[ pedja @ 25.06.2005. 23:04 ] @
Kupim ivericu, kupim kant traku, nalepim je peglom. Postoji li neka specijalna alatka kojom se skida višak kant trake koji viri sa strane. Ja do sada skidao nožem ali ide sporo i desi mi se da zasečem ivericu. |
[ pedja @ 25.06.2005. 23:04 ] @
[ cicika @ 25.06.2005. 23:36 ] @
Nožem je zaista vrlo nezgodno. Meni je neke prilike kant traka ostala iskrzana (ali iverica čitava).
Ne znam da li postoji neki alat specijalno za tu namenu, ali eventualno možeš da probaš nekim dobrim skalpelom. Pod odredjenim uglom bi moglo da se skine sasvim fino ali skalpel mora da bude baš oštar. [ hakinen @ 26.06.2005. 00:47 ] @
Moj cale recimo koristi trouglastu turbiju za metal, mnogo lako se skida visak kant trake i nikako nemozes da zeznes stvar, samo je fazon da drzis turbiju po ulom od nekih 45 stepeni i da ides turpijom gore dole i u stranu, probaj bas je jednostavno!!!
Ajde kada probas kazi utisak i pitaj jos nesto ako ti nije jasno!!! [ salemfk @ 26.06.2005. 08:22 ] @
Uzmi dobar noz i samo opusti ruku i nece biti frke. (Meni je noz 90 stepeni u odnosu na kant traku)
Savet: Radi prvo onu stranu koja nece biti vidljiva. Jer moguce je da tu pogresis. JA sam radio neki stocic i samo sam u pocetku malo pogresio, zato posle nema frke) [ ton_majstor @ 26.06.2005. 08:58 ] @
Uf, skalpel ume da pobegne...
Koristim RAŠPU, tj. turpiju za drvo, koja ima kvadratni presek a jedna strana ima relativno GRUBE ureze. Malo ukoso nadole, blagi pokret i ŠIROKO! Ne trljaj kao sumanut, i prethodno pusti kant da se DOBRO OHLADI! Imam oko 100 m kantovanja u portfoliu! Negde sam FAZAN u nomenklaturi! Pozdrav! [ SASA M. @ 26.06.2005. 09:33 ] @
Moja iskustva sa kantovanjem su veoma pozitivna. Radio sam to samo jednom, doduse veci broj komada. Prvo sam video kako to radi jedan stolar, a kasnije taj fotografski upamcen postupak primenio za sopstvene potrebe. Stvar je vrlo prosta. Nakon postupka sa peglom, plocu bih postavio uspravno, tako da je povrsina sa kant trakom sa gornje strane. Onda bih nozic od skalpela(ostricu) postavio skoro paralelno sa plocom i to pod uglom od 90 stepeni (bocna strana nozica u odnosu na plocu), a pod uglom od 45 stepeni u odnosu na kant traku. Ako je neko ovo razumeo, ostricu bih pritiskao nadole i napred u pravcu trake tako da bi ona ovim smicanjem bila odrezana bez greske. Paziti samo da donji deo nozica ne dodirije plocu, vec da ima razmaka od kojih stepen-dva, da se ne bi ogrebala sama ploca. Nozic sam drzao na sredini, tako da je tezista bilo ka temenu gde se spajaju kant traka i ploca. Kasnije se moze blago preci finijom smirglom preko novonastale ivice, onda izgleda kao saliveno.
[ veseliz @ 26.06.2005. 11:09 ] @
Postoji specijalan (valjda za to samo) alat, koji koriste stolari, i izgleda kao spakla, koja je uska kao noz ali se kantovanje radi sa vrhom koji je 1cm (od prilike sirok) i ostar. Super je alatka, i ja sam bez problema sa njom iz cuga radio kao znmaj,,, ide lako i brzo, samo je bitno da uhvatis foru sa uglom koji ti odgovara i sa ritmom,,, i sibassssss.....
Pitaj nekog stolara ako imas u komsiluku..... [ pedja @ 26.06.2005. 11:49 ] @
Hvala svima na odgovorima.
Probao sa turpijama. Ide fino ali mi je primamljivija ova alatka koju je spomenuo Veseliz. Išao sam sa idejom da stolari žive od ovoga i kada bi sekli nožem-turpijom ne bi zaradili ni za vodu. Pojuriću na buvljaku tu alatku. Zna li ko kako se zove i gde ima da se nađe? [ Milan BG @ 26.06.2005. 22:23 ] @
Ima na buvljaku, drugi i treći red na tezgama sa alatima. Trebalo bi da košta oko 1.000 din.
[ Java Beograd @ 27.06.2005. 07:49 ] @
Wow ! 1000 dindži ! Mnogo, brate, mnogo. A što je najgore, moraćeš da izvežbaš ruku i sa tom spravom.
[ miki3 @ 27.06.2005. 17:16 ] @
"Eurohrast"ul.Partizanska 2e Vidikovac-Cerak.Masina za obradjivanje kant trake je naziv.A,za cenu ,moraces malo i sam da se pokrenes.Pozdrav.
[ pedja @ 27.06.2005. 22:11 ] @
U redu. Hvala još jednom. Videću da li se uopšte isplati kupovati to čudo.
Javiću ako imam nove informacije. Poz [ SASA M. @ 27.06.2005. 22:47 ] @
@pedja Uglavnom stolari, kao i mi uostalom, ne moraju sami da kantuju, u svakoj vecoj prodavnici /stovaristu gde kupuju materijal, postoje masine za isecanje i kantovanje materijala. Po mom iskustvu sam postupak nije nista sporiji od onog kada radi masina. Najcesce je kantovanje brze kada se radi rucno ako ti musterija donese komade iverice da mu iskantujes, sastavis to sto je zamislio, bas tu na licu mesta, u radionici, nego da to nosis kod nekog ko ima masinu(osim ako je kantovanje abs trakom). Vise ces vremena potrositi da to odneses, uradis, doneses, nego da to sam odradis. Verovatnije je drugacija situacija i pri krivolinijskom kantovanju, ali ni to nije velik problem.
Na sopstvenom primeru koji sam naveo, samo odsecanje viska kant-trake je bilo poprilicno brzo. Nesto sporije pri radu sa peglom, zbog neimanja iskustva i dok nisam podesio odgovarajucu temperaturu, ali sam postupak ima dosta tolerancije, pa se ne moze puno pogresiti. Osim mozda kod odstranjivanja viska trake. Stolar kod koga sam posmatrao postupak po prvi put u zivotu, radio je to izvaredno brzo, tom prilikom nisam bas ni detaljno obratio paznju sta tacno radi, jer sam bio tu zbog drugih stvari, a ne zbog kantovanja, ali sam osnovni princip zapamtio. [ bakara @ 03.07.2005. 16:14 ] @
Upravo sam hteo da napisem da gde kupujete materijal obicno nude i uslugu kantovanja, ja izbegavam sam da kantujem zbog gubitka vremena, mnogo mi je bolje da dobijem sve gotovo a ja sam da spajam...ovako mi za kantovanje zavisno od posla moze oduzeti jedan dan, a preferiram skalper...
[ ton_majstor @ 05.07.2005. 18:42 ] @
U profi radnjama rade mašinski ABS kant. To nije kant-traka koju mi kod kuće peglom lepimo. A i košta više!
Ja nikada neću više sam da kantujem. Malo tišpla, al godinama si miran. Pozdrav! [ hakinen @ 05.07.2005. 22:40 ] @
A jeste bakara lepo da samo sklapas, ali sta recimo kada radis namestaj od punog drveta, dasaka, pa onda treba da kantujes??? A ton_majstor je upravu, i abs kantovanje je mnogo bolje i prakticnije, samo sto je problem da abs kantujes neki predmet ( plocu ) koju nisi kupio kod firme kod koje kantujes!!!
[ bakara @ 07.07.2005. 16:54 ] @
> A jeste bakara lepo da samo sklapas, ali sta recimo kada radis namestaj
> od punog drveta, dasaka, pa onda treba da kantujes??? Pa ja nisam ni rekao da ja ne kantujem u opste (i ako ne radim sa pravim drvetom), vec da vise volim da platim nego da izgubim 1.5 dana za kantovanje...koliko ti treba da iskantujes recimo celu kuhinju od recimo 4m...razumes? > problem da abs kantujes neki predmet ( plocu ) koju nisi kupio kod firme > kod koje kantujes!!! za ABS se slazem sa vama ako mozes da ga platis on je na prvom mestu (oko 100din), pa masinski kant(oko 40din) pa tek onda pegla-kant(8din+tvoj trud), a nisam do sad imao problema sa stavljanjem ABSa u firmi u kojoj ga nisam kupio (mada izbegavam takvu situaciju) jer ti to na kraju ipak posteno platis :( Nego da li neko zna koja firma u BGdu obavlja krivolinijsko secenje i stavljanje ABSa, a da usput i prodaju materijale (i da nisu mnogo skupi).... I da li neko zna ko radi one ALU ramove? [Ovu poruku je menjala cicika dana 15.07.2005. u 21:14 GMT+1] [ dusanar @ 21.02.2008. 08:33 ] @
LJudi ostavite te metode starih majstora.
Postujem iskustvo ali ima mnogo boljih stvari danas da se nadje. Na buvljaku i ponekoj prodavnici stolarskih stvari ima da se kupi specijalan alat za obrezivanje kanta. Jedan radi ceono secenje a drugi opsecanje i po potrebi obaranje ostre ivice kanta (znamo kako to moze da bude neprijatno). U pitanju su proizvodi firme Virutex. Ja to koristim vec 5 godina. Prezadovoljan sam kvalitetom. Probajte pa sami procenite. Cenu ne znam. Ja sam to kupio pre 5 godina. http://www.nsystem.nadlanu.com/internal/1027/760/virutex.html Na ovoj stranici mozete pogledati kako to izgleda. Pozdrav svima. [ kristi1 @ 21.02.2008. 08:51 ] @
Moj cale je profesionalni stolar, ne radi mnogo s ivericom, ali kad sece traku sece ostrim nozem ili skalpelom. Mora covek da ima ruku i pod odredjenim uglom da se sece i posle se ismirgla sitnom smirglom. Kad bi se za svaku sitnicu kupovao alat...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|