svojoj punoj brzini neko naleti na jastuk koji juri u suprotnom pravcu tom brzinom...

Inace, "SRS airbag" pise obicno. SRS je skracenica od Supplementary Restraint System....mislite o tome...
[ LXR @ 16.08.2005. 19:19 ] @
Ala ste skrenuli sa teme svaka vam cast... mislim da se na pocetku pricalo o vozackim dozvolama i novom zakonu u vezi sticanja istih... ???

Pozzz...
[ fanfon @ 16.08.2005. 20:53 ] @
Off topic mi je komentar ali air bag ne moze da ubije odraslog zdravog coveka. Moze da mu slomi nos. Tako kazu proizvodjaci. Da moze da ga ubije ne bi ga stavljali.
[ dr.NPN @ 17.08.2005. 02:18 ] @
Citat:
Prvo ovo:

Citat:
fanfon:
Mislim da vecinu saobracajnih prekrsaja i nesreca izazivaju
mladji vozaci i to usled drugih faktora(alkohol, droga, nervoza, neispavanost...).

Ma, da! Ti kao nikada ne pijes, ne drogiras se, nikada nisi nervozan i uvek si naspavan?
Ajde molim te!

Citat:
vindic8or:

uopste nam nije neophodno zatezanje procedure za dobijanje dozvole.
potrebno nam je uvodjenje malo vecih kazna za krsenje propisa, a
iznad svega nam je potrebna nepodmitljiva saobracajna policija
koja bi savesno radila svoj posao.

Aha. Svi mi lezimo na parama. Podmicivanje?
Ajde razmisli. Koliko je tvojih drugova, prijatelja otislo u policiju
u poslednje 3-4 godine? I svaki bi te kaznio? Aha!

Citat:
zoran:Jel oni u Tamićima imaju pojaseve ?
Nešto mi se čini da nemaju.

I oni u ladama starijim! Hahaha

E sad nesto da kazem i ja.
Vozim vec jedno tri godine, maltene svaki dan po gradu cesto i van grada.
Pojas vezujem odkad mi je na qrac izaslo da placam kazne. Bilo ih je jedno 5-6.
Znaci sad sam se i navikao na njega.

E sad jedna stvar sto se tice murije: Neki dan mi dolazi murija na vrata, pola devet uvece. Otvorim-saobracajna policija. Razgovor tece ovako:
-Dobro vece jel tu taj i taj?
-Ja sam.
-Potpisite ovo. {daje mi neki plavi koverat}
-Sta je to?
-Ne znam.
-Pa kako mislis da ti potpisem kad neces da mi kazes sta je. Sta sam ja lud da me zeznes na tu foru?
-Gospodine hocete li vi potpisati ili ne?
-Od koga je, pogledaj, otvoreno je.
-{vadi papir, otvara} Ne mogu da kazem.
-{ja odjednom} Odkud ti u pola devet, sam, na mojim vratima, bre? O cemu se radi? Sta je hitno kad dolazis u ovo doba? Mora da je nesto hitno!
-Gospodine hocete li vi ovo da primite ili ne?
-Ma nema sanse.
-Ma sta se ja zezam sta tobom{okrece se i odlazi} /kultura/

Muci mene sta je, dolaze nocu, ajd danju do tri ali nocu. Pokupim se i odem u sup {saobracajni, posto su nam razdvojeni}.
Reko dobro vece, desilo se to i to, dolazili mi vasi a on ce: Kako se zoves, i ostalo i donosi mi koverat {usput, Mane, evo ga ONAJ TVOJ sto nije hteo da potpise}. Reko' daj mi da vidim sta je, otvorim ono kazna za ne nosenje vozacke dozvole 1000 dinara ili 1 dan zatvora {e mislim se zatvor zbog toga sto nisam poneo vozacku!}. Reko za ovo ste me zezali i dolazili nocu? -Pa nismo mogli ranije. Pa sto niste ostavili za sutra? Pa eto... Srpski polizijajci.

Slucaj: Stopiram iz BG-a za KI. {dan kada je bio sajam automobila u bg-u} Proslo osam ne daju mi se pare za bus, pa reko ajde malo. Nece niko da stane. Stojim kod one pumpe posle pancevackog {dal je avija ili kako se bese zove nisam siguran?}.
Staje neki besni audi a4 da sipa benzin, ja pritrcavam i pitam vozaca, jel moze da me poveze do ki, vidim tablice su mu kikindske. On se sve nesto premislja, pa ovo pa ono, i na kraju ajde ali ono preko qrca.
Udjem ja sednem nazad {sa njim je bio jos jedan lik}.
Upali lik auto upali svetla, ja vidim bice sranja.
Kako je krenuo da vozi, vidim, nije mi svejedno, da izginem zbog 500 dinara!
Vozi, przi 100-120-150-160 a ja- prestravljen. Lik oko 50 godina.
Odjednom pocne antiradar da pisti, on naglo koci kola iza sviraju a njega boli tuki. Na putu do kikinde smo izbegli sudar kada je debil obilazio u krivini, a na 1km od ki kod sportskog aeredroma vidi srnu u daljini na putu ali sa 160-170 ne stize da zakoci dovoljno pa je udara. Srna odlece. Kaze ovom pored idi vidi auto, ovaj izlazi, gleda, vraca se kaze "nije strasno". Lik nastavlja sa ludom voznjom {pritom, se ni u jednom trenutku nije osvrnuo na mene, da pita kako sam ili nesto {kao da ne postojim} do ulaska u ki kad je spazio saobracajce. Ali primetili ga oni, ja u sebi "e tako ti i treba kad vozis ko manijak". Staje otvara prozor. Razgovor:
-Dobro vece.
-Zdravo.
-Gospodine Radakovicu, dokle cete da vozite tako brzo?
-Ja? Pa nisam ja vozio brzo!
-Gospodine Radakovicu, pa vidimo mi...
-Nisam.
-Dovidjenja.
Lik zatvara prozor, i daj gas bez reci...

Inace, posle, kada sam pricao mojima sta se desilo, skontao sam da je "doticni Radakovic", bivsi predsednik opstine Kikinda, i onda mi nije bili nimalo cudno sto se tako ponasao, a i sto ga milicija poznaje.

Toliko o vozacima.

Znaci predsednik opstine koji se nakrao nista ne placa, a meni dolaze u devet uvece na vrata zbog ne nosenja dozvole??????????????!!!!!!!!!!!!!!!

E zbog ovoga ne volim srbiju i polizijajce.

I koji ono gore likovi podrzavaju punjenje budzeta povecanjem kazni? Kako mozete tako da lupate zna se dobro kako srbija zivi. Ako imate toliku zelju, pored svih poreza i gluposti koje se naplacuju {ja to zovem pljackanje} vi bi da punite kasu???
Ma, da li ste vi normalni?
Sta je meni drzava pruzila da joj ja punim kasu? Da nisam mozda zaposlen? Hahahaahah punjenje kase, nemojte da ste smesni!

Ovom prilikom samo zelim da oteram sve policajce u 3pm!!! Zbog ocigledne nepravde!

[Ovu poruku je menjao dr.NPN dana 17.08.2005. u 03:32 GMT+1]
[ bakara @ 19.08.2005. 17:17 ] @
>> Off topic mi je komentar ali air bag ne moze da ubije odraslog zdravog
> coveka. Moze da mu slomi nos. Tako kazu proizvodjaci. Da moze da ga
> ubije ne bi ga stavljali.
Pa ja procitah upravo suprotno, i to u par uputstava za rukovanje
automobila, gde proizvodjaci tvrde da ukoliko auto ima air bag a vozac
nije vezan moze doci do smrtnih posledica... I ne misli se na direktni
udarac air baga u lice, vec kada vam glava krene da udari u volan air bag
izleti i zabije ti glavu unazad, i puce shija ko nista, a retko koji vozac
je podigao naslon za glavu na propisanu visinu...

--
++
[ MOSLER @ 20.10.2005. 01:53 ] @
Citat:
bakara: >> Off topic mi je komentar ali air bag ne moze da ubije odraslog zdravog
> coveka. Moze da mu slomi nos. Tako kazu proizvodjaci. Da moze da ga
> ubije ne bi ga stavljali.
Pa ja procitah upravo suprotno, i to u par uputstava za rukovanje
automobila, gde proizvodjaci tvrde da ukoliko auto ima air bag a vozac
nije vezan moze doci do smrtnih posledica... I ne misli se na direktni
udarac air baga u lice, vec kada vam glava krene da udari u volan air bag
izleti i zabije ti glavu unazad, i puce shija ko nista, a retko koji vozac
je podigao naslon za glavu na propisanu visinu...

--
++

Potpuno si u pravu, air bag funkcionise pravilno jedino uz upotrebu sigurnosnog pojasa,bez njega izaziva potpuno suprotan efekat da ne kazem povrede opasne po zivot.
[ Astrotrain @ 14.07.2008. 22:28 ] @
E ovako : tema je stara, ali ovih dana sa izborom nove republičke vlade i najavama novog ministra policije Ivice Dačića o hitnom usvajanju novog Zakona o bezbednosti saobraćaja itekako aktuelizovana. Ono što mene interesuje je sledeće :
Kaže se da će biti izdavane u prve dve godine po polaganju vozačkog ispita te tzv. restriktvine vozačke dozvole, koje će značiti ograničenje u pogledu brzine, vremena vožnje i sl. Međutim tu postoji i jedna odredba koju ne znam kako da okarakterišem osim kao problematičnu, ili barem delimično problematičnu. To je ona odredba koja nameće da sa vozačem početnikom u toku vožnje mora biti prisutan neko sa najmanje tri godine posedovanja stalne vozače dozvole.
Kada se radi o klincima koji žele dozvolu sa 17 godina (pošto se koliko znam spušta starosna granica za polaganje vozačkog ispita) to hajde da kažemo da je možda i ok, međutim šta da radi neko ko već ima preko 30 godina kao što imam ja, a nema vozačku dozvolu?
Neko će možda reći: "Pa šta si čekao do sad?" itd... međutim to nije odgovor na ovaj problem. Možda nisam imao novca, možda nisam smatrao da mi je potrebno... nije bitno. Bitno je to da je praktično nemoguće da ja sada nađem nekoga ko će mi "praviti društvo" dok ne dobijem stalnu vozačku dozvolu.
Odgovor na pitanje zašto je uneta ovakva odredba u predlog novog zakona može se svesti samo na nekoliko mogućnosti:
1. Smatra se da je ovakvih kao što sam ja jako malo, tj. da je većina onih koji polažu vozački iz te "mlađe" populacije, pa ih je (predlagače) za nas "starije" baš briga.
2. Predlagači su zaboravili na mogućnost pojave ovakvog jednog problema.
3. Zakon predviđa drugačiji tretman grupe u koju spadam, ali to nije javno precizirano.

Šta vi mislite, šta je u pitanju?
[ Bojan Basic @ 14.07.2008. 22:59 ] @
Citat:
Astrotrain:
Kada se radi o klincima koji žele dozvolu sa 17 godina (pošto se koliko znam spušta starosna granica za polaganje vozačkog ispita) to hajde da kažemo da je možda i ok, međutim šta da radi neko ko već ima preko 30 godina kao što imam ja, a nema vozačku dozvolu?

Vozačka dozvola nije nešto što se dobija po hitnom postupku (dakle, nije mi trebala prethodnih trideset godina, ali moram je imati do kraja ove nedelje). Dakle, kad proceniš da ćeš kroz dve godine imati potrebu za vozačkom dozvolom, položiš odmah pa sačekaš toliko.
[ jericho1405 @ 14.07.2008. 23:00 ] @
U Bosni je slican zakon na snazi od polovine 2006. godine. Otprilike, ovo su zakonske norme koje tebe interesuju i koje se, vjerovatno, ne razlikuju mnogo od onih u Srbiji.

(copy/paste):
Citat:

Ako ste tek položili vozački ispit i dobili vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B, ili C i C1 ne smijete dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da:
- da upravljate vozilom u saobraćaju na putu u vremenu od 23 do 5 časova, ako imate manje od 23 godine, osim ako je sa vama u vozilu lice starije od 25 godina koje ima vozačku dozvolu;
- upravljate vozilom na putu brzinom većom od 70 km/h,
- upravljate brzinom većom od 90 km/h na putu namjenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila i brzom putu;
- upravljate brzinom većom od 120 km/h na autoputu;
Tim vozilima ne smijete da vučete priključno vozilo, a ni organiozovano da prevozite djecu.
Ako nebudete poštovali prethodno navedene odredbe, kaznićete se sa kaznom od 50,00 KM
Ako ste prvi put stekli vozačku dozvolu obavezni ste da u trajanju od dvije godine obilježite vozilo kojim upravljate posebnim znakom, ili ako postupite suprotno kaznićete se za prekršaj sa kaznom od 40, 00 KM.
Ako ste mlađi od 21 godine starosti ili imate manje od tri godine vozačkog iskustva nesmijete imati alkohola
u organizmu dok se krećete motornim vozilom u saobraćaju na putu.

[Ovu poruku je menjao jericho1405 dana 15.07.2008. u 00:12 GMT+1]
[ Astrotrain @ 14.07.2008. 23:13 ] @
Citat:
Ako ste tek položili vozački ispit i dobili vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B, ili C i C1 ne smijete dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da:
- da upravljate vozilom u saobraćaju na putu u vremenu od 23 do 5 časova, ako imate manje od 23 godine, osim ako je sa vama u vozilu lice starije od 25 godina koje ima vozačku dozvolu;

E ako bude ovako, ili nešto slično, onda je to nešto drugo i ima smisla.

Citat:
Bojan Basic: Vozačka dozvola nije nešto što se dobija po hitnom postupku (dakle, nije mi trebala prethodnih trideset godina, ali moram je imati do kraja ove nedelje). Dakle, kad proceniš da ćeš kroz dve godine imati potrebu za vozačkom dozvolom, položiš odmah pa sačekaš toliko.

Nemoj tako... ovaj tvoj odgovor deluje pomalo onako.. zajedljivo. Pretpostavljam da imaš dugo već vozačku, i tebi je sad lako da tako govoriš jer tebe to "ne boli". Šta ako mi je žena trudna i treba je voziti na preglede, ako posle dete treba voditi tamo-amo... milion praktičnih stvari može biti u pitanju. Nemoj tako olako da sudiš...
[ NOVISAD @ 01.09.2008. 13:38 ] @
Mozda je malo zakasnela tema, ali mene zanima jos jedna stavka, koja je veoma bitna, a nigde se ne spominje. Sta je sa licima koja su polozila vozacki ispit po starom zakonu, a jos nemaju 2 godine vozackog staza? Takvih je mnogo, a bice ih pogotovo kad se uvede novi zakon, a takvi vozaci su i dalje najveca pretnja. Da li ce se i na njima primenjivati novi zakon sa probnom dozvolom ili ce oni dobiti status "zrelog" vozaca?
[ pri3rak @ 01.09.2008. 15:18 ] @
Ne mozes zakon primenjivati retroaktivno, te ce im vozacka ostati sa istim pravima kao i onima koji je imaju 2+ godine.
[ axone @ 02.09.2008. 15:04 ] @
Citat:
Nemoj tako... ovaj tvoj odgovor deluje pomalo onako.. zajedljivo. Pretpostavljam da imaš dugo već vozačku, i tebi je sad lako da tako govoriš jer tebe to "ne boli". Šta ako mi je žena trudna i treba je voziti na preglede, ako posle dete treba voditi tamo-amo... milion praktičnih stvari može biti u pitanju. Nemoj tako olako da sudiš...

@Astrotrain
Kola nisu jedini nacin premestanja sa lokacije na lokaciju(putovanja). Postoji i gsp, taxi, bajk, prijatelji sa kolima...
Shvatam tvoju zabrinutost, ali nemoguce je zadovoljiti svakog gradjanina u svakom pogledu. Onda bi neko drugi mogao da kaze ,recimo, "izvinite poreska policijo, Ja nisam spreman da namirim svoje poreske obaveze u datom trenutku, molim vas odgodite mi to na godinu-dve dana..."

Uostalom zakoni se mogu dosta izmeniti na putu do skupstine(amandmani), cak toliko da ne lice na original, i da na kraju ne sluze mnogo cemu. Pisi "svojoj" (ili jacoj?)stranci (ili nekoj nevaldinoj organizaciji?) i ispricaj svoj problem, pa vidi sta ce da ti kazu. Mozda je stvarno neko prevideo to, mada pre ce biti da nije. Kad se zakon donese(u tom obliku, sa "iskusnijim" saputnikom) ti ces ili vec poloziti ispit po starom(pa te novotarije nece zanimati), ili ces tek planirati da upises auto skolu. U drugom slucaju ces biti primoran da razmisljas unapred, t.j. "da li cu moci da obezbedim nekog(starijeg?) ko ce se voziti sa mnom u kolima" PRE nego li upises kurs.
[ Daniel011 @ 03.09.2008. 00:03 ] @
Citat:
Bojan Basic: Vozačka dozvola nije nešto što se dobija po hitnom postupku (dakle, nije mi trebala prethodnih trideset godina, ali moram je imati do kraja ove nedelje). Dakle, kad proceniš da ćeš kroz dve godine imati potrebu za vozačkom dozvolom, položiš odmah pa sačekaš toliko.

Ono što mene brine, to je da će, po mom mišljenju, mnogo budućih vozača upravo ovako i raditi. Dakle, položiti vozački, zatim sačekati dve godine da dobiju sva prava kao i ostali vozači i tek onda kupovati auto. (Pritom ne mislim da će to činiti samo novopočeni vozači od 30+ godina, nego i dobar deo onih od 17+.) A to nikako neće doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju, nego baš naprotiv, imaćemo na putevima mnogo vozača bez praktično ikakvog vozačkog iskustva, a koji su zbog te dvogodišnje pauze pozaboravljali dobar deo onoga što su naučili na obuci.

Ali, vlast koja donosi ovakve propise, nikada se nije istinski ni brinula o bezbednosti u saobraćaju, nego samo kako da na legalan način drpi što više para od vozača, putem kazni.
[ Astrotrain @ 22.01.2009. 02:11 ] @

Upravo tako! To i jeste poenta cele priče. Ja ću na primer ako stvarno ta odredba o "probnoj" dozvoli bude važila i za mene, najverovatnije lepo sačekati da prođe taj period, i onda imati "punu" dozvolu. E sad što će navodni cilj zakonodavca u tom slučaju biti potpuno obesmišljen, jer ću posle položenog vozačkog praktično posle dve godine prvi put sesti u auto da vozim, i najverovatnije sve pozaboravljati.... šta da se radi. Neka Bog bude upomoć onda i meni i ostalim učesnicima u saobraćaju! Samo da kao podsetnik napomenem (pošto je prošlo dosta vremena od pokretanja teme), da meni "smeta" jedino ta odredba o famoznom "iskusnom pratiocu". OK je ograničenje i brzine kretanja, i vremena u kome sme da se vozi (samo danju) itd itd... ali da mora neko u mojih 30+ godina da sedi pored mene, to je totalno suludo.
[ smark @ 22.01.2009. 07:15 ] @
To sto novi vozac ima 30-40-50 god ne znaci da je u svim aspektima zivota najiskusniji, tako da ipak to ne bih posmatrao na taj nacin. Inace zakon nije neka nasa umotvorina vec prosto prepisivanje od drugih, sto ce reci, normalna stvar :)
[ pantic68 @ 22.01.2009. 07:32 ] @
A ko ih tera da prepisuju ovo i zasto ne prepisu ostale vaznije stvari? Ne brate ova kao i prethodna vlast kupi najrestriktivnije delove evropskih zakona koji im na neki nacin mogu povecati budzet ili prosiriti ovlascenja. To zovu uskladjivanje sa evropskim zakonodavstvom ali zaista bitne zakone koji su stvarno uslov ce odlagati do sudnjeg dana jer zaboga ovakva drzava i ovakvi politicari u evropskoj uniji nemaju sta da traze.
[ Deep|Blue @ 22.01.2009. 08:40 ] @
Iskreno,
ideja sa "iskusnim" pratiocem je jako dobra, a trebalo bi da vazi (mada mozda blago ublazena) i za starije, jer su i oni neiskusni.

Ako vam se ne svidja ova ideja, objasnite kako biste vi to uradili?
na koji nacin kontrolisati pocetnike?
jos jedno polaganje voznje ili sta vec?

moguce je smisliti dosta toga, ali sve to komplikuje stvari, vozacku dozvolu pravi beznacajnom, a i uvek ce se naci gomila njih koji ce to da nazovu samo pokusajem drzave da uzme jos vise para.

Ovo prebacivanje odgovornosti na samog vozaca je sasvim ok i ne kompilikuje se mnogog procedura (sem vozacu, koji stalno mora da vozi nekog starijeg).

Sa druge strane, postoji mogucnost da ce mladi vozaci izbegavati da voze prve dve godine, ali realno gledano, ona je jako mala. Retko ko ce izdrzati da ima vozacku u dzepu, a ne moze da vozi radi pandura.
Mozda nije losa ideja, da su dodali propis da mladji vozaci moraju da imaju dodatnu tablicu za pocetnike, pa kad ga pandur vidi sama u autu, da se nasmesi
Dodatna stvar sto ce mladji vozaci koji budu izbegavali pandure i pokusavali da izbegavaju ova pravila, biti malo pazljiviji u saobracajau sto i jeste cilj svega ovoga, zar ne.

A onih par procenata, koji ce da divljaju ... pa njih ionako jedino mozes da zaustavis globljenjem, oduzimanjem vozacke ili sacekas da se negde zabiju u zid.
[ pantic68 @ 22.01.2009. 11:06 ] @
Pravila se stalno komplikuuju dok na kraju ne budemo svi krivi za nesto u svakom trenutku ali to opet nece spreciti pijane djilkose, tatine sinove da se zakucavaju sa 200 na sat a sto je najcesci slucaj kod nesreca sa fatalnim ishodom. Obratite malo paznju kad cujete u vestima za nesrecu sta je uzrok pa razmislite koji je nacin da se to predupredi. To sto neiskusni vozac odrca krilo na parkingu i nije neki problem.
[ Marko_L @ 22.01.2009. 13:12 ] @
Citat:
Iskreno,
ideja sa "iskusnim" pratiocem je jako dobra, a trebalo bi da vazi (mada mozda blago ublazena) i za starije, jer su i oni neiskusni.

Ako vam se ne svidja ova ideja, objasnite kako biste vi to uradili?
na koji nacin kontrolisati pocetnike?
jos jedno polaganje voznje ili sta vec?

Ideja sa "iskusnim" pratiocem jeste dobra, ali samo ako se pravilno implementira. Dakle, po meni bi pratioca morali da imaju maloletnici i sveži maloletnici... tj. spustio bih granicu za polaganje na 16 godina i onda bi svi koji polože vozački, a imaju 16-21 godinu, morali da imau pratioca naredne 2 godine, dok ostali (stariji) ne bi bili u obavezi, već bi to bilo izborno, zavisi koliko je ko nesiguran. Naravno, ni ti stariji kada polože ne bi dobijali punu dozvolu odmah, nego nekakvu probnu, i uveo bih bodove, recimo, manji prekršaj tipa nepropisno parkiranje, 2 boda, malo veći 5 bodova, još veći 10 bodova, a oni najteži tipa vožnja u pijanom stanju bi nosili i po 25 bodova... itd. Pa se onda svakih, šta znam, mesec dana napravi rezime i ako je lice imalo, lupam, 25+ bodova (može više ili manje, dalo bi se već pronaći neku optimalnu cifru) oduzima mu se probna dozvola, bez mogućnosti da dobije punu vozačku dozvolu, nego mora ponovo na časove i ponovo da polaže i opet dobija probnu na 2 godine, pa ako i drugi put ostane bez nje, gubi pravo da ikad više polaže ili eventualno da ne može da polaže narednih 5-10 godina, pa tek treći put doživotno (to je manje više nebitno, već je bitno da svako može da dobije drugu šansu, pa i treću, ali da to ne ide u nedogled, već da postoji granica kada će se reći, momče ti jednostavno nisi za vožnju).
E to bi po meni bila prava stvar, jer se ipak pravi razlika između klinca od 19 godina i nekoga ko je već zagazio u polovinu treće decenije. Da se razumemo, ne kažem ja da neko ko ima 25-26 godina mora biti zreliji od nekoga ko ima 19, ali da se ne lažemo, to najčešće jeste slučaj. Može neko biti nezreo i sa 50 godina, ali ipak taj je izuzetak, isto kao što je izuzetak devetnaestogodišnjak koji je dovoljno zreo da u potpunosti može da shvati kakvu odgovornost nosi samo učešće u saobraćaju i da time on ne samo da je ogovoran za svoj, nego i za živote svih ostalih učesnika u saobraćaju. Tako da, ipak je za očekivati da će odgovornije da se ponaša neko sa 25, nego li neko sa 19 godina. A takođe treba uzeti u obzir samu potrebu za vožnjom automobila. Momak od svojih 18-19 godina je praktično još uvek srednjoškolac i nema neku preku potrebu za autom, jer se u tim godinama automobil najčešće koristi za muvanje devojčica, odlazak na žurke, besciljno vozikanje sa društvom i slične stvari (čast izuzecima naravno) i u najvećem broju slučajeva živi sa roditeljima (što znači da obično ne mora da ide u nabavku namirnica), tako da ako baš mora negde da se vozi, može to i sa pratiocem, dok sa druge strane neko ko ima 25-26 godina, obično već ima posao i porodicu i ne živi sa roditeljima, auto mu treba i da se preveze do posla i nazad, da ide u nabavku namirnica, kada mu žena zatrudni da je odveze na preglede, a kasnije i na porođaj, da vozi dete kod lekara, itd. i bilo bi užasno teško naći pratioca koji je toliko dokon i besposlen da će se voziti sa njim do posla i dolaziti po njega na posao, kao i dolaziti svaki put kad ovaj ide u nabavku, vozi ženu ili dete kod lekara i slično.
E da, najvažnije od svega je to da kakav god zakon da se donese, mora rigorozno da se primenjuje, inače ostaje mrtvo slovo na papiru. Danas recimo postoje kazne za nevezivanje pojasa, pa opet pola grada vozi nevezano, jer se jednostavno kazne isuviše retko naplaćuju i šta onda vredi zakon ?
[ Nabukodonosor @ 22.01.2009. 14:03 ] @
Pe meni je ideja sa pratiocem najveca glupost koju sam ikada cuo. Kako li smo do sada polagali i vozili bez problema. Svuda ima udesa. I u Jevropi verovali ili ne. Ja kao pocetnik mogu kao pratioca da stavim nekog kretena koji je neka teska budala ili pijanica ili jednostavno neki maloumnik koji i sam voli da divlja u voznji, ali nije problem jer ima dozvolu 5 ili 10 godina vec. I sta vredi sto mi je on pratilac?! Treba da se osmisli dobar sistem koji ce nauciti ljude da voze, da se iskoreni korupcija koja je tu najveci problem. Ako covek nauci dobro tehnike voze, ako se oseca opusteno dok vozi zbog svog znanja nije mu potreban nikakav pratilac. Tako nesto u kombinaciji sa zabranom voznje preko 60km/h prve dve godine i nista vise. Zasto nocu da ne vozi?! Pa kako ce da nauci. Jel ako ja vozim prve dve godine danju, i kad me posle te dve godine konacno puste da vozim nocu, hocu li naprasno znati da vozim nocu?! Necu. I necu moci da naucim i steknem osecaj ako nemam praksu. GLUPOST! Ne treba prepisivati svaki zakon samo zato sto je dosao iz Jevrope. Mada licno nisam ni cuo da tamo imaju to sa pratiocem. Moj brat je polagao u Italiji i nikada nije imao pratioca. Sta vise, odmah posle prvog casa je mogao da vozi. Dobio je onaj znak L da stavi na kola i mogao je da vozi odmah. Naravno imaju ogranicenja brzine prvih godinu dana cini mi se.