Citat:
Treba da malterisem moju kucicu 40m2, na 1000m nadmorske. Vidim da su aktuelne gradjevinske teme i ima znalaca. Razmisljam se izmedju suvog tj. gips ploce malterisanja i obicnog. Interesuju me prednosti i mane jednog i drugog, termoizolacija, cijena, lakoca ppostavljanja /mislim da to sam uradim/ itd. Ukratko komparacija, pa da vidim sta mi je pametno, treba i instalavije da postavim.
Što se tiče materisanja vs suve gradnje u ovom slučaju gips karton ploča(GKP) razlika u ceni,kvalitetu,izolaciji je sledeća...
Malterisanje:
Da pođemo od cena za malterisanje ona je oko 2.5€ m2=100€ (od toga oduzmi 1/2 ako ti radiš za ovo sve).
Da bi se kompletno osušila ova površina i bila spremna za gletovanje potrebno je po ovim uslovima nekoliko dana(moja prcena npr.5 dana a važno je da posle nedođe po pucanja,gleta,farbe).
Posle toga na red dolazi gletovanje oko 0.8-1€ m2=40€ +-
I za to ti treba par dana(da se osuši)ponovo gletovanje(druga ruka),mokro izjednačavanje, pa onda šmirglanje...
Na kraju moleraj 0.8-1€ m2 +-=40€(ukoliko neželiš neku skuplju farbu)
Sve skupa oko 180€ +-(1/2 90€)
Suva Gradnja(GKP):
Da samo zalepiš GKP na postojeći zid(na ciglu) potrebno ti je za 40m2(Stim što predhodno možeš ištemovati kanele za istalaciju)
16GKP 12.5mm x 2m=60€
Lepak za GKP (Lafarge)50kg=10€
Bandaž Traka za spojeve 90m=5€
Ispunjivač spojeva 15kg=15€
Polu disperzija jedna kanta=9€ +-
Sve skupa oko 100€ +-(da ponavljam ti radiš)
Znači razlika u ceni je oko 10€ +-
Ova kvadratura se uradi za 2 dana + dan dok se osuši glet(na sastavima) i okreči.
Sam izračunaj ili da se cimaš više od nedelju ili 2-3dana(za malu razliku),a pri tom hladni zidovi,ljuštenje gleta,farbe,kondezacija...itd.