[ AlexR @ 13.11.2005. 22:54 ] @
| Imam ideju da na sledece leto napravim kazan za rakiju pa me zanima dali neko ima iskustva ili ideju, kako da to uradim. U principu mi je konstrukcija jasna,ali ako neko ima neke slike neka posalje.Trazio sam netom i nema bog zna sta da se vidi i da se iz toga nesto zakljuci.
Znam da se ugl. prave ili od bakra ili od prohrona.
Ako neko ima ima ideju, zna slucajno mere, neka pise.
Pozdrav!!!!! |
[ Trajkovic @ 14.11.2005. 03:56 ] @
Da li pravis kazan za sebe ili ...? Ako pravis kazan za sebe, ja ti preporucujem da ozidas kazan, mnogo kvalitetnija rakija se dobija na njemu. PROVERENO!!!
[ baja_yu @ 14.11.2005. 17:42 ] @
Pa mozes da obidjes neku radnju gde prodaju iste, cisto da pokupis ideju sa vec gotovih kazana. A ako vec radis za sebe i po svojoj zelji, detaljne mere ti i nisu mnogo potrebne, mozes, manje vise, odokativno.
[ AlexR @ 14.11.2005. 20:23 ] @
Naravno da pravim za sebe!
Vidjao sam i kazane koji imaju ozidano loziste na koje nakon toga ide "zvono" a iz njega cevka pa u spralni kondenzator.
Na to si mislio?
Nije losa ideja jedino sto ne mozes posle da ga pomeris, morao bih da nadjem neku fiksnu lokaciju.
Tesko da cu u Bgd-u naci prodavnicu koja prodaje takvu robu, mozda i ima, iskreno nisam vidjao,eventualno neki limar da pravi to ali ne verujem da cu izvuci neku informaciju od njega :)))
Zasto su mi bitne mere... verujem da cevka koja ide iza kazana u kondenzator a i sama spiralna cevka nemogu da budu bilo kog promera, barem ono sto sam ja vidjao ta cevka nije nimalo mala, a i verujem da promer utice na brzinu i efikasnost destilacije.
Zatim interesuje me koju debljinu lima koristiti, da li u dnu kazana koristiti deblji lim zbog eventualnog zagorevanja komine
ili da li postaviti konzolu za mesanje, koji materijal je bolje koristiti dali bakar ili prohron(ja sam cuo da je bolja rakija iz bakarnog kazana), drugo prohron moze da se vari a bakar jedino hartletuje.
Ima mnogo tu detalja, e sad da li su bitni ili nisu nemam pojma, mogu i ja da sklepam ovako odokativno, pa posle da se pitam sto ne radi ili ne radi kako valja, zato bolje pitati.
[ Naks @ 14.11.2005. 20:41 ] @
Neki dan sam ih video u Zemunu u robnoj kući, na spratu, pa pogledaj tamo. (Nekadašnja RK Beograd).
[ Trajkovic @ 15.11.2005. 03:00 ] @
Najbolja rakija je na zidanom kazanu, to nemoj niko da te laze. Ako se potrudis malo mozda nadjes nekog , ko zna nekog , ko ima zidani kazan pa mu vise ne treba. Ta asolucija bila najbolja. To se uzima za male pare.
[ AlexR @ 15.11.2005. 23:13 ] @
Bio sam danas u robnoj kuci i video sam kazane koje pravi firma iz subotice mislim da se zove DES i u sustini nisu losi mada su im spiralni kondenzatori u najmanju ruku jadni.
I nisu bas jeftini ali za pocetnu ideju nisu losi!
Hvala na informaciji!!!
Trajkovicu ne rece mi na kakve to ozidane mislis kazane, ja sam samo vidjao da im je loziste samo ozidano ali unutra i dalje ima bakarni kazan i ostatak skalamerije, ne vidim kako bih to bilo prenosivo?
Ako imate jos koju ideju, predlog, pisite ;))))
[ konexunion @ 16.11.2005. 23:18 ] @
Daj malo blize tvoje potrebe za tim kazanom...kolika bi ti bila proizvodnja rakije godisnje i td.U svakom slucaju prohrom zaboravi.
[ AlexR @ 17.11.2005. 22:18 ] @
Potrebe su za sada nisu prevelike, tj ne bih pravio kazan veci od 100-150 litara.
U pocetku ne bih to bila proizvodnja, ako se tako moze nazvati, bila velika, bar ne dok voce ne pocne da daje onaj pun prinos.
Inace "proizvodnja" bi bila, samo za moju dusu i moju gusu :))))
Nemam namere da se bavim prodajom
Zasto prohrom ne? Zbog cene materijala ili nesto dr. ?
[ kv66 @ 18.11.2005. 15:28 ] @
Mozda ti moze pomoci ovo :)
[Ovu poruku je menjao kv66 dana 18.11.2005. u 16:36 GMT+1]
[ AlexR @ 18.11.2005. 21:03 ] @
O hvala, sad mislim da mi je sve jasno :)))
[ AlexR @ 30.11.2005. 20:45 ] @
Ljudi, ako ima neko pametnije nesto da doda neka se ne stidi :))))
[ e2e4 @ 29.06.2007. 11:27 ] @
Proslo je dosta vremena.
Da li si napravio kazan?
Evo topic ti je ponovo aktuelan.
Sto se tice zidanog kazana moze biti da cigla koja tvori loziste odrzava konstantnu temperaturu koma sto ujednacuje destilaciju ali ima tu jedan drugi problem.
Kada se jedna destilacija zavrsava kom se istresa iz kazana. U tom vremenu potrebno je ohladiti kazan da prilikom istresanja koma isti ne zagori.( ono malo sto ostane)
U tu svrhu se u kom koji se ispusta iz kazana dosipa kanta ili dvije vode a preko vatre se ubace nova drva koja sprece direktan udar plamena na dno kazana u vremenu dok se kom mijenja. Lanac koji je na dnu kazana treba vrtiti da usuta voda sto prije ispljuska ostatke koma iz kazana i odmah se sipa novi kom.
Ako je loziste zidano cigla drzi temperaturu i kazan se ne moze ohladiti za vrijeme izmjene koma.
Po meni je to veliki nedostatak pa se ne bih se opredijelio za zidani kazan.
Uz malo paznje vatra se moze dozirati po potrebi.
Inace potrebno je vatru dobro naloziti da kom dostigne radnu temperaturu za destilaciju u prihvatljivom realnom vremenu a onda je smanjiti da se destilacija lagano odvija.
Onaj momak koji se tokom pecenja naloce ne moze ispeci dobru rakiju da ne znam kakav kazan ima.
Mene interesuje ko u BiH proizvodi kazane po prihvatljivim cijenama.(80kg)
Pozdrav
[ AlexR @ 01.07.2007. 17:36 ] @
Proslo je stvarno dosta vremena,
ali kazan nisam napravio. :(
Najveci razlog je finansijske prirode.
Hvala puno na zapazanjima, znacice mi pri odabiru.
Inace ima u Srbiji firma koja proizvodi kazane mislim da se zovu des ili tako nesto,
video sam njihove kazane i ono nisu losi inace cena im se krece oko 700-800 evra za 100 litarski kazan.
Mislim da u principu je mnogo jeftinije napraviti kazan bar jedno 3-puta, ali za to treba malo vremena i malo novca
a ja sam sa obe stavke u skripcu tako da ce morati malo da saceka.
Pozdrav!
Hvala sto si pokrenuo opet ovo pitanje, ja sam mislio da su obrisali ovu temu.
Mislim da ima jako malo price na ovu temu a trebalo bi da bude vise, ipak smo mi smo u takvom okruzenju gde se rakija proizvodi vekovima a generacije koje dolaze nece znati ni sta je kazan.
[ e2e4 @ 01.07.2007. 21:50 ] @
Ja mislim da ga je najbolje kupiti gotovog ali od postenog majstora.
Kazu da prokrom nije dobar zbog okusa rakije. Navodno je najbolji bakar. Bakar bolje provodi toplotu od prokroma.
Madjutim ni bakar nije savrsen jer se u parovodnoj cijevi i kondenzatoru stvara hemijsko jedinjenje kupriacetat koje se nicim ne moze isprati. Ne znam da li se kupriacetat stvara u samom kazanu ili prilikom hladjenja pare u kondenzatoru.
U svakom slucaju ako se rade od bakra kazani moraju biti izradjeni od elektrolitickog bakarnog lima visoke cistoce.
Dobar kazan?
Da je zapremine od 80 do 100 litara.
Da je izradjen od bakra visoke cistoce. Dosta kazana se nudi od otpadnog bakarnog lima.
Da je parovodna cijev promjera 50 do 60mm. Uska cijev ne valja.
Da mu je kapa oblika gljive ili obrnute kruske sa oko bar 20% zapremine samog kazana
Da kom koji se uspe u kazan na mjeru nije dublji od 18cm za kazan od 100lit.
Da plamen ne doseze do vrha ostatka koma pri destilaciji da isti po ivici ne zagori.
Da je kondenzator dovoljno velik i da je smjesten u cabru zapremine oko 600 litara.
U cabar nova tekuca voda za hladjenje treba da se dosipa vanjskom cijevi koja ulazi u cabar na njegovom dnu.
Da ima solidno debeo lanac sa cvrstim i dobro uradjenim mehanizmom za okretanje lanca. Da ima dobre dihtunge na tom mehanizmu.
Da mu je dno debljine oko 4mm.
Da mu je loziste od prokroma ali sa ubacenim gusanim dnom jer svaki zeljezni lim i resetka od gradjevinske armature brzo progori.
Molim sve koji znaju postene majstore koji prave kazane da postave njihove telefonske brojeve na ovom topicu.
Medjutim preskupi kazani me ne intreresuju. Neki vise cijene svoj kazan nego Yugo55. Kao da su napravili svemirski brod.
U svakom slucaju za rakiju je vazna i dobra sorta sljive, zatim gdje raste sljiva a i kako je sazrela.
Pozdrav
[ e2e4 @ 01.09.2007. 16:28 ] @
Ispravka proslog posta:
Zapremina kapka ne bi trebala biti manja od 40% od zapremine kazana. ( malo je 20%)
Evo jednog rakijskog kazana kojeg sam prepravio.
Bio je to fabricki slovenacki kotao zapremine 100 litara.
Po meni, ovaj fabricki kazan je imao mali kapak, usku parovodnu cijev i vrlo mali cabar sa spiralno savijenom uskom cijevi u cabru. To sve nije moglo ohladiti rakiju. Sam kazan je mogao biti nesto plici ali sta je tu je. (29cm)
Prepravio sam mu kapak koji je sada zapremine 40 litara i visine oko 55cm. Na kapku sam ugradio profi holender koji spaja parovodnu cijev Fi50mm duzine 2,4m od holendera do holendera. Kapak nisam mogao prepraviti u oblik obrnute kruske ili gljive jer bi to onda bila izrada potpuno novog kapka.
Cabar je sada zapremine 600 litara u kojem se nalazi cilindar visine 100cm!
Nisam jos probao ovaj rakijski kotao sa komom u njemu nego sam vrsio destilaciju vode. Na izlazu iz cilindra izlazi destilovana voda potpuno hladna.
[ Zlatovac @ 16.09.2007. 14:21 ] @
[ AleksandarJovanovic @ 13.12.2008. 12:02 ] @
Sto jes jes , ima mnogo vaznijih stvari koje bi trebalo resiti pre pitanja o relegalizaciji rakije. Nema nista lepse nego kad sam sebi ispeces rakiju. Zato cu da kupim jedan dobar kazan rucne izrade. Bas sam pronasao zgodne i jeftine kazane na ovom linku kazanizarakiju.com . Ako pravim za svoje potrebe
niko mi nista ne moze.
[ Mbit @ 19.03.2009. 17:54 ] @
ovaj sistem je najprimitivniji i vrlo pokretan, vid destilacije, kod kojeg je mnogo zavisi od iskustva i budnosti kazanđžije, ovakvi kazani su pravljeni i pre 200 i 300 godina, a tehnologija je uznapredovala do neslućenih granica u odnosu na to toba, tako da ako neko ima potrebu da sam pravi, neka pokuša da napravi kazan sa današnjim tehnologijama, stručna literatura na polju destilacije je široko dostupna (jedna na pr. namenjena najširem krugu čitalaca kao neki uvod u istoriju i prebleme prilikom destilacije "THE COMPLEAT DISTILLER" isbn 0-473-08135-0 u ovoj knjizi nećete naći modele kazana ali je dosta toga opisano za početnike).
dodatak,
danas bi trebalo razmišljati ovako (doduše piše da je za proizvodnju goriva, ali to gorivo može da se itekako pije :) http://www.ces.purdue.edu/extmedia/AE/AE-117.html
ili ovako http://nariphaltan.virtualave.net/ethanoldist.pdf
[ tadic55 @ 19.04.2009. 11:36 ] @
Vidim da ima zainteresovanih za rakijski kazan?Uskoro cu postaviti sliku hobi kazana znaci mozes i u stanu da pravis rakiju .Idealno zar ne?Samo moram da se raspitam za cenu ali mislim da je povoljna. POZDRAV
[ Horvat @ 19.04.2009. 11:42 ] @
u stanu,kao bukvalno stan u zgradi ili stanu kao kuci?
nadam se da nije prvo...
[ Horvat I @ 19.04.2009. 14:59 ] @
Citat: tadic55: znaci mozes i u stanu da pravis rakiju .Idealno zar ne?
Ni slucajno! Gde ti je tu merak?
Domaca ima dusu. Kad sebi peces popodne podpalis,gustate sa drustvom.A sutradan za prepek opet.
[ dedran @ 08.04.2010. 08:01 ] @
rado bih ubacio koju sliku iz knjige Prof.Dr. Petra Durmana Rakija i rakijski kotlovi ,kad bih znao kako.
[ Bora Radar @ 11.09.2013. 21:55 ] @
AlexR
Imam kazan zapremine 110 litara,a tabarka 80 litara od prohroma od 1,5mm za prehranu na struju,koje potroši 14kwh i ne može da zagori,a nema mešalicu.INOVACIJA-kazan se nalazi na tabarci i nema soljnog paravoda-cevi.
Bora Radar.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|