[ KRVOLOK @ 14.01.2003. 16:45 ] @
| Ja sam pravio svakakve,ali nikad nisam postigao ono sto sam trazio,a to je da detektujem npr. zlatni prsten(5-6 g) na 30 cm udaljenosti.Novcic mogu da detektujem npr. na 70 cm,ali rekord za zlato mi je 12 cm.Svjestan sam zbog cega je razlika u zlatu i zeljezu isto tako sam radio razne varijante oscilatora i sondi.Bilo bi mi drago da neko ima ideju ili cak semu detektora zlata,ali bez nekakvih "59gf23dx3" kola.Napominjem da mi je detektor najbolji bio kad sam koristio IRF.Za zlato mora da postoji neka caka u izradi i oscilatora i sonde...
HVALA |
[ dc260195 @ 09.05.2003. 00:12 ] @
Cao svim ljubiteljima elektronike. Ja imam jedan problem. Zeleo bih da mi se javi neko koji moze da mi napravi jedan metal detektor, koji moze registrovati novcic na dubini 40 do 50 centimetara. Sve sto sam do sada koristio u prospektu pise jedno, a na terenu rezultati 15 do 30 centimetre. Mislim da ne preterujem.
Osecaj koji doziveh, gledajuci meteor kako sagoreva, nahrani moju dusu toliko, da nekima ni vecnost nece biti dovoljna da shvate taj osecaj.
MUDRIJI JE ONAJ, KOJI ZNA, A CUTI, OD ONOGA STO NE CUTI A MISLI DA ZNA!
[email protected]
[ Ovu poruku je menjao dc260195 dana 20.05.2003. u 02:41 GMT]
[ annoying_master_c @ 11.05.2003. 15:31 ] @
A zacega ce ti?
BAVLJENJE ARHEOLOSKIM ISTRAZIVANJIMA BEZ DOZVOLE JE, da pogodili ste, NELEGALNO.
Ovakvih istrazivaca, kvazi, zaljubljenika, kopaca grobova ima na svakom koraku.
Nemam nameru nikoga da vredjam ko se bavi iskopavnjima arheoloskih nalazista na legalan nacin, i nadam se da ih nisam uvredio ali to ne vazi za pomenuti sljam, u cilju omogucavanja obicnim gradjanima uvida u ta otkrica u ustanovama kao sto su muzeji a ne neke privatne kolekcije.
Sram bilo svakog ko cacka po necijem grobu.
[ virtualx @ 12.05.2003. 15:19 ] @
ima li tko semu metal detektora sa tranzistorima ?
ako ima nek mi uploadira na poruku.
moze li se sa ic555 napraviti metal detektor(drugog nemam)?
pozdrav!
[ jackdetect @ 10.06.2004. 23:41 ] @
Cao sadasnji i buduci tragaci,
Vidim da vas zanimaju metal detektori, i to oni najbolji. Pa eto, ja sam nekakav strucnjak za tu oblast (odnosno zivim od toga).
Zao mi je sto nisam ranije pronasao vasa pitanja, jer uglavnom jurim strane sajtove.
Odmah da vam kazem da vam sheme necu slati, jer postoji nekakva profesionalna tajna, kao u svakom drugom poslu.
Ali zato vam mogu razjasniti sve sto vas muci.
Uglavnom, zaboravite sve sto ste u Srbiji mogli cuti o metal detektorima,to je SF.
Nemam vremena da odgovaram na pitanja stara nekoliko meseci, ali cu odgovoriti na sva buduca koja stignu.
Onome ko je protiv ovog zanimanja preporucujem da malo surfuje po netu, i vidi kako razvijeni svet tretira ovu temu.
Salute,
Jackdetect.
[ KRVOLOK @ 11.06.2004. 06:55 ] @
mene interesuje podvodni detektor sa okruglom sondom bez ikakve dodatne elektronike za selekciju metala,samo me za zlato zanima.Postoji li ovako nesto kod tebe i kakve su mu specifikacije?
[ jackdetect @ 11.06.2004. 15:25 ] @
Rekao si nesto kontraverzno.Ne zanima te elektronika za diskriminaciju(razlikovanje metala), ali zelis detektor koji vidi samo zlato.
E vidis, takav detektor jos nije izmisljen. Ono sto je moguce, ako razmatramo detektore koji lociraju metal pod zemljom ili vodom, je razlikovati dve osnovne grupe metala: ferometale(gvozdja,celike i sl.) i obojene metale (bakar,srebro,zlato isl.)
Vrhunski Vlf modeli, mogu praviti izvesnu razliku izmedju obojenih metala,ali ako je zemlja bogata mineralima, to je nepouzdano.
Cesto disk pogresi i kod odvajanja fero metala, zavisno od velicine, oblika i polozaja pod zemljom.
Vidim da si nesto pokusavao napraviti. Epa ako zelis napraviti vrhunski detektor, moraces da ih pravis jos mnogo godina, da bi dosao do dovoljno znanja za takav.
Sto se tice podvodnog traganja, potreban ti je Pi (Puls induktion) detektor, sa ground sistemom. Ali znaj da ces pokupiti mnogo gvozdja pre nego li nadjes ono sto trazis.
Moras znati i to da se razlikuju detektori za sitne predmete, od onih za krupne. Prvo moras definisati sta ces traziti.
Od kad sam poceo praviti previse dobre detektore (u odnosu na fabricke modele), prestao sam da ih prodajem. U buduce je moguce samo iznajmljivanje, uz obaveznu garanciju.
Ono sto sto tebi treba (Pi ground watherresist), imacu za jedno mesec dana, ali ce tada biti na letovanju samnom. Znaci, septembar pa na dalje.
Ako nesto nabavljas u medjuvremenu, bezi od Fishera 1280 Aquanaut,to je potpuno promasen model, i veoma slab u vodi i na suvom.
Mozda mozes od nekog pozajmiti Whites PI1000, ali veruj mi da su sve to uglavnom lepe i skupe igracke.
Salute,
Jackdetect.
[ cybertel @ 16.07.2004. 21:33 ] @
Naravno da postoje velike tajne(male tajne velikih majstora),postoje raznorazne seme metal detektora,ali naci novcic na 70 cm,pa to je definitivno SF(sions fiction),ako neko zeli preciznije informacije neka me pozove na privat:064 2771177
SAle!
pozdrav svima posebno jackdetect-u!p.s. javi se!
,,KAD BI SVAKA BUBA BRALA MED,BUMBAR BI NAJVISE NABRAO''
[ jackdetect @ 17.07.2004. 18:24 ] @
Sale, nemoj zaboraviti na lasere. Oni mogu I do tri metra dubine da vide novcic. Nezgoda je samo sto je ono sto vide, cesto na subatomskom nivou. Ali I mi Srbi polako prelazimo na subatomski nivo, te ih mozemo sve efikasnije koristiti.
Ovih dana nemam bas puno vremena za prepiske, ali hajde da malo ozivimo ovaj deo foruma. Dosadio mi je engleski I njegov ne pisi kao sto govoris !
Jackdetect.
P.S. Ko je bumbar ako pcela??
[ jackdetect @ 30.09.2004. 10:57 ] @
Cao narode,
Ako niste znali, od nedavno mozete pronaci prvu knjigu na nasem jeziku o tehnici lova na blago, i svim vrstama detektora, odnosno lokatora koji se tu koriste. Mozete pronaci i stvari o kojima se malo ili nimalo zna kod nas, kao npr. sta su to georadari, magnetometri, IC uredjaji, laseri itd.
Blize informacije mozete naci na saju:
http://www.metaldetectors.bravehost.com/index.htm
Kako je ovo pionirski pokusaj, da se malo baci svetla na problematiku lova na blago kod nas, voleo bih da cujem vase komentare, sugestije i sl.
jackdetect.
[ Nikolic Milan @ 04.10.2004. 21:12 ] @
Vidim da se svi dosta razumete u metal detektore pa me zanima zna li neko gde bih mogao da nadjem Whites tm 808 ?
[ jackdetect @ 18.01.2005. 20:50 ] @
Nemoj ni traziti TM808, to je nestabilan detektor koji reaguje na sve i svasta. Dubine koje se pominju u prospektima su nerealne.
[ pleho @ 25.01.2005. 10:06 ] @
Nabavio sam Future exp 3000, ali nažalost, nisam dobio 3D software za analizu na računaru. Molim za pomoć.
Već 2 god. koristim white spectrum dfx, pa bih volio da razmenimo iskustva.
[ jackdetect @ 25.01.2005. 20:31 ] @
Zao mi je sto si potrosio toliki novac za macku u dzaku. Da si malo proucio strane forume, besplatno bi dosao do iskustava drugih tragaca sa tim GPR lokatorom.
Kao prvo, neuporedivo jaci, skuplji i gabaritniji GPR lokatori za ozbiljna geofizicka istrazivanja (sa usmerenim antenama, za razliku od Future dipola), po dekleraciji ne prelaze 2,5 metara, dok za taj tvrde da moze do 25m. A ako izvrcu istinu kod najbitnije stvari, sta je tek sa ostalim.
Drugi, ozbiljan problem kod pravih (mnogo skupljih) GPR je sto slabo probijaju aluvijalne nanose i slojeve gline, koji cine osnovnu strukturu nasih zemljista u ravnicama. Takodje, 2D prikaz, koji daju, veoma je nedokuciv. Ono sto sam video kod Future, spada u oblast ciste naucne fantastike.
Za nase terene je mnogo preciznija i dublja vizualna metoda 2D resistivity, a to si mogao nabaviti kod mene za manji novac, ili cak iznajmiti.
Ali da odgovorim na pitanje:
Future exp 3000 ima u sebi ugradjen software za 3D, i napravljen je da radi nezavisno od PC racunara. Ali ako to nije slucaj, obrati se njima:
http://www.futuretreasure.com/earth_imager/
Mogao bi posetiti i moj sajt:
http://www.metaldetectors.bravehost.com/
Tamo mozes videti sadrzaj moje obimne knjige od 292 str. na srpskom o svim tragackim tehnikama, i saznati iz nje mnogo novih stvari. Imas tamo i moj telefon, ako te jos nesto zanima.
Jackdetect.
[ pleho @ 25.01.2005. 22:54 ] @
Hvala na zaista brzom i opširnom odgovoru.
Tvoj sajt sam pogledao i broj tel. zapisao.
Što se exp-a 3000 tiče, sad` šta je, tu je.
Problem u vezi 3D software-a je sledeći:
-cena mu je 690 eura
-čitanjem dotičnog sajta se da zaključiti da je taj software samo opcija, i da se sa njime samo postiže bolja rezolucija pri analizi skeniranog terena na računaru
Na moju žalost se ispostavilo da nisam u pravu, a prevarila me je slika detektora sa 3D slikom na njegovom ekranu. I ja sam na osnovu toga zakljucio da je ugradjen u uređaj, ali to nije tako. Na njemu se dobija 2d slika koja može samo da se memoriše, a posle ,prebacivanjem usb kabelom na PC , sa 3D software-om da se analizira. Na CD-u koji sam dobio postoji samo uputstvo o rukovanju.
Tako ispada da ću, ipak, morati da se odreknem još 690 eura.
[ jackdetect @ 26.01.2005. 02:06 ] @
Pazi, to sa 3D, bar kod GPR, je veoma neizvesno. Pogledaj malo ozbiljne geo sajtove sa kamionskim GPR radarima. Niko ne pominje 3D.
Moj savet ti je da se prvo uveris u stvarnu vrednost tog uredjaja. Prosto odi do nekog gasovoda ili vodovoda, ako nemas poligon napravljen ranije (treba vremena da se slegne zemlja). Ako on zaista locira nesto na dubini preko 1m, tek onda vredi investirati u navodni 3D.
Jedan Amer je to kupio, zakopao nekakvu serpu precnika 40cm na dubinu od 0,5m, i future je nije mogao videti. Trazio je da mu vrate pare, ali nisu hteli.
Ja sam blizu Nisa, i imam dobar poligon. Ako nisi daleko, mozes doci da ga testiramo.
Najbolje zelje,
Jackdetect.
[ X_lav @ 28.01.2005. 22:09 ] @
Pozdrav svim "Tragacima"!!!
Interesuje me vasa misljenja o modelima m.detektora(pocetnicki modeli).
Kao i vasa iskustva(imam stari model bichcomber60,firme Whites).
Zelim da nabavim novi model u toj kategoriji,ali sam poprilicno izgubljen gledajuci sve te modele.Pomagajte kako znate :))))?
Unapred hvala na odgovorima
[ bandito @ 31.01.2005. 21:02 ] @
[ gligo @ 13.04.2005. 16:42 ] @
Ljudi, mene ne zanima blago (trenutno).
Ima li ko šemu malog metal detektora koji bih koristio za otkrivanje žica i cijevi u zidovima kad bušim razne rupe za stalke za cvijeće i slično!!
Ako neko ima neka zakači šemu ovde negde, mnogo bi mi koristilo.
[ Proko @ 13.04.2005. 17:54 ] @
Mogao bi da iskoristiš ovo, reaguje na sve metale, ali i na druge materijale, različito, u zavisnosti od njihove absorbcije radio talasa:
http://www.elitesecurity.org/poruka/691505
[ zeljko-bac @ 19.04.2005. 13:37 ] @
ako neki ima semu detektora koji recimo deluje 10-20cm u zemlju, neka mi posalje na
[email protected]
hvala
[ steewsc @ 22.12.2005. 15:16 ] @
U sklopu masine za pakovanje chaja je potrebno ubaciti detektor metala koji moze da detektuje opiljke gvozdja ili uopste nekog metala.
Da li sema, za [detektor materije], moze to.
Molio bih da mi odgovorite sto je pre moguce, jer mi je hitno.
Hvala.
[ Proko @ 22.12.2005. 17:33 ] @
Ako misliš na:
http://www.elitesecurity.org/poruka/fajluzporuku/691505,
To je upravo to što ti treba. Korišćeno je za izdvajanje metalnih delova iz mlevene plastike.
[ steewsc @ 22.12.2005. 17:45 ] @
Ok i hvala.
[Ovu poruku je menjao steewsc dana 22.12.2005. u 18:45 GMT+1]
[ jackdetect @ 22.12.2005. 20:09 ] @
Necu reci da taj sklop ne moze bas nista detektovati, ali mislim da je veoma daleko od ozbiljnog industrijskog detektora metala.
Uzgred, opiljke gvozdja ce tesko detektovati i najosetljiviji detektori, i njih je bolje uklanjati nekim jakim elektromagnetom.
Ako steewsc zeli ozbiljan detektor metala, moze mi se obratiti mailom.
[email protected]
[ Proko @ 22.12.2005. 20:24 ] @
Taj sklop je urađen po ugledu na "ozbiljan industrijski detektor", pravljen baš za tu namenu. Detektuje čak i papir, po kome je pisano grafitnom olovkom !
Što se tiče čaja, ne znam, morao bi biti potpuno suv, jer naprimer na suvo drvo ne reaguje, a na vlažno da.
[ steewsc @ 23.12.2005. 13:45 ] @
Vec sam poslao semu.
[ jackdetect @ 23.12.2005. 14:33 ] @
Pa to je i sustina problema. Promene bilo kakve vrste (citaj:kapacitivne) u blizini kalema izazivace nekakav signal. Sta je sa vibracijama mlina, itd.
Covek je trazio metal detektor, zato sam se ubacio da prokomentarisem.
Ali, nadam se da ce poslati iskustva sa primenom pomenutog sklopa!
[ steewsc @ 23.12.2005. 16:15 ] @
Postoji jos jedna stvar,
a to je kakve su KARAKTERISTIKE ovog detektora?
[Ovu poruku je menjao steewsc dana 23.12.2005. u 17:19 GMT+1]
[ MHN @ 25.12.2005. 19:00 ] @
Pozdrav, porebna mi je shema detektora metala odnosno posto ja radim u vodovodu potrean mi je detektor za vodovodske kape koje bih mogao da iznadjem u snjegu. Problem mi je sto mi imamo dva (Magnetometer) SEWERIN detektora metala a imamo 4 vozila, i uvjek mi je problem doci do slobodnog detektora tako da bih zelio ako ima kakva shema da ja sebi napravim jedan.
Ovo je taj detektor koji mi imamo:
http://www.sewerin.com/www/en_...A1286D99031EF0C1256C3200475269
[ jackdetect @ 25.12.2005. 23:21 ] @
U amaterskoj samogradnji nije moguce uraditi detektor takve osetljivosti i dubine. Tebi treba magnetometar, a to nije klasicni detektor metala.
Magnetometar je pasivni merni instrument, koji registruje lokalne promene u magnetnom polju zemlje, a koje izazivaju ferometali.
Postoje izvesni kit projekti magnetometara sa industrijskim fluxgate senzorom FGM 3, ali oni takodje nemaju dobru osetljivost.
Za lociranje metalnih cevi pod zemljom postoji jedan jos bolji sistem, jednostavni predajnik par vati snage, koji se prikljuci na cev(tamo gde ulazi u zemlju),i takodje relativno jednostavan prijemnik sa rezonantnom antenom koji moze pratiti cev i na vise metara dubine. Tako nesto bi mogao puno lakse uraditi u amaterskim uslovima.
[ MHN @ 26.12.2005. 18:25 ] @
Ok, mozda me nisi razumio, treba mi da mogu da iznadjem vodovodsku kapu koja je na pvrsini zemlje i u njoj je tzv zapori (ventili). Problem je kada snjeg to zatrpa pa da ne moram lopatati. A ovaj magnetometar mi koristimo jer su nam njih nabavili a koristimo ih samo za otkrivanje tih "KAPA". A imamo druge instrumente za otrkivanje polozaja cijevi, ja ne radim sa njima to radi druga sluzba tako da ne znam tacno kako se zovu. Mislim da sam bio malo jasniji!
[ jackdetect @ 26.12.2005. 20:53 ] @
Da, sada je jasno.
Najjednostavnije bi mogao uraditi Pulsni detektor zbog jednostavne sonde, i on je najosetljiviji za lociranje vecih gvozdenih predmeta.
Evo ti link jednog zaista dobrog projekta, koji nema gresaka:
http://www.thunting.com/geotec...cts/hammerhead/HHv1p0_150c.pdf
Pa, sa srecom!
[ jackdetect @ 08.03.2006. 03:45 ] @
Ko zeli da sazna nesto vise o metal detektorima i lovu na numizmatiku ili blago, moze pogledati moj novi sajt o tome, na adresi:
[url]http://www.geoplanetlab.com/
[ Lupi @ 27.06.2006. 23:46 ] @
Da li mozda imas semu metal detektor sa dubinom od 1 metar u zemlji
[ Lupi @ 27.06.2006. 23:49 ] @
Pozdrav
imas li mozda semu metal detektor na dubini od 1 metar u zemlji
[ mikipn @ 01.07.2006. 02:01 ] @
ok kolega posto vidim da si sa 2m sisao na 1m dubine za metal detektor pa eto imam ih raznih sa sondom od 2m x 2m do dubine 12m to je to
[ mikipn @ 06.07.2006. 13:29 ] @
pa vidim neku staru temu tamo iz 2004 god gde neko pise da moze da vidi novcic na 70cm. dubine a neko uz to jos i dodaje da ima laseri koji mogu videti i do 3m. dubine. pa posto su od tada prosle par godine i tehnika je napredovala ja mislim da ti isi koji su 2004 godine oglasili tako da sada mogu 2006god. DA VIDE NOVCIC I DO 1KM!!!!!!!! ALI DEVOGLEDOM
[ mikipn @ 06.07.2006. 13:38 ] @
javi se na moj mail: [email protected] i poslacu ti semu posto sam tu skoro registrovan i ne mogu da ti posaljem sa foruma jer mi treba dve sedmice.
A da prikacim semu ovde na forum SDIDIM SE
ZBOG NEKIH KOJI SU VIDELI NOVCIC JOS 2004god. NA 70cm. A NEKI CAK I DO 3m. DANAS NAJVEROVATNIJE TAJ ISTI NOVCIC MOGU VIDETI I DO 1km
DVOGLEDOM ILI OPTICKIM NISANOM haha
[ banebeograd66 @ 18.07.2006. 11:02 ] @
pozdrav svima
ja sam se od skoro zaniinteresovao za hobi arheologiju i zamima me da naucim sto vise o metal detektorima i uopste uredjajima sa slicnom namenom,
pa ako ima ko raspolozen da poprica o ovoj temi moja e mail adresa je
[email protected]
ili
[email protected]
p.s. pokusao sam da posaljem pp nekim clanovima /cybertel,nikolic milan,pleho,x lav,mikipn/koji su se javili na ovu temu ali nije mi omoguceno da saljem pp jer nemam ispunjen broj postova...
[ grabik @ 18.07.2006. 11:47 ] @
[ mladenpotic @ 08.09.2006. 13:37 ] @
Potrebno misljenje o GOLDSCAN IV i dimenzije sonde (debljina zice, materijal, precnik, broj namotaja...).Ovaj detektor mi se ucinio kao odlican za samogradnju, ali ako postoji neka bolja varijanta detektora (pre svega za zlatne predmete) molio bih da me uputite. Hvala.
[ Lupi @ 08.09.2006. 20:23 ] @
Mladene kakve su mu karakteristike i koja mu je dubina prodiranja u zemlji molim te javi mi
[ jackdetect @ 08.09.2006. 23:36 ] @
Cao narode!
Goldscan IV je pulsni detektor iskljucivo projektovan za lociranje zlatnog grumenja u okruzenju mineralnih stena jako bogatih drugim metalima, a gde se grumenje najcesce i trazi.
On je dvokanalan, sto omogucava neku vrstu Pi diskriminacije (odnosno GroundEX), koja ipak daleko zaostaje za Vlf detektorima.
Ovaj detektor je veoma nestabilan a takodje i VEOMA tezak za podesavanja, jer treba uklopiti desetine parametra, sto mogu samo oni koji savrseno poznaju SVE Pi pojave.
Sonda je obican kalem sa 30tak namotaja bakarne lak zice najcesce oko 0.5mm.
Koliko poznajem prilike, mali broj ljudi (svega nekoliko) je uspelo da izvede uspesnu samogradnju tog detektora, koji je inace projektovao Eric Foster (clan Kembridz ekipe koja je 68' izmislila Pi metodu), a za prodaju u Australiji, gde postoji dosta nalazista zlatnog grumenja.
[ mladenpotic @ 11.09.2006. 11:22 ] @
Jackdetect, da li bi bio ljubazan da mi kazes nesto vise o MONTANA detektoru, da li je on pogodan za samogradnju???
http://mikes.front.ru/impdf/montana.pdf
[ _RisBo_ @ 03.02.2007. 14:40 ] @
POtrebna mi je sema sonde za Spectrum ako neko ima neka mi posalje na [email protected] mi je montazna sema sa komponentama.
[ Lupi @ 04.02.2007. 18:02 ] @
Pozdrav RisBo
Kakav je to detector ? Kakve su mu karakteristike ?
i kakva bi trebalo da izgleda sonda ? Mozda mogu nesto da pomognem
Srdacan Pozdrav!!!
[ grabik @ 04.02.2007. 21:31 ] @
Evo pogledaj na ovoj aukciji imas sliku, sonda se vidi.
http://cgi.ebay.com/WHITES-SPE...QQcategoryZ67778QQcmdZViewItem
Inace unutra ima dva motorolina mikrokontrolera jedan opsluzuje displej, dugmice itd. znaci kozmetika dog drugi radi kao "metal detektor" sema se razvlacila pre po netu ali malo koristi od nje jer nema sadrzaja mikrokontrolera.
Ima ih vise modela ovaj je stariji model spektruma.
[ cybertel @ 14.02.2007. 02:55 ] @
spectrum sonda?!sta te muci,napisi,semu imam,ali nije za javno publikovanje,ako ti ista znaci,mogu ti nabaviti novu,ili servisirati tvoju...
[ Lupi @ 15.02.2007. 14:20 ] @
cybertel !!!
Da li mozda znas vrednosti kalema za semu Fisher 1266 X ?
I da li imas semu diskriminatora za delta pulse metal detektor
molim te javi mi sto pre !!!
[ cybertel @ 06.03.2007. 23:59 ] @
naravno da znam,samo...zovi na privat...diskriminator na pulsu...batali,drugarski savet...!!!!!
[ Lupi @ 17.03.2007. 21:10 ] @
Sale
Da li mi mozes poslati vrednosti sonde (kalema) za fisher 1266X semu metal detectora
to jest broj navojaka, precnik,debljinu zice ...
Molim te Sale cim mozes posalji mi vrednosti
Ako tebe nesto interesuje sto je u mojoj moci,slobodno me pitaj ,pomocicu ti !!!
Unapred zahvalan
[ dmilosd @ 02.05.2007. 14:24 ] @
Mene interesuje iznajmljivanje detektora, pa ako neko to radi, molim da mi se obarti na mail [email protected].
Pozdrav
[ ljutiamater @ 26.05.2007. 11:49 ] @
Treba mi detektor vodovodne cevi. Procitao sam nesto o predajniku i prijemniku. Mozete li mi napisati malo vise o tome.
U principu, molio bih pomoc za bilo kakov uredjao u samogradnji
[ Lupi @ 29.05.2007. 11:50 ] @
Kakva vodovodna cev ?
jer metalna u zemlji ili u zidu ?
[ EasyCorps @ 29.05.2007. 18:48 ] @
[ ljutiamater @ 30.05.2007. 11:44 ] @
U zemlji, a negde sam naleteo na konstataciju da bi koncept sa fm prijemnikom i predajnikom lako resio stvar.
Nisam bas najbolje shvatio semu koju je poslao EasyCorps (tipa emu diode i trasteri). Pogledacu ponovo pa se vracam sa pitanjima
---------------------------------
Get the free Yahoo! toolbar and rest assured with the added security of spyware protection.
--0-371253754-1180521624=:89171
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
<br><br><b><i>Lupi < [email protected]></i></b> wrote:<blockquote class="replbq" style="border-left: 2px solid rgb(16, 16, 255); margin-left: 5px; padding-left: 5px;"> Kakva vodovodna cev ?<br>jer metalna u zemlji ili u zidu ?<br><br>--<br> http://www.elitesecurity.org/p...r><br>Prijave/odjave: http://www.elitesecurity.org/pracenje#18879<br><br>Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!<br>esauth:18879:3f3b210b3f80f5972667dbaebbeea610<br>
[ EasyCorps @ 30.05.2007. 13:10 ] @
[ dejan_pn_2 @ 01.09.2007. 20:49 ] @
posle godinu dana još neko je zainteresovan za te stvari. ne ja ali imam druga iz okoline paracina koji se duboko zainteresovao. ako neko hoće opširnije na tu temu privatno nesto da sazna ili da pomogne u nalaženju rešenja bilo kakvog može da piše [email protected]
[ cybertel @ 24.10.2007. 00:54 ] @
Evo i mene narode...Posle duze pauze na elitesecurity-u...Sta ima narode,muci li nekog nesto....?!
[ Jovans@ @ 28.10.2007. 20:17 ] @
Evo muči mene. Pukla (istrulela) mi je u firmi vodovodna cev 3cola koja je u stvari vod za grejanje jednog objekta iz kotlarnice. Cev je kako kažu na dubini od 1-1.1m u zemlji, nema betonske ploče. Curenje je veliko i za 1h instalacija izgubi 1bar. Vod je dugačak sigurno min. 50m. To su dve cevi jedna pored druge (dovod i odvod).
POTREBNO MI JE DA USTANOVIM NA KOJEM JE MESTU TAČNO CURENjE KAKO BI SE IZVRŠILO OTKOPAVANjE I SANIRANjE NEISPRAVNOSTI METALNE CEVI.
Kako da to uradim i da li postoji neki uređaj-detektor koji bi mogao da detektuje tačno gde je curenje. Makar i da iznajmim uređaj ili da platim uslugu. Ja sam iz Vršca.
[ cybertel @ 30.10.2007. 16:21 ] @
Pozdrav za tebe
Problem mozes resiti jedino upotrebom magnetometra,a to nije nimalo jeftina sprava...!!!
[ Jovans@ @ 30.10.2007. 17:40 ] @
Na kojem to principu radi ? Nije mi jasno. Ako je sve u zemlji vlazno sta on onda detektuje ?
Ima li negde da se iznajmi ili da mi neko usluzno ispita instalaciju (otkrije curenje) ?
[ cybertel @ 01.11.2007. 02:08 ] @
Radi na principu magnetne rezonance,odnosno indukcuje,odnosno na principu detektovanja magnetno indukovanog polja svakog predmeta u zemlji,a sve to se kao podatak etalonira sa cezium opticki bombardovanim senzorom,te posto je i voda polarna tecnost,tako i ona ima magnetno svojstvo...pomocu magnetometra predjes datu povrsinu,to se kao podatak zabelezi u pokretnu magnetometarsku konzolu,koju prikljucis na kompjuter i izvrsis exportaciju podataka preko serijskog kabla u racunar,pomocu posebnog software-a dobijas 2d,odnosno 3d sliku situacije,odnosno date povrsine koju si presao,naravno sve je u boji...
pogledaj malo na sajtu WWW.GEOMETRICS.COM
[ Jovans@ @ 01.11.2007. 12:01 ] @
Hvala na odgovoru. Reci mi molim te gde ima u Srbiji -Vojvodini -Banatu da se iznajmi ili da mi usluzno ispitaju-otkriju curenje koje je na dubini 1.1m ?
[ cybertel @ 02.11.2007. 23:24 ] @
Obrati se nekom geodezijskom zavodu ili zavodu za geofiziku....jedino oni mogu imati ovakve instrumente...
[ gagi_al @ 05.11.2007. 20:06 ] @
Pozdrav.
Uredjaj koji te interesuje zove se korelator i ima dve magnetne (ili hidro) sonde koje se postavljaju da dodju u dodir sa cevi.
Glavni uredjaj komunicira sa sondama radio talasom i vrsi se korelacija, odn.svaka sonda snima sum iz oba pravca i dodaje sumove. U uredjaju se pre pocetka rada ubacuju podaci o vrsti materijala cevi, profilu i duzini.
Postoji i uredjaj koji trasira podzemne metalne instalacije Ferolux se zove.
Nakon 5-10 minuta korelator pokaze na kom mestu je najveci sum i izbaci koje je to rastojanje izmedju sondi.
Obzirom da je dubina oko 1 m, u nekim vodovodima postoje sluzbe za detekciju i ispitivanje kvarova, koje se bave ovakvim poslovima.
Kao jedno jako prirucno sredstvo moze ti posluziti neka jaca sipka 12-14 mm debljine koju ces pobijati duz trase ili na mestu gde se pokaze najveci sum, i ukoliko se zabode blizu mesta prskotine sipka lako propada u zemlju a kada se izvuce ona je mokra sto ukazuje da je mesto kvara blizu.
Korelator koji ja koristim je marke Seba pa pokusaj naci neki vodovod koji ga koristi u tvojoj okolini.
Pozdrav
[ Jovans@ @ 05.11.2007. 21:32 ] @
gagi hvala ti mnogo za informaciju. Reci mi molim te odakle si i da li bi
mogao usluzno to da nam odradis, dosli bi i za tebe. Za cega ti koristis taj
uredjaj ? Bavis se privatno nekim poslom ili ... ?
[ gagi_al @ 05.11.2007. 21:58 ] @
Ja sam do skoro vodio Sluzbu za merenja i detekciju kvarova u vodovodu.
Daleko sam ja, niski region, a bolje probaj u nekom blizem vodovodu pa cak mozda i beogradski vodovod.
Mi takve poslove radimo za treca lica ali cena bi bila velika zbog udaljenosti, ali ne preogromna obzirom na vrstu kvara i gubitke. Jedino sto moras biti svestan da i ovakvi instrumenti nekad grese u zavisnosti od vrste kvara ili preloma cevi.
Prednost u tvom slucaju je sto je cev metalna pocinkovana i tu je korelacija uspesnija.
Ako si zainteresovan javi mi se privatnom porukom.
pozdrav
[ Lupi @ 21.11.2007. 00:38 ] @
Gagi
Gde se taj uredjaj moze kupiti makar i polovan ali da dobro funkcionise ?
Posto ja zelim kupiti jedan takav uredjaj.
molim te javi mi ako znas gde i kako se moze nabaviti !
[ gagi_al @ 23.11.2007. 07:40 ] @
Ova oprema se jako retko srece
tako da cumnjam da ces je naci polovnu
Obrisan deo poruke zbog reklamiranja.
Moderacija
[Ovu poruku je menjao yu1ny dana 23.11.2007. u 12:11 GMT+1]
[ yu1ny @ 23.11.2007. 08:05 ] @
Ostaviću ove podatke do popodne zbog interesantnosti teme, posle ide brisanje - reklamiranje ovakve vrste nije dozvoljeno, koristite pp.
[ gagi_al @ 23.11.2007. 19:52 ] @
Izvinjavam se zbog podataka,
nije mi bila namera da reklamiram bilo koju firmu,
samo znam da se ova oprema ne moze tako lako naci i malo firmi je prodaje.
Opremu ovakve vrste koriste vodovodi, toplane, el-distribucija ili firme koje rade sa ispitivanjem ispravnosti podzemnih kablova.
Cena korelatora se krece mozda oko 10 000 evra u zavisnosti od kvaliteta, tipa vrsti i broju sodni.
Postoji jos jedan mocniji uredjaj za trasiranje i otkrivanje podzemnih instalacija a zove se georadar.
Koristi se i za 3D trasiranja i otkrivanje svih vrsta podzemnih instalacija
a jako je od koristi u arheologiji (primer otkrivanje akvadukta Viminacijuma kod Kostolca).
Evo jednog linka za jedan fakultet koji ga imaju i koriste
http://ccd.ns.ac.yu/aus/projek...radar/Primena_GPS_Georadar.pdf
Pozdrav
[ osmania @ 23.08.2008. 21:05 ] @
da li se neko od vas razumi za detektore metala. Ja bi kupio neki detektor koji otkriva metal na kojoj dubini zemlje ali da mi moze i da kaze koji je metal koja vrsta (ako je to moguce). Da li imate kakvog iskustva vidio sam na ebay od 100 dollara pa nadalje u USA.
Hvala puno
[ glackop @ 24.08.2008. 00:12 ] @
Ako mislis da trazis plemenite metale,odmah zaboravi jer od toga nema nista a aparati su veoma i neopravdano skupi pogotovu sto vecina modela po specifikaciji ume da raspoznaje metale a u praksi nimalo!A to za 100$ je igracka samo za decu.
[ banebeograd66 @ 24.08.2008. 00:43 ] @
vecina metal detektora sa kojima ces biti zadovoljan kostaju izmedju 300 i 1000 evra,
mislim na fabricke metal detektore firmi koje se bave ozbiljnom proizvodnjom,
u tu grupu recimo spadaju minelab, fisher, whites, tesoro,xp,garet ...
svi oni imaju diskriminaciju koja podrazumeva da ti MD. mogu da prikazu razliku izmedju gvozdja i obojenih metala,
a opet neki od njih imaju i vise tonsko javljanje pa tako za razlicite metale ide i razliciti ton, te time mozes na osnovu iskustva i da priblizno odredis sta je to u zemlji i da li ces da otkopavas ili nastavis dalje...
aparati koji se reklamiraju kao svemuguci tj, da mogu da sa 100% uspeha odrede na kojoj dubini , koji predmet i od cega je isti a i to sve na nekim bajkovitim dubinama i daljinama od 2metra do 2 kilometra najcesce su obicna sarena laza i to obavezno veoma skupa, i to treba izbegavati...
uostalom, postoji par foruma na jezicima ex yu podrucja pa se malo vise informisi i izaberi adekvatan MD
pozdrav
[ osmania @ 24.08.2008. 08:51 ] @
sto se tice detektora ja sam rekoa od 100 pa navise kazem ako je neki dobar detetor dao bi i 1000 eura, naravno sto je jeftinije to bolje ali zelim da dobar bude i ne zelim da ide na 2 km u dubinu znam da ne moze ali ako moze 2-4 m je super.
Gledao sam ove marke minelab, fisher, whites, tesoro,xp,garet .. ima ih raznih eh sada meni treba kateorija trazenje po sumi zeljeza bakra itd u biti tih normalnih metala.
Ima li ko kakav prijedlog bas neki model koji je dobar...
hvala puno
[ banebeograd66 @ 24.08.2008. 10:09 ] @
osmania
metal detektor koji ce da ti otkrije nesto sto se nalazi u zemlji a na dubini od 2-4 metra nazalost jos nisu izmislili,
barem ne za nesto sto se najvise trazi tj sto je normalnih velicina recimo tipa novcic i slicno,
svi oni koji ti kazu da ces sa njihovim ili nekim drugim aparatom naci predmet recimo velicine jednog novcica na dubini preko 30-40-tak cm. su osobe cije price treba doooobro proveriti i to na terenu
naravno sa vecim sondama i za vece predmete vazi da ces imati srece sa nekim proverenim aparatima ali i to ne ide do nekih beskonacnih mogucnosti,
ono sto ja znam sigurno jer poznajem coveka je da je jedan olovni sarkofag nadjen na 1.6 metra sa vecom sondom/35x45cm./ na xp-ovom aparatu
ali moj predlog je da se registrujes na ove sajtove
http://www.vumidet.net/
http://hobidetektori.own0.com/
procitaj sve sto moze da ti pomogne i sam odlucis sta ti odgovara...
[ osmania @ 24.08.2008. 12:57 ] @
hej drug banebeograd66 hvala puno na ozbiljnom odgovoru jedino st b te ispravio jeste ovo sto kazes da nisu izumili detektor na velike dubine...
Inace poceo sam se zanimati detektorima odkako sam posjedio jedan seminar na Tehnickom Univerzitetu Bec. U biti radi neki prof naucnik mogu ti i ime poslati i naziv projekta ako dobijem od njega.
I On je nama pricao i pokazao video da su oni na Tehn Uni Bec upisjeli izumiti detektor koji ce na velikim dubinama otkriti nesto (do 10 m dubina). Kad ti ovo pricam neces vjerovati ali gledao sam movie doku koji su oni sminali i taj profa nam je pokazao. U biti napravili su oni nesto da otkriva one mine plasticne kao sto ih detektor ne moze da otkrije.
U biti oni su napravili neki mini helkopter koji leti iznad zemlje oko 4 m mada moze i vise ali 4 m su uzeli da bi bili 100 % sigurni.
I otkriva te plasticne mine. U biti to je oko 98 posto plastika ali taj upaljac mina ima mali mali metalni dio koji mora da bude od metala kao detonator. I sa tim detektorom koji ide u dubine koliko moze ali na dubini od 1 cm ispod zemlje do 4 m otkriva 100 % taj mali dio metala koji se nalazi u mini. Taj projekat su radili i nikada nisu smijeli ga patentirati zbog cega ne zna ni on samo on kaze da to postoji da su testirali da radi 100% i sve to su im uzeli na kraju. i taj projekat obustavili mislim oni su ga zavrsili... a kaze paralelno sa tim detektorom napravili su i da ucrtava u kartu gdje je tacno mina kaze prof tacnos je bilo + - 0,5 cm. I napravili su kako on kaze pancer (tenkic) koji je bio od nekog materijala i senzora itd koji je vadio te mine u biti kako prof kaze on ih je gutao i explodira u njemu.ili predje preko nje da explodira itd...
Ovo je samo jedna info koju zelim da podijelim sa vama mozda ovo ne bi trebao govoriti ali et samo da se zna mozda danas ima i a trazi na 1km samo sto mi ne znamo.
Inace profa taj ima oko 70 godina radio je za rusku vojsku radio je za amere.
Inace jos jedna zanimljiva info taj profa je napravio spravu koja otkriva minerale u biti. I ta njegova sprava je poslana na mars sa feniksom sada sa jos nekim doradama ali njegov princip rada je usvojen. Jako veliki Prof naucnik itd... lud je ko struja...
Inace radi sada za Infinion u Villach...
[ banebeograd66 @ 24.08.2008. 15:30 ] @
osmania,
projekat kao sto je taj je samo jos jedan od stotina slicnih koji se radjaju svakodnevno, a u vecini slucajeva ne vide svetlo dana a kamoli proizvodne hale, jer da nije tako ozbiljniji proizvodjaci metal detektora otimali bi se o takve projekte.
tako da takvi primeri entuzijazma uopste vise ne uzimam za ozbiljno,
nemoj da mislis da ti ne verujem vec samo iznosim svoje iskustvo o aparatima koji predmet velicine novcica vide sa nekih nerealnih daljina ili dubina,
predmeti i aparati koji se koriste radi pronalazenja raznoraznih predmeta u zemlji tipa raslje, viskovi,helikopteri ili ko zna jednog dana mozda i leteci tanjiri jednostavno bar za sada jos uvek NE FUNKCIONISU, i to je cinjenica bez obzira sto neki od aparata/nazivaju ih raznim imenima recimo mineoro,gems,future/ kostaju cak i vise desetina hiljada evra.
aparati sa kojima ces da postignes nesto zovu se METAL DETEKTORI,
i tu nema nikakve filozofije, kupis jedan dobar i proveren aparat/minelab,xp,tesoro,whites,fisher/ i sa njime se potrudis da izadjes na sto vise terena nebi li ga sto pre upoznao, i to ce ti pruziti neocekivana zadovoljstva naravno ako si zadovoljan sa realnim karakteristikama ...
pozzzzzzzzz
[ osmania @ 24.08.2008. 17:35 ] @
hvala drug
[ golub93 @ 29.08.2008. 20:14 ] @
pozdrav svima!! vec imam detektor platio sam ga 1200e, interesujeme dali vec fabricki detektor moze da se prepravi, modifikuje da bi istrazivao vece dubine?voleo bi da dobijem odgovor na ovo pitanje,ako neko moze da mi odgovori? HVALA
[ banebeograd66 @ 30.08.2008. 15:08 ] @
pozdrav golube,
ajde da pocnemo iz pocetka,
koji metal detektor si kupio,
kako ti radi, tj koji predmet na kojoj dubini moze da prepozna,
i ono najbitnije
sta ti ocekujes od aparata, tj. sta bi ti trazio i na kojoj dubini ocekujes da metal detektor to prepoznaje.
pozzzz
[ golub93 @ 03.09.2008. 16:50 ] @
pozdrav bane!
ovako imam detektor od proizvodjaca "white's" model -deep finder! hteo sam i sliku da ti posaljem ali ga vise nema taj model na njihovom sajtu!
kupio sam ga pre 4god. nisam ga ni puno koristio jer mislim da je malo nesiguran? na primer jednom prilikom sam nasao jedan mali kljucic velicine 2 do 3 cm na dubini od oko 30cm i to je bila i najveca dubina na kojoj sam nesto pronasao. kada sam ga testirao sa jednim metalnim poklopcem od bureta precnika 60cm koji je bio zakopan na dubini od jednog metra detektor nije uspeo da ga locira! u prodavnici gde sam ga kupio su mi rekli da naprimer metalni novcic moze sa njim da se detektuje i na dubini do 50cm a sto je predmet veci on moze da ga pronadje i na dubini do 2metra!medjutim nista od toga! ima i jedan plus tacno prepoznaje metale! a sta ja ocekujem od aparata pa ja bi bio zadovoljan kada bi sa njim mogao da pronadjem taj gvozdeni poklopac na dubini od 1 metar,mislim ja znam gde je on ali ga detektor neregistruje! posto se ja nerazumem u tu vrstu elektronike potrazio sam pomoc od nekoga ko to razume! interesuje me dali aparat moze da se sta znam pojaca,prepravi da bi isao bar jos neki centimetar dublje,,?
[ banebeograd66 @ 04.09.2008. 13:51 ] @
pozdrav golube,
ja licno nisam imao prilike da radim sa tim whites- om i nadam se da nisi ovaj aparat platio celih 1200 evra,
za te pare si mogao da u sred beograda kupis skoro pa cela dva odlicna aparata.
ali na osnovu tvojih rezultata znaci onoga da si na 30-tak cm nasao predmet od 2-3 cm rekao bih da tom aparatu nista ne fali,
eventualno sto bi mogao da probas je da kupis vecu sondu sa kojom bi uspesnije nalazio vece predmete na tim vecim dubinama, ali posledica rada sa vecom sondom moze biti da ce ti se desavati da preskocis sitnije novcice blize povrsini.
ono sto proizvodjaci kazu u svojim reklamnim kampanjama moras shvatati sa odredjenom dozom rezerve jer oni testiranja obavljaju u idealnim uslovima,
zatim , taj tvoj aparat doziveo je u toku proizvodnje nekoliko izmena pa su tako nastali deep finder I,II i III , pa sad treba da proveris za koji od njih je vazilo to sto su ti rekli pre kupovine MD.
u svakom slucaju , u srbiji postoje ljudi koji mogu da taj aparat servisiraju , mozda cak i da ga po malo ojacaju,
ako ti bude potrebna neka informacija javi se na PP
pozzz
[ Miti81 @ 15.12.2008. 15:36 ] @
pozdrav svima
mene zanima da li bi ovo cudu moglo da se preradi da detektuje metal(ne plemeniti) na dubini od 30-40 cm
Detektor za metal i električnu instalaciju - LUX 102.945
[ sasa4421 @ 11.01.2009. 18:39 ] @
pozdrav svima ja sam novi ovde.posto nemam para da kupim novi detektor znam coveka koji moze da mi napravi metal detektor.ja bi hteo da detektor ide u dubinu 2 m.njemu je potrebna shema tog detektora i sta ide od delova.hvala svima unapred......
[ Marko Enter @ 11.01.2009. 20:01 ] @
Znas coveka koji moze da napravi ali nema semu
neveruje mda mozes da nadjes te seme na internetu
pozdrav Marko
[ Marko Enter @ 11.01.2009. 21:08 ] @
I to jos na dubini od 2 metra , neverujem da moze to da ti napravi
pozdrav
[ banebeograd66 @ 12.01.2009. 00:15 ] @
pozdrav
postoje aparati koji mogu da detektuju predmete na 2 metra,
ali ti predmeti moraju da budu i poveliki,
predmeti velicine novcica mogu se videti na ne vise od 30-40cm u zemlji.
sheme potrazi na "geotech" "thunting" forumu ili na nasem "hobidetektori".
pozdrav
[ ptak 13. @ 12.01.2009. 00:31 ] @
E posto mene licno zanima da li ste ikada nasli nesto vi koji ste se zezali ovim, ne mislim na stari zakopani lonac, vec na nesto tipa zlato, srebro, platina....
ja mislim da je ovo gubljenje vremena ali ok..
Na 2m nema sanse da radi u home varijanti sigurno....a seme tesko ces naci za to....svi to kao nesto kriju, stekaju, probaj na nekom stranom sajtu....kucaj na google metaldetector, golddetector i sl....
[ banebeograd66 @ 12.01.2009. 00:52 ] @
Citat: ptak 13.: E posto mene licno zanima da li ste ikada nasli nesto vi koji ste se zezali ovim, ne mislim na stari zakopani lonac, vec na nesto tipa zlato, srebro, platina....
Na 2m nema sanse da radi u home varijanti sigurno....a seme tesko ces naci za to....svi to kao nesto kriju, stekaju, probaj na nekom stranom sajtu....kucaj na google metaldetector, golddetector i sl....
@ptak13
na 2 metra ima sanse da nadje vece predmete i isto tako moze da nadje sheme na forumima cija sam imena naveo.
ako te zanima sta tragaci uspevaju da nadju i za tebe isto vazi, geotech thunting,
ili radi lakseg snalazenja i boljeg razumevanja poseti neki od domacih foruma, "vumidet" ili "hobidetektori" ...
pozdrav
[ Marko Enter @ 12.01.2009. 15:05 ] @
Sta kazete za ovaj metal detektor ??
pozdrav Marko
[ sasa4421 @ 14.01.2009. 21:10 ] @
mozes samo da mi objasnis princip rada ovog detektora?pozdrav
[ mmaakkyy @ 27.01.2009. 08:35 ] @
koliko je jak ovaj detektor (u dubini)
[ Strujas @ 22.02.2009. 15:34 ] @
Citat: ptak 13.: E posto mene licno zanima da li ste ikada nasli nesto vi koji ste se zezali ovim, ne mislim na stari zakopani lonac, vec na nesto tipa zlato, srebro, platina....
Gresis Ptak 13- ti, ja imam home varijantu pi aparata koji detektuje sporet Smederevac na 4 metra sa sondom 1x1 m
Ima puno dobrih sema na netu ali nije sustina samo u semi i u lemljenju delova ;-)
[ aca13 @ 22.02.2009. 15:47 ] @
mozes li ti taj detektor da okacis ovde ili posaljes na pp posto deluje interesantno?
[ Sugionni @ 25.05.2009. 12:46 ] @
Drugari,kao i svakom pocetniku,potrebna mi je pomoc oko izbora MD-a,odnos cena-kvalitet da bude realan,jer je u pitanju hobi,i samo hobi!!!Zivim u zanimljivom kraju,reka mi je blizu,ali mi je ribolov vec odavno sve,samo hobi nije!!!pozz
[ banebeograd66 @ 25.05.2009. 12:57 ] @
"realno " je relativan pojam,
meni je recimo realno da platim dobar aparat do oko 1000 evra.
bilo bi lakse da ti se nesto peporuci kad bi ti rekao do koje cifre si spreman da platis metal detektor...
pozzz
[ Sugionni @ 26.05.2009. 14:26 ] @
Bane,pozz,juce smo se culi!!!sokobanju ne mogu da dobijem,pa pre nego sto ista odlucim,rekoh,da cujem jos neki savet!!!
[Ovu poruku je menjao Sugionni dana 27.05.2009. u 12:03 GMT+1]
[ Sugionni @ 28.05.2009. 09:22 ] @
Nov sam,pa davim,sta da vam radim!Jel imao neko iskustvo sa MD-om RadioShack MICRONTA 4003,i kakav je na terenu,obzirom da se sama marrka uredjaja slabo spominje na netu,bar ko nas?I sam provaljujem da je maccina slabija,ali ponavljam,meni treba za zezanje,nisam jos jedan promaseni Indijana Jones!!!
[ sale zr @ 28.05.2009. 23:40 ] @
Pozdrav svima. Potrebna mi je pomoc, a cini mi se da medju vama ima i onih koji bi mogli da mi pomognu. Potreban mi je metal detektor, pre da ga iznajmim nego da ga kupim. Namena bi mu bila jednokratna i konkretna. Imam staru kucu u blizini centra grada (ZR) sa dvoristem 2-3 ara u kome su u prvoj polovini proslog veka zakopane porodicne dragocenosti (ma sta to znacilo). Predpostavljena dubina je 0,5-1 m, a predpostavljena kolicina je >300-400 grama. Kakav detektor bi mi trebao i gde da ga nadjem? Koliko kosta aparat? Koliko kosta usluzno trazenje(% ?)? KOliko kosta iznajvljivanje?
Uskoro bi trebao na toj lokaciji da postavljam neke temelje, pa bi mi bilo zao da to zabetoniram?
Unapred hvala.
[ djorjde ilic @ 12.06.2009. 21:12 ] @
snamerom sam na ovom forumu da bih objasnio svoj problem .Sve smo uradili kako pise i sve nasli sto je napisano ali sto je za njih nekada bilo dobro za nas je to to preterano mnogo .Pise " kamen redjasmo i dobro zatvorismo " e tu mi stajemo jer smo nasli zid od priblizno 20m redjanog kamena .
dali neko ima bilo kakav detektor ili masinu sa kojom bih smo resili problem da nadje ulaz da nebismo svo to kamenje pmerali jer izlazak na teren nije bas mala investicija
moze deo ili dnevnica
UNAPRED HVALA
[ MonsterIvan88 @ 21.10.2009. 06:51 ] @
Imam ja rucni rad MD-a koji Zastavu 101 vidi na oko 2,5 metara, mada nije los ni sa novcicima. Recimo 5 din. vidi na tacno 32 cm sa double D sondom precnika 28 cm. Jedina mana ovog detektora je sto su nazivi kola obrisani. Kako bi to moglo da se sazna koja su kola u pitanju? Nemam semu od njega.
[ peca26000 @ 21.10.2009. 15:29 ] @
odgovor za MonsterIvan88 uslikas plocicu detektora sa gornje i donje strane , postavis sliku kao prikaceni fajl ovde na forumu .
Nacice se neko ko zna izvode chipa , bez da pise sta je i koji je !
[Ovu poruku je menjao guja011 dana 03.11.2009. u 11:04 GMT+1]
[ dragan993 @ 21.10.2009. 15:46 ] @
Da li ima istine u vezi sa zicama???
Da kada se zice ukrste tu ima necega....
I da pitam da li neko zna od cega treba da budu zice....???
Ja nemam novca za detektor pa da li ima nesto za 100E???
[ peca26000 @ 21.10.2009. 15:50 ] @
Nema veze to za zice , zavisi na sta se misli kad se ukrsta ?
A za 100e eeeeeehhhhheeee pa kucu mozes da napravis za te pare ![](https://www.elitesecurity.org/images/static/emoticons/smile.gif) ima sigurno za te pare dobar detektor . ![](https://www.elitesecurity.org/images/static/emoticons/biggrin.gif) Realno svi ovi detektori bez procesora vrede i manje od 20e nebitno koje su marke , sve je to isto ...
[ MonsterIvan88 @ 27.10.2009. 02:56 ] @
Slazem se sa Pecom oko cene, meni jedan drug sad pravi jedan detektor, u pitanju je Tesoro Golden Sabre...delovi sa stampanom plocicom kostaju oko 30 evra. Najteze je napraviti sondu, dva potpuno ista detektora nemaju isti domet.
[ Frankenstein88 @ 01.11.2009. 16:22 ] @
Evo i linka za neke dobro spakovane šeme, Tesoro Mega pack rar.
http://uploading.com/files/91c5b23a/Tesoro%2BMega%2BPack.rar/
[ dragan993 @ 15.11.2009. 19:22 ] @
Pa ae i meni da napravi i ja placam vise od 30E dajem 50E. ali na sta to reaguje???? Ja zelim da reaguje na plemenite metale....
[ wave_BG @ 27.12.2009. 07:34 ] @
Zdravo kolege j sam ot Bugarsko,moje li nekoi da mi javi nekoi wash forum ili portal za metaldetektore.Moia web stranica e http://metalotarsachi.ogosta.com/ i
www.wave3.hit.bg ,
http://www.youtube.com/watch?v...bA&feature=player_embedded
[ nesa detektor @ 29.12.2009. 20:40 ] @
Pozdrav Valentin ja sam iz okoline Zajecara a culi smo se i telefonom . evo ti jedan nas sajt o metal detektorima ,, www.hobidetektori.own0.com .Nenad
![](https://static.elitesecurity.org/uploads/2/4/2479479/DSC00110.JPG)
[ wave_BG @ 01.01.2010. 09:45 ] @
Pozdrav Nenad hvala ti za link.Hvala za pik-s s metaldetektoram.Sretna nova godina 2010.Sve kolege jelim da sa zdravi i mnogo kysmet v metaldetekting.
[Ovu poruku je menjao wave_BG dana 01.01.2010. u 11:39 GMT+1]
[ jasamjabre @ 04.01.2010. 17:46 ] @
potreban mi je detektor metala koji detektuje novcice na 15-30 cm otprilike, posto cu ga koristiti samo da obogatim malo moju numizmaticku zbirku ako neko ima nesto slicno neka mi posalje na mail: [email protected]
cena da je 30-100 e (toliko se krecu polovnjaci sa takvim dubinama ,ali ih ne mogu naci u srbiji)
[ jasamjabre @ 04.01.2010. 17:52 ] @
ima li neko takav aparat ili zna gde ima?
[ nesa detektor @ 04.01.2010. 19:09 ] @
ima sigurno obidji neki nas forum . Pa druze dal mozda znas da jedan viseobrtni potenciometar kosta 50 e,, dubina od 15 do 30cm hm. Moze se uredjaj napraviti da u vazdusnom tesu ima 80cm domet na paru , a da kosta malo vise od ponudjenog, za 5evra takozvani bfo metoda rada . Ako ces da to koristis da se nekome pohvalis. A kapiram da je ovo provokacija verovatno da ,znate bar domet nekog ,detektora srednje klase koji je na zapadu nekih 300 e al verovatno i to znate da ima u vazduhu domet od nekih 30cm , a za zemlju i da ne pricamo . vajt spektrum ima domet koi trazis a pogledaj na netu ,koja mu cena. Kad budes napravio jedno 200 detektora , prodavaces ih po 20 evra.Ali malo sutra.. A moj prijatelj ima future odnosno ehpore 5000 , koji je placen 32000 evra pre par godina a dublji je od tog sto ti trazis za 10cm, ja sam mislo da na forumima ima neke ozbiljnosti al sad vidim da nisam bio u pravu.
[ nesa detektor @ 04.01.2010. 19:32 ] @
Evo vam na poklon ,jedna sema za detektor u toj klasi , ovo je od 30 do 100evra .A ja vam semu dajem gratis.
![](https://static.elitesecurity.org/uploads/2/4/2483419/tesoro golden sabre.jpg)
[ peca26000 @ 04.01.2010. 22:02 ] @
Od kad vrede 3-4 integralca 30e-100e da nije malo ![](https://www.elitesecurity.org/images/static/emoticons/biggrin.gif)
[ guja011 @ 04.01.2010. 23:06 ] @
Citat: nesa detektor: . Pa druze dal mozda znas da jedan viseobrtni potenciometar kosta 50 e,,
......
ja sam mislo da na forumima ima neke ozbiljnosti al sad vidim da nisam bio u pravu.
evo ti ozbiljnost:
višeobrtni potenciometar košta 10 do 15€ i helipotska glava isto toliko.
ovo je forum elektronike koji se bavi konstrukcijama a ne berzom metal detektora pa u tom smeru ako hoćeš usmeri priču.
[ ranrom2 @ 07.01.2010. 14:24 ] @
Pozdrav svima.
Naime meni ne treba detektor metala za zlato novčiće i sl. nego mom starome treba napraviti sklop koji traži vrše u moru. ( Vrše su metalne kučice za lov riba). ja vas molim za neku shemu neku bilo kakvu pomoć. imam u planu praviti obični detektor a sonda da mi bude dvi zavojnice namotane na feritnom stapu jedna blizu druge. i to bi kablovima spustio na dno mora. kad bi sonda došla kraj vrše dobio bi signal putem led diode.
ima li ko bolju ideju ili shemu i sta kažete na moj plan. pomozimo ćaletu
[ Marko1991 @ 07.01.2010. 15:37 ] @
Pozdrav svima,zanima me dal' ima neko semu detektora za otkrivanje cauri(obicno su od gvozdja ili mesinga) do pola metra,mozda moze i manje,posto skupljam caure iz npr drugog svetskog,tako da mi treba detektor za efikasnije trazenje.
Unapred hvala
[ facky @ 14.02.2010. 16:52 ] @
pzdrav svima.dali neko moze da da mi kaze kako se pravi laser za otkrivanje zlata ono sa antenom
[ veselinovic @ 14.02.2010. 17:25 ] @
Ajoj,
svako malo nekome padne na pamet ideja da moze da se napravi to sokocalo, ali da materijal bude cca 10 E, i da se sklopi za popodne. Naravno, da proradi od prve, da nadje metalni novcic na dubini od 3 metra i jos da razlikuje vrstu metala.
E to ne moze tako. To su vrlo vrlo skupe igracke.
Najgore je sto po nekim forumima postoje " carobnjaci i umni ljudi" koji to mogu napraviti.
Mi smo ovdje obicni elektronicari tako da nismo u stanju da napravimo to.
[ banebeograd66 @ 14.02.2010. 17:30 ] @
Citat: facky: pzdrav svima.dali neko moze da da mi kaze kako se pravi laser za otkrivanje zlata ono sa antenom
pravi se lako,
a ne radi nikako,
zaboravi na takve sprave, to jednostavno nije moguce napraviti,
a to sto mozes videti na netu je jedna velika sarena laza...
pozz
[ vukboban @ 14.02.2010. 22:12 ] @
Pa dobro,cak i da moze tako nesto da se napravi i da bude efikasno,zar mislis da bi neko tek tako to stavio na forum?
Cak i profi uredjaji reda velicina nekoliko desetina KEUR ne mogu to sto ti mislis-ukljucis ga,prosetas malo,on zapisti(ukoliko zapisti 2 kratka i 1 dugo,onda je zlato,a ako je tri kratka onda je platina!),napise ti tacno na kojoj je dubini(minimum 8 metara),ti lepo uzmes asov,malo kopas i voila :kilo ipo zlata!
Ne ide to bas tako...
[ facky @ 15.02.2010. 20:03 ] @
hvala ljudi na iskrenim odgovorima i iskreno se nadam da bi neko mogao da mi pomogne
dosao sam u kontakt sa takvom napravom i kod lika cije je to cudo rezultati su vidljivi
ali on se ne otvara tako lako ustvari i nismo bas toliko bliski a zato i ocekujem vasu pomoc
hvala vam
[ banebeograd66 @ 15.02.2010. 23:33 ] @
Citat: facky
dosao sam u kontakt sa takvom napravom i kod lika cije je to cudo rezultati su vidljivi
ali on se ne otvara tako lako
koji su to vidljivi rezultati,
odakle je taj lik, poznajem vecinu "konstruktora" sa ovih prostora, ako ne licno a onda njihove nazovi "radove",
ali ako vec trazis pomoc tj savet postoji nesto sto bih ti rekao
univerzalno pravilo za ljude koji ti nude daljince, dubince, lasere, raslje, viskove i slicno je
BEZI OD NJIH STO DALJE....
[ facky @ 16.02.2010. 10:41 ] @
bane hvala za savet
pogresno si razumeo covek nije konstruktor toga
njemu je to napravio neki elektronicar kako on kaze dao sam mu dva prstena antanu i jos neke dzidza midzei eto
napravu smo probali sto je najbitnije radi
stavili smo je u stegu u ruci sam drzao kutijicu sa nakitom i kako sam se ja kretao ona me je pratila cudno ali istinito
voleo bih da dobijem neke korisne savete u vezi toga
sobzirom da ovaj forum posecuje veliki broj pametnih ljudi sa velikim znanjem ocekujem i veliku pomoc
jer ako je vec to neko napravio sigurno postoji resenje da se to provali staje i da se napravi ako ne i bilja naprava
hvala jos jednom
[ facky @ 16.02.2010. 10:47 ] @
zboravih ne prodaje on to(cuva je kao zmija noge)
[ banebeograd66 @ 16.02.2010. 12:27 ] @
Citat: facky: bane hvala za savet
pogresno si razumeo covek nije konstruktor toga
njemu je to napravio neki elektronicar kako on kaze dao sam mu dva prstena antanu i jos neke dzidza midzei eto
napravu smo probali sto je najbitnije radi
stavili smo je u stegu u ruci sam drzao kutijicu sa nakitom i kako sam se ja kretao ona me je pratila cudno ali istinito
voleo bih da dobijem neke korisne savete u vezi toga
sobzirom da ovaj forum posecuje veliki broj pametnih ljudi sa velikim znanjem ocekujem i veliku pomoc
jer ako je vec to neko napravio sigurno postoji resenje da se to provali staje i da se napravi ako ne i bilja naprava
hvala jos jednom
prijatelju ako sam te dobro razumeo,
neki lokalni exxxpert za elektroniku na brdovitom balkanu konstruisao je dzidza midzu koja
kad se fiksira u stegu prati tj krece se u pravcu zlanog nakita koji si ti pomerao radi testiranja????
nije da ti ne verujem , samo nemam poverenja jer sam vec puuuuno puta slusao bajke o raznim biljkama koje otvaraju brave i katance, o raznim uredjajima koji na par desetina/stotina, hiljada/ metara otkrivaju zlato, srebro, platinu i slicne obozavane predmete,
ali to ne sme da se nikome pokaze da gazdu ne bi strefilo prokletstvo, kletva ili nesto nedaj boze jos i gore,
ne sme cak o tome ni da se prica da se opet nesto lose istome ne bi desilo i slicno,
a najludje je sto svi ti sto imaju te magicne uredjaje i pricaju te bajke prezivljavaju najblaze receno od danas do sutra bez obzira na sve potencijale koje im pruza taj velicanstveni stroj koji poseduju...
ovo je samo moje iskustvo, i bas bih voleo da me neko konacno i uveri da sam sve vreme ziveo u zabludi,
ali da me uveri stvarno ...
[ facky @ 16.02.2010. 15:29 ] @
Citat: banebeograd66: prijatelju ako sam te dobro razumeo,
neki lokalni exxxpert za elektroniku na brdovitom balkanu konstruisao je dzidza midzu koja
kad se fiksira u stegu prati tj krece se u pravcu zlanog nakita koji si ti pomerao radi testiranja????
nije da ti ne verujem , samo nemam poverenja jer sam vec puuuuno puta slusao bajke o raznim biljkama koje otvaraju brave i katance, o raznim uredjajima koji na par desetina/stotina, hiljada/ metara otkrivaju zlato, srebro, platinu i slicne obozavane predmete,
ali to ne sme da se nikome pokaze da gazdu ne bi strefilo prokletstvo, kletva ili nesto nedaj boze jos i gore,
ne sme cak o tome ni da se prica da se opet nesto lose istome ne bi desilo i slicno,
a najludje je sto svi ti sto imaju te magicne uredjaje i pricaju te bajke prezivljavaju najblaze receno od danas do sutra bez obzira na sve potencijale koje im pruza taj velicanstveni stroj koji poseduju...
ovo je samo moje iskustvo, i bas bih voleo da me neko konacno i uveri da sam sve vreme ziveo u zabludi,
ali da me uveri stvarno ...
Dobro si me razumeo
i razumem te da neverujes u to
ni ja nisam dok nisam video i ja sam se nslusao svih tih prica itd
kao sto ti rekoh cica se ne ofire mnogo to sto smo radili radili smo u mojoj garazi nigde van nje i cela poenta je bila u tome da tu dziza midzu niko ne drzi u ruke a da ce raditi
posto sam se uverio da ta dzidza midza radi opsednut sam njom vec nekoliko meseci i ne znam ni sam koliko sam antena potrosi i nista
pa bih te zamoli za neke tvoje ideje posto vidim da se razumes u te stvari
stvar stoje ovako
sprava se sastoji od antene na razvlacenje na prednjem kraju antene nalazi se mala kutija(od plastike) 3x3x2cm otprilike
iz nje izlazi vrx antene nekih 10_15cm
na zadnem kraju nalazi se veca kutija u koju ulazi antena i ne izlazi iz nje(sta je u kutiji ne znam)
i kutije izlazi sipkica(od cega ne znam niklovana) tj izlazi bukvalno na samom pocetku gde antena ulazi u nju
sipkica se gura u rucicu .Rucica je fiksna dok antena rotira
uzmi u obzir da je cica izjavio daje dao dva prstena antenu i jos nesto sto nije nbrojao
aj razmisli malo o tome dali u maloj kutiji ide jedan prsten
i u velikoj jedan i neko strujno kolo itd...
I AJ DAJ NEKU IDEJU
[ banebeograd66 @ 16.02.2010. 16:40 ] @
facky,
stvarno mi je zao ali nemam nikakvu ideju ,
osim da i ti spremis dva prstena i par antena pa da ti deda organizuje da taj majstor i tebi napravi istu dzidza midzu...
srecnooo
[ facky @ 16.02.2010. 17:09 ] @
hvala na pomoci sta da ti kazem
[ buckooo @ 23.06.2010. 13:54 ] @
bane evo pregledah sve moguce sajtove ne da si na svakom vec i dajes korisne savete pa me interesuje sl: reci mi ako nije problem da li se isplati da dam nekih 500 evra na neki detektor u pitanju je prvenstveno potraga za zlatom...i da li se razlikuju cene detektora u inostranstvu jer planiram da obidjem francusku da ako budem u mogucnosti izdvojim 500 evra za tako nesto......ovako ono glavno je koju masinu (detektor)da kupim a da nalazi cupove sa srebrenjacima ili zlatom na dubini od oko 80-100cm?tipa 100 dukata pa navise.bar su mi tako stari pricali da ima.....da li se potraga za zlatom isplati onako sa tvoje tacke gledista ako moze sto realnije...a da da li je zakonom zabranjeno kopanje jer sam video neku diskusiju na nekom sajtu.odgovori na PP
[ banebeograd66 @ 23.06.2010. 14:54 ] @
pozdrav bucko.
da li ti se isplati da kupis detektor za 500 evra ???
pa evo da probam da pomognem u konkretnom slucaju...
prosecan cup sa zlatom = 100 dukata
100 dukata x 100 evra = 10 000 evra
moj zakljucak je da ti se isplati da kupis metal detektor...
a ako si procito sta sam vec preporucivao za kupovinu metal detektora onda i znas koje je moje misljenje...
garet ace 250/300 evra/
minelab musketeer advantage /620 evra/
tesoro tejon sa vecom sondom/oko 850 evra/
xp goldmax power /950 evra/
pozzz
ps. sa moje tacke gledista potraga za zlatnim cupovma u obliku profesonlizma se ne isplati,
potraga za sitnim novcicima i drugim artefaktima u vidu hobija je vise nego interesantna ,
sretno...
[ s_romanije @ 12.07.2010. 16:46 ] @
i sve je lijepo sto ovdje pise,,i tim carobnjaci sto sve to prave,,i ti naucnici sto sve znaju,,,,Ali ja ipak imam jedno konkretno pitanje,ili da je nazovemo ponudom,pa ko je zainteresovan moze da se javi na broj telefona +387 66 767 691 Konkrento,,da li neko posjeduje bilo kakav metal detektor,koji pouzdano radi,,i moze da otkrije obojene,tj,plemenite metale,,,jer ja posjedujem 4 mape,,i cetiri nalazista sa radijusom od 50 metara sa zakopanim odredjenim stvarima!!!Pa ako ima neko raspolozen,,ocekujem poziv
[ banebeograd66 @ 12.07.2010. 17:32 ] @
takvih detektora ima nekoliko,
ali moj predlog je da sam kupis detektor i sam pokupis sve to sto je oznaceno u mapama,
i da kad rasprodas sve nadjeno i postanes milijunas javis nam se sa nekih egzoticnih ostrva...
[ hercules.1949 @ 30.10.2010. 12:14 ] @
GOLD SCAN IV Kupio bih ispravnu šemu za ovaj detektor. Napravio sam ga ali on samo delimično radi. Inače ja sam pravi amater , tako da je moje znanje oskudno. U prilogu šaljem šemu po kojoj sam ga napravio. Dovoljno je da mi se ukaže na greške na toj šemi. Pozdrav Dragan. Moj telefon je 063- 838 10 36.
E-mail: [email protected]
[ shadow88 @ 30.10.2010. 14:02 ] @
sto se tice tog detektora sa antenom, jel neko pomislio da bi se isto ponasao da ste ispred njega postavili celik, gvozdje ili neki drugi metal ? drugo, nije isto mahati kutijom nakita ispred detektora metala u garazi, tj detektovati cist metal kroz vazduh, i traziti rudu metala koja je u zemlji, tu su razlike ko nebo i zemlja...
a te price "ima u sebi dva zlatna prstena pa nalazi samo zlato" okaci macku o rep...
profesionalni detektori od par desetina hiljada evra koji na sebi imaju vrlo mocnu elektroniku i koji donekle razlikuju metale i iscrtavaju skenirano podrucje u 3 dimenzije nisu 100% pouzdani i cak ni po njima ne mozes sa 100% sigurnoscu da kazes "evo ovo je zlato zakopano na dubini od tacno x metara" i domet tako skupih detektora nije 50m kao sto neki misle vec samo par metara, zato ti kazem, ni taj detektor od 500-1000e nije pouzdan osim za trazenje novcica do pola metra, vec je samo jos jedna igracka za hobi...
sto se tice samogradnje, prvo treba da imas poprilican spektar znanja o elektronici, metalima, elektromagnetnim talasima i poljima, itd, pa tek onda da krenes u izgradnju necega, jer nije samo sema dovoljna, treba to znati nastelovati da radi najbolje sto moze, zato ti kazem ne moze tako nesto da stane u dve kutijice na anteni...
je si li malo zagledao sta okrece tu antenu ? jel ima neki motor ? sta napaja taj motor ? ako bi stavio u toliku kutijicu motor koji ce okrenuti tu antenu, tesko da bi ostalo mesta za elektroniku, a motor mora da ima, jer antena ne moze da se okrece sama od sebe nekim misterioznim poljem ili silom koja eventualno postoji izmedju dva zlatna predmeta...
[ banebeograd66 @ 30.10.2010. 16:51 ] @
dragane,
moj savet ti je da odes na
http://hobidetektori.own0.com/
i da tamo postavis sva pitanja u vezi samogradnje metal detektora,
siguran sam da ce neko da ti pomogne
shadow88
profesionalni metal detektori i oni drugi koje si ti nazvao hobi igrackama
cesto znaju da iznenade kupce svojim losim tj dobrim rezultatima,
cena uopste nije merilo uspesnosti metal detektora
jer postoji niz primera gde aparati koji kostaju vise od 10000 evra ne vrede
ni stoti pa ni hiljaditi deo svoje cene,
ali da ne sirimo pricu,
sve koje zanimaju metal detektori mogu da se informisu na
geoteck ili thunting od stranih ili na
vumidet i hobidetektori od nasih foruma koji se ponajvise bave ovom tematikom.
pozzz
[ banebeograd66 @ 28.11.2010. 18:54 ] @
da li bi anonimni moderator koji je ovih dana brisao neke poruke sa ovog topika
mogao da mi kaze kojim se pravilima rukovodio kad je obrisao to sto je obrisao,
iskreno takvi anonimni postupci i anonimni likovi koji na ovaj nacin najcesce
sprovode samovolju a ne pravila uvek u meni bude ruzne misli o forumu i
rukovodecem kadru na istom...
nadam se da ce takva anonimna delovanja moderatora kad tad prestati ovde a i na drugim forumima,
u zelji da ce se to sistemski resiti /citaj spreciti/ do sledeceg kucanja ili brisanja, pozzz
[ veselinovic @ 28.11.2010. 21:27 ] @
Prvo,
zasto takav ton?
Drugo, nije anonimni, mora ti doci na mail, koji si prijavio kad si se registrovao, ko je kada i zasto obrisao neke poruke.
Ako se sjecas obrisanih poruka ( covjek je duplirao poruku) probaj mi objasniti kakve veze imaju strelice i 7 rupa u kamenu i nekakve legende ( Ima jedna stara turska kuca...) , sa elektronikom. Korisniku ksantika, koji je postavio te legende sam preporucio da proba na madzone. Taj dio foruma se bavi legendama i kojecim.
Ovo je forum elektronike i mnogo ljudi se trudi da odrzi kakav takav nivo ( koliko mozemo) foruma.
[ banebeograd66 @ 28.11.2010. 23:28 ] @
pozdrav veselinovicu,
da ti odgovrim kao sto si postavljao pitanja
kao prvo
sta fali tonu?
ja sam se javno obratio i pitao sta se desava.
na ovom delu foruma gde je ta poruka /nije dupla nego je covek napisao jos jednu jer si ti obrisao onu prvu bez upozorenja / napisana nema traga sta se sa porukom desilo,
tj upozorenje, savet, preporuka autoru ili sta god da si ti nesto sa tom porukom uradio/obrisao, prebacio .../
u profilu osobe koja je pisala poruku nema traga da ta ista poruka jos postoji /ksantika Puno ime: Gligor
Broj poruka: 0 /
ti kao moderator ili sta god mogao si istom tom cije si postove obrisao da posaljes pp sa savetom kako dalje
a ne da jednostavnim klikom nipodnistavas necije zelje za novim saznanjima,
makar on to po tebi cinio na pogresnom mestu,
siguran sam da ti nece pasti tesko da nekog novajliju na forumu uputis gde da nastavi prepisku jer u tvojim mod funkcijama
zasigurno pored opcije brisanja postoji opcija i prebacivanja necijeg posta u drugi deo foruma
kao drugo
sedam rupa naravno nema nikakve veze sa eletronikom, ali je cela prica posredno vezana za metal detektore a njime se upravo ovaj topik bavi
kao trece
i pre neki dan je neko od vas pobrisao post sad se ne secam od koga na ovom istom topiku,
neko je pominjao cup sa zlatom i vrednosti dukata, a onda u produzetku nastavio jos nesto u vezi aparata,
i ja ni tu poruku nisam mogao da vidim jer je sad shvatam opet necijom procenom pobrisana
nemam nista licno protiv tebe, samo mi smeta takav sistem moderisanja,
pozz
[ guja011 @ 29.11.2010. 01:49 ] @
to što tebi smeta sistem moderisanja je tvoj problem a ne moderatora.
upotrebna vrednost pojedinih metal detektora spada u techzone a kamenje sa rupama u madzone.
principi rada detektora, šeme, poređenja istih spada u ovaj forum. cene, procene, usluge ne.
post sa otkupom/vrednosti zlatnika sam ja obrisao jer nema blage veze sa elektronikom.
šta moderator može/ne može piše u pravilniku ES pa to ipak pročitaj.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|