[ germany @ 25.11.2006. 20:46 ] @

Zanimaju me misljenja drugih,jer sam ja licno ogorcena na tu pojavu. Smatram da je sva "glupost" ovog naroda pocela iz prikazivanja Granda i ostalih emisija,koje imaju za cilj zatupljivanje ove omladine,a i starijih uopste......
[ brainbuger @ 25.11.2006. 23:34 ] @
Sta covek da misli o tome?
Sama njegova popularnost govori da dobar deo naseg naroda (na zalost) zaostaje dosta u kulturnom pogledu, i da zbog toga nije u stanju da razgranici i oceni neke stvari. Ono sto je zabrinjavajuce je da sada lagano i mnoge druge TV kuce (u toj trci za gledanost) pocinju da se dodvoravaju tom delu publike, emitujuci slican tip emisija. Kako ce se sve to zavrsiti? ... o tome mozda treba misliti! :)
[ VRider @ 26.11.2006. 00:20 ] @
Ne treba se previse uzbudjivati oko toga. Sunda ima i gde nema Granda. Ja se, recimo, zgrozavam i na strani hiphop gde je uvek neki novi brat sa gomilom kesa i mesa oko sebe. Sve je to ispiranje mozga na odredjen nacin. Jedino kako se protiv toga mozes boriti je da onima koji su oko tebe pokusas da pokazes da postoji i neka druga muzika, i neki drugi nacin ponasanja. Postaviti pravi sistem vrednosti.
[ Trikki @ 26.11.2006. 11:24 ] @
problem nase zemlje je siromastvo i nezaposlenost. Jedno drugo vuce. Najgore je sto se to odnosi na mlade, najproduktivniji deo stanovnistva. U dokolici i besparici masa gleda zabavne kanale gde joj se servira svasta.

Dakle Grand i Pink i drugi nisu nista novo, sve je to doslo sa Zapada, ali na Zapadu ljudi imaju posao i novac. Slobodno vreme se trosi na putovanja, ucenje, zabavu uzivo. Nema se vremena da se (toliko) gleda TV. I ovde postoje kriticari sunda, ali ni na njih niko ne obraca previse paznje.

To ce nestati kad se pokrene privreda, ali posledice ce verovatno ostati.

[ mrkidivx @ 26.11.2006. 12:08 ] @
Mislim da je jadan taj na koga televizija ima uticaj.Uvek će biti gluposti na TV-u a još veća je glupost ako to neko usvoji.

Citat:
Ja se, recimo, zgrozavam i na strani hiphop gde je uvek neki novi brat sa gomilom kesa i mesa oko sebe

Baš to, čim upališ neki strani ili domaći muzički kanal poplavi te ta totalno glupava muzika.Što bi rekao jedan moj prijatelj-mnogo pričaju.

O turbo folku i grandu ne vredi ni pričati.
[ johann @ 26.11.2006. 12:33 ] @

Trikki,

Molim te objasni kako je to sve doslo sa zapada kad sav taj sljasteci kic, neukusni dekoltei i ona
seljacko-kafanska muzika je iskljucivo potice od TURSKOG melosa.

Pozdrav
[ Marko_L @ 26.11.2006. 16:06 ] @
Pa nije baš da je došlo sa zapada, ali nije ni daleko od istine. Grand parada pod drugim imenom i sa drugim akterima postoji i na zapadu. Recimo, Britni Spirs, Ašanti, Bjonsi, Džej Lo... se ni po čemu ne razlikuju od Cece, Jece, Viki, Stoje... osim možda po finansijama, ali im je zajedničko da se klinke lože na njih i da ih kopiraju, vrište za njima, žele da budu kao one... itd. Međutim, razlika je u brzini odrastanja, na šta veoma utiče način života, odnosno životne navike, obrazovanje, vaspitanje, pa i sam standard. Prosečan američki tinejdžer vrlo brzo shvati da ne može da živi tuđ život, i stremi ka tome da izgradi svoj... recimo tako što će se zaposliti, graditi karijeru, osamostaliti se, stambeno se obezbediti... pa polako Britni i Džastin prestaju da budu idoli i način života, već postaju samo čista zabava u trenucima dokolice, kada se nema ništa pametnije za raditi, dok kod nas imamo primere ljudi koji su pregurali 30-tu, još uvek žive sa roditeljima i grebu se od njih za pivo i cigare, nemaju nikakvu nameru da mrdnu dupe da nešto zarade i osamostale se, kad se ožene živeće sa njegovima (što je izgleda postala srpska tradicija), i još uvek će u Grand likovima koji "voze dobra kola, karaju najbolje pi*ke..." (Lepa Sela, Lepo Gore... Nikola Kojo) nalaziti idole i pokušavati da se identifikuju sa njima. Dakle, smatram da Grand sam po sebi nije ono što kvari omladinu... umesto Granda to može biti bilo šta što asocira na bogatstvo, glamur, visoko društvo... recimo 90-tih su to bili "žestoki momci", koji su bili poznati po tome što su gostovali u najboljim restoranima, vozili najbolja kola, šetali poznate cice... Jednostavno, najveći deo stanovništva slabo stoji finansijski, i lakše im je da sanjaju kako će jednog dana biti face i imati para poput nekoga iz Granda, nego da zasuku rukave i rade na tome... Tako da, po meni, stvar je samo u mentalitetu.
[ techtris @ 26.11.2006. 16:51 ] @
Citat:
Marko_L:
Dakle, smatram da Grand sam po sebi nije ono što kvari omladinu... umesto Granda to može biti bilo šta što asocira na bogatstvo, glamur, visoko društvo... recimo 90-tih su to bili "žestoki momci", koji su bili poznati po tome što su gostovali u najboljim restoranima, vozili najbolja kola, šetali poznate cice... Jednostavno, najveći deo stanovništva slabo stoji finansijski, i lakše im je da sanjaju kako će jednog dana biti face i imati para poput nekoga iz Granda, nego da zasuku rukave i rade na tome... Tako da, po meni, stvar je samo u mentalitetu.

Ali nije baš tako. Ovo jeste povezano.

90-ih je upravo na televizijama poput Pinka i Palme došlo do masovne i agresivne promocije ovakve "kulture". Iako se nigde u zabavnim emisijama nisu direktno pominjala krivična dela, veliki broj naših "estradnih umetnica" i "zvezda" zabavljao se sa mafijašima, a neke su čak i bile udate za njih. Te "umetnice" se nisu skidale sa Pinka i Palme, a pesme poput "200 na sat" postale su himne kriminalaca i brzog života.

Citat:
Marko_L:
Recimo, Britni Spirs, Ašanti, Bjonsi, Džej Lo... se ni po čemu ne razlikuju od Cece, Jece, Viki, Stoje...
.......

Nešto se ne sećam da se velike zvezde na zapadu petljaju sa mafijašima i kriminalcima, ako ne računamo hip-hop scenu.

PS. Beyonce i Ashanti znaju da pevaju.

[ Floyd @ 26.11.2006. 16:54 ] @
Definitivno nije losiji uticaj od rep muzike..
Tu je u rangu sa dzenifer lopez ko sto je marko rekao. Ne razumem vatrene borce protiv granda...
[ Trikki @ 26.11.2006. 17:50 ] @
za johann:

konceptualno to je isto, samo sto ovde ima prodju turski melos, ali kao sto su ti i drugi objasnili sustinski nema tu velike razlike.

Nekada, su na zabave isli samo elitni delovi drustva i ceo koncept zabave bio je prilagodjen njima, lisen dakle primitivizma i jeftinoce.

Danas vise nije tako, a sve je krenulo upravo iz Amerike, dakle vodece zemlje Zapadne civilizacije. Masovnost, mediji, komunikacije otvorila je prostor i za zadovoljenje ukusa svih. Danas zabavu traze svi. Naravno elita je sad u ogromnoj manjini, jer zaboga, elita i jeste 2% ...

Takodje i sam kapitalizam forsira ovo. Zamisli da sad svi idu u operu. Pa ko bi cistio djubre, kopao ili nosio vodu ?
[ M.O.D. @ 26.11.2006. 19:13 ] @
C.R.E.A.M. i tako ce uvek biti. Profit nad svim sto je nemoralno je bitnije nego kulturno uzdizanje i pravilno odgajivanje dece. A takvi debili ce i ciniti populaciju ove zemlje u buducnosti kao i u ostalim "savremenim" drzavama.
[ Buffy @ 26.11.2006. 19:57 ] @
I Veliki brat je u rangu sa Grandom.
Nije mi jasno zasto samo lose stvari uzimamo od zapada, a dobre stvari ignorisemo.
Poz!
[ ton_majstor @ 26.11.2006. 20:00 ] @
Citat:
Danas zabavu traze svi.

Uvek je masovna zabava bila podilaženje ukusu mase, ne elite. Prava elita se uvek zabavljala na račun mase.

E, sad... kod nas je današnja "elita" direktno došla iz sela na TV, sredinom 80-tih godina XX veka. Od tada je dominantna pojava i pošto joj lepo ide, nema nameru da siđe sa ekrana. Ono što je zaista žalosno je činjenica da kod nas realna elita... obrazovani ljudi, neprimitivci, srednji stalež... jednostavno se ili ne bori protiv kiča+šunda, ili ga pritajeno voli. Kako se boriti, to je drugo pitanje? Dokle god su monetarne poluge u njihovim rukama ili im se ne kontroliše zarada, radiće punom parom.

Rep je isto to, samo malko drukče. Oni kajla,+guza+Ferari nesretnici dolaze pravo iz duševne i finansijske bede na estradni vrh! Ne praviti poređenja sa kantri muzikom, koju zaista slušaju američki seljaci i plebs. Nikako!!!

Elem...

Odličan primer za domaću televiziju koja ipak pazi na nekakvo dostojanstvo i meru u ukusu (popljuvaćete me) je upravo RTS. Da, "javni servis". Nije B92, nije Art, nije Studio B. Oni ili nemaju emisije tog tipa ili su potpuno jednostrani u plasiranju programskog ukusa.
Da, i TV NS... ima ih još, ali malo. Nije bitno.

Pozdrav!

[ Marko_L @ 26.11.2006. 20:02 ] @
Citat:
Nešto se ne sećam da se velike zvezde na zapadu petljaju sa mafijašima i kriminalcima, ako ne računamo hip-hop scenu.

To je zato što tamo mafijaši nisu jedini koji imaju para, za razliku od naše situacije 90-tih godina. Tamo su dobra prilika i doktori (pogotovo plastični hirurzi :)), zatim kolege pevači, glumci, programeri, menadžeri u velikim kompanijama... Mislim, suštinski je isto... para na paru ide... ne verujem da ćeš videti Džej Lo kako šeta nekog zidara or something. Dakle, i dalje stojim iza onog što sam rekao... svuda u svetu su poznate ličnosti idoli mladima... s tim što tamo mnogo više idola različitih zanimanja i što mladi ljudi tamo ipak rade nešto povodom toga kada dođu u određene godine. Nekako ne mogu da se otmem utisku da ovde ljudi previše očekuju da im nešto padne s neba... čast izuzecima naravno.
[ Silenoz @ 26.11.2006. 20:16 ] @
Nikada mi neće biti jasno zašto nekom uopšte smeta "smeće, primitivizam, kič, šund..."

Ajte konkretno sastavite listu:

1. smeta mi zbog tog i tog
2. smeta mi zbog tog i tog
3. smeta mi zbog tog i tog
.
.
.
.
.

[ fearless @ 26.11.2006. 20:27 ] @
Meni smetaju pesme od Jami (pogledati Sex lyrics itd.) i slicnih, koje se pustaju
ovde u nekim lokalima, zbog loseg uticaja na devojke jer gotovo da porucuju "jebite se
deco, satirite se od kurca, ne silazite sa njega" i dok trepnes do juce dobra
devojka i drugarica postane drolja.
[ Marko_L @ 26.11.2006. 20:35 ] @
Da, da... pesma je naterala na to :)
[ fearless @ 26.11.2006. 20:39 ] @
Lol, ne kazem to, ali jednim delom i jeste ;) Da je slusala Balasevica ne bi se to desilo :PP
[ fade @ 26.11.2006. 20:39 ] @
Citat:
fearless:  "jebite se
deco, satirite se od kurca, ne silazite sa njega" i dok trepnes do juce dobra
devojka i drugarica postane drolja.

haha ,a niko od nas "nema" koristi od toga , mislim ,niko ih ne tera ,ali ok to na stranu , vishe smeta sto je grand jedina muzika na svetu za njih , ostale zanrove "ne priznaju" jer su svi ono zreli za psihijatra ako nisu u njihovom fancy ljuba alicic fazonu , il su kreteni sto se bushe , il debili sto nose ovo il ono , vishe mi smetaju te predrasude , nego ostale stvari.
[ fearless @ 26.11.2006. 20:42 ] @
Sve su redji ljudi koji umeju da prepoznaju dobru muziku.
[ hecky @ 26.11.2006. 21:06 ] @
Pretera ga. Kriterijum dobre muzike, je vrlo individualna stvar.

Svaka zemlja (pogotovo istocna Evropa) ima svoj Grand.

Jedino po cemu se, mozda, isticemo, jeste sto se u nasem Grandu seks vuglarno istice.

Ja cenim da je to zbog opste ekonomske situacije.

Kad skoce plate ljudi ce imati vise novaca za trosenje na dokolicu, a samim time i zanimacije mimo seksa ... pa ce se i Grand malo promeniti .
[ Marko_L @ 26.11.2006. 21:21 ] @
Dobra muzika zavisi od ukusa čoveka. Ne prija svačijem uhu isti zvuk, i to je po meni sasvim normalno. I turbo-folk je samo vrsta muzike koja ima svoju publiku i ne vidim ništa loše u tome. Stvar je u čoveku i njegovoj psihi, mentalitetu... U svakoj vrsti muzike imaš pesama koje su potencijalno opasne za čoveka bez karaktera koji će slepo da prati ono što mu se u pesmi poručuje. I u rock, metal, pop, rap... muzici ima pesama koje veličaju loše stvari kao što su droga, alkoholizam, kurvanje, kriminal... i ajde sad da okrivimo muziku uopšte (bilo koju vrstu) za sve loše stvari u svetu. Mislim, ako je nekoj devojci lakše da širi noge za pare, nego da uzme da radi neki normalniji posao... ona će to raditi bez obzira šta je čula u pesmi. Da se razumemo, muzika svakako ima veliki uticaj na izgradnju ličnosti, mnogi se pronađu u nekoj pesmi, mnogima određena pesma budi različite emocije, mnoge ljude muzika na neki način oblikuje, ali ne može da napravi od nekoga nešto što on nije. Jednostavno u svakoj vrsti muzike postoje pesme koje propagiraju dobre, kao i one koje propagiraju loše stvari... a od čoveka zavisi koje će mu pre dopreti do mozga.
[ fearless @ 26.11.2006. 21:25 ] @
Citat:
Pretera ga.

Da preformulisem onda. Sve su redji ljudi koji umeju da prepoznaju ko zna da peva a ko ne
(razlikovati krestanje i skolovane pevace). Odnosi se na domacu muziku.
[ Boki4u @ 26.11.2006. 22:41 ] @
Ma samo cekam kad ce al kaida da uleti u studio i digne sve u vazduh. Sve grandovce....
[ Admin33 @ 27.11.2006. 09:45 ] @
Sta mislim o Pinku /Grandu ?

Odlicno, vrh, 1 000 godina poslovali ekstra pozitivno, sve najbolje.

Dok je god doticnih i onih koji gutaju tu pricu ja cu se osecati: posebnim; kvalitetnijim; boljim; pametnijim od mnogih...
Sto na terenu ocigledno primecujem

Da zivim u normalnoj zemlji bio bi samo prosecan normalan gradjanin. Ovako sam pun vrlina.
[ pctel @ 27.11.2006. 15:01 ] @
Ako moze neko da mi blize objasni, jer uopste ne shvatam u cemu je problem. Hajde da konstatujemo sledece cinjenice:

1) Muzika se deli na umetnicki vrednu (Mocarta, Baha, Betovena, Baha, Bizeta, Hendla, Cajkovskog, Vivaldija...) i umetnicki bezvrednu (90% muzike bilo kog muzickog pravca).

2) Nekvalitetna muzika je neuporedivo poularnija od kvalitetne

3) Muzicka industrija, kao i svaka druga, proizvodi one proizvode koji bolje prolaze na trzistu

Da li mi neka vrsta muzike smeta? Ne. Smetaju mi ljudi koji su negde culi da ako slusaju neku vrstu muzike onda su bolji/pametniji/savrseniji/visa rasa od ovih koji ne slusaju tu vrstu. Smeta mi taj muzicki rasizam, da se ja pitam ove sto pokrecu ovakve teme bih kaznjavao visokim novcanim kaznama prvi put a drugi put kaznom zatvora, kao sto se vec radi za svako drugo sirenje nacionalne, verske i slicne mrznje. Prosto mi je neverovatno da je taj oblik najnizeg ljudskog primitivizma preziveo sve do 21. veka i sto je jos gore, poprimio tolike razmere da bi trebalo reagovati. Narocito mi smeta sto je objekat sirenja te svojevrsne rasne mrznje muzika - nacin ljudskog izrazavanja po prirodi stvoren za izrazavanje naj lepsih ljudskih osecanja postao je linija razdora i izvor negativnih osecanja medju ljudima.
[ Nemanja Avramović @ 27.11.2006. 16:12 ] @
@Admin33: Zanimljiv stav
[ Silenoz @ 27.11.2006. 18:05 ] @
Citat:
Da li mi neka vrsta muzike smeta? Ne. Smetaju mi ljudi koji su negde culi da ako slusaju neku vrstu muzike onda su bolji/pametniji/savrseniji/visa rasa od ovih koji ne slusaju tu vrstu. Smeta mi taj muzicki rasizam, da se ja pitam ove sto pokrecu ovakve teme bih kaznjavao visokim novcanim kaznama prvi put a drugi put kaznom zatvora, kao sto se vec radi za svako drugo sirenje nacionalne, verske i slicne mrznje. Prosto mi je neverovatno da je taj oblik najnizeg ljudskog primitivizma preziveo sve do 21. veka i sto je jos gore, poprimio tolike razmere da bi trebalo reagovati. Narocito mi smeta sto je objekat sirenja te svojevrsne rasne mrznje muzika - nacin ljudskog izrazavanja po prirodi stvoren za izrazavanje naj lepsih ljudskih osecanja postao je linija razdora i izvor negativnih osecanja medju ljudima.

bravo doktore

[ su27killeryu @ 27.11.2006. 18:42 ] @
Citat:
pctel

Da li mi neka vrsta muzike smeta? Ne.

Takodje. Ali da li mi neka opsta kakofonija zvukova koju neko naziva muzikom smeta? Da, itekako. Ide na zivac, da ne iskoristim neki drugi bioloski pojam.
[ tdjokic @ 27.11.2006. 19:10 ] @
Citat:
pctel: Smeta mi taj muzicki rasizam, da se ja pitam ove sto pokrecu ovakve teme bih kaznjavao visokim novcanim kaznama prvi put a drugi put kaznom zatvora, kao sto se vec radi za svako drugo sirenje nacionalne, verske i slicne mrznje.

Uopste se ne radi o muzici, vec o nametanju odredjene muzike iliti manipulacijom ljudima i njihovim parama i emocijama. O tome se radi. Pesma je to "lepsa" sto se vidi vise sisa i du**** doticne "umetnice", koncerti se pretvaraju u masovne bahanalije i izivljavanje.

Naravno, ima toga svuda po svetu, ali se kod nas opasno priblizilo zvanicnoj drzavnoj kulturi, umesto da bude ono sto jeste - zabava odredjene strukture stanovnistva, koja po svim pravilima ima pravo na to. Zbog velikih problema celog drustva, drzava vise nije bila u stanju da ljudima daje normalan zivot pa je pocela da ih "drogira" turbo-fokom i spektaklima Pinka i Granda. Neces valjda gladnog i nezaposlenog da vodis na tamo neki koncert ozbiljne muzike - moze covek da se zamisli, uozbilji i zauzme stav, a od stava do gradjanske neposlusnosti je samo jedan korak. Ovako - das mu sta vole i on hepi do daske, mrzi Amere i sve ostale na "trulom Zapadu" i ti lepo, mirno vladas.

Ko sto rece neko u jednom filmu, Grand i Pink nemaju uticaj na nasu zemlju, oni IMAJU nasu zemlju i omladinu.
[ Slobodan Milivojevic @ 27.11.2006. 19:46 ] @
"Šund i kič, šta su to druže Bambaliće?
Stručni izrazi"
[ kelja @ 27.11.2006. 20:43 ] @
Citat:
1)
Muzika se deli na umetnicki vrednu (Mocarta, Baha, Betovena, Baha, Bizeta, Hendla, Cajkovskog, Vivaldija...) i umetnicki bezvrednu (90% muzike bilo kog muzickog pravca).

Pomalo rigidan stav...Ne bih rekao da je 'umetnicki vredna' samo tzv. ozbiljna muzika.

Citat:

Nekvalitetna muzika je neuporedivo poularnija od kvalitetne

Hm...ne bih bas rekao da je to (uvek) istina.Evo recimo The Beatles...Mlogo popularan,a i extremno dobar bend,sa sve 'umetnicki vrednim' ostvarenjima...Da navedem samo neka:"Eleanor Rigby","Strawberry fields","Across the universe"...

[ Ciprijani @ 27.11.2006. 21:40 ] @
Zaista steta zbog savremeno opremljene tv stanice,mogli bi biti bez premca na balkanu ali jbg kic i sund je u Srbiji in....tuzno
[ Deda_Mraz @ 27.11.2006. 22:08 ] @
Zbog tog kiča i šunda u Srbiji oni imaju para da kupe ceo ES 100 puta za redom i sve njegove članove i pola države.

Jbg ti što su izmislili grand i ostala g**** su po meni najpametniji ljudi na svetu, usraše se od para!
[ hecky @ 27.11.2006. 23:26 ] @
Mogli bi dosta da naucimo od Grandovaca!

To je trzisna ekonomija na delu .

Oni su furali zdravu konkurenciju jos dok je Sloba zavodio socijani mir po Srbiji .
[ pctel @ 28.11.2006. 14:37 ] @
Citat:
tdjokic: Pesma je to "lepsa" sto se vidi vise sisa i du**** doticne "umetnice", koncerti se pretvaraju u masovne bahanalije i izivljavanje.

Sve je to jasno da je tako, ali jedno je veoma nejasno - sve se to vezuje za Srbiju i Srpski Turbo Folk, a zaboravlja se recimo Madona, Christina Aguilera, Shakira, Jennifer Lopez, Kylie Minogue i armija slicnih koje em sto pokazuju vise "sisa i du****", em sto su neuporedivo popularnije, svaka od njih se vise slusa (tj. gleda) nego celokupan domaci turbo folk zajedno. Smarate malo sa ovim:
Citat:
hecky: ...po Srbiji...
Citat:
Deda_Mraz: ... u Srbiji...
Citat:
Ciprijani: ...u Srbiji...

Citat:
tdjokic: Uopste se ne radi o muzici, vec o nametanju odredjene muzike iliti manipulacijom ljudima i njihovim parama i emocijama.

Ovo je veoma diskutabilno. Muzicka industrija radi kao i svaka fabrika - proizvodi ono sto ima dobar prolaz na trzistu. Ko manipulise potrosacima a ko ne je opet veoma diskutabilna tema - Coca Cola niti je naj zdravije pice, niti je naj jeftinije, niti se nalazi lakse od ostalih, ali eto, sta da ti kazem, ljudi su izmanipulisani pa je piju, izmanipulisan sam i ja pa je ponekad popijem.
Citat:
kelja: Ne bih rekao da je 'umetnicki vredna' samo tzv. ozbiljna muzika.

Bice da nisi procitao sta sam rekao - 90% muzike bilo kog drugog muzickog pravca je umetnicki bezvredno. Znaci, ne sporim da 10% Rock-a, Rap-a, Techno-a i Turbo folk-a ima neku umetnicku vrednost, ali 90% je bezvredno.
[ Fuzz @ 28.11.2006. 14:47 ] @
Ako se pod ozbiljnom muzikom smatra klasicna muzika, po mom misljenju je njen dobar deo takodje bezvredan.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2006. 15:00 ] @
Uticaj Granda i Pinka na omladinu je vrlo verovatno u sukobu sa nekim produktivnim nacinom zivota, ali takav isti uticaj ima i 50 cent, npr...

Da li ce klinac da ti gleda sisatu plavusu koja urlice kako njen dizel decko vozi novu mecku, ili sisatu crnkinju koja mesa dupetom dok iza nje neki crnja peva o dilovanju gudre i vozanju hummerom je stvar cistog ukusa - da li volis vise hip hop ili acid-orijent :)

Mislim da problem previse banalizuje - Pink i Grand nisu razlog dizelizacije drustva, vec su oni puka posledica istog fenomena koji je nastao kao nusprodukt kasnih 80-tih i ranih 90-tih na Balkanu.

Da Zeljko nije otvorio RTV Pink, neko drugi bi to uradio umesto njega. Tesko da je Pink oblikovao ukus mase jer se ta muzika slusala i pre postojanja Pinka i bila podjednako popularna. O muzickom kvalitetu je suvisno raspravljati - ta muzika, kao i masa druge kao sto Pctel rece - je proizvod, namenjen za brzu konzumaciju i brzo odumiranje, kada biva zamenjen novim s*anjem... tolika joj je i vrednost.

Interesantnije pitanje je zasto je na Balkanu toliko popularan "turbo folk" tj. ta muzicka forma sa karakteristicnom lestvicom koja nekima moze zvucati kao produkt shizofrenog stanja uma :)
[ a1200 @ 28.11.2006. 15:32 ] @
Ma jok... nije

[sarcasm]

Ceca kraljica!

[/sarcasm]
[ Tyler Durden @ 28.11.2006. 16:16 ] @
Ja mislim da je zemlja i omladina sjebana, a da im Pink kao svaki mudar i sposoban kapitalista servira ono sta ti ljudi zele da cuju/vide.

Dakle, Pink nije krivac. Glavni.
;)
[ dr.NPN @ 28.11.2006. 16:33 ] @
A sta ste ocekivali u drzavi gde jedna Sesa okupi toliko ljudi... I koju zovu "Srpska Majka", a svi jako dobro znamo ko je i sta je i od cega je i sa kim je.... Mislim....
[ ventura @ 28.11.2006. 16:36 ] @
Uvek je lakše naći krivca u drugome, nego ga potražiti u sebi...
[ hecky @ 28.11.2006. 16:46 ] @
Grand ovo Grand ono...

Ispade da nam je Grand drzavu s*ebo.

Ljudi koji se upljuvase u kritici Grandovaca, nek razmisle sta su oni sami uradili produktivno & patriotski uradili za nasu drzavu i gradjane.

Ti bogatuni, su ako nista, uplatili mnogo vise poreza nego prosecan ES-ovac (makar i utajili deo).

[ vindic8or @ 28.11.2006. 18:34 ] @
slazem se da se kod nas preteruje sa hejtovanjem granda. to je samo prvi primer kako funkcionise liberalni kapitalizam.
ko nije shvatio nek ponovo procita ivanov post o uzroku i posledici. dok postoji potraznja za necim (turbo folk, jogurt, nike patike, maline) uvek ce je pratiti i ponuda koja ce pokusati da dostigne svakog konzumenta. i to je dobro, jer otvara mogucnost da svako ponudi trzistu ono sto smatra da ce dobro prodati (i zaraditi, i platiti porez, i zaposliti nekog etc).

sad to sto je pomenuta muzika za vecinu iole vaspitanih i obrazovanih ljudi golo smece je potpuno drugi problem. i to se resava tim sto se ne konzumira ta scena, vec se trazi onaj tip muzike koji vama odgovara, pa se to kupuje i slusa. tako ce da poraste i ponuda onoga sto se vama svidja. uticaj koji turbo i grand imaju na omladinu moze da se resi tako sto cete razgovarati sa svojom decom, rodjacima, drugarima i pokusati da im pustite i nesto drugo, pa ce oni vrlo lako da se snadju ako im se svidi.

jedino sto mene zabrinjava kada god krenu ove teme je to sto neki ovde misle da televizija treba da ima nekakav ideal obrazovanja nacije, a to je ostatak onog socijalistickog mentaliteta. tv ne sme da se stavlja u funkciju i agendu bilo kog cilja menjanja javnog mnjenja, jer cemo opet dobiti RTS 90tih.
[ su27killeryu @ 28.11.2006. 18:48 ] @
Nemam ja problem kod mene sa Pinkom i sa Grandom, jednostavno ne memorisem Pink i gotovo, ali imam problem sto dobar dio komsiluka voli da otvori prozore i pojaca ton dok to go*no traje...
[ Fuzz @ 28.11.2006. 19:51 ] @
I mene to nervira. Ali me jednako nervira i kad mi se lik parkira ispred zgrade i kao ceka nekoga, dok mu iz kola udara jednolican bas...i to izgleda udara po nekom svemircu...pa ovaj jadnik vristi...
I jos tripuje kako je mega urban i napredan, a ne kao ove primitivne seljacine sa Granda....
[ su27killeryu @ 28.11.2006. 20:26 ] @
Takodje ali se ta pojava jako rijetko desava u odnosu na prvu.
[ Fuzz @ 28.11.2006. 21:32 ] @
Zavisi, kako gde...
[ Trikki @ 28.11.2006. 22:02 ] @
za vindic8or:

ne znam o cemu pricas ? Ti ces da vaspitavas i razgovaras sa decom (ajde ok), prijateljima, rodjacima, ali zato to TV nikako ne bi trebala da radi jer je to socijalisticki manir i onda bi mi tako dobili RTS !

-:?
[ braker @ 28.11.2006. 22:17 ] @
Hmmm,proshli put zakljuchashe slichnu temu,al hajd,ne izdrzhah da ne prozborim

Da ne citiram bezpotrebno,pitao bih ove koji kroz zakon ponude i potrazhnje nastoje da objasne Turbo Folk fenomen:SHta bi sa tvrdnjom Osvalda SHpenglera da su stilovi (u umetnosti) nepobitni izraz jednog drushtva,jedne epohe.
CHisto da ne bi bilo nedoumica,primeticu da Turbo Folk ne mozhemo podvesti pod umetnost,ali je ochigledno da ova subkultura preuzima njenu funkciju.
Poguban uticaj ovog izprdka stvaralashtva,postaje potpuno saglediv kroz psihoanalizu umetnosti koja kazhe da su umetnichka dela imaginarna zadovoljenja podsvesnih zhelja.Ovaj umetnichki mizerere(*) (nasuprot asocijalnim,narcistichkim tvorevonama snova),mozhe da rachuna sa simpatijom drugih ljudi,sposoban da kod njih probudi i zadovolji iste podsvesne zhelje.
E sad se lepo vratimo na Turbo Folk poetiku,analizirajmo textove,stil i nachin interpretacije istih,pa se vratimo na prethodne rechenice.TF poetryZakljuchak?????
Znachi,ispiranje mozga tim baljezgarijama opravdavamo mentality-jem vecine.WTF
O drushtvenom miljeu u kom postaje vodeci muzichki pravac,podupiran od strane istog,ne vredi govoriti.
@pctel
U pravu si u onom delu gde govorish o mrzhnji,ali ipak dozvoli da preziremo.Drugo i ne zasluzhuju.

(*) - (med.) povracanje izmeta
[ Slobodan Milivojevic @ 28.11.2006. 22:41 ] @
Ma i RTS nije bolji, nazalost...

Ja slabo gledam TV, ali evo jedne zanimljive stvari, kad je izasao Cecin album, ceo Nis (ovde trenutno studiram), je vrteo lepi grome moj, ides peske, i iz svake kuce se cuje "lepi grom", cekas zeleno na semaforu, iz kola pored tebe se prilicno jako cuje Ceca, i kad prodjes sa nekim Van Gogh, ili necim slicnim, ljudi te cudno odgledaju...

E, sad, ta neka "elita" naseg drustva, izlazi sa malo vise kesha na odredjena mesta, a ostali (najvise tinejdzeri) im na tome zavide, i gledaju kako ce da se ubace i oni tamo...

E, sad naj crnje je sto i njihovi roditelji misle da je to pravi put za njihovog/u sina/cerku, i nemaju nista protiv, posto su i njima servirani svakodnevno obrasci ponasanja sa TV-a... Svi gledaju da svoju decu nakon sto zavrse skolu "ubace" u neku drzavnu firmu, gde ce doticni da "'lade jaja", i primaju crkavicu. Jer ljudi ili su slepi kod ociju ili jednostavno ne zele da vide da ukoliko hocemo bolji zivot ovde, mora da se radi, a ne da se prica, ovaj me pokrao onaj me pokrao, ja necu da radim, pa makar nemao. Nasa drzava ne radi dovoljno sto se sprovodjena zakona tice, ali to je vec za drugu temu...

Ono sto hocu da kazem, jasno je sta je starije, kokos ili jaje, u ovom slucaju, a to je stanje u drzavi. Pink, samo podrzava takvo stanje, i to koristi za dobijanje materijalne koristi. Lepo se snasao covek, radi i zaradjuje, ali da nije pinka, mozda bi stvari bile za nijansu drugacije, jer ovako ljudi nemaju alternativu na dohvat ruke.

Trenutno slusam online jedan radio iz susedne nam Bugarske, jer se kod mene kuci u Pirotu cuje na FM, nebitno, ali muzika je pop rock 80-ih, i oni naravno imaju nacionalnu frekvenciju, ima jos par takvih radio stanica kod njih.

Trenutno recimo ide Genesis - I Can't Dance... Toga kolko sam ja primetio kod nas bas i nema previse, to je ono sto je tuzno.
[ a1200 @ 28.11.2006. 23:22 ] @
Zato fino postoji internet radio... jer ovde u vecini slucajeva nema sta da se cuje.

Inace najveci "bedak" je ono sto mi je ispricao prijatelj - tj. njegovo dete ide u obdaniste, i zamislite cuda, non-stop je na TV-u Pink i turbo folk... znaci hteo, ne hteo, tvoje dete zbog mong*loidnih vaspitacica... dobija svoju porciju "kulture" i "dva sata kvalitetnog programa", i to prihvata kao normalno, zna reci skoro svake pesme... Dzaba onih par sati kad dodje kuci, ono je od malih nogu formiralo sistem vrednosti - as seen on TV - u stilu ti samo budi lepa, ja nabavicu repa (lepo sroceno od strane 357 ako se nevaram - EDIT: nije 357, vec Beogradski Sindikat). Ili jos gore, onaj debilni lik "reper" Shaila (ili kako se vec zove - minimax-ov sin) "Mi bi samo da se vozimo, da se vozimo... dobra kola... da se voooozimo" (nisam bas siguran kako ide "text", posto sam video/cuo to smece samo na reklami) ali sta reci ... kao u onom vicu sa popom - "alo batman, zapalila ti se pederusha" - sivilo kako god okrenes, ali jos je crnje u zadnje vreme posto ljudi tu vrstu muzike pocinju da smatraju nacionalnim obelezjem Srbije i da se time ponose.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 29.11.2006. u 13:37 GMT+1]
[ su27killeryu @ 28.11.2006. 23:24 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ma i RTS nije bolji, nazalost...

Ja slabo gledam TV, ali evo jedne zanimljive stvari, kad je izasao Cecin album, ceo Nis (ovde trenutno studiram), je vrteo lepi grome moj, ides peske, i iz svake kuce se cuje "lepi grom", cekas zeleno na semaforu, iz kola pored tebe se prilicno jako cuje Ceca, i kad prodjes sa nekim Van Gogh, ili necim slicnim, ljudi te cudno odgledaju...

Tacno, i kad im kazes da smanje Cecu - "BRATE PA TO SVI SLUSAJU!!!"
[ vindic8or @ 28.11.2006. 23:33 ] @
Citat:
Trikki: za vindic8or:

ne znam o cemu pricas ? Ti ces da vaspitavas i razgovaras sa decom (ajde ok), prijateljima, rodjacima, ali zato to TV nikako ne bi trebala da radi jer je to socijalisticki manir i onda bi mi tako dobili RTS !

-:?

upravo tako. ti kao pojedinac imas neosporivo pravo da izneses svoja misljenja i stavove, i da plasiras svoj ukus svojoj okolini, dok god to oni zele da trpe. mediji sa sirokim dometom su tu da informisu i zabave, ali ne i da planski plasiraju ideologije bilo koje vrste. to je upravo ono sto je RTS radio. blaga propaganda se vrlo brzo pretvori u potpuno ispiranje mozga.

istina je naravno da deca kad uhvate to da gledaju i vide i cuju isto od svojih roditelja bez mnogo razmisljanja prihvate to i kao svoju kulturu. i to jeste tuzno slazem se licno, ali ako vam to smeta, mozete da organizujete medij koji ce plasirati kulturu koju vi smatrate dobrom za decu, i sa dobrim biznis planom da im priblizite druge sadrzaje. taman cete moci i da zaradite pare, a i ponestace vam vremena i energije da hejtujete.
[ braker @ 29.11.2006. 00:25 ] @
Citat:
vindic8or:a i ponestace vam vremena i energije da hejtujete.

A kako je kod vas tamo, u United Kingdom?Kisha,magla-al' standard 'ebiga.:)
Izvini,ali ovde se radi o patogenom elementu u drushtvu koji je vec odavno prerastao u epidemiju.
Mislim da i na ES-u postoji tema o istrazhivanju koje se bavilo prosechne provedenim vremenom ispred zaglupljujuce kutije(negde smo u vrhu liste).Ako se tome pridoda gledanost pojedinih TV stanica u Serbiji (gde Pink,pored VB-a,prednjachi),kao i uticaj mas medija na formiranje kulturoloshko/estetskih normi,dobija se ''ubitachna kombinacija''.
Pa,recimo,na priredbi koju je organizovalo jedno zabavishte-gde deca po sopstvenom izboru treba da glume,pevaju itd.,gledash decu od 5-6 godina kako interpretiraju aktuelne Turbo Folk hitove.Zvezde Granda prednjache-tako mi je recheno:).
Prema tome,uzhivaj u zemlji koja je izrodila Pink Floyd,a meni prepusti da prezirem u zemlji gde na medjugradskoj liniji (Lasta),bivam prinudjen da 2 sata slusham Jandrino Jato & co.
[ StORM48 @ 29.11.2006. 00:34 ] @
Prema Velikom Bratutm, Grand Parada i ostali shit deluju kao program za decu.

Kakva država... :(

Pozdrav
[ hecky @ 29.11.2006. 00:55 ] @
Zabrinjavajuce mnogo postova u ovoj temi kazuje da svest gradjana oblikuje sund TV program i muzika?!

WTF?!

Jel lepite upijace zracenja na mobilni?

Ima li koga kuci ?
[ ventura @ 29.11.2006. 08:54 ] @
Šta mislite o neodgovornim roditeljima koji dopuštaju da im televizija vaspitava decu, umesto da se sami prihvate toga?

Mnogo je lakse pustiti dete pred TV i zaboraviti na njega, nego provoditi kvalitetno vreme i truditi se oko deteta.

[ Admin33 @ 29.11.2006. 10:04 ] @
@pctel

Pazljivo sam procitao tvoj post i dosao sam do zakljucka da potpuno nisi u pravu tj. 1/1.
Evo zasto.

Poredis Madonu? Sa kim kod nas? Ajde najboljim: Zdravkom ili Cecom? Mozda Darkwood dubom?

Drugo pokusavas ovde prosipati moderne ideje i izjandjale izraze nasih politicara tipa: pa u 21 smo veku, te demokratija je. Jednom recju "budimo moderni"
a slusamo/gledamo najveci, najgori shund na svetu. Ali molim te.
Ovde ne pricamo o muzici nego o fenomenu i uticaju doticnih na nasu zemlju i omladinu.
Ako se meni cerka ugleda na pola ovih kurvetina sa doticn. TV - kuku mene. Bolje da nikad cale nisam postao.

Poruka kretena kojih branis je: Rugajte se bolesnim ljudima (seti se audicije po Srbiji), ne cenite nikog itd itd itd

Problem tvoj i ljudi kao ti je: mislite moderno ali tako ne zivite. Ni izbliza.
Zivite te na nivou copora. Glavni lik u coporu cepa sve zenske, ima sve, odlucuje kako on hoce, radi sve a ostali jeb.ci misle moderno.
Po sistemu neka sojka na pinku obuce tange i ona stvar joj kao slucajno zine u krupnom planu,
a moje, mozda i tvoje dete sedi kuci i gleda.
To se u svim modernim zemljama cenzurise.

Znaci dosadan si, ne zasluzujes dalji razgovor na ovu temu. Potpuno ti je spika prazna.
A da svak zasluzuje da slusa i svira muziku koju voli nemam nista protiv.

PS: mislio sam da si cool xD
[ Tyler Durden @ 29.11.2006. 10:20 ] @
Citat:
vindic8or: upravo tako. ti kao pojedinac imas neosporivo pravo da izneses svoja misljenja i stavove, i da plasiras svoj ukus svojoj okolini, dok god to oni zele da trpe. mediji sa sirokim dometom su tu da informisu i zabave, ali ne i da planski plasiraju ideologije bilo koje vrste. to je upravo ono sto je RTS radio. blaga propaganda se vrlo brzo pretvori u potpuno ispiranje mozga.

istina je naravno da deca kad uhvate to da gledaju i vide i cuju isto od svojih roditelja bez mnogo razmisljanja prihvate to i kao svoju kulturu. i to jeste tuzno slazem se licno, ali ako vam to smeta, mozete da organizujete medij koji ce plasirati kulturu koju vi smatrate dobrom za decu, i sa dobrim biznis planom da im priblizite druge sadrzaje. taman cete moci i da zaradite pare, a i ponestace vam vremena i energije da hejtujete.

Pa evo ti b92 (koja nije najbolja televizija na svijetu da se odmah razumijemo) koja valjda maksimalno izbjegava taj sund i pokusava doneke da bude "urbana" (koliko uspijeva u svemu tome je druga tema) i onda je vise od pola nacije naziva antisrpskom, izdajnickom i placenickom i vec po redu kako idu ti popularni epiteti kod nas.
[ Floyd @ 29.11.2006. 11:15 ] @
Citat:
ventura: Šta mislite o neodgovornim roditeljima koji dopuštaju da im televizija vaspitava decu, umesto da se sami prihvate toga?

Mnogo je lakse pustiti dete pred TV i zaboraviti na njega, nego provoditi kvalitetno vreme i truditi se oko deteta.

Problem je sto se i roditelju prevaspitavaju na TVu.. Od zlih sila koje napadaju srbiju, preko demokrata i radikala pa sve do granda i mtva. Ko nema dovoljno mozga da se "odupre" tome ostaje i bez ono malo mozga sto je imao.
Bas sam gledao neki dokumentarac. Kazu da ljudski mozak radi na 4 osnovna ritma.. Kad si nervozan, kad si miran, kad sanjaris (trens muzika) itd. Znaci svaki osecaj ima svoj ritam. E sad, kad bi recimo usao u sobu punu gitara koje niko ne pipa i odsvirao ton A sve gitare bi svirale ton A same od sebe. Isti princip s TVom. Forsiras recimo ritam koji deluje na nervozu u mozgu i ljudi postaju nervozni.

Ja ipak mislim da grand nije ni u pola maligan kao mtv (samo zato sto nemaju iste resurse). Kad pogledas one 50cent, Snoop Dogg, Paris Hilton, ono... Jelena Karleusa i ne ispadne tolko losa.

A zasto ljudi ne slusaju KVALITETNU muziku? Pa zato sto jednostavno nemaju osecaja za to. Neko zna da crta, neko zna da svira, neko zna matematiku...
[ voka @ 29.11.2006. 11:16 ] @
fearless, da je slusala balasevica bila bi depresivna do jaja ( mrzim balasevica. covek recituje i smara ). bolje da slusa jami i da se jebe. bar je srecna. a marko je u pravu. ne postaje se drolja zbog pesmice.
sto se tice granda i pink televizije, oni imaju svoje gledaoce koji su nazalost ogranicenih sposobnosti. to je populacija odredjenog mentalnog sklopa i biohemije. licno mi ne smeta kic i sund na pinku jer to ne pratim. moramo da shvatimo da nas privlace razlicite stvari pocev od klope, alkohola,..., muzike. mozda je bas dobro sto postoji tolika raznolikost.
generalno, mislim da se i gazdi pinka okrece zeludac od programske seme koju emituje na svojoj televiziji, ali to je lova. on je skapirao da ce tako zgrnuti pare i fura taj fazon. to postujem.
niko te ne tera da to gledas i slusas!
[ Tyler Durden @ 29.11.2006. 11:27 ] @
Ma nije to tako jednostavno u fazonu "niko te ne tera da to gledas i slusas!".
Ne mozes da te ne zakace bar malo. Jednostavno je NEMOGUCE. Moraju da te zahvate ili na ulici, ili kaficu, u gostima. Postali su sveprisutni, kao bog :)
[ Floyd @ 29.11.2006. 11:29 ] @
P.S. Bar na grandu nema marilyn manson
[ mrkidivx @ 29.11.2006. 11:36 ] @
Citat:
Pa evo ti b92 (koja nije najbolja televizija na svijetu da se odmah razumijemo) koja valjda maksimalno izbjegava taj sund i pokusava doneke da bude "urbana" (koliko uspijeva u svemu tome je druga tema) i onda je vise od pola nacije naziva antisrpskom, izdajnickom i placenickom i vec po redu kako idu ti popularni epiteti kod nas.

Dobar vic b92 urbana televizija...
Naročito posle velikog (toplog) brata...
[ mrkidivx @ 29.11.2006. 11:39 ] @
Citat:
Po sistemu neka sojka na pinku obuce tange i ona stvar joj kao slucajno zine u krupnom planu,
a moje, mozda i tvoje dete sedi kuci i gleda.
To se u svim modernim zemljama cenzurise.

Ma nek nose tange samo uz bolju muziku.
Bolje da sevaju pičići i dupići nego mašinke i bombe.
[ Hans_D @ 29.11.2006. 11:40 ] @
Da kazem da nisam gledao televizor ima 5-6 meseci sigurno.Primetio sam nesto zanimljivo pre neki dan kad sam bio na slavi u selu.Pocinje neka serija na pinku i od mozda 15 ljudi prisutnih u prostotiji jedini ja ne buljim u televizor!Znaci i deca i mladi i stariji , svi gledaju seriju , niko nista ne prica.Nisam mogao da verujem.
[ Ivan Dimkovic @ 29.11.2006. 11:46 ] @
Citat:

Problem je sto se i roditelju prevaspitavaju na TVu.. Od zlih sila koje napadaju srbiju, preko demokrata i radikala pa sve do granda i mtva. Ko nema dovoljno mozga da se "odupre" tome ostaje i bez ono malo mozga sto je imao.

Sirota nejac (i mlada i stara ;-) -- unisti ih televizijski program :-)

Ne prevaspitava TV roditelje i decu, vec oni svojom voljom odlucuju da umesto da se bave necim pametnijim svoje vreme provode uz jeftinu zabavu sa TV-a... delom je to zbog "vise sile" tj. zbog opste nemastine koja ljude sprecava da se posvete nekim kreativnijim stvarima - ali je dobrim delom i zbog lenjosti i nezainteresovanosti za nesto drugo.

Po ovoj logici ispada da prodavnice teraju ljude na alkoholizam, da kockarnice teraju ljude na kocku, da banke teraju ljude da se zaduze do bankrota... e pa nije bas da je tako, zar ne ;-)

Ljudi nisu leminzi, vec svesna bica sa visokim stepenom inteligencije, sto im je priroda podarila - bilo bi lepo da to koriste.
[ Jezdimir Lončar @ 29.11.2006. 11:50 ] @
Ma obadvoje su SRANJE - i Pink i Grand!
Ali prosto ne mogu da skapiram kako to ljudi mogu da gledaju!
Evo, recimo kod mene, kad je grand gleda se na 2 od 2 tv-a u stanu!
Čitavo veče!
Mislim da to nikad neću shvatiti.
A što se tiče pjevačica, "većinu njih da 'postavimo' na ulicu pored prostitutki ne bi primjetili razliku"... A tek one igračice...
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 12:14 ] @
Ok. Svako preterivanje je svakako loše!

Pink i Grand su samo deo mnogo većeg entiteta, koji čine SVI ostali multimedijalni "sadržaji"! (mlatimudijalni)...

Veće koristi sam video po kući kada sam deci ukinuo Cartoon Network i gledanje kvazi-manga "Jugia" i ostalih sranja. Kao i reciklaže, kojom nas zasipaju....

Pink ionako puca na pubertetlije, tako da ozbiljni ljudi ne treba da se sekiraju, jer su poluge "porodične" moći u njihovim rukama. Druga je stvar ako se cela familija prepušta uživanjima zajedno...

Pre neki dan sam bio na jednoj Slavi. Prisutni ljudi su odjednom upalili TV i pored sveg slavljeničkog ceremonijala (mladi ljudi, svi ispod 30 godina) gledali "Toplog Brata" i žudno upijali sadržaje koji su im plasirani! U sred slavlja!?? Dno!

Koliko sela, toliko adeta! Ne znam kako se računa "slavsko" gledanje VB u običaje?

Zašto se borite za mrtve, prazne ili promašene duše? Imate svoj život, svoju porodicu, svoju decu pred sobom.

Ostavite "svinje" na miru, ne bacajte "bisere" pred njih!

Pozdrav!

[ pctel @ 29.11.2006. 13:22 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:kad je izasao Cecin album, ceo Nis (ovde trenutno studiram), je vrteo lepi grome moj, ides peske, i iz svake kuce se cuje "lepi grom", cekas zeleno na semaforu, iz kola pored tebe se prilicno jako cuje Ceca, i kad prodjes sa nekim Van Gogh, ili necim slicnim, ljudi te cudno odgledaju...

U najmanju ruku moram reci da preterujes. Neko bi pomislio da se u Srbiji slusa samo turbo folk i da ne mozes da ukljucis TV a da je nesto drugo na programu. Imam kablovsku sa 70 kanala i evo, iz statistickih razloga upravo sada ukljucujem televizor:

RTS2 - violinski koncert
Stankom - Ana Nikolic, koji god da je to muzicki pravac
MTV - The Tide...
Balkanmedia - Oneya (neki celavi reper)

Znaci, realnost je drugacija nego sto ljudima izgleda - videti turbo folk na televiziji nije pravilo, vec izuzetak. E, sad, to sto su ljudi isfrustrirani pa na svaku pojavu turbo folka vriste, tuku glavom o zid, cupaju kosu i grizu slucajne prolaznike, to nije moj problem, za takve postoje odgovarajuce institucije...
Znaci, realna situacija je da ako slusas narodnjake svi te pljuju, svi te mrze, svi te gledaju sa prekorom, dok ako slusas Van Gogh niko na to ne obraca paznju. Kad smo vec kod Van Gogh-a, zanima me koliko clanova ES-a razume smisao stihova:
"Klati se klatno, Zlato je zlatno.
Bleda je senka, Lepa i slepa.
Spava li bajna? Da li je tajna?
Klati se klatno, Zlato je zlatno."

Citat:
Svi gledaju da svoju decu nakon sto zavrse skolu "ubace" u neku drzavnu firmu, gde ce doticni da "'lade jaja", i primaju crkavicu.

Hmmm... opet "svi"?! U drzavnim firmama "lade jaja" svega nekoliko procenata populacije. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, a "ladjenje jaja" i pored svih nedostataka ima prednosti koje ga cine primamljivim ljudima, sto je sasvim u redu.

Citat:
Ono sto hocu da kazem, jasno je sta je starije, kokos ili jaje, u ovom slucaju, a to je stanje u drzavi. Pink, samo podrzava takvo stanje, i to koristi za dobijanje materijalne koristi. Lepo se snasao covek, radi i zaradjuje, ali da nije pinka, mozda bi stvari bile za nijansu drugacije, jer ovako ljudi nemaju alternativu na dohvat ruke.

Veoma se trudim, ali nikako ne mogu da razumem ovo tumacenje. Jedna TV stanica, koja niti je jedina niti je najgledanija oduzima ljudima nekakvu alternativu?! Svasta...

Citat:
Trenutno recimo ide Genesis - I Can't Dance... Toga kolko sam ja primetio kod nas bas i nema previse, to je ono sto je tuzno.

Nije tuzno sto necega "nema previse", svega treba da ima bas onoliko koliko treba, a ne previse. Ovde u Beogradu imas po radio stanicama muzike za svaki muzicki ukus. Dobro, ne bas za svaki, ako nesto vole da slusaju trojica na Balkanu, onda sta da im radim... A sto se Pirota tice, znas kakva su ovdasnja shvatanja, mali grad=selo, stanovnici sela=cobani, cobani ne znaju engleski i ne slusaju Genesis...
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 13:33 ] @
Jes' vala! Nije pravilo! Moj malopređašnji presek TV-kanala je donekle sličan ili još bolji po kulturu Srbije. Ali, RADIO, njega smo ZABORAVILI!!? Uf... grrrr!

Oko ovoga:

Citat:
"Klati se klatno, Zlato je zlatno.

Đuletove majstorije su često samo i jedino njemu znane. Radio sam dosta sa njim i mogu ti reći da on poprilično teško dolazi do njih - tj. tekstova. Znači, muči se, improvizuje, briše, piše...

Piše tekstove na kolenu, na papirićima, pred samo snimanje ih menja... traži od drugih mišljenje... tako da si prepoznao njegov veliki napor i iskrenost. Na stranu duboiznost. Meni su svi njegovi tekstovi prostodušni, nekada očekivano naivni i slatki... Šta ćete, iz kože se ne može.

Pozdrav!
[ flylord @ 29.11.2006. 13:39 ] @
Citat:
pctel: "Klati se klatno, Zlato je zlatno.

Ne znaci ama bas nista. Tip je samo bio uradjen kad je to pisao
[ _djevojka_ @ 29.11.2006. 13:43 ] @
@ventura,
Citat:
Šta mislite o neodgovornim roditeljima koji dopuštaju da im televizija vaspitava decu, umesto da se sami prihvate toga?

Nemam nista protiv da ti roditelji vaspitavaju svoju djecu kako oni hoce, bas kao sto i ti ne bi volio da ti se neko mijesa pri vaspitavanju sopstvene/buduce (biraj). Vjerujem da bi svako radio bolje da zna i da moze da radi bolje. Na kraju dana, njihov izbor – niko im ne drzi pishtolj pri potiljku i viche – ‘ukljuci kutiju, ili PINK ili zhiFot’.

@Admin33,
Citat:
Ako se meni cerka ugleda na pola ovih kurvetina sa doticn. TV - kuku mene. Bolje da nikad cale nisam postao.

Sta predlazes? Zatvoriti kcerku u podrum, da slucajno ne bi imala sanse da vidi sta drugi rade? Izolacija, u svakom smislu? :) Nije problem sto se doticne obuku trashy/drotz, jer su svoja slika i prilika. Ne vidim zasto bi se ugledala na njih, ako joj to ne serviras na kutiji. Prije koju godinu, nazalost, imala sam priliku da vidim sta se desava kad roditelji puste dvjema malim rodjakama (tad su bile klinke) PINK. Sem sto su za dva mjeseca naucile svaku zivu glupost, i ko je na kojoj top listi (qq nama), primjetila sam da su cak nekad i pjevusile neke lijeve stihove, a kad ih pitas sta znaci – pa sto je samo pjesma, i nisu svjesne znacenja. Najzalosnije je sto vecina tih pjesama uopste nema neke logike u sebi. Valjalo je to sasjeci u korijenu, po kratkom postupku. Rekviziti: dvije kasice prasice, CD omot koji su vec imali, i pola sata dobre price.

- ‘Ovako – od danas skupljamo pare da obucemo Tzetzu (idealan primjer, upravo joj tada izasao novi CD). Ona vec danima nema sta da obuce (vidi sliku). Sve pare je dala tamo da joj se snimi CD, da bi vi mogle da slusate njenu muziku, pa vidite kako se (uzdah) jadna morala slikati.’
- E tu dolazi odbrambeni mehanizam – ‘ma ona ima para, bogata je, bla bla bla’.
- ‘OK. Ako je bogata, sta je kupila od dobre garderobe za te pare?’
- Djeca gledaju lijevo desno na slikama – nema bas puno garderobe na njoj. ‘Pa vidi, stvarno nema skoro nista.’
- ‘Evo, ja cu prva dati donaciju od deset centi, a onda trk pozurite da pitate ostale goste za donaciju, jer sad dolazi zima u Srbiji, pa ne bi valjalo da doceka zimu u takvom stanju. Samo joj fali da jos navuce neku prehladu.’

Nekoliko sedmica su tako skupljale za Tzetzu, ali su na kraju postroshile pare na chokoladu. I dan danas se sjecaju te epizode. :) Neshto su drugacije gledale chiviluke na kutiji, i chesce se pitale sta je normalno, a sta ne. Ako imas nekoliko sestara i starije dreknu da je drotz, onda je droTTTZZZZ, nema priche, i - idemo dalje, prebaci kanal. :) Hvala Bogu da je bankrotirala firma koja je nudila satelitske programe, ali bolje da su prosle kroz tu fazu kad su bile male, nego da ostanu trajno ostecene za zhiFot. Back in the dark ages, i ja sam jedno ljeto prosla kroz fazu Lepe Brene – preshlo sa kutije. Sva sreca da poslije bombardovanja kvalitetnom muzikom – od Lepe Brene je ostao samo foto album. :)
[ ventura @ 29.11.2006. 13:50 ] @
Citat:
_djevojka_:
Nemam nista protiv da ti roditelji vaspitavaju svoju djecu kako oni hoce, bas kao sto i ti ne bi volio da ti se neko mijesa pri vaspitavanju sopstvene/buduce (biraj). Vjerujem da bi svako radio bolje da zna i da moze da radi bolje. Na kraju dana, njihov izbor – niko im ne drzi pishtolj pri potiljku i viche – ‘ukljuci kutiju, ili PINK ili zhiFot’.

Poenta je da su roditelji dece krivi za njihovo (ne)vaspitanje. Nikakav Pink, B92, CNN, BBC ili šta ti ja znam nije kriv za nemar i zapuštenost dece.
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 14:03 ] @
offtopic:

Citat:
Tip je samo bio uradjen kad je to pisao

Nije tačno, on se ne drogira... i ne pije, pogotovo kada piše tekstove ili priprema nov album.

Pozdrav!
[ N N @ 29.11.2006. 14:41 ] @
Sve one koji gledaju Grand na Pinku bi trebalo poslati u gasnu komoru, jer ometaju naš put ka Evropi, ometaju nam demokratiju (glasaju za smradikale)... Zbog takvih ja danas nemam pristup internetu Megabitnom brzinom.
Kada bismo se njih otarasili, sve bi lakše išlo.
[ _djevojka_ @ 29.11.2006. 14:55 ] @
Citat:
ventura: Poenta je da su roditelji dece krivi za njihovo (ne)vaspitanje. Nikakav Pink, B92, CNN, BBC ili šta ti ja znam nije kriv za nemar i zapuštenost dece.

Poenta je da nema svrhe linchovati necije roditelje jer tebi licno ne odgovara kako vaspitavaju svoju djecu. Mozda ti se ne svidja sto biraju da maltetiraju sopstveno dijete smecem iz te kutije, ali nemar je i zapustenost izlagati djecu i McCrap-u, i Pepsi/Coca Cola sredstvima za ciscenje toaleta, i politickim mitinzima, i poshasti od raznoraznih sekti, i pustiti ti ih da se igraju u zagadjenoj okolini (cak i svjeze bombardovanoj), i dopustiti da provedu cak i jedan dan (o tri mjeseca da i ne pricamo) pod pritiskom i strahom da ce neko da ih bombarduje [sta reci za onu djeca koja su prezivjela rat, ili zavrsila sa gelerima u jetri jer su isla u skolu, a neko nasao da ih cilja namjerno u grupi?], nemar je i pustati ih da vide trulez, ucmalost i poremecen sistem vrijednosti na svakom koraku - jos od ranog djetinjstva, nemar je i da osjete sankcije, odbacenost od citavog svijeta i da se pitaju sto ih citav svijet stavlja u izolaciju - sta je to sa njima pa ne valjaju i kad ih niko nece? Nemar je kad neka osoba, koja je prozivjela svoje, odluci da se fiksa i baci iglu u igraliste, a zna da se tu igraju djeca. Sta reci za preprodavce droge kojima biznis cvjeta u ovakvoj klimi - nemar je pustiti iste da zagadjuju okolinu i truju neciju maloljetnu djecu; ali opet posluju, svejedno.

Sta reci za nezaposlenost, opste siromastvo, losu ekonomsku situaciju, unistenu infrastrukturu, zatrovanost politikom, los zdravstveni sistem, sistem u raspadu iliti sistema nema?

Od svih ovih stvari, grand i pink dodju najmanji problemi; stavise, proizilaze iz ovakve nezdrave klime - a shunda je bilo i ranije, samo je bilo vise izbora, kvaliteta, i normalnosti, pa se nije toliko ni primjecivalo.

Poenta je da je citava zemlja 'kriva' za stanje u kojem se nasla, a jedina ziva bica koja su ugrozena (ok, pored odredjenih divljih zivotinjki) su - djeca. Da li su samo njihovi roditelji krivi za stanje koje vlada (jer ne zive ta djeca pod staklenim zvonima), ili tu ima vise faktora i ljudi? Njihov zivot ce oblikovati ove gore navedene stvari - i to mnogo vise od Grand/Pink produkcije na kutiji; a ako je za tebe neko dijete nevaspitano jer su mu roditelji servirali Grand/Pink, onda je to najmanja stvar oko koje bi trebalo da se brines. Kad se sredi prava nemar i zapustenost, i to ce se srediti samo od sebe. A do tada predlazem da se ne nerviras o (ne)vaspitanju necije djece, nego da stvaras nove poslove, poboljsavas ekonomsku situaciju i ako odlucis - da pravis i vaspitavas svoju. :)
[ Tyler Durden @ 29.11.2006. 15:05 ] @
Citat:
N N: Sve one koji gledaju Grand na Pinku bi trebalo poslati u gasnu komoru, jer ometaju naš put ka Evropi, ometaju nam demokratiju (glasaju za smradikale)... Zbog takvih ja danas nemam pristup internetu Megabitnom brzinom.
Kada bismo se njih otarasili, sve bi lakše išlo.

O, gdje si N N, trollu svih trollova?? :)
Nisi u pravu. :D
[ pctel @ 29.11.2006. 15:08 ] @
Citat:
Prema tome,uzhivaj u zemlji koja je izrodila Pink Floyd

Pa eto, svaka zemlja ima svoj Pink
Neka Floyd, neka ovaj, neka onaj...
Citat:
Prema Velikom Bratutm, Grand Parada i ostali shit deluju kao program za decu.

Kakva država...

E, sad jos da nam objasnis vezu izmedju Velikog Brata i (ove) drzave. To je ono o cemu pricam - svaka drzava ima svoj Pink, svoj Big Brother...

Citat:
Poredis Madonu? Sa kim kod nas? Ajde najboljim: Zdravkom ili Cecom? Mozda Darkwood dubom?

Vas? A koji si ti? Poredim Madonu recimo sa... pa ajd' Cecom. I jedna i druga su pokretacice svojevrsnog muzickog cunamija, s tim da je Cecin uticaj daleko manji jer je tek mozda 0.1% svetske populacije nju imalo prilike ikada da cuje (vidi) a Madona je isto to samo nekoliko desetina puta vece. Sta si hteo da pitas?

Citat:
TV je TV i sta ces, ima svasta da se vidi, ali to nije problem Srbije, vec sveta. I slusam sve od Mocarta do Miroslava Ilica, kako sam vec kad raspolozen, svaka vrsta muzike mi odgovara i ne shvatam zasto sam zbog toga manje "cool" od tebe...
U odgovoru Venturi cu reci jos nesto sto ima veze sa ovom tvojom konstatacijom.

Citat:

Sta da ti kazem, gledao si Simponove - mozes biti ili Homer Simpson i dozvoliti televiziji da negativno utice na decu, ili Ned Flanders i ne dozvoliti tako nesto. Mene licno malo plasi ova druga uloga, jer Neda svi gledaju kao nekog cudaka, nesto sto treba ismevati, a simpatican im je Homer koji je realno neuporedivo losiji covek od Neda... Eto sta ljudi o kome misle, tako da bih i ja verovatno izabrao da budem simpatican okolini radije nego cudak.

Citat:
A što se tiče pjevačica, "većinu njih da 'postavimo' na ulicu pored prostitutki ne bi primjetili razliku"...

Pa, cuo si da kazu "odelo ne cini coveka", pa ipak ako radis u nekoj ozbiljnoj firmi moras biti lepo obucen, popeglan, uredno podsisan i sveze obrijan... ja se isto cudim cemu sve to, stalno pricam vazan je proizvod koji prodajemo, tj. usluga koju nudimo, ali izgleda da nije tako - kupac proizvoda i korisnik usluge u nedostatku podataka o onome sto kupuju donose utisak o tome na osnovu izgleda i ponasanja prodavca. Tako ce bilo koja muzika biti lepa muzicki neisformisanom slusaocu ako mu se svidja izgled i ponasanje izvodjaca muzike. E, sad, razliciti ljudi vole razlicite stravi - neko voli da mu razbijas gitare dok skaces po bini cupav, neokupan i drogiran, drugi voli da vidi skrivenije delove zenskog tela, sve po ukusu, na televiziji ima muzike i za jedne i za druge.

Citat:
Sve one koji gledaju Grand na Pinku bi trebalo poslati u gasnu komoru

Evo o cemu pricam - muzicki rasizam na delu. Trebalo bi tebe iza brave sa ostalima koji se bave sirenjem nacionalne, verske i rasne mrznje. Nikako mi ovo nije jasno, tako primitivnih shvatanja nije bilo ni u prvobirtnoj ljudskoj zajednici... Ne verujem da bi tada neko gadjao zasiljenim kamenom u glavu one koji drugacije udaraju u bubnjeve i skacu oko vatre u ritmu koji se njemu ne svidja. Svi mislimo da ljudski rod napreduje, a on u stvari nazaduje - primitivizam kakvog nije bilo u praistoriji masovna je pojava u 21. veku.
[ DaliborP @ 29.11.2006. 15:31 ] @
Citat:
pctel:
Vas? A koji si ti? Poredim Madonu recimo sa... pa ajd' Cecom. I jedna i druga su pokretacice svojevrsnog muzickog cunamija, s tim da je Cecin uticaj daleko manji jer je tek mozda 0.1% svetske populacije nju imalo prilike ikada da cuje (vidi) a Madona je isto to samo nekoliko desetina puta vece. Sta si hteo da pitas?

Nisam siguran da bas mozes tek tako da uporedjujes Madonu i Cecu, pogotovo sto se tice uticaja na drustvo.
Ok, Madona je popularna u svetu, Ceca u Srbiji, ali kad zanemarimo muziku i pogledamo njihove odnose prema zivotu, njihove zivotne vrednosti i ideale puno toga se razlikuje.

Ta ista Ceca je bila udata za ratnog zlocinca i poznatog kriminalca. Ta ista Ceca i dalje zivi od para i imanja koji joj je taj isti kriminalac ostavio. I sto je najvaznije ta ista Ceca i dalje velica svog pokojnog muza kao srpskog patriotu.

Po cemu je to slicno Madoninom uticaju na okolinu?

Madonina karijera? Udata za glumca, razne afere sa poznatim licnostima, svetska slava, sad udata za reditelja i posvecena borbi protiv siromastva. Sve ocekivano i krakteristicno za popularne licnosti. Gde je tu Arkan?
Evo bas pre neki dan odgledah Madonin koncert u Londonu na tv-u, i vise od 30% koncertnog programa je bilo posveceno gladnima u Africi, verskim sukobima i pozivima na mir i pomoc. To je po meni puno bolji uticaj i poruka kakva jedna javna licnost treba da salje.

Ako pogledamo prosecnu srpku pevacicu modernog turbo-folka kako ona izgleda: poprilicno neobrazovana, ima ili je imala vezu za mladim "biznismenom/kriminalcem" sumnjivog biznisa koji je po pravilu iz Austrije/Svajcarske/Nemacke (jos je popularnija ako je ubijen), sve sto zna da kaze je da se prepucava sa nekom istom kao sto je ona preko novina ili tv-a.

Po meni muzika nije ta koja lose ili dobro utice na okolinu ili mlade, problem su ovakvi likovi cija verovanja i ideali su prihvaceni u drustvu.
[ Floyd @ 29.11.2006. 15:35 ] @
Ivane, kratak odgovor:

Marketing je zadovoljavanje potreba i STVARANJE POTREBA kod potrosaca.
[ SqlByte @ 29.11.2006. 16:16 ] @
Meni lichno uopshte ne smeta taj grand i pink i TV uopshte, ali volim po nekad da se nasmejem kad ljudi blenu u onaj TV pa i one loshe sinhronizovane reklame pregledaju i nauche napamet.
Vrlo chudno gledam ljude kad na glas pochnu da chitaju one vesti shta se deshava u kuci Veliko Brata, ne znam mozhda sam ja stvarno sa neke druge planete al nije mi jasno kako mogu takve stvari da im budu interesantne.
[ hecky @ 29.11.2006. 16:19 ] @
Floyd, definicija ti nije ispravna!

Ako cemo pravo, marketing ne stvara potrebe, vec se trudi da izmeni nacin zadovoljavanje postojecih.

Estradni i popularni umetnici upravo to i rade!
[ Floyd @ 29.11.2006. 20:24 ] @
MTV je takav brend koji moze da stvara nove ajde da kazem podvrste potreba kod potrosaca, a da istovremeno i "zadrzi klijentelu". Grand je u slicnoj situaciji.
Mrzi me sad da burlam po knjizi, ali to sto sam rekao spada u (noviju) definiciju marketinga.

SQL, slazem se u potpunosti.
[ Slobodan Milivojevic @ 29.11.2006. 21:15 ] @
Epa ljudi u srbiji u najvecem broju slucajeva ne znaju sta je internet, pa gledaju u tu famoznu kutiju koja se zove televizor, jer drugo nemaju / ne znaju.

Meni svu potrebu za zabavom, i informacijama zadovoljava broadband konekcija. Sad sto kuci bas i nemam uslova za broadband to je druga stvar...

Ono na sta su ljudi navikli u ovoj zemlji je to da ce im televizor reci sve sto oni treba da znaju, zato nemojte da se cudite zasto kad odete u goste svi gledaju u TV, i upijaju informacije.

Par puta pricam sa caletom o nekim novitetima sto se tehnike tice, i on me pita pa odakle si to sve cuo/video/procitao, i onda mu donesem laptop, konektujem se na net, i otvorim google, i kazem, dobro, otkucaj ovde sve sto te zanima, neces promasiti...

Mozda sam malo skrenuo sa teme, ali mislim da ste razumeli sta sam hteo da kazem...
[ Acika @ 29.11.2006. 21:41 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:
Epa ljudi u srbiji u najvecem broju slucajeva ne znaju sta je internet, pa gledaju u tu famoznu kutiju koja se zove televizor, jer drugo nemaju / ne znaju.

Meni svu potrebu za zabavom, i informacijama zadovoljava broadband konekcija. Sad sto kuci bas i nemam uslova za broadband to je druga stvar...

Ono na sta su ljudi navikli u ovoj zemlji je to da ce im televizor reci sve sto oni treba da znaju, zato nemojte da se cudite zasto kad odete u goste svi gledaju u TV, i upijaju informacije.

Par puta pricam sa caletom o nekim novitetima sto se tehnike tice, i on me pita pa odakle si to sve cuo/video/procitao, i onda mu donesem laptop, konektujem se na net, i otvorim google, i kazem, dobro, otkucaj ovde sve sto te zanima, neces promasiti...

Mozda sam malo skrenuo sa teme, ali mislim da ste razumeli sta sam hteo da kazem...

Pa ja mogu u potpunosti da se slozim sa tobom, citam ovu temu od pocetka i svi odgovori su mi u neku ruku logicni ali ovaj se bas istice konkretno.

Dakle evo konkretnog primera, u mom okruzenju (znaci ljudi sa kojima sam cesto u kontaktu) gotovo da uopste ne koriste ni kompjuter kako treba (samo filmovi, muzika, igrice), a kamoli internet... Inace ja licno ne poznajem coveka koji koristi internet (a i kompjuter) u meri u kojoj ja korsitim!

Sto se tice da li grand i pink uticu na nasu zemlju i omladinu, ja mislim da uticu. Ne u nekoj velikoj meri, ali ipak uticu, jer vecina ljudi jednostavno nema gde da cuje/vidi nesto drugo, novo, drugacije od toga sta im se servira na TV-u.

Poz
[ Slobodan Milivojevic @ 29.11.2006. 21:51 ] @
I, da, ljudi iako imaju komp, spremni su da daju za kablovsku recimo 500din mesecno, a nisu spremni malo vecu svotu da daju za net, jer im je to nekako nepotrebno, nekako suvisno, drugim recima, moze da nema 'leba da se jede, al TV mora da se gleda...

E, upravo zbog toga Pink i Grand imaju veliki uticaj na ljude ovde...
[ DaliborP @ 29.11.2006. 21:59 ] @
Citat:
Acika:
Dakle evo konkretnog primera, u mom okruzenju (znaci ljudi sa kojima sam cesto u kontaktu) gotovo da uopste ne koriste ni kompjuter kako treba (samo filmovi, muzika, igrice), a kamoli internet... Inace ja licno ne poznajem coveka koji koristi internet (a i kompjuter) u meri u kojoj ja korsitim!

Sto se tice da li grand i pink uticu na nasu zemlju i omladinu, ja mislim da uticu. Ne u nekoj velikoj meri, ali ipak uticu, jer vecina ljudi jednostavno nema gde da cuje/vidi nesto drugo, novo, drugacije od toga sta im se servira na TV-u.

Poz

E pa nije bas tako. Ja kad sam imao 15-16 godina, interneta nije bilo, odrastao sam u malom gradu, imao sam 2-3 drzavna kanala na TV-u i opet sam slusao potpuno drugaciju muziku.
Moja citava generacija odrasla je na muzici koja se nije bas mogla cuti na TV-u ili skinuti sa neta, te opcije nije bilo. Dakle pratila se UK scena, slusali noviteti, znale top liste, kupovali muzicki magazini i sl. Imali smo volje, nabavljali muziku na raznorazne nacine, narucivali iz vecih gradova, jednostavno imali smo interesovanje.

Ispada da danas pored interneta, dvadesetak redovnih kanala, kablovske televizije i kad je sve toliko blizu i dostupno, mladi u Srbiji zive u muzickom getu. Nije nego.

[ Slobodan Milivojevic @ 29.11.2006. 22:10 ] @
Pa ne, ali se isti ti ljudi danas bombarduju sa tog istog TV-a na koji su navikli, ali bas od strane televizija kao sto je Pink, kojih i sam kazes da ranije nije bilo.

Upravo zato ste se vi interesovali za dsavanja u svetu na raznorazne nacine, meni je recimo naj lakse da se informisem o vecini stvari preko interneta. Poenta je u tome sto se vecina ljudi u Srbiji jednostavno u danasnje vreme ne interesuje da sazna nesto van toga sto mu se servira sa TV-a...

Ne znam kako drugacije da objasnim mali broj ljudi na rock koncertima kod nas, iako su upitanju domace grupe, ljudi jednostavno ne dobijaju dovoljno informacija o njima... Milslim da je to razlog malog broja ljudi na koncertima recimo Generacije 5 i Kraljevkog Apartmana (na ovim koncertima sam bio skoro, pa ih zato navodim), a mozda je razlog tome cena ulaznice?
[ Acika @ 29.11.2006. 22:13 ] @
Pa gde ti imas danas da kupis neki starni disk po nekoj normalnoj ceni za nase uslove??? Svi su iznad 1000 din koliko sam obavesten. A ko ce danas da da min 1000 dindzi, kad za domace (ajde i Grand izvodjace) ne verujem da disk kosta vise od 300 400 dinara! Ja pre mislim da smo mi koji slusamo neku drugu vrstu muzike (kao sto je techno, trance, progressive, electro...) u tom, sto ti kazes getu. Jer ja stvarno ne znam gde bih se snalazio za muziku da mi nije ovog INTERNET-a!!!

Inace do pre 8 godina sam ziveo u jednom malom mestu, i da se nisam preselio u veci grad (Nish) ja mislim da bih citav zivot ostao NEPISMEN (Iako bih mozda zavrsio neki fakultet).
[ ton_majstor @ 30.11.2006. 09:47 ] @
Hmmmm, isti taj Pink CD-album jedne od naših najboljih pevačica Aleksandre Radović prodaje za bednih 200 dinara! Kao dve bombe piva? Užas!

Jadna joj majka i svi njeni. Ne ulazim u njen Ugovor sa Pinkom, ali je zaista dekadentno da se to vidi. To nije pirat, to nije reciklirana muzika i šlj-kompilacije iz supermarketa!!!

Velika je borba to, ljudi moji... imao sam prilike da vidim na šta se sve pristaje radi izdavanja nekog albuma! Oni sa slabijim živcima bi se rasplakali, i istrčali na ulicu... Toliki trud, želja da se nešto uradi kako valja... olupa se o jedno nepogrešivo:"..a koliki je moj deo tu?"!!! WTF!?

Mediokriteti i trgovci jeftinim belim robljem kao pijavice sisaju zdravu krv i tkivo kreativaca i nadobudnih umetnika! Nije to samo ovde slučaj, svuda je tako... ali su nama mediokriteti prvo što sretnemo, nisu povučeni, nenametljivi i ugodni zbirači kinte iz pozadine, kao kod drugih (medijska zapadna Evropa, I presume...). Ovde obožavaju self-promociju i medijske skandale!

Organizuju audicije, operišu svoja ružna lica i tela i postaju horror-lutke, babe se utežu u midere, netalentovane prakljače gacaju po improvizovanim studijima ispred zabalavljene publike, Cigančice se stide svog porekla i farbaju u plavo, stilisti se ubiše od stilizovanja njihovih sirovih karaktera i ukusa!

Uriniraju po ulicama, štipaju i 'vataju javno jedni druge, pesniče se oko sponzoruša, voze pijani i obaraju pešake! I žene i muškarci. A onda, nova nedelja, novi šou, novi "materijali", novi menadžeri...

Ugasite TV, promenite taj kanal. Oštro protestujte i "napustite objekat" ako vas neko primora da to gledate ili trpite! Deci ponudite zanimljivije sadržaje, izvedite ih negde ili im dajte pare za bioskop!

Pozdrav!
[ su27killeryu @ 30.11.2006. 09:54 ] @
Good one tonac
[ Miroslav Jeftić @ 30.11.2006. 10:25 ] @
Citat:
hecky: Floyd, definicija ti nije ispravna!

Ako cemo pravo, marketing ne stvara potrebe, vec se trudi da izmeni nacin zadovoljavanje postojecih.

Tu se grdno varaš, marketing još kako stvara potrebe. To mu naravno nije jedina svrha, ali svakako bitna. Npr, ko je pre deset godina imao potrebu da u džepu ima telefon sa foto aparatom? A danas, koje je jedno od najčešće postavljenih pitanja kad ljudi kupuju telefon?
[ hecky @ 30.11.2006. 10:32 ] @
Ljudske potrebe su data cinjenica.

Marketing samo kanalise zadovoljenje potreba u pravcu interesa odredjene kompanije ili pojedinca.

Te "podvrste potreba" koje Floyd spominje su zapravo samo drugacije formulisane osnovne potrebe.
[ Miroslav Jeftić @ 30.11.2006. 11:38 ] @
Citat:
hecky: Marketing samo kanalise zadovoljenje potreba u pravcu interesa odredjene kompanije ili pojedinca.

Nisi u pravu, ima x primera gde je marketing imao za cilj kreiranje novih potreba tamo gde ih pre nije bilo, ali da ne širim offtopic kad to već nije tema.
[ SZDZ @ 30.11.2006. 12:11 ] @
sta fali,pa i u Turskoj se slusa slicna muzika :).........a drugo na Grand Show idu ljudi koji to vole,takodje na TVu,niko te ne tera da gledas Pink....

Sasvim sigurno da nema nikakav los uticaj,jer nece niko zbog Igora Popovica da postane narkoman,niti ce zbog Tine da postane sponzorusa......toga je bilo i pre,a bice i dalje sve dok je drzava u ovakvom stanju.

Ovaj DaliborP je lepo rekao,odrastao je u varosici,a opet je slusao sta je hteo,a ne narodnjake.

Ko moze da te natera da slusas ono sto ti ne prija,jednostavno ako ne volis,ne ides na splavove,ne gledas Grand Show i to je to.
[ braker @ 30.11.2006. 15:05 ] @
SHto se potreba tiche:
1.Osnovne (egzistencijalne)
2.Stechene (nauchene)

Citat:

Citat:
Prema tome,uzhivaj u zemlji koja je izrodila Pink Floyd

Pa eto, svaka zemlja ima svoj Pink
Neka Floyd, neka ovaj, neka onaj...

SHto bash nas zapade ta qrata sreca
[ Nabukodonosor @ 30.11.2006. 16:22 ] @
Citat:
Ko moze da te natera da slusas ono sto ti ne prija,jednostavno ako ne volis,ne ides na splavove,ne gledas Grand Show i to je to.

E sad jedno pitanje i bas bih voleo da cujem vise misljenja, a povodom ove gore recenice.

Sve je to lepo kada zivis u nekom velikom gradu i kada imas izbor, ali sta raditi ako zivis npr. u nekom Kraljevu gde se 99,9% zabave desava u 2 ili 3 lokala gde je ziva muzika i to turbo dzihad? Sta onda? Gde onda da odem za vikend?! Postoji jedan lokal gde jednom nedeljno ima (barem je pre bilo tako) ziva svirka, uglavnom strani rock, ali problem je u tome sto dodje 15 ljudi, od kojih su 2 ribe i to je to, jer svi vise vole tralalalala muziku i kukumakanje, nego nesto kvalitetno. I naravno to te smori vrlo lako. I sta onda? Da mi prodje ceo zivot a da nigde ne izlazim? Ili se da se povinujem i da izlazim gde i 99,9% grada? Sta je resenje? Ja ga ne vidim.
Ponekad kad se smorim odem u bioskop (sreca pa imamo ekstra dobar bioskop) ali u njemu bude oko 8 ljudi (sto mi itekako odgovara) ali od tih 8 , dvojica pricaju na glas telefonom, a 3 ribe se na glas smeju iako je npr. neki horor u pitanju ili neka drama...one se smeju necemu o cemu su dosle da pricaju u bioskopu. Jednom recju - stoka. Ne secam se u zadnjih 20 puta da sam otisao u bioskop, a da se pri tome nisam iznervirao. Obecao sam sam sebi da sledeci put nosim utoku sa sobom.

E voleo bih da cujem misljenje ovih kojima je to toliko lako, da oni jednostavno ne idu na ta mesta i to je to. Bas me zanima gde onda idu.
[ Deda_Mraz @ 30.11.2006. 16:33 ] @
Citat:
Nabukodonosor: E sad jedno pitanje i bas bih voleo da cujem vise misljenja, a povodom ove gore recenice.

Sve je to lepo kada zivis u nekom velikom gradu i kada imas izbor, ali sta raditi ako zivis npr. u nekom Kraljevu gde se 99,9% zabave desava u 2 ili 3 lokala gde je ziva muzika i to turbo dzihad? Sta onda? Gde onda da odem za vikend?! Postoji jedan lokal gde jednom nedeljno ima (barem je pre bilo tako) ziva svirka, uglavnom strani rock, ali problem je u tome sto dodje 15 ljudi, od kojih su 2 ribe i to je to, jer svi vise vole tralalalala muziku i kukumakanje, nego nesto kvalitetno. I naravno to te smori vrlo lako. I sta onda? Da mi prodje ceo zivot a da nigde ne izlazim? Ili se da se povinujem i da izlazim gde i 99,9% grada? Sta je resenje? Ja ga ne vidim.
Ponekad kad se smorim odem u bioskop (sreca pa imamo ekstra dobar bioskop) ali u njemu bude oko 8 ljudi (sto mi itekako odgovara) ali od tih 8 , dvojica pricaju na glas telefonom, a 3 ribe se na glas smeju iako je npr. neki horor u pitanju ili neka drama...one se smeju necemu o cemu su dosle da pricaju u bioskopu. Jednom recju - stoka. Ne secam se u zadnjih 20 puta da sam otisao u bioskop, a da se pri tome nisam iznervirao. Obecao sam sam sebi da sledeci put nosim utoku sa sobom.

E voleo bih da cujem misljenje ovih kojima je to toliko lako, da oni jednostavno ne idu na ta mesta i to je to. Bas me zanima gde onda idu.

Ništa ti budi onaj 0.000001% i otvori isti takav lokal kao i onih predhodnih 9.9999999% i mlati pare
[ DaliborP @ 30.11.2006. 16:48 ] @
@Nabukodonosor,

Znaci ako svi krenu u rat, ides i ti, sta ces, niko nece kuci da ostane?

Zacudjuju me ovakvi odgovori, slusaj sta ti se svidja, ako neko moze da utice na tvoj izbor, ukus muzike ili ne znam cega onda ga i nemas.
Naveo sam gore primer kako je sve funkcionisalo pre 15 godina i vise kad nije bilo Cd-ova,mp3-jeva i interneta.
Kako su sad ljudi odseceni od svega nije mi jasno.

[ pctel @ 30.11.2006. 16:51 ] @
Citat:
DaliborP: Nisam siguran da bas mozes tek tako da uporedjujes Madonu i Cecu, pogotovo sto se tice uticaja na drustvo.

Izvini, da li mi ovde pricamo o MUZICI ili o tome ko je udat za koga i sa kim sta radi u tami svoje sobe? Da li to mene kao slusaoca muzike uopste treba da interesuje?! Ne bih rekao. Kod muzike je bitan jedino zvuk i scenski nastup. Hajde da krenem od ovog drugog - Madona je ta koja je pokrenula modu pevanja u gacama, pokazivanja intimnih delova tela publici, guranja prstiju i mikrofona u medjunozni prostor... Muzika joj je sve nesto trala lala, nema nikakve umetnicke vrednosti i sta drugo da kazem nego da je Madona svojim ponasanjem otvorila Pandorinu kutiju iz koje su izasle Christina Aguilera, Shakira, Jennifer Lopez, Kylie Minogue, Jelena Karleusa, Ksenija Pajcin, Ana Nikolic i druga poznata imena, da ne pominjem sad Cecu, ciji je kvalitet scenskog nastupa cak za klasu iznad svih pomenutih. Da sam sad pao sa Marsa i pogledao Madonine slike po internetu, pre bih pomislio da se radi o nekoj porno glumici nego o "vokalnoj umetnici":
[ pctel @ 30.11.2006. 17:04 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Postoji jedan lokal gde jednom nedeljno ima (barem je pre bilo tako) ziva svirka, uglavnom strani rock, ali problem je u tome sto dodje 15 ljudi, od kojih su 2 ribe i to je to, jer svi vise vole tralalalala muziku i kukumakanje, nego nesto kvalitetno.

Dobro.
I, u cemu je problem?
Muzika sluzi za uveseljavanje ljudi. Svako bira ono sto njega uveseljava. Neko ide na rock koncert, neko u kafic sa narodnom muzikom, neko da gleda balet "Labudovo jezero" a neko ostane kod kuce i igra Call of Duty, shvati da razlicite stvari uveseljavaju razlicite ljude i sebe uveseljavaj onako kako tebi naj vise odgovara. Ne vidim ni naj manji razlog da normalnom, neiskompleksiranom coveku smeta ako drugog coveka nesto uveseljava, nebitno sta je to. Obozavaoci zvezda granda su normalni gradjani ove drzave, koji postuju zakon, nikog ne ugrozavaju, nisu opasni po okolinu i nije mi jasno otkud toliko negativnih emocija prema njima. Mislim da je u pitanju jedna od osobina balkanskog mentaliteta - mi se vise bavimo drugima nego sobom. Ne mozemo da budemo najlepsi, ali cemo ici okolo i pricati za nekog kako je ruzan, strasilo, rugoba, kurva... Ne mozemo da budemo najbogatiji ali mozemo ici i pricati za one koji jesu da su to kriminalci, tatini sinovi, muljatori, prevaranti... Ne mozemo da budemo najpametniji ali cemo koristiti svaku priliku da pokazemo da su ljudi iz nase okoline strasno glupi. Necemo da se muzicki obrazujemo, lakse nam je da navalimo sa pljuvanjem onih koji su jos manje muzicki obrazovani...
Znaci, da sumiram, ne branim ja ljude koji slusaju turbo folk, oni su takvi kakvi jesu, ja samo tvrdim da su ovi sto ih preziru dno dna kao licnosti.
[ DaliborP @ 30.11.2006. 17:14 ] @
@pctel,

Tema je "sta mislite o uticaju granda i pinka na nasu zemlju i omladinu?".
Kakve to veze ima sa muzikom koju ti likovi izvode? Pricamo o uticaju, ja konkretno o stetnom.

Da se ne ponavljam, napisao sam razliku u uticaju nasih zvezda i Madone na javnost i publiku.
Neuporedive su stvari kao velicanje ratnog zlocinca i prikupljanje pomoci za gladne. To sto ce se neka od njih skinuti, pokazati sisu ili private video nema veze sa zivotom. Ova tvoja slika smeta mojoj babi najvise.

Citat:
da ne pominjem sad Cecu, ciji je kvalitet scenskog nastupa cak za klasu iznad svih pomenutih.

Errrr, jesi ti gledao neki drugi koncert osim Cecinog? Scenski nastup????
Nadam se da je ovo neka ironija.
[ Acika @ 30.11.2006. 17:20 ] @
Citat:
Nabukodonosor
E sad jedno pitanje i bas bih voleo da cujem vise misljenja, a povodom ove gore recenice.

Ja bih reko da samo dva grada u Srbiji nude nesto vise (mislim na Novi sad i Beograd, mozda i Kragujevac), inace i Nish gde ja zivim je vrlo slicna situacija kao i u Kraljevu. Dakle, ne secam se kad je gostovao neki strani Dj (posto pratim techno i neke podvrste elctro muzike), dalje ne secam se kad je gostovala neka rock DOMACA grupa, a kamoli strana grupa, od 5 ili 6 bioskopa trenutno radi samo jedan (dom vojske) jer ostali ne rade zbog katastrofalne finansijske situacije. Desi se tu i tamo neki sajam knjiga i neka pozorisna predstava ali u sustini ne moze da se uporedi sa ova dva grada, Nis ima samo JEDNU diskoteku (U kojoj redovno gostuju Grandovci, neretko se desi da naprave i neku zurku, ali nema djuskanja, skakanja, vec ljudi stoje i gldeaju se), iako je treci grad u Srbiji, a o clubovima da i ne govorim, postoje neki sitniji clubovi gde jedva mogu da stanu 150 200 coveka i u kojima se pokusava poslednjih meseci da se uradi nesto vise. Ali zato nabedjenih frajera, mafijasa, kao i devojaka koje JURE za takvim tipovima ima SVE VISE... Ne mogu da razumem da vecina ljudi nije spremna za neku promenu u svom zivotu, za neku kreativnost, da nesto novo nauci, da stekne neko iskustvo... Strasno.
Ovo govorim iz moje tacke gledista i o onome sta se desava oko mene.
[ mrkidivx @ 30.11.2006. 17:55 ] @
Citat:
Hajde da krenem od ovog drugog - Madona je ta koja je pokrenula modu pevanja u gacama, pokazivanja intimnih delova tela publici, guranja prstiju i mikrofona u medjunozni prostor... Muzika joj je sve nesto trala lala, nema nikakve umetnicke vrednosti i sta drugo da kazem nego da je Madona svojim ponasanjem otvorila Pandorinu kutiju iz koje su izasle Christina Aguilera, Shakira, Jennifer Lopez, Kylie Minogue, Jelena Karleusa, Ksenija Pajcin, Ana Nikolic

E sad ga izgore, ako ništa drugo madona bar nema džihad trilere u glasu i bar donekle ume da peva.
Ovo ovde što mi imamo samo sa najgorim arapskim urlatorkama može da se poredi...
[ kelja @ 30.11.2006. 18:06 ] @
Citat:

Muzika joj je sve nesto trala lala, nema nikakve umetnicke vrednosti i sta drugo da kazem nego da je Madona svojim ponasanjem otvorila Pandorinu kutiju...

Ehm...cek,cek...

1)Madona ima nekoliko (barem) izuzetnih pesama...(poslusati "Frozen" npr.)

2)Madona je (ipak)inteligentna osoba koja provocira,i rusi tabue ,i prkosi ,i otvoreno se ruga normama (i formama)(malo)gradjanskog drustva (nekad je to radio rock and roll ,dok nije umro...a eto sad to radi najpoznatija POP izvodjacica)

3)A ako je iz 'Pandorine kutije' Madoninom zaslugom(?!?)izasla Kylie Minogue...to je razlog vise da postujem njen rad

Kod umetnice sa kojom je poredis(tezak greh,ako mene pitas) navedeni kvaliteti(pod 1) i 2))-ne postoje....
[ DjoleReject @ 30.11.2006. 18:12 ] @
pctel je pre dve strane ubo poentu. Nije problem u Tzetzi i Pinku (posteniji medju vama ce se setiti da je Brena puno pre Pinka helikopterom sletala na Marakanu). Problem je sto su nasi ljudi slabo prijemcivi za muziku koja dolazi sa zapada. I oduvek je bilo tako. Od kad znam za sebe spadao sam medju ljude na koje se ovo ne odnosi, ali Boze moj, nikada nisam ni bio u zabludi da su meni bliski istomisljenici nekakva "vecina".
Da li mi smetaju ovi drugi? Pa... od neke 16. godine ne obracam paznju. Zivimo u paralelnim svetovima i slabo nam se ukrstaju putevi.

A kako je to pctel ubo poentu?
Pa svi oni koji se "bore protiv shunda i kitcha" svojom muzikom su ustvari bednici, nesposobni da naprave i jednu valjanu pesmu celog zivota. Navikli su da im kaplje poneki sitan dinar (i taj sitan dinar im dolazi od imidza "nenarodnjaka", a ne posteno), a oni otplacuju praveci pesme gore nego protivnici. Najveca predrasuda koja se cuje na ovu temu je da su fanovi Bljuvasevica, Bljuvage i raznih Van-Gogova i Ribljih Tchorbi iole sofisticiraniji od prosecnog Tzetzinog fana.

Najvece prokletstvo samoupravnog socijalizma je u tome sto je iza sebe ostavio naciju koja veruje da se s***** o radu racuna u rad!
[ dalibord5 @ 30.11.2006. 18:42 ] @
Pazljivo pratim sve ovde napisano...
I pomalo se vrtimo u krug.
A niko da pomene...
Ima li neko,danas,cija muzika vredi?
Sta je sa kulturom uopste?
Sta je mainstream,postoji li underground,ima li "buntovnika"
Bora Corba je nekada bio nesto.
Vise nije ni senka i svojim sadasnjim radom polako brise sve sto je nekad bio.
Nije problem Ceca,Grand niti Pink...
To je uvek postojalo.
Problem je sto nema alternative.
Sto su se neki prodali,drugi ostali bez duha i ideje...
I nema nikoga od dvadeset godina ko misli da moze da promeni svet...
Bar svojim muzikom.
Poslednji koga sam smatrao "jakim" bio je Van Gog.
I nije istina da nema gde da se pusti dobra muzika.
Medija ima i previse.
Pa i onih strasnih devedesetih bilo je dosta kvalitetnih bendova.
Secam se Jarbola,Plejboja...Bjesova.
Pa Sushine,koji su bili jako dobri.Bar po mojim merilima.
Sada,jedino sto mi je pada na pamet jeste Bad Copy i Ajs Nigrutin,mada mi je smesno sto ga uopste ovde pominjem.

[ kelja @ 30.11.2006. 18:45 ] @
Citat:

Najveca predrasuda koja se cuje na ovu temu je da su fanovi Bljuvasevica, Bljuvage i raznih Van-Gogova i Ribljih Tchorbi iole sofisticiraniji od prosecnog Tzetzinog fana.

...Elem...
O Ribljoj corbi ne treba trositi reci...to je zaista neopevano smece...(da li to neko i slusa uopste jos?)
Van Gogh-to je kvaziintelektualno izdrkavanje koje stvarno ne vredi mnogo,tu se slazem sa tobom...
vole to omladinci i omladinke(oni odlikasi i odlikasice sto se pale na hermeticnu poeziju) :-)))
Balasevic-patetika,ali...poznajem sjajne extremno sofisticirane,inteligentne i duhovite ljude koji vole to sto on radi,***i ga...patetika je slovenska bolest,sta ces :)
Btw..on ima barem nekoliko zaista dobrih pesama.

ja razumem i tvoju i pctel-ovu teznju da budete originalni,da kazete nesto novo ,da budete na strani kojom ne ide vecina,ali...i sami znate da gresite...

Koliko god mi Djule i slicni isli na qrac...ne mogu da budem nepravedan pa da ga(ih) trpam u i isti kosh sa Grand(Pink)ekipom...

@pctel
Citat:
Muzika sluzi za uveseljavanje ljudi
...

Ne bih rekao..."Muzika je tuzna,kao takva",rekao je jednom,jedan nas pomalo nepravedno zapostavljeni pisac...:)
[ ZaMpA @ 30.11.2006. 18:54 ] @
Pa, choveche, kada vidim da su alternativa "Granda" - "Kristali " (ili josh gore "euforija" ili JOSH GORE "Aleksndra Kovach") dodje mi da pocnem da slusham narodnjake. Majke mi.
[ kelja @ 30.11.2006. 19:16 ] @
A ne "Kristali" su bas dobar pop-bend (malko su im poglupavi textovi,ali... nema veze)

A za AK i ono drugo...pa dodje mi da se slozim sa tobom
[ ton_majstor @ 30.11.2006. 19:20 ] @
Veliki prezir, Jarboli, Obojeni program, Plejboj, Love Hunters, Boye, E-Play, Nightshift, Disciplina Kičme, Rambo Amadeus... (ajde, i Darkwood Dub, barem meni!)... da ne nabrajam dalje, prepoznajete tu nit... imaju podjednako negativan uticaj na kvalitet-kvantitet muzike u nas.

Tu su i sve one zgubidanske house i etno-kompilacije i ostale "kvazi-samizdat" bljuvotine, koje su kao "kontrateg" na vagi između Grandpink kiča i "kao" urbanog noblesa, koji propagiraju B92 i sateliti.

Eto, OVO je uticaj "B92", tog blam-špajza... na muziku Srbije! I nimalo nije naivan, kao i Grand+Pinkov...

Baš me briga dal' sam ikoga "uvredio". Gađamo ovde Madonu, MTV, Cecu, Gogu, Stoju... nisu ni ovi gore nabrojani bolji ni po čemu! Ovi Grandovci se barem češće kupaju...

Pozdrav!

P.S: Ah, da... Kristali. Hvala, keljo, dopiši ih u onaj spisak!
[ Fuzz @ 30.11.2006. 19:24 ] @
Previse si ti toga nabrojao gore, tako da se nit izgubila...
[ kelja @ 30.11.2006. 19:52 ] @
Au..ton-majstore...sad si stvarno preterao...
Love hunters DEFINITIVNO ni po cemu ne pripadaju toj skupini bendova/izvodjaca..Darkwood Dub imaju dobru muziku(da, znam da ti smetaju ti kvaziintelektualni,'umetnicki'textovi),
Rambo Amadeus je 'kralj estradne misli',
A 'Kristale 'mi ne diraj!
More,jednom kad postanem moderator, za ovakve stvari cu odmah da turim katanac na temu : )

[ DjoleReject @ 30.11.2006. 20:02 ] @
keljo, nije poenta da se bude originalan... Fora je u tome da postoje neki oblici inteligentnog bunta koji bi mogao doneti snagu u nasu muziku, ali to niko od nasih izvodjaca ne ume! Sta mislis da je retard muzika ikad nestajala sama? Pogledaj sta je punk morao sedamdesetih da izvede kako bi se pomerio ubudjao establisment. Mi tu revoluciju nikada nismo prosli do kraja, pa cemo jednom morati. Sigurno ne sa placipickama koje glume danasnji rokenrol (u vremenu kad se tog imena stide i oni koji su ga izmislili). Nemaju muda, nemaju znanje, ne znaju kako izgleda realni zivot. Revolucije (makar i muzicke) se ne dizu iz intelektualistickog masturbiranja, nego sa ulice. Moras osetiti lose i dobro u zivotu, pa onda mora i da te usere talenat i rad. Tak`ije mi nemamo i samim time Ceca zasluzuje svoj tron, taman koliko i Madonna (potpuno ista stvar) u svetskim razmerama.
[ mtraj @ 30.11.2006. 20:03 ] @
@ton_majstor - Bullseye !

@Fuzz
Netalentovani i prinaučeni pozeri, muzički jedva pismeni,
sa stavom - "Mi smo, ovaj, znaš, alternativa..."

There IS definitely a pattern here, somewhere... ;o)

Da na našem tržištu postoji bilo kakva ozbiljna konkurencija, sadašnje pop-rock "ikone" bi, u najboljem slučaju,
mogle samo da raznose ozvučenje i rasvetu, i ništa više. To bi, realno, bio njihov najveći domet na nekoj PRAVOJ rock-sceni.
[ ZaMpA @ 30.11.2006. 20:12 ] @
@TonMajstor:

Poshto se ti bavish ovim pr0fesionalno, reci nam kakve kriterijume (po tvom mishljenju) mora da zadovoljava dobra muzika? Shta je najbolje na chemu si ti radio/saradjivao? Ko danas, od ne-narodnjaka, ima najvece shanse da im 'preotme tron'. Mislim na domace izvodjace. Jako me zanima da cujem shta ti mislish o ovome (verovatno znash mnogo o ovoj temi), a verujem i vecinu drugih.

IMHO dobra muzika je svaka koju odlikuje inovativnost( u smislu da pokushava da priblizi slushaocu neke nove stvari, ili da pruzi drugi pogled na stare vrednosti), kreativnost(da su muzika i ritam neshto do sad nevidjeno(nechuto :)), ili bar neshto shto nije bilo prilike da se chuje skoro) i naravno da originalnost, autenticnost (ne u smislu originalno=novo, neshto shto niko do sad nije radio, vec u smislu da taj koji pravi muziku radi bar neshto u toku stvaranja te muzike (da pishe tekst ili vec bilo shta)).

Do sad sam chuo jako malo narodjaka koje odlikuju ove stvari. Hm, ovo je prilicno offtopic, ali ajde jedno ontoppic pitanje:
Da li muzika uopshte treba da bude socijalno angazovana? tj. poshto je tema uticaj granda na omladinu i zemlju, shta mislite, da li bilo koja muzika treba da ima bilo kakvog uticaja na omladinu i zemlju? ili verujete u larpurlartizam? uh, a' sam se raspis'o...
[ lasto @ 30.11.2006. 20:29 ] @
B92 sa "projektom" BIG pomračio i pitanje grand i pink i "kulture", mada nemam ništa protiv ni jedne ni druge, ne družimo se.
Odabir muzike za slušanje je svakako, bar za mene, stvar raspoloženja, ukusa, i naravno bar nekog osnovnog muzičkog obrazovanja, te ni u tu priču ne bih zalazio.

OFF za moderatore, administratore:
pošto koliko god poruka postavim brojno stanje je 2, što je neverovatno, pošto nemam drugu mogućnost da vam se obratim (neradi PM, ni mail), iskoristiću ovu.

[Ovu poruku je menjao lasto dana 30.11.2006. u 21:41 GMT+1]
[ Fuzz @ 30.11.2006. 20:38 ] @
Citat:
mtraj: Netalentovani i prinaučeni pozeri, muzički jedva pismeni,
sa stavom - "Mi smo, ovaj, znaš, alternativa..."

There IS definitely a pattern here, somewhere... ;o)

Da na našem tržištu postoji bilo kakva ozbiljna konkurencija, sadašnje pop-rock "ikone" bi, u najboljem slučaju,
mogle samo da raznose ozvučenje i rasvetu, i ništa više. To bi, realno, bio njihov najveći domet na nekoj PRAVOJ rock-sceni.

"Pattern" mozes pronaci i posmatranjem sljive i lokomotive. Verovatno...
Ali vezu izmedju Kebre i Mumina ne vidim...ili Darkwood i Veliki prezir...kakvo je to suludo poredjenje?
[ kelja @ 30.11.2006. 20:58 ] @
Citat:
DjoleReject: keljo, nije poenta da se bude originalan... Fora je u tome da postoje neki oblici inteligentnog bunta koji bi mogao doneti snagu u nasu muziku, ali to niko od nasih izvodjaca ne ume! Sta mislis da je retard muzika ikad nestajala sama? Pogledaj sta je punk morao sedamdesetih da izvede kako bi se pomerio ubudjao establisment. Mi tu revoluciju nikada nismo prosli do kraja, pa cemo jednom morati. Sigurno ne sa placipickama koje glume danasnji rokenrol (u vremenu kad se tog imena stide i oni koji su ga izmislili). Nemaju muda, nemaju znanje, ne znaju kako izgleda realni zivot. Revolucije (makar i muzicke) se ne dizu iz intelektualistickog masturbiranja, nego sa ulice. Moras osetiti lose i dobro u zivotu, pa onda mora i da te usere talenat i rad. Tak`ije mi nemamo i samim time Ceca zasluzuje svoj tron, taman koliko i Madonna (potpuno ista stvar) u svetskim razmerama.

Eh...da li ti to prizeljkujes muzicku revoluciju...Pokret koji bi bio izrazito muzicki osoben,a bogami i socijalno angazovan?nema toga vise...u svetskim razmerama...I zato je Madona koja podjebava establishment danas (jebes ga) autenticna buntovnica postmodernog doba... :)))-doba u kome je buntovnistvo sponzorisano od strane drzave ...

Usput-davanje alibija sefovima mafije nije buntovnistvo nego je KRIVICNO delo...

Poslednja stvar u RnR-u koja je licila na to(neku muzicku revoluciju) je recimo Nirvanomanija...ali samoubistvo CC je simbolican kraj jedne epohe (muzicke?)koja je bila izrazito autodestruktivna/nihilisticka.Curt je simbol kraja buntovnistva u muzici...Grunge(barem njegov najistaknutiji predstavnik)nije hteo da menja usranu stvarnost i nakrivo nasadjeni svet...hteo je da pobegne od nje...pod zemlju...

A usput,ovaj kraj tvog posta sa 'dizanjem revolucije sa ulice','dobrim i losim u zivotu' malko mi vuce na rep poetiku/estetiku a to tek NE VOLEM...
Puno pozdrava:)
[ Trikki @ 30.11.2006. 21:24 ] @
Svi oni koji kazu sta te briga iskljuci kanal, promeni, slusaj sta ti hoces... da im odmah kazem da to nije pravilan pristup.

Covek je drustveno bice i proces socijalizacije pocinje odmah sa sisanjem i od njegove uspesnosti zavisice coveku citav zivot. Covek moze i da ne zavrsi osmoletku, ali ako padne na socijalizaciji - najebo je !

Kada nesto uzme maha onda se to vise ne moze ignorisati. Vi ne mozete to ignorisati jer od toga ne mozete pobeci. Neko ce reci - da, ali ja cu moje dete da vaspitavam, a ne ulica. Da, kako da ne. Dete se vaspitava i u skoli gde se i socijalizuje i ono zapravo tamo bira svoje prioritete, a vi i vasa zvaka ste tu tek usput. Ako vi detetu ne date da gleda grand, a u skoli svi pricaju o grandu budite 200% sigurni da ce dete pokusavati da gleda grand na sve nacine.

Evo neko je pricao o Kraljevu. Ja bih tamo slusao grand i izlazio sasvim redovno. Bolje je, mnogo je bolje uklopiti se na silu nego ziveti kao samotnjak.

[ Burgos @ 30.11.2006. 21:31 ] @
E ovako....

Slažem se u većini stvari sa vama, a pogotovo sa pctelom. Boli mene šta neko sluša, boli mene kada meni neko kaže punk je odvratna imelodična muzika. Boli me... Naprosto me boli...

Nešto što je i mene počelo da nervira u poslednje vreme je kada likovi ili ribe sa kojima stupam u kontakt počnu da kenjaju, tipa "Onaj tvoj drug sluša narodnjake.... tako je retardiran" ili slično. 90% ljudi koje znam, a slušaju narodnjake su stvarno OK likovi i ja, pri određivanju nekakvog "kvaliteta" ljudi, ne uzimam u obzir šta on sluša (jedino ako nisu maloletne pankerke :)

Sada... istina da je kvalitet R'nRa kod nas jako unazađen poslednjih godina (mislim da su Babe i Goblini poslednji bendovi kod nas koji su napravili nešto svoje).

Toliko od mene.
[ Trikki @ 30.11.2006. 21:32 ] @
E da. Samo par napomena.

Grobar nase narodne muzike je Sasa Majmunolikicovek Petrovic. On je na cudan nacin potisnuo Zahara i od tada ide sunovrat i gubitak naseg narodnog melosa. Buduci da je Zahar jedan od najinteligetnijih Srba ja se sve nadam da je to neki takticki uzmah, ali avaj, spodoba Sasa kupuje sve zivo.

I jos: nece biti da je Minogue imala za uzor Madonnu. One su se pojavile skoro istovremeno. I da, CC se ubio ali od droge. Klasican narkoman.
[ Tyler Durden @ 30.11.2006. 21:52 ] @
Vidim da neki opet koriste klasične domaće izgovore poput "A pogledajte kakvi su oni drugi. Što ne bi mogli onda i mi."
Prvo, to ne znači da i kod nas smeće treba da ima prođu.
Drugo, interesantno da je svima promakla ključna razlika između Madonne i Cece. Ova prva nije bila udata za najobičnijeg kriminalca, ubojicu i ratnog profitera.
[ ton_majstor @ 30.11.2006. 21:57 ] @
Lasto, poruke u MZ se ne računaju u ukupan zbir poruka na ES! Mera predostrožnosti protiv "nabijača" broja postova. Inače, postuj nešto korisno na ES, videćeš kako ti raste brojka...

ontopic:

Zampa i ostali...moji kriterijumi oko procene eventualnog šunda, kempa, kiča, mejnstrima, indie, blabla... su plod truda da shvatim sve te ljude, njihov napor da budu izražajno barem malo originalni i ZANIMLJIVI! Nisam ni prema kome apriori odbojan, nego takvi ne uspevaju da me ZABAVE ili barem nateraju da mislim na kratko ili duže o njihovoj muzici i porukama koje ona nosi, ako ih nosi uopšte!?

Većina nabrojanih u onom mom spisku nema dovoljno argumenata, prideva... da se kaže da su KOMPLETNO kvalitetan bend, izvođači! A pritom ne mogu da se setim još barem deset smarača, a naveo ih bih sve!

Ajde, neka ih ti Love Huntersi. Oni mi ni po jednom kriterijumu nisu mili, počevši od loše produkcije, nerazumljivog pevanja, lošeg engleskog, predugih... pa čak i dosadnih tekstova, a o kvalitetu svirke neću ni da pričam. Estetika je užas! Onaj mučenik go do pojasa u svakom drugom spotu! Jel' to treba da gledam 8 minuta, koliko mu traje pesma? Više gledam njegove sise, nego što slušam šta to peva? ZATO meni nije dobar, drugima to valjda ne smeta!!!

Recimo... Nightshift, koji su TOP bend, usvirani, upevani, utegnuti, i pevaju sve tuđe pesme! Zašto? Cover bendovi? Ima ih u svakom jazz-blues klubu! Zašto da njih slušam, kada pola Londona ili Šumadije veštije svira ili ima bolje ideje, samo nema para ili "veza" da postanu poznati!

Darkwood Dub! Nemam mnogo primedbi na njih. Čisto, ispeglano...ali HLADNO. Samoživo i sebično. Nemam problema ja sa visokointelektualnim tekstovima, keljo... nego ih ne osećam kod njih, kako sam ih osećao i prepoznavao kod pokojnog Milana Mladenovića. Nije fer da to poredim, ali 'ajde.

Jarboli i Veliki Prezir, Supernaut... su jednostavno suviše kamerni, predviđeni za uzak, mali ili meni nepoznat krug ljudi... Jel' zabranjeno misliti loše o svima njima? Nije, ako se ne prepoznajemo u njihovom radu.

Ne može se biti na ESTRADI, postavljati kriterijume, biti popularan, biti "zvezda", misliti o sebi visoko a sa druge strane plasirati mediokritetske tekstove i muziku, a plus ličiti na dronje ili plain-likove iz zgrade!

Za šou-biznis se mora biti drugačiji od ostalih, ili barem te ostale ubediti da si drugačiji!

Ovo i te kako ima veze sa temom, jer su po meni isti spam i Stoja i Milan Mumin. Samo što Stoja ima bolje si..

Pozdrav!

[ kelja @ 30.11.2006. 22:31 ] @
@ton_majstor

ok...slazem se da stvaralastvo veceg dela ekipe koju si pomenuo,ne vredi ne vredi mnogo.
Citat:
Darkwood Dub! Nemam mnogo primedbi na njih. Čisto, ispeglano...ali HLADNO. Samoživo i sebično. Nemam problema ja sa visokointelektualnim tekstovima, keljo... nego ih ne osećam kod njih, kako sam ih osećao i prepoznavao kod pokojnog Milana Mladenovića. Nije fer da to poredim, ali 'ajde.

Bez ljutnje...i u jednom i udrugom slucaju textovi su 'visokointelektualni' (pod navodnicima)...po MOM misljenju...

Iskreno receno u domacem roku i nemamo zaista nekog ko bi mogao da ponese naziv 'rok-pesnika'...a cini mi se da to ne postoji vise ni na svetskoj rok-sceni...

Ozbiljnje textove u bivsoj Jugoslaviji imali su kada se malo bolje pogleda 'neprijateljski' bendovi:
Lacni Franz,Haustor katkad,Azra recimo...cini mi se da onaj ko od rokenrola trazi ozbiljnost i mudrost u tekstovima - uglavnom gresi...
Jedan (dobar)text Arsena Dedica vredi vise od citavih karijera pojedinih rok umetnika...

Citat:

Ajde, neka ih ti Love Huntersi. Oni mi ni po jednom kriterijumu nisu mili, počevši od loše produkcije, nerazumljivog pevanja, lošeg engleskog, predugih... pa čak i dosadnih tekstova, a o kvalitetu svirke neću ni da pričam. Estetika je užas! Onaj mučenik go do pojasa u svakom drugom spotu! Jel' to treba da gledam 8 minuta, koliko mu traje pesma? Više gledam njegove sise, nego što slušam šta to peva? ZATO meni nije dobar, drugima to valjda ne smeta!!!

Eh,losa produkcija...ko ovde ima dobru produkciju...?
Ja sam ovaj bend zavoleo,kad sam ih prvi put video uzivo...Osvojio me je Muminov scenski nastup :) Moram priznati da nisam na domacoj sceni video nekog ko tako iskreno i nadahnuto peva svoje,makar lose textove ,na smesnom engleskom...*ali bar ne pokusava da bude umetnik,nego,***i ga, to jeste)Tu sam ja nasao onu autenticnu emociju koju si ti nalazio u radu EKV...Btw,Muminove grudi su sasvim pristojne :))),a Stojine prevel... ::))
[ Fuzz @ 30.11.2006. 22:36 ] @
@ ton-majstor
O Muminu isto mislimo...
Ali izjednaciti Darkwoode sa njim zato sto su "hladni,samozivi i nisu Milan Mladenovic"...sta ja znam...
Ili Obojeni program...

Citat:
Ne može se biti na ESTRADI, postavljati kriterijume, biti popularan, biti "zvezda", misliti o sebi visoko a sa druge strane plasirati mediokritetske tekstove i muziku, a plus ličiti na dronje ili plain-likove iz zgrade!

Za šou-biznis se mora biti drugačiji od ostalih, ili barem te ostale ubediti da si drugačiji!

Mozda da se furaju na Starship ili.. :)
[ Silenoz @ 30.11.2006. 23:26 ] @
Citat:
Dete se vaspitava i u skoli gde se i socijalizuje i ono zapravo tamo bira svoje prioritete, a vi i vasa zvaka ste tu tek usput. Ako vi detetu ne date da gleda grand, a u skoli svi pricaju o grandu budite 200% sigurni da ce dete pokusavati da gleda grand na sve nacine.

a ako detetu kod kuce pustas SLAYER ili Iron Maiden?
[ Acika @ 01.12.2006. 00:29 ] @
Citat:
Trikki
Svi oni koji kazu sta te briga iskljuci kanal, promeni, slusaj sta ti hoces... da im odmah kazem da to nije pravilan pristup.

Covek je drustveno bice i proces socijalizacije pocinje odmah sa sisanjem i od njegove uspesnosti zavisice coveku citav zivot. Covek moze i da ne zavrsi osmoletku, ali ako padne na socijalizaciji - najebo je !

Kada nesto uzme maha onda se to vise ne moze ignorisati. Vi ne mozete to ignorisati jer od toga ne mozete pobeci. Neko ce reci - da, ali ja cu moje dete da vaspitavam, a ne ulica. Da, kako da ne. Dete se vaspitava i u skoli gde se i socijalizuje i ono zapravo tamo bira svoje prioritete, a vi i vasa zvaka ste tu tek usput. Ako vi detetu ne date da gleda grand, a u skoli svi pricaju o grandu budite 200% sigurni da ce dete pokusavati da gleda grand na sve nacine.

Evo neko je pricao o Kraljevu. Ja bih tamo slusao grand i izlazio sasvim redovno. Bolje je, mnogo je bolje uklopiti se na silu nego ziveti kao samotnjak.

Posto ne verujem da cemo ikad da se slozimo oko ovog pitanja, samo imam da kazem nesto na ovo sto je obelezeno crvenim slovima:

N I K A D. ALI N I K A D NECU DA IZADJEM TAMO GDE MI SE NE SVIDJA I GDE NE MOGU DA SE OPUSTIM KAKO JA HOCU PA MAKAR OSTAO SKROZ SAM!!! PRE CU DA UZIVAM U SVOJOJ MUZICI (KOJU VOLIM I KOJA ME OPUSTA) NEGO DA IZADJEM I DA SE SMORIM NEGDE I IZNERVIRAM!!!

[ Marko_L @ 01.12.2006. 00:35 ] @
Citat:

A zašto vezivati izbor muzike i socijalizaciju ? Zašto ako ja slušam rok ne mogu da se družim sa nekim ko sluša narodnjake ? Zašto uopšte moramo da slušamo muziku kada sedimo i pijemo kafu i pričamo o nečemu desetom ili zašto ne bi pustili neku muziku koja je neutralna ? Meni recimo kada dođe neko u goste, nikad ne menjam muziku koja već ide i koja se nalazi u playlisti, a u listi se obično nalazi gomila žanrova jer slušam uglavnom sve rok, pop, rep, klasiku, dens... I ja kad odem kod nekog, obično je izbor muzike njegova stvar. Jednostavno, druženje uopšte nije vezano za muziku, već za to koliko sa nekim imaš zajedničkih tema, pa sad ako slušate istu muziku, to je samo jedna tema više o kojoj možete da diskutujete. Mislim, to je isto kao kad se ne bih družio sa nekim zato što koristi Linux, a ja Windows, dakle jedna potpuno irelevantna stvar.
Citat:
Kada nesto uzme maha onda se to vise ne moze ignorisati. Vi ne mozete to ignorisati jer od toga ne mozete pobeci.

A zašto bi se uopšte bežalo ? Ja ako idem sa nekim u kafić ili kod nekoga kući, idem zato što se družimo, zato što imamo o čemu da pričamo i šta da radimo... kakve veze ima kakva je muzika u pozadini ?
Citat:
Neko ce reci - da, ali ja cu moje dete da vaspitavam, a ne ulica. Da, kako da ne. Dete se vaspitava i u skoli gde se i socijalizuje i ono zapravo tamo bira svoje prioritete, a vi i vasa zvaka ste tu tek usput. Ako vi detetu ne date da gleda grand, a u skoli svi pricaju o grandu budite 200% sigurni da ce dete pokusavati da gleda grand na sve nacine.

Pa dete se ne vaspitava tako što ćeš nešto da mu zavraniš, jer kao što je opšte poznato deci je najslađe ono što im se brani, već tako što ćeš da pokušaš da ga zainteresuješ za stvari koje ti smatraš da valjaju. Dakle, ne moraš ti detetu da braniš da gleda Grand, neka gleda ako mu se gleda, ali možeš uvek da mu pokažeš nešto što je tebe izgradilo kao ličnost i što smatraš da je ok. Takođe je bitno provesti kvalitetno vreme sa tim detetom gledajući ili slušajući neki sadržaj. Danas bar nije problem naći na DVD-ju stare epizode Branka Kockice, Tarzana, Star Wars, Star Trek... pa tu je i kablovska sa kvalitetnim naučnim programom... Discovery, Explorer, History, Nat. Geographic i dr., i uvek možeš da mu puštaš muziku tvoje mladosti... Ako mu se to svidi više od Granda, onda može hiljadu njih da ubeđuje to dete da je Grand super, kada ono konta da nije.
Citat:

A što lepo ne raspodeli svoje vreme prema svom raspoloženju ? Kada mu se prije8e, ode u one lokale, bez obzira koja se muzika pušta, gde se skupljaju "ribe" i muva nešto, a kad mu se uživa u muzici, ostane kući i sluša šta mu se sluša, a verovatno ima barem nekog iz društva ko sluša istu muziku, ili ode u one slabije posećene lokale gde se sluša njemu odgovarajuća muzika.
[ DjoleReject @ 01.12.2006. 01:04 ] @
Ovo je zaista besmislena diskusija, bas mi poglu sto sam ucestvovao. Aj` ziveli...
[ kelja @ 01.12.2006. 01:10 ] @
Sto bre djole? :-(
[ pctel @ 01.12.2006. 01:51 ] @
Citat:
Tema je "sta mislite o uticaju granda i pinka na nasu zemlju i omladinu?".
Kakve to veze ima sa muzikom koju ti likovi izvode?

Ja sam onda zbunjen... pricamo o muzickim emisijama i muzickoj izdavackoj kuci i neko tvrdi da to nema veze sa muzikom, vec sa time ko je eventualno bio ratni zlocinac?! Neka me neko ispravi ako gresim, ali ja mislim da si ipak ti malo izgubio kompas. Takodje, ako ne govorimo o muzici neka neko detaljno obavesti mene i druge o cemu govorimo, da ne budemo u zabludi.
Moj stav je jasan - nebitno je ko je (bio) u braku sa kim, nebitno je sta je neciji muz/decko/prijatelj/poznanik radio pre 10 godina. Svaka osoba je individua za sebe. Ne razumem zasto ljudi misle da treba da znam detalje iz zivota kompozitora, izvodjaca, clanova orkestra, vlasnika studija, radnika koji su montirali binu, cistacica, vozaca i clanova obezbedjenja. Ako je uopste potrebno da napomenem, ne zanima me ko je muz/otac/kum/ujak/tetka/strina neke od gore pomenutih osoba i sta su radili proslog leta. Mislim da je malo bolesno ponasanje pratiti sve te detalje. Secam se slike od pre godinu-dve kao da je juce bilo - idem ulicom i na kiosku vidim neki bljestavi casopis sa krupnim crvenim slovima preko naslovne strane "SKANDAL - Sako Polumenta pao sa krova". Nisam mogao da se uzdrzim od smeha na sred ulice koliko mi je smesna bila cinjenica da se dogadjaj pada sa krova osobe zaposlene u muzickoj industriji smatra nekakvim skandalom i da se objavljuje na naslovnoj strani casopisa krupnim crvenim slovima. Sada, kad je stikao Veliki brat, to mi je malo jasnije - ljudi ocigledno imaju neku meni neobjasnjivu potrebu da se bave zivotima drugih ljudi. Nisam u mogucnosti da ozbiljno diskutujem o tome, jer je meni ta potreba potpuno strana, tako da svoj stav prema izvodjacima muzike ogranicavam iskljucivo na uticaj izvodjaca koji se vrsi kroz muziku i scenski nastup. Ako treba diskutovati o ponasanju njihovih clanova uze i sire porodice, onda nista, nastavite bez mene, mene takvi podaci nikada nisu zanimali niti ce.
Citat:
Problem je sto su nasi ljudi slabo prijemcivi za muziku koja dolazi sa zapada.

Hvala DjoleReject sto delis moj stav, ali oko nekih pojedinosti se ne slazemo. Ti kazes da je "problem" a ja uporno tvrdim da problema nema. muzika sluzi za uveseljavanje ljudi i ako nekog ne uveseljava zapadna muzika onda to nije nikakav problem. To sto nekog ne uveseljava pracenje fudbalskih utakmica takodje nije nikakav problem. Kao sto nije problem sto nekog ne uveseljava odlazak u kazino, posecivanje javne kuce, "ubijanje" od alkohola, setnja po prirodi, skakanje sa padobranom, pecanje, shoping, filatelija ili bilo sta drugo da ti navedem, neke ljude to uveseljava, druge ne, i to ako ih ne uveseljava nije nekakav "problem".
Citat:
Vise nije ni senka i svojim sadasnjim radom polako brise sve sto je nekad bio.
Ovakav stav je problem... Ne moze kvalitet necijeg rada da se meri time sto je bio buntovnik protiv necega. Borina umetnicka zaostavstina je nesto sto je neosporno i sto nikako ne moze da se brise. Pri tom naglasavam da Boru smatram naj poznatijim savremenim pesnikom a interpretiranje tih stihova je u drugom planu i samo povecava vrednost njegovih dela. Bora je pisao tekstove i za druge izvodjace (pa i za Cecu). Svako ko tvrdi da Ceca nema kvalitetnih pesama nema smisla za poeziju i ne prepoznaje Borinu poeziju. Naravno, naj bolji tekstovi su ostajali za Riblju Corbu tako da ja sada ne mogu da se setim neke domace grupe koja kvalitetom moze da se meri sa Ribljom corbom.
Citat:
A ne "Kristali" su bas dobar pop-bend (malko su im poglupavi textovi,ali... nema veze)
Ma da... a ja sam mnogo dobar fudbaler. Jeste da ne znam da sutnem loptu ali... nema veze.
[ pctel @ 01.12.2006. 02:04 ] @
Citat:
a ako detetu kod kuce pustas SLAYER ili Iron Maiden?

Neophodna je i odgovarajuca dekoracija decje sobe. Sa zidovima od rodjenja oblepljenim odgovarajucim posterima, dete nikada nece poceti da slusa Grand muziku:

[ kelja @ 01.12.2006. 08:29 ] @
Citat:
Ovakav stav je problem... Ne moze kvalitet necijeg rada da se meri time sto je bio buntovnik protiv necega. Borina umetnicka zaostavstina je nesto sto je neosporno i sto nikako ne moze da se brise. Pri tom naglasavam da Boru smatram naj poznatijim savremenim pesnikom a interpretiranje tih stihova je u drugom planu i samo povecava vrednost njegovih dela. Bora je pisao tekstove i za druge izvodjace (pa i za Cecu). Svako ko tvrdi da Ceca nema kvalitetnih pesama nema smisla za poeziju i ne prepoznaje Borinu poeziju. Naravno, naj bolji tekstovi su ostajali za Riblju Corbu tako da ja sada ne mogu da se setim neke domace grupe koja kvalitetom moze da se meri sa Ribljom corbom.

Jao,nadam se da je u pitanju vrhunska ironija,u suprotnom...

Zaista si u pravu u nekim stvarima.Malo je cak i domacih grupa koje se mogu meriti sa Chorbom...Toliko losih nema cak ni ovde

Pesnik....
U cevovodu ispod sahta,
plovi moja braon jahta...

Ovaj tekst (nazalost) Chorba nikad nije uglazbila, ali sam kao klinac slusao borinu nadahnutu interpretaciju na kaseti "Bora Djordjevic prica gluposti".Kasnije sam shvatio da je naziv te kasete bio zapravo priznanje sopstvene stvaralacke impotencije autora, a ne ne sala...

Onaj ko smatra boru djordjevica pesnikom,a njegovo polupijano baljezganje i slaganje rima(samo da se rimuje,ostalo je manje bitno!)POEZIJOM,nije nikada citao pravu poeziju(makar i rok-poeziju)...
ali,pctel...ti nas u stvari malo zezas,zar ne ;-)

[ DaliborP @ 01.12.2006. 09:49 ] @
@pctel,

Te iste osobe sa Pinka, Granda, RTS-a bilo kog kanala ili muzicke kuce, su javne licnosti i jako je bitno kakav uticaj imaju na drustvo.
Meni npr nije normalno da ljudi obozavaju pevacice koje se druze za kriminalcima, udaju se za njih i propagiraju to kao pravu stvar.
Necija cerka ce slusajuci muziku te iste pevacice poistovetiti sa njom i njezinim zivotom i mislice da je cool zabavaljati se sa ratnim profiterom ili lopovom iz Stutgarta.

Naravno da je bitno kakve su te osobe i kakvu poruku salju mladima kroz njihova dela i zivot.
Muzika ne moze da stvori nikakav uticaj, to je samo muzika, mozes da je slusas ili ne. Uticaj stvaraju licnosti koje izvode muziku.

Nisi mi jasan stvarno, nekoliko puta ti napisem bitne razlike, ti se ne udostojis da prokomentarises toliko ocigledne stvari i razlike.

Nisam neki ljubitelj Kristine Agilere i slicnih ali pobogu, ona stvarno dobro peva i ima dobar glas.
Ti nju usporedjujes sa Ksenijom Pajcin??????

I jos pises stvari kao:

Citat:
a ne pominjem sad Cecu, ciji je kvalitet scenskog nastupa cak za klasu iznad svih pomenutih.

Citat:
Svako ko tvrdi da Ceca nema kvalitetnih pesama nema smisla za poeziju i ne prepoznaje Borinu poeziju. Naravno, naj bolji tekstovi su ostajali za Riblju Corbu tako da ja sada ne mogu da se setim neke domace grupe koja kvalitetom moze da se meri sa Ribljom corbom.

Riblja Corba????Ceca??Kvalitet??

Jel ti stvarno mislis ovo ili sta?
Ako je tako, stvarno nema potrebe da diskutujemo.

Pozdrav
[ ton_majstor @ 01.12.2006. 11:34 ] @
Nije ovo rasprava o tome ko šta voli-nevoli, nego koliko i kako dobro-loše utiče na publiku.

Upravo tu leži ZEC!

Kako ja da proglasim za morona lika koji troši Cecu ili Gogu? Zašto on automatski, po reciprocitetu, ne proglasi mene, koji trošim... hah, Love Hunters... za debila!?

O ukusima se ne raspravlja!

Ali, o uticaju (dobrom, lošem?) se DA raspravljati! Uticaj Cece na populaciju i uticaj Milana Mumina (stvarno sam skot, nije mi on ništa kriv) su neuporedivi!!! Nije faktor kvalitet njihovih dela, nego NAČIN njihovog "estradiranja"!

Zašto bismo Cecin, Stojin ili Gogin (ima tu i muškaraca, ali ih niko ne kopira) uticaj proglasili za loš, apriori? Ili Madone, Šakire, Bižonsi (Beyonce, ja je tako zovem)?

Od tada imamo na ulicama "golopupaste" devojke koje SVE liče jedna na drugu!!! Zar nije zanimljivo da muškarci nerado kopiraju svoje idole?
U diskotekama, pričaju mi mlađani švaleri, ne postoji dobar kriterijum za odabir ženskih! Tj. sve su iste, dok se ne dokaže suprotno!!! TO JE UTICAJ, o tome se priča!!!

Ja, recimo jako gotivim Robija Vilijamsa, ali nikada ne bih bio "sjajno isfolirani glumac", kao on... ili volim Džordža Majkla, pa opet ne bih bio "junky faggie", ma kako on to, jadnik, nespretno pokušava!!!

Pozdrav!
[ Floyd @ 01.12.2006. 11:40 ] @
Ne slazem se da vise uopste nema fine (kvalitetne) muzike. Ne znam sto su se svi tolko zakacili za Corbu.

Recimo, nov album Bajage (Ima svet kraja dva, bademi i so, pesma protiv malera - jako fina muzika po meni), Yu Grupa, Partibrejkersi i dalje sviraju, Vlado Georgijev zna da napravi lepu pesmu (sve je slicno doduse, ali je i dalje fina mjuza), Gru - Moj Grad je recimo fina stvar ko voli rep, Marko Nastic (ko voli tehno...niko ne prica o tehno muzici u ovoj temi), Rambo Amadeus (ako nista drugo ima originalne i zanimljive tekstove, mada se meni licno i muzika dopada) i ko zna koga sam jos zaboravio.
Sto se narodne muzike tice, recimo ne shvatam sta fali malo starijim Cecinim pesmama kao npr Decenija, Maskarada, Licis na moga oca... Indira Radic isto ima finu muziku (Moj zivote dal' si ziv-fin tekst, jos par pesama kojima ne znam ime), Miroslav Ilic (sasvim fino covek peva, niko ne moze da mu zameri na glasu, a muzika je sasvim korektna ko voli da slusa)..
Zabavna muzika...Aleksandra Radovic ima par finih stvari, cak mi se i Knez dopada (Mia bella signorina npr, novije nisam cuo)

Necu ni da spominjem ljude kao sto su Dusko Gojkovic, Bora Dugic, Bojan Zulfikarpasic (mozda neko zna da li je to uopste nas covek, nisam upucen u biografiju, ali covek pravi jako dobru mjuzu) itd

P.S. Licno slusam SVE vrste muzike, mislim da covek ne bi trebao da se ogranicava ni u kom pogledu. Svugde ima bar nesto dobro. Just my humble opinion.

P.S.S. Zasto niko ne spominje uticaj Ajs Nigrutina i Prti Bee Gee. Mislim da je jedno 15 puta gori od uticaja Seke Aleksic. Tekstovi tipa...

"i sta mi sad treba da iskuliram sva sranja? put mi je poplochan sa vise kila granja" "prekaljeni igraci nikad nismo isti kurishemo mesto sto hoda po pisti, prokleto smo kul prvi na top listi, kad nas vidis uradjene ti se bolje chisti" "U ovome gradu figure smo prve chivasom se nalivamo hedovi se mrve"

Mislim da je ovo mnogo gori uticaj od "gde su stari drugovi, dal je isto ko nekad kad smo deca bili mi"...
[ ton_majstor @ 01.12.2006. 11:56 ] @
Bojan Zulfikarpašić je rođeni Beograđanin, Srbin. I veliki patriota. I veliki muzičar, kao i njegov brat!

Pozdrav!
[ mrkidivx @ 01.12.2006. 12:25 ] @
Citat:
Od tada imamo na ulicama "golopupaste" devojke koje SVE liče jedna na drugu!!!

He, napad klonova

Ponekad čovek pomisli da li su telepatski povezane.
[ vujo032 @ 01.12.2006. 13:19 ] @
Pre neki dan jedan klinjo od desetak godina u prodavnici u mom komsiluku,
trazi od prodavacice zvezde granda i ove grandove bebe.Dok je prodacačica preturala po diskovima ja nisam mogao da se uzdrzim pa sam mu se obratio ovim rečima:
Nemoj sine sa tim da se trujes,uzmi molim te nesto drugo.I srećom prodavačica nije našla to što je tražio pa je otišao ne kupivši ništa.Ipak sam se osećao tako jadno inemoćno zbog tog klinja,nekako mi je bilo žao,
jer za mnoge poput njega nema nade,a tako su mladi.Bojim se da je rar po tom pitanju izgubljen.
Mislili smo da ako pustimo te budale da bleje celu ploču (disk) i ako to neko hoće da kupi,neka rade šta god hoće.Po principu tržišta,tj ponude i potražnje.Mnogi su mislili da će da se smuči narodu.Ali desilo se nešto strašno.Narod se primio i to je prošlo.JEBIGA.

A ne znam šta reći za gore pomenutu Madonu:

[Ovu poruku je menjao vujo032 dana 01.12.2006. u 20:25 GMT+1]
[ Floyd @ 01.12.2006. 13:59 ] @
Samo da vas podsetim...

ili

Nije Ceki bas tolko losa a?
[ SZDZ @ 01.12.2006. 14:25 ] @
Ton Majstore da li lud si ti,Playboy je nasa najjaca grupa,ajde reci mi molim te kako oni stetno uticu na bilo koga.....To ti je reko neko ko je ljubomoran jer ih devojke toliko gotive......

I na sta utice negativno Rambo Amadeus,covek je ultra giga mega car.......Pa samo slusaj njegovu pesmu "demode",covek je legenda
[ kelja @ 01.12.2006. 16:46 ] @
Citat:

Nije Ceki bas tolko losa a?

Neuspeo fazon.;-( Ipak jeste.
[ Floyd @ 01.12.2006. 18:05 ] @
Majke ti? Ne cini ti se da je Ceca bolja od Mansona? Covek je vise nego bolestan,(uspesno) promovise samoubistvo.. Ne znam kako Cecin uticaj moze biti losiji od toga..

SZDZ, podrzavam pricu za plejboj. Ekstra grupa.
[ ton_majstor @ 01.12.2006. 18:14 ] @
Hvala na komplimentu, SZDZ.

Nisam rekao da su BILI loši, niti da su štetno UTICALI, nego su meni jednak smor kao i ostali. Tvoj ukus je tvoj ukus, ne nameći mi ga.

Uzgred, ne postoje više od 5 godina, pa pričaj o njima u pluskvamperfektu, molim te.

Ah, da... zamisli, miksao sam ih i editovao, i još tada mi se nisu sviđali, što sam imao sreće da im kažem otvoreno!

A nisu se ni oni jedni drugima sviđali... niti su skroz voleli svoju muziku, niti imali vere u svoje tekstove, a između sebe su se pokarabasili, pa su se razišli očas!

Tako koncipirani, nisu i ne mogu da mi imponuju svojim delima... osim Gorančeta, sjajan je bubnjar i čovek!

Rambo nije umetnik... hah, muzički slikar. On je moler koji je uspešno komercijalizovao svoju paranoju. On sam govori za sebe da mu je najveći cilj da privlači pažnju drugih, ne puca on umetnički visoko! Zato je spamer.

Pozdrav!
[ kelja @ 01.12.2006. 18:34 ] @
Citat:
Floyd: Majke ti? Ne cini ti se da je Ceca bolja od Mansona? Covek je vise nego bolestan,(uspesno) promovise samoubistvo.. Ne znam kako Cecin uticaj moze biti losiji od toga..

Majke mi...

Djavo uvek uzima zavodljiva oblicja,moj prijatelju :)

A ovaj Manson je iskonskom zlu blizak samo za one koji ne vide dobro :)
[ Floyd @ 01.12.2006. 18:42 ] @
Ma da, zaboravicemo na bog te pita kolko tinejdzerki sto se ubilo zbog njega (i to cak ostavilo u testamentu). Coveku se ljudi ubijaju na koncertima..
[ Marko_L @ 01.12.2006. 19:51 ] @
Ma da, tinejdžerke se ubijaju zbog Merlina Mensona, devojke postaju drolje zbog Jece i Cece, tipovi seku vene zbog Sinana Sakića, drogiraju se zbog Ajs Nigrutina, postaju mafijaši zbog fifti senta... šta je zaključak ? Da treba da ukinemo muziku ? :) Sve te pojave se nikako ne mogu vezati za uticaj muzike, već za mnoge druge faktore u životu jedne persone. Samim tim što neko potpadne pod toliki uticaj pesme koja govori o nečemu lošem, je znak da u životu te osobe nije sve na svom mestu. Ja sam imao prilike da slušam sve gorenavedene "umetnike", pa niti sam drolja, niti se drogiram, niti sam mafijaš, niti sam se3 ubio :)
Jednostavno, sam taj Grand nije ništa lošiji od bilo koje druge izdavačke kuće na svetu. Mislim, šta to ima u Grandu, a da nigde drugde nema. Da vidimo...

Razgolićene pevaljke ?
Pa razgolićene su i Britni Spirs, Kristina Agilera, Madona, Bijonsi... i mnoge druge, čak Madona i Britni imaju spot sa nekim lezbejskim scenama, što još nisam video u Grandu :)

Loše tekstove koje navode na sex ?
A šta su onda oni silni hip hoperi i pesme tipa "Ajm gona fak ju bič, so hard, so hard, pliz sak maj dik, antil ju bikam sik". Divna poruka za tinejdžerke. A vamo kao Jami stvara drolje :)

Smešne i nebulozne, takozvane limunada tekstove ?
Kojih kao nema u drugim vrstama muzike. Ma how yes no. Čuvena pesma od Bitlsa koja je dugo vremena bila na svim top listama kaže:
"Love love me do
you know i love you
i'l always be true
so please love me do"
koja bi u bukvalnom prevodu glasila
Voli voli me takođe
Ti znaš da ja volim tebe
Uvek ću da budem iskren
Zato molim te voli me takođe
Udubite se u pesmu da bi je shvatili molim :)
To mi prvo pade napamet, a besmislenih pesama ima koliko hoćeš u celom svetu i u svim žanrovima muzike. Neko već pomenu Van Gog i klatno :)

Pevaljke koje su bile u vezi sa mafijašima i tako snimile album ?
Pa šta ? Jedna Madona se pojebala sa svim viđenijim ljudima Njujorka da bi izdala prvu ploču, pa niko ne pravi nikakvu famu oko toga. Ili neko smatra da je manje moralno doći do uspeha preko kreveta mafijaša, nego preko kreveta vlasnika izdavačkih kuća, a toga svuda ima. Kao da nijedna pevačica ili glumica na svetu nije došla do uspeha na taj način. I to je kao dobra poruka za tinejdžerke "Raširite noge i dobićete sve što vam treba u životu". Da bilo koja muzika zaista ima toliki uticaj, sad bi sve devojke na svetu bile drolje, a svi muškarci mafijaši ili narkomani, ako što svi znamo to nije slučaj.

Dakle, nisu muzičari i muzika ti koji kvare decu i omladinu. Oni su ti u kojima omladina traži spas onda kada se već iskvari ;) (Ovo ću da kopirajtujem :))
[ kelja @ 01.12.2006. 20:03 ] @
Citat:
Floyd: Ma da, zaboravicemo na bog te pita kolko tinejdzerki sto se ubilo zbog njega (i to cak ostavilo u testamentu). Coveku se ljudi ubijaju na koncertima.. :)

Hm...nisam siguran da te price drze vodu.Ne ubijaju se ljudi zbog rok zvezda nego zbog neceg drugog...

Citat:
A lot of people like to pass me off as a devil worshipper. I think that could only be true if I considered myself to be the devil, because I tend to be narcissistic and believe in my own strength and my own identity. I find God to be what exists in what you create. I make music. I think that that’s coming in touch with God when I write a story, when I come up with a phrase or paint a picture, because that’s about creating. Art gives people a reason to be alive. It gives people something to believe in. I think art is the only thing that’s spiritual in the world. And I refuse to be forced to believe in other people’s interpretations of God. I don’t think anybody should be. There’s no one person that can own the copyright to what God means.

Manson je zabavljac,provokator,manipulator,ima nekoliko dobrih songova i uzima (posteno) kes.

[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2006. 20:29 ] @
Ja bih se zabrinuo kada bi na Mansonov koncert doslo nekih 25 miliona Amerikanaca recimo - sto je ekvivalent 500K gledalaca Cece - onda bi jos mogli i da kazemo da imaju slican uticaj :)

Ovako, Manson je samo niche - za bubuljicavu depresivnu decu koja vucaraju neke crne krpe i imaju anemiju i loze se na satanizam, crknute zivotinje i sl... Dok je Ceca ipak mainstream u Srbiji :-)

Cecu mozda mozemo da poredimo sa Britney Spears... sa Mansonom gotovo sigurno ne :)
[ Floyd @ 01.12.2006. 21:22 ] @
Ivane u pravu si, manson ne obuhvata iste procente publike kao ceca. Samo sam hteo da kazem da nije to bas tolko crno kolko ljudi govore. Odnosno da ceca ima jak uticaj ali da nije ni blizu tolko negativan kolko ga ljudi predstavljaju.

Kelja,Marko, da li su ta deca vec depresivna pa zato slusaju mensona, ili ih menson baca u jos vecu depresiju... Da li je starija kokska ili jaje...Ko to zna, ja licno mislim da je pola pola.
[ kelja @ 01.12.2006. 21:34 ] @
Citat:
Floyd: Ivane u pravu si, manson ne obuhvata iste procente publike kao ceca. Samo sam hteo da kazem da nije to bas tolko crno kolko ljudi govore. Odnosno da ceca ima jak uticaj ali da nije ni blizu tolko negativan kolko ga ljudi predstavljaju.

Kelja,Marko, da li su ta deca vec depresivna pa zato slusaju mensona, ili ih menson baca u jos vecu depresiju... Da li je starija kokska ili jaje...Ko to zna, ja licno mislim da je pola pola.

Da,djavo ce ga znati... :-)

Platon se zalagao za ukidanje pojedinih skala ,koje su zvucale tuzno i deprimirajuce...a ostavljanje onih bodrih,veselih,"marsevskih"...Funkcija muzike u idealnoj drzavi po njegovom misljenju bila bi jacanje ratnicke svesti mladih vojnika ...
a ne stvaranje kilavih, pasivnih , deprimiranih ljudi..(cemu bi oni mogli da posluze )

:-)
[ pctel @ 01.12.2006. 23:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ja bih se zabrinuo kada bi na Mansonov koncert doslo nekih 25 miliona Amerikanaca recimo - sto je ekvivalent 500K gledalaca Cece - onda bi jos mogli i da kazemo da imaju slican uticaj :)

e, jbg Ivane, takve stvari se mogu gledati samo u apsolutnim vrednostima, a nikako u relativnim. U suprotnom ispada da popularni Rajko iz Lajkovca ima veci uticaj i od Mensona i od Cece i od Madone, jer zaboga, svih 2.000 stanovnika tog mesta vole da ga slusaju, sto je jelte, isto kao 8 miliona stanovnika Njujorka... :-)

Ja sam veoma liberalan sto se tice razlicitih ukusa, ali bih eventualno svoju decu pokusao da sacuvam dalje od uticaja Mensona i slicnih... mozda takvi i ne uticu negativno, ne znam, ali za svaki slucaj...
[ Marko_L @ 02.12.2006. 00:17 ] @
Citat:

Samo depresivcu uopšte može da padne na pamet da sluša tu budalu, tako da... :)
Šalu na stranu, mislim da za jedno normalno dete koje ima normlano detinjstvo nema opasnosti da ih muzika kakva god da je baci u depresiju ili natera da učine nešto tako ekstremno kao što je samoubistvo, narkomanija, alkoholizam... već ih na to teraju neke druge stvari...
[ anon28907 @ 02.12.2006. 02:35 ] @
Citat:
Nešto što je i mene počelo da nervira u poslednje vreme je kada likovi ili ribe sa kojima stupam u kontakt počnu da kenjaju, tipa "Onaj tvoj drug sluša narodnjake.... tako je retardiran" ili slično. 90% ljudi koje znam, a slušaju narodnjake su stvarno OK likovi i ja, pri određivanju nekakvog "kvaliteta" ljudi, ne uzimam u obzir šta on sluša (jedino ako nisu maloletne pankerke

hehe pa lepo si reko
protiv narodne muzike nemam nista (imao sam kad sam bio klinac ) ali protiv velikih muzickih korporacija imam! Grand, MTV sve je to isto ...
Inace, slusam bas svasta, evo npr. iz mog last.fm profila :

Citat:
slusham uglavnom punk (oi punk, anarcho punk, crust punk), hardcore (straight edge, grindcore, rapcore), metal (narochito thrash metal, pa nu metal, death metal, doom metal), digital hardcore (pocevshi od benda Atari Teenage Riot) pa industrial pa ebm itd. Naravno ovo nije sve jer moj muzichki ukus nije ogranichen. Omiljene bendove sad ne bih pisao jer vam je dovoljan pogled u "weekly artists" i "overall top artists" liste

Citat:
Weekly Top Artists:
Nucleo Terco
Doom
Atari Teenage Riot
Anorexia Nervosa
The Shizit
Outernational
Angelic Upstarts
Blaggers I.T.A.
Dislike
KMFDM
AK47

E, sad fora je sto za pola ovih bendova danasnja omladina nije cula. Ima tu i metala i punka i hardcore-a, kao sto sam naveo gore, sve u svemu to su uglavnom "alternativni" bendovi - N.T. - komunisticki punk , Doom - zanimljiv crust punk, ATR - osnivaci digital hardcorea (za koga nazalost o5 ne znaju danasnja deca), A.N. kvalitetan black metal (ali ne MTV shit), The Shizit - opet digital hardcore, Outernational - naslednici R.A.T.M.-a, Angelic Upstarts - posto vidim da ima punxa mislim da ne moram da pisem , Blaggers - revolucionarni Oi! punk, Dislike-ne-znam-tacno-sta, KMFDM-oni su poznatiji, i AK47 - genijalan hrvatski crust punk bend sa veoma intaligentnim revolucionarnim tekstovima (ko da citate Bakunjina).

Gore pomenuti bendovi nisu komercijala, mozda se nekima spot par puta vrteo na MTV-u ali se nisu tako uzdigli, cak su neki dizali svoje izdavacke kuce da bi sprecili nove talentovane muzicare da odu u komercijalu (npr. Digital Hardcore Recordings). Iako, naravno, slusam i mnoge komercijalnije bendove ovima se najvise divim i najvise ih postujem. Kada bi ovako izgledala muzicka scena i kada ne bi bilo velikih korporacija koje pokusavaju da pretvore muziku u biznis, muzika bi bila - muzika
[ Floyd @ 02.12.2006. 02:56 ] @
Citat:
Marko_L: Samo depresivcu uopšte može da padne na pamet da sluša tu budalu, tako da...
Šalu na stranu, mislim da za jedno normalno dete koje ima normlano detinjstvo nema opasnosti da ih muzika kakva god da je baci u depresiju ili natera da učine nešto tako ekstremno kao što je samoubistvo, narkomanija, alkoholizam... već ih na to teraju neke druge stvari...

Gledaj kako ja to kontam.. Vecina ljudi koji ni ne piju inace, kad popiju jako vole da slusaju narodnjake (tipa Safet Isovic-ne mislim na Karleusu i Seku, to nije narodna). Znaci ima neki ritam (neki narodni ritam koji odgovara raspolozenju u kojem se covek recimo lakse socijalizuje-a svi znamo da alkohol to potpomaze). Znaci utice na mozak na neki sitan nacin. I dalje si ti ono sto jesi, ali malo menja raspolozenje.
Isto kao sto naduvani ljudi vole da slusaju dub, reggae, hip hop.. Muzika koja je napravljena na travi.
Isto tako i sa marilyn mansonom. Sad sam se setio da taj lik obozava absint. A i setio sam se sta je Van Gogh uradio na absintu, kako se proveo.
Mozda muzika inspirisana absintom (nisam probao niti zelim) deluje pomalo depresivno na ljudsko raspolozenje.

E sad se vracam na onu pricu iz mog prvog posta.. Istrazivanje (nauka!) je pokazalo da postoje (valjda) 4 osnovna ritma na osnovu kojeg radi ljudski mozak. I ona prica o puno gitara u jednoj sobi, odsviras na jednoj A, sve ostale sviraju A same od sebe. Znaci pustis narodnjake i svima se samo od sebe pomalo menja raspolozenje potpuno nesvesno. I tako svaki ritam ima svoje raspolozenje.

To je poenta mog dosadasnjeg izlaganja

(mislim da recimo Karleusina, Cecina i slicna muzika ima veze s kokainom )
[ Floyd @ 02.12.2006. 03:00 ] @
Citat:
kelja: Da,djavo ce ga znati...

Platon se zalagao za ukidanje pojedinih skala ,koje su zvucale tuzno i deprimirajuce...a ostavljanje onih bodrih,veselih,"marsevskih"...Funkcija muzike u idealnoj drzavi po njegovom misljenju bila bi jacanje ratnicke svesti mladih vojnika ...
a ne stvaranje kilavih, pasivnih , deprimiranih ljudi..(cemu bi oni mogli da posluze )

Ima smisla, ja kad cujem Mars na Drinu, odma mi se ide u rat
[ DaliborP @ 02.12.2006. 09:52 ] @
Citat:
Marko_L: Ma da, tinejdžerke se ubijaju zbog Merlina Mensona, devojke postaju drolje zbog Jece i Cece, tipovi seku vene zbog Sinana Sakića, drogiraju se zbog Ajs Nigrutina, postaju mafijaši zbog fifti senta... šta je zaključak ? Da treba da ukinemo muziku ? :)

Uopste nisi u pravu.

Zanemari Grand, MTV, muziku koju izvode ili tekstove.Svi ti ljudi su javne licnosti i imaju jako veliki uticaj na drustvo. Ne muzikom, ne tekstovima vec delom, ponasanjem i licnim ubedjenjima.

U svetu je sad u trendu da se zvezde bore protiv siromastva, usvajaju decu, osnivaju humanitarna drustva i prikupljaju pomoc.
Sta rade nase "zvezde" koje ti usporedjujes sa njima? Sta su njihovi ideali? Cime su one doprinele ili pomogle nasem drustvu?

Meni licno ne smeta da vidim neku poznatu zvezdu golu, to cak ima dobar uticaj na mene :)
To sto se neka kresnula sa nekim radi karijere ili slikala gola nema veze sa nicim, to ionako svi rade, tu uticaja nema.
A da li ce se udati za kriminalca ili ratnog profitera i pricati na sva usta kako je cista pred bogom i veliki patriota kao i muz, e to ima veze.
Vec postoji stereotip klasicne srpske "turbo-pop-folk" pevacice i sve su skoro iste sa istom pricom.

Ajde sad mi jos jednom reci kako je to sve isto. Bogami nije.

[ mrkidivx @ 02.12.2006. 11:56 ] @
Citat:
Vecina ljudi koji ni ne piju inace, kad popiju jako vole da slusaju narodnjake (tipa Safet Isovic-ne mislim na Karleusu i Seku, to nije narodna). Znaci ima neki ritam (neki narodni ritam koji odgovara raspolozenju u kojem se covek recimo lakse socijalizuje-a svi znamo da alkohol to potpomaze)

E jebiga, sad smo došli do zaključka da cuganje brlje i slušanje safeta pomaže socijalizaciju ljudi...
[ Floyd @ 02.12.2006. 12:14 ] @
Jos malo pa cemo da ih nominujemo za nobelove nagrade :)
[ Marko_L @ 02.12.2006. 16:24 ] @
Citat:
To sto se neka kresnula sa nekim radi karijere ili slikala gola nema veze sa nicim, to ionako svi rade, tu uticaja nema.
A da li ce se udati za kriminalca ili ratnog profitera i pricati na sva usta kako je cista pred bogom i veliki patriota kao i muz, e to ima veze.
Vec postoji stereotip klasicne srpske "turbo-pop-folk" pevacice i sve su skoro iste sa istom pricom.

Ajde sad mi jos jednom reci kako je to sve isto. Bogami nije.

Isto je u smislu negativnog uticaja na jednu povodljivu mladu personu ženskog pola. Po meni je isto tako negativno kada jedna tinejdžerka prihvati da treba da se j*** kao štuka za bolji položaj u društvu ili da se uda za biznismena ili "biznismena" sa istim ciljem.

PAZITE NA REČNIK! Ne zloupotrebljavajte forum!

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 02.12.2006. u 17:54 GMT+1]
[ Bhamby @ 03.12.2006. 07:24 ] @
Kažu ukus je karakter
a karakter sudbina.

Branimir Štulić
[ SZDZ @ 04.12.2006. 11:21 ] @
Marko L,"Klatno" je ekstra pesma i uopste nije besmislena,samo treba da si drogiran kad je slusas da bi provalio kako je jaka.....:)
[ CENDD @ 13.12.2006. 09:27 ] @
Lagano propadanje nacije