[ ivc@ @ 24.06.2006. 22:48 ] @
Kupio sam stan i sada mi treba sva moguca b. tehnika.
Odlucio sam da izdvojim 1000 eura za komb. frizider, ugradnu rernu, keramicku plocu i kuh. napu (kaminsku)
Nije mi jasno zasto je Gorenje toliko skuplje od recimo aeg-a ili aristona... Da li su toliko kvalitetni ili samo izvikani.
Da li bi neko mogao da mi objasni na sta da obratim paznju i da mi da smernice koju marku za sta izabrati.
Ipak se to kod nas kupuje na svakih 20 godina :-)

[Ovu poruku je menjao momsab dana 25.02.2007. u 01:20 GMT+1]
[ vladd @ 24.06.2006. 23:20 ] @
Pogledaj Samsung proizvode, ali mislim da ces morati da dodas par stotkica. Ili se odrekni "ploce", jeftine se ne isplate, mogu da napuknu ako nisi pazljiv, a skuplje...
[ StORM48 @ 24.06.2006. 23:35 ] @
Verovatno će biti onih koji se neće složiti, ali... Gorenje je danas precenjeno. Kvalitet im nije ni blizu cene, a iskreno govoreći, ranije su duže trajali (mislim na šporete, pre svega).

Zaobiđi i kupi nešto pristojno, a jeftinije. Neće Ti biti teško da nađeš jeftinije. To je sigurno.

Kod njih je očigledno na snazi onaj sindrom "ako ne znaš kako da privučeš pažnju, ti povećaj cenu".

Pozdrav
[ Lesli Eldridz @ 25.06.2006. 07:55 ] @
Ne znam za drugo, ali Gorenje ves masina je i dalje jedna od najboljih i to zato sto jedina (koju sam ja nasao) ima kazan od prohroma, a ne od plastike kao ostale masine. Verovatno je isti slucaj i sa drugim uredjajima. Kvalitet materijala.
[ X Files @ 25.06.2006. 09:06 ] @
Uopste nije problem napraviti, na primer, bojler koji ce da traje dozivotno.
Ali sta da radi onda fabrika? Da ceka da svi umru, pa da naprave drugu seriju ? :)

NEKADA: Pocinkovani bojler - trajao 30g, Prohromski - [ne znam]
DANAS: Pocinkovani bojler - traje 2-5g, Prohromski 10-15

Danas je sve komercijala.

Kada kupis nesto od tehnike - ocekuj da je stvar MALTENE za jednokratnu
upotrebu. Sve se vise proizvodi "iz jednog komada", koga se "ne isplati"
menjati - jer je skup.

Kada govorimo o kvalitetu, obicno mislimo na ono cemu stvar sluzi. Ipak, ima
tu i drugih detalja. Na primer kupio sam nedavno Frižider Gorenje, medjutim
odmah su mi pukle usadne plastike za one drzace koji treba da ucvrste
neku flasu za stranicu frizidera. (E sad, *ebi ga, Koka-Kola od 2l jeste malo
gabaritnija, ali ipak su i to trebali da predvide...)

Imam i STARI Gorenje Frizider, koji lici na tenk u odnosu na ovaj novi - i sa
njime sam 100% zadovoljan, pogotovo sto se oseca da je JAK i uopste ga
ne mazim kad ga zatvaram, otvaram ili nesto u njega stvaljam.

[ bakara @ 25.06.2006. 09:35 ] @
Imao sam slicnu dilemu pre par godina a i sad bih to resio ovako:
1. frizider lg, no frost mozes ga kupiti za 300e (best buy)
2. Ves masina lg ili samsung digitalna mozes kupiti za 250e
3. Plocu i rernu ces moci da uklopis u 400e, i tu pogledaj Beko i ariston, kada je akcija bude dobar popust...
4. Aspirator, oni obicni su oko 50e i sad smo tacno na 1000e... Taj sto ti hoces... moraces da dodas
[ bakara @ 25.06.2006. 09:38 ] @
I da marke gorenje, bosch, siemens, elektrolux preskoci, gubis vreme sa njima.
[ Lesli Eldridz @ 25.06.2006. 10:37 ] @
Tacno, evo mi u porodici vec 40 godina gubimo vreme sa Bosch friziderom koji je baba donela iz Nemacke tamo sezdesetih.
Citat:
X Files:
Uopste nije problem napraviti, na primer, bojler koji ce da traje dozivotno.
Ali sta da radi onda fabrika? Da ceka da svi umru, pa da naprave drugu seriju ? :)

To je njihov problem, mogu da snize cenu pa da prodaju u zemljama treceg sveta za kikiriki i banane, a kako je ovo Srbija, covek treba da kupi nesto sto je jako kao tenk i trajace 30 godina, a ne bofl i plastiku samo zato sto su u nju umesto analogne ugradili digitalnu džidža midžu koja kosta 100 dinara, i traje bez kvarova srazmerno ceni - 100 dana.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 25.06.2006. u 13:29 GMT+1]
[ StORM48 @ 25.06.2006. 10:55 ] @
Mnoge stvari više nisu onakve, kakve su nekad bile.

Zato ne treba povlačiti paralele između Gorenja od pre 20 godina ili Boscha iz istog perioda i ovih današnjih primeraka iste robe. Prosto je neuporedivo - kakvi se banalni kvarovi javljaju kad današnjih kućnih aparata, prosto se čovek zapita da li su oni ikada videli kako radi točak, kad su uspeli da upropaste neka tako banalna rešenja.

Pozdrav
[ vladd @ 25.06.2006. 15:29 ] @
Ne zanosite se. Imam i ja Bosh-a iz '53, ali je na placu... radi.. Pa zar sada kada svi prave tehniku da traje 5-10 godina, da cascavam firme zbog "starog" renomea. Da ne spominjem fudbalsku reprezentaciju :), :((
Uzeo sam Samsung kombinovani frizider, no frost, za 25000 din (koja para manje). I da za 5 ili 10 godina ponovo pazarim isti, ili slican, isplati se, makar bosh trajao i 5g vise, posle 10 god ce biti izgreban, polovan, prasnjav...
Ves masina Samsung, sada je reklamiraju kao "best buy", 1200 o centrifuga, digitalna, staklo na vratima, slicna indesit je 53000, a ova 25000. Pa sto bih ja placao skupi radni cas nemca ili slovenca, kada je moj "africki".
[ ivc@ @ 25.06.2006. 17:01 ] @
Pre svega drago mi je da ima ljudi kao sto ste vi da mi pomognete. Ponekad se pitam sta bih bez ES :-)

Svestan sam ja toga da nista vise nece trajati 30 god.
Hvala za preporuku ugradne ploce, a i vec sam odsacovao onaj LG friz koji si mi preporucio.
E, sada pitanje cemu sluze ventilatori u ugradnim rernama. Jedan prodavac mi je rekao da se brze pece sa njim, a cini mi se da sam procitao da on sluzi da izbaci dim iz rerne ili tako nesto...

*Znaci mislis da se ugradna ploca Gorenje sa opravdanjem skuplja za 10000 u odnosu na Zanussi koja kosta 18ooo.
Iznenadio sam se kada sam video da Gorenje sa prekidacima odozgo kosta 27000, a AEG digitalna 29000!
Pomislio sam u sebi jeb.. te da li je ovo moguce. Sigurno je materijal bolji ili sta vec.
Mada kada pomislim da zena treba da se ubije dok ocisti oko prekidaca koji su odozgo (gorenje) cini mi se da digitalna dodje nekako bolje resenje. Plus sto na dig. moze da se podesi i povrsina koja greje.

*Rerna mi i nije nesto posebno bitna, ali kada je kupujem moram da razmisljam i o njoj. Za dig. sigurno nemam novac, ali i da imam ne bih je uzeo jer mi slabo pecemo. Ali opet neki savet bi dobro dosao.

*Frizider konbinovani LG Frost je definitivno po mojoj meri gledajuci spolja, za ono sto je unutra nisam strucan :-)
On u Negotinu kosta oko 370 eura. Mozda je veci od ovog sto si ti rekao. On je od 300 litara

*Sta to znaci da je friz samo otapajuci, a ne pravi led ni u zamrzivacu, sta onda otapa? :-)

*Ne znam, plasi me ta marka Beko, nekako nisam cuo za nju. Znas, ipak Ariston, Samsung, Gorenje bar ih ima na reklami :-) Da je jeftiniji, jeste.
Ali kada sam otvorio jedan friz Beko, posle LG nekako mi izgleda siromasno, zar ne?

*Asiprator mora da bude kaminski, tako je osmisljena kuhinja koja je vec napravljene. Gorenje ima neki model od 60 cm i kosta oko 12-13 hiljada. Osim Gorenja nisam video nista drugo u rukama, ali i ostale firme imaju u svojoj ponudi cak i mnogo lepse modele.
Da li je neko ima kuci kaminski aspirator i da li je bolji od obicnog ili samo lepsi?

Toliko od mene za sada.

PUCAJTE!

Pozdrav

[ bakara @ 25.06.2006. 17:11 ] @
@lesli eldridz
40 god. imate isti frizider? Onda ti definitivno nisi merodavan, jer se stvari za 5god. mnogo promene a kamoli za 40god.
[ bakara @ 25.06.2006. 17:21 ] @
Ventilatori u rerni tzv. Turbo rerne sluze da bi se navodno brze peklo i/ili odmrzavalo, duvaju topao vazduh...
@ivc@
obrati paznju!
Nemoj kupiti samootapajuci frizider, i nemoj to mesati sa NO frost, samootapajuci je (novi naziv za) klasican frizider, koji skuplja kondenzat na zadnjoj strani i isparava na motoru...bezveze u odnosu na nofrost.
Nofrost radi kao klima, isusuje vazduh iz frizidera.
[ bakara @ 25.06.2006. 17:28 ] @
Sto se tice beka uzmi slobodno, ja vec merkam duze vreme digitalnu rernu...Best buy 100%
Ne bih da te odvracam od tog aspiratora ali ja bih uzeo obican, a za te +pare koje si spreman da das kupi zeni digitalnu sudo masinu midea, sva u inoxu za 25000, izasli su novi modeli u tehnomaniji.
Jbg opremio sam ti celu kuhinju za 1300e
[ Lesli Eldridz @ 25.06.2006. 22:41 ] @
Citat:
bakara:
40 god. imate isti frizider? Onda ti definitivno nisi merodavan, jer se stvari za 5god. mnogo promene a kamoli za 40god.

Imamo i druge, ali i taj radi, i to efikasno. I kako ja to vidim, nadzivece ove druge. I jeste, tacno je. I meni se posle godinu dana pokvarili lageri na ves masini Gorenje, koju sam kupio zbog prohrom kazana, a ne zbog programatora koji moze da bude digitalni ili analogni, a pokvarili su se zbog loseg semeringa. Ali sam ja te lagere i semering promenio za 400 dinara, bas zato sto Gorenje ves masina ima prohrom kazan, a da je bila neka sa plasticnim kazanom, morao bi da menjam ceo kazan + lagere i semering, sto se ne isplati, nego je bolje da kupis novu masinu. To ti je ona prica, nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino.
[ bakara @ 26.06.2006. 00:09 ] @
Nista ja tebe ne razumem, pokvarila ti se masina posle (samo) godinu dana i ti si i dalje odusevljen njome.
Ja sam moju prethodnu candy prodao cim joj je oslabio kondenzator, tada je imala nepune 2god. A inace je imala pvc kazan. (postoji tema o ovome na jedno 6-7 strana)
Sadasnji lg ima takodje plastican kazan, i ne vidim to kao nedostatak...
[ bakara @ 26.06.2006. 00:17 ] @

A ako volis gorenje imam gorenje sporet 4god. star koji planiram da prodam i kupim BEKO (gorenje je iskljuceno iz izbora) ugradni digitalnu i rernu i plocu.
I ako bog da za 5god. da opet kupim novi.
nek crkne...
I da se razumemo nemam ja nista protiv gorenja vec protiv njihovih cena. Nije gorenje veci brand od lg, samsung, candy, ariston pa i od obicnog beka...

[ Sasa_NS @ 26.06.2006. 00:28 ] @
Ista dilema, samo pre nešto više od dve godine...

Kupio:

- LG frižider, kombinovani (gore frižider - veći deo, dole zamrzivač), no frost, najveći koji sam našao...
- Gorenje šporet, kombinovani (dve expres ringle, dve butan), turbo rerna sa ventilatorom, digitalni sat-tajmer
- Whirlpool vešmašina, 800 obrtaja

Sve radi, da kucnem u drvo, kao prvog dana. Nikakvih problema. Mislim da je koštalo više od tih 1000 evra..

ps. Ventilator u rerni je postavljen iza posebnog grejača tako da duva vreo vazduh i ravnomernije peče. Moguće razne kombinacije grejača (ukupno tri), sa i bez ventilatora...

No frost frižider radi zaista kao klima uređaj, kroz njega stalno cirkuliše hladan vazduh. Nema stvaranja leda, čak ni u zamrzivaču. Ako se i pojavi, to je zato što su vrata bila duže otvorena pa se kondenzovala voda, koja se onda kasnije zaledila (napravilo "inje"). No, to je vrlo retko... Odlično rešenje.

[ reject @ 26.06.2006. 00:42 ] @
Citat:
nemam ja nista protiv gorenja vec protiv njihovih cena

Ni Slovenci ih ne kupuju. Od dva stana koje sam promenio kao podstanar
u Ljubljani ni jedan nije imao nista od njihove bele tehnike, cak nisam
spazio nista od njih po stanovima koje sam razgledao dok sam gledao de
cu da se preselim, a ni po prodavnicama se ljudi nisu kidali oko njihove robe.

Mislim da imaju vecu prodaju ovde kod nas nego kod njih. :)
[ bakara @ 26.06.2006. 08:30 ] @
Pa iskreno recite gde u belom svetu mozete kupiti gorenje, osim u bivsim yu republikama, a samsung ili lg u svakoj zemlji na svetu...
Inace lg je deo najveceg proizvodjaca bele tehnike na svetu, americkog GE.
[ Lesli Eldridz @ 26.06.2006. 18:08 ] @
Citat:
bakara :

Nista ja tebe ne razumem, pokvarila ti se masina posle (samo) godinu dana i ti si i dalje odusevljen njome.

Pa normalno kad me popravka kostala samo 400 dinara (sve popravljam sam) a i bio sam spreman na to da je to bofl, kao i ostalo, ali je bar bofl od celika. Neka kupuje sta ko hoce, ja samo kazem da je celik celik a plastika je plastika, i da sam ja gledao od cega je kazan, a ne da li ves masina moze da se poveze na internet ili ne moze. A ovo zato sto necu da kupujem belu tehniku na 5 godina nego na 30, normalno uz popravke. Dzabe meni njihov sivi no frost frizider koji ima ugradjenu tus kabinu kad je on namerno pravljen tako da traje tri godine (taman dok ne istekne garancija) , i pri tome zuji kao vrsalica. Meni frizider treba da u njega stavljam hranu i da traje godinama i decenijama, a ne da ga gledam. Na stranu to sto je sve to sto dolazi kod nas bofl za istocnoevropsko trziste tako da je svejedno koju ce marku neko da kupi, i samo hocu da kazem da je jedino sto treba da se gleda prilikom kupovine kvalitet ugradjenog materijala, a ne cena ili marka.
[ bakara @ 26.06.2006. 21:10 ] @
Lepo ja rekoh da ti nisi merodavan (bez uvrede)...
Kakav je kazan je bilo bitno pre 20god. kada je bilo obicnih gvozdenih kazana koji su znali brzo da propadnu, a ves masine su bile skupe...
Sada su svi kazani od plastike, tokom vremena ne propadaju, a i ako se nesto desi plastika se lako krpi...
Sada se obraca paznja na potrosnju vode i struje kao i kvalitet pranja.
[ bakara @ 26.06.2006. 21:19 ] @
Gore pomenuti lg i samsung cak i u svojim najjeftinijim modelima imaju AA klasu, eventualno AB, centrifugu min. 800rpm i peru za 30min.
A sad ruku na srce i reci koliko kosta gorenje u AA klasi?
A sto se tice no frost tehnologije ja takav lg imam 6god i ne cuje se... Bosh je to tek prosle godine uveo u svoj program...
Da li su bosh i gorenje culi sta je to directdrive?
[ ivc@ @ 26.06.2006. 22:58 ] @
Ok, vidim da se tema zahuktava, ali po mene u pogresnom pavcu. Mada je v. masina sledeca na redu posle kuhinje :-)

Odlucio sam se za LG Frizider GR 349 SQF - 32.999 din ili GR 389 SQF - 34.900 din. Ovaj drugi je veci za jednu policu u frizideru i dobicu ga po nabavnoj ceni, to je kao neki popustu jer uzimam sve na jednom mestu.

Sutra stize kompet Rerna i Dig. ravna ploca Electolux koja je oko 50.000 din, videcu kako izgleda.
Prodavac mi je rekao su AEG i Zanutti deo firme Electolux, stime sto AEG pravi lux modele Zanutti najjeftinije, a Electolux srednje skupe modele.

Kaminski Aspirator za sada Gorenje DK 610E - oko 13.000

I to je to oko 1100 Eura

Da li ovo dobra kombinacija?

Pozdrav
[ bakara @ 27.06.2006. 00:04 ] @
Po meni je to ok, mislio sam da ces manji frizider...Jedino sto ces dobro da prebacis 1000e, ali ces kupiti bolje... Ja imam taj 389 frizider i to mi je jedna od najboljih stvari u kuci...
[ vladd @ 27.06.2006. 14:56 ] @
Kombinacija je ok, ali kao sto smo rekli, mora da se doda par stotkica, ako hoces bas da si zadovoljan a ne samo da potrosis x novca.
[ ivc@ @ 27.06.2006. 17:06 ] @
Pa, gde je 1000 tu je i jos 100 :-) bolje da sve bude dobro, nego da se kajem za nesto malo.
Ima li neko iskustva sa Electrolux. Ko su, odakle...
[ bakara @ 28.06.2006. 07:58 ] @
Ja nemam, ali to ti je jedna od onih skupljih marki (sa tradicijom) kupi slobodno ako ti odgovara cena.
[ rafiki @ 28.06.2006. 08:36 ] @
Citat:
ivc@: Pa, gde je 1000 tu je i jos 100 :-) bolje da sve bude dobro, nego da se kajem za nesto malo.
Ima li neko iskustva sa Electrolux. Ko su, odakle...

Electrolux?

Jedna od najvecih firmi za proizvodnju bele tehnike: poreklom iz Svedske (valjda) a danas su u njenom sastavu Zanusi i AEG. Uostalom, pogledaj i sam sta Wiki kaze: http://en.wikipedia.org/wiki/Electrolux

Evo ti moja iskustva: imam Electrolux staklo-keramicku plocu za kuvanje i AEG rernu koja je kao svemirski brod: ubacis pile unutra, prebacis rernu na program za pecenje pilica, ukucas tezinu pileta i posle XY vremena rerna javlja da je pile peceno :) (Sto je najgore, pile je STVARNO peceno...).

Elem, kod rerne obavezno uzmi neku koja ima piroliticko samociscenje (ciscenje sagorevanjem). To je odlicna stvar, jer posle tog ciscenja sve sto treba da uradis je da prebrises rernu vlaznom krpom, i bice opet cista kao nova. Takodje obrati paznju na to koliko slojeva stakla ima na vratima, jer sto vise stakala ima to su vrata spolja hladnija. Moja ima 3 stakla tako da su vrata spolja u najgorem slucaju samo topla - ne postoji sansa da se opeces na tim vratima. To moze puno da znaci ako imas malu decu koja vole da se muvaju po kuhinji. Zahvaljujuci ovim hladnim vratima ja moju decu smem da pustim u kuhinju kad se nesto pece u rerni.

Evo ti i sajt sa koga mozes da skines uputsva za koriscenje AEG, i nekih Zanusi i Electrolux uredjaja. Posto u nase prodavce ne mozes da se pouzdas, savetujem ti da prvo skines uputstvo za uredjaj koji nameravas da kupis i da ga proucis - tako ces znati sta tvoj uredjaj ima i sta moze da uradi: http://www.serviceforce.co.uk/pdf_search2.asp. Pregledaj i Electrolux sajt, takodje.

Obrati paznju da se rerne i ploce za kuvanje prave u dve varijante: zavisne i nezavisne. Nezavisni uredjaji imaju komande na sebi tako da nije vazno gde ih montiras i mozes da kombinujes uredjaje razlicitih proizvodjaca; dok zavisni imaju komande samo na rerni i moraju da budu ugradjeni blizu jedan drugom - posto se povezuju posebnim kablom. Ako ces rernu ugradjivati ispod ploce za kuvanje onda mozes da uzmes i zavisne i nezavisne, dok u drugom slucaju (razdvojena ploca i rerna) moras da uzmes nezavisne.

Frizider (389 SQF) je sasvim OK. Nekoliko mojih poznanika ga ima (ukljucujuci i mene) i svi su zadovoljni s njim. A hladi odlicno - imao sam ga i u Africi :)

Pozdrav

P.S. edit o frizideru
[ Deep|Blue @ 28.06.2006. 14:52 ] @
Citat:
bakara: Pa iskreno recite gde u belom svetu mozete kupiti gorenje, osim u bivsim yu republikama, a samsung ili lg u svakoj zemlji na svetu...
Inace lg je deo najveceg proizvodjaca bele tehnike na svetu, americkog GE.

Pa iskreno po evropi mogu lako da se nadju gorenje proizvodi, ali su jako skupi i komentar koji sam cuo od par prodavaca jeste da je bojlje uzeti ariston za iste pare.
[ Slobodan Miskovic @ 28.06.2006. 23:01 ] @
Kad vec spomenuste Gorenje evo jednog podatka koji dovoljno govori o tome da to nije trade mark za ex yu trziste :) vec da isti sasvim lepo posluje i van.

2005. godina
Promet: 1 120 000 000 evra
Profit: 25 000 000 evra
Broj zaposlenih: 11 000

Inace je trnutno na sedmom mestu medju proizvodjacima bele tehnike u Evropi sa Rusijom.
[ the_jumper @ 29.06.2006. 00:00 ] @
1000 evra na brazil svetski prvak,kvota 2,i onda onda postavis pitanje na forumu sta kupiti za 2000evra :)
[ bakara @ 29.06.2006. 09:33 ] @
@slobodan
a ko su prvih 6? navedi izvor...
[ Sasa_NS @ 29.06.2006. 10:17 ] @
Citat:
Ja imam taj 389 frizider i to mi je jedna od najboljih stvari u kuci...

Imam ga i ja. Ekstra je zaista.

Najbolji frižider koji sam do sada imao/video....
[ Slobodan Miskovic @ 29.06.2006. 13:01 ] @
Nazalost ne pise ko su prvih 6.
Izvor je Ekonomist magazin, a taj podatak je rekao Franc Kosec iz Gorenja osvrnuvsi se na plan da bi posle otvaranje fabrike u Valjevu i planirane u Ukrajni za 2-3 godine Gorenje trebalo da dostigne petu poziciju u odnosu na sadasnju sedmu.
[ bakara @ 29.06.2006. 20:41 ] @
Znaci sami sebe hvale :)
[ Slobodan Miskovic @ 29.06.2006. 21:26 ] @
Pa nisam bas siguran da je pohvalno biti 7. u Evropi :)
[ StORM48 @ 30.06.2006. 01:19 ] @
Da, da... možda su sedmi, ali otpozadi.

Uzmi pa sam sebi nabroji najveće svetske proizvođače bele tehnike, pa onda i ubedi sam sebe, da Gorenje može biti na sedmom mestu... (hint: Siemens, Philips, Bosch, AEG, Electrolux, Ariston, LG, Whirlpool, Candy, Samsung...). Ovde ih već ima 10. Od kojih je to Gorenje "bolje" po prometu?

Ha, ha...

A Kvalitet... 0 (i to jedna velika nula). Na zapadu, takav proizvod možeš prodati samo jednom.

Meni je na novom Gorenje šporetu (plaćenom užasnih 1000 evra), bukvalno otpala nekakva folija sa reglera za ringle. Ispostavilo se da je to nekakav plastikaner najšugavijeg kvaliteta, za koji je predviđena zamena svakih 2-3 godine, tako da sam kupio tu zamenu i sad je "kao" super. Grejač, gornji već riknuo jednom (u ekspoataciji nepune 4 godine).

Koje đubre...

Mada opet... neko možda voli.

Pozdrav
[ kraken01 @ 14.07.2006. 20:32 ] @
Meni najvise lezi bosch. Do sada se nisam pokajao kupujuci njihove proizvode. A gorenje ima veoma visoke cene servisiranja sto nije kod nas uopste zanemarljivo.
[ bakara @ 14.07.2006. 22:27 ] @
A bosch ti nije skup...:)
[ voka @ 17.07.2006. 12:01 ] @
u pravu si. mi smo jadni pa kupujemo belu tehniku na svakih 20 godina. do isteka tih 20 godina mi krpimo i budžimo ono što imamo. bela tehnika koja se danas pravi je namenjena potrošačima koji imaju kinte da je menjaju na 5 godina, tako da smo mi u krajnje lošoj poziciji. gorenje nikako. par prijatelja koji su kupili mašine, šporete, su se zeznuli. posle vrlo malo vremena morali su da zovu majstore. mislim da se radi o lošim ugradnim delovima.
do sada se niko nije žalio na beko. radi se u turskoj. ok je. za te pare.
mislim da je svejedno šta ćeš uzeti ( marka ). ubrzo ćeš zvati majstore. ćao
[ kraken01 @ 26.08.2006. 00:11 ] @
Lakse mi je odmah da dam vise novca nego da posle stalno dodajem za popravke.
[ bakara @ 26.08.2006. 08:35 ] @
Pa ti daj, niko ti ne brani
[ dovla435 @ 25.07.2007. 08:34 ] @
Da li moze neko da mi kaze nesto o sporetima. tj beloj tehnici marke Scholtes i gdwe bih mogao naci neki cenovnik za njih? Hvala unapred!
[ jenkivalera @ 26.09.2007. 13:19 ] @
Da li neko može da mi pomogne oko izbora kombinovanog šporeta?
Naime, pronašla sam u Novom Sadu Gorenje šporet K7712B, koji je od belog emajla, ima 2 ekspresne ringle i 2 plinske površine. Rerna je multisistemska sa 4 grejača i to gornji, donji, infra i kružni. Ima i ventilator i AquaClean funkciju za čišćenje rerne i još neke opcije. Košta oko 40000,00 dinara. Da li neko ima ovakav šporet i da li zaista vredi koliko i košta? Čini mi se da je precenjen, jer nešto slično prizvodi i Beko, model CE 63010S, koji jedino nema tu funkciju samočišćenja (AquaClean)!!! Ovaj Beko model košta 21358,00 u ELTIM radnjama.
Treća dilema je vezana za Ssholtes šporet, koji izgleda fantastično i vidi se da nije pravljen za zemlju Srbiju koji se može kupiti u prodavnicama oštećene bele tehnike, po veoma povoljnim uslovima. Takav jedan model, kombinovani sa 1 ringlom i 3 plinska dela, super multifunkcionalnom rernom (nema šta nema) sa čišćenjem na bazi pirolize, košta oko 32000,00 dinara. BOSCH model, nov kod nas, sa istim osobinama košta oko 90000,00. Bar su mi tako rekli trgovci. Ima li neko iskustva sa ovom oštećenom robom, konkretno sa ovim šporetom, servisom, rezervnim delovima, jer koliko sam saznala servis je jedino u Kraljevu. Šta kada se pokvari? Moliti se Bogu da firma koja se bavi time u Novom Sadu ne propadne, ili ga spakovati pa u Kraljevo, voziti, čekati da ga poprave?...Da li neko ima neka ovakva iskustva i dobar savet?
Svaki savet ja dobro došao. Možda nešto sasvim četvrto, peto ili deseto?
[ linotip @ 26.09.2007. 18:36 ] @
Kada sam pre godinu ipo dana postavio ovu temu (tada pod drugim nadimkom) bio sam po prilicno zbunjen, sta i kako i moram priznati da su mi ljudi poprilicno pomogli.
I evo posle toliko vremena zeleo bih da napisem svoje uskustvo o uredjajima koje sam kupio.

Electrolux urgadnu dig. keramicku plocu sam 4 ringle.
Samo reci hvale za ovaj proizvod od mene, zaista. Malo je skuplja od Gorenje takve sa prekidacima, a mozete zamisliti kako izgleda ribati oko prekidaca ili preko ravne ploce na kojoj su samo odstampani dugmici, do sada nikada nije zakazala, a ima i zastitu koristenja od dece. Takodje i senzor koji upozorava da je ringla topla sve dok se ne ohladi posle gasenja. Jako je odporna, mislim da na je do sada bar 100 puta nesto iskipelo, sacekas da se ohladi i malo alatkicom koju smo dobili uz njega jednostavno odklonis.

Elecrtolux ugradnu rerna.
Takodje odlicna, sa sondom koja obezbedjuje da meso bude peceno ravnomerno i ventilatoro koji pomaze da sve bude rumeno i hrskavo ;-) Ne cisti se sama, ali ako ste bar malo pazljivi to vam i ne treba. Odlicno uputstvo o namernicama na koliko i koliko peci, nema greske, uglavnom hehe.

Gorenje Napu, lepu, metalnu, koja je dosta bucna, ali odlicno odradjuje svoj deo posla.

LG No Frost kombinovani frizider.
Masina je takodje odlicna zaista, poprilicno je velika, odlicno hladi, pravi led za 15 min. (sto je meni i najbitnije) itd.

Eto to je to za 1000 eura +-

Hvala svima na pomoci.

P.S. Gorenje je zaista najskuplje kod nas, recimo u Austriji je medju poslednjima u svemu.
[ Ser_Boyler @ 01.10.2007. 10:12 ] @
Citat:
bakara I da marke gorenje, bosch, siemens, elektrolux preskoci, gubis vreme sa njima.

Naveo si najvece svetske proizvodjace bele tehnike i pri tome predlazes da se ne kupuju. Mozes li dati neki razlog ovakve tvrdnje?
[ bakara @ 01.10.2007. 11:11 ] @
Razlog?

Cena je dobar razlog...?
Covek je pitao sta da kupi za 1000e a treba da kupi:
Citat:
Odlucio sam da izdvojim 1000 eura za komb. frizider, ugradnu rernu, keramicku plocu i kuh. napu (kaminsku)

Da je krenuo sa tim proizvodjacima tesko da bi sve uslo u tih 1000€

Zadovoljan?
[ bakara @ 01.10.2007. 11:13 ] @
Razlog?

Cena je dobar razlog...?
Covek je pitao sta da kupi za 1000e a treba da kupi:
Citat:

Da je krenuo sa tim proizvodjacima tesko da bi sve uslo u tih 1000€

Zadovoljan?

PS: citat si samo izvukao iz konteksta teme ne osvrcuci se na sustinu...

[Ovu poruku je menjao bakara dana 01.10.2007. u 12:41 GMT+1]
[ Ser_Boyler @ 01.10.2007. 12:57 ] @
Da znas kakve su cene i sta se sada nudi na trzistu sigurno ne bi ovako pricao!

Dakle, kako uklopiti sve sto je trazeno u 1000 EUR?
1. Kombinovani frizider: Electrolux ERD 28304X --> http://www.elektrosvet.cz/chla...x-erd-28304-x-inspire+dp92165/ , Cena: 30.000 din
2. Ugradna rerna: Electrolux EOB 32100X --> http://www.003.ru/model/1300_8216138.html , Cena: 21.000 din
3. Ugradna ploca: Electrolux EHS 6615X --> http://www.tehtorg-bt.ru/descr6250.htm , Cena: 23.000 din
4. Aspirator: Ovde moze bilo sta do 6000, 7000 din

Ovde je lista zaista kvalitetnih uredjaja koji imaju dobar odnos kvalitet/cena.
Covek koji je postavio ovu temu se uostalom javio i napisao sta je uzeo. Izmedju ostalog i Electrolux ugradnu plocu i rernu sa kojima je zadovoljan.
[ bakara @ 01.10.2007. 13:27 ] @
Citat:
Ser_Boyler: Da znas kakve su cene i sta se sada nudi na trzistu sigurno ne bi ovako pricao!

Upravo tako, tema je stara godinu dana...

Nemam ja apsolutno nista protiv bilo kog proizvodjaca, cak sam na prvoj strani i napisao da je elektrolux dobar proizvodjac, narocito kad nadjes proizvode koji su na akciji.
[ linotip @ 02.10.2007. 20:29 ] @
Evo slike kuhinje, ako nekog interesuje kako izgleda.

www.dukes.org.yu/kuhinja.jpg

[Ovu poruku je menjao bakara dana 02.10.2007. u 23:31 GMT+1]
[ Preciousss @ 14.01.2008. 21:28 ] @
Može li se ova tema staviti u sticky i malo osvežiti, please?

Ima nekih stvari koje verujem da su predmet trajnog interesovanja ljudi.
[ matan2 @ 26.01.2008. 18:15 ] @
Citat:
Ser_Boyler: Da znas kakve su cene i sta se sada nudi na trzistu sigurno ne bi ovako pricao!

Dakle, kako uklopiti sve sto je trazeno u 1000 EUR?
1. Kombinovani frizider: Electrolux ERD 28304X --> http://www.elektrosvet.cz/chla...x-erd-28304-x-inspire+dp92165/ , Cena: 30.000 din
2. Ugradna rerna: Electrolux EOB 32100X --> http://www.003.ru/model/1300_8216138.html , Cena: 21.000 din
3. Ugradna ploca: Electrolux EHS 6615X --> http://www.tehtorg-bt.ru/descr6250.htm , Cena: 23.000 din
4. Aspirator: Ovde moze bilo sta do 6000, 7000 din

Ovde je lista zaista kvalitetnih uredjaja koji imaju dobar odnos kvalitet/cena.
Covek koji je postavio ovu temu se uostalom javio i napisao sta je uzeo. Izmedju ostalog i Electrolux ugradnu plocu i rernu sa kojima je zadovoljan.

A gde ima po ovim cenama?
[ linotip @ 26.01.2008. 19:24 ] @
Ne bih se bas slozio da moze bilo koji aspirator, ipak on daje smek celoj kuhinji.

Iskreno, neverujem da ovo sto si naveo moze u Srbiji da se kupi za 1000 eura, aj mozda, bilo bi super.
[ Preciousss @ 31.01.2008. 12:12 ] @
Uzeo LG 10264TP, u ***, po ceni sa sajta.

:) Isporučili, montirali. :)
:( Malo izgrebali o metalno crevo od monobloka vodokotlića, ali nije strašno. Zaboravili garanciju da pošalju. :(

Još je nisam uključio i probao, a u procesu je nabavka ostalog. Budem obavestio šta sam uzeo i po kojoj ceni, a gde, na PM, da ne bih reklamirao.

[Ovu poruku je menjao momsab dana 31.01.2008. u 17:55 GMT+1]
[ deki-nis @ 10.02.2008. 13:32 ] @
Da li neko ima kombinovani frizider Indesit BAN 13 NF

http://www.***.co.yu/katalog/indesit-frizider-kombinovani-ban-13-nf.html

Razmisljam da kupim ovaj model, pa me interesuje da li ga neko ima i kako se pokazao?

Ako ima neko drugi predlog u toj cenovnoj klasi, bio bih zahvalan?

Prvo sam gledao LG 409 GPA, ali s' obzirom da mi se prodao ispred nosa i da ga u toj prodavnici nema vec dva meseca, razmisljam da odustanem od "azijata" i pazarim ovog "zabara"... ali mi se cini da se ovde retko pominju Indesit frizideri... :-|

[Ovu poruku je menjao momsab dana 10.02.2008. u 15:08 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao momsab dana 10.02.2008. u 15:08 GMT+1]
[ Preciousss @ 20.03.2008. 17:32 ] @
Mi planiramo pazariti Indesit Ban 34NFPS. 13ca NF jeste NoFrost, ali nekako ne odaje utisak, barem nama.
[ Preciousss @ 20.03.2008. 17:42 ] @
Citat:
Uzeo LG 10264TP, u ***, po ceni sa sajta.

:) Isporučili, montirali. :)
:( Malo izgrebali o metalno crevo od monobloka vodokotlića, ali nije strašno. Zaboravili garanciju da pošalju. :(

Još je nisam uključio i probao, a u procesu je nabavka ostalog. Budem obavestio šta sam uzeo i po kojoj ceni, a gde, na PM, da ne bih reklamirao.

Nastavak gornje poruke:
Uzeli ugradnu ploču Candy
Candy ugradna ploča PL 22 ASX
Kobinovana ugradna ploča
Elektronsko paljenje gorionika
Površine za kuvanje:
1 plinski brzi gorionik 2.65 kW
1 plinski srednje brzi gorionik 1.5 kW
1 električna ploča Ø120/1.2 kW
1 električna ploča Ø165/1.6 kW
Ukupna snaga plinskih gorionika: 4.15 kW
Sigurnosni ventil Sicur Flame (prekid dovoda plina ako se plamen slučajno ugasi)
Boja: Inox
Ugradne dimenzije (ŠxVxD): 56 x 8 x 48 cm
Dimenzije (ŠxVxD): 59 x 3.5 x 51 cm

bila akcija tih dana, cena ispod 11k.

Takođe, na akciji Rerna Elux
KARAKTERISTIKE
samostalna ugradna rerna
8 programa pečenja
energetska klasa: A
zapremina: 51l
displej za alarm i sondu za meso
dugmići na uvlačenje
3 sloja stakla
rashladni ventilator
mehanička brava za zaključavanje
3 emajlirana pleha i 1 rešetka
metalni filter za masnoću

takođe na akciji, uštedeli 100€.
Ostaje frižider, ugradna sudomašina... aspirator?

P.S.
Ako mogu da se sakriju da se ne vidi ovako explicitno link, bilo bi lepo, ja nisam uspeo.
Navedeni linkovi samo da se pokaze sta je u pitanju.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 20.03.2008. u 19:25 GMT+1]
[ deki-nis @ 20.03.2008. 20:32 ] @
Ja sam kupio Indesit BAN 34NF i prvi utisci su extra. Bio na akciji -20%, tako da mi ispao jeftinije od BAN 13NF o kome sam razmisljao

PS: sada razmisljam o ugradnoj ploci, aspiratoru i rerni...
[ Andrija 75 @ 28.03.2008. 06:35 ] @
Pogledajte temu o ves masinama Indesit pa razmislite o firmi!
[ bordzija @ 07.11.2008. 14:58 ] @
Hoću da uzmem samsung C 61RAAST grejnu ploču sa senzorskim komandama, na akciji je 16 iljada... Inace joj je cena skoro 24 soma na drugom mestu :S Nesto nemam nikakva iskustva sa samsung plocama? Valja li?

Kupio sam je danas, izgleda kao svemirski brod

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 08.11.2008. u 00:34 GMT+1]
[ dejan_bg @ 25.05.2009. 09:47 ] @
Cao,

koju ugradnu plocu uzeti danas...pregrst raznih opcija....

pre se spominjala ova:
Electrolux ugradna ploča EHS6651P

u kombinaciji sa rernom:
Electrolux EOB 32100X

e sad ove gore ploce i nema bog zna gde da se nadje dok rerne ima sa sasvim ok cenom od ~25.000 mozda i manje.

Jel moze pomoc oko toga koju plocu izabrati a da bude rang do 24,25.000din maximum.

Pozdrav,
Dejan
[ bakara @ 25.05.2009. 17:58 ] @
Citat:
dejan_bg

Jel moze pomoc oko toga koju plocu izabrati a da bude rang do 24,25.000din maximum.

Meni se u zadnej vreme najprimaljivije cine samsungove senzorske ugradne ploce i elektroluksove turbo rerne.

Uklapaju ti se u cenu, cak sta vise i jeftinije je od toga...

btw, ova rerna je bila i ispod 20k na akciji na pariferiji grada
(odlicna rerna)
[ dejan_bg @ 26.05.2009. 08:23 ] @
Citat:
bakara: Meni se u zadnej vreme najprimaljivije cine samsungove senzorske ugradne ploce i elektroluksove turbo rerne.

Uklapaju ti se u cenu, cak sta vise i jeftinije je od toga...

btw, ova rerna je bila i ispod 20k na akciji na pariferiji grada :)
(odlicna rerna)

sta to znaci na periferiji grada?? :))

btw daj slobodno neki konkretniji predlog za Samsungovu plocu jer njih stavrno nisam nesto gledao pa tu tek nemam pojma sta izabrati.

recimo na tehnoman. sajtu nadjoh samo:
Samsung ugradna ploča C 61RAAST - 23400
mada ne deluje loshe po karakteristikama (mada ne znam ni sta prvenstveno gledati u tom rangu do 25.000din posto tu "dodataka i perverzija i nema".

Poz

[Ovu poruku je menjao dejan_bg dana 26.05.2009. u 10:47 GMT+1]
[ bakara @ 26.05.2009. 22:27 ] @
Citat:
dejan_bg
btw daj slobodno neki konkretniji predlog ...

Sta daj slobodno, kada je ovde zabranjeno davati kontakte prodavnica, a i bas ja sam zaduzen da se postuju ta pravila

Evo ti 2 slikice na kojima se vide i cene:

[ set @ 24.09.2009. 23:22 ] @
Jel kupio neko gore navedene Samsungove plocu i rernu i kakvi su utisci. Da li je bolje juriti electrolux ili je samsung OK.
[ pecinjo @ 29.09.2009. 12:22 ] @
Ja sam uzeo baš takvu samsungovu rernu BF 641 i ok je, ima sat na tom ekranu koji se doduše resetuje kad god nestane struje, vrata su topla na dodir dok radi tj. nisu ledena na dodir kao u reklami ali nećete se opeći ako ih dodirnete, pleh i unutrašnjost su od nekog plavo-teget prskanog emajla tj. nisu crni, ima preheat opciju tj. brzo zagrevanje i to je baš brzo do 220 C za minut dva! Ostalo kao i kod bilo koje druge rerne al’ ima dva ventilatora a ne jedan kao većina multisistemskih rerni tako da je to veliki plus, a minus je samo jedan pleh i rešetka a ni taj pleh nije nešto tj. dno mu nije ravno već ima četvrtasto ispupčenje od skoro pola santimetra na sredini a i jedna ivica je pod uglom tj kosa je (nema pecenja patišpanja za torte u njima), najbolje sami pogledajte pre kupovine, mada je zapremina od 65l stvarno super i nema puno rerni tog kapaciteta. Ariston i gorenje npr. daju nekoliko pleha od kojih jedan baš dubok, a takve plehove koji savršeno pašu baš u vašu rernu je teško naći a i kad ih nađete koštaju po par ’iljada pa se razlike u ceni rerni tu istope, mislim što uzimati multisistemsku rernu koja može da peče tri i više stvari odjednom kad imaš 1 pleh da staviš unutra.
U istoj radnji kao sa slike sam uzeo Candy ringle PVK 640 na akciji za 18k (taj model je na svakoj 2-3 akciji zadnjih par godina) jer su za razliku od tih samsungovih imale i jednu veću ringlu (2x155mm 190mm i 220mm) a ne po dve manje(2x155mm 2x190mm), šta ću kad volim velike palačinke! Jes da su prekidači na njoj klasični i to je malkice ružnije a i smor za brisanje kad se nešto prosipa ali ta velika ringla baš znači. Kod Candyja je jedino smaranje sa obaveznom ugradnjom od strane njihovog servisa (ako hoćete dvogodišnju garanciju) što mu dođe još 1200 dindži za povezivanje par žičica a i kabli od 1k dinara sami kupujete (mislim ko se malo razume u te stvari stvarno je smešno, pogotovo što ti i sliku daju u uputstvu), al dobro svi mi moramo nekako da se snađemo samo se raspitajte PRE kupovine i za takve stvari tako da vas izađe oko 22.5k na kraju. Candy ima hilight grejače tj. usijaju se za 2-3 sekunde dok se halolight greju sporije a klasični čitavu večnost (mislim klasični ali ispod staklokeramičke ploče a ne metalne ringle), takve grejače stavlja Gorenje na svoje slabije (čitaj jeftinije) modele koji se mogu naći na akcijama po primamljivim cenama, mada ima i modela poznatih marki po ohoho ceni 40k+ sa takvim ringlama, u čemu je štos nije mi jasno.
[ Java Beograd @ 29.09.2009. 12:33 ] @
Ja sam pre par godina kupio ploču Zanussi i takođe je bilo "obavezno" platiti 1.500,00 din za povezivanje "dveju žičica". Naravno odmah sam popizdeo, a kad sam video da u garanciji piše da povezivanje mora da bude urađeno od stane osposobljenih lica (ne sećam se baš tačno termina) onda sam ih totalno odjebo. Pošto sam po struci dipl. ing.el. mislio sam da ako nešto crkne, garancija će MORATI da važi, jer sam svakako mnooooogo stručniji od priučenih momaka iz servisa.

Naravno da sam povezao sam, štaviše, potpuno sam otvorio ploču da bih montirao duži kabl (nisam hteo da nastavljam) koji mi je bio potreban. Povezivanje plina je takođe trivijalni zahvat. Bilo kako bilo, sve lepo i uredno radi, pa nije ni bilo potrebe da se pozivam na garanciju.
[ rewqrewq @ 11.11.2009. 00:13 ] @
Ne mozes da budes strucniji nikad od servisera, a tek od ovlascenog.... tu nema govora. Sve ovo pod uslovom da si stvarno dipl. ing. a serviser neki malo ozbiljniji (sa iskustvom).

Sorry, mozes da budes strucniji ali NE SMES- nisi Mr. OVLASCENI!

[ Java Beograd @ 11.11.2009. 08:01 ] @
Ma sve ja to znam. I bilo bi to sve u redu, da su u ovoj državi ovlašćeni = stučni. Ali, činjenica je da u servisima radi kurta i murta, a uglavnom gomila neukih i nestručnih, koji, gle čuda, nekako postadoše "ovlašćeni". A takođe, gle čuda, ja baš moram da platim vucibatini 1.500,00 da spoji dve žice, i da natakne crevo za butan !?

Kamo lepe sreće da te "servise" neko kontroliše, proverava, nadgleda, dodeljuje i oduzima licence (po potrebi), da postoji prava i valjana obuka i trening kadrova. Onda bih možda i pristao na takvu ucenu.

Ne znam da li si bio u toku sa nedavnim dešavanjima u "ovlašćenom" Opel servisu. Ako nisi, potraži malo da vidiš šta radi Mr. Ovlašćeni. Ovce su da sa šišaju. Ali nismo svi ovce.
[ rewqrewq @ 11.11.2009. 09:57 ] @
U pravu si, da je drzava kakva nije pa da se uvede licenca i za vlasnike trafika a tek za "ovlascene" i sl. Problem je obrazovanje tj. obrazovni sistem. Pored toga sto se u skoli ne uce zanatu ne izucavaju ni sira znanja (psihologiju, filozofiju, sociologiju, knjizevnost, istoriju...). Problem je i sto na zanate salju decu koja su losi djaci. Znam lika koji sad ugradjuje klime a zavrsio je 2 godine el.tehnike ili cak MATEMATIKE! Kao hirurg da ti je majstorisao po kuci posle njega!

U cenu od 1.500,00 din. nije ukljucen samo momenat spajanja tih zica. Taj je trebalo da stekne to "znanje", zvanje... da bi ti imao koga da pozoves. Kad si ga pozvao, sekretarica napisala nalog (i nju si "platio"), treba neki auto da se dodje do tebe. Alat, materijal... i ako ga nije upotrebio. Pozvao si ga jer on mora to da ima i da obavi pos'o.

Zato kad kupujete pitajte ko je ovlasceni servis, ne kupuje se kucni aparat svaki dan a treba da traje 7-8 godina min, i velika je verovatnoca da mi nesto "zafali" u to periodu.

[ goxgi @ 01.05.2010. 18:42 ] @
Ja idem posle praznika da kupim frizider i treba mi pomoc... Juce sam isao do Metro-a i video ovaj http://www.samsung.com/rs/cons...pe=prd_detail&tab=features...

E sada znaci tako nesto mi trebe, te visine, i da je do 40 hiljada, jer ovaj je 39... E sada zanima me da li je to OK.... Da li ima nesto bolje??? Prednosti, mane???

Svi hvale LG, ali nekako mi ovaj deluje i veci, i bolji... Ima onaj dispanzer za vodu sto mi je isto super...

Sta da radim???

Sta da kupim???
[ dragmilk @ 10.08.2010. 12:10 ] @
Papirici sa cenom u crvenoj, zutoj i zelenoj boji otkrivaju lokaciju.
[ bakara @ 10.08.2010. 18:02 ] @
Citat:
dragmilk: Papirici sa cenom u crvenoj, zutoj i zelenoj boji otkrivaju lokaciju.

Otkrivaju, ali nista ne govore