Citat:
Tridrugaradva: Ajmo neku povratnu informaciju o tome da li je taj apsorber vlage resio problem.
Ja nemam problema sa vlaznim zidovima, kod mene samo postoji vlaga u vazduhu zato sto mi je slaba ventilacija a stalno se nesto susi pa hocu to da resim. Hoce li mi apsorber vlage pomoci?
Aps. vlage samo pomaze pomalo u nekim "normalnim" uslovima vlaznosti vazduha. Ako vec osecas veliko prisustvo vlage, bolje ti je da poradis na ventilaciji putem prozora, promaje...mnogo je jeftinije, brze i nadasve zdravije. Potpuno mi je suludo kada procitam kako ljudi vole da se zabarikadiraju zimi i "uzivaju" u svom fantasticno izvedenom dihtovanju prozora i vrata!!! Tu je posebno zasluzna nepismena drzava, koja putem medija motivise narod da se "dihtuje" zarad ustede u energiji. Mozda i nije toliko nepismena, kada se uzme u obzir da je to sumanuti zadatak i drzava na zapadu, koje to isto proklamuju. Ali normalno, njima je bitnija "usteda" od zdravlja nacije. O cemu se zapravo radi? U takvim zatvorenim i dobro dihtovanim prostorijama caruje radioaktivni i uz to hemijski otrovni gas RADON, potomak raspada urana koji je prirodni sastojak gradjevinskog materijala. Od toga ne mozemo da pobegnemo, ali mozemo da smanjimo njegovo stetno dejstvo tako sto provetravamo prostorije sto je vise moguce. Moj sistem je da mi prozori nisu uopste zadihtovani, ne toliko da zuji oko usiju naravno, ali ipak malo struji vazduh, bolje da dam jos 100-200 dindzi za struju, nego da se trujem. Uz par luftiranja dnevno, to je to. Nas narod brinu mnoge fame, oko posledica bombardovanja (malo hem. zag. zbog bombi oko Panceva, nista vise), pa da li zrace satelitske antene (!!!), pa mobilni kuva mozak, secam se medijske histerije oko pomracenja sunca pre par godina, uzas...a najgori neprijatelj - radon se i ne pominje. Eto malo, odoh mozda i u off, ali cisto mozda nekog potaknem da malo procita negde u vezi ovoga. I da dodam, posto radim u instituciji koja je vrsila merenja ovog tipa po objektima, u stambenim prostorijama gde su merenja obavljana, bilo je strogo zabranjeno drzati velike saksije sa cvecem, posto je zemlja najveci emiter radona, pa je to remetilo pravo stanje materijala od kojeg je objekat zidan.
Znaci, luftirajte ljudi slobodno, zbog vlage, a posebno zbog radona. Pozz.