[ simor @ 16.05.2006. 15:29 ] @
Juce sam bio u Delta sportu u ns-u i zanemeo...

Trazio sam neke obicne patike za trcanje i video najnoviji model
Air Max 360 za preko 19000 din!

Odem na net i vidim da je cena oko $150. Preracunam u "ojre"
i nesto mi nije jasno?

Zasto je ovde cena skoro dvostruko veca? Ko je tu lud???
[ Miroslav Jeftić @ 16.05.2006. 15:33 ] @
Verovatno istom logikom kojom je Nokia N80 ovde kad se pojavila bila 1100€ a svuda u EU 650-700€. Neko bi da namlati pare od onih kojima se žuri da budu u trendu
[ AcaNDr @ 16.05.2006. 15:40 ] @
Srbija je ovo i svi čekaju da zajebu nekog na brzinu.
[ Slobodan Miskovic @ 16.05.2006. 15:42 ] @
Naravno da je strasno, pogotovo kada tu cenu vidis u prodavnici ovlascenog uvoznika u zemlji u kojoj je standard nekoliko desetina puta nizi nego u USA. :)
[ biotech @ 16.05.2006. 15:50 ] @
he he, dobro nije bas da je 2x skuplje nego na drugim mestima

dosla drugarica iz londona i zanemela koliko su skupe stvari ovde, he he.
alave svinje, to ti je to.

[Ovu poruku je menjao biotech dana 16.05.2006. u 16:50 GMT+1]
[ ventura @ 16.05.2006. 15:55 ] @
Došla iz Londona u Južnoj Africi, ili iz Londona u UK?

Obrisan nepotreban citat.

[Ovu poruku je menjala cicika dana 16.05.2006. u 17:25 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 16.05.2006. 16:00 ] @
Verovatno je mislila na stvari, tj. odecu i obucu. To je skuplje nego bilo gde u Evropi. Pogotovo sto stare modele pordaju po ceni vecoj nego sto su novi modeli u recimo Milanu.

Hint: Cesare Paciotti cipele, Benetton odeca, Replay, Nike....
[ p3j4 @ 16.05.2006. 16:28 ] @
Prošle nedelje sam obilazio radnje u centru tražeći šorc. Naletim na šorc koji košta 4100 din. Jbt, običan, najobičniji šorc kad ga vidis... samo što ima etiketu "puma". Kad preračunam u evre to mu dođe oko 47 EUR, za jebeni šorc i pomislim - pa ko je ovde lud?
[ Slobodan Miskovic @ 16.05.2006. 16:35 ] @
Heh, to je minimum duplo veca cena od one u maloprodaji u EU :D
[ ventura @ 16.05.2006. 16:52 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Verovatno je mislila na stvari, tj. odecu i obucu. To je skuplje nego bilo gde u Evropi. Pogotovo sto stare modele pordaju po ceni vecoj nego sto su novi modeli u recimo Milanu.

Hint: Cesare Paciotti cipele, Benetton odeca, Replay, Nike....

Pa istina je da se kod nas stari modeli garderobe prodaju po cenama istim ili možda samo 20% jeftinije nego originali u Italiji... Ali da neko iz Londona kaže da je bilo šta kod nas skupo, pa to je bullshit... Jedino ako ta osoba očekuje da je kod nas sve za džabe...

Farmerke koje ja kupujem stalno, u Milanu koštaju 100-130 eura u zavisnosti od sezone. U Londonu u istoj radnji su te farmerke 250 funti (380 eura), četverostruko skuplje!

[ Slobodan Miskovic @ 16.05.2006. 17:05 ] @
Erm, ko nas skoro ni da nema novih modela :D tj. novi su za Srbiju samo :D

Sto se tice farmerica, eto ja sam moje u Benettonu u Italiji platio 17 evra na popustu :D, kod nas su 90 evra, popusta nema :D

Jedino sto sam primetio jeste da je ove godine u Benettonu bilo popusta na dzempere, i to bas velikih popusta, recimo dzeper 100% kashmir je kostao 10700 dinara a na popusti je bio 3800 dinara :)

Sto se tice patika, u Footlocker-u sam kupio pre 2 godine neki Nike retro model, AIRMAX 3, cca 110 evra, ovde su bile 180evra :) u Delti koja je btw uvoznik i distributer.
[ Nenad Vranjanac @ 16.05.2006. 18:27 ] @
eto, a svuda po evropi imas H&M butike gdemozes da kupis kvalitetnu pamucnu garderobu po smesnim cenama...
[ biotech @ 16.05.2006. 18:52 ] @
ma boli nas dupe, bitno je da smo mnogo jake face
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 18:54 ] @
Citat:

eto, a svuda po evropi imas H&M butike gdemozes da kupis kvalitetnu pamucnu garderobu po smesnim cenama...

H&M pravi generalno dzabe stvari, tipa dobre kosulje su 15-20 evra itd...

Srbija dere na ekskluzivnim stvarima, koje su skupe i napolju da se razumemo, ali su u Srbiji jos skuplje iz 2 razloga:

- Nema puno ponudjaca (nema beskonacno distributera Hugo Boss-a, Paul&Shark-a, pa i tih Nike patika koliko god to "ekskluzivno" bilo)
- Prodaja je znacajno manja od EU, malo ko u Srbiji kupuje patike od 200 eura - pa su i marze vece kako bi se kompenzovala mala prodaja

Sto se Londona tice, jeste London skup pogotovu za hranu i housing, ali recimo meni se vise puta desilo da u Londonu kupim pantalone ili neku polo majicu za tipa 30-40 funti, dok te iste pantalone u Nemackoj recimo kostaju 100 evra, sve zavisi od momenta, sezone, popusta, itd... itd...

Srbija... sta ja znam, poslednji put kad sam bio pre mesec dana, za stvari po buticima sam primetio da kostaju priblizno koliko i po EU, nekad malo vise, nekad malo manje, pogotovu firmirana roba tipa Timberland i sl... - eksluzivne stvari i nisam gledao ali sam cuo neke price (ne znam koliko su tacne) posto sam se zalio da sam preplatio neke pantalone u USA jer su mi hitno trebale stvari, dobio sam info da su u Srbiji 2.5x skuplje sto mi je bilo potpuno neverovatno da neko uopste zeli da izdvaja tolike pare za pantalone, itd... mada sta znam, sve je moguce.

Ako neko hoce kvalitetnu ne-sportsku robu (dakle, pantalone, cipele i sl...) moze da sedne i ode do Istanbula, cene su ako se dobro pogodis vrlo male, a to sto oni siju je vrlo kvalitetno jer su i poznati po tekstilu/kozi. Moze lako da se desi da se put+nekoliko stvari isplati nego kupovati po SCG.

Sto se Nike-a tice - mozda je bolje otici do Madjarske ;-)))

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 19:55 GMT+1]
[ darkoass @ 17.05.2006. 01:05 ] @
u srbiji ima 90 % ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem a 5 % bogatih ljudi koji neznaju koliko imaju i onih 5 % koji pristojno zive. onih prvih 5 % nece da kupuju jeftine stvari vec one najskuplje nebitno sto su 2 .3 ili 5 puta skuplje negu u eu oni drugih 5 % budu nasamareni u originalnim najk sopovima kad plate pravu cenu a dobiju kineski falcifikat . licno iskustvo i nikad vise. srpskih 5 % bogatasa nemogu da se porede sa ljudim u eu sem mozda sa njihovim politicarima jer se 90 ih god kod nas za 1 dan zaradjivalo po 2-3 hiljade maraka a u evropi to nisu mogli ni da zamisle.
primer
konobar u smederevu 91 god na brodu diskoteci za 1 mesec je sakupio samo krupnog baksisa 17 000 dm a onu sicu je trosio na gluposti pijacari su na buvljaku zaradjivali 2-3 hiljade dm dnevno donoseci robu iz subotice -pancevo tada nije ni postojalo kao veliki buvljak.
[ Darko Prelic @ 17.05.2006. 02:38 ] @
Sećam se negde oko 97' u "Fut Lokeru", Majami, skuplje patike su bile do 90-100 usd, dok su iste kod nas koštale preko 200 dm,..

Zato ja već godinama idem bosonog, uštedi se koji euro za prostituciju, volim to.

[Ovu poruku je menjao Darko Prelic dana 17.05.2006. u 03:40 GMT+1]
[ milke @ 17.05.2006. 07:33 ] @
Zar nije onaj u Južnoj Africi East London?

Ako upoređujem cene garderobe u Srbiji i NL, normalne stvari (ništa ekskluzivno) imaju otprilike jednaku cenu, naravno da to varira od marke, prodavnice...

Ali je zato hrana definitivno skuplja u Srbiji.
[ hakinen @ 17.05.2006. 08:17 ] @
Citat:
darkoass: u srbiji ima 90 % ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem a 5 % bogatih ljudi koji neznaju koliko imaju i onih 5 % koji pristojno zive. .

Nemogu da se slozim sa ovim, jeste da je off ali moram da prokomentarise!
Kada pogledam sta se vozi po kragujevcu, kako ljudi kupuju u metrou, maxi-ju, i u ostalim vecim trgovinama, dolazim do zakljucka da kragujevac uopste nije siromasan grad, samo se pitam odakle ljudima pare kada zastava jedva sastavlja kraj sa krajem, a u kragujevcu nema nekih vecih, a ni manjih privatnih firmi!!
Ali po mojoj proceni mozda nekih 30% srba zivi lose, ostalima je ono tesko, normalno zive, i zive super!!
[ bakara @ 17.05.2006. 08:28 ] @
Ja isto mislim da je kod nas roba preskupa, kako firmirana tako i ona totalna no name... I nije to slucaj samo sa patikama i trenerkama, vec i sa delovima za kola i dr. Jedino sto mi se cini da je cena tehnike OK.
Nego tu je Net pa je lako proveriti cenu, e sad kakvo je vase iskustvo dal' cu dobiti recimo te patike koje narucim preko neta...
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 08:49 ] @
Inace, bio sam u Kini pre jedno 2 meseca - i video sam gomilu patika koje se valjaju po raznim buticima kako po Srbiji tako i po EU ;-)

Cene su naravno desetostruko manje - uz dobro cenkanje patike se mogu dobiti za 4-5 eura u maloprodaji ;-) Za velikoprodaju ne smem ni da pomislim ;-)

Tuzno je sto sam u vise navrata na vise mesta po Srbiji i EU video patike koje su ocigledno i niza klasa "kopije" ali se valjaju po ceni necega sto bi valjda trebao da bude "original" (ko da ima neke veze, posto se i jedne i druge prave na istom mestu, razlika je samo u QA-u ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 09:51 GMT+1]
[ vukad @ 17.05.2006. 09:20 ] @
Citat:
bakara:  e sad kakvo je vase iskustvo dal' cu dobiti recimo te patike koje narucim preko neta...

Zavisi dal' carinik nosi isti broj.
[ p3j4 @ 17.05.2006. 10:32 ] @
Citat:
hakinen: Nemogu da se slozim sa ovim, jeste da je off ali moram da prokomentarise!
Kada pogledam sta se vozi po kragujevcu, kako ljudi kupuju u metrou, maxi-ju, i u ostalim vecim trgovinama, dolazim do zakljucka da kragujevac uopste nije siromasan grad, samo se pitam odakle ljudima pare kada zastava jedva sastavlja kraj sa krajem, a u kragujevcu nema nekih vecih, a ni manjih privatnih firmi!!
Ali po mojoj proceni mozda nekih 30% srba zivi lose, ostalima je ono tesko, normalno zive, i zive super!!

OT:
Pa kažu da u Srbiji ima oko 2-3 milijarde evra po slamaricama, a kažu isto tako da se stanovništvo u poslednje vreme jako zadužilo kod banaka za kredite... ono, uđeš izađeš i gotovo fazon, samo što, jbg, malo ko razmišlja da te kredite treba i vraćati. Otud slika koju vidiš u gradu, gde i sam kažeš da ništa ne radi...

[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 17.05.2006. u 11:33 GMT+1]
[ simor @ 17.05.2006. 10:39 ] @
Citat:
vukad: Zavisi dal' carinik nosi isti broj.

True, stvarno nisu normalni ti sa carine. Ne "propustaju" ni obicne cd-ove i knjige, a kamoli nesto sto bi moglo da im koristi.

A i pitanje je da li je Delta ovlasceni distributer za SCG? Nesto ih i nisam video na zvanicnom sajtu NIKE-a. Dok za Madjarsku izlista desetak prodavnica u Budimpesti. Ne pise cak ni za Hrvatsku.

Mene bi licno bila sramota da radim u tim Deltinim prodavnicama, kako smeju da pogledaju musteriju u oci sa takvim cenama za to djubre sto prodaju??? Cisto sumnjam da bi NIKE dozvolio da se njegova roba prodaje po tim nerealnim cenama. A ta Delta mi smrdi na neku mucku sa Rusijom.

Izgleda cu morati jos neko vreme da furam ove stare poluraspadnute patike, dok ne posetim Budimpestu ili Berlin. Jadno ali istinito.
[ ventura @ 17.05.2006. 10:56 ] @
A ko vas tera da kupujete u tim skupim radnjama?

Šta, ako Hugo Boss cipele sa 350 eura pojeftine na 200 eura, vi bi ste ih odmah kupili?

VTF, kupi ono za šta imaš para i mojne kenjanje... Ako nemaš pare za Hugo Boss, nemoj da kupuješ tamo imaš jeftinije alternative, ako nemaš pare za Nike patike, pa nisu oni jedini proizvođači patika na svetu... Jel sad treba da kukamo što kaput od kengurove kože košta 5,000 eura? Kad bi ga spustili na 2000 eura, kupili bi ga svi.. Ma da...

Citat:
simor: Mene bi licno bila sramota da radim u tim Deltinim prodavnicama, kako smeju da pogledaju musteriju u oci sa takvim cenama za to djubre sto prodaju??? Cisto sumnjam da bi NIKE dozvolio da se njegova roba prodaje po tim nerealnim cenama. A ta Delta mi smrdi na neku mucku sa Rusijom.

A kakve veze ima PRODAVAČICA u Delti sa politikom cena kompanije? Ona je tu da radi svoj posao, da bude ljubazna prema klijentima itd itd. Ako ćemo tom idiotskom logikom onda prodavačicu na Beverly Hillsu ili u nekoj ekskluzivnoj radnji u Londonu treba da bude sramota što jedan džemper prodaju za 15,000 eura?

Nike ke prodao X količinu robe Delti za Y novca. Nike je dobio Y novca, i ne zanima ga koliko Yⁿ novca će naplatiti tu robu, i koliko će zaraditi...
[ Slobodan Miskovic @ 17.05.2006. 11:08 ] @
Citat:
el sad treba da kukamo što kaput od kengurove kože košta 5,000 eura?

NIko ne kuka za to, ako to kosta svuda 5000 evra onda je to ta cena a kad nesto u Italiji, koja je btw po standardu nekoliko puta ispred Srbije, nesto kosta jeftinije nego u Srbiji onda je to lopovluk.

Citat:
Nike ke prodao X količinu robe Delti za Y novca. Nike je dobio Y novca, i ne zanima ga koliko Yⁿ novca će naplatiti tu robu, i koliko će zaraditi...

NIje bas tako, naravno da Nike interesuje za koliko ce neko da prodaje njihovu robu ako je taj neko zvanicni distributer njihove robe. Cena je jedan od bitnijih stvari kod formiranja misljenja o nekom brendu. Svi znaju da je Jaguar skup ali 99.9% ne zna da je dobar auto jer ga nikada nisu vozili.
[ ironman @ 17.05.2006. 11:20 ] @
Citat:
p3j4: OT:
Pa kažu da u Srbiji ima oko 2-3 milijarde evra po slamaricama, a kažu isto tako da se stanovništvo u poslednje vreme jako zadužilo kod banaka za kredite... ono, uđeš izađeš i gotovo fazon, samo što, jbg, malo ko razmišlja da te kredite treba i vraćati. Otud slika koju vidiš u gradu, gde i sam kažeš da ništa ne radi...

[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 17.05.2006. u 11:33 GMT+1]

hehe
e to jedva cekam , kad za 2-3 godine ostanu bez stanova ( i ziranti , znate za onaj slucaj sa TVa)
Svi misle da ce da prodju kao poc '90ih
kada je inflacija obezvredila sve
[ simor @ 17.05.2006. 13:54 ] @
Citat:
ventura: A ko vas tera da kupujete u tim skupim radnjama?

Šta, ako Hugo Boss cipele sa 350 eura pojeftine na 200 eura, vi bi ste ih odmah kupili?

VTF, kupi ono za šta imaš para i mojne kenjanje... Ako nemaš pare za Hugo Boss, nemoj da kupuješ tamo imaš jeftinije alternative, ako nemaš pare za Nike patike, pa nisu oni jedini proizvođači patika na svetu... Jel sad treba da kukamo što kaput od kengurove kože košta 5,000 eura? Kad bi ga spustili na 2000 eura, kupili bi ga svi.. Ma da...

A kakve veze ima PRODAVAČICA u Delti sa politikom cena kompanije? Ona je tu da radi svoj posao, da bude ljubazna prema klijentima itd itd. Ako ćemo tom idiotskom logikom onda prodavačicu na Beverly Hillsu ili u nekoj ekskluzivnoj radnji u Londonu treba da bude sramota što jedan džemper prodaju za 15,000 eura?

Kakve su ovo gluposti???

X i Y kolicina novca? Kao sto Slobodan Miskovic kaze, Nike itekako utice na formiranje cene na nekom trzistu. A posto NIJE zastupljen
zvanicno na trzistu SCG, na ove cene ne moze da utice.

Sto se tice prodavacica, vrlo je diskutabilna njihova ljubaznost prema klijentima, pogotovo u pomenutim prodavnicama. Svrati u NS na
SPENS ili preko puta pozorista, pa ce ti biti jasnije.

Ja stvarno nisam retard da platim Nike patike kod nas 200e ako napolju kostaju 100e i da inkasiram u neciji dzep 100e.
Da imam milion evra isto bi razmisljao, tako da te ljubazne prodavacice u Deltinim radnjama mogu samo da mi ...
[ ventura @ 17.05.2006. 14:58 ] @
Citat:
simor: Kakve su ovo gluposti???
Ja stvarno nisam retard da platim Nike patike kod nas 200e ako napolju kostaju 100e i da inkasiram u neciji dzep 100e.
Da imam milion evra isto bi razmisljao, tako da te ljubazne prodavacice u Deltinim radnjama mogu samo da mi ...

Pa jel te neko tera da kupuješ Nike patike u Delta radnjama?
[ Slobodan Miskovic @ 17.05.2006. 15:11 ] @
Citat:
Pa jel te neko tera da kupuješ Nike patike u Delta radnjama?

Odgovor ti je strava. Uospte nije tema o tome da li neko nekoga tera da nesto kupuje nego je tema neopravdanost viskoih cena u Srbiji u odnosu na inostranstvo. Delta je OVLASCENI distributer NIKE proizvoda za Srbiju i ZND, tako da jedino u njihovim radnjama mogu da budem koliko-toliko siguran da je original.

http://www.deltayu.com/index.php?lid=1&pid=39&cid=14
[ Au197/79 @ 17.05.2006. 15:13 ] @
Ne samo da su patike skupe (bez obzira na marku) već je izbor katastrofa. Ja sam bazao po gradu i jurio adidas swoop 2 patike za orijentiring koje na internetu koštaju oko 60$. I nisam ih našao ni u pordavnicama koje prodaju samo adidas opremu. Ne da ih nisam našao nego nema nikakvog traga da su ih ikada imali. Pošto bi čuo da ih nema pitao bih za adidas response trail patike koje trenutno imam (a koje sam dobio iz inostranstva), ali ni njih nema iako je trenutno aktuelna 9. generacija tih poznatih patika.

A prodavci nemaju pojma o tome šta prodaju. Moram da im spelujem naziv patika čak iako pordaju samo adidas. Kad pitam za offroad patike a upute ma na patike za maraton!!! Kod nas patike nisu sportska oprema već modni detalj. Zar nije grozno što deca idu u osnovnu školu u patikama za sprint, pa će posle fizijatri imati pune ruke posla.
[ ventura @ 17.05.2006. 15:24 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Odgovor ti je strava. Uospte nije tema o tome da li neko nekoga tera da nesto kupuje nego je tema neopravdanost viskoih cena u Srbiji u odnosu na inostranstvo. Delta je OVLASCENI distributer NIKE proizvoda za Srbiju i ZND, tako da jedino u njihovim radnjama mogu da budem koliko-toliko siguran da je original.

http://www.deltayu.com/index.php?lid=1&pid=39&cid=14

Pa vi svi prvo baratate poluinformacijama i neistinama... Glavna neistina koju je naveo pokretač teme je da je Beograd skuplji od Londona po pitanju garderobe, što jednostavno nije tačno...

Sledeća poluinformacija je poređenje nekakvih cena modela 'na zapadu' i kod nas... Ako već hoćete neko poređenje, onda uzmete najjeftiniju cenu bilo gde preko, i najjeftiniju cenu istog tog modela patike čega već kod nas, u istoj sezoni!

Kada to utvrdite, i ako se stvarno pokaže da su nike patike kod nas skuplje nego u inostranstvu, možete se žaliti upravi vodovoda...

Citat:
Au197/79:
A prodavci nemaju pojma o tome šta prodaju. Moram da im spelujem naziv patika čak iako pordaju samo adidas. Kad pitam za offroad patike a upute ma na patike za maraton!!! Kod nas patike nisu sportska oprema već modni detalj. Zar nije grozno što deca idu u osnovnu školu u patikama za sprint, pa će posle fizijatri imati pune ruke posla.

Zamisli, deca nam idu u školu u sprint patikama (VTF?), a prodavači te umesto na offroad upute na maraton patike!!!!... Pa to je nečuveno!

[Ovu poruku je menjao ventura dana 17.05.2006. u 16:29 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 17.05.2006. 15:34 ] @
Citat:
Pa vi svi prvo baratate poluinformacijama i neistinama... Glavna neistina koju je naveo pokretač teme je da je Beograd skuplji od Londona po pitanju garderobe, što jednostavno nije tačno...

Heh, nasmejao si me, ne znam bas ko barata lose informacijama pogotovo nekim koje su udaljene jedan klik mishem :D

Evo ti sta je pokretac teme rekao:

Citat:
Juce sam bio u Delta sportu u ns-u i zanemeo...

Trazio sam neke obicne patike za trcanje i video najnoviji model
Air Max 360 za preko 19000 din!

Odem na net i vidim da je cena oko $150. Preracunam u "ojre"
i nesto mi nije jasno?

Zasto je ovde cena skoro dvostruko veca? Ko je tu lud???
GO KIMI GO!!!

NIgde se ne spominje London...a ni Beograd.

Citat:
Sledeća poluinformacija je poređenje nekakvih cena modela 'na zapadu' i kod nas... Ako već hoćete neko poređenje, onda uzmete najjeftiniju cenu bilo gde preko, i najjeftiniju cenu istog tog modela patike čega već kod nas, u istoj sezoni!

MOze, ja sam vec to uradio, Benetton farmerice u Milanu u BENETTON-ovoj prodavnici i isti modele u Beogradu u BENETTON-ovoj prodavnici.

Razlika je bila vise nego duplo.
[ Nenad Vranjanac @ 17.05.2006. 15:43 ] @
@ Ian- mozda, ali pazi sad:

kod njih je proslogodisnja roba na snizenju, ali ne kao kod nas 5% nego 50%
recimo u nike shopu u barsi, nike majica dugih rukava kostala me 14evra???
[ jablan @ 17.05.2006. 15:59 ] @
Citat:
ventura: Zamisli, deca nam idu u školu u sprint patikama (VTF?), a prodavači te umesto na offroad upute na maraton patike!!!!... Pa to je nečuveno!

A šta ima smešno u tome što je čovek rekao? Potpuno je u pravu. Tim ljudima je prodaja patika posao. Ima nešto loše u tome što je čovek primetio da ne rade posao kako treba?
[ ventura @ 17.05.2006. 16:21 ] @
Citat:
jablan: A šta ima smešno u tome što je čovek rekao? Potpuno je u pravu. Tim ljudima je prodaja patika posao. Ima nešto loše u tome što je čovek primetio da ne rade posao kako treba?

Ma ja ipak mislim da se to stručnije zove 'proseravanje'...

[ Manager @ 17.05.2006. 16:25 ] @
...

[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 16:36 ] @
Citat:

kod njih je proslogodisnja roba na snizenju, ali ne kao kod nas 5% nego 50%
recimo u nike shopu u barsi, nike majica dugih rukava kostala me 14evra???

Porediti trziste UK ili kontinentalne EU ;) sa Srbijom nije bas dobro.

Pre svega tamo je konkurencija nevidjena, i ljudi kupuju strahovitu kolicinu stvari - proslog vikenda sam bio u Stuttgartu i uleteh u Subotu u neki H&M da kupim neke kosulje i sl. letnja s*anja ... covece takvu guzvu nisam nikad video - ono redovi ko u McDonaldsu na kasi, u 10 kolona - do H&M-a se nalazi bar 20 konkurentskih radnji u krugu od 100 metara, pa ti nabij cene ako smes :)

U Srbiji je pre svega mnogo manje trziste, i vecina ljudi se uopste i ne oblaci po buticima vec kod Kineza (koji nude robu istog kvaliteta i porekla kao mnogi butici) - dakle, vlasnici "brand" butika nemaju bas puno izbora jer i nemaju neki promet a moraju da zarade pare da otplate poslovanje i zarade jos nesto, a i nemaju konkurenciju i ovako i onako - zato su njihove marze daleko vece.

To ce se promeniti samo dolaskom jos hipermarketa tipa Walmart, Aldi, Real, itd.. kao i srednjih brandova tipa H&M - to ce se desiti pojacanjem kupovne snage ljudi - gde ce srednja klasa poceti mnogo vise da trazi, pa ce dolaziti i konkurencija i smanjivati se cene.

Do tad - ko hoce da jeftinije prodje morace da ide van Srbije.
[ atinna @ 17.05.2006. 16:50 ] @
"Do tad - ko hoce da jeftinije prodje morace da ide van Srbije. "

cini mi se da 90% ljudi sa ove teme nije otislo dalje od cg, pa otuda ovoliko pametovanja i poluinformacija tipa "evo kaze google" , ili "rekao mi je neko ko je bio tamo"

a ona prica vezana za london je vrhunac gluposti ... decko, kada odes tamo , onda pricaj da je bg skup u odnosu na london, a do tada citaj putopise i pokrij se usima
[ Slobodan Miskovic @ 17.05.2006. 16:53 ] @
Citat:
Ma ja ipak mislim da se to stručnije zove 'proseravanje'...

Aha, a kako bi rekao kada bi ja otisao u prodavnicu racunarske opreme i rekao, ocu tft monitor, i on mi donese CRT. Ne, to se ne zove proseravanje nego neznanje.
[ ventura @ 17.05.2006. 17:52 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Aha, a kako bi rekao kada bi ja otisao u prodavnicu racunarske opreme i rekao, ocu tft monitor, i on mi donese CRT. Ne, to se ne zove proseravanje nego neznanje.

Da, verujem da je razlika između offroad i maraton i sprint patika toliko velika da je to nenormalno... Toliko je velika da ni ja ni ti, ni 99.99% ljudi sa ovog foruma ne bi znali da odredimo koje patike pripadaju kojoj 'kategoriji' ...
[ Au197/79 @ 17.05.2006. 19:24 ] @
Razlika je velika i očigledna: http://www.runandbecome.com/html/shoes/mens_fell.htm

Dok na Discoveryju nisam gledao kako se prave asics patike i sam sam mislio da je to sve mazanje očiju kao sa praškom za veš. Tamo su testirali gel đon bacanjem svežeg jajeta sa 6 metara bez razbijanja.

Ja sam tražio u strogo sportskim radnjama strogo sportsku opremu za specifičnu disciplinu. Znaš koliko je ljudi ostalo bez patika posle par kilometara trčanja po šumama i gorama posle kiša? Neke od patika za orijentiring imaju metalne krampone (npr. VJ). Znam da postoje patike koje su za šetanje (npr. većina modela Merrella, K-Swissa) i onih koje su sportske ali se mogu nositi svakodnevno, npr. teniske ili skejterske (K-Swiss, DC, i klasičnih proizvođača). Nositi trkačke patike svakodnevno je put do ravnih stopala obzirom da te patike nemaju potporu za svod stopala i da su pravljene od meke gume, pene.

A svakako da prodavac treba da poznaje robu koju prodaje. Išao sam po najvećim specijalizovanim prodavnicama (Knez Mihajlova i okolina), pitao baš prodavca na patikama tek kad ne bih uočio dati model i tražio neki sličan bilo kog proizvođača i to sa laičkim objašnjenjem (znate one što imaju đon sa kramponama...) a posle sam tražio patike prve sledeće kategorije (trail tj. kros). Od svih prodavaca najviše znaja je imao onaj lik što mi je pokazao maratonke, jedini je znao da prepozna bar jednu patiku!

Šta bi bilo da sam stvarno neki razmaženi kupac čedo kapitalizma... I još ne mogu da verujem da u čitavom Beogradu nema patika za trčanje van asfalta.
[ StORM48 @ 17.05.2006. 21:13 ] @
Zašto su kod nas skuplje?!

Pa kako zašto!? Normalno je da su skuplje, kad su daleko kvalitetnije, nego oni primerci koji se izvoze u zemlje trećeg sveta (zapadna Evropa, USA itd). Ipak su oni siromašniji u odnosu na nas. Mi smo oduvek navikavani na skupo i kvalitetno.

Damned! :(
[ simor @ 17.05.2006. 21:53 ] @
@ventura:

http://www.runningtimes.com/rt/

@Manager

LOL

Ameri su napravili nauku o jogging-u, a ja tacno znam kakve patike mi odgovaraju. Trcim otkako znam za sebe, trenutno koristim Nike Skylon i te mi najvise odgovaraju. U ponudi je Skylon 3 i Skylon Zoom, ali ovi nasi seljoberi to nikad nece ni dobiti. A i ako dobiju to ce biti za par godina i opet ce biti duplo skuplje nego u inostranstvu gde ih vise ni nece biti u ponudi :-)
[ vindic8or @ 17.05.2006. 23:33 ] @
ovo za london cu morati da razocaram, ali mozete da prodjete jeftinije nego u bgd ili evropi. samo je prob sto treba znati gde da se kupuje, tj gde da se uopste i ne trazi. london je dobro organizovan da izmami pare od turista (ima ih par miliona svaki dan) i zato ima verovatno najgoru reputaciju za shopping i cene u celom svetu. sta reci kad npr za nike imas vise hiljada prodavnica gde mozes da ih kupis, neke od njih jednostavno moraju u nekom momentu da budu damn cheap u poredjenju sa ostalima, samo sto u 99% slucajeva nece biti na mestima koja turisti obilaze. ne kazem da je grad jeftin (naprotiv) ali uz malo informisanosti mozete da prodjete bez dranja za odecu i obucu.

sve je opet stvar ponude i potraznje, zivotni standard je visok, ljudi trose mnogo novca, ali postoji ogromna ponuda, konkurencija je svuda -> neko mora da prodaje jeftino.
[ Nenad Vranjanac @ 18.05.2006. 00:33 ] @
Citat:
atinna: "Do tad - ko hoce da jeftinije prodje morace da ide van Srbije. "

cini mi se da 90% ljudi sa ove teme nije otislo dalje od cg, pa otuda ovoliko pametovanja i poluinformacija tipa "evo kaze google" , ili "rekao mi je neko ko je bio tamo"

a ona prica vezana za london je vrhunac gluposti ... decko, kada odes tamo , onda pricaj da je bg skup u odnosu na london, a do tada citaj putopise i pokrij se usima

u mom slucaju radi se o licnom iskustvu. poredili smo cene nike, samsonite, zara... (ako se dobro secam, u zari nije bilo razlike)

za h&m sam se sokirao jer sam mislio da je to neka lokalna firma, pa sam rek naknadno saznao da je ima svuda u evropi, sem kod nas (a mi smo evropa ionako samo u geografskom smislu)

dakle prihvatali mi to ili ne, situacija zaista jeste takva
[ Marenović Slaviša @ 18.05.2006. 01:19 ] @
Samo jedna narodna:

Prema guberu se i opruzi....
[ ventura @ 18.05.2006. 07:58 ] @
Citat:
vindic8or: ovo za london cu morati da razocaram, ali mozete da prodjete jeftinije nego u bgd ili evropi. samo je prob sto treba znati gde da se kupuje, tj gde da se uopste i ne trazi. london je dobro organizovan da izmami pare od turista (ima ih par miliona svaki dan) i zato ima verovatno najgoru reputaciju za shopping i cene u celom svetu. sta reci kad npr za nike imas vise hiljada prodavnica gde mozes da ih kupis, neke od njih jednostavno moraju u nekom momentu da budu damn cheap u poredjenju sa ostalima, samo sto u 99% slucajeva nece biti na mestima koja turisti obilaze. ne kazem da je grad jeftin (naprotiv) ali uz malo informisanosti mozete da prodjete bez dranja za odecu i obucu.

sve je opet stvar ponude i potraznje, zivotni standard je visok, ljudi trose mnogo novca, ali postoji ogromna ponuda, konkurencija je svuda -> neko mora da prodaje jeftino.

Čekaj malo vindic8r-e.... Ako već juriš najjeftinije po Londonu i po Beogradu, sumnjam da u Londonu možeš kupiti farmerke 3 funte (400-500din) za ili običnu majicu za 1 funtu (jedna funta!! iliti 100-150din), za koliko ih možeš kupiti kod naših Kineza u 45 bloku...

I nemojte da se prepucavamo ovde oko nečega što je jednostavno činjenica - London je višestruko skuplji od jedne mahale poput Beograda, i tu nema diskusije!

Citat:
Au197/79: Razlika je velika i očigledna: http://www.runandbecome.com/html/shoes/mens_fell.htm

Dok na Discoveryju nisam gledao kako se prave asics patike i sam sam mislio da je to sve mazanje očiju kao sa praškom za veš. Tamo su testirali gel đon bacanjem svežeg jajeta sa 6 metara bez razbijanja.

Koliko ja ovde vidim razlika je samo u dizajnu (ovi kramponi i te fore) a u materijalima sumnjam da ima više od 5% razlike... Čak štaviše, verujem da je 80% svake patike, odnosno kalupa za izradu, identično unutra (zbog smanjenja troškova proizvodnje), i da samo nešto malo dodaju na spolji izgled da bi se likovi primali na kojekaktve ultra-sega-mega modele i to je to...

A i mislim da je veoma korisno za same fabrike raspoređivati ovako patike u grupe, i stvarati takav hype... Zaboga, onda neko mora kupiti posebno patike za šetanje, posebno za džoging, posebno za trčanje, posebno za trčanje po livadi, i vidi, prodali su tako četiri para patika umesto jednog para...

[ jablan @ 18.05.2006. 08:11 ] @
Citat:
ventura: Koliko ja ovde vidim razlika je samo u dizajnu (ovi kramponi i te fore) a u materijalima sumnjam da ima više od 5% razlike... Čak štaviše, verujem da je 80% svake patike, odnosno kalupa za izradu, identično unutra (zbog smanjenja troškova proizvodnje), i da samo nešto malo dodaju na spolji izgled da bi se likovi primali na kojekaktve ultra-sega-mega modele i to je to...

Hvala ti, otvorio si nam oči... Sad očekujem da na isti takav način "razotkriješ" industriju automobila, utvrdiš da su među različitim modelima u pitanju samo kozmetičke razlike, da bi se likovi primali na kojekakve ultra-sega-mega modele. A pre toga svoj auto zameniš Yugom.

Pobogu, postoji li oblast ljudskog interesovanja u koju ti nemaš sveprožimajući sveznalački uvid?
[ DDN @ 18.05.2006. 09:42 ] @
Citat:
ventura: Koliko ja ovde vidim razlika je samo u dizajnu (ovi kramponi i te fore) a u materijalima sumnjam da ima više od 5% razlike... Čak štaviše, verujem da je 80% svake patike, odnosno kalupa za izradu, identično unutra (zbog smanjenja troškova proizvodnje), i da samo nešto malo dodaju na spolji izgled da bi se likovi primali na kojekaktve ultra-sega-mega modele i to je to...

Heh, bas su glupi oni kosarkasi samo duboke patike nose...a mogu i sprint :))
[ atinna @ 18.05.2006. 09:57 ] @
Citat:
DDN: Heh, bas su glupi oni kosarkasi samo duboke patike nose...a mogu i sprint :))

a gde ti na onoj stranici (http://www.runandbecome.com/html/shoes/mens_fell.htm) vidis patike koje nose kosarkasi?
[ DDN @ 18.05.2006. 10:05 ] @
Citat:
atinna: a gde ti na onoj stranici (http://www.runandbecome.com/html/shoes/mens_fell.htm) vidis patike koje nose kosarkasi?

Nisi shvatio poentu.
[ Slobodan Miskovic @ 18.05.2006. 11:43 ] @
Citat:
Čekaj malo vindic8r-e.... Ako već juriš najjeftinije po Londonu i po Beogradu, sumnjam da u Londonu možeš kupiti farmerke 3 funte (400-500din) za ili običnu majicu za 1 funtu (jedna funta!! iliti 100-150din), za koliko ih možeš kupiti kod naših Kineza u 45 bloku...

LOL, a u Londonu nema Kineza, heheheh stvarno smesno :DDDD
[ ventura @ 18.05.2006. 11:49 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: LOL, a u Londonu nema Kineza, heheheh stvarno smesno :DDDD

Pa sigurno ne prodaju za iste cifre kao kod nas...

[ boccio @ 18.05.2006. 12:15 ] @
Citat:

You're barking at a wrong tree... hebote, sto moras da kenjas coveku bez potrebe :) tebi nema razlike, meni nema razlike, ali njemu koji se ocigledno bavi orjentiringom je potrebna patika za specificnu vrstu podloge i razne vremenske uslove. Tako da to ima i te kakve razlike i makar bilo i 5%, tih 5% moze da ga smori solidno. I u cemu je sad problem? Covek trazi specificne patike i ispao kreten. Boze gluposti...

Znaci po toj tvojoj logici ova 3 karabinera su manje-vise isto s*****? 5% razlike u dizajnu i ovaj desni je malo sareniji :)

[Ovu poruku je menjao boccio dana 18.05.2006. u 13:16 GMT+1]
[ biotech @ 18.05.2006. 23:09 ] @
sta se ismevas coveku, cudno mu je kako je sve ovde do jaja skupo a dele se neke mizerne platice
pa te najke su ovde statusni simbol (dobro, nekad bio) a preko je to obicna patika za trcanje ili sta vec
zato joj je tolika i cena

[ vindic8or @ 19.05.2006. 18:34 ] @
Citat:
ventura:

ma ima tih marketa na kojima se dampuje za vrlo male cene sve zivo, verujem da farmerke mogu da se nadju i za £3. ja najjeftinije sto sam ikad video u prolazu je bilo £5, i to je bila neka rasprodaja u velikoj prodavnici. samo ovde vecina ljudi dosta polaze na stil, pa se obicno i ne kupuje odeca na marketu. ono sto sam hteo da kazem u prethodnoj poruci je da npr isti model nike patika, kada ga trazis u bgd ili negde u evropi i u londonu, mozes da ga pazaris za manju cenu u LDN, samo ako znas gde da treba da kupujes. samo u tom smislu moze jeftinije da se prodje ovde nego u bgd ili evropi.

Citat:
I nemojte da se prepucavamo ovde oko nečega što je jednostavno činjenica - London je višestruko skuplji od jedne mahale poput Beograda, i tu nema diskusije!

nema diskusije. overall je neuporedivo.
[ DrJekyll @ 23.05.2006. 11:11 ] @
Citat:

ventura:

A i mislim da je veoma korisno za same fabrike raspoređivati ovako patike u grupe, i stvarati takav hype... Zaboga, onda neko mora kupiti posebno patike za šetanje, posebno za džoging, posebno za trčanje, posebno za trčanje po livadi, i vidi, prodali su tako četiri para patika umesto jednog para...

Ovo je otprilike sustina stvari, a ne neki "profesionalizam" i proizvodjaca i prodavca.. Uostalom kao i sa klimama, za samo 100 eur vise imate klimu za ultra-super filterom koji ispusta svez planinski vazduh u sobu, a u praksi se zapravo ne oseca nikakva razlika..

Sto se tice cena, jesu velike, ali poslednjih godinu-dve se organizuju veliki popusti gde se stvari mogu kupiti po nekoj realnoj ceni, ranije toga nije bilo.
[ Wega @ 23.05.2006. 17:43 ] @
Citat:
...mozes da ga pazaris za manju cenu u LDN, samo ako znas gde da treba da kupujes

pa mozes i kod nas da pazaris za malo para, ako znas garija koji zna garija...

i to ne samo patike vec...ono, mai gasve tebra za loma repa :)
[ Deda_Mraz @ 24.05.2006. 23:59 ] @
Sad sam baš proverio nešto....
Pre 7 dana sam u knezu u Lakostinoj prodavnici kupio patike Lacoste-Spun za 9.000 dinara... sada na drugim sajtovima koji prodaju isto lakostine patike cena ide oko 130€ ~ 11.300 dinara, znači eto nije baš svuda jeftinije nego u Srbiji

Recimo prošle godine kada sam bio u Slovačkoj, i lakostinoj radnji ona klasična polo lacoste majica je bila 97€ kod nas su takve majice u Knezu u lakostinoj original radnji oko 40€....
[ biotech @ 25.05.2006. 00:17 ] @
ma da la cosra or'ginal
[ Toni @ 29.05.2006. 09:46 ] @
Mislim da kod nas ipak kidaju za neke stvari.

Ja sam te iste Airmax 360 kupio za 150 evra pre pola meseca u spaniji u Nike Factory Store... a u radnji u Barsi su se prodavale za 180 evra.
Kod nas su 220 evra.

Duks koji je kod nas 70 platio sam 20.

kidaju ovde.
[ branislavpetrovic @ 05.09.2010. 14:45 ] @
Moj prijatelj je nedavno bio u Londonu i ispricao mi jednu nedoumicu koju je imao dak se setao ulicom Oxford. ''Da li da popijem kafu ili da kupim farmerke''? Kao ona reklama ''isto kosta vise vredi''. 'ajde da vidim nekog da takvu dilemu ima u Beogradu. Nama tako skupe kafe.
[ branislavpetrovic @ 05.09.2010. 14:58 ] @
Mada ko sta voli samo zaista ponekad se mogu naci izvrsne patika cipele kao sto recimo ima BOSS na rasprodajama pored kojih ostale patike koje nisu namenjene striktno sportu ne mogu ni da pridju po perfekciji izrade a za dizajn ne kazem jer je stvar ukusa ali bih sigurno sve nike patike slatko pobacao u reku. Kostaju doduse 120 e usred Beograda. Da ne pominjem Kelvin Klajn cipele-patike koje se mogu kupiti i za 60 e. Sve to na rasprodajama. Ima i da se nadje jeftinije ili isto kao u nekim drugim zemljama. Ali generalno je da kod nas ne postoji blesimetar ne kod prodavaca nego kod kupaca jer cim kupuju po nekim cenama nema razloga davati jeftinije. Pa na primer Paciotti cipele patike koje u Beogradu kostaju preko 220e a usred Praga ispod 120e. Jednostavna je matematika, platite aranzman u neki od gradova Evrope osim Berlina gde su cene drugacije i osim sto cete jeftinije proci malo cete i putovati. Dacu vam izbor gradova, Prag, Varsava, Bratislava, London.
[ anakin14 @ 05.09.2010. 15:49 ] @
kolko je nas narod dokon i iskompleksiran pa je izmislio PATIKA-CIPELA!?#@

aj molim te prevedi mi to na engleski bas me interesuje kako bi oni rekli?

sneaker-shoe?

ma daj molim te...
[ ventura @ 05.09.2010. 16:23 ] @
Citat:
anakin14: kolko je nas narod dokon i iskompleksiran pa je izmislio PATIKA-CIPELA!?#@

sneaker-shoe?

Ti izrazi postoje i u Engleskom jeziku:

sneakers - elegantne patike, casual cipele iliti što bi se po narodski reklo patike-cipele
running shoes - patike

Running shoes je nešto što koristiš za trening, trčanje, košenje travnjaka... Sneakers je obuća koja spada u "smart casual" oblačenje, daleko od običnih patika.
[ Vole Domu @ 05.09.2010. 16:50 ] @
ja sam sad skoro bio u londonu i stvarno je sve dosta skuplje nego ovde, osim sto sam kupio patike za cca 2500 dinara, kozne and1 ovde su oko 6000.
i ploce sam nalazio jeftinije, al dobro nije kao da imamo neko trzise ploca sa kojim mogu da uporedim :)
[ jnk @ 05.09.2010. 20:11 ] @
Citat:
anakin14: kolko je nas narod dokon i iskompleksiran pa je izmislio PATIKA-CIPELA!?#@

sneaker-shoe?

ma daj molim te...

a koji je tvoj kompleks da smatraš da neko ima kompleks zato što očigledno proizvod koji nije klasična cipela a ni patika naziva patikocipela??
[ Au197/79 @ 05.09.2010. 20:56 ] @
Ja sam za proleće našao Ecco cipele za 40 €, kožne, ali sam uhvatio veliki popust i to u samom centru grada.

Jedne patike sam platio 9200 dinara i to sa popustom na keš a onda sam video da na 20 metara od zgrade imam outlet u kojem su manje od 5000.

A da deru za patike, deru. Znaju da je to kod nas "luksuzna" roba da se to kupuje kao statusni simbol, nešto što je in, trend, što "sva daca nose" pa onda deca pritiskaju roditelje da im kupe Air Max 2 da ne štrče u školi... Patike kod nas nisu sportska oprema. Evo danas sam video lika koji je došao na jedno IT predavanje u patikama za polumaraton! A ko god juri patike za sport ima silnih problema. Od nepostojanja istih za pojedine sportove, preko prodavaca koji pojma nemaju o patikama npr. za trčanje a kamo li neki manji sport, do ogromnih cena i zastarelih modela. Dakle uvaljuju ti patiku od pre 3 sezone po ceni višoj od cene aktuelnog modela negde u inostranstvu. Pri tom ko zna gde je patika čamila 3 godine, guma propala, etilvinilacetat se stvrdnuo, lepak popustio...

[ angelico2 @ 06.09.2010. 15:54 ] @
Čekajte a zar niko nije razmišljao da su kod nas toliko skupe jer nemamo indijanaca? :D