|
[ kv66 @ 16.08.2006. 15:27 ] @
| Kanim se da ugradim dodatnu bravu na ulazna vrata od stana.Moja vrata(a i brava)su prilicno smesna,mislim da bi ih malo jaci tinejdzer razvalio nogom..U obzir mozda dolazi i neki sistem sa sigurnosnom polugom sa unutrasnje strane..
interesuju me vasa iskustva,sta koristite za navedenu svrhu,koji sistem,koliko event.kosta itd.Napominjem da vrata ne bih menjao,vec postojeca dodatno osigurao.Hvala unapred.. |
[ Java Beograd @ 16.08.2006. 15:42 ] @
Ja sam dodao letva bravu. Time se naravno nisam osigurao 100%, ali bar donekle jesam. Logika je sledeća: osigurao sam se od uličara, narkomana i džeparoša. Od profi lopova se nisam osigurao, ali oni definitivno neće moj stan da obijaju.
Letva brava je svojevremeno kostala oko 270 dojče maraka. Kupio sam neku izraelsku. Nemam zamerki do sada.
[ kv66 @ 16.08.2006. 16:21 ] @
potpuno se slazem sa tobom po pitanju profila provalnika,tako i ja rezonujem.Letva brava?jel ona moze da se koristi samo iz stana ili moze da zakljuca vrata i spolja/Meni treba nesto sto se zakljucava spolja,dodatno osiguravajuci vrata..
[ cicika @ 16.08.2006. 17:38 ] @
Naravno da se zaključava spolja, ne bi bilo svrhe inače.
Stvar je u tome što ima dugačak okrugao ključ pa je pristup samoj bravi sa spoljne strane jako otežan, nije moguće klasično obijanje brave.
[ HoT_Steppa @ 16.08.2006. 19:55 ] @
Bilo je primera ljudi koji su se hvatali za glavu kad su pogubili kljuceve od skupih brava, jer su posto nisu mogli da udju u stan morali da razvaljuju vrata, obicnio blindirana.
Po meni, obicna vrata sa letva bravom su jedino opravdano resenje, jer se lako razvaljuju ako zatreba vama. Blindirana vrata i vrata sa H bravom mogu biti preskupa ako niste pazljivi.
[ kv66 @ 16.08.2006. 20:49 ] @
naravno blindirana vrata ne dolaze u obzir,preskupo i meni ne trebaju,objektivno gledano..
varijanta sa h bravom i meni izgleda korektno resenje,jel zna neko trenutnu orjentacionu cenu,eventualno neki tip ili marku koja se pokazala sigurna i trajna ?
[ Java Beograd @ 18.08.2006. 14:38 ] @
Cene "Letva" i "H" brava su slične. "H" su jedva malo skuplje. Ali, "H" brave znatno više ruže vrata i predsoblje (moja ocena). Komplikovanije su za ugradnju.
[ kv66 @ 28.09.2006. 12:55 ] @
Evo da vas izvestim:Stavio sam h bravu,talijansku CISA...cena je (sa ugradnjom )140 E uz garanciju godinu dana.Covek iz servisa se samo nasmejao kad je video moja vrata;kaze bilo je na izvolte...H brava je prilicno mocna stvar,fiksira vrata na 5 mesta i kako sam shvatio majstora ljudi dosta grese ugradjujuci jeftina blindirana vrata kineske proizvodnje,koja su opet skuplja od h brave,a losija iz prostog razloga sto imaju lose brave...i dzabe onda lim na vratima kad je brava lako resenje za obijace
[ MOSLER @ 15.10.2006. 17:56 ] @
Mana je samo veliki kljuc H brave,koji nije bas za u dzep.
[ Java Beograd @ 17.10.2006. 12:02 ] @
Može da se napravi i mali "sef ključ". Raspitaj se u bolje opremljenim bravarskim radnjama.
[ kv66 @ 17.10.2006. 22:04 ] @
Citat: MOSLER: Mana je samo veliki kljuc H brave,koji nije bas za u dzep.
Kljuc je tako napravljen da se moze sklopiti(skratiti na pola duzine) i onda nije nesto puno glomazniji od obicnog...
[ ivan31 @ 31.03.2007. 13:05 ] @
Ugradnja sigurnosne brave je prava stvar. Kod nas stanove i kuce obijaju obicno narkomani i ostale jajare a za njih su te brave visa matematika.Jos kad bi stavio i kameru za video nadzor..... mada na kuci nisu samo ulazna vrata problem, lopovi cesto koriste vrata od terase ili prozor na prizemnim prostorijama.Sta onda da se radi?
[ whitie2004 @ 03.04.2007. 07:36 ] @
Ne bi tako olako etiketirao. Ovde se radi o vrlo malo gradiva - lako se i brzo uci. Alat jeftin i lako pristupacan. Svako ko ima preko 5 provala ili bio vise od mesec dana u obrazovnoj ustanovi zvanoj zatvor je jako kvalifikovan !!!
Ja sam od onih sto vise teze da se ne nadju na listi potencijalnih ciljeva. Ugradnja kojekakvih drececih peripetija dize rejting u ocima komsija, ali te toplo preporucuje za cilj.
[ square pusher @ 24.12.2007. 23:11 ] @
Vidi imam ja jedan kljuch...za sigurnosna vrata...koja otkljucava bravu....
....svi dobavljaci ga imaju... radi i posle aktvacije normalnim kljuchem....
besh` ti sigurnosnu bravu
Sigurnosna i blindirana vrata su dve stvari....
Jedna se vari za armaturu a druga ne....ogromna je razlika izmedju njih....
...al opet ko zna i oce taj i moze....
[ Uzun @ 20.03.2008. 16:44 ] @
Citat: kv66: Evo da vas izvestim:Stavio sam h bravu,talijansku CISA...cena je (sa ugradnjom )140 E uz garanciju godinu dana.Covek iz servisa se samo nasmejao kad je video moja vrata;kaze bilo je na izvolte...H brava je prilicno mocna stvar,fiksira vrata na 5 mesta i kako sam shvatio majstora ljudi dosta grese ugradjujuci jeftina blindirana vrata kineske proizvodnje,koja su opet skuplja od h brave,a losija iz prostog razloga sto imaju lose brave...i dzabe onda lim na vratima kad je brava lako resenje za obijace
Ja bih da stavim H bravu iz razloga koje je naveo kv66, ali moja zena ni da cuje. Istina je i meni je ruzna do bola, a lepo smo sredili stancic. Ipak, sigurnost stana mi je na 1. mestu.
Sta bi vi uradili ? ( istukli zenu i stavili H bravu, salim se ).
Moj tast je ugradjivao blindirana ( sigurnosna vrata ) ni ja ne znam razliku, platio je 600 ojra, prosle godine. Preporuku je dobio od komsije koji je gradjevinski inzenjer. Vrata u osnovnoj varijanti kostaju 400 ojra, a oni su stavili dodatnu bravu i reljefice, pa zato ova cena. Brave su talijanske cisa i motura
Znaci ispod 400 ojra, ne mozete dobiti "sigurna vrata", vidim po oglasima ih prodaju i za 100.
Da li da nastavim da ubedjujem zenu da ugradimo H bravu ili da popustim, koliko su sigurne letva, a koliko H brava ?
[ veljkoE @ 20.03.2008. 19:52 ] @
razlika izmedju letve i H brave je
u broju tacaka koje drze vrata
H je u 5 tacki
letve tj I brave u 2 ili 3 tacke zavisi
koliko su sigurne?
pa koliko je lopov uporan
npr, na privatnim kucama ljudi stavljaju blindirana vrata, a pored vrata imaju prozor bez resetke
naravno da je tu psiholoski efekat na lopova, pretpostavljam da niko ne ide pljackati nesto gde postoji velika verovatnoca od neuspeha samog ulaska
svaka sigurnosna vrata se testiraju , mislim, na razvaljivanje do 30 sekundi, to je to
cena, kvalitet, izgled- najskuplja varijanta
opcija ima raznih
cene su svakakve, a idu od 100 evra pa navise
[ bantes9 @ 20.03.2008. 21:36 ] @
Ove kineske varijante od 100 eura izbegavaj i kljucem se tesko otvaraju :)
Kao sto je receno u nekom od gornjih postova kvalitet tih brava nije bas na najvisem nivou.
[ Uzun @ 21.03.2008. 09:03 ] @
Citat: bantes9: Ove kineske varijante od 100 eura izbegavaj i kljucem se tesko otvaraju :)
Kao sto je receno u nekom od gornjih postova kvalitet tih brava nije bas na najvisem nivou.
Naravno, ne bih menjao citava vrata, a kod postavljanja brave insisirao bih da bude neka dobra, vec sam naveo "cisa", "motura"
Citat: veljkoE: razlika izmedju letve i H brave je
u broju tacaka koje drze vrata
H je u 5 tacki
letve tj I brave u 2 ili 3 tacke zavisi
Nije mi jasno kao letva moze da se drzi u 3 tacke, da li mozes da mi objasnis i eventualno navedes gde mogu da se nabave ?
hvala
[ Vukan Karadžić @ 21.03.2008. 14:59 ] @
Citat: veljkoE: ... letve tj I brave u 2 ili 3 tacke zavisi ...
Letva nije isto sto i I brava. Letva ide horizontalno, a I vertikalno ;)
[ veljkoE @ 21.03.2008. 18:09 ] @
eh
I (2) brava hvata gore - dole
I (3) hvata gore - dole i sa strane
a letva
nisam ni kontao i nisam ni sreo do sad letva bravu i , istina, ide horizontalno za razliku od I brave (proverih ;) )
[ Uzun @ 25.03.2008. 17:28 ] @
[ veljkoE @ 25.03.2008. 19:31 ] @
ako imas nova i kvaltetna vrata i samo ti treba osiguranje, a stan si napravio ko bombonicu - ovi okovi nikako ne ulaze kao opcija - zbog estetike, ali moras napraviti kompromis !
ili
kupi nova vrata, ima ih svakakvih, od 150 evra(limena kineska- "sigurnosna") pa navise
ili
sa zakljucavanjem u 3 tacke, npr, kvalitetna ALU vrata imaju zakljucavanje u 3 tacke na strani brave, a na drugoj strani su sarke, i sva su ispresecane sa preckama, bar 6 polja, popunjene ALU panelom...
[ Uzun @ 25.03.2008. 19:53 ] @
OK.
Hvala na savetu !
[ Miloja @ 15.09.2008. 12:46 ] @
Kupio sam sigurnosna vrata sa kasa bravom SECUREMME . Zanima me da li to OK marka ili sam trebao da izaberem nesto bolje?
[ pyc @ 02.10.2009. 13:31 ] @
Dojmi mi se ova letva-brava, upravo mi nesto tako treba... Moje pitanje je da li postoji nesto takvo, ali elektronsko (znaci da se ne vidi spolja, a da mora da se primakne neka naprava, da bi se vrata otvorila) ? Dosta sam okretao telefona, ali izgleda da tako nesto ne postoji, a odlicna je zastita jer lopov i ne zna da postoji nesto dodatno, pa jos i elektronski..
[ EHHO @ 02.10.2009. 23:13 ] @
Citat: pyc: Dojmi mi se ova letva-brava, upravo mi nesto tako treba... Moje pitanje je da li postoji nesto takvo, ali elektronsko (znaci da se ne vidi spolja, a da mora da se primakne neka naprava, da bi se vrata otvorila) ? Dosta sam okretao telefona, ali izgleda da tako nesto ne postoji, a odlicna je zastita jer lopov i ne zna da postoji nesto dodatno, pa jos i elektronski..
Ovo sto si rekao da se ne vidi spolja, da li si mislio da se ne vidi sa ulazne strane vrata da postoji neka brava tj dodatni kljuc, ili da se ne vidi ni sa unutrasnje strane???
Ako je varijanta da se ne vidi samo spolja da nesto postoji, onda postoji varijanta da se dodaju magnetne brave koje se koriste za kontrolu pristupa i koje imaju silu zatvaranja i do 1500kg (montiraju se u gornjem delu i drze vrata u toj jednoj tacki, ali ih baaaaas drze), mada veruj mi da je i varijanta od 300kg OK. U jednoj firmi sam radio kontrolu pristupa po sanitarnim cvorovima kako bi ogranicili ko moze da ih koristi i montirane su magnetne brave od 150kg i posto su bila u pitanju drvena tj furnirana vrata prvi put je neki magarac otvorio vrata tako sto je iscupao komplet gornji pervajz sa vrata a brava nije popustila a ja ga nisam odmah bas, bas ankerisao jer reko nece neko u WC da razvaljuje, ali sad sam ga ankerisao u betonsku gredu pa ako ga iscupa onda stvarno , a zamisli sta tek radi ova od 300 ili 500 kg a da ovu od 1500kg i ne spominjem.
Mana je sto pri nestanku napajanja brava prestaje da funkcionise, ali i ova mana moze da se resi na vrlo lak nacin, a prednost je sto nema nikakvog odrzavanja i prakticno nema sta da se zaglavi
Princip rada moze da se uradi bas kako si ti zamislio, znaci da od spolja imas mali tag ili karticu kojom bi otvarao vrata, ali je potreban i jedan mali kontroler koji ponovo kosta ili ako u stanu imas alarmni uredjaj i sa njim mogu da se urade jako lepe kombinacije da npr mob telefonom deaktiviras magnet pa onda otkljucavas vrata, ali je pitanje sto kad bi to sve sabrao koliko kosta a da moras bas sve da radis od 0, mogao bi da kupis neka od tih malo boljih vrata (da ne bude bas najjeftiniji kinez), a inace sam magnet kosta oko 70 evra. Evo da vidis o cemu se radi, a ove magnete ima svaka firma koja radi tehnicke zastitne sisteme
http://www.adamsrite.com/media/pdf/es-1500.pdf
Ovo gore sam ti napisao cisto da znas da sve moze da se uradi, ali je pitanje koliko je kome to isplativo
Poz
[ pyc @ 04.10.2009. 00:20 ] @
Hvala puno na iscrpnom odgovoru, ali nisam u DIY varijantama nesto u zadnje vreme :) Nema se vremena za to...
[ EHHO @ 04.10.2009. 09:30 ] @
Citat: pyc: Hvala puno na iscrpnom odgovoru, ali nisam u DIY varijantama nesto u zadnje vreme :) Nema se vremena za to...
Pa ako se nisi bavio tim stvarima (sa kontrolerima i alarmima) tesko da bi i uradio to tako lako sam, a da radi na gore pomenuti nacin, ali OK, sve moze danas da se uradi jer stvarno ima jako interesantnih stvari danas na trzistu
Poz
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|