Nek ti urade to do plafona, ali mislim da ne bi trebalo da stavljaš toliko visoka klizna vrata baš iz razloga koje si naveo, bolje da bude klasičan ormar gore, ili kratka klizna vrata na gornjem delu.
Zašto do plafona - žensko kad ti kaže - veruj
Dakle, čist usability aspekt plakara. Prvo, dobićeš gore 40-50cm visine plakara koji je idealan za odlaganje perjanih jakni, zimske opreme, ćebadi, jorgana, backup jastuka, stvari koje niko ne nosi ali niko neće ni da ih baci ili pokloni Crvenom krstu i ostalih gluposti. Drugo, bolje da ti je to full stvarima do plafona,nego da ti se gore skuplja prst prašine (baš nije neko mesto koje se briska svaki čas).
Pametno bi bilo da sa ukućanima isplaniraš unutrašnjost plakara, da vidite koliko mesta vam treba za viseću garderobu i da li je ona kratka (jakne, pantalone) ili dugačka (bunde, kaputi, mantili), koliko polica, mesta za obuću (ne znam gde planirate plakar i koliko ljudi će imati tu čast da ga koristi, ako je to plakar u hodniku, velika je verovatnoća da će ga ekploatisati svi ukućani). U svetlu toga obratite pažnju na dodatke u unutrašnjosti - šipke za kačenje stvari, neke korpe, na pregrade za obuću, ukoliko ih pravite (u glavi mi je neki naš plakar koji je bio baš opšteg tipa po stvarima koje stoje u njemu pa ne zameri ako sam malo preopširna) - vrlo je važno da se ovi dodaci ne iskrive ili polome pod težinom stvari, trebalo bi da budu svi aluminijumski a nikako plastični (pretpostavljam da od majstora do majstora i od firme do firme koriste različite delove).
Zbog ovoga bi eventualno bilo bolje da nadješ nekog majstora privatnika, kome bi sam mogao da nabaviš te stvari. Firme verovatno imaju stalnu nabavku od odredjenih proizvodjača i mogu da budu nefleksibilne, posebno ako su u pitanju manje/novije firme.
Inače, firma ili majstor, ne znam šta da ti pametno kažem, u oba slučaja možeš da prodješ i dobro i loše, ovde uglavnom nema pravila. Raspitaj se kod prijatelja, da li je neko pravio neki deo nameštaja kod nekog i kako je to sve ispalo.
Nadam se da sam bar malo pomogla