[ smfilip @ 05.12.2005. 15:49 ] @
Interesuje me da li u Srbiji ima neki servis koji bi mogao da postojeci manuelni mjenjac zamjeni sa automatik mjenjacem(znam da u inostranstvu to moze lako da se uradi,ali nisam cuo da neko to radi ovde,pa zato pitam). U pitanju je BMW 318i,'95 god.
Molim vas da ne zapocinjete diskusiju zasto automatik,bolji je manuelni i sl.,posto mi je sve jasno,ali situacija nalaze da saznam tu informaciju.
Pozdrav
[ lancia88 @ 05.12.2005. 17:09 ] @
Pozdrav,

nema uopste dileme koji je menjac bolji ali je, nazalost, kod nas podrska u tom smislu vise nego ocajna. Ja sam radio nedavno ovu operaciju i odustao te vratio stari menjac i motor (ja sam uzeo komplet). Sta se sve mora uraditi:

-pored nabavke menjaca, neophodno je nabaviti i nove pedale te ih instalirati veoma precizno sto tesko da ovde bas neko ume iako ne sumnjam da bi se moglo.

-moras videti i kako stoje stvari sa diferencijalom i sistemom prenosa (ja sam radio prednju vucu)

-moras nabaviti i adekvatan hladnjak (kiler) koji ima dopunski hladnjak za ulje u menjacu te jos silnu elektroniku.

Ovo su samo osnove za koje pretpostavljam da kod nas niko ne ume da obavi precizno na elektronski tronic-ima. Popravkom, tj. "popravkom" automatskih menjaca i ugradnjom manulenih imesto njih bavi se nekoliko servisa u Srbiji, najstariji su, koliko mi je poznato u Kacu i u Sopotu pa mozda tamo da pitas imaju li neko garantovano resenje mada licno sumnjam. Svojevremeno sam, pre nekih desetak godina, radio slicnu operaciju na svoja dva Opela, ali sam odustao u momentu kada je trebalo i nosace i varene traverzne menjati da bi automatik upao. Ipak, to su bili stari mehanicki trobrzinski menjaci zasnovani na principu hidraulicnog potiska kuglica i daleko je jednostavnija operacija od ove koja Tebe ceka.