Derec Roofie: Cao
Mislim da je preskupo. U okolini Nisa moze da se nadje paren bukov parket S klase (ili ranije I klasa) po ceni od 750 dinara po kvadratu. Postavljanje sa hoblovanjem je 3.5eura i to je to. Ako zelim neku specijalnu boju ili vrstu laka potrebno je da umesto standaradnog kupim bas taj lak a cena postavljanja ostaje ista a i cena "specijalnog laka ili boje" ne prelazi dodatnih 200 dinara po kofi ili kutiji koja pokriva oko 10-ak m2.
Dakle, mogu da menjam boju, nacin redjanja i postavkjanja, velicinu parketa i ....
Bambusov parket je problematican. Postoji firma NS maister ili kako se vec pise, koja uvozi i prodaje ovaj parket a u Nisu je jedna firma njihov distributer.
Oni kazu da je njihov parket I liga.
Sa druge strane drugi uvoznici kazu da je "njihov parket super" a da se ovaj NSMaister-ov lista (razlistava). Kazu bambus je tanak i lisnat i onda se i bambusov parket lista. Ali je zato "ovaj njihov parket koji ovi drugi prodaju super jer je super presovan.
Istu tu manu, ali i mnoge druge, tom drugom parketu pronalaze i ovi iz NS-a.
Dalje.
Cena bambus parketa ispod 30 kvadrata je oko 30e i preko moze i za 28/26.
Postoji samo u jednoj ili dve boje a sve sto zelite tamnije ili svetlije ili bilo sta drugacije morate prvo da ga postavite takvog kakav je pa da ga hoblujete, pa da ga bajcujete pa da se ponovo hobluje pa da se ponovo lakira. Jednom recju, da ga unistite i pokvarite i urnisete pa da ga onda ponovo postavljkate kao i bilo koji obican parket.
Postavjlanje bambusa je najmanje 4e + dodatni troskovi za "super" lepkove
2-3 komponentne materijale i ko zna sta sve ne.
Jednostavna matematika koju sam radio za stan od 80-tak kvadarata (znaci popust pri kupovini i prilikom pogadjanja majstora za postavljanje) je da me
1 kvadrat kosta 43e. Ovo otud jer sam zeleo malo tamniju boju od one bezivotne u kojoj je bambusov parket inicijalno farban
Ja za 40-45e mogu da kupim tarket parket ili neki drugi ili sta god pozelim.
Lajsne su posebna prica jer prodavci pare uzimaju na lajsnama i dodatnim prelazima i ostalim accesories. Pitajte posto je lajsna i koliko vam je metara lajsni potebno i koliko se naplacuje postavljanje lajsni bambusovog parketa.
Sa druge strane obican parket, paren bukov, mogu da kupim i kupio sam u dimenziji 350x50 a da sam zeleo da cekam mogao sam da ga kupim i u dimenziji
420x52 sto je sasvim super i lepo. Za cenu od 10e mogao sam i duzi i siri.
Kvalitet je savrsen i mogao sam da ga redjam ili kao riblja kost ali u formi 2x2, 3x3 ili 4x4 ili kao i bambus tj. Kao brodski pod.
Dobar majstor je 60% parketa. Los majstor moze da unisti kvalitet i "umetnicki dojam" tako da je bolje dati 0.5e za boljeg majstora nego 20e za bolji parket.
Predlazem da se parket bajcuje, oboji u tamniju nijansu, jer onda prostorije deluju vislje a ako su zidovi svetliji onda i izgleda veca. Koliko sam citao ljudska psiha ocekuje da je ispod njega (coveka), ono po cemu hoda, tamnije od onoga sto je iznad. Dakle, ako zelite "cvrsto tlo pod nogama" oboijite parket u tamniju nijansu.
Na kraju:
9e parket + 3.5e majstor + 2e materijal zajedno sa lajsnama = 15e full
Bambus:
30e (28 preko 30m2) + lasne + 2xhoblovanje + majstor + lajsne + materijal + pitajtemajstora sta sve treba = najmanje 43e (ukoliko se bajcuje)
Bas sam se raspisao ali eto pogodila me tema
Pozdrav