[ mdj300B @ 05.11.2006. 14:44 ] @
Pozdrav forumaši Evo da se pohvalim da sam prije koji dan kupio kineski Panasonic klima uređaj YW9DKE i još nisam zvao majstora da mi ugradi. A sve zato zbog ove moje zamisli koju bi molio da mi netko od znanja rasvjetli, dali može ili ne!? Kako bi ovu klimu isključivo koristio za grijanje jer mi je najpotrebnije a poznato je da neinverter ne može raditi ispod -5°C a i oko ove temperature slabo grije. Ukratko, htio bi da mi majstor ugradi u vanjskoj jedinici dodatni izmjenjivač topline na VODU. Na ovom označenom mjestu na slici bi presjekao vod i stavio ovaj dolje izmjenjivač( zalemio). Ovim potezom bi riješio grijanje i ispod -5°C tokom cjele zime. Kako nisam frigomehaničar htio sam prvo ovdje vas pitati dali je tako što moguće i dali će biti kakvih problema. Evo kako sam ja zamislio da majstor to treba napravit: 1. Isprazniti freon R410A preko servisnog ventila iz vanjske jedinice u neku posudu sa pumpom i spremnikom do vakuuma da bi sačuvao freon. 2. Presjeći cjev koja ide od ekpanzionog ventila(slika) prema vanjskom zračnom izmjenjivaču topline i na tom mjestu ubaciti u krug (tj. serijski spojit) izmjenjivač na vodu, dobro trvdo zalemiti. 3. Sada izvakumirati vanjsku jedinicu preko serv. ventila i pustiti sačuvani freon ponovo u sistem. Pitanje: kako sam gore rekao, klima može grijati samo do vanjskih -5°C, to vjerovatno znači da temperatura isparavanja freona nije višlja od -10°C, imal netko da zna ovaj podatak i dali je ta temp.isparavanja konstantna bez obzira dali vani bilo +12°C ili -5°C Napomena: da ne bude zabune izmjenjivač i cjelu vanjsku jedinicu bi u tom slučaju izolirao od vanjskog zraka i odspojio kablo od vanjskog ventilatora da bezveze ne puše. Za početak toliko, pozdrav i unaprijed puno hvala |