[ Aleksandar Marković @ 05.06.2005. 15:30 ] @
NIŠ - Iako zvuči neverovatno, mladi studenti Mašinskog fakulteta iz Niša na putu su da reše gorući problem parkiranja u celoj Srbiji. Naime, 10 akademaca iz Odseka za mehatroniku i upravljanje trenutno izrađuje studiju o sistemu, koji treba da omogući proveru, rezervaciju i plaćanje parking mesta u garažama i to putem mobilnog telefona! Nacrt projekta "e-parking", koji će ovako objedinjen, biti potpuna novina kod nas, oduševio je predstavnike Instituta za međunarodno obrazovanje i Duvanske industrije "Filip Moris" - Niš, koji će finansirati studiju sa nešto više od 3.000 evra. - Najprostije objašnjeno: kad krenem od kuće rezervišem putem sms-a mesto na parkingu u gradu i pošaljem registracioni broj svog vozila. Slobodno mesto čeka me najviše 20 minuta. Kada dođem do parkinga, kamera "prepozna" moju registraciju i rampa se podiže - kaže za "Novosti" lider studentskog tima Nikola Milisavljević. - Plaćam tačno koliko je moj auto bio na parkingu, tako što mi se sa kredita "skida" iznos usluge. Kompjuterski se izračuna dužina boravka na parkingu, pa nema plaćanja od oka. - Naš cilj je bio da pre svega razradimo sistem, koji će da omogući najkraći proces "prijave" i "odjave" vozila, kao i da izbegnemo gužve, plaćanje sitnim novcem, a i da podstaknemo privredu - kaže član tima Vladimir Igrutinović. - Sigurno je da će primena ovako osmišljenog sistema isprovocirati izgradnju parkinga, što može da dovede do neverovatnog profita i gradu, i eventualno privatniku, ali i mobilnom operateru. Predvideli smo i rezervaciju putem Interneta dan ranije i plaćanje kreditnom karticom! Desetočlana ekipa planira da kompletira sistem "e-parkiranja" za najduže 10 meseci. Za to vreme, treba odabrati odgovarajuće senzore, softver, napraviti hardver i formirati niz drugih komponenti. Ovaj sistem osim što je univerzalan i primenljiv na sve gradove bez izuzetka, moći će i da se usavršava. Ako i donatori budu imali sluha, izvesno je da će nam niški studenti pomoći da konačno vozimo po gradu, bez straha od gužvi. GORI, DOK VODA DOĐE AUTORI projekta "E-parking" konsultovali su i najvažnije službe u Nišu, kako bi dobili tačne podatke o "usporenosti" gradskog saobraćaja. Prema saznanjima iz Vatrogasne službe dešava se "da vatrogasci kasne sa intervencijom i po 20 minuta zbog nepropisno parkiranih automobila, koji zakrče put!" http://www.novosti.co.yu/vest.php?vest=41131&rubrika=Društvo |