[ admiralxy @ 08.06.2005. 12:29 ] @
Kolika je plata pandurima od onog prasinjara sa kursom do onih sa visom kriminalistickom i akademijom. |
[ admiralxy @ 08.06.2005. 12:29 ] @
[ **pandur** @ 08.06.2005. 13:03 ] @
Podela koju si napravio je u stvari podela na srednje, više i visoko obrazovanje.
Takođe postoji podela na OD (lica na određenim dužnostima) i OSL (ovlašćena službena lica), i ona je važna za visinu plate. Policajac sa srednjom stručnom spremom i statusom OSL ima oko 16000 dinara. Sa višom stručnom spremom i OSL statusom, plata je oko 19000 dinara. Sa visokom stručnom spremom i OSL statusom, plata je oko 22000 dinara. Što se tiče onih sa OD statusom, plata je umanjena za 30% od onih sa OSL statusom. Na platu utiču i funkcija, čin i godine radnog staža. [ Beltrammi @ 08.06.2005. 14:21 ] @
Mnogo je !
Mislim s obzirom na ucinak. Nasa policija jednostavno ne valja. Meni su jednom obili kola, par puta ukrali bicikl i kad sam isao da prijavim, smejali su se, jedva da su imali olovku i papir. Vrhunac sam doziveo kad su me zvali da uzmem bicikl. Odem tamo, stvarno par biciklova. Mog, medjutim, nema i ja to kazem. Kaze uzmi koji hoces. Naravno da tako nesto nije doslo u obzir. Policajac je pobesneo. Saobracajna policija je jos i naj ok. Brzinu treba kaznjavati. Vozimo brza kola, a putevi su losi. Svi se deru na policiju, a kad se desi ono sto se desilo u subotu u BG, onda svi u glas: - pa gde je ta policija. Medjutim, ovi na vozackim dozvolama rade nesto necuveno. Zamislite, oni su u stanju da vam daju dozvolu na ukraden auto. Jednom mi je Slovenac ukucavao broj sasije u interpolovu bazu i nije mi bilo ni malo ugodno iako je auto uredno registrovan. Granicni organi - katastrofa. Dosuse policajci nisu krivi sto nam je vecina granicnih prelaza pravo ruglo, a zapravo adekvatno ogledalo stanja cele zemlje. Stav im je konfrontirajuci umesto da profesionalno vrse duznost. Recnik ulicni. Vreme je da neko razmisli da li nam uopste treba ovakva policija. Ucinak nula, a jos i kosta ! [ H@usto® @ 08.06.2005. 14:26 ] @
offtopic
Izbrisi bar jednu temu, posto si otvorio dve. [ **pandur** @ 09.06.2005. 12:54 ] @
@Beltrammi
A možeš to da gledaš i sa druge strane: Plata je mala, i pametni i sposobni ljudi nemaju interes da rade za malu platu, jer mogu na drugi nacin da zarade više, pa zato ne idu u policiju! Tvoje mišljenje o učinku policije je u najmanju ruku subjektivno! [ Beltrammi @ 09.06.2005. 14:23 ] @
pa dobro, prikazi mi ti onda neki objektivni rezultat ?
[ UroS @ 09.06.2005. 17:42 ] @
@pandur
Zaboravio si + još 2-3 puta toliko u napojnicama. [ **pandur** @ 09.06.2005. 19:26 ] @
@Beltrammi
Pa objektivni rezultat bi bio procenat rasvetljenih krivicnih dela u odnosu na otkrivene. Pronađi takvo nešto, pa uporedi sa istim tim u susednim zemljama, pa sa razvijenim zemljama, pa onda kaži: aha, Nemci imaju veći procenat rasvetljenih krivicnih dela od nas za 30%, Hrvati imaju za 20%! Naša policija ništa ne radi! A ja ću ti onda reći da si u pravu! Kako si ti rekao da su ti obili kola i ukrali bicikl, a policija nije našla, i zbog toga cela policija ne radi dobro, tako može neko reći da je njemu obijena kuća, a policija je za dva dana pronašla lopove i vratila stvari, i da po njemu policija super radi. Ali i to bi bilo subjektivno. @UroS Ranije je sigurno bilo tako, a sada i ako ima toga, to je verovatno u malim kolicinama. I to, ako neko uzme nešto, to je najviše nekoliko hiljada! Što je naravno za svaku osudu, ali nema toga ko može uzeti 30 i više hiljada mesečno! Mnogo ljudi misli da je policija samo ono što vide na ulici, ali policija je mnogo više od toga: ![]() Primer rezultata rada: - U periodu od 3. marta do 3. juna 2004. godine, na teritoriji Republike Srbije, izvršena su ukupno 34 krivična dela ubistva, od čega 15 od strane poznatih učinilaca. Nepoznati počinioci švršili su 19 krivičnih dela, od kojih je radom kriminalističke policije rasvetljeno 17 ili 89, 47%. - Rezultati zabeleženi su oblasti suzbijanja nedozvoljene trgovine i krijumčarenja opojnih droga: realizovano je 480 zaplena i oduzeto ukupno 368 kg opojnih droga. Presečeni su kanali za krijumčarenje heroina sa područja Kosova i Metohije i iz Republike Slovenije. - U oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta, otkrivena su 182 krivična dela.Podnete su 142 krivične prijave protiv 162 lica Oduzeto je 70. 830 boksova raznih vrsta cigareta, 24. 344 litara nafte, 4. 528 kg kafe. - Prema strancima koji su se bavili nedozvoljenim aktivnostima, preduzeto je 2.186 odgovarajućih mera (254 krivične i 1. 443 prekršajne prijave). Presečeno je 7 kanala za ilegalno prebacivanje ljudi. - Evidentirano je ukupno 9. 390 prekršaja protiv javnog reda i mira. Zbog izvršenih prekršaja, protiv 11. 880 lica podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. [ zoran @ 10.06.2005. 01:16 ] @
Svaka čast , samo tako nastavite.
A , da li znaš koliko ljudi ima policija ? ps.mislim da bi im trebalo dati veće plate. [ TheMomchilo @ 12.06.2005. 17:30 ] @
Mene zanima koliko pandura godišnje pogine na dužnosti? I kakav je odnos sa drugim profesijama?
[ Zeusplus @ 12.06.2005. 18:26 ] @
Mislim da je samo problem policije u kadrovima jer se tu skupilo i dobro i lose, ali sto se tice plata to je stvarno bedno sa coveka koji ipak radi opasan posao.
[ Joseph B. @ 13.06.2005. 10:33 ] @
Mene je juce zaustavila patrola zbog neatestovanog ( nelegalnog ) plinskog uredjaja, prekoracenja brzina od 15 km/h i procelavih guma. Krenuli su sa 3000 din ili sud, zavrsili smo na 600 din koje je strpao u neku najlon futrolu gde je vec bilo po mojoj proceni vise od 10-15k. U sustini, bilo je oko 17:15 casova, nemam pojma koja su bila smena, ali nije ni bitno, ako su bili na polovini smene, verovatno su jos toliko strpali u tu futrolu . Za ovo ja nisam dobio ni priznanicu niti neki papir pa ce na kraju dana verovatno podeliti. Sad zamisli da svakog dana podele 3-4 hiljade din ( najverovatnije i vise ), sto je sasvim pristojna suma pored plate od 20000.
[ Joseph B. @ 13.06.2005. 10:38 ] @
Citat: Zeusplus: Mislim da je samo problem policije u kadrovima jer se tu skupilo i dobro i lose, ali sto se tice plata to je stvarno bedno sa coveka koji ipak radi opasan posao. U kadrovima je mozda i ok, ali koliko je opasno raditi kao saobracajac? Inace voze kola sa neispravnim svetlima, prelaze na crveno svetlo (bez rotacije), nikad ne vezu pojaseve...Ko ce njih kazniti? Pricaju sa tobom kao da si stoka i sl...Jel` to u redu? [ **pandur** @ 13.06.2005. 14:24 ] @
@Joseph B.
A jesi li bio kriv za to što su te teretili? I zašto lepo nisi platio kaznu, nego se sad žališ kako primaju mito. I ne bi trebao da se žališ ovde, nego si trebao odmah da odeš u najbližu policijsku stanicu i da prijaviš šta se desilo! A da im plata nije 16000 nego recimo 50000, na njihovom mestu bi bio neki pošten i pametan čovek, koji nebi rizikovao gubitak posla i dobre plate za pišljivih 10€! Problem je u tome što ljudima više odgovara ova varijanta, da daju 600 kinti i da podmite pandura, nego da plate kaznu od 3000 dinara. I tako su saučesnici u zločinu! Ti nisi ništa bolji od njega kad si pristao na to! Čak si i gori, jer je to bilo na tvoju inicijativu! [ Joseph B. @ 15.06.2005. 10:25 ] @
Nije bilo na moju inicijativu ( nisam mu ja ponudio 600 din), ja sam samo rekao da ne mogu sebi da priustim 3000 dinara ( da mogu, imao bi bolje gume, bolji auto, atestovan plin koji je inace ugradjen pre dve nedelje...) i ne zelim da idem na sud. On mi je ponudio ovo resenje.
Inace sto se tice prekoracenja brzine za to priznajem da je ok da mi naplati ( nisam se ni branio, nisam video tu tablu. Jbg. desi se svakom vozacu ), ali je ova samo jedna prica o uglavnom losih iskustva. Druga prica.... Drugar je vozio nocu, patrola ga zaustavi, prilikom provere su videli da je izgorela sijalica stop svetla. On je pitao dali moze tamo na licu mesta da je zameni, ovi su rekli da moze naravno, i dok je on to sredio ovi su ga cekali sa spremnom prijavom. Zar ne postoji tako nesto kao opomena? To je moglo usput da izgori, cak iako sve proveris pre nego sto krenes na put... Ne zelim da napadam policiju ili nekog da uvredim, ali i oni voze sa jedva osvetljenim kolima i ko ce njih kazniti. @**pandur** Sto sam napisao ne mora da se odmah shvati kao uvreda, moze i kao konstruktivna kritika kako sam i zeleo da bude... [ **pandur** @ 15.06.2005. 19:50 ] @
@Joseph B.
Ja nisam shvatio kao uvredu! [ mrkidivx @ 13.11.2006. 03:38 ] @
Jeste da je malo starija tema ali...
Citat: A da im plata nije 16000 nego recimo 50000, na njihovom mestu bi bio neki pošten i pametan čovek, koji nebi rizikovao gubitak posla i dobre plate za pišljivih 10€! Ma nije valjda da neće možda i 100000.Stvarno lepo opravdanje za povećanje plata i to zašta-za šetkanje i isprđivanje po ulici... A najviše me "oduševljavaju" oni panduri koji se isprse ko oslobodioci grada... Citat: i nisi ništa bolji od njega kad si pristao na to! Čak si i gori, jer je to bilo na tvoju inicijativu! Ajde! Pa vi panduri ste kao neki predstavnici zakona ako podležete lako na nagovor za mito onda je ova zemlja stvarno otišla u... Čoveku su trebali ili da progledaju kroz prste ili da ga kazne. Sve ostalo je kriminal! [ smsnet @ 13.11.2006. 08:30 ] @
@Pandur >A jesi li bio kriv za to što su te teretili? I zašto lepo nisi platio kaznu, nego se sad žališ kako primaju mito. Cilj tog policajacaje bio da uzme MITO. Da li ce on naplatiti kaznu ili zavisi samo od njega. Znaci, da je taj policjac bio posten rekao bi "sine, plati 3000din. i kraj" Meni se samo jednom desilo da mi policajac nije naplatio ni kaznu ni uzeo neki dinar za pljeskavicu ;0 >I ne bi trebao da se žališ ovde, nego si trebao odmah da odeš u najbližu policijsku stanicu i da prijaviš šta se desilo! Neka me neko ispravi, ali ako dajes mito - cinish krivicno delo? Sta bi sa novim zakonom o saobracaju? Sta bi sa kamerama koje ce pokrivati najprometnije raskrsnice? Kad god sednem u kola prekrstim se da ne naletim na nekom "uradjenog" klinca. Pozdrav, [ CharlieUE @ 14.11.2006. 12:23 ] @
Pojedinim policajcima stvarno svaka cast, ali mi se cini da ima vise "onih". Par puta mi se stvarno desilo da me zaustave zbog prekoracenja i ja kazem nema sta vozio sam a on mi vrati dokumenta i kaze ajde nastavi ali polako. Kad mi se to desi, posle danima vozim po ogranicenju i stalno razmisljam o OK panduru. Mislim da nije samo u pitanju kazna, jer posle kaznjavanja ja stvarno podivljam za volanom i gazim sve ispred sebe. A isto tako mi se desilo da prolazim kroz raskrsnicu na zeleno, i posle 300 metara na drugoj raskrsnici me zaustavlja debilni pandur i kaze da sam prosao na crveno. Kazem lepo da sam prosao na zeleno i da sam vozio polako i da cak nije ni zuto pocelo da se pali dok sam ja prolazio a on ljutito meni: Jel to ti 'oces da se svadjas samnom i da kazes da ja lazem???
Elem, da ne bi prijatelja u policiji da pocepaju prijavu ode moja dozvola, jer se na sudu njegova vazi. p.s. Dosta je pocinje da mi skace pritisak kad ga se setim... Pozz [ a1200 @ 14.11.2006. 12:51 ] @
Citat: Zeusplus: Mislim da je samo problem policije u kadrovima jer se tu skupilo i dobro i lose, ali sto se tice plata to je stvarno bedno sa coveka koji ipak radi opasan posao. Jeste, to je tacno. Mislim da bi policija trebala da ima daleko vece plate, ALI samo pod uslovom da za njih SVAKI prekrsaj nosi barem 20x vecu kaznu. Znaci sa prihvatanjem posla da budes policajac, dobijas neverovatnu platu za svoju strucnu spremu (beneficije - recimo deca ti se besplatno skoluju, lece itd.) - ALI zato ako prekrsis zakon, ili ga nesprovodis, dobijas i neverovatnu kaznu i sluzis kao primer drugima... jedino tako moze nesto da se ispravi. Takodje bi trebao da se oformi poseban tim, van policije, koji ce namerno vrsiti provokacije i slusati prituzbe gradjana na sudstvo, policiju itd. Odnosno sluzice da se krimogeni faktor u policiji/sudstvu pronadje, provokacijom navede da ponovi zlocin ili odstupanje od zakona i zatim zakljuca na najgoru robiju... posto su kazne 20x vece od onih propisanih zakonom. Garantujem, da nikom u policiji nebi palo napamet ni da urgira (tipa - da se nekome preko reda nesto zavrsi)... a ne da uzme mito ili te sikanira i premlacuje jer je imao losh dan, a i gledao Jean-Claude Van Damme-a pre smene... pa se primio (malo vise) ![]() [ Janmix @ 14.11.2006. 12:52 ] @
Citat: smsnet:Kad god sednem u kola prekrstim se da ne naletim na nekom "uradjenog" klinca. Ovo si lepo rekao... Pre recimo 2 god. cale i ja isli u selo i stali kod jedne prodavnice u Ub-u. Kupili nesto, krenuli i bukvalno posle 50 metara semafor, zeleno pocinje da trepce, cale nagazi da stigne, prodjemo kroz zeleno ( mozda se i zuto upalilo u trenutku prolaska ) kad na raskrsnici stoji pandur... Ja jos nisam ni stigao da vezem pojas... Mislim stvarno, ko je od nas tolika dobrica da vezuje pojas pre nego sto krene...??? Inace pandur je stajao IZA semafora i ne znam kako je on video da smo mi prosli na crveno... Odmah sam poceo da ga napadam za to, da ne pocne da nam pise prijavu itd. A vidi se da je zelen, nema ni 25, a oseca se pun sebe, misli da je robocop pa moze da radi sta hoce... Lik me ladno pitao , je li, decko jel` se ti drogiras??? Mislim debil... sumarry, svedocili i ja i cale da je bilo zeleno/zuto, ali dodje cika postar sa plavom i op 2500 din ili 5 dana u padinjaku... + 1 godina uslovne za caleta... Kako, ponavljam KAKO je on video da je bilo crveno kad je bio iza... i jos to uspeo da dokaze na sudu??? Ja njima ne bih dao ni 10.000 din. Neefikasni su, narod nema poverenja u njih i spori su. Pre 2 god. su mog dedu opljackali i uzeli mu preko 2000E... i do sad nista... a deda kaze da vidja lopove bar jednom nedeljno u nasem kraju... koji ih ku*ac placamo kad nista ne rade??? Ili samo plene drogu od dilera pa se hvale po novinama i forumima...??? No affence, siguran sam da ima izuzetaka, ali velika vecina NJIH ne radi svoj posao OK... [ Zoran Rodic @ 14.11.2006. 13:26 ] @
1. Znam policajca sa srednjom skolom i platom od 25.000,00 dinara
P r o v e r e n o 2. Policajci su nemotivisani. Hapse, hapse, hapse a neko drugi istu budalu pusta napolje u roku od 24 sata Jos rizikuje da ga neko napusi sto radi po propisu. A sve ima tendenciju da se krece od zla na gore, pa i njihov odnos prema profesiji. 3. Slika i prilika drustva 4. Da mi neko navede neku policiju u svetu a da je za primer 5. A i ta plata od 16.000,00 ili 25.000,00 je sramna ma o kom se zanimanju radilo. 6. Na svojoj kozi sam u nedelju osetio koliko im se svecano jebe za moj problem. Naime,2 godine konstatno jedna ekipa vadi benzin, skida retrovizore,antene, kasetofone-cd playere ...sa naseg parkinga. I kad mi je u puko film posle tih dve godine, zvao sam SUP. Bili su uljudni, mora se priznati, ali iz odgovora provejava sledece: "Pa gospodine, zar stvarno mislite da cemo postaviti nocnu prismotru na Vas parking da bi otkrili ko Vam krade benzin , etc. ..." Toliko PS Srbija, brale [ dalibord5 @ 14.11.2006. 13:33 ] @
Kako je bilo,ide na bolje....
Setite se samo devedesetih i onakvih ludosti koje su mogle da se dogode u kontaktima sa Policijom. Ako sada nesto ne valja,posledica je moralnog srozavanja sa kraja proslog veka. Ide na bolje i to je evidentno. Ali dok standradi ne porastu( i ekonomski i moralni i svaki drugi) bice nam ovako kako je. Ne pravim prekrsaje pa nemam problema sa korumpiranim policajcima. [ Majstor Duja @ 14.11.2006. 17:05 ] @
Citat: **pandur**: - U oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta, otkrivena su 182 krivična dela.Podnete su 142 krivične prijave protiv 162 lica Oduzeto je 70. 830 boksova raznih vrsta cigareta, 24. 344 litara nafte, 4. 528 kg kafe.! Ha,ha,ha,ha!!! A onaj sto nelegalno provalja 10 slepera narkotika i to jos uz pratnju zandarmerije i to 2004. je biznismen! Sinko, mani se tih cifara, neko moze da umre od smeha! Citat: dalibord5: Kako je bilo,ide na bolje.... Setite se samo devedesetih i onakvih ludosti koje su mogle da se dogode u kontaktima sa Policijom. Ako sada nesto ne valja,posledica je moralnog srozavanja sa kraja proslog veka. Ide na bolje i to je evidentno. Ali dok standradi ne porastu( i ekonomski i moralni i svaki drugi) bice nam ovako kako je. Ne pravim prekrsaje pa nemam problema sa korumpiranim policajcima. A kako bi bilo da se setimo Srednjeg veka i lova na vestice? Tek tada bi shvatili da nam cveta cvece i sad i u `90. A za susret sa prekrsajem ima vremena, nacice on tebe, nemozes da znas ceo zakon napamet! Osim ako se, naravno, samoinicijativno ne sahranis i sacekas da te nema... [ Trikki @ 14.11.2006. 17:33 ] @
Policija smrdi od gore.
Koliko puta policija resi slucaj i onda stigne od gore naredjenje i jos ih iznapusavaju sto uznemiravaju nekada se to zvao drug a sada gospodin ugledni gradjanin. Ovi nizi polismani trkeljisu sirotane po pijaci, malo veci lese butike, a kesine iz SUPa trte pumpe i bizmismene. Mislite da je u EU bolje ? Dodjite i vidite. [ dalibord5 @ 14.11.2006. 20:52 ] @
Svejedno mislim da sami policajci na terenu nisu mnogo krivi.
Ima mnogo sirovina,mnogo je napaljenih,izfrustriranih... Sve to stoji,ali prosecan pandur na ulici ima svoju ekonomsku logiku,kao i svako drugi na svetu. Moraju da postoje efikasni mehanizmi koji ce preduprediti takvo ponasanje i uvesti drugaciji ekonomski interes. "platices kaznu,jer necu zbog tebe da izgubim posao" Meni na zivce ne ide toliko kada neko napravi prekrsaj pa se "dogovori" oko kazne. Mnogo mi smeta sto,bar u mom kraju,policija zna ko valja gudro,ko je konzumira,,znaju ko valja naftu skinutu sa brodova na Dunavu(stek im je nedavno eksplodirao i ubio klinca koji je tu nadnicio,nocu naravno) Znaju ko lupa rekete po lokalnim kaficima,zbog cega nema normalnog mesta za izlazak... Ko divlja kolima i puca u vazduh pred decom i gostima restorana... Svi sve znaju a niko ne reaguje. E to me mnogo nervira. [ andre2000 @ 15.11.2006. 13:12 ] @
Evo živ primer: u Americi su sedamdesetih panduri bili katastrofa, krimosi u uniformama, murija je bila kao privatna firma, onda su ljudi uvideli da je to postao žešći problem, digli plate, i problem rešen.
[ mrkidivx @ 15.11.2006. 14:54 ] @
Dizanje plata nije rešenje već strože kazne, mislim kakav mi je to "predstavnik zakona" kome je jedini motiv veća plata da ne bi primao mito.Što se veličine plata tiče one prate društvene prilike, ne može jedno zanimanje da bude precenjenije nego neko drugo.
Na kraju krajeva onaj ko je podložan mitu on će ga primati bez obzira na veličinu plate jer je i onako lopov. Veća plata bi mu bila samo kao dodatan bonus. [ **pandur** @ 15.11.2006. 21:13 ] @
Ajde da se ja opet javim!
Plata je malo porasla pa se kreće od malo više od 20000 koje prima policajac koji tek što je položio pripravnički, a sa fakultetom je plata oko 30000, to govorim za policajce koji su tek počeli da rade, a naravno sa godinama staže, raste i plata po malo. Da se ja pitam, problem o kome se priča, mogao bi da se reši kombinacijom sledećih mera: 1. Poboljšanjem uslova rada 2. Povećanjem plata, jer bi tako bilo povećano interesovanje za rad u policiji, veća konkurencija=bolji kvalitet 3. Pooštravanjem kazni za policajce, mislim na unutrašnju organizaciju firme, da policajac lakše može izgubiti posao ... 4. Povećanjem intenziteta kontrole policije Kad budem imao malo više vremena biću opširniji! [ koleNS @ 16.11.2006. 20:42 ] @
Ajmo kriticari, pitanje-koji motiv osim plate treba da ima policajac za posten i dobar rad?
Koji motiv vi imate u svom poslu kojim se bavite? Mislim da se jedan deo onih koji su se javili po ovoj temi i temi "prekrsaji policije" debelo prose**va. Drugi nek oproste na ovom izrazu, ali boljeg trenutno ne mogu da se setim. Profesija policajca je svakim danom sve opasnija, a drzava nam prosli mesec povecala platu celih 2 %. Retko ce se desiti da neko iz policije "stopira" krivicnu prijavu. To se zavrsava u pravosudnim strukturama. Meni se nekoliko puta desilo da mi sudija kaze, na moje pitanje zasto nekog nije zatvorio ili osudi, "Preti mi da ce baciti bombu na moju kucu". A ja tipa hapsio nekoliko puta. I svaki put mi pretio, i on i mnogi drugi. Neki su i pokusali da ostvare pretnje... Nekoliko puta su meci zujali oko mene, dva puta sam posecen, bezbroj puta sam bio na intervencijama, decu su mi nekoliko puta napadali zbog "posla kojim im se tata bavi" kako rekose, i posle udarca obavezno "pozdravite tatu". A ja sam sa svojom platom uspeo porodici, za ceo radni vek (koji nije mali), da priustim samo jedan odlazak na more i to one godine kada sam na Kosovu proveo 4 meseca, i ustedeo nesto mizerije od dnevnica. Ovaj posao nije video igrica gde kad zaginete mozete da se vratite na prethodno snimanje i pocnete ponovo. [ burex @ 16.11.2006. 22:50 ] @
Citat: koleNS: koji motiv osim plate treba da ima policajac za posten i dobar rad? Citat: koleNS: Retko ce se desiti da neko iz policije "stopira" krivicnu prijavu. To se zavrsava u pravosudnim strukturama. Meni se nekoliko puta desilo da mi sudija kaze, na moje pitanje zasto nekog nije zatvorio ili osudi, "Preti mi da ce baciti bombu na moju kucu". A ja tipa hapsio nekoliko puta. I svaki put mi pretio, i on i mnogi drugi. Dakle, jedna od jačih motivacija (pored onih koje je pandur već pomenuo) je funkcionalno pravosuđe, jer ako je zaista takva situacija kod tebe, onda ti je posao k'o Sizifov i ne vidim zašto bi imao smešak na licu kada krećeš na posao. [ ton_majstor @ 17.11.2006. 09:17 ] @
Posle Koletovog posta, mislim da bi trebalo da TRAJNO RAZDVOJITE u glavama Saobraćajnu policiju i njenu Upravu, od ostalih "grana" policije.
Inače, sve ove teme na ES o "frikovanju policije", o platama i kažnjavanju su mahom uperene na "saobraćajce". Zato mi je i krivo da se svi stavljaju u isti koš! Nisu ni ostali policajci imuni na korupciju, ali korupcije ima kao i u ostalom delu društva. Samo je kod policije JAAAKO vidljiva, tj. građanstvo lako padne u vatru na "kvarljivost" policije, ali i RAČUNA na nju!!! SVI vole da ih "skinu" sa pauka i puste uz mito od 1000.- dinara, umesto da plate 8000.- na placu! ![]() Uostalom, ja mogu da ovde napišem da sam u prošli ponedeljak dao mito sudiji u Okružnom Sudu da dobijem parnicu! Dao sam mu 1000 evra, na ruke, našli smo se u kafani xyz! I šta? Ova moja tvrdnja ima istu težinu kao i bilo čija od vas na bilo koga ovde iz policije! Krivično je delo, teško je dokazivo, moja reč protiv njegove, itd... razmislite kada pišete na taj način ovde, ovo je javni forum! "Juče me zaustavio pandur i zamislite..." nije nivo komunikacije koji se ohrabruje na ES. Pozdrav! P.S. Mito sam izmislio. Nije istina. [Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 17.11.2006. u 12:18 GMT+1] [ Majstor Duja @ 17.11.2006. 12:44 ] @
@KoleNS:
Nisu svi isti, pa ni u tvom poslu, ako se neko proziva - a proziva se NN lice i time se simbolise problem! Kao sto vidis vecina i jeste za vece plate ali samim tim i za vecu odgovornost i strozije kazne! Gradjanstvo MORA i zeli da vas gleda kao uzor ali ono sto se dogadja ne sluzi na cast i kao vodilja nikome... Ono sto se isto manifestuje kao problem jeste da gradjanstvo ne razume da je resor policije i "lupa" (uvelicavajuce staklo) kao i "malj" (teski cekic) sudstva, koje je u jos gorem stanju od same policije ali sede iza zatvorenih vrata i nisu dostupni sirem auditorijumu pa samim tim nisu na nozu kao policija. Postoji latinska izreka koja u prevodu znaci "KO CUVA CUVARE" koja ima pun znacaj u ovoj situaciji.... Citat: ton_majstor: ... "Juče me zaustavio pandur i zamislite..." nije nivo komunikacije koji se ohrabruje na ES.... Upravo sam to hteo da izbegnem u temi "prekr. policije" ali ucesnici ne kapiraju problem rekla-kazala materijala... [ maliradojca @ 17.11.2006. 14:54 ] @
Nije ni policajcima lako,posao im je da rade uglavnim sa sljamom.Prica mi drug, ispred Duff-a na NBG neki lik puca na nekog drugog lika(zakacili se valjda oko priloga za hamburger),narod se skup, dodje policija.Pocnu iz mase da visu "Gde je ta policija, sta vi radite?..itd.". Policajac popizdi, pridje im, kaze ajde sad vi ,kad ste face da dobacujete, pricajte ko je video sta se desilo. Niko nije smeo da pisne,da se ne zamera pucacu, a svi su bili prisutni. Sto bi rekao Max Romeo - We're livin' in Perilous Times.
[ ton_majstor @ 17.11.2006. 15:23 ] @
Majstor Dujo, upravo u temama koje su ovakve, KONKRETNE, ozbiljne... ne sme da se improvizuje i bavi tračevima!
Lično iskustvo je značajno, ali ako želite da ga PODELITE ovde na MZ sa drugima, ipak mora da bude odmereno! Zezatorske, kvazi-političke i lokal-patriotske teme umeju da izniknu na MZ, i jesu ovde često "issue", ali ipak... kod društveno OZBILJNIH tema moramo biti pažljivi! Ne dajem pravo policiji apriori, niti volim anarhiju (pre sam za "strahovladu"... hehehe). Ali, zna se RED i ZAKON! @maliradojica> pa to scena kao u "Odeljenju za ubistva"!? Iznabadaju nekog nesretnika, dođe policija, gomila stoji okolo... NIKO NIŠTA NIJE VIDEO! ![]() Ontopic... nije loša plata, a? Pozdrav! [Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 17.11.2006. u 16:35 GMT+1] [ maliradojca @ 17.11.2006. 18:10 ] @
Ton Majstor, ovo je scena iz "Odeljenja za hamburgere"
![]() [ koleNS @ 17.11.2006. 22:58 ] @
Burex - i nemam osmeh na licu kad idem na posao, jos je gore kad se vracam, a najgore kad dobijem listic od plate-to je tema, da podsetim.
U policiji me drzi jos samo to sto imam decu pa pokusavam da, koliko je u mojoj moci, ucinim da odrastaju i zive u sto bezbednijem okruzenju. Ako bar malo uspem u tome, i druga deca ce biti bezbednija! Nema policajca koji se ozbiljnije bavio problemom kriminala a da nije pretrpeo pretnje i napade na sebe ili porodicu. Nekoliko puta sam se selio i menjao brojeve telefona (fiksnog i mobilnog), jer je pritisak velik. Mnogi brakovi nisu to mogli da izdrze. Da ne govorim o silnim terenima sirom bivse drzave gde sam bio. Usput sam ozbiljno narusio zdravlje. A takvih je u policiji puno. Mnogim mojim kolegama je i gore jer su se hvatali (a i dalje to rade), u kostac sa samim vrhom kriminala povezanim sa p*****kom. I sami znaju da NIKADA nece biti bezbedni. A treba da brinu o bezbednosti drugih!? Da li mozete da zamislite takav nacin zivota? I sta su dobili za uzvrat, sta su to svojim porodicama pruzili sa platom koju primaju? Mozda ce ovo izazvati nevericu kod vecine vas, ali, policija je pri samom vrhu u borbi protiv korupcije u svojim redovima. Upravo zato sto, kako rece Ton_majstor, smo jako vidljivi. Imamo gomilu zalbi na rad policije, svaki staresina se bavi tim zalbama+u svakoj Policijskoj upravi postoje inspektori koji se bave zakonitoscu u postupanju policije+generalni inspektorat. Koje druge strukture drustva imaju takve ili bilo kakve druge mehanizme? Pravosudje? Zdravstvo? Skolstvo?...? Svi su oni kao nesto - nezavisni. Mi se bavimo i njima. Tema me je onako-"malko" pogodila, ne zamerite, jer se bas ovih dana pitam, da li ovog meseca da platim struju, a sledeceg grejanje, ili obratno. Posto oba racuna ne mogu da izmirim. Pozz... svim dobronamernim i postenim clanovima foruma !!! Ostali - vec smo vam za vratom !!! p.s. za Burexa :) [ braker @ 18.11.2006. 00:48 ] @
@koleNS
Nisam sklon da generalizujem stvari,barem shto se ovog pitanja tiche.Medjutim,neprofesionalizam u tvojoj struci je vishe nego ochigledna stvar.Smeo bih da se usudim i kazhem:chak preovladavajuce ponashanje. Vidish,ja sam josh 96/97 godine jedva izvukao zhivu glavu pred napadom te bratije,i to samo zato shto sam bio politichki nepodoban.Jednom prilikom su mi upali u kucu i preturili sve zhivo,bez ikakvog objashnjenja,poturajuci mi pod nos nalog za pretres.Protiv chlanova moje porodice vodjen je montiran krivichni proces,i dugogodishnja robija je izbegnuta zahvaljujuci pukoj sreci/novcu.Naravno sve ovo uz svesrdnu podrshku lokalnih policajchica.Isti ti ljudi i dan danas nesmetano 'obavljaju' svoj posao,zahvaljujuci nachelu lustracije. Pendrekanje kao vaspitno-obrazovnu meru po studentskim i inim protestima i da ne pominjem. ZHiveo sam u policijskoj drzhavi,gde je svaka shusha,posle shestomesechnog kursa,mogla da mi zagorchava zhivot,ne snoseci bilo kakve konsekvence. Na zhalost,danas i oni(poshteni policemans) koji toj skupini ne pripadaju,osecaju na svojoj kozhi gnev onih koje su tlachili. U samom pristupu se i nije mnogo toga promenilo-chast izuzetcima.Ako me zaustavi saobracajna policija,sa mnom se ophode kao da sam najveci kriminalac.Arogantan stav,povishen ton,pitanja koja se slobodnom choveku ne postavljaju. Ja sam i tada kao i danas zheleo da zhivim u politichki i pravno uredjenoj drzhavi,dok se policija kao prethodnica sistema drzhala pod ruku sa lokalnim shvercerima i krimosima. Zaidji po stanici u kojoj radish,pa pogledaj koliko je tvojih kolega ondashnji represivni sistem instrumentalizovao,koliko njih je bezpogovorno izvrshavalo 'odozgo' diktirane zadatke. ZHao mi je ljudi poput tebe,koji bi da svoj posao obavljaju poshteno,profesionalno i savesno,i za to budu adekvatno nagradjeni,dakle obezbede osnovne egzistencijalne uslove porodici......... Medjutim,neshto je iz korena trulo u drzhavi Danskoj,moj kole.I ja i ti cemo se nachekati dok se podela na ove i one ne urushi,ali bice.................valjda.............jednog dana P.S.Just keep on.Pozzzzzz [ spartak @ 18.11.2006. 19:21 ] @
Podzavam pandure i mislim da treba da imaju vece plate.
Drugo po nivoima hijerarhije treba da postoji veca diferencijacija po velicini plate. Ni u razvijenim drzavama nije manji problem korupcija. Ipak mene kao obicnu sitnu raju najvise ugrozava sitan kriminal. Ne redim neke ne znam kakve poslove sa naftom ili kafom pa da me ugrozava organizovani kriminal. Samo neka inspektori kupe lopove, neka saobracajci vade iz automobila pijane i one koji telefoniraju u voznji, neka pozornici paze na javni red i mir i super. Ja bih voleo da ih je jos vise i da su motivisani da rade svakodnevne aktivnosti. A sistemske i sustinske promene, i nije realno ocekivati da radi jedan obican covek za platu. To je zadatak za nekoga kakav je bio pokojni Zoran Djindjic na primer. Primetili ste mozda da nisam spomenuo drogu. Cinjenica je da ni jedna drzava na svetu (osim mozda Irana i slicnih), pa ni nasa, u stvari ne suzbija drogu. Suzbija se kriminal koji je pratilac sveta narkotika i tako se usput nesto pocisti. Ali frontalno suzbijanje narkotika uopste, a ne samo nekontrolisane trgovine njima, prakticno ne postoji. Evo banalnog primera. Drzava je prakticno suzbila recimo voznju bez dozvole. Voznju bez saobracajne dozvole. Voznju ulicom u suprotnom smeru cak i kad je ulica skroz prazna. Suzbila je vrlo jednostavno, na to stalno neko pazi i redovno kaznjava za to. Droga na drugu stranu nije protivzakonita. Protivzakonito je posedovanje kolicine koja moze da bude za prodaju (vise nego za licnu upotrebu). Pa evo ja bih da vozim samo 2 kilometra bez dozvole dnevno, blizu mi je posao, samo za licnu upotrebu. ALI NECE MOCI! A da budem drogiran, to smem. Kada bi se to suzbijalo i kaznjavalo, znaci narkotici u krvi - kazna. Narkotici u krvi i covek za volanom - zatvor. Narkotici u krvi i u dzepu jos veci zatvor... Mislim da je primer vise nego ocigledno pokazao da drzava ni ne planira da se bori protiv droge. Ne samo nasa, nego uopste drzave. Imam nekoliko drugara koji treniraju sa nama u klubu koji su inspektori, mogu da kazem samo da su to odlicni momci, da su svesni sve problematike koja je navedena, da imam puno poverenje u njih i imaju moju punu podrsku. [ DjoleReject @ 20.11.2006. 15:08 ] @
Postoji neka ideja da je "ovaj nivo korupcije nesto sto svugde ima, ali se mi malo vise potresamo". Ovo je ordinarna glupost i moze poticati samo od nekoga ko je video samo "ovde", a o "tamo" zna iz filma. Naravno da niko ne tvrdi da korupcija ne postoji na zapadu, ali to jednostavno ne moze ni da igra u istoj ligi sa nasom, a kamoli da se poredi. Ortak, Austrijanac iz Beca koji je ozenio Srpkinju, pa ponekad dodje ovde, mi je na pitanje "da li si nekad cusnuo pare saobracajcu" rekao da nikad nije cuo od poznanika da bi takvo nesto proslo! Ovaj primer ne dokazuje da ni jedan Austrijanac nikada nije radio ovakve radnje, ali mora nesto da vam govori i kada ljudi na to gledaju kao na egzotiku. Nije to isto...
Ali kada bolje razmislite, policija u stvari ima izuzetno malu stopu korupcije. Ako mi ne verujete, zapitajte se da li ste nekada u zivotu dali "poklon" lekaru. Ako niste, znaci da nikada niko u vasoj porodici nije bio bolestan!!! Tamo se ne govori o delu ljudi koji su korumpirani - u pitanju je 2-3% onih koji nece da prime. A sto se plata tice, mogle bi da budu i vece, ali ako budu vece i nastavnicima i slicnima, jer njihova pozicija koja im omogucava vecu sansu za pokvarenost ne bi trebala da sluzi kao lobisticka prednost. Ako to primete ostali, mogli bi doci u situaciju "...Jao pa dete ce mi pasti prvi razred osnovne skole!!!". "Aj` u 500 evra da nece!" :) [ spartak @ 20.11.2006. 16:10 ] @
Citat: DjoleReject: Postoji neka ideja da je "ovaj nivo korupcije nesto sto svugde ima, ali se mi malo vise potresamo". Ovo je ordinarna glupost i moze poticati samo od nekoga ko je video samo "ovde", a o "tamo" zna iz filma. Pazi ti si sad izvalio ordinarnu glupost. Hahaha, pusti Austriju. Pritom i oni jedva cekaju da dodju ovde da posluju "na razne fore". Znas li ti kolicka je to tackica na planeti a kolike su USA, Juzna Amerika, Rusija, Indija. Pricao mi covek koji je suvlasnik firme koja proizvodi baggage handling trake za aerodrome (australijanac), da mu je na svakom indijskom gradilistu bila jasno predocavana tarifa za nadzornog inzenjera, pa redom do sekretarice kojoj se donese neki kamkorder ili slicna stvar da se ponuda ne zagubi, pokvasi, ne pocepa. Kad je dosao u kontakt sa nama, prvo me je pitao: "Do you think that engineer is sorted out by another company". Pritom je inzenjer bio britanac/englez, i vrlo pristrasno se drzao jednog ponudjaca. Da bilo sta dalje kazem nemam osnova. Znas li samo koliko austrija stane u indiju. U proseku planete, ODLICNI SMO, racunajuci tu na prvom mestu USA gde je "handshake" normalna pojava za najmanje sitnice. Naravno moze i bolje, i treba bolje. Ja ne kazem ovo da se zaslepljen teshim, kazem da treba to cistiti iz drustva, ali da nismo tako jadni i najgori - nismo ni blizu. [ braker @ 20.11.2006. 22:24 ] @
Citat: spartak: Pazi ti si sad izvalio ordinarnu glupost. Hahaha, pusti Austriju...... Da,ako se budemo poredili sa mnogo gorima verovatno ce se stanje poboljshati.E,vidish za mene ovkav pristup predstavlja 'ordinarnu glupost'. BTW,u Austriji se Heider zbog antisemitistichkih izjava povukao iz visokopolitichkog zhivota na insistiranje medjunarodne zajednice.Kod nas takvi,slichnim izjavama,skupljaju jeftine politichke poene-i glasove,naravno. Citat: spartak:znaci narkotici u krvi - kazna. Manimo se sistemskog pristupa problemu jer sila boga ne moli pa se njom treba koristiti.Recept koji smo toliko puta primenjivali,nazhalost bez rezultata. Citat: spartak:Imam nekoliko drugara koji treniraju sa nama u klubu koji su inspektori, mogu da kazem samo da su to odlicni momci, da su svesni sve problematike koja je navedena, da imam puno poverenje u njih i imaju moju punu podrsku. E sad mi je malo lakshe. To shto ministar policije (chovek kome je podredjena celokupna izvrshna vlast) obavlja funkciju koju po slovu zakona ne bi smeo da obavlja jer ima krivichni dosije,sasvim je sporedna stvar. edit:obratiti pazhnju na 90.mesto [Ovu poruku je menjao braker dana 20.11.2006. u 23:42 GMT+1] [ **pandur** @ 20.11.2006. 22:57 ] @
Citat: Primetili ste mozda da nisam spomenuo drogu. Cinjenica je da ni jedna drzava na svetu (osim mozda Irana i slicnih), pa ni nasa, u stvari ne suzbija drogu. Suzbija se kriminal koji je pratilac sveta narkotika i tako se usput nesto pocisti. Ali frontalno suzbijanje narkotika uopste, a ne samo nekontrolisane trgovine njima, prakticno ne postoji. Evo banalnog primera. Drzava je prakticno suzbila recimo voznju bez dozvole. Voznju bez saobracajne dozvole. Voznju ulicom u suprotnom smeru cak i kad je ulica skroz prazna. Suzbila je vrlo jednostavno, na to stalno neko pazi i redovno kaznjava za to. Droga na drugu stranu nije protivzakonita. Protivzakonito je posedovanje kolicine koja moze da bude za prodaju (vise nego za licnu upotrebu). Pa evo ja bih da vozim samo 2 kilometra bez dozvole dnevno, blizu mi je posao, samo za licnu upotrebu. ALI NECE MOCI! A da budem drogiran, to smem. Kada bi se to suzbijalo i kaznjavalo, znaci narkotici u krvi - kazna. Narkotici u krvi i covek za volanom - zatvor. Narkotici u krvi i u dzepu jos veci zatvor... Mislim da je primer vise nego ocigledno pokazao da drzava ni ne planira da se bori protiv droge. Ne samo nasa, nego uopste drzave. Ovo nije tačno, bar onaj deo da je protivzakonito samo držanje količine za prodaju, a da je dozvoljeno za ličnu upotrebu. To je bilo u starom zakonu, u novom je zabranjeno samo posedovanje i najmanje kolicine! član 246 stav 3 Krivičnog zakonika. Mi smo pisali krivične prijave i za jedan joint, čak i za 1 tabletu, ne sećam se sad da li je u pitanju trodon ili nešto drugo što prolazi kao opojna supstanca, što po zakonu ima istu težinu kao i droga! A siguran sam da svi čuju da malo malo pa neko u Srbiji digne veću količinu droge, po nekoliko kilograma pa i po nekoliko desetina kilograma (u glavnom heroina), a to uopšte nije sitno! Za marihuanu i da ne govorimo, mi (relativno mala stanica u centralnoj Srbiji) smo ovog leta zaplenili oko 5kg marihuane! Verujem da sobzirom na uslove rada imamo izuzetne rezultate u suzbijanju narkomanije! Kada bi bilo uloženo malo više para u to rezultati bi bili još bolji, govorim iz ličnog iskustva! Dovoljno je da kažem da prilikom neke akcije koristimo privatne mobilne telefone za koje sami plaćamo račune, jer su ručne radio stanice (motorole) neupotrebljive u tim slučajevima! [ braker @ 21.11.2006. 01:13 ] @
Citat: **pandur**:Mi smo pisali krivične prijave i za jedan joint....... Priznajem,za ovo ste zasluzhili orden idiotizma I reda To znachi,da bi bilo koji stranac,koji bi u Srbiji bio zatechen sa 1 jointom,zavrshio u istrazhnom zatvoru sa ubicama i narko dilerima,sve dok se sudija Opshtinskog suda ne smiluje da ga pozove i osudi ga uslovno.Imajuci u vidu azhurnost domaceg pravosudja to bi potrajalo koju nedelju.Izvrsno. Hocu reci,razumem,tako zakon nalazhe,ali je svejedno idiotski.Ali hajde,vazhno je da se primenjuje,i da izvrshna vlast vrshi svoju funkciju,a o propisima........ Medjutim, Citat: **pandur**:**pandur**: - U oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta, otkrivena su 182 krivična dela.Podnete su 142 krivične prijave protiv 162 lica Oduzeto je 70. 830 boksova raznih vrsta cigareta, 24. 344 litara nafte, 4. 528 kg kafe.! informacija koja nedostaje,a meni bi bila posebno interesantna,jeste:rezultat primene zakona o poreklu imovine. Zadnji put kada sam se raspitivao na ovu temu,bile su pokrenute istrazhne radnje u 2 sluchaja (slovima:dva),dok je broj donesenih presuda 0(slovima:nula).Pa svako od nas zna vishe ljudi koji su na nezakonit nachin doshli do velikih suma novca.U manjim mestima poznati su i modusi. Ako bi se malo poradilo na primeni ovog zakona,mozhete doneti uredbu da se novac/imovina zaplenjeni u ovim akcijama uplacuju u neki fond za zarade pripadnika MUP-a.Mozhda bi se povecala motivisanost/efikasnost. [ igor76 @ 21.11.2006. 01:18 ] @
[ jnk @ 21.11.2006. 03:06 ] @
Citat: **pandur**:Mi smo pisali krivične prijave i za jedan joint....... Ti se ovde predstavljaš kao malo pametniji pripadnik vaše vrste i onda napišeš nešto ovako da bi se pohvalio?? EJ čoveče da li si ti svestan šta si napisao. Grupa dece od max 7 godina na sred trga republike duva lepak i panduri prolaze i ne reaguju. Deca od 14 godina kupuju na trafici mini pakovanja teškog alkohola za svega 50 dinara(~0.5e) i niko im za to neće reč reći iako posle toga lako dođu u neuračunljivo stanje? A ti si našao ovde da se hvališ kako si nekome ostavio permanentnu mrlju koja će ga pratiti do kraja života zbog toga što je kod sebe imao joint? Misliš li da si tako makar na neki beznačajni promil smanjio problem narkotika u društvu? Misliš li da si postupio pametno i pravedno? Po čemu se ti razlikuješ od kriminalca, ako si ti nekome ko je po možda svim društvenim i moralnim normama primeran čovek, zagorčao život SAMO zato što je kod sebe imao joint? Problem se ovako sigurno ne rešava. Prvo se leče uzroci a ne posledice. [ djolep @ 21.11.2006. 07:11 ] @
@jnk
Nesto si opako pobrkao. Nije posao policije da tolerise ili ne tolerise. Ta stvar mora da bude regulisana zakonom. Imas pravo na dzoint ili ga nemas. To je stav drustva koji policija ne moze da razresava. Sta bi ti? Da posto jedan dzoint ostavlja mrlju za ceo zivot, onda policija treba da brine o tome? Ti brines o svom zivotu i svojim mrljama. Voleo bi ponekad da cimnes dzoint, ponekad da mozes da se napijes, ponekad da prodjes na crveno... i da uvek bude bez posledica. Voleo bih i ja, ali rizici postoje. Zivis sa njima. I placas cenu, a ne molis za milost. Da se razumemo i ja mislim da je krivicna prijava za jedan dzoint glupost, ali ovo drustvo je jos daleko od tolerancije takvih stvari. Pa posto to nije resio zakonodavac, ajde da to resi policija. [ **pandur** @ 21.11.2006. 10:05 ] @
Citat: braker: Priznajem,za ovo ste zasluzhili orden idiotizma I reda To znachi,da bi bilo koji stranac,koji bi u Srbiji bio zatechen sa 1 jointom,zavrshio u istrazhnom zatvoru sa ubicama i narko dilerima,sve dok se sudija Opshtinskog suda ne smiluje da ga pozove i osudi ga uslovno.Imajuci u vidu azhurnost domaceg pravosudja to bi potrajalo koju nedelju.Izvrsno. Hocu reci,razumem,tako zakon nalazhe,ali je svejedno idiotski.Ali hajde,vazhno je da se primenjuje,i da izvrshna vlast vrshi svoju funkciju,a o propisima........ Ne mešajmo babe i žebe! I ti i bilo koji građanin Srbije, kada bi u nekoj stranoj zemlji u kojoj je zabranjeno posedovanje jednog jointa, kod vas bio pronađen taj joint, verovatno bi prošli isto kao i stranac ovde! Mada mislim da bi kod nas strancu bila oduzeta putna isprava do okončanja postupka i da mu nebi bio određen pritvor! I jedna ispravka, nadležan je Okružni Sud! Znam da za nekog posedovanje jednog jointa ne predstavlja nista loše, ali isto tako za nekog i predstavlja, droga je droga! I mislim da je pametnije i pravilnije da ja postupam po važećim propisima nego da odmeravam kakve će biti reakcije. A to ko je zaslužio idiotizam 1. reda, opet se brkaju lončići! Moj posao je da primenjujem zakon, a postoje oni čiji je posao da donesu taj zakon! Na kraju lanca postoje i oni koji biraju te koji donose zakone! I ko je sad tu zaslužio idiotizam 1. reda? Citat: jnk: Ti se ovde predstavljaš kao malo pametniji pripadnik vaše vrste i onda napišeš nešto ovako da bi se pohvalio?? EJ čoveče da li si ti svestan šta si napisao. Grupa dece od max 7 godina na sred trga republike duva lepak i panduri prolaze i ne reaguju. Deca od 14 godina kupuju na trafici mini pakovanja teškog alkohola za svega 50 dinara(~0.5e) i niko im za to neće reč reći iako posle toga lako dođu u neuračunljivo stanje? A ti si našao ovde da se hvališ kako si nekome ostavio permanentnu mrlju koja će ga pratiti do kraja života zbog toga što je kod sebe imao joint? Misliš li da si tako makar na neki beznačajni promil smanjio problem narkotika u društvu? Misliš li da si postupio pametno i pravedno? Po čemu se ti razlikuješ od kriminalca, ako si ti nekome ko je po možda svim društvenim i moralnim normama primeran čovek, zagorčao život SAMO zato što je kod sebe imao joint? Ja se nisam hvalio već odgovarao čoveku koji misli da se tolerišu male količine droge, kao što si mogao da vidiš u poruci! A to da li je ta krivična prijava ostavila permanentnu mrlju nekome ili mu je spasila život, diskutabilno je! Znam nekoliko slučajeva da je neko ko je krenuo sa kad kad po jednim jointom završio kao težek ovisnik o heroinu i pronađen u nekoj napuštenoj kući sa iglom u veni bez da daje znake života! Tako je završio i jedan moj blizak poznanik koji je imao sve a kreno je u te vode sa jednim jointom! Pre toga što se desilo sa njim i mog odlaska na akademiju i ja sam imao stav "ma šta je to jedan joint", ali iskustvo me je naučilo drugačije! Razlikujem se od kriminalca po tome što sam postupo kako zakon nalaže, a da sam postupio suprotno i oprostio nekom taj jedan joint i sam bih bio kriminalac jer bi time učinio krivično delo! Još jednom, moj posao je da sprovodim zakon a ne da sam tumačim da li je strašno ili ne to što je neko "malo" prekršio zakon! Na kraju krajeva postupajući sudija ima to ovlašćenje da proceni koliko je neka situacija društveno štetna i da li bi u konkretnom slučaju presuda za jedan joint nekome stavila mrlju na budući život! Iz tog razloga sudije imaju platu 1000 eura a ja 300! Mada po mom shvatanju taj koji izabere da sa sobom nosi joint izabrao je i mogućnost da time ostavi mrlju na svoj budući život! Ako se u budućnosti legalizuje marihuana, ja ću kad sretnem narkomana (samo što tad eto neće biti narkoman) i pitam ga šta ima kod sebe a on kaže da ima jedan joint i ja se uverim u to, samo ću mu reći doviđenja i prijatno! Da se ja pitam, dilere droge bih besio na sred Terazija, da ih svi vide! A ne, mi uhvatimo likove sa 1kg čistog heroina (od toga može da umre 2000 ljudi najmanje, ko se razume zna o čemu pričam, uradi se sa čistom "lutkom") a oni budu osuđeni na 2,5 godine zatvora! Od čega će izdržati verovatno 1,5 pa onda Jovo nanovo! I na kraju: Citat: Problem se ovako sigurno ne rešava. Prvo se leče uzroci a ne posledice. (malo ontopic) Moj posao sa 300 € plate su posledice, a posao zakonodavaca sa 2000 € plate su uzroci, kao i posao svakog građanina koji ima pravo glasa! [ DjoleReject @ 21.11.2006. 15:07 ] @
Naravno da ***pandur*** nije zaposlen da bi odlucivao sa koliko dzokavaca se pise krivicna. Ako imas problem sa tim, jedino sto mozes je da krenes od stranke do stranke i da pitas ko se zalaze za legalizaciju ili promenu zakona. Kad ti neko to obeca, onda glasas za njih. Nema drugog nacina da se menjaju zakoni, a najopasniji je kada policajac samoinicijativno odluci da ih selektivno primenjuje. Ja sam takodje protiv te gluposti, ali panduru mogu samo reci svaka cast.
@spartak - moze li konkretnije o mojoj "ordinarnoj gluposti". Ja ne rekoh da su se Austrijanci rodili posteni, a Srbi pokvareni. To sto oni zele da dodju ovde da bi radili mufte mene jako rastuzuje upravo zato sto mi govori gde je moja, a gde njihova drzava. Kad mi tamo budemo isli da muftarimo, docice vreme i da njihovi gastosi dodju ovde, a ne obrnuto, jer ce to znaciti da smo bogatiji. Primeti vezu izmedju ove dve pojave... Poredjenja sa USA i Indijom su bedna i detinjasta. Ako sa nekim treba da se poredimo i da zelimo da licimo na njih (po drustvenim obrascima ponasanja i bogatstvu) su upravo Austrijanci, Belgijanci... i slicni, jer ogromne drzave koje zauzimaju kompletne (pod)kontinente imaju probleme kakve mi nikada necemo susresti u praksi. Kao sto ni oni nisu nase. [ **pandur** @ 21.11.2006. 20:50 ] @
[ spartak @ 21.11.2006. 22:26 ] @
Citat: DjoleReject: Poredjenja sa USA i Indijom su bedna i detinjasta. Ako sa nekim treba da se poredimo i da zelimo da licimo na njih (po drustvenim obrascima ponasanja i bogatstvu) su upravo Austrijanci, Belgijanci... i slicni, jer ogromne drzave koje zauzimaju kompletne (pod)kontinente imaju probleme kakve mi nikada necemo susresti u praksi. Kao sto ni oni nisu nase. Tacno, ali isto tako austrijanci i belgijanci nikada nisu imali probleme kakve mi imamo, niti su na geopolitickom polozaju i u direktnom dodiru sa narodima sa kojima smo mi na primer. Meni su recimo tvoja poredjenja sa beckom skolom nerealna, ali te svakako necu vredjati zbog toga. Posto je braker poceo sa "ordinarnim", ja produzio, pa si ti sad dodao "bedno", "detinjasto".. mislim da je pravo vreme da uvredljive izraze iskljucimo iz argumentacije. Ne verujem da bi se neki fini Austrijanac tako izrazavao na nekom forumu. Mi nikada necemo biti Belgija. Je8i*a! Kad se uzelim Belgije ici cu tamo. @Unapredjeni pandur: Ako stvarno cistite za bilo kakvo posedovanje svaka cast! Imas pice kad god! Ja imam decu malu i narkose koji se zavlace u podrum zgrade da se bodu. Samo cekam da li ce pre neki da crkne dole, da proba da obije neki stan da na brzaka dodje do fiksa ili da ih pokupi policija. Mislim da bi ovo trece za sve bilo najbolje. [ braker @ 22.11.2006. 01:30 ] @
@**pandur**
Citat: Moj posao je da primenjujem zakon, a postoje oni čiji je posao da donesu taj zakon! Na kraju lanca postoje i oni koji biraju te koji donose zakone! I ko je sad tu zaslužio idiotizam 1. reda? Ja napisah: Citat: Hocu reci,razumem,tako zakon nalazhe,ali je svejedno idiotski.Ali hajde,vazhno je da se primenjuje,i da izvrshna vlast vrshi svoju funkciju,a o propisima........ Znachi ovde se slazhemo,a 'zasluge' i odgovarajuca nagrada na rachun zakonodavca. Posle chitanja pojedinih postova,moram da se zapitam:da li mi zhivimo u istoj drzhavi? Vec sam rekao ali hajde da ponovim,prvi chovek policije(ministar)nalazi se nezakonito na svojoj funkciji. Policija vrvi od nestruchnog kadra koji u skladu sa svojim neznanjem sprovodi silu zakona.CHesto se manifestuje kao fizichko ili psiholoshko izhivljavanje. Nerad finansijske policije sadrzhi patoloshku notu.Pogledajmo odnos izmedju legalnog i poslovanja na crno.I dok poreska uprava proverava fiskalne kase trgovaca,u zemlju ulaze ogromne kolichine robe na crno.Ovo nisu paushalne ocene vec stvarno stanje stvari.To mozhe potvrditi ko god se bavio nekim poslom u zemlji.Koliko je pojava rasprostranjena govori i podatak da vam u procesu odobravanja kredita,pojedine banke na uvid trazhe i "duple knjige".To je neshto shto se podrazumeva. Ukoliko konkurishete na tenderu za javnu nabavku,informacija od primarnog znachaja je:da li je nameshten i ko je u igri? Ukoliko se odluchujete na kupovinu boljeg auta,preporuchuje se veliki oprez,jer u u zemlji postoje organizovane grupe koje diluju automobile 'skinute' sa stranih osiguranja,sa urednim papirima,izdatim znamo vec gde. Medjutim,ako podjete u inostranstvo,postoji velika shansa da vam ljubimca na chetiri tochka oduzmu.Peh. Ogranichen uticaj Saveta Za Borbu Protiv Kurpcije i Generalnog Inspektorata,odnosno sistematska marginalizacija ovih sluzhbi posebna su pricha. U svakom mestu postoje ljudi koji su na sumnjiv nachin doshli do kapitala.U manjim mestima,jako dobro poznati istrazhnim organima,ali i dalje nedodirljivi.Evo ja sam siguran da i **pandur** poznaje one na chija se vrata ne kuca,jer postoje u svakoj sredini!Zbog chega?Da se ne radi sluchajno o isprepletanim interesnim grupama? Naposletku,izrazhena pripadnost sluzhbi i naglashena kolegijalnost,koji chuvaju ledja devijantnim pripadnicima iste. Nemoralno je cinkariti kolegu chiji poslovni partneri dolaze iz kriminogene sredine-nepisano pravilo sluzhbe. Ako se nalaze na visokom polozhaju zatvaranje ochiju je chak preporuchljivo. Kako **pandur** reche plata sudije iznosi okvirno 1000 evra.Povecanje primanja u pravosudju datira od pre par godina,ali znachjnog poboljshanja u radu josh ne videsmo. Samo da napomenem,da poznajem i policajce koji se rukovode visokomoralnim nachelima,ali nazhalost chine manji deo.Takvih ljudi mi je zhao,ali kako bi bilo da mi obezbedite zhivotne uslove u kojima ce se poshtovati moja gradjanska prava,uslove za poslovanje gde nece biti povlashcenih bizmis baja,pa da shodno rezultatima govorimo o adekvatnom nagradjivanju? Jer ovako,chini mi se da ce i veliki deo korumpiranih biti nagradjen. Ako govorimo o nepotizmu kao bolesti drushtva,upravo ste vi ti koji bi trebali da se pozabavie njenim iskorenjivanjem. Kako mi se chini epidemija ne jenjava!!!Ali zato pishemo prijave starijim adolescentima/narkomanima koji experimentishu sa vutrom.I to je neshto! [ DjoleReject @ 22.11.2006. 01:44 ] @
Citat: **pandur**: Hvala na unapređenju! :))))) Nisam ni shvatio simboliku zvezdica. I ko je ovde ispao pandur :)))))))))) @spartak - u pravu si, nije red da se tako obracamo jedni drugima, izvini. A sto se tice poredjenja sa drugima, samo da pojacam svoj stav argumentima: Ako se budemo poredili sa narodima i drzavama slicne velicine koji su iz nekih normalnih razloga bogatiji i uredjeniji od nas (vrednoca, mentalitet, pametni izbori u nekim trenucima... ne racunam one koji leze na nafti i slicno) onda imamo samo da vidimo kako to funkcionise, pa razmisljamo koje mere su moguce i u nasem slucaju. Ako se to uradi pametno i uzme u obzir da ucenje na tudjim greskama i pametnim potezima nije banalno kopiranje, nego inteligentno i promisljeno "prevodjenje" tih mera "na srpski", onda cu ti ja reci da to nije neizvodljivo. Ako u drugom slucaju pogledamo USA, pa ustanovimo da treba osvojiti neku zemlju bogatu naftom, onda nam samo ostaje da nadjemo neku slabo nastanjenu zemlju i pokoljemo sve u njoj, pa podelimo bogatstva i kenemo u svetsku dominaciju. Ova opcija mi je manje verovatna, pa se cini da je pametnije posluziti se prvim primerom. Ukratko - od Austrije mozemo biti jaci bar u teoriji, od USA nikada. [ **pandur** @ 24.11.2006. 08:55 ] @
Citat: DjoleReject: :))))) Nisam ni shvatio simboliku zvezdica. I ko je ovde ispao pandur :)))))))))) Kada sam se registrovao bio sam još uvek na akademiji i zvezdice sam u nick stavio bez posebnog razloga, tada nisam ni imao svest o njihovom značenju. A onda je neko odgovorio na moj post i rekao nešto u smislu da će biti još zvezdica, ne sećam se baš najbolje, pa sam i ja tad provalio tu simboliku! Inače, imam samo jednu zvezdicu, još nekih pola godine. A sad nešto ozbiljnije, verovatno su neki videli ne TV-u kako je budala vozila auto i na znak kolege saobraćajca da stane, ubrzava i udara saobraćajca i nanosi mu teške telesne povrede! Pa me zanima da li neko misli da je čovek sa 20 i neku hiljadu dovoljno plaćen za ovo što mu se desilo u toku obavljanja svog posla, i naravno ne svojom greškom! A ovo nije jedini slučaj, takve stvari se dešavaju više puta godišnje, nekad sa smrtnim ishodom, nekad sa trajnim posledicama (invaliditet i slično). Isto tako postoji opasnost od zaraze, HIV, hepatitis i slično prilikom rada sa narkomanima ili opasnost od pružanja oružanog otpora prilikom hapšenja opasnih kriminalaca! Mislite o tome! Citat: Ali zato pishemo prijave starijim adolescentima/narkomanima koji experimentishu sa vutrom.I to je neshto! Citat: Da se razumemo i ja mislim da je krivicna prijava za jedan dzoint glupost... Citat: A ti si našao ovde da se hvališ kako si nekome ostavio permanentnu mrlju koja će ga pratiti do kraja života zbog toga što je kod sebe imao joint? Misliš li da si tako makar na neki beznačajni promil smanjio problem narkotika u društvu? Citat: Problem se ovako sigurno ne rešava. Prvo se leče uzroci a ne posledice. Ovih dana smo uhapsili čoveka sa pola kilograma heroina! Da li možda neko smatra da je i njemu stavljena mrlja za ceo život zbog sitnice? Da li možda neko misli da je ovim za neki beznačajni promil smanjen problem narkotika? [ jnk @ 24.11.2006. 09:19 ] @
Svaka čast, ali ne možeš porediti pola kilograma heroina i jedan džoint.
Poenta je da je teorijski opasniji onaj koji pije flašu piva nego onaj koji puši džoint. Reći ćeš sad da ti ne pišeš zakone nego ih samo izvršavaš ali ako sprovođenje zakona dovodi do apsurdnih situacija za normalnog čoveka ja smatram da to nije moralno ispravno. Isto tako kada su se spaljivale žene zbog veštičarenja izvršna vlast je mogla da kaže da ona poštuje zakon i kako joj je savest čista ali kada mi sagledamo stvari iz današnjeg ugla to baš i nije tako. Isto tako će neko za 100 200 godina kada u Srbiji bude legalizovana marihuana gledati na neke današnje zakone i shvatiti da su bili pogrešni. [ Majstor Duja @ 24.11.2006. 09:32 ] @
@**pandur** :
Problem je u tome sto se ovde nije niko registovao sa nick-om SUDIJA a da pri tom i obavlja tu delatnost, ti jesi pa si sad malo-malo na meti ali generalno postoji problem u pristupu ljudima poput sudija i kreatora zakona... ...misilm da je ona teza da gradjani biraju te ljude uzaludna i nema tezinu jer glasati u ovoj zemlji je pitanje dnevne politike (koliko politicara je obecalo u izbornoj kampanji lov na slonove pa nisu uhvatili ni misa i nikom nista, stracili pare poreskih obveznika i otisli), licno nemam nista protiv kada se inteligentan, ucen covek izoluje od mase ali mi imamo situaciju umisljenih dobrotvora (vama jedna - meni deset) i primitivaca izolovanih u politickom vrhu, dedodirljivih... offtopic: Nakon niza godina, kako sam prosao sve faze (od gneva, analize, rezignacije) shvatio sam da je ovde jednostavno "mrka kapa" po pitanju funkcionisanja drz. institucija i da ce se drzava pre raspasti nego urediti (nesto mi situacija ide u prilog) jer se gradi "moderna gradjevina na trulim temeljima" (nesto u stilu "skadra na Bojani")... ...Jednostavno ko nema zeludac za sve ovo treba da emigrira negde (bar je stranac u stranoj zemlji) a ko ne haje da ga zamajavaju i driluju, iz sata u sat, sa novim glupostima i ispiracima mozga nek` ostane i koprca se (ako to smatra zivotom)... [ braker @ 24.11.2006. 17:43 ] @
@**pandur**
Drzhish se tog jointa kao pijan plota.Ovde je navedeno sijaset akutnih problema drushtva koji su direktna ili indirektna posledica stanja u policiji koje si ne trepnuvshi eskivirao. Nastojmo da ne dodirnemo sushtinu problema,pokushavajuci da opravdamo poziciju iz koje posmatramo stvar,zaobidjimo odgovornost. Setih se izjave penzionosanog generala policije,bivsheg zamenika ministra,kome etika ne dozvoljava da govori o problemima u policiji,jer ce on i posle vishedecinijskog stazha i prinudnog odlaska u penziju,ostati veran sluzhbi,dakle prljav vesh ostaje u kuci. Moja namera nije da blatim-samo primecujem ono shto je ochigledno. Neosporno je da je napravljen odredjen pomak u odnosu na stanje iz 90-ih,ali smo josh uvek daleko od policije u sluzhbi gradjana.Josh uvek u kombinaciji sa sudstvom predstavlja manipulativni faktor u sluzhbi politike i lokalnih mocnika/kriminalaca. Onog trenutka kad ti i tebi slichni(pripadnici policije)budete spremni da se suochite sa tim,mozhemo ochekivati boljitak.Do tada saopshtenja za javnost,koja od nas prave budale. I da,niko od nas na izborima nije birao (bivshe)kriminalce,Arkan odavno ne uchestvuje na njima.To shto su rukovodeci ljudi precutali krivichni dosije ministra,ili po tom pitanju nisu nishta uchinili u trenutku kada je to postalo poznato,ide u prilog onome o chemu ja govorim. U kolektivnoj katarzi koja nam je neminovnost,trebali bi ste zauzeti chelnu poziciju. Do tada,patetichni izgovori,bezhanje od gorucih problema,primanja nedostojna rizika i moralnih ochekivanja,i urushen kredibilitet. Citat: Ovih dana smo uhapsili čoveka sa pola kilograma heroina! Da li možda neko smatra da je i njemu stavljena mrlja za ceo život zbog sitnice? Da li možda neko misli da je ovim za neki beznačajni promil smanjen problem narkotika? Zamena teza i nepotrebno banalizovanje.Ako vec imash nameru da nam pojasnish zabludu u kojoj se nalazimo,onda se preorjentishi na sushtinske probleme,tema:vutra-za i protiv,je na ovom forumu vec apsolvirana. [ **pandur** @ 24.11.2006. 20:07 ] @
Citat: braker:...Ovde je navedeno sijaset akutnih problema drushtva koji su direktna ili indirektna posledica stanja u policiji koje si ne trepnuvshi eskivirao... Ne slažem se sa ovim, stanje u policiji može biti posedica stanja u društvu, a ne obrnuto! A tema je plata policajaca i od mene je normalno očekivati kako hvalim rad policije a kukam kako je plata mala. Postoje druge teme u kojima se može to raspravljati! [ braker @ 24.11.2006. 23:25 ] @
Tema je smeshtena u Mad Zone-u,i njen naslov bi trebao da bude odrednica ka argumentovanoj diskusiji o svim bitnim faktorima koji je odredjuju.Stanje u drushtvu u kom kriminogeni elementi imaju povlashcen polozhaj jeste posledica neefikasnosti policije,pa ta pricha prolazi na predizbornoj tribini u SHashincima.Prema tome,ili se potrudi pa saopshti neshti shto ce nam proshiriti vidike,ili se deklarishi kao portpalor MUP-a.
[Ovu poruku je menjao braker dana 25.11.2006. u 03:08 GMT+1] [ spartak @ 25.11.2006. 08:55 ] @
Ne znam sta ocekujes od coveka, kako da ti prosiri vidike?
Tema je kolika im je plata. Dvadesetak, tridesetak, cetrdesetak... hiljada. Pa to je smesno za takav posao, smesno i tuzno. [ Neythan @ 25.11.2006. 13:44 ] @
Ja zhivim u malom gradu (~ 18 000 stanovnika) i na tih 18 000 stanovnika dodje ~ 300-350 policajca ? WTF ? Odakle potreba za tim ? Grad je mali, od krivichnih dela se izvrshavaju samo obijanja trafika/prodavnica, otprilike 2 kradje godishnje. Ali, buduci da je grad mali, tachno se zna ko to mozhe da uradi.A ako on nije izvrshilac tog krivichnog dela, onda on zna ko JESTE, jer je to u sushtini isto drushtvo. I onda se pitam: Zashto u tako malom gradu kao shto je moj ima tako puno policije, kad za to nema potrebe i kad bi se sve shto je u nadlezhnosti policije moglo uraditi sa 5 puta manjim kapacitetom ljudstva ? Da ne pominjem to kako oni zaista nishta ne rade, jedino za vikend malo patroliraju gradom da mozhda spreche neku tuchu ili nekog (kao mene) optuzhe za uchestvovanje u istoj ? E onda me optuzhe, upishu (verovatno dobiju neki kesh za to) i onda kazhu: "Mozhesh ici, sve je ok." Ili tako mi sedimo uveche u parku (PARKU!) na klupi, malo cirkamo neko pivo, prilaze nam 2 policajca, starija od nas najvishe 5 godina, puni sebe, kompleksashi i kazhu: "Ajde bezhite odatle, da vam ne napishemo prijavu." Zashto ? Zato shto sedim u parku ? Pa gde drugde na ulici da budem ? Da ne pricham o tome kako 3 % ima zavrshenu neku shkolu, dok su ostali svi zavrshili onaj shestomesechni kurs, a u srednjoj su ishli za bravara, mesara itd. I ti likovi, chiji je IQ<60 treba da brinu o meni i mojoj bezbednosti ?
[ _djevojka_ @ 25.11.2006. 13:45 ] @
@braker,
Tema je smjestena u Mad Zone-u, i njen naslov bi trebao da okvirno opise temu, a ne da bude povod ka dubokom razmisljanju ili eventualni uvod u transcendentalnu meditaciju. Kakva odrednica ka argumentovanoj diskusiji svih bitnih faktora koji je odredjuju? Ko da odredjuje bitne faktore, ili su bitni samo oni kojih se ti sjetis? Pitanje je o platama - koliko i sta, a ostalo je buckuris koji su ostali diskutanti dodali. Ako te toliko brine stanje u drushtvu, da li mozda razmisljao da pocnes da se bavis socijalnim radom ili eventualno politikom? Fcuk, ako te to toliko potresa, izvoli, nadji nacina da se ubacis u policiju, i mijenjaj stvari iz korijena. To sto kazes da kriminogeni elementi imaju povlashcen polozhaj jeste posledica neefikasnosti policije, ne pije vodu, jer ni politicari nisu cisti, sistem vrijednosti je poremecen, ni ostale sluzbe ne obavljaju stvari efikasno, stvari idu preko raznih veza i vezica, a svaljivati cjelokupnu krivicu na policiju ravno je malom djetetu koji upire prst i vice – ‘ti si kriv, ti si kriv’. Pa ta pricha prElazi na tvoju psiho analizu ostalih ucesnika ove diskusije (a i sire, imas iskustva, staz je u pitanju), jer ti se ne slazes da njihovim stavovima, i ocekujes neko otkrovenje, pasivno chucheci i chekajuci u tim SHashincima za tim necim sto ce pasti sa neba i proshiriti vidike. Da li ovim aludiras na sirinu svojih, i u kom smislu? Zanimljivo da ostali ucesnici nisu trazili pomoc te vrste. Btw, portpalor – poTpaRoL (bez slova ‘r’ ispred ‘t’). [ _djevojka_ @ 25.11.2006. 13:56 ] @
@Neythan,
Citat: ..Ili tako mi sedimo uveche u parku (PARKU!) na klupi, malo cirkamo neko pivo, prilaze nam 2 policajca, starija od nas najvishe 5 godina, puni sebe, kompleksashi i kazhu: "Ajde bezhite odatle, da vam ne napishemo prijavu." Zashto ? Zato shto sedim u parku ? Pa gde drugde na ulici da budem ?... I shto se zhiFciras? Ako te to bas brine, grad od milion i po, slican Beogradu, druga strana kugle - ako cirkas pivo u parku, ili vuces bocu piva i hoces da se oleshish u centru grada, prici ce ti jedan pandur, pa onda, dva ili tri, zapisati prijavu, ili ako pravis probleme - pravo u corku da prespavas vece. Kazna od dvocifrene, do trocifrene. Razlog: nema cirkanja piva na javnom mjestu koje nije pod licencom (tj. da ima dozvolu da se sluzi alkohol). Zemlja voli taj svoj harac, i da ubire pare, i ne voli da neko to kvari. Sto se tice tih policajaca, mozda su imali bezveze dan kod kuce, nadrndani ko zna zbog cega, nezadovoljni sobom ili poslom, pa nema svrhe da im uzimas za zlo sto ne znaju za bolje. Ne uci se ponasanje na kursu. Fino prosetate do sljedece klupe, odete do prodavnice po litar vode ili do pekare - ne valja alkohol na prazan stomak. :) Jos da dopustite da vam neko kvari raspolozenje. Svasta. [ **pandur** @ 25.11.2006. 14:17 ] @
Citat: Neythan: Ja zhivim u malom gradu (~ 18 000 stanovnika) i na tih 18 000 stanovnika dodje ~ 300-350 policajca ? WTF ? Odakle potreba za tim ? U ovo ne verujem, moja opština ima oko 70.000 stanovnika i ima manje od 100 policajaca, a ima dosta veću bezbednosnu problematiku od one koju si ti opisao! Da li ti misliš da ima toliko policajaca u tvom gradu ili je to pouzdana informacija? Reci koji je grad u pitanju pa ću ti reći tačnu informaciju! Ako ne želiš javno da kažeš koji je grad, reci na PM. [ Neythan @ 25.11.2006. 15:05 ] @
@ **pandur**
Sad neshto razmishljam i kapiram da je to mozhda zato shto je granica sa Hrvatskom u blizini (4 km), ali opet, ja i dalje tvrdim da bi se svi problemi ovde koji su u nadlezhnosti policije mogli reshavati sa 5 puta manje snaga... Dodushe, mozhda i jesam preterao kad sam rekao da ih ima 300-350, ali 200 ih ima sigurno... [ braker @ 25.11.2006. 16:30 ] @
@_djevojka_
Razumno bi bilo sa moje strane staviti status ignore pored tvog nick-a,ali chisto da se zna da jezichka nekultura nije referenca ES-a,iako je primenjuje ni manje ni vishe,nego Alter Ego MadZone-a. Citat: Btw, portpalor – poTpaRoL (bez slova ‘r’ ispred ‘t’). Razumecesh da je zamena mesta slova r i l klasichan lapsus calami. Medjutim,tvoju ispravku(kao i neke delove preostalog pisanija,ovde i drugde) mozhemo okarakterisati kao lapsus mozgus. portparol (fr. portere-nositi,parole-rech,govor).Ovo je ispravno,parole d'honneur Za ostatak samo jedan ![]() [ Aleksandar Marković @ 25.11.2006. 19:52 ] @
Izuzimajući Kosovo, broj stanovnika u Republici Srbiji iznosi 7,5 miliona a otprilike ima 23.000 policajaca + oko 13.000 do 17.000 civila zaposlenih na radu u sastavu Sektora javne bezbednosti MUP-a Srbije prema jednim izvorima odnosno max. 34.000 aktivnih policajaca prema drugim izvorima
[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 26.11.2006. u 00:19 GMT+1] [ maliradojca @ 25.11.2006. 20:03 ] @
Pa to onda nije dovoljno ako je tako, secam se tokom protesta krajem devedesetih da je bila prica da je Srbija policijska drzava i slicno(ne podrzavam pokojnog Slobu, da me neko ne shvati pogresno), da policajaca ima najveci procenat od stanovnistva, ovde u Srbiji.Ali izgleda da nije bas tako...
[ Milos niks @ 25.11.2006. 23:27 ] @
Plata bi u teoriji trebala da bude min. 1.200 eura pa da covek moze da zivi od te plate , radi opasan posao po cenu svog zivota i treba mu dati motivaciju da ga savesno obavlja, da nema opravdanje za zloupotebu sluzbenog polozaja iz fininasijkih razloga itd. u praksi ... e to je vec druga stvar , presecan policajac kod nas ima obicaj da selektivno primenjuje zakon i vise ili manje svakodnevno zloupotrebljava sluzbeni polozaj a za to ne ide plata (cuj jos i platu :)nego nesto drugo....
I sam **pandur** je pomenuo neke elemente sta bi trebalo raditi i sa time se slazem ali oni nisu primenljivi dok se ne dovedu neke druge stvari na cistac... recimo.. i vi "panduri" sami vidite sta se desava nekome ko radi odgovorno svoj posao , setio sam se onog lika koji je zaustavio obebedjenje vlje ilica zato sto su idioti bespotrebno divljali kolima , gde su ga posle ugazili isti ti likovi ... tog coveka za minstra policije odmah :) pa vama ostalima da bude svetionik kako treba raditi svoj posao . umesto toga imate primer sta biva sa nekim ko radi svoj posao kako treba , kakva unutrasnja kontola pored takve situacije , efikasno pravosudje itd. PS : Sta je bilo na kraju sa tim saobracajcem sto ih je zaustavio ? [ _djevojka_ @ 26.11.2006. 07:34 ] @
@braker,
Razumjeces da kreativnim prepravkama poruka koje su drugi clanovi napisali dobijas istu stvar u svom tanjiru, pa nema razloga za boohoo qkanje i zanovjetanje. Znaci, jedi sta sam serviras. Toliko o tome. Nego, zanima me kakvo to otkrovenje trazis od zaposlenih iz MUP-a, i kakvo li je to sirenje vidika neophodno? Ko je duzan da ti ispostavlja racune, cak i da eventualno placas porez? Ocito da je njihova plata isuvise mala da se bave problematikom koju serviras. [ ton_majstor @ 26.11.2006. 10:03 ] @
Đevojka i braker, prestanite odmah... pređite na pp.
ontopic: zanimljiv podatak o "samo" 23000+ policajaca u uniformi! Odakle ti, Aco? Plate su male. Motivacija je vrlo niska. Jedino "svetlo na kraju tunela" je što sa 45 godina odeš u penziju. Znam to, jer moji vršnjaci iz policije na tome zasnivaju svoj "modus vivendi" u zadnje vreme!!! Žalosno! ![]() Pozdrav! [ **pandur** @ 26.11.2006. 10:56 ] @
Citat: Milos niks: Plata bi u teoriji trebala da bude min. 1.200 eura pa da covek moze da zivi od te plate , radi opasan posao po cenu svog zivota i treba mu dati motivaciju da ga savesno obavlja, da nema opravdanje za zloupotebu sluzbenog polozaja iz fininasijkih razloga itd. u praksi ... e to je vec druga stvar , presecan policajac kod nas ima obicaj da selektivno primenjuje zakon i vise ili manje svakodnevno zloupotrebljava sluzbeni polozaj a za to ne ide plata (cuj jos i platu :)nego nesto drugo.... Tvrdim da kada bi plata bila srazmerna obimu, riziku i specifičnosti posla, situacija u policiji bi se promenila vrlo brzo! Što je i normalno, kada čovek ima da od svoje plate obezbedi porodici normalan lep život, da školuje decu po želji, letovanje, zimovanje i slično, niko nije lud da rizikuje da izgubi takav posao, bilo zbog nedozvoljenih radnji bilo zbog nerada! Takođe bi se i konkurencija povećala, a iz kvantiteta izlazi kvalitet! Trenutno, čini mi se, postoji neka tendencija da se policiajci prevremeno penzionišu, bez obzira na čin (sada zvanje) i funkciju, tako da veliki broj odlazi i time se stvaraju mesta za nove mlade ljude. Loša stvar u tome je što se u penziju ide po automatizmu, čim ispuniš uslove, pališ! Ti ljudi su još uvek sposobni za kvalitetan rad! Ima onih koji su zauzeli stav da su dosta radili i da sad čekaju penziju, takvi i treba da idu, ali ima i onih koji mogu mnogo da pruže službi, pre svega da prenesu znanje nama koji tek dolazimo! Recimo moj načelnik (ili komandir policjske stanice po novom), čovek još malo pa stiče uslov za penziju, a ja imam osećaj da bi se bez njega sve raspalo! Ne postoji situacija za koju smo otišli kod njega i ne znamo šta dalje, a da on nije našao odgovarajuće rešenje! Čovek je PRAVI policajac, završio je SŠUP u Kamenici kao najbolji u klasi, onda ga je MUP poslao na školovanje na VŠUP u Zemunu, koju je završio sa izuzetno visokim prosekom, a nakon toga je završio i Pravni fakultet! A što je najvažnije, ima već dvadesetak godina u službi bez i jedne mrlje i na funkcije je dolazio isključivo zaslugom u poslu! Pomisliće neko da mu se uvlačim, dobro je što sam ostao anoniman! I za takvog čoveka je šteta da ode u penziju, ako ne želi! A kad smo kod plate, bilo je na vestima da će od decembra biti povećanja plate između ostalih i za policiju, nisu rekli tačno za koji procenat, pa možda kolega Kole nešto više zna o tome? [ DjoleReject @ 26.11.2006. 15:43 ] @
Pa ima tu istine - da su plate vece, kvalitetniji bi se kadar tu gurao. Ali isto vazi i za profesore u srednjim skolama, a meni su oni nekako pre na listi. To je zacarani krug iz koga mi jos dugo necemo izaci...
@_djevojka_ Ja navijam za tebe, matere mi!!! Ako bih shvatio sta u stvari hoces, jos vise bih te podrzao... [ Aleksandar Marković @ 26.11.2006. 16:45 ] @
@Darko Stanojević: iz jednog izvestaja americke ambasade i Kancelarije za demokratiju, ljudska prava i rad
[ braker @ 29.11.2006. 00:41 ] @
Citat: ton_majstor: Đevojka i braker, prestanite odmah... pređite na pp. Ovo je ravno upucivanju na samoubistvo tupim predmetom,pa sam to i shvatio kao lichnu uvredu-da znash. ![]() Pozzzzzzzz [ mrkidivx @ 29.11.2006. 10:54 ] @
Jebiga svi bi hteli veće plate, što samo da panduri budu favorizovani i nastavnici hoće veće plate i lekari bi savesnije lečili sa većim platama, itd.Lično mislim da su to žvakice da kada bi neko imao veću platu da ne bi primao mito.Korumpiran pandur će UVEK primati mito pa ma kakvu platu primao.Isto važi i za ostala zanimanja.
[ voka @ 29.11.2006. 11:22 ] @
ne volim policajce. ni u uniformi ni u civilu. uslovi rada su grozni i malo su placeni, ali i 16000 din je super posle samo 3-mesecnog kursa. ma necu vise da komentarisem. nisam objektivna posto ih ne mirisem. jel bre pita mene neko kolika je moja plata a zavrsila sam faks?
[ djolep @ 29.11.2006. 11:40 ] @
Mesas stvari. Ne mozes da poredis plate iz potpuno razlicitih struka. Stepen obrazovanja ne mora sa tim da ima veze. Niko ne trazi fakultet za npr. kontrolore leta ili pilote, pa se ne postavlja pitanje visine njihovih plata. Ako si doktor nauka, recimo etnologije ili muzikologije, onda nigde neces biti zadovoljna platom.
Policija je vitalna sluzba. Muzikologija nije. Zao mi je. [Ovu poruku je menjao djolep dana 29.11.2006. u 12:55 GMT+1] [ _djevojka_ @ 29.11.2006. 12:30 ] @
@djolep,
Ode i ti u offtopic. Kvalitetan radni kadar u policiji je sto ti zoves vitalnom sluzbom. Nekvalitetni primjerci takve vrste nisu. A opet to nema veze sa onim ko ce biti koliko placen, jer ih ne placaju sve na osnovu zasluga/rada. I meni je zao, ali nema mnogo od zaljenja. @voka, Sto ih ne mirises? [ koleNS @ 03.12.2006. 02:43 ] @
Bilo je dosta posla, pa nisam imao preterano vremena za pracenje ES-a, a pogotovo mi se nije pratila ova tema. Znao sam otprilike koje nam se povecanje plate sprema pa se izvinjavam **panduru** sto na vreme nisam procitao njegovo pitanje. Sada verovatno vec i sam zna. Za sve ostale, nista specijalno veliko i nista sto nije planirano budzetom za ovu godinu (cak manje za nekih 2 i nesto %). S tim sto planirano povecanje za ovu godinu dolazi na kraju godine...Vise bi nam znacilo da je su to uradili pocetkom godine. Ali, izbori se blize pa su se setili i nas. Bar nam ne dele polutke ko za vreme pokojnika.
Zaista mi trenutno nije do polemike, ali kad _devojka_ rece da nas ne voli...pretpostavljam da ne voli ni doktore jer kad ode kod njih (zbog bolesti) ne kazu joj nista lepo-ispitivanja, terapije, lekovi, inekcije, kontrole..., ali to nije do doktora vec do nje. [ **pandur** @ 29.12.2006. 21:47 ] @
Da se oglasim i ovde.
Bila je ovih dana po TV-u priča o 13. plati. Danas je bio zadnji radni dan ove godine, i naravno mi (policajci) smo izgleda opet bili šugavi pa nismo dobili tu 13. platu, iako je rečeno radnici svih ministarstava u vladi. A bilo im je lepo kada se na vestima pojavi kako je policija uhapsila pripadnike cerinske-, drumske-, stečajne-, narko-mafije ... koleNS, ako znaš nešto više, prosvetli nas! [ bukovski @ 29.12.2006. 22:15 ] @
kako rade poso i ovo im je previse ! + gde je tu ono sto svi oni dobijaju ispod ruke ! ma previse ih ima zasigurno se treba smanjiti broj doticnih
[ **pandur** @ 30.12.2006. 09:05 ] @
Voleo bih da te vidim jedan dan da dođeš da radiš kao policajac, pa da mi onda kažeš kako nas ima više nego što treba i kako imamo veliku platu u odnosu na to kako radimo!
To što se dobija ispod ruke, neću da tvrdim da ne postoji, ali je to mnogo mali broj! I to se odnosi samo na saobraćajce, koji su opet jedan mali deo policije. Zašto bi neko imao motiv da da mito policajcu koji radi na sektoru? [ Marko Medojević @ 30.12.2006. 09:16 ] @
Citat: To što se dobija ispod ruke, neću da tvrdim da ne postoji, ali je to mnogo mali broj! I to se odnosi samo na saobraćajce, koji su opet jedan mali deo policije. [ draganbg82 @ 21.09.2007. 14:19 ] @
Volmer, utemeljivac modernog upravljanja policijom u SAD-u je rekao :
"Policajac treba da ima mudrost Solomona, hrabrost Davida, snagu Samsona, strpljenje Jova, predvodnistvo Mojsija, ljubaznost dobrog samaricanina, strategiju Aleksandra Velikog, veru Danijela, diplomatiju Linkolna, toleranciju drvosece iz Nazareta i, konacno solidno znanje iz svake grane prirodnih, bioloskih i drustvenih nauka. Pripadnike policije ogovara javnost, ismevaju ga u filmovima, kritikuju u listovima i ne podrzavaju ga ni tuzioci ni sudije, izbegavaju ga oni koji ga se boje, kriminalci ga mrze, svi ga varaju, glupi i prevarantski politicari ga sutiraju kao da je lopta. Izlozen je brojnim iskusenjima i opasnostima, osudjuju ga kada primenjuje propise, a otpustaju iz sluzbe ako to ne cini. Misle da mora imati obrazovanje vojnika, lekara, pravnika, diplomate i vaspitaca za platu koja je manja od one koju ima nadnicar." [ fanfon @ 21.09.2007. 15:49 ] @
Citat: mare_bj: A inspektori?! Šta je sa lokalnim dilerima heroina koji valjaju u kraju godinama i niko ih ne dira? Koliko policija od njih dobija para? Kod mene u komsiluku je jedan sitni diler koji ceo zivot prodaje travu na sitno i upravo guli godinu dana zbog toga sto su ga uhvatili. Svi znaju da to radi ali dok ga ne uhvate konkretno na delu nije moglo biti hapsenja... [ ekspert iliev @ 29.09.2007. 18:24 ] @
Zdravo svima. Ja sam iz Bugarska i radim u bugarsko MUP. Interesantno mi je koliko e plata policajaca - oficir. Dali biste mogli da mi odgovorite pa da sravnim.
[ **pandur** @ 30.09.2007. 09:02 ] @
Ako pod "policajac-oficir" misliš na oficira policije sa završenim fakultetom, mada to više ne postoji, ukinuti su činovi, sad imamo zvanja, što je dobro, on ima platu oko 34000 dinara, a ako ima veću funkciju i više radnog staža, onda i plata raste! Sa završenom višom školom primaju oko 30000, a običan policajac koga viđaš svakog dana na ulici, sa završenom srednjom školom prima oko 25000. E sad postoje organizacione jedinice u MUP-u koje imaju veći koeficijent, kao Žandarmerija i UBPOK (sada SBPOK), pa se dešava da čistačica u Žandarmeriji ima veću platu od komandira policijske stanice u nekom manjem mestu u unutrašnjosti, ali šta da se radi, ko zna, zna!
[ tosa @ 30.09.2007. 10:28 ] @
Citat: **pandur**: E sad postoje organizacione jedinice u MUP-u koje imaju veći koeficijent Na koji koeficijent misliš? :) [ **pandur** @ 30.09.2007. 13:56 ] @
Pa nisam baš siguran, nisam dublje ulazio u problematiku, ali mislim da se kod nas obračunava plata tako što postoji osnovna brednost jednog boda (ili kako se već zove) i množi se sa koeficijentom koji se posebno računa za svakog radnika. Taj koeficijent zavisi prvo od radnog mesta i funkcije (a to zavisi od stručne spreme), onda zavisi od staža i od zvanja, i verovatno postoje neke manje stavke. E sad, ako se uporede dva radnika koja imaju istu stručnu spremu, isto zvanje i isti staž, a jedan radi recimo u sedištu SBPOK-a u Beogradu a drugi u Surdulici npr., ovaj iz Beograda će imati skoro duplo veću platu nego ovaj iz Surdulice. Nadam se da smo se razumeli. Plate su uređene pravilnikom o platama radnika MUP-a koji predstvalja službenu tajnu, tako da nemam mogućnost da tačno saznam kakvo je stanje.
[ ekspert iliev @ 30.09.2007. 15:31 ] @
Hvala mnogo. Da, mislio sam na oni oficiri, ali i na obichni policaj. Kad sravnim vidim da plate policajaca u Bugarskoj i u Srbskoj su izjednacheni, mada vashi su malo vechi koje znachi da mi smo na najzadnije mesto mojda u Evropi. Sramota!!! Dali ste i vi policajci i kakve su rezultate straika?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|