[ mnesa @ 19.10.2002. 14:38 ] @
Imam problema sa instalacijom, tj. sa pokretanjem grafickog okruzenja pod Linuxom. Naime, imam Ati Radeon 7500 LE (No-Name) i instalacija Madrake 9.0 Beta 2, ili RedHat 7.1 prolazi sve do trenutka podesavanja grafickog okruzenja, odnosno njegovog "podizanja". Mandrake "provali" koja je graficka u pitanju i prijavi je (uredno?) kao Ati Radeon, dok RH, s obzirom da je starija verzija u pitanju, nema nista sto lici na moj Radeon. Kasnije mogu normalno da se ulogujem u konzolu, ali za Gnome ili KDE prijavljuje greske. Posto nisam iskusan korisnik Linux-a, a ne znam u kom smeru da krenem sa resavanjem ovog problema, molim sve ucesnike foruma da me upute u kom smeru da istrazujem dalje.
[ Marko_R @ 21.10.2002. 01:06 ] @
Drajveri, drajveri...
[ mnesa @ 21.10.2002. 22:59 ] @
Da, drajveri, ali koji, gde i kako?

Ja sam vec pokusao, posto iako nisam iskusni Linux korisnik, ipak imam sa racunarima dodira vec duze vreme, da pronadjem nesto na tu temu na netu. Na Ati-ju naravno nema pomena od zvanicnih drajvera, a i o nekim drugim vrlo skrto pisu. Onda sam pokusao preko Google da pronadjem nesto na tu temu i na nekom sajtu sam pronasao sledece arhive:

ATI-4.2.0-15.i386.tar.gz
drm-kernel-1.2.0-15.tar.gz

Pokusao sam da odradim ono sto rekose na sajtu, ali :(( mrka kapa. E sada ako neko ima iskustva sa ovim problemom i ako moze malo opsirnije da odgovori bio bih veoma zahvalan. Ovako kao Linux pocetnik tesko da ce mi dovoljno pomoci odgovor tipa "driveri, driveri". Naravno zahvaljujem se i na takvom odgovoru, barem se potvrdjuje da sam krenuo u pravom smeru.
[ djidjo @ 22.10.2002. 04:27 ] @
Citat:
mnesa:
Imam problema sa instalacijom, tj. sa pokretanjem grafickog okruzenja pod Linuxom. Naime, imam Ati Radeon 7500 LE (No-Name) i instalacija Madrake 9.0 Beta 2, ili RedHat 7.1 prolazi sve do trenutka podesavanja grafickog okruzenja, odnosno njegovog "podizanja". Mandrake "provali" koja je graficka u pitanju i prijavi je (uredno?) kao Ati Radeon, dok RH, s obzirom da je starija verzija u pitanju, nema nista sto lici na moj Radeon. Kasnije mogu normalno da se ulogujem u konzolu, ali za Gnome ili KDE prijavljuje greske. Posto nisam iskusan korisnik Linux-a, a ne znam u kom smeru da krenem sa resavanjem ovog problema, molim sve ucesnike foruma da me upute u kom smeru da istrazujem dalje.

[ Nemanja Jakovljevic @ 08.11.2002. 19:47 ] @
Pazi imam istu graficku karticu, ostavi mail da ti posaljem drajvere
[ mnesa @ 08.11.2002. 20:29 ] @
Bio bih ti jako zahvalan, ako mozes to da uradis, ili mozda jos bolje da posaljes na forum link ka drajverima. U principu meni je svejedno, ali ce link tebi olaksati stvari. Medjutim, ako saljes na mail (moj mail je [email protected]), zamolio bih te da poruku odmah prosledis i na [email protected], jer je i on zainteresovan. Jos ako imas neko uputstvo za instalaciju tih drajvera ... Kako god odlucis hvala ti unapred.

Nebojsa
[ Nemanja Jakovljevic @ 08.11.2002. 21:22 ] @
joj ja sam ovo kao ishcupao iz sourca kernela evo linkova
http://www.geocities.com/nemanja_y2k/radeonfb.c
http://www.geocities.com/nemanja_y2k/radeon.h

javi da li radi
[ Jovan Marjanovic @ 11.11.2002. 07:33 ] @
Po 258-i put, stavljajte teme u forume kojima pripadaju ....
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2002. 19:37 ] @
A u koju temu je trebalo da ga stavimo?
[ MoHicAn @ 12.11.2002. 17:50 ] @
Citat:
Jovan Marjanovic:

Da majke ti na koji forum da stavi pitanje o drajverima za X window ?
[ MoHicAn @ 12.11.2002. 17:55 ] @
Uzgred mene bi trebali drajveri za Gigabyte radeon VE koja koristi Atijev radeon 7000e chip
[ Nemanja @ 19.01.2004. 11:35 ] @
Doticnu karticu R7500 LE, meni svi Linuxi prepoznaju
kada je iskljucen kabl za TV-out, kada je ukljucen
nijedan nece da radi. Moze li nekako da se gleda
film na TV na linuxu?
[ leka @ 19.01.2004. 11:48 ] @
Ne vredi Jovane...
Citat:
Jovan Marjanovic:

Sto se ostalih ljudi tice, ovo je valjda N-ti put da se postavljaju teme u vezi instalacije raznoraznih drajvera za GNU/Linux. Za sve ovo vreme je mozda bilo (tako bar licno smatram) bolje predloziti da se otvori nova diskusiona grupa posvecena ovim problemima. Koliko vodim bar 20-30% pitanja na GNU/Linux diskusijama je vezano za probleme instalacije hardvera... Naravno, nije iskljuceno da gresim, ali, jos jednom pogledah opis ove diskusione grupe i tamo pise ovo:
Citat:
Desktop upotreba Linux i ostalih UNIX-like operativnih sistema. X Window system, Window manager-i, Desktop shell-ovi,..
. Ovde ne vidim nista vezano za instaliranje hardvera.
[ leka @ 19.01.2004. 12:03 ] @
Nemanja, ovo dosta zavisi od hardvera koji posedujes. Vlasnici nVidia kartica imaju odlican NV-TV-OUT projekat (http://sourceforge.net/projects/nv-tv-out), za ostale ne znam. Ja na svim masinama imam nVidia...

Citat:
Nemanja:
Doticnu karticu R7500 LE, meni svi Linuxi prepoznaju
kada je iskljucen kabl za TV-out, kada je ukljucen
nijedan nece da radi. Moze li nekako da se gleda
film na TV na linuxu?