[ Lalemajstormoler @ 31.10.2006. 00:51 ] @
Zamolio bi frigomehanicare da mi pomognu,oko moje dileme.
Naime juce sam kupio ulicni aparat za tocenje sladoleda,ne znam koje je marke na njemu pise EURO 3. Zanima me da li je moguce da u ovo hladno vreme sa poteskocom pravi sladoled.Mrznu mu obe glave,iako sam na termostatu namestio kao 6 stepeni C.
Puno hvala za pomoc.
[ Lalemajstormoler @ 01.11.2006. 15:37 ] @
Ne mogu da verujem da ama bas niko ne zna,ili ja nisam dobro formulisao pitanje.
Pozdrav.
[ tox master @ 01.11.2006. 17:46 ] @
inace smo radili nekoliko takvih aparata pa cu pokusati malo da ti pomognem...
kazes da si namestio na temp 6 stepeni?
plus ili minus?
a za koji deo na aparatu koristis termin glava?
one posude gore gde bude masa ili one tube u kojima sladoled stoji pre tocenja?
a ove aparate koje smo radili koliko se secam imali su dva termostata,jedan za gornji deo gde treba da bude plus temperatura i drugi termostat koji regulise temperaturu u tubama.
e sad ne znam u cemu je tvoj problem...
kada kaze mrznu glave,moraju da mrznu sladoled inace bi izlazio kao tecnost,mozda si mislio da previse mrznu pa sladoled bude previse tvrd?
a relativno hladno vreme ne bi trebalo da mu smeta.
jedino kad bude - temperatura onda bas i ne znam da li je pametno da radi (a valjda nece biti potrebe da radi tad ).

pozdrav
[ Lalemajstormoler @ 01.11.2006. 19:08 ] @
Pozdrav i da ti se zahvalim sto si se odazvao na moj apel za pomoc.
Glava
Pod tim mislim na deo na koji kacim rucke.
Termostat.
Vidi ovako nasao sam jedan termostat velicine otprilike 15X12X12 i na njemu ima jedan potenciometar kojim regulisem temperaturu.E sad na samom termostatu postoje dve skale ali ja mislim u stvari siguran sam da je jedna za celzijus,a druga za farenheit ako sam dobro video,e tu sam na njemu namestio +6 stepeni celzijusa.
Jos me buni on ima glavni prekidac sa 4 polozaja.Nisam mogao tacno provaliti za cega mu sluze dva polozaja,kad ukljucim aparat tada verovatno pocinje da lede tube i da mesa sladoled,kad prebacim na drugi polozaj tad mi se cini da je prestao da radi kompresor za zaledjivanje,i kad hocu da natocim sladoled tog momenta se ukljuci i taj kompresor,ali samo tog momenta dok drzim rucicu povucenu,cim je pustim i motor ne radi vise.
Najbolje bi bilo da ako imate servis da mi das broj tel kako bi mogao da se konsultujem sa tobom jer mi je jos nesto sumnjivo tu.
Naime u svakoj tubi se nalazi po jedan spiralni deo koji tera sladoled napolje,taj deo je od tvrde plastike,osovina je od prohroma.E sad ta plastika mi je malo ispucala,kao da je sladoled u tubama bio zaledjen a neko pokusavao na silu da ga natoci,pa me zanima ima li leka tim osovinama,mogu li se nove napraviti ili ove sanirati.
Pozdrav.
[ tox master @ 01.11.2006. 19:28 ] @
moguce da je na termostatu druga skala diferencija ukljuceno/iskljuceno,znaci da se tu stima koja ce biti razlika u temp izmedju paljenja i gasenja.a to da je jedna za celzijus a jedna za farenhajt je skoro nemoguce (ja nikad nisam video takav termostat).na toj drugoj skali bi trebala biti oznaka "dif" sto oznacava temperaturu diferencije.

sto se tice prekidaca uglavnom svi ti aparati imaju vise polozaja na kojima se bira rezim rada.
nisam to skoro radio pa sam malo zaboravio ali pitacu jednog kolegu pa cu ti javiti kako sta otprilike funkcionise.
trebalo bi na prekidacu da pise koja funkcija je u kom polozaju.

a sto se tice tih spirala u tubama,to je jako problematicno.
ne znam koliko su ostecene i da li vec ta ostecenja uticu na sam rad aparata ali mogu da ti kazem sa sigurnoscu da je zamena tih spirala jedna od najvecih investivija na citavom aparatu ako dodjes u tu situaciju.
a koliko znam mogucnost popravke tih spirala je neizvodljiva (ja bar nisam cuo da to neko radi).
a u pravu si za to sto kazes da su se ostetile kad je sladoled previse smrzao i nije mogao da izadje.
a pogledaj samo na tvom aparatu sa zadnje strane (kada se skine poklopac) kako je izveden prenos sa motora na te dve spirale koje izbacuju sladoled.
pogledaj da li ima kakav mali prekidac negde oko remenice jedne od spirala posto na nekim tipovima aparata je na taj nacin izvedeno gasenje hladjenja sladoleda u tubama.
a trebalo bi da radi na fazon kada je sladoled vec gust i stvara otpor okretanju spirale ,osovina spirale izlazi napolje (par milimetara) i pritiska taj prekidac koji onda gasi kompresor i motor.

pogledaj da kod tebe nije takav sistem pa se cujemo a ja cu probati da saznam za ove polozaje prekidaca.
[ Lalemajstormoler @ 01.11.2006. 23:26 ] @
Sto se tice termostata evo sad sam malo bolje pogledao i skinuo poklopac sa njega
Ovako pise:
Marka PENN
Temperature code 4T1
CLOSE HIGH
TYPE 270AT10AB Model 11038
RANGE:-30/30stepeni F= -36/0stepeni C
72"CAP.3/8x3" BULB
Rating 220V AC 10A
Sad sam pogledao koji je sistem gasenja spirala.Nema tog prekidaca ali ima iz tog termostata ide jedna zica bakarna (ne znam kako se ona strucno zove)direktno prema tubi i verovatno da ima taj sistem gasenja rada kompresora preko tog termostata,primetio sam juce kad sam ukljucio masinu bez spirala da su se tube zamrzle i motor se sam ugasio.
Ajde jos cu i ja malo da prostudiram oko termostata sad sam primetio da na termostatu odozgore ima jedan veliki prekidac sa oznakom od 1-9 i kad njega pokrenem pomeraju se obe skale.
Pored njega ima jos jedan mali kako da ga nazovem tockic i kad njega okrenem onda mi se pomera samo jedna skala tojest ona sto mi pokazuje temperaturu od 0stepeni do -36 i sa te strane pise CUT OUT a sa druge gde je druga skala i gde stoji stepenF tamo pise CUT IN.
Uf ala sam se zamorio.
Ajde poz do sutra.

[ tox master @ 02.11.2006. 00:06 ] @
e sad je malo jasnije...
po tim oznakama sto si procitao nisam zakljucio nista posebno ali je sigurno da on gasi kompresor kada postigne temperaturu u tubama.
a ta zica koja ide od termostata u tubu je sonda termostata koja meri temperaturu i daje komandu termostatu kada treba da ugasi.
a te oznake na skalama su CUT OUT-temperatura kod koje kompresor prestaje sa radom to jest temp. iskljucivanja termostata.
CUT IN - temperatura kod koje termostat ponovo pali kompresor to jest temp. paljenja termostata.
razlika izmedju te dve skale je ustvari diferencija termostata.
jedino mi nije jasno kako je tebi mogao termostat da bude na +6 a da to radi posto je ovih dana vanjska temperatura bila tu negde.
ja koliko se secam temperatura u tubama treba da bude od -15 do -20 zavisno od sastava sladoleda a diferencija nije toliko kriticna i moze da bude nekoliko stepeni.
sto je veca diferencija kompresor ce se manje puta ukljucivati i obrnuto.

a na taj tockic od 1-9 stimas intenzitet hladnjenja a na te male tockice (koji ne bi trebali da se diraju od onoga kako ih je fabrika nastimala) se finio steluje rezim rada termostata.

po svemu sudeci taj tvoj aparat je ispravan samo sto mu treba odrediti pravi rezim rada na termostatu to jest pravu temperaturu u tubama.

pozdrav i cujemo se
[ Lalemajstormoler @ 02.11.2006. 14:58 ] @
tox master
Puno ti hvala 100% si u pravu cim nabavim sladoled u prahu probacu i javljam ti sta sam i kako uradio.
Jos jednom hvala i poz......Lale