[ Java Beograd @ 13.11.2006. 10:41 ] @
Pošto je neko rekao da je termin "Srbijanski" uvredljiv, a neko drugi zaključao temu u kojoj se to pominje, samo sam hteo da pojasnim.

Pojam Srba kao nacije, i "srpskog" je mnogo širi (i geografski i logički) od granica države Srbije. Ne bih da srbujem "do Tokija" ali, najbolji primer je Republika Srpska, koja jeste srpska ali nije Srbija.

Dakle, na primer, kad se nešto tiče politike koja ime veze sa celokupnim srpstvom i srpskim bićem može se reći "srpska politika". Ali ako se jasno hoće razgraničiti da se to tiče isključivo politike u državi Srbiji onda se kaže "srbijanska politika", pre svega zato što se ne tiče politike u Republici Srpskoj i ostalim državama gde je prisutno srpsko biće.
[ vladd @ 13.11.2006. 11:09 ] @
Nekako je "preovladalo" da su svi srbi, a samo u Srbiji su srbijanci (kao u Indiji, tamo su indijanci). E sad, polupismen svet, takvi politicari, termin je duboko zaziveo...
Valjda su i srbijanci srbi, samo kada izadju iz Srbije, nije mi jasno, to nije "razmatrano"...
[ dalibord5 @ 13.11.2006. 11:40 ] @
Neko smatra pogrdnim reci-Srbijanac
Meni se cinilo da je to samo odrednica koju su,recimo,koristili Srbi iz Hrvatske da naprave razliku izmedju njih i "izvornog" Srbina iz Sumadije,naprimer.
Znaci,svi smo Srbi.Samo oni koji i zive u Srbiji,za one koji su u inostranstvu,oznacavaju se kao Srbijanci...
Tako je meni to izgledalo.
[ vukad @ 13.11.2006. 11:40 ] @
Miroslav Nikolić

SRBI I SRBIJANCI

O pridevima srpski i srbijanski pisao je E. Fekete, stručno i ozbiljno, u časopisu Naš jezik još 1978. god. (knj. XXIII, str. 199—209). Evo opet nekoliko reči o tome, malo drukčije, na drugačiji način i drugim povodom.

U vreme žučne predizborne kampanje (čini mi se pretposlednje), u nekada vrlo gledanoj (a u međuvremenu ukinutoj) emisiji jedne nezavisno-zavisne beogradske televizijske stanice napao je jedan političar drugoga (što, naravno, nije ništa neobično) da vređa narod u Srbiji nazivajući ga Srbijancima (što je, priznaćete, i za političke svađe pomalo bizarno). Okrivljeni se branio kako je znao i umeo, sâm, jer advokata nije imao, čak ni onoga koji se dodeljuje po službenoj dužnosti. Pošto u Srbiji devojku koja se sama nudi niko neće (ili je bar tako bilo u XIX veku), ne usuđujemo se da ponudimo usluge sopstvene lingvističko-advokatske kancelarije. A i zašto bismo to činili, kad u izgledu nije nikakav honorar. Zato ćemo umesto mogućeg braniteljskog pledoajea pokušati da odigramo ulogu stručnog veštaka, dok presudu o tome da li je naziv Srbijanac, Srbijanci i od toga izvedeni pridev srbijanski uvredljiv ili ne prepuštamo sudu, sudu čitalaca. Pre toga, malo suvoparne lingvističke analize.

Imenica Srbijanac izvedena je, po nekim mišljenjima, tek u XIX veku, od osnove imena zemlje Srbije i složenog sufiksa -anac, koji se sastoji od sufiksa -an (što ga imamo, na primer, u Italij-an) i sufiksa -ac (koji imamo, na primer, u Kolumbij-ac, Sirij-ac). Pažljivi čitalac primetiće da smo namerno uzeli u obzir nazive izvedene od imena zemalja koje, kao i Srbija, imaju finalno -ija: dakle — Italija, Kolumbija, Sirija. Razlika je samo u tome što su Italijan, odnosno Sirijac izvedeni prostim sufiksom (-an odnosno -ac) a Srbijanac složenim (-anac). Tim sufiksom, po istom modelu, tvoreni su nazivi za stanovnike mnogih zemalja i gradova, bilo da se završavaju na -ija (npr. Australijanac, Austrijanac, Venecijanac i sl.) ili ne (npr. Litv-anac, Meksik-anac, Portorik-anac itd.). Po ovome ispada da je reč Srbijanac sasvim dobro napravljena i da joj se sa te, tvorbene strane nema šta zameriti. I njeno značenje je u velikoj meri u skladu sa onim koje imamo u prethodno pomenutim analognim nazivima: Srbijanac je stanovnik, žitelj Srbije ili onaj koji je poreklom iz Srbije (što najčešće znači Srbin iz Srbije), kao što je i Meksikanac stanovnik Meksika ili onaj koji je poreklom iz te zemlje. Ipak, neke razlike između Srbijanca i Meksikanca ima (ko bi to rekao!?), ne samo po tome što Srbijanci nose šajkaču a Meksikanci sombrero već po tome što se reč Meksikanci upotrebljava i kao ime naroda, dok se za označavanje pripadnikâ srpskog naroda upotrebljava druga reč, ali istoga korena, Srbi, sigurno najstarija u nizu Srbi — Srbija — Srbijanac — srbijanski.

Ovo, naravno, ne može nikako biti razlog za diskvalifikaciju imenice Srbijanac, Srbijanci, mada tu nekog đavola ima. Naime, u svim ostalim, nama poznatim slučajevima, postoji jedno ime za stanovnike neke države i za najveću naciju koja u njoj živi (bez obzira na to da li je zemlja dobila ime po narodu ili narod po zemlji). I ne samo da to imamo u slučaju drugih zemalja i njihovih stanovnika nego i u slučaju Srbije — ali pre svega u jeziku nas koji smo u njoj rođeni i odrasli. U razgovornom jeziku rečju Srbi mi imenujemo prvo pripadnike našeg naroda u Srbiji, a tek potom i, čini se, tek u novije vreme Srbe izvan Srbije. To se posebno vidi u upotrebi prideva srpski, izvedenom od osnove navedene imenice, koji se nekada odnosi samo na Srbe u Srbiji (ali i na druge stanovnike Srbije), na primer: srpska vlada, a nekada Srbe u celini, na primer srpski jezik, srpska književnost. Pošto u našem jezičkom osećanju i navikama nema naziva Srbijanac i prideva srbijanski, mi ih doživljavamo kao nešto strano, tuđe, čak i nacionalno uvredljivo. Čini nam se kao da neko hoće time da nas odvoji od ostalih Srba ili čak da nam uzme naše nacionalno ime i da ga zameni geografskim, teritorijalnim. S druge pak strane, Srbi (i drugi istojezički narodi) izvan Srbije, koje mi takođe najčešće imenujemo po zemlji ili pokrajini u kojoj žive, npr. Crnogorci, Hercegovci, Bosanci, Krajišnici i drugi, žele da nazivom Srbijanci i pridevom srbijanski pre svega preciziraju o kojim se Srbima radi, imajući u vidu činjenicu da su Srbi „srećan” narod koji živi u više država. Kad, na primer, Hercegovac kaže Srbijanci ili srbijanska vlada, on time ne želi da kaže da mi nismo (i) Srbi, odnosno da vlada nije (i) srpska, kako se to u nas obično doživljava, već da su Srbi i stanovnici Hercegovine i da nas podsete na činjenicu da nije samo vlada u Beogradu srpska, već da je to i ona u Republici Srpskoj, kao što je bila (ili je to još uvek) i u nekim drugim srpskim zemljama. Nećemo sad raspravljati o tome ko je tu veći Srbin i ko koga vređa; reći ćemo samo da o tome treba suditi više po delima nego po rečima. Mi se vređamo kad nas nazivaju Srbijancima. Šta bismo tek radili da smo Indijanci, koji su čudnim nesporazumom dobili ime po zemlji koja je hiljadama kilometara daleko od one u kojoj žive.

Iz dosadašnjeg, vrlo uprošćenog izlaganja vidi se da srbijanski slučaj nije uopšte tako jednostavan. Ukazujemo posebno na činjenicu, dosad tako često zanemarivanu u našoj lingvistici, da se vrednosni sud o nekom jezičkom elementu (npr. obliku, reči ili konstrukciji) ne može utvrđivati samo na osnovu njegove saglasnosti sa utvrđenom gramatičkom normom i postojećim jezičkim modelima, već da se u obzir mora uzeti i sociološko-psihološka komponenta, kako onih koji govore tako i onih (o) kojima se govori.

[ pctel @ 13.11.2006. 12:04 ] @
Srbin - srpski
Srbija - srbijanski
[ EagleOne @ 13.11.2006. 12:04 ] @
Kada bi postojala zemlja Srbijana, njeni stanovnici bi bili Srbijanci. Tako jednom rece moja profesorka srpskog.
Ja se slazem, jer zasto narodu koji se naziva "Srbima" koji je osnovao drzavu pod nazivom, logicno, "Srbija", izmisljati novo ime?
Generalno termin mi ne smeta (dodatni informator o geografskoj lokaciji), ali s obzirom ko ga danas uglavnom koristi (neke komsije), i iz kojih razloga (politickih), i sa kakvom konotacijom (negativnom, pejorativnom), malo mi zapara usi.

edit: dok sam se setio da otkucam par reci, palo je nekoliko odgovora, pa mi deluje kao da ponavljam vec napisano :)
[ Java Beograd @ 13.11.2006. 12:26 ] @
Činjenica je da Srbija nije jedina zemlja, tj. država srpskog naroda. Ima ih još.
Citat:
EagleOne: ... zasto narodu koji se naziva "Srbima" koji je osnovao drzavu pod nazivom, logicno, "Srbija", izmisljati novo ime?

Zato što je narod koji se naziva Srbima osnovao još svojih država. Nije Srbija jedina država srpskog naroda. Tako, srbijanac nije ime naroda, već stanovnik geografskog područja, kao šumadinac, hercegovac, sremac ...
[ vukad @ 13.11.2006. 12:43 ] @
Citat:
Kada bi postojala zemlja Srbijana, njeni stanovnici bi bili Srbijanci. Tako jednom rece moja profesorka srpskog.

Eto ko sve danas deci predaje srpski.
[ broker @ 13.11.2006. 13:22 ] @
Odnos izmedju Srba i Srbijanaca je isti kao odnos izmedju Nemaca i Nemackijanaca, Francuza i Fancuzijanaca, Engleza i Engelzijanaca, Crnogoraca i Crnogorijanaca, Hrvata i Hrvatijanaca, Bugara i Bugarijanaca, Rumuna i Rumunijanaca, Skota i Skotijanaca, Kanadjana i Kanadijanaca, Turaka i Turkijanaca, Rusa i Rusijanaca, Poljaka i Poljakijanaca, Ceha i Cehijanaca, Slovaka i Slovakijanaca, Madjara i Madjarijanaca, Kineza i Kinezijanaca i slicnih.

Akoje prihvatljivo Srbijanci prihvatljivi su i svi ovi drugi oblici naziva naroda u istom znacenju.

Uz to, Srbi su po svom imenu nazvali drzavu i nemoguce je da sada oni dobijaju ime po toj drzavi.

Imate u tumacenju jos jedan problem. Naime Vojvodjani tvrde da pod Srbijancima smatraju samo one Srbe koji zive u Srbiji, a ne i u Vojvodini.
[ Bojan Basic @ 13.11.2006. 13:31 ] @
Citat:
broker:
Imate u tumacenju jos jedan problem. Naime Vojvodjani tvrde da pod Srbijancima smatraju samo one Srbe koji zive u Srbiji, a ne i u Vojvodini.

Ne tvrde Vojvođani, već tvrdi Rečnik Matice srpske, a to je normativan rečnik srpskog jezika i sve što tamo piše treba da prihvate svi koji ne pišu svoje pravopise, gramatike, rečnike i ostalu literaturu. Nažalost, ogroman je broj onih koji misle da je njihovo mišljenje bitno koliko i mišljenje zvaničnih knjiga koje normiraju srpski jezik, ali to je njihov problem, ne jezički.

Citat:
EagleOne:

Što bih voleo da dođe neka inspekcija u tu školu (znam, lupetam, ali mrzim kada profesorčići iznesu neko svoje mišljenje, koje svi bezuslovno prihvate kao autoritativno, jer, eto oni su Profesori s velikim P), pa da im dotična profesorica objasni kako postoji zemlja Australijana u kojoj žive Australijanci, zemlja Austrijana u kojoj žive Austrijanci, Venecijana u kojoj žive Venecijanci itd. E, ko nam sve danas uči decu.
[ EagleOne @ 13.11.2006. 13:35 ] @
Citat:
vukad: Eto ko sve danas deci predaje srpski.
Nista se ne brini u penziji je vec 10 godina :). Inace sjajan nastavnik, a njena recenica, ja verujem, je posledica tadasnje politicke situacije, njenog politickog misljenja i interesantna igra recima. Mislim svima je jasno je rec gramaticki legalna, mislio sam da se podrazumeva da pricamo o semantici tj. znacenju koju ova rec danas uzima.

@Java
Ma to je ok, naravno da je tako, ja sam pokusao da pomenem nesto sto je i vukad rekao/citirao "...Naime, u svim ostalim, nama poznatim slučajevima, postoji jedno ime za stanovnike neke države i za najveću naciju koja u njoj živi (bez obzira na to da li je zemlja dobila ime po narodu ili narod po zemlji)...".

Inace oko "nije Srbija jedina zemlja Srpskog naroda", takva stoje stvari sa najvecim brojem naroda na nasoj planeti, pa opet ih zovemo jednim imenom, toliko je primera da je glupo da napisem dva, tri.
Opet da ponovim, da posle ne bude ... "Srbijanci" je skroz legitimna rec i odrednica, ja sam pisao o njenom znacenju i tome da se uzima za naziv nacije, koja definitivno sebe ne naziva tako.
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2006. 13:50 ] @
Citat:
Broker
Akoje prihvatljivo Srbijanci prihvatljivi su i svi ovi drugi oblici naziva naroda u istom znacenju.

Bilo bi lepo da Srbi pocnu da prihvataju recnik institucije koja im normira jezik umesto pretvaranja svega u neku politiku ;-)

Recnik Matice Srpske kaze:

Citat:

Srbijanac, -nca m. Srbin iz Srbije (u uzem smislu)

Sta je problem sa ovim?

:)
[ DaliborP @ 13.11.2006. 14:07 ] @
Iskreno voleo bi da mi neko objasni sta je tu tacno uvredljivo?
Razumem da se Albanac buni kad ga nazoves Siptarom, ili Rom kad ga nazoves Ciganinom ali mi nije jasno ovo za Srbijance.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 14:21 ] @
Ova rasprava je vec vodjena...i to na vise strana ako se ne varam...
Odbojnost prema "Srbijancu" je nastala najverovatnije zbog cinjenice da su Hrvati doticni izraz koristili u pezorativnom smislu...inace, kao sto rekoh i pre, radi se jednostavno o teritorijalnoj odrednici. Za Srbina iz R Srpske, Srbin iz Srbije je Srbijanac. Pri tome, on ne misli da je Srbijanac kreten ili da nije Srbin, vec ga jednostavno definise kao osobu iz Srbije.
[ antix @ 13.11.2006. 14:48 ] @
Baš tako. Srbijanac je čovjek iz Srbije. Bilo bi glupo da mi (Srbi iz RS) kažemo ''Srbi'' za ljude iz Srbije :) - jer bi to, prije svega, bilo neprecizno. Srbijanci su svi koji žive u Srbiji - bili Srbi ili ne.

Problem je vjerovatno u tome što je to prihvaćeno kao uvredljiv izraz, a malo je problem i u jeziku. Npr. Hrvati, Makedonci i još mnogi nemaju sličan ''problem'' jer im jezik ne dozvoljava više konstrukcija za to.
[ ntojzan @ 13.11.2006. 14:55 ] @
S obzirom da svi imamo drzavljanstvo Republike Srbije, to automatski znaci da smo svi srbijanci, dok nismo svi srbi. Eto, ja sam po nacionalnosti Madjar, a po drzavljanstvu Srbijanac. Dok je na primer Ivan po nacionalnosti Srbin, a po drzavljanstvu (jel' se to tako pise uopste?) Srbijanac bas kao i ja. Inace to nije samo u srpskom jeziku, i u madjarskom se moze reci i "magyarorszagi" i "magyar", gde prva rec ne moze da se prevede na srpski ali znaci stanovnik madjarske, dok je druga rec prosto madjar. (inace ima jezika gde ni ne postoje reci za nacionalnost, nego samo za pripadnost nekoj drzavi)
[ DaliborP @ 13.11.2006. 15:04 ] @
Mislim da se svi slazu oko pravopisa da tu nikakvih nedoumica nema, jednostavno ja ne shvatam to "vredjanje" kako to neki prilicno ostro dozivljavaju.

[ _djevojka_ @ 13.11.2006. 15:27 ] @
@vladd,
Citat:
Nekako je "preovladalo" da su svi srbi, a samo u Srbiji su srbijanci (kao u Indiji, tamo su indijanci).

QQ, pa valjda Indijci?
[ ton_majstor @ 13.11.2006. 15:58 ] @
Citat:
Srbijanci su svi koji žive u Srbiji - bili Srbi ili ne.

Neće da bidne, antix... ako ništa drugo, ne možeš bez posledica ili reakcije tako nazvati SVE Slovence, Hrvate ili Mađare (eto, drago mi je da si Mađar, pitaj zemljake), koji žive i rade u Srbiji. Da ne idem dotle da odskora i Crnogorci ovde žive kao stranci!

Ovo je geografski pojam možda, ali je daleko od toga da ga svi prihvataju olako i zdravo za gotovo! Rečnik Matice Srpske je merodavan, ali NIJE Sveto Pismo!

Ne može se jezik menjati prema sopstvenom nahođenju, i uvoditi nova reč koja ti padne na pamet, ali... što je najleše... i MOŽE, jer tako se jezik obogaćuje, živi i širi. Neće ga nikakav okvir trajno držati u stegi. Ovde ne mislim na pravopis, on je definisan i egzaktan.

Setite se samo kako od starih reči nastaju nove, kako sleg zameni staru reč, pa čak i kako "novogovor" ili kovanice očas uđu u uši!?

Svejedno... možda je nekim Srbima iz Srbije, tj. nama ovde... rogobatno i uvredljivo da nas zovu "Srbijanci". Ako ništa drugo, zbog razloga koje je naveo Broker, a i zbog toga što mi ovde sebe (uglavnom) tako ne zovemo!

Pozdrav!

[ su27killeryu @ 13.11.2006. 16:22 ] @
Taj termin uglavnom koriste Srbi iz "dijaspore" kako bi dokazali da su veci Srbi od onih u Srbiji. Naravno i Hrvatima bilo zgodno da peckaju.

Potpuno se slazem s brokerom.
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2006. 16:27 ] @
Citat:

Svejedno... možda je nekim Srbima iz Srbije, tj. nama ovde... rogobatno i uvredljivo da nas zovu "Srbijanci". Ako ništa drugo, zbog razloga koje je naveo Broker, a i zbog toga što mi ovde sebe (uglavnom) tako ne zovemo!

Pa dobro, zasto onda neko ne obavesti Maticu Srpsku da je termin "Srbijanac" percipiran kao derogativan - kao sto recimo Pakistanci bivaju uvredjeni ako ih nazovete Pakijima.
[ _djevojka_ @ 13.11.2006. 17:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa dobro, zasto onda neko ne obavesti Maticu Srpsku da je termin "Srbijanac" percipiran kao derogativan - kao sto recimo Pakistanci bivaju uvredjeni ako ih nazovete Pakijima.

Iiiiiiiiiiiiiiii, pa nisu svi Pakistanci k'o jaje jajetu. Druga na faksu svi zvali tako - PAKI. Svi znali da je zeza, on prvi predlozio jer mu je ime kilometarsko, i nikom nista. A zasto bi neko obavjestavao Maticu Srpsku (ili koga uopste tamo da obavjesti?), kad ljudima lakse da dodju na forum i iskukaju se kako nesto ne valja (npr. Tel*.*. sms spam, vidi sta radi policija, RTS kaka program... bla bla bla...), nego da sjednu i napisu pismo, odstampaju i uruce gdje treba. Hrpa pisama, treba na to neko odgovarati, pa se mozda zamisle sta i kako. Lakse ovako pljuc, zar ne?
[ antix @ 13.11.2006. 17:21 ] @
Ma dobro niko ne želi da natjera Srbe iz Srbije da sami sebe zovu Srbijanci. Daleko od toga. Samo sam htio da ukažem na to kako većina Srba iz RS gleda na to (barem onih koje ja znam). Jer nama (iz RS) je nekako lakše da na to gledamo kao na geografski pojam nego na odrednicu koja opisuje pripadnost naciji (pretpostavljam da shvatate zašto). E sada, najgore bi bilo da mi vas tako zovemo a da se vi ljutite :)

Citat:
su27killeryu: Taj termin uglavnom koriste Srbi iz "dijaspore" kako bi dokazali da su veci Srbi od onih u Srbiji. Naravno i Hrvatima bilo zgodno da peckaju.

Možeš i ovako da gledaš na to. Međutim ne bih rekao da je u pitanju dokazivanje ko je veći Srbin već samo želja da naglasimo kako postoje Srbi koji (iz bilo kog razloga) žive van Srbije (naravno ovdje ne mislim na gastarbajtere već na ljude koji su državljani susjednih država, a i dalje žele da ih zovu Srbima).
[ SpellCaster @ 13.11.2006. 17:23 ] @
gluposti. dodje kolega iz RS i kaze "uzeo sam srbijansku karticu za mobilni telefon". I savrseno ga razumem. I ne nalazim se uvredjenim. Ne vidim zasto bi iko bio?

Srbenda je uvredljiv izraz za Srbina kao i cetnik (kontoacija je negativna, nije toliko bitno sta su bili cetnici, da sada ne ulazimo u to). Srbijanac deluje kao logican termin. A ako se nalazi u recniku matice srpske, ne znam kako vi ljudi, medju kojima teshko iko ima dodirnih tacaka sa lingvistikom, dajete sebi za pravo da komentarisete sta je ispravno a sta nije?
[ pctel @ 13.11.2006. 17:24 ] @
Citat:
Odnos izmedju Srba i Srbijanaca je isti kao odnos izmedju Nemaca i Nemackijanaca, Francuza i Fancuzijanaca, Engleza i Engelzijanaca, Crnogoraca i Crnogorijanaca, Hrvata i Hrvatijanaca, Bugara i Bugarijanaca, Rumuna i Rumunijanaca, Skota i Skotijanaca, Kanadjana i Kanadijanaca, Turaka i Turkijanaca, Rusa i Rusijanaca, Poljaka i Poljakijanaca, Ceha i Cehijanaca, Slovaka i Slovakijanaca, Madjara i Madjarijanaca, Kineza i Kinezijanaca

Pa, upravo iz tvojih primera:
Francuska - Francuz; Francuzija - Francuzijanac;
Engleska - Englez; Englezija - Englezijanac;
Hrvatska - Hrvat; Hrvatija - Hrvatijanac;
Bugarska - Bugarin; Bugarija - Bugarijanac;
...
Srpska - Srbin; Srbija - Srbijanac
[ pctel @ 13.11.2006. 17:26 ] @
Citat:
Srbenda je uvredljiv izraz za Srbina kao i cetnik (kontoacija je negativna, nije toliko bitno sta su bili cetnici, da sada ne ulazimo u to)

Postavio bih takvima interesantno pitanje - da li su Prle i Tihi bili cetnici
[ broker @ 13.11.2006. 17:27 ] @
Znas kako ja ne bih ni insistriao da ljudi nisu bezobrazni. Nekome to smeta nekome ne smeta. Meni smeta, ja se osecam ponizeno kada me neko nazove Srbijancem i ja to kulturno stavim do znanja, ali vecina ljudi o tome uopste ne vodi racuna. To ti je kao i sa dimom cigareta. Pusace zabole da li to nekom u njihovoj blizini smeta ili ne.

Niko tebi ne sporipravo da te zovu Srbinom, i mi iz Srbije vas tamo i zovemo Srbima. Ne vidim kako to moze da bude razlog da vi nas zovete Srbijancima, kada zvali mi nas Srbijancima ili ne, mi cemo vas svakako zvati Srbima.

Ukratko, od sada cu ja tebe da zovem Srpskijanac, jer si Srbin iz Srpske. Ako ti ne smeta, super, ako ti smeta, ko te sljivi. Nemas nikakvo vece pravo da se zoves Srbinom od mene.
[ antix @ 13.11.2006. 18:18 ] @
@broker

ja u potpunosti shvatam šta ti pričaš. I kako kažu bjesovi: možeš me zvati kako god hoćeš :)

To što ja tebe zovem Srbijanac ne znači da naglašavam kako sam ja Srbin a ti nisi. Ni slučajno! U pitanju je: kako da nazovem ljude koji žive u Srbiji. Kada hoću da kažem da sam upoznao nekoga iz Srbije (a da ne kažem baš tako, već da skratim :). Jezik dozvoljava da razdvojiš:

1. upoznao sam Srbina
2. upoznao sam Srbijanca

Mogu da kažem upoznao sam Srbina ali to nije dovoljno precizno (jer ima Srba koji su porijeklom sa drugih mjesta - država). E sada problem sa ovim 2. jeste što neki misle da su Srbijanci samo Srbi iz Srbije, a drugi (među njima i ja) da su Srbijanci svi koji žive - porijeklom su iz Srbije.

Npr. za mene i sada kažu da sam bosanac i stvarno kada gledaš geografiju i jesam i ne ljutim se.. mada bih vjerovatno imao više razloga da se ljutim na to što me zovu bosanac nego ti što te (ako te) zovu Srbijanac

Bila je jednom tema pa je neko pomenuo kako je tražio srpske novine kada je bio u RS (misleći na novine iz Srbije). I naravno, prodavačica mu je rekla da su sve izložene novine srpske :)
[ pejcha @ 13.11.2006. 18:19 ] @
hahaha... dokle ode...

Srpskijanac hahaha, bas je kul naziv, ja nisam iz srpske ali mi ne bi smetalo da me zovu tako. Nekako mi je viteski, ne znam mocno zvuci. Kao evo ih idu Srpskijanci, a ono ekipa viteza najjacih vitezova iz lord of the rings :).

Ja mislim da propustate poentu. Nije problem u reci vec u njenom znacenju.
Srpskijanac nema negativno znacenje, meni je cak kul. Srbijanac, je mnogim ljudima ok, mene nije blam da kazem ja sam srbijanac, mada retko imam priliku, cesto me zovu po kraju grada iz koga sam. Neke jeste, jer to vezu valjda za ruralno, i za pogrdno, jer stvarno neki su tu rec tako i koristili. Neko je rekao siptar je pogrdno,a zasto. Pa Albanci sebe nazivaju siptarima, ali ne vole kada srbi to rade, jer znaju da kod srba taj naziv ima i "derogativno" znacenje. isto tako ja ne volim kada mi sa HRTa kazu da srbijanska vlada (zasto ne kazu srpska, nema razloga da ne kazu, nema 4 drzave srba vec jedna + jedan entitet, ciju vladu zovu vlada rep. srpske). I lepo pise na tabli vlada republike srbije, srpska vlada, sigurno znaju da citaju. Eto recimo to je primer gde oni mene licno vredjaju nepostovanjem naziva institucije, izmisljanjem novog :). Sad ja kazem hrvatski zagor, umesto sabor :)
Ako me drug iz srpske zove srbijanac, ja se uopste ne bunim jer znam da ne misli lose (ne znam sta je sa ovim brokerom:)), misli na geografsku odrednicu. Kad sam u inostranstvu pa nas ima svakavih cesto mi kazu eno ga onaj srbijanac, lakse se kapiramo, krace je nego srbin iz srbije. Kao sto ja kazem eno ga onaj srbin iz rep. srpske, ali je predugacko pa kazem cesto bosanac (imam drugova koji ne vole bosanac, vole srbin ili bosanski srbin, respekt, ja ih tako i zovem, znam i jednog koji ubija ako mu kaze crnogorac:)). Muslimani odjednom vole da se zovu bosnjaci, super, mi ih tako zovemo, nema problema, iako zive u srbiji, sandzaku mozda bi trebalo da ih zovemo srbosnjaci, da sam hrvat bolje bi izmislio NHF :). Tako da treba postovati druge i pustiti ih da se zovu kako hoce i tako ih zvati. Brokera nemojte zvati srbijanac, mene japanac i sve ce biti ok :).
[ sezam @ 13.11.2006. 18:43 ] @
Tako je, Srbijanac je potpuno gramaticki ispravna rec ali zbog prekomerne upotrebe u pogrdnom smislu Srbima u Srbiji je postala odbojna. Tu je mislim najveci problem sto je to jedina rec kojom ukazujemo na nekog ko je iz Srbije, tako da ako hocemo to da uradimo, a ne zelimo nikog da povredimo, imamo problem. Srbina iz Republike Srpske recimo mozes komotno nazvati Bosancem, on se nece uvrediti. Kako nazvati Srbina iz Srbije, a da se taj ne ljuti? Takodje imam pitanje u vezi ovog novog ustava: da li je on srpski ili srbijanski? Mislim da tu ne bi smelo da bude dvoznacnosti, tj. da je samo jedna rec ispravna, samo ne znam koja?

[Ovu poruku je menjao sezam dana 13.11.2006. u 19:53 GMT+1]
[ djordje @ 13.11.2006. 20:09 ] @
Citat:

Po njoj smo onda Srbijci
[ vladd @ 14.11.2006. 00:18 ] @
Ta "matica srpska" je jedno drustvo dramosera, na "meti" su mi od kada Tesli nisu dozvolili skolovanje. E sa tako puno pameti, koja je vise okrenuta novcu, ja im ne dajem nikakvu vaznost, posto ce da zvrljaju, sigurno, kako im ko i koliko plati.
A nesto mi se cini da ce i da je ukinu, vise lici na drustvo dokonih penzosa, pa jos kvazi intelektualaca.
[ ntojzan @ 14.11.2006. 01:06 ] @
@Ton Majstor

Pa ne znam ko su ti Hrvati, Madjari itd, koji ce se pobuniti ako im se kaze da su srbijanci, ali za to imaju samo toliko prava koliko i srbi iz srbije. Ako termin srbijanac nije ok za upotrebu, onda kako drugacije da kazem da sam "covek iz srbije"?
[ _djevojka_ @ 14.11.2006. 01:30 ] @
Citat:
vladd: Ta "matica srpska" je jedno drustvo dramosera, na "meti" su mi od kada Tesli nisu dozvolili skolovanje.

Gledajuci da je Tesla umro prije nego sto si se ti rodio, bili su ti na meti prije nego sto si rodjen...znaci jos iz...proslog zivota nosis to breme? Ili prije nego sto te roda donijela na svijet, da se tako izrazim (izaberi verziju, ili nadji svoju)?

Znaci citava Matica srpska da bude kriva za vijeke vijekova ako je neko od pojedinaca uradio to sto je uradio (cak i da je bila odredjena grupa ljudi, predstavljajuci Maticu)? Jesi malo mucnuo njihovo rezonovanje? Ako je on bio iz (relativno) dobrostojece porodice, i vidjeli su da njegovi mozda mogu da mu priuste skolovanje, a da neko drugi isto moze da se skoluje jer inace ne bi mogao (treba para, jel'te?) - onda su uradili kako su uradili. Pa ni u to vrijeme para nije padala sa neba. Da li je greska ili ne, i za koga - donijeli su odluku. Drugi put kad su ga odbili, nije ni bio pravi konkurs - nego im se javio - pitao, ima li sta? Mozda sredstva nisu bila odredjena za nekog ko nenajavljeno dodje, vec se neke stvari planiraju unaprijed? Sta sad, linchovati ih? Ako je i greska ucinjena, gledaju da je koliko-toliko ispravljaju, jer se ne moze vratiti ono sto je proslo.

Da je Tesla bio zlopamtilo gdje bi zavrsio? Koliko sam upoznata, kasnije je dao i prilog(e?) toj istoj Matici, a valjda 1927/8? (ne znam tacno) bio je izabran i za pocasnog clana. Pa jel' Matica valja samo ako daje pare? A sto se tice drustva dokonih penzosa, derali su klupe vise od tebe.

Isto na forumu ima tema gdje je sve vezano sa RTS-om popljuvano. Zamisli, niko nije izjavio da je upoznat sa njihovim poslom, ali hajd' pljuc u dalj, ko ce vise - ko ce bolje. Niko ni da im napise pismo, ni da kaze - hej, a da li ste razmisljali da pokusate ovako? JOK! Oni sami trebaju da pronalaze nezadovoljne gledaoce po forumima, jer nemaju pametnijeg posla.

Citat:
E sa tako puno pameti, koja je vise okrenuta novcu, ja im ne dajem nikakvu vaznost, posto ce da zvrljaju, sigurno, kako im ko i koliko plati.

Ne znam da li si do sada ukapirao, ali na ovom svijetu nema bas puno besplatnih stvari. Evo sad se sjetih nekolicine: lijepa rijec, osmijeh, vazduh i voda. A kako je krenulo, ove posljednje dvije stvari mozda i nece biti besplatne. Voda se vec naplacuje.

Citat:
A nesto mi se cini da ce i da je ukinu, vise lici na drustvo dokonih penzosa, pa jos kvazi intelektualaca.

Kad si posljednji put bio na web stranici Matice, ili da li se uopste informisao o njihovom radu, jer ocigledno da neko skupocjeno go&ance ne sacinjava i ne predstavlja cjelinu?

Da se vratimo temi? :)
[ su27killeryu @ 14.11.2006. 01:33 ] @
Citat:
ntojzan: @Ton Majstor

Pa ne znam ko su ti Hrvati, Madjari itd, koji ce se pobuniti ako im se kaze da su srbijanci, ali za to imaju samo toliko prava koliko i srbi iz srbije. Ako termin srbijanac nije ok za upotrebu, onda kako drugacije da kazem da sam "covek iz srbije"?

Kako kazes "covjek iz Francuske"?!
[ maliradojca @ 14.11.2006. 01:33 ] @
Srbijanac je pogrdan naziv za stanovnike Sumadije,istocne Srbije, juga.Znaci srbin iz Bosne se moze zvati "bosanac",(po geografskoj odrednici),iz Like - licanin, iz Vojvodine - vojvodjanin,iz Crne gore - crnogorac, iz Hercegovine - hercegovac, sa Kosova - kosovac(neki se ljute ali i kosovar),centralne Srbije - sumadinac. Ne bi trebalo da se delimo, vec suprotno.U svakom slucaju ja verujem da komunizam je sve to napravio, kao i jos mnoga zla.
[ Marenović Slaviša @ 14.11.2006. 02:39 ] @

Nije to nikakav pogrdan naziv vec geografska odrednica, kao sto su neki vec rekli.

Ali moze biti i pogrdna odrednica ako se kaze nesto u stilu, ma kakav ti Srbin, ti samo obican Srbijanac....

Ili lako je biti Srbin u Srbiji (sto je i istina).

Srbijanci nisu samo Srbi vec i shiptari, madjari, rumuni, cesi slovaci i svi koji zive u Srbiji. Jer to je geografska odrednica.

Ne volite geografiju?
[ ton_majstor @ 14.11.2006. 10:24 ] @
Citat:
Srbenda je uvredljiv izraz za Srbina

Apsolutno netačno! To je augmentativ, tj. recimo... veliki Srbin, veliki čovek, veliki patriota! Nema veze sa šovinizmom i nacizmom!

Nema ovde svađe oko ovoga, nego je vrlo jednostavno: Ne volim da me zovu srbijanac! Tačka.

Očigledno, nismo u većini, ali smo relativno glasni u svom zahtevu, tako da pokušajte da nas uvažite ovakve kakvi smo. Hvala.

Ivane, Matica Srpska jeste zvanična institucija koja ima očigledne ingerencije oko jezika, ali kao što rekoh, ne može propisati SVE. Neki lingvista je tada tako odlučio. Zar je nemoguće da se to promeni, ako smeta većini... ili još bolje, boli me ĆOŠAK šta piše u Rečniku! Ponavljam, Rečnik nije Sveto Pismo! Setimo se Vukovog Rečnika, pa ga pogledajmo danas? Šta je tu još uvek aktuelno? Dosta toga, ali ne SVE! Jezik se menja... rekoh već.

Pravopis poštujem i grčevito se borim za njegovo poštovanje!

Citat:

@ntojzan: Većina. Nažalost, na Balkanu ne važi princip iz USA, gde su svi Amerikanci, pa tek onda koekude! Jasno ti je da ti ljudi sebe zovu Hrvati, Mađari... koji žive u Srbiji.

Rodbina moje žene su "Srbi iz Hrvatske", ne zovu se "Hrvatijanci"... jel'te. A još bolje, Hrvati iz Hrvatske su "samo" Hrvati. Ovi iz Srbije ih ne zovu Hrvatijanci, ne daj Bože!

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 14.11.2006. u 11:40 GMT+1]
[ ZaMpA @ 14.11.2006. 10:24 ] @
Kad mi neko kaze da sam "srbijanac" to moze, a i ne mora da me uvredi, u zavisnosti ko je to rekao. Jednostavno, ovde u Srbiji, termin "srbijanac" najvishe koriste ljudi koji nemaju bash mnogo ljubavi za srpski narod, i kad to kazu misle "prostak, seljacina, neobrazovan". I zato to vredja neke ljude, i mene izmedju ostalog.

To je otprilike kao sto crnci u americi jedni drugima govore 'nigga', a da im to belac kaze ostao bi bez zuba.
[ ton_majstor @ 14.11.2006. 10:38 ] @
Odmah da se dopunim...

Svima je ostala u glavi ova pesma slavnog Branka Radičevića (1824-1853):

Tambur, tambur, sitna tamburice -
Udri, pobro, u sićane žice!
Danas ima, a sutra nas nema,
Hajd' u kolo, ko će tu da drema...
Kolo, kolo,
Naokolo,
Vilovito,
Plahovito,
Napleteno,
Navezeno,
Okićeno,
Začinjeno -
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!
Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!
Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter'o?
Ti si ka'no hitra munja,
što nikada ne pokunja.
Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?
Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago - Turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!
Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Naš i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!
Oj Slavonče tanani!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j'u pesmi veći đavo!
I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!
Hvatite se kola toga,
Od višnjega je ono Boga!

Eto, on je:

1. Pisao u svetlu budućih događaja, kao željni vizionar ujedinjenja balkanskih tj. slovenskih naroda (slutio Jugoslaviju)?

2. Prosto prozvao, imenovao Srbe u dijaspori?

Pozdrav!
[ Fuzz @ 14.11.2006. 10:46 ] @
Citat:
ton_majstor
Rodbina moje žene su "Srbi iz Hrvatske", ne zovu se "Hrvatijanci"... jel'te. A još bolje, Hrvati iz Hrvatske su "samo" Hrvati. Ovi iz Srbije ih ne zovu Hrvatijanci, ne daj Bože!

Pa ne zovu se Hrvatijanci jer nisu iz Hrvatije, ali nema veze. Iako, primetices da ni u jednoj -ska zemlji ne zive -anci.
Ali kao sto rekoh, nebitno. Razumem da te to smeta, ali probaj da se ne nerviras toliko oko toga. Sta ja treba da kazem kad me neko iz BG-a zove Vojvodjaninom...to je ipak mnogo uvredljivije.
[ _djevojka_ @ 14.11.2006. 10:58 ] @
Citat:
ton_majstor: Odmah da se dopunim...

Svima je ostala u glavi ova pesma slavnog Branka Radičevića (1824-1853):

...
Eto, on je:

3. On im je tepao. :))

Vidio je ljepotu raznolikosti.
[ ton_majstor @ 14.11.2006. 11:43 ] @
Fuzz, za rodbinu sam se malko šalio, pošto nisu Hrvati... al' najpre će da budu Srbi iz Zapadne Slavonije!

A "Vojvođanin" nije pežorativno, naprotiv! Vrlo je konkretno, stvara jasne predstave o vrednoći, mentalitetu (i ishrani!)

Što to tebe vređa!??

Mada, ja Vas sve tamo zovem: "Prečani"! Dolazi od "preko", "preko reke", "prekoputa"... starinski izraz, koristili ga moji baba (prečanka!) i deda, a oni su ljudi sa kraja XIX i početka XX veka.

E, sad... ako te (Vas) i to ljuti... prestaću!

@djevojka: naravno, potpuno nevino, iskreno i razdragano... koliko mu je to TBC dopuštala.

Pozdrav!
[ Fuzz @ 14.11.2006. 11:48 ] @
Brate kada vidim ekipu koja se promovise kao Vojvodjani, pegla mi se, tako da...
Ali precani je ok...nisu deda i baba bili ludi :)
A prednost je sto i ja tebe mogu da zovem isto. Ustvari...ja cu tebe zvati prekijanac :)
[ su27killeryu @ 14.11.2006. 12:46 ] @
Citat:
Fuzz: Pa ne zovu se Hrvatijanci jer nisu iz Hrvatije, ali nema veze. Iako, primetices da ni u jednoj -ska zemlji ne zive -anci.
Ali kao sto rekoh, nebitno. Razumem da te to smeta, ali probaj da se ne nerviras toliko oko toga. Sta ja treba da kazem kad me neko iz BG-a zove Vojvodjaninom...to je ipak mnogo uvredljivije.

Ma jel onda su iz Spanije Spanijanci a ne Spanci?!
[ Fuzz @ 14.11.2006. 12:55 ] @
Citat:
Fuzz:  Iako, primetices da ni u jednoj -ska zemlji ne zive -anci.

[ dalibord5 @ 14.11.2006. 13:29 ] @
Kako?!
A zemlja Ganska u kojoj zive Ganci?
;-)
[ ad0lf @ 14.11.2006. 20:44 ] @
Citat:
Razumem da se Albanac buni kad ga nazoves Siptarom, ili Rom kad ga nazoves Ciganinom

e pa ja ne razumem zasto se bune ako ih zoves siptarima kada sami sebe tako zovu...a sto se tice cigana ne znam sta izvorno znaci rec cigan ali ne mora da bude uvredljiva, zavisi kako ti gledas na to...pomisli samo na pesme djoleta balasevica
[ svetlanalane @ 14.11.2006. 21:31 ] @
ton_majstor:

Nema ovde svađe oko ovoga, nego je vrlo jednostavno: Ne volim da me zovu srbijanac! Tačka

Slažem se.

I ne sviđa mi se da me neko zove SRBIJANKA.

Kad govorimo o nekome, obično ga imenujemo po ličnom imenu (na primer Žika iz Srbije, ili Pera iz Čačka) ili pak Šumadinac, pa samim tim određujemo da osoba živi u Srbiji. Stoga srbijanac doživljavam uvredljivo (na ličnom primeru sam se uverila da je i upotrebljeno u takvoj nameri).
[ Fuzz @ 14.11.2006. 21:43 ] @
Pa zloupotrebljava se jednako kao i Bosanac, Hercegovac ili Crnogorac.
[ broker @ 15.11.2006. 16:35 ] @
Pre neki dan sam u drugoj temi nazvao coveka Crnogorijancem, tema je uklonjena ja sam popio grdnju zbog vredjanja...
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2006. 17:19 ] @
@Broker,

Grdnja je bila mahom zbog neceg drugog, ali sada je to OT.

Ne znam sta da mislim oko "Srbijanac" - ali fakat je da bi trebalo promeniti referentnu literaturu ako postoji neki dovoljan broj ljudi kojima je termin "Srbijanac" uvredljiv.
[ DaliborP @ 15.11.2006. 17:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne znam sta da mislim oko "Srbijanac" - ali fakat je da bi trebalo promeniti referentnu literaturu ako postoji neki dovoljan broj ljudi kojima je termin "Srbijanac" uvredljiv.

Da, stvarno bi to bilo najbolje, onda bi se javila braca sa svih strana koja bi se zalila na slicne "problematicne" reci i eto nama novog jezika po volji naroda.
I dalje ne razumem tu fobiju oko Srbijanaca, jos niko da mi objasni tu uvredljivu notu, niti je rec bas tako mlada (starija od svih clanova na forumu), niti ima ikakve veze sa Hrvatima, ratnim odnosima ili ne znam s kim u regionu. Ako je neko klaustrofobican to je njegov licni problem - nema veze sa postojecih jezikom, valjda je cilj da se postojeci recnik prosiruje a ne smanjuje.

Ako bude referendum za Srbijance, ja sam za :)
[ enes_k1 @ 15.11.2006. 18:30 ] @
E da pitam i ja nesto. Posto sam ja rodjen u Srbiji , a po "nacionalnosti" ( vjeroispovijesti ) sam Musliman. I imam drzavljanstvo republike Srbije, sta sam ja Srbin ili Srbijanac ? Posto mi u Bosni ne daju da sam Bosanac, a ja necu da sam Bosnjak :)
'Ajde neko pametan neka mi odgovori.
[ broker @ 15.11.2006. 18:54 ] @
Srbin brate. To sto si muslimanske veroispovesti, ne pravi nikakvu razliku.
[ sezam @ 15.11.2006. 19:12 ] @
Ako je on Srbin, ti si Musliman. Cista matematika.
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2006. 19:17 ] @
Matematika ti je losa - jer bi onda i svaki Amerikanac, Francuz, Nemac bio "musliman" jer ima Francuza, Amerikanaca, Nemaca, itd... koji su muslimanske veroispovesti.

Ako covek ima drzavljanstvo Republike Srbije - on je Srbin po drzavljanstvu.
[ Emil Ranc @ 15.11.2006. 19:29 ] @
Svaki čovek ima slobodu izbora o tome kako će se (i da li će se) nacionalno izjasniti. Enese, niko ti ne može i ne sme reći kako da se izjašnjavaš. Možda se osećaš kao Musliman, možda kao Srbin, možda kao Bosanac - to je tvoj izbor.

edit:sad vidim tek

Citat:
Ivan Dimkovic:

Ivane, ne bih se složio. Mislim da reč "Srbin" označava isključivo osobu koja je srpske nacionalnosti, a ne i srpskog državljanstva.

[Ovu poruku je menjao Emilio Ranchez dana 15.11.2006. u 20:40 GMT+1]
[ DaliborP @ 15.11.2006. 19:40 ] @
Citat:
Emilio Ranchez: Svaki čovek ima slobodu izbora o tome kako će se (i da li će se) nacionalno izjasniti. Enese, niko ti ne može i ne sme reći kako da se izjašnjavaš. Možda se osećaš kao Musliman, možda kao Srbin, možda kao Bosanac - to je tvoj izbor.

Nije stvar kako se neko oseca ili kojoj naciji/veri pripada, dakle ako je neko drzavljanin Srbije on je automatski Srbin, Bosne Bosanac itd. (dakle po drzavljanstvu)
Pazi osim komplikovanog Balkana, svuda u svetu te ljudi pitaju odakle si, niko te nece pitati sta si ti tacno, koje nacije ili vere.

E sad, sto na tom istom Balkanu postoje varijacije tipa Srbijanac, Bosnjak, Hercegovac, Musliman itd je stvar regionalnog karaktera.

Sve u svemu ako neki Svedjanin pita nekog Muslimana iz Sandzaka odakle je, on ce odgovoriti iz Srbije, sto je tom istom Svedjaninu dovoljno da zakljuci da je on Srbin, kraj price.

Citat:
Emilio Ranchez: Ivane, ne bih se složio. Mislim da reč "Srbin" označava isključivo osobu koja je srpske nacionalnosti, a ne i srpskog državljanstva.

Znaci Zinedin Zidan nije Francuz?
[ antix @ 15.11.2006. 20:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Matematika ti je losa - jer bi onda i svaki Amerikanac, Francuz, Nemac bio "musliman" jer ima Francuza, Amerikanaca, Nemaca, itd... koji su muslimanske veroispovesti.

Ne vidim kako neko može da bude Srbin po državljanstvu! Može da bude Srbin po nacionalnosti. Pa zašto su se onda onoliko borili da u preambuli ustava piše onaj dio o Srbima ako su svi koji žive u Srbiji Srbi???
Ivane, čak i ako je tvoja tvrdnja tačna (u šta sumnjam) mislim da se sa njom ne bi složila velika većina nesrba u Srbiji. I sa pravom!
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 20:08 ] @
Nekada, PRE komunizma... Enes, tebe bi zvali "Srbin muslimanske veroispovesti"! No, nakon WWII, to jednostavno nije više išlo! Da ne ulazim u raznorazne razloge, svi ih znamo.

Čak je i SPC legla (ili primorana?) na tu komunjarsku "foru", pa "izbacila" parolu da je Srbin samo onaj ko je pravoslavne veroispovesti, što je apsolutno jedan od UZROKA ovolike podele u srpskom političkom i društvenom miljeu.

Da ne idem u offtopic, ovoliko krljanje u Sandžaku, tj. kakogod da se zove taj deo Srbije, NIKOME neće dobra doneti! Najmanje muslimanima! A tamo ima ljudi koji sebe smatraju Srbima, ali ne ide... kao ni tebi tu u sred Bosne.

Pozdrav!

[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2006. 20:15 ] @
Srbin po drzavljanstvu = drzavljanin Republike Srbije.
Amerikanac po drzavljanstvu = drzavljanin USA
Francuz po drzavljanstvu = drzavljanin Francuske

--

E, sad - druga stvar je sto je "Srbin" los brand zbog 90-tih pa se mnogima to ne svidja.

[ Fuzz @ 15.11.2006. 20:30 ] @
Citat:
enes_k1: E da pitam i ja nesto. Posto sam ja rodjen u Srbiji , a po "nacionalnosti" ( vjeroispovijesti ) sam Musliman. I imam drzavljanstvo republike Srbije, sta sam ja Srbin ili Srbijanac ? Posto mi u Bosni ne daju da sam Bosanac, a ja necu da sam Bosnjak :)
'Ajde neko pametan neka mi odgovori.

Ti si Srb-Adin :)
Ne znam. Mislim da je najbolje da ne dozvolis da ti na to pitanje odgovara neko drugi.
[ DaliborP @ 15.11.2006. 20:30 ] @
Citat:
antix: Ne vidim kako neko može da bude Srbin po državljanstvu!

Dobro, ajde evo reci mi ti kako da predstavis osobu koja je drzavljanin Republike Srbije.
Koji izraz da upotrebis? (Pazi na Srbijanac se mnogi mrste iz nepoznatih razloga)

Iskreno, neverovatno mi je koliko ljudi razglabaju o necemu sto je toliko jednostavno.
Po vasim teorijama verovatno Svajcarci ne postoje.
[ sezam @ 15.11.2006. 20:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Srbin po drzavljanstvu = drzavljanin Republike Srbije.
Amerikanac po drzavljanstvu = drzavljanin USA
Francuz po drzavljanstvu = drzavljanin Francuske

To je tako u Americi i Francuskoj, ali ovde kod nas je malo drugacije. U Americi ako hoces drzavljanstvo ne mozes biti Srbin, mozes biti Amerikanac srpskog porekla i tacka. Ako hoces drzavljanstvo Srbije ne moras se odreci svoje nacionalnosti. Tako ovde imamo Madjare, Slovake, Rusine, Rome, Hrvate, Srbe, itd. Znaci Madjar nije Srbin, ako pitas mene kao Srbina, ako pitas njega samog, pa i ako pitas drzavu na kraju krajeva.
[ antix @ 15.11.2006. 21:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
E, sad - druga stvar je sto je "Srbin" los brand zbog 90-tih pa se mnogima to ne svidja.

Hoćeš da kažeš kako je prije devedesetih (npr. u zlatnim 70-tim) bilo opšteprihvaćeno mišljenje da u Srbiji žive isključivo Srbi i svi su se izjašnjavali i (što je važnije) osjećali tako??? Ili su, možda, u Hrvatskoj živjeli samo Hrvati? Čak i ako zanemariš kosovske Albance u to doba, vjerujem da se Hrvati u Srbiji i nisu osjećali kao Srbi (mada možda griješim - vjerovatno neki stariji znaju kakva je tačno bila situacija). Ne bih rekao da to ima mnogo veze sa brandom neke nacije već nekako više sa načinom na koji država funkcioniše. Pa evo Slovaci nemaju loš imidž u svijetu, a opet se cca 500 000 Mađara koji žive tamo ne izjašnjavaju kao Slovaci. Naprotiv.
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2006. 21:48 ] @
Pa "iznasnjavati" se obicno odnosi na etnicku pripadnost, a ja pricam o drzavljanstvu.

Kada imas pasos Srbije, ti si drzavljanin Srbije ili Srbin po drzavljanstvu.

Isto vazi i za drzavljanstvo Slovacke, Nemacke, Amerike.

E, sad, sta ti sebe smatras kao etnicku grupu (narod, narodnost) - to je tvoja licna stvar, i ti imas slobodu da se izjasnis kako god zelis.

Citat:

To je tako u Americi i Francuskoj, ali ovde kod nas je malo drugacije. U Americi ako hoces drzavljanstvo ne mozes biti Srbin, mozes biti Amerikanac srpskog porekla i tacka

Ne, nego ne mozes biti Drzavljanin Srbije i Drzavljanin USA u isto vreme, osim ako ne koristis pogodnosti dvojnog drzavljanstva koje je izuzetak. Amerikance generalno ne interesuje da li si Srbin, Hrvat ili americki starosedelac po etnickoj pripadnosti - njima je jedino bitno:

a) Imas drzavljanstvo USA (USA drzavljanin)
b) Nemas drzavljanstvo USA (Stranac)

Etnicka pripadnost je sekundarna stvar. Ako imas dvojno drzavljanstvo, diplomatska praksa kaze da si u Americi - Amerikanac (po drzavljanstvu), u Srbiji - Srbin (po drzavljanstvu), a bilo gde drugo - kako ti zelis. Sta si etnicki, to je tvoja stvar.
[ enes_k1 @ 15.11.2006. 21:53 ] @

Citajuci sve ovo ja se nesto mislim, najbolje je meni da ja sto prije postanem Navajo indijanac Najveci problem kod nas Balkanaca jeste to sto religijsku pripadnost ( vjero/veroispov(j)est ) postovjecujemo sa nacionalnom pripadnoscu pa samim tim Srbin=Pravoslavac, Hrvat=Katolik, Bosnjak( sto je nekada bio termin jednak pojmu Bosanac )=Musliman... Kada sam jednog druga koji je kosook ( Kinez ) a inace je iz USA upitao sta je po nacionalnosti on je rekao da je Amerikanac, ali kad sam ga upitao za religiju on se jos i malo ljutnuo. U Bosni je naprimjer veliki problem to sto Bosanac ne postoji kao nacija u ustavu.

P.S.
Malo je OT ali kad se Evropa ujedinila, drzava po cijem je modelu pocelo ujedinjenje Evrope raspala se na par banana drzavica.
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 21:57 ] @
Citat:
Dobro, ajde evo reci mi ti kako da predstavis osobu koja je drzavljanin Republike Srbije.
Koji izraz da upotrebis? (Pazi na Srbijanac se mnogi mrste iz nepoznatih razloga)

Meni (nama) su poznati, nije fer da to potenciraš kao moj (naš) psihološki problem ili prosto kao inat.

Citat:
Iskreno, neverovatno mi je koliko ljudi razglabaju o necemu sto je toliko jednostavno.
Po vasim teorijama verovatno Svajcarci ne postoje.

Švajcarci DA, Švajcarijanci NE... mada oni TAKO sebe NE ZOVU! Bože.

Citat:
Najveci problem kod nas Balkanaca jeste to sto religijsku pripadnost ( vjero/veroispov(j)est ) postovjecujemo sa nacionalnom pripadnoscu pa samim tim Srbin=Pravoslavac, Hrvat=Katolik, Bosnjak( sto je nekada bio termin jednak pojmu Bosanac )=Musliman...

Zaista, TO je suština. Bilo bi daleko manje zla da je drugačije.

Pozdrav!
[ DaliborP @ 15.11.2006. 22:14 ] @
@ton_majstor,

Mislim da si me pogresno shvatio, komentar za Svajcarce se nije odnosio na istu temu, vec na diskusiju kako zvati drzavljanina Republike Srbije.

A za Srbijance i dalje ne shvatam.
[ sezam @ 16.11.2006. 01:07 ] @
Ne znam, ovde sam prvi put cuo da Albanac ili Madjar moze biti i Srbin, stvarno nigde ranije to nisam cuo. Logicno mi je da se koristi rec koja je opsteprihvacena. Kako se zvao drzavljanin Srbije i Crne Gore? Srbocrnogorac? Kad ti neko kaze za nekoga da je Srbin jel se ikad zapitas koje je veroispovesti? Naravno da ne, zato sto se ta rec jednostavno ne upotrebljava u smislu drzavljana Srbije.

S druge strane, neku rec za to moramo imati. U Republici Srpskoj se vec koristi rec Srbijanac i tako ce medju narodom i ostati. Hrvati sa kojima smo do skoro delili jezik isto kazu Srbijanci. Englezi isto kazu Srbijanac (Serbian) za drzavljanina Srbije i Srbin (Serb) za pripadnika srpskog naroda. Ne bi da vredjam ove sto se ljute, ali meni se rec Srbijanac cini kao najlogicnija.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 06:38 ] @
Pa Srbijanac bi bio odgovarajuci termin - i mislim da tome i jeste namenjen.

Ali, eto - taj termin sad vredja mnoge kao sto se vidi...

Mozda "Palestinac" :)
[ vladd @ 16.11.2006. 10:18 ] @
Termin "srbijanac" je "zgodan" izraz, napravljen da bi se "pojasnila" podela. Svi su srbi, ali srbijanci su u Srbiji. Postojalo je nekoliko "kvalitetnih" nivoa "srba". A "najnizi" je ispao "srbijanac", i to iz dva razloga. Imali su "elemente" medju "svojima" u srbiji, koji su bili protiv besmislenog, gradjanskog rata, koji je sluzio da se "odbrane srbi", i drugi element, nesposobnost da se idealno napravi "copor", u okviru Srbije, pa tako, u Srbiji se lakse "snalaze" grupacije "srba" iz dijaspora, bosne, CG, krajine, hercegovine...

Zato je "srbijanac" preraslo u mucan i podsmevajuci izraz. Bez direktnog "uticaja" srba iz srbije.

Slicno je i "ciganin" postalo "uvredljivo". Malo po malo, kroz psovke, opsti odnos prema njima...
Nisu svi cigani romi, niti su svi romi cigani. Izraz cigani, pa i u raznim jezicima sveta, kao termin (koga se u rusiji ne stide, npr), oznacava ljude, grupu nomada, specificnog folklora, retkih "slobodnih" ljudi, slobodnih od svakodnevne kolotecine, i "obaveza" koje namece civilizacija. I muzika im je priznata, postoji njhova "lestvica", melodija, uvedena u "nauku" muzike. I nema samo veze sa "romima", vec i sa ruskim ciganima, spanskim ciganima....

Najvise u svemu, smeta primitivizam u koriscenju izraza, pezorativnost i podsmeh kako neki koriste izraze, sto dovodi do neprijatnosti, i opste odbojnosti.
Na kraju, zakljucak je, da zbog losih ljudi, i njihovih zloupotreba svega, ostali nekako moraju da se "prilagodjavaju" nasilno nastaloj "situaciji"

Licno smatram, da ko "insistira" na srbijancima i srbima, u startu nesto "nije u redu", insistiranje na nekoj PODELI, mozda? Hrvati u bosni su hrvati, hercegovce ni u hercegovini ni van nje niko ne zove hercegovanci, a ako je neko drzavljanin srbije, kako da se zove ako mu nacionalnost nije srpska, mozda nalik onom amerikancu kineskog porekla..?

Poz.
[ Fuzz @ 16.11.2006. 11:04 ] @
Nema sta, jasno misljenje :)
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 11:11 ] @
Citat:

Licno smatram, da ko "insistira" na srbijancima i srbima, u startu nesto "nije u redu", insistiranje na nekoj PODELI, mozda? Hrvati u bosni su hrvati, hercegovce ni u hercegovini ni van nje niko ne zove hercegovanci, a ako je neko drzavljanin srbije, kako da se zove ako mu nacionalnost nije srpska, mozda nalik onom amerikancu kineskog porekla..?

Jedno pitanje, hipoteticko...

Dakle, neko je Hrvat ili Bosnjak ili Hercegovac ili Dukljanin ili sta god... po svojoj etnickoj/plemenskoj/kakvoj god pripadnosti..
Ima pasos Republike Srbije (koji jos ne postoji), prebivaliste mu je u Beogradu gde zivi, radi i placa porez.

Popunjava formular, na kome pise:

Drzavljanstvo: ___________
Nacionalnost: ___________

Za ovo drugo, nije problem - napise sta vec zeli / kako se oseca. Ali prvo.

Da li pise: srpsko ili srbijansko - i sta je pravilno od ova dva?
[ markom @ 16.11.2006. 11:21 ] @
Tome služi ISO... Napišeš lepo RS :-)

Marko.
[ ton_majstor @ 16.11.2006. 11:54 ] @
Hah... vladd, lepo rečeno. Inače, na Balkanu se retko dešava da se komšije "utapaju" u tuđ nacion. Svako zadržava SVOJ. Znači, taj čovek bi bio državljanin Srbije, ali xyz porekla. USA i zapadna Evropa su specijalni slučajevi "usvajanja" ljudi... neprimenjljiv na ove prostore, pa i na većinu stanovnika kugle...

Ivane,

Uverenje o državljanstvu RS je tu eksplicitno:
UVERENJE da je xx.xxx.xyz
DRŽAVLJANIN REPUBLIKE SRBIJE.

(Pošto si postavio gramatičku pitalicu, mislim da je odgovor na nju: SRPSKO.)

Hrvatska domovnica kaže isto, tj. ista je formulacija.

Krštenica-rodni list je nešto drugačija...
Rodni list Republike Hrvatske iz 2003. koji imam u rukama (ženin) ne navodi njenu "narodnost", a bogme ni "državljanstvo"!

Nemam pri ruci svoju krštenicu... negde sam je zaturio...

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 16.11.2006. u 13:08 GMT+1]
[ ZaMpA @ 16.11.2006. 16:21 ] @
E, ne razumem kako ne shvatate sta neke od nas vredja kad nam kazu "Srbijanac"?
Znam da na [es]-u ne bi smelo da ima politike, ali evo pojasnicu vam zasto meni konkretno smeta, pa posle brisite

U Vojvodini ima jedan % ljudi koji bi zeleli da Vojvodina bude samostalna drzava. Ti ljudi iz ko zna kog razloga ne vole ljude koji nisu poreklom iz Vojvodine, a tu zive. Ja sam poreklom iz centralno/juzne Srbije, pa i ja spadam u tu kategoriju. Oni koriste izraz "srbijanac" kao vrstu najgore uvrede! inace se nisam mnogo obazirao na to, sve do nedavno, kada je jedan autonomash u mojoj okolini prokomentarisao:"...i ker ume da predje ulicu kako treba, a SRBIJANAC ne ume." Inace i termin "Bosanac" koriste u iste svrhe kao i "Srbijanac". Pored toga shto te termine koriste u pogrdnom kontekstu, non stop pricaju o tome kako "Bosanci" i "Srbijanci" lazu, kradu, kako su im oteli sve njihovo "vojvodjansko", kako ih treba oterati (?!?!) nazad odakle su dosli.

Jel ima josh nesuglasica oko razloga zbog kojih "Srbijanac" dozivljavam kao uvredu? Nadam se da nema...
[ antix @ 16.11.2006. 17:39 ] @
Citat:
ZaMpA: E, ne razumem kako ne shvatate sta neke od nas vredja kad nam kazu "Srbijanac"?
Znam da na [es]-u ne bi smelo da ima politike, ali evo pojasnicu vam zasto meni konkretno smeta, pa posle brisite

U Vojvodini ima jedan % ljudi koji bi zeleli da Vojvodina bude samostalna drzava. Ti ljudi iz ko zna kog razloga ne vole ljude koji nisu poreklom iz Vojvodine, a tu zive. Ja sam poreklom iz centralno/juzne Srbije, pa i ja spadam u tu kategoriju. Oni koriste izraz "srbijanac" kao vrstu najgore uvrede! inace se nisam mnogo obazirao na to, sve do nedavno, kada je jedan autonomash u mojoj okolini prokomentarisao:"...i ker ume da predje ulicu kako treba, a SRBIJANAC ne ume." Inace i termin "Bosanac" koriste u iste svrhe kao i "Srbijanac". Pored toga shto te termine koriste u pogrdnom kontekstu, non stop pricaju o tome kako "Bosanci" i "Srbijanci" lazu, kradu, kako su im oteli sve njihovo "vojvodjansko", kako ih treba oterati (?!?!) nazad odakle su dosli.

Jel ima josh nesuglasica oko razloga zbog kojih "Srbijanac" dozivljavam kao uvredu? Nadam se da nema...

Živio sam nekoliko godina u NS pa znam da je ovo u potpunosti tačno. Međutim to nije razlog da se, kad god me neko nazove Bosancem, nađem uvrijeđenim (postoji i izraz bosančeros - to je malko drugačije). Jednostavno prepoznaš kada ti neko kaže to u namjeri da te uvrijedi. Naravno, smatram da je u redu da neko ne voli da ga zovu Srbijancem. I poštujem to. Samo sam htio da ukažem na razloge zašto Srbi iz Srpske tim imenom zovu ljude iz Srbije. Čisto da ne mislite da je iz loše namjere pa da se svađamo :)
[ dalibord5 @ 16.11.2006. 18:15 ] @
bla bla truc truc
ovo se stvarno zove mlacenje prazne slame i presipanje iz supljeg u prazno.
Nije zanimljivo sto se nista novo nije reklo vec nekoliko strana,vec sto to traje i traje...
Ima li jos sta da se doda na ovu temu?
[ sezam @ 16.11.2006. 21:36 ] @
Citat:
dalibord5:
bla bla truc truc
ovo se stvarno zove mlacenje prazne slame i presipanje iz supljeg u prazno.
Nije zanimljivo sto se nista novo nije reklo vec nekoliko strana,vec sto to traje i traje...
Ima li jos sta da se doda na ovu temu?

Sta tebe zanima, prijatelju? Ili bolje sto citas nesto sto te ne zanima?