[ GMC @ 28.06.2006. 18:47 ] @
Napomena: Ako ovaj post ne spada u ovaj forum molim moderatora da ga premjesti. E ovako imam pitanje o ljevanju plasticnih djelova. Vjerovatno cu vam zvucati smjesan jer stvarno nemam pojma o ovoj temi nista, pa tako odma na pocetku da vas upozorim da ako naletite na neku izvalu da mi ne zamjerite :) Znaci dali je moguce plastiku samo rastopiti u posudi (recimo na otvorenom plamenu) i saliti je kalup? Ako da dali bi se recimo taj kalup mogao napraviti od gipsa ili neke slicne mase koja se da oblikovati rukom. Ne dolazi u obzir betosnki kalup jer svi elementi koji mi trebaju su uglavnom oblika hemiske olovke. Kako sam ja to zamislio je sljedece: Na ognju u posudi (koja bi bila doradjna, produzena rucka radi bezbjedne udaljenosti, i dodan mali "ljevak" za preciznije izljevanje) staviti razne plasticne odpatke (tj. plasticne djelove). I to grijati dok se plastika skroz ne rastopi. Zatim kad plastika dovoljno postane tecna izliti je u mali kalup koji bi bio napravljen od gipsa (a tkodje te kalupe drzati u/pored vatre kako bi bili dovoljno vruci da se plastika moze uliti u njih). Finoca (glatkoca) izrade nije toliko ni bitna jer svakako bi taj elemenat jos rucno doradio i obradio dok ne poprimi zeljeni oblik. Znaci interesuje me dali je ovo izvodljivo? |