Citat:
frigo servis bata: Malo sam zakasnio ali evo vam odgovor,ako je unutra u prostoriji +30 klima ce da radi na hladjenju jer joj senzor za citanje temperature to dozvoljava,medjutim na temperaturi spoljnoj ispod +5 pritisak kondenzacije je mali te nece da hladi kako treba odnosno nece dobro da hladi.Na temperaturi spoljnjoj ispod -5 obicna klima nebi trebalo da se ukljucuje jer dolazi do zgusnjananja ulja pa prilikom starta kompresora moze doci da tecnog udara gasa usled cega najcesce stradaju ventilske plocice te produva kompresor.Resenje ja da se uradi ventilacija te da se jednostavno ubacuje svez vazduh od spolja kada je napolju hladno.
Neka covek lepo kupi neki od invertera sa grejacem kucista kompresora (postoji opcija za sve klime) i nece imati nikakvih problema. Strucno se to zove "crankcase heater", mali grejac (trosi 24w) koji greje kuciste u kome je kompresor da ne bi doslo do zgusnjavanja ulja ili kondenzacije ulja. Ma, svaka klima sa scroll kompresorom ce da mu odradi posao u svim mogucim uslovima, one ne pate od tog problema kao roto-kompresori. Klime sa opcijom za teske uslove rada (obicno bolji Panasonic ili Fujitsu, Tadiran inverter), hlade na spoljnoj temp. od -5 bez problema a mogu da se startuju i na -25 u rezimu grejanja bez ikakvih problema. (Low ambience start pack).
Mada, ja vec 4 godine nemam nikakvih problema sa klimama cak i na -20. Rade odlicno, greju odlicno. Samo ih uopste ne gasim kad temperatura sidje ispod -5 na rezimu grejanja. Uvek se servisiraju redovno i nikakav problem (dobro ovo je samo za grejanje).
Sve klime sa Toshiba ili Carrier kompresorom (ja recimo imam Fonko i Midea klimu, obe rade besprekorno u svim uslovima) imaju odlicno sinteticko Suniso (mislim GD40) ulje koje se zgusnjava na oko -40, te nema neke panike.