|
[ maxmagnus2 @ 06.11.2005. 10:31 ] @
| cam ponovo
poz svima,
ima li neko stari (ali jos uvek najbolji) preferans za dos
MM
(da znam postoji i ipref ali mu je iq -10 000 :P )
edit: naslov teme
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 09.11.2005. u 13:12 GMT+1] |
[ Bojan Basic @ 06.11.2005. 10:35 ] @
Imam ja, samo u drugom stanu, večeras ću biti tamo.
[ markolazarevic @ 06.11.2005. 12:01 ] @
da li sam ja lud ako ne umem da procitam naslov teme ?
[ Fuzz @ 06.11.2005. 16:07 ] @
Hoce li se neko vec jednom setiti da se pozabavi citankom za treci osnovne...
[ :o) @ 06.11.2005. 16:13 ] @
I mene zanima preferans, cale bi se bas obradovao...
offtopic
Znaci tema je...

/offtopic
edit:A zasto meni ne stoji cela tema ispisana?
[Ovu poruku je menjao dana 06.11.2005. u 17:15 GMT+1]
[ srki @ 06.11.2005. 16:27 ] @
Evo! Mada on ima bagove pa ponekad kaze da nosis sve do kraja (ili da nemas pad na betlu) iako ne zna kako bi ti igrao a postoji sasvim logican nacin da igras a da ipak padnes.
[Ovu poruku je menjao srki dana 06.11.2005. u 17:28 GMT+1]
[ Bhamby @ 06.11.2005. 23:13 ] @
Citat: maxmagnus2: .(da znam postoji i ipref ali mu je iq -10 000 :P )
Betl. Pogađa me iz prve u 7, 9, A.
Povlači dve karte. (do kraja sam gledao pažljivo - ima treću Q).
Menja boju. Prolazim.
Da li je neko igrao (iz tog vremena) ruski Vist (marriage.exe).
edit: sredjivanje teme
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 09.11.2005. u 13:13 GMT+1]
[ maxmagnus2 @ 07.11.2005. 08:22 ] @
naslov je: preferans - dos hoceli se neko vec jednom setiti da se sacuva ispisan tekst po defoltu a ne da ga ku
cam ponovo (nastavak koji sam ispisao u prvom redu
posta ali je verovatno bilo malo zbunjujuce sorry...)
hvala za pref
Mislim da bi neko od administratora trebao da se pozabavi ovim pitanjem jer
im mnoooogo ne ide u korist.
inace sto se tice iprefa ideja je super za onlajn posao
jedini je problem sto ja igram pref svaki 3. dan a na netu si obavezan da ga igras
dan za danom koliko si uplatio
mozda bi bilo dobro ako bi postojali paketi za igranje na br dana...
inace sad kad smo na temi
koja su sve nepisana pravila za pref
1. svaka dama se jase osim adutske
2. kad te zove na sans kreces iz...
3. ....
MM
[ malisha @ 07.11.2005. 08:44 ] @
koliko se ja secam...
kad te neko zove na sans... kreces iz petice..
a ako da kontru na sans.. kreces iz dvojke
ako neko igra licit dvojku mora kontra...
kroz saigraca (protiv zvaca) igras najvecom kartom, a kroz zvaca najmanjom
kroz saigraca igras bojom koju je licitovao, ako je licitovao
ako te saigrac zove, obavezno kreces iz boje koju je licitovao ili ako nemas.. iz svoje najjace boje
....
[ Bhamby @ 08.11.2005. 01:51 ] @
Citat: malisha: kad te neko zove na sans... kreces iz petice..
a ako da kontru na sans.. kreces iz dvojke :)
Mangupska pravila za sans: - ne primenjivati u ozbiljnim partijama sa ozbiljnim igračima.
Kad te zove neko na sans i kaže:
Ideš i ti - 5
Idemo svi - 4
Padaj - 3
Kontra - 2
Prolaze kad je treći ovca (ne zna mangupska pravila).
Prvo i osnovno pravilo u igri (kod zvanja) je:
Dobar igrač te zove samo za 1 štih (ovo nikada ne zaboraviti).
Ako te neko zove i traži od tebe više od jednog štiha, odgovori mu:
Da smatram da imam 2 pošao bih sam, bez tvog zvanja.
Ako si prvi, uvek se potrudi da taj prvi štih uzmeš u prvoj ruci. Kec.
Citat: ako neko igra licit dvojku mora kontra...
Da. Za 4 bule se ne igra.
*Za 6 se igra.
Citat: kroz saigraca (protiv zvaca) igras najvecom kartom, a kroz zvaca najmanjom
Najčešće ćeš pogrešiti ako ovako igraš.
Najveća karta je veoma rastegljiv pojam.
Polaz iz J ili Q kao najvećom kartom je loš.
Najmanjom, ako bar prve 3 ( A, K, Q) nisu kod tebe.
Citat: kroz saigraca igras bojom koju je licitovao, ako je licitovao
Ne. Igraš bojom i visinom karte kojom ćes zadovoljiti neko od navedenih pravila iznad. Takođe je važno, da li si zvan ili si pošao sam.
Citat: ako te saigrac zove, obavezno kreces iz boje koju je licitovao ili ako nemas.. iz svoje najjace boje
Ako nemaš licitaciju. Prvi polaz. Krećeš iz A.
Ako imaš. Zvao te zbog tvoje licitacije. Ako te nije zvao zbog licitacije, nije trebalo da te zove - pao je.
U preferansu postoje nepisana pravila ali nisu "tvrda".
Sve je stvar osećaja za igru, pažljivog praćenja licitacije, pravilnog licitiranja i sl.
... i td.
[Ovu poruku je menjao Bhamby dana 08.11.2005. u 02:51 GMT+1]
[ teddy @ 08.11.2005. 10:09 ] @
Citat: Fuzz:
Hoce li se neko vec jednom setiti da se pozabavi citankom za treci osnovne...
Ne znam, Fuzz, što ti smeta „hoćeli“? Pa to je samo prirodan nastavak nastavak procesa započetog etabliranjem oblika „dali“ i „jeli“.
Zahvaljujući činjenici da je preostalo premalo onih koji mogu polupismene da upute na pravopis, uskoro ćemo imati i „moželi“, „jesteli“, „imateli“, „znateli“, „čitateli“ i „govoriteli“.
[Ovu poruku je menjao teddy dana 08.11.2005. u 11:10 GMT+1]
[ malisha @ 08.11.2005. 10:49 ] @
Citat: Bhamby:
Sve je stvar osećaja za igru, pažljivog praćenja licitacije, pravilnog licitiranja i sl.
ovo je ipak najbitnije...
P.S.
mene je mrzelo da idem u detalje sta&kako&kad...  samo nabrajanje
[ maxmagnus2 @ 09.11.2005. 12:06 ] @
Hvala svima
koji su primetili moje pravopisne greske napisane u zaru obrisane pola stranice
teksta.
Takodje se zahvaljujem svima koji su videli na ovoj temi licnu zabavu vezanu za pravopis, pa su posto nisu imali pametnijeg posla kritikovali moje pravopisne
greske jer svoje nemaju.
Da, ja pravopisne greske pravim i nastavicu da ih pravim; jer nemam nameru da kontrolisem svaki svoj otkucan red na svim forumima na kojima sam aktivan.
Mozda je doduse bilo malo pametnije primetiti sta pise nego kako pise ali
svakome svoje... neko ce doveka ostati vezan za trazenje tudjih gresaka
u tekstu posto mu to prerdstavlja izrazito mentalno zadovoljstvo i priliku da se iskaze na forumu, a neko drugi ce se opet naci pa reci:
"Hej i meni je vise puta obrisana stranica teksta..."
I jos jednom cu iskoristiti priliku da se zahvalim svim dobrim dusama koje su iz svoje "cistote srca" meni skromnome i neukome objasnili pravopis.
Nadam se da ce to nastaviti i u mojim narednim postovima kako bi se oni licno jos
vise izpametovali, ne obrativsi paznju na to da je ovo tema vezana za pref.
unapred hvala
MM
[ commissar @ 09.11.2005. 15:36 ] @
@Bhamby: mangupska pravilia iliti varanje..... Imas jos milion fora. Npr. kad vidis da imas dva stiha, a ne smes da dodjes, ti kazes "ne bih" cime sagracu stavljas do znanja da treba da te zove. Cesanje u predelu grudi kao znak da treba poci iz cetvorke ,i .... na jednom mestu kao signalizacija za trojku..... Dosta o tome. To unizava preferans.
Preferans je timska igra gde uvek dvojica koja prate igraju protiv glavnog igraca i gledaju da ga obore, ako ne mogu, onda samo gledaju kako da prodju.
Ovde vidim nekakva pravila se pominju, ali dosta pomenutih stvari nije tacno.
Zvanje na sans, kontra na sans, pravilo da se krece iz petice (za zvanje) odnosno dvojke (kontra) vaze samo u slucaju da nije bilo licitacije.
Nije tacno da se ne igra za 4 bule, itekako se igra. Igra se i za dve. Ako glavni igrac padne pri odigravanju, pada duplo igru koju je igrao (npr. pad na trefa bi bio 20).
Takodje nije tacno da se zove samo za jedan stih, tj. kad ti imas 3 stiha. Takvo igranje je karaktersiticno za pocetnike ili za "stisnute" ljude, i to prilicno degradira igru. Zove se svaki put kad vidis da treci igrac moze na bilo koji da doprinese obaranju glavnog igraca. Npr. odgovara ti polaz iz njegove licitacije; mislis da ima sitnog aduta kojim moze "oteti" jedan stih; on polazi kroz glavnog igraca, a to ti odgovara i sl........ To da od treceg igraca treba ocekivati samo jedan stih je delimicno tacno. Od njega samo treba ocekivati da pravilno odigra i nista vise, ako je igrao korektno, a taj jedan stih izostao, ni slucajno se ne treba ljutiti.
Kod zvanja se krece ili iz svoje licitacije ili iz najjace boje ili iz vidjene kupovine. Ovo varira od situacije do situacije. To je vec vise stvar osecaja. Nije uvek rezonski polaz dobitna kombinacija, niti je neki nebulozan polaz uvek nuzno los.
[ teddy @ 09.11.2005. 16:40 ] @
2 MaxMagnus2:
Nije uopšte problem u tome da li ti znaš ili ne znaš pravopis (a to što si dvaput ne trepnuvši napisao „hoćeli“ sigurno ti ne ide u prilog), već u tome što se trend nepismenosti u ovoj zemlji širi, pa je potrebno malo pokušati ljudima usaditi u svest da bi mogli, ako već u školi nisu naučili najbanalnije stvari (npr. da se „dali znaš“ ustvari piše „da li znaš“, „jer zna neko“ piše „je l' zna neko“, „ne znam“ — „ne znam“, o komplikovanijim tipa „tužioc“ umesto pravilnog „tužilac“, „ja bi i mi bi“ umesto „ja bih i mi bismo“, „trebao sam“ umesto „trebalo je da“ i „podpredsednik“ umesto „potpredsednik“ da i ne govorimo), lepo da odu i pazare Pravopis srpskog jezika ili barem Klajnov „Rečnik jezičkih nedoumica“ i malo sebe obrazuju čitajući ga.
I još nešto, pismeni ljudi nemaju potrebe da naknadno proveravaju sadrži li njihov tekst pravopisne greške ili ne, na sličan način kao što ni vozači ne razmišljaju pet minuta o tome kako da ubace u treću.
[ maxmagnus2 @ 09.11.2005. 20:58 ] @
To tedy
dragi tedy ili kako vec sebe nazivas
veoma mi je drago da i u ovo doba postoje prosvetitelji
poput tebe koji bi meni i ostalim (manjim od tebe) objasnio kako TI znas
kako se pise i kako ti uleces u tudje teme i tudje razgovore sa svojom svetom misijom unosenja malo svetlosti u nasu tamnu i neprosvetljenu, pravopisno zaostalu
temu o preferansu.
Veoma mi je drago takodje da vidim i da si nasao za shodno da odvojis malo vremena da uputis sve one koje apsolutno ne interesuje da li ti postojis ili ne
u pravopis koji je tebi bitan jedino u tom smislu da imas nesto da kazes jer te tema o kojoj se ovde prica ni malo ne interesuje.
Vecna ti slava i priznanje za tvoju svetu duznost koju tako plemenito
i sa velikom ljubavlju izvrsavas.
Tvoje ce ime za par godina stajati medju svim velikim prosvetiteljima
naseg naroda...
Bice to veliki danza koju godinu kada ce te uvrstiti u velikane i mislim da ce se tvoje ime vecno pamtiti uz Cirila, Metodija,
Vuka Karadzica i Dositeja Obradovica.
Lepo je znati da i danas ima vas velikana kojima je stalo do nas malih obicnih ljudi
kojima cete Vi u vasoj neizmernoj covekoljubivoj misiji podariti malo svoje mudrosti na kojoj smo vam svi
ucesnici ove teme toliko zahvalni.
Ruka ti se pozlatila kojom kucas...
[ maxmagnus2 @ 09.11.2005. 21:05 ] @
Izvinjavam se svim onima koji diskutuju na temu pref-a zbog prepirke koju vodim ovde nevezano za postavljenu temu.
Betl se igra kako?
ja krecem iz boje koju hocu da izskartam?
MM
[Ovu poruku je menjao maxmagnus2 dana 09.11.2005. u 22:09 GMT+1]
[ srki @ 09.11.2005. 21:06 ] @
maxmagnus2, prso si skroz. Ne znam sto ti je tako tesko palo sto te je neko ispravio? Meni bi bilo drago da sam na tvom mestu.
Citat: Betl se igra kako?
ja krecem iz boje koju hocu da izskartam?
Zavisi, mozda ako si lose vukao (recimo dva visoka trefa a uopste nemas trefova) i znas da ce drugi da pokusaju da te obore na toj boji onda mozes to da vratis na talon a da igras recimo neku osmicu u boji (recimo pik) u kojoj imas pad recimo da je to pik. Drugi nece pokusavati da igraju tu boju i ako pokusaju da igraju trefa ti mozes na to da bacis visok pik na kome si imao pad. To je blef i moze da upali a moze i da ne upali, zavisi od rasporeda.
[Ovu poruku je menjao srki dana 09.11.2005. u 22:29 GMT+1]
[ maxmagnus2 @ 09.11.2005. 21:16 ] @
Poz Srki,
nije problem u tome da me neko ispravi, ziv sam covek gresim u kucanju,
vec je problem u tome sto je covek tu samo da bi ispravio a
ne diskutovao na temu.
Problem je takodje u tome sto je svako od nas jednom (makar) izgubio stranu teksta zbog lose skripte [ES]-a koja se ispravlja za relativno kratko vreme
(ispravite me ako gresim).
MM
[ srki @ 09.11.2005. 21:34 ] @
Citat: Problem je takodje u tome sto je svako od nas jednom (makar) izgubio stranu teksta zbog lose skripte [ES]-a koja se ispravlja za relativno kratko vreme
(ispravite me ako gresim).
Predlazem ti da predjes na neki drugi browser. Ja koristim operu (sada je potpuno besplatna) i tu kada kliknem na back ne ucitava mi ponovo stranicu vec mi vrati na ono sto sam kucao tako da nemam tih problema koji imaju korisnici explorera.
[ teddy @ 09.11.2005. 21:38 ] @
Evo malo i o preferansu :P
Imaš vrlo dobru knjigu sve sa pravilima, razmatranjima strategija i velikim brojem formula koju je napisao Dragoš Cvetković i zahvaljujući kojoj je i nastao program za DOS koji si tražio (i nadam se, dobio). Prvo izdanje izašlo je davne 1975, a najnovije je iz prošle godine.
Evo detaljnijih podataka:
Cvetković, Dragoš;
Zanimljiva matematika - preferans
godina: 2004; broj strana: 123; ISBN: 86-7466-144-0
povez: Broširan; pismo: Latinica; format: B5
cena: 458.00 din
http://www.akademska-misao.co.yu/bookx.php?id_izdanje=84 (užasno se sporo otvara)
Preferans je inače u naše krajeve došao iz Rusije i nije popularan u zapadnim zemljama, a jedan od pasioniranih igrača bio je i Franjo Tuđman.
[ commissar @ 09.11.2005. 23:45 ] @
Citat: srki:
.....da igras recimo neku osmicu u boji (recimo pik) u kojoj imas pad recimo da je to pik. Drugi nece pokusavati da igraju tu boju i ako pokusaju da igraju trefa ti mozes na to da bacis visok pik na kome si imao pad. To je blef i moze da upali a moze i da ne upali, zavisi od rasporeda.....
To je veoma drska fora. Mali milion puta sam gledao svog oca kako prolazi betl sa osmicom i kecom u boji upravo na taj fazon. I meni je polazilo za rukom, ali ne uvek. Desilo mi se da podjem osmicom, a kreten vrati damu i pita "a gde je kec" i ja padnem k`o dud......
[ Bhamby @ 11.04.2006. 08:16 ] @
Bilo odavno, ali nisam uključio praćenje teme, a moram da odgovorim.
Citat: commissar: @Bhamby: mangupska pravilia iliti varanje..... Imas jos milion fora. Npr. kad vidis da imas dva stiha, a ne smes da dodjes, ti kazes "ne bih" cime sagracu stavljas do znanja da treba da te zove.
Varanje, jeste.
Kad vidiš da imaš dva štiha a ne smeš da pođeš znači da ne znaš da igraš - ja te neću zvati sigurno.
Citat: commissar: Cesanje u predelu grudi kao znak da treba poci iz cetvorke ,i .... na jednom mestu kao signalizacija za trojku..... Dosta o tome. To unizava preferans.
Ovo nije varanje već paceraj.
Uništava igru, slažem se.
Citat: commissar: Preferans je timska igra ...
Slažem se. Apsolutno tačno.
Citat: commissar:Ovde vidim nekakva pravila se pominju, ali dosta pomenutih stvari nije tacno.
Da vidimo šta nije tačno.
Citat: commissar:Zvanje na sans, kontra na sans, pravilo da se krece iz petice (za zvanje) odnosno dvojke (kontra) vaze samo u slucaju da nije bilo licitacije.
Da, tačno. Takođe, špil ima 32 karte, svakom igraču se dele po 10 a dve ostaju u kupovini.
Citat: commissar:Nije tacno da se ne igra za 4 bule, itekako se igra. Igra se i za dve. Ako glavni igrac padne pri odigravanju, pada duplo igru koju je igrao (npr. pad na trefa bi bio 20).
Očigledno je da se slažeš da se ne igra za 4 bule. Citat: ... (npr. pad na trefa bi bio 20)
Citat: commissar:Takodje nije tacno da se zove samo za jedan stih, tj. kad ti imas 3 stiha.
Citat: bhamby:Dobar igrač te zove samo za 1 štih (ovo nikada ne zaboraviti).
Da dopunim: Dobar igrač zove dobrog igrača samo za jedan štih. Loši igrači zovu i za 3. Ako za saigrača (u deljenju) imam dobrog igrača ne mogu da ga zovem za 2 štiha jer sam polazi - uvek. Takođe, mene niko ne zove za 2 štiha jer sam polazim - uvek.
Citat: commissar: Takvo igranje je karaktersiticno za pocetnike ili za "stisnute" ljude, i to prilicno degradira igru.
Početnik u preferansu sam bio, negde 1983. g. "Stiskavac" ne igram.
Citat: commissar: Zove se svaki put kad vidis da treci igrac moze na bilo koji da doprinese obaranju glavnog igraca.
Jednom je glavni igrač pao sa 7 aduta. Znaš li kako?
Citat: commissar: Npr. odgovara ti polaz iz njegove licitacije; mislis da ima sitnog aduta kojim moze "oteti" jedan stih; on polazi kroz glavnog igraca, a to ti odgovara i sl........ To da od treceg igraca treba ocekivati samo jedan stih je delimicno tacno. Od njega samo treba ocekivati da pravilno odigra i nista vise, ako je igrao korektno, a taj jedan stih izostao, ni slucajno se ne treba ljutiti.
Da. Od saigrača se očekuje da uvek pravilno odigra. Svaki put kad ne odigra pravilno sledi kazna. Da li je odigrao pravilno vidi se iz aviona - osim kad neko ne želi da vidi ili ne zna da igra.
U šahu, gde se igra 1 na 1, šta se dogodi kad neko ne odigra kako se očekuje?
Citat: commissar: Kod zvanja se krece ili iz svoje licitacije ili iz najjace boje ili iz vidjene kupovine. Ovo varira od situacije do situacije. To je vec vise stvar osecaja. Nije uvek rezonski polaz dobitna kombinacija, niti je neki nebulozan polaz uvek nuzno los.
Ako pratiš igru, uvek (99,99%) postoji pravi polaz, bez obzira na okolnosti.
Ne postoji nebulozan potez (kod dobrih igrača).
p.s. Igraj samo, biće od tebe igrač.
[Ovu poruku je menjao Bhamby dana 11.04.2006. u 09:18 GMT+1]
[ Marenović Slaviša @ 11.04.2006. 15:14 ] @
Bez komentara.
[ blejim @ 11.04.2006. 19:09 ] @
Citat: teddy: Evo malo i o preferansu :P
Imaš vrlo dobru knjigu sve sa pravilima, razmatranjima strategija i velikim brojem formula koju je napisao Dragoš Cvetković i zahvaljujući kojoj je i nastao program za DOS koji si tražio (i nadam se, dobio). Prvo izdanje izašlo je davne 1975, a najnovije je iz prošle godine.
Evo detaljnijih podataka:
Cvetković, Dragoš;
Zanimljiva matematika - preferans
godina: 2004; broj strana: 123; ISBN: 86-7466-144-0
povez: Broširan; pismo: Latinica; format: B5
cena: 458.00 din
http://www.akademska-misao.co.yu/bookx.php?id_izdanje=84 (užasno se sporo otvara)
link za knjigu je mrtav, a ne spor (bar meni odbija da se otvori)
bio bih zahvalan ukoliko bi mi neko dao link ka nekoj knjizi sa pravilima preferansa i osnovnoj strategiji, po mogucnosti na nasem jeziku.
Hvala
[ Emil Ranc @ 11.04.2006. 20:26 ] @
Hmm... link je apsolutno ispravan, otvorio mi se za par sec...
Pokušaj ponovo :)
[ cope.rs @ 08.12.2007. 10:50 ] @
Pozdrav svima.
Evo par linkova za Preferans:
1) http://www.Preff.net - Potreban samo Browser (najbolje Firefox) i bilo koji OS, nema download, update, samo se igra
2) http://preferans.ning.com - Preferans Forum za diskusije, rasprave, podelu informacija o Preferansu...
3) http://preferans.wetpaint.com - Preferans Wiki, pisana i nepisana pravila, izrazi...
Pozdrav svima
[ cope.rs @ 08.12.2007. 10:54 ] @
Sad ste me baš zbunili !!!
KAKO može neko da padne sa 7 aduta??? To je matematički nemoguće!
Postoji ukupno 8 aduta, jedan mu fali, neka baci 7 adutsku i neka igrač sa osmim adutom to uzme, koji god da je!
I onda ostaju u igri SAMO njegovi aduti i ima ih 6. Dakle, ŠTA GOD da baca njegovih 6 aduta nose i on je prošo!!!
Jesam li ja lud ili ste se zezali sa ovim???
[ Emil Ranc @ 08.12.2007. 11:01 ] @
Hehe  sa 7 aduta glavni igrač može da padne, itekako!
...ali samo sa stolice 
[ kasaad @ 08.12.2007. 11:08 ] @
Super je sto si stavio preff al sad ga jos nauci da prepozna FF 2 i bice super :P jos me napljuva da koristim IE 6....
Kass
P.s izvinjavam se ..moja glupost ..bilo je otvoreno u Ie tab-u u ff ..bas cudno sto nece....
[ vladd @ 08.12.2007. 14:08 ] @
I ne zaboravite da je preferans igra i nadigravanje. Pravila sluze da se nekako "pocne" sa igranjem, a kasnije se vidi, u igri, sta se i kako desava. Dok se igra i razmislja o pravilima, to jos nije prava igra. Kada se stekne rutina otvaraju se neki novi vidici, i preferans postaje vrhunska zabava, nadmudrivanje, rat sa ogromnim brojem varijanti.
Igranje sa "tajnim znacima" je neinteligentna besmislica, koja samo moze da sluzi da se nekome uzmu sitne pare.
Bolje da se tada mlati poker ili ajnc, mnogo je veci protok novca za krace vreme.
Dobar igrac uvek zna otprilike ili skoro tacno, kakav je raspored snaga i karata, tako da mu ponasanje po pravilima i ne treba, ako ostvaruje cilj igre, da srusi onoga ko vodi igru.
Moze da krece iz podvale saigracu, moze da krene adutom, kako god, da kalkulise sa tempom i na kraju da uspe. A nista ne stoji "u pravilima", cak moze da nekom kibiceru deluje neobicno cak i suprotno pravilima.
Jedno je sviranje po notama, a improvizacije su lepse
Poz.
[ kasaad @ 08.12.2007. 15:43 ] @
Da samo sto ljudi vrlo cesto takve stvari pripisuju neznanju i nakostrese se. A meni je nekad bas cef da probam sa skoro nemogucim kartama da prodjem na neki neocekivan fazon...
[ commissar @ 08.12.2007. 19:01 ] @
Citat: preff.net: Sad ste me baš zbunili !!!
KAKO može neko da padne sa 7 aduta??? To je matematički nemoguće!
Postoji ukupno 8 aduta, jedan mu fali, neka baci 7 adutsku i neka igrač sa osmim adutom to uzme, koji god da je!
I onda ostaju u igri SAMO njegovi aduti i ima ih 6. Dakle, ŠTA GOD da baca njegovih 6 aduta nose i on je prošo!!!
Jesam li ja lud ili ste se zezali sa ovim???
Pitaj Bhamby-ja, on ce ti sve lepo objasniti. :P
Citat: vladd: I ne zaboravite da je preferans igra i nadigravanje. Pravila sluze da se nekako "pocne" sa igranjem, a kasnije se vidi, u igri, sta se i kako desava. Dok se igra i razmislja o pravilima, to jos nije prava igra. Kada se stekne rutina otvaraju se neki novi vidici, i preferans postaje vrhunska zabava, nadmudrivanje, rat sa ogromnim brojem varijanti.
Igranje sa "tajnim znacima" je neinteligentna besmislica, koja samo moze da sluzi da se nekome uzmu sitne pare.
Bolje da se tada mlati poker ili ajnc, mnogo je veci protok novca za krace vreme.
Dobar igrac uvek zna otprilike ili skoro tacno, kakav je raspored snaga i karata, tako da mu ponasanje po pravilima i ne treba, ako ostvaruje cilj igre, da srusi onoga ko vodi igru.
Moze da krece iz podvale saigracu, moze da krene adutom, kako god, da kalkulise sa tempom i na kraju da uspe. A nista ne stoji "u pravilima", cak moze da nekom kibiceru deluje neobicno cak i suprotno pravilima.
Jedno je sviranje po notama, a improvizacije su lepse:)
Poz.
Amin. :)
[ vladd @ 08.12.2007. 21:51 ] @
"Da samo sto ljudi vrlo cesto takve stvari pripisuju neznanju i nakostrese se. A meni je nekad bas cef da probam sa skoro nemogucim kartama da prodjem na neki neocekivan fazon..."
Pocetnicima, zbog dugotrajnosti igre, cesto postaje dosadno. Kao setnja u prirodi. E sad treba zamisliti biologa. On moze satima da osmatra zelenilo, i da mu nije dosadno.
Spektakularni potezi, kod pocetnika se dogadjaju stohasticki, bez "reda", iznenada, i to "ljuti" dobre igrace (mislim da je trenutak "cef" presudan).
Spektakularni potezi kod dobrog igraca, nastupaju u odredjenom trenutku, da li kada se prekida neciji "niz" igara, da li kada je nasilna licitacija, ili kada obicno nema jednu boju, a ima adute, i predvidi da sledi situacija "jedan piri drug ladi", kada onaj sto vodi igru ne stize na ruku, gubi pet svojih stihova, a da nije nijednom krenuo. I ne mogu svih kombinacija da se setim...
I tu negde se kriju dramaticne razlike. Sto dobar igrac sracunato krece u "spektakl", a pocetnik "bez reda" ili bez rezona, ili u nepotrebnom trenutku.
I greska nije klasicno strasna, "kaznjen" ce biti sa supom i padom, ali narusava lepu nit igre, dekoncentrise bolje igrace, pa moraju da "prepakuju" taktiku i smanjuju zanimljivost igre. A to ih vise ljuti od nekog pada ili lose supe. Takodje im narusava kalkulacije sa sracunatim "padanjem", smanjuje im se "manevarski" prostor...
Poz.
PS
Iako ne pise u pravilnicima, igrac moze da kalkulise, da uzme tri puta supu, samo sa jednim padom, ako ima dva pada, mora da igra (i prodje) dva betla.
Ili da ne igra sans ako daje 4 stiha, ili da da kontru na piku, ako uzima cetiri stiha, to je dobro iako pada...ali ako mu se na tu "kalkulaciju" dogodi nepredvidjen pad, ili nepotrebno "poskupljenje" tudje igre...nedobro
Ako neko daje kontru na igru pik, nije bas trenutak da se pocetniku "cefne", tu nije puno vazno da li ce kontras proci, i ne mora, ali je vazno da uzme bar 4 stiha, a ne manje zbog loseg polaza.
[Ovu poruku je menjao vladd dana 08.12.2007. u 23:04 GMT+1]
[ commissar @ 09.12.2007. 20:52 ] @
@vladd: svako teranje u kalup, svako insistiranje na pravilima remeti lepotu igre, to rade samo noobovi.
Sva neka pravila u odigravanju se toliko menjaju i razlikuju od slucaja do slucaja, da bi covek morao bas poveliku bazu podataka morao o tome da nosi u glavi, a to je krajnje bespotrebno. Kod mene kuci se bas dosta igra preferans, i to prva partija uvek od 300 bula i druga koja je kraca, a nekad isto od 300. Za 5-6 sati u najgorem slucaju bude sve izigrano.
@kasaad: mogli smo nas trojica (vladd, ti i ja) da probamo nesto preko iprefa?
[ kasaad @ 09.12.2007. 21:44 ] @
Ajde ja sam za, doduse po onome sto je napisao nece mu se dopasti moj temperament posto volim da rizikujem. igram radi igre i lepote poteza. ako je raspolozen ja sam za.
[ cope.rs @ 03.02.2009. 13:35 ] @
E, to što je Bhamby napisao je super, ali ima i posle tog odgovora još veoma dobrih stvari. Dajte da to sklopimo na Preferans Wiki stranici, za to i služi! Pa kad sklopimo sve kako treba konvertujemo to lepo u knjigu i štampamo!
http://preferans.wetpaint.com - Preferans Wiki, pisana i nepisana pravila, izrazi...
[ Emil Ranc @ 03.02.2009. 17:26 ] @
Hmm... nešto sam ovlaš pogledao pravila sa linka. Iako sam još davno čuo za tzv. igru "preferans" (u licitaciji: 8 ), u kojoj je cilj da se odnese svih 10 štihova bez aduta, moram da priznam da nikad nisam igrao tako niti znam nekog ko igra tako 
Mislim da toj igri (tom licitu) nije mesto u pravilima.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|